ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών

2 5.1. Ο ζωτικός ρόλος των ισοζυγίων ενέργειας, νερού και άνθρακα Προκειμένου να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο ένα φυτό, θα πρέπει τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για αύξηση βιομάζας και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα: Το ισοζύγιο ενέργειας (εισροή ενέργειας/κατανάλωση ενέργειας) θα πρέπει να είναι θετικό. Αυτό σημαίνει ότι η εισροή ενέργειας μέσω της φωτοσύνθεσης θα πρέπει να επαρκεί να υποστηρίξει όχι μόνο τις ανάγκες συντήρησης, αλλά και ανάπτυξης του οργανισμού. Το ισοζύγιο άνθρακα (αφομοίωση άνθρακα/απώλειες άνθρακα) θα πρέπει να είναι και αυτό θετικό. Ο άνθρακας (CO 2 ) που αφομοιώνεται μέσω της φωτοσύνθεσης θα πρέπει να υπερτερεί του άνθρακα που χάνεται μέσω της αναπνοής και της φωτοαναπνοής (στα C 3 φυτά). Το πλεόνασμα του άνθρακα αντιπροσωπεύει τον άνθρακα της βιομάζας. Τέλος, το υδατικό ισοζύγιο (μεταφορά νερού από τη ρίζα/απώλειες νερού από τα φύλλα) θα πρέπει να μην είναι ελλειμματικό. Για το σκοπό αυτό το νερό που χάνεται μέσω της διαπνοής θα πρέπει να αντικαθίσταται πλήρως μέσω της μεταφοράς από τη ρίζα. Εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε το φυτό υφίσταται αφυδάτωση η έκταση της οποίας είναι προοδευτικά τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα νερού. Το ισοζύγιο ενέργειας εξαρτάται άμεσα από τη ποσότητα (ένταση) και ποιότητα (φασματική σύσταση) της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται τα φύλλα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης ενός φυτού. Το ισοζύγιο άνθρακα συνδέεται με το υδατικό ισοζύγιο, διότι η παροχή άνθρακα (CO 2 ) χρησιμοποιεί τις ίδιες πύλες εισόδου από τις οποίες το νερό χάνεται προς την ατμόσφαιρα, δηλ. τα στόματα. Συνδέεται επίσης με το ενεργειακό ισοζύγιο, διότι η αφομοίωση του CO 2 απαιτεί τη δαπάνη ενέργειας. Οι τρεις βασικές λειτουργίες που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια σχετίζονται άμεσα με τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού (εικόνα 5.1). Η φωτοσύνθεση και η αναπνοή (και η φωτοαναπνοή στα C 3 φυτά) σχετίζονται με τα ισοζύγια ενέργειας και άνθρακα, ενώ η διαπνοή με τα ισοζύγια άνθρακα και νερού. Επομένως παράγοντες του περιβάλλοντος που επηρεάζουν, θετικά η αρνητικά, την ταχύτητα των τριών αυτών λειτουργιών επηρεάζουν άμεσα και τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού. Ο κεντρικός ρυθμιστής των ισοζυγίων άνθρακα και νερού είναι τα στόματα (εικόνα 5.1).

3 Εικόνα 5.1. Ο ρόλος της φωτοσύνθεσης, της διαπνοής και της αναπνοής (και της φωτοαναπνοής στα C3 φυτά) στη διαμόρφωση των ισοζυγίων ενέργειας, άνθρακα και νερού. Τα τρία ισοζύγια επηρεάζονται επίσης από την ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας, την παροχή CO 2 και την παροχή νερού. Οι παροχές CO 2 και νερού επηρεάζονται από το άνοιγμα των στομάτων Ποια είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο; Τόσο η ποσότητα (ένταση), όσο και η ποιότητα (φασματική σύσταση) της ακτινοβολίας επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο. Η ποιότητα της φωτεινής ακτινοβολίας καθορίζεται από τις επί μέρους φασματικές περιοχές (χρώματα) από τις οποίες απαρτίζεται, επομένως από τα μήκη κύματος των φωτονίων. Η ποιότητα της προσπίπτουσας ακτινοβολίας είναι διαφορετική όταν τα φύλλα είναι εκτεθειμένα στο άπλετο φως έναντι αυτής που δέχονται φύλλα τα οποία σκιάζονται. Φύλλα τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό της κόμης ενός δένδρου δέχονται ακτινοβολία σχετικά εμπλουτισμένη σε μήκη κύματος τα οποία δεν είναι τόσο αποδοτικά (πράσινο) ή καθόλου αποδοτικά (υπέρυθρο) για τη φωτοσύνθεση, και φτωχότερη στη μπλε και κόκκινη περιοχή, που απορροφώνται από τη χλωροφύλλη των εξωτερικών φύλλων (εικόνα 5.2, βλ. επίσης πίνακα...). Το ίδιο συμβαίνει και με τα φύλλα ενός θάμνου ο οποίος αναπτύσσεται στη σκιά ενός υψηλόκορμου δένδρου (εικόνα 5. 2). Η ποσότητα της ακτινοβολίας που δέχονται τα φύλλα καθορίζεται από την ένταση (δηλ. την προσπίπτουσα ενέργεια ανά μονάδα επιφάνειας και ανά μονάδα χρόνου). Τα φύλλα του εσωτερικού μιας κόμης, αλλά και τα φυτά που αναπτύσσονται στον υπόροφο ενός δάσους δέχονται όχι μόνο ποιοτικά διαφορετική ακτινοβολία, αλλά και σημαντικά χαμηλότερες εντάσεις φωτεινής ακτινοβολίας

4 (εικόνα 5.2. Η ένταση μεταβάλλεται στη διάρκεια μιας ημέρας λόγω κίνησης της γης αλλά και καιρικών φαινομένων όπως η νέφωση. Εικόνα Α. Τα φύλλα του κισσού στο πρώτο πλάνο της φωτογραφίας σκιάζονται περιοδικά στη διάρκεια της ημέρας από τα υπερκείμενα δένδρα. Παρατηρείστε ότι η σκίαση είναι διαφορετική για κάθε φύλλο του κισσού. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τον κανόνα σε όλα τα δάση.(β). Το έλασμα του φύλλου αυτού δέχεται διαφορετικές εντάσεις φωτισμού λόγω σκίασης. (Γ). Ο κισσός δέχεται επίσης και διαφορετικές εντάσεις φωτισμού ανάλογα με την εποχή. Στη διάρκεια του χειμώνα το πλατάνι χάνει τα φύλλα του, οπότε ο κισσός δέχεται υψηλές εντάσεις φωτισμού. Το αντίθετο συμβαίνει το καλοκαίρι. Δ. Τα φύλλα του δένδρου αυτού δέχονται διαφορετικής ποιότητας και ποσότητας φωτισμό, ανάλογα με τη θέση τους.

5 5. 3. Το ενεργειακό ισοζύγιο εξαρτάται από τη παροχή ενέργειας Εάν τα στόματα παραμένουν ανοικτά παρουσία φωτισμού, η φωτοσυνθετική ταχύτητα εξαρτάται από την ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας. Όταν η ένταση έχει πολύ χαμηλές τιμές και κοντά στο μηδέν (άκρο αριστερό μέρος της συνάρτησης μεταξύ έντασης του φωτός και φωτοσυνθετικής ταχύτητας, εικόνα 5.3), το καθαρό ισοζύγιο στις ανταλλαγές Ο 2 (ή CO 2 ) είναι αρνητικό, δηλαδή η αναπνοή και η φωτοαναπνοή υπερισχύουν της φωτοσύνθεσης. Αυξανομένης της έντασης του φωτός φτάνουμε σε ένα σημείο όπου η ταχύτητα της φωτοσύνθεσης αντισταθμίζεται από την ταχύτητα της αναπνοής και φωτοαναπνοής. Το σημείο αυτό ονομάζεται σημείο αντιστάθμισης φωτισμού. Εδώ το ενεργειακό ισοζύγιο είναι μηδενικό, αφού η εισροή ενέργειας επαρκεί μόνο για τη συντήρηση του οργανισμού και όχι για περαιτέρω ανάπτυξη. Όταν η ένταση ακτινοβολίας παίρνει τιμές ανώτερες του σημείου αντιστάθμισης, η καμπύλη παρουσιάζει δύο φάσεις, εκείνη κατά την οποίαν ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας (ευθύγραμμο τμήμα της καμπύλης), και εκείνη κατά την οποίαν περιοριστικός παράγοντας αναδεικνύεται πλέον η συγκέντρωση του CO 2 (τμήμα της καμπύλης όπου η ταχύτητα της φωτοσύνθεσης δεν αυξάνεται γραμμικά αλλά οδεύει ασυμπτωτικά προς τον κορεσμό). Στη περιοχή κορεσμού το ενεργειακό ισοζύγιο έχει πάρει τη μέγιστη θετική τιμή. Η ταχύτητα της φωτοσύνθεσης περιορίζεται πλέον όχι από την εισροή ενέργειας, αλλά από τις βιοχημικές αντιδράσεις (κύκλος Calvin), κυρίως από τη δραστηριότητα της Rubisco. Στα C 4 φυτά η φωτοσυνθετική ταχύτητα αυξάνεται συνεχώς ακόμη και σε υψηλές εντάσεις ακτινοβολίας (εικόνα 5.3), ενώ σε ορισμένα εξ αυτών δεν παρατηρείται καν κορεσμός. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία φωτοαναπνοής και στο μηχανισμό άντλησης CO 2 προς τα κύτταρα του δεσμικού κολεού στα φυτά αυτά.

6 Εικόνα 5.3. Α. Αντιπροσωπευτική καμπύλη εξάρτησης της φωτοσυνθετικής ταχύτητας ενός C 3 φυτού (πράσινη γραμμή) και ενός αντιπροσωπευτικού C 4 φυτού (μπλε γραμμή) από την ένταση φωτεινής ακτινοβολίας. Στο σκοτάδι παρατηρείται μόνο έκλυση CO 2, επειδή λειτουργεί μόνο η αναπνοή. Στο γραμμικό τμήμα της καμπύλης του C 3 φυτού η φωτοσύνθεση περιορίζεται από τα επίπεδα της φωτεινής ακτινοβολίας. Για υψηλότερες εντάσεις ακτινοβολίας η καμπύλη εμφανίζει κύρτωση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ο περιοριστικός παράγοντας της φωτοσυνθετικής ταχύτητας είναι πλέον τα επίπεδα του CO 2. Β. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται εύκολα εάν καταγραφεί η ίδια καμπύλη για το C 3 φυτό υπό δύο συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικού CO 2, στη φυσιολογική συγκέντρωση των 400 ppm και σε μια υψηλότερη (π.χ. 600 ppm). Στη δεύτερη περίπτωση η φωτοσύνθεση αυξάνεται περαιτέρω με κάθε αύξηση της έντασης της φωτεινής ακτινοβολίας και φθάνει σε υψηλότερες τιμές. Το γραμμικό τμήμα της καμπύλης δεν επηρεάζεται. Τα όρια της περιοχής περιοριστικών επιπέδων CO 2 έχουν μετατοπιστεί προς τα δεξιά για τα 600 ppm. Η εισροή ενέργειας θα πρέπει να συντονίζεται με τη λειτουργία των στομάτων, ώστε να εξασφαλίζεται και η επάρκεια CO 2. Επομένως κατά τη διάρκεια της ημέρας τα στόματα θα πρέπει να είναι ανοικτά ώστε τα φωτοσυνθετικά κύτταρα να τροφοδοτούνται με CO 2. Πράγματι, σε συνθήκες επάρκειας νερού και ικανοποιητικές τιμές ατμοσφαιρικής υγρασίας, το εύρος του στοματικού πόρου εξαρτάται από την ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας που προσπίπτει στο φύλλο. Απουσία φωτισμού τα στόματα παραμένουν κλειστά (εικόνα 5.4). Σύμφωνα με τα παραπάνω, με εξαίρεση τα φυτά CAM (βλ....), σε όλα τα φυτά τα στόματα ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν την νύκτα. Οι ημερονύκτιες αυτές ταλαντώσεις στο άνοιγμα των στομάτων ακολουθούν συνήθως βιολογικό ρυθμό (*βλ...). Η επίδραση της ακτινοβολίας στο άνοιγμα των στομάτων έχει δύο συνιστώσες: η πρώτη είναι φωτοσυνθετική και για αυτήν ευθύνεται το σύνολο της φωτοσυνθετικά ενεργής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην πραγματοποίηση φωτοσύνθεσης από τους χλωροπλάστες των καταφρακτικών κυττάρων η οποία συμβάλλει στην εξασφάλιση οσμωτικά ενεργών ουσιών και ενέργειας για τη λειτουργία του μηχανισμού ανοίγματος (βλ....). Μέσω της πρώτης συνιστώσας επιτυγχάνεται η σύνδεση του στοματικού ανοίγματος με την ένταση της ακτινοβολίας και πρακτικά μέσω αυτής ελέγχεται το ήμισυ περίπου του πλήρους ανοίγματος. Η δεύτερη συνιστώσα είναι μη-φωτοσυνθετική και σε αυτήν το φως λειτουργεί ως σήμα προκαλώντας περαιτέρω άνοιγμα των στομάτων. Για τη δεύτερη συνιστώσα ευθύνεται η μπλε φασματική περιοχή το φως της οποίας ενεργοποιεί τους κατάλληλους φωτοδέκτες, όπου στην περίπτωση των στοματικών κινήσεων είναι το καροτενοειδές ζεαξανθίνη και οι φωτοτροπίνες (βλ...). Συνεπώς, σε φυσικές συνθήκες επάγονται και οι δύο συνιστώσες του μηχανισμού ανοίγματος με εξαίρεση το λυκαυγές, στη διάρκεια του οποίου επικρατεί φως χαμηλής έντασης εμπλουτισμένο στην μπλε περιοχή του φάσματος. Εικόνα 5.4. Ημερονύκτιες διακυμάνσεις της στοματικής αγωγιμότητας (υψηλή αγωγιμότητα αντιπροσωπεύει ανοικτά στόματα) φυτών βλίτου (Amaranthus sp.) σε συνθήκες επάρκειας νερού και έντονης υδατικής καταπόνησης. Η κίτρινη και γκρι σκίαση αντιστοιχεί στην φωτοπερίοδο και τη σκοτοπερίοδο αντίστοιχα. Ta στόματα στο ποτισμένο φυτό κλείνουν σταδιακά μετά το μεσημέρι, ενώ στο απότιστο παραμένουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζει ένα

7 μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και καλλιεργούμενα. Τροποποιημένο από το διδακτορικό της Γ. Τοουλάκου. Το άνοιγμα των στομάτων παρουσία φωτισμού ελέγχεται όχι μόνο από τις φωτοτροπίνες και τη ζεαξανθίνη (ευαίσθητες στο μπλε φως) αλλά και από τα φυτόχρωματα (ευαίσθητα στο κόκκινο και υπέρυθρο φως (βλ...). Η ενεργοποίηση των φωτοτροπινών από τη μπλε ακτινοβολία έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της H + -ATPάσης, της επαγωγής της υδρόλυσης του αμύλου και της συνακόλουθης παραγωγής μηλικού οξέος με τελικό αποτέλεσμα το άνοιγμα του στόματος (βλ....). Ο μηχανισμός αυτός παρουσιάζεται εξαιρετικά ευαίσθητος σε χαμηλές εντάσεις φωτισμού, προκαλεί ταχείες αντιδράσεις και φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των αλλαγών του φωτεινού περιβάλλοντος και στον εγκλιματισμό σε αυτές, όπως π.χ. κατά την ανατολή του ήλιου ή την περιοδική σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας ενός φυτού το οποίο βρίσκεται στον υπόροφο ενός δάσους. Τα φυτοχρώματα φαίνεται ότι ασκούν έλεγχο στο μηχανισμό μέσω της ρύθμισης του βιολογικού ρολογιού Τι είναι η νυκτερινή διαπνοή; Στα περισσότερα είδη τα στόματα κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν κλείνουν εντελώς, επιτρέποντας τη διεξαγωγή της νυκτερινής διαπνοής. Η νυκτερινή διαπνοή ευθύνεται για απώλειες νερού της τάξης των 10-15% της ημερήσιας και ο πιθανός της ρόλος είναι η διατήρηση ενός διαπνευστικού ρεύματος για τη συνεχή μεταφορά απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στο υπέργειο μέρος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Μια άλλη πιθανή λειτουργία είναι η συνέργεια με τη ριζική πίεση (βλ....) για την αποκατάσταση των εμβολών που έχουν δημιουργηθεί στα αγγεία του ξύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας Τα ισοζύγια άνθρακα και νερού επηρεάζονται από τη συγκέντρωση του CO 2 Η συγκέντρωση CO 2 (του υποστρώματος της φωτοσύνθεσης) στην ατμόσφαιρα της γης ανέρχεται σε 0.04% (400 ppm) περίπου. Η χαμηλή αυτή συγκέντρωση είναι το αποτέλεσμα της έντονης φωτοσυνθετικής δραστηριότητας της χλωρίδας του πλανήτη στο απώτερο γεωλογικό παρελθόν (βλ...). Η συγκέντρωση αυτή είναι πολύ χαμηλή και σε υψηλές εντάσεις φωτισμού αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα για τη φωτοσύνθεση των C 3 φυτών (εικόνα 5.3.Β). Εάν η φωτοσύνθεση ενός φύλλου C 3 φυτού μετράται κάτω από υψηλές εντάσεις φωτισμού και με ανοιχτά στόματα, η φωτοσυνθετική ταχύτητα αυξάνεται αυξανομένης της συγκέντρωσης του CO 2 στο περιβάλλον του φύλλου έως ένα όριο στο οποίο επέρχεται κορεσμός (εικόνα 5.5). Στα περισσότερα C 3 φυτά ο κορεσμός της φωτοσυνθετικής συσκευής με CO 2 συμβαίνει σε συγκεντρώσεις του αερίου κατά πολύ ανώτερες της ατμοσφαιρικής, και εξαρτάται από την ένταση της φωτοαναπνοής. Όταν η συγκέντρωση CO 2 πάρει χαμηλές τιμές, το καθαρό ισοζύγιο στις ανταλλαγές Ο 2 (ή CO 2 ) μηδενίζεται, δηλ. η φωτοσυνθετική ταχύτητα αντισταθμίζεται από την ταχύτητα της αναπνοής και της φωτοαναπνοής. Στην κατάσταση αυτή έχει επιτευχθεί το σημείο αντιστάθμισης CO 2, και το ισοζύγιο άνθρακα είναι μηδενικό (το φυτό δεν μπορεί να αυξήσει τη βιομάζα του). Το σημείο αντιστάθμισης CO 2 για τα περισσότερα C 3 φυτά κυμαίνεται μεταξύ 25 και 100 ppm CO 2. Αντίθετα, για τα περισσότερα C 4 φυτά το σημείο αντιστάθμισης του CO 2 παίρνει συνήθως πολύ χαμηλές έως μηδενικές τιμές (μπλε καμπύλη στην εικόνα 5.5). Αυτό οφείλεται στην απουσία φωτοαναπνοής στα C 4 φυτά. Επίσης, ο κορεσμός της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας στα φυτά αυτά επέρχεται σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις CO 2 λόγω του μηχανισμού άντλησης CO 2 προς τα σημεία όπου λειτουργεί η Rubisco. Ως συνέπεια, τα φυτά αυτά εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα τις χαμηλές συγκεντρώσεις CO 2. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO 2 (400 ppm CO 2 ), αποτελεί περιοριστικό παράγοντα μόνο για τη φωτοσύνθεση των C 3 φυτών.

8 Εικόνα 5.5. Επίδραση της συγκέντρωσης CO 2 στην φωτοσυνθετική ταχύτητα των φύλλων ενός αντιπροσωπευτικού C 3 φυτού (πράσινη καμπύλη) και ενός αντιπροσωπευτικού C 4 φυτού (μπλε καμπύλη). Οι μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις βέλτιστες συνθήκες φωτισμού για κάθε είδος και σε συγκέντρωση Ο 2 ίση με 20%. Σε συνθήκες ικανοποιητικών επιπέδων φωτισμού, η συνεχής αφομοίωση CO 2 από τα κύτταρα του μεσοφύλλου έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία πτώση της συγκέντρωσης του CO 2 στους μεσοκυττάριους χώρους. Η επικράτηση χαμηλών συγκεντρώσεων CO 2 στο εσωτερικό ενός φύλλου προκαλεί άνοιγμα των στομάτων, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις CO 2 προκαλούν το κλείσιμο. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται ο συντονισμός της φωτοσυνθετικής λειτουργίας με το μηχανισμό των κινήσεων των καταφρακτικών κυττάρων: Το άνοιγμα των στομάτων επιφέρει ταχύτερη διάχυσή του από την ατμόσφαιρα προς το εσωτερικό του φύλλου και επομένως αύξηση της φωτοσυνθετικής ταχύτητας. Σε συνθήκες ανεπαρκών επιπέδων φωτισμού ή στη διάρκεια της νύκτας η φωτοσύνθεση υπολειτουργεί ή παρεμποδίζεται πλήρως, οπότε η συγκέντρωση CO 2 στο εσωτερικό του φύλλου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της αναπνευστικής δραστηριότητας. Αφού δεν υπάρχει πλέον ανάγκη εισόδου του CO 2 της ατμόσφαιρας, τα στόματα κλείνουν προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπες απώλειες νερού. Επομένως τα στόματα είναι ο κεντρικός ρυθμιστής των ισοζυγίων άνθρακα και νερού, δίδοντας συνεχώς τη κατάλληλη απάντηση στο θεμελιώδες δίλημμα των φυτών (βλ...). Σημείο αντιστάθμισης φωτισμού: Η ένταση ακτινοβολίας στην οποία η ταχύτητα αφομοίωσης CO 2 αντισταθμίζεται από τη ταχύτητα έκλυσης CO 2, οπότε η καθαρή ανταλλαγή CO 2 μηδενίζεται. Σημείο αντιστάθμισης της θερμοκρασίας: Η θερμοκρασία στην οποία η ταχύτητα αφομοίωσης CO 2 αντισταθμίζεται από τη ταχύτητα έκλυσης CO 2, οπότε η καθαρή ανταλλαγή αερίων μηδενίζεται. Σημείο αντιστάθμισης CO 2 : Η συγκέντρωση CO 2 στην οποία η ταχύτητα αφομοίωσης CO 2 αντισταθμίζεται από τη ταχύτητα έκλυσης CO 2, οπότε η καθαρή ανταλλαγή αερίων μηδενίζεται.

9 5. 6. Οι ακραίες θερμοκρασίες διαταράσσουν τα ισοζύγια άνθρακα και νερού, αλλά και το ενεργειακό ισοζύγιο Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος προκαλεί ελάττωση της μερικής πίεσης των υδρατμών της ατμόσφαιρας. Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του εσωτερικού του φύλλου παραμένει κορεσμένη σε υδρατμούς παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και η διαφορά των μερικών πιέσεων (δηλ. η διαφορά των δυναμικών νερού) μεταξύ του εσωτερικού του φύλλου και της ατμόσφαιρας και ως εκ τούτου τείνει να αυξηθεί η ταχύτητα διαπνοής. Εάν οι απώλειες νερού συνεχιστούν τα στόματα κλείνουν, οπότε η φωτοσυνθετική ταχύτητα μειώνεται δραστικά. Εάν τα στόματα παραμένουν ανοιχτά, η φωτοσυνθετική ταχύτητα αυξάνεται αυξανομένης της θερμοκρασίας έως ένα βέλτιστο όριο το οποίο για τα περισσότερα C 3 φυτά των εύκρατων κλιμάτων επιτυγχάνεται στη περιοχή θερμοκρασιών C (εικόνα 5.6 Α). Αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του βέλτιστου ορίου επιφέρει ελάττωση της φωτοσυνθετικής ταχύτητας, η οποία οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: α. Η ταχύτητες της φωτοαναπνοής και της αναπνοής αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς έναντι αυτών της φωτοσύνθεσης (εικόνα 5.6 Β). Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα αυξανομένης της θερμοκρασίας να ανατρέπεται το ισοζύγιο της ταχύτητας αφομοίωσης του CO 2 (μέσω της φωτοσύνθεσης) και της ταχύτητας έκλυσης CO 2 (μέσω της αναπνοής και της φωτοαναπνοής), σταδιακά εις βάρος της πρώτης. Σε μια ορισμένη θερμοκρασία οι ταχύτητες αφομοίωσης και έκλυσης CO 2 μέσω των δύο λειτουργιών εξισώνονται, οπότε επέρχεται το σημείο αντιστάθμισης της θερμοκρασίας. Αυξανομένης περαιτέρω της θερμοκρασίας επικρατεί η έκλυση CO 2, δηλ. το ισοζύγιο άνθρακα παίρνει πλέον αρνητικές τιμές. Η επιδείνωση του ισοζυγίου της ταχύτητας αφομοίωσης CO 2 σε υψηλές θερμοκρασίες είναι περισσότερο έντονη στα C 3 φυτά επειδή αυτά επιδίδονται σε φωτοαναπνοή. β. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσλειτουργίες στις μεμβράνες των θυλακοειδών των χλωροπλαστών. Η λειτουργία του φωτοσυστήματος ΙΙ εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη έναντι των υψηλών θερμοκρασιών. Επομένως στις συνθήκες αυτές ανατρέπεται και το ενεργειακό ισοζύγιο. Εικόνα 5.6. Α. Αντιπροσωπευτικές τάσεις εξάρτησης της φωτοσυνθετικής ταχύτητας ενός C 3 φυτού (πράσινη καμπύλη), ενός C 4 φυτού (μπλε καμπύλη) και ενός CAM φυτού (κόκκινη καμπύλη) από τη θερμοκρασία. Στην εικόνα σημειώνονται επίσης τα αναμενόμενα εύρη βέλτιστης θερμοκρασίας (T opt) για κάθε κατηγορία φυτών. Δανεισμένο από Yamori et al (2014). Β. Αντιπροσωπευτικές τάσεις εξάρτησης της φωτοσυνθετικής και αναπνευστικής ταχύτητας από τη θερμοκρασία. Το σημείο στο οποίο τέμνονται οι δύο καμπύλες αντιπροσωπεύει το σημείο αντιστάθμισης της θερμοκρασίας.

10 Η περιοχή βέλτιστων θερμοκρασιών των C 4 φυτών παρουσιάζεται συνήθως μετατοπισμένη σε υψηλότερες τιμές έναντι των C 3 φυτών, διότι εκτός των άλλων χαρακτηριστικών τους, τα C 4 φυτά δεν διαθέτουν φωτοαναπνοή. Η περιοχή βέλτιστων θερμοκρασιών των CAM φυτών παρουσιάζεται συνήθως μετατοπισμένη σε χαμηλότερες τιμές, διότι η δέσμευση του CO 2 συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύκτας, όταν οι θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Θα πρέπει επίσης στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η βέλτιστη περιοχή θερμοκρασιών δεν αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό ενός φυτικού είδους, αλλά εξαρτάται από το εύρος θερμοκρασιών στις οποίες έχει προηγουμένως εγκλιματιστεί (εικόνα 5.10, για την επεξήγηση του όρου βλ. παρακάτω). Οι επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών διαταράσσει επίσης το ενεργειακό ισοζύγιο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες η φωτοσυνθετική συσκευή είναι ευάλωτη έναντι της φωτοπαρεμπόδισης διότι η παραγωγή ATP και NADPH στις φωτεινές αντιδράσεις συνεχίζεται απρόσκοπτα, εφόσον υπάρχει επαρκής ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά οι ενζυμικές αντιδράσεις (κύκλος Calvin) στις οποίες καταναλώνονται τα υποστρώματα αυτά καταστέλλονται. Επομένως υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας η οποία δεν μπορεί να καταναλωθεί. Αυτό συμβαίνει διότι οι φωτοχημικές αντιδράσεις, αντίθετα προς τις βιοχημικές, δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία. Επομένως στις ψυχρές ημέρες του χειμώνα με έντονη ηλιοφάνεια η επικράτηση φωτοπαρεμπόδισης και η πρόκληση ζημιών στη φωτοσυνθετική συσκευή είναι σύνηθες φαινόμενο Η υδατική καταπόνηση διαταράσσει τα ισοζύγια άνθρακα, νερού και ενέργειας Η διαμόρφωση χαμηλού δυναμικού του νερού στο έδαφος (εάν π.χ. τα φυτά μείνουν απότιστα ή η συγκέντρωση αλάτων στο εδαφικό διάλυμα είναι υψηλή) επηρεάζει αρνητικά την τροφοδοσία των υπέργειων οργάνων με νερό. Εάν δεν υπάρξει έλεγχος των διαπνευστικών απωλειών (δηλ. εάν η διαπνοή διατηρήσει τους ρυθμούς που παρατηρούνται σε συνθήκες επάρκειας νερού), υπάρχει κίνδυνος τα κύτταρα να χάσουν τη σπαργή τους ή να δημιουργηθούν ασυνέχειες στη στήλη του νερού στα αγγεία του ξύλου (βλ....). Η ύπαρξη ικανοποιητικής σπαργής στα κύτταρα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη προώθηση των αυξητικών διαδικασιών (βλ....), επομένως η απώλειά της επιφέρει μαρασμό του φυτού και παρεμπόδιση της περαιτέρω ανάπτυξής του. Από την άλλη πλευρά, οι ασυνέχειες στη στήλη του νερού στα αγγεία του ξύλου εμφανίζονται όταν στο εσωτερικό τους επικρατεί υψηλή αρνητική πίεση λόγω έντονης διαπνοής αλλά και αδυναμίας της ρίζας να αναπληρώσει τις υδατικές απώλειες. Τότε ενδέχεται το διαπνευστικό ρεύμα να διακοπεί από τη δημιουργία φυσαλίδων αέρα στα αγγεία. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, σε συνθήκες έλλειψης νερού στο έδαφος επιβάλλεται το όσο το δυνατό ταχύτερο κλείσιμο των στομάτων ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες νερού, το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί μέσω του διαπνευστικού ρεύματος με τροφοδοσία από τη ρίζα. Πράγματι, ο μηχανισμός των στοματικών κινήσεων παρουσιάζεται ευαίσθητος στην έλλειψη νερού στο έδαφος και το εύρος του πόρου μειώνεται κατάλληλα. Η ανεπάρκεια νερού στο έδαφος γίνεται αντιληπτή από τα φύλλα μέσω ενός ορμονικού σήματος. Η εμπλεκόμενη ορμόνη (αμπσισικόν οξύ, ΑΒΑ, βλ. επίσης...) συντίθεται στις ρίζες, και σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης η συγκέντρωσή της αυξάνεται. Το ΑΒΑ μεταφέρεται μέσω των αγγείων του ξύλου στα φύλλα και τελικά στον κύριο στόχο του που είναι τα στόματα. Σε ορισμένα φυτά σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης παρατηρείται επαγωγή της σύνθεσης του ΑΒΑ και στα φύλλα με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσής του. Ακολούθως, το ΑΒΑ προσδένεται σε ειδικούς υποδοχείς στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των καταφρακτικών κυττάρων και προκαλεί ταχεία έξοδο ιόντων Κ + και των συνοδών ανιόντων προς τα παρακαταφρακτικά κύτταρα. Η απώλεια ιόντων Κ + προκαλεί πτώση της πίεσης σπαργής των καταφρακτικών κυττάρων και μείωση του εύρους του στοματικού πόρου. Σε συνθήκες αγρού σε πολλά φυτικά είδη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά καλλιεργούμενα, μέτρια υδατική καταπόνηση προκαλεί μεσημβρινό κλείσιμο των στομάτων, ενώ σε συνθήκες έντονης έλλειψης νερού τα στόματα παραμένουν κλειστά ή ανοίγουν μόνο στις πρωινές ώρες της ημέρας (εικόνα 5.4). Σε είδη που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρές

11 συνθήκες (όπως τα αείφυλλα σκληρόφυλλα και τα φρύγανα της μεσογειακής χλωρίδας) το μεσημβρινό κλείσιμο των στομάτων είναι εντονότερο, συμβαίνει ακόμα και αν υπάρχει επάρκεια νερού, και συνοδεύεται επίσης από γενικότερη καταστολή της φωτοσυνθετικής λειτουργίας, όπως π.χ. απενεργοποίηση των ενζύμων του κύκλου του Calvin. Το φαινόμενο ονομάζεται μεσημβρινή καταστολή. Το κλείσιμο των στομάτων αποτρέπει την επιδείνωση του υδατικού ισοζυγίου, ωστόσο επιδεινώνει το ισοζύγιο άνθρακα διότι παρεμποδίζεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των φωτοσυνθετικών κυττάρων με το CO 2 της ατμόσφαιρας και παρατηρείται ελάττωση της φωτοσυνθετικής ταχύτητας. Μεσημβρινή καταστολή: Το μεσημβρινό κλείσιμο των στομάτων που συνοδεύεται από γενικότερη καταστολή της φωτοσυνθετικής λειτουργίας. Χαρακτηρίζει τα αείφυλλα σκληρόφυλλα και τα φρύγανα της μεσογειακής χλωρίδας. Διαπνευστικό πηλίκο: Το πηλίκο της ταχύτητας της διαπνοής προς την ταχύτητα της φωτοσύνθεσης. Στην πράξη υπολογίζονται τα kg νερού που διαπνέονται για κάθε kg βιομάζας που παράγεται. Η έλλειψη νερού στα κύτταρα επηρεάζει αρνητικά τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα της φωτοσυνθετικής συσκευής. Στις συνθήκες αυτές εμφανίζονται δυσλειτουργίες τόσο στη φωτοφωσφορυλίωση, όσο και στη φωτοσυνθετική ροή των ηλεκτρονίων και, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ενεργειακό ισοζύγιο και να μειώνεται η φωτοσυνθετική ταχύτητα. Τα C 4 φυτά, αλλά κυρίως τα CAM, παρουσιάζουν πλεονεκτήματα έναντι των C 3 φυτών σε συνθήκες ανεπάρκειας νερού, λόγω των ιδιαίτερων βιοχημικών και ανατομικών προσαρμογών τους, που έχουν ως αποτέλεσμα την ελάττωση του διαπνευστικού πηλίκου (βλ...). Εφαρμογή 5.1 Το διαπνευστικό πηλίκο και η επιλογή φυτών προς καλλιέργεια Η παραγωγικότητα ή/και επιβίωση των φυτών στο φυσικό τους περιβάλλον εξαρτάται αφενός μεν από την διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος, αφετέρου δε από κρίσιμα χαρακτηριστικά του φυτικού οργανισμού, όπως: 1. Από την ικανότητα άντλησης νερού από το έδαφος 2. Από την ικανότητα εγκλιματισμού σε συνθήκες έλλειψης νερού 3. Από το διαπνευστικό πηλίκο). Το διαπνευστικό πηλίκο είναι το πηλίκο της ταχύτητας της διαπνοής προς την ταχύτητα της φωτοσύνθεσης. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική επειδή περιγράφει από κοινού τα ισοζύγια άνθρακα και νερού ενός φυτού. Στην πράξη υπολογίζονται τα kg νερού που διαπνέονται για κάθε kg βιομάζας που παράγεται. Όσο λιγότερη ποσότητα νερού απαιτείται, τόσο υψηλότερη είναι αποδοτικότητα χρήσης νερού. Τα καλλιεργούμενα φυτά παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στις απαιτήσεις τους σε νερό οι οποίες αντικατοπτρίζουν και το διαφορετικό γενετικό τους υπόβαθρο. Π.χ. τα C 4 φυτά, λόγω κατάλληλων ανατομικών χαρακτηριστικών αλλά και βιοχημικών μηχανισμών παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο διαπνευστικό πηλίκο έναντι των C 3 φυτών. Το χαμηλότερο ωστόσο διαπνευστικό πηλίκο παρουσιάζουν τα φυτά CAM, αφού ο φωτοσυνθετικός μεταβολισμός τους είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος, ώστε τα στόματα να παραμένουν κλειστά στη διάρκεια της ημέρας (βλ. πίνακα 5.1). Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επιλογή ενός φυτικού είδους προς καλλιέργεια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά. Θα ήταν επομένως άστοχη η επιλογή της μηδικής σε μια περιοχή με χαμηλή διαθεσιμότητα νερού.

12 Πίνακας 5.1. Το διαπνευστικό πηλίκο ορισμένων καλλιεργούμενων φυτών (Chrispeels and Sadava, Jones and Barlett Publishers, London 1994) Είδος Διαπνευστικό πηλίκο (kg απαιτούμενου νερού για κάθε kg παραγόμενης ξηρής ουσίας) Μηδική (C 3 ) 850 Σόγια (C 3 ) 650 Βρώμη, πατάτα (C 3 ) 580 Σιτάρι (C 3 ) 550 Σακχαρότευτλα (C 3 ) 380 Καλαμπόκι (C 4 ) 350 Σόργο (C 4 ) 300 Αντιπροσωπευτικός μέσος όρος φυτών CAM Πως τα φυτά ανταποκρίνονται στις διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος; Τα φυτά τα οποία ενδημούν σε ψυχρές περιοχές είναι ικανά να φωτοσυνθέτουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή τους είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να πέφτουν και κάτω από τους 0 C. Από την άλλη πλευρά φυτικά είδη τα οποία ενδημούν σε ερημικές περιοχές είναι ικανά να φωτοσυνθέτουν σε θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να υπερβαίνουν τους 60 C, σε ένα περιβάλλον στο οποίο περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη νερού. Η ικανότητα του κάθε φυτού να αντεπεξέρχεται έναν συγκεκριμένο παράγοντα καταπόνησης, προϋποθέτει και τις κατάλληλες τροποποιήσεις σε επίπεδο δομών ή/και λειτουργιών. Εάν οι τροποποιήσεις καθορίζονται γενετικά και εμφανίζονται μέσω της διαδικασίας της επιλογής για ένα διάστημα αρκετών γενεών, περιγράφονται με τον όρο προσαρμογή (βλ...). Κατάλληλες τροποποιήσεις των φύλλων σε ανατομικό αλλά και φυσιολογικό επίπεδο μέσω της διαδικασίας της προσαρμογής δίδουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και επιβίωσης σε συνθήκες οι οποίες θεωρούνται αντίξοες για είδη τα οποία δεν διαθέτουν τις τροποποιήσεις αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσαρμογής αποτελεί η ανατομία τύπου Kranz και ο C 4 μεταβολισμός που τη συνοδεύει στα C 4 φυτά.

13 Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση προσαρμογής των φύλλων σε αντίξοες συνθήκες αποτελούν τα φύλλα των υποχρεωτικά σκιοφύτων. Τα φυτά αυτά αναπτύσσονται συνήθως στον υπόροφο δασών τροπικών ή εύκρατων περιοχών σε περιβάλλον έντονης σκίασης, όπου τόσο η ποσότητα (ένταση), όσο και η ποιότητα (φασματική σύσταση) της ακτινοβολίας που δέχονται τα φυτά είναι δραματικά διαφορετικές από τις αντίστοιχες του άπλετου φωτισμού (βλ. την περίπτωση του σκιαζόμενου κισσού στην εικόνα 5.2). Σε συνθήκες σκιάς τα επίπεδα της φωτεινής ακτινοβολίας αναδεικνύονται σε περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ουσιαστικά τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες «φωτοπενίας», δηλ. ανεπαρκούς παροχής ενέργειας. Τα επίπεδα ακτινοβολίας κάτω από τα οποία αναπτύσσονται τα φυτά αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα του περιβάλλοντος, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά την ανατομία, τη μορφολογία, τη βιοχημεία και τη φυσιολογία των φύλλων. Σε μορφολογικό-ανατομικό επίπεδο τα φύλλα των σκιοφύτων παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως: Οριζόντια διευθέτηση, μεγάλη επιφάνεια και το μικρό πάχος, ασυμμετρία (δηλ. εμφανή διαχωρισμό του μεσοφύλλου σε δρυφρακτοειδές και σπογγώδες παρέγχυμα), ύπαρξη στομάτων μόνο στην αποαξονική (κάτω) επιφάνεια, ιδιόμορφη μορφολογία-γεωμετρία των επιδερμικών κυττάρων (τα οποία δρουν ως μικροφακοί και εστιάζουν τις ηλιακές ακτίνες στο μεσόφυλλο), και περιορισμένη εναπόθεση λιγνίνης στα λεπτά κυτταρικά τους τοιχώματα. Εκτός των ανατομικών διαφορών, τα φύλλα των σκιοφύτων χαρακτηρίζονται από σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες φωτοσύνθεσης σε συνθήκες φωτοκορεσμού, υψηλότερες ταχύτητες σε χαμηλές εντάσεις φωτεινής ακτινοβολίας και χαμηλότερα σημεία αντιστάθμισης φωτισμού, έναντι των φύλλων των ηλιοφύτων (εικόνα 5.. Τα μορφολογικά, ανατομικά και βιοχημικά αυτά χαρακτηριστικά ευνοούν τη μεγιστοποίηση των ισοζυγίων ενέργειας και άνθρακα σε συνθήκες περιορισμένης ενεργειακής παροχής. Εικόνα 5.7. Αντιπροσωπευτικές τάσεις εξάρτησης της φωτοσυνθετικής ταχύτητας από την ένταση φωτεινής ακτινοβολίας ενός αντιπροσωπευτικού σκιοφύτου (μαύρη καμπύλη) και ενός αντιπροσωπευτικού ηλιοφύτου (πράσινη καμπύλη). Το σκιόφυτο παρουσιάζει χαμηλότερο σημείο αντιστάθμισης φωτισμού, ώστε στις χαμηλές εντάσεις φωτισμού που αναπτύσσεται να έχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Οι τάσεις αυτές παρατηρούνται τόσο σε υποχρεωτικά σκιόφυτα/ηλιόφυτα, όσο και μεταξύ φύλλων του ίδιου φυτού τα οποία έχουν αναπτυχθεί είτε σε σκιά είτε σε άπλετο φως. Τα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των οργάνων ενός φυτικού είδους δεν παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Στη προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την αλλαγή των συνθηκών στο περιβάλλον κάθε φυτικό είδος έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει

14 ορισμένα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά ώστε τελικά να αντιμετωπίσει τις αλλαγές αυτές. Ο εγκλιματισμός λοιπόν αναφέρεται σε επίκτητες τροποποιήσεις μορφολογικών ή/και φυσιολογικών χαρακτηριστικών οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου ενός φυτικού οργανισμού. Οι τροποποιήσεις συνήθως επάγονται κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας αλλαγής των συνθηκών. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι οι επαγόμενες τροποποιήσεις δεν μεταβιβάζονται ως χαρακτήρας στην επόμενη γενεά, ωστόσο η ικανότητα εγκλιματισμού αποτελεί γενετικά καθοριζόμενο χαρακτηριστικό. Ο εγκλιματισμός είναι μια συνεχής διαδικασία με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία των φυτών ακόμα και σε ραγδαίες αλλαγές του περιβάλλοντος, όταν οι απαραίτητες αποκρίσεις θα πρέπει να συμβούν μέσα σε μερικά λεπτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ταχείες κινήσεις των χλωροπλαστών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του φωτισμού που μεταβάλλεται (εικόνα 5.8). Οι κινήσεις αυτές ελέγχονται από τις φωτοτροπίνες (βλ...). Εικόνα 5.8. Α. Σε χαμηλές εντάσεις φωτισμού οι χλωροπλάστες ενός κυττάρου πασσαλώδους παρεγχύματος συγκεντρώνονται στην επάνω επιφάνεια του κυττάρου. Β. Σε υψηλές εντάσεις φωτισμού βρίσκονται σε επαφή με τα πλαϊνά τοιχώματα. Δανεισμένο από Morita and Nakamura (2012). Τυπική περίπτωση εγκλιματισμού σε διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης αποτελούν φύλλα του ίδιου φυτού, τα οποία όμως αναπτύσσονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Φύλλα τα οποία αναπτύσσονται σε σκιά (φύλλα σκιάς, π.χ. φύλλα στο εσωτερικό της κόμης ενός δένδρου, όπως στο παράδειγμα της εικόνας 5.2) εγκλιματίζονται στο συγκεκριμένο φωτεινό περιβάλλον και αποκτούν ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά παρόμοια των φύλλων των σκιοφύτων, ενώ τα φύλλα που βρίσκονται στην περιφέρεια της κόμης και εκτίθενται σε άπλετο φως (φύλλα φωτός) αποκτούν χαρακτηριστικά παρόμοια των φύλλων των ηλιοφύτων (εικόνα 5.9.).

15 Εικόνα 5.9. Η αποαξονική (κάτω) επιφάνεια φύλλου φωτός (αριστερά) και φύλλου σκιάς (δεξιά) αριάς (Quercus ilex). Τα φύλλα προέρχονται από το ίδιο δένδρο αλλά από διαφορετικά σημεία της κόμης. Στο κάτω μέρος της εικόνα εμφανίζεται η εγκάρσια τομή του κάθε φύλλου. Το φύλλο φωτός διαθέτει μικρότερη επιφάνεια, περισσότερο τρίχωμα και είναι παχύτερο του φύλλου σκιάς. Ο εγκλιματισμός επίσης των φύλλων σε κατάλληλες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ανθεκτικότητάς τους σε ακραίες θερμοκρασίες (εικόνα 5.10). Εικόνα Αντιπροσωπευτικές τάσεις εξάρτησης της φωτοσυνθετικής ταχύτητας από τη θερμοκρασία φυτών που έχουν αναπτυχθεί και εγκλιματιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία και φυτών του ίδιου είδους που έχουν αναπτυχθεί και εγκλιματιστεί σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι μηχανισμοί εγκλιματισμού στις αντίστοιχες θερμοκρασίες ανάπτυξης. Δανεισμένο από Yamori et al (2014). Προσαρμογή: Κατάλληλες τροποποιήσεις σε επίπεδο δομών ή/και λειτουργιών που καθορίζονται γενετικά και εμφανίζονται μέσω της διαδικασίας της επιλογής μέσα σε διάστημα αρκετών γενεών.

16 Εγκλιματισμός: Επίκτητες τροποποιήσεις μορφολογικών ή/και φυσιολογικών χαρακτηριστικών οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου ενός φυτικού οργανισμού, ως απάντηση στην αλλαγή των συνθηκών του περιβάλλοντος. Ικανότητα εγκλιματισμού: Το εύρος και η ένταση των επίκτητων τροποποιήσεων ενός φυτικού οργανισμού όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες του περιβάλλοντος. Το εύρος αυτό καθορίζεται γενετικά. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Hetherington AM, Woodward FI The role of stomata in sensing and driving environmental change. Nature 424: Chen C, Xiao Y-G, Li X, Ni M Light-regulated stomatal aperture in Arabidopsis. Molecular Plant 5: Araujo WL, Fernie AR, Nunes-Nesi A Control of stomatal aperture. Plant Signaling and Behavior 69: Morita MT, Nakamura M Dynamic behavior of plastids related to environmental response. Current Opinion in Plant Biology 15: Murata Y, Mori IC, Munemasa S Diverse stomatal signaling and the signal integration mechanism. Annual Review of Plant Biology 66: Schlesinger WH, Jasechko S Transpiration in the global water cycle. Agricultural and Forest Meteorology , Busch FA Opinion: The red-light response of stomatal movement is sensed by the redox state of the photosynthetic electron transport chain. Photosynthesis Research 119: Yamori W, Hikosaka K, Way DA. Temperature response of photosynthesis in C3, C4, and CAM plants: temperature acclimation and temperature adaptation. Photosynthesis Research 119:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών. eclass

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών. eclass ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών eclass gliak@aua.gr Τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού αλληλεπιδρούν μεταξύ τους Η

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex).

Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex). Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσιολογίας Καταπονήσεων των Φυτών Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex). --------------Φύλλο Εργασίας--------------

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας Ακτινοβολία Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης Καθοριστικής σημασίας η ποσότητα (ως ροή φωτονίων), όσο και η ποιότητα (ως φασματική κατανομή) της ακτινοβολίας που δέχονται τα φυτά Ακτινοβολία ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Διαφυγή Αποφυγή Ανθεκτικότητα Δ ι α φ υ γ ή Επιλέγεται από ετήσιες ή εφήμερες μορφές ζωής. Τα φυτά αυτά ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Ορεστιάδα 2015 Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 5: Ακτινοβολία (2/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι Καταπόνηση από χαμηλές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ CO 2 +2H 2 S Φωτοσύνθεση φως (CH 2 O) + H 2 O + 2S φως «Φωτοσύνθεση» 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις Μεµβράνες Θυλακοειδών Σάκχαρα

Διαβάστε περισσότερα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοαναπνοή-παράγοντες που την επηρεάζουν

Φωτοαναπνοή-παράγοντες που την επηρεάζουν Φωτοαναπνοή-παράγοντες που την επηρεάζουν διαλυτότητα CO 2 ικανότητα καρβοξυλίωσης Rubisco Φωτοαναπνοή- κύκλος C2 Εναλλακτικές στρατηγικές περιορισμού της φωτοαναπνοής αύξηση [CO 2 ] στο μικροπεριβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό

Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Το φυτό είναι αντλία νερού: παραλαμβάνει νερό από το εδαφικό διάλυμα σε υγρή μορφή και το μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Κίνηση στο έδαφος πρόσληψη νερού από τις ρίζες τοπική ξήρανση εντονότερη προσκόλληση μορίων νερού στα σωματίδια του εδάφους μείωση Ψ κίνηση νερού από υγρότερες σε ξηρότερες

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας Ακτινοβολία Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης Καθοριστικής σημασίας η ποσότητα (ως ροή φωτονίων), όσο και η ποιότητα (ως φασματική κατανομή) της ακτινοβολίας που δέχονται τα φυτά Ακτινοβολία ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Θερινό εξάμηνο 2015 Φωτοσύνθεση Η δέσμευση ηλιακής ενέργειας από τα φυτά, η μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών Καταπόνηση: οι δυσμενείς επιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος, οι οποίες τείνουν να παρεμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία φυσιολογικών μηχανισμών σε έναν οργανισμό Το

Διαβάστε περισσότερα

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Κίνηση στο έδαφος πρόσληψη νερού από τις ρίζες τοπική ξήρανση εντονότερη προσκόλληση μορίων νερού στα σωματίδια του εδάφους μείωση Ψ κίνηση νερού από υγρότερες σε ξηρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Χαρακτηριστικά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 1α. Ένταση (ως πυκνότητα φωτονιακής ροής) Εκφράζει την ποσότητα της ακτινοβολίας (ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες Το νερό στο φυτό Άριστος διαλύτης συμμετέχει στη διαμόρφωση της λειτουργικής στερεοδομής των μακρομορίων παίζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό αποτελεί τον πρωταρχικό δότη e - κατά τη φωτοσυνθετική ροή e

Διαβάστε περισσότερα

Σημασία των φύλλων. αναπνοή. Φωτοσύνθεση > αναπνοή. Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής. Βιοσυνθέτουν:

Σημασία των φύλλων. αναπνοή. Φωτοσύνθεση > αναπνοή. Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής. Βιοσυνθέτουν: Σημασία των φύλλων Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής Βιοσυνθέτουν: υδατάνθρακες αμινοξέα πρωτεΐνες αυξητικές ρυθμιστικές ουσίες (φλοριζίνη κλπ) χρωστικές φαινολικές κλπ. Φωτοσύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συστατικά αέρα Ηλιακή ακτινοβολία Θερμοκρασία αέρα Υγρασία αέρα Συστατικά ατμοσφαιρικού αέρα Οξυγόνο Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) 3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) Τα όργανα των σπερματοφύτων https://mediasrv.aua.gr/eclass/courses/afpgm135/ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Όλα τα είδη σπερματόφυτων απαρτίζονται από διακριτά όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή Φυσιολογία Φυτών Φυσιολογία Φυτών Πως λειτουργεί ένα ακίνητος οργανισμός? Πως αντιμετωπίζει βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης? Πως σχετίζεται η ακινησία με το γεγονός ότι η τροφή των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 5 η Ενότητα Παραγωγικότητα (Εισαγωγή) Εισηγητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες Το νερό στο φυτό Άριστος διαλύτης συμμετέχει στη διαμόρφωση της λειτουργικής στερεοδομής των μακρομορίων παίζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό αποτελεί τον πρωταρχικό δότη e - κατά τη φωτοσυνθετική ροή e

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 5: Ακτινοβολία (1/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι Χαρακτηριστικά ακτινοβολίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 6 η Ενότητα Βασικές διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Θερινό εξάμηνο 2011 Ο ρόλος του νερού στο φυτό Βασικότερο συστατικό των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος Το φύλλο Δομή Λειτουργία Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος 3 ιστολογικά συστήματα: επιδερμίδα μεσόφυλλο ηθμαγγειώδεις δεσμίδες Η ανατομία του φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Η φωτοσύνθεση είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα επιμέρους διαδικασιών. Οι κυριότερες από αυτές είναι: Η φωτονιακή απορρόφηση από τις φωτοσυνθετικές χρωστικές και η

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 10 η Ενότητα Επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 1. (α). Ποια είναι τα τελικά προϊόντα της φωτεινής φάσης της φωτοσύνθεσης; (β). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (γ) Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 1: Εισαγωγή (2/4), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι 1/2 Ορισμός και σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η Σεκόγια (Sequoia) «Redwood» είναι το ψηλότερο δέντρο στο κόσμο και βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 130 μέτρα ύψος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΥΓΡΑΣΙΑ Δρ.Ι. Λυκοσκούφης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ο ατμοσφαιρικός αέρας στη φυσική του κατάσταση είναι μίγμα αερίων, οξυγόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, αργού,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Χαρακτηριστικά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 1α. Ένταση (ως πυκνότητα φωτονιακής ροής) Εκφράζει την ποσότητα της ακτινοβολίας (ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Ο υδρολογικός κύκλος ξεκινά με την προσφορά νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης υπό τη μορφή υδρομετεώρων που καταλήγουν μέσω της επιφανειακής απορροής και της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είδος: Pinus longaeva Ηλικία: 4789 έτη Τοποθεσία: Λευκά Όρη, Καλιφόρνια Υψόμετρο: 3354 m ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Οργανισμός Γονίδια στο γονιδίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Η σημασία της ενέργειας στους οργανισμούς. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τους οργανισμούς γιατί όλες οι λειτουργίες τους απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (2). Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση (β) NADPH στη σκοτεινή φάση της

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

Η υδατική κατάσταση του φυτικού κυττάρου: σπαργή-πλασμόλυση

Η υδατική κατάσταση του φυτικού κυττάρου: σπαργή-πλασμόλυση ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Η υδατική κατάσταση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Φύλλο το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Το φύλλο Δομή Λειτουργία ελασματοειδείς κατασκευές, των οποίων η διάταξη και οποθέτηση στο χώρο Αποδοτικότερη αξιοποίηση φωτεινής ακτινοβολίας και CO 2

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Φύλλο το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Το φύλλο Δομή Λειτουργία ελασματοειδείς κατασκευές, των οποίων η διάταξη και οποθέτηση στο χώρο Αποδοτικότερη αξιοποίηση φωτεινής ακτινοβολίας και CO 2

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 5: Ακτινοβολία (3/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι Καταπόνηση από υψηλές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια. Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια. Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών Εργαστήριο Καλλιέργειας Πλαγκτού Η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Χαρακτηριστικά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 1α. Ένταση (ως πυκνότητα φωτονιακής ροής) Εκφράζει την ποσότητα της ακτινοβολίας (ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

φωτοχημική απόσβεση qp φωτοχημική απόσβεση NPQ

φωτοχημική απόσβεση qp φωτοχημική απόσβεση NPQ Η σημασία της φωτοσύνθεσης στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη ως ο μοναδικός ενδιάμεσος στη βιοχημική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στην βιόσφαιρα είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ Πολαρογραφική καταγραφή της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας Καταγραφή της φωτοσυνθετικής απόδοσης με τεχνικές επαγωγικού φθορισμού Αντιδράσεις Hill

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ονοματεπώνυμο μαθητή:.. Τάξη:. Ημερομηνία:. ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Φωτισμός της καλλιέργειας με τεχνολογία LED. Δυνατότητες και προοπτικές. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Φωτισμός της καλλιέργειας με τεχνολογία LED. Δυνατότητες και προοπτικές. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Διαπνοή: Η αναπόφευκτη συνέπεια του εποικισμού της ξηράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Διαπνοή: Η αναπόφευκτη συνέπεια του εποικισμού της ξηράς 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Διαπνοή: Η αναπόφευκτη συνέπεια του εποικισμού της ξηράς 2 3.1. Η φωτοσύνθεση στο χερσαίο περιβάλλον προϋποθέτει απώλειες πολύτιμου νερού Ένα συντριπτικό ποσοστό (90-95%) της νωπής μάζας των

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φυτικά Κύτταρα Η Ζωή των Φυτών: Γενικές Αρχές Επισκόπηση της Δομής των Φυτών Φυτικά Κυτταρικά Οργανίδια Το Ενδομεμβρανώδες Σύστημα Οργανίδια που Προέρχονται από το Ενδομεμβρανώδες

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες Να συμπληρώσετε με τους κατάλληλους όρους τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση. κυτταρική αναπνοή άμυλο. άλλες οργανικές ουσίες

Φωτοσύνθεση. κυτταρική αναπνοή άμυλο. άλλες οργανικές ουσίες Φωτοσύνθεση Φωτοσύνθεση Φωτοσύνθεση κυτταρική αναπνοή άμυλο άλλες οργανικές ουσίες Φωτοσύνθεση hv χημική ενέργεια 1. Φωτεινές αντιδράσεις Διέγερση χλωροφύλλης Αλυσίδα μεταφοράς e - (Σχήμα Ζ της φωτοσύνθεσης)

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες)

Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες) Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΗΜΑ 1 Στον πίνακα 1 να σημειώσετε με ένα x τους οργανισμούς στους οποίους κατά τη γνώμη σας πραγματοποιείται η φωτοσύνθεση ανώτερα φυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Κίνηση στα αγγεία του ξύλου Κίνηση μέσω του φλοιού Τρόποι μετακίνησης των θρεπτικών στοιχείων στο εσωτερικό της ρίζας: Κίνηση με διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Κατιόν µαγνησίουmg 2+ εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Επίπεδο Μg για κανονική αύξηση 0,15 0,35% ή60 140 µmol Mg gξμ -1 ΤοMgκινείταιστοΞΑΣκαιστοΗΑΣ HΑΣ100

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Ο ρόλος του καλίου στο άνοιγμα και κλείσιμο των

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση. hv χημική ενέργεια. 1. Φωτεινές αντιδράσεις

Φωτοσύνθεση. hv χημική ενέργεια. 1. Φωτεινές αντιδράσεις Φωτοσύνθεση hv χημική ενέργεια 1. Φωτεινές αντιδράσεις παραγωγή ενέργειας (ATP) και αναγωγικής δύναμης (NADPH) που θα χρησιμοποιηθούν στην αναγωγή C 2 προς υδατάνθρακες Έκλυση Ο 2 ως παραπροϊόν της φωτόλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; Είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγεται ATP (στο χλωροπλάστη), με δέσμευση φωτεινής

Διαβάστε περισσότερα

6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή

6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή 6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή Φωτοσύνθεση: Δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και του CO 2 της ατμόσφαιρας και μετατροπή σε οργανικές θρεπτικές ενώσεις φως 6 CO 2 + 12 H 2 O --------->

Διαβάστε περισσότερα

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Το AMINΕMAX παραλαμβάνεται από κανονική ενζυματική υδρόλυση με πρώτες ύλες από σπόρους σιτηρών και καλαμποκιού σε ισορροπία με μείγμα από ειδικά ένζυμα ( Έξω πρωτει πρωτεΐνάσες-

Διαβάστε περισσότερα

Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων των παραγόντων καταπόνησης κρίνεται απολύτως αναγκαία, διότι:

Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων των παραγόντων καταπόνησης κρίνεται απολύτως αναγκαία, διότι: ΕΝΟΤΗΤΑ ΙII. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΙΣ Τα δεδομένα που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2016

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2016 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2016 Σάββατο 5 Δεκεµβρίου 2015 Διαγωνισµός στη Βιολογία (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Καθ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Καθ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Υπεύθυνος Καθηγητής: Καθ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης http://zebu.uoregon.edu/~soper/light/fusionend.gif εν αρχή ην το φως http://blog.gigg.com/wp-content/uploads/2013/12/superova-pic.jpg Φωτοσύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Εγκλιματισμός στην υδατική καταπόνηση

Εγκλιματισμός στην υδατική καταπόνηση Εγκλιματισμός στην υδατική καταπόνηση Σταδιακή έλλειψη νερού Ενεργοποίηση μηχανισμών εγκλιματισμού Τη στρατηγική που ακολουθεί, άρα από δομικούς/λειτουργικούς χαρακτήρες (π.χ. τα φυτά της διαφυγής μικρή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Τυπική Βιοδιεργασία Μαθηματικό μοντέλο Μαθηματικό μοντέλο ή προσομοίωμα ενός συστήματος ονομάζουμε ένα σύνολο σχέσεων μεταξύ των μεταβλητών του συστήματος που ενδιαφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι Φως Φως =Hλιακή ενέργεια Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι εκτός Γης ηλιακή ακτινοβολία Το μεγαλύτερο τμήμα ανακλάται, απορροφάται από τα σύννεφα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΔΥΟ ΦΥTIKΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΔΥΟ ΦΥTIKΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ σ.1 EUROPEAN UNION SCIENCE OLYMPIAD (EUSO) 2019 Α και Β ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (EUSO) ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 08/12/2018 ΣΧΟΛΕΙΟ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Τάξη Β1 Δ. Λουκία Μεταβολισμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κάτι απαραίτητο για όλες της διαδικασίες της ζωής, από την πιο απλή και ασήμαντη έως τη πιο πολύπλοκη και σημαντική. Έτσι σ ' αυτή την περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 2: Υδατική Καταπόνηση (2/4), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι Ορισμός και διάδοση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών Ενότητα 2: Υδατική Καταπόνηση (1/4), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Διδάσκοντες: Γεώργιος Καραμπουρνιώτης Γεώργιος Λιακόπουλος Μαθησιακοί Στόχοι Ορισμός και διάδοση

Διαβάστε περισσότερα