OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα."

Transcript

1

2

3 OBSAH Πρόλογος Εισαγωγή Περιβάλλον και έρευνα Πως γεννήθηκε το Active Η φωτοκατάλυση Το διοξείδιο του τιτανίου Τα πλεονεκτήματα Οι χρήσεις Εργαστηριακές εκθέσεις Συχνές ερωτήσεις

4

5

6

7 /07 πρόλογος ACTIVE, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti, στα πλαίσια της δραστηριότητας της έρευνας και καινοτομίας, έχει προσαρμόσει μία νέα παραγωγική μεθοδολογία, που προσανατολίζεται σε υλικά το ενεργό συστατικό των οποίων συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αυτή η παραγωγική μεθοδολογία καθιστά δυνατή την κατασκευή κεραμικών υλικών για δάπεδο και επένδυση που είναι σε θέση να αναπτύξουν μία ουσιαστική αντιβακτηριδιακή δράση και να μειώσουν τους ρυπαντικούς παράγοντες οι οποίοι, δυστυχώς, αποτελούν μία σταθερά της σύγχρονης αστικής κατάστασης. Με το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα κτίρια, εσωτερικά και εξωτερικά, υλικά που συμβάλουν ενεργά και με διαρκή χρονικό τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας. Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο Μοχάντας Γκάντι, ο Μαχάτμα

8 /08 εισαγωγή Η Γη έχει μία ιστορία δισεκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν διάφορα γεγονότα που την διαμόρφωσαν με τη όψη που σήμερα γνωρίζουμε: ωκεανούς, βουνά, ηφαίστεια, κοιλάδες, ποτάμια. Ο άνθρωπος φθάνει σε έναν κόσμο που είναι έτοιμος να τον υποδεχθεί με όλους τους πόρους του, και παρόλο που αυτός είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση σε με τον κόσμο, οι πράξεις του αποδεικνύονται με το πέρασμα των αιώνων εκρηκτικές, ακριβώς όπως το διατυπώνει η θεωρία του χάους για την οποία μικρές μεταβολές στις αρχικές συνθήκες επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός συστήματος μακροπρόθεσμα. Ένα υγιές οικοσύστημα διατηρεί μία φυσική ικανότητα να παράγει σε σταθερές ποσότητες τους απαραίτητους πόρους για τα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν σε αυτό. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μία πραγματική απειλή. Ο άνθρωπος μετέτρεψε σχεδόν τις μισές περιοχές της Γης χωρίς πάγους, με σημαντικές συνέπειες στην υπόλοιπη φύση. Δάση που μετατράπηκαν σε αγροτικές περιοχές, ποτάμια με φράγματα, υγρές περιοχές που αποξηράνθηκαν, τσιμεντοποίηση του εδάφους για να κατασκευαστούν δρόμοι και πόλεις: κάθε χρόνο χάνονται περίπου 16 εκατομμύρια εκτάρια δασικής κάλυψης, περιοχές με τα πιο υψηλά επίπεδα βιοποικιλίας. Για να σταματήσουμε αυτήν την υποβάθμιση θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μέσα στα όρια των δυνατοτήτων επιβάρυνσης των οικοσυστημάτων. Οι δραστηριότητες του ανθρώπου αναπτύχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου με έναν τρόπο όλο και πιο εξαρτώμενο από τη βιομηχανοποίηση και με όλο και μικρότερη προσοχή στις συνέπειες για το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνολο βλαβερών επιδράσεων που αλλοιώνει την βιόσφαιρα και κατά συνέπεια αντανακλάται στον άνθρωπο. Αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από ένα σύνολο παραγόντων που μεταβάλλουν τις υπάρχουσες ισορροπίες, που συχνά απελευθερώνονται στον αέρα ως υποπροϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ουσίες που δεν θα υπήρχαν στη φυσική σύνθεση του αέρα και που, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, παράγουν μία βλαβερή επίδραση στον άνθρωπο, στα ζώα και στην βλάστηση. Είναι πρόσφατη η στροφή του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας προς την κατάσταση της Γης, και κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη του ορίου της βιωσιμότητας. Αυτή θα πρέπει να είναι το μέτρο αξιολόγησης της κατανάλωσης των πόρων και της παραγωγής αποβλήτων που προκαλούνται από το κάθε περιβάλλον και είναι το κριτήριο για το πόσο είναι υψηλό το gap ανάμεσα στους πραγματικούς πόρους και την υπερβολική εκμετάλλευση αυτών των ίδιων. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο με σκοπό την ανάκτηση μέρους εκείνων των περιβαλλοντικών επιρροών που δημιουργούνται από το σύστημα ζωής μας, μειώνοντας τις επιδράσεις που προκαλούνται καθημερινά από τη μόλυνση και το smog, σεβόμενοι το οικοσύστημα χάρη στο φυσικό μηχανισμό της φωτοκατάλυσης.

9 /09 εισαγωγή Οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησαν χάρη στο πρωτόκολλο του Κιότο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας γενιάς υλικών που είναι σε θέση όχι μόνο να έχουν μικρότερες επιδράσεις στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά κυρίως να παράγουν μία δράση που είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Σε αυτό το πλαίσιο το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως το υλικό επιλογής, διότι περιγράφεται ως εξαιρετικός συνεργάτης για τις πολιτικές μείωσης των κυριότερων αερίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις τοξικές βροχές.

10 /10 ατμοσφαιρική ρύπανση

11 /11 περιβάλλον και έρευνα Συχνά υπάρχει μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση ανάμεσα σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και την αντίστοιχη εκδήλωση της περιβαλλοντικής ζημίας. Η οικοδομική διαδικασία, όπως όλες οι δραστηριότητες, για να πραγματοποιηθεί προξενεί αλλοιώσεις ή συνέπειες στο περιβάλλον. Η χρήση του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ως υλικό επένδυσης ενός κτιρίου διαδραματίζει μία σημαντική προληπτική δράση ακριβώς προς όφελος της περιβαλλοντικής αειφορίας. Χάρη στις ιδιότητές του το Active, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το όνομά του, είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από μεγάλο τμήμα των βλαβερών εκπομπών, να μειώσει αισθητά τις παρεμβάσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του κτιρίου, να μειώσει τη ρύπανση από χημικά προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης και τα αντίστοιχα έξοδά τους. Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti παρακολουθεί με προσοχή τις σύγχρονες εξελίξεις. Σε μία περίοδο κρίσης και ανασφάλειας,, η προσοχή στο δημόσιο αγαθό είναι ένα σημάδι μεγάλης υπευθυνότητας που ένας μεγάλος Όμιλος προσφέρει για να συνεισφέρει στη μείωση της ρύπανσης και για να αναπτύξει με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική δράση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η επεξεργασία του τσιμέντου και μία αξιοσημείωτη αλλαγή των προβλέψεων οδήγησαν στην έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Η απαίτηση ενός πιο καθαρού περιβάλλοντος, η ανάγκη να διατηρήσουμε το οικοσύστημα, γέννησαν αυτή την καινοτομική μεθοδολογία, που γίνεται μία ευκαιρία για αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικών χώρων, σχεδιαστές, πολεοδόμους και τεχνικούς να αναπτύξουν μία νέα δημιουργικότητα με ένα υλικό ευέλικτο λόγω των πιθανών εφαρμογών του σε διάφορους τομείς (για δάπεδα και επενδύσεις, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και λόγω των βελτιώσεων που μπορεί να επιφέρει στην ατμόσφαιρα. Εν κατακλείδι, υλικά που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας.

12 /12 πως γεννήθηκε το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Εκμεταλλευόμενοι τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης, για την οποία ένας καταλύτης, σε αυτήν την περίπτωση το διοξείδιο του τιτανίου, είναι σε θέση να αναπτύξει τη δράση του κάθε φορά που ακτινοβολείται με ηλιακό ή τεχνητό φως με το κατάλληλο μήκος κύματος που περιέχει ακτίνες UVA (1) καθαρίζει ο αέρας από τις οργανικές ρυπαντικές ουσίες. Πράγματι, μέσω της οξείδωσής τους οι βλαβερές οργανικές ουσίες μετατρέπονται σε αβλαβείς δημιουργώντας τρεις σημαντικούς παράγοντες: 1. καθαρισμό του αέρα από οργανικές και ανόργανες βλαβερές ουσίες 2. απολύμανση των επιφανειών από τα βακτηρίδια 3. δημιουργία αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, εκμεταλλευόμενοι την υπερ-υδροφιλία που προκαλείται από την παρουσία του ακτινοβολημένου ημιαγωγού TiO2). Σημειώνεται πως ακριβώς λόγω των αντιβακτηριδιακών της χαρακτηριστικών, η φωτοκατάλυση χρησιμοποιείται ευρέως και στην κλωστοϋφαντουργία, την βιομηχανία των καλλυντικών και στις τεχνικές απολύμανσης στον υγειονομικό τομέα. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic γεννήθηκε από μία επεξεργασία του διοξειδίου του τιτανίου (που δρα ως φωτοκαταλύτης) που έγινε στα πλακίδια σε μία υψηλή θερμοκρασία που εξασφαλίζει τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, παράγοντας που μπορεί υποθετικά να προκαλέσει σε μερικές περιπτώσεις κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η έρευνα της Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti ετοίμασε μία νέα μεθοδολογία, που δεν προβλέπει την χρήση νανομορίων όπως οι ήδη γνωστές μεθοδολογίες, αλλά χρησιμοποιεί μία εφαρμογή με μικρομετρικές σκόνες διοξειδίου του τιτανίου. (1) οι ακτίνες UVA ανήκουν σε μία συχνότητα μη βλαβερού φωτός γύρω στα 400 νανόμετρα (nm)

13 /13 η φωτοκατάλυση Η ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗ Η φωτοκατάλυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μιμείται ότι πιο απλό υπάρχει στη φύση, με διάφορες ομοιότητες με τη χλωροφυλλική φωτοσύνθεση. Η χημική διαδικασία που βρίσκεται στη βάση αυτών των δυο αντιδράσεων είναι πράγματι η οξείδωση που ξεκινά χάρη στη συναδυασμένη δράση του φωτός (ηλιακού ή τεχνητού) και του αέρα παρουσία ενός φωτοκαταλύτη και που οδηγεί στη μετατροπή οργανικών και ανόργανων βλαβερών ουσιών σε εντελώς ακίνδυνες ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτοκατάλυση διευκολύνει μία πιο γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων αποφεύγοντας τη συσσώρευσή τους. Η φωτοκαταλυτική διαδικασία διαδραματίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες περιβαλλοντικού ελέγχου, διότι πρόκειται για μία λύση με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: η χρήση του TiO2 στη δημιουργία νέων υλικών έχει επομένως μία πραγματική αξία οικολογικής αειφορίας. ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ Το διοξείδιο του τιτανίου (ή οξείδιο του τιτανίου (IV) ή Ε171) είναι ένας γνωστός φωτοκαταλύτης με τη μορφή κρυσταλλικής άχρωμης σκόνης, που τείνει προς λευκό, μη βλαβερού για την υγεία έχει χημικό τύπο TiO2, ο αριθμός του CAS είναι Το διοξείδιο του τιτανίου λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκή χρωστική ουσία στα βερνίκια, στις πλαστικές ύλες και στο τσιμέντο για κατασκευές και ως αδιαφανοποιητής για τα έγχρωμα βερνίκια για αυτόν τον λόγο το λένε κοινώς και «λευκό του τιτανίου». Ακριβώς λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης, προτιμάται η εφαρμογή της επεξεργασίας πάνω σε ανοιχτόχρωμα χρώμα παρά σε υλικά με σκούρες αποχρώσεις. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας γνωστός καταλύτης σε θέση να αποσυνθέσει λόγω οξείδωσης πολλά προϊόντα οργανικών χημικών ενώσεων. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την ιδιότητα μπορούμε να αποκτήσουμε υλικά τα οποία, μέσω της ενεργοποίησης του ηλιακού φωτός, θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τα προϊόντα χημικών ενώσεων που έχουν καθίσει πάνω τους. Αυτή η ιδιότητα οδήγησε στην ανάπτυξη μίας νέας κατηγορίας υλικών που διαθέτουν αυτό-καθαριστικές και αντιρρυπαντικές ιδιότητες. Όταν εκτίθενται στο φως, τα μόρια του διοξειδίου του τιτανίου καταλύουν την οξείδωση οργανικών υπολειμμάτων (βρωμιά, κατακάθια της μόλυνσης και μικροοργανισμοί διαφόρων ειδών) σε μη βλαβερά συστατικά. ΦΩΣ (1) ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ (2) ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ (1) VOC (βενζόλιο, τολουόλιο), Μεθυλομερκαπτάνη (αέριο), Οργανικά χλωριούχα, Αρωματικά Πολυ-υγροποιημένα αέρια, Ακεταλδεΰδη, Φορμαλδεΰδη (2) CO, No x, So x, NH 3

14 /14 τα οφέλη ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική Αυτές οι τρεις δράσεις είναι αποτέλεσμα της οξειδωτικής διαδικασίας που συμβαίνει με την επαφή με μία φωτοκαταλυτική επιφάνεια. Όταν πρόκειται για ρυπαντικές ουσίες (όπως για παράδειγμα οξείδια του αζώτου, οξείδια του θείου ή μονοξείδιο του άνθρακα) παρακολουθούμε την εξέλιξη της αντιρρυπαντικής αντίδρασης, με την οποία οι ρυπαντικές ουσίες αποσυντίθενται. Αν μιλάμε για βακτηρίδια υπάρχει μία αντιβακτηριδιακή αντίδραση, ενώ αν μιλάμε για ουσίες που λερώνουν λαμβάνει χώρα το φαινόμενο του αυτοκαθαρισμού που ενεργοποιείται από το Active. Αυτή η δράση ισχύει και για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους και για εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους, γιατί η αντίδραση επιτυγχάνεται και χάρη σε φώτα με διάχυση ακτινών UVA και με το έμμεσο φως του ήλιου, μια που η σύνθεση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ουσιαστικά η ίδια που βρίσκουμε στον εξωτερικό χώρο, αν και αλλάζουν οι ποσότητες των μολυσματικών ουσιών: αν στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν ρυπαντικές ουσίες, σε ένα εσωτερικό χώρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές αερίων από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, τα κλιματιστικά, μέχρι και τον απλό καπνό του τσιγάρου.

15 /15 οι χρήσεις ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ Λόγω της αποτελεσματικότητας της επεξεργασίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις κεραμικές επιφάνειες,, τα υλικά που προκύπτουν είναι κατάλληλα για εφαρμογές στους πιο ποικίλους τομείς, είτε στις ιδιωτικές κατασκευές, είτε στις εμπορικές και δημόσιες. Η προσοχή στην επιλογή των υλικών κατασκευής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον τομέα της αρχιτεκτονικής: η αισθητική όψη ενός κτιρίου πράγματι εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την ικανότητα συντήρησής του με το πέρασμα του χρόνου. Οποιοδήποτε κτίριο που είναι εκτεθειμένο στην καθημερινή επίθεση των ρυπαντικών ουσιών που υπάρχουν στον αέρα, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, φθείρεται πολύ σύντομα. Η εφαρμογή σε επένδυση σε ένα μεγάλο κτίριο του Active εξασφαλίζει τη διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, αποφεύγοντας την φθορά που προκαλείται από το νέφος, και συνεισφέροντας ταυτόχρονα στον καθαρισμό του αέρα από βλαβερές ουσίες όπως τα ΝΟx, προϊόντα από την καθημερινή ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι η εφαρμογή στο νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα, με το συνδυασμό ειδικών λαμπτήρων UVA για να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, σε θέση να ενεργοποιήσει την αντιβακτηριδιακή διαδικασία και άρα την υγιεινή των επιφανειών σε αυτούς τους ειδικούς χώρους, όπως επίσης και στο σχολικό τομέα και σε εκείνο του wellness, όλοι χώροι στους οποίους η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λόγω των έντονων αντιρρυπαντικών τους χαρακτηριστικών, εξάλλου, τα υλικά που έχουν επεξεργαστεί με Active βρίσκουν εξαιρετική χρήση και στην επένδυση προσόψεων, όπου η άμεση επαφή με το φως που ενεργοποιεί την αντιρρυπαντική επίδραση που εξασφαλίζεται από την φωτοκατάλυση. Το TiO 2 προσκολλάται με τέλειο και μεγάλης διάρκειας τρόπο στην επιφάνεια του υλικού, εξασφαλίζοντας μία συνεχή αποτελεσματικότητα: έχει μία μεσαία-υψηλή (ΡΕΙ3) ανθεκτικότητα στην επιφανειακή διάβρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο δάπεδο.

16 /16 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Κέντρο Κεραμικής Μπολόνια ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Bologna, 23. července 2009 ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΔΡΑ Via Martelli, Bologna ΙΤΑΛΙΑ Τηλ. (051) Φαξ (051) CERTI.CER. GranitiFiandre S.p.A. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Via Radici Nord, 112 Via Valle DʼAosta, Castellarano (RE) Sassuolo ITALIA Τηλ. (0536) Α.Φ.Μ Έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας: Κεραμικά πλακίδια με φωτοκαταλυτική επιφάνεια Στα πλαίσια της έρευνας που η Graniti Fiandre παρήγγειλε στο Κέντρο Κεραμικής της Μπολόνια, ετοιμάστηκαν ένα προϊόν, κεραμικό πλακίδιο, με επιφανειακές φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, και η αντίστοιχη μεθοδολογία παραγωγής. Η φωτοκαταλυτική δράση, που παρέχεται στην επιφάνεια στων κεραμικών πλακιδίων, είναι σε θέση να: - αποσυνθέσει διάφορους οργανικούς (π.χ. υδρογονάνθρακες, VOC) και ανόργανους ρύπους (π.χ. οξείδια του αζώτου) - εξαλείψει διάφορα είδη βακτηρίων. Στην παρούσα έρευνα, ετοιμάστηκε μία νέα μεθοδολογία για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με φωτοκαταλυτική επιφάνεια, διαφορετική από τις ήδη γνωστές. Συγκεκριμένα, η σκόνη από τιτάνιο, που χρησιμοποιείται ως φωτοκαταλύτης, δεν είναι νανομετρική, αλλά μικρομετρική. Αυτή η επιλογή έγινε με σκοπό να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, που μία νανομετρική διάσταση της σκόνης θα μπορούσε να προκαλέσει στην ανθρώπινη υγεία, κίνδυνοι που μπορούν να αποφευχθούν μόνο χρησιμοποιώντας περίπλοκα συστήματα προστασίας. Επίσης, η διαδικασία που ετοιμάστηκε δεν προέβλεπε την χρήση συστημάτων sol-gel, λόγω της δυσκολίας ελέγχου τους σε βιομηχανικό επίπεδο και λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας των εκπομπών οργανικών ουσιών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Στην παρούσα έρευνα, το τιτάνιο εφαρμόστηκε στην κεραμική επιφάνεια του πλακιδίου μέσω ενός ανόργανου ενδιάμεσου αυτοκόλλητου, που εφαρμόζεται απευθείας στην κεραμική επιφάνεια. Η φωτοκαταλυτική δράση του προϊόντος που ετοιμάστηκε αξιολογήθηκε μέσω συγκεκριμένων δοκιμών για τον υπολογισμό της φωτοκαταλυτικής δράσης, σε υγρή φάση και σε αέρια φάση, και δοκιμών αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων. Τα αποτελέσματα που αναγράφονται εδώ επιτεύχθηκαν δοκιμάζοντας προϊόντα μίας παρτίδας κεραμικών πλακιδίων που μας προμήθευσε η Graniti Fiandre με την ονομασία: Extra White Φυσικό, επιφάνεια τέτοια ώστε, 60x30cm, που παράγονται βιομηχανικά στο Castellarano (I), σύμφωνα με την πατέντα PCT/IB2009/ Φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση Η φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση αξιολογήθηκε καθορίζοντας την αποσύνθεση με το πέρασμα του χρόνου του οργανικού προϊόντος χημικής ένωσης, λουλάκι καρμίνιο (IC), μέσω ενός φασματοφωτόμετρου (με μήκος κύματος 610nm). Τα κεραμικά δείγματα ακτινοβολήθηκαν με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W

17 /17 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 2 από 3 (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax=370nm. Ο δείκτης φωτοδιάβρωσης, η, υπολογίστηκε ως εξής (1): (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (1) Όπου C0 είναι η αρχική συμπύκνωση του IC, lppm, και Cs είναι η συμπύκνωση μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ακτινοβολίας. Τα αποτελέσματα του δείκτη φωτοδιάβρωσης, η, μετά από 30 ώρες, αναγράφονται στον Πίνακα 1. Πίνακας 1 η % Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα <10 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 70 - Φωτοκαταλυτική δράση σε αέρια φάση Οι δοκιμές φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση έγιναν ακολουθώντας τον κανονισμό UNI Οι διαφορές συμπύκνωσης των οξειδίων του αζώτου αναλύθηκαν μέσω μετρήσεων χημειοφωταύγειας. Η φωτοκαταλυτική δράση Af, σε m/h, υπολογίστηκε ως εξής: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (2 όπου Cb και Cl, σε ppm, είναι οι συμπυκνώσεις των οξειδίων του αζώτου μετά την επίτευξη μίας σταθερής τιμής, αντίστοιχα, στο σκοτάδι και υπό ακτινοβολία, S είναι η περιοχή του δείγματος, σε m², F είναι η ροή του αερίου σε m³/h, και Ιʼ είναι η ένταση της φωτεινής ροής, που επιτυγχάνεται παραβάλλοντας την ένταση που μετρήθηκε πειραματικά Ι (σε W/m²) στα 1000 W/m², που αντιστοιχούν σε περίπου Lux, μέση τιμή που το ηλιακό φως φθάνει το μεσημέρι του μηνός Ιουλίου (Ι=1000/Ιʼ). Τα αποτελέσματα της φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση αναγράφονται στον Πίνακα 2 σε σχέση με την αφαίρεση του ΝΟx (NO2+NO) και αναφέρονται και οι τιμές που αντιστοιχούν στο ΝΟ. Αυτές οι τελευταίες τιμές είναι πιο αξιόπιστες από εκείνες του ΝΟ2, διότι η μείωση του ΝΟ οφείλεται αποκλειστικά στην φωτοκαταλυτική δράση. Πίνακας 2 Af, m/h NOx NO Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 23,3 31,4 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 69,4 107,3 Το αέριο που έρρεε περιείχε 0,55ppm από NOx (0,15ppm No2 και 0,4ppm NO) με μία ταχύτητα ροής 1000 cm³/min. - Δοκιμές αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων Οι δοκιμές επέτρεψαν να μετρηθούν ποσοτικά η επιβίωση, στην επιφάνεια των κεραμικών δειγμάτων υπό ακτινοβολία, τα βακτήρια του είδους Escherichia coli ATCC Ο αριθμός των ζωντανών βακτηρίων μετρήθηκε, μετά από 24 ώρες επαφής υπό φωτισμό με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax = 370 nm. Το ποσοστό επιβίωσης S, εξήχθη συγκρίνοντας τον αριθμό

18 /18 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna των βακτηρίων που επέζησαν στο δείγμα τουκεντρο ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 3 από 3 πλακιδίου που εξετάστηκε, Νe με εκείνον που υπήρχε στην επιφάνεια ενός πλακιδίου χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα, Nc, με τον ακόλουθο τρόπο: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (3) Τα αποτελέσματα αναγράφονται στον Πίνακα 3 Πίνακας 1 Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 100 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 0 Επιβίωση, % Ο Διευθυντής (Prof. Ing. Giorgio Timellini)

19 /19 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδες 20 και 21) ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΗΣ STONEPEAK CERAMICS, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ GRANITIFIANDRE (1) Το Tile Council of North America (TCNA), σε συνεργασία με την StonePeak Ceramics και το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε φωτοκαταλυτικές κεραμικές πλάκες μέσω μίας καινοτομικής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την StonePeak Ceramics. Σύμφωνα με την Δόκτορα Jennifer Ariss, ερευνήτρια στο TCNA, οι επιδράσεις του διοξειδίου του τιτανίου ως φωτοκαταλύτη έχουν εδραιωθεί στην επιστημονική κοινότητα. «Γενικά η χρήση του μπορεί να δώσει μία σημαντική μείωση των οργανικών και ανόργανων ρύπων, όπως επίσης είναι σε θέση να εξασφαλίσει ιδιότητες αυτοκαθαρισμού χάρη στη μείωση της επιφανειακής τάσης του νερού, και εξίσου σημαντικές αντι-μικροβιακές και αντι-μυκητιακές ιδιότητες». Η Δόκτωρ Ariss συμπλήρωσε ακόμη πως «Η φωτοκατάλυση είναι μία απλή χημική αντίδραση, που το μόνο που χρειάζεται είναι φως και νερό για να ενεργοποιηθεί». Τα πειραματικά εργαστήρια του TCNA (Product Performance Testing Laboratory), σε συνεργασία με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, πραγματοποίησαν μία έρευνα σε τρία μέτωπα: την μείωση των οξειδίων του αζώτου (ενός εκ των κύριων υπευθύνων για την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση), μείωση των οργανικών ρύπων, όπως μετρήθηκε από τη δοκιμή του καρμινίου από λουλάκι και τέλος την ανάσχεση της ανάπτυξης βακτηρίων. Οι κεραμικές πλάκες που παράχθηκαν από την StonePeak Ceramics και δέχθηκαν επεξεργασία με ένα μικρομετρικό στρώμα διοξειδίου του τιτανίου δοκιμάστηκαν με δείγματα ελέγχου που προμήθευσαν η StonePeak Ceramics και το TCNA. Χρησιμοποιώντας ένα στεγανοποιημένο δωμάτιο και ακολουθώντας ένα κατάλληλο πρωτόκολλο, παρατηρήθηκε μία μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου. Αξιολογώντας τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες των πλακών από φωτοκαταλυτικό κεραμικό της StonePeak Ceramics, διαπιστώθηκε μία μείωση μέχρι το 60% των βακτηρίων Ε. coli σε σχέση με τις παραδοσιακές επιφάνειες επεξεργασμένες με πορσελάνη. Τέλος, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση του 30% των οργανικών ρύπων στις δοκιμές του καρμινίου από λουλάκι. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς τις βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Σύμφωνα με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, η νέα τεχνολογία της StonePeak Ceramics χρησιμοποιώντας μία μικρομετρική εφαρμογή ελαχιστοποιεί τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις προηγούμενες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε φωτοκαταλυτικά υλικά και αυξάνει την επίδραση του διοξειδίου του τιτανίου στο επιφανειακό στρώμα. «Το εργαστήριό μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που πήραμε από τις δοκιμές που έγιναν στη νέα τεχνολογία που εφηύρε η StonePeak Ceramics. Τα δυνατά οφέλη των φωτοκαταλυτικών κεραμικών προϊόντων συμπεριλαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα του αέρα, καθαριότητα και υγιεινή», σχολίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TCNA, Eric Astrachan. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδα 23) Τεχνική Έκθεση: Συνθήκες της δοκιμής Όλες οι δοκιμές έγιναν μέσω ακτινοβολίας με μπλε λάμπα UV (μέγιστο μήκος κύματος ίσο με 351 nm) με μία ένταση 0,25 ± 0,1 mw/cm. Όλες οι δοκιμές επαλήθευσης των επιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια έγιναν μέσω ακτινοβολίας με φως όπως διευκρινίζεται παραπάνω για 8 ώρες. Όλες οι δοκιμές έχουν γίνει με θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 ± 3ºC). Σε όλες τις δοκιμές, οι μέθοδοι μέτρησης τροποποιήθηκαν για να επιτρέψουν την χρήση διαγνωστικών πλακών PetriFilm (3M Industries). Υλικά και μέθοδοι Φάση ΙΑ. Επιδράσεις της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια. Στόχος Α: Ο καθορισμός των αντιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα προϊόντα που μας προμήθευσε ο πελάτης σε τρία είδη βακτηρίων χρησιμοποιώντας τον κανονισμό ISO (που τροποποιήθηκε για μία σύγκριση σε περισσότερες επιφάνειες). Μέθοδος για την πραγματοποίηση δοκιμών για την αντιβακτηριακή δράση φωτοκαταλυτικών ημιαγωγών σε πέντε επιφάνειες σύγκρισης, καταφεύγοντας σε τεκμηριωμένες επιστημονικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση των δοκιμών. Μεθοδολογία: Και στις πέντε επιφάνειες στις οποίες έγιναν οι δοκιμές (συμπεριλαμβανομένου του φωτοκαταλυτικού πλακιδίου του πελάτη) εμβολιάστηκαν τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Klebsiella pneumoniae. Διαφοροποιήσεις των ζωντανών βακτηρίων σε σχέση με την αρχική μέτρηση μετά από 8 ώρες επαφής με τις επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή. Άλλες επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή ήταν 1) σύνθετο βινυλικό πλακίδιο, 2) μοκέτα, 3) μη φωτοκαταλυτικό κεραμικό πλακίδιο και 4) δάπεδο από δρύινα μασίφ σανίδια. (1) To TCNA έκανε τις δοκιμές σε υλικά Stonepeak, επιχείρησης του Ομίλου Fiandre που συνεργάστηκε στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις πλάκες αναφοράς για τη δοκιμή.

20 /20εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

21 /21 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

22 /22 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

23 /23 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

24 /24 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 1 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Staphylococcus aureus Na grafech obr. 1 a obr. 2 čára 0.0 představuje bakteriální zátěž, aplikovanou na referenční vzorky, na nichž byly provedeny testy (koberec, VTC, keramika s úpravou Active TM, keramika a dřevo). Z tohoto grafu je vidět, že po 8 hodinách bylo zjištěno, že na fotokatalytickém povrchu (Active TM ) došlo k procentnímu snížení přítomnosti bakteriální zátěže. Na površích, neupravených přípravkem Active TM naopak došlo k procentnímu nárůstu bakteriální zátěže, způsobenému jejich množením.

25 /25 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 2 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Kiebsiella pneumoniae

26 /26 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Συχνές ερωτήσεις 1. Τι είναι το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα υλικό που βγαίνει από μία νέα μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη που εκμεταλλεύεται την φωτοκαταλυτική αρχή, που ενεργοποιείται από το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). 2. Τι είναι η φωτοκατάλυση; Η φωτοκατάλυση είναι μία φωτοχημική αντίδραση, που γίνεται μέσω ενός καταλύτη που αναπτύσσει τη δράση του όταν ακτινοβολείται με φως κατάλληλου μήκους κύματος. Οι κλασικοί φωτοκαταλύτες είναι ημιαγωγοί εκ των οποίων το TiO2 είναι το πιο ενεργό και χρησιμοποιημένο, ZnO, SnO2, Fe2O3, CdS, ZnS, κ.ά. Εκμεταλλευόμενοι την ενέργεια του φωτός, οι φωτοκαταλύτες προκαλούν το σχηματισμό οξειδωτικών αντιδραστηρίων που αποσυνθέτουν τις οργανικές και ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και που ευθύνονται για την ρύπανση. Η φωτοκατάλυση επομένως δεν είναι άλλο παρά η επιτάχυνση των διαδικασιών οξείδωσης που υπάρχουν στην φύση, και διευκολύνει μία γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων που υπάρχουν στο περιβάλλον και αποτρέπει τη συσσώρευση και την εξάπλωση των βακτηριών και αναπτύσσει μία αυτοκαθαριστική δράση. 3. Πως καταπολεμείται η μόλυνση με την φωτοκατάλυση που προέρχεται από το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Οι κατασκευές που επενδύονται με υλικά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) επιτρέπουν την εξάλειψη διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων βλαβερών για την υγεία, όπως μεγάλο τμήμα της λεπτής σκόνης και των οξειδίων που εκπέμπονται στο αστικό περιβάλλον από τα αέρια από τις εξατμίσεις και από τους καπνούς που εκπέμπουν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης. 4. Πως αναπτύσσει το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic την αυτοκαθαριστική του δράση; Το διοξείδιο του τιτανίου που δέχεται φως ενεργοποιεί μία φωτοκαταλυτική αντίδραση με το νερό που υπάρχει στον αέρα που καθιστά την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic υπερυδροφιλική εφοδιασμένη δηλαδή με μία ισχυρότατη έλξη για το νερό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αόρατο λεπτό στρώμα νερού που καλύπτει πλήρως την επιφάνεια του υλικού. Η βρωμιά γλιστρά και φεύγει πάνω σε αυτό το λεπτό προστατευτικό στρώμα χωρίς να καταφέρει να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του Active που με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει την αυτοκαθαριστική του δράση. 5. Η φωτοκατάλυση λειτουργεί και σε κλειστό χώρο ή με τη βροχή; Η φωτοκαταλυτική δράση είναι δυνατή και σε εσωτερικούς χώρους μέσω τεχνητού φωτός με το κατάλληλο μήκος κύματος που να περιέχει ακτίνες UVA ή σε περίπτωση βροχής. 6. Η ενεργός αρχή εξαντλείται με το πέρασμα του χρόνου; Το διοξείδιο του τιτανίου ως ενεργοποιητής της φωτοκαταλυτικής διαδικασίας δεν φθείρεται, άρα δεν εξαντλείται. 7. Η αισθητική απόδοση του προϊόντος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου; Ο φωτοκαταλύτης TiO2 δεν ψεκάζεται απλά στην επιφάνεια, αλλά αφού δεχθεί θερμική επεξεργασία κολλάει με τέλειο και ανθεκτικό τρόπο στην επιφάνεια του υλικού. Ακόμη, μετά παό προσεκτικούς ελέγχους επιλέχθηκε να γίνει επεξεργασία μόνο σε ημιστιλβωμένες επιφάνειες, που δεν χάνουν την στιλπνότητα ακόμη και όταν μεταφέρονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι όπως προτιμώνται οι ανοιχτές αποχρώσεις, ώστε η λευκότητα του διοξειδίου του τιτανίου να μην αλλοιώνει τις πιο σκούρες αποχρώσεις. 8. Τα υλικά Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι οικολογικά; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic περιέχει χημικές ουσίες που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, που αναπτύσσουν ωφέλιμες επιδράσεις στην ατμόσφαιρα και στην υγεία. Ακόμη, χάρη στις ιδιότητες αυτοκαθαρισμού του προϊόντος, η ανάγκη χρησιμοποίησης καθαριστικών μειώνεται, συνεισφέροντας και με αυτόν τον τρόπο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 9. Πως πιστοποιήθηκε η αποτελεσματικότητα του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ελέγχθηκε και από τα εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών του TCNA (Tile Council of North America) και από το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Πανεπιστημιακή Κοινοπραξία (Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη βιομηχανία κεραμικών).

27 /27 Συχνές Ερωτήσεις 10. Ποιες είναι οι ουσίες που καταστρέφονται από τη φωτοκαταλυτική διαδικασία οξείδωσης; Πολυάριθμες ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, που γεννιούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορούν να βρεθούν διασκορπισμένες στον αέρα της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στις οποίες καπνοί κάθε είδους, οσμές, αμμωνία, διοξείδιο του θείου (SO2), βενζόλιο (C6H6), φορμαλδεΰδη (CH2O), αιθυλο-βενζόλιο (C8H10), τολουόλιο, αιθανόλη, μεθανόλη και ξυλένιο. 11. Που μπορούν να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Στις σελίδες των site και όπου είναι δυνατό και το κατέβασμα όλων των εγγράφων. ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια Το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη Βιομηχανία κεραμικών, είναι ο εθνικός Οργανισμός έρευνας για τους τομείς της βιομηχανίας κεραμικών και το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης, δοκιμών και ελέγχου κεραμικών υλικών. Το Κέντρο Κεραμικών, με τις πιστοποιήσεις που διαθέτει, είναι το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης για τους φακέλους χορήγησης εθνικών και διεθνών σημάτων ποιότητας των κεραμικών υλικών. Tile Council of North America Το Tile Council of North America είναι ένας Διεθνής Οργανισμός που ασχολείται με την εξάπλωση των κεραμικών πλακιδίων που παράγονται στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1945 ως Tile Council of America (ACT), τα ερευνητικά του εργαστήρια ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν με πατέντα πολλά καινοτομικά υλικά που βελτίωσαν την εγκατάσταση κεραμικών πλακιδίων. Το 2003, το TCA μετατράπηκε σε Tile Council of North America (TCNA) για να εκφράσει την εξάπλωση των μελών του σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική Καναδά, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες. Το Tile Council of North America είναι γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην προώθηση της χρήσης των κεραμικών πλακιδίων και την ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική των διεθνών προδιαγραφών του τομέα. Επίσης, το TCNA δραστηριοποιείται τακτικά στον τομέα της ανεξάρτητης έρευνας και των δοκιμών σε προϊόντα, εκτός από τη συνεργασία του με υπηρεσίας κανονισμών. παρατηρήσεις: Σε γενικές γραμμές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται αλλοιώσεις του κάθε συστατικού ή των περιβαλλοντικών συστημάτων από παρεμβάσεις εξωτερικής προέλευσης. Η ανάγκη εκ μέρους της κοινωνίας να προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αντί να επανορθώνει μόνο μεταγενέστερα τις ζημίες.

28 /28 καρτέλα προϊόντος ΚΑΡΤΕΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα νέο φινίρισμα που βγαίνει από μία μεθοδολογία που βασίζεται σε μία καινοτομική επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου σε μικρομετρική μορφή, που δρα ως φωτοκαταλύτης, και γίνεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη σε υψηλή θερμοκρασία. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική (με επένδυση παρουσία φωτός) ΧΡΗΣΕΙΣ Οι εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic το καθιστούν ιδανικό για τις ακόλουθες χρήσεις: εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων εσωτερικές επενδύσεις επενδύσεις στον τομέα: νοσοκομειακό και υγειονομικό σχολικό wellness χώρους όπου η υγιεινή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ΟΦΕΛΗ Με την παρουσία φωτός και αέρα μία ισχυρή οξειδωτική διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνθεση συγκεκριμένων οργανικών και ανόργανων ουσιών όταν αυτές έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την χρήση του Active είναι: Συντήρηση και διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών και,ταυτόχρονα, η δυνατότητα να έχουμε επιφάνειες που απωθούν την βρωμιά εξάλειψη διαφόρων ρύπων καθαρισμός του αέρα εξάλειψη των βακτηρίων

29 /29 Προδιαγραφές ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ACTIVE TM CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Υλικό της συλλογής της Iris Ceramica / FMG Fabbrica Marmi e Graniti (μέγεθος cm τετραγωνισμένο, πάχος mm, επιφάνεια ) επεξεργασμένο με Active TM Clean Air & Antibacterial Ceramic με διοξείδιο του τιτανίου με αποδεδειγμένες φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Το υλικό, επεξεργασμένο πλήρως με γκρε, ανήκει στο γκρουπ BIa σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό ISO Παράρτ. G με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Διαστάσεις ISO ± 0,2% Μήκος και Πλάτος ± 2% Πάχος ± 0,2% Ευθυγράμμιση γωνιών ± 0,2% Ορθογωνικότητα ± 0,2% Επιπεδότητα Απορρόφηση νερού ISO ,04% Αντοχή στην κάμψη ISO N/mm 2 Αντοχή στη διάβρωση ISO Διαθέσιμη μέθοδος Συντελεστής γραμμικής θερμικής διαστολής ISO ,5x10-6 C -1 Αντοχή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας SO Ανθεκτικό Αντοχή στον παγετό ISO Δεν παγώνει Αντοχή στα χημικά προϊόντα ISO Δεν προσβάλλεται Αντοχή στους λεκέδες ISO Ανθεκτικό Αντοχή των χρωμάτων στο φως DIN Δείγματα αμετάβλητα ως προς τη λάμψη και το χρώμα Συντελεστής τριβής (ολισθηρότητα) DIN BCRA REP CEC 6/81 ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ Ποικίλει ανάλογα με το φινίρισμα της επιφάνειας Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των υλικών Active TM (εάν αφορά προϊόντα επί παραγγελία, για παραγγελίες ίσες ή μεγαλύτερες από 1000 τμ) θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε ολόκληρες παλέτες και με παράδοση εντός 3 μηνών από την επιβεβαίωση της παραγγελίας και από τη δική μας σχετική αποδοχή.

30

31

32 Iris Ceramica S.p.A. Via Ghiarola Nuova, 119, Zona Industriale Fiorano Modenese (MO) Italy Phone Fax promo@irisceramica.com mktg@irisfmg.com numero verde (Italy only):

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος

Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος Π.Αρφάνης για ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2011 Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος Γενικές γνώσεις. Ορολογία Τι είναι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση; Είναι η ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος -2 Δημήτρης Μελάς Καθηγητής ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠAΝΣΗ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων

Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων Δρ. Βασίλειος Μπίνας binasbill@iesl.forth.gr Αέρας, αέρια Ρύπανση, Υγεία Επιπτώσεις * http://www.epa.gov/ Ρύπανση σε Εσωτερικούς

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !Unexpected End of Formula l ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παραδεισανός Αδάμ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2003 2004 στο μάθημα «Το πείραμα στη

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ. Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ. Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

Healthier indoor living

Healthier indoor living Healthier indoor living Next Generation functional coating presentatio 2 n Ενότητες Ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ) Σύνδρομο παθογόνου κτιρίου Ρυπαντές αέρα εσωτερικών χώρων Formafree Ποιότητα αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ν. Μ. Μπάρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δρ. Μηχ/γος Μηχανικός 1 Τι είναι: Περίγραμμα Μαθήματος Επιλογής Μάθημα Επιλογής στο 9ο Εξάμηνο του ΤΜΕΥ Με τι ασχολείται: Με την

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ε. Πουλάκης, Α. Ζέρβα, Κ. Φιλιππόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π., Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 157 80 Αθήνα ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η φωτοκαταλυτική επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ Πηγή: LBNL HEAT ISLAND GROUP Αγροτική Εμπορικό περιοχή κέντρο Περιαστική περιοχή (κατοικίες)

Διαβάστε περισσότερα

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6.

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6. Όξινη βροχή Οξύτητα είναι η συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου σε μια ουσία όπως αυτή ορίζεται από τον αρνητικό λογάριθμο της συγκέντρωσης των ιόντων του υδρογόνου (ph). Το καθαρό νερό έχει ουδέτερο ph ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ξέφρενη ανάπτυξη της τεχνολογίας την τελευταία πεντηκονταετία είχε και έχει σαν επακόλουθο εκτεταµένες οικολογικές καταστροφές που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα ζωής στον χώρο σας!

Ποιότητα ζωής στον χώρο σας! Ποιότητα Ζωής! Ποιότητα ζωής στον χώρο σας! AP-C180Β Σύστημα Καθαρισμού Αέρα Σύστημα καθαρισμού αέρα πολλαπλών επιπέδων 7 στάδια φιλτραρίσματος (περιλαμβάνει και ιονιστή) Εξαιρετικό φιλτράρισμα σωματιδίων

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μέρος Ι: Μέτρηση του ΡΗ της βροχής από τρεις διαφορετικές περιοχές (βιομηχανική περιοχή, κέντρο αστικής πόλης, βουνό) και επίδραση των νερών αυτών σε μάρμαρο και μέταλλο.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το CROMOPAV απομακρύνει τα άλατα από τα τζάμια και τις βαμμένες επιφάνειες στις σήραγγες των πλυντηρίων αυτοκινήτων,

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανάρτηση σημειώσεων.

Ανάρτηση σημειώσεων. Ανάρτηση σημειώσεων http://www.chemeng.ntua.gr/the_course/environmental_science Θέματα εργασιών Επίδραση της αέρια ρύπανσης στα φυτά και στις καλλιέργειες Επίδραση της αέριας ρύπανσης στα μνημεία Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Cromopav. ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Δοχείο των 12 και 25 Kg

Cromopav. ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Δοχείο των 12 και 25 Kg ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το CROMOPAV απομακρύνει τα άλατα από τα τζάμια και τις βαμμένες επιφάνειες στις σήραγγες των πλυντηρίων αυτοκινήτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Η τεχνολογία της φωτοκατάλυσης απο το 1924, αποτελεί την μοναδική παγκοσμίως οικολογική λύση για την καταπολέμηση ιών, νοσογόνων

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη Το φαινόμενου του θερμοκηπίου Μέση θερμοκρασία σε παγκόσμια κλίμακα Ατμόσφαιρα ονομάζεται το αέριο τμήμα του πλανήτη, το οποίο τον περιβάλλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του Τα αέρια της

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 1. Από ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; 137 2. Από ποια μέρη αποτελείται το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Εργάστηκαν οι μαθητές:διαβάτη Ελπίδα(Δ'1) Νεχωρίτης Κωσταντίνος (Δ'2) Στις μέρες μας, ακούμε διαρκώς και από παντού(μμε, ενήλικες, σχολείο) για την κλιμάκωση

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ).

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ). Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (κυκλοφορία, καύσιμα κλπ). HELECO 2011- Προσυνεδριακή Ημερίδα ΛΑΡΙΣΑ 4 Ιουνίου 2010 Αθανάσιος Κόκκαλης,Χημικός Μηχ/κός, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης.

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης. Ατμόσφαιρα Η γη, όπως και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, αναπτύχθηκε μέσα από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίων, πριν από 4,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε η γη, περικλειόταν από ένα αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ρβ ς (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ Κατηγορίες ρύπων: χημικές ουσίες μορφές ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing GDECO SilkScreen Printing GR SilkScreen Printing Το γυαλί, χάρη στις ιδιότητές του, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως διακοσμητικό υλικό, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με χρώμα για να επιτύχει ένα εικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 7 1. Το περιβάλλον... 19 1.1 Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία... 19 1.2 Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 2. Οι μικροοργανισμοί... 22 2.1 Γενικά... 22 2.2 Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Υγροπροστασία κτιρίου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή ΤμήμαΠολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 10 η /2016 Υγροπροστασία κτιρίων Η υγρασία δημιουργεί σοβαρά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ 1. Να υπολογιστούν η ειδική σταθερά R d για τον ξηρό αέρα και R v για τους υδρατμούς. 2. Να υπολογιστεί η μάζα του ξηρού αέρα που καταλαμβάνει ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x5x4 m αν η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 1 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Οι στόχοι του μαθήματος Η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προοπτικών για την τεχνολογική δραστηριότητα Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ενεργειακό πρόβληµα Τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια µε αµφίβολη µακροπρόθεσµη επάρκεια ενεργειακών πόρων Μικρή απόδοση των σηµερινών µέσων αξιοποίησης της ενέργειας (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Απόβλητα Ν. 1650/1986 Απόβλητο θεωρείται κάθε ποσότητα ουσιών, θορύβου, αντικειμένων ή άλλων μορφών ενέργειας σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση από τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού

Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ Το Πιο Σημαντικό Θρεπτικό Στοιχείο Πόσο νερό χρειάζεστε; 41-54 kg 55-68 kg 68,5-86 kg (250 ml)

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου;

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Δημ. Αλιφραγκής Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας ΑΠΘ Αύξηση του ρυθμού δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ Παγώνη Ιωάννα, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ψαράκη Βούλα, Επίκουρος Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 7,5 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνεύστε υγιεινά! AP-C120Α. Σύστημα Καθαρισμού Αέρα

Αναπνεύστε υγιεινά! AP-C120Α. Σύστημα Καθαρισμού Αέρα Ποιότητα Ζωής! Αναπνεύστε υγιεινά! AP-C120Α Σύστημα Καθαρισμού Αέρα Σύστημα καθαρισμού αέρα πολλαπλών επιπέδων 6 στάδια φιλτραρίσματος Αποτελεσματική αφαίρεση μικρών σωματιδίων 0.1-0.3 micron Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η παραγωγή λευκού φωτός με τη χρήση λαμπτήρα πυράκτωσης. Η χρήση πηγών φωτός διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Μελέτη της κινητικής αποχρωματισμού πρότυπων διαλυμάτων αζωχρωμάτων μέσω της καταλυτικής διάσπασης υπεροξειδίου του υδρογόνου σε αντιδραστήρα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες Ατµοσφαιρική ρύπανση Μαρή Νεαμονίτης Παλαιολόγου Παπαβασιλείου Ορισµός Ανεπιθύµητη αλλαγή στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του αέρα ζηµιογόνος για όλους τους οργανισµούς Πώς προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 4 W (35 W) GU10 Από το ζεστό στο πάρα πολύ ζεστό λευκό Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση του αέρα. 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών.

Ρύπανση του αέρα. 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών. Ρύπανση του αέρα Εργαστείτε ατομικά 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών. 2. Υπάρχουν δύο είδη καύσης, η.και η.. Κατά την καύση

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Χημεία

Περιβαλλοντική Χημεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Περιβαλλοντική Χημεία Ενότητα 8.2: Χημικώς Απαιτούμενο Οξυγόνο (Chemical Oxygen Demand, COD) Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster 2,2 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 5 W (35 W) GU5,3 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο!

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! powered by χαρακτηριστικά πρωτοποριακό ανθεκτικό ευέλικτο οικολογικό οικονομικό διαχρονικό μοναδικό εύχρηστο Είναι φιλικό προς το περιβαλλον και κατασκευάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, 564 30 Παιδαγωγική Οµάδα Προγράµµατος: Γιαννουλάκης Θεολόγος Τεχνολόγος Τροφίµων (ΠΕ 18) Σπανοµήτσιος

Διαβάστε περισσότερα

Katymper Piscine. Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές

Katymper Piscine. Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές 1 Katymper Piscine Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές 2 Τσιμεντοειδούς Βάσης Έτοιμο προς χρήση Χρώματα: Λευκό, Μπλε, Γκρι, Κρεμ Μπορεί να χρωματιστεί με κατάλληλες χρωστικές

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε. ΒΥΜΙΩΤΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα διαφέρουν από τα αέρια. 1. Ένα αέριο αποτελείται από ξεχωριστά άτομα ή μόρια τα οποία είναι διαχωρισμένα ενώ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Τα κεριά LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat).

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο γίνεται προσπάθεια επίλυσης είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοκαταλυτική Οξείδωση του Clopyralid σε εργαστηριακή κλίμακα

Φωτοκαταλυτική Οξείδωση του Clopyralid σε εργαστηριακή κλίμακα Φωτοκαταλυτική Οξείδωση του Clopyralid σε εργαστηριακή κλίμακα Σχήμα 1: Φάσμα οπτικής απορρόφησης του CLPR. 4 3 C (mg L -1 ) 2 1 2 4 6 8 1 12 14 16 18 2 22 24 Σχήμα 2: Φωτοκαταλυτική αποικοδόμηση 4 mgl

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Σταύρος Καραθανάσης

Δρ. Σταύρος Καραθανάσης Δρ. Σταύρος Καραθανάσης Γενικές Έννοιες Φωτοχημείας Ο σχηματισμός του όζοντος και γενικότερα της δευτερογενούς ρύπανσης στην ατμόσφαιρα των αστικών περιοχών είναι αποτέλεσμα φωτοχημικών διεργασιών. Όταν

Διαβάστε περισσότερα