OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα."

Transcript

1

2

3 OBSAH Πρόλογος Εισαγωγή Περιβάλλον και έρευνα Πως γεννήθηκε το Active Η φωτοκατάλυση Το διοξείδιο του τιτανίου Τα πλεονεκτήματα Οι χρήσεις Εργαστηριακές εκθέσεις Συχνές ερωτήσεις

4

5

6

7 /07 πρόλογος ACTIVE, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti, στα πλαίσια της δραστηριότητας της έρευνας και καινοτομίας, έχει προσαρμόσει μία νέα παραγωγική μεθοδολογία, που προσανατολίζεται σε υλικά το ενεργό συστατικό των οποίων συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αυτή η παραγωγική μεθοδολογία καθιστά δυνατή την κατασκευή κεραμικών υλικών για δάπεδο και επένδυση που είναι σε θέση να αναπτύξουν μία ουσιαστική αντιβακτηριδιακή δράση και να μειώσουν τους ρυπαντικούς παράγοντες οι οποίοι, δυστυχώς, αποτελούν μία σταθερά της σύγχρονης αστικής κατάστασης. Με το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα κτίρια, εσωτερικά και εξωτερικά, υλικά που συμβάλουν ενεργά και με διαρκή χρονικό τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας. Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο Μοχάντας Γκάντι, ο Μαχάτμα

8 /08 εισαγωγή Η Γη έχει μία ιστορία δισεκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν διάφορα γεγονότα που την διαμόρφωσαν με τη όψη που σήμερα γνωρίζουμε: ωκεανούς, βουνά, ηφαίστεια, κοιλάδες, ποτάμια. Ο άνθρωπος φθάνει σε έναν κόσμο που είναι έτοιμος να τον υποδεχθεί με όλους τους πόρους του, και παρόλο που αυτός είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση σε με τον κόσμο, οι πράξεις του αποδεικνύονται με το πέρασμα των αιώνων εκρηκτικές, ακριβώς όπως το διατυπώνει η θεωρία του χάους για την οποία μικρές μεταβολές στις αρχικές συνθήκες επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός συστήματος μακροπρόθεσμα. Ένα υγιές οικοσύστημα διατηρεί μία φυσική ικανότητα να παράγει σε σταθερές ποσότητες τους απαραίτητους πόρους για τα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν σε αυτό. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μία πραγματική απειλή. Ο άνθρωπος μετέτρεψε σχεδόν τις μισές περιοχές της Γης χωρίς πάγους, με σημαντικές συνέπειες στην υπόλοιπη φύση. Δάση που μετατράπηκαν σε αγροτικές περιοχές, ποτάμια με φράγματα, υγρές περιοχές που αποξηράνθηκαν, τσιμεντοποίηση του εδάφους για να κατασκευαστούν δρόμοι και πόλεις: κάθε χρόνο χάνονται περίπου 16 εκατομμύρια εκτάρια δασικής κάλυψης, περιοχές με τα πιο υψηλά επίπεδα βιοποικιλίας. Για να σταματήσουμε αυτήν την υποβάθμιση θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μέσα στα όρια των δυνατοτήτων επιβάρυνσης των οικοσυστημάτων. Οι δραστηριότητες του ανθρώπου αναπτύχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου με έναν τρόπο όλο και πιο εξαρτώμενο από τη βιομηχανοποίηση και με όλο και μικρότερη προσοχή στις συνέπειες για το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνολο βλαβερών επιδράσεων που αλλοιώνει την βιόσφαιρα και κατά συνέπεια αντανακλάται στον άνθρωπο. Αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από ένα σύνολο παραγόντων που μεταβάλλουν τις υπάρχουσες ισορροπίες, που συχνά απελευθερώνονται στον αέρα ως υποπροϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ουσίες που δεν θα υπήρχαν στη φυσική σύνθεση του αέρα και που, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, παράγουν μία βλαβερή επίδραση στον άνθρωπο, στα ζώα και στην βλάστηση. Είναι πρόσφατη η στροφή του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας προς την κατάσταση της Γης, και κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη του ορίου της βιωσιμότητας. Αυτή θα πρέπει να είναι το μέτρο αξιολόγησης της κατανάλωσης των πόρων και της παραγωγής αποβλήτων που προκαλούνται από το κάθε περιβάλλον και είναι το κριτήριο για το πόσο είναι υψηλό το gap ανάμεσα στους πραγματικούς πόρους και την υπερβολική εκμετάλλευση αυτών των ίδιων. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο με σκοπό την ανάκτηση μέρους εκείνων των περιβαλλοντικών επιρροών που δημιουργούνται από το σύστημα ζωής μας, μειώνοντας τις επιδράσεις που προκαλούνται καθημερινά από τη μόλυνση και το smog, σεβόμενοι το οικοσύστημα χάρη στο φυσικό μηχανισμό της φωτοκατάλυσης.

9 /09 εισαγωγή Οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησαν χάρη στο πρωτόκολλο του Κιότο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας γενιάς υλικών που είναι σε θέση όχι μόνο να έχουν μικρότερες επιδράσεις στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά κυρίως να παράγουν μία δράση που είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Σε αυτό το πλαίσιο το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως το υλικό επιλογής, διότι περιγράφεται ως εξαιρετικός συνεργάτης για τις πολιτικές μείωσης των κυριότερων αερίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις τοξικές βροχές.

10 /10 ατμοσφαιρική ρύπανση

11 /11 περιβάλλον και έρευνα Συχνά υπάρχει μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση ανάμεσα σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και την αντίστοιχη εκδήλωση της περιβαλλοντικής ζημίας. Η οικοδομική διαδικασία, όπως όλες οι δραστηριότητες, για να πραγματοποιηθεί προξενεί αλλοιώσεις ή συνέπειες στο περιβάλλον. Η χρήση του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ως υλικό επένδυσης ενός κτιρίου διαδραματίζει μία σημαντική προληπτική δράση ακριβώς προς όφελος της περιβαλλοντικής αειφορίας. Χάρη στις ιδιότητές του το Active, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το όνομά του, είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από μεγάλο τμήμα των βλαβερών εκπομπών, να μειώσει αισθητά τις παρεμβάσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του κτιρίου, να μειώσει τη ρύπανση από χημικά προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης και τα αντίστοιχα έξοδά τους. Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti παρακολουθεί με προσοχή τις σύγχρονες εξελίξεις. Σε μία περίοδο κρίσης και ανασφάλειας,, η προσοχή στο δημόσιο αγαθό είναι ένα σημάδι μεγάλης υπευθυνότητας που ένας μεγάλος Όμιλος προσφέρει για να συνεισφέρει στη μείωση της ρύπανσης και για να αναπτύξει με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική δράση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η επεξεργασία του τσιμέντου και μία αξιοσημείωτη αλλαγή των προβλέψεων οδήγησαν στην έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Η απαίτηση ενός πιο καθαρού περιβάλλοντος, η ανάγκη να διατηρήσουμε το οικοσύστημα, γέννησαν αυτή την καινοτομική μεθοδολογία, που γίνεται μία ευκαιρία για αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικών χώρων, σχεδιαστές, πολεοδόμους και τεχνικούς να αναπτύξουν μία νέα δημιουργικότητα με ένα υλικό ευέλικτο λόγω των πιθανών εφαρμογών του σε διάφορους τομείς (για δάπεδα και επενδύσεις, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και λόγω των βελτιώσεων που μπορεί να επιφέρει στην ατμόσφαιρα. Εν κατακλείδι, υλικά που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας.

12 /12 πως γεννήθηκε το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Εκμεταλλευόμενοι τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης, για την οποία ένας καταλύτης, σε αυτήν την περίπτωση το διοξείδιο του τιτανίου, είναι σε θέση να αναπτύξει τη δράση του κάθε φορά που ακτινοβολείται με ηλιακό ή τεχνητό φως με το κατάλληλο μήκος κύματος που περιέχει ακτίνες UVA (1) καθαρίζει ο αέρας από τις οργανικές ρυπαντικές ουσίες. Πράγματι, μέσω της οξείδωσής τους οι βλαβερές οργανικές ουσίες μετατρέπονται σε αβλαβείς δημιουργώντας τρεις σημαντικούς παράγοντες: 1. καθαρισμό του αέρα από οργανικές και ανόργανες βλαβερές ουσίες 2. απολύμανση των επιφανειών από τα βακτηρίδια 3. δημιουργία αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, εκμεταλλευόμενοι την υπερ-υδροφιλία που προκαλείται από την παρουσία του ακτινοβολημένου ημιαγωγού TiO2). Σημειώνεται πως ακριβώς λόγω των αντιβακτηριδιακών της χαρακτηριστικών, η φωτοκατάλυση χρησιμοποιείται ευρέως και στην κλωστοϋφαντουργία, την βιομηχανία των καλλυντικών και στις τεχνικές απολύμανσης στον υγειονομικό τομέα. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic γεννήθηκε από μία επεξεργασία του διοξειδίου του τιτανίου (που δρα ως φωτοκαταλύτης) που έγινε στα πλακίδια σε μία υψηλή θερμοκρασία που εξασφαλίζει τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, παράγοντας που μπορεί υποθετικά να προκαλέσει σε μερικές περιπτώσεις κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η έρευνα της Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti ετοίμασε μία νέα μεθοδολογία, που δεν προβλέπει την χρήση νανομορίων όπως οι ήδη γνωστές μεθοδολογίες, αλλά χρησιμοποιεί μία εφαρμογή με μικρομετρικές σκόνες διοξειδίου του τιτανίου. (1) οι ακτίνες UVA ανήκουν σε μία συχνότητα μη βλαβερού φωτός γύρω στα 400 νανόμετρα (nm)

13 /13 η φωτοκατάλυση Η ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗ Η φωτοκατάλυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μιμείται ότι πιο απλό υπάρχει στη φύση, με διάφορες ομοιότητες με τη χλωροφυλλική φωτοσύνθεση. Η χημική διαδικασία που βρίσκεται στη βάση αυτών των δυο αντιδράσεων είναι πράγματι η οξείδωση που ξεκινά χάρη στη συναδυασμένη δράση του φωτός (ηλιακού ή τεχνητού) και του αέρα παρουσία ενός φωτοκαταλύτη και που οδηγεί στη μετατροπή οργανικών και ανόργανων βλαβερών ουσιών σε εντελώς ακίνδυνες ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτοκατάλυση διευκολύνει μία πιο γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων αποφεύγοντας τη συσσώρευσή τους. Η φωτοκαταλυτική διαδικασία διαδραματίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες περιβαλλοντικού ελέγχου, διότι πρόκειται για μία λύση με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: η χρήση του TiO2 στη δημιουργία νέων υλικών έχει επομένως μία πραγματική αξία οικολογικής αειφορίας. ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ Το διοξείδιο του τιτανίου (ή οξείδιο του τιτανίου (IV) ή Ε171) είναι ένας γνωστός φωτοκαταλύτης με τη μορφή κρυσταλλικής άχρωμης σκόνης, που τείνει προς λευκό, μη βλαβερού για την υγεία έχει χημικό τύπο TiO2, ο αριθμός του CAS είναι Το διοξείδιο του τιτανίου λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκή χρωστική ουσία στα βερνίκια, στις πλαστικές ύλες και στο τσιμέντο για κατασκευές και ως αδιαφανοποιητής για τα έγχρωμα βερνίκια για αυτόν τον λόγο το λένε κοινώς και «λευκό του τιτανίου». Ακριβώς λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης, προτιμάται η εφαρμογή της επεξεργασίας πάνω σε ανοιχτόχρωμα χρώμα παρά σε υλικά με σκούρες αποχρώσεις. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας γνωστός καταλύτης σε θέση να αποσυνθέσει λόγω οξείδωσης πολλά προϊόντα οργανικών χημικών ενώσεων. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την ιδιότητα μπορούμε να αποκτήσουμε υλικά τα οποία, μέσω της ενεργοποίησης του ηλιακού φωτός, θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τα προϊόντα χημικών ενώσεων που έχουν καθίσει πάνω τους. Αυτή η ιδιότητα οδήγησε στην ανάπτυξη μίας νέας κατηγορίας υλικών που διαθέτουν αυτό-καθαριστικές και αντιρρυπαντικές ιδιότητες. Όταν εκτίθενται στο φως, τα μόρια του διοξειδίου του τιτανίου καταλύουν την οξείδωση οργανικών υπολειμμάτων (βρωμιά, κατακάθια της μόλυνσης και μικροοργανισμοί διαφόρων ειδών) σε μη βλαβερά συστατικά. ΦΩΣ (1) ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ (2) ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ (1) VOC (βενζόλιο, τολουόλιο), Μεθυλομερκαπτάνη (αέριο), Οργανικά χλωριούχα, Αρωματικά Πολυ-υγροποιημένα αέρια, Ακεταλδεΰδη, Φορμαλδεΰδη (2) CO, No x, So x, NH 3

14 /14 τα οφέλη ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική Αυτές οι τρεις δράσεις είναι αποτέλεσμα της οξειδωτικής διαδικασίας που συμβαίνει με την επαφή με μία φωτοκαταλυτική επιφάνεια. Όταν πρόκειται για ρυπαντικές ουσίες (όπως για παράδειγμα οξείδια του αζώτου, οξείδια του θείου ή μονοξείδιο του άνθρακα) παρακολουθούμε την εξέλιξη της αντιρρυπαντικής αντίδρασης, με την οποία οι ρυπαντικές ουσίες αποσυντίθενται. Αν μιλάμε για βακτηρίδια υπάρχει μία αντιβακτηριδιακή αντίδραση, ενώ αν μιλάμε για ουσίες που λερώνουν λαμβάνει χώρα το φαινόμενο του αυτοκαθαρισμού που ενεργοποιείται από το Active. Αυτή η δράση ισχύει και για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους και για εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους, γιατί η αντίδραση επιτυγχάνεται και χάρη σε φώτα με διάχυση ακτινών UVA και με το έμμεσο φως του ήλιου, μια που η σύνθεση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ουσιαστικά η ίδια που βρίσκουμε στον εξωτερικό χώρο, αν και αλλάζουν οι ποσότητες των μολυσματικών ουσιών: αν στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν ρυπαντικές ουσίες, σε ένα εσωτερικό χώρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές αερίων από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, τα κλιματιστικά, μέχρι και τον απλό καπνό του τσιγάρου.

15 /15 οι χρήσεις ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ Λόγω της αποτελεσματικότητας της επεξεργασίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις κεραμικές επιφάνειες,, τα υλικά που προκύπτουν είναι κατάλληλα για εφαρμογές στους πιο ποικίλους τομείς, είτε στις ιδιωτικές κατασκευές, είτε στις εμπορικές και δημόσιες. Η προσοχή στην επιλογή των υλικών κατασκευής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον τομέα της αρχιτεκτονικής: η αισθητική όψη ενός κτιρίου πράγματι εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την ικανότητα συντήρησής του με το πέρασμα του χρόνου. Οποιοδήποτε κτίριο που είναι εκτεθειμένο στην καθημερινή επίθεση των ρυπαντικών ουσιών που υπάρχουν στον αέρα, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, φθείρεται πολύ σύντομα. Η εφαρμογή σε επένδυση σε ένα μεγάλο κτίριο του Active εξασφαλίζει τη διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, αποφεύγοντας την φθορά που προκαλείται από το νέφος, και συνεισφέροντας ταυτόχρονα στον καθαρισμό του αέρα από βλαβερές ουσίες όπως τα ΝΟx, προϊόντα από την καθημερινή ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι η εφαρμογή στο νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα, με το συνδυασμό ειδικών λαμπτήρων UVA για να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, σε θέση να ενεργοποιήσει την αντιβακτηριδιακή διαδικασία και άρα την υγιεινή των επιφανειών σε αυτούς τους ειδικούς χώρους, όπως επίσης και στο σχολικό τομέα και σε εκείνο του wellness, όλοι χώροι στους οποίους η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λόγω των έντονων αντιρρυπαντικών τους χαρακτηριστικών, εξάλλου, τα υλικά που έχουν επεξεργαστεί με Active βρίσκουν εξαιρετική χρήση και στην επένδυση προσόψεων, όπου η άμεση επαφή με το φως που ενεργοποιεί την αντιρρυπαντική επίδραση που εξασφαλίζεται από την φωτοκατάλυση. Το TiO 2 προσκολλάται με τέλειο και μεγάλης διάρκειας τρόπο στην επιφάνεια του υλικού, εξασφαλίζοντας μία συνεχή αποτελεσματικότητα: έχει μία μεσαία-υψηλή (ΡΕΙ3) ανθεκτικότητα στην επιφανειακή διάβρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο δάπεδο.

16 /16 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Κέντρο Κεραμικής Μπολόνια ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Bologna, 23. července 2009 ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΔΡΑ Via Martelli, Bologna ΙΤΑΛΙΑ Τηλ. (051) Φαξ (051) CERTI.CER. GranitiFiandre S.p.A. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Via Radici Nord, 112 Via Valle DʼAosta, Castellarano (RE) Sassuolo ITALIA Τηλ. (0536) Α.Φ.Μ Έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας: Κεραμικά πλακίδια με φωτοκαταλυτική επιφάνεια Στα πλαίσια της έρευνας που η Graniti Fiandre παρήγγειλε στο Κέντρο Κεραμικής της Μπολόνια, ετοιμάστηκαν ένα προϊόν, κεραμικό πλακίδιο, με επιφανειακές φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, και η αντίστοιχη μεθοδολογία παραγωγής. Η φωτοκαταλυτική δράση, που παρέχεται στην επιφάνεια στων κεραμικών πλακιδίων, είναι σε θέση να: - αποσυνθέσει διάφορους οργανικούς (π.χ. υδρογονάνθρακες, VOC) και ανόργανους ρύπους (π.χ. οξείδια του αζώτου) - εξαλείψει διάφορα είδη βακτηρίων. Στην παρούσα έρευνα, ετοιμάστηκε μία νέα μεθοδολογία για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με φωτοκαταλυτική επιφάνεια, διαφορετική από τις ήδη γνωστές. Συγκεκριμένα, η σκόνη από τιτάνιο, που χρησιμοποιείται ως φωτοκαταλύτης, δεν είναι νανομετρική, αλλά μικρομετρική. Αυτή η επιλογή έγινε με σκοπό να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, που μία νανομετρική διάσταση της σκόνης θα μπορούσε να προκαλέσει στην ανθρώπινη υγεία, κίνδυνοι που μπορούν να αποφευχθούν μόνο χρησιμοποιώντας περίπλοκα συστήματα προστασίας. Επίσης, η διαδικασία που ετοιμάστηκε δεν προέβλεπε την χρήση συστημάτων sol-gel, λόγω της δυσκολίας ελέγχου τους σε βιομηχανικό επίπεδο και λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας των εκπομπών οργανικών ουσιών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Στην παρούσα έρευνα, το τιτάνιο εφαρμόστηκε στην κεραμική επιφάνεια του πλακιδίου μέσω ενός ανόργανου ενδιάμεσου αυτοκόλλητου, που εφαρμόζεται απευθείας στην κεραμική επιφάνεια. Η φωτοκαταλυτική δράση του προϊόντος που ετοιμάστηκε αξιολογήθηκε μέσω συγκεκριμένων δοκιμών για τον υπολογισμό της φωτοκαταλυτικής δράσης, σε υγρή φάση και σε αέρια φάση, και δοκιμών αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων. Τα αποτελέσματα που αναγράφονται εδώ επιτεύχθηκαν δοκιμάζοντας προϊόντα μίας παρτίδας κεραμικών πλακιδίων που μας προμήθευσε η Graniti Fiandre με την ονομασία: Extra White Φυσικό, επιφάνεια τέτοια ώστε, 60x30cm, που παράγονται βιομηχανικά στο Castellarano (I), σύμφωνα με την πατέντα PCT/IB2009/ Φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση Η φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση αξιολογήθηκε καθορίζοντας την αποσύνθεση με το πέρασμα του χρόνου του οργανικού προϊόντος χημικής ένωσης, λουλάκι καρμίνιο (IC), μέσω ενός φασματοφωτόμετρου (με μήκος κύματος 610nm). Τα κεραμικά δείγματα ακτινοβολήθηκαν με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W

17 /17 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 2 από 3 (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax=370nm. Ο δείκτης φωτοδιάβρωσης, η, υπολογίστηκε ως εξής (1): (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (1) Όπου C0 είναι η αρχική συμπύκνωση του IC, lppm, και Cs είναι η συμπύκνωση μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ακτινοβολίας. Τα αποτελέσματα του δείκτη φωτοδιάβρωσης, η, μετά από 30 ώρες, αναγράφονται στον Πίνακα 1. Πίνακας 1 η % Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα <10 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 70 - Φωτοκαταλυτική δράση σε αέρια φάση Οι δοκιμές φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση έγιναν ακολουθώντας τον κανονισμό UNI Οι διαφορές συμπύκνωσης των οξειδίων του αζώτου αναλύθηκαν μέσω μετρήσεων χημειοφωταύγειας. Η φωτοκαταλυτική δράση Af, σε m/h, υπολογίστηκε ως εξής: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (2 όπου Cb και Cl, σε ppm, είναι οι συμπυκνώσεις των οξειδίων του αζώτου μετά την επίτευξη μίας σταθερής τιμής, αντίστοιχα, στο σκοτάδι και υπό ακτινοβολία, S είναι η περιοχή του δείγματος, σε m², F είναι η ροή του αερίου σε m³/h, και Ιʼ είναι η ένταση της φωτεινής ροής, που επιτυγχάνεται παραβάλλοντας την ένταση που μετρήθηκε πειραματικά Ι (σε W/m²) στα 1000 W/m², που αντιστοιχούν σε περίπου Lux, μέση τιμή που το ηλιακό φως φθάνει το μεσημέρι του μηνός Ιουλίου (Ι=1000/Ιʼ). Τα αποτελέσματα της φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση αναγράφονται στον Πίνακα 2 σε σχέση με την αφαίρεση του ΝΟx (NO2+NO) και αναφέρονται και οι τιμές που αντιστοιχούν στο ΝΟ. Αυτές οι τελευταίες τιμές είναι πιο αξιόπιστες από εκείνες του ΝΟ2, διότι η μείωση του ΝΟ οφείλεται αποκλειστικά στην φωτοκαταλυτική δράση. Πίνακας 2 Af, m/h NOx NO Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 23,3 31,4 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 69,4 107,3 Το αέριο που έρρεε περιείχε 0,55ppm από NOx (0,15ppm No2 και 0,4ppm NO) με μία ταχύτητα ροής 1000 cm³/min. - Δοκιμές αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων Οι δοκιμές επέτρεψαν να μετρηθούν ποσοτικά η επιβίωση, στην επιφάνεια των κεραμικών δειγμάτων υπό ακτινοβολία, τα βακτήρια του είδους Escherichia coli ATCC Ο αριθμός των ζωντανών βακτηρίων μετρήθηκε, μετά από 24 ώρες επαφής υπό φωτισμό με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax = 370 nm. Το ποσοστό επιβίωσης S, εξήχθη συγκρίνοντας τον αριθμό

18 /18 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna των βακτηρίων που επέζησαν στο δείγμα τουκεντρο ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 3 από 3 πλακιδίου που εξετάστηκε, Νe με εκείνον που υπήρχε στην επιφάνεια ενός πλακιδίου χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα, Nc, με τον ακόλουθο τρόπο: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (3) Τα αποτελέσματα αναγράφονται στον Πίνακα 3 Πίνακας 1 Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 100 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 0 Επιβίωση, % Ο Διευθυντής (Prof. Ing. Giorgio Timellini)

19 /19 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδες 20 και 21) ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΗΣ STONEPEAK CERAMICS, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ GRANITIFIANDRE (1) Το Tile Council of North America (TCNA), σε συνεργασία με την StonePeak Ceramics και το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε φωτοκαταλυτικές κεραμικές πλάκες μέσω μίας καινοτομικής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την StonePeak Ceramics. Σύμφωνα με την Δόκτορα Jennifer Ariss, ερευνήτρια στο TCNA, οι επιδράσεις του διοξειδίου του τιτανίου ως φωτοκαταλύτη έχουν εδραιωθεί στην επιστημονική κοινότητα. «Γενικά η χρήση του μπορεί να δώσει μία σημαντική μείωση των οργανικών και ανόργανων ρύπων, όπως επίσης είναι σε θέση να εξασφαλίσει ιδιότητες αυτοκαθαρισμού χάρη στη μείωση της επιφανειακής τάσης του νερού, και εξίσου σημαντικές αντι-μικροβιακές και αντι-μυκητιακές ιδιότητες». Η Δόκτωρ Ariss συμπλήρωσε ακόμη πως «Η φωτοκατάλυση είναι μία απλή χημική αντίδραση, που το μόνο που χρειάζεται είναι φως και νερό για να ενεργοποιηθεί». Τα πειραματικά εργαστήρια του TCNA (Product Performance Testing Laboratory), σε συνεργασία με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, πραγματοποίησαν μία έρευνα σε τρία μέτωπα: την μείωση των οξειδίων του αζώτου (ενός εκ των κύριων υπευθύνων για την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση), μείωση των οργανικών ρύπων, όπως μετρήθηκε από τη δοκιμή του καρμινίου από λουλάκι και τέλος την ανάσχεση της ανάπτυξης βακτηρίων. Οι κεραμικές πλάκες που παράχθηκαν από την StonePeak Ceramics και δέχθηκαν επεξεργασία με ένα μικρομετρικό στρώμα διοξειδίου του τιτανίου δοκιμάστηκαν με δείγματα ελέγχου που προμήθευσαν η StonePeak Ceramics και το TCNA. Χρησιμοποιώντας ένα στεγανοποιημένο δωμάτιο και ακολουθώντας ένα κατάλληλο πρωτόκολλο, παρατηρήθηκε μία μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου. Αξιολογώντας τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες των πλακών από φωτοκαταλυτικό κεραμικό της StonePeak Ceramics, διαπιστώθηκε μία μείωση μέχρι το 60% των βακτηρίων Ε. coli σε σχέση με τις παραδοσιακές επιφάνειες επεξεργασμένες με πορσελάνη. Τέλος, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση του 30% των οργανικών ρύπων στις δοκιμές του καρμινίου από λουλάκι. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς τις βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Σύμφωνα με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, η νέα τεχνολογία της StonePeak Ceramics χρησιμοποιώντας μία μικρομετρική εφαρμογή ελαχιστοποιεί τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις προηγούμενες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε φωτοκαταλυτικά υλικά και αυξάνει την επίδραση του διοξειδίου του τιτανίου στο επιφανειακό στρώμα. «Το εργαστήριό μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που πήραμε από τις δοκιμές που έγιναν στη νέα τεχνολογία που εφηύρε η StonePeak Ceramics. Τα δυνατά οφέλη των φωτοκαταλυτικών κεραμικών προϊόντων συμπεριλαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα του αέρα, καθαριότητα και υγιεινή», σχολίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TCNA, Eric Astrachan. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδα 23) Τεχνική Έκθεση: Συνθήκες της δοκιμής Όλες οι δοκιμές έγιναν μέσω ακτινοβολίας με μπλε λάμπα UV (μέγιστο μήκος κύματος ίσο με 351 nm) με μία ένταση 0,25 ± 0,1 mw/cm. Όλες οι δοκιμές επαλήθευσης των επιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια έγιναν μέσω ακτινοβολίας με φως όπως διευκρινίζεται παραπάνω για 8 ώρες. Όλες οι δοκιμές έχουν γίνει με θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 ± 3ºC). Σε όλες τις δοκιμές, οι μέθοδοι μέτρησης τροποποιήθηκαν για να επιτρέψουν την χρήση διαγνωστικών πλακών PetriFilm (3M Industries). Υλικά και μέθοδοι Φάση ΙΑ. Επιδράσεις της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια. Στόχος Α: Ο καθορισμός των αντιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα προϊόντα που μας προμήθευσε ο πελάτης σε τρία είδη βακτηρίων χρησιμοποιώντας τον κανονισμό ISO (που τροποποιήθηκε για μία σύγκριση σε περισσότερες επιφάνειες). Μέθοδος για την πραγματοποίηση δοκιμών για την αντιβακτηριακή δράση φωτοκαταλυτικών ημιαγωγών σε πέντε επιφάνειες σύγκρισης, καταφεύγοντας σε τεκμηριωμένες επιστημονικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση των δοκιμών. Μεθοδολογία: Και στις πέντε επιφάνειες στις οποίες έγιναν οι δοκιμές (συμπεριλαμβανομένου του φωτοκαταλυτικού πλακιδίου του πελάτη) εμβολιάστηκαν τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Klebsiella pneumoniae. Διαφοροποιήσεις των ζωντανών βακτηρίων σε σχέση με την αρχική μέτρηση μετά από 8 ώρες επαφής με τις επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή. Άλλες επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή ήταν 1) σύνθετο βινυλικό πλακίδιο, 2) μοκέτα, 3) μη φωτοκαταλυτικό κεραμικό πλακίδιο και 4) δάπεδο από δρύινα μασίφ σανίδια. (1) To TCNA έκανε τις δοκιμές σε υλικά Stonepeak, επιχείρησης του Ομίλου Fiandre που συνεργάστηκε στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις πλάκες αναφοράς για τη δοκιμή.

20 /20εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

21 /21 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

22 /22 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

23 /23 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

24 /24 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 1 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Staphylococcus aureus Na grafech obr. 1 a obr. 2 čára 0.0 představuje bakteriální zátěž, aplikovanou na referenční vzorky, na nichž byly provedeny testy (koberec, VTC, keramika s úpravou Active TM, keramika a dřevo). Z tohoto grafu je vidět, že po 8 hodinách bylo zjištěno, že na fotokatalytickém povrchu (Active TM ) došlo k procentnímu snížení přítomnosti bakteriální zátěže. Na površích, neupravených přípravkem Active TM naopak došlo k procentnímu nárůstu bakteriální zátěže, způsobenému jejich množením.

25 /25 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 2 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Kiebsiella pneumoniae

26 /26 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Συχνές ερωτήσεις 1. Τι είναι το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα υλικό που βγαίνει από μία νέα μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη που εκμεταλλεύεται την φωτοκαταλυτική αρχή, που ενεργοποιείται από το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). 2. Τι είναι η φωτοκατάλυση; Η φωτοκατάλυση είναι μία φωτοχημική αντίδραση, που γίνεται μέσω ενός καταλύτη που αναπτύσσει τη δράση του όταν ακτινοβολείται με φως κατάλληλου μήκους κύματος. Οι κλασικοί φωτοκαταλύτες είναι ημιαγωγοί εκ των οποίων το TiO2 είναι το πιο ενεργό και χρησιμοποιημένο, ZnO, SnO2, Fe2O3, CdS, ZnS, κ.ά. Εκμεταλλευόμενοι την ενέργεια του φωτός, οι φωτοκαταλύτες προκαλούν το σχηματισμό οξειδωτικών αντιδραστηρίων που αποσυνθέτουν τις οργανικές και ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και που ευθύνονται για την ρύπανση. Η φωτοκατάλυση επομένως δεν είναι άλλο παρά η επιτάχυνση των διαδικασιών οξείδωσης που υπάρχουν στην φύση, και διευκολύνει μία γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων που υπάρχουν στο περιβάλλον και αποτρέπει τη συσσώρευση και την εξάπλωση των βακτηριών και αναπτύσσει μία αυτοκαθαριστική δράση. 3. Πως καταπολεμείται η μόλυνση με την φωτοκατάλυση που προέρχεται από το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Οι κατασκευές που επενδύονται με υλικά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) επιτρέπουν την εξάλειψη διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων βλαβερών για την υγεία, όπως μεγάλο τμήμα της λεπτής σκόνης και των οξειδίων που εκπέμπονται στο αστικό περιβάλλον από τα αέρια από τις εξατμίσεις και από τους καπνούς που εκπέμπουν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης. 4. Πως αναπτύσσει το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic την αυτοκαθαριστική του δράση; Το διοξείδιο του τιτανίου που δέχεται φως ενεργοποιεί μία φωτοκαταλυτική αντίδραση με το νερό που υπάρχει στον αέρα που καθιστά την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic υπερυδροφιλική εφοδιασμένη δηλαδή με μία ισχυρότατη έλξη για το νερό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αόρατο λεπτό στρώμα νερού που καλύπτει πλήρως την επιφάνεια του υλικού. Η βρωμιά γλιστρά και φεύγει πάνω σε αυτό το λεπτό προστατευτικό στρώμα χωρίς να καταφέρει να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του Active που με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει την αυτοκαθαριστική του δράση. 5. Η φωτοκατάλυση λειτουργεί και σε κλειστό χώρο ή με τη βροχή; Η φωτοκαταλυτική δράση είναι δυνατή και σε εσωτερικούς χώρους μέσω τεχνητού φωτός με το κατάλληλο μήκος κύματος που να περιέχει ακτίνες UVA ή σε περίπτωση βροχής. 6. Η ενεργός αρχή εξαντλείται με το πέρασμα του χρόνου; Το διοξείδιο του τιτανίου ως ενεργοποιητής της φωτοκαταλυτικής διαδικασίας δεν φθείρεται, άρα δεν εξαντλείται. 7. Η αισθητική απόδοση του προϊόντος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου; Ο φωτοκαταλύτης TiO2 δεν ψεκάζεται απλά στην επιφάνεια, αλλά αφού δεχθεί θερμική επεξεργασία κολλάει με τέλειο και ανθεκτικό τρόπο στην επιφάνεια του υλικού. Ακόμη, μετά παό προσεκτικούς ελέγχους επιλέχθηκε να γίνει επεξεργασία μόνο σε ημιστιλβωμένες επιφάνειες, που δεν χάνουν την στιλπνότητα ακόμη και όταν μεταφέρονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι όπως προτιμώνται οι ανοιχτές αποχρώσεις, ώστε η λευκότητα του διοξειδίου του τιτανίου να μην αλλοιώνει τις πιο σκούρες αποχρώσεις. 8. Τα υλικά Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι οικολογικά; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic περιέχει χημικές ουσίες που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, που αναπτύσσουν ωφέλιμες επιδράσεις στην ατμόσφαιρα και στην υγεία. Ακόμη, χάρη στις ιδιότητες αυτοκαθαρισμού του προϊόντος, η ανάγκη χρησιμοποίησης καθαριστικών μειώνεται, συνεισφέροντας και με αυτόν τον τρόπο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 9. Πως πιστοποιήθηκε η αποτελεσματικότητα του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ελέγχθηκε και από τα εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών του TCNA (Tile Council of North America) και από το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Πανεπιστημιακή Κοινοπραξία (Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη βιομηχανία κεραμικών).

27 /27 Συχνές Ερωτήσεις 10. Ποιες είναι οι ουσίες που καταστρέφονται από τη φωτοκαταλυτική διαδικασία οξείδωσης; Πολυάριθμες ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, που γεννιούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορούν να βρεθούν διασκορπισμένες στον αέρα της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στις οποίες καπνοί κάθε είδους, οσμές, αμμωνία, διοξείδιο του θείου (SO2), βενζόλιο (C6H6), φορμαλδεΰδη (CH2O), αιθυλο-βενζόλιο (C8H10), τολουόλιο, αιθανόλη, μεθανόλη και ξυλένιο. 11. Που μπορούν να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Στις σελίδες των site και όπου είναι δυνατό και το κατέβασμα όλων των εγγράφων. ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια Το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη Βιομηχανία κεραμικών, είναι ο εθνικός Οργανισμός έρευνας για τους τομείς της βιομηχανίας κεραμικών και το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης, δοκιμών και ελέγχου κεραμικών υλικών. Το Κέντρο Κεραμικών, με τις πιστοποιήσεις που διαθέτει, είναι το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης για τους φακέλους χορήγησης εθνικών και διεθνών σημάτων ποιότητας των κεραμικών υλικών. Tile Council of North America Το Tile Council of North America είναι ένας Διεθνής Οργανισμός που ασχολείται με την εξάπλωση των κεραμικών πλακιδίων που παράγονται στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1945 ως Tile Council of America (ACT), τα ερευνητικά του εργαστήρια ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν με πατέντα πολλά καινοτομικά υλικά που βελτίωσαν την εγκατάσταση κεραμικών πλακιδίων. Το 2003, το TCA μετατράπηκε σε Tile Council of North America (TCNA) για να εκφράσει την εξάπλωση των μελών του σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική Καναδά, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες. Το Tile Council of North America είναι γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην προώθηση της χρήσης των κεραμικών πλακιδίων και την ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική των διεθνών προδιαγραφών του τομέα. Επίσης, το TCNA δραστηριοποιείται τακτικά στον τομέα της ανεξάρτητης έρευνας και των δοκιμών σε προϊόντα, εκτός από τη συνεργασία του με υπηρεσίας κανονισμών. παρατηρήσεις: Σε γενικές γραμμές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται αλλοιώσεις του κάθε συστατικού ή των περιβαλλοντικών συστημάτων από παρεμβάσεις εξωτερικής προέλευσης. Η ανάγκη εκ μέρους της κοινωνίας να προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αντί να επανορθώνει μόνο μεταγενέστερα τις ζημίες.

28 /28 καρτέλα προϊόντος ΚΑΡΤΕΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα νέο φινίρισμα που βγαίνει από μία μεθοδολογία που βασίζεται σε μία καινοτομική επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου σε μικρομετρική μορφή, που δρα ως φωτοκαταλύτης, και γίνεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη σε υψηλή θερμοκρασία. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική (με επένδυση παρουσία φωτός) ΧΡΗΣΕΙΣ Οι εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic το καθιστούν ιδανικό για τις ακόλουθες χρήσεις: εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων εσωτερικές επενδύσεις επενδύσεις στον τομέα: νοσοκομειακό και υγειονομικό σχολικό wellness χώρους όπου η υγιεινή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ΟΦΕΛΗ Με την παρουσία φωτός και αέρα μία ισχυρή οξειδωτική διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνθεση συγκεκριμένων οργανικών και ανόργανων ουσιών όταν αυτές έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την χρήση του Active είναι: Συντήρηση και διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών και,ταυτόχρονα, η δυνατότητα να έχουμε επιφάνειες που απωθούν την βρωμιά εξάλειψη διαφόρων ρύπων καθαρισμός του αέρα εξάλειψη των βακτηρίων

29 /29 Προδιαγραφές ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ACTIVE TM CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Υλικό της συλλογής της Iris Ceramica / FMG Fabbrica Marmi e Graniti (μέγεθος cm τετραγωνισμένο, πάχος mm, επιφάνεια ) επεξεργασμένο με Active TM Clean Air & Antibacterial Ceramic με διοξείδιο του τιτανίου με αποδεδειγμένες φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Το υλικό, επεξεργασμένο πλήρως με γκρε, ανήκει στο γκρουπ BIa σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό ISO Παράρτ. G με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Διαστάσεις ISO ± 0,2% Μήκος και Πλάτος ± 2% Πάχος ± 0,2% Ευθυγράμμιση γωνιών ± 0,2% Ορθογωνικότητα ± 0,2% Επιπεδότητα Απορρόφηση νερού ISO ,04% Αντοχή στην κάμψη ISO N/mm 2 Αντοχή στη διάβρωση ISO Διαθέσιμη μέθοδος Συντελεστής γραμμικής θερμικής διαστολής ISO ,5x10-6 C -1 Αντοχή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας SO Ανθεκτικό Αντοχή στον παγετό ISO Δεν παγώνει Αντοχή στα χημικά προϊόντα ISO Δεν προσβάλλεται Αντοχή στους λεκέδες ISO Ανθεκτικό Αντοχή των χρωμάτων στο φως DIN Δείγματα αμετάβλητα ως προς τη λάμψη και το χρώμα Συντελεστής τριβής (ολισθηρότητα) DIN BCRA REP CEC 6/81 ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ Ποικίλει ανάλογα με το φινίρισμα της επιφάνειας Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των υλικών Active TM (εάν αφορά προϊόντα επί παραγγελία, για παραγγελίες ίσες ή μεγαλύτερες από 1000 τμ) θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε ολόκληρες παλέτες και με παράδοση εντός 3 μηνών από την επιβεβαίωση της παραγγελίας και από τη δική μας σχετική αποδοχή.

30

31

32 Iris Ceramica S.p.A. Via Ghiarola Nuova, 119, Zona Industriale Fiorano Modenese (MO) Italy Phone Fax numero verde (Italy only):

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων

Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων Βελτίωση Ποιότητας του Αέρα με χρήση Νανοϋλικών σε επιχρίσματα εσωτερικών χώρων Δρ. Βασίλειος Μπίνας binasbill@iesl.forth.gr Αέρας, αέρια Ρύπανση, Υγεία Επιπτώσεις * http://www.epa.gov/ Ρύπανση σε Εσωτερικούς

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !Unexpected End of Formula l ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παραδεισανός Αδάμ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2003 2004 στο μάθημα «Το πείραμα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ε. Πουλάκης, Α. Ζέρβα, Κ. Φιλιππόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π., Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 157 80 Αθήνα ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η φωτοκαταλυτική επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης.

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης. Ατμόσφαιρα Η γη, όπως και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, αναπτύχθηκε μέσα από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίων, πριν από 4,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε η γη, περικλειόταν από ένα αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat).

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο γίνεται προσπάθεια επίλυσης είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μέρος Ι: Μέτρηση του ΡΗ της βροχής από τρεις διαφορετικές περιοχές (βιομηχανική περιοχή, κέντρο αστικής πόλης, βουνό) και επίδραση των νερών αυτών σε μάρμαρο και μέταλλο.

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη Το φαινόμενου του θερμοκηπίου Μέση θερμοκρασία σε παγκόσμια κλίμακα Ατμόσφαιρα ονομάζεται το αέριο τμήμα του πλανήτη, το οποίο τον περιβάλλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του Τα αέρια της

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ενεργειακό πρόβληµα Τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια µε αµφίβολη µακροπρόθεσµη επάρκεια ενεργειακών πόρων Μικρή απόδοση των σηµερινών µέσων αξιοποίησης της ενέργειας (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ρβ ς (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ Κατηγορίες ρύπων: χημικές ουσίες μορφές ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ξέφρενη ανάπτυξη της τεχνολογίας την τελευταία πεντηκονταετία είχε και έχει σαν επακόλουθο εκτεταµένες οικολογικές καταστροφές που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ Πηγή: LBNL HEAT ISLAND GROUP Αγροτική Εμπορικό περιοχή κέντρο Περιαστική περιοχή (κατοικίες)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν,

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ).

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ). Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (κυκλοφορία, καύσιμα κλπ). HELECO 2011- Προσυνεδριακή Ημερίδα ΛΑΡΙΣΑ 4 Ιουνίου 2010 Αθανάσιος Κόκκαλης,Χημικός Μηχ/κός, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 7 1. Το περιβάλλον... 19 1.1 Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία... 19 1.2 Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 2. Οι μικροοργανισμοί... 22 2.1 Γενικά... 22 2.2 Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 1 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Οι στόχοι του μαθήματος Η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προοπτικών για την τεχνολογική δραστηριότητα Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 1. Από ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; 137 2. Από ποια μέρη αποτελείται το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου;

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Δημ. Αλιφραγκής Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας ΑΠΘ Αύξηση του ρυθμού δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ Παγώνη Ιωάννα, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ψαράκη Βούλα, Επίκουρος Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού

Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού Κάνοντας την Έξυπνη Επιλογή στα Συστήματα Επεξεργασίας Νερού ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ Το Πιο Σημαντικό Θρεπτικό Στοιχείο Πόσο νερό χρειάζεστε; 41-54 kg 55-68 kg 68,5-86 kg (250 ml)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Η τεχνολογία της φωτοκατάλυσης απο το 1924, αποτελεί την μοναδική παγκοσμίως οικολογική λύση για την καταπολέμηση ιών, νοσογόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης ΡΥΠΑΝΣΗ 91 είναι η άμεση ή έμμεση διοχέτευση από τον άνθρωπο στο υδάτινο περιβάλλον ύλης ή ενέργειας με επιβλαβή αποτελέσματα για τους οργανισμούς ( ο ορισμός της ρύπανσης από τον ΟΗΕ ) Ρύποι Φυσικοί (εκρήξεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες Ατµοσφαιρική ρύπανση Μαρή Νεαμονίτης Παλαιολόγου Παπαβασιλείου Ορισµός Ανεπιθύµητη αλλαγή στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του αέρα ζηµιογόνος για όλους τους οργανισµούς Πώς προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το CROMOPAV απομακρύνει τα άλατα από τα τζάμια και τις βαμμένες επιφάνειες στις σήραγγες των πλυντηρίων αυτοκινήτων,

Διαβάστε περισσότερα

Katymper Piscine. Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές

Katymper Piscine. Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές 1 Katymper Piscine Υψηλής Αισθητικής Στρώση Στεγανοποίησης για Κολυμβητικές Δεξαμενές 2 Τσιμεντοειδούς Βάσης Έτοιμο προς χρήση Χρώματα: Λευκό, Μπλε, Γκρι, Κρεμ Μπορεί να χρωματιστεί με κατάλληλες χρωστικές

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Cromopav. ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Δοχείο των 12 και 25 Kg

Cromopav. ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Δοχείο των 12 και 25 Kg ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ Cromopav ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το CROMOPAV απομακρύνει τα άλατα από τα τζάμια και τις βαμμένες επιφάνειες στις σήραγγες των πλυντηρίων αυτοκινήτων,

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η παραγωγή λευκού φωτός με τη χρήση λαμπτήρα πυράκτωσης. Η χρήση πηγών φωτός διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας ΑΡΓΥΡΩ ΛΑΓΟΥΔΗ Δρ. Χημικός TERRA NOVA ΕΠΕ περιβαλλοντική τεχνική συμβουλευτική ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα διαφέρουν από τα αέρια. 1. Ένα αέριο αποτελείται από ξεχωριστά άτομα ή μόρια τα οποία είναι διαχωρισμένα ενώ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.6.5 Ποιότητα Ατμοσφαιρικού Αέρα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.6.5 Ποιότητα Ατμοσφαιρικού Αέρα Έργου: Σελίδα 2 of 9 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3 Μεθοδολογία 4 3.1 Επιλογή σημείων δειγματοληψίας 4 3.2 Μεθοδολογία δειγματοληψίας και ανάλυση δειγμάτων 6 4 Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ 0ΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΛΕΞΡΙΑ Ε. ΒΥΜΙΩΤΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 10: Αναλυτική Γεωχημεία και Οικολογία Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Χημεία

Περιβαλλοντική Χημεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Περιβαλλοντική Χημεία Ενότητα 8.2: Χημικώς Απαιτούμενο Οξυγόνο (Chemical Oxygen Demand, COD) Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο!

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! powered by χαρακτηριστικά πρωτοποριακό ανθεκτικό ευέλικτο οικολογικό οικονομικό διαχρονικό μοναδικό εύχρηστο Είναι φιλικό προς το περιβαλλον και κατασκευάζεται

Διαβάστε περισσότερα

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο Χρώμα για εξωτερικές επιφάνειες με βάση τα πυριτικά άλατα : - φιλικό για το περιβάλλον - οικονομικό - - προστατευτικό - ανεξίτηλο Φιλικό για το περιβάλλον Το ΚΕΙΜ-Granital

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, 564 30 Παιδαγωγική Οµάδα Προγράµµατος: Γιαννουλάκης Θεολόγος Τεχνολόγος Τροφίµων (ΠΕ 18) Σπανοµήτσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα Μ. Γκίνη, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2016 1 Συνοπτικά... Ατμοσφαιρική ρύπανση (αέριοι / σωματιδιακοί

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Μελέτη. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας. Εργαστήριο Μελέτης. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης

Πιλοτική Μελέτη. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας. Εργαστήριο Μελέτης. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης Πιλοτική Μελέτη Εργαστήριο Μελέτης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας Πανδής Σπύρος Καλτσονούδης Χρήστος Φλώρου Καλλιόπη Σταθμοί Μετρήσεων Δημοτικό parking 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μέθοδος Project «Σχέδιο Εργασίας» Λειχήνες και ατμοσφαιρική Ρύπανση Σχολικό Έτος 2011-2012 Α Τετράμηνο Λειχήνες φύκος και μύκητας Λειχήνας είναι η μόνιμη ένωση ενός Φύκους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 2η Ετήσια Έκθεση Αποτελεσμάτων ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον βαθμό συμβολής του άξονα, ως μια γραμμική πηγή εκπομπής ρύπων, στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας των περιοχών απ' όπου διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις στη ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ενεργειακό ισοζύγιο της Γης Εισερχόμενη και εξερχόμενη Ακτινοβολία Εισερχόμενη Ηλιακή Ακτινοβολία Εξερχόμενη Γήινη ακτινοβολία Ορατή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ο αριθμός Avogadro, N A, L = 6,022 10 23 mol -1 η σταθερά Faraday, F = 96 487 C mol -1 σταθερά αερίων R = 8,314 510 (70) J K -1 mol -1 = 0,082 L atm mol -1 K -1 μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον

Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Ηκλιµατικήαλλαγήαποτελείαυτήτηστιγµή τονούµερο ένα πρόβληµα του πλανήτη µε καταστροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 17 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 18 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ : 38% ΚΤΙΡΙΑ : 35% ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ : 27 % ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1ΤΙΠ/κατ.έτος ή 11630 kwh/κατ.έτος ΤΙΠ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα

ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Καθ. Γεώργιος Χαραλαμπίδης ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

-BREATHE 60 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Ευχαριστούμε για την επιλογή σας.

-BREATHE 60 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Ευχαριστούμε για την επιλογή σας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Ι Ο Ν Ι Σ Τ Η Σ Υ Ψ Η Λ Η Σ Α Ε Ρ Α Α Π Ο Δ Ο Σ Η Σ -BREATHE 60 Ευχαριστούμε για την επιλογή σας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν τη χρήση του προϊόντος και ανατρέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165 Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 5 ου κεφαλαίου 1. Τι εννοούμε με τον όρο διάγνωση ; 165 Με τον όρο διάγνωση εννοούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε προκειμένου να εντοπίσουμε μια βλάβη σ ένα σύστημα λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων

Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων Πληθυσμός Ομάδα ατόμων του ιδίου είδους που συνυπάρχουν χρονικά και τοπικά Πληθυσμιακή Πυκνότητα Απόλυτη Οικολογική Αριθμός ατόμων σε μια ευρεία μονάδα χώρου Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Project Τμήμα Α 3 Ενότητες εργασίας Η εργασία αναφέρετε στις ΑΠΕ και μη ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Στην 1ενότητα θα μιλήσουμε αναλυτικά τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για τις μη

Διαβάστε περισσότερα

Απολύμανση νερού και δευτεροβάθμια επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με φωτοκατάλυση TiO2

Απολύμανση νερού και δευτεροβάθμια επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με φωτοκατάλυση TiO2 έρευνα ενηµέρωση Απολύμανση νερού και δευτεροβάθμια επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με φωτοκατάλυση TiO2 του Δρ. Νικόλαου Λυδάκη-Σημαντήρη Κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η συνεχής μείωση των διαθέσιμων

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ατμοσφαιρική Ρύπανση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ισοζύγιο ενέργειας στο έδαφος Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συστατικά αέρα Ηλιακή ακτινοβολία Θερμοκρασία αέρα Υγρασία αέρα Συστατικά ατμοσφαιρικού αέρα Οξυγόνο Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ηλιακός θερµοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

MasterSeal Traffic 2301

MasterSeal Traffic 2301 Αστάρι για άσφαλτο Μεμβράνη Διασπορά Αστάρωμα Αστάρι MasterSeal Traffic 2301 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το MasterSeal Traffic 2301 (πρώην MasterSeal 689 Bridge) είναι ένα σύστημα συνεχούς τύπου με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 40 λεπτά ΣΧΟΛΕΙΟ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ:. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ.:... ΜΕΡΟΣ Α: Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας προειδοποιούν οι επιστήμονες Πού να οφείλεται η ρύπανση του περιβάλλοντος; Στον άνθρωπο Στη φύση Ο άνθρωπος θεωρείται ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (2). Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση (β) NADPH στη σκοτεινή φάση της

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Θεώνη Καρλέση Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Μελετών Κτιριακού Παριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ Η χρήση του όζοντος για την κατεργασία νερού σε πύργους ψύξης αυξάνει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και αρκετές έρευνες και εφαρµογές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρμόδιος υπάλληλος: ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

Μια εικόνα, από υπολογιστή, Ανταρκτική. µετρήθηκε.

Μια εικόνα, από υπολογιστή, Ανταρκτική. µετρήθηκε. Η τρύπα του όζοντος Η οροφή του ουρανού από κάπου µπάζει!!! Η τρύπα του όζοντος Μια εικόνα, από υπολογιστή, του νοτίου ηµισφαιρίου που αποκαλύπτει την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Οι περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Υγρασία Όλα σχεδόν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για

Διαβάστε περισσότερα