OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OBSAH. Πρόλογος. Εισαγωγή. Περιβάλλον και έρευνα. Πως γεννήθηκε το Active. Η φωτοκατάλυση. Το διοξείδιο του τιτανίου. Τα πλεονεκτήματα."

Transcript

1

2

3 OBSAH Πρόλογος Εισαγωγή Περιβάλλον και έρευνα Πως γεννήθηκε το Active Η φωτοκατάλυση Το διοξείδιο του τιτανίου Τα πλεονεκτήματα Οι χρήσεις Εργαστηριακές εκθέσεις Συχνές ερωτήσεις

4

5

6

7 /07 πρόλογος ACTIVE, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti, στα πλαίσια της δραστηριότητας της έρευνας και καινοτομίας, έχει προσαρμόσει μία νέα παραγωγική μεθοδολογία, που προσανατολίζεται σε υλικά το ενεργό συστατικό των οποίων συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αυτή η παραγωγική μεθοδολογία καθιστά δυνατή την κατασκευή κεραμικών υλικών για δάπεδο και επένδυση που είναι σε θέση να αναπτύξουν μία ουσιαστική αντιβακτηριδιακή δράση και να μειώσουν τους ρυπαντικούς παράγοντες οι οποίοι, δυστυχώς, αποτελούν μία σταθερά της σύγχρονης αστικής κατάστασης. Με το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα κτίρια, εσωτερικά και εξωτερικά, υλικά που συμβάλουν ενεργά και με διαρκή χρονικό τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας. Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο Μοχάντας Γκάντι, ο Μαχάτμα

8 /08 εισαγωγή Η Γη έχει μία ιστορία δισεκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν διάφορα γεγονότα που την διαμόρφωσαν με τη όψη που σήμερα γνωρίζουμε: ωκεανούς, βουνά, ηφαίστεια, κοιλάδες, ποτάμια. Ο άνθρωπος φθάνει σε έναν κόσμο που είναι έτοιμος να τον υποδεχθεί με όλους τους πόρους του, και παρόλο που αυτός είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση σε με τον κόσμο, οι πράξεις του αποδεικνύονται με το πέρασμα των αιώνων εκρηκτικές, ακριβώς όπως το διατυπώνει η θεωρία του χάους για την οποία μικρές μεταβολές στις αρχικές συνθήκες επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός συστήματος μακροπρόθεσμα. Ένα υγιές οικοσύστημα διατηρεί μία φυσική ικανότητα να παράγει σε σταθερές ποσότητες τους απαραίτητους πόρους για τα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν σε αυτό. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μία πραγματική απειλή. Ο άνθρωπος μετέτρεψε σχεδόν τις μισές περιοχές της Γης χωρίς πάγους, με σημαντικές συνέπειες στην υπόλοιπη φύση. Δάση που μετατράπηκαν σε αγροτικές περιοχές, ποτάμια με φράγματα, υγρές περιοχές που αποξηράνθηκαν, τσιμεντοποίηση του εδάφους για να κατασκευαστούν δρόμοι και πόλεις: κάθε χρόνο χάνονται περίπου 16 εκατομμύρια εκτάρια δασικής κάλυψης, περιοχές με τα πιο υψηλά επίπεδα βιοποικιλίας. Για να σταματήσουμε αυτήν την υποβάθμιση θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μέσα στα όρια των δυνατοτήτων επιβάρυνσης των οικοσυστημάτων. Οι δραστηριότητες του ανθρώπου αναπτύχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου με έναν τρόπο όλο και πιο εξαρτώμενο από τη βιομηχανοποίηση και με όλο και μικρότερη προσοχή στις συνέπειες για το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνολο βλαβερών επιδράσεων που αλλοιώνει την βιόσφαιρα και κατά συνέπεια αντανακλάται στον άνθρωπο. Αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από ένα σύνολο παραγόντων που μεταβάλλουν τις υπάρχουσες ισορροπίες, που συχνά απελευθερώνονται στον αέρα ως υποπροϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ουσίες που δεν θα υπήρχαν στη φυσική σύνθεση του αέρα και που, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, παράγουν μία βλαβερή επίδραση στον άνθρωπο, στα ζώα και στην βλάστηση. Είναι πρόσφατη η στροφή του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας προς την κατάσταση της Γης, και κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη του ορίου της βιωσιμότητας. Αυτή θα πρέπει να είναι το μέτρο αξιολόγησης της κατανάλωσης των πόρων και της παραγωγής αποβλήτων που προκαλούνται από το κάθε περιβάλλον και είναι το κριτήριο για το πόσο είναι υψηλό το gap ανάμεσα στους πραγματικούς πόρους και την υπερβολική εκμετάλλευση αυτών των ίδιων. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο με σκοπό την ανάκτηση μέρους εκείνων των περιβαλλοντικών επιρροών που δημιουργούνται από το σύστημα ζωής μας, μειώνοντας τις επιδράσεις που προκαλούνται καθημερινά από τη μόλυνση και το smog, σεβόμενοι το οικοσύστημα χάρη στο φυσικό μηχανισμό της φωτοκατάλυσης.

9 /09 εισαγωγή Οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησαν χάρη στο πρωτόκολλο του Κιότο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας γενιάς υλικών που είναι σε θέση όχι μόνο να έχουν μικρότερες επιδράσεις στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά κυρίως να παράγουν μία δράση που είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Σε αυτό το πλαίσιο το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic παρουσιάζεται ως το υλικό επιλογής, διότι περιγράφεται ως εξαιρετικός συνεργάτης για τις πολιτικές μείωσης των κυριότερων αερίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις τοξικές βροχές.

10 /10 ατμοσφαιρική ρύπανση

11 /11 περιβάλλον και έρευνα Συχνά υπάρχει μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση ανάμεσα σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και την αντίστοιχη εκδήλωση της περιβαλλοντικής ζημίας. Η οικοδομική διαδικασία, όπως όλες οι δραστηριότητες, για να πραγματοποιηθεί προξενεί αλλοιώσεις ή συνέπειες στο περιβάλλον. Η χρήση του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ως υλικό επένδυσης ενός κτιρίου διαδραματίζει μία σημαντική προληπτική δράση ακριβώς προς όφελος της περιβαλλοντικής αειφορίας. Χάρη στις ιδιότητές του το Active, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το όνομά του, είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από μεγάλο τμήμα των βλαβερών εκπομπών, να μειώσει αισθητά τις παρεμβάσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του κτιρίου, να μειώσει τη ρύπανση από χημικά προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης και τα αντίστοιχα έξοδά τους. Η Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti παρακολουθεί με προσοχή τις σύγχρονες εξελίξεις. Σε μία περίοδο κρίσης και ανασφάλειας,, η προσοχή στο δημόσιο αγαθό είναι ένα σημάδι μεγάλης υπευθυνότητας που ένας μεγάλος Όμιλος προσφέρει για να συνεισφέρει στη μείωση της ρύπανσης και για να αναπτύξει με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική δράση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η επεξεργασία του τσιμέντου και μία αξιοσημείωτη αλλαγή των προβλέψεων οδήγησαν στην έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Η απαίτηση ενός πιο καθαρού περιβάλλοντος, η ανάγκη να διατηρήσουμε το οικοσύστημα, γέννησαν αυτή την καινοτομική μεθοδολογία, που γίνεται μία ευκαιρία για αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικών χώρων, σχεδιαστές, πολεοδόμους και τεχνικούς να αναπτύξουν μία νέα δημιουργικότητα με ένα υλικό ευέλικτο λόγω των πιθανών εφαρμογών του σε διάφορους τομείς (για δάπεδα και επενδύσεις, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και λόγω των βελτιώσεων που μπορεί να επιφέρει στην ατμόσφαιρα. Εν κατακλείδι, υλικά που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας.

12 /12 πως γεννήθηκε το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Εκμεταλλευόμενοι τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης, για την οποία ένας καταλύτης, σε αυτήν την περίπτωση το διοξείδιο του τιτανίου, είναι σε θέση να αναπτύξει τη δράση του κάθε φορά που ακτινοβολείται με ηλιακό ή τεχνητό φως με το κατάλληλο μήκος κύματος που περιέχει ακτίνες UVA (1) καθαρίζει ο αέρας από τις οργανικές ρυπαντικές ουσίες. Πράγματι, μέσω της οξείδωσής τους οι βλαβερές οργανικές ουσίες μετατρέπονται σε αβλαβείς δημιουργώντας τρεις σημαντικούς παράγοντες: 1. καθαρισμό του αέρα από οργανικές και ανόργανες βλαβερές ουσίες 2. απολύμανση των επιφανειών από τα βακτηρίδια 3. δημιουργία αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, εκμεταλλευόμενοι την υπερ-υδροφιλία που προκαλείται από την παρουσία του ακτινοβολημένου ημιαγωγού TiO2). Σημειώνεται πως ακριβώς λόγω των αντιβακτηριδιακών της χαρακτηριστικών, η φωτοκατάλυση χρησιμοποιείται ευρέως και στην κλωστοϋφαντουργία, την βιομηχανία των καλλυντικών και στις τεχνικές απολύμανσης στον υγειονομικό τομέα. Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic γεννήθηκε από μία επεξεργασία του διοξειδίου του τιτανίου (που δρα ως φωτοκαταλύτης) που έγινε στα πλακίδια σε μία υψηλή θερμοκρασία που εξασφαλίζει τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, παράγοντας που μπορεί υποθετικά να προκαλέσει σε μερικές περιπτώσεις κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η έρευνα της Iris Ceramica e FMG Fabbrica Marmi e Graniti ετοίμασε μία νέα μεθοδολογία, που δεν προβλέπει την χρήση νανομορίων όπως οι ήδη γνωστές μεθοδολογίες, αλλά χρησιμοποιεί μία εφαρμογή με μικρομετρικές σκόνες διοξειδίου του τιτανίου. (1) οι ακτίνες UVA ανήκουν σε μία συχνότητα μη βλαβερού φωτός γύρω στα 400 νανόμετρα (nm)

13 /13 η φωτοκατάλυση Η ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗ Η φωτοκατάλυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μιμείται ότι πιο απλό υπάρχει στη φύση, με διάφορες ομοιότητες με τη χλωροφυλλική φωτοσύνθεση. Η χημική διαδικασία που βρίσκεται στη βάση αυτών των δυο αντιδράσεων είναι πράγματι η οξείδωση που ξεκινά χάρη στη συναδυασμένη δράση του φωτός (ηλιακού ή τεχνητού) και του αέρα παρουσία ενός φωτοκαταλύτη και που οδηγεί στη μετατροπή οργανικών και ανόργανων βλαβερών ουσιών σε εντελώς ακίνδυνες ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτοκατάλυση διευκολύνει μία πιο γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων αποφεύγοντας τη συσσώρευσή τους. Η φωτοκαταλυτική διαδικασία διαδραματίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες περιβαλλοντικού ελέγχου, διότι πρόκειται για μία λύση με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: η χρήση του TiO2 στη δημιουργία νέων υλικών έχει επομένως μία πραγματική αξία οικολογικής αειφορίας. ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ Το διοξείδιο του τιτανίου (ή οξείδιο του τιτανίου (IV) ή Ε171) είναι ένας γνωστός φωτοκαταλύτης με τη μορφή κρυσταλλικής άχρωμης σκόνης, που τείνει προς λευκό, μη βλαβερού για την υγεία έχει χημικό τύπο TiO2, ο αριθμός του CAS είναι Το διοξείδιο του τιτανίου λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκή χρωστική ουσία στα βερνίκια, στις πλαστικές ύλες και στο τσιμέντο για κατασκευές και ως αδιαφανοποιητής για τα έγχρωμα βερνίκια για αυτόν τον λόγο το λένε κοινώς και «λευκό του τιτανίου». Ακριβώς λόγω του υψηλού του δείκτη διάθλασης, προτιμάται η εφαρμογή της επεξεργασίας πάνω σε ανοιχτόχρωμα χρώμα παρά σε υλικά με σκούρες αποχρώσεις. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας γνωστός καταλύτης σε θέση να αποσυνθέσει λόγω οξείδωσης πολλά προϊόντα οργανικών χημικών ενώσεων. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την ιδιότητα μπορούμε να αποκτήσουμε υλικά τα οποία, μέσω της ενεργοποίησης του ηλιακού φωτός, θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τα προϊόντα χημικών ενώσεων που έχουν καθίσει πάνω τους. Αυτή η ιδιότητα οδήγησε στην ανάπτυξη μίας νέας κατηγορίας υλικών που διαθέτουν αυτό-καθαριστικές και αντιρρυπαντικές ιδιότητες. Όταν εκτίθενται στο φως, τα μόρια του διοξειδίου του τιτανίου καταλύουν την οξείδωση οργανικών υπολειμμάτων (βρωμιά, κατακάθια της μόλυνσης και μικροοργανισμοί διαφόρων ειδών) σε μη βλαβερά συστατικά. ΦΩΣ (1) ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ (2) ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ (1) VOC (βενζόλιο, τολουόλιο), Μεθυλομερκαπτάνη (αέριο), Οργανικά χλωριούχα, Αρωματικά Πολυ-υγροποιημένα αέρια, Ακεταλδεΰδη, Φορμαλδεΰδη (2) CO, No x, So x, NH 3

14 /14 τα οφέλη ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ACTIVE CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική Αυτές οι τρεις δράσεις είναι αποτέλεσμα της οξειδωτικής διαδικασίας που συμβαίνει με την επαφή με μία φωτοκαταλυτική επιφάνεια. Όταν πρόκειται για ρυπαντικές ουσίες (όπως για παράδειγμα οξείδια του αζώτου, οξείδια του θείου ή μονοξείδιο του άνθρακα) παρακολουθούμε την εξέλιξη της αντιρρυπαντικής αντίδρασης, με την οποία οι ρυπαντικές ουσίες αποσυντίθενται. Αν μιλάμε για βακτηρίδια υπάρχει μία αντιβακτηριδιακή αντίδραση, ενώ αν μιλάμε για ουσίες που λερώνουν λαμβάνει χώρα το φαινόμενο του αυτοκαθαρισμού που ενεργοποιείται από το Active. Αυτή η δράση ισχύει και για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους και για εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους, γιατί η αντίδραση επιτυγχάνεται και χάρη σε φώτα με διάχυση ακτινών UVA και με το έμμεσο φως του ήλιου, μια που η σύνθεση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ουσιαστικά η ίδια που βρίσκουμε στον εξωτερικό χώρο, αν και αλλάζουν οι ποσότητες των μολυσματικών ουσιών: αν στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν ρυπαντικές ουσίες, σε ένα εσωτερικό χώρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές αερίων από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, τα κλιματιστικά, μέχρι και τον απλό καπνό του τσιγάρου.

15 /15 οι χρήσεις ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ Λόγω της αποτελεσματικότητας της επεξεργασίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις κεραμικές επιφάνειες,, τα υλικά που προκύπτουν είναι κατάλληλα για εφαρμογές στους πιο ποικίλους τομείς, είτε στις ιδιωτικές κατασκευές, είτε στις εμπορικές και δημόσιες. Η προσοχή στην επιλογή των υλικών κατασκευής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον τομέα της αρχιτεκτονικής: η αισθητική όψη ενός κτιρίου πράγματι εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την ικανότητα συντήρησής του με το πέρασμα του χρόνου. Οποιοδήποτε κτίριο που είναι εκτεθειμένο στην καθημερινή επίθεση των ρυπαντικών ουσιών που υπάρχουν στον αέρα, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, φθείρεται πολύ σύντομα. Η εφαρμογή σε επένδυση σε ένα μεγάλο κτίριο του Active εξασφαλίζει τη διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, αποφεύγοντας την φθορά που προκαλείται από το νέφος, και συνεισφέροντας ταυτόχρονα στον καθαρισμό του αέρα από βλαβερές ουσίες όπως τα ΝΟx, προϊόντα από την καθημερινή ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι η εφαρμογή στο νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα, με το συνδυασμό ειδικών λαμπτήρων UVA για να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, σε θέση να ενεργοποιήσει την αντιβακτηριδιακή διαδικασία και άρα την υγιεινή των επιφανειών σε αυτούς τους ειδικούς χώρους, όπως επίσης και στο σχολικό τομέα και σε εκείνο του wellness, όλοι χώροι στους οποίους η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λόγω των έντονων αντιρρυπαντικών τους χαρακτηριστικών, εξάλλου, τα υλικά που έχουν επεξεργαστεί με Active βρίσκουν εξαιρετική χρήση και στην επένδυση προσόψεων, όπου η άμεση επαφή με το φως που ενεργοποιεί την αντιρρυπαντική επίδραση που εξασφαλίζεται από την φωτοκατάλυση. Το TiO 2 προσκολλάται με τέλειο και μεγάλης διάρκειας τρόπο στην επιφάνεια του υλικού, εξασφαλίζοντας μία συνεχή αποτελεσματικότητα: έχει μία μεσαία-υψηλή (ΡΕΙ3) ανθεκτικότητα στην επιφανειακή διάβρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο δάπεδο.

16 /16 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Κέντρο Κεραμικής Μπολόνια ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Bologna, 23. července 2009 ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΔΡΑ Via Martelli, Bologna ΙΤΑΛΙΑ Τηλ. (051) Φαξ (051) CERTI.CER. GranitiFiandre S.p.A. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Via Radici Nord, 112 Via Valle DʼAosta, Castellarano (RE) Sassuolo ITALIA Τηλ. (0536) Α.Φ.Μ Έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας: Κεραμικά πλακίδια με φωτοκαταλυτική επιφάνεια Στα πλαίσια της έρευνας που η Graniti Fiandre παρήγγειλε στο Κέντρο Κεραμικής της Μπολόνια, ετοιμάστηκαν ένα προϊόν, κεραμικό πλακίδιο, με επιφανειακές φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, και η αντίστοιχη μεθοδολογία παραγωγής. Η φωτοκαταλυτική δράση, που παρέχεται στην επιφάνεια στων κεραμικών πλακιδίων, είναι σε θέση να: - αποσυνθέσει διάφορους οργανικούς (π.χ. υδρογονάνθρακες, VOC) και ανόργανους ρύπους (π.χ. οξείδια του αζώτου) - εξαλείψει διάφορα είδη βακτηρίων. Στην παρούσα έρευνα, ετοιμάστηκε μία νέα μεθοδολογία για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με φωτοκαταλυτική επιφάνεια, διαφορετική από τις ήδη γνωστές. Συγκεκριμένα, η σκόνη από τιτάνιο, που χρησιμοποιείται ως φωτοκαταλύτης, δεν είναι νανομετρική, αλλά μικρομετρική. Αυτή η επιλογή έγινε με σκοπό να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, που μία νανομετρική διάσταση της σκόνης θα μπορούσε να προκαλέσει στην ανθρώπινη υγεία, κίνδυνοι που μπορούν να αποφευχθούν μόνο χρησιμοποιώντας περίπλοκα συστήματα προστασίας. Επίσης, η διαδικασία που ετοιμάστηκε δεν προέβλεπε την χρήση συστημάτων sol-gel, λόγω της δυσκολίας ελέγχου τους σε βιομηχανικό επίπεδο και λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας των εκπομπών οργανικών ουσιών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Στην παρούσα έρευνα, το τιτάνιο εφαρμόστηκε στην κεραμική επιφάνεια του πλακιδίου μέσω ενός ανόργανου ενδιάμεσου αυτοκόλλητου, που εφαρμόζεται απευθείας στην κεραμική επιφάνεια. Η φωτοκαταλυτική δράση του προϊόντος που ετοιμάστηκε αξιολογήθηκε μέσω συγκεκριμένων δοκιμών για τον υπολογισμό της φωτοκαταλυτικής δράσης, σε υγρή φάση και σε αέρια φάση, και δοκιμών αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων. Τα αποτελέσματα που αναγράφονται εδώ επιτεύχθηκαν δοκιμάζοντας προϊόντα μίας παρτίδας κεραμικών πλακιδίων που μας προμήθευσε η Graniti Fiandre με την ονομασία: Extra White Φυσικό, επιφάνεια τέτοια ώστε, 60x30cm, που παράγονται βιομηχανικά στο Castellarano (I), σύμφωνα με την πατέντα PCT/IB2009/ Φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση Η φωτοκαταλυτική δράση σε υγρή φάση αξιολογήθηκε καθορίζοντας την αποσύνθεση με το πέρασμα του χρόνου του οργανικού προϊόντος χημικής ένωσης, λουλάκι καρμίνιο (IC), μέσω ενός φασματοφωτόμετρου (με μήκος κύματος 610nm). Τα κεραμικά δείγματα ακτινοβολήθηκαν με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W

17 /17 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 2 από 3 (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax=370nm. Ο δείκτης φωτοδιάβρωσης, η, υπολογίστηκε ως εξής (1): (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (1) Όπου C0 είναι η αρχική συμπύκνωση του IC, lppm, και Cs είναι η συμπύκνωση μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ακτινοβολίας. Τα αποτελέσματα του δείκτη φωτοδιάβρωσης, η, μετά από 30 ώρες, αναγράφονται στον Πίνακα 1. Πίνακας 1 η % Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα <10 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 70 - Φωτοκαταλυτική δράση σε αέρια φάση Οι δοκιμές φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση έγιναν ακολουθώντας τον κανονισμό UNI Οι διαφορές συμπύκνωσης των οξειδίων του αζώτου αναλύθηκαν μέσω μετρήσεων χημειοφωταύγειας. Η φωτοκαταλυτική δράση Af, σε m/h, υπολογίστηκε ως εξής: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (2 όπου Cb και Cl, σε ppm, είναι οι συμπυκνώσεις των οξειδίων του αζώτου μετά την επίτευξη μίας σταθερής τιμής, αντίστοιχα, στο σκοτάδι και υπό ακτινοβολία, S είναι η περιοχή του δείγματος, σε m², F είναι η ροή του αερίου σε m³/h, και Ιʼ είναι η ένταση της φωτεινής ροής, που επιτυγχάνεται παραβάλλοντας την ένταση που μετρήθηκε πειραματικά Ι (σε W/m²) στα 1000 W/m², που αντιστοιχούν σε περίπου Lux, μέση τιμή που το ηλιακό φως φθάνει το μεσημέρι του μηνός Ιουλίου (Ι=1000/Ιʼ). Τα αποτελέσματα της φωτοκατάλυσης σε αέρια φάση αναγράφονται στον Πίνακα 2 σε σχέση με την αφαίρεση του ΝΟx (NO2+NO) και αναφέρονται και οι τιμές που αντιστοιχούν στο ΝΟ. Αυτές οι τελευταίες τιμές είναι πιο αξιόπιστες από εκείνες του ΝΟ2, διότι η μείωση του ΝΟ οφείλεται αποκλειστικά στην φωτοκαταλυτική δράση. Πίνακας 2 Af, m/h NOx NO Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 23,3 31,4 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 69,4 107,3 Το αέριο που έρρεε περιείχε 0,55ppm από NOx (0,15ppm No2 και 0,4ppm NO) με μία ταχύτητα ροής 1000 cm³/min. - Δοκιμές αντοχής στην ανάπτυξη βακτηρίων Οι δοκιμές επέτρεψαν να μετρηθούν ποσοτικά η επιβίωση, στην επιφάνεια των κεραμικών δειγμάτων υπό ακτινοβολία, τα βακτήρια του είδους Escherichia coli ATCC Ο αριθμός των ζωντανών βακτηρίων μετρήθηκε, μετά από 24 ώρες επαφής υπό φωτισμό με μία λάμπα ατμών υδραργύρου των 9 W (Philips PL-S 9W/08/2P, NL), με λmax = 370 nm. Το ποσοστό επιβίωσης S, εξήχθη συγκρίνοντας τον αριθμό

18 /18 εργαστηριακές πιστοποιήσεις LABORATORNÍ CERTIFIKÁTY: Keramické centrum Bologna των βακτηρίων που επέζησαν στο δείγμα τουκεντρο ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Ημερομηνία 23 Ιουλίου 2009 Σελίδα 3 από 3 πλακιδίου που εξετάστηκε, Νe με εκείνον που υπήρχε στην επιφάνεια ενός πλακιδίου χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα, Nc, με τον ακόλουθο τρόπο: (ακολουθεί μαθηματικός τύπος) (3) Τα αποτελέσματα αναγράφονται στον Πίνακα 3 Πίνακας 1 Κεραμικό πλακίδιο χωρίς φωτοκαταλυτικό στρώμα 100 Κεραμικό πλακίδιο με φωτοκαταλυτικό στρώμα 0 Επιβίωση, % Ο Διευθυντής (Prof. Ing. Giorgio Timellini)

19 /19 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδες 20 και 21) ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ TILE COUNCIL OF NORTH AMERICA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΗΣ STONEPEAK CERAMICS, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ GRANITIFIANDRE (1) Το Tile Council of North America (TCNA), σε συνεργασία με την StonePeak Ceramics και το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε φωτοκαταλυτικές κεραμικές πλάκες μέσω μίας καινοτομικής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την StonePeak Ceramics. Σύμφωνα με την Δόκτορα Jennifer Ariss, ερευνήτρια στο TCNA, οι επιδράσεις του διοξειδίου του τιτανίου ως φωτοκαταλύτη έχουν εδραιωθεί στην επιστημονική κοινότητα. «Γενικά η χρήση του μπορεί να δώσει μία σημαντική μείωση των οργανικών και ανόργανων ρύπων, όπως επίσης είναι σε θέση να εξασφαλίσει ιδιότητες αυτοκαθαρισμού χάρη στη μείωση της επιφανειακής τάσης του νερού, και εξίσου σημαντικές αντι-μικροβιακές και αντι-μυκητιακές ιδιότητες». Η Δόκτωρ Ariss συμπλήρωσε ακόμη πως «Η φωτοκατάλυση είναι μία απλή χημική αντίδραση, που το μόνο που χρειάζεται είναι φως και νερό για να ενεργοποιηθεί». Τα πειραματικά εργαστήρια του TCNA (Product Performance Testing Laboratory), σε συνεργασία με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, πραγματοποίησαν μία έρευνα σε τρία μέτωπα: την μείωση των οξειδίων του αζώτου (ενός εκ των κύριων υπευθύνων για την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση), μείωση των οργανικών ρύπων, όπως μετρήθηκε από τη δοκιμή του καρμινίου από λουλάκι και τέλος την ανάσχεση της ανάπτυξης βακτηρίων. Οι κεραμικές πλάκες που παράχθηκαν από την StonePeak Ceramics και δέχθηκαν επεξεργασία με ένα μικρομετρικό στρώμα διοξειδίου του τιτανίου δοκιμάστηκαν με δείγματα ελέγχου που προμήθευσαν η StonePeak Ceramics και το TCNA. Χρησιμοποιώντας ένα στεγανοποιημένο δωμάτιο και ακολουθώντας ένα κατάλληλο πρωτόκολλο, παρατηρήθηκε μία μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου. Αξιολογώντας τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες των πλακών από φωτοκαταλυτικό κεραμικό της StonePeak Ceramics, διαπιστώθηκε μία μείωση μέχρι το 60% των βακτηρίων Ε. coli σε σχέση με τις παραδοσιακές επιφάνειες επεξεργασμένες με πορσελάνη. Τέλος, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση του 30% των οργανικών ρύπων στις δοκιμές του καρμινίου από λουλάκι. Η φωτοκαταλυτική τεχνολογία που βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους σε διάφορους τομείς τις βιομηχανίας και οι τρόποι χρήσης βασίζονται συχνά στις νανοτεχνολογίες, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Σύμφωνα με το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, η νέα τεχνολογία της StonePeak Ceramics χρησιμοποιώντας μία μικρομετρική εφαρμογή ελαχιστοποιεί τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις προηγούμενες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε φωτοκαταλυτικά υλικά και αυξάνει την επίδραση του διοξειδίου του τιτανίου στο επιφανειακό στρώμα. «Το εργαστήριό μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που πήραμε από τις δοκιμές που έγιναν στη νέα τεχνολογία που εφηύρε η StonePeak Ceramics. Τα δυνατά οφέλη των φωτοκαταλυτικών κεραμικών προϊόντων συμπεριλαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα του αέρα, καθαριότητα και υγιεινή», σχολίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TCNA, Eric Astrachan. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (σελίδα 23) Τεχνική Έκθεση: Συνθήκες της δοκιμής Όλες οι δοκιμές έγιναν μέσω ακτινοβολίας με μπλε λάμπα UV (μέγιστο μήκος κύματος ίσο με 351 nm) με μία ένταση 0,25 ± 0,1 mw/cm. Όλες οι δοκιμές επαλήθευσης των επιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια έγιναν μέσω ακτινοβολίας με φως όπως διευκρινίζεται παραπάνω για 8 ώρες. Όλες οι δοκιμές έχουν γίνει με θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 ± 3ºC). Σε όλες τις δοκιμές, οι μέθοδοι μέτρησης τροποποιήθηκαν για να επιτρέψουν την χρήση διαγνωστικών πλακών PetriFilm (3M Industries). Υλικά και μέθοδοι Φάση ΙΑ. Επιδράσεις της φωτοκαταλυτικής δράσης στα βακτήρια. Στόχος Α: Ο καθορισμός των αντιδράσεων της φωτοκαταλυτικής δράσης στα προϊόντα που μας προμήθευσε ο πελάτης σε τρία είδη βακτηρίων χρησιμοποιώντας τον κανονισμό ISO (που τροποποιήθηκε για μία σύγκριση σε περισσότερες επιφάνειες). Μέθοδος για την πραγματοποίηση δοκιμών για την αντιβακτηριακή δράση φωτοκαταλυτικών ημιαγωγών σε πέντε επιφάνειες σύγκρισης, καταφεύγοντας σε τεκμηριωμένες επιστημονικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση των δοκιμών. Μεθοδολογία: Και στις πέντε επιφάνειες στις οποίες έγιναν οι δοκιμές (συμπεριλαμβανομένου του φωτοκαταλυτικού πλακιδίου του πελάτη) εμβολιάστηκαν τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Klebsiella pneumoniae. Διαφοροποιήσεις των ζωντανών βακτηρίων σε σχέση με την αρχική μέτρηση μετά από 8 ώρες επαφής με τις επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή. Άλλες επιφάνειες που υποβλήθηκαν σε δοκιμή ήταν 1) σύνθετο βινυλικό πλακίδιο, 2) μοκέτα, 3) μη φωτοκαταλυτικό κεραμικό πλακίδιο και 4) δάπεδο από δρύινα μασίφ σανίδια. (1) To TCNA έκανε τις δοκιμές σε υλικά Stonepeak, επιχείρησης του Ομίλου Fiandre που συνεργάστηκε στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας Active Clean Air & Antibacterial Ceramic που εφαρμόζεται στις πλάκες αναφοράς για τη δοκιμή.

20 /20εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

21 /21 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

22 /22 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

23 /23 εργαστηριακές πιστοποιήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc.

24 /24 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 1 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Staphylococcus aureus Na grafech obr. 1 a obr. 2 čára 0.0 představuje bakteriální zátěž, aplikovanou na referenční vzorky, na nichž byly provedeny testy (koberec, VTC, keramika s úpravou Active TM, keramika a dřevo). Z tohoto grafu je vidět, že po 8 hodinách bylo zjištěno, že na fotokatalytickém povrchu (Active TM ) došlo k procentnímu snížení přítomnosti bakteriální zátěže. Na površích, neupravených přípravkem Active TM naopak došlo k procentnímu nárůstu bakteriální zátěže, způsobenému jejich množením.

25 /25 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Σχέδιο 2 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TCNA Tile Council of NorthAmerica Inc. Αντιβακτηριακή δοκιμή με Kiebsiella pneumoniae

26 /26 εργαστηριακές πιστοποιήσεις Συχνές ερωτήσεις 1. Τι είναι το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα υλικό που βγαίνει από μία νέα μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη που εκμεταλλεύεται την φωτοκαταλυτική αρχή, που ενεργοποιείται από το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). 2. Τι είναι η φωτοκατάλυση; Η φωτοκατάλυση είναι μία φωτοχημική αντίδραση, που γίνεται μέσω ενός καταλύτη που αναπτύσσει τη δράση του όταν ακτινοβολείται με φως κατάλληλου μήκους κύματος. Οι κλασικοί φωτοκαταλύτες είναι ημιαγωγοί εκ των οποίων το TiO2 είναι το πιο ενεργό και χρησιμοποιημένο, ZnO, SnO2, Fe2O3, CdS, ZnS, κ.ά. Εκμεταλλευόμενοι την ενέργεια του φωτός, οι φωτοκαταλύτες προκαλούν το σχηματισμό οξειδωτικών αντιδραστηρίων που αποσυνθέτουν τις οργανικές και ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και που ευθύνονται για την ρύπανση. Η φωτοκατάλυση επομένως δεν είναι άλλο παρά η επιτάχυνση των διαδικασιών οξείδωσης που υπάρχουν στην φύση, και διευκολύνει μία γρήγορη αποσύνθεση των ρύπων που υπάρχουν στο περιβάλλον και αποτρέπει τη συσσώρευση και την εξάπλωση των βακτηριών και αναπτύσσει μία αυτοκαθαριστική δράση. 3. Πως καταπολεμείται η μόλυνση με την φωτοκατάλυση που προέρχεται από το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Οι κατασκευές που επενδύονται με υλικά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) επιτρέπουν την εξάλειψη διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων βλαβερών για την υγεία, όπως μεγάλο τμήμα της λεπτής σκόνης και των οξειδίων που εκπέμπονται στο αστικό περιβάλλον από τα αέρια από τις εξατμίσεις και από τους καπνούς που εκπέμπουν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης. 4. Πως αναπτύσσει το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic την αυτοκαθαριστική του δράση; Το διοξείδιο του τιτανίου που δέχεται φως ενεργοποιεί μία φωτοκαταλυτική αντίδραση με το νερό που υπάρχει στον αέρα που καθιστά την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic υπερυδροφιλική εφοδιασμένη δηλαδή με μία ισχυρότατη έλξη για το νερό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αόρατο λεπτό στρώμα νερού που καλύπτει πλήρως την επιφάνεια του υλικού. Η βρωμιά γλιστρά και φεύγει πάνω σε αυτό το λεπτό προστατευτικό στρώμα χωρίς να καταφέρει να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του Active που με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει την αυτοκαθαριστική του δράση. 5. Η φωτοκατάλυση λειτουργεί και σε κλειστό χώρο ή με τη βροχή; Η φωτοκαταλυτική δράση είναι δυνατή και σε εσωτερικούς χώρους μέσω τεχνητού φωτός με το κατάλληλο μήκος κύματος που να περιέχει ακτίνες UVA ή σε περίπτωση βροχής. 6. Η ενεργός αρχή εξαντλείται με το πέρασμα του χρόνου; Το διοξείδιο του τιτανίου ως ενεργοποιητής της φωτοκαταλυτικής διαδικασίας δεν φθείρεται, άρα δεν εξαντλείται. 7. Η αισθητική απόδοση του προϊόντος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου; Ο φωτοκαταλύτης TiO2 δεν ψεκάζεται απλά στην επιφάνεια, αλλά αφού δεχθεί θερμική επεξεργασία κολλάει με τέλειο και ανθεκτικό τρόπο στην επιφάνεια του υλικού. Ακόμη, μετά παό προσεκτικούς ελέγχους επιλέχθηκε να γίνει επεξεργασία μόνο σε ημιστιλβωμένες επιφάνειες, που δεν χάνουν την στιλπνότητα ακόμη και όταν μεταφέρονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι όπως προτιμώνται οι ανοιχτές αποχρώσεις, ώστε η λευκότητα του διοξειδίου του τιτανίου να μην αλλοιώνει τις πιο σκούρες αποχρώσεις. 8. Τα υλικά Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι οικολογικά; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic περιέχει χημικές ουσίες που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, που αναπτύσσουν ωφέλιμες επιδράσεις στην ατμόσφαιρα και στην υγεία. Ακόμη, χάρη στις ιδιότητες αυτοκαθαρισμού του προϊόντος, η ανάγκη χρησιμοποίησης καθαριστικών μειώνεται, συνεισφέροντας και με αυτόν τον τρόπο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 9. Πως πιστοποιήθηκε η αποτελεσματικότητα του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ελέγχθηκε και από τα εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών του TCNA (Tile Council of North America) και από το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Πανεπιστημιακή Κοινοπραξία (Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη βιομηχανία κεραμικών).

27 /27 Συχνές Ερωτήσεις 10. Ποιες είναι οι ουσίες που καταστρέφονται από τη φωτοκαταλυτική διαδικασία οξείδωσης; Πολυάριθμες ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, που γεννιούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορούν να βρεθούν διασκορπισμένες στον αέρα της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στις οποίες καπνοί κάθε είδους, οσμές, αμμωνία, διοξείδιο του θείου (SO2), βενζόλιο (C6H6), φορμαλδεΰδη (CH2O), αιθυλο-βενζόλιο (C8H10), τολουόλιο, αιθανόλη, μεθανόλη και ξυλένιο. 11. Που μπορούν να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic; Στις σελίδες των site και όπου είναι δυνατό και το κατέβασμα όλων των εγγράφων. ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια Το Κέντρο Κεραμικών της Μπολόνια, Κέντρο Έρευνας και Πειραματισμού για τη Βιομηχανία κεραμικών, είναι ο εθνικός Οργανισμός έρευνας για τους τομείς της βιομηχανίας κεραμικών και το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης, δοκιμών και ελέγχου κεραμικών υλικών. Το Κέντρο Κεραμικών, με τις πιστοποιήσεις που διαθέτει, είναι το επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης για τους φακέλους χορήγησης εθνικών και διεθνών σημάτων ποιότητας των κεραμικών υλικών. Tile Council of North America Το Tile Council of North America είναι ένας Διεθνής Οργανισμός που ασχολείται με την εξάπλωση των κεραμικών πλακιδίων που παράγονται στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1945 ως Tile Council of America (ACT), τα ερευνητικά του εργαστήρια ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν με πατέντα πολλά καινοτομικά υλικά που βελτίωσαν την εγκατάσταση κεραμικών πλακιδίων. Το 2003, το TCA μετατράπηκε σε Tile Council of North America (TCNA) για να εκφράσει την εξάπλωση των μελών του σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική Καναδά, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες. Το Tile Council of North America είναι γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην προώθηση της χρήσης των κεραμικών πλακιδίων και την ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική των διεθνών προδιαγραφών του τομέα. Επίσης, το TCNA δραστηριοποιείται τακτικά στον τομέα της ανεξάρτητης έρευνας και των δοκιμών σε προϊόντα, εκτός από τη συνεργασία του με υπηρεσίας κανονισμών. παρατηρήσεις: Σε γενικές γραμμές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται αλλοιώσεις του κάθε συστατικού ή των περιβαλλοντικών συστημάτων από παρεμβάσεις εξωτερικής προέλευσης. Η ανάγκη εκ μέρους της κοινωνίας να προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αντί να επανορθώνει μόνο μεταγενέστερα τις ζημίες.

28 /28 καρτέλα προϊόντος ΚΑΡΤΕΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το Active Clean Air & Antibacterial Ceramic είναι ένα νέο φινίρισμα που βγαίνει από μία μεθοδολογία που βασίζεται σε μία καινοτομική επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου σε μικρομετρική μορφή, που δρα ως φωτοκαταλύτης, και γίνεται σε πλάκες από αμμώδη άργιλο με επένδυση από πορσελάνη σε υψηλή θερμοκρασία. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η εφαρμογή του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic ενσωματώνει τις τρεις ποιότητες του υλικού, ενεργοποιώντας τρεις πολύ σημαντικές δράσεις που είναι: αντιρρυπαντική αντιβακτηριδιακή αυτο-καθαριστική (με επένδυση παρουσία φωτός) ΧΡΗΣΕΙΣ Οι εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic το καθιστούν ιδανικό για τις ακόλουθες χρήσεις: εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων εσωτερικές επενδύσεις επενδύσεις στον τομέα: νοσοκομειακό και υγειονομικό σχολικό wellness χώρους όπου η υγιεινή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ΟΦΕΛΗ Με την παρουσία φωτός και αέρα μία ισχυρή οξειδωτική διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνθεση συγκεκριμένων οργανικών και ανόργανων ουσιών όταν αυτές έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του Active Clean Air & Antibacterial Ceramic. Τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την χρήση του Active είναι: Συντήρηση και διατήρηση των αισθητικών χαρακτηριστικών και,ταυτόχρονα, η δυνατότητα να έχουμε επιφάνειες που απωθούν την βρωμιά εξάλειψη διαφόρων ρύπων καθαρισμός του αέρα εξάλειψη των βακτηρίων

29 /29 Προδιαγραφές ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ACTIVE TM CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC Υλικό της συλλογής της Iris Ceramica / FMG Fabbrica Marmi e Graniti (μέγεθος cm τετραγωνισμένο, πάχος mm, επιφάνεια ) επεξεργασμένο με Active TM Clean Air & Antibacterial Ceramic με διοξείδιο του τιτανίου με αποδεδειγμένες φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Το υλικό, επεξεργασμένο πλήρως με γκρε, ανήκει στο γκρουπ BIa σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό ISO Παράρτ. G με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Διαστάσεις ISO ± 0,2% Μήκος και Πλάτος ± 2% Πάχος ± 0,2% Ευθυγράμμιση γωνιών ± 0,2% Ορθογωνικότητα ± 0,2% Επιπεδότητα Απορρόφηση νερού ISO ,04% Αντοχή στην κάμψη ISO N/mm 2 Αντοχή στη διάβρωση ISO Διαθέσιμη μέθοδος Συντελεστής γραμμικής θερμικής διαστολής ISO ,5x10-6 C -1 Αντοχή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας SO Ανθεκτικό Αντοχή στον παγετό ISO Δεν παγώνει Αντοχή στα χημικά προϊόντα ISO Δεν προσβάλλεται Αντοχή στους λεκέδες ISO Ανθεκτικό Αντοχή των χρωμάτων στο φως DIN Δείγματα αμετάβλητα ως προς τη λάμψη και το χρώμα Συντελεστής τριβής (ολισθηρότητα) DIN BCRA REP CEC 6/81 ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ Ποικίλει ανάλογα με το φινίρισμα της επιφάνειας Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των υλικών Active TM (εάν αφορά προϊόντα επί παραγγελία, για παραγγελίες ίσες ή μεγαλύτερες από 1000 τμ) θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε ολόκληρες παλέτες και με παράδοση εντός 3 μηνών από την επιβεβαίωση της παραγγελίας και από τη δική μας σχετική αποδοχή.

30

31

32 Iris Ceramica S.p.A. Via Ghiarola Nuova, 119, Zona Industriale Fiorano Modenese (MO) Italy Phone Fax numero verde (Italy only):

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ενεργειακό πρόβληµα Τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια µε αµφίβολη µακροπρόθεσµη επάρκεια ενεργειακών πόρων Μικρή απόδοση των σηµερινών µέσων αξιοποίησης της ενέργειας (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 1 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Οι στόχοι του μαθήματος Η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προοπτικών για την τεχνολογική δραστηριότητα Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες Ατµοσφαιρική ρύπανση Μαρή Νεαμονίτης Παλαιολόγου Παπαβασιλείου Ορισµός Ανεπιθύµητη αλλαγή στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του αέρα ζηµιογόνος για όλους τους οργανισµούς Πώς προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών

Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ Πηγή: LBNL HEAT ISLAND GROUP Αγροτική Εμπορικό περιοχή κέντρο Περιαστική περιοχή (κατοικίες)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Η θέρμανση του μέλλοντος. naoseurope.gr

Η θέρμανση του μέλλοντος. naoseurope.gr Η θέρμανση του μέλλοντος naoseurope.gr εξαιρετικοί λόγοι να επιλέξετε θερμαντικό φιλμ Εξαιρετικά λεπτό, πάχος μόλις 0,5 mm βασισμένο σε τεχνολογία εκπομπής μακρών κυμάτων υπέρυθρου φωτός Υγιεινή θέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο!

η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! η καινοτομία στη δόμηση λέγεται υαλομάρμαρο! powered by χαρακτηριστικά πρωτοποριακό ανθεκτικό ευέλικτο οικολογικό οικονομικό διαχρονικό μοναδικό εύχρηστο Είναι φιλικό προς το περιβαλλον και κατασκευάζεται

Διαβάστε περισσότερα

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο Χρώμα για εξωτερικές επιφάνειες με βάση τα πυριτικά άλατα : - φιλικό για το περιβάλλον - οικονομικό - - προστατευτικό - ανεξίτηλο Φιλικό για το περιβάλλον Το ΚΕΙΜ-Granital

Διαβάστε περισσότερα

-BREATHE 60 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Ευχαριστούμε για την επιλογή σας.

-BREATHE 60 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Ευχαριστούμε για την επιλογή σας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Ι Ο Ν Ι Σ Τ Η Σ Υ Ψ Η Λ Η Σ Α Ε Ρ Α Α Π Ο Δ Ο Σ Η Σ -BREATHE 60 Ευχαριστούμε για την επιλογή σας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν τη χρήση του προϊόντος και ανατρέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρμόδιος υπάλληλος: ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Εισαγωγή Τα αρχιτεκτονικά πολυεστερικά χρώματα πούδρας, όταν εφαρμόζονται σωστά σε μία καλά επεξεργασμένη επιφάνεια αλουμινίου, προσδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%)

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Φυσικό αέριο Βιοαέριο Αλκάνια ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Χρησιµοποιείται ως: Καύσιµο Πρώτη ύλη στην πετροχηµική βιοµηχανία Πλεονεκτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ο αριθμός Avogadro, N A, L = 6,022 10 23 mol -1 η σταθερά Faraday, F = 96 487 C mol -1 σταθερά αερίων R = 8,314 510 (70) J K -1 mol -1 = 0,082 L atm mol -1 K -1 μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ emc

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ emc ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ emc ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΑ 100% ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ..ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Η παρουσία στην ατμόσφαιρα αερίων ή σωματιδίων σε συγκεντρώσεις οι οποίες προξενούν βλάβες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στους ζωντανούς οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ TiO2 ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΛΑΤΙΝΑΣ

ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ TiO2 ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΛΑΤΙΝΑΣ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ Ti ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΛΑΤΙΝΑΣ Ε. Πουλάκης, Κ. Φιλιππόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ηρώων Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Ειδικά Χρώματα Epoxy Aqua Paint Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Εποξειδικό τελικό χρώμα νερού δύο συστατικών, εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, κατάλληλο για την προστασία τσιμεντένιων, μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης 1. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Hidrozol & Hidrozol Elastik: Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Αδιάβροχο Ελαστικό Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Στιγμές θαλπωρής και χαλάρωσης

Στιγμές θαλπωρής και χαλάρωσης Στιγμές θαλπωρής και χαλάρωσης Οι ξυλόσομπες της σειράς Buderus blueline κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας ματιά, όχι μόνο για το εξαιρετικό τους design, αλλά γιατί είναι ταυτόχρονα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

FOKOLUS TΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

FOKOLUS TΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ FOKOLUS TΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ FOKOLUS ΜΟΝΤΕΛΟ ονομαστική ωφέλιμη ισχύς Απόθεμα ξύλου αυτονομία kw kw l FOKOLUS 20 20 70 5-7 FOKOLUS 30 33 125 5-7 FOKOLUS 40 42 165 5-7 Η δύναμη του χάλυβα, η θερμότητα από

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 Εισαγωγή Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Γεωχημείας Στοιχεία βιογεωχημείας Μονάδες σύστασης διαλυμάτων/ μετατροπές ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Α1) ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Ο ηλιακός τοίχος Trombe και ο ηλιακός τοίχος μάζας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και

Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και ενός (ή περισσότερων) σταθεροποιητών. Αν δεν χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Είδη ρύπανσης Το νέφος του Λονδίνου (1950) Πρωτογενείς ρύποι: Μονοξείδιο του άνθρακα, ιοξείδιο του θείου Καπνός Το νέφος του Λος Άντζελες (1970) ευτερογενείς ρύποι: Όζον Mόλυβδος

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Ε. Σαματίδου, Α. Μαρούλης, Κ. Χατζηαντωνίου-Μαρούλη, Χ. Γεωργολιός Αριστοτέλειο Παν. Θεσ/νίκης, Τμήμα Χημείας, 54006 Θεσ/νίκη, Τηλ.: 2310-997884. e-mail: apm@chem.auth.gr,

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά «Διαχείριση και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» Τι είναι τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα; Ως Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.).) νοούνται τα απορρίμματα στις Υγειονομικές Μονάδες (Υ.Μ.).)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ?

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? Ο βιολογικος καθαρισμος αφορα την επεξεργασια λυματων, δηλαδη τη διαδικασια μεσω της οποιας διαχωριζονται οι μολυσματικες ουσιες από

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς H Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι σε όλους γνωστή ως η πιο Aποτελεσματική, Ποιοτική Υγιεινή μέθοδος θέρμανσης Η θέρμανση μεταφέρεται αποτελεσματικά με τον πιο φυσικό τρόπο από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ Ηµεροµηνία και ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ URL: www.enveng.uowm.gr Ο Ρόλος του Μηχανικού Περιβάλλοντος Η αποκατάσταση, η προστασία, η διαχείριση του περιβάλλοντος με

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) Διαλέξεις Μ4, ΤΕΙ Χαλκίδας Επικ. Καθηγ. Δρ. Μηχ. Α. Φατσής

ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) Διαλέξεις Μ4, ΤΕΙ Χαλκίδας Επικ. Καθηγ. Δρ. Μηχ. Α. Φατσής ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) Διαλέξεις Μ4, ΤΕΙ Χαλκίδας Επικ. Καθηγ. Δρ. Μηχ. Α. Φατσής ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ Ο καταλύτης είναι ουσία που σε ελάχιστη ποσότητα, επηρεάζει την ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης FiWaRec Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2013/PRSP/FWR/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων FiWaGuard είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών

Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών IP/04/84 Βρυξέλλες, 22 Ιανουάριος 2004 Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαµβάνει ευρέως φάσµατος νοµική δράση µε στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

ECO Τεχνολογίες. με χρήση Καινοτόμων Φωτοκαταλυτικών Υλικών. ρ. Κυριακίδης Γεώργιος ρ. Μπίνας Βασίλειος

ECO Τεχνολογίες. με χρήση Καινοτόμων Φωτοκαταλυτικών Υλικών. ρ. Κυριακίδης Γεώργιος ρ. Μπίνας Βασίλειος ECO Τεχνολογίες με χρήση Καινοτόμων Φωτοκαταλυτικών Υλικών ρ. Κυριακίδης Γεώργιος ρ. Μπίνας Βασίλειος Ομάδα ιαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM), Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής ομής και Λέιζερ IESL binasbill@iesl.forth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ:

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Η ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας ανταποκρίνεται σχεδόν απόλυτα στις θερμοκρασιακές απαιτήσεις της ιδανικής θέρμανσης. Η μέση θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

1. το σύστημα ελέγχου αναθυμιάσεων από το ρεζερβουάρ

1. το σύστημα ελέγχου αναθυμιάσεων από το ρεζερβουάρ Ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; σελ. 137 ( μονάδες 6 ΤΕΕ 2003 ) ( μονάδες 13 ΕΠΑΛ 2010 ) 1. το σύστημα ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

Rasobuild Eco ΟΡΥΚΤΑ ΥΛΙΚΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΟΣ Φιλικά

Rasobuild Eco ΟΡΥΚΤΑ ΥΛΙΚΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΟΣ Φιλικά Rasobuild Eco ΟΡΥΚΤΑ ΥΛΙΚΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΟΣ Φιλικά προς το περιβάλλον Ορυκτά υλικά φινιρίσματος φιλικά προς ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ διατήρηση ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Αλέξανδρος Παπαγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Laser apdlidar@central.ntua.gr

Εισηγητής: Αλέξανδρος Παπαγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Laser apdlidar@central.ntua.gr Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση στο Λεκανοπέδιο Αθηνών Εισηγητής: Αλέξανδρος Παπαγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Laser apdlidar@central.ntua.gr Περιεχόμενα Βασικοί αέριοι ρύποι Ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ HIRAYAMA

«Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ HIRAYAMA 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΙΙ «Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ HIRAYAMA 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ Τρεις τύποι φιλτραρίσµατος χρησιµοποιούνται στα αυτόνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΑΘΗΝΑ 2225 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τ.Ε.Ε. ENVIRONMENT & ENERGY IN SHIPS ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιάθεση : Klintec.Net ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 46, 18541 ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τηλ : 2104829839, 6932245887 mail:info@klintec.gr www.klintec.gr

ιάθεση : Klintec.Net ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 46, 18541 ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τηλ : 2104829839, 6932245887 mail:info@klintec.gr www.klintec.gr ιάθεση : Klintec.Net ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 46, 18541 ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τηλ : 2104829839, 6932245887 mail:info@klintec.gr www.klintec.gr 1 Η Formula Sanosil είναι µοναδική, αλλά Brilliantly απλή Sanosil πατενταρισµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5 Προσδιορισµός του ύψους του οραικού στρώµατος µε τη διάταξη lidar. Μπαλής

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046 Aqua-Siegel Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ Ι. Προϊόν Τύπος: Το προϊόν einza Aqua-Siegel είναι υδατοδιαλυτο, καθαρό βερνίκι ενός συστατικού για εµποτισµό/βαφη ξύλων και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης Με καθαρή συνείδηση Βιομηχανική Λύση Λέβητες Βιομάζας REFO-AMECO ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ 303-5 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο λέβητας REFO είναι κατασκευασμένος από πιστοποιημένο χάλυβα

Διαβάστε περισσότερα

open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα

open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα n Διαπνέουσα θερμομόνωση n Ευχάριστο εσωτερικό κλίμα n Εξοικονόμηση ενέργειας Ευχάριστο κλίμα για μιά ζωή Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Γενικά Μια καλή μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες φωτισμού του χώρου.

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός

Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός Αέρια ρύπανση: Θεσμικό πλαίσιο, πηγές & υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός ΤΕΕ τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας, Μ.Ε. Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων με τη Τεχνολογία της Αεριοποίησης Πλάσματος

Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων με τη Τεχνολογία της Αεριοποίησης Πλάσματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 15780, Αθήνα Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ηλιακός θερµοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 1 Ποιότητα και Ποιοτικός Έλεγχος Ο όρος «ποιότητα» συχνά χρησιµοποιείται χωρίς την πραγµατική της έννοια. ηλαδή δεν προσδιορίζεται αν το προϊόν στο οποίο αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Κώστας Νικολάου Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος Καθηγητής-Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 1 ΑΣΑ: Κυρίαρχο πρόβλημα Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 η BOD-COD. Θεωρητικό υπόβαθρο. Αποσύνθεση υπό αερόβιες συνθήκες Ο 2. Οξείδωση Ενέργεια. Τελικά προϊόντα Η 2 Ο, CO 2, SO 4, NO 3, ενέργεια

ΑΣΚΗΣΗ 6 η BOD-COD. Θεωρητικό υπόβαθρο. Αποσύνθεση υπό αερόβιες συνθήκες Ο 2. Οξείδωση Ενέργεια. Τελικά προϊόντα Η 2 Ο, CO 2, SO 4, NO 3, ενέργεια ΑΣΚΗΣΗ 6 η BOD-COD Θεωρητικό υπόβαθρο Αποσύνθεση υπό αερόβιες συνθήκες Ο 2 Οργανικά απόβλητα και µικροργανισµοί Οξείδωση Ενέργεια Τελικά προϊόντα Η 2 Ο, CO 2, SO 4, NO 3, ενέργεια οξείδωση Νέα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, Δρ. Μ. ΠΑΤΡΩΝΗΣ

Δρ. Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, Δρ. Μ. ΠΑΤΡΩΝΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗ CE ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΘΟΣ (ΙΓΜΕ) Δρ. Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, Δρ. Μ. ΠΑΤΡΩΝΗΣ Ι.Γ.Μ.Ε., Διεύθυνση Κοιτασματολογίας, Τμήμα Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Δεκέμβριος 2012

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Δεκέμβριος 2012 Σελίδα1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Δεκέμβριος 2012 Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω απ όλα η εξέλιξη είναι...

Πάνω απ όλα η εξέλιξη είναι... Έχουν μείνει κάποιες απορίες; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Uponor; Χρειάζεστε μία συμβουλή ειδικού για τα συστήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ SOLAR SKIN ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. SOLAR SKIN ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΑΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων.

Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων. ΣΕΛΙ Α 1 ΑΠΟ 6 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων. 2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Εκάστοτε Υπεύθυνος (Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

FotoSan. Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα

FotoSan. Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα FotoSan Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα Περίληψη FotoSan αντιβακτηριακή θεραπεία Εντοπισμένη θεραπεία Καταστρέφει βακτήρια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα Χωρίς παρενέργειες Χωρίς αντενδείξεις ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δημήτρης Αραβαντινός αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν

Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν 1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Eίναι οι ενεργειακές πηγές (ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, κλπ.), οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον Το ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Φωτισμός οδοποιίας, πάρκων, πλατειών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ LED Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Light Emitting Diodes LED Αρχή λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458

Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458 Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΣΤΟΙΧΕΙΑΡΥΠΑΝΣΗΣ 2.1 ΠΑΘΟΦΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 2.1.1 ΒΑΚΤΗΡΙΑ 2.1.2 ΙΟΙ 2.1.3 ΠΡΩΤΟΖΩΑ 2.2 ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα