Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ ΈΤΟΣ: 15 o. Έκδοση της Αυτοδιοίκησης ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ 2009. ΈΤΟΣ: 15 o. Έκδοση της Αυτοδιοίκησης ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK"

Transcript

1 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΈΤΟΣ: 15 o ELLINIZMOS Έκδοση της Αυτοδιοίκησης MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA

2 2 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας Görög Országos Önkormányzat ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ÉLJEN MÁRCIUS 25. Euripidész Oresztésze a Nemzetiben Συνάντηση Μειονοτικών Θεατρικών Θιάσων 7. ARCUSFEST Ο Ορέστης του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο Kisebbségek Színházi Találkozója Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Τιμώμενη χώρα: Ελλάδα Nemzetközi utazáskiállítás Díszvendég: Görögország Πρόταση για έκδοση βιβλίου: «Τα παιδιά του εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς» Ajánlat új könyv megjelentetésére: A politikai menekült gyerekek a polgárháború után 18ο Συνέδριο ΚΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18-dik KKE Kongresszus GÖRÖG ELNÖKSÉG AZ EURÓPAI BIZTONSÁGI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETBEN Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο Γραμματείας: ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ; Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο Γραμματείας: τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Ελληνικών Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο: Εφημερίδα Ελληνισμός Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο αρχισυντάκτη:

3 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι γιορτές μας 3 Η 25η Μαρτίου του 1821, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η μέρα την οποία όλοι οι Έλληνες την γιορτάζουν διότι είναι η μέρα του ξεσηκωμού των υποδουλωμένων ελλήνων από την 400 ετών δουλεία από τον τουρκικό ζυγό και για το γεγονός ότι είναι η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Για όλους τους Έλληνες και τους Αποδήμους Έλληνες, είναι μια διπλή γιορτή. H κοινότητα μας θα γιορτάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 την 28 Μαρτίου Περιμένουμε όλους σας! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1. Ύμνοι 2. Χαιρετισμοί 3. Τα νήπια, και οι μαθητές του 12τάξιου Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικών, εξιστορούν τα γεγονότα με τραγούδια, απαγγελίες και δραματοποιημένα κείμενα. 4. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Οι Μαργαρίτα Σαμπό και Αθηνά Ντουμουτούρ Το χορευτικό Χελιδονάκι Η χορωδία Καρυάτιδες Το χορευτικό συγκρότημα :Ελληνισμός Η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελάτειας 5. Θα παίζουν ως τις πρωινές ώρες οι ορχήστρες Παλιό Μπουζούκι και Μασκαράδες. Είσοδος: 500 Φιορίνια. Για παιδιά και συνταξιούχους :200Φιορίνια Οργανωτές: Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης, Αυτοδιοίκηση Ελλήνων 13ου Διαμερίσματος Στις 28 Μαρτίου 2009, μέρα Σάββατο και ώρα 19:00. Διεύθυνση: 1113 Budapest, József Attila tér 4. Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων του Μίσκολτς Σας προσκαλεί στην εορταστική εκδήλωση που έχει ετοιμάσει για την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θα γίνει την 21 Μαρτίου, ώρα στην πόλη Μίσκολτς. (Miskolc, Győri kapu 27.)

4 4 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 Η ιστορική παράδοση και ιδιαίτερα η πνευματική και οικονομική άνοδος του υπόδουλου Ελληνισμού κατά της τουρκοκρατίας, η διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών εκείνης της εποχής, και ιδιαίτερα οι δυνάμεις των κλεφτών και αρματολών, υπήρξαν τα κυριότερα στηρίγματα πάνω στα οποία βασίστηκε η επανάσταση του Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν εξαιρετικά δύσκολος, διότι η οθωμανική αυτοκρατορία διατηρούσε ακόμη την δύναμή της και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, συνασπισμένες στην Ιερά Συμμαχία, ήταν αποφασισμένες να καταπνίξουν κάθε επαναστατικό κίνημα, που θα απειλούσε τα συμφέροντά τους και την ευρωπαϊκή ισορροπία. Μέσα σ αυτές τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες το σάλπισμα της Ελευθερίας βρήκε τον υπόδουλο ελληνικό λαό συσπειρωμένο για την αποτίναξη του ξένου ζυγού. Κάτω απ την σημασία της επανάστασης ενώθηκαν αγρότες, κλεφταρματολοί, καπεταναίοι, εξέχουσες προσωπικότητες της διασποράς και του κλήρου, με την απόφαση να ανακτήσει η Ελλάδα «την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν». Παρά, λοιπόν, τις κρίσιμες φάσεις που πέρασε η Επανάσταση, οι βάρβαροι διωγμοί και σφαγές των άμαχων, εμφύλιες συγκρούσεις, η ενίσχυση του στρατού του Σουλτάνου, δεν έκαμψαν το φρόνιμα των αγωνιστών. Οι επαναστατικές εστίες, που διατηρήθηκαν άσβεστες στην Πελοπόννησο, στη Στεριά Ελλάδα, και στα νησιά, καθώς και η φροντίδα για την πολιτική οργάνωση των απελευθερωμένων περιοχών, επιβεβαίωναν την θέληση όλων των Ελλήνων να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για την επίτευξη του στόχου που είχαν θέσει οι πρωτεργάτες της εθνεγερσίας, η Φιλική Εταιρεία. Οι θυσίες σε αίμα και οι υλικές καταστροφές, οι ηρωισμοί και το μεγάλο πάθος των αγωνιστών για την ελευθερία, προκάλεσαν την συμπάθεια και τον θαυμασμό των λαών της Ευρώπης, που εκδηλώθηκε με το μεγάλο κίνημα του Φιλελληνισμού, στο οποίο κίνημα συμμετείχαν και 24 Ούγγροι Φιλέλληνες. Συγχρόνως τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στη Βαλκανική χερσόνησο, προκαλούσαν τριγμούς στο οικοδόμημα της Ιεράς Συμμαχίας, και η ανάγκη για λύση του «ελληνικού προβλήματος», γινόταν όλο και πιο επιτακτική. Ύστερα από πολλαπλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν αρχίσει ήδη του 1815, η Ελλάδα κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1830, ενώ πριν 3 έτη, το 1827, Κυβερνήτης της Ελλάδας είχε εκλεγεί ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η επούλωση των πληγών και η οργάνωση του νέου κράτους, που ασφυκτιούσε στα περιορισμένα σύνορά του, απαιτούσαν νέους σκληρούς, αλλά και ειρηνικούς αυτή τη φορά αγώνες. Την προσπάθεια αυτή για την συγκρότηση μιας ευνοούμενης πολιτείας, που ανέλαβε ο Καποδίστριας, ανέκοψε η δολοφονία του, το έργο του όμως υπήρξε καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία του Ελληνισμού και για την τύχη του νεοελληνικού κράτους.

5 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 5 Το σύμβολο της Επανάστασης: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Στην ψυχή του ήρωα της θρυλικής επανάστασης του 21 ζούσαν γενιές ολόκληρες παλικαριών. Ο πατέρας του και οι πρόγονοί του ήταν φημισμένοι για την γενναιότητά τους. Όλες οι λαγκαδιές και τα βουνά αντιλαλούσαν τα κατορθώματα των Κολοκοτρωναίων: Του Λεωνίδα το σπαθί Κολοκοτρώνης το φορεί. Τούρκος αν το ιδή λαβώνει και το αίμα του παγώνει. Ο πατέρας του, Κώστας Κολοκοτρώνης, αρχηγός αρματολών, σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Θεόδωρος γεννήθηκε το 1770 κάτω από ένα δέντρο. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Μάνη, όπου τα παιδικά του χρόνια ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε εκεί στη Μάνη, και το παιχνίδι του ήταν ο πόλεμος και το σημάδι. Μικρός ακόμα πήρα τα βουνά για να γίνει κλέφτης και να πολεμήσει για την λευτεριά της πατρίδας του. Όταν οι Τούρκοι άρχισαν στα γερά να ξεκάνουν την κλεφτουριά, ο Κολοκοτρώνης έφυγε στην Ζάκυνθο, και κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό, στον οποίο υπηρέτησε έξι χρόνια. Εκεί έμαθε την τέχνη του τακτικού στρατού και την αυστηρή πειθαρχεία. Στα 1821 ήρθαν και του μίλησαν για την Φιλική Εταιρεία. Τον Γενάρη του 1821 έφυγε για τη Μάνη. Από τη στιγμή που ξαναπάτησε τα άγια χώματα της γενέτειράς του άρχισε τ αστέρι του θριάμβου του, την πορεία του προς το λαμπρότερο μεσουράνημα. Τριπολιτσά, Καλαμάτα, Βαλτέτσι, Δερβενάκια, Ναύπλιο, είναι οι μεγάλες νίκες του Αρχιστρατήγου των Ελλήνων, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πίστη του για την ελευθερία ήταν μεγάλη. Ο «Γέρος του Μοριά». όπως τον έλεγε ο κόσμος, στη ζωή του δοκίμασε πολλές πίκρες. Τον φυλάκισαν και τέλος, όταν πια η Ελλάδα είχε ελευθερωθεί, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Ο Όθων, όμως, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ελληνικό Έθνος το έδωσε χάρη, στη συνέχεια τον διόρισε στρατηγό και μέλος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο θρυλικός Κολοκοτρώνης πέθανε στα «25 Μαρτίου» Τη μέρα αυτή τη δόξασε η ορμή του Εικοσιένα, τη βλόγησε η Παρθένα, τη θέριεψε η ευχή. Τη μέρα αυτή την μύρωσαν πνοές ολάσπρων κρίνων. Ανάστα των Ελλήνων η ελεύθερη ψυχή. Ανάστα και ξανάδραξε τη φλόγα τη μεγάλη, για να φωτίσεις πάλι Λαούς, που καρτερούν. Και φτάσε ως τους αλύτρωτους καβάλα στ όνειρό σου. Σαν άστρο φανερώσου σιμά τους, να χαρούν.

6 6 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Στην κοπή της Βασιλόπιτας Στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας συμμετείχαν εκατοντάδες ομογενείς μας απ την Βουδαπέστη και απ τις επαρχιακές πόλεις όπου διαβιούν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Την εκδήλωση, που συνοδεύτηκε με προγράμματα που παρουσίασαν οι μαθητές των σχολείων μας, τίμησε ο Πρέσβυς της Ελλάδος, κ. Σπυρίδων Γεωργιλές, καθώς και άλλα στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη. Σημειώνουμε πως αισθητή ήταν η παρουσία του 12τάξιου Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικών. Οι μαθητές, με την δασκάλα, κ. Χατζηευγενάκη Θεοδοσία, παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες και αργότερα αποκριάτικα ελληνικά τραγούδια. Οι μαθητές ετών μαζί με την δασκάλα τους κ. Αντιγόνη Νάγκι, και την συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων μας τραγούδησαν αποκριάτικα τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την εκδήλωση παρουσίασε η μαθήτρια Σοφία Πιπιτσούλη. Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης, του 13ου Διαμερίσματος και το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών διοργάνωσαν από κοινού τον εορτασμό της 66χρονης επετείου της ΕΠΟΝ, στον Οίκο Πολιτισμού της Νέας Γενιάς του 13ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί ομογενείς μας, πρώην αντιστασιακοί και μέλη της ΕΠΟΝ. Ο σ. Κώστας Κανάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Αντιστασιακών, καλωσόρισε τους μετέχοντες στην γιορτή και ιδιαίτερα τους αντιστασιακούς και πρώην μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ, υπογραμμίζοντας πως εμείς οι νεότεροι παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες που πρόσφεραν τα νιάτα της ΕΠΟΝ για την λευτεριά, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας. Ο πρόεδρος της ΑΕΟΥ, Λαοκράτης Κοράνης αναφέρθηκε στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο οποίο παραβρέθηκε και ο ίδιος, ενώ για το ιστορικό της ίδρυσης της ΕΠΟΝ μίλησε ο σ. Θανάσης Ζιανός, πρώην μέλος της ΕΠΟΝ. Το πολιτιστικό πρόγραμμα άρχισε με τον ύμνο του ΕΛΑΣ, που παρουσίασς η χορωδία «Καρυάτιδες» και συνεχίστηκε με τραγούδια της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και με την ανάγνωση χρονικών του μεγάλου αγώνα κατά της ξένης κατοχής, από τις μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Βουδαπέστης, Στόγιου Χριστίνα και Στόγιου Ντόρα.

7 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 7 Ονομασία Πάσχα Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Εορτών εορτή και πανήγυρης εστί πανηγύρεων λέει το τροπάριο. Προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα, που και αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο. Με το Πισάχ - η λέξη σημαίνει διάβαση - οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία Πεσάχ (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας. Παράλληλα όμως και για να χαιρετίζουν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα Πάσχα και με απόφαση της Α Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα. Με τη λέξη Πάσχα, Λαμπρή και Λαμπρά -στην Κύπρο- εννοούμε δυο βδομάδες που αρχίζουν από την Ανάσταση του Λαζάρου και τελειώνουν την Κυριακή του Θωμά. Τη βδομάδα των Παθών και τη βδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα. Από τα Βυζαντινά ακόμα χρόνια οι χριστιανοί προετοιμάζονταν καιρό πριν για τις πασχαλινές γιορτές. Έβαφαν τα σπίτια τους, έστρωναν στο πάτωμα κλαδιά από αρωματικά φυτά, δάφνη, μυρσίνη, δεντρολίβανο, λεμονιά, έφτιαχναν καινούρια ρούχα, τα λαμπριάτικα. Ανήμερα το Πάσχα όλοι αντάλλασσαν δώρα και ασπασμούς και εύχονταν καλά Πάσχα. Τον καιρό της τουρκοκρατίας το Πάσχα είχε εντελώς ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες. Μαζί με τα Πάθη του Χριστού και την Ανάσταση, ζωντάνευαν και τα πάθη του λαού και μεγάλωναν οι ελπίδες για την Ανάσταση του Γένους. (Πηγή: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) Καλό Πάσχα σε 14 διαφορετικές γλώσσες Afrikaans Geseënde Paasfees Aλβανικά Gëzuar Pashkët ديعس ح ص ف Αραβικά Βουλγάρικα честит Великден Τσέχικα Veselé Velikonoce Esperanto Feliĉan Paskon Γιαπωνέζικα イースターおめでとう (īsutā omedetō) Ολλανδικά Vrolijk Pasen Ιταλικά Buona Pasqua Λατινικά Prospera Pascha sit کرابم کاپ ديع Περσικά Ρώσικα С праздником Пасхи Tagalog Maligayang pasko ng pagkabuhay Volapük Lesustanazäli yofik Πηγή εικόνας:

8 8 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Τα νέα μας Μegváltozott a magyarországi kisebbségek támogatási rendszere január 1-től megváltozott a magyarországi kisebbségek támogatási rendszere. Az országos önkormányzatok költségvetési szervként gazdálkodnak, ami nagyon megnehezíti a működésünket. Új szabályzatokat kellett elfogadni, kötelező lett alkalmazni könyvvizsgálót, belső ellenőrt, gazdasági vezetőt és hivatalvezetőt. A változtatások az oktatási intézmények finanszírozását is érintik. Οι Αυτοδιοικήσεις μας: Η Αυτοδιοίκηση του 15ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης Στην συζήτηση που είχαμε με την Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Γώγου Περιστέρας και Αρβανιτίδου Σταματούλα, έγινε λόγος για την υλοποίηση του προγράμματος του περασμένου έτους, καθώς και για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων αυτού του χρόνου. Στο Διαμέρισμά μας, τόνισε η Πρόεδρος, τα έξοδα λειτουργίας της Αυτοδιοίκησής μας καλύπτονται από την κρατική επιδότηση και από διάφορους διαγωνισμούς που διοργανώνει η τοπικά Αυτοδιοίκηση. Με το ποσό που μας χορηγούν, καθώς και από τα έξοδα των διαγωνισμών, το περασμένο έτος οργανώσαμε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις, εκδρομές και την φιλοξενία των ομογενών μας στο τέλος του χρόνου, στην διάρκεια της δημόσιας ακρόασης, όταν έγινε απολογισμός της δουλειάς τη Επιτροπής για το έτος Επίσης μεγάλη επιτυχία είχε ο εορτασμός της αποκριάς, καθώς και του Πάσχα, με ικανοποιητική συμμετοχή. Στα πλαίσια της Ελληνικής Βραδιάς γιορτάστηκε και ο Αη Βασίλης, όπου σ αυτή την πολιτιστική εκδήλωση, εκτός των συμπατριωτών μας συμμετείχαν και αρκετοί Ούγγροι φίλοι μας. Το 2008, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση του 8ου Διαμερίσματος και το χορευτικό συγκρότημα «Ελληνισμός», οργανώσαμε, με μεγάλη επιτυχία, εκδρομή στην πόλη Μίσκολτς και στην γύρω περιοχή. Στην εκκλησία Αγία Τριάδα, που ιδρύθηκε το 1785 από την Ελληνική Κοινότητα της πρώτης διασποράς, που είχαν ήδη εγκατασταθεί εκεί το επίσης επισκεφθήκαμε τον περίφημο Πύργο της πόλης, το επιβλητικό αυτό κάστρο του Μεσαίωνα, την πεντάμορφη περιοχή του οικισμού Λίλαφουρεντ, με τα όμορφα πάρκα, τα ξενοδοχεία, την λίμνη, τα γήπεδα και τους καταρράκτες. Χαρακτηριστικό αυτής της εκδρομής ήταν η μεγάλη συμμετοχή πολλών νέων μας, καθώς και παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Σ ότι αφορά το πρόγραμμα για το έτος 2009, θα συνεχιστούν και θα οργανωθούν διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ανάλογα, βέβαια με τα οικονομικά που θα έχουμε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει και η διοργάνωση μιας εκδρομής στην Ελλάδα, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ουγγαρίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, με διάφορους διαγωνισμούς, θα προσπαθήσουμε να εισπράξουνε τα αναγκαία χρηματικά ποσά, για να καλύψουμε τα έξοδα των εκδηλώσεών μας. Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι τον περασμένο χρόνο, η Αυτοδιοίκηση του 15ου Διαμερίσματος, βοήθησε οικονομικά μια σειρά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά συγκροτήματα, όπως το «Χελιδονάκι», «Ελληνισμό», «Ήλιο» και «Μασκαράδες». Και το 2009, αν βέβαια μας επιτρέψουν τα οικονομικά μας, θα συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας στα συγκροτήματά μας. Εξάλλου το 2008 συμμετείχαμε ενεργά στην οργάνωση και υλοποίηση διάφορων εκδηλώσεων που είχε οργανώσει η Πανουγγρική Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης, με τις οποίες η συνεργασία μας είναι καλά και η αλληλοβοήθεια αμοιβαία. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον.

9 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 9 Európai uniós választások 2009 Az Európai Unió országaiban június 4. és 7. között választják meg az Európai Parlament (EP) új tagjait a következő öt évre. Az európai parlamenti képviselőket 1979 óta közvetlenül választják. A hatodik parlamenti ciklus 2004-ben kezdődött, és az idén ér véget. Az EP-nek jelenleg ideiglenesen 785 képviselője van. Csak az országos pártlistákra lehet szavazni. (Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εγκαινίασε ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού: Az Európai Parlament a júniusi választásaira készülvelétrehozta új, a választásokról tájékoztató website-ját: * * * Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ Στις 18 με 22 Φλεβάρη 2009 στον Περισσό της Αθήνας διεξάχθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία σε κλίμα γόνιμου προβληματισμού για το πρώτο θέμα του 18ου Συνεδρίου, που αφορούσε στην Εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής: «Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο Καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο», καθώς επίσης και για την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου για τα οικονομικά του Κόμματος. Τόσο οι Εισηγήσεις όσο και το «Κλείσιμο» υπερψηφίστηκαν από τους Συνέδρους. Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία για το δεύτερο θέμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ Η αντίλήψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό». Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Η Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενική Γραμματέα της ΚΕ την συντρόφισσα Αλέκα Παπαρίγα. Στις συνεργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε ο Εκπρόσωπος των Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ της Ουγγαρίας, Λαοκράτης Κοράνης. Η ΠΕΕΠΠ για την έκδοση βιβλίου για τα Ελληνόπουλα της Ουγγαρίας- Ανακοίνωση Η Πανελλήνια Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών (ΠΕΕΠΠ) πληροφορεί τα μέλη της και τους αναγνώστες του Ενημερωτικού Δελτίου, ότι σχεδιάζει (ύστερα από πρωτοβουλίες και προτάσεις μελών της) την έκδοση ενός βιβλίου «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ». Το περιεχόμενο του βιβλίου θα καλύπτει γεγονότα από την τύχη των παιδιών στην περίοδο του Εμφυλίου και της ζωής τους στην πολιτική προσφυγιά με βασική κατεύθυνση τη μόρφωση, την τεχνική τους κατάρτιση και την επιστημονική τους πρόοδο. Η πρόταση για επανέκδοση και συμπλήρωση του βιβλίου «Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» δεν θεωρείται σκόπιμη για δύο λόγους: πρώτον, δεν εξαντλήθηκε ακόμη η έκδοση και δεύτερον, το περιεχόμενο αφορούσε βασικά τους πολιτικούς πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η προτεινόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που φιλοξένησαν τους αγωνιστές του ΔΣΕ και τα παιδιά τους.

10 10 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Σχετικά με το θέμα αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ και η Συντακτική Επιτροπή του Ενημερωτικού Δελτίου καλούν τους πολιτικούς πρόσφυγες, επαναπατρισμένους και μη, και ιδιαίτερα νέους και νέες παιδιά του Εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς, τους αναγνώστες του Ενημερωτικού Δελτίου, καθώς και άλλους συγγενείς και φίλους να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή, αποστέλλοντας στην Συντακτική Επιτροπή σημειώματα από τα γεγονότα, που έζησαν στην περίοδο του Εμφυλίου και τη φροντίδα του ΔΣΕ για το παιδοσώσιμο με την αποστολή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και στοιχεία από το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αφηγήσεις για την ζωή των παιδιών στις φιλόξενες χώρες (για την υποδοχή και φροντίδα στα πρώτα ιδρύματα, για τις σχολές που λειτουργούσαν ειδικά για τα παιδιά και τις σπουδές τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ειδίκευσή στους). Παρακαλούμε επίσης, όσους κατέχουν φωτογραφίες, αποσπάσματα από εφημερίδες των πολιτικών προσφύγων και των φιλόξενων χωρών να τα στείλουν στη Συντακτική Επιτροπή με επιστροφή μετά την έκδοση του βιβλίου. Τα σημειώματα να συνοδεύονται από μια φωτογραφία του αποστολέα μικρών διαστάσεων. Η έκδοση θα είναι συλλογική και η χρηματοδότησή της θα καλυφθεί από προσφορές των ενδιαφερόμενων και φίλων της ΠΕΕΠΠ. Τα σημειώματα και άλλα υλικά να αποστέλλονται στη διεύθυνση: Σωκράτους 79 81, Αθήνα, Τ.Κ , ΠΕΕΠΠ, 3ος όροφος, με την ένδειξη «Για το βιβλίο» Συνέλευση των μελών του Τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ουγγαρίας, πρόσφατα πραγματο-ποιήθηκε η ετήσια συνέλευση των μελών του Τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Ουγγαρίας. Τέσσερα ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης: (1) απολογισμός δουλειάς του Προεδρείου για το έτος που πέρασε, (2) τα οικονομικά του Τμήματος, (3) συζήτηση και αποφάσεις για το πρόγραμμα του 2009 των αντιστασιακών μας, (4) Εκλογή νέου Προεδρείου. Σ ότι αφορά την εκλογή νέου Προεδρείου, λόγω απουσίας πολλών μελών του Τμήματός μας, η εκλογή του θα πραγματοποιηθεί σε άλλη συνέλευση, όταν θα υπάρχει απαρτία. Γι αυτό και η συνέλευση συζήτησε τα πρώτα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τον απολογισμό δουλειάς τον παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος, σ. Λευτέρης Κανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην δουλειά που σαν στόχο της είχε την εκπλήρωση των καθηκόντων μας, καθώς και για την επίλυση διάφορών προβλημάτων που απασχολούν τους αντιστασιακούς μας. Ο Πρόεδρος της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης, σ. Κοράνης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των αυτοδιοικήσεών μας, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΟΥ. Τον απολογισμό για τα οικονομικά του Τμήματος παρουσίασε ο σ. Γιάννης Μπακάλης. Μετά τις δυο εισηγήσεις επακολούθησε έντονη συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος αρκετοί αντιστασιακοί μας, οι οποίοι με τις ομιλίες τους και τις προτάσεις τους συνέλαβαν στην καλυτέρευση της μελλοντικής μας δουλειάς. Μερικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματά τους και ζήτησαν την βοήθεια και την συμπαράσταση των υπευθύνων, στην ανεύριση κάποιας λύσης. Επισημάνθηκε, για πολλοστή φορά, το πρόβλημα των αναπήρων, διότι δεκάδες ανάπηροί μας δεν έλαβαν καμιά απάντηση στις αιτήσεις τους απ τα αρμόδια κρατικά όργανα της χώρας μας. Περιμένουν, λοιπόν, γραπτή απάντηση, για να ξέρουν αν ή όχι εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους. Μερικοί ομιλητές υπογράμμισαν ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις αυτοδιοικήσεις και τις κοινωνικές μας οργανώσεις. Επίσης έγινε λόγος όπως όλοι μας να δείξουμε περισσότερο ενδιαφέρον και ευαισθησία απέναντι στους υπέργηρους και βαριά αρρώστους συμπατριώτες μας, και ιδιαίτερα μεγαλύτερη συμπαράσταση σ αυτούς που έμειναν μόνοι τους. Πιστεύουμε πως αν σωστά αξιοποιήσουμε την πείρα μας και τις προτάσεις που έγιναν στην συνέλευση του Τμήματος Αντιστασιακών μας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα και επιτυχίες στο έργο μας. Εξάλλου η σημερινή κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη και άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. (Θ. Ζιανός)

11 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 11 ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ( ) Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 πέθανε στη Βουδαπέστη ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κωσταντάρας και κηδεύτηκε στις 9 Μαρτίου. Στην κηδεία του συμμετείχαν τα μέλη της οικογένειάς του, αρκετοί συμπατριώτες μας και Ούγγροι φίλοι του. Το επικήδειο εκφώνησε ο Λευτέρης Κανάκης, Διοικητικός Γραμματέας της ΑΕΟΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Γιώργος Κωσταντάρας γεννήθηκε στο χωριό Θυρέα Διδυμότειχου στις 18 Οκτωβρίου Κατάγονταν από άπορη αγροτική οικογένεια. Στην περίοδο της κατοχής ολόκληρη η οικογένειά του πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αγωνιζόμενη μέσα απ τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΠΟΝ- ΚΚΕ. Για την δράση τους αυτή, μετά την Βάρκιζα τα μέλη της οικογένειάς του καταδιώχτηκαν από τις παρακρατικές οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή. Ο ίδιος, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Θανάση, κατατάχθηκαν στον ΔΣΕ. Ο Γιώργος έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, με συνέπεια να τραυματιστεί βαριά. Το 1950 έφτασε στην Ουγγαρία, όπου τέλειωσε επαγγελματική σχολή, δουλεύοντας για πολλά χρόνια στο επάγγελμα του εφαρμοστή. Το 1958 τέλεσε γάμο με την Ευθυμία Κύρου, με την οποία απόκτησαν ένα κορίτσι, ενώ αργότερα ήρθε στον κόσμο και η εγγονούλα τους, η Ευθυμία. Ο Γιώργος Κωσταντάρας επί 11 ολόκληρα χρόνια δούλευε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας. Ήταν εργατικός και πάρα πολύ συμπαθητικός άνθρωπος, γι αυτό και οι συμπατριώτες μας τον εκτιμούσαν. Ο θάνατός του άφησε ένα μεγάλο κενό στο Σύλλογό μας και στην οικογένειά του. Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα μέλη της οικογένειάς του και στους συγγενείς και φίλους του. Αιώνια η μνήμη σου, αγαπητέ μας Γιώργο. ΤΣΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ( ) Πρόσφατα πέθανε και κηδεύτηκε στη Βουδαπέστη ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Τσανής Ευάγγελος. Στην κηδεία του συμμετείχαν τα παιδιά του, τα εγγόνια του και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, καθώς και οι Ούγγροι φίλοι του. Στην κηδεία του μίλησε ο Δημήτρης Mπεκιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερειακά στους αγώνες του Τσανή. Ο σύντροφος Ευάγγελος γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Ανάβρα της περιοχής του Βόλου. Ήταν 8 αδέρφια, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος σκοτώθηκε στον ελληνο-αλβανικό πόλεμο, ενώ ο άλλος, ο Παναγιώτης έχασε τη ζωή του στον εμφύλιο πόλεμο το 1949 στον Γράμμο. Ο Τσανής έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943 και απ τις γραμμές του ΕΛΑΣ πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές, γι αυτό του έκαψαν δυο φορές το σπίτι του. Συμμετείχε στις μάχες της Ναυπάκτου κατά των Γερμανών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, Όλυμπο, Μεσολόγγι, Γράμμο και στην Ήπειρο. Στην περίοδο του εμφυλίου τραυματίστηκε βαριά και πέρασε για θεραπεία στις τότε λαϊκοδημοκρατικές χώρες. Το 1950 τέλεσε γάμο με την Μαριάνθη Πανταζή και το 1954 από τη Ρουμανία εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη, όπου εργάστηκε στην επιπλοποιεία μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν πολύ δίκαιος άνθρωπος και ευγενικός χαρακτήρας, γι αυτό και οι ομογενείς μας τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Μέχρι τον θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικές Αντίστασης. Η οργάνωσή μας εκφράζει συλλυπητήριά της στα παιδιά του Γιάννη, Γεωργία, Παναγιώτα και στα εγγόνια Ελένη, Ευάγγελο, Γιάννη, Ανδρέα, Παναγιώτα, στα ανίψια του Ελευθερία και Βασίλη, στους γαμπρούς του Αποστόλη, Πέτρο και στην νύφη του Άννα, καθώς και σε όλους τους φίλους του. Αιώνια η μνήμη σου, αγαπητέ μας Ευάγγελε.

12 12 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Eσείς τι λέτε; Στείτε μας τα σχόλια, τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις σας. Ενημερώστε μας για τις δραστηριότητες του Οργανισμού ή Αυτοδιοίκησής σας ή Επιχείρισής σας. (Ανακοίνωση, Δελτίο Τύπου ή Πρόσκληση) Διαφημιστείτε! ΣΤΟ ΡΑΦΙ Εδώ σας παρουσιάζουμε βιβλία για να σας βοηθήσουμε στις επιλογές σας Αντώνιος Θεοχαρίδης: Το Μωσαϊκό του Βίου μου (Új Mandátum, Βουδαπέστη, 2008). Το βιβλίο είναι το τέταρτο κομμάτι της σειράς «Ελληνικά Βιβλία», την οποία διευθύνει ο Νίκος Φωκάς. Πρόκειται για την βιογραφία ενός ανθρώπου «που είναι μετρημένος, ζεστός, που του αρέσει να διηγείται, όχι όμως υπερφίαλο (...) του οποίου τα ενενήντα χρόνια κρύβονταν σχεδόν με τέχνη πίσω από το θετικό του πνεύμα και την αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει». (το απόσπασμα είναι από την Α.Γκ. Σαμψωνίδου, από τον Πρόλογο του βιβλίου) Το λεξικό της αργκός του Μακροδήμου Νίκου και Ακριτίδη Χρήστου Το Λεξικό της Αργκό είναι μια συλλογή 800 φράσεων αργκό (slang), της γλώσσας των νέων, με εξηγήσεις σε απλά ελληνικά και παραδείγματα. Δημιουργήθηκε από δυο δασκάλους του ελληνικού σχολείου με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή τους επικοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες: ή στο Για τα μεγαλύτερα παιδιά Επικίνδυνα εδέσματα του Ανδρέα Σταΐκου. Ο Δημήτρης και ο Δημοκλής έχουν δύο κοινές αγάπες: τη μαγειρική και τη Νανά. Οι δύο άντρες ξεκινούν μονομαχία μαγειρικής για να κερδίσουν την αχόρταστη γυναίκα. Ελαφρύ και διασκεδαστικό βιβλιαράκι που έχει δημοσιευτεί και στα ουγγρικά! (Étkek és vétkek, Ulpius, 2002) Theoharidis Antonios: Életem mozaikja (Új Mandátum, Budapest, 2008). Theoharidis bácsi mindannyiunkhoz szól. Élete történetének könyvét egyik oldalról görögül, a másikról magyarul olvashatjuk. Azoknak ír, akik vele együtt élték át a olasz-német megszállás és az ellenállás éveit, az ELLAS harcait, az emigrálás kényszerűségét. És a későbbi nemzedékeknek is, akik többet szeretnének megtudni róla és az Öregjeinkről. Καριέρα Όταν μεγαλώσω... αν μεγαλώσω! Χρήσιμα links, φόρμουλες για βιογραφικά σημειώματα, ανακοινώσεις, αγγελίες, Ε.Ε

13 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Έλληνες..έχει παντού 13 Ψάχνοντας για τις ρίζες μας Οι απόδημοι έλληνες στην ξενιτιά πολλές φορές έχουν χάσει τις ρίζες τους, τους δεσμούς στους με την πατρίδα και τους συγγενείς τους. Έχουμε, όμως την δυνατότητα να ψάξουμε για άτομα που είναι χαμένα, είτε είναι συγγενείς, είτε είναι φίλοι ή γνωστοί. Αυτό θα γίνεται με διάφορους τρόπους: (1) μέσα από το e mail της εφημερίδας της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων: ellinismos@hotmail.com, (2) μέσα από τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού ή άλλων μη κρατικών οργανώσεων, (3) με την βοήθεια του site looking@apodimos. com όπου θα επιλέγονται οι αναζητήσεις αυτές και θα καταχωρούνται μέσα στο για δύο μήνες και θα εναλλάσσονται. Αναζήτηση Ο κ. Κώστας Λάμπρου από την Αθήνα, ζητάει να μάθει για τον θείο του, Βασίλειο Στεργίου, γεννηθείς το 1918 στο Μπέρκο Δωδώνης Ιωαννίνων. Επίσης τον Βασίλειο Στεργίου τον αναζητά και ο γιος του, Γεώργιος Στεργίου, που τότε ήταν μόλις τεσσάρων μηνών. Παρακαλούμε τους αναγνώστες της εφημερίδας μας, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ότι αν γνωρίζουν κάτι για την ταυτότητα του ανωτέρω συμπατριώτη μας, να ενημερώσουν την Σύνταξη στο τηλέφωνο: ή προσωπικά στην Διεύθυνση της εφημερίδας μας: 1054 Βουδαπέστη, οδός Βίτσεϋ 5. Μεταβατικό πουλί. Σε αυτή την σειρά μας Έλληνες και Ούγγροι παρουσιάζουν την χώρα, την πόλη ή το χωριό που μένουν μόνιμα ή προσωρινά «στο εξωτερικό». Είσαι κι εσύ μεταβατικό πουλί; Γράψε μας τα στοιχεία σου για να μάθουμε πού βρίσκεσαι και πώς περνάς εκεί... Αύριο μπορεί να βρεθεί κάποιος άλλος από μας στο ίδιο μέρος! Interjú Müller Kosztka Szotirisszal Manchesterből: 1. Mióta vagy kint? 2. Hogy érzed magad kint? Mi tetszik, mi nem? 3. MI az, ami hiányzik itthonról? 4. Mi fog hiányozni, ha hazajössz? 5. Milyenek az emberek? Vidámak, vendégszeretők? 6. Mennyibe kerül az élet (albérlet, napi bevásárlás, stb.)? 7. Mi az, amit itthon nem csináltál, de külföldön igen? 8. Milyenek a hétköznapok (munka, szórakozás, közbiztonság, környezet, stb.)? 9. Mit tanultál a kinti életből? áprilisától. 2. Elviselhető itt, de az időjárás elég rossz és ez nem igazán dobja fel az embert. 3. A család és a barátok. 4. Az egyszerűbb élet és a kereset. 5. Az emberekkel nincs nagy gond viszonylag vendégszeretők, de sok nemzet él itt és mindenki más. 6. Az albérlet elég drága egy szoba bérlése kb Ft, az étel kijön Ft-ból hetente. 7. Nincs ilyen. 8. Sok munka, ritkán kirándulás, elég szép látnivalók. Sok azonban az erőszakos bűncselekmény és gyilkosság. Szórakozásra nem sok idő jut. 9. Egyedül boldogulni az életben.

14 14 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Σκονάκι Αγαπητοί μαθητές, φοιτητές και γονείς, εδώ θα διαβάσετε ειδήσεις, έρευνες, θέματα για την Παιδεία συνεντεύξεις με φοιτητές, απφοίτους, καθηγητές, νέα από τα τμήματα του Σχολείου μας ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ Μαργαρίτα Περδικάρη του Δημήτρη Χατζή Θέατρο Θάλεια, στις 6 Μαρτίου 2009 Σκηνοθέτης ο Χρήστος Πετρίδης βασίζεται στο σενάριο της Ευαγγελίας Τσαρούχα (Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Μαργαρίτα Περδικάρη) με ηθοποιούς τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Συνέντευξη των μαθητών του Σχολείου με την Ευαγγελία Τσαρούχα Καλησπέρα, Κυρία Βαγγελιώ! Πείτε μας, γιατί στο Θάλεια; Επειδή η παράστασή μας αποτελεί ένα κομμάτι του Φεστιβάλ Μειονοτικών Θιάσων που στεγάζεται στο Θέατρο Θάλεια. Γιατί αυτό το θέμα; Γιατί ο Χατζής; Ο Δημήτρης Χατζής ζούσε στην Ουγγαρία Πέρσι γιορτάσαμε την εγκατάσταση Ελλήνων στην Ουγγαρία. Ο Χατζής είχε έρθει το 1949 μαζί με τους περισσότερους Έλληνες. H Μαργαρίτα Περδικάρη είναι θύμα μίας οικογένειες και μίας εποχής, της Κατοχής. Από θύμα γίνεται ηρωίδα, αυτοθυσιάζεται. Όπως έκανε και η Ιφιγένεια του Ευριπίδη στην Αυλίδα στην αρχαιότητα. Με θυσιάζετε; Αφήστε με να θυσιαστώ μόνη μου! Είναι επίκαιρο το θέμα σήμερα που κλείνουμε 60 χρόνια από τότε που εγκατασταθήκαμε στην Ουγγαρία. Πού γίνονταν οι πρόβες; Πρόβες γίνονταν στο σχολείο και στο Magyar Művelődési Intézet. Ποιοί συνεργάστηκαν; Η συνεργάτες της Νεανικής Σκηνής, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, και σκηνοθέτης ο Χρήστος Πετρίδης. Ευχαριστούμε, Κυρία Βαγγελιώ!

15 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 15 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Όπως κάθε χρόνο, οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας θα διεξαχθούν στο Ελληνικό Σχολείο Βουδαπέστης στην οδό Vécsey 5. την Τετάρτη 13 Μαΐου για τα επίπεδα Α και Β και την Πέμπτη 14 Μαΐου για τα επίπεδα Γ και Δ Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις από 2 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2009 Ποσό συμμετοχής: Α και Β επίπεδο 65 ευρώ, Γ και Δ επίπεδο 75 ευρώ Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα: και ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

16 16 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Μουσική Σε αυτό το τεύχος μας η Ελληνίδα Χάρις Αλεξίου και ο ελληνικής καταγωγής Ζ. Kollonay Η Χάρις Αλεξίου (πραγματικό όνομα Χαρίκλεια Ρούπακα) γεννήθηκε στη Θήβα το Το 1970 έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο τραγούδι. Το 1972 συμμετείχε (με το Γιώργο Νταλάρα) στο δίσκο «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, ερμηνεύοντας 3 τραγούδια, ενώ το 1979 ο δίσκος «Τα τραγούδια της Χαρούλας» αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα της. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις έχοντας ερμηνεύσει ένα μεγάλο αριθμό από έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. GÖRÖG VARÁZS Kollonay Zoltán zongoraművész zeneszerzővel Vengrinyák Edit beszélget A Nagykanizsán élő, s édesanyja révén görög származású zongoraművész zeneszerző, Kollonay Zoltán, a Budapesti és Bécsi Zeneakadémián tanult. Magyarországon több zongoraversenynek volt első helyezettje. Zongorán, szintetizátoron és orgonán adja elő saját darabjait szólóban vagy zenekara kíséretében. Zeneszerzői stílusa híd a klasszikus, görög és a könnyűzene között. Úgy tudom, hogy Te Nagykanizsán élsz. Van-e görög történelmi emléke a városnak? Nagykanizsán egykoron fontos szerepet töltöttek be a görögök. Kétszáz évig, a században voltak jelen a város életében. Főként kereskedelemmel foglalkoztak, de volt köztük tanító is. A kanizsai első boltok tulajdonosai közülük valók voltak, de a reformkorban is fontos szerepük volt ig létezett Nagykanizsán görög származású polgárok temetője. Van-e hagyománya a görög-magyar kapcsolatoknak? Van, régi és új keletű is egyben. Ortodox egyházi ceremónia szerint, a Görög Országos Önkormányzat és a Budapesti Görög Követség részvételével szentelték és avatták fel 2008-ban a nagykanizsai görögkeleti temető helyén állított keresztet, a Nagykanizsai Önkormányzat által kialakított emlékhelyen. Az ötlet Tarnóczky Attila lokálpatriótától származik, aki kutatásai nyomán bukkant értékes adatokra és fotókra a nagykanizsai görögségről. Kalota József görögkeleti esperes, érseki vikárius, a konstantinápolyi fennhatóság követe megszentelte a keresztet, majd Marton István polgármester, Alexandros Desipris, a Magyarországi Görög Nagykövetség katonai attaséja és Kanakisz Lefterisz koszorút helyezett el az emlékkereszt talapzatánál. Az események is közrejátszottak abban, hogy kezdeményeztél egy nagyszabású rendezvény megrendezését? A közelmúltban felszínre került görög emlékek, egy különleges görög koncert elképzelése, valamint Koranisz Laokratisszal, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának Elnökével, Agárdi Bendegúz Szpirosszal, a Fővárosi Görög Kisebbségi Önkormányzat Elnökével, valamint Kanakisz Lefterisz Hivatalvezetővel közös megbeszélés inspirált bennünket abban, hogy ráérezzünk arra, hogy különösen időszerű ez az alkalom, hogy Nagykanizsán megrendezzük a Görög Kulturális Napot május 2-án. A rendezvény ötletét mindenki üdvözölte és a megvalósításához szívesen csatlakozott Spiridon Georgiles, a Görög Köztársaság Magyarországi Nagykövete és Marton István Nagykanizsa Polgármestere is.

17 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 17 Milyen programok lennének ezen a rendezvényen? A közös elképzelés szerint a görög napon sor kerülhet protokoll eseményekre, elöljárók találkozására, az emlékhely koszorúzására, üzletember találkozóra, befektetési lehetőség megismerésére, testvérvárosi kapcsolat kialakításának lehetőségére, gasztronómiai élményre, művészeti kiállítás megnyitójára, görög előadóművész, zenész vendégszereplésére, görög zenekar és néptánccsoport fellépésére, táncestre, valamint a Greek Magic világzenei koncertem megrendezésére is. A rendezvényt az Országos -, és a Fővárosi Önkormányzat is támogatja, továbbá számítunk szponzorok jelentkezésére is. A koncertjeidet nagyon komoly érdeklődés kíséri. Mire számíthatunk ezen alkalommal? A Görög varázs koncertemet adjuk elő zenekarommal. A jellegzetes görög bűvös erő, varázs, mely görög hangulatot idéz, számtalan műfajban, művészeti ágban, akár kirándulás alkalmával vagy ott élve, oda vágyva mindig megállíthatatlanul előtör. Amikor összekapcsoltam a klasszikus zenei hagyományokat a görög dallam és ritmusvilággal pop zenei köntösben, akkor ébredtem arra rá, hogy ez a csodálatos érzés ebben az új egyéni stílusba szintén előtör. Sokan mondták már erre, hogy ezt a görög érzést ebben az előadásban mindenki megérti. Ez egy lendületes élő zenekari koncert, a megszokott koncertekhez képest, görög hangulattal, lüktető pop és klasszikus elemekkel, nyújt élvezetes szórakozás. Kollonay Zoltán zenéi és videói az Interneten meghallgathatók, megnézhetők: Παραδοσιακά μουσικά όργανα από τον ελλαδικό χώρο: Aυτήν τη φορά το ΚΑΝΟΝΑΚΙ, πιάνο της Ανατολής Το κανονάκι ή ψαλτήριο αποτελείται από ένα ηχείο σε σχήμα ορθογωνίου τραπεζίου, πάνω στο οποίο είναι τεντωμένες οι χορδές κατά μήκος των δυο παραλλήλων πλευρών του. Στο καπάκι ανοίγονται μια ή περισσότερες τρύπες, συχνά διακοσμημένες. Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται τα μανταλάκια, ή μαντάλια, ένα είδος από κινητούς καβαλάρηδες, που με το ανέβασμα ή το κατέβασμά τους υψώνουν ή χαμηλώνουν το ύψος των φθόγγων. Το κανονάκι παίζεται κρατημένο πάνω στα πόδια του οργανοπαίκτη, με δυο πένες ή νύχια, όπως λέγονται.. Οι φθόγγοι αποτελούνται από τρεις χορδές ο καθένας, κουρδισμένες όλες στον ίδιο τόνο. Η μελωδική έκταση του οργάνου είναι περίπου τρεισήμισυ οκτάβες. Οι νότες βρίσκονται σε αλληλουχία μεταξύ τους, δηλ. η μια μετά την άλλη. Το όργανο έλκει πιθανότατα το όνομά του από τον γνωστό μουσικό Κανόνα του Πυθαγόρα. Οι αρχές του ψαλτηρίου ανιχνεύονται στον ασιατικό χώρο, πολλούς αιώνες πριν από τους αρχαιοελληνικούς κλασικούς χρόνους. Έφθασε στην Ευρώπη από τους Άραβες με την ονομασία canon. Κατά την βυζαντινή περίοδο ονομάζεται ψαλτήριο. Από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα παιζόταν όρθιο, όπως η άρπα. Στους βυζαντινούς χρόνους υπάρχουν πολλά χειρόγραφα και τοιχογραφίες εκκλησιών, πλούσια σε πληροφορίες για το ψαλτήριο σε σχήμα τριγώνου ή τραπεζίου. Το όργανο διατηρήθηκε στην Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το Χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Το κανονάκι παίζει κυρίως στα θρακιώτικα, σε κωνσταντινουπολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Από τους πιο γνωστούς οργανοπαίκτες σήμερα είναι οι Ν. Στεφανίδης, Π. Ταμπούρης, Π. Δημητρακόπουλος, Μ. Κουτσαγγελίδης, Μ. Καρπάθιος, κ.ά.

18 18 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη Ο.Α.Σ.Ε. Η Ελλάδα έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), του μεγαλύτερου περιφερειακού Οργανισμού της Ευρώπης. Πιστεύεται ότι αυτή η συνεργασία 8α αποβεί σε καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαΐκη Ένωση και για τα διάφορα άλλα κράτη της Ευρώπης διότι έχει την εμπειρία από την προεδρεία στην Ε.Ε. της θέσης στα Βαλκάνια την έχει γεμίσει με εμπειρία αντιμετώπισης γεγονότων που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής στην περιοχή αυτή. Για αυτό τον λόγο Θα σας ενημερώνουμε για ότι έχει σχέση με τον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με προέδρευσα χώρα την Ελλάδα. Ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) είναι ο μεγαλύτερος διακυβερνιτικός οργανισμός του κόσμου για θέματα ασφάλειας. Έχει 56 κράτη-μέλη από την Ευρώπη, Κεντρική Ασία, τον Καυκασό και την Βόρεια Αμερική. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΜΟ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ & ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ. Το χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο και η είσοδος νέων προσώπων σε θέσεις Υπουργών και Υφυπουργών. Έτσι εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται οι κύριοι Αλογοσκούφης, Κοντός, Φώλιας και Λιάπης, ενώ νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Δένδιας στο Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολιτισμού, ο Κων/νος Μαρκόπουλος στο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας - Θράκης. Ατζέντα Színházajánló: Α Szépművészeti Múzeum egy kéréssel fordult Alföldi Róberthez. Α múzeum antik gyűjteményének 100. születésnapja alkalmából rendezze meg Euripidész Oresztész című tragédiáját. A művet ez időben játszák Alföldi rendezésében a Nemzeti Színházban. A kritikusok szerint Alföldi felrobbantotta az eddigi színházi kereteket, és egyben felmutatta a hazai színjátszás megújításának egyik lehetséges útját az ógörög tragédián keresztül. A Szalamisz szigetén i.e ban született Euripidész drámája különleges mű. Eltérően a többi görög színműtől, nem a palota bejáratánál, hanem a palota és a város közötti senkiföldjén játszódik, továbbá, hogy megkérdőjelezi az istenek mindenhatóságát. Euripidész magányos, zárkózott ember volt, s ezért a vígjátékírók gyakran kíméletlenül kigúnyolták a költészetét, családi életét. Már életében szenvedélyes viták gyűrűztek körülötte: akadtak lelkes hívei éppúgy, mint olyanok, akik kigúnyolták korában újszerű művészetét. Innen adódik, hogy ránk maradt két életrajzában és a rá vonatkozó források lapjain valósággal hemzsegnek az anekdoták és a pletykák: hogy apja szatócs, anyja zöldségeskofa volt, hogy két balsikerű házassága nőgyűlölővé tette, hogy emberkerülő természete miatt gyakran időzött Szalamisz szigetén egy barlangban, s hogy halála sem természetes módon esett: egyik változat szerint ellene felbőszült nők, illetve a másik szerint kutyák marcangolták szét. A 92 darabjából 18 maradt fenn: Alkésztisz, Medeia (432-ből), Heraklidák, Hippolütosz, Andromakhé, Hekabé, Az esdeklők (vagy Oltalomkeresők) (Hiketides), Az őrjöngő Héraklész, Ión, Trójai nők, Elektra, Heléna, Iphigenia a tauruszok között, Phoinikiai, Oresztész, Iphigenia Auliszban, Bacchánsnők, Küklópsz További információk a darabbal kapcsolatosan:

19 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 19 El Grecο, (στα ελληνικά Ελ Γκρέκο), είναι ο τίτλος μίας ελληνικής κινηματογραφικής ιστορικής ταινίας διεθνούς παραγωγής, του 2007, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, και σενάριο Τζάκι Παβλένκο, και Γιάννη Σμαραγδή, με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, αφηγείται την ιστορία του Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως Ελ Γκρέκο. Για την ταινία εργάστηκαν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές, το καστ είναι διεθνές, ενώ συμπαραγωγοί είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες (Szekeres Dénes). Κινηματογράφοι: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest Rákóczi út 21., tel: ) Vörösmarty (1085 Budapest Üllői út 4., a Kálvin térnél., tel: ) Η 32Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΥΔΑΠΈΣΤΗΣ 2009 Συμμετείχαν 36 χώρες με 800 εκθέτες Εντυπωσιακή η παρουσία και προβολή του Ελληνικού Τουρισμού Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα Στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Οργανισμού HUNGEXPO Βουδαπέστης, από 26/2 μέχρι 1/3 2009, πραγματοποιήθηκε η 32η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες με 800 εκθέτες. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, από ελληνικής πλευράς παρέστη ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βουδαπέστη, κ. Σπυρίδων Γεωργιλές, ο Πρόεδρος της HELEXPO, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Ουγγαρίας και Αυστρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς, ο Νομάρχης Πιερίας, κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΑΕΟΥ κ. Λαοκράτης Κοράνης, πολλά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, καθώς και πολλοί ομογενείς μας. δυναμική ανάπτυξη του Τουρισμού της χώρας. Στην διάρκεια της Έκθεσης, σ όλη σχεδόν την ουγγρική πρωτεύουσα, κυριαρχούσε το ελληνικό χρώμα, ενώ στο κέντρο της Έκθεσης, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια, στήθηκε το «Ελληνικό χωριό», γύρω απ το Η Ελλάδα, για δεύτερη τώρα φορά, ήταν τιμώμενη χώρα, γεγονός που οφείλεται στην

20 20 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας οποίο στεγάστηκαν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, που επί δεκαετίες τώρα δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία. Επίσης τα ελληνικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, όπως ο «Ελληνισμός», «Χελιδονάκι», «Ήλιος» και τα μουσικά μας όργανα «Μύδρος», «Παλιό Μπουζούκι» και «Μασκαράδες», με τις ελληνικές εθνικές τους ενδυμασίες, σ όλη την διάρκεια της Έκθεσης, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια. Το ίδιο και τα καλλιτεχνικά συγκροτήματα από τις Νομαρχίες Κεφαλληνίας και Χαλκιδικής. Μεγάλη εντύπωση παρουσίασε η έκθεση 18 ορθοστατών με καλλιτεχνικές φωτογραφίες που παρουσίασαν το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου της Βουδαπέστης, ενώ η διαφημιστική εκστρατεία έλαβε χώρα, με την ανάρτηση αφισσών του ΕΟΤ, σε τραμ της Βουδαπέστης και σε στάσεις λεωφορείων. «Φέτος η έφοδος του Ελληνικού Τουρισμού είναι όχι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και δυναμική, διότι ακόμα και στις σημερινές συνθήκες που αναμένονται μεγάλοι κλυδωνισμοί, και χωρίς να γνωρίζουμε την έκβασή τους, οι Έλληνες οργανώνουν την εκστρατεία τους για την προώθηση του τουριστικού τους παραδείσου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το σύνθημα: «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», τόνισε στην εφημερίδα μας ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, Ούγγρος εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς τουρισμού. Σημείωσε επίσης, πως, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ίσως σύντομα θα πλήξει και την χώρα του, οι Ούγγροι τουρίστες στρέφουν τα βλέμματά τους προς την Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα προορισμός τους ήταν η Κροατία, οποία συνορεύει με την Ουγγαρία, όμως αυτή η χώρα για μας είναι πολύ ακριβή σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ η χώρα σας είναι φτηνή και αρκετά προσιτή και για εκείνες της χιλιάδες ουγγρικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αν και στον ορίζοντα διαφαίνονται ήδη τα φαινόμενα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», - είπε καταλήγοντας ο συνομιλητής μας. Στα πλαίσια της Έκθεσης ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, συναντήθηκε με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που, επί δεκαετίες τώρα, δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία, οι οποίοι αφού συζήτησαν θέματα τουριστικών υποθέσεων, εξέθεσαν και τα προβλήματά τους και έκαναν μια σειρά προτάσεις και παρατηρήσεις, που αφορούν την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών γραφείων εξωτερικού και Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Στην Ουγγαρία από πολύ παλιά λειτουργούν με μεγάλες επιτυχίες τα ακόλουθα τουριστικά γραφεία ελληνικών συμφερόντων, αναφέροντας τα βασικότερα απ αυτά: HELIOS TRAVEL, THEO TOURS, DIAS ZEUS TRAVEL, JIMAKOS TOURS, SIA & LEO KFT, ANETT TOURS, AEOLUS TRAVEL, APOLLON TRAVEL κ.α. Ελληνικά τουριστικά γραφεία λειτουργούν και δε αρκετές πόλεις της Ουγγαρίας, και που συνεργάζονται με ουγγρικά επίσης γραφεία με ελληνικά συμφέροντα. Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αλεξανδράκης, ύστερα απ την συνάντησή του με τους Έλληνες ταξιδιωτικούς

21 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 21 πρακτόρους στην Ουγγαρία, μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος απ αυτό το θέαμα της Έκθεσης, καθώς και απ την μαζική και δυναμική συμμετοχή του Ελληνικού Τουρισμού. Η παρούσα ζωντάνια που βλέπουμε σήμερα εδώ, μπορεί και πρέπει να βοηθήσει και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας μας. Η συμμετοχή των εθνικών περιπτέρων. Την πρώτη μέρα της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε η παρουσία των περιφερειών Χαλκιδικής, Πιερίας, καθώς και της πόλεως Θεσσαλονίκης, με 70 σχεδόν ταξιδιωτικούς πράκτορες, που δραστηριοποιούνται στην ουγγρική αγορά. Επίσης στο πλαίσιο της προβολής της Ελλάδας, εκτός από το Κεντρικό Περίπτερο του ΕΟΤ, συμμετείχαν 17 νομαρχίες, όπως η Χαλκιδική, Αργολίδα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, όλες η νομαρχίες της Κρήτης, και οι νομαρχίες Επτανήσων, Λάρισας, Πιερίας, Εύβοιας, Ρόδου. Όλα σχεδόν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είχαν κατακλειστεί από πλήθος Ούγγρων επισκεπτών στην Έκθεση, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν έντονα για τον πολιτιστικό, οικολογικό, αθλητικό, για τον θαλάσσιο και ιαματικό τουρισμό κτλ., της χώρας μας, ενώ παράλληλα Ούγγροι τουριστικοί πράκτορες, τουριστικά γραφεία, ξενοδόχοι αντάλλαξαν γνώμες με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επίσκεψη εκατοντάδων Ούγγρων πολιτών στα περίπτερα της Νομαρχίας Πιερίας, αυτής της πεντάμορφης περιοχής της χώρας μας, στην οποία κάθε χρόνο ταξιδεύουν χιλιάδες Ούγγροι τουρίστες. Η περιφέρειά μας, - υπογράμμισε ο κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, Νομάρχης Πιερίας, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους τουρίστες, γεγονός που οφείλεται στην απαράμιλλη σύνθεση των φυσικών και παραδοσιακών χρωμάτων στις πρόποδες του Ολύμπου, ενώ το Λιτόχωρο είναι η πύλη των θεϊκών κατοικιών, και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σπίτι των θεών των αρχαίων Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια με τις προσπάθειές μας πετύχαμε πολλά έργα, σημαντικά, όπως η νέα υποδομή, η παροχή νερού σε 31 χωριά, η καθαρότητα του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού. Διαθέτουμε λιμάνια στην Παραλία, την Μεθώνη και τώρα στο Λιτόχωρο, ενώ στην παραλία της Σκοτίνας βρίσκεται το μεγαλύτερο κάμπινγκ των Βαλκανίων και δεκάδες άλλα κάμπινγκ, μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, καθώς και ενοικιαζόμενα σπίτια. Ο Πλαταμώνας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Πιερίας, με πεντακάθαρη θάλασσα, αμμουδιές, ακρογιαλιές και με πυκνό δάσος. Επίσης οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν μια σειρά αρχαία μνημεία και πολιτιστικά κέντρα. Τόσο οι κάτοικοι της Πιερίας όσο και οι ξένοι τουρίστες σέβονται και τιμούν το πάτριο αυτό ιερό τόπο. Συνεχίζεται η τουριστική μας εκστρατεία. Ο Διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας και Ουγγαρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς, σημείωσε ότι η παρουσία του Ελληνικού Τουρισμού στην Διεθνή Έκθεση Βουδαπέστης, είναι εντυπωσιακή. Βέβαια έγιναν μεγάλες διαφημίσεις με διάφορες εκθέσεις φωτογραφιών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε όπως κάθε μήνα θα γίνεται συνάντηση στη Βουδαπέστη με τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες στην Ουγγαρία, όπου θα ανταλλάξουμε την πείρα μας και θα εξετάζουμε νέες μορφές και μεθόδους για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού. Ενώ στις 31 Μαρτίου τ.ε., στη Βουδαπέστη, θα οργανώσουμε μεγάλη εκδήλωση, σε ποταμόπλοιο αγκυροβολημένο στον Δούναμα, με την συμμετοχή εκπροσωπών του τουρισμού από την Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, καθώς και πολλών άλλων τουριστικών πρακτόρων, ειδικών σε θέματα τουριστικής κίνησης, δημοσιογράφων, με κύριο θέμα τα άμεσα καθήκοντα και η περαιτέρω βελτίωση του Ελληνικού Τουρισμού. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν 180 εκπρόσωποι του τουρισμού και άλλων στελεχών που ασχολούνται με τουριστικά θέματα. (Χρ. Αθανασίου)

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του 19/02/2019 Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του / Ομογένεια Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τσιπουροβραδιά το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b.

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 44 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015 ΘΕΜΑ: 43 ο Έγκριση συνδιοργάνωσης θεσμοθετημένων εκδηλώσεων Π.Ε. Λάρισας. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT EU FO RIA ΣΤΕΛΛΑ EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT 1 ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στέλλα ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Μιχάλης Κακογιάννης ΣΕΝΑΡΙΟ: Διασκευή: Μιχάλης Κακογιάννης Αρχική Πηγή: από το θεατρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014'

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014, ώρα: 18:00 μ.μ. ΗΜΕΡΙΔΑ υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης με Θέμα: «Ο Ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων 1 Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝοπούλων ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στα Τοπικά μας Κινήματα σε όλη την Κύπρο. Στα κινήματα ΕΔΟΝοπούλων συμμετέχουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 Διπλή είναι σήμερα η γιορτή διπλή είναι η χαρά. Γιορτάζει η πατρίδα μας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηλιούλης Στυλιανός ( ) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση

Μηλιούλης Στυλιανός ( ) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση Μηλιούλης Στυλιανός (1926-2014) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου 1944-1993 Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση Δωρεά Δημοσθένη Μηλιούλη, 10/10/2017 Βιογραφικό σημείωμα Κωδικός αναγνώρισης GR-ASKI

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ιωάννινα,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ιωάννινα, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ιωάννινα, 9-2-2009 ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΡΑΠΗ 1 α - 45332 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ.-FAX: 26510-78747 e-mail.syldnioa@otenet.gr ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι, 1 / 11 Πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς»

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2017 Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καφετέρια του κ.

10 Φεβρουαρίου 2017 Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καφετέρια του κ. 10 Φεβρουαρίου 2017 Η Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, καλεί τα μέλη και τους φίλους της, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2 Μαρτίου Δείπνο Συνδέσμου Γονέων με το Προσωπικό του Σχολείου Με δέος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 17 ο /8-7-2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 775/2014 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 17 ο /8-7-2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 775/2014 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 17 ο /8-7-2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 775/2014 ΘΕΜΑ: 57 ο Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων Π.Ε Μαγνησίας & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος... 04. 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος... 04. 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος... 04. 2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αριθ. Πρωτ.:. ΠΡΟΣ : τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΝΤΑΥΘΑ ΘΕΜΑ: «Λήψη απόφασης για την έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας ακόμη κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα της πολύτιμης προσφοράς του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης στα Πολιτιστικά δρώμενα της Αρκαδίας, με το τριήμερο Σεμινάριο Παραδοσιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών Δράσεις Ιανουαρίου 2017 Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών 20-1-2017: Οι μαθητές του Δ1 τμήματος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών όπου παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Ο Δικαιόπολις ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ 3 Μπορούμε να κάνουμε αναπαράσταση των πραγματικών διαγενεακών δεσμών προετοιμάζοντας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι θα μάθουν και θα ανταλλάξουν εμπειρίες μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ Το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε και φέτος την 8 η ετήσια γενική συνέλευσή του στα Καμένα Βούρλα στις 25,26,27 και 28 Σεπτεμβρίου 2015. Στην τετραήμερη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν Μουσικά όργανα Η καθ ημάς Μικρά Ασία Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Μ Π Ο Υ Ζ Ο Ύ Κ Ι Το μπουζούκι είναι ένα έγχορδο όργανο,

Διαβάστε περισσότερα

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη, «η πόλη των φαντασμάτων», όπως την έχει αποκαλέσει ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ, φέρει βαρύ το φορτίο του Ολοκαυτώματος και της κατοχής

Διαβάστε περισσότερα

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης 23/06/2019 10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης / Ενορίες Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 10 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΤΖ7ΛΡ-053 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 25 ο /4-10-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 1075/2012

ΑΔΑ: Β4ΤΖ7ΛΡ-053 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 25 ο /4-10-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 1075/2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 25 ο /4-10-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 1075/2012 ΘΕΜΑ: 2 ο Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων Π.Ε. Λάρισας. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ & «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ LUDWIGSHAFEN & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ & «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ LUDWIGSHAFEN & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΧΑΦΕΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ 1982 -------------------------------------------------------------- Epirotischer Verein Ludwigshafen e.v. Hohenzollernstraße 2 67063 Ludwigshafen ΔΕΛΤΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς» στη Ν. Πέραμο.

Διαβάστε περισσότερα

Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης

Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης kin-lesxh-telikh:layout 1 13/10/2011 3:42 μμ Page 1 Πρόγραμμα Προβολών Περιόδου 2011-2012 Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης kin-lesxh-telikh:layout 1 13/10/2011 3:42 μμ Page 2 Ε υ χ α ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εννοείται ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να έχουν τα πλήρη στοιχεία τους, αν και αυτά δεν θα αναφέρονται εδώ για να μην τους ενοχλούν άλλοι.

Εννοείται ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να έχουν τα πλήρη στοιχεία τους, αν και αυτά δεν θα αναφέρονται εδώ για να μην τους ενοχλούν άλλοι. το κεφάλαιο αυτό καταχωρούμε μηνύματα φίλων που είχαν την καλωσύνη να εκφράσουν την εκτίμησή τους προς το έργο του Θεάτρου, καθώς και προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει ως σωματείο κοινωφελές.

Διαβάστε περισσότερα

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στις 20 Ιουνίου 2018 (ημέρα Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Οκτωβρίου 2017

Δράσεις Οκτωβρίου 2017 19-10-2017,Μουσείο Αφής 13 ο Δημ. Σχ. Αχαρνών Δράσεις Οκτωβρίου 2017 Τα τμήματα των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, Ε και Στ, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα. Εκεί οι μαθητές προσπάθησαν με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καισαριανή, 13.03.2013 ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Aριθ. Πρωτ.: οικ. 3369 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Πληροφορίες : Ειρήνη Καγιαμπάκη Ταχ. Δ/νση : Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας, 161 21 Τηλ. : 213-2010765

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Δράσεις Κοινωνικής Υπηρεσίας και Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Λάρισας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Δράσεις Κοινωνικής Υπηρεσίας και Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Λάρισας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λάρισα, 30 Ιουνίου 2017 Θέμα: Δράσεις Κοινωνικής Υπηρεσίας και Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Λάρισας Η Κοινωνική Υπηρεσία και το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Θα χρειαστείτε νερό,τσάντα,φαγητό και αθλητικά παπούτσια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΤΥΠΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ALCO Ε.Ο.Τ. ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) 1.500

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Α/ΟΝΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Α/ΟΝΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Α/ΟΝΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Β/ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Με την έναρξη του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, από τις πατρογονικές τους ρίζες, ύστερα από 3.000 χρόνια παρουσίας, στο μακρινό πόντο, κουβαλώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 Τ.Θ.: 534, 715 00 ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ.: 2810 763141 FAX: 2810 762701 www.ppkae.gr / e-mail: info@ppkae.gr Αγαπητοί φίλοι, Κρατάτε στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Λαζουράς. Με τιμή, Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων

Γιώργος Λαζουράς. Με τιμή, Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Εκδηλώσεις Μνήμης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1943 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε να τιμήσετε, τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, και

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο Κατερίνη, 21Δεκεμβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Μεσόγειος ενώνει Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο Εθιμοτυπική επίσκεψη με σκοπό την προώθηση της επιλογής του Μαρόκου ως τιμώμενης χώρας του 44 ου Φεστιβάλ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν.

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν. Ψαθόπυργος, 19/05/2011 ΑΠ :2 Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας (6974360502) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου 66-26504 Τηλ. Fax : 2 6 1 0 / 9 3 1. 5 4 1 www.psathopirgos.gr Προς: Κοιν. : Αξιότιμο Δήμαρχο Πατρέων. κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: «Δομή, στελέχωση και Μεθοδολογία κατάρτισης του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ» 4,5 και 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009 ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ (Τράπεζα Ελλάδος) Το Γραφείο Υποστήριξης Προϊόντων της Νομαρχιακής

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός: Στο γεωγραφικό χώρο του ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (2015) «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 25 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 25 Απριλίου 2018 1 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Απριλίου 2018 Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων και η διάδοση του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Με τη μνήμη ζωντανή, ως φάρος που λάμπει, διδάσκει και εμπνέει. χρονια απο το ολοκαυτωμα. ΚΑΛΑΒρΥΤΑ

Με τη μνήμη ζωντανή, ως φάρος που λάμπει, διδάσκει και εμπνέει. χρονια απο το ολοκαυτωμα. ΚΑΛΑΒρΥΤΑ ΚΑΛΑΒρΥΤΑ 75 χρονια απο το ολοκαυτωμα ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 09.30 Συγκέντρωση των επισήμων στο Δημαρχείο Καλαβρύτων 10.30 Αναχώρηση επισήμων από το Δημαρχείο Καλαβρύτων, για τον Καθεδρικό Ναό της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Στα πλαίσια της εργασίας μας με θέμα τη μόδα και παράδοση, πραγματοποιήθηκε σύνταξη ερωτηματολογίων τα οποία σχετίζονται με το θέμα μας και μοιράστηκαν σε μαθητές της β και γ λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

3ος Παλαμήδειος Άθλος

3ος Παλαμήδειος Άθλος november Castle Run 2017 3ος Παλαμήδειος Άθλος Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 Ναύπλιο, φιλικός, αθλητικός και τουριστικός προορισμός για όλους! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιγραφή Επιμέλεια Διοργάνωσης Οργάνωση/Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Πορτογαλία Θρησκείες

Πορτογαλία Θρησκείες Πορτογαλία Θρησκείες 3. α. Εργαστείτε ομαδικά και διαλέξτε μια χώρα για να την παρουσιάσετε στην τάξη. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να συμπληρώσετε έναν πίνακα όπως ο παραπάνω με τα αντίστοιχα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα