Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ ΈΤΟΣ: 15 o. Έκδοση της Αυτοδιοίκησης ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ 2009. ΈΤΟΣ: 15 o. Έκδοση της Αυτοδιοίκησης ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK"

Transcript

1 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΈΤΟΣ: 15 o ELLINIZMOS Έκδοση της Αυτοδιοίκησης MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK Ελλήνων Ουγγαρίας ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA

2 2 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας Görög Országos Önkormányzat ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ÉLJEN MÁRCIUS 25. Euripidész Oresztésze a Nemzetiben Συνάντηση Μειονοτικών Θεατρικών Θιάσων 7. ARCUSFEST Ο Ορέστης του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο Kisebbségek Színházi Találkozója Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Τιμώμενη χώρα: Ελλάδα Nemzetközi utazáskiállítás Díszvendég: Görögország Πρόταση για έκδοση βιβλίου: «Τα παιδιά του εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς» Ajánlat új könyv megjelentetésére: A politikai menekült gyerekek a polgárháború után 18ο Συνέδριο ΚΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18-dik KKE Kongresszus GÖRÖG ELNÖKSÉG AZ EURÓPAI BIZTONSÁGI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETBEN Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο Γραμματείας: ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ; Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο Γραμματείας: τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Ελληνικών Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο: Εφημερίδα Ελληνισμός Budapest, Vécsey u.5 Tηλέφωνο αρχισυντάκτη:

3 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι γιορτές μας 3 Η 25η Μαρτίου του 1821, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η μέρα την οποία όλοι οι Έλληνες την γιορτάζουν διότι είναι η μέρα του ξεσηκωμού των υποδουλωμένων ελλήνων από την 400 ετών δουλεία από τον τουρκικό ζυγό και για το γεγονός ότι είναι η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Για όλους τους Έλληνες και τους Αποδήμους Έλληνες, είναι μια διπλή γιορτή. H κοινότητα μας θα γιορτάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 την 28 Μαρτίου Περιμένουμε όλους σας! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1. Ύμνοι 2. Χαιρετισμοί 3. Τα νήπια, και οι μαθητές του 12τάξιου Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικών, εξιστορούν τα γεγονότα με τραγούδια, απαγγελίες και δραματοποιημένα κείμενα. 4. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Οι Μαργαρίτα Σαμπό και Αθηνά Ντουμουτούρ Το χορευτικό Χελιδονάκι Η χορωδία Καρυάτιδες Το χορευτικό συγκρότημα :Ελληνισμός Η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελάτειας 5. Θα παίζουν ως τις πρωινές ώρες οι ορχήστρες Παλιό Μπουζούκι και Μασκαράδες. Είσοδος: 500 Φιορίνια. Για παιδιά και συνταξιούχους :200Φιορίνια Οργανωτές: Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης, Αυτοδιοίκηση Ελλήνων 13ου Διαμερίσματος Στις 28 Μαρτίου 2009, μέρα Σάββατο και ώρα 19:00. Διεύθυνση: 1113 Budapest, József Attila tér 4. Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων του Μίσκολτς Σας προσκαλεί στην εορταστική εκδήλωση που έχει ετοιμάσει για την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θα γίνει την 21 Μαρτίου, ώρα στην πόλη Μίσκολτς. (Miskolc, Győri kapu 27.)

4 4 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 Η ιστορική παράδοση και ιδιαίτερα η πνευματική και οικονομική άνοδος του υπόδουλου Ελληνισμού κατά της τουρκοκρατίας, η διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών εκείνης της εποχής, και ιδιαίτερα οι δυνάμεις των κλεφτών και αρματολών, υπήρξαν τα κυριότερα στηρίγματα πάνω στα οποία βασίστηκε η επανάσταση του Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν εξαιρετικά δύσκολος, διότι η οθωμανική αυτοκρατορία διατηρούσε ακόμη την δύναμή της και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, συνασπισμένες στην Ιερά Συμμαχία, ήταν αποφασισμένες να καταπνίξουν κάθε επαναστατικό κίνημα, που θα απειλούσε τα συμφέροντά τους και την ευρωπαϊκή ισορροπία. Μέσα σ αυτές τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες το σάλπισμα της Ελευθερίας βρήκε τον υπόδουλο ελληνικό λαό συσπειρωμένο για την αποτίναξη του ξένου ζυγού. Κάτω απ την σημασία της επανάστασης ενώθηκαν αγρότες, κλεφταρματολοί, καπεταναίοι, εξέχουσες προσωπικότητες της διασποράς και του κλήρου, με την απόφαση να ανακτήσει η Ελλάδα «την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν». Παρά, λοιπόν, τις κρίσιμες φάσεις που πέρασε η Επανάσταση, οι βάρβαροι διωγμοί και σφαγές των άμαχων, εμφύλιες συγκρούσεις, η ενίσχυση του στρατού του Σουλτάνου, δεν έκαμψαν το φρόνιμα των αγωνιστών. Οι επαναστατικές εστίες, που διατηρήθηκαν άσβεστες στην Πελοπόννησο, στη Στεριά Ελλάδα, και στα νησιά, καθώς και η φροντίδα για την πολιτική οργάνωση των απελευθερωμένων περιοχών, επιβεβαίωναν την θέληση όλων των Ελλήνων να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για την επίτευξη του στόχου που είχαν θέσει οι πρωτεργάτες της εθνεγερσίας, η Φιλική Εταιρεία. Οι θυσίες σε αίμα και οι υλικές καταστροφές, οι ηρωισμοί και το μεγάλο πάθος των αγωνιστών για την ελευθερία, προκάλεσαν την συμπάθεια και τον θαυμασμό των λαών της Ευρώπης, που εκδηλώθηκε με το μεγάλο κίνημα του Φιλελληνισμού, στο οποίο κίνημα συμμετείχαν και 24 Ούγγροι Φιλέλληνες. Συγχρόνως τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στη Βαλκανική χερσόνησο, προκαλούσαν τριγμούς στο οικοδόμημα της Ιεράς Συμμαχίας, και η ανάγκη για λύση του «ελληνικού προβλήματος», γινόταν όλο και πιο επιτακτική. Ύστερα από πολλαπλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν αρχίσει ήδη του 1815, η Ελλάδα κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1830, ενώ πριν 3 έτη, το 1827, Κυβερνήτης της Ελλάδας είχε εκλεγεί ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η επούλωση των πληγών και η οργάνωση του νέου κράτους, που ασφυκτιούσε στα περιορισμένα σύνορά του, απαιτούσαν νέους σκληρούς, αλλά και ειρηνικούς αυτή τη φορά αγώνες. Την προσπάθεια αυτή για την συγκρότηση μιας ευνοούμενης πολιτείας, που ανέλαβε ο Καποδίστριας, ανέκοψε η δολοφονία του, το έργο του όμως υπήρξε καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία του Ελληνισμού και για την τύχη του νεοελληνικού κράτους.

5 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 5 Το σύμβολο της Επανάστασης: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Στην ψυχή του ήρωα της θρυλικής επανάστασης του 21 ζούσαν γενιές ολόκληρες παλικαριών. Ο πατέρας του και οι πρόγονοί του ήταν φημισμένοι για την γενναιότητά τους. Όλες οι λαγκαδιές και τα βουνά αντιλαλούσαν τα κατορθώματα των Κολοκοτρωναίων: Του Λεωνίδα το σπαθί Κολοκοτρώνης το φορεί. Τούρκος αν το ιδή λαβώνει και το αίμα του παγώνει. Ο πατέρας του, Κώστας Κολοκοτρώνης, αρχηγός αρματολών, σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Θεόδωρος γεννήθηκε το 1770 κάτω από ένα δέντρο. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Μάνη, όπου τα παιδικά του χρόνια ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε εκεί στη Μάνη, και το παιχνίδι του ήταν ο πόλεμος και το σημάδι. Μικρός ακόμα πήρα τα βουνά για να γίνει κλέφτης και να πολεμήσει για την λευτεριά της πατρίδας του. Όταν οι Τούρκοι άρχισαν στα γερά να ξεκάνουν την κλεφτουριά, ο Κολοκοτρώνης έφυγε στην Ζάκυνθο, και κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό, στον οποίο υπηρέτησε έξι χρόνια. Εκεί έμαθε την τέχνη του τακτικού στρατού και την αυστηρή πειθαρχεία. Στα 1821 ήρθαν και του μίλησαν για την Φιλική Εταιρεία. Τον Γενάρη του 1821 έφυγε για τη Μάνη. Από τη στιγμή που ξαναπάτησε τα άγια χώματα της γενέτειράς του άρχισε τ αστέρι του θριάμβου του, την πορεία του προς το λαμπρότερο μεσουράνημα. Τριπολιτσά, Καλαμάτα, Βαλτέτσι, Δερβενάκια, Ναύπλιο, είναι οι μεγάλες νίκες του Αρχιστρατήγου των Ελλήνων, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πίστη του για την ελευθερία ήταν μεγάλη. Ο «Γέρος του Μοριά». όπως τον έλεγε ο κόσμος, στη ζωή του δοκίμασε πολλές πίκρες. Τον φυλάκισαν και τέλος, όταν πια η Ελλάδα είχε ελευθερωθεί, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Ο Όθων, όμως, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ελληνικό Έθνος το έδωσε χάρη, στη συνέχεια τον διόρισε στρατηγό και μέλος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο θρυλικός Κολοκοτρώνης πέθανε στα «25 Μαρτίου» Τη μέρα αυτή τη δόξασε η ορμή του Εικοσιένα, τη βλόγησε η Παρθένα, τη θέριεψε η ευχή. Τη μέρα αυτή την μύρωσαν πνοές ολάσπρων κρίνων. Ανάστα των Ελλήνων η ελεύθερη ψυχή. Ανάστα και ξανάδραξε τη φλόγα τη μεγάλη, για να φωτίσεις πάλι Λαούς, που καρτερούν. Και φτάσε ως τους αλύτρωτους καβάλα στ όνειρό σου. Σαν άστρο φανερώσου σιμά τους, να χαρούν.

6 6 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Στην κοπή της Βασιλόπιτας Στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας συμμετείχαν εκατοντάδες ομογενείς μας απ την Βουδαπέστη και απ τις επαρχιακές πόλεις όπου διαβιούν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Την εκδήλωση, που συνοδεύτηκε με προγράμματα που παρουσίασαν οι μαθητές των σχολείων μας, τίμησε ο Πρέσβυς της Ελλάδος, κ. Σπυρίδων Γεωργιλές, καθώς και άλλα στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη. Σημειώνουμε πως αισθητή ήταν η παρουσία του 12τάξιου Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικών. Οι μαθητές, με την δασκάλα, κ. Χατζηευγενάκη Θεοδοσία, παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες και αργότερα αποκριάτικα ελληνικά τραγούδια. Οι μαθητές ετών μαζί με την δασκάλα τους κ. Αντιγόνη Νάγκι, και την συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων μας τραγούδησαν αποκριάτικα τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την εκδήλωση παρουσίασε η μαθήτρια Σοφία Πιπιτσούλη. Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης, του 13ου Διαμερίσματος και το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών διοργάνωσαν από κοινού τον εορτασμό της 66χρονης επετείου της ΕΠΟΝ, στον Οίκο Πολιτισμού της Νέας Γενιάς του 13ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί ομογενείς μας, πρώην αντιστασιακοί και μέλη της ΕΠΟΝ. Ο σ. Κώστας Κανάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Αντιστασιακών, καλωσόρισε τους μετέχοντες στην γιορτή και ιδιαίτερα τους αντιστασιακούς και πρώην μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ, υπογραμμίζοντας πως εμείς οι νεότεροι παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες που πρόσφεραν τα νιάτα της ΕΠΟΝ για την λευτεριά, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας. Ο πρόεδρος της ΑΕΟΥ, Λαοκράτης Κοράνης αναφέρθηκε στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο οποίο παραβρέθηκε και ο ίδιος, ενώ για το ιστορικό της ίδρυσης της ΕΠΟΝ μίλησε ο σ. Θανάσης Ζιανός, πρώην μέλος της ΕΠΟΝ. Το πολιτιστικό πρόγραμμα άρχισε με τον ύμνο του ΕΛΑΣ, που παρουσίασς η χορωδία «Καρυάτιδες» και συνεχίστηκε με τραγούδια της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και με την ανάγνωση χρονικών του μεγάλου αγώνα κατά της ξένης κατοχής, από τις μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Βουδαπέστης, Στόγιου Χριστίνα και Στόγιου Ντόρα.

7 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 7 Ονομασία Πάσχα Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Εορτών εορτή και πανήγυρης εστί πανηγύρεων λέει το τροπάριο. Προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα, που και αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο. Με το Πισάχ - η λέξη σημαίνει διάβαση - οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία Πεσάχ (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας. Παράλληλα όμως και για να χαιρετίζουν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα Πάσχα και με απόφαση της Α Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα. Με τη λέξη Πάσχα, Λαμπρή και Λαμπρά -στην Κύπρο- εννοούμε δυο βδομάδες που αρχίζουν από την Ανάσταση του Λαζάρου και τελειώνουν την Κυριακή του Θωμά. Τη βδομάδα των Παθών και τη βδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα. Από τα Βυζαντινά ακόμα χρόνια οι χριστιανοί προετοιμάζονταν καιρό πριν για τις πασχαλινές γιορτές. Έβαφαν τα σπίτια τους, έστρωναν στο πάτωμα κλαδιά από αρωματικά φυτά, δάφνη, μυρσίνη, δεντρολίβανο, λεμονιά, έφτιαχναν καινούρια ρούχα, τα λαμπριάτικα. Ανήμερα το Πάσχα όλοι αντάλλασσαν δώρα και ασπασμούς και εύχονταν καλά Πάσχα. Τον καιρό της τουρκοκρατίας το Πάσχα είχε εντελώς ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες. Μαζί με τα Πάθη του Χριστού και την Ανάσταση, ζωντάνευαν και τα πάθη του λαού και μεγάλωναν οι ελπίδες για την Ανάσταση του Γένους. (Πηγή: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) Καλό Πάσχα σε 14 διαφορετικές γλώσσες Afrikaans Geseënde Paasfees Aλβανικά Gëzuar Pashkët ديعس ح ص ف Αραβικά Βουλγάρικα честит Великден Τσέχικα Veselé Velikonoce Esperanto Feliĉan Paskon Γιαπωνέζικα イースターおめでとう (īsutā omedetō) Ολλανδικά Vrolijk Pasen Ιταλικά Buona Pasqua Λατινικά Prospera Pascha sit کرابم کاپ ديع Περσικά Ρώσικα С праздником Пасхи Tagalog Maligayang pasko ng pagkabuhay Volapük Lesustanazäli yofik Πηγή εικόνας:

8 8 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Τα νέα μας Μegváltozott a magyarországi kisebbségek támogatási rendszere január 1-től megváltozott a magyarországi kisebbségek támogatási rendszere. Az országos önkormányzatok költségvetési szervként gazdálkodnak, ami nagyon megnehezíti a működésünket. Új szabályzatokat kellett elfogadni, kötelező lett alkalmazni könyvvizsgálót, belső ellenőrt, gazdasági vezetőt és hivatalvezetőt. A változtatások az oktatási intézmények finanszírozását is érintik. Οι Αυτοδιοικήσεις μας: Η Αυτοδιοίκηση του 15ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης Στην συζήτηση που είχαμε με την Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Γώγου Περιστέρας και Αρβανιτίδου Σταματούλα, έγινε λόγος για την υλοποίηση του προγράμματος του περασμένου έτους, καθώς και για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων αυτού του χρόνου. Στο Διαμέρισμά μας, τόνισε η Πρόεδρος, τα έξοδα λειτουργίας της Αυτοδιοίκησής μας καλύπτονται από την κρατική επιδότηση και από διάφορους διαγωνισμούς που διοργανώνει η τοπικά Αυτοδιοίκηση. Με το ποσό που μας χορηγούν, καθώς και από τα έξοδα των διαγωνισμών, το περασμένο έτος οργανώσαμε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις, εκδρομές και την φιλοξενία των ομογενών μας στο τέλος του χρόνου, στην διάρκεια της δημόσιας ακρόασης, όταν έγινε απολογισμός της δουλειάς τη Επιτροπής για το έτος Επίσης μεγάλη επιτυχία είχε ο εορτασμός της αποκριάς, καθώς και του Πάσχα, με ικανοποιητική συμμετοχή. Στα πλαίσια της Ελληνικής Βραδιάς γιορτάστηκε και ο Αη Βασίλης, όπου σ αυτή την πολιτιστική εκδήλωση, εκτός των συμπατριωτών μας συμμετείχαν και αρκετοί Ούγγροι φίλοι μας. Το 2008, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση του 8ου Διαμερίσματος και το χορευτικό συγκρότημα «Ελληνισμός», οργανώσαμε, με μεγάλη επιτυχία, εκδρομή στην πόλη Μίσκολτς και στην γύρω περιοχή. Στην εκκλησία Αγία Τριάδα, που ιδρύθηκε το 1785 από την Ελληνική Κοινότητα της πρώτης διασποράς, που είχαν ήδη εγκατασταθεί εκεί το επίσης επισκεφθήκαμε τον περίφημο Πύργο της πόλης, το επιβλητικό αυτό κάστρο του Μεσαίωνα, την πεντάμορφη περιοχή του οικισμού Λίλαφουρεντ, με τα όμορφα πάρκα, τα ξενοδοχεία, την λίμνη, τα γήπεδα και τους καταρράκτες. Χαρακτηριστικό αυτής της εκδρομής ήταν η μεγάλη συμμετοχή πολλών νέων μας, καθώς και παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Σ ότι αφορά το πρόγραμμα για το έτος 2009, θα συνεχιστούν και θα οργανωθούν διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ανάλογα, βέβαια με τα οικονομικά που θα έχουμε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει και η διοργάνωση μιας εκδρομής στην Ελλάδα, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ουγγαρίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, με διάφορους διαγωνισμούς, θα προσπαθήσουμε να εισπράξουνε τα αναγκαία χρηματικά ποσά, για να καλύψουμε τα έξοδα των εκδηλώσεών μας. Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι τον περασμένο χρόνο, η Αυτοδιοίκηση του 15ου Διαμερίσματος, βοήθησε οικονομικά μια σειρά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά συγκροτήματα, όπως το «Χελιδονάκι», «Ελληνισμό», «Ήλιο» και «Μασκαράδες». Και το 2009, αν βέβαια μας επιτρέψουν τα οικονομικά μας, θα συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας στα συγκροτήματά μας. Εξάλλου το 2008 συμμετείχαμε ενεργά στην οργάνωση και υλοποίηση διάφορων εκδηλώσεων που είχε οργανώσει η Πανουγγρική Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης, με τις οποίες η συνεργασία μας είναι καλά και η αλληλοβοήθεια αμοιβαία. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον.

9 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 9 Európai uniós választások 2009 Az Európai Unió országaiban június 4. és 7. között választják meg az Európai Parlament (EP) új tagjait a következő öt évre. Az európai parlamenti képviselőket 1979 óta közvetlenül választják. A hatodik parlamenti ciklus 2004-ben kezdődött, és az idén ér véget. Az EP-nek jelenleg ideiglenesen 785 képviselője van. Csak az országos pártlistákra lehet szavazni. (Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εγκαινίασε ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού: Az Európai Parlament a júniusi választásaira készülvelétrehozta új, a választásokról tájékoztató website-ját: * * * Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ Στις 18 με 22 Φλεβάρη 2009 στον Περισσό της Αθήνας διεξάχθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία σε κλίμα γόνιμου προβληματισμού για το πρώτο θέμα του 18ου Συνεδρίου, που αφορούσε στην Εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής: «Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο Καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο», καθώς επίσης και για την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου για τα οικονομικά του Κόμματος. Τόσο οι Εισηγήσεις όσο και το «Κλείσιμο» υπερψηφίστηκαν από τους Συνέδρους. Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία για το δεύτερο θέμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ Η αντίλήψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό». Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Η Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενική Γραμματέα της ΚΕ την συντρόφισσα Αλέκα Παπαρίγα. Στις συνεργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε ο Εκπρόσωπος των Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ της Ουγγαρίας, Λαοκράτης Κοράνης. Η ΠΕΕΠΠ για την έκδοση βιβλίου για τα Ελληνόπουλα της Ουγγαρίας- Ανακοίνωση Η Πανελλήνια Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών (ΠΕΕΠΠ) πληροφορεί τα μέλη της και τους αναγνώστες του Ενημερωτικού Δελτίου, ότι σχεδιάζει (ύστερα από πρωτοβουλίες και προτάσεις μελών της) την έκδοση ενός βιβλίου «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ». Το περιεχόμενο του βιβλίου θα καλύπτει γεγονότα από την τύχη των παιδιών στην περίοδο του Εμφυλίου και της ζωής τους στην πολιτική προσφυγιά με βασική κατεύθυνση τη μόρφωση, την τεχνική τους κατάρτιση και την επιστημονική τους πρόοδο. Η πρόταση για επανέκδοση και συμπλήρωση του βιβλίου «Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» δεν θεωρείται σκόπιμη για δύο λόγους: πρώτον, δεν εξαντλήθηκε ακόμη η έκδοση και δεύτερον, το περιεχόμενο αφορούσε βασικά τους πολιτικούς πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η προτεινόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που φιλοξένησαν τους αγωνιστές του ΔΣΕ και τα παιδιά τους.

10 10 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Σχετικά με το θέμα αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ και η Συντακτική Επιτροπή του Ενημερωτικού Δελτίου καλούν τους πολιτικούς πρόσφυγες, επαναπατρισμένους και μη, και ιδιαίτερα νέους και νέες παιδιά του Εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς, τους αναγνώστες του Ενημερωτικού Δελτίου, καθώς και άλλους συγγενείς και φίλους να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή, αποστέλλοντας στην Συντακτική Επιτροπή σημειώματα από τα γεγονότα, που έζησαν στην περίοδο του Εμφυλίου και τη φροντίδα του ΔΣΕ για το παιδοσώσιμο με την αποστολή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και στοιχεία από το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αφηγήσεις για την ζωή των παιδιών στις φιλόξενες χώρες (για την υποδοχή και φροντίδα στα πρώτα ιδρύματα, για τις σχολές που λειτουργούσαν ειδικά για τα παιδιά και τις σπουδές τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ειδίκευσή στους). Παρακαλούμε επίσης, όσους κατέχουν φωτογραφίες, αποσπάσματα από εφημερίδες των πολιτικών προσφύγων και των φιλόξενων χωρών να τα στείλουν στη Συντακτική Επιτροπή με επιστροφή μετά την έκδοση του βιβλίου. Τα σημειώματα να συνοδεύονται από μια φωτογραφία του αποστολέα μικρών διαστάσεων. Η έκδοση θα είναι συλλογική και η χρηματοδότησή της θα καλυφθεί από προσφορές των ενδιαφερόμενων και φίλων της ΠΕΕΠΠ. Τα σημειώματα και άλλα υλικά να αποστέλλονται στη διεύθυνση: Σωκράτους 79 81, Αθήνα, Τ.Κ , ΠΕΕΠΠ, 3ος όροφος, με την ένδειξη «Για το βιβλίο» Συνέλευση των μελών του Τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ουγγαρίας, πρόσφατα πραγματο-ποιήθηκε η ετήσια συνέλευση των μελών του Τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Ουγγαρίας. Τέσσερα ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης: (1) απολογισμός δουλειάς του Προεδρείου για το έτος που πέρασε, (2) τα οικονομικά του Τμήματος, (3) συζήτηση και αποφάσεις για το πρόγραμμα του 2009 των αντιστασιακών μας, (4) Εκλογή νέου Προεδρείου. Σ ότι αφορά την εκλογή νέου Προεδρείου, λόγω απουσίας πολλών μελών του Τμήματός μας, η εκλογή του θα πραγματοποιηθεί σε άλλη συνέλευση, όταν θα υπάρχει απαρτία. Γι αυτό και η συνέλευση συζήτησε τα πρώτα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τον απολογισμό δουλειάς τον παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος, σ. Λευτέρης Κανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην δουλειά που σαν στόχο της είχε την εκπλήρωση των καθηκόντων μας, καθώς και για την επίλυση διάφορών προβλημάτων που απασχολούν τους αντιστασιακούς μας. Ο Πρόεδρος της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης, σ. Κοράνης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των αυτοδιοικήσεών μας, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΟΥ. Τον απολογισμό για τα οικονομικά του Τμήματος παρουσίασε ο σ. Γιάννης Μπακάλης. Μετά τις δυο εισηγήσεις επακολούθησε έντονη συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος αρκετοί αντιστασιακοί μας, οι οποίοι με τις ομιλίες τους και τις προτάσεις τους συνέλαβαν στην καλυτέρευση της μελλοντικής μας δουλειάς. Μερικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματά τους και ζήτησαν την βοήθεια και την συμπαράσταση των υπευθύνων, στην ανεύριση κάποιας λύσης. Επισημάνθηκε, για πολλοστή φορά, το πρόβλημα των αναπήρων, διότι δεκάδες ανάπηροί μας δεν έλαβαν καμιά απάντηση στις αιτήσεις τους απ τα αρμόδια κρατικά όργανα της χώρας μας. Περιμένουν, λοιπόν, γραπτή απάντηση, για να ξέρουν αν ή όχι εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους. Μερικοί ομιλητές υπογράμμισαν ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις αυτοδιοικήσεις και τις κοινωνικές μας οργανώσεις. Επίσης έγινε λόγος όπως όλοι μας να δείξουμε περισσότερο ενδιαφέρον και ευαισθησία απέναντι στους υπέργηρους και βαριά αρρώστους συμπατριώτες μας, και ιδιαίτερα μεγαλύτερη συμπαράσταση σ αυτούς που έμειναν μόνοι τους. Πιστεύουμε πως αν σωστά αξιοποιήσουμε την πείρα μας και τις προτάσεις που έγιναν στην συνέλευση του Τμήματος Αντιστασιακών μας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα και επιτυχίες στο έργο μας. Εξάλλου η σημερινή κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη και άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. (Θ. Ζιανός)

11 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 11 ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ( ) Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 πέθανε στη Βουδαπέστη ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κωσταντάρας και κηδεύτηκε στις 9 Μαρτίου. Στην κηδεία του συμμετείχαν τα μέλη της οικογένειάς του, αρκετοί συμπατριώτες μας και Ούγγροι φίλοι του. Το επικήδειο εκφώνησε ο Λευτέρης Κανάκης, Διοικητικός Γραμματέας της ΑΕΟΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Γιώργος Κωσταντάρας γεννήθηκε στο χωριό Θυρέα Διδυμότειχου στις 18 Οκτωβρίου Κατάγονταν από άπορη αγροτική οικογένεια. Στην περίοδο της κατοχής ολόκληρη η οικογένειά του πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αγωνιζόμενη μέσα απ τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΠΟΝ- ΚΚΕ. Για την δράση τους αυτή, μετά την Βάρκιζα τα μέλη της οικογένειάς του καταδιώχτηκαν από τις παρακρατικές οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή. Ο ίδιος, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Θανάση, κατατάχθηκαν στον ΔΣΕ. Ο Γιώργος έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, με συνέπεια να τραυματιστεί βαριά. Το 1950 έφτασε στην Ουγγαρία, όπου τέλειωσε επαγγελματική σχολή, δουλεύοντας για πολλά χρόνια στο επάγγελμα του εφαρμοστή. Το 1958 τέλεσε γάμο με την Ευθυμία Κύρου, με την οποία απόκτησαν ένα κορίτσι, ενώ αργότερα ήρθε στον κόσμο και η εγγονούλα τους, η Ευθυμία. Ο Γιώργος Κωσταντάρας επί 11 ολόκληρα χρόνια δούλευε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας. Ήταν εργατικός και πάρα πολύ συμπαθητικός άνθρωπος, γι αυτό και οι συμπατριώτες μας τον εκτιμούσαν. Ο θάνατός του άφησε ένα μεγάλο κενό στο Σύλλογό μας και στην οικογένειά του. Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα μέλη της οικογένειάς του και στους συγγενείς και φίλους του. Αιώνια η μνήμη σου, αγαπητέ μας Γιώργο. ΤΣΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ( ) Πρόσφατα πέθανε και κηδεύτηκε στη Βουδαπέστη ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Τσανής Ευάγγελος. Στην κηδεία του συμμετείχαν τα παιδιά του, τα εγγόνια του και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, καθώς και οι Ούγγροι φίλοι του. Στην κηδεία του μίλησε ο Δημήτρης Mπεκιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερειακά στους αγώνες του Τσανή. Ο σύντροφος Ευάγγελος γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Ανάβρα της περιοχής του Βόλου. Ήταν 8 αδέρφια, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος σκοτώθηκε στον ελληνο-αλβανικό πόλεμο, ενώ ο άλλος, ο Παναγιώτης έχασε τη ζωή του στον εμφύλιο πόλεμο το 1949 στον Γράμμο. Ο Τσανής έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943 και απ τις γραμμές του ΕΛΑΣ πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές, γι αυτό του έκαψαν δυο φορές το σπίτι του. Συμμετείχε στις μάχες της Ναυπάκτου κατά των Γερμανών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, Όλυμπο, Μεσολόγγι, Γράμμο και στην Ήπειρο. Στην περίοδο του εμφυλίου τραυματίστηκε βαριά και πέρασε για θεραπεία στις τότε λαϊκοδημοκρατικές χώρες. Το 1950 τέλεσε γάμο με την Μαριάνθη Πανταζή και το 1954 από τη Ρουμανία εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη, όπου εργάστηκε στην επιπλοποιεία μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν πολύ δίκαιος άνθρωπος και ευγενικός χαρακτήρας, γι αυτό και οι ομογενείς μας τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Μέχρι τον θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικές Αντίστασης. Η οργάνωσή μας εκφράζει συλλυπητήριά της στα παιδιά του Γιάννη, Γεωργία, Παναγιώτα και στα εγγόνια Ελένη, Ευάγγελο, Γιάννη, Ανδρέα, Παναγιώτα, στα ανίψια του Ελευθερία και Βασίλη, στους γαμπρούς του Αποστόλη, Πέτρο και στην νύφη του Άννα, καθώς και σε όλους τους φίλους του. Αιώνια η μνήμη σου, αγαπητέ μας Ευάγγελε.

12 12 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Eσείς τι λέτε; Στείτε μας τα σχόλια, τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις σας. Ενημερώστε μας για τις δραστηριότητες του Οργανισμού ή Αυτοδιοίκησής σας ή Επιχείρισής σας. (Ανακοίνωση, Δελτίο Τύπου ή Πρόσκληση) Διαφημιστείτε! ΣΤΟ ΡΑΦΙ Εδώ σας παρουσιάζουμε βιβλία για να σας βοηθήσουμε στις επιλογές σας Αντώνιος Θεοχαρίδης: Το Μωσαϊκό του Βίου μου (Új Mandátum, Βουδαπέστη, 2008). Το βιβλίο είναι το τέταρτο κομμάτι της σειράς «Ελληνικά Βιβλία», την οποία διευθύνει ο Νίκος Φωκάς. Πρόκειται για την βιογραφία ενός ανθρώπου «που είναι μετρημένος, ζεστός, που του αρέσει να διηγείται, όχι όμως υπερφίαλο (...) του οποίου τα ενενήντα χρόνια κρύβονταν σχεδόν με τέχνη πίσω από το θετικό του πνεύμα και την αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει». (το απόσπασμα είναι από την Α.Γκ. Σαμψωνίδου, από τον Πρόλογο του βιβλίου) Το λεξικό της αργκός του Μακροδήμου Νίκου και Ακριτίδη Χρήστου Το Λεξικό της Αργκό είναι μια συλλογή 800 φράσεων αργκό (slang), της γλώσσας των νέων, με εξηγήσεις σε απλά ελληνικά και παραδείγματα. Δημιουργήθηκε από δυο δασκάλους του ελληνικού σχολείου με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή τους επικοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες: ή στο Για τα μεγαλύτερα παιδιά Επικίνδυνα εδέσματα του Ανδρέα Σταΐκου. Ο Δημήτρης και ο Δημοκλής έχουν δύο κοινές αγάπες: τη μαγειρική και τη Νανά. Οι δύο άντρες ξεκινούν μονομαχία μαγειρικής για να κερδίσουν την αχόρταστη γυναίκα. Ελαφρύ και διασκεδαστικό βιβλιαράκι που έχει δημοσιευτεί και στα ουγγρικά! (Étkek és vétkek, Ulpius, 2002) Theoharidis Antonios: Életem mozaikja (Új Mandátum, Budapest, 2008). Theoharidis bácsi mindannyiunkhoz szól. Élete történetének könyvét egyik oldalról görögül, a másikról magyarul olvashatjuk. Azoknak ír, akik vele együtt élték át a olasz-német megszállás és az ellenállás éveit, az ELLAS harcait, az emigrálás kényszerűségét. És a későbbi nemzedékeknek is, akik többet szeretnének megtudni róla és az Öregjeinkről. Καριέρα Όταν μεγαλώσω... αν μεγαλώσω! Χρήσιμα links, φόρμουλες για βιογραφικά σημειώματα, ανακοινώσεις, αγγελίες, Ε.Ε

13 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Έλληνες..έχει παντού 13 Ψάχνοντας για τις ρίζες μας Οι απόδημοι έλληνες στην ξενιτιά πολλές φορές έχουν χάσει τις ρίζες τους, τους δεσμούς στους με την πατρίδα και τους συγγενείς τους. Έχουμε, όμως την δυνατότητα να ψάξουμε για άτομα που είναι χαμένα, είτε είναι συγγενείς, είτε είναι φίλοι ή γνωστοί. Αυτό θα γίνεται με διάφορους τρόπους: (1) μέσα από το e mail της εφημερίδας της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων: (2) μέσα από τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού ή άλλων μη κρατικών οργανώσεων, (3) με την βοήθεια του site com όπου θα επιλέγονται οι αναζητήσεις αυτές και θα καταχωρούνται μέσα στο για δύο μήνες και θα εναλλάσσονται. Αναζήτηση Ο κ. Κώστας Λάμπρου από την Αθήνα, ζητάει να μάθει για τον θείο του, Βασίλειο Στεργίου, γεννηθείς το 1918 στο Μπέρκο Δωδώνης Ιωαννίνων. Επίσης τον Βασίλειο Στεργίου τον αναζητά και ο γιος του, Γεώργιος Στεργίου, που τότε ήταν μόλις τεσσάρων μηνών. Παρακαλούμε τους αναγνώστες της εφημερίδας μας, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ότι αν γνωρίζουν κάτι για την ταυτότητα του ανωτέρω συμπατριώτη μας, να ενημερώσουν την Σύνταξη στο τηλέφωνο: ή προσωπικά στην Διεύθυνση της εφημερίδας μας: 1054 Βουδαπέστη, οδός Βίτσεϋ 5. Μεταβατικό πουλί. Σε αυτή την σειρά μας Έλληνες και Ούγγροι παρουσιάζουν την χώρα, την πόλη ή το χωριό που μένουν μόνιμα ή προσωρινά «στο εξωτερικό». Είσαι κι εσύ μεταβατικό πουλί; Γράψε μας τα στοιχεία σου για να μάθουμε πού βρίσκεσαι και πώς περνάς εκεί... Αύριο μπορεί να βρεθεί κάποιος άλλος από μας στο ίδιο μέρος! Interjú Müller Kosztka Szotirisszal Manchesterből: 1. Mióta vagy kint? 2. Hogy érzed magad kint? Mi tetszik, mi nem? 3. MI az, ami hiányzik itthonról? 4. Mi fog hiányozni, ha hazajössz? 5. Milyenek az emberek? Vidámak, vendégszeretők? 6. Mennyibe kerül az élet (albérlet, napi bevásárlás, stb.)? 7. Mi az, amit itthon nem csináltál, de külföldön igen? 8. Milyenek a hétköznapok (munka, szórakozás, közbiztonság, környezet, stb.)? 9. Mit tanultál a kinti életből? áprilisától. 2. Elviselhető itt, de az időjárás elég rossz és ez nem igazán dobja fel az embert. 3. A család és a barátok. 4. Az egyszerűbb élet és a kereset. 5. Az emberekkel nincs nagy gond viszonylag vendégszeretők, de sok nemzet él itt és mindenki más. 6. Az albérlet elég drága egy szoba bérlése kb Ft, az étel kijön Ft-ból hetente. 7. Nincs ilyen. 8. Sok munka, ritkán kirándulás, elég szép látnivalók. Sok azonban az erőszakos bűncselekmény és gyilkosság. Szórakozásra nem sok idő jut. 9. Egyedül boldogulni az életben.

14 14 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Σκονάκι Αγαπητοί μαθητές, φοιτητές και γονείς, εδώ θα διαβάσετε ειδήσεις, έρευνες, θέματα για την Παιδεία συνεντεύξεις με φοιτητές, απφοίτους, καθηγητές, νέα από τα τμήματα του Σχολείου μας ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ Μαργαρίτα Περδικάρη του Δημήτρη Χατζή Θέατρο Θάλεια, στις 6 Μαρτίου 2009 Σκηνοθέτης ο Χρήστος Πετρίδης βασίζεται στο σενάριο της Ευαγγελίας Τσαρούχα (Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Μαργαρίτα Περδικάρη) με ηθοποιούς τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Συνέντευξη των μαθητών του Σχολείου με την Ευαγγελία Τσαρούχα Καλησπέρα, Κυρία Βαγγελιώ! Πείτε μας, γιατί στο Θάλεια; Επειδή η παράστασή μας αποτελεί ένα κομμάτι του Φεστιβάλ Μειονοτικών Θιάσων που στεγάζεται στο Θέατρο Θάλεια. Γιατί αυτό το θέμα; Γιατί ο Χατζής; Ο Δημήτρης Χατζής ζούσε στην Ουγγαρία Πέρσι γιορτάσαμε την εγκατάσταση Ελλήνων στην Ουγγαρία. Ο Χατζής είχε έρθει το 1949 μαζί με τους περισσότερους Έλληνες. H Μαργαρίτα Περδικάρη είναι θύμα μίας οικογένειες και μίας εποχής, της Κατοχής. Από θύμα γίνεται ηρωίδα, αυτοθυσιάζεται. Όπως έκανε και η Ιφιγένεια του Ευριπίδη στην Αυλίδα στην αρχαιότητα. Με θυσιάζετε; Αφήστε με να θυσιαστώ μόνη μου! Είναι επίκαιρο το θέμα σήμερα που κλείνουμε 60 χρόνια από τότε που εγκατασταθήκαμε στην Ουγγαρία. Πού γίνονταν οι πρόβες; Πρόβες γίνονταν στο σχολείο και στο Magyar Művelődési Intézet. Ποιοί συνεργάστηκαν; Η συνεργάτες της Νεανικής Σκηνής, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, και σκηνοθέτης ο Χρήστος Πετρίδης. Ευχαριστούμε, Κυρία Βαγγελιώ!

15 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 15 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Όπως κάθε χρόνο, οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας θα διεξαχθούν στο Ελληνικό Σχολείο Βουδαπέστης στην οδό Vécsey 5. την Τετάρτη 13 Μαΐου για τα επίπεδα Α και Β και την Πέμπτη 14 Μαΐου για τα επίπεδα Γ και Δ Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις από 2 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2009 Ποσό συμμετοχής: Α και Β επίπεδο 65 ευρώ, Γ και Δ επίπεδο 75 ευρώ Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα: και ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

16 16 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Μουσική Σε αυτό το τεύχος μας η Ελληνίδα Χάρις Αλεξίου και ο ελληνικής καταγωγής Ζ. Kollonay Η Χάρις Αλεξίου (πραγματικό όνομα Χαρίκλεια Ρούπακα) γεννήθηκε στη Θήβα το Το 1970 έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο τραγούδι. Το 1972 συμμετείχε (με το Γιώργο Νταλάρα) στο δίσκο «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, ερμηνεύοντας 3 τραγούδια, ενώ το 1979 ο δίσκος «Τα τραγούδια της Χαρούλας» αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα της. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις έχοντας ερμηνεύσει ένα μεγάλο αριθμό από έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. GÖRÖG VARÁZS Kollonay Zoltán zongoraművész zeneszerzővel Vengrinyák Edit beszélget A Nagykanizsán élő, s édesanyja révén görög származású zongoraművész zeneszerző, Kollonay Zoltán, a Budapesti és Bécsi Zeneakadémián tanult. Magyarországon több zongoraversenynek volt első helyezettje. Zongorán, szintetizátoron és orgonán adja elő saját darabjait szólóban vagy zenekara kíséretében. Zeneszerzői stílusa híd a klasszikus, görög és a könnyűzene között. Úgy tudom, hogy Te Nagykanizsán élsz. Van-e görög történelmi emléke a városnak? Nagykanizsán egykoron fontos szerepet töltöttek be a görögök. Kétszáz évig, a században voltak jelen a város életében. Főként kereskedelemmel foglalkoztak, de volt köztük tanító is. A kanizsai első boltok tulajdonosai közülük valók voltak, de a reformkorban is fontos szerepük volt ig létezett Nagykanizsán görög származású polgárok temetője. Van-e hagyománya a görög-magyar kapcsolatoknak? Van, régi és új keletű is egyben. Ortodox egyházi ceremónia szerint, a Görög Országos Önkormányzat és a Budapesti Görög Követség részvételével szentelték és avatták fel 2008-ban a nagykanizsai görögkeleti temető helyén állított keresztet, a Nagykanizsai Önkormányzat által kialakított emlékhelyen. Az ötlet Tarnóczky Attila lokálpatriótától származik, aki kutatásai nyomán bukkant értékes adatokra és fotókra a nagykanizsai görögségről. Kalota József görögkeleti esperes, érseki vikárius, a konstantinápolyi fennhatóság követe megszentelte a keresztet, majd Marton István polgármester, Alexandros Desipris, a Magyarországi Görög Nagykövetség katonai attaséja és Kanakisz Lefterisz koszorút helyezett el az emlékkereszt talapzatánál. Az események is közrejátszottak abban, hogy kezdeményeztél egy nagyszabású rendezvény megrendezését? A közelmúltban felszínre került görög emlékek, egy különleges görög koncert elképzelése, valamint Koranisz Laokratisszal, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának Elnökével, Agárdi Bendegúz Szpirosszal, a Fővárosi Görög Kisebbségi Önkormányzat Elnökével, valamint Kanakisz Lefterisz Hivatalvezetővel közös megbeszélés inspirált bennünket abban, hogy ráérezzünk arra, hogy különösen időszerű ez az alkalom, hogy Nagykanizsán megrendezzük a Görög Kulturális Napot május 2-án. A rendezvény ötletét mindenki üdvözölte és a megvalósításához szívesen csatlakozott Spiridon Georgiles, a Görög Köztársaság Magyarországi Nagykövete és Marton István Nagykanizsa Polgármestere is.

17 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 17 Milyen programok lennének ezen a rendezvényen? A közös elképzelés szerint a görög napon sor kerülhet protokoll eseményekre, elöljárók találkozására, az emlékhely koszorúzására, üzletember találkozóra, befektetési lehetőség megismerésére, testvérvárosi kapcsolat kialakításának lehetőségére, gasztronómiai élményre, művészeti kiállítás megnyitójára, görög előadóművész, zenész vendégszereplésére, görög zenekar és néptánccsoport fellépésére, táncestre, valamint a Greek Magic világzenei koncertem megrendezésére is. A rendezvényt az Országos -, és a Fővárosi Önkormányzat is támogatja, továbbá számítunk szponzorok jelentkezésére is. A koncertjeidet nagyon komoly érdeklődés kíséri. Mire számíthatunk ezen alkalommal? A Görög varázs koncertemet adjuk elő zenekarommal. A jellegzetes görög bűvös erő, varázs, mely görög hangulatot idéz, számtalan műfajban, művészeti ágban, akár kirándulás alkalmával vagy ott élve, oda vágyva mindig megállíthatatlanul előtör. Amikor összekapcsoltam a klasszikus zenei hagyományokat a görög dallam és ritmusvilággal pop zenei köntösben, akkor ébredtem arra rá, hogy ez a csodálatos érzés ebben az új egyéni stílusba szintén előtör. Sokan mondták már erre, hogy ezt a görög érzést ebben az előadásban mindenki megérti. Ez egy lendületes élő zenekari koncert, a megszokott koncertekhez képest, görög hangulattal, lüktető pop és klasszikus elemekkel, nyújt élvezetes szórakozás. Kollonay Zoltán zenéi és videói az Interneten meghallgathatók, megnézhetők: Παραδοσιακά μουσικά όργανα από τον ελλαδικό χώρο: Aυτήν τη φορά το ΚΑΝΟΝΑΚΙ, πιάνο της Ανατολής Το κανονάκι ή ψαλτήριο αποτελείται από ένα ηχείο σε σχήμα ορθογωνίου τραπεζίου, πάνω στο οποίο είναι τεντωμένες οι χορδές κατά μήκος των δυο παραλλήλων πλευρών του. Στο καπάκι ανοίγονται μια ή περισσότερες τρύπες, συχνά διακοσμημένες. Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται τα μανταλάκια, ή μαντάλια, ένα είδος από κινητούς καβαλάρηδες, που με το ανέβασμα ή το κατέβασμά τους υψώνουν ή χαμηλώνουν το ύψος των φθόγγων. Το κανονάκι παίζεται κρατημένο πάνω στα πόδια του οργανοπαίκτη, με δυο πένες ή νύχια, όπως λέγονται.. Οι φθόγγοι αποτελούνται από τρεις χορδές ο καθένας, κουρδισμένες όλες στον ίδιο τόνο. Η μελωδική έκταση του οργάνου είναι περίπου τρεισήμισυ οκτάβες. Οι νότες βρίσκονται σε αλληλουχία μεταξύ τους, δηλ. η μια μετά την άλλη. Το όργανο έλκει πιθανότατα το όνομά του από τον γνωστό μουσικό Κανόνα του Πυθαγόρα. Οι αρχές του ψαλτηρίου ανιχνεύονται στον ασιατικό χώρο, πολλούς αιώνες πριν από τους αρχαιοελληνικούς κλασικούς χρόνους. Έφθασε στην Ευρώπη από τους Άραβες με την ονομασία canon. Κατά την βυζαντινή περίοδο ονομάζεται ψαλτήριο. Από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα παιζόταν όρθιο, όπως η άρπα. Στους βυζαντινούς χρόνους υπάρχουν πολλά χειρόγραφα και τοιχογραφίες εκκλησιών, πλούσια σε πληροφορίες για το ψαλτήριο σε σχήμα τριγώνου ή τραπεζίου. Το όργανο διατηρήθηκε στην Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το Χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Το κανονάκι παίζει κυρίως στα θρακιώτικα, σε κωνσταντινουπολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Από τους πιο γνωστούς οργανοπαίκτες σήμερα είναι οι Ν. Στεφανίδης, Π. Ταμπούρης, Π. Δημητρακόπουλος, Μ. Κουτσαγγελίδης, Μ. Καρπάθιος, κ.ά.

18 18 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη Ο.Α.Σ.Ε. Η Ελλάδα έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), του μεγαλύτερου περιφερειακού Οργανισμού της Ευρώπης. Πιστεύεται ότι αυτή η συνεργασία 8α αποβεί σε καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαΐκη Ένωση και για τα διάφορα άλλα κράτη της Ευρώπης διότι έχει την εμπειρία από την προεδρεία στην Ε.Ε. της θέσης στα Βαλκάνια την έχει γεμίσει με εμπειρία αντιμετώπισης γεγονότων που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής στην περιοχή αυτή. Για αυτό τον λόγο Θα σας ενημερώνουμε για ότι έχει σχέση με τον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με προέδρευσα χώρα την Ελλάδα. Ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) είναι ο μεγαλύτερος διακυβερνιτικός οργανισμός του κόσμου για θέματα ασφάλειας. Έχει 56 κράτη-μέλη από την Ευρώπη, Κεντρική Ασία, τον Καυκασό και την Βόρεια Αμερική. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΜΟ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ & ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ. Το χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο και η είσοδος νέων προσώπων σε θέσεις Υπουργών και Υφυπουργών. Έτσι εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται οι κύριοι Αλογοσκούφης, Κοντός, Φώλιας και Λιάπης, ενώ νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Δένδιας στο Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολιτισμού, ο Κων/νος Μαρκόπουλος στο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας - Θράκης. Ατζέντα Színházajánló: Α Szépművészeti Múzeum egy kéréssel fordult Alföldi Róberthez. Α múzeum antik gyűjteményének 100. születésnapja alkalmából rendezze meg Euripidész Oresztész című tragédiáját. A művet ez időben játszák Alföldi rendezésében a Nemzeti Színházban. A kritikusok szerint Alföldi felrobbantotta az eddigi színházi kereteket, és egyben felmutatta a hazai színjátszás megújításának egyik lehetséges útját az ógörög tragédián keresztül. A Szalamisz szigetén i.e ban született Euripidész drámája különleges mű. Eltérően a többi görög színműtől, nem a palota bejáratánál, hanem a palota és a város közötti senkiföldjén játszódik, továbbá, hogy megkérdőjelezi az istenek mindenhatóságát. Euripidész magányos, zárkózott ember volt, s ezért a vígjátékírók gyakran kíméletlenül kigúnyolták a költészetét, családi életét. Már életében szenvedélyes viták gyűrűztek körülötte: akadtak lelkes hívei éppúgy, mint olyanok, akik kigúnyolták korában újszerű művészetét. Innen adódik, hogy ránk maradt két életrajzában és a rá vonatkozó források lapjain valósággal hemzsegnek az anekdoták és a pletykák: hogy apja szatócs, anyja zöldségeskofa volt, hogy két balsikerű házassága nőgyűlölővé tette, hogy emberkerülő természete miatt gyakran időzött Szalamisz szigetén egy barlangban, s hogy halála sem természetes módon esett: egyik változat szerint ellene felbőszült nők, illetve a másik szerint kutyák marcangolták szét. A 92 darabjából 18 maradt fenn: Alkésztisz, Medeia (432-ből), Heraklidák, Hippolütosz, Andromakhé, Hekabé, Az esdeklők (vagy Oltalomkeresők) (Hiketides), Az őrjöngő Héraklész, Ión, Trójai nők, Elektra, Heléna, Iphigenia a tauruszok között, Phoinikiai, Oresztész, Iphigenia Auliszban, Bacchánsnők, Küklópsz További információk a darabbal kapcsolatosan:

19 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 19 El Grecο, (στα ελληνικά Ελ Γκρέκο), είναι ο τίτλος μίας ελληνικής κινηματογραφικής ιστορικής ταινίας διεθνούς παραγωγής, του 2007, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, και σενάριο Τζάκι Παβλένκο, και Γιάννη Σμαραγδή, με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, αφηγείται την ιστορία του Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως Ελ Γκρέκο. Για την ταινία εργάστηκαν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές, το καστ είναι διεθνές, ενώ συμπαραγωγοί είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες (Szekeres Dénes). Κινηματογράφοι: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest Rákóczi út 21., tel: ) Vörösmarty (1085 Budapest Üllői út 4., a Kálvin térnél., tel: ) Η 32Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΥΔΑΠΈΣΤΗΣ 2009 Συμμετείχαν 36 χώρες με 800 εκθέτες Εντυπωσιακή η παρουσία και προβολή του Ελληνικού Τουρισμού Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα Στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Οργανισμού HUNGEXPO Βουδαπέστης, από 26/2 μέχρι 1/3 2009, πραγματοποιήθηκε η 32η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες με 800 εκθέτες. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, από ελληνικής πλευράς παρέστη ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βουδαπέστη, κ. Σπυρίδων Γεωργιλές, ο Πρόεδρος της HELEXPO, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Ουγγαρίας και Αυστρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς, ο Νομάρχης Πιερίας, κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΑΕΟΥ κ. Λαοκράτης Κοράνης, πολλά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, καθώς και πολλοί ομογενείς μας. δυναμική ανάπτυξη του Τουρισμού της χώρας. Στην διάρκεια της Έκθεσης, σ όλη σχεδόν την ουγγρική πρωτεύουσα, κυριαρχούσε το ελληνικό χρώμα, ενώ στο κέντρο της Έκθεσης, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια, στήθηκε το «Ελληνικό χωριό», γύρω απ το Η Ελλάδα, για δεύτερη τώρα φορά, ήταν τιμώμενη χώρα, γεγονός που οφείλεται στην

20 20 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας οποίο στεγάστηκαν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, που επί δεκαετίες τώρα δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία. Επίσης τα ελληνικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, όπως ο «Ελληνισμός», «Χελιδονάκι», «Ήλιος» και τα μουσικά μας όργανα «Μύδρος», «Παλιό Μπουζούκι» και «Μασκαράδες», με τις ελληνικές εθνικές τους ενδυμασίες, σ όλη την διάρκεια της Έκθεσης, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια. Το ίδιο και τα καλλιτεχνικά συγκροτήματα από τις Νομαρχίες Κεφαλληνίας και Χαλκιδικής. Μεγάλη εντύπωση παρουσίασε η έκθεση 18 ορθοστατών με καλλιτεχνικές φωτογραφίες που παρουσίασαν το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου της Βουδαπέστης, ενώ η διαφημιστική εκστρατεία έλαβε χώρα, με την ανάρτηση αφισσών του ΕΟΤ, σε τραμ της Βουδαπέστης και σε στάσεις λεωφορείων. «Φέτος η έφοδος του Ελληνικού Τουρισμού είναι όχι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και δυναμική, διότι ακόμα και στις σημερινές συνθήκες που αναμένονται μεγάλοι κλυδωνισμοί, και χωρίς να γνωρίζουμε την έκβασή τους, οι Έλληνες οργανώνουν την εκστρατεία τους για την προώθηση του τουριστικού τους παραδείσου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το σύνθημα: «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», τόνισε στην εφημερίδα μας ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, Ούγγρος εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς τουρισμού. Σημείωσε επίσης, πως, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ίσως σύντομα θα πλήξει και την χώρα του, οι Ούγγροι τουρίστες στρέφουν τα βλέμματά τους προς την Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα προορισμός τους ήταν η Κροατία, οποία συνορεύει με την Ουγγαρία, όμως αυτή η χώρα για μας είναι πολύ ακριβή σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ η χώρα σας είναι φτηνή και αρκετά προσιτή και για εκείνες της χιλιάδες ουγγρικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αν και στον ορίζοντα διαφαίνονται ήδη τα φαινόμενα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», - είπε καταλήγοντας ο συνομιλητής μας. Στα πλαίσια της Έκθεσης ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, συναντήθηκε με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που, επί δεκαετίες τώρα, δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία, οι οποίοι αφού συζήτησαν θέματα τουριστικών υποθέσεων, εξέθεσαν και τα προβλήματά τους και έκαναν μια σειρά προτάσεις και παρατηρήσεις, που αφορούν την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών γραφείων εξωτερικού και Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Στην Ουγγαρία από πολύ παλιά λειτουργούν με μεγάλες επιτυχίες τα ακόλουθα τουριστικά γραφεία ελληνικών συμφερόντων, αναφέροντας τα βασικότερα απ αυτά: HELIOS TRAVEL, THEO TOURS, DIAS ZEUS TRAVEL, JIMAKOS TOURS, SIA & LEO KFT, ANETT TOURS, AEOLUS TRAVEL, APOLLON TRAVEL κ.α. Ελληνικά τουριστικά γραφεία λειτουργούν και δε αρκετές πόλεις της Ουγγαρίας, και που συνεργάζονται με ουγγρικά επίσης γραφεία με ελληνικά συμφέροντα. Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αλεξανδράκης, ύστερα απ την συνάντησή του με τους Έλληνες ταξιδιωτικούς

21 Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 21 πρακτόρους στην Ουγγαρία, μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος απ αυτό το θέαμα της Έκθεσης, καθώς και απ την μαζική και δυναμική συμμετοχή του Ελληνικού Τουρισμού. Η παρούσα ζωντάνια που βλέπουμε σήμερα εδώ, μπορεί και πρέπει να βοηθήσει και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας μας. Η συμμετοχή των εθνικών περιπτέρων. Την πρώτη μέρα της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε η παρουσία των περιφερειών Χαλκιδικής, Πιερίας, καθώς και της πόλεως Θεσσαλονίκης, με 70 σχεδόν ταξιδιωτικούς πράκτορες, που δραστηριοποιούνται στην ουγγρική αγορά. Επίσης στο πλαίσιο της προβολής της Ελλάδας, εκτός από το Κεντρικό Περίπτερο του ΕΟΤ, συμμετείχαν 17 νομαρχίες, όπως η Χαλκιδική, Αργολίδα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, όλες η νομαρχίες της Κρήτης, και οι νομαρχίες Επτανήσων, Λάρισας, Πιερίας, Εύβοιας, Ρόδου. Όλα σχεδόν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είχαν κατακλειστεί από πλήθος Ούγγρων επισκεπτών στην Έκθεση, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν έντονα για τον πολιτιστικό, οικολογικό, αθλητικό, για τον θαλάσσιο και ιαματικό τουρισμό κτλ., της χώρας μας, ενώ παράλληλα Ούγγροι τουριστικοί πράκτορες, τουριστικά γραφεία, ξενοδόχοι αντάλλαξαν γνώμες με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επίσκεψη εκατοντάδων Ούγγρων πολιτών στα περίπτερα της Νομαρχίας Πιερίας, αυτής της πεντάμορφης περιοχής της χώρας μας, στην οποία κάθε χρόνο ταξιδεύουν χιλιάδες Ούγγροι τουρίστες. Η περιφέρειά μας, - υπογράμμισε ο κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, Νομάρχης Πιερίας, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους τουρίστες, γεγονός που οφείλεται στην απαράμιλλη σύνθεση των φυσικών και παραδοσιακών χρωμάτων στις πρόποδες του Ολύμπου, ενώ το Λιτόχωρο είναι η πύλη των θεϊκών κατοικιών, και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σπίτι των θεών των αρχαίων Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια με τις προσπάθειές μας πετύχαμε πολλά έργα, σημαντικά, όπως η νέα υποδομή, η παροχή νερού σε 31 χωριά, η καθαρότητα του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού. Διαθέτουμε λιμάνια στην Παραλία, την Μεθώνη και τώρα στο Λιτόχωρο, ενώ στην παραλία της Σκοτίνας βρίσκεται το μεγαλύτερο κάμπινγκ των Βαλκανίων και δεκάδες άλλα κάμπινγκ, μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, καθώς και ενοικιαζόμενα σπίτια. Ο Πλαταμώνας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Πιερίας, με πεντακάθαρη θάλασσα, αμμουδιές, ακρογιαλιές και με πυκνό δάσος. Επίσης οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν μια σειρά αρχαία μνημεία και πολιτιστικά κέντρα. Τόσο οι κάτοικοι της Πιερίας όσο και οι ξένοι τουρίστες σέβονται και τιμούν το πάτριο αυτό ιερό τόπο. Συνεχίζεται η τουριστική μας εκστρατεία. Ο Διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας και Ουγγαρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς, σημείωσε ότι η παρουσία του Ελληνικού Τουρισμού στην Διεθνή Έκθεση Βουδαπέστης, είναι εντυπωσιακή. Βέβαια έγιναν μεγάλες διαφημίσεις με διάφορες εκθέσεις φωτογραφιών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε όπως κάθε μήνα θα γίνεται συνάντηση στη Βουδαπέστη με τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες στην Ουγγαρία, όπου θα ανταλλάξουμε την πείρα μας και θα εξετάζουμε νέες μορφές και μεθόδους για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού. Ενώ στις 31 Μαρτίου τ.ε., στη Βουδαπέστη, θα οργανώσουμε μεγάλη εκδήλωση, σε ποταμόπλοιο αγκυροβολημένο στον Δούναμα, με την συμμετοχή εκπροσωπών του τουρισμού από την Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, καθώς και πολλών άλλων τουριστικών πρακτόρων, ειδικών σε θέματα τουριστικής κίνησης, δημοσιογράφων, με κύριο θέμα τα άμεσα καθήκοντα και η περαιτέρω βελτίωση του Ελληνικού Τουρισμού. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν 180 εκπρόσωποι του τουρισμού και άλλων στελεχών που ασχολούνται με τουριστικά θέματα. (Χρ. Αθανασίου)

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΪΟΣ 2010 750 FT 3

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΪΟΣ 2010 750 FT 3 ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΪΟΣ 2010 750 FT 3 Φιλική συνάντηση με τ αδέλφια μας από την Τσεχία Μάιος 2010

Διαβάστε περισσότερα

Συμπόσ ο του Ινστιτούτου Ερευ ών στην Αθήνα

Συμπόσ ο του Ινστιτούτου Ερευ ών στην Αθήνα ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΪΟΣ 2011 750 FT 3 Βασίλης Βασι ός Συμπόσ ο του Ινστιτούτου Ερευ ών στην Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ! 750 FT 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011. ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ! 750 FT 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011. ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 750 FT 3 ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ! ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ.. Αποκριάτικο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 750 FT 3

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 750 FT 3 ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 750 FT 3 Η Ο Ε Στις 19 Σεπτεμβρίου στην έπαυλη του πρώην Σινεμά

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική 2.

Τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική 2. ΕΤος: 15 ο Εκδοση της άυτοδιοίκησης Ελλήνων ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική 2. ελληνισμóς

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών Αγκότα Κρίστοφ Μια βόλτα στο Ér Οι Έλληνες στο S es v

Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών Αγκότα Κρίστοφ Μια βόλτα στο Ér Οι Έλληνες στο S es v ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 750 FT 3 Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών Αγκότα Κρίστοφ Μια βόλτα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 750 FT 3 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο 60 χρόνια απ την εκτέλεση του

Διαβάστε περισσότερα

Καλές γιορτές, Χρόνια πολλά!

Καλές γιορτές, Χρόνια πολλά! ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 750 FT 3 Καλές γιορτές, Χρόνια πολλά! ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 750 FT 3

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 750 FT 3 ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 750 FT 3 Εικόνες από την γιορτή για την Επέτειο της ΕΠΟΝ ΜΑρτιΟς

Διαβάστε περισσότερα

70 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ

70 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 750 FT 3 70 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ Έκτορας Δούκας: Οι ηρωικές

Διαβάστε περισσότερα

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ Χρίστος Τσιαμούλης Νέοι Ούγγροι ποιητές 750 FT 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ Χρίστος Τσιαμούλης Νέοι Ούγγροι ποιητές 750 FT 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 750 FT 3 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ Χρίστος Τσιαμούλης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνισμóς. Απρίλιος 2009. ΈΤΟΣ: 16 o Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας. Ελληνισμóς Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 1

Ελληνισμóς. Απρίλιος 2009. ΈΤΟΣ: 16 o Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας. Ελληνισμóς Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 1 Ελληνισμóς Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας 1 Ελληνισμóς ΈΤΟΣ: 16 o Έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA Απρίλιος 2009

Διαβάστε περισσότερα

190 χρ ια από την Επανάσταση του 21

190 χρ ια από την Επανάσταση του 21 ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 750 FT 3 Οι Δάρ κες στη Βουδαπέστη 68 χρ ια ΕΠΟΝ Πώς γ όρτασαν ι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 750 FT 3

ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 750 FT 3 ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 750 FT 3 σχέδιο Μαρίας Μαγγιώρου από φωτογραφία εποχής, 2010 Εορτασμός

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά, πηγή ζωής μυστικό μακροζωίας...

Ελιά, πηγή ζωής μυστικό μακροζωίας... ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 750 FT 3 Ελιά, πηγή ζωής μυστικό μακροζωίας... Ελληνική βραδιά στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. 27/10/2012 10,00 π.μ. κατάθεση στεφάνων (Vizafogó, Budapest, XIII. Népfürdő u., Duna-part)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. 27/10/2012 10,00 π.μ. κατάθεση στεφάνων (Vizafogó, Budapest, XIII. Népfürdő u., Duna-part) ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 750 FT 3 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 27/10/2012 10,00 π.μ. κατάθεση στεφάνων (Vizafogó,

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική

τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική έτοσ: 15 ο έκδοση της αυτοδιοίκησης έλλήνων ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη των Μουσών, την μουσική Tα νέα μας

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius Δ. Χατζής στη Στέγη 750 FT 3 ΜΑΪΟΣ 2012. ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας

Εργατική Πρωτομαγιά Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius Δ. Χατζής στη Στέγη 750 FT 3 ΜΑΪΟΣ 2012. ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΜΑΪΟΣ 2012 750 FT 3 Εργατική Πρωτομαγιά Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius Δ. Χατζής

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο, 38 χρόνια μετά Αχαρνείς με τη Νεανική Σκηνή Μια βόλτα στο Σέγκεντ Εορτασμός του ΟΧΙ

Πολυτεχνείο, 38 χρόνια μετά Αχαρνείς με τη Νεανική Σκηνή Μια βόλτα στο Σέγκεντ Εορτασμός του ΟΧΙ ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 750 FT 3 Πολυτεχνείο, 38 χρόνια μετά Αχαρνείς με τη Νεανική Σκηνή

Διαβάστε περισσότερα

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sy-ap-re@hotmail.com. Εκδηλώσεις Αυγούστου 2012

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sy-ap-re@hotmail.com. Εκδηλώσεις Αυγούστου 2012 ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΙΛΙΟΝ 79 ΚΩΔΙΚΟΣ 014407 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΩΝ Στουρνάρη 45 Τ.Κ. 10682 Αθήνα Τηλ.: 210 3812660 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 144

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη νέου σχολικού έτους. Απογραφή πληθυσμού, μας αφορά! Μια ζωή σε τρεις πατρίδες. μειώθηκαν οι αποσπασμένοι δάσκαλοι

Έναρξη νέου σχολικού έτους. Απογραφή πληθυσμού, μας αφορά! Μια ζωή σε τρεις πατρίδες. μειώθηκαν οι αποσπασμένοι δάσκαλοι ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 750 FT 3 Έναρξη νέου σχολικού έτους μειώθηκαν οι αποσπασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

«Τα πάντα ρέουν και τίποτα δε μένει, τα πάντα κυλούν και τίποτα δε μένει σταθερό»

«Τα πάντα ρέουν και τίποτα δε μένει, τα πάντα κυλούν και τίποτα δε μένει σταθερό» ΕΤΟΣ: 16 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 750 FT 3 «Από την ασυμφωνία βγαίνει η ομορφότερη αρμονία» «Αν

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση στην Ελλάδα 750 FT 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011. ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας

Η κρίση στην Ελλάδα 750 FT 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011. ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΤΟΣ: 17 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 750 FT 3 Η κρίση στην Ελλάδα Πρόσκληση Ο Πολιτιστικός Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η Αραδίππου αντιστέκεται!

Η Αραδίππου αντιστέκεται! Διαβάστε Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φανούριος» Σελίδα 10 Αραδιππιώτες που μας τιμούν Σελίδα 12 Η προδημοτική εκπαίδευση στην Αραδίππου Σελίδα 14 Εκπαιδευτικά θέματα Σελίδα 14-20 Όλη η Αθλητική Επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Καλή Χρονιά! 750 FT 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012. ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας

Καλή Χρονιά! 750 FT 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012. ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ΕΤΟΣ: 18 ο Εκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας ELLINIZMOSZ MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KIADVÁNYA ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 750 FT 3 Καλή Χρονιά! A MGOÖ képviselőinek részvétele a 2011-es

Διαβάστε περισσότερα

Ξεχώρισαν... 26η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση

Ξεχώρισαν... 26η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση Ξεχώρισαν... _5 26η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση Η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση είναι το ετήσιο ραντεβού του Κλάδου Ανιχνευτών με τον πολιτισμό. Για έναν ολόκληρο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sarentinioton@afterzed.gr

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sarentinioton@afterzed.gr ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΙΛΙΟΝ 79 ΚΩΔΙΚΟΣ 4407 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΩΝ Στουρνάρη 45 Τ.Κ. 10682 Αθήνα Τηλ.: 210 3812660 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 141

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ GRIECHISCHE MEINUNG ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ GRIECHISCHE MEINUNG ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ GRIECHISCHE MEINUNG ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ.. - ΕΤΟΣ 12ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 134 - ΕΔΡΑ DUSSELDORF ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ZEITUNG FUER DIE GRIECHEN

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ΚΡΗΤΑΙΕΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 7 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 WWW.WCC.GR ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ Ο Μανόλης Βεληβασάκης νέος πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

cover tigones istories_layout 1 4/5/14 7:57 PM Page 1 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014

cover tigones istories_layout 1 4/5/14 7:57 PM Page 1 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014 Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Επιστημών Αγωγής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών

Διαβάστε περισσότερα