Αιώνας των επιστηµονικών επαναστάσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αιώνας των επιστηµονικών επαναστάσεων"

Transcript

1

2 Αιώνας των επιστηµονικών επαναστάσεων Οι δύο παγκόσµιοι πόλεµοι που αιµατοκύλισαν όλες τις χώρες του πλανήτη κατά τον 20 ο αιώνα, εκτός από τις ολέθριες και καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν, συντέλεσαν και στην διάδοση ενός δηµιουργικού ρεύµατος που είχε ως αποτέλεσµα τη θεαµατική εξέλιξη των ε π ι σ τ η µ ο ν ι κ ώ ν κ α ι τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ώ ν επιτευγµάτων του 19 ου αιώνα.

3 Πρόοδος των Φυσικών Επιστηµών Τον 20 ο αιώνα προέκυψαν πολλά ερώτηµατα προς απάντηση σχετικά µε την επιχείρηση της λεπτοµερούς ερµήνευσης των φαινοµένων της φύσης. Ένα από τα κυριότερα ζητήµατα µε τα οποία ασχολήθηκαν οι επιστήµονες της εποχής ήταν η θερµοδυναµική.

4 Τι είναι η θερµοδυναµική; Η θερµοδυναµική είναι η µελέτη της µετατροπής ενέργειας από µηχανική ενέργεια σε θερµότητα και αντίστροφα, µέσα από τη µελέτη θερµικών διεργασιών. Ο πρώτος νόµος της θερµοδυναµικής είναι µια διατύπωση της αρχής διατήρησης της ενέργειας. Δηλώνει ότι η ενέργεια δεν µπορεί να δηµιουργηθεί, ούτε να εξαφανισθεί, µπορεί µόνο να µετατραπεί από τη µια µορφή στην άλλη και να διαχεθεί στο περιβαλλόν. Κάποια από τα ερωτήµατα σχετικά µε τη θερµοδυναµική βρήκαν σχετικά ικανοποιητικές απαντήσεις, όπως αυτή του Μαξ Πλανκ ( ), που ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη µορφή της θεωρίας της κβάντωσης.

5 Albert Einstein Ο Ά λ µ π ε ρ τ Αϊνστάιν ήταν φυσικός γερµανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί µε το Νόµπελ Φυσικής. Είναι ο θ ε µ ε λ ι ω τ ή ς της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σηµαντικότερος επιστήµονας του 20ού αιώνα.

6 Θεωρία της Σχετικότητας Η θεωρία της σχετικότητας ή απλά σχετικότητα αναφέρεται σε τρεις θεωρίες: Στην αρχή της σχετικότητας του Γαλιλαίου. Στη γενική και ειδική θεωρία της σχετκότητας του Άλµπερτ Αϊνστάιν

7 Γενική Σχετικότητα Ø Ο χρόνος περνά διαφορετικά σε χαµηλότερα βαρυτικά δυναµικά. Το φαινόµενο αυτό ονοµάζεται βαρυτική διαστολή του χρόνου. Ø Σύµφωνα µε τη γενική θεωρία της σχετικότητας: Οι τροχιές αλλάζουν µε τρόπο µη αναµενόµενο από τη θεωρία του Νεύτωνα για τη βαρύτητα. Ø Ακόµα και οι ακτίνες του φωτός (όπου τα φωτόνια δεν έχουν µάζα) αλλάζουν πορεία παρουσία ενός βαρυτικού πεδίου. Ø Η διαστολή του Σύµπαντος, και τα µακρινά µέρη του αποµακρύνονται από εµάς σχεδόν µε την ταχύτητα του φωτός. Αυτό δεν αντιτίθεται στην ειδική σχετικότητα, καθώς είναι το ίδιο το σύµπαν το οποίο διαστέλλεται.

8 Το παράδοξο των διδύµων Έστω ότι υπήρχαν δύο δίδυµα αδέρφια. Ο ένας από αυτούς είναι αστροναύτης και ταξιδεύει µε την ταχύτητα του φωτός ως το κοντινότερο µας αστέρι, ενώ ο άλλος αδερφός παρέµεινε στη Γη. Όταν ο αδερφός που ταξίδεψε στο διάστηµα γύρισε, αντίκρισε ότι ο δίδυµος αδερφός του είχε πια γεράσει,ενώ ο ίδιος δεν είχε γεράσει ούτε µέρα. Με αυτό το παράδειγµα βλέπουµε πως ο χρόνος διαστέλεται καθώς ένα σώµα κινείται µε την ταχύτητα του φωτός.αυτό το απέδειξε ο Αϊνστάιν µε τη γενική θεωρία της σχετικότητας

9 Ειδική Σχετικότητα Ειδική σχετικότητα: είναι µια θεωρία της δοµής του χωροχρόνου, την οποία εισήγαγε ο Άλµπερτ Άινσταϊν το Βασίζεται σε δύο αξιώµατα τα οποία είναι αντίθετα µε την κλασική µηχανική: Ø Ø Οι νόµοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που βρίσκονται σε αδρανειακό σύστηµα αναφοράς (αρχή σχετικότητας του Γαλιλαίου). Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός.

10 Τι αναφέρουν µε απλά λόγια οι θεωρίες του Αϊνστάιν; Ένα συνοπτικό βιντεάκι που εξηγεί µε απλά λόγια τη θεωρία της σχετικότητας:

11 Albert Einstein Ο Αϊνστάιν πάντα προσπαθούσε να γίνεται κατανοητός στον απλό και ανειδίκευτο λαό, γιατί όπως είναι γνωστό ο περιβόητος φυσικός δεν ήταν µόνο σπουδαίος επιστήµονας, αλλά και αξιαγάπητη προσωπικότητα γι αυτο και άφησε πίσω του εκτός από τις θεωρίες του και κάποια αποφθέγµάτα όπως: Η φαντασία είναι πιο σηµαντική από τη γνώση. Αν δεν µπορείς να εξηγήσεις κάτι απλά, τότε δεν το έχεις κατανοήσει πλήρως. Όσο περισσότερο αναλύω την επιστήµη, τόσο βαθύτερη γίνεται η πίστη µου στο Θεό. Ο Κάθε ένας από µας είναι ιδιοφυία. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώνει στα δέντρα, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο. H δηµιουργικότητα είναι όταν η εξυπνάδα διασκεδάζει. Προσπάθησε να γίνεις ένας άνθρωπος µε αξία και όχι κάποιος απλώς επιτυχηµένος. Φοβάµαι πως όταν η ενασχόληση µε την τεχνολογία ξεπεράσει την ανθρώπινη επαφή τότε θα ζούµε σε έναν κόσµο περικυκλωµένο από ηλίθιους.

12 Stephen Hawking Ο Stephen Hawking είναι θεωρητικός φυσικός και κοσµολόγος και ένας από τους µεγαλύτερους εν ζωή επιστήµονες. Γεννηµένος στα µέσα του 20ου αιώνα στην Οξφόρδη. Εχει αποδείξει σηµαντικά θεωρήµατα όπως αυτό της αρχής του σύµπαντος µε το Big Bang και την ύπαρξη, αλλά και τη συµπεριφορά των µαύρων τρυπών. Είναι αξιοθαύµαστο το πώς αυτος ο άνθρωπος ο οποίος υποφέρει από µία ασθένεια του κινητικού νευρώνα και έχει µείνει παράλυτος, έχει διατυπώσει θεωρίες τέτοιου µεγέθους. Επιπλέον πρέπει να σηµειωθεί ότι λόγω της ασθένειας του είναι ανήµπορος να µιλήσει και το κάνει µέσω ενός υπολογιστή που χειρίζεται µε τον µόνο µυ που µπορει να κινήσει, τον αντιχειρα του.

13 Οι µαύρες τρύπες Μαύρη τρύπα είναι µια συγκέντρωση µάζας σηµαντικά µεγάλης ώστε η δύναµη της βαρύτητας να µην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά µόνο µέσω κβαντικής συµπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν µπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της µαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «µαύρη»

14 Οι µαύρες τρύπες του Hawking Συµφωνα µε τη θεωρία αυτή οι µαύρες τρύπες, αντί να ελκύουν τα πάντα προς αυτές, εκπέµπουν µια ακτινοβολία η οποία είναι ανιχνεύσιµη και έχει τη µορφή ακτινοβολίας γ ( ραδιενέργεια) που ονοµαζεται από πολλους ακτινοβολία Hawking.

15 Neil Armstrong Ο Νηλ Άρµστρονγκ ήταν Αµερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής. Θα µείνει όµως για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

16 Neil Armstrong Το 1962 επιλέχθηκε για το σώµα α σ τ ρ ο ν α υ τώ ν κα ι το ή τα ν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγµατοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστηµοπλοίων στο διάστηµα. Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Agena µε συνδεδεµένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όµως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρµστρονγκ κατάφερε µε ψύχραιµους χειρισµούς να αποσυνδέσει το Gemini. Η δεύτερη διαστηµική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου, 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας: "That's one small step for man, one giant leap for mankind."

17 Neil Armstrong Το βιντεάκι που ακολουθεί δείχνει την προσελήνωση του Neil Armstrong και του υπόλοιπου πληρώµατος. ( Δείτε το όλο)

18 Το πρώτο διαστηµόπλοιο Η αρχική µελέτη για τον σχεδιασµό του διαστηµοπλοίου Απόλλων ξ ε κ ί ν η σ ε τ ο Ό τ α ν επισηµοποιήθηκε ο στόχος της α πο σ τολ ή ς α ν θ ρ ώπο υ σ τ η ν Σελήνη, ξεκίνησε ο λεπτοµερής σχεδιασµός του Command/Service Module (CSM). Ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλέπονταν η απευθείας χρήση του για να φτάσουν οι αστροναύτες στην σεληνιακή επιφάνεια και να επιστρέψουν, τελικά αποφασίστηκε η δηµιουργία µιας σεληνακάτου (Lunar Module, LM) µε την οποία δύο αστροναύτες θα έφταναν στην επιφάνεια και θα επέστρεφαν στο CSM, το οποίο πλέον θα χρησιµοποιούνταν για την µεταφορά των αστροναυτών από και προς την Σελήνη.

19 Εξέλιξη των µέσων µεταφοράς τον 20ό αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 20 ου αιώνα, µαζί µε όλους τους άλλους τοµείς των διάφορων επιστηµών που α ν α π τ ύ χ θ η κ α ν εκείνη την περίοδο, ε ξ ε λ ί χ θ η κ α εντυπωσιακά και τα µέσα µεταφοράς.

20 Το υπερηχητικό αεροπλάνο Κονκόρντ ο Κονκόρντ (Concorde) ήταν το ένα από τους δυο τύπους υπερηχητικών επιβατηγών αεροπλάνων π ου έχουν κατασκευαστεί µέχρι σήµερα, αλλά και το µόνο που εντάχθηκε σε δροµολογηµένες πτήσεις. Το Κονκόρντ αποτέλεσε για περίπου µισό αιώνα το καύχηµα της αγγλο-γαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, πετούσε µε ταχύτητα 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου σε µέγιστο ύψος πόδια.

21 Ο γαλλικός σιδηρόδροµος υψηλής ταχύτητας (TGV). ο TGV δηλαδή Τραίνο Υψηλών Ταχυτήτων στα Γαλλικά είναι µία γαλλική σιδηροδροµική υπηρεσία υψηλών ταχυτήτων που αναπτύχθηκε από τον γαλλικό οργανισµό σιδηροδρόµων, από τον οποίο και γίνεται κυρίως η λειτουργία. Ύστερα από την εναρκτήρια γραµµή Παρίσι - Λυών το 1981, το δίκτυο του TGV που έχει ως κέντρο το Παρίσι, επεκτάθηκε συνδέοντας πόλεις της Γαλλίας και των γειτονικών χωρών. Διατηρεί το ρεκόρ ως ταχύτερο τραίνο µε τροχούς έχοντας πετύχει ταχύτητα 574χλµ/ ώρα τον Απρίλιο του 2007 και επίσης το ρεκόρ της µεγαλύτερης µέσης ωριαίας ταχύτητας για υπηρεσία µεταφοράς επιβατών.

22 Η πρόοδος της ιατρικής Η ιατρική σηµείωσε, επίσης, εκπληκτικές προόδους. Ασθένειες που στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν θ α ν α τ η φ ό ρ ε ς ( φ υ µ α τ ί ω σ η, ε λ ο ν ο σ ί α ) αντιµετωπίστηκαν αποτελεσµατικά. Επίσης, η ανακάλυψη των ιών της πενικιλίνης (Αλεξάντερ Φλέµινγκ, 1928) και των αντιβιοτικών επέτρεψαν την αντιµετώπιση ιογενών ασθενειών. Επιπλέον, έγιναν εφικτές οι µεταµοσχεύσεις οργάνων, οι καρδιοχειρουργικές επεµβάσεις και οι επεµβάσεις µε ακτίνες λέιζερ. Τεράστιο βήµα στην αντιµετώπιση των προβληµάτων ανθρώπινης στειρότητας υπήρξε η γέννηση το 1978 του πρώτου παιδιού του σωλήνα, δηλαδή του πρώτου βρέφους που είχε προέλθει από εξωσωµατική γονιµοποίηση.

23 Alexander Fleming Ο Σ ε ρ Αλεξάντερ Φλέµινγκ ήταν Σκωτσέζος βιολόγος και φαρµακολόγο ς, που ασχολήθηκε ερευνητικά µε τη βακτηριολογία, την ανοσολογία και τηχηµειοθεραπεία. Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλλίνης, το 1928, για την οποία και πήρε τ ο Β ρ α β ε ί ο Ν ό µ π ε λ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945 µαζί µε τους Φλόρεϋ και Τσέιν.

24 Το πρώτο αντιβιοτικό Η τυχαία ανακάλυψη του Φλέµινγκ και η α π ο µ ό ν ω σ η τ η ς π ε ν ι κ ι λ λ ί ν η ς τ ο ν Σεπτέµβριο 1928 σηµάδεψε την έναρξη µιας νέας εποχής στην Ιατρική, της εποχής των αντιβιοτικών. Ο Φλέµινγκ ανακάλυψε επίσης από πολύ νωρίς ότι τα βακτήρια ανέπτυσσαν αντοχή στα αντιβιοτικά όποτε η δόση της πενικιλλίνης ήταν πολύ µικρή ή η χρήση της ήταν χρονικά περιορισµένη. Ο Φλέµινγκ συνιστούσε προσοχή στη χρήση της πενικιλλίνης όταν έδινε διαλέξεις σε πολλές χώρες της Γης. Προειδοποιούσε να µη χρησιµοποιείται το αντιβιοτικό παρά µόνο όταν υπήρχε ορθά διαγνωσµένη αιτία, και όταν χρησιµοποιείται να χορηγείται σε αρκετή ποσότητα και επί αρκετό χρονικό διάστηµα, γιατί αλλιώς δίνεται η ευκαιρία στα βακτηρίδια να αναπτύξουν ανθεκτικά στελέχη τους ως προς το συγκεκριµένο φάρµακο.

25 Sigmund Freud Ο Sigmund Freud ήταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεµελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τοµέα της ψυχολογίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που µελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως τ ο α σ υ ν ε ί δ η τ ο, τ η ν απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

26 Το ασυνείδητο του Freud Το ασυνείδητο είναι µια έννοια της ψυχολογίας που, ενώ χρησιµοποιήθηκε από πολλούς στο παρελθόν, την σηµερινή της ισχύ την έλαβε από τον Σίγκµουντ Φρόυντ. Το ασυνείδητο µπορεί να περιγραφεί ως εκείνο το µέρος του µυαλού το οποίο "γεννάει" πολλές νοητικές διαδικασίες, οι οποίες εκδηλώνονται στο µυαλό του ατόµου χωρίς το άτοµο να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτές οι διαδικασίες περιλαµβάνουν ασυνείδητα συναισθήµατα, ασυνείδητες σκέψεις ή/ και ιδέες, ασυνείδητες αντιλήψεις, ασυνείδητες αντιδράσεις, συµπλέγµατα, φοβίες και κρυφούς πόθους και επιθυµίες.

27 Η ερµήνευση των ονείρων από το Freud Κατά τον Φρόυντ, τα όνειρα προσφέρουν µια κλειδαρότρυπα στο ασυνείδητο µας. Με τη βοήθεια του υποσυνείδητού µας συγκρατεί τις καταπιεσµένες µας επιθυµίες και τους κρυφούς µας πόθους. Αλλά επίσης µε τα άσχηµα όνειρα µας υποδεικνύει για το τι δεν θα θέλαµε να γίνει στην πραγµατικότητα. Ένας εσωτερικός µηχανισµός λογοκρισίας (στη γλώσσα της ψυχολογίας αυτό ονοµάστηκε αργότερα υπερ-εγώ), µεταµφιέζει τις σκέψεις µας ώστε να µην δούµε την πραγµατική τους φύση. Εξυπηρετεί από τη µια την ανάγκη µας να ικανοποιήσουµε µε κάποιο τρόπο τις καταπιεσµένες επιθυµίες ενώ ταυτόχρονα δεν διακόπτει τον ήρεµο ύπνο µας. Ο Φρόυντ πίστευε ότι για να αποκωδικοποιήσουµε τα όνειρα πρέπει να προσέξουµε περισσότερο τα συναισθήµατα και τις σκέψεις που µας προκαλούν. Οι σκέψεις αυτές µπορούν µετά να µας οδηγήσουν σε άλλα συναισθήµατα και συνειρµούς. Μερικές φορές φτάνει το πρώτο πράγµα που έρχεται στο µυαλό µας.

28 Η απώθηση του Freud Είναι ο βασικός και πρωταρχικός αµυντικός µηχανισµός που βρίσκεται κάτω από όλους τους άλλους µηχανισµούς. Μοιάζει µε απώλεια της µνήµης, γιατί η λειτουργία του είναι να ωθεί µη αποδεκτά ψυχικά στοιχεία - ιδέες, φαντασίες, συναισθήµατα ή ενορµήσεις - στο ασυνείδητο και ενεργητικά να τα κρατά µακριά από την ενηµερότητα και επίγνωση του ατόµου. Αποτέλεσµα της απώθησης είναι και καθηµερινά φαινόµενα, όπως π.χ. αργοπορία ή το ξέχασµα µιας ανεπιθύµητης συνάντησης. Η απώθηση διακρίνεται από την άρνηση που είναι ένας άλλος αµυντικός µηχανισµός, στο ότι η απώθηση µας προφυλάγει από την αναγνώριση των συναισθηµάτων και σκέψεων µας, ενώ η άρνηση µας προφυλάγει από την αναγνώριση κυρίως της εξωτερικής πραγµατικότητας.

29 Η πρόοδος της γενετικής Στις αρχές του 20ου αιώνα, η επανανακάλυψη του έργου του Γκρέγκορ Μέντελ οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής από τον Τόµας Χαντ Μόργκαν και από τη δεκαετία του 1930 στο συνδυασµό της γενετικής των πληθυσµών και της φυσικής επιλογής. Εξελίχθηκαν ραγδαία νέοι τοµείς, ιδιαίτερα µετά την ανακάλυψη της δοµής του DNA. Μετά την καθιέρωση του κεντρικού δόγµατος και την ανάγνωση του γενετικού κώδικα, η βιολογία χωρίστηκε σε δύο κύριες οµάδες πεδίων, την οργανική βιολογία και τα πεδία που σχετίζονται µε την κυτταρική και µοριακή βιολογία

30 Gregor Mendel Ο Γκρέγκορ Μέντελ ήταν Αυστριακός µοναχός, γνωστός για τις µελέτες που πραγµατοποίησε σχετικά µε τους µ η χ α ν ι σ µ ο ύ ς τ η ς κληρονοµικότητας χαρακτηριστικών στα φυτά. Συχνά αναφέρεται και ως ο "πατέρας της Γενετικής", λόγω της σηµασίας που είχαν οι νόµοι τ η ς Μ ε ν τ ε λ ι κ ή ς κληρονοµικότητας και για τη µελέτη της κληρονοµικότητας στα υπόλοιπα είδη, συµπεριλαµβανοµένου και του ανθρώπου

31 Η κληρονοµικότητα Στη γενετική, η κληρονοµικότητα είναι η µ ε τ α β ί β α σ η ο ρ ι σ µ έ ν ω ν χαρακτηριστικών από τους γονείς στους απογόνους. Σε µοριακό επίπεδο, αφορά τη µ ε τ ά δ ο σ η τ η ς κωδικοποιηµένης στο DNA γενετικής πληροφορίας. Η κληρονοµικότητα είναι θεµελιώδης µηχανισµός της βιολογικηή εξέλιξης, καθώς χάρη σε αυτή τα χαρακτηριστικά των ειδών µεταδίδονται στους απογόνους τους σε βάθος χρόνου.

32 Οι νόµοι του Μέντελ 1 ος νόµος του Μέντελ: Τα άτοµα που προέρχονται από διασταύρωση οµόζυγων γονέων οι οποίοι διαφέρουν σε ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά είναι οµοιόµορφα µεταξύ τους ως προς τα χαρακτηριστικά αυτά. 2 ος νόµος του Μέντελ: Όταν διασταυρώνουµε ετερόζυγα άτοµα, επανεµφανίζονται στους απογόνους τους τα χαρακτηριστικά των γονέων τους µε καθορισµένη αναλογία.

33 Η πρόοδος στην ιστορία Στην ιστορία η επανάσταση ήρθε µε το ιστοριογραφικό κίνηµα των Αννάλ. Οι ιστορικοί των Αννάλ µετατόπισαν το ενδιαφέρον τους από την πολιτική στην οικονοµία, στις κοινωνικές δοµές και στις νοοτροπίες. Επιδιώκοντας µια όσο το δυνατόν συνολική ιστορική προσέγγιση του αντικειµένου τους, ανέπτυξαν ένα γόνιµο διάλογο µε τις κοινωνικές επιστήµες, την οικονοµία, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία και τη γεωγραφία.

34 Πηγές Σχολικό Βιβλίο Ιστορίας Γ Γυµνασίου Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Γ Γυµνασίου

35 Οι µαθητές που εργάστηκαν για αυτήν την παρουσίαση: Δαρίδης Γιάννης Καραγεωργίου Σταύρος Υπεύθυνη Καθηγήτρια Κα Γιαννακοπούλου

Το Κοσµορρεύµα. Γραµµένο από τον Νίκο και τη Μαρία Βλαντή Σχεδιασµός ιστοσελίδας από τον Χρίστο Δρούγα. Διαθεσιµο στην ιστοσελίδα: www.cosmowave.

Το Κοσµορρεύµα. Γραµµένο από τον Νίκο και τη Μαρία Βλαντή Σχεδιασµός ιστοσελίδας από τον Χρίστο Δρούγα. Διαθεσιµο στην ιστοσελίδα: www.cosmowave. Το Κοσµορρεύµα Γραµµένο από τον Νίκο και τη Μαρία Βλαντή Σχεδιασµός ιστοσελίδας από τον Χρίστο Δρούγα Διαθεσιµο στην ιστοσελίδα: www.cosmowave.in/el 1 Περιεχόµενα 1. Επιστήµη και Φιλοσοφία 1.1. Γεια, ποιος,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.» Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων «Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΝΤΖΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ Eri c R. Ka n d e l ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ Η ανάδυση μιας νέας επιστήμης του νου Μετάφραση Επιστημονική επιμέλεια: Αζαρίας Καραμανλίδης Πρόλογος: Ηλίας Κούβελας E-BOOK ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Iδρυτική

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 1 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το παράδοξο του Albert Eistein

Το παράδοξο του Albert Eistein Το παράδοξο του Albert Eistein O Einstein Σαν παιδί ήταν αρκετά ήσυχο και μοναχικό. Σαν μαθητής ήταν καλός, ειδικά στα μαθηματικά, χωρίς όμως να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Η κακή του μνήμη και ο αργός τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005 Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Συνεχής Αναζήτηση για την Κατάκτηση του Διαστήματος Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2. ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ

7 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ 7 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟ - ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τάξη: Α PROJECT-3 Σχολικό έτος: 2011-2012 Τετράμηνο: Β ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Συντονιστές Καθηγητές: Δήμου Ελένη, ΠΕ04 Βιολόγος Παπαγιαννακόπουλος Ιωάννης, ΠΕ04

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D.*

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D.* ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D.* Ορισμός προσωπικότητας Η προσωπικότητα είναι μια πολυσύνθετη έννοια στην οποία έχουν δοθεί διαφορετικοί ορισμοί κατά περιόδους. Ο Allport έχει εντοπίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Μελέτη των ιδεών των παιδιών για τις υνάµεις- Εποικοδοµητική

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος Γεώργιος Κοντόπουλος (Δείτε τη σχετική παρουσίαση αρχείο.powerpoint) Το θέμα του μέλλοντος του Σύμπαντος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τόσο τη Θεολογία όσο και την Αστρονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι όµως η λέξη χάος εκφράζει κάτι κοινό για όλους: Την αστάθεια και την αταξία

Έτσι όµως η λέξη χάος εκφράζει κάτι κοινό για όλους: Την αστάθεια και την αταξία Στον αιώνα που µας αποχαιρέτησε τρεις ήταν οι µεγάλες επιστηµονικές επαναστάσεις: η σχετικότητα, η κβαντική µηχανική και η θεωρία του χάους. Η πρώτη βρήκε τη σχέση του χώρου και του χρόνου, η δεύτερη την

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΤΡΑΧΑΝΑΣ Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές Οι πρωταγωνιστές της κβαντικής επανάστασης έκδοση εκτός εμπορίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Ιδρυτική δωρεά Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 . TO ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS o ΙΩΑΝΝΗΣ.Φ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 1 Αφιερώνεται σε όσους σε αυτή τη χώρα επιμένουν να είναι εργάτες της επιστήμης. 2 Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Δρ. Κοντογιάννης Γιάννης έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ταραγμένος ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ εξερευνά με σαφήνεια και μεθοδικότητα το πολυπρόσωπο χάος, την επαναστατική εξέλιξη των θετικών επιστημών στις μέρες μας,

Ο ταραγμένος ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ εξερευνά με σαφήνεια και μεθοδικότητα το πολυπρόσωπο χάος, την επαναστατική εξέλιξη των θετικών επιστημών στις μέρες μας, Ο ταραγμένος ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ εξερευνά με σαφήνεια και μεθοδικότητα το πολυπρόσωπο χάος, την επαναστατική εξέλιξη των θετικών επιστημών στις μέρες μας, παρουσιάζοντας τους νόμους που διέπουν οικείες διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Κυβερνητική, Ρομποτική και Τεχνοκτρονικη Κοινωνία - Πληροφορία και Εντροπία Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ

Κυβερνητική, Ρομποτική και Τεχνοκτρονικη Κοινωνία - Πληροφορία και Εντροπία Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ Κυβερνητική, Ρομποτική και Τεχνοκτρονικη Κοινωνία - Πληροφορία και Εντροπία Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ Ο όρος κυβερνοχώρος έχει πλέον εγγραφεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο στις δύο τελευταίες δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. του Μιχάλη Κουβελά

ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. του Μιχάλη Κουβελά ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ του Μιχάλη Κουβελά Για τη ιαλεκτική Ψυχολογία ο νους δεν είναι [...] κάτι που βρίσκεται έξω από τη φύση, [...] είναι ένα µέρος της φύσης, άµεσα συνδεόµενο µε τις λειτουργίες της ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΕNOTHTA 24 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ για το Γυµνάσιο τεύχος Γ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Το βιβλίο των ανακαλύψεων και των εφευρέσεων 2 Πηγή: Jean-Louis Besson, Το βιβλίο των ανακαλύψεων και των εφευρέσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι άλλο µπορεί να είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο η τεράστια ποικιλία έµβιων ό- ντων που καταλαµβάνουν κάθε δυσπρόσιτη γωνιά της γης, από τον τεράστιο αριθµό των ειδών που έχει ήδη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2001 Ευχαριστώ τους φοιτητές και φοιτήτριες του µαθήµατος «Μεθοδολογία των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση 1 Πρόλογος ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Μια ιστορική αναδρομή Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση Ο Νευτώνειος χρόνος Ο κλασσικός χωρόχρονος ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι απόψεις που θα εκθέσω σχετικά με το χώρο και το χρόνο πηγάζουν απ την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Όσο παρόµοια είναι τα ανθρώπινα όντα από πολλές απόψεις µε άλλα είδη, είµαστε µοναδικοί µεταξύ των µορφών ζωής στη γη, ως προς τη δυνατότητά µας να χρησιµοποιούµε τη γλώσσα και

Διαβάστε περισσότερα

το ποιοί είμαστε και γιατί

το ποιοί είμαστε και γιατί ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ" ΘΕΩΡΗΤΙΚΌ ΜΕΡΟΣ Α ΟΙ ΕΡΜΗΤΙΚΈΣ ΑΡΧΕΣ Β Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Γ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΈΡΤΑΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΜΑΣ Β ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Μπογδάνη Κωνσταντία. Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Μπογδάνη Κωνσταντία. Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Μπογδάνη Κωνσταντία Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα