Μαθαίνω να Μην καπνίζω

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μαθαίνω να Μην καπνίζω"

Transcript

1 Μαθαίνω να Μην καπνίζω

2 1ο Βραβείο: Μπαμπά μην καπνίζεις Κεκλίκογλου Γ., Κουρουνιώτη Δ., Μολύνδρη Μ., Πλαμαντούρα, Κ. Δημοτικό Σχολείο Σταυράκη

3 Το κάπνισμα είναι η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

4 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 250 είναι τοξικές και οι 70 καρκινογόνες Το αρσενικό, η φορμαλδεΰδη, το κυάνιο, το κάδμιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, η ακετόνη και η αμμωνία είναι ορισμένα από τα χημικά που περιέχει ένα τσιγάρο.

5 Οι πνεύμονες είναι σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος γιατί με αυτούς αναπνέουμε. Το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες και δυσκολεύει τη λειτουργία της αναπνοής.

6 Η νικοτίνη είναι ναρκωτική ουσία που προκαλεί ισχυρή εξάρτηση και εμποδίζει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Η σωστή διατροφή και η φυσική άσκηση κρατούν το σώμα μου υγιές και ελεύθερο από εξαρτήσεις.

7 Η νικοτίνη είναι το τρίτο ναρκωτικό μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Το τσιγάρο στηρίζει την κυκλοφορία του στην ισχυρή εξάρτηση που προκαλεί.

8 Η καρδιά έχει το μέγεθος γροθιάς και πάλλεται με τέτοια δύναμη που μπορεί να εκτινάξει αίμα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων. Το κάπνισμα αδυνατίζει την καρδιά και προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.

9 Η καρδιά μου εργάζεται πολύ σκληρά. Παρέχει φρέσκο αίμα με οξυγόνο και τροφή σε κάθε κύτταρο του σώματος μου. Το κάπνισμα στενεύει και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

10 Η καρδιά των καπνιστών εφήβων χτυπάει 2 με 3 φορές παραπάνω ανά λεπτό και έτσι καταπονείται περισσότερο. Η φυσική άσκηση αυξάνει τη δύναμη της καρδιάς.

11 Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν άλλοι άνθρωποι γύρω μου, είναι επικίνδυνο. Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, άσθμα, δυσλειτουργία της αναπνοής, λοιμώξεις, καρδιοπάθειες, προβλήματα συμπεριφοράς, διαταραχές ύπνου και καρκίνο.

12 άνθρωποι, ανάμεσα τους παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να αναπνέει καθαρό αέρα.

13 Το κάπνισμα κοστίζει ακριβά. Εάν κάποιος δεν καπνίσει για 3 μήνες αγοράζει έναν καινούριο υπολογιστή.

14 Μύθος: το κάπνισμα μειώνει το άγχος. Η εξάρτηση στη νικοτίνη δε μειώνει κανένα άγχος, παρά μόνο τη νευρικότητα και την ανησυχία που προκαλεί η ίδια η έλλειψή της

15 Η εξάρτηση στη νικοτίνη έχει κοινά χαρακτηριστικά με κάθε άλλη μορφή εξάρτησης. 70% των καπνιστών θέλει να κόψει το κάπνισμα, 30% προσπαθεί κάθε χρόνο αλλά μόνο το 2-3% καταφέρνει να το κόψει

16 Η φυσική άσκηση με κάνει υγιή και χαρούμενη, με βοηθάει να είμαι και να φαίνομαι καλά και μού προσφέρει ενέργεια. Η φυσική άσκηση βοηθάει το σώμα μου να δουλεύει καλύτερα: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα μου, διατηρεί το βάρος μου σε φυσιολογικά επίπεδα, με βοηθάει να κοιμάμαι καλά, με βοηθάει να αισθάνομαι όμορφα για τον εαυτό μου, με δυναμώνει σωματικά και ψυχικά.

17 Αναπνοή: Πρόσληψη οξυγόνου και αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Βρόγχοι ή αεραγωγοί: οι σωλήνες μέσα από τους οποίους περνάει ο αέρας που αναπνέουμε. Κυψελίδες: 300 εκατομμύρια πολύ μικρά μπαλονάκια στα οποία γίνεται η ανταλλαγή των αερίων. Το κάπνισμα φράζει τους αεραγωγούς, καταστρέφει τις κυψελίδες και δυσκολεύει την πρόσληψη οξυγόνου και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα.

18 Το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε χώρο που καπνίζουν άλλοι έχουν μειωμένη αναπνευστική λειτουργία.

19 55-70% των παιδιών στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και σε πολλούς δημόσιους χώρους. Βγες νικητής στον αγώνα για την ζωή. Επίλεξε την υγεία, Χατζηαναστασίου Α. Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

20 για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο

21 Ζωή ή Θάνατος, Ιασωνίδης Γ., 5ο Δημ. Ευόσμου Τα παιδιά που βλέπουν ταινίες στο κινηματογράφο ή στη τηλεόραση με πρωταγωνιστές που καπνίζουν έχουν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν χρήστες καπνού.

22 Πίεση συνομηλίκων: Οι προσπάθειες των παιδιών γύρω μου να με πείσουν να κάνω κάτι που δε θέλω. - Μαθαίνω να αντιστέκομαι στην πίεση των συνομηλίκων μου. - Παίρνω σωστές αποφάσεις για την υγεία μου. - Ενισχύω την αυτοεκτίμηση μου. -Δεν έχω ανάγκη από καμία εξάρτηση. -Δεν καπνίζω.

23 Εάν κάποιος δοκιμάσει να καπνίσει για πρώτη φορά, νιώθει δυσφορία, ζαλάδα, βήχει και ίσως έχει τάση για έμετο. Η καταστροφή της αναπνοής αρχίζει με το πρώτο τσιγάρο και η εξάρτηση στη νικοτίνη αρχίζει με την πρώτη ρουφηξιά.

24 Μύθος: Το κάπνισμα σε κάνει κομψή, όμορφη και ανεξάρτητη. Αλήθεια: Το κάπνισμα προκαλεί βρώμικη αναπνοή, κίτρινα δόντια, ρυτίδες και κυτταρίτιδα.

25 Η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Το κάπνισμα καταστρέφει την καρδιά και όλα τα ζωτικά όργανα.

26 Η νικοτίνη είναι η κύρια ναρκωτική ουσία που δυσκολεύει τους χρήστες καπνού να σταματήσουν το κάπνισμα. Όταν ένα άνθρωπος καπνίζει, η συγκέντρωση της νικοτίνης στο αίμα του αυξάνεται ταχύτατα και φτάνει στον εγκέφαλο σε δευτερόλεπτα.

27 Το κάπνισμα συχνά προβάλλεται ως ομορφιά, γοητεία, ανεξαρτησία και δύναμη. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Βρωμιά, ασχήμια, βαριά εξάρτηση και αδυναμία.

28 Στην Ελλάδα παιδιά κάθε χρόνο αρχίζουν το κάπνισμα. Τα μισά από αυτά τα παιδιά θα πεθάνουν μια μέρα από το τσιγάρο. Το κάπνισμα υποστηρίζεται από τεράστια οικονομικά συμφέροντα που θεωρούν τα παιδιά αναλώσιμο είδος. Αυτό θα το αφήσουμε έτσι;

29 Το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία, την οικονομία και το μέλλον μου. -Πιστεύω στον εαυτό μου. -Επιλέγω μια ζωή χωρίς τσιγάρο. -Υπόσχομαι πως εγώ και οι φίλοι μου δε θα καπνίσουμε ποτέ. - Θα μιλήσω για το κάπνισμα στους γονείς, στα αδέρφια και στους φίλους μου. -Θα κάνω εργασίες και θα τις παρουσιάσω στο σχολείο μου.

30 Το οξυγονωμένο αίμα μεταφέρεται σε όλο το σώμα μας με τις αρτηρίες. Αν βάζαμε σε γραμμή όλα τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, η γραμμή θα έφτανε τα χιλιόμετρα, δηλαδή 2 φορές το γύρο της Γης. Το κάπνισμα στενεύει και φράζει τις αρτηρίες.

31 Οι νεαρές γυναίκες είναι κεντρικός στόχος της διαφήμισης του καπνεμπορίου. Το κάπνισμα μειώνει τη ζωή των γυναικών κατά 10 περίπου χρόνια.

32 Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ελαττώνει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του παιδιού. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία του εμβρύου. Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα νικοτίνης περνάει στην κυκλοφορία του αίματος κι έτσι γεννιούνται παιδιά με χαμηλό σωματικό βάρος κι αναπνευστικά προβλήματα.

33 Κάποια παιδιά που καπνίζουν, συχνά με προκαλούν ή και με πιέζουν να καπνίσω. Αποφασίζω: - Όχι στο τσιγάρο. - Όχι, ευχαριστώ. Δε θα πάρω. - Είμαι με τους πολλούς. Είμαι με τους δυνατούς. Δεν καπνίζω. - Παίζω μπάλα, τρέχω, γυμνάζομαι.

34 Στις μέρες μας οι γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερες σε σύγκριση με τους άντρες. Για το λόγο αυτό τα νεαρά κορίτσια είναι κεντρικός στόχος του καπνεμπορίου. Για τον ίδιο λόγο, οι διαφημίσεις του καπνεμπορίου προσπαθούν να συνδέσουν το κάπνισμα με τη μόδα, την ομορφιά, το αδυνάτισμα και τη γυναικεία χειραφέτηση. Τους πιστεύουμε όμως;

35 Επιλέγω να ζήσω ελεύθερη και δυνατή. Η υγιεινή ζωή είναι εύκολη: - Τρώω σωστά. - Κοιμάμαι καλά. - Γυμνάζομαι. - Δεν καπνίζω.

36 Το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη σωματική μου ικανότητα. Όσοι καπνίζουν έχουν μειωμένες επιδόσεις στη γυμναστική και μικρότερη σωματική αντοχή.

37 Σημάδια καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου εντοπίζονται ακόμα και σε εφήβους που καπνίζουν. Κρατάω την καρδιά μου σε φόρμα κάνοντας τρία απλά πράγματα: 1. Δεν καπνίζω. 2. Τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά. 3. Γυμνάζομαι μία ώρα την ημέρα.

38 Είναι εύκολο να μην αρχίσω ποτέ το κάπνισμα, ενώ είναι δύσκολο να το σταματήσω αργότερα. Γι αυτό δε θα αρχίσω ποτέ το κάπνισμα.

39 Οι Βλαβερές Επιπτώσεις του Τσιγάρου Κρυπτόλεξο Α Ι Κ Ρ Υ Ο Λ Ο Γ Η Μ Α Ζ Ω Κ Σ Α Μ Κ Δ Ε Π Ρ Π Δ Λ Κ Π Ν Π Ν Ε Υ Μ Ο Ν Ι Α Ε Β Τ Ο Ξ Ι Δ Λ Ε Σ Β Μ Π Σ Π Ρ Φ Ν Ο Ε Ξ Α Ρ Τ Η Σ Η Τ Υ Ο Α Ο Ζ Μ Χ Π Λ Δ Χ Ε Υ Ι Ξ Γ Σ Λ Ρ Φ Ν Ε Τ Ι Α Π Ο Κ Γ Χ Ζ Α Γ Ρ Χ Ω Β Ν Σ Μ Ρ Ε Θ Ι Π Ι Ε Α Γ Δ Σ Ε Τ Ρ Π Ο Α Τ Ω Μ Η Γ Ω Π Ε Γ Κ Ε Φ Α Λ Ι Κ Ο Σ Μ Ν Λ Π Σ Γ Ρ Υ Τ Ι Δ Ε Σ Κ Α Ρ Κ Ι Ν Ο Σ Ψ Ζ Ι Α Θ Π Α Φ Λ Β Ψ Δ Κ Λ Τ Φ Ε Υ Π Ξ Ι Ε Δ Γ Ε Μ Φ Υ Σ Η Μ Α Ρ Τ Ψάξτε για αυτές τις λέξεις: Εξάρτηση Καρκίνος Βρογχίτιδα Έμφραγμα Κρυολόγημα Πνευμονία Βήχας Πονόλαιμος Εμφύσημα Εγκεφαλικό Γρίπη Ρυτίδες Η αλήθεια για το κάπνισμα Σημειώστε ένα Σ στο τέλος κάθε πρότασης, αν πιστεύετε ότι η δήλωση είναι σωστή. Σημειώστε ένα Λ στο τέλος κάθε πρότασης, αν πιστεύετε ότι η δήλωση είναι λανθασμένη. 1. Η νικοτίνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό. 2. Το κάπνισμα είναι βλαβερό μόνο αν καπνίζει κανείς πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα. 3. Το ίδιο χημικό που περιέχεται στο ποντικοφάρμακο, περιέχεται και στα τσιγάρα. 4. Οι νέοι άνθρωποι, που καπνίζουν έστω 2 ή 3 τσιγάρα καθημερινά, δεν κινδυνεύουν να εθιστούν στη νικοτίνη. 5. Το κάπνισμα αραιά και που ή τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη δε βλάπτουν την υγεία. 6. Αν ένας άνθρωπος καταφέρει να περάσει την εφηβεία του χωρίς να καπνίσει είναι πολύ πιθανό ότι δε θα καπνίσει ποτέ στη ζωή του. 7. Είναι ευκολότερο να μην καπνίσεις ποτέ από το προσπαθήσεις να το κόψεις. Απαντήσεις: 1.Σωστό, 2. Λάθος, 3. Σωστό, 4. Λάθος, 5.Λάθος, 6. Σωστό, 7.Σωστό.

40 2ο Βραβείο: Το δέντρο του θανάτου Δρακονταειδή Ε., Παπαδοπούλου Φ., Πέτστιου Ε., Κάκου Ρ., Τζέλη Α., Φώτη Μ., Εκπαιδευτήρια Γένεσις Δε θα αρχίσω ποτέ το κάπνισμα 3ο Βραβείο: Ζήσε την ζωή που σου αξίζει Μοντεβέρδη Μ., 2ο Δημ. Σχολείο Λουτρακίου Κορινθίας

41

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Το κάπνισμα ενοχοποιείται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Γι αυτό το λόγο η εξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD Κλινική Διαιτολόγος Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΓΕΝΙΚΑ Ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν την κοινωνία µας, είναι η µεγάλη εξάπλωση, χρήση και διάδοση των ναρκωτικών. Η φοβερή αυτή µάστιγα δεν είναι προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. Χωρίς να Πάρετε Βάρος

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. Χωρίς να Πάρετε Βάρος ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ Χωρίς να Πάρετε Βάρος ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ Χωρίς να Πάρετε Βάρος PAUL McKENNA Μετάφραση: Επιμέλεια κειμένων: Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: Στοιχειοθεσία: Σχεδιασμός εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα

Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Πώς προστατεύει το σώμα σου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Πώς προστατεύει το σώμα σου Αρχική έκδοση από την Ιαπωνική Ανοσολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥΣ: Εργασία των μαθητών της Α Λυκείου : Δανάης Μ. Δέσποινας Χ. Kων/νου Σ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥΣ: Εργασία των μαθητών της Α Λυκείου : Δανάης Μ. Δέσποινας Χ. Kων/νου Σ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥΣ: Εργασία των μαθητών της Α Λυκείου : Δανάης Μ. Δέσποινας Χ. Kων/νου Σ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η εργασία μας αυτή πραγματεύεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επίκαιρα κοινωνικά φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...17

Περιεχόμενα. Πρόλογος...17 Περιεχόμενα Πρόλογος...17 Κεφάλαιο 1: Οι Κρυφοί Νόμοι της Νόσησης και της Υγείας.... 23 Η Νόσηση Είναι Αφύσικη...23 Το Σύμπτωμα Δεν Είναι η Πάθηση...27 Οι Θαυματουργές Λοιμώξεις...31 Αναλγητικά: η Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη. Το αντίγραφο του Εξεταστή. Ελληvική απόδοση από. Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ ΑΡΙΤΖΗ

Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη. Το αντίγραφο του Εξεταστή. Ελληvική απόδοση από. Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ ΑΡΙΤΖΗ Ελληνική απόδοση ΤΟ BAE/KO-C/D/ Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη Βασική Εκδοση.0 - Νοέμβριος 990 Το αντίγραφο του Εξεταστή Ελληvική απόδοση από Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #02 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο Βάρους

Διαβάστε περισσότερα