Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc."

Transcript

1 Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc.

2 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Το προσωπικό υγείας που θα χειρίζεται τα χημειοθεραπευτικά, (Χ.Μ.Θ.) φάρμακα θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο: Στην σωστή διαδικασία διάλυσης των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων. Στις κατάλληλες ενέργειες κατά την διάρκεια της χορήγησης των ΧΜΘ φαρμάκων και τους πιθανούς κινδύνους. Στην φροντίδα των ασθενών που λαμβάνουν ΧΜΘ φάρμακα (π.χ. μόλυνση του ιματισμού από τις ανθρώπινες απεκκρίσεις).

3 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Στην αντιμετώπιση πιθανής διασποράς ΧΜΘ φαρμάκων. Στην απομάκρυνση των χρησιμοποιημένων και μολυσματικών υλικών καθώς και στην απολύμανσή τους. Στην διαδικασία πρόληψης δια μέσου περιοδικών εξετάσεων για την υγεία του προσωπικού.

4 Οι οδοί έκθεσης σε κυτταροστατικά φάρμακα μπορεί να είναι: Η άμεση επαφή με το δέρμα και Η εισπνοή και λήψη σωματιδίων των φαρμάκων.

5 Το προσωπικό που δεν θα πρέπει να εκτίθεται στην χρήση των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων ούτε και στην επικοινωνία με ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα είναι: Όσοι από το προσωπικό βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης παιδιών, καλό θα ήταν να αποφεύγουν την προετοιμασία και τον χειρισμό ΧΜΘ φαρμάκων. Παρόλο που δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση των ΧΜΘ φαρμάκων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

6 Το προσωπικό που δεν θα πρέπει να εκτίθεται στην χρήση των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων ούτε και στην επικοινωνία με ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα είναι: Οι εγκυμονούσες και οι μητέρες που θηλάζουν. Οι φοιτητές Ιατρικής, Νοσηλευτικής ή άλλων Παραϊατρικών σχολών, στα πρώτα έτη. Όσοι έχουν εκτεθεί σε ακτίνες Χ (εργάζονται στο ακτινολογικό εκτίθονται σε επιπρόσθετο κίνδυνο.

7 Το προσωπικό που δεν θα πρέπει να εκτίθεται στην χρήση των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων ούτε και στην επικοινωνία με ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα είναι: Όσοι έχουν Ιατρικούς λόγους που τους απαγορεύουν να έρχονται σε επαφή με κυτταροστατικά φάρμακα τόσο στην προετοιμασία όσο στην χορήγηση αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενών που τα λαμβάνουν, για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την λήψη του.

8 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα Χ.Μ.Θ. φάρμακα θα πρέπει να τα χειρίζεται καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τους κινδύνους από την έκθεση σ αυτούς τους παράγοντες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προφυλαχθεί. Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού.

9 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου εκεί θα φυλάσσονται και θα διαλύονται τα Χ.Μ.Θ. Μέσα σ αυτό το χώρο θα υπάρχει το ειδικό μηχάνημα κάθετης νηματικής ροής (laminar air flow). Για την δημιουργία σωστού περιβάλλοντος ο χώρος θα πρέπει να διαθέτει νεροχύτη με τρεχούμενο νερό, ψυγείο, καθώς και ντουλάπια ώστε όλα τα υλικά να είναι προφυλαγμένα.

10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει το προσωπικό ότι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε, να πίνουν, να καπνίζουν, να μασούν τσίχλα κατά την διάρκεια της διάλυσης των Χ.Μ.Θ.

11 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Επίσης πρέπει να αποφεύγεται διατήρηση φαγητών στα ψυγεία των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων ή κοντά στην Παρασκευή τους, καθώς και η χρήση καλλυντικών

12 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Το βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαριστές ) που εισέρχονται στο χώρο, να είναι ενημερωμένο για τους πιθανούς κινδύνους από αυτούς τους αντινεοπλασματικούς παράγοντες.

13 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να φοράμε τα ειδικά και κατάλληλα ρούχα, κατά την διάλυση και διανομή των Χ.Μ.Θ. φαρμάκων.

14 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ 1. Μακριά χειρουργική ποδιά, που θα εφαρμόζει καλά, και ειδικό σκούφο χειρουργείου. 2. Γάντια χοντρά τύπου latex ή γάντια χειρουργείου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε δερματική έκθεση. 3. Προστατευτικά γυαλιά.

15 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ 4. Μάσκα, ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα εισπνοής σταγονιδίων τοθ Χ.Μ.ΧΘ. από τη μύτη ή το στόμα. 5. ΠΡΟΣΟΧΗ η ποδιά και τα γάντια να μην φοριούνται εκτός του ειδικού χώρου όπου γίνεται η διάλυση.

16 Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Τα αιχμηρά αντικείμενα (φιαλίδια, αμπούλες, βελόνες) θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικά στεγανά δοχεία που δεν τρυπιούνται. Για την προστασία των εργαζομένων θα πρέπει τα απορρίμματα να κλείνονται σε ειδικούς κάδους με ασφάλεια στην περιοχή των σκουπιδιών.

17 Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Οι συσκευές χορήγησης I.V. και τα άλλα μολυσμένα αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες με την ένδειξη «ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ». Τα υγρά απόβλητα, καθώς και οποιαδήποτε ποσότητα φαρμάκου που έχει ανοιχτεί αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να απορρίπτονται στο σύστημα αποχέτευσης ξεπλένοντας με άφθονες ποσότητες κρύου νερού.

18 Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται π.χ. νεφροειδή, θα πρέπει να πλένονται με άφθονο χλιαρό νερό και στη συνέχεια να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία για απολύμανση.

19 Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Τα υλικά που πρέπει να απορριφθούν, θα πρέπει να συγκεντρώνονται (συλλέγονται) και να καίγονται σε κλιβάνους στους 800ο 1000ο C, ή να γίνεται υγειονομική ταφή αυτών. Για κάθε φάρμακο ξεχωριστά υπάρχει ειδική λίστα, με τις προτεινόμενες μεθόδους απόρριψης.

20 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ Χ.Μ.Θ. ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό κουτί με τα παρακάτω υλικά σε ευδιάκριτο σημείο που να είναι προσιτό σε όλο το προσωπικό ώστε να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση διασποράς.

21 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ Χ.Μ.Θ. ΦΑΡΜΑΚΩΝ Πλαστική ποδιά. Ποδονάρια. Γάντια. Αναλώσιμες περιχειρίδες. Διπλή χειρουργική μάσκα. Ειδικά πλαστικά γυαλιά. ΥΛΙΚΑ Ειδικές σακούλες απορριμμάτων. Πλαστικό σκοινάκι για την περίδεση της σακούλας. Χειροπετσέτες, απορροφητικές. Ισότονο κολλύριο φυσικών δακρύων για το ξέπλυμα των ματιών.

22 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Αν πέσει Χ.Μ.Θ. φάρμακο σε σκληρή επιφάνεια: Πριν καθαριστεί η επιφάνεια θα πρέπει να: Απομονώστε την περιοχή Προμηθευθείτε όλα τα υλικά για την αντιμετώπιση της διασποράς Φορέστε τα γάντια, μάσκα, ποδιά και γυαλιά

23 Αν πέσει Χ.Μ.Θ. φάρμακο στα λευχήματα Απομονώστε την περιοχή Προμηθευθείτε όλα τα υλικά για την αντιμετώπιση της διασποράς μαζί με την ειδική σακούλα για να τοποθετηθούν τα λευχήματα, ώστε να μεταφερθούν στα πλυντήρια ξεχωριστά από τα άλλα. Καλό είναι να πλένονται δύο φορές στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.

24 Αν πέσει Χ.Μ.Θ. φάρμακο στα λευχήματα Το προσωπικό στα πλυντήρια πρέπει να φορά γάντια, ποδιά και γυαλιά Φορέστε τα γάντια, μάσκα, ποδιά και γυαλιά Καθαρίστε την μολυσμένη περιοχή με απορροφητικό χαρτί Ρίξτε τα πάντα στις ειδικές σακούλες με την ένδειξη «ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ» Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας με πολύ νερό και σαπούνι

25 Αν πέσει Χ.Μ.Θ. φάρμακο στα λευχήματα Το προσωπικό στα πλυντήρια πρέπει να φορά γάντια, ποδιά και γυαλιά Φορέστε τα γάντια, μάσκα, ποδιά και γυαλιά Καθαρίστε την μολυσμένη περιοχή με απορροφητικό χαρτί Ρίξτε τα πάντα στις ειδικές σακούλες με την ένδειξη «ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ» Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας με πολύ νερό και σαπούνι

26 Αν πέσει Χ.Μ.Θ. φάρμακο στα λευχήματα Θα πρέπει να αναφερθεί κάθε διάχυση Κατά την διάρκεια της χορήγησης και για τις επόμενες 48 ώρες όλα τα εκκρίματα του ασθενούς πρέπει να χειρίζονται με την ένδειξη «ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ»

27 Βασικός στόχος κάθε μέτρου προστασίας του προσωπικού είναι η πρόληψη ή ελαχιστοποίηση των άμεσων και απώτερων βλαβών από την έκθεση στα κυτταροστατικά

28

29 Άρα αν η βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας και της υγιεινής κατά την εργασία αποτελεί μια ουσιαστική φροντίδα της κοινότητας συνολικά και της κάθε χώρας μέλους ειδικά, η εφαρμογή της στην πράξη αποτελεί υπόθεση όλων μας.

30 «Είναι εύκολο να ξοδεύονται χρήματα, παρ ότι όχι τόσο εύκολο να ξοδεύονται σωστά, αλλά τα χρήματα σπάνια αποτελούν τη διόρθωση της κακής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας αν δεν υπάρχουν επιδέξιοι εργαζόμενοι, αφοσιωμένοι στη δουλειά τους!»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 )

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) Τσινιάς Χρήστος Νοσηλευτής Msc Μονάδες Εντατικής & Επείγουσας Νοσηλευτικής Τμήμα: Εξωτερικά Ιατρεία ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ. ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ. Το παρόν δεν υποκαθιστά την ισχύουσα Κ.Υ.Α. 37591/2031 (ΦΕΚ 1419/τ. Β /1-10-2003), Κοινή Υπουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Α/Η1Ν1 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Το παρόν δεν υποκαθιστά την ισχύουσα Η.Π. 37591/2031 (ΦΕΚ 1419/τ. Β /1-10-2003), Κοινή Υπουργική Απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΠΛΗΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Το παρόν δεν υποκαθιστά την ισχύουσα Η.Π. 37591/2031 (ΦΕΚ 1419/τ. Β /1-10-2003),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΑΘΗΝΑ 2007 2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ Α., Νοσηλεύτρια

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Φωτεινή Καράμπαμπα Με τον όρο ιατρικά απόβλητα (ΙΑ) νοούνται όλα τα απόβλητα που παράγονται από κάθε είδους υγειονομικές μονάδες (ΥΜ, μονάδες παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ομάδα Εργαστηρίων Γκοβίνα, Παρισσόπουλος, Κορέλη Γ εξάμηνο Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ομάδα Εργαστηρίων Γκοβίνα, Παρισσόπουλος, Κορέλη Γ εξάμηνο Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ομάδα Εργαστηρίων Γκοβίνα, Παρισσόπουλος, Κορέλη Γ εξάμηνο Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας 1 Χημειοθεραπεία Νεοπλάσματα καλοήθη και κακοήθη Σκοπός της θεραπευτικής αγωγής νεοπλασμάτων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Biosafety & Biosecurity SOP, Dr. Β. Σιάρκου, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων

Biosafety & Biosecurity SOP, Dr. Β. Σιάρκου, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ. Faculty of Veterinary Medicine, AUTh. ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Biosafety & Biosecurity Standard Operating Procedures Guidelines for students of the FVM Οκτώβριος 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με τις Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών διανομής γευμάτων στους ασθενείς των Νοσοκομείων, αρμοδιότητας της 1ης Υ.Π.Ε. Αττικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής

Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων T.Θ. 256, Θεσσαλονίκη 541 24 http://agro-fst.web.auth.gr/ Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα Ποιότητας Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στην Ογκολογία. (QuapoS 4) Μετάφραση από: Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή

Πρότυπα Ποιότητας Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στην Ογκολογία. (QuapoS 4) Μετάφραση από: Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή 1 Πρότυπα Ποιότητας Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στην Ογκολογία (QuapoS 4) Σεπτέμβριος 2009 Μετάφραση από: Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή 2 1. Προσωπικό 1.1. Προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τα κυτταροστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΕ4Θ-ΔΙΜ ΠΡΟΣ : ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑ Σ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα 17/2/2014 Αριθ. Πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.15903

ΑΔΑ: ΒΙΕ4Θ-ΔΙΜ ΠΡΟΣ : ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑ Σ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα 17/2/2014 Αριθ. Πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.15903 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφορίες : Καλύβα Φ., Τσαλίκογλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Α(Η1Ν1) 1) ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ Ξανθή Δεδούκου Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Μικροβιακής Αντοχής και Ορθολογικής Χρήσης Αντιβιοτικών ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά «Διαχείριση και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» Τι είναι τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα; Ως Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.).) νοούνται τα απορρίμματα στις Υγειονομικές Μονάδες (Υ.Μ.).)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΚΟΠΟΣ: Η ασφαλής συλλογή και καταστροφή των μολυσμένων βελόνων και των άλλων αιχμηρών αντικειμένων χρησιμοποιώντας το ειδικό δοχείο αιχμηρών αντικειμένων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΩΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΑΝΩΛΗΣ

ΠΑΝΩΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΩΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΑΝΩΛΗΣ Αιφνίδια εισβολή πυρετού με βαριά γενική κατάσταση, συγχυτικά φαινόμενα και προοδευτική εικόνα σήψης με αιμορραγικό εξάνθημα Κλινική εκτίμηση Βουβωνική πανώλη Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 Ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Διαχείριση αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων

Περιβαλλοντική Διαχείριση αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Περιβαλλοντική Διαχείριση αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Φωτεινή Καράμπαμπα Δρ. Βιολόγος Lead Auditor TÜV Hellas Τον Φεβρουάριο του 2012 ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή ο νόμος 4042 που αφορά στην ποινική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ Υποψία αλλαντίασης τίθεται σε προτέρως υγιή απύρετο ασθενή με συμμετρική κατιούσα χαλαρή παράλυση με χαρακτηριστική αρχική προσβολή των κρανιακών νεύρων (διπλωπία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2012

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2012 ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγης ζαχαρωδων προϊόντων ΜΕΡΟΣ 1 ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Εισαγωγή...4

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Κροντηράς Χρ., Αντιπρύτανης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πρόεδρος Παπαδοπούλου Χρ., Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 5 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ: 5919/62354 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Υποψία πνευμονικού άνθρακα τίθεται σε προτέρως υγιή ασθενή που εμφανίζει: Αιφνίδια έναρξη βαρείας σήψης σε ασθενή χωρίς προδιαθεσικό υπόστρωμα, ή αναπνευστική

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Σπυροπούλου Βιολόγος, MSc., PhD. Αιμοδοσία ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο»

Παναγιώτα Σπυροπούλου Βιολόγος, MSc., PhD. Αιμοδοσία ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο» Υγιεινή και Ασφάλεια στο Εργαστήριο Παναγιώτα Σπυροπούλου Βιολόγος, MSc., PhD Αιμοδοσία ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο» Οι κίνδυνοι στο εργαστήριο Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στα κλινικά εργαστήρια απειλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ Δρ Ειρήνη Καραναστάση, Επίκουρος Καθηγήτρια Φυτοπροστασίας Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βιοκτόνα Σκευάσματα Χρήση για τον Έλεγχο εχθρών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα