Ισότητα στη Φ.Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 8/10/2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ισότητα στη Φ.Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 8/10/2008"

Transcript

1 Ισότητα στη Φ.Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 8/10/2008

2 Rosenthal & Jacobson (1968): Πείραμα Oak school Δάσκαλοι που στην αρχή της χρονιάς πίστεψαν ότι κάποια παιδιά της Α Δημοτικού είχαν υψηλότερο δείκτη εφυίας απ αυτό που πραγματικά έδινε το τεστ είχαν προφανώς τέτοια επίδραση σ αυτά τα παιδιά ώστε στο τέλος της χρονιάς να παρουσιάσουν μεγαλύτερη βελτίωση στο τεστ εφυίας απ ότιταυπόλοιπαπαιδιά. Φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας

3 Πιστεύετε ότι οι προσδοκίες των καθηγητών επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών;

4 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής Ερμηνεία του φαινόμενου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας Brophy & Good (1970): Απόδοση μαθητών Επηρεασμός παρακίνησης μαθητών Ενίσχυση της προσδοκίας του καθηγητή

5 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι δάσκαλοι δημιουργούν διαφορετικές προσδοκίες για την συμπεριφορά και την απόδοση των μαθητών. Με βάση αυτές τις προσδοκίες οι δάσκαλοι συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διάφορους μαθητές.

6 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Ησυμπεριφοράτων δασκάλων δηλώνει στους μαθητές πώς αναμένεται να συμπεριφερθούν και να αποδώσουν. Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής

7 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Εάν αυτή η συμπεριφορά των δασκάλων είναι σταθερή στη διάρκεια της χρονιάς και αν οι μαθητές δεν δραστηριοποιηθούν για να την αλλάξουν, είναι πολύ πιθανό να επηρεασθεί η αυτοπεποίθησή τους, η παρακίνησή τους, οι φιλοδοξίες τους και οι αλληλεπιδράσεις τους με τους δασκάλους. Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής Επηρεασμός παρακίνησης μαθητών

8 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Αυτές οι αντιδράσεις των μαθητών θα ενισχύσουν με τη σειρά τους την πεποίθηση των δασκάλων για την ορθότητα των προσδοκιών τους. Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής Επηρεασμός παρακίνησης μαθητών Ενίσχυση της προσδοκίας του καθηγητή

9 Προσδοκίες Καθηγητών Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Τελικά, αυτό θα επηρεάσει την συμπεριφορά και την απόδοση των μαθητών. Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής Επηρεασμός παρακίνησης μαθητών Απόδοση μαθητών Ενίσχυση της προσδοκίας του καθηγητή

10 Προσδοκίες Καθηγητών Οι μαθητές υψηλών προσδοκιών θα βοηθηθούν να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους ενώ το ίδιο δεν θα συμβεί για τους μαθητές χαμηλών προσδοκιών. Διαφορετική συμπεριφορά σε διάφορους μαθητές Απόδοση μαθητών Αντίληψη μαθητών για τη συμπεριφορά που περιμένει ο καθηγητής Επηρεασμός παρακίνησης μαθητών Ενίσχυση της προσδοκίας του καθηγητή

11 Πώς οι προσδοκίες δημιουργούν την πραγματικότητα γύρω μας;

12 Φαντάσου ότι σαν φοιτητής ή φοιτήτρια αποφασίζεις να συνεργασθείς με κάποιο καθηγητή για την πτυχιακή σου εργασία. Επιλέγεις αυτόν τον καθηγητή επειδή είναι αυτός που γνωρίζει το αντικείμενο και εσύ θέλεις να δουλέψεις οπωσδήποτε πάνω σ αυτό το θέμα.

13 Πριν τον συναντήσεις ρωτάς κάποιον που έχει συνεργασθεί στο παρελθόν μαζί του. Φαντάσου ότι σου λεει ότι ο καθηγητής αυτός είναι πολύ φιλικός, ανοιχτός, εγκάρδιος, βοηθάει τους φοιτητές με το παραπάνω και κατανοεί τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μετά από μια τέτοια άποψη πώς αναμένεται να τον προσεγγίσεις;

14 Αν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα θα πάς να τον συναντήσεις με μια ευχάριστη διάθεση και νοιώθοντας άνετα να του θέσεις όλους τους προβληματισμούς σου.

15 Αυτήηανοιχήσυζήτησηείναιφυσικόνα βοηθήσει τον καθηγητή να έχει ακριβέστερη εικόνα τόσο για τις γνώσεις σου (π.χ. πόσο γρήγορα μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο γραμμένο σε μιά ξένη γλώσσα) όσο και για διάφορους άλλους περιορισμούς που μπορεί να έχεις (π.χ. περιορισμένοςχρόνοςδουλειάςγια την πτυχιακή σου εργασία λόγω των προπονήσεών σου σαν αθλητής/τρια, ή τηςεργασίαςσουσεμιαεξωτερική δουλειά κλπ.).

16 Η ρεαλιστική αυτή εικόνα που έχει ο καθηγητής βοηθάει να θέσετε από κοινού και ρεαλιστικούς στόχους για την εργασία σου.

17 Φαντάσου τώρα την περίπτωση να άκουγες ότι αυτός ο καθηγητής είναι καλός αλλά αυστηρός, επικεντρώνεται πρώτα απ όλαστιςαπαιτήσειςτης δουλειάς και δεν τον απασχολούν οι πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Είναι της άποψης: αφού αυτό γίνεται ωφείλεις να το κάνεις, βρες τον τρόπο μόνος σου σου λένε. Πώς θα προσεγγίσεις τον καθηγητή;

18 Αν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι θα είσαι μάλλον κουμπωμένος/η, δεν θα νοιώθεις και πολύ άνετα και πολύ πιθανόν θα διστάσεις να του θέσεις όλους τους προβληματισμούς σου γύρω από τους περιορισμούς που πιθανά να έχεις.

19 Ο καθηγητής βλέποντας ότι δεν αντιδράς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καθορίσει τους στόχους της δουλειάς και το χρονοδιάγραμμα όπως αυτός νομίζει ότι μπορείς να ανταποκριθείς. Του έχεις πει βέβαια ότι μπορείς να διαβάσεις ένα ξένο άρθρο αλλά όχι ότι δεν έχεις και πολύ μεγάλη ευχέρεια, ενώ δεν του ανέφερες ότι κάνεις και 2 ώρες προπόνηση κάθε απόγευμα. Οι στόχοι που σου έθεσε ο καθηγητής μπορεί να φαίνονται ρεαλιστικοί γι αυτόν αλλά τελικά είναι υπερβολικά δύσκολοι για σένα.

20 Η πιθανή αδυναμία σου να ανταποκριθείς σ αυτούς τους στόχους μπορεί να σημαίνει για τον καθηγητή ότι τεμπελιάζεις, ενώ αν τον ενημερώσεις μετά από κάποιο διάστημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις θα αναρωτηθεί γιατί δεν τα ανέφερες από την αρχή και πιθανά να συμπεράνει ότι οι επικοινωνιακές σου ικανότητες είναι χαμηλές. Σε κάθε περίπτωση η τροπή που θα πάρουν τα πράγματαδενθαείναιηκαλύτερηδυνατήγια σένα.

21 Όπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγμα, τοπώςοιπροσδοκίεςδιαμορφώνουντην κοινωνική πραγματικότητα εξαρτάται από τους ανθρώπους. Μπορεί εσύ να μη δίσταζες να θέσεις όλους σου τους προβληματισμούς στον καθηγητή ακόμη κι αν είχες ακούσει ότι αυτός είναι αυστηρός. Αυτή σου η αντίδραση θα απέτρεπε πιθανά τον καθορισμό πολύ δύσκολων στόχων για την εργασία σου.

22 Μπορεί επίσης ο καθηγητής να ήταν έμπειρος και να ρωτούσε για όλους τους πιθανούς περιορισμούς που μπορεί να έχεις. Μπορεί όμως κι ο ίδιος να ήταν βιαστικός να πάει σε μια έκτακτη συνεδρίαση και να καθόρισε το πλάνο δουλειάς παραλείποντας μιά εκτεταμένη συζήτηση μαζί σου γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

23 Δεν είναι όλοι οι καθηγητές ή όλοι οι μαθητές επιρρεπής στο φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας (Brophy, 1983; Good, 1987). Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καθηγητές που είναι πιο επιρρεπής στο φαινόμενο της αυτόεκπληρούμενης προφητείας είναι εκείνοι που είναι αυταρχικοί, απόλυτοι και εντάσσουν τους μαθητές σε στερεότυπα, που εξηγούν δηλαδή την συμπεριφορά των παιδιών με βάση κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμά τους (π.χ., γένος, εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, σωματική διάπλαση κλπ).

24 Παράδειγμα καθηγητή που εντάσσει τους μαθητές σε στερεότυπα ; Τα κορίτσια είναι φυτά H αποτυχία ενός κοριτσιού να μάθει κάποια κινητική δεξιότητα δεν προβληματίζει τον καθηγητή για πιθανά λάθος οδηγίες που δίνει, αφού κατά τη γνώμη του το παιδί δεν μπορεί να πετύχειγιατίείναικορίτσικαιτακορίτσιαδεν τα καταφέρνουν στα αθλήματα.

25 Φαντασθείτε ένα πιθανό σενάριο όπου ένας μαθητής ή μαθήτρια έχει έναν αυταρχικό καθηγητή ο οποίος δεν εντάσει τους μαθητές σε στερεότυπα αλλά παρ όλα αυτά επικοινωνόντας με το παιδί δημιουργεί λάθος προσδοκίες.

26 Η έρευνα έδειξε ότι κάποια χαρακτηριστικά των μαθητών μπορεί να επηρεάζουν στην εμφάνιση του φαινόμενου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Φύλο, εμφάνιση-ελκυστικότητα, αθλητική ικανότητα.

27 Τα αγόρια θεωρούνται σαν πιο επίφοβα για τη δημιουργία προβλημάτων στην τάξη απ ότι τα κορίτσια. Κάποιες δραστηριότητες θεωρούνται από κάποιους καθηγητές λιγότερο κατάλληλες για κορίτσια απ ότι για αγόρια. Τέτοιες δραστηριότητες είναι συνήθως αυτές που χρειάζονται δύναμη ενώ κάποιες φορές αναφέρονται και δραστηριότητες που απαιτούν ταχύτητα και αντοχή.

28 Τα πιο ελκυστικά παιδιά κάποιες φορές θεωρούνται χωρίς λόγο ότι θα αποδώσουν καλύτερα και θα έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις. Σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι γυμναστές είχαν περισσότερες προσδοκίες για τους αθλητικά ικανότερους, ενώ περίμεναν ότι μαθητές χαμηλότερων ικανοτήτων θα τα πήγαιναν καλύτερα σε δραστηριότητες συνεργασίας.

29 Δεν αποκλείεται ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά των παιδιών που δεν μελετήθηκαν από τις υπάρχουσες έρευνες στο χώρο της φυσικής αγωγής, π.χ. εθνικότητα, θρησκεία, κοινωνική τάξη, κινητική ατέλεια κλπ.

30 Ποιο είναι το πιο σύνηθες χαρακτηριστικό των παιδιών που συμβάλει στην εμφάνιση του φαινομένου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας; Τιλετεγιατοφύλοτωνπαιδιών; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να προβάλουν τον ανδρικό αθλητισμό και κάποια αθλήματα θεωρούνται πολύ περισσότερο αρρενωπά από κάποια άλλα.

31 Έρευνες δείχνουν ότι το μποξ, το ποδόσφαιρο, ηάρσηβαρών, ηπάλη, το άλμα επι κοντώ, η δισκοβολία και ο ακοντισμός θεωρούνται αθλήματα κατάλληλα για άνδρες. Αντίθετα η γυμναστική, η παγοδρομία, ο χορός τζαζ και η γιόγκα θεωρούνται αθλήματα κατάλληλα για γυναίκες. Οι απόψεις αυτές δεν μεταβλήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια (Metheny, 1964, Matteo, 1984, Csizma, Wittig & Schurr, 1988).

32 Οι κυρίαρχες αυτές αντιλήψεις συμβάλουν δραστικά στην διαμόρφωση λανθασμένων προσδοκιών για τις δυνατότητες αγοριών και κοριτσιών στο χώρο του αθλητισμού. Επίσηςσυμβάλουνστηνδιαμόρφωση αντίθετων πιστεύω απ αυτών των παιδιών για την καταλληλότητα ασκήσεων και αθλημάτων για αγόρια και κορίτσια.

33 Τελικά αυτές οι αντιλήψεις μεταφέρονται και στο μάθημα φυσικής αγωγής. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρεί κανείς αγόρια ν ασχολούνται με δραστηριότητες που απαιτούν δύναμη και κορίτσια με δραστηριότητες όπως ο χορός. Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για το ρόλο του φύλου στον αθλητισμό υιοθετούνται και από την πλειοψηφία των αγοριών και κοριτσιών και γίνονται τελικά αποδεκτές από τους καθηγητές φυσικής αγωγής.

34 Και πιο το κακό; εμφανίζονται δακτυλοδεικτούμενες μειοψηφίες αγοριών που ασχολούνται με θηλυπρεπή αγωνίσματα και μειοψηφίες κοριτσιών που ασχολούνται με αρρενωπά αθλήματα. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις κυρίαρχες κοινωνικές προσδοκίες και πολλές φορές βρίσκονται σε δύσκολη θέση με το φύλο τους. Είτε πρέπει να υπερασπισθούν το δικαίωμά τους να ασχολούνται με το άθλημα που τους αρέσει είτε να αποδεχθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το φύλο τους.

35 Ποια άλλα χαρακτηριστικά των παιδιών μπορεί εύκολα να επηρεάσουν στην εμφάνιση της αυτοεκπληρούμενης προφητείας; Φυσική ικανότητα;

36 Παιδιά που δεν ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό έξω από το σχολείο δεν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τις δεξιότητές τους και τις ικανότητές τους σε αθλήματα που διδάσκονται στο μάθημα φυσικής αγωγής.

37 (Martinek & Karper, 1986) Oι καθηγητές είχαν υψηλότερες προσδοκίες για παιδιά με υψηλές αθλητικές ικανότητες σε δραστηριότητες που περιείχαν στοιχεία ανταγωνισμού. Tαπαιδιάαυτάδέχθηκαν περισσότερες πληροφορίες που αφορούσαν την τεχνική των δραστηριοτήτων απ ότι τα παιδιά με χαμηλή αθλητική ικανότητα. Οι καθηγητές πίστευαν ότι καταλληλότερες δραστηριότητες για παιδιά χαμηλών ικανοτήτων είναι αυτές που περιέχουν στοιχεία συνεργασίας. Τα παιδιά αυτά δέχθηκαν περισσότερη επιείκεια και προσπάθεια για κατανόηση από την πλευρά των καθηγητών. Είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά των καθηγητών;

38 Παιδιά χαμηλών ικανοτήτων Mόνο με την κατανόηση και την επιείκεια οι μαθητές χαμηλών αθλητικών ικανοτήτων δεν πρόκειται να βελτιώσουν ιδιαίτερα τις ικανότητές τους. Χωρίς πληροφόρηση για την τεχνική των δραστηριοτήτων, κατάλληλη ανατροφοδότηση και πολύ πρακτική εξάσκηση, οι μαθητές αυτοί δεν πρόκειται να βελτιώσουν ιδιαίτερα τις αθλητικές ικανότητές τους.

39 Παιδιά χαμηλών ικανοτήτων Η ειρωνεία είναι ότι τα παιδιά με τις χαμηλές αθλητικές ικανότητες είναι ακριβώς εκείνα τα παιδιά γιαταοποίατομάθημα φυσικήςαγωγήςαποτελεί μοναδική ευκαιρία για βελτίωση των αθλητικών τους ικανοτήτων. Τα παιδιά αυτά συνήθως δεν συμμετέχουν σε αθλητικούς συλλόγους έξω από το σχολείο και δεν έχουν άλλη ευκαιρία να βελτιώσουν τις αθλητικές ικανότητές τους παρά μόνο στο μάθημα φυσικής αγωγής.

40 Αν το μάθημα φυσικής αγωγής δεν δίνει την ευκαιρία για μάθηση, οι μαθητές δημιουργούν αρνητικές στάσεις ως προς το μάθημα φυσικής αγωγής καιωςπροςτηνάθληση. Αμφισβητούν την αξία του μαθήματος φυσικής αγωγής στη ζωή τους και αποστρέφονται την άθληση αφού δεν νοιώθουν άνετα και ευχάριστα όταν αθλούνται. Όταν στο μάθημα ΦΑ υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για βελτίωση προς μαθητές χαμηλών αθλητικών ικανοτήτων, το μάθημα πιθανότατα συμβάλει στην ενίσχυση των αρνητικών αθλητικών εμπειριών τους. Σίγουρα αναιρεί την μοναδική ευκαιρία που έχουν για τη δημιουργία μιας πιο θετικής άποψης για την άσκηση.

41 Πού είναι πιο κρίσιμο το θέμα των διαφορετικών προσδοκιών προς παιδιά διαφορετικών ικανοτήτων; Στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο ήστολύκειο

42 Πού είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα ισότητας Στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο ήστολύκειο;

43 Η ελκυστικότητα και η εικόνα του σώματοςεπηρεάζειτιςπροσδοκίεςτων καθηγητών;

44 Οι καθηγητές φυσικής αγωγής πίστευαν ότι τα πιο ελκυστικά παιδιά θα είχαν καλύτερη απόδοση στις φυσικές δραστηριότητες και θα τα πήγαιναν καλύτερα στις κοινωνικές τους σχέσεις με τα άλλα παιδιά απ ότι λιγότερο ελκυστικά παιδιά (Martinek, 1981). Μια κατοπινή έρευνα έδειξε ότι αυτό το φαινόμενο είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι καθηγητές έχουν μεγαλύτερα παιδιά παρά μικρότερα (Martinek & Karper, 1984). Είναι πιθανό ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο η ελκυστικότητα να σχετίζεται εντονότερα με προσδοκίες καλύτερης απόδοσης.

45 Στο μυαλό των περισσοτέρων ηαθλητικήαπόδοσηείναιπιο έντονα συνδεδεμένη με το μεσομορφικό τύπο σώματος. Αντίθετα, παιδιά που είναι αδύνατα ή παχουλά αναμένεται να μην τα καταφέρουν καλά στα αθλήματα.

46 Οι αδύνατοι και οι υπέρβαροι μαθητές είναι ακριβώς εκείνοι που χρειάζονται επιτακτικά βοήθεια μέσα από το μάθημα φυσικής αγωγής. Να μάθουν πώς να ελέγχουν το βάρος τους δια μέσου της άσκησης, της σωστής διατροφής και του σωστού τρόπου ζωής.

47 Κάποιοι καθηγητές ΦΑ αποδίδουν το υπερβολικό βάρος των μαθητών τους σε έλλειψη θέλησης και αυτοσυγκράτησης. Είναι σωστή αυτή η άποψη; Τα υπέρβαρα παιδιά, ακόμη και αν δεν πάσχουν από κάποια βιολογική διαταραχή (που μέχρι και σήμερα πολύ δύσκολα εξακριβώνεται), ασκούν πολύ μικρό έλεγχο στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς τους. Το αν ένα παιδί τρέφεται υγιεινά εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικογένειά του και όχι από το ίδιο.

48 Η σωστή διατροφή όπως και η άθληση είναι θέμα παιδείας όπου σημαντικότατο ρόλο παίζει η οικογένεια. Ο ρόλος του σχολείου είναι να προσφέρει εκείνη ακριβώς την παιδεία που αδυνατεί να προσφέρει η οικογένεια. Να βοηθήσει τα παιδιά γύρω από το πώς να ελέγχουν το βάρος του σώματός τους και πώς να ασκούνται και όχι να τα τιμωρεί και να τα εξοστρακίζει, ήστην καλύτερη περίπτωση, να δημιουργεί συνθήκες που αντί να αποτρέπουν τις κακές συνήθειες να τις ενισχύουν.

49 Αυτά είναι σχεδόν αυτονόητα. Όμως πόσο εύκολα υιοθετούνται στην καθημερινή πράξη; Ποιος ο ρόλος των μέσων μαζικών ενημέρωσης στη διαμόρφωση των στάσεων των καθηγητών ΦΑ;

50 Μπορεί να αισθανόμαστε άνετα όταν επικοινωνούμε με παιδιά που έχουν ωραίο σώμα και κάπως άβολα όταν αλληλεπιδρούμε με παιδιά που είναι λιγότερο ελκυστικά. Αν αισθανόμαστε διαφορετικά γιαταπαιδιά, αυτά θα το καταλάβουν ακόμη και αν προσέχουμε πολύ τα λόγια μας. Θα μας προδώσει η γλώσσα του σώματος μας, οι κινήσεις μας, οι αποστάσεις που κρατούμε από τα παιδιά, οι εκφράσεις του προσώπου μας, το βλέμμα μας.

51 Για να αισθανόμαστε το ίδιο για όλα τα παιδιά πρέπει να πιστεύουμε πολύ σ όλα τα παιδιά Να προσδοκούμε ότι όλα τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και τις συνήθειές τους. Πρώτα και κύρια να πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν κάτι να κερδίσουν μέσα από το μάθημα φυσικής αγωγής και ότι αν τα βοηθήσουμε θα καταφέρουν πολλά πράγματα, ακόμη και να ελέγξουν αποτελεσματικά το βάρος του σώματός τους.

52 Η οικογενειακή προέλευση των παιδιών (τάξη, οικογενειακή συνοχή) επηρεάζει τις προσδοκίες των καθηγητών; Δεν έχουμε δεδομένα στο χώρο της ΦΑ

53 Λιγότερα από το 25% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον (π.χ. γονείς εξαρτημένοι από ουσίες, βίαιοι κλπ.) έχει το επίπεδο φυσικής κατάστασης που θα έπρεπε (Collingwood, 1997). Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο κινητικής ικανότητας από τα υπόλοιπα παιδιά.

54 Το χειρότερο είναι ότι ταυτόχρονα υιοθετούν και πολλές ακόμη ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως είναι το κάπνισμα, το πιοτό, η επιθετική συμπεριφορά κλπ. (Παπαϊωάννου, 2000) Οι συμπεριφορές αυτές δημιουργούν ένα έντονα αρνητικό κλίμα γι αυτά τα παιδιά στο σχολείο. Αυτό ενισχύει τις αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές τους ως προς το σχολείο και άλλους κοινωνικούς θεσμούς. Ενώ ακόμη βρίσκονται στο σχολείο, το μέλλον αυτών των παιδιών προδιαγράφεται πολύ άσχημο.

55 Ηάσκησηκαιηφυσικήαγωγήβοηθάει στην ομαλότερη κοινωνική προσαρμογή αυτών των παιδιών;

56 Η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες θεωρείται σημαντικότατος παράγοντας για την ομαλή κοινωνική προσαρμογή παιδιών με διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς (Collingwood, 1997). Στοχώροτηςφυσικήςδραστηριότηταςοικανόνες είναιξεκάθαροικαικάποιοςδύσκολαμπορείνα κλέψει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Επίσης και οι αξίες είναι ξεκάθαρες: αν κάποιος θέλει να βελτιωθεί πρέπει ν ασκηθεί και αυτό είναι εύκολα ορατό. Δεν μπορεί κάποιος να προσποιηθεί ότι προσπαθεί χωρίς να το κάνει. Η βελτίωση απαιτεί καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και μακρόχρονη προσπάθεια.

57 Μέσα από την μακρόχρονη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες τα παιδιά με προβλήματα επικίνδυνης συμπεριφοράς υιοθετούν πιο υγιεινές συμπεριφορές (π.χ. καπνίζουν σε μικρότερο ποσοστό), ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, τον αυτοέλεγχό τους, μαθαίνουν να θέτουν στόχους, να σχεδιάζουν και να είναι πιο υπεύθυνοι με τον εαυτό τους και τους άλλους.

58 Η θεωρία και τα πρακτικά παραδείγματα αντίστοιχων προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας είναι εκτεταμένη (π.χ. Martinek, 1997). Aν οι καθηγητές φυσικής αγωγής πιστέψουν στην δυνατότητα αυτών των παιδιών να ασκούνται τακτικά, να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής και να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στο σχολείο, έχουν κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά προς αυτήν την κατεύθυνση.

59 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Σύμφωνα με την ανασκόπηση των αντίστοιχων ερευνών από τον Martinek (1989) έχουν διαπιστωθεί οι παρακάτω συμπεριφορές προς τους μαθητές χαμηλότερων προσδοκιών (συγκριτικά με μαθητές υψηλότερων προσδοκιών):

60 Προς μαθητές χαμηλών προσδοκιών Λιγότερες αμοιβές. Λιγότερες αναλυτικές ερωτήσεις (του τύπου γιατί, πώς κλπ) και λιγότερες ευκαιρίες για απαντήσεις. Λιγότερα σχόλια για τις προσπάθειές τους.

61 Προς μαθητές χαμηλών προσδοκιών Ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν κατ αρχήν επαναλήφθηκαν λιγότερες φορές. Λιγότερη προσωπική επικοινωνία μεταξύ καθηγητή-μαθητή. Λιγότερες πληροφορίες γύρω από το αντικείμενο του μαθήματος. Περισσότερο κριτική.

62 Προς μαθητές χαμηλών προσδοκιών Μικρότερη αποδοχή και χρήση των ιδεών και πράξεων των μαθητών. Μεγαλύτερη επίβλεψη - Λιγότερο αυτονομία. Οι αθλητικά ικανότεροι παίρνουν περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, ενώ οι λιγότερο ικανοί περισσότερη επιείκεια.

63 Υπάρχουν πολλές ακόμη συμπεριφορές που δεν έγιναν αντικείμενο παρατήρησης. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά εκφράσεων του καθηγητή που αντιλαμβάνονται οι μαθητές αλλά δεν είναι εύκολο να καταγραφούν με ακρίβεια από εξωτερικούς παρατηρητές. Π.χ. η επικοινωνία δια μέσου της γλώσσας του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου, η ποιότητα των κινήσεων ή ένα βλέμμα που διαρκεί δέκατα του δευτερολέπτου. Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς προς μαθητές διαφορετικών προσδοκιών μπορεί να είναι σε πολύ πιο εκτεταμένο βαθμό απ αυτόν που έχουν καταγράψει οι έρευνες.

64 Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι αυτό είναι μάλλον φυσικό: η ανατροφοδότηση του καθηγητή εξαρτάται από την απόδοση του μαθητή. Οι καλύτεροι μαθητές δέχονται περισσότερη αμοιβή γιατί αποδίδουν καλύτερα και οι χειρότεροι μαθητές περισσότερη κριτική γιατί αποδίδουν χειρότερα. Συμφωνείτε;

65 Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του καθηγητή δεν πρέπει να εξαρτάται από το ποια είναι η απόδοση ενός μαθητή σε σχέση με την απόδοση των άλλων, αλλά πώς αποδίδει ο μαθητής με βάση τους προσωπικούς του στόχους (Nicholls, 1989). Κάποιος καθηγητής μπορεί να διαμορφώνει το ίδιο θετικές προσδοκίες και για μαθητές χαμηλών ικανοτήτων και για μαθητές υψηλών ικανοτήτων. Μπορεί να περιμένει βελτίωση απ όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το επίπεδο απόδοσής τους σε σύγκριση με τους άλλους.

66 Αν ο καθηγητής καθορίσει μαζί με τον κάθε μαθητή ρεαλιστικούς στόχους μάθησης για τον καθένα, η ανατροφοδότηση που θα δίνει θα εξαρτάται από την πρόοδο του μαθητή. Σε μια τέτοια περίπτωση η αμοιβή και η κριτική δεν εξαρτάται από το επίπεδο απόδοσης του μαθητή αλλά από το αν αποδίδει καλά με βάση τους προσωπικούς του στόχους.

67 Το ίδιο μπορεί να ισχυρισθεί κανείς όχι μόνο για την απόδοση αλλά και για την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών. Ένας καθηγητής που διαμορφώνει θετικές προσδοκίες για την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών του, περιμένει βελτίωση της συμπεριφοράς απ όλους κι όχι το ίδιο καλή συμπεριφορά απ όλους.

68 Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την πρόοδο που παρουσιάζουν μαθητές με κακή συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοί μπορεί να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται χειρότερα από τους άλλους. Μιατέτοιααντιμετώπισηενθαρρύνειτους μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς αφού βλέπουν ότι η προσπάθεια που κάνουν για να βελτιωθούν αναγνωρίζεται από τον καθηγητή.

69 Αντίληψη διαφοροποίησης συμπεριφοράς Αρνητική συμπεριφορά καθηγητή προς αγόρια, Επικέντρωσηκαθηγητήστημάθησητων αγοριών Ενθάρρυνση καθηγητή προς τα αγόρια Παρακίνηση αγοριών Αυτονομία αγοριών Προσαρμογή του μαθήματος μόνο για τα αγόρια

70 Papaioannou: RQES 1998; JSEP 1995 Η αντίληψη κλίματος παρακίνησης που δινόταν έμφαση στη δουλειά είχε αρνητική σχέση με αντίληψη διαφοροποίηση; συμπεριφορών προς αγόρια και κορίτσια. Η αντίληψη κλίματος παρακίνησης που δινόταν έμφαση στη δουλειά είχε αρνητική σχέση με την αντίληψη ότι ευνοούνται οι ικανότεροι μαθητές.

71 Papaioannou (1995) Όσο περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες θεωρούσαν ότι ο καθηγητής φυσικής αγωγής έδινε έμφαση στον ανταγωνισμό και στην σύγκριση των μαθητών (έμφαση στο εγώ των μαθητών), τόσο περισσότερο πίστευαν ότι συμπεριφερόταν διαφορετικά προς μαθητές υψηλών και χαμηλών ικανοτήτων ευνοώντας τους μαθητές με υψηλές αθλητικές ικανότητες.

72 Στην τελευταία μας έρευνα οι μαθητές και μαθήτριες δήλωσαν ότι οι καθηγητές που δίνουν έμφαση στην πρόοδο όλων των παιδιών (προσανατολισμός στη δουλειά) είναι εκείνοι που ευνοούν τους μαθητές χαμηλών ικανοτήτων (Papaioannou, Nikolopoulos & Bagiatis, 1998).

73 Στο σχεδιασμό της διδασκαλίας, επικεντρώσου στη διδασκαλία της διδακτικής ύλης στο τμήμα ή στην ομάδα μαθητών σαν σύνολο παρά να φοβάσαι για ατομικές διαφορές.

74 Διατήρησε τις προσδοκίες σου για κάθε μαθητή ζωντανές παρατηρώντας από κοντά την πρόοδό του. Δώσε έμφαση στην τωρινή του απόδοση και όχι στο ιστορικό του.

75 Βάλε στόχους για την τάξη και για τα άτομα με βάση τα ελάχιστα αποδεκτά στάνταρτ κι όχι τα μέγιστα.

76 Όταν εξατομικεύεις τη διδασκαλία και δίνεις ανατροφοδότηση στους μαθητές για την απόδοσή τους, επέμενε στησυνεχήπρόοδο σχετικά με την προηγούμενη προσωπική απόδοση του καθένα παρά νατους συγκρίνεις

77 Όταν ασχολείσαι με την απόδοση των μαθητών μη κάνεις εκτιμήσεις που δηλώνουν επιτυχία ή αποτυχία. Η απόδοσή τους πρέπει να χρησιμεύει σαν διάγνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. για το ότι δε βελτιώθηκε αισθητά φταιει ότι δεν ασκείται σωστά ή ότι δεν αφιέρωσε τον κατάλληλο χρόνο για άσκηση;). Τα σχόλιά σου πρέπει να τους δείχνουν πόσο βελτιώθηκαν και πού πρέπει να φτάσουν

78 Όταν οι μαθητές δεν έχουν κατανοήσει μια εξήγηση ή την εκτέλεση μιας άσκησης σκέψου σχετικά με τη διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας και στη συνέχεια τεμάχισε την άσκηση ή επανέλαβε τη διδασκαλία αλλά με διαφορετικό τρόπο. Μην επαναλάβεις την ίδια διδασκαλία (με τον ίδιο τρόπο) και μη τα παρατήσεις λόγω απογοήτευσης.

79 Γενικά, να σκέφτεσαι για το πώς να διατηρείς το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών και πώς να τους ενθαρρύνεις γιαναπετύχουνόσοτοδυνατό περισσότερα. και όχι πώς να τους προστατεύσεις από αποτυχία ή δυσχέρεια.

80 Ο καθορισμός προσωπικών στόχων βελτίωσης για όλους τους μαθητές και η προσπάθεια για την επίτευξή τους είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για παιδιά χαμηλής απόδοσης ή χαμηλών προσδοκιών.

81 Οι καθηγητές φυσικής αγωγής πρέπει πάντα να πιστεύουν ότι όλοι μα όλοι οι μαθητές μπορούν να βελτιωθούν και πάντα να επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επαληθεύσουν αυτό τους το πιστεύω. Ακόμη κι όταν δεν καταφέρνουν να δουν να εκπληρώνεται η θετική τους προσδοκία, σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος στη διαδικασία και δεν ήταν λάθος το πιστεύω τους. Καλύτερα να αναρωτηθούν ποιο πράγμα πιθανά να πήγε λάθος ώστε να το αποφύγουν στο μέλλον, παρά να αμφισβητήσουν την ορθότητα του πιστεύω τους.

ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ

ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Το «στιλ των εντολών».

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας Παρακίνηση Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας 2 Ορισμός Είναι οι διεργασίες-διαδικασίες που εξηγούν την ένταση, την κατεύθυνση και την επιμονή των προσπαθειών ενός ατόμου για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή

Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή Περίγραμμα διάλεξης Ζητήματα ισότητας Θεωρητικό πλαίσιο Φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας (ΑΠ) Διαφορετικές συμπεριφορές ΚΦΑ προς μαθητές Χαρακτηριστικά καθηγητών

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά στη Φ.Α. Αθανάσιος Παπαϊωάννου καθηγητής

Παιδαγωγικά στη Φ.Α. Αθανάσιος Παπαϊωάννου καθηγητής Παιδαγωγικά στη Φ.Α. Αθανάσιος Παπαϊωάννου καθηγητής Μεταπτυχιακό Ψυχολογία της Άσκησης: Διδάσκοντες ΣΚΟΠΟΣ Μαθησιακά Αποτελέσματα Φοιτητές που πετυχαίνουν σ αυτό το μάθημα ΓΝΩΣΗ Κατανοούν τις

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ Με ποιον τρόπο θα γίνει η προετοιμασία; Πόσος χρόνος θα αφιερωθεί συνολικά για

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό Ασπασία Δανιά Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή

Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή Διατήρηση ισότητας στη Φυσική Αγωγή Ισότητα είναι η ίση μεταχείριση, η αντιμετώπιση κάποιου με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται και οι άλλοι - ισχύει για τον έναν ό,τι ισχύει & για τους άλλους

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΤΣΟΕΚΠΛΗΡΟΤΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΧΗ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟ ΣΨΝ ΠΡΟΔΟΚΙΨΝ ΣΨΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΨΝ

«ΑΤΣΟΕΚΠΛΗΡΟΤΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΧΗ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟ ΣΨΝ ΠΡΟΔΟΚΙΨΝ ΣΨΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΨΝ «ΑΤΣΟΕΚΠΛΗΡΟΤΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΧΗ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟ ΣΨΝ ΠΡΟΔΟΚΙΨΝ ΣΨΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΨΝ ΟΡΙΜΟ: Η «αυτοεκπληρούμενη πρόβλεψη» (self-fulfilling prophecy) είναι ένας κοινωνικο-ψυχολογικός μηχανισμός, ο οποίος μετατρέπει τις

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μανουσάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής 1 Αλμπέρ Καμύ ( 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957) βιβλία: "Ο Ξένος", και " Η Πανούκλα" Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας που γεννήθηκε στην Αλγερία.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής

Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής 1. Το ερευνητικό αντικείμενο της αθλητικής ψυχολογίας έχει (α) ψυχοφυσιολογική κατεύθυνση (β) γνωστικο-συμπεριφορική κατεύθυνση (γ) κοινωνικο-ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµάτωση κοινωνικο-ηθικών στόχων στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής Εισηγήτρια: ΜουρατίδουΚατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών katemou@phed-sr.auth.gr Σύγχρονα φαινόµενα στις αυλές των σχολείων Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Σχέσεις καθηγητών και μαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Φωτάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. Το σχολικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης Παρακίνηση για επίτευξη στη φυσική αγωγή Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της φυσικής αγωγής ΙI. (Πρακτική άσκηση στα γυμνάσια)

Διδακτική της φυσικής αγωγής ΙI. (Πρακτική άσκηση στα γυμνάσια) Διδακτική της φυσικής αγωγής ΙI (Πρακτική άσκηση στα γυμνάσια) Διδάσκοντες & τμήματα Ανακοίνωση στο τέλος! Σκοποί της πρακτικής άσκησης ΙΙ 1. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για τη διδασκαλία της ΦΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Δομή παρουσίασης Αξιολόγηση: Έννοια & Σημασία Σκοποί Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ Γυμνάσιο Κανήθου Τάξη: Α ΘΕΜΑ: Ο σχολικός αθλητισμός πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Η Σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Οι ερωτήσεις στη διδασκαλία Α) Η ερώτηση του εκπαιδευτικού Β) Η ερώτηση του μαθητή Α) Η

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής

Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Φεβρουάριος 2012 Φιλοσοφία Ειδικής Αγωγής Ένα παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά δεν είναι προβληματικό. Έχει ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Ο εαυτός μας Τι μπορούμε να κάνουμε Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας Πως αντιδρούμε σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα Είδη / Τύποι «Εαυτού»

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής

Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Φυσικής Αγωγής πρέπει να στηρίζεται: Στα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας για τη φυσική κατάσταση και την υγεία των Ελλήνων. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ Τι είναι μια μικροδιδασκαλία; Μια μικροδιδασκαλία είναι μια μικρογραφία μαθήματος, μια ενδεικτική διδασκαλία,

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Μάθησης στα Παιχνίδια. Επίλυση Προβλημάτων

Προαγωγή της Μάθησης στα Παιχνίδια. Επίλυση Προβλημάτων Προαγωγή της Μάθησης στα Παιχνίδια Επίλυση Προβλημάτων ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙΣ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στα παιγνίδια αφιέρωσε χρόνο για να καθορίσεις τους στόχους και τους σκοπούς σου επέλεξε το υλικό και τα στυλ διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμολογία των μαθητών

Βαθμολογία των μαθητών Βαθμολογία των μαθητών Τι σημαίνει βαθμολογία Η βαθμολογία ως παιδαγωγική ενέργεια ισοδυναμεί με τη διαδικασία απόδοσης βαθμού Βαθμός σημαίνει συγκεκριμενοποίηση της αξιολόγησης με έναν αριθμό ή χαρακτηρισμό

Διαβάστε περισσότερα

αθλητισµό Παρακίνηση για επίτευξη Περιβάλλον επίτευξης Θεωρία ανάγκης για επίτευξη Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή

αθλητισµό Παρακίνηση για επίτευξη Περιβάλλον επίτευξης Θεωρία ανάγκης για επίτευξη Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης 3 Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή Μάριος Γούδας Τι µας παρακινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης Άννα Κουκά 1. Εισαγωγή Εξελίξεις στις προσεγγίσεις για τη μάθηση Τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας δημιουργούν αλλαγές στο σημερινό σχολείο Η

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Χαλκίδα, 2019 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Γιατί υποστηρίζουμε τους μαθητές; Για να πετύχουν ακαδημαϊκά; Για να κάνουμε τη διδακτέα ύλη πιο προσβάσιμη;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη Φυσική Αγωγή

Ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη Φυσική Αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ208, Διάλεξη 10η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Μάθημα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σχολείο & Τμήμα: Ημερομηνία: Ι. Μαθησιακή Εξέλιξη των Μαθητών/Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΔ) α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Σχολιασμός και αιτιολόγηση της επίδοσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Φυσική αγωγή και προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2 Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2... είναι ένα εκπαιδευτικό θέμα ή ζήτημα που ένας ερευνητής παρουσιάζει και αιτιολογεί σε μία έρευνητική μελέτη θέμα πρόβλημα σκοπός - ερωτήματα Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Σχεδιασμός Προγραμμάτων Παιχνιδιών Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας του προγράμματος παιχνιδιών Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής

Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής Σκοποί και στόχοι της Φυσικής Αγωγής Σκοποί ελληνικού αναλυτικού προγράμματος σπουδών «Nα συμβάλει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Προς Δρ Κυπριανό Δ. Λούη Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης 20 Νοεμβρίου 2016

Προς Δρ Κυπριανό Δ. Λούη Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης 20 Νοεμβρίου 2016 Προς Δρ Κυπριανό Δ. Λούη Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης 20 Νοεμβρίου 2016 ΘΕΜΑ: Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φυσική Αγωγή και χρήζουν άμεσης διαχείρισης Αγαπητέ κύριε Λούη, Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας Αυγερινός Γ. Ανδρέας aavgerin@phyed.duth.gr Κεντρική έννοια είναι ότι Ο καθηγητής ΦΑ επιτυγχάνει τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016

Αξιολόγηση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016 Αξιολόγηση Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016 Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Τι γνωρίζουν οι μαθητές; (Pellegrino, Chudowsky) Σε ποιο βαθμό; Τι δεν μάθανε; Βάσει ενδείξεων Τι λένε Τι κάνουν Βοηθά να δούμε αν πετύχαμε

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον Αθλητισμό. Διαδικασία αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον αθλητισμό

Η θεωρία της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον Αθλητισμό. Διαδικασία αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον αθλητισμό Η θεωρία της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον Αθλητισμό Η θεωρία της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας (ή φαινόμενο Πυγμαλίωνα) υποστηρίζει ότι όταν ένα άτομο έχει συγκεκριμένες προσδοκίες για έναν άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα,

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα, Ιστορία Γυμνασίου Γυμνάσιο Βεργίνα, 2012-2013 Ιστορία «Ιστορία, το φως της αλήθειας κι ο δάσκαλος της ζωής» Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός Διδάσκουμε Ιστορία Α Γυμνασίου: Κ.Μιλτιάδου, Ν.Κασεττά-

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοαξιολόγηση του μαθητή: Βήματα και στρατηγικές για αποτελεσματική εφαρμογή

Αυτοαξιολόγηση του μαθητή: Βήματα και στρατηγικές για αποτελεσματική εφαρμογή Αυτοαξιολόγηση του μαθητή: Βήματα και στρατηγικές για αποτελεσματική εφαρμογή Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 31 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ (ΑΥΤΟ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» Αποφασίζοντας το σκοπό Η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος www.espa.gr Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση Πρόληψη και Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. www.ygeia-pronoia.gr Tμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Φωνάζει, διακόπτει, παίζει στο μάθημα Εφαρμόζοντας τη στρατηγική Eλέγχω και Aποχωρώ σε παιδιά με ήπια και συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη A Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Αγαπίου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα