45 η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής Αστανά, Καζακστάν Πειραματική Εξέταση Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "45 η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής Αστανά, Καζακστάν Πειραματική Εξέταση Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014"

Transcript

1 Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τα πιο κάτω: 45 η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής Αστανά, Καζακστάν Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Η εξέταση διαρκεί 5 ώρες και βαθμολογείται με 20 μονάδες. Να χρησιμοποιήσετε μόνο το στυλό που σας δίνεται. Απαγορεύεται αυστηρά να γράψετε οτιδήποτε ή να χαράξετε γραφική παράσταση με μολύβι. Οτιδήποτε γραφεί ή σχεδιαστεί με μολύβι δεν θα βαθμολογηθεί. Να χρησιμοποιήσετε μόνο τον υπολογιστή τσέπης που σας δίνεται. Να λάβετε υπόψη σας πως όλες οι αριθμητικές απαντήσεις πρέπει να γραφούν με το μέγιστο πλήθος ψηφίων που είναι κατάλληλο για τα δεδομένα που σας δίνονται. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τις μονάδες μέτρησης. Να χρησιμοποιήσετε τα Φύλλα Απαντήσεων (Answer Sheets) που σας δόθηκε για να γράψετε τα αποτελέσματά σας. Αναλυτικές λύσεις πρέπει να αναγραφούν στα Φύλλα Γραψίματος (Writing Sheets) που επίσης σας δόθηκαν. Να γράψετε στα φύλλα οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο για τη λύση που θέλετε να βαθμολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως να γράψετε το ελάχιστο δυνατό κείμενο, περιοριζόμενοι κυρίως σε εξισώσεις, αριθμούς, σύμβολα, πίνακες και διαγράμματα. Να χρησιμοποιήσετε μόνο τη μπροστινή όψη όλων των φύλλων και να σιγουρευτείτε ότι οι απαντήσεις σας βρίσκονται μέσα στις οριοθετημένες περιοχές. Εάν κάνετε λάθος σε κάποια γραφική παράσταση στα Φύλλα Απαντήσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φύλλο για τις γραφικές παραστάσεις που σας δίνεται. Πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσετε τον Κωδικό Μαθητή στα πλαίσια που θα βρείτε στο πάνω μέρος κάθε Φύλλου που θα χρησιμοποιήσετε. Για κάθε πρόβλημα που λύνετε, όλα τα φύλλα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον Αριθμό Προβλήματος (Problem No.), τον Αριθμό Μέρους (Part No), τον αριθμό σελίδας (Page No) και το σύνολο των σελίδων (Total No. of Pages) που έχετε χρησιμοποιήσει και επιθυμείτε να βαθμολογηθούν. Να διαγράψετε με ένα Χ τα Φύλλα τα οποία περιλαμβάνουν σημειώσεις που δεν επιθυμείτε να βαθμολογηθούν και μην τα συμπεριλάβετε στην αρίθμηση. Ολοκληρώνοντας, τακτοποιήστε τα φύλλα με την ακόλουθη σειρά: φύλλα Απαντήσεων, φύλλα Γραψίματος σε σειρά, φύλλα γραφικών παραστάσεων φύλλα που δεν επιθυμείτε να βαθμολογηθούν, φύλλα γραφικών παραστάσεων που δεν επιθυμείτε να βαθμολογηθούν, μη χρησιμοποιημένα φύλλα (εργασίας, γραψίματος, γραφικών παραστάσεων) εκφωνήσεις προβλημάτων. Να τοποθετήσετε όλα τα Φύλλα στον κατάλληλο φάκελο και να τα αφήσετε όλα στο θρανίο σας. Δεν επιτρέπεται να πάρετε μαζί σας οποιοδήποτε φύλλο. Αν χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα, παρακαλώ σηκώστε τη μπλε κάρτα με την επιγραφή TOILET. Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα (υπολογιστής τσέπης εκτός λειτουργίας, ανάγκη για πρόσθετα φύλλα), παρακαλώ να σηκώσετε την κόκκινη κάρτα με την επιγραφή HELP.

2 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Πείραμα. Παρατηρούμε το αόρατο! (20 μονάδες) Εισαγωγή Πολλά υλικά δεν έχουν τις ίδιες οπτικές ιδιότητες προς όλες τις διευθύνσεις τους (Οπτική Ανισοτροπία). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δείκτης διάθλασης αποδεικνύεται να εξαρτάται από τη διεύθυνση του προσπίπτοντος φωτός και από την πόλωσή του. Η οπτική ανισοτροπία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ισότροπα μέσα με την παρουσία μηχανικής πίεσης, μη ομοιόμορφη θέρμανση ή με την εφαρμογή εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου. Η διεύθυνση στην οποία διαδίδεται το φως χωρίς Διπλοδιαθλαστικότητα, δηλαδή χωρίς την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο διαθλώμενων ακτίνων, ονομάζεται Οπτικός Άξονας του κρυστάλλου. Θεωρήστε την ακόλουθη τυπική πειραματική διάταξη για τη μελέτη της οπτικής ανισοτροπίας (βλέπε Εικ. 1), η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό το πρόβλημα. Εικ. 1. Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της οπτικής ανισοτροπίας. Έστω ότι η δέσμη φωτός προσπίπτει πάνω στον πολωτή 1 με το επίπεδο διάδοσης του φωτός να τέμνει το επίπεδο πόλωσης του πολωτή κατά μήκος της ευθείας. Μετά την διέλευση από τον πολωτή 1 η δέσμη φωτός πολώνεται γραμμικά και το διάνυσμα της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου ταλαντώνεται ακριβώς στη διεύθυνση του επιπέδου πόλωσης του πολωτή 1. Τότε, η δέσμη φωτός προσπίπτει πάνω στην ανισοτροπική πλάκα P η οποία είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε ο οπτικός της άξονας που βρίσκεται στο επίπεδο της πλάκας να σχηματίζει γωνία με το επίπεδο πόλωσης του πολωτή 1. Εμφανίζονται τότε δύο είδη φωτεινών κυμάτων στην πλάκα P: Το Τακτικό (ordinary, δείκτης ο), κάθετα πολωμένο στον οπτικό άξονα της πλάκας, και το Έκτακτο (extraordinary, δείκτης e) πολωμένο κατά μήκος του οπτικού άξονα της πλάκας. Οι δείκτες διάθλασης για τα δύο αυτά κύματα είναι διαφορετικοί. Η διαφορά τους συμβολίζεται με. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της διαφοράς φάσης (όπου είναι το πάχος της πλάκας, λ είναι το μήκος κύματος της προσπίπτουσας φωτεινής δέσμης) μεταξύ των δύο κυμάτων όταν εξέρχονται από την πλάκα. Άρα, η πόλωση της εξερχόμενης δέσμης φωτός αλλάζει σε ελλειπτικά πολωμένη. Η δέσμη φωτός προσπίπτει μετά στον πολωτή 2, του οποίου το επίπεδο πόλωσης είναι κάθετο στο επίπεδο πόλωσης του πολωτή 1. Αποδεικνύεται ότι η Ένταση της φωτεινής δέσμης που περνά μέσα από την πλάκα P και τον πολωτή 2 υπολογίζεται από τη σχέση, (1) όπου είναι η ένταση του φωτός που προσπίπτει πάνω στην πλάκα, είναι ο συντελεστής διάδοσης του φωτός για την πλάκα P και τον πολωτή 2, και είναι η διαφορά φάσης μεταξύ των δύο κυμάτων (Τακτικού και Έκτακτου) μετά τη διάδοσή τους από την πλάκα P.

3 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Σε αυτό το πείραμα μην υπολογίσετε σφάλματα εκτός και αν σας ζητηθούν! Θα βρείτε την περιγραφή του πειραματικού εξοπλισμού στο Παράρτημα Α Μέρος 1. Παρατήρηση! (3,5 μονάδες) Μέρος 1.1. Πολωτές (0,8 μονάδες) 1.1 Να βρείτε τον προσανατολισμό του επιπέδου πόλωσης του πολωτή 1 και του πολωτή 2 χρησιμοποιώντας τα όργανα και τα υλικά που σας δίνονται στο τραπέζι σας. Να δείξετε αυτά τα επίπεδα στο σχεδιάγραμμα του φύλλου απαντήσεων. (0,8 μονάδες) Μέρος 1.2. Χάρακες (1,0 μονάδα) Σε αυτό το μέρος του πειράματος χρησιμοποιήστε διόδους εκπομπής φωτός (light emitting diodes LED) ως πηγές φωτός. Στερεώστε την πηγή LED σε έναν ορθοστάτη και συνδέστε την με το τροφοδοτικό της. Τοποθετείστε τους δύο πολωτές με τις εμπρόσθιες πλευρές τους (όπως αναφέρονται με τους αριθμούς 1 και 2) στραμμένες προς τη φωτεινή πηγή. Σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα πόλωσης των πολωτών διασταυρώνονται, δηλ. το φως δε μπορεί να διέλθει από αυτούς. Απομονώστε τον πρώτο πολωτή τοποθετώντας ένα λευκό χαρτί στην πρόσοψή του, όπως φαίνεται στην Εικ. 1B του Παραρτήματος B. Τοποθετήστε τον πλαστικό χάρακα μεταξύ των δύο πολωτών. Μπορείτε να μετακινήσετε το χάρακα με τα χέρια σας Να βρείτε τις πιθανές διευθύνσεις του οπτικού άξονα του πλαστικού χάρακα. Να δείξετε αυτές τις διευθύνσεις στο σχήμα του φύλλου απαντήσεων. (0,4 μονάδες) Προσδιορίστε κατά προσέγγιση σε ποια απόσταση: α) κατά μήκος του χάρακα 1 και β) κατά μήκος των δύο, όταν οι χάρακες τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλο, η διαφορά φάσης για το μπλε φως είναι 2π. (0,6 μονάδες) Μέρος 1.3. Μεμβράνη (0,8 μονάδες) Να βρείτε τις πιθανές διευθύνσεις του οπτικού άξονα της μεμβράνης. Να δείξετε αυτές τις διευθύνσεις ποιοτικά στο σχήμα του φύλλου απαντήσεων. (0,4 μονάδες) Χρησιμοποιώντας τα μανταλάκια στερεώστε μια ελαστική πλαστική μεμβράνη στην οθόνη έτσι ώστε οι άκρες της μεμβράνης να συμπίπτουν με τις άκρες της οθόνης. Η μεμβράνη θα πρέπει να καμπυλωθεί (βλέπε Εικ. 3B). Τοποθετείστε την οθόνη με τη μεμβράνη μεταξύ των πολωτών. Μετακινώντας την οθόνη παρακολουθείστε την αλλαγή του χρώματος της μεμβράνης. Μετρήστε στην κλίμακα της οθόνης τη θέση x των σημείων της μεμβράνης, χρησιμοποιώντας ως αρχή του συστήματος αναφοράς το αριστερό άκρο της οθόνης, όπως δείχνει η Εικόνα 3B. Στη συνέχεια του πειράματος οι συντεταγμένες μετρούνται στην κλίμακα της οθόνης. Χρησιμοποιήστε το αριστερό άκρο του στηρίγματος, όπως φαίνεται στην Εικ. 3B με το βέλος Μετρήστε τις συντεταγμένες των μέσων σημείων δύο σκοτεινών λωρίδων (ορατών στη μεμβράνη), συμβολίζοντας το μέσο της αριστερής με και της δεξιάς με. (0,4 μονάδες)

4 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Μέρος 1.4. Κυψελίδα υγρών κρυστάλλων (0,9 μονάδες) Οι υγροί Κρύσταλλοι (Liquid Crystal - LC) είναι μια κατάσταση της ύλης ενδιάμεση του κρυσταλλικού στερεού και του άμορφου υγρού. Ο προσανατολισμός των μορίων μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου. Η Κυψελίδα Υγρών Κρυστάλλων (Liquid Crystal Cell LCC) παρουσιάζει το φαινόμενο της οπτικής ανισοτροπίας με δύο κύριους δείκτες διάθλασης. Το μέγεθος αυτού του φαινομένου εξαρτάται από την εφαρμοζόμενη εναλλασσόμενη τάση (AC). Η κυψελίδα υγρών κρυστάλλων αποτελείται από δύο γυάλινες πλάκες 1 των οποίων η εσωτερική επιφάνεια επικαλύπτεται με διαφανή αγώγιμη επίστρωση 2. Μεταξύ των πλακών υπάρχει μία λεπτή (περίπου 10 μm) περιοχή από διάλυμα 3 (υγροί κρύσταλλοι). Καλώδια είναι κολλημένα στις πλάκες για τη σύνδεση στην τροφοδοσία εναλλασσόμενης τάσης (AC). Χωρίς εξωτερική τάση, τα μεγάλου μήκους μόρια των υγρών κρυστάλλων προσανατολίζονται παράλληλα προς τις πλάκες. Η διεύθυνση αυτού του μοριακού προσανατολισμού συμπίπτει με τον Οπτικό Άξονα του Κρυστάλλου. Τοποθετήστε την κυψελίδα υγρών κρυστάλλων (LCC) μεταξύ των πολωτών. Συνδέστε τη με το τροφοδοτικό της. Αλλάζοντας την τάση στα άκρα της LCC, παρατηρήστε την αλλαγή των χρωμάτων του φωτός που διαδίδεται διαμέσου της Να βρείτε τις πιθανές διευθύνσεις του οπτικού άξονα της LCC για τιμές μηδενικής και μέγιστης τάσης που εφαρμόζεται στα άκρα της. Να δείξετε αυτές τις διευθύνσεις στο σχήμα του φύλλου απαντήσεων. Λάβετε υπόψη σας ότι ο άξονας Z είναι κατακόρυφος. (0,6 μονάδες) Μετρήστε την τάση κατά μήκος της κυψελίδας στην οποία παρατηρείται απότομος, αναφορικά με την τάση, επαναπροσανατολισμός των μορίων υγρών κρυστάλλων κατά. (0,3 μονάδες). Σιγουρευτείτε ότι το πολύμετρο έχει ρυθμιστεί σε μέτρηση AC τάσης. Μέρος 2. Μέτρηση! (16.5 Μονάδες) Αποσυνδέστε τη LED από την τροφοδοσία και αφαιρέστε την από την πειραματική διάταξη. Αφαιρέστε επίσης το λευκό χαρτί. Σε αυτό το μέρος της άσκησης χρησιμοποιήστε μια δέσμη laser ως πηγή φωτός. Σιγουρευτείτε ότι την έχετε συνδέσει στην τροφοδοσία! Στερεώστε το laser, τον πολωτή 1, την οθόνη με τη σχισμή και τον φωτοανιχνευτή (που είναι μια φωτοδίοδος δηλ. μια δίοδος που διαρρέεται από ρεύμα όταν προσπίπτει πάνω της φως) στα στηρίγματα. Ρυθμίστε την πειραματική διάταξη ώστε η δέσμη laser να διέρχεται από τον πολωτή και τη σχισμή της οθόνης και να καταλήγει με ακρίβεια στη φωτοευαίσθητη περιοχή της φωτοδιόδου. Χρησιμοποιώντας τη βίδα 5c για τη ρύθμιση του πλάτους της δέσμης, σιγουρευτείτε ότι το φωτεινό ίχνος στον φωτοανιχνευτή έχει διαστάσεις περίπου 5-6 mm. Η δέσμη laser είναι φως γραμμικά πολωμένο. Χρησιμοποιώντας το δακτύλιο 5a που προορίζεται για τον επαναπροσανατολισμό της δέσμης laser, σιγουρευτείτε ότι η δέσμη περνά πρακτικά ολόκληρη μέσα από τον πρώτο πολωτή και ότι ο κύριος (μέγιστος) άξονας της κηλίδας ελλειπτικού σχήματος είναι κατακόρυφος. Στη συνέχεια του πειράματος χρησιμοποιήστε τις βίδες 5d and 15c, για να σταθεροποιήσετε τον προσανατολισμό τόσο της δέσμης laser όσο και του φωτοανιχνευτή. Τοποθετήστε τον πολωτή 2. Σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα πόλωσης των δύο πολωτών διασταυρώνονται. Η Εικ. 4B δείχνει τη συνολική πειραματική διάταξη με την οθόνη τοποθετημένη στη θέση της.

5 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Μέρος 2.1. Μελέτη φωτοδιόδου (3,2 μονάδες) Για τη μέτρηση της Έντασης του φωτός, χρησιμοποιείται η φωτοδίοδος ενεργού τιμής (EMF) που μετατρέπει το φως που προσπίπτει πάνω της σε ρεύμα. Η σχέση ανάμεσα στην Ένταση του φωτός και στην προκύπτουσα ένταση ρεύματος (ενεργός τιμή) είναι αρκετά περίπλοκη. Για τη μέτρηση θα χρησιμοποιηθεί το κύκλωμα της Εικ. 2. Η συνεχής τάση (DC), που μετράται από το πολύμετρο, εξαρτάται από την ένταση του προσπίπτοντος φωτός και την αντίσταση του αντιστάτη. Είναι σημαντικό να επιλέξετε Εικ. 2. Κύκλωμα για τη μέτρηση με τη βέλτιστη τιμή αντίστασης, ώστε η τάση στα άκρα της να φωτοδίοδο. είναι ανάλογη της έντασης του φωτός που προσπίπτει στη φωτοδίοδο. Για τη λήψη μετρήσεων σε αυτό το μέρος της άσκησης, αφαιρέστε το δεύτερο πολωτή από την οπτική τράπεζα. Τα φίλτρα που ρυθμίζουν την ένταση της δέσμης θα πρέπει υποχρεωτικά να στερεωθούν με τα μανταλάκια στην πίσω όψη του πολωτή, όπως φαίνεται στην Εικ. 5Β. Οι μέγιστες τιμές της μετρούμενης τάσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 mv. Χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο, μπορείτε να μετρήσετε την αντίσταση του αντιστάτη και την τάση στα άκρα του (φυσικά θα πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα την κλίμακα του πολύμετρου). Προσθέστε, σε κατάλληλη θέση, το διακόπτη που περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό σας, ώστε, χωρίς να τροποποιείτε το κύκλωμα, να είστε σε θέση να μετράτε (χρησιμοποιώντας το ένα και μοναδικό πολύμετρο) την τιμή άλλοτε της αντίστασης και άλλοτε της τάσης, ανοιγοκλείνοντας το διακόπτη και αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του πολύμετρου Σχεδιάστε ένα κύκλωμα με το διακόπτη συνδεδεμένο για μετρήσεις της τάσης στα άκρα του αντιστάτη και της τιμής της αντίστασής του. (0,2 μονάδες) Μετρήστε την τάση στα άκρα του αντιστάτη σε συνάρτηση της αντίστασης για δύο τιμές Έντασης του προσπίπτοντος φωτός: μέγιστη (με πλήθος φίλτρων ) και ελάχιστη (με πλήθος φίλτρων ). Στο ίδιο σύστημα αξόνων σχεδιάστε τα αντίστοιχα γραφήματα. Καθορίστε το εύρος τιμών της αντίστασης για το οποίο η διαφορά των τάσεων γίνεται μέγιστη. (1,0 μονάδα) Μετρήστε την τάση στα άκρα του αντιστάτη ως συνάρτηση του πλήθους των φίλτρων, που ρυθμίζουν την ένταση του φωτός που προσπίπτει στη φωτοδίοδο. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για τρεις προεπιλεγμένες τιμές αντίστασης, κατά προσέγγιση ίσες προς, και. Στο ίδιο σύστημα αξόνων σχεδιάστε τα αντίστοιχα γραφήματα, επιλέγοντας την κατάλληλη κλίμακα των αξόνων, ώστε να ελέγξετε κατά πόσο η τάση στα άκρα του αντιστάτη εξαρτάται γραμμικά από την Ένταση του προσπίπτοντος φωτός που καταγράφει η φωτοδίοδος. Από τις τρεις προαναφερθείσες τιμές αντίστασης, επιλέξτε τη βέλτιστη με την οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τις μετρήσεις της Έντασης του φωτός στη συνέχεια του πειράματος. (1,0 μονάδα) Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις σας, υπολογίστε α) τη διαπερατότητα του φίλτρου και β) το σφάλμα της, όπου είναι η Ένταση του φωτός που εξέρχεται από το φίλτρο, και η ένταση του προσπίπτοντος φωτός. Αν χρειαστεί, μπορείτε να κάνετε πρόσθετες μετρήσεις. (1,0 μονάδα) Όλες οι επόμενες μετρήσεις θα πρέπει να εκτελεστούν με τη βέλτιστη τιμή αντίστασης που επιλέξατε νωρίτερα! Σε ό,τι ακολουθεί, θεωρούμε κατά σύμβαση ότι η Ένταση του φωτός (σε σχετικές μονάδες μέτρησης) ισούται με την τάση στα άκρα του αντιστάτη, μετρημένη σε mv.

6 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Μέρος 2.2 Διάδοση του φωτός μέσω πλαστικού χάρακα (5,4 μονάδες) Τοποθετήστε τον πλαστικό χάρακα ανάμεσα στους πολωτές. Μπορείτε να μετακινήσετε το χάρακα με το χέρι σας. Ακολούθως στερεώστε τον με τα μανταλάκια στην οθόνη με τη σχισμή (βλέπε Εικ. 2B). Η χαμηλότερη πλευρά του χάρακα θα πρέπει να συμπίπτει με μια γραμμή σχεδιασμένη στην οθόνη, και η κλίμακά του θα πρέπει να είναι στην πάνω πλευρά του. Σιγουρευτείτε ότι το φαινόμενο της διπλοδιαθλαστικότητας παρατηρείται και με τους δύο χάρακες που σας δίνονται. Παρατηρήστε την εικόνα που δημιουργείται όταν τοποθετείτε τον ένα χάρακα πάνω στον άλλο, έτσι ώστε το φως να διέρχεται και από τους δύο. Στο Μέρος αυτό χρησιμοποιήστε την οπτική διάταξη που απεικονίζεται στην Εικ. 4B. Σιγουρευτείτε ότι οι χάρακες έχουν στερεωθεί στην οθόνη, στις θέσεις που περιγράφονται στο Μέρος Μετρήστε την ένταση του διαδιδόμενου φωτός, χρησιμοποιώντας τη σύμβαση που διατυπώθηκε προηγουμένως (δηλ. σε mv), ως συνάρτηση της θέσης του σημείου που προσπίπτει το φως στο χάρακα, για τιμές από 0 ως 10 cm. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για κάθε χάρακα που διατίθεται αλλά και για τους δύο χάρακες τοποθετημένους τον ένα πάνω στον άλλο. Σε κάθε περίπτωση μετρήστε τη μέγιστη τιμή τάσης. Στο ίδιο σύστημα αξόνων σχεδιάστε τα αντίστοιχα γραφήματα. (2,0 μονάδες) Για καθένα από τους χάρακες υπολογίστε την τιμή της διαφοράς φάσης ανάμεσα στην Τακτική και στην Έκτακτη ακτίνα για τιμές του από 0 ως 7 cm. Σχεδιάστε τα αντίστοιχα γραφήματα.. Γράψτε τον τύπο που χρησιμοποιήσατε για τους υπολογισμούς σας. (1,2 μονάδες) Σημειώστε ότι η διαφορά φάσης δε μπορεί να καθοριστεί κατά μοναδικό τρόπο από τη σχέση (1), αλλά θα πρέπει να κάνετε πρόσθετες υποθέσεις για τον ορθό προσδιορισμό της Υποθέτοντας ότι η είναι γραμμική για κάθε χάρακα,, υπολογίστε τις αριθμητικές τιμές των ανωτέρω συντελεστών για τους χάρακες 1 και 2. (1,0 μονάδα) Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα από τα ερωτήματα , υπολογίστε τις θεωρητικές τιμές της Έντασης του φωτός που διέρχεται από τους δύο χάρακες όταν αυτοί τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλο. Γράψτε στις απαντήσεις σας τον τύπο που χρησιμοποιήσατε για τους υπολογισμούς. Σχεδιάστε το γράφημα αυτής της θεωρητικής εξάρτησης στο σχήμα του μέρους (1,2 μονάδες) Μέρος 2.3 Κυψελίδα υγρών κρυστάλλων (LCC) (4,5 μονάδες) Φως που διαδίδεται μέσω της LCC Τοποθετήστε την LCC ανάμεσα στους πολωτές όπως φαίνεται στην Εικ. 6B. Η πειραματικά εξεταζόμενη εξάρτηση είναι ισχυρά μη μονότονη και περιλαμβάνει περιοχές με εξαιρετικά απότομες μεταβολές. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διεξαγωγή των μετρήσεων. Για τη μέτρηση της AC τάσης τροφοδοσία της κυψέλης και της συνεχούς (DC) τάσης του φωτοανιχνευτή, συνδέστε τα κατάλληλα καλώδια απευθείας στο πολύμετρο Μετρήστε την Ένταση του διαδιδόμενου φωτός ως συνάρτηση της τάσης στα άκρα της LCC. Σχεδιάστε το αντίστοιχο γράφημα. (2,0 μονάδες) Υπολογίστε τη διαφορά φάσης ανάμεσα στο Τακτικό και το Έκτακτο κύμα με το τροφοδοτικό αποσυνδεδεμένο από την LCC. (1,5 μονάδες)

7 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου / Για ένα αρκετά μεγάλο εύρος τιμών της τάσης στα άκρα της LCC, η διαφορά φάσης Τακτικού και Έκτακτου κύματος εξαρτάται από την εφαρμοζόμενη τάση εκθετικά. Με βάση τις πειραματικές τιμές, σχεδιάστε το γράφημα που μας επιτρέπει να καθορίσουμε το εύρος τιμών τάσης για τις οποίες ισχύει η προηγούμενη σχέση και να βρούμε την τιμή του εκθέτη. Καταγράψτε αυτό το εύρος τιμών και υπολογίστε βρείτε το. (1,0 μονάδα) Μέρος 2.4 Φως που διαδίδεται μέσω μιας καμπυλωμένης ταινίας. (3,4 μονάδες) Στερεώστε την πλαστική ταινία στην οθόνη όπως περιγράφεται στο μέρος Μετρήστε την Ένταση του φωτός που διέρχεται από την πειραματική διάταξη, ως συνάρτηση της θέσης x εισόδου του φωτός στην ταινία για τιμές από το κέντρο. Σχεδιάστε το αντίστοιχο γράφημα. (1,2 μονάδες) Υπολογίστε τη διαφορά φάσης ανάμεσα στο Τακτικό και το Έκτακτο κύμα όταν διέρχονται από μια επίπεδη ταινία, γνωρίζοντας ότι η τιμή της ανήκει στο διάστημα από ως. (1,2 μονάδες) Στην περιοχή κοντά στο κέντρο της ταινίας το σχήμα της προσεγγίζεται από τόξο κύκλου ακτίνας. Η θεωρητική εξάρτηση της διαφοράς φάσης από την απόσταση z από το κέντρο της ταινίας, για, είναι της μορφής: =, όπου ο δείκτης διάθλασης της ταινίας είναι ίσος προς Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα των προηγούμενων Μερών, υπολογίστε την ακτίνα κοντά στο κέντρο. Ο δείκτης διάθλασης της ταινίας είναι ίσος προς. (1,0 μονάδα) Παράρτημα A. Όργανα και υλικά πειράματος Οπτική τράπεζα 1 με στηρίγματα: 1a βάση στήριξης με βίδα για την πηγή φωτός, 1b βάση στήριξης με βίδα για τον φωτοανιχνευτή, 1c, 1d βάσεις στήριξης για τους πολωτές, 1е βάση στήριξης για την οθόνη και της κυψελίδας υγρών κρυστάλλων - liquid crystal cell (LCC). 2a, 2b πολωτές στις βάσεις στήριξης. Υπάρχουν οι αριθμοί 1 και 2 στο μπροστινή τους όψη. Οι πολωτές θα πρέπει να τοποθετηθούν με τη μπροστινή τους όψη απέναντι από την πηγή φωτός! Η γωνία μεταξύ των επίπεδων διάδοσης των πολωτών με τον οριζόντιο άξονα είναι. 3 η οθόνη με την σχισμή (3a) και ο χάρακας (3b)

8 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Πηγές φωτός: 4 δίοδος εκπομπής φωτός (LED): 4a καλώδιο για το τροφοδοτικό, 4b βίδα με παξιμάδι, 5 laser: 5a δακτύλιος για την περιστροφή του laser μαζί με την κλίμακα μετρήσεων (η κλίμακα δε χρησιμοποιείται), 5b καλώδια για το τροφοδοτικό, 5c κουμπί για τη ρύθμιση του πλάτους της ακτίνας φωτός στην εμπρόσθια πλευρά, 5d βίδα στερέωσης, 6 τροφοδοτικό για τις πηγές φωτός: 6a διακόπτης, 6b καλώδιο για την πηγής φωτός. Να διατηρείτε την πηγή φωτός σε λειτουργία μόνο όταν παίρνετε μετρήσεις! Μην στοχεύετε την ακτίνα φωτός από το laser στα μάτια τα δικά σας ή οποιουδήποτε άλλου ατόμου, είναι πολύ επικίνδυνο! 7 μεταβλητός αντιστάτης: 7a, 7b, 7c ακροδέκτες σύνδεσης σε κύκλωμα, 7d κουμπί για μεταβολή της αντίστασης. 8 διακόπτης: 8a, 8b ακροδέκτες σύνδεσης σε κύκλωμα, 9a κυψελίδα υγρών κρυστάλλων (LCC) 9a σε βάση στήριξης (9b), 9с καλώδιο σύνδεσης με το τροφοδοτικό, 10 τροφοδοτικό για την LCC: 10a υποδοχέας σύνδεσης για την LCC; 10b καλώδια για τη μέτρηση της τάσης εξόδου, 10c κουμπί για την προσαρμογή της τάσης εξόδου, 10d κουμπί on/off. Να διατηρείτε την πηγή φωτός σε λειτουργία μόνο όταν παίρνετε μετρήσεις!

9 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 11 πολύμετρο, Μην πατήσετε το κουμπί HOLD 11a κλίμακα μέτρησης αντίστασης (200 kω); 11b κλίμακα μέτρησης DC τάσης (2V); 11c κλίμακα μέτρησης AC τάσης (20V); 11d, 11e υποδοχείς σύνδεσης των καλωδίων μέτρησης, 11f κουμπί on/off. Αν η οθόνη του πολύμετρου είναι στην κατάσταση "sleep" πατήστε δύο φορές το κουμπί on/off! Όταν μετράτε την αντίσταση με το πολύμετρο, το στοιχείο δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό! Οπτικά υλικά προς διερεύνηση 12 πλαστικοί χάρακες: 12a No. 1 (βαθμονομημένος από 0 μέχρι 14 cm) 12b No. 2 (βαθμονομημένος από 20 μέχρι 34 cm) 13 ελαστική μεμβράνη; 14 σετ πανομοιότυπων φίλτρων; Τα φίλτρα και η μεμβράνη παρέχονται σε ξεχωριστούς φακέλους! Οι πλαστικοί χάρακες και η μεμβράνη παρουσιάζουν διπλοδιαθλαστικότητα. Οι οπτικοί άξονες βρίσκονται στα επίπεδά τους. 15 Ανιχνευτής φωτός (φωτοδίοδος) 15a περιοχή φωτοευαισθησίας, 15b καλώδια για μέτρηση της τάσης εξόδου, 15c βίδα στερέωσης. 16 Καλώδια σύνδεσης, σφιγκτήρες, χαρτί, χαρτοπετσέτα. Να προσπαθήσετε να μην αγγίξετε εκείνα τα μέρη των υλικών του πειράματος, μέσα από τα όποια διέρχεται φως! Εάν είναι αναγκαίο, σφουγγίστε τα με την χαρτοπετσέτα!

10 . Πέμπτη, 17 Ιουλίου /9 Παράρτημα B. Φωτογραφίες της πειραματικής διάταξης Εικόνα 1B: Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της διπλοδιαθλαστικόττηας στον χάρακα Εικόνα 2B: Ο χάρακας στερεωμένος στην οθόνη Εικόνα 3B: Η ελαστική μεμβράνη στερεωμένη στην οθόνη Εικόνα 4B: Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της διέλευσης του φωτός μέσα από τον πλαστικό χάρακα Εικόνα 5B: Τα φίλτρα στερεωμένα στον πολωτή Εικόνα 6B: Πειραματική διάταξη για τη μέτρηση της χαρακτηριστικής της LCC

11 Σελ. 1 από 14 Γράψτε το Σειριακό Αριθμό της συσκευής σας που αναγράφεται στο μεγάλο κουτί Μέρος Προσανατολισμοί των επιπέδων διέλευσης Πιθανές διευθύνσεις του Οπτικού Άξονα κάθε πλαστικού χάρακα Πιθανές διευθύνσεις του Οπτικού Άξονα της μεμβράνης. Δ l 1 = Δ l Σ = Συντεταγμένες του μέσου σημείου των σκοτεινών λωρίδων. x, L = xr =

12 Σελ. 2 από Πιθανές διευθύνσεις του Οπτικού Άξονα της LCC U cr =

13 Σελ. 3 από 14 Μέρος 2.1 Μελέτη φωτοδιόδου Σχεδιάστε το διακόπτη στο κύκλωμα Τάση ως συνάρτηση της αντίστασης. n = 0 n = 5 1 R, U, R, U,

14 Σελ. 4 από Τάση στα άκρα του αντιστάτη ως συνάρτηση της αντίστασής του. Εύρος τιμών της αντίστασης: R = ( )

15 Σελ. 5 από Τάση ως συνάρτηση του πλήθους των φίλτρων n R = R = R = U, U, U, Βέλτιστη τιμή αντίστασης για τις επόμενες μετρήσεις R opt = Διαπερατότητα του φίλτρου γ =

16 Σελ. 6 από 14 Μέρος 2.2 Διάδοση του φωτός μέσω πλαστικού χάρακα Ένταση διαδιδόμενου φωτός ως συνάρτηση της θέσης x Χάρακας 1 Χάρακας 2 Δύο χάρακες x, U, Δ ϕ x, U, Δ ϕ x, U, Θεωρητική τιμή U max

17 Σελ. 7 από 14 Γράφημα της Έντασης του διαδιδόμενυο φωτός ως συνάρτηση της θέσης x Γράφημα των τιμών της διαφοράς φάσης ως συνάρτηση της θέσης x.

18 Σελ. 8 από 14 Ο τύπος που χρησιμοποιήσατε για τους υπολογισμούς σας: Αριθμητικές τιμές των συντελεστών ( Δϕ ) = a 1,2 x + 1, 2 Χάρακας #1 a b 1 Χάρακας #2 a = 1 2 = b Ο τύπος που χρησιμοποιήσατε U = 1,2 b = =

19 Σελ. 9 από 14 Μέρος 2.3 Κυψελίδα Υγρών Κρυστάλλων Αποτελέσματα των μετρήσεων. Η Ένταση του φωτός ως συνάρτηση της τάσης. Υπολογισμοί της διαφοράς φάσης Δ ϕ U LC, U, Δ ϕ U, U LC, Δ ϕ

20 Σελ. 10 από Γράφημα για την Ένταση ως συνάρτηση της τάσης.

21 Σελ. 11 από 14 Μετρήσεις και γράφημα που επιτρέπει τον προσδιορισμό του β. U Δ ϕ LC

22 Σελ. 12 από 14 Αριθμητική τιμή β =

23 Σελ. 13 από 14 Μέρος 2.4 Φως που διαδίδεται μέσω μιας καμπυλωμένης ταινίας Ένταση φωτός που διέρχεται από την πειραματική διάταξη ως συνάρτηση της θέσης z του φωτεινού σημείου, τιμές διαφοράς φάσης Το γράφημα της προαναφερθείσας συνάρτησης.

24 Σελ. 14 από = Ακτίνα R = Θα ακολουθήσει, σύντομα, η ανάρτηση και των απαντήσεων / λύσεων

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ No. 2 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ (MCA) Σκοπός αυτού του πειράματος είναι ο υπολογισμός του δείκτη διάθλασης ενός κρυσταλλικού υλικού (mica). ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Επιπρόσθετα από τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel Μέτρηση Γωνίας Bewse Νόμοι του Fesnel [] ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πείραμα, δέσμη φωτός από διοδικό lase ανακλάται στην επίπεδη επιφάνεια ενός ακρυλικού ημι-κυκλικού φακού, πολώνεται γραμμικά και ανιχνεύεται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές οδηγίες Πειραματικού Μέρους (20 μονάδες)

Γενικές οδηγίες Πειραματικού Μέρους (20 μονάδες) Greek (Greece) G0-1 Γενικές οδηγίες Πειραματικού Μέρους (20 μονάδες) 12 Ιουλίου 2016 Η πειραματική εξέταση διαρκεί 5 ώρες και βαθμολογείται με 20 μονάδες. Πριν από την εξέταση Δεν πρέπει να ανοίξετε τους

Διαβάστε περισσότερα

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ No. 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟΣ ASER ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ Επιπρόσθετα με τα υλικά 1), 2) και 3), αναμένεται να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα: 4) Φακός ενσωματωμένος μέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

sin 2 n = sin A 2 sin 2 2 n = sin A = sin = cos

sin 2 n = sin A 2 sin 2 2 n = sin A = sin = cos 1 Σκοπός Βαθμός 9.5. Ηθελε να γραψω καλύτερα το 9 ερωτημα. Σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη της ανάκλασης, διάθλασης και πόλωσης του φωτός. Προσδιορίζουμε επίσης τον δείκτη διάθλασης

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I 2. Ο νόμος του Ohm 1. ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα δίνεται από τη σχέση: R Ισοδύναμα ο νόμος του Ohm μπορεί να διατυπωθεί και ως:

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus Ο10 Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή θα επιβεβαιώσουµε πειραµατικά την προβλεπόµενη σχέση ανάµεσα στη διεύθυνση πόλωσης του φωτός και της έντασής του, καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική διάταξη μελέτης, της. χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου

Πειραματική διάταξη μελέτης, της. χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου Πειραματική διάταξη μελέτης, της χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου Επισημάνσεις από τη θεωρία. 1 Ηλεκτρικό δίπολο ονομάζουμε κάθε ηλεκτρική συσκευή που έχει δύο πόλους (άκρα) και όταν συνδεθεί σε ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE» 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2014 Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΚΥΜΑΤΩΝ εγκάρσια διαμήκη

ΕΙΔΗ ΚΥΜΑΤΩΝ εγκάρσια διαμήκη ΕΙΔΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Τα οδεύοντα κύματα στα οποία η διαταραχή της μεταβλητής ποσότητας (πίεση, στάθμη, πεδίο κλπ) συμβαίνει κάθετα προς την διεύθυνση διάδοσης του κύματος ονομάζονται εγκάρσια κύματα Αντίθετα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ - Τοπικός διαγωνισμός για Euso 016 -Σάββατο 1/1/01 ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ για το EUSO 016 ΦΥΣΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ στη ΦΥΣΙΚΗ 1... Μαθητές: Ομάδα - ΓΕΛ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 11 Μελέτη πόλωσης του φωτός και των οπτικά ενεργών ουσιών

ΑΣΚΗΣΗ 11 Μελέτη πόλωσης του φωτός και των οπτικά ενεργών ουσιών Απαραίτητα όργανα και υλικά ΑΣΚΗΣΗ 11 Μελέτη πόλωσης του φωτός και των οπτικά ενεργών ουσιών 11.1 Απαραίτητα όργανα και υλικά 1. Φωτεινή πηγή λέιζερ μήκους κύματος 632,8nm. 2. Δύο πολωτικά φίλτρα (πολωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία Ιωάννης Πούλιος Αθανάσιος Κούρας Ευαγγελία Μανώλη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 54124

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ Η παρατήρηση του φαινομένου της πόλωσης και η μέτρηση της γωνίας στροφής του πολωμένου φωτός διαλυμάτων οπτικά ενεργών ουσιών π.χ. σάκχαρα.

Διαβάστε περισσότερα

11 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2013

11 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2013 11 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2013 ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Σάββατο 8 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΚΦΕ ΑΧΑΪΑΣ (ΑΙΓΙΟΥ) (Διάρκεια εξέτασης 60 min) Μαθητές: Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Γ Λυκείου 7 Μαρτίου 2015 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Φυσική Γενικής Β Λυκείου Κεφάλαιο: Ηλεκτρικό ρεύμα - Φως Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 26-02-2018 Επιδιωκόμενος Στόχος: 80/100 Θέμα A Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3 Φυσική ΘΕΜΑ 1 1) Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φορτίου που ονομάστηκαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο αντίστοιχα. Τα σώματα που έχουν θετικό φορτίο λέμε ότι είναι θετικά φορτισμένα (π.χ. μια γυάλινη

Διαβάστε περισσότερα

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007 The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 5 July 007 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες:. Η εξέταση διαρκεί 5 h (πέντε ώρες). Υπάρχουν τρεις ερωτήσεις και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

1. Το σημείο Ο ομογενούς ελαστικής χορδής, τη χρονική στιγμή t= αρχίζει να εκτελεί Α.Α.Τ. με εξίσωση y=,5ημπt ( SI), κάθετα στη διεύθυνση της χορδής. Το κύμα που παράγεται διαδίδεται κατά τη θετική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 7 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 7

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 7 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 7 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ 1 2.2 ΣΥΝΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ 7.1 ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ Όταν φωτεινή παράλληλη δέσμη διαδιδόμενη από οπτικό μέσο α με δείκτη διάθλασης n 1 προσπίπτει σε άλλο οπτικό μέσο β με δείκτη διάθλασης n 2 και

Διαβάστε περισσότερα

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007 The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες: 1. Η εξέταση διαρκεί 5 h (πέντε ώρες). Υπάρχουν τρεις ερωτήσεις και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus Ο10 Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή θα επιβεβαιώσουµε πειραµατικά την προβλεπόµενη σχέση ανάµεσα στη διεύθυνση πόλωσης του φωτός και της έντασής του, καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις σε ράβδους γραφίτη.

Μετρήσεις σε ράβδους γραφίτη. 13 η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΦΕ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Τοπικός διαγωνισμός στη ΦΥΣΙΚΗ 13 Δεκεμβρίου2014 Σχολείο: Ονόματα μαθητών:1) 2) 3) Μετρήσεις σε ράβδους γραφίτη. Για να γράψουμε χρησιμοποιούμε τα μολύβια,

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος. Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης

Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος. Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης, Δρ Φυσικής Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες)

Theory Greek (Greece) Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες) Q2-1 Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες) Παρακαλείστε να διαβάσετε τις Γενικές Οδηγίες στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε το πρόβλημα αυτό. Εισαγωγή Τα δισταθή μη γραμμικά ημιαγώγιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ.. ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. Μέτρηση αντιστάσεων με ωμόμετρο 1. Ρυθμίζουμε το πολύμετρο

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες)

Theory Greek (Greece) Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες) Q2-1 Μη Γραμμική Δυναμική σε Ηλεκτρικά Κυκλώματα (10 Μονάδες) Παρακαλείστε να διαβάσετε τις Γενικές Οδηγίες στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε το πρόβλημα αυτό. Εισαγωγή Τα δισταθή μη γραμμικά ημιαγώγιμα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Εξέταση 07 Ιουλίου Γενικές Οδηγίες

Πειραματική Εξέταση 07 Ιουλίου Γενικές Οδηγίες Πειραματική Εξέταση 07 Ιουλίου 2015 Γενικές Οδηγίες Η πειραματική εξέταση διαρκεί 5 ώρες και βαθμολογείται με άριστα το 20. Δεν πρέπει να ανοίξετε το φάκελο των εκφωνήσεων ούτε να ασχοληθείτε με τον πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2017 Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 Διαγωνισμός στη Φυσική (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2016 ΦΥΣΙΚΗ 5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2.. 3.. ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Μελέτη οπτικών ιδιοτήτων διαφανούς υλικού με τη βοήθεια πηγής φωτός laser Είστε στο δωμάτιό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. H γραφική αναπαράσταση ενός κύματος φωτός δίνεται στο Σχήμα 1(α) που ακολουθεί: ΣΧΗΜΑ 1

ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. H γραφική αναπαράσταση ενός κύματος φωτός δίνεται στο Σχήμα 1(α) που ακολουθεί: ΣΧΗΜΑ 1 ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Το φως είναι ένα σύνθετο κύμα. Με εξαίρεση την ακτινοβολία LASER, τα κύματα φωτός δεν είναι επίπεδα κύματα. Κάθε κύμα φωτός είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα στο οποίο τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες:

Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες: 39th Iteratioal Physis Olympiad - Haoi - Vietam - 008 Theoretial Problem No. Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες:. Η εξέταση διαρκεί 5 h (πέντε ώρες). Υπάρχουν τρεις ερωτήσεις και κάθε μια από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 17 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2019 Τοπικός Προκριματικός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση στη Φυσική Γενικής Παιδείας Β' Λυκείου Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ

Εργαστηριακή Άσκηση στη Φυσική Γενικής Παιδείας Β' Λυκείου Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ A A N A B P Y T A 1 0 Εργαστηριακή Άσκηση στη Φυσική Γενικής Παιδείας Β' Λυκείου Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΟΜΑΔΑ: 1.... Ο σκοπός.... 3... 4... Η αντίσταση ενός αντιστάτη ορίζεται ως: V I, όπου V είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση λόγω κυμάτων επιφανειακής τάσης σε νερό. Εικόνα 1: Μονάδα ξύλινης πλατφόρμας [10] Χάρακας μέτρησης και συρόμενος δείκτης θέσης

Περίθλαση λόγω κυμάτων επιφανειακής τάσης σε νερό. Εικόνα 1: Μονάδα ξύλινης πλατφόρμας [10] Χάρακας μέτρησης και συρόμενος δείκτης θέσης Q Σελ. 1 από 6 Περίθλαση λόγω κυμάτων επιφανειακής τάσης σε νερό Εισαγωγή Η δημιουργία και η διάδοση κυμάτων στην επιφάνεια ενός υγρού αποτελούν σημαντικά και καλά μελετημένα φαινόμενα. Στα κύματα αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εξάρτηση της ηλεκτρικής αντίστασης από το μήκος κυλινδρικού αγωγού Μέτρηση ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης αγωγών ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Εξάρτηση της ηλεκτρικής αντίστασης από το μήκος κυλινδρικού αγωγού Μέτρηση ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης αγωγών ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων Προκριματικός Διαγωνισμός για τη 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2017 Εξέταση στη Φυσική Σάββατο 10/12/2016 Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας 1).... 2).... 3).... Σχολείο:...

Διαβάστε περισσότερα

γ) Να σχεδιάσετε τις γραφικές παραστάσεις απομάκρυνσης - χρόνου, για τα σημεία Α, Β και Γ, τα οποία απέχουν από το ελεύθερο άκρο αντίστοιχα,,

γ) Να σχεδιάσετε τις γραφικές παραστάσεις απομάκρυνσης - χρόνου, για τα σημεία Α, Β και Γ, τα οποία απέχουν από το ελεύθερο άκρο αντίστοιχα,, 1. Κατά μήκος μιας ελαστικής χορδής μεγάλου μήκους που το ένα άκρο της είναι ακλόνητα στερεωμένο, διαδίδονται δύο κύματα, των οποίων οι εξισώσεις είναι αντίστοιχα: και, όπου και είναι μετρημένα σε και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Εισαγωγή Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη του ηλεκτροοπτικού φαινομένου (φαινόμενο Pockels) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για κρύσταλλο KDP και ο προσδιορισμός της τάσης V λ/4. Στοιχεία Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη χαρακτηριστικής καμπύλης ηλεκτρικής πηγής (με τη βοήθεια του Multilog)

Μελέτη χαρακτηριστικής καμπύλης ηλεκτρικής πηγής (με τη βοήθεια του Multilog) Μελέτη χαρακτηριστικής καμπύλης ηλεκτρικής πηγής (με τη βοήθεια του Multilog) Επισήμανση Προκειμένου να γίνει εφαρμογή του λογισμικού DB-Lab στον καταγραφέα δεδομένων Multilog μέσω των αισθητήρων τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 15 Μελέτη φωτοδιόδου (φωτοανιχνευτή) και διόδου εκπομπής φωτός LED

ΑΣΚΗΣΗ 15 Μελέτη φωτοδιόδου (φωτοανιχνευτή) και διόδου εκπομπής φωτός LED ΑΣΚΗΣΗ 15 Μελέτη φωτοδιόδου (φωτοανιχνευτή) και διόδου εκπομπής φωτός LED Απαραίτητα όργανα και υλικά 15.1 Απαραίτητα όργανα και υλικά 1. LED, Φωτοδίοδοι (φωτοανιχνευτές). 2. Τροφοδοτικό με δύο εξόδους.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Οπτική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 9: Κυκλικά και ελλειπτικά πολωμένο φως - μετατροπή του σε γραμμικά πολωμένο φως

Φυσική Οπτική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 9: Κυκλικά και ελλειπτικά πολωμένο φως - μετατροπή του σε γραμμικά πολωμένο φως Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Φυσική Οπτική (Ε) Ενότητα 9: Κυκλικά και ελλειπτικά πολωμένο φως - μετατροπή του σε γραμμικά πολωμένο φως Αθανάσιος Αραβαντινός Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η επαφή και εξοικείωση του μαθητή με βασικά όργανα του ηλεκτρισμού και μετρήσεις. Η ικανότητα συναρμολόγησης απλών

Διαβάστε περισσότερα

A2. Θεωρήστε ότι d << r. Να δώσετε μια προσεγγιστική έκφραση για τη δυναμική ενέργεια συναρτήσει του q,d, r και των θεμελιωδών σταθερών.

A2. Θεωρήστε ότι d << r. Να δώσετε μια προσεγγιστική έκφραση για τη δυναμική ενέργεια συναρτήσει του q,d, r και των θεμελιωδών σταθερών. Γ Λυκείου 26 Απριλίου 2014 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 04-05 ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΑΣ. Β. Στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 0 ΙΟΥΝΙΟΥ 04 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012 Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 ΦΥΣΙΚΗ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012 Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 ΦΥΣΙΚΗ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012 Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 ΦΥΣΙΚΗ Σχολείο: 1) Ονομ/επώνυμα μαθητών: 2)... 3) 1 Μελέτη της σχέσης αγωγιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2008

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2008 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2008 Θέμα 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ... 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ... 1.1 ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΑΣΗΣ... 1. ΜΕΤΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ &

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑÏΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 4o ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2 Q E-2 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων (A E-2) που θα σας δοθεί χωριστά από τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές διαδικασίες παραγωγής πολωμένου φωτός

Βασικές διαδικασίες παραγωγής πολωμένου φωτός Πόλωση του φωτός Βασικές διαδικασίες παραγωγής πολωμένου φωτός πόλωση λόγω επιλεκτικής απορρόφησης - διχρωισμός πόλωση λόγω ανάκλασης από μια διηλεκτρική επιφάνεια πόλωση λόγω ύπαρξης δύο δεικτών διάθλασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ 2013 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ 2013 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ 2013 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις από Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και το γράµµα που αντιστοιχεί στην σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου ΑΣΚΗΣΗ 11 Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου Σκοπός : Να προσδιορίσουμε μια από τις φυσικές ιδιότητες του ηλεκτρονίου που είναι το πηλίκο του φορτίου προς τη μάζα του (/m

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διδάσκων : Δημήτρης Τσιπιανίτης Γεώργιος Μανδέλλος

Διαβάστε περισσότερα

δ) Αν ένα σηµείο του θετικού ηµιάξονα ταλαντώνεται µε πλάτος, να υπολογίσετε την απόσταση του σηµείου αυτού από τον πλησιέστερο δεσµό. ΑΣΚΗΣΗ 4 Μονοχρ

δ) Αν ένα σηµείο του θετικού ηµιάξονα ταλαντώνεται µε πλάτος, να υπολογίσετε την απόσταση του σηµείου αυτού από τον πλησιέστερο δεσµό. ΑΣΚΗΣΗ 4 Μονοχρ ΑΣΚΗΣΗ 1 Κατά µήκος µιας ελαστικής χορδής µεγάλου µήκους που το ένα άκρο της είναι ακλόνητα στερεωµένο, διαδίδονται δύο κύµατα, των οποίων οι εξισώσεις είναι αντίστοιχα: και, όπου και είναι µετρηµένα σε

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 05 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 3 Νόμος του Ohm, Κυκλώματα σε Σειρά και Παράλληλα Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 3 Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες:

Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες: Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τις πιο κάτω οδηγίες:. Η εξέταση διαρκεί 5 h (πέντε ώρες). Υπάρχουν τρεις ερωτήσεις και κάθε μια από αυτές βαθμολογείται με 0 βαθμούς.. Χρησιμοποιήστε μόνο το στυλό που υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

1) Η εξάρτηση του δείκτη διάθλασης n από το μήκος κύματος για το κρύσταλλο του ιωδιούχου ρουβιδίου (RbI) παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα.

1) Η εξάρτηση του δείκτη διάθλασης n από το μήκος κύματος για το κρύσταλλο του ιωδιούχου ρουβιδίου (RbI) παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα. 1) Η εξάρτηση του δείκτη διάθλασης n από το μήκος κύματος για το κρύσταλλο του ιωδιούχου ρουβιδίου (RbI) παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα. Για τους δείκτες διάθλασης n 1 και n 2 ισχύει: n 2 = (11 / 10)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ:. Μαθητές/τριες που συμμετέχουν:

ΣΧΟΛΕΙΟ:. Μαθητές/τριες που συμμετέχουν: 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2017 ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Μαθητές/τριες που συμμετέχουν: (1) (2) (3) Σέρρες 10/12/2016 Σύνολο μορίων:..... 0 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιανουαρίου 2019 ΜΟΝΑΔΕΣ: ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ:

26 Ιανουαρίου 2019 ΜΟΝΑΔΕΣ: ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΗ 26 Ιανουαρίου 2019 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Η βασική ιδέα Θα αναλάβετε το ρόλο ενός οργανοποιού με επιστημονικές ανησυχίες: Θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 0 ΙΟΥΝΙΟΥ 04 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ [1] ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με τη κβαντομηχανική, τα άτομα απορροφούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με διακριτό τρόπο, με «κβάντο» ενέργειας την ενέργεια hv ενός φωτονίου,

Διαβάστε περισσότερα

πάχος 0 πλάτος 2a μήκος

πάχος 0 πλάτος 2a μήκος B1) Δεδομένου του τύπου E = 2kλ/ρ που έχει αποδειχθεί στο μάθημα και περιγράφει το ηλεκτρικό πεδίο Ε μιας άπειρης γραμμής φορτίου με γραμμική πυκνότητα φορτίου λ σε σημείο Α που βρίσκεται σε απόσταση ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 1) Να μελετήσουν οι μαθητές το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. 2) Να πιστοποιηθεί η σχέση μεταξύ της έντασης του ρεύματος Ι και της απόστασης, μεταξύ φωτεινής πηγής και φωτοκυττάρου.

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Θέμα 1 ο ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Στα ερωτήματα 1 5 του πρώτου θέματος, να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα της απάντησης που θεωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

23 Ιανουαρίου 2016 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

23 Ιανουαρίου 2016 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΗ 3 Ιανουαρίου 016 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1....... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - Η ΙΔΕΑ Εικόνα 1: Ελεύθερη πτώση Ελεύθερη πτώση ονομάζεται η κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Φωτογραφία (Ε)

Επιστημονική Φωτογραφία (Ε) Διάθλαση μέσω πρίσματος Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Επιστημονική Φωτογραφία (Ε) Ενότητα 4: Πόλωση από γραμμικό, πολωτικό φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

The 37 th International Physics Olympiad Singapore Theory Competition Monday, 10 July 2006

The 37 th International Physics Olympiad Singapore Theory Competition Monday, 10 July 2006 Σελ. 1 από 6 The 37 th International Physics Olympiad Singapore Theory Competition Monday, 10 July 006 Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις πιο κάτω οδηγίες: 1. Η εξέταση διαρκεί 5 h (πέντε ώρες). Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σχολικό Εργα στήριο Φυσικών Επιστημών

2 ο Σχολικό Εργα στήριο Φυσικών Επιστημών 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 009 10 ο Σχολικό Εργα στήριο Φυσικών Επιστημών Υπεύθυνος. καθηγητής: Κρεμιώτης Θωμάς, Φυσικός Τάξη Β' Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα στην τάξη. Φωτοελαστικότητα. Το πολωμένο φως και το ταπεινό σελοτέηπ σε μία πολύχρωμη συνεργασία

Μέσα στην τάξη. Φωτοελαστικότητα. Το πολωμένο φως και το ταπεινό σελοτέηπ σε μία πολύχρωμη συνεργασία Φωτοελαστικότητα. Το πολωμένο φως και το ταπεινό σελοτέηπ σε μία πολύχρωμη συνεργασία Παναγιώτης Λάζος Η οπτική είναι ένας μάλλον περιθωριοποιημένος κλάδος της Φυσικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

Επισημάνσεις από τη θεωρία

Επισημάνσεις από τη θεωρία 13 η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΦΕ Ν.ΙΩΝΙΑΣ Τοπικός διαγωνισμός στη Φυσική 13 Δεκεμβρίου2014 α. β. γ. Ονοματεπώνυμο μαθητών Επισημάνσεις από τη θεωρία Σχολείο Ηλεκτρικό δίπολο ονομάζουμε κάθε ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΩΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΩΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ 1 ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Σχ έτος 2011-2012 Εργαστήριο Φυσικής Υπεύθυνος : χ τζόκας 1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΩΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ Η γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική ΠΑΝΕΚΦΕ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισμός στη Φυσική 16-01-010 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) ) 3) Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης Ο βασικός

Διαβάστε περισσότερα

A3. Στο στιγμιότυπο αρμονικού μηχανικού κύματος του Σχήματος 1, παριστάνονται οι ταχύτητες ταλάντωσης δύο σημείων του.

A3. Στο στιγμιότυπο αρμονικού μηχανικού κύματος του Σχήματος 1, παριστάνονται οι ταχύτητες ταλάντωσης δύο σημείων του. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα Μέτρησης Υλικά Πολύμετρο Πειραματική Διαδικασία

Όργανα Μέτρησης Υλικά Πολύμετρο Πειραματική Διαδικασία ΕΚΦΕ Ν.ΚΙΛΚΙΣ 1 1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ : Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ [ Ε.Λ. ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ] ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΡΕΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

LASER 4. ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10)

LASER 4. ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10) LASER 4 ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10) Α. ΘΕΩΡΙΑ Για την κατανόηση και καλύτερη εκτέλεση αυτής της άσκησης, είναι απαραίτητη η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ Σχολείο: Ονόματα των μαθητών: 1) 2)...... 3) 1 Πειραματικός προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: ) Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Γ Λυκείου 1 Μαρτίου 11 Θέμα 1 ο Α. Η οκτάκωπος είναι μια μακρόστενη λέμβος κωπηλασίας με μήκος 18 m. Στα κωπηλατοδρόμια, κάποιες φορές, κύματα τα οποία δεν έχουν μεγάλο πλάτος μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Σκοπός : 1. Γνωριμία με το τρανζίστορ. Μελέτη πόλωσης του τρανζίστορ και ευθεία φορτίου. 2. Μελέτη τρανζίστορ σε λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015 Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015 ΦΥΣΙΚΗ Σχολείο: Ονόματα των μαθητών: 1) 2)...... 3) 1 Πειραματικός προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR.

- 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR. - 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR. τόχοι: o o o o η εξοικείωση με το ΣΣΛ-Α LabPro και το λογισμικό LoggerproGr

Διαβάστε περισσότερα