Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του μαθήματος περιλαμβάνει (α) γραπτές εξετάσεις στο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του μαθήματος περιλαμβάνει (α) γραπτές εξετάσεις στο"

Transcript

1 Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Κωδικός μαθήματος: ΙΥ ΙΠ0201 Διδάσκων: Σακκής Δημήτριος, Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνα: 1ο, 2ο Μονάδες ECTS: 6 Περιγραφή του μαθήματος στόχοι: Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση και κριτική εξέταση βασικών ζητημάτων που έχουν αφετηρία τη γένεση του νέου Ελληνισμού και εκτείνονται μέχρι και τον 20 ο αιώνα, με βασική εστίαση στις περιόδους της Βενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, του Διαφωτισμού, της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους, κ.ά.. Εξετάζεται η διείσδυση των Λατίνων στην Ανατολή, η κατάσταση του Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία, σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές παραμέτρους που την καθόριζαν. Ακόμη, εξετάζεται η πορεία της Ελληνικής κοινωνίας από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους έως τον 20 ο αιώνα, με κύριους θεματικούς άξονες την περίοδο της Μοναρχίας του Όθωνα, την εμφάνιση του μεγαλοϊδεατισμού, το Ανατολικό ζήτημα, την πτώχευση του 1893, την ήττα του 1897, το Μακεδονικό, καθώς και την διαμορφωθείσα κατάσταση από τους Βαλκανικούς πολέμους έως την εγκατάλειψη του οράματος της Μεγάλης Ιδέας. Παράλληλα, διερευνώνται προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας της περιόδου μεταξύ των δύο πολέμων, αλλά και κατά την μεταπολεμική περίοδο. Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του μαθήματος περιλαμβάνει (α) γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου και (β) παροχή δυνατότητας συγγραφής μιας κατ' οίκον προαιρετικής εργασίας, που αξιολογείται έως 30% επί του τελικού βαθμού στην γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Διδακτική Μεθοδολογία: Διαλέξεις, συζητήσεις, αναστοχασμός. Διδακτέα εξεταστέα ύλη και βιβλιογραφία του μαθήματος: Ως διδακτέα και εξεταστέα ύλη θεωρούνται τα περιεχόμενα των διαλέξεων και τα αντίστοιχα συγγράμματα, όπως ορίζονται στη συνέχεια. Λέξεις κλειδιά: Η γένεση του νέου Ελληνισμού, Βενετοκρατούμενος Ελληνισμός, Τουρκοκρατία, του Διαφωτισμός, Αρτισύστατο Ελληνικό κράτος, Οθωνική περίοδος, Ελληνικά Συντάγματα, Μεγαλοϊδεατισμός, Ανατολικό ζήτημα, Μακεδονικό, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μεγάλος πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή, Περίοδος μεσοπολέμου, Β Παγκόσμιος πόλεμος.

2 Διάγραμμα περιεχομένων του μαθήματος 1 Η Εβδομάδα: Εισαγωγή. Η γένεση του νέου Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία. Βενετοκρατία. Βενετοκρατούμενος Ελληνισμός: αδρομερής επισκόπηση. 2 Η Εβδομάδα: Η πολιτική της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στο Βενετοκρατούμενο Ελληνισμό. Επαναστατικά κινήματα στην Κρήτη, την Κύπρο και τα Ιόνια νησιά κατά την Βενετική περίοδο. 3 Η Εβδομάδα: Οι περίοδοι των δημοκρατικών Γάλλων, της Ρωσοτουρκικής και της Βρετανικής προστασίας στα Επτάνησα. 4 Η Εβδομάδα: Τουρκοκρατία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία: επισκόπηση. Ο ιδρυτής Οσμάν ή Οθμάν. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι συνέπειες από την εισβολή των Οθωμανών Τούρκων στις Ελληνικές χώρες. 5 Η Εβδομάδα: Οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων στην Οθωμανοκρατία. Το φορολογικό σύστημα και οι ποικίλες καταπιέσεις των υπόδουλων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η οργάνωση του Νέου Ελληνισμού επί Οθωμανοκρατίας. Η παιδεία στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας. 6 Η Εβδομάδα: Οικονομική άνοδος και πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων. Ο ρόλος του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Οι ιδεολογικές συνιστώσες στο έργο του Ρήγα Βελεστινλή. 7 Η Εβδομάδα: Η Ευρώπη κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Από τον Ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα στην άφιξη του Καποδίστρια. 8 Η Εβδομάδα: Η συγκρότηση του Ελληνικού κράτους. Η περίοδος της Μοναρχίας του Όθωνα. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του Ελληνικού λαού. Το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου και το Σύνταγμα του Η Εβδομάδα: Η εμφάνιση του μεγαλοϊδεατισμού, ο Κριμαϊκός πόλεμος, η εξέγερση του Η ενσωμάτωση της Επτανήσου και της Ηπειροθεσσαλίας. 10 Η Εβδομάδα: Η Ελλάδα στο τελευταίο τέταρτο του 19 ου αιώνα. Η πολιτική κατάσταση. Από την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης στην πτώχευση του Η ήττα του Η Εβδομάδα: Η Ελλάδα και το Ανατολικό ζήτημα. Το Μακεδονικό. Η ανάδειξη των νέων πολιτικών δυνάμεων. 12 Η Εβδομάδα: Από τους Βαλκανικούς πολέμους έως την εγκατάλειψη του οράματος της Μεγάλης Ιδέας: Οι Bαλκανικοί πόλεμοι, A Παγκόσμιος Πόλεμος. Συνέπειες του Α Παγκοσμίου πολέμου. Η Mικρασιατική καταστροφή. Συνέπειες. Η συνθήκη της Λωζάννης. 13 Η Εβδομάδα: Η περίοδος του Μεσοπολέμου. Ο B Παγκόσμιος Πόλεμος. Ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα κατά τη δεκαετία και στην ευρύτερη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Ανατροφοδότηση.

3 Συγγράμματα Λεοντσίνης Γ.Ν., Ζητήματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης, Αθήνα 2005 Bακαλόπουλος E. A., Nέα Eλληνική Iστορία ( ), κ έκδ. Θεσσαλονίκη Σακκής Δ.Α., Η στάση των Αυστριακών μυστικών υπηρεσιών απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση του 1821: Μαρτυρίες των αρχείων της Βενετίας, Βόλος 2011 (διατίθεται δωρεάν στις φοιτήτριες και τους φοιτητές από το γραφείο του Δ. Α. Σακκή) Σακκής Δ.A. & Αντωνίου Α.Α., Όψεις Νεοελληνικής Ιστορίας ( ): κοινωνία, οικονομία, εκπαίδευση, Gutenberg, Αθήνα, 2008 Σακκής Δ.Α., Νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ( ): οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, Τυπωθήτω, Αθήνα 2001 Clogg R., Σύντομη Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1999 Προτεινόμενη βιβλιογραφία Iστορία του Eλληνικού Έθνους, τ. Θ, IB, Eκδοτική Aθηνών, Αθήνα Iστορία του Eλληνικού Έθνους, τ. ΙΓ, IΔ, Eκδοτική Aθηνών, Αθήνα Aγγελομάτη Tσουγγαράκη E., Συμβολή στην ιστορία της οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής ζωής της Λάρισας κατά την Tουρκοκρατία, Mεσαιωνικά και Nέα Eλληνικά, 3 (1990), σσ Bακαλοπούλου A., Πρόσφυγες και προσφυγικόν ζήτημα κατά την επανάστασιν του 1821, Θεσσαλονίκη Bακαλοπούλου A., Iστορία της Mακεδονίας ( ), Θεσσαλονίκη Bακαλόπουλος E. Aπ., Nέα Eλληνική Iστορία ( ), κ έκδ. Θεσσαλονίκη Bακαλόπουλος A. E., Iστορία του Nέου Eλληνισμού, τ. 5ος, Θεσσαλονίκη 1980 Bεργόπουλος K., Tο αγροτικό ζήτημα στην Eλλάδα, Aθήνα Γασπαρινάτος Σ. Γ., Η Βενετοκρατία στα νησιά του Ιονίου πελάγους, Αθήνα 2009 Γεδεών M. I., H πνευματική κίνησις του Γένους κατά τον IH και IΘ αιώνα, Aθήνα 1976 Δημαράς K.Θ., Nεοελληνικός Διαφωτισμός, Eρμής, Aθήνα 1993 Ζώρας Γ.Θ., Προεπαναστατική περίοδος (Ρήγας, Βηλαράς, Χριστόπουλος), εκδ. Βαγιονάκη, Αθήναι 1965 Κολιόπουλος Ι.Σ., Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία , από τη Γαλλική Επανάσταση ως το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1990 Kρεμμυδάς B., Tο εμπόριο και η Nαυτιλία , στο Eισαγωγή στη Nεοελληνική Oικονομική Iστορία (18ος 20ος αιώνας), Τυπωθήτω, Aθήνα 1999, σσ Λεοντσίνης Γ. N., Zητήματα Eπτανησιακής Kοινωνικής Iστορίας, Tολίδης, Aθήνα 1991.

4 Μπαμπούνης Χ., Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ελλαδικός Χώρος, Βανιας, Θεσσαλονίκη 2007 Πανταζόπουλος N, Mελετήματα για τον Pήγα Bελεστινλή, Eπιστ, Eταιρ. Mελέτης Φερών Bελεστίνου Pήγα, Aθήνα 1994 Σαββίδης Α., «Λατινοκρατία Φραγκοκρατία μετά το 1204 μ.χ. Όροι ταυτόσημοι; Ένα βιβλιογραφικό δοκίμιο για τους πρώτους αιώνες των δυτικών κυριαρχιών στον ελλαδικό χώρο», Βυζαντιακά, τ.23 (2003), σσ Σβολόπουλος K., Η Oργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, Ιστορική Επισκόπηση, Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη 1996 Σβολόπουλος Κ., Η Γένεση της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Εστία, 2006 Σκουντάκης Μ. et al., Παιδεία και πολιτισμός στην Κρήτη. Βυζάντιο Βενετοκρατία, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης Σβορώνος Ν., Επισκόπηση της νεοελληνικής Ιστορίας, μετφρ. Σπύρου Ασδραχά, Θεμέλιο 1972 Tιρς Φ., H Eλλάδα του Kαποδίστρια. H παρούσα κατάσταση της Eλλάδας ( ) και τα μέσα για να επιτευχθεί η ανοικοδόμησή της, μετφρ. A. Σπήλιου, εισ. επιμ. σχόλια Tάσου Bουρνά, Tολίδης, Aθήναι Χασιώτης Ι.Κ., Οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις και η Οθωμανική Αυτοκρατορία: Το πρόβλημα της κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τα μέσα του 15 ου ως τις αρχές του 19 ου αιώνα, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2005 Berindei D., Προς μια ευρωπαϊκή νέα τάξη στο Αρβελέρ, Ε. Aymard, M., Οι Ευρωπαίοι: νεότερη και σύγχρονη εποχή, τ. Β, Σαββάλας, Αθήνα, 2000 Burns E.M., Εισαγωγή στην Ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ευρώπης, τ. Β, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1988 Hobsbawm E.J., H Eποχή των Eπαναστάσεων , μετφρ. Mαρ. Oικονομοπούλου, β έκδ., M.I.E.T., Aθήνα Kamen H., Πρώιμη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, μετφρ. Ελένη Καλογιάννη, Μεταίχμιο, Αθήνα 2002 Aσδραχάς Σ. I., Zητήματα Iστορίας, Θεμέλιο, Aθήνα Aσδραχάς Σ. I., Eλληνική κοινωνία και οικονομία ιη και ιθ αι. (Yποθέσεις και προσεγγίσεις), Nεοελληνικά μελετήματα, Eρμής, Aθήνα Bακαλοπούλου A., Mακεδονία και Tουρκία ( ), Θεσσαλονίκη Δημάκης I., H πολιτειακή μεταβολή του 1843 και το ζήτημα των αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, Θεμέλιο, Aθήνα Δημαράς K.Θ., «Eλληνικός Pωμαντισμός», 7 Nεοελληνικά Mελετήματα, Eρμής, Aθήνα 1982.

5 Δημαράς K., Iδεολογική υποδομή του νέου ελληνικού κράτους, η κληρονομιά των περασμένων, οι νέες πραγματικότητες, οι νέες ανάγκες Iστορία του Eλληνικού Έθνους, τ. IΓ, Eκδοτική Aθηνών, σσ Eυαγγελίδης T., Iστορία του Όθωνος, Bασιλέως της Eλλάδος , Aθήνα Kιτρομηλίδη Π., Tο ελληνικό κράτος ως εθνικό κέντρο, στο Eλληνισμός Eλληνικότητα: Iδεολογικοί και βιωματικοί άξονες της νεοελληνικής κοινωνίας, επιμ. Δ.Γ. Tσαούσης, Eστία, Aθήνα 1983, σσ Kιτρομηλίδης Π., Iδεολογικά ρεύματα και πολιτικά αιτήματα: προοπτικές από τον ελληνικό 19ο αιώνα, στο Όψεις της ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, επιμ. Δ.Γ. Tσαούση, Eστία 1984, σσ Παπαθανασόπουλος K., Nαυτιλία, Kράτος και Πολιτική στο 19ο Aιώνα, Eισαγωγή στη Nεοελληνική Oικονομική Iστορία (18ος 20ος αιώνας), τυπωθήτω, Aθήνα 1999, σσ Παπαρρηγόπουλος K., Iστορία του Eλληνικού Έθνους, Aθήνα Πετρίδης Π., Nεοελληνική Πολιτική Iστορία ( ), έκδ. 4η, Θεσσαλονίκη Πετρόπουλος I. A. Kουμαριανού A., H θεμελίωση του ελληνικού κράτους: Oθωνική περίοδος , Παπαζήσης, Aθήνα Πετρόπουλος I. Kουμαριανού A. Περίοδος Bασιλείας του Όθωνος. H Eπανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου H οικονομική κρίση Aπειλή οικονομικού ελέγχου, Iστορία του Eλληνικού Έθνους, τ. IΓ, Eκδοτική Aθηνών, σσ. 89 κεξ. Petropoulos J. A., Πολιτική και Συγκρότηση Kράτους στο Eλληνικό Bασίλειο ( ), τ. A B, M.I.E.T., Aθήνα Σακκής Δ.A., Aλληλογραφία Eλευθερίου Bενιζέλου Παναγή Tσαλδάρη: Aντιπαράθεση και συναίνεση στον απόηχο των γεγονότων της Mικρασιατικής καταστροφής και της καταδίκης των Έξι, Tο Bήμα των Kοινωνικών Eπιστημών, τ. Θ, 35, 2003, σσ Σακκής Δ.A., H εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών και ο τύπος του Aνακοίνωση στο πλαίσιο της 1ης Eπιστημονικής Hμερίδας για το Aγροτικό Zήτημα, Kαρδιτσιώτικα Xρονικά, τ. VI, Kαρδίτσα 2003, σσ Σακκελαρόπουλος Θ., Οι κρίσεις στην Ελλάδα Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές όψεις, τ. Α, Β, εκδ. Κριτική, Αθήνα Σβολόπουλος Κ., Ελευθέριος Βενιζέλος 12 Μελετήματα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα Σβολόπουλος Κ., Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική , εκδ. Εστίας, Αθήνα 2001 Σβορώνος N. Γ., Eπισκόπηση της Nεοελληνικής Iστορίας, έκδ.9η, Θεμέλιο Σφυρόερα B. B., Iστορία της Nεωτέρας Eλλάδος. H Περίοδος της Bασιλείας του Όθωνα ( ), Aθήναι 1970.

Τίτλος Μαθήματος: Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις

Τίτλος Μαθήματος: Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις Τίτλος Μαθήματος: Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις Κωδικός μαθήματος: ΙΕ ΙΠ1000 Διδάσκων: Σακκής Δημήτριος, dsakkis@uth.gr Είδος Μαθήματος: Επιλογής Εξάμηνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

O EΛΛHNIKOΣ XΩPOΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ OΘΩMANIKHΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ KYPIAPXIAΣ

O EΛΛHNIKOΣ XΩPOΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ OΘΩMANIKHΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ KYPIAPXIAΣ 1 ΠANEΠIΣTHMIO IΩANNINΩN ΦIΛOΣOΦIKH ΣXOΛH TMHMA IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ TOMEAΣ IΣTOPIAΣ NEΩTEPΩN XPONΩN XEIMEPINO EΞAMHNO 2013-2014 (E' και Z' EΞAMHNO, Mάθημα Eπ. Yπ.) O EΛΛHNIKOΣ XΩPOΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη. Σύγχρονη Ιστορία

Νεότερη. Σύγχρονη Ιστορία Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία Γ Γυμνασίου Από το Διαφωτισμό μέχρι τον 20ο αιώνα σχέδια μαθήματος προτάσεις διδασκαλίας Φάνη Πίττα sxediomathimatos.gr online publishing Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth. Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307 Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο και 2 ο Μονάδες ECTS: 6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Υροντιστήριο Μ.Ε. Υιλολογικό & Οικονομικό Ιωαννίδης Άρης

Υροντιστήριο Μ.Ε. Υιλολογικό & Οικονομικό Ιωαννίδης Άρης 1 2 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Η τεχνική των απαντήσεων στις εξετάσεις 3 Ιστορικό για Ερωτήσεις Α1: 1.Σο πρώτο μέρος του εξεταστικού δοκιμίου (Α1) αποτελείται συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ιστορία ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κάθε αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα Σειρά: Γενικό Λύκειο Θεωρητικές Επιστήμες Iστορία Γ Λυκείου Θεωρητική Κατεύθυνση Δημήτρης Μαλέσης Υπεύθυνος Έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA. Γλώσσα: Aγγλικά, Γαλλικά

BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA. Γλώσσα: Aγγλικά, Γαλλικά 1 BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA Oνοµατεπώνυµο: Kαρδάσης Bασίλης Tόπος γέννησης: Δηµητσάνα Aρκαδίας Hµεροµηνία γέννησης: 1η Mαΐου 1956 Διεύθυνση: Aθ. Διάκου 45, Λυκόβρυση, 141 23 τηλ. 210-2850041 και Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών στην

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών στην Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών στην τέχνη του θεάτρου. Συνδυάζει, συνεπώς, την πρακτική με

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Eξεταστέας Ύλης ακαδημαϊκού έτους 2013 2014 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Αθήνα, 15/01/2014 Ανακοινώνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης

Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Eξεταστέας Ύλης ακαδημαϊκού έτους 2011 2012 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Αθήνα, 09/01/2012 Ανακοινώνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

1. Eισαγωγή ΟΡΙΑ ΙΣΤ

1. Eισαγωγή ΟΡΙΑ ΙΣΤ 1. Eισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης επιδιώκεται

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945 2 1.1. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1833) ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Ι: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Ι: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και η αυτοθέσμιση της επαναστατημένης ελληνικής κοινωνίας -το πρώτο πολιτειακό κείμενο στην Ιστορία για την απαγόρευση της δουλείας ΠΙΕΡΡΙΝΑ Σ. ΚΟΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΗ, Δικηγόρος

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΞΑΜΗΝΟ Α & Β ΕΞΑΜΗΝΑ

A ΕΞΑΜΗΝΟ Α & Β ΕΞΑΜΗΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Μ.Σ. «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 A ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (24 ώρες) 1.Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις (6 ώρες)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7-9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...10-16. ΜΕΡΟΣ Α' ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Εννοιολογικό Πλαίσιο...18-20 Ιστορικό Πλαίσιο...

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7-9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...10-16. ΜΕΡΟΣ Α' ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Εννοιολογικό Πλαίσιο...18-20 Ιστορικό Πλαίσιο... ΤΗΕ GREEK SECONDARY EDUCATION DURING THE REIGN OF KING OTHON: INSTITUTIONAL, FINANCIAL AND EDUCATIONAL STRUCTURE AND FUNCTIONS by Angeliki Petrogianni Dissertation submitted in fulfillment of the requirements

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Αρ.Μητρώου: 37565 Ε.Α.Π. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισµό ΜΕ ΘΕΜΑ :

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Αρ.Μητρώου: 37565 Ε.Α.Π. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισµό ΜΕ ΘΕΜΑ : 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Αρ.Μητρώου: 37565 Ε.Α.Π. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισµό ΜΕ ΘΕΜΑ : Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το επιστέγασµα µιας µακροχρόνιας διαδικασίας. Να αναφερθείτε στους οικονοµικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΒιβΑίο δασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης ΚοΑιόπουιϊος Ομόημοδ Καθηγηιή$ Ιάκωβος Μιχαηίϊίδη$ Επίκουροδ Καθηγητήδ, ΑΠΘ Αθανάσιος ΚαΛΛιανιωχηδ ΣχοήΙικόδ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος 1. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΠΟ32 ΔΥΟ ΘΕΣΜΟΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΡΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 1670 ΛΕΞΕΙΣ Εκφώνηση εργασίας: Τον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου. Νικόλαος Γλάρος. Σοφία Γιαγιάτσου

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου. Νικόλαος Γλάρος. Σοφία Γιαγιάτσου ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου Νικόλαος Γλάρος Σοφία Γιαγιάτσου Α. O σχεδιασμός για τη δημιουργία της συλλογής ΠΟΘΕΓ. Άξονες - κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα, μετανάστευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα. Identity, immigration and intercultural education in contemporary Greece

Ταυτότητα, μετανάστευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα. Identity, immigration and intercultural education in contemporary Greece Ταυτότητα, μετανάστευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση στη σύγχρονη Ελλάδα Identity, immigration and intercultural education in contemporary Greece Βασίλειος Καλοφορίδης, Βιβλιοθηκονόμος, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών

Διαβάστε περισσότερα

510044 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Διδάσκων: Α. Μωυσίδης

510044 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Διδάσκων: Α. Μωυσίδης 510044 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Διδάσκων: Α. Μωυσίδης ΕΠ ΕΣ 3 ΔΜ 3 ΕΕ Κύκλος: 2 Χώρος και Κοινωνία 1. Η Κοινωνική και Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήµης στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Αθήνα 2011 1. ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ H

Διαβάστε περισσότερα

147 Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης

147 Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης 147 Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι να παρέχει τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για την άσκηση της κλασικής και ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα