ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:2012-2013"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:ΜΠΙΣΤΙΧΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΗΠΙΩΝ:25 (12 ΝΗΠΙΑ,13 ΠΡΟΝΗΠΙΑ) 1/11/2012 Ερέθισμα,αρχικές ιδέες των παιδιών,ιστόγραμμα. Σήμερα έλειπαν από την τάξη μας πέντε νήπια και τα παιδιά αναρωτήθηκαν γιατί συμβαίνει αυτό.κάποια παιδιά που γνώριζαν τα παιδιά που έλειπαν είπαν πως είναι άρρωστα.έτσι αρχίσαμε μια κουβέντα για το τι είναι αυτό που μας κάνει να αρρωσταίνουμε και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις αρρώστιες.συμφωνήσαμε πως πρώτα απ' όλα πρέπει να γνωρίσουμε το σώμα μας για να μπορέσουμε να μάθουμε όσα θέλουμε.έτσι φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα με το τι θέλουμε να μάθουμε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Μετά την πρωινή συζήτηση και το ιστόγραμμα παίξαμε παιχνίδια για το σώμα -παιχνίδι του καθρέφτη.σε αυτό το παιχνίδι κάθε παιδί πηγαίνει μπροστά σ'ένα μεγάλο καθρέφτη που υπάρχει στην τάξη,παρατηρεί τον εαυτό του και στη συνέχεια περιγράφει στους άλλους αυτό που βλέπει.(τα μέλη του σώματός του, τα χαρακτηριστικά του κ.α) -παιχνίδι με πινέλο.σε αυτό το παιχνίδι εγώ αγγίζω τα μέλη του σωματός τους με ένα πινέλο και τα παιδιά έχοντας κλειστά τα μάτια πρέπει να τα ονομάσουν. -τραγούδια.τραγουδήσαμε το τραγούδι για το 1 και το 2 που μιλάνε για τα μέλη του σώματος. -Ζωγραφική.Ζωγράφισε ο καθένας τον εαυτό του όπως μπορούσε. 2/11/2012 Τα τραγούδια για το 1 και το 2 με τα μέλη του σώματος άρεσαν πολύ στα παιδιά και ζήτησαν να τα ξαναπούμε.στη συνέχεια τραγουδήσαμε και το τραγούδι ''χαρωπά '' ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -Μαθηματικά.Παίξαμε με τους αριθμούς 1 και2 σε καρτέλες αντιστοιχίζοντας τα μέλη του σώματος. -Φυσική αγωγή.χόρεψαν με το μουσικοκινητικό τραγούδι ''οκι-κοκι'' και ''χοκι -ποκι'' Συζήτηση.Διαβάσαμε το βιβλίο ''τα χέρια δεν είναι για να δέρνουνε'' και συζητήσαμε για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χέρια και τα πόδια. 6/11/2012 Σήμερα αφού θυμηθήκαμε τις δραστηριότητες της προηγούμενης εβδομάδας και τραγουδήσαμε τα

2 τραγούδια για το σώμα που τους άρεσαν πολύ προχωρήσαμε να μάθουμε για τις δυό πλευρές του σώματος. Δραστηριότητες. -Τραγούδια.Τραγουδήσαμε και κάναμε τις κινήσεις στο τραγούδι ''τα πέντε σφυριά του Πέτρου'' -Αμφιπλευρικότητα.Κάναμε διάφορες δραστηριότητες για την κατανόηση των δυο πλευρών του σώματος και τον διαχωρισμό τους σε δεξί και αριστερό.συγκεκριμένα δέσαμε κόκκινες κορδέλες στο δεξί χέρι,το ονομάσαμε δεξί και το άλλο το ονομάσαμε αριστερό.στη συνέχεια κρατώντας στα χέρια τους μια μπάλα έλεγαν ποιός κάθεται δεξιά τους και ποιός αριστερά.επίσης με το δεξί χέρι έπρεπε να αγγίξουν το δεξί πόδι,αυτί, μάγουλο κτλ.ανάλογες δραστηριότητες έγιναν και για το αριστέρο. -Φυσική αγωγή.παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα το τραγούδι ''το δεξί χεράκι πάνω'',το τραγούδι ''οκι κοκι'' και ένα μουσικοκινητικό πρόγραμμα για τα μέλη του σώματος σχεδιασμένο από την κυρία Μηναδοπούλου Μαντώ. 7/11/2012 Σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας συνέβει ένα ατύχημα, ένα κοριτσάκι έπεσε στο διάλειμμα και έσπασε το χέρι του.αυτό έγινε αφορμή να μιλήσουμε για το πώς είναι φτιαγμένο το σώμα μας από μέσα.αφού είπε ο καθένας τη γνώμη του στη συνέχεια τους έφερα τον σκελετούλη,τον παρατηρήσαμε και συζητήσαμε για αυτά που βλέπαμε.(κόκκαλα και εσωτερικά όργανα). Μετά σχεδιάσαμε σε χαρτί του μέτρου το σώμα ενός παιδιού και με τη δική μου βοήθεια ζωγράφισαν τα εσωτερικά όργανα και έγραψαν τις ονομασίες τους. 9/11/2012 Αφού γνωρίσαμε το σώμα μας εξωτερικά και εσωτερικά σήμερα ασχοληθήκαμε με το πώς πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας για να είναι γερό και υγιές.

3 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -Συζήτηση.Διαβάσαμε το βιβλίο ''Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε'' και συζητήσαμε για την καθαριότητα των χέριων και του σώματος γενικότερα. -Αισθητική αγωγή.τραγουδήσαμε το τραγούδι ''καθαρό παιδάκι'' Παίξαμε κουκλοθέατρο με τίτλο ''στο μπάνιο της Μυρτώς'' με θέμα την καθαριότητα του σώματος και τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την καθαριότητα. -Φυσική αγωγή.έπαιξαν ρόντο με θέμα''γυμναστική'' (κασέτα με ρόντο της Μαρίας Κυνηγού) 12/11/2012 Σήμερα με αφορμή δυο παιδιά που διαφωνούσαν για το ποιός είναι πιό ψηλός και προσπαθούσαν να μετρηθούν μιλήσαμε για το ύψος, την ανάπτυξη του σκελετού και του παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -Συζήτηση.Διαβάσαμε το παραμύθι ''ο Τάκης ο Νανάκης'' και συζητήσαμε για το ύψος μας.. -Μαθηματικά.Μετρήσαμε το ύψος με κορδέλες που γράψαμε πάνω τ α ονόματα των παιδιών και στη συνέχεια κάναμε συγκρίσεις και τέλος στάθηκαν στη σειρά ανάλογα με το ύψος τους. -Δραματοποίηση.Έκαναν δραματοποίηση το νάνο και το γίγαντα με τη συνοδία μουσικών οργάνων.(κουδουνάκια για το νάνο και πιατίνια για το γίγαντα.) 13/11/2012 Σήμερα μιλήσαμε για τις αισθήσεις και παίξαμε διάφορα παιχνίδια για να τις ανακαλύψουμε. Δραστηριότητες:παιχνίδια αφής, γεύσης, ακοής,όσφρησης και όρασης. 14/11/2012 Σήμερα τελειώνοντας την ενότητα για τη γνωριμία με το σώμα τους έδωσα ένα φύλλο εργασίας στο οποίο υπήρχε σχεδιασμένο ένα πρόσωπο χωρίς χαρακτηριστικά και χωρίς σώμα και τα παιδιά έπρεπε να συμπληρώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα μέλη του σώματος.το συμπέρασμα από αυτό το φύλλο εργασίας ήταν πως τα νήπια είχαν κατανοήσει πολύ καλά όσα μάθαμε για το σώμα ενώ στην αρχή του προγράμματος που είχαν κληθεί να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους είχαν σχεδιάσει ελλειπή σώματα. 19/11/2012 Έχοντας γνωρίσει το σώμα μας και τις λειτουργίες του σήμερα ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διατροφή.ξεκινήσαμε διαβάζοντας το παραμύθι ''Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Κολοτούμπα''.Ακολούθησε συζήτηση και είπε το καθένα το αγαπημένο του φαγητό. 20/11/2012 Θυμηθήκαμε το χθεσινό παραμύθι με την ''Κολοτούμπα''και είδαμε καρτέλες με τις οικογένειες των τροφών και συζητήσαμε γι αυτές.στη συνέχεια κάθε παιδί έφερνε από την τσάντα του το φαγητό του και προσπαθούσε να το τοποθετήσει στη σωστή ομάδα.

4 Παραμύθι:''η λαίμαργη κάμπια'' τραγούδια:''το χοντρό μπιζέλι'' ''κουτός άνθρωπος'' 21/11/2012 Παραμύθι:''το μεγάλο ταξίδι του Άνκα''(αγωγή υγείας). Συζήτηση:Ακολούθησε συζήτηση για την ισορροπημένη διατροφή αλλά και για τον αριθμό των γευμάτων ημερισίως. Μαθηματικά:Φτιάξαμε σύνολα με υγιεινές και βλαβερές τροφές.συγκεκριμένα βάλαμε στο πάτωμα ένα κόκκινο και ένα πράσινο στεφάνι και συμφωνήσαμε ότι μέσα στο πράσινο θα τοποθετήσουμε τις υγιεινές τροφές και μέσα στο κόκκινο τις βλαβερές.είχαμε συγκεντρώσει εικόνες από περιοδικά και μια μια που τους έδινα τους ζητούσα να την τοποθετήσουν στο σωστό στεφάνι.

5 Κολάζ:Έφτιαξε ο καθένας το δικό του κολάζ με υγιεινές και βλαβερές τροφές κολλώντας εικόνες τροφών σε χαρτί χωρισμένο στη μέση το οποίο είχε σχεδιασμένο στη μια πλευρά ένα χαμογελαστό πρόσωπο και στην άλλη ένα λυπημένο.τα παιδιά έπρεπε να κολλήσουν τις υγιεινές τροφές στην πλευρά με το χαμογελαστό πρόσωπο και τις βλαβερές στην πλευρά με το λυπημένο. 22/11/2012 Σήμερα το θέμα μας ήταν η Μεσογειακή διατροφή. Παραμύθι:''Ο ωραίος Δαρείος'' Συζήτηση:Με αφορμή το παραμύθι συζητήσαμε για τη Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της για τον οργανισμό. Αισθητική αγωγή:φτιάξαμε ομαδική εργασία με θέμα τη μεσογειακή διατροφή με εικόνες από διαφημιστικά των Σούπερ μάρκετ.

6 23/11/2012 Σήμερα το θέμα μας ήταν η προέλευση των τροφών. Παραμύθι:''οι ιστορίες του κυρ Ρόδη''(αγωγή υγείας) Συζήτηση:Συζητήσαμε για την προέλευση των τροφών βλέποντας ταυτόχρονα και εικόνες από το βιβλίο ''αγρόκτημα''.επίσης παίξαμε και ένα παιδαγωγικό παιχνίδι για την προέλευση των τροφών που λέγεται ''τι τρώμε'' Τραγούδια:τραγουδήσαμε τα τραγούδια ''Ο Πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω'' και ''το χοντρό Μπιζέλι''. 27/11/2012 Σήμερα μιλάμε για τα φρούτα. Κουκλοθέατρο:παίξαμε κουκλοθέατρο ''Η πριγκίπισσα Μηλίτσα''( αγωγή υγείας) Συζήτηση:Συζητήσαμε για τη θρεπτική αξία των φρούτων και τις βιταμίνες. Δραματοποίηση:Φόρεσαν φρούτα στις μπλούζες τους και έπαιξαν τη ''Φρουτοπία'' και την παρέλαση των φρούτων''

7 Αισθητική αγωγή:φτιάξαμε με την τεχνική του κολάζ σουπλά με φρούτα. Γλώσσα:παίξαμε λεκτικές ασκήσεις (πχ.ποιό δέντρο κάνει το μήλο; η Μηλιά και αντίστροφα τι παράγει η Μηλιά; το μήλο) 28/11/2012 Σήμερα τα παιδιά έφεραν στο σχολείο φρούτα όπως είχαμε συμφωνήσει από χθες.

8 Μαθηματικά:Στην αρχή κάναμε ομαδοποιήσεις με τα φρούτα. Στη συνέχεια κάναμε συγκρίσεις(περισσότερα, λιγότερα, πολλά,λίγα μικρότερα μεγαλύτερα). Τέλος κάναμε προσθέσεις και αφαιρέσεις. Αισθητική αγωγή:κάναμε τυπώματα με μισά φρούτα.

9 Τέλος την ώρα του φαγητού φτιάξαμε φρουτοσουβλάκια. Επίσης φτιάξαμε φρουτοχυμούς από φρέσκα φρούτα.

10 29/11/2012 Σήμερα μιλάμε για την ελιά και το λάδι. Συζήτηση:Με αφορμή το μύθο της ελιάς ''Αθηνά και Ποσειδώνας'' συζητήσαμε για την αξία της ελιάς και ιδιαίτερα για τη θρεπτική αξία του λαδιού και τις επιπτώσεις από τη στέρησή του.επίσης συζητήσαμε για τον τρόπο μαζέματος της ελιάς και τον τρόπο εξαγωγής του λάδιου. Δραματοποίηση:Δραματοποίησαν το λιομάζωμα. Ιστορία:Μιλήσαμε για το τι έτρωγαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια(ψωμί με λάδι και λίγη ζάχαρη ή ψωμί με λάδι και ρίγανη) τότε που δεν υπήρχαν αυτά που τρώνε σήμερα(σκουπιδοτροφές). Γεύση:Έφαγαν ψωμί με λάδι και ζάχαρη και τους άρεσε πάρα πολύ.

11 14/1/2013 Θέλοντας να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας για την υγιεινή διατροφή σήμερα τους αφηγήθηκα ένα παραμύθι για την υγιεινούλα και τη βλαβερούλα,δύο αδερφούλες οι οποίες όπως λέει και το όνομά τους είχαν τις αντίστοιχες διατροφικές συνήθειες με τις ανάλογες επιπτώσεις στην εμφάνιση και την υγεία τους.στη συνέχεια φτιάξαμε δύο κοριτσάκια με ανάλογα χαρακτηριστικά και κολλήσαμε πάνω στο φόρεμά τους τις τροφές που τρώει η καθεμιά.

12 Στο τέλος της μέρας διαβάσαμε το παραμύθι ''όλα μην τα τρως γιατί θα γίνεις παχουλός.'' 15/1/2013 Σήμερα θέλοντας να μιλήσουμε για το ρόλο της διατροφής στην υγεία των δοντιών διαβάσαμε το παραμύθι ''Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας.''στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τις τροφές που βλάπτουν τα δόντια και αυτές που είναι υγιεινές.τέλος τα νήπια έκοψαν εικόνες φαγητών και τις κόλλησαν σε φύλλο εργασίας ανάλογα με το πού βρίσκεται το γερό δόντι και πού το χαλασμένο. 16/1/2013 Σήμερα παίξαμε κουκλοθέατρο ''η οδοντόκρεμα Κλο-Κλο''. Στη συνέχεια φτιάξαμε δυο δοντάκια από λευκό κάνσον τα οποία τα ονομάσαμε ''χαρούλη'' και ''πονούλη'' και τα παιδιά τα ζωγράφισαν ανάλογα.τον ''Χαρούλη'' τον εφτιαξαν με χαμόγελο ενώ τον ''Πονούλη'' λυπημένο,με δάκρυα και μαύρα σημάδια. Τα δοντάκια τα κόλλησαν σε ξυλάκια και τα χρησιμοποίησαν για να παίξουν κουκλοθέατρο. 17/1/2013 Σήμερα διαβάσαμε το παραμύθι ''Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη''.Ακολούθησε συζήτηση και επεξεργασία του παραμυθιού και μετά παίξαμε ένα παιχνίδι στο οποίο τα παιδιά διάλεγαν μια τροφή (φτιαγμένη από χαρτόνι) η οποία από κάτω έκρυβε ένα δόντι.αν η τροφή ήταν υγιεινή το δόντι που κρυβόταν από κάτω ήταν υγειές αν η τροφή ήταν ανθυγιεινή τότε το δόντι ήταν χαλασμένο.αφού πήραν όλα τα παιδιά από μια τροφή και είδαν τα δόντια τότε χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τα δόντια που βρήκαν. Έτσι σχηματίστηκε η ομάδα με τα γερά δόντια που έτρωγαν υγιεινά και η ομάδα με τα χαλασμένα δόντια που έτρωγαν λιχουδιές.

13

14 18/1/2013 Σήμερα διαβάσαμε το βιβλίο ''Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι'' και συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τρώμε.τέλος φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά το ''υγιεινό αλφαβητάρι'' για να μας θυμίζει τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει να έχουμε. 6/2/2013 Σήμερα επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο μας η ομάδα ''Δρω'' και παρουσίασε πρόγραμμα σχετικό με την υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα μετην μεσογειακή διατροφή.το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια,κατασκευές και συζήτηση.ήταν ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε τα παιδιά. 7/2/2013 Αποφασίσαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε ένα βιβλίο με υγιεινές συνταγές ζητώντας από τις μαμάδες να μας βοηθήσουν γράφοντας κάθε μια μιά υγιεινή συνταγή. 11/2/2013 Οι συνταγές των μαμάδων άρχισαν να μαζεύονται.

15 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΣ Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στους γονείς.έτσι τους καλέσαμε στο Νηπιαγωγείο και παρουσιάσαμε τις εργασίες μας, την αφίσα που απεικονίζει την πορεία του προγράμματός μας,και το βιβλίο συνταγών που δημιουργήσαμε με τη βοήθειά τους. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε άρεσε πολύ στα παιδιά και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος όχι μόνο του προγράμματος αλλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.συγκεκριμένα τα παιδιά άλλαξαν διατροφικές συνήθειες και ενώ το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, κάθε μέρα ανέτρεχαν στις ομαδικές εργασίες του προγράμματος,που έμειναν αναρτημένες στον τοίχο, για να σιγουρευτούν ότι επέλεξαν σωστά την τροφή τους.επίσης αν κάποιο παιδί έφερνε ανθυγιεινό φαγητό τα υπόλοιπα του έδειχναν τις εργασίες και του έλεγαν πως έκανε λάθος με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να φέρνει πάλι υγιεινό.τέλος το πρόγραμμα είχε απείχηση και στους γονείς οι οποίοι φρόντιζαν ώστε το φαγητό των παιδιών να είναι υγιεινό.τελικά θεωρούμε ότι οι στόχοι επιτευχθηκαν αφού τα παιδιά άλλαξαν στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Τζήκου Βασιλική 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: SOCRATESCOMENIUS ΘΕΜΑ: ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Τίτλος προγράμματος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τζήκου Βασιλική ΕΚΠ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:8ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α3 ΓΙΑ ΤΟ PROJECT ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ Το Project μπορεί να οριστεί ως διαθεματικός και διεπιστημονικός κύκλος δραστηριοτήτων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού

Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΤΙ ΚΟΥΛΙ ΚΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙ Ο ΠΑΝΕΠΙ ΣΤΗΜΙ Ο Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ένα παρεμβατικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τις πρώτες τάξεις (Α και Β ) του Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή)

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) 1 Mικρή ιστορία της γαστρονομίας και της μαγειρικής (εκδ. Eρμείας) διασκευή 2 Λεξικά 1. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ» ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α/ΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιωματικές Ασκήσεις α δ ά μ Ο ν η τ ε μ ιά ε λ υ για δο Γραμματή Ν. Μακέλη Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής είναι ένας απλός, εικονικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς πώς να τρέφεται σωστά σε καθημερινή βάση. Η εικονική αναπαράσταση βοηθά στο να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 2010-2011. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ Λένα Παταρίδου, δασκάλα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 2010-2011. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ Λένα Παταρίδου, δασκάλα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 2010-2011 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ Λένα Παταρίδου, δασκάλα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας ΟΝΟΜΑ: ΤΑΞΗ: «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ» ΜΈΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Β ΣΩΤΗΡΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Β ΣΩΤΗΡΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Β ΣΩΤΗΡΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Τηλ. : 23 824700 Φαξ : 23 e-mail : sotira2.dim@cytanet.com.cy Συντονιστική ομάδα ΕΔΣΠΥ Δέσποινα Κατσαντώνη (εκπαιδευτικός-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ 1 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Γερά Δόντια... καλύτερη υγεία! Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Τίτλος Έκδοσης: «Γερά δόντια... Καλύτερη Υγεία» Έκδοση: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου Τάξη Α Σχολ. Έτος: 2014-2015 Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη- Άννα Νίκα ( Δασκάλα Α1) Στο πρόγραμμα συμμετείχαν: Θεοδώρα Κιόση ( Δασκάλα Α2) Κωνσταντίνα Αραπάκη

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA στη ΓΛΩΣΣΑ (και Αγωγή Υγείας): Αναδομώντας τα στερεότυπα του κοινωνικού φύλου και τις σχέσεις διαχωρισμού, ανισότητας ή βίας μεταξύ τους

ENOTHTA στη ΓΛΩΣΣΑ (και Αγωγή Υγείας): Αναδομώντας τα στερεότυπα του κοινωνικού φύλου και τις σχέσεις διαχωρισμού, ανισότητας ή βίας μεταξύ τους ENOTHTA στη ΓΛΩΣΣΑ (και Αγωγή Υγείας): Αναδομώντας τα στερεότυπα του κοινωνικού φύλου και τις σχέσεις διαχωρισμού, ανισότητας ή βίας μεταξύ τους Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου 1 Α. Κείμενο «Ποιος διευθύνει;»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ 1 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών

Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών 10-0044_MELETH PERIVALL_B_DHM.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH ΦIΛOΛOΓIKH EΠIMEΛEIA YΠEYΘYNH TOY MAΘHMATOΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδικό Πανεπιστήμιο

Παιδικό Πανεπιστήμιο 08π Παιδικό Πανεπιστήμιο Εφημερίδα των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Έξω τα παιχνίδια επιτέλους! Γράφει η διευθύντρια του Παιδικού Πανεπιστημίου Τατιάνα Τσαραμιάδου Ο Γιαννάκης ήρθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η διατροφή μας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο.

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο. 0 Η Ανδρονίκη είναι νηπιαγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Στρατής Μυριβήλης. Νικηφόρος Βρεττάκος

Στρατής Μυριβήλης. Νικηφόρος Βρεττάκος Στρατής Μυριβήλης Οι κορμοί των δέντρων είναι βασανισμένοι από μια αγωνιώδη προσπάθεια. Συστρέφονται, γονατίζουν να προσευχηθούν, υψώνουν σκληρά μπράτσα, μέλη τυραγνισμένα από την κίνηση, όλο αγκώνες και

Διαβάστε περισσότερα