ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ÖÉÍËÁÍÄÉÁΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

2

3 Εισαγωγή Με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Φινλανδία αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους κατοίκους, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης μετά την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Πρωτεύουσά της είναι το Ελσίνκι και πολίτευμά της η προεδρευόμενη δημοκρατία. Στη χώρα ομιλούνται επίσημα δύο γλώσσες: τα φινλανδικά και τα σουηδικά, λόγω της σουηδικής κατοχής επί εφτά αιώνες (από τον 12ο αιώνα μέχρι το 1809). Όσον αφορά τον πολιτισμό της, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες. Χώρα των δασών και των λιμνών, η Φινλανδία είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την ανέγγιχτη φυσική της ομορφιά, καθώς το 70% της συνολικής επιφάνειάς της καλύπτεται από δάση και το 10% από νερό. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι λευκές νύκτες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν δύει ο ήλιος, διαρκούν περίπου για 10 εβδομάδες το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, αντίστοιχα, στην ίδια περιοχή και για διάστημα περίπου 8 εβδομάδων, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ. Η Φινλανδία έχει αναπτύξει μία σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία και είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Στις κύριες εξαγωγές της συγκαταλέγονται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και τα μηχανολογικά προϊόντα, το χαρτί, ο πολτός και η ξυλεία, τα είδη από γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και τα κεραμικά. Η απόκοσμη βόρεια ομορφιά της έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, και μεταξύ αυτών τον συνθέτη Σιμπέλιους και τον σχεδιαστή Άλβαρ Άαλτο. Τέλος, ξεχωρίζει μεταξύ των κρατών της ΕΕ για το πρότυπο εκπαιδευτικό της σύστημα.

4 Κεφάλαιο 1 Πληροφορίες για τη χώρα υποδοχής

5 Γενικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας υποδοχής Κλίμα & Γεωγραφία της Φινλανδίας Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας: διαδραστικός χάρτης με την πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Η γεωγραφία της Φινλανδίας από τη Wikipedia. Γενικό προφίλ της χώρας Γενικές πληροφορίες για τη χώρα από τον κόμβο Europa & IDABC egovernment Observatory. Virtual Finland-Your Window to Finland: πλήθος πληροφοριών για διάφορα θέματα. Finland in a nutshell: συνοπτική εικόνα της χώρας από τη Φινλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα. Οικονομία Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας. Η οικονομία της χώρας από την πύλη Virtual Finland. Γενικές πληροφορίες για την οικονομία της χώρας. Τέχνη και πολιτισμός Kultuuri.net: κατάλογος ιστοσελίδων με κύριο θέμα τον πολιτισμό. Πληροφορίες για τον πολιτισμό από την πύλη Virtual Finland. Τα Φινλανδικά μουσεία στο διαδίκτυο. Φεστιβάλ στη Φινλανδία.

6 Ιστορία Ορισμένοι σταθμοί στην Φινλανδική ιστορία από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Ιστορία της Φινλανδίας μέσα από ιστορικούς χάρτες. Θρησκεία Γενικές πληροφορίες για εκκλησιαστικά θέματα. Churches and Religion-Virtual Finland.fi. Εκκλησίες της Φινλανδίας σε αλφαβητικό κατάλογο.

7 Κεφάλαιο 2 Μετακίνηση στη νέα χώρα

8 Γενικές τυπικές διαδικασίες Είσοδος στη χώρα Τα έγγραφα που απαιτούνται για είσοδο στη χώρα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Χρήσιμες πληροφορίες από τη Διεύθυνση Μετανάστευσης. Πληροφορίες από τη Φινλανδική Αστυνομία για το δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Έκδοση βίζας από τη Φινλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα. Διαχείριση της μετακίνησης Μετακίνηση αγαθών και του αυτοκινήτου σας Ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες. https://www.niemi.fi/in_english html Οι ισχύοντες κανονισμοί για την εισαγωγή αγαθών και οχημάτων από τις Φινλανδικές Τελωνειακές Αρχές. Συμβουλές για την μεταφορά της οικοσκευής σας. https://www.niemi.fi/international_moves html Αντιμέτωποι με τον νέο πολιτισμό Πολιτιστική κληρονομιά Η Φινλανδική σημαία. Διάσημοι Φινλανδοί: πορτρέτα καλλιτεχνών, συγγραφέων και άλλων σημαντικών μορφών στην ιστορία της Φινλανδίας. Βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων της Φινλανδίας. Μουσεία, κάστρα και αρχεία της Φινλανδίας. Ο τρόπος ζωής των σύγχρονων Φινλανδών. Κέντρο εθνικής ενδυμασίας. Εκμάθηση της γλώσσας Επιλογές εκμάθησης

9 Επιλογές εκμάθησης της γλώσσας, θερινά προγράμματα κ.α. Θερινά παν/μια της Φινλανδίας. Μαθήματα γλώσσας από το Παν/μιο του Ελσίνκι. Μαθήματα γλώσσας από τον οργανισμό Suomi-Seura-Finland Society. Φινλανδική γραμματική για αρχάριους. Πιστοποιητικό επάρκειας της φινλανδικής γλώσσας. Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον Εξεύρεση στέγης Ιδιωτική εταιρεία εξεύρεσης στέγης. Χρήσιμες συμβουλές για την εξεύρευση στέγης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενοικιαστών κ.α. Πρεσβείες, Προξενεία. Πρεσβείες της Φινλανδίας σε όλον τον κόσμο. Ξένες πρεσβείες στη Φινλανδία. Δημόσια Μέσα Μεταφοράς: Τρένα μεγάλων αποστάσεων: δρομολόγια, σταθμοί, εισιτήρια κ.α. Λεωφορεία: δυνατότητα αναζήτησης δρομολογίων. Civil Aviation Administration: πληροφορίες για πτήσεις, αεροδρόμια κ.α. Η επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Finnair. Η επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Blue1. Χάρτης της Φινλανδίας από τη Michelin.

10 Κεφάλαιο 3 Εκπαιδευτικό σύστημα

11 Γενικά Για σπουδές στη Φινλανδία. Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για την εκπαίδευση και όχι μόνο. Τριτοβάθμια Η Ανώτατη Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας. Centre for International Mobility-CIMO: πληροφορίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Κέντρο Διεθνούς Κινητικότητας. Σύνδεσμοι των παν/μίων της Φινλανδίας. Σύνδεσμοι των πολυτεχνικών σχολών της Φινλανδίας. Χάρτης με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Φινλανδίας. Αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα Πτυχία ENIC-NARIC:Η Ευρωπαϊκή Πύλη για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών πτυχίων. Πύλη αφιερωμένη στην αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη Φινλανδία.

12 Κεφάλαιο 4 Εργασία

13 Συνθήκες εργασίας Άδεια Εργασίας Πληροφορίες για την άδεια εργασίας από τη Διεύθυνση Μετανάστευσης. Πληροφορίες για την άδεια εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας της Φινλανδίας. Αγορά Εργασίας Μηνιαίες έρευνες για την κατάσταση της αγοράς εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας της Φινλανδίας. Εταιρείες εύρεσης εργασίας στη Φινλανδία. Απασχόληση Υπηρεσία Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας. Αλφαβητικός κατάλογος με τις Υπηρεσίες Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας σε όλη τη Φινλανδία. Επαγγελματικοί σύλλογοι-σωματεία Γενικά Ιστοσελίδα της Συνομοσπονδίας Μισθωτών Υπαλλήλων, με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων παν/μιακής, επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης. Κεντρική οργάνωση των Φινλανδικών Συνδικάτων. Ιστοσελίδα της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών.

14 Επιμελητήρια Ιστοσελίδα του Κεντρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Φινλανδίας. Κατάλογος με τα περιφερειακά εμπορικά επιμελητήρια της Φινλανδίας. Δίκαιο της εργασίας Γενικά Labour Court: ειδικό δικαστήριο για εργασιακά ζητήματα. Εργασιακή νομοθεσία: συμβόλαια, μισθοί κ.α. Εργασιακός χώρος Υγιεινή και ασφάλεια Η ασφάλεια στην εργασία, η σχετική νομοθεσία και άλλες χρήσιμες πληροφορίες από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Φινλανδίας. Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία στον Εργασιακό χώρο.

15 Κεφάλαιο 5 Συνθήκες διαβίωσης

16 Γενικά Ζώντας στην Φινλανδία Υπηρεσίες δημόσιου τομέα της Φινλανδίας, πληροφορίες για όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής ανά κατηγορία. Τράπεζα πληροφοριών με σημαντικά στοιχεία για την κοινωνία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Φινλανδία. Σύστημα υγείας Ιατρική περίθαλψη Η ιατρική περίθαλψη στη Φινλανδία από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας. Ιατρική περίθαλψη για φοιτητές. Πρώτες βοήθειες Οδηγίες πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό της Φινλανδίας. Κέντρο Άμεσης Βοήθειας της Φινλανδίας. Φαρμακεία Διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας φαρμακείων. Τράπεζες Τραπεζικές συναλλαγές Όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η διαδικασία για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Φινλανδία. Ιστοσελίδα της Εθνικής Τραπεζας της Φινλανδίας.

17 Κεφάλαιο 6 Κοινωνικά θέματα

18 Οδήγηση & Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Άδεια οδήγησης και διαδικασία για την απόκτηση διπλώματος από τη Φινλανδική αστυνομία. Ιστοσελίδα της Φινλανδικής Διεύθυνσης Οχημάτων. Οδική συμπεριφορά, κατάσταση των δρόμων, τροχαίες παραβάσεις, ατυχήματα κ.ά. Ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας με πληροφορίες για την οδική ασφάλεια κ.α. h t t p : / / w w w. m i n t c. f i / s c r i p t s / c g i i p. e x e / W S e r v i c e = l v m / c m / p u b / s h o w d o c. p?docid=2199&menuid=234 FinnRA-Finnish Road Administration: ιστοσελίδα με διαδραστικό χάρτη και πληροφορίες για την κατάσταση των δρόμων στη Νότια Φινλανδία, σε πραγματικό χρόνο. n&_pageid=68 Όρια ταχύτητας, οδικά σήματα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. n&menu=4862&_pageid=71&kieli=en&linkki=7602&julkaisu=3086 Αναψυχή και Ελεύθερος Χρόνος Γενικά Διάφορες δραστηριότητες αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Εθνική Πινακοθήκη της Φινλανδίας. Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φινλανδίας. Διαδραστικός χάρτης με τα εθνικά πάρκα της χώρας. Αθλητισμός Τα αθλήματα στη Φινλανδία από τη Φινλανδική Αθλητική Ομοσπονδία.

19 Κεφάλαιο 7 Χρήσιμες καθημερινές φράσεις

20 1. Πού βρίσκεται η αστυνομία, σας παρακαλώ; Anteeksi, missä on poliisi asema? 2. Πού είναι το ταχυδρομείο, σας παρακαλώ; Anteeksi, tiedättekö missä on lähin posti? 3. Που βρίσκεται το γραφείο τουριστικών πληροφοριών; Missä on Turisti-info? 4. Υπάρχει κάποιος υπάλληλος ο οποίος μιλάει Ελληνικά/Αγγλικά; Onko teillä työntekija, joka puhuu kreikkaa tai englantiaa? 5. Θα μπορούσα να πληρώσω με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα; Voinko maksaa käteisellä tai luottokortilla? 6. Από ποια αποβάθρα αναχωρεί το τρένο για ; Miltä laiturilta lähtee juna Turkuun? 7. Πού βρίσκεται το Ελληνικό Προξενείο; Missä on kreikan konsulaatti? 8. Ποια είναι τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης; Mitkä ovat kaupungin tärkeimmät nähtävyydet? 9. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι μακριά από εδώ; Onko rautatieasema kaukana täältä? 10. Πού βρίσκεται το νοσοκομείο; Missä on sairala? 11. Υπάρχει κάποιο φαρμακείο ανοικτό αυτή την ώρα; Onko apteekki auki tähän aikaan 12. Πού θα μπορούσα να βρω ένα καλό ξενοδοχείο 3,4,5 αστέρων; Mistä voin löytää hyvän hotelllin kolmen, neljän, viiden tähden? 13. Επιθυμώ ένα δωμάτιο μονό, διπλό, με μπάνιο. Haluaisin yhden/kahden hengen huoneen suihkulla. 14. Πόσο κοστίζει τη βραδιά; Περιλαμβάνει και πρωινό; Mitä yksi yö maksaa?sisältyykö aamiainen hintaan? 15. Πού θα μπορούσα να βρω έναν καλό οδηγό με τον χάρτη της πόλης, τις οδούς και τις διαδρομές των τραμ/τρένων/αστικών λεωφορείων; Mistä voin löytää hyvän kaupungin oppaan, jossa on bussien raitiovaunujen ja junien reitit? 16. Πού βρίσκεται το σούπερ μάρκετ; Missä on ruokakauppa?

21 17. Πού μπορούμε να πάμε το βράδυ (για διασκέδαση); Mihin voimme mennä viettämään iltaa? 18. Θα ήθελα τη διεύθυνση ενός καλού εστιατορίου Haluaisin hyvän ravintolan osoitteen? 19. Υπάρχει τραπέζι για 2-3 άτομα; Onko poytää kahdelle tai kolmelle hengelle? 20. Θα μπορούσατε να μου φέρετε το μενού, σας παρακαλώ; Saisinko ruokalistan? 21. Σας παρακαλώ μου φέρνετε ένα πιάτο-ένα ποτήρι- ένα μπουκάλι νερό; Anteeksi, saisinko lautasen/läsin/pullon vetä? 22. Γράφετε σας παρακαλώ τη συνολική τιμή, γιατί δεν καταλαβαίνω φιλανδικά; Voitteko kirjoittaa loppusuman, koska en ymmärrä suomea 23. Έχετε ελληνικές εφημερίδες; Onko teillä kreikkalaisia sanomalehtiä? 24. Πόσο κοστίζει αυτό το αντικείμενο; Mitä tämä maksaa? 25. Τι ώρα σερβίρεται το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο; Mihin aikaan aamiainen, lounas, päivällinen tarjoillaan? 26. Πού βρίσκεται η αίθουσα του πρωινού ή του μεσημεριανού; Missä aamiainen/lounas tarjoillaan? 27. Πώς μπορώ να φτάσω στην οδό..., στον αριθμό...; Kuinka löydän tähän osoitteseen? 28. Σας παρακαλώ πού βρίσκεται το μουσείο...; Anteeksi, missä on museo? 29. Από ποια ώρα/μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτό; Mistä lähtien/mihin asti museo on auki? 30. Πόσο κοστίζει η είσοδος; Mitä maksaa sisäänpääsy? 31. Σας παρακαλώ πώς ονομάζεται αυτή η γέφυρα/ αυτή η πλατεία; Anteeksi, mitä tuon sillan/torin nimi on? 32. Θα ήθελα ένα κουτί σπίρτα/ έναν αναπτήρα/ ορισμένα γραμματόσημα/ μια καρτ-ποστάλ. Haluaisin tulitikkurasian/sytyttimen/postimerkkejä/postikortin

22 34. Τι κτήριο είναι αυτό; Mikä tämä/tuo rakkennus on? 35. Ποια είναι η τιμή της διαδρομής μέχρι το αεροδρόμιο; Mitä maksaa bussilippu lentoasemalle 36. Ποιο τραμ, τρένο, αστικό λεωφορείο μπορώ να πάρω για να πάω σε...; Millä ratikalla, junalla, bussilla pääsen.? 37. Πόσο κοστίζει το εισιτήριο του αστικού λεωφορείου/ του τρένου ;. Mitä maksaa kertalippu (bussilippu)? 38. Πού είναι η στάση; Missä on pysäkki? 39. Σας παρακαλώ θα με ειδοποιήσετε όταν θα φτάσουμε στην οδό ; Anteeksi, voitteko sanoa minulle kun tämä pysäkki tulee? 40. Πού μπορώ να αγοράσω εισιτήρια; Mistä voin ostaa lippuja? 41. Μου καλείτε σας παρακαλώ ένα ταξί για να πάω σε...; Voitteko soitta taksin minulle? 42. Πού πρέπει να κατεβώ για να πάω σε ; Missä jään pois? 43. Ποιο-α δρόμο/τραμ/κατεύθυνση πρέπει να πάρω για να φτάσω στο ξενοδοχείο/ στον σιδηροδρομικό σταθμό/στο αεροδρόμιο; Mitä tietä/millä ratikalla/mihin suuntaan mun pitäisi mennä, jota pääsisin hotelliin, rautatieasemalle, lentoaemalle? 44. Θα ήθελα ένα εισιτήριο μετ επιστροφής για Haluaisin meno-paluu lippu (edestakainen lippu) 45. Τι ώρα αναχωρεί το λεωφορείο για το αεροδρόμιο; Mihin aikaan lähtee bussi lentoasemalle? 46. Πόσο απέχει το αεροδρόμιο, από το κέντρο της πόλης; Kuinka kaukana keskustasta on lentoasema? 47. Θα ήθελα να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο για μία ημέρα/ δύο ημέρες/ μία εβδομάδα. Haluaisin vuokrata auton päiväksi/kahdeksi päiväksi/viikoksi? 48. Μου κάνετε το λογαριασμό σας παρακαλώ; Anteeksi, saisinko laskun? Kiitos. 49. Αυτό το τραμ/ αστικό λεωφορείο πηγαίνει μέχρι την πλατεία ; Meneeko tämä ratikka/bussi torille asti?

23

24 Ανάδοχος Έργου: ΑΝΕΣΤΗΣ Γ. ΤΣΕΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ÑÏÕÌÁÍÉÁ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Εισαγωγή Η Δημοκρατία της Ρουμανίας έχει έκταση 238.000 χλμ² και πληθυσμό ο οποίος ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια κατοίκους. Το επίσημο νόμισμά της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Εισαγωγή Η Ιταλία καταλαμβάνει έκταση 301.245 Km 2 με πληθυσμό 57.46 εκατομμύρια κατοίκων. Η Ιταλία επηρέασε έντονα την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής Ένας Περιεκτικός Οδηγός Για τη ΔΑΝΙΑ 1 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής Ένας Περιεκτικός Οδηγός για τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στην χώρα υποδοχής Ένας Περιεκτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής Ένας Περιεκτικός Οδηγός Για τη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής

Ένας Περιεκτικός Οδηγός. Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ Ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση, την καθημερινή ζωή και την εργασία στη χώρα υποδοχής Ένας Περιεκτικός Οδηγός Για την ΙΤΑΛΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα... 3 Αγαπητές και Αγαπητοί Πρωτοετείς,...3. Οι πρώτοι της Λήμνου... 4 Για τους πρωτοετείς του 2009...4

Καλωσόρισμα... 3 Αγαπητές και Αγαπητοί Πρωτοετείς,...3. Οι πρώτοι της Λήμνου... 4 Για τους πρωτοετείς του 2009...4 Καλωσόρισμα... 3 Αγαπητές και Αγαπητοί Πρωτοετείς,...3 Οι πρώτοι της Λήμνου... 4 Για τους πρωτοετείς του 2009...4 Η πόλη με μια ματιά... 5 Δυο λόγια για τη Μύρινα...5 Πού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο;...5

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Internet services of the Swedish National Labour Market Administration (AMV) http://www.ams.se/

Πηγές Internet services of the Swedish National Labour Market Administration (AMV) http://www.ams.se/ 1. ΣΟΥΗ ΙΑ 1.1. Λίγα λόγια για τη χώρα Η Σουηδία από άποψη έκτασης είναι η τρίτη µεγαλύτερη χώρα στην δυτική Ευρώπη. Η µισή της έκταση καλύπτεται από δάση και περίπου 100.000 λίµνες. Έχει πληθυσµό περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ Εισαγωγή Η «Διαδραστική σειρά μαθημάτων ALMA-DC» απευθύνεται σε μετανάστριες / γυναίκες από εθνικές μειονότητες που ζουν

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η μετάβαση από την φοιτητική στην επαγγελματική ζωή μπορεί να αποβεί δύσκολη. Συχνά η φάση της υποβολής αιτήσεων εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Α.Μ.:193) Επιβλέπων: Δημοτίκαλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ. Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΥΡΩΠΗ. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΥΡΩΠΗ 2013 2014 Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΥΡΩΠΗ 2013 2014 Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας από την 1η Ιουλίου 2013, καλύπτει σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, από τη Λαπωνία στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149 / ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών ΑΡΘΡΟ Οι θέσεις μας στην Βουλή Διεθνή και Ευρωπαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2 στάδιοδρομίες

Περιεχόμενα. 2 στάδιοδρομίες Περιεχόμενα Πόσο θα κοστίζουν τα εισητήρια στα ΜΜΜ από 1η Σεπτεμβρίου 4 Αιτήσεις για εισαγωγή σπουδαστών στο ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ 4 Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου » DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου Το Dolceta είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσω διαδικτύου και απευθύνεται σε καθηγητές πρωτοβάθμιας/

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Πρακτικός οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Μάθε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σελίδα από 80 0 Β.1. Σύντομη Περιγραφή Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (προφίλ επαγγέλματος). Oι απόφοιτοι της Ειδικότητας Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου, θα πρέπει να είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτωσεις με επιτυχη καταληξη. Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες

Περιπτωσεις με επιτυχη καταληξη. Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Περιπτωσεις με επιτυχη καταληξη Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΜΠΑΚΟΥ 2008 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΜΠΑΚΟΥ 2008 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΜΠΑΚΟΥ 2008 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Μπακού, Απρίλιος 2009 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I... 5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ... 5 1.ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ... 5 2.ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒ ΟΜΑ ΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ. Επιλεγω. Αλλαζω. Συνδυαζω. www.dotherightmix.eu. Κινητικότητα και Mεταφορές

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒ ΟΜΑ ΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ. Επιλεγω. Αλλαζω. Συνδυαζω. www.dotherightmix.eu. Κινητικότητα και Mεταφορές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒ ΟΜΑ ΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ Επιλεγω. Αλλαζω. Συνδυαζω. www.dotherightmix.eu Κινητικότητα και Mεταφορές Ευρωπαϊκή γραμματεία: EUROCITIES 1 Square de Meeûs / B-1000 Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Στη μνήμη του πατέρα μου και στη λατρευτή μου μητέρα, Ηλέκτρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στη μνήμη του πατέρα μου και στη λατρευτή μου μητέρα, Ηλέκτρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΤΕΛ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Μια αποτίμηση με στοιχεία και αριθμούς

Μια αποτίμηση με στοιχεία και αριθμούς Μια αποτίμηση με στοιχεία και αριθμούς Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μάιος 2011 http://ec.europa.eu/ellada/index_el.htm Το παρόν έγγραφο προορίζεται μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι

Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για τον τρόπο χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΜΟΝΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΙΑΜΟΝΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΕ ΙΑΜΟΝΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΕ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωρίζετε ότι ως πολίτης της ΕΕ έχετε το δικαίωµα να ζήσετε, να εργαστείτε και να σπουδάσετε σε άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. 1 1.1. Ο ορισμός του τουρισμού και του τουρίστα. 1 Η λέξη τουρισμός προέρχεται από τη γαλλική λέξη tour και από την αγγλική touring που σημαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ

ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Λειτουργία - οργάνωση και λογιστική διαχείριση συμβατικών ξενοδοχείων με Γ' κατηγορίας βιβλία.

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές. Γεωργία Βασιλάκη, Γιάννης Χαριστής

Συντελεστές. Γεωργία Βασιλάκη, Γιάννης Χαριστής ΡΟ ΟΣ Συντελεστές Κείμενα - Συλλογή πληροφορίας και υλικού Συντονισμός - Επιμέλεια Χάρτες ημιουργικό Κώστας Γαβριλάκης, Μάριος Μπαλής, Γεωργία Βασιλάκη, Γιάννης Χαριστής Κώστας Γαβριλάκης Μάριος Μπαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2012 ISBN: 978-618-5085-04-9 Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός Επαγγέλματος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων» Τίτλος Πράξης: «Δ.Α.ΣΤΑ Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα