The project "Investigations in ancient Psophis" started to materialize in 2001, initiated by the 6th Ephorate of Prehistoric and Classical

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "The project "Investigations in ancient Psophis" started to materialize in 2001, initiated by the 6th Ephorate of Prehistoric and Classical"

Transcript

1 The project "Investigations in ancient Psophis" started to materialize in 2001, initiated by the 6th Ephorate of Prehistoric and Classical Antiquities of Patras with the financial support of the Region of Western Greece through the program EIITA and with the help of the municipality of Aroaneia. The aims of our project were the following: A) the cleaning of the ancient fortification wall, B) the cleaning of the visible public buildings, C) trial pits for the localization of the ancient theatre, D) the locations of the ancient temples of the city. The cleaning of the wall brought to light almost its whole perimeter. It was established that there were towers in every part of the wall. A new gate was located in its western part. The most important public building is known as 'Helleniko'. A large wall supports the building, which consists of a central court and rooms around it, and its excavation wiii take place during the next period. The initial trial pits in the western part of the city did not bring to light the ancient theatre, but many walls, which belong to different, probably public, buildings. The trial pits will be continued in this part of the city, because the discovery of a theater mask and of theater tickets during the cleaning of the west wall show that the theatre must be located here. A trial pit in the court of the monastery of the Virgin Mary brought to light a large Doric capital. G. Papandreou had also found large drums in 1920 in the same area. These elements show that the most important temple of the city, for Aphrodite Erykine, must be located here and not in Ag. Petros by Aphrodision, as Chr. Kardara believes. Numerous architectural members, such as capitals, columns, drums etc. in the neighbouring house of Sp. Taktikos show that in this part of the city we must search for its agora. In 2003, some more trial pits will offer elements for the chronology of the walls, for the location of the theatre, for the identification of the large building 'Helleniko' and perhaps for the relations between Psophis and Sicily.

2 364 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥ ΛΟΣ Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Βόρειας Αρκαδίας, περιοχή που σήμερα ανήκει στο νομό Αχα'Cας, ήταν και η Ψωφίς, "... παλαιοιι Άρκάδωιι κτίσμα τijς Άζαιιίδοc, "κατά τον Πολύβιο (4.70.3). Τα ερείπια της αρχαίας πόλης καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση 800 στρεμμάτων και, παρά το γεγονός ότι ήταν ανέκαθεν ορατά, εντούτοις δεν είχαν τύχει καμιάς συστηματικής ανασκαφικής έρευνας. Βεβαίως, όλοι οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την Αρκαδία και ιδίως με το βορειότερα τμήμα της την Αζανία, 1 της αφιεριί"ινουν το αναλογούν μερίδιο, 2 αλλά στηρίζονται προπάντων στις πληροφορίες των αρχαίων πηγών 3 και των ορατών της λειψάνων. Βασική και συστηματική αναφορά γίνεται στις μελέτες του, σπουδαίου για τις πληροφορίες που διέσωσε και τις εκτεταμένες περιγραφές των ορατών λειψάνων στην εποχή του, Γυμνασιάρχη Γεωργίου Παπανδρέου. Η πρώτη, ήδη από το 1886 στο βιβλίο του 'Άζανιάς" 4 και η δεύτερη το 1920 με τίτλο "Έρευναι εν Καλαβρύτοις", στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας. 5 Είχε μεσολαβήσει κατά το 1906 μικρό κεφάλαιο στο βιβλίο του "Καλαβρυτινή Επετηρίς". 6 Έκτοτε μόνον ελάχιστες και μικρής έκτασης ανασκαφές έγιναν, κυρίως σωστικού χαρακτήρα, που δεν μπόρεσαν, όμως, να προσφέρουν τίποτε καινούργιο στις γνώσεις μας. 7 Το 2001, ύστερα από προεργασία δύο ετών, ξεκίνησε το έργο "Έρευνα και Ανάδειξη της Αρχαίας Ψωφίδος" μέσα από το Πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στις προσπάθειές της η Εφορεία είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Αροανίας και προσωπικά του Δημάρχου, με τον οποίο η συνεργασία υπήρξε άριστη. Το Πρόγραμμα είχε τέσσερις στόχους: Α) τον επιφανειακό καθαρισμό των τειχών, ώστε να διευκρινισθούν σαφέστερα τα όρια ης αρχαίας πόλης και για πρώτη φορά να αποτυπωθεί η περίμετρός τους σωστά, Β) τον καθαρισμό των σημαντικότερων ορατών δημόσιων κτηρίων, χωρίς ανασκαφή στην πρώτη φάση, 1. Για τα όρια της αρχαίας Αζανίας βλ. Π ίκουλας , Π.χ. οι πλέον πρόσφατες μελέτες, όπου μπορεί κανείς να βρει όλη την παλαιότερη βιβλιογραφία είναι των Roy 1999, 333, Morgan 1999,422-4, Nielsen 1999, 37 κ.ε., Voyatzis 1999, 136, 157, και Jost 1999, 198-9, Βλ. ακόμη Jost 1985, και Πολύβ , Παυσ Παπανδρέου 1886, Παπανδρέου 1920, Παπανδρέου 1906, Μικρή δοκιμαστική έρευνα είχε γίνει το 1926 από τον Ν. Κυπαρίσση, ο οποίος εντόπισε τη δυτική πύλη του τείχους απέναντι από τη γέφυρα του Ερυμάνθου, που οδηγούσε στην Ηλεία, Πετρόπουλος 1985,63. Για το μη εντοπισμό αρχαίων οδών στην Ψωφίδα, που να σώζουν αρματοτροχιές, βλ. Pikoulas 1999, 302.

3 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΨΩΦΙΔΑ 365 Γ) δοκιμαστικές τομές στο χώρο, όπου ο Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας τον Κούρτιο, είχε τοποθετήσει το αρχαίο θέατρο της πόλης, και Δ) προσπάθεια εντοπισμού και ταύτισης των ιερών της πόλης, και ιδιαίτερα του ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης. 8 Από τα τείχη της πόλης καθαρίστηκε ή παρακολουθήθηκε σε μεγάλο μήκος το δυτικό σκέλος κατά μήκος του Ερύμανθου ποταμού. (Σχ. l.a) Το πλάτος του έφθανε τα 2,50 μ. Η άποψη του Γ. Παπανδρέου ότι στην πλευρά αυτή δεν υπάρχουν πύργοι αποδείχθηκε λανθασμένη. Εντοπίστηκαν έξι πύργοι, μέχρι στιγμής, σωζόμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος. (Εικ. 1) Προφανώς οι λίθοι τους είχαν χρησιμοποιηθεί στα νεότερα σπίτια, μια και το τείχος και τα άλλα ορατά αρχαία κτήρια απετέλεσαν την εύκολη λύση για τον προσπορισμό των αναγκαίων οικοδομικών υλικών του σύγχρονου οικισμού των Τριποτάμων. Στη δυτική πλευρά εντοπίστηκε και μία δεύτερη πύλη (Σχ. 1.4), άλλη από εκείνη που είχε εντοπίσει ο Γ. Παπανδρέου (Σχ. 2), που έφερε από τον ποταμό Ερύμανθο. Η πορεία του τείχους, αν και παρακολουθεί λίγο-πολύ εκείνη του ποταμού, εντούτοις απέχει από την αριστερή του όχθη αρκετά και σπάνια την προσεγγίζει σε πολύ μικρή απόσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τείχος κτίζεται επάνω σε μια φυσική οφρύ του υπερυψωμένου πλατώματος της πόλης πριν αυτό κατέλθει απότομα προς το ποτάμι. Είναι κτισμένο αλλού κατά το ψευδο'ίσόδομο σύστημα, και όχι κατά το ισόδομο, όπως το περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου, και αλλού με ένα μεικτό σύστημα, όπου ανάμεσα στο ψευδο"ίσόδομο παρεμβάλλεται πολυγωνικό. (Εικ. 2) Σε ένα μέρος του έχει επισκευαστεί στο ανώτερο τμήμα από μικρότερου μεγέθους λίθους, σε στρώσεις που δεν είναι ενιαίες σε όλο το μήκος τους, διότι χρησιμοποιούνται ανάμεσά τους και μεγάλου μεγέθους λιθόπλινθοι. Αυτές προφανώς ανήκαν στην αρχική φάση και ξαναχρησιμοποιήθηκαν κατά την επισκευή. Ίσως η επισκευή αυτή να έγινε μετά από την πολιορκία και καταστροφή της πόλης από τον Φίλιππο Ε το 219 π.χ. Παρατηρήθηκε επίσης πυκνή διείσδυση ριζών στους αρμούς, οι οποίες έχουν προκαλέσει μετακίνηση των λίθων. Δημιουργήθηκε παράλληλα με αποψίλωση ένα μονοπάτι κατά μήκος της ε ξωτερικής πλευράς του, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να το περιηγηθεί άνετα. Από το βόρειο σκέλος του τείχους (Σχ. l.b) καθαρίστηκε σημαντικό τμήμα του. Και εδώ εντοπίστηκαν ορθογώνιοι πύργοι, μέχρι στιγμής οκτώ, τους ο- 8. Το έργο ανατέθηκε στη μόνιμη αρχαιομγο κ. Γ. Αλεξοπούλου, την οποία θα ήθελα και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω, διότι το έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία. Στις διάφορες εργασίες βοήθησαν επίσης οι έκτακτοι αρχαιολόγοι Χριστίνα Κατσαρού και Κωνστάντζα Μεσσιακάρη, ενώ τα σχέδια εκπόνησαν ο τοπογράφος της Υπηρεσίας κ. Λ. Μαρινόπουλος και η σχεδιάστρια κ. Μαρία Γκολφινοπούλου. Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν ε πίσης οι φύλακες αρχαιοτήτων κ. Νάνσυ Γουλιάμη και κ. Χρ. Τεμπέλης.

4 366 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ποίους επίσης δεν σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι το βόρειο σκέλος του τείχους σώζεται μόνον κατά την ΒΔ και τη ΒΑ γωνία του. Οι έρευνές μας απέδειξαν το αντίθετο. Το τείχος καθαρίστηκε και α ποκαλύφθηκε χωρίς διακοπή σε ολόκληρο σχεδόν το μήκος του. Για τη χρονολόγηση της κατασκευής του τείχους δεν έχομε ακόμη επαρκή στοιχεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κτίστηκε πρι ν από το 219 π.χ., αφού τότε ο Φίλιππος Ε πολιορκεί την πόλη. Τα ελάχιστα κινητά ευρήματα δεν κρίνονται ακόμη ασφαλή για την οριστική χρονολόγηση της κατασκευής του. Αποφεύγουμε τον πειρασμό να στηριχτούμε στις κατασκευαστικές ομοιότητες με άλλες aρκαδικές οχυρώσεις και να προσεγγίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο τη χρονολόγηση, αφενός μεν γιατί παρόμοιες συγκριτικές χρονολογήσεις δεν είναι πάντοτε ασφαλείς, 9 αφετέρου δε γιατί στο Πρόγραμμα της Εφορείας περιλαμβάνονται και μικρές δοκιμαστικές τομές σε όλες τις πλευρές του, ώστε με τεκμηριωμένα στοιχεία να έχομε την οριστική χρονολόγησή του. Με τη διαδικασία αυτή θα διαπιστωθεί επίσης αν οι τέσσερις πλευρές του τείχους κτίστηκαν ταυτόχρονα ή ανήκουν σε περισσότερες οικοδομικές φάσεις, όπως φαίνεται τουλάχιστον από το εσωτερικό τείχος που θα δούμε παρακάτω. Για την καταστροφή του τείχους, επίσης δεν έχομε ανασκαφικές πληροφορίες. Θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στην επιδρομή και εγκατάσταση των Βησιγότθων το 396/97 μ.χ. στην Αρκαδία, όταν μετά από την κατάληψη της Πελοποννήσου παρέμειναν στην περιοχή του Ερυμάνθου, του Αλφειού, του Λάδωνος, του Μαινάλου και του Λυκαίου επί ενάμισυ σχεδόν έτος, πριν τους εκδιώξει ο Στιλίχων. 10 Στην επόμενη ερευνητική περίοδο, για την οποία υπάρχει η υπόσχεση για χρηματοδότησή της πάλι από το Πρόγραμμα ΕΠΤ Α το 2003, θα προχωρήσει η αποκάλυψη του τείχους σε μικρό τμήμα ακόμη της βόρειας πλευράς, στην α νατολική και προπάντων τη νότια, κατά μήκος του Αροάνιου ποταμού, εκεί όπου τα επιφανειακά ίχνη του είναι ελάχιστα. Στο ανατολικό σκέλος (Σχ. 1. Γ) ο Γ. Παπανδρέου είχε εντοπίσει επτά ορθογώνιους πύργους, για τους οποίους μάλιστα σημειώνει ότι είναι οι μόνοι που έχει το τείχος. Στη θέση δε Πόρτες (Σχ. 1.8), υποθέτει την παρουσία μιας πύλης του τείχους, πιστεύοντας ότι η λέξη Πόρτες οφείλεται ακριβώς στην παρουσία της πύλης. Αλλά στο τμήμα αυτό το τείχος είναι κατεστραμμένο από το δρόμο Ψωφίδος- Καλαβρύτων. Οι έρευνές μας, πάντως, απέδειξαν ότι και στις άλλες τρεις πλευρές, τη βόρεια, τη δυτική και τη νότια υπήρχαν πύργοι. Το νότιο σκέλος (Σχ. 1.Δ), ευρι- 9. Η οχύρωση της Ψωφίδος έχει συγκριθεί π. χ. με εκείνην της Γόρτυνος, του Κλείτορος, της Ασίνης, του Ακροκορίνθου και του Βουφαγίου και η κατασκευή της τοποθετείται στον 4ο αι. π.χ., Martin , 125. Αλλά η οχύρωση του Κλείτορος τοποθετείται τώρα από την ανασκαφέα στους ελληνιστικούς χρόνους, Πετριτάκη 1996, Χρυσός , 188 και σημ. 3.

5 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΨΩΦΙΔΑ 367 σκόμενο στο πεδινότερο και ομαλότερο μέρος της πόλης απετέλεσε το κατεξοχήν λατομείο του νεότερου οικισμού. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη του, κυρίως κατά το δυτικό τμήμα του, στη συμβολή του με το δυτικό σκέλος. Δυστυχώς τα σωζόμενα τμήματά του έχουν χρησιμοποιηθεί από τα σπίτια του νεότερου οικισμού ως μέρη των τοίχων τους, ενώ επάνω του πατεί και μέρος του περιβόλου του Δημοτικού Σχολείου (Σχ. 1.5), για την απομάκρυνση του οποίου καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες η Εφορεία από εικοσαετίας. Το ΥΠΠΟ είχε θέσει χρονικό όριο για τη μεταφορά του, αλλά δυστυχώς αυτή δεν επετεύχθη ως σήμερα. 11 (Σχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εσωτερική ακρόπολη της αρχαίας πόλης 1.2), ελάχιστα ίχνη των τειχών της είναι ορατά στη βόρεια πλευρά, διότι στη θέση της κτίστηκε το μεταγενέστερο Φράγκικο Κάστρο, το οποίο είτε κατέστρεψε τα αρχαία λείψανα, είτε τα εξαφάνισε με τεχνητή επίχωση. Η 6η ΕΒΑ έχει στόχο τη διερεύνηση της μεσαιωνικής ακρόπολης, επομένως ασφαλώς θα έχομε περισσότερα στοιχεία μετά από την ολοκλήρωση του έργου της. Ο πρώτος καθαρισμός της και δοκιμαστικές τομές έγιναν από τη συνάδελφο κ. Α. Μουτζάλη, και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την ί δια.12 Από τη ΝΔ γωνία της ακρόπολης ξεκινά ένα εσωτερικό τείχος (Σχ. 1.10, Εικ. 3), του οποίου η νοητή απόληξη καταλήγει στο μέσον περίπου του δυτικού εξωτερικού σκέλους του τείχους. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για διατείχισμα, αφού διακρίνονται δύο τουλάχιστον πύργοι, αλλά για τμήμα της αρχικής περιμέτρου του τείχους. Προφανώς σε κάποια εποχή, που δεν γνωρίζομε προς το παρόν, η πόλη επεκτάθηκε προς τα ΒΔ και κατασκευάστηκε η ΒΔ τριγωνική προσθήκη του τείχους. Ενδεχομένως σ' αυτή τη φάση να χρησιμοποιήθηκε το αρχικό τείχος ως εσωτερικό διατείχισμα. Στη δυτική πλευρά της πόλης και εντός των τειχών από παλαιότερους περιηγητές και από τον Γ. Παπανδρέου τοποθετείται το αρχαίο θέατρο, χωρίς α κριβή τοπογραφική ένδειξη. Ο τελευταίος μάλιστα λέγει ότι αν και δεν εντόπισε κανένα ίχνος από το εδώλιά του, εντούτοις αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα φυσικό κοίλωμα του εδάφους, το οποίο ταιριάζει για κοίλο θεάτρου. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρία φυσικά κοιλώματα, που θα μπορούσαν να ανήκουν σε θέατρο. Οι δοκιμαστικές τομές ξεκίνησαν από το βορειότερα, στη θέση Άγιος Ιωάννης (Σχ. 1.3), αυτό που δείχνει στο τοπογραφικό του σχέδιο, αλλά δυστυχώς δεν έφεραν στο φως κανένα ίχνος του θεάτρου. Εντοπίστηκαν, όμως, τμήματα τοίχων σημαντικών κτηρίων, πιθανώς δημόσιου χαρακτήρα. (Εικ. 4) Η ανεύρεση, πάντως, σε τομή στο εσωτερικό του δυτικού σκέλους 11. Με την αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ΦΟ6/18894/877/ Υπουργική Απόφαση εδίδετο προθεσμία στην τότε Κοινότητα Τριποτάμων για την μετεγκατάσταση του Σχολείου έως το Μουτζάλη 2004.

6 368 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ του τείχους πήλινης θεατρικής μάσκας και εισιτηρίων θεάτρου, 13 δείχνει ότι πράγματι, κάπου εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί το θέατρο. Στην επόμενη ερευνητική περίοδο θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές τομές στα δύο άλλα φυσικά κοιλώματα. Από τα ορατά δημόσια οικοδομήματα καθαρίστηκε εξωτερικά το σημαντικό κτήριο, γνωστό ως 'Ελληνικό', ορατών διαστάσεων 23 χ 15 χ 3 μ. την εποχή του Γ. Παπανδρέου (Σχ. 1.1), ο οποίος το συνέδεε με το νότιο σκέλος του τείχους της πόλης. Ο καθαρισμός απέδειξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το τείχος, το οποίο διέρχεται λίγο νοτιότερα, άρα το κτήριο αυτό βρίσκεται εντός της πόλης. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για πύργο του τείχους, του οποίου πραγματικός πύργος εντοπίστηκε μεταξύ του 'Ελληνικού' και της ΝΔ γωνίας του τείχους. Η προς νότον πλευρά του φαίνεται ότι λειτουργεί ως αναλημματικός τοίχος και είναι προφανές ότι χρησιμεύει για τη δημιουργία ενός τεχνητού ανδήρου. Ενδεχομένως προς Ν του ανδήρου να βρισκόταν κάποιος αστικός δρόμος. Ο επιφανειακός καθαρισμός στο εσωτερικό του αποκάλυψε την πάνω επιφάνεια αρχαίων τοίχων, που ορίζουν δωμάτια γύρω από μία κεντρική αυλή. τι είδους οικοδόμημα στήριζε και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες, θα έχομε μετά από την ανασκαφή του που θα πραγματοποιηθεί, ελπίζομε, στην επόμενη ερευνητική περίοδο. Λίγο χαμηλότερα προς τα ΝΑ, κάτω από το δρόμο προς Λειβάρτζι, και κοντά στην κοίτη του Αροάνιου ποταμού, καθαρίστηκε μία νεότερη κρήνη, το Παλιομάγγανο (Σχ. 1.9), για την κατασκευή της οποίας, όμως, έχει χρησιμοποιηθεί άφθονο αρχαίο υλικό. Μεταξύ αυτής και του κτηρίου στο Ελληνικό καθαρίστηκε τμήμα του νότιου σκέλους του τείχους, στο οποίο εντοπίστηκε έ νας δεύτερος ορθογώνιος πύργος. (Εικ. 5) Άρα είναι πλέον σαφές ότι πύργοι υπήρχαν και στις τέσσερις πλευρές του τείχους. Λίγο ανατολικότερα βρίσκεται η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Σχ. 1.7), που κτίσθηκε από τον Παπουλάκη κατά το Περιβάλλεται από υ ψηλό οχυρωματικό περίβολο, στο εσωτερικό του οποίου είχαν κατασκευαστεί πρόχειρα και ακαλαίσθητα στέγαστρα για τις ανάγκες του τοπικού πανηγυριού που γίνεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία της δραστικής επέμβασης της 6ης ΕΒΑ, η οποία απομάκρυνε όλες τις πρόσθετες πρόχειρες κατασκευές, έγιναν στο εσωτερικό του περιβόλου και δύο δοκιμαστικές τομές από την Εφορεία μας. Στη μία τομή βρέθηκε και μεγάλο ασβεστολιθικό δωρικό κιονόκρανο, διαμέτρου μεγαλύτερης του ενός μέτρου, το οποίο προέρχεται α πό σημαντικότατο αρχαίο ναό. Ο επισημότερος ναός της πόλης ήταν aφιερωμένος στην Αφροδίτη Ερυκίνη, με τον οποίο η Χρυσούλα Καρδαρά πιστεύει ότι πρέπει να ταυτιστούν τα ερείπια που ανέσκαψε στο Αφροδίσια, στη θέση 13. Γ. Αλεξοπούλου, 'Ή Αρκαδική Ψωφίς", ΑΑΑ υπό εκτύπωση.

7 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ APXAIA ΨΩΦΙΔΑ 369 Άγ. Πέτρος, αρκετά μακριά από την Ψωφίδα. 14 Όμως η πληροφορία του Παυσανία είναι σαφέστατη. Όταν αναφέρεται σ' αυτόν ομιλεί για το ναό της Αφροδίτης Ερυκίνης "έv τfi πόλε ι". 15 Άρα η ταύτιση με το ναό του Αφροδισίου είναι aτυχής, άλλωστε δεν επιβεβαιώνεται και από καμία επιγραφική μαρτυρία, αν και ανασκάφηκε συστηματικά. 16 Αντιθέτως από τον επισημότερο ναό της πόλης θα αναμέναμε αρκετές επιγραφές, τόσον αναθηματικού, όσο και πολιτικού χαρακτήρα, ψηφίσματα π.χ., συνθήκες, κλπ. Και εδώ πιστεύομε ότι πρέπει να αποδεχθούμε την άποψη όχι μόνον του Γ. Παπανδρέου, αλλά και αρκετών άλλων προγενεστέρων και μεταγενεστέρων του, 17 ότι ο ναός της Ερυκίνης πρέπει να βρίσκεται στη θέση της μονής της Κοίμησης Θεοτόκου. Είναι τόσα πολλά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και μέσα στην αυλή της Μονής, αλλά και εντοιχισμένα στους τοίχους της, ώστε είναι σίγουρο ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν τουλάχιστον ένας aρχαίος ναός. Οι μεγάλες διαστάσεις του δωρικού κιονοκράνου που εντοπίσαμε εμείς, αλλά και σπόνδυλοι κιόνων, επίσης μεγάλης διαμέτρου, που έφθανε τα 0,80 μ. και είχαν εντοπιστεί από τον Γ. Παπανδρέου, είναι μία σαφής ένδειξη για το μέγεθος του αρχαίου ναού, που λογικά πρέπει, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, να ανήκε στον σπουδαιότερο ναό της πόλης, δηλαδή το ναό της Ερυκίνης Αφροδίτης. Υπάρχουν, όμως, και άλλων διαστάσεων, μικρότερων και ποικίλων, αρχιτεκτονικά μέλη στον πέριξ χώρο. Αμέσως προς Δ της Μονής, πολλά από τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν συλλεγεί και χρησιμοποιηθεί στη νεότερη οικία ιδιοκτησίας Σπυρίδωνος Τακτικού 18 (Σχ.1.6), και σε λειτουργική σχέση με το νεότερο οίκημα, αλλά και ως απλά διακοσμητικά στοιχεία των τοίχων και της αυλής του. Η ποικιλία των αρχιτεκτονικών μελών, τόσο ως προς τις διαστάσεις, όσο και ως προς το υλικό τους, μάρμαρο και τιτανόλιθος, υποδηλώνουν την παρουσία και άλλων αρχαίων ναών στην περιοχή. Ο συνδυασμός τους με το μεγάλο οικοδόμημα 'Ελληνικό' λίγο δυτικότερα δείχνει ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία αγορά της πόλης. Άλλωστε είναι το πλέον επίπεδο τμήμα της αρχαίας πόλης, πράγμα που βοηθεί στην χωροθέτησή της. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να διερευνηθεί είναι η σύνδεση της Ψωφίδος με τη Σικελία. Σύμφωνα με έναν από τους μύθους της ίδρυσής της, η Ψωφίδα έλαβε αυτό το όνομα από την ομιονυμη θυγατέρα του βασιλιά της 14. Καρδαρά Παυσ Για το ναό της Ερυκίνης Αφροδίτης, Βλ. και Jost 1985, και προπάντων Βλ. επίσης την ανακοίνωση του Γ.Α. Πίκουλα στον παρόντα τόμο. 17. Παπαχατζής 1980, 273, σημ. 4. Βλ. και Πετρόπουλος 1985, Δυστυχώς οι προσπάθειες της Εφορείας για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα.

8 370 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Σικελίας Έρυκος, την οποία αγάπησε ο Ηρακλής και κατέλιπε έγκυο στην ως τότε ονομαζόμενη Φηγία και λίγο παλαιότερα Ερύμανθος. Οι δύο γιοι της Ψωφίδος και του Ηρακλή, Εχέφρων και Πρόμαχος, μετονόμασαν την Φηγία σε Ψωφίδα προς τιμήν της μητέρας τους. Η σύνδεση, λοιπόν, κατά το μύθο με τη Σικελία, όπως και το επίθετο της Αφροδίτης Ερυκίνη από τον Έρυκα, αλλά και η παρουσία ομώνυμου και διάσημου ναού στον Έρυκα της Σικελίας, 19 δεν μπορεί να είναι τυχαία. Πρέπει να υποκρύπτονται πρώιμες σχέσεις των δύο περιοχών και αυτές να ανάγονται πιθανότατα στην ύστερη γεωμετρική περίοδο, την εποχή δηλαδή του aποικισμού. Η αναφορά επίσης του Παυσανία, ότι η ακρόπολη της Ζακύνθου ονομαζόταν Ψωφίς, πρέπει να συνδέεται με τα γεγονότα αυτά. 20 Ίσως η Ζάκυνθος απετέλεσε τον ενδιάμεσο και πρώτο σταθμό εγκατάστασης των Ψωφιδίων προς τη Δύση. Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, αν κατά την ανασκαφή βρεθούν στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν τη σύνδεση αυτή των δύο περιοχών. Τα παλαιότερα ονόματά της, και ιδίως το όνομα Ερύμανθος με την προελληνική καταγωγή του,ζ 1 δείχνουν ότι η πόλη είναι παλαιότατη και ιδρύθηκε ε κεί λόγω της στρατηγικής της θέσης. Υπήρξε πάντοτε κομβικό σημείο επικοινωνιών. Συνόρευε με τη ΝΔ Αχα'ί:α και την Ηλεία και αποτελώντας πέρασμα και προς αυτές και προς την Αρκαδία, εκμεταλλεύτηκε άριστα το πλεονέκτημα αυτό, ώστε να αναδειχθεί σε σπουδαίο κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Τη στρατηγική της θέση ενίσχυαν τόσο τα τείχη της, το μήκος των οποίων υπολογίζεται σε 2,5 χλμ. περίπου, και η εσωτερική της ακρόπολη, όσο και οι τρεις ποταμοί που την περιέβαλλαν και κατέληγαν στον Ερύμανθο, παραπόταμο του Αλφειού. Η στρατηγική θέση της έδινε το δικαίωμα να επιλέγει τις κατά καιρούς συμμαχίες της, που όμως δεν υπήρξαν πάντοτε επιτυχείς. Έτσι συνέβη το 219 π.χ., όταν ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας, σύμμαχος της Αχα'ίκής Συμπολιτείας και των Αρκάδων στο Συμμαχικό Πόλεμο ( π.χ.), επετέθη κατά της Ψωφίδος, που την περίοδο εκείνη ήταν σύμμαχος της Αιτωλικής Συμπολιτείας και των Ηλείων. Η επιλογή της να συμμαχήσει με τους εχθρούς του Μακεδόνα βασιλιά είχε ως αποτέλεσμα την πολιορκία της μεσούντος του χειμώνα. Ο Φίλιππος στρατοπέδευσε στα προς νότον ευρισκόμενα χαμηλά υ ψώματα της Μπαρμπανίτσας, διότι πίστευε ότι αν καταλάμβανε την πόλη, η στρατηγική της θέση θα μπορούσε να του προσφέρει πολλά για την επίτευξη του τελικού σκοπού του, δηλαδή τη νίκη των συμμάχων του Αχαιών και Αρκάδων. Η Ψωφίς τελικά κατελήφθη ύστερα από έφοδο και απετέλεσε έκτοτε 19. Για τον Έρυκα της Σικελίας βλ. ΕΑΑ ΙΙΙ, 1960, 413-4, s. v. Eήce (Ι. Bovio Marconi). 20. Παυσ Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι και το aρχαιότατο όνομα της Ψωφίδος Ερύμανθος, αλλά και το όνομα Ζάκυvθος φέρουν την προελληνική κατάληξη -νθος.

9 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ APXAIA ΨΩΦΙΔΑ 371 μέλος της Αχα"ίκής Συμπολιτείας. 22 Η πόλη εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει τουλάχιστον ως το τέλος του 3ου αι. μ.χ., όπως δείχνουν επιφανειακά ευρήματα και προπάντων τα νομίσματα. Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν Χόζοβα και στα νεότερα Τριπόταμα, λόγω των τριών ποταμών. Και μόνον η συνεχής αλλαγή των ονομάτων της, Ερύμανθος, Φηγία, Ψωφίς, Χόζοβα και Τριπόταμα, δείχνει την αδιάλειπτη παρουσία της πόλης από τα προ"ίστορικά χρόνια έως σήμερα. Θα ήθελα να κλείσω την ανακοίνωσή μου με ένα απόσπασμα του Γ. Παπανδρέου από το άρθρο του "Έρευναι εν Καλαβρύτοις", 23 του 1920, ως ο φειλόμενο χρέος στη μνήμη του: ΚαΊ EV τfi σημαvτικfi λοι ποv ταύτn πόλε ι τής Ψωφίδος δέοv ο πως yέvωvται εύρείαι άvασκαφαί, ίδίως δ'ε εύρύταται E-v τy) περιβόλu? καί Ε-κτος τού περιβόλου τής μοvής, κατa τiιv θέσιv Έλληvικο καί καθ' aπαvτα TOV χcspov τής κάτω πόλεως..., Ξτι δ'ε δοκιμαστικαi σκαφαi κατa ττ]v θέσιv τού θεάτρου καί τiιv ακρόπολιv. Μετά από 82 χρόνια, λοιπόν, φαίνεται ότι το ό ραμα του Γ. Παπανδρέου αρχίζει να υλοποιείται. Μιχάλης Πετρόπουλος ΣΤ' ΕΠΚΑ Αλ. Υψηλάvτου 197 GR Πάτρα Greece 22. Η είσοδός της στο Αχα"ίκό Κοινό επιβεβαιώνεται και από επιγραφική μαρτυρία, SEG 15, 1958, 67 αρ Παπανδρέου 1920, 146.

10 372 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ancient Arkadia. Th.H. Nielsen and J. Roy (εκδ.), Defϊning Ancient Arkadia. Acts of the Copenhagen Polis Centre 6. Copenhagen \999. Jost, Μ Sanctuaires et cultes d'arcadie. Etudes peloponnesiennes 9. Paris. Jost, Μ 'Ίes schemes de peuplement de I'Arcadie aux epoques archaique et classique." Ancient Arkadia: Καρδαρά, Χρ Αφροδίτη Ερυκίνη, Ιερόν και Μαντείον εις την ΒΔ Αρκαδίαν. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας I 06. Αθήνα. Martin, R "Les enceintes de Gortys." BCH71-72: Morgan, C "Cultural Subzones in Early Iron Age and Archaic Arkadia." Ancient Arkadia: Μουτζάλη, Α "Μια υστεροβυζαντινή θέση στην ακρόπολη της aρκαδικής Ψωφίδας." Στο Τιμητικό τόμο εις μνήμην Παιίλου Λαζαρίδη: Αθήνα. Nielsen, Th.H "The Concept of Arkadia- The People, Their Land, and Their Organisation." Ancient Arkadia: Παπανδρέου, Γ Αζανιάς. Πύργος. Παπανδρέου, Γ Καλαβρυτινή Επετηρίς, ήτοι Πραγματεία περί της ιστιψικής των Καλαβριίτων Επαρχίας. Αθήνα. Παπανδρέου, Γ "Έρευναι εν Καλαβρύτοις." ΠΑΕ: Παπαχατζής, Ν Παυσανίου Αρκαδικά. Αθήνα. Πετριτάκη, Μ "Κλείτωρ, Μία πόλη της Αρκαδικής Αζανίας." Αρχαιολογία 61:81-8. Πετρόπουλος, Μ "Τοπογραφικά Βόρειας Αρκαδίας." Ηόρος3: Πίκουλας, Γ.Α 'Ή Αρκαδική Αζανία." Στα Πρακτικά του Β Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών. Πελοποννησιακά, παράρτ. 8: Αθήνα. Pikoulas, Υ.Α. \999. "The Road-network of Arcadia." Ancient Arkadia: Roy, J "τhe Economies of Arcadia." Ancient Arkadia: Voyatzis, Μ.Ε "The Role of Temple Building in Consolidating Arkadian Communities." Ancient Arkadia: Χρυσός, Ευ "Οι Βησιγότθοι στην Πελοπόννησο." Στα Πρακτικά του Β Διεθναιίς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών. Πελοποννησιακά, παράρτ. 8: Αθήνα.

11 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΨΩΦΙΔΑ ( -:- / + + ΥΠΟΜΝΗΜΑ CD Κ ripιo στη θέση «Ελληνικό» (%) Εσωτερική Ακρόπολη - Φράyκuοο κάστρο Ο) θέση «Ά-γαις lαιάννης»τομέςγια -rον ενrοιtισμό αρχαίου θεά Πύλη Δuπκήςπλεuράςτε!χ<>υς 13) Σχ<>λεiο (ί;) Ouda Σπ. Τωmιcού (2) Μονή Παναy(ας θεοτόκοu ()) θέση «Πόρτες» '2> θέση «Παλιομάyκανο» Διατείχισμα «, >J + APXAIA ΨΩ4>ΙΔΑ Σχ. I. Σχέδιο της περιμέτρου των τειχών της Ψωφίδος μετά από την έρευνα. (Σχέδιο Στ' ΕΠΚΑ.)

12 374 ΜΙΧΑΛΗΣ Π ΕΤΡΟΠΟΥ ΛΟΣ Ψ.Ω.ΦΙΣ \ I '!ι.. Ό''',,, t ~ Γt""}'IΙOS ι:a t-t~:'tos, τ,.ι.-οίαf'ωγ Σχ. 2. Σχέδιο της περιμέτρου των τειχιijν της Ψωφίδος κατά τον Γ. Παπανδρέου. (Σχέδιο Στ' ΕΠΚΑ.)

13 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΨΩΦΙΔΑ 375 Εικ. 1. Το δυτικό τείχος και τμήμα ορθογώνιου πύργου. (Φωτογρ. ΣΤ' ΕΠΚΑ.) Εικ. 2. Λεπτομέρεια του τείχους της δυτικής πλευράς. (Φωτογρ. ΣΤ' ΕΠΚΑ.) Εικ. 3. Εσωτερικό τείχος. (Φωτογρ. ΣΤ' ΕΠΚΑ.)

14 376 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Εικ. 4. Άγ. Ιωάννης. Τμήματα τοίχων, πιθανώς δημόσιων κτηρίων. (Φωτογρ. ΣΤ ΕΠΚΑ.) Εικ. 5. Πύργος του Νότιου σκέλους του τείχους στη θέση Παλιομάγγανο. (Φωτογρ. ΣΤ' ΕΠΚΑ.)

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol. Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.gr Αθήνα 4/2/2015 Προς τον Πρόεδρο τους µη κερδοσκοπικού σωµατείου

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. Το αρχαίο θέατρο, το επωνοµαζόµενο χάριν συντοµίας «θέατρο της Πλατιάνας», βρίσκεται εντός των τειχών της αρχαίας Ακρόπολης στην κορυφή του όρους Λαπίθα. Η αρχαία ονοµασία της πόλης στην οποία ανήκε θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. 3. Το άρθρο 162 Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πρόγραμμα

ΑΠΟΦΑΣΗ. 3. Το άρθρο 162 Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 Πυλαία Θεσσαλονίκη Ταχ.Κώδικας : 570 01 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η περιοχή ΒΔ της Αγοράς μέχρι το τείχος της πόλης, όπου το Δίπυλο, αλλά και πέρα από το τείχος, όπου και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία της οφείλεται στις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους κωνσταντινα Γραβανη e-mail: cgravani@cc.uoi.gr ΠανεΠιστηΜιουΠολη Δουρουτησ: αρχαιολογικεσ ερευνεσ, εργασιεσ και Μελετεσ: συντομη αναφορα ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Κατά την περίοδο 2010 συνεχίσαμε την έρευνα τόσο στο χώρο της αίθουσας όσο και στο χώρο του αιθρίου με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Στ. Δρούγου Ομάδα εργασίας: καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας ΑΠΘ Ν. Χατζηδάκης αρχιτέκτων ΔΠΜΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Η Τεγέα ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, 6 χλμ νότια της Τρίπολης. Ιδρύθηκε από τον Τεγέα, και ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας. Αποτελούνταν από πολλούς δήμους.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6. Η Βυζαντινή Ανασκαφή 2 Γιάννης Βαραλής

Ενότητα 6. Η Βυζαντινή Ανασκαφή 2 Γιάννης Βαραλής Ενότητα 6 Η Βυζαντινή Ανασκαφή 2 Γιάννης Βαραλής Ι.Δ. Βαραλής Ανασκαφική Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ανασκαφική Κείμενα για προετοιμασία και κριτική: Ousterhout R., Γουρίδης Α., Ένα βυζαντινό κτίριο δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 19η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ Πλάτανος Θέση «Ομβριάσα» Η 19η ΕΒΑ διενεργεί ανασκαφική έρευνα στον αγρό ιδιοκτησίας Σ. και Α. Υφαντή, η οποία είναι συνέχεια αυτής που διενεργούσε η 7η ΕΒΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης

Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης Μετά την τελική επικράτησή τους στους Περσικούς πολέμους οι Έλληνες έκαναν πολλά και ποικίλα αναθήματα σε διάφορα ιερά. Στους Δελφούς αφιέρωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Εικ. 1 Το θέατρο της Σικυώνας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Προγραμματίζοντας μια εκπαιδευτική εκδρομή στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

18. ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

18. ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 18. ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 18. Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας Το 2009 ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Περίληψη των εργασιών Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά (Καβούσι, Ιεράπετρα), στη βορειοανατολική Κρήτη, διήρκεσαν 11 εβδομάδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

124 Χάρμα ιδέσθαι... ΜΑΓΟΥΛΑ 125

124 Χάρμα ιδέσθαι... ΜΑΓΟΥΛΑ 125 ΜΑΓΟΥΛΑ 123 ΜΑΓΟΥΛΑ Μαγούλα: Κωμόπολη έδρα ομώνυμης κοινότητας (τώρα δήμου) του διαμερίσματος Δυτ. Αττικής, με υψόμετρο 60μ. στις δυτικές παρυφές της πεδιάδας της Ελευσίνας (Θριάσιο Πεδίο). Για το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας Εικ. 1 Αεροφωτογραφία του θεάτρου. Το θέατρο της Ήλιδας αίγλη της Ολυμπίας και των πανελλήνιων αγώνων Η της επισκίασε την πόλη που για αιώνες είχε αναλάβει τη

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων. Λόφος Μουσών. Φύλλα εργασίας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων. Λόφος Μουσών. Φύλλα εργασίας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων Λόφος Μουσών Φύλλα εργασίας Στόχος των φύλλων εργασίας είναι να ανιχνευθούν βιωματικά στον χώρο τα κυριότερα στοιχεία της ανάπλασης του

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ"

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ" ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Εισηγητές : Χ. Γεωργανόπουλος Θεσσαλονίκη, 15-16/10/99 ΕΟΑΕ και ΕΕΣΥΕ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: ΣΥΛΛΗΨΗ-

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πηγές και μέθοδοι (συνέχεια) Ο κλασικός αρχαιολόγος ταξινομεί το υλικό του: Κατά χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5. Η Βυζαντινή Ανασκαφή 1 Γιάννης Βαραλής

Ενότητα 5. Η Βυζαντινή Ανασκαφή 1 Γιάννης Βαραλής Ενότητα 5 Η Βυζαντινή Ανασκαφή 1 Γιάννης Βαραλής Ι.Δ. Βαραλής Ανασκαφική Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ανασκαφική Κείμενα για προετοιμασία και κριτική: Ousterhout R., Γουρίδης Α., Ένα βυζαντινό κτίριο δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διώροφο οικοδόμημα Θαλαμωτός τάφος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΡΩΝ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ. Βουλευτής Β Αθηνών Νέας Δημοκρατίας ΕΡΩΤΗΣΗ. Προς τον ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΥΡΩΝ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ. Βουλευτής Β Αθηνών Νέας Δημοκρατίας ΕΡΩΤΗΣΗ. Προς τον ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΥΡΩΝ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Βουλευτής Β Αθηνών Νέας Δημοκρατίας ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θέμα : Πηγές του Ιλισσού στις υπώρειες του Υμηττού. 1 / 6 Στις 28-1-11 είχα υποβάλει ερώτηση προς το

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΠΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΙΚΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΦΗΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΥΛΗ ΑΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2017 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα στους Χριστιάνους

Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα στους Χριστιάνους 02/01/2019 Κάστρα και οχυρά Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα σς Χριστιάνους Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Μεσσηνίας Ανατολικά των Φιλιατρών, στη δυτική πλαγιά Αγιάς σς Χριστιάνους Τριφυλίας, βρίσκεται ένα από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΤΕΡΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΤΕΡΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΤΕΡΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ Ομάδα εργασίας: ΒΑΝΝΑ ΝΙΝΙΟΥ ΚΙΝΔΕΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕ ΕΠΚΑ-ΥΠΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Εισαγωγή Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι, Ιεράπετρα), διήρκεσαν 6 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 15 / 01 / 13. Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ) Φορέας Χρηματοδότησης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 15 / 01 / 13. Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ) Φορέας Χρηματοδότησης Αρχαία Θέατρα 1. Αρχαίο θέατρο Αβδήρων 2. Αρχαίο θέατρο Αμφιαραείου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 15 / 01 / 13 Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ) Ύψος Φορέας Χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου : Κυριακής Μεγαλομ. : Ευφημίας Μεγαλομ. : Μαρίνης Μεγαλομ. : Προφήτου Ηλία : Παρασκευής Οσιομ. : Παντελεήμονος Μεγαλομ. Χάλκινο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του οποίου ο θάνατος ήταν η αιτία της ίδρυσης των

Διαβάστε περισσότερα

11. ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση»

11. ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση» Το έργο «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Μακεδονία Θράκη 2007-2013» στις 6 Απριλίου 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ Αρχαία Αγορά Η λέξη αγορά παράγεται από το ρήμα αγείρω (συναθροίζω,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό απόθεμα της Εύβοιας: καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης

Πολιτιστικό απόθεμα της Εύβοιας: καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης Πολιτιστικό απόθεμα της Εύβοιας: καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης Παρή Καλαμαρά Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Εμπορικό Επιμελητήριο - Χαλκίδα, 7-6-2015 Τα κάστρα στα χρόνια του Βυζαντίου

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8-6-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & Αριθμ. Πρωτ.: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/55265/2765 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο Ιερό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά

Ακολούθησέ με... στο Ιερό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά Ακολούθησέ με... στο Ιερό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά Ακολούθησέ με... στο Ιερό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά ΣΤΑΔΙΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ΙΕΡΟΟΛΥΜΠΙΟΥΔΙΟΣΚΑΤΒΑΛΑΝΕΙΟΤΡΟΛΥΜΠΙΑΓΗΤΟΖΠΥΛΗΑΔΡΙΑΝΟΥΜΠΕΠΙΔΕΛΦΙΝΙΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΒΕΑΤΟΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣΥΖΠΥΡΡΑΠΟΡΘΗΣΕΑΣΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟΑΓΑΛΜΑΙΛΙΣΣΟΣΟΡΑΣΤΥΠΟΚΕΚΙΟΝΕΣΙΡΙΚΕΤΗΡΙΑΚΛΑΔΟΣΥΒΟΤΕΜΕΝΟΣΑΝΤΑΨΙΔΑΜΕΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣΩΚΕΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣΓΑΔΕΛΦΙΝΙΟΣΑΠΟΛΛΩΝΑΣΜοτΕιΝΟΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣΤΥΡΚΡΟΝΟΣΗΡΕΑΠΥΡΝΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μεθώνης 10 & Κανάρη,

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Ετος: 2012-2013 Θέμα: Το Κούριο Καθηγήτρια: Κ. Μαρία Χατζημιχαήλ 1 Περιεχόμενα 1. Γενική εισαγωγή...3 2. Ιστορική αναδρομή...4-8 3. Παράρτημα πηγών...9

Διαβάστε περισσότερα

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ Αρχαία Νικόπολη Νικόπολη Στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Ίδρυση Νικόπολης Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ 9 Μαρτίου 2010 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr Την Τρίτη 09

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 15 Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Στην Αθήνα διεξήχθησαν κατά τα έτη 20002010 συνολικά 298 σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών ή σε δημόσια έργα (ΜΕΤΡΟ) και πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ε ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΖΩΜΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ 1. Από τη Γραμμική Β στην εισαγωγή του αλφαβήτου - Στον ελληνικό χώρο, υπήρχε ένα σύστημα γραφής μέχρι το 1200 π.χ. περίπου, η

Διαβάστε περισσότερα