Ηιδέα ενός ταξιδιού στην Κρήτη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1865 κατά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηιδέα ενός ταξιδιού στην Κρήτη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1865 κατά"

Transcript

1 Πρόλογος Ηιδέα ενός ταξιδιού στην Κρήτη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1865 κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στην αδελφή μου, κυρία Franziska von Jochmus, το γένος Brandt, που πέθανε πρόσφατα. Εκεί, λοιπόν, στο Μόναχο, είχα συχνά την ευκαιρία να συζητήσω με τον Franz von Löher 1 για τα συγγραφικά μας σχέδια. Σε κάποια από αυτές τις συνομιλίες ο Löher, άνθρωπος ευαίσθητος και γνώστης της Ανατολής, επέσυρε την προσοχή μου στο νησί αυτό, για το οποίο έχουν ειπωθεί τόσα πολλά σε παλαιότερες και νεότερες εποχές, και υποστήριξε ότι ένα ταξίδι στην Κρήτη δεν θα ήταν απλώς πολύ ενδιαφέρον για μένα, αλλά θα προσέφερε επιπλέον ένα γόνιμο πεδίο για τις λογοτεχνικές μου ενασχολήσεις. Με την ίδια ζωντάνια και παραστατικότητα συνέχισε λέγοντας ότι η τυχαία παρουσία του Ομέρ πασά στο Μόναχο τις ημέρες εκείνες δεν μπορούσε παρά να είναι ένας ευνοϊκός οιωνός. Ο Ομέρ πασάς είχε πολεμήσει στην εκστρατεία της Συρίας το 1840 υπό τις διαταγές του αδελφού του γαμπρού μου, von Jochmus, ο οποίος ήταν μέραρ- 1. Ο Franz von Löher ( ), στρατευμένος φιλελεύθερος με συμμετοχή στη δημοκρατική κίνηση του 1848 που οδήγησε στη Συντακτική Συνέλευση της Φρανκφούρτης (Μάιος 1848-Μάρτιος 1849), είχε προσληφθεί μετά την απόλυσή του από τον δικαστικό κλάδο ως γραμματέας του βασιλιά της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Β (1855). Αργότερα έγινε σύμβουλος του διαδόχου του Μαξιμιλιανού, Λουδοβίκου Β, και διευθυντής των αρχείων της Βαυαρίας. Τα ταξίδια του στη Μεσόγειο (Κύπρος, Κρήτη) περιέγραψε στα βιβλία Griechische Küstenfahrten (Bielefeld 1876), Kretische Gestade (Bielefeld 1876) και Cypern. Reiseberichte über Natur, Landschaft, Volk und Geschichte (Στουτγάρδη 1878) (σ.τ.ε.).. Ο Ομέρ πασάς ( ), εξισλαμισμένος Κροάτης (Michael Latta), έλαβε μέρος στον τουρκοαιγυπτιακό πόλεμο της Συρίας ( ) ως συνταγματάρχης και κατόπιν διορίσθηκε διοικητής Λιβάνου. Τον Μάρτιο του 1867 στάλθηκε στην εξεγερμένη Κρήτη ως προσωρινός γενικός διοικητής και αρχηγός του στρατού (σ.τ.ε.).

2 8 ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ χος του τουρκικού στρατού και αργότερα υπουργός Πολέμου της αυτοκρατορίας. 3 Αναμφίβολα θα ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει τους συγγενείς του τέως προϊσταμένου του και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να με συστήσει στον τούρκο γενικό διοικητή της Κρήτης. Δεν αρνιόμουν ότι τέτοιες συστάσεις προς τον παντοδύναμο διοικητή, από τον οποίο εξαρτώνταν τα πάντα στο νησί, θα ήταν μεγάλη βοήθεια για μένα, όμως τελικά εγκατέλειψα την ιδέα μίας τέτοιας μεσολάβησης. Μία φωνή μέσα μου καθώς και η φυσική μου τάση ανεξαρτησίας, η επιθυμία να είμαι απαλλαγμένη από κάθε υποχρέωση, μου έλεγαν ότι τέτοιου είδους προστασία θα μου στερούσε κάθε ελευθερία γνώμης και κινήσεων. Η ιδέα πάντως ενός ταξιδιού στην Κρήτη έμεινε ζωντανή, τόσο ζωντανή σαν παλιά αγαπημένη ανάμνηση που φώτιζε ξανά τα παιδικά μου χρόνια. Έβλεπα τον εαυτό μου και τη θεία μου Jenny να καθόμαστε στο αναπαυτικό σαλόνι του πατρικού μου σπιτιού στο αγρόκτημά μας Hollybush στο Southgate, εγώ να παρακολουθώ με προσοχή τα θαυμάσια πράγματα που εξιστορούσε για τον Λαβύρινθο, τον Μινώταυρο, τον Θησέα και την Αριάδνη, να σκαρφαλώνω στο σκαμνί για να δω το μακρόστενο νησί στον ανοιγμένο χάρτη επάνω στο τραπέζι, το νησί όπου συνέβησαν τόσα θαύματα. Ήδη από εκείνα τα χρόνια η Κρήτη είχε εντυπωθεί τόσο βαθιά στο μυαλό μου όσο κανένας άλλος τόπος. Όπως η εικόνα εκείνη από τα παιδικά μου χρόνια έμεινε ζωντανή μέσα μου, έτσι και μετά από ένα ταξίδι μου στη βόρεια Αφρική 4 πρόβαλαν μέσα στη φαντασία μου, την ποτισμένη με τη μαγεία της Ανατολής, άλλες εικόνες: το νησί του Μίνωα να αναδύεται σαν κόσμημα μέσα από την πορφυρή θάλασσα και η χιονισμένη Ίδη να περιζώνεται από τον βαθυγάλαζο ουρανό. Οι εικόνες 3. Ο August Giacomo Jochmus, βαρόνος του Cotignola ( ) ήταν επιτελάρχης των ενωμένων ρωσικών, τουρκικών και αυστριακών στρατιωτικών δυνάμεων στον πόλεμο της Συρίας και κατόπιν αρχηγός του τουρκικού στρατού. Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 1849 ήταν υπουργός Εξωτερικών και Πολεμικής Ναυτιλίας της προσωρινής δημοκρατικής γερμανικής κυβέρνησης υπό τον αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας. Ο Jochmus ήταν ένας από τους γερμανούς φιλέλληνες που είχαν συμμετάσχει στον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο: το 1827 υπηρέτησε στον τακτικό στρατό ως λοχαγός (σ.τ.ε.). 4. Πρόκειται για το ταξίδι στην Αλγερία και Τυνησία από τον Δεκέμβριο του 1847 έως τον Απρίλιο του 1848 (σ.τ.ε.).

3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9 αυτές με κυρίευσαν κυριολεκτικά χωρίς να μπορώ να τις εξηγήσω λογικά, η Κρήτη είχε γίνει το «κισμέτ» μου και τίποτα δεν ήταν σε θέση να με κάνει να την ξεχάσω, ούτε όλα εκείνα τα εμπόδια που συνάντησα αργότερα. Ήξερα πολύ καλά πόσο περιπετειώδες ήταν ένα τέτοιο ταξίδι, σε πόσους άγνωστους κινδύνους και ταλαιπωρίες θα ήμουν εκτεθειμένη μόνη και με μοναδική συνοδεία την υπηρέτριά μου από τη Ρώμη σε έναν τόπο μισοπολιτισμένο και διχασμένο μέσα στον πολιτικό του αναβρασμό. Ίσως και σε άλλους να φάνηκε το εγχείρημά μου αυτό σαν μία τρελή διάθεση της στιγμής. Όποιος όμως με γνώριζε, ήξερε πολύ καλά ότι κάθε αποτρεπτική συμβουλή θα ήταν μάταιη. Σποραδικά βρισκόταν και κάποια σημαντική φωνή που επικροτούσε την απόφασή μου, και κυρίως ο Odo Russell, 5 τότε διπλωματικός πράκτορας στη Ρώμη, του οποίου τις επιστολές εκείνης της εποχής έχω φυλάξει ως πολύτιμα ενθύμια. Πριν από την αναχώρησή μου από τη Ρώμη είχα οργανώσει μία μικρή αποχαιρετιστήρια συνάντηση για τον κύκλο των γνωστών μου εκεί. Φυσικό ήταν η συζήτηση να στρέφεται κυρίως γύρω από το ταξίδι μου: ο Gregorovius 6 δεν έκρυβε τις επιφυλάξεις του, ο Liszt 7 υποσχέθηκε να μου χαρίσει ένα στιλέτο για προστασία μου, ενώ ο Odo Russell είπε: «Ένα πράγμα σας λέω. Αν πάτε στην Κρήτη, δεν θα θέλετε να επιστρέψετε, τόσο πολύ θα σας προσελκύσει!». Τελικά ο Odo Russell είχε δίκιο. Η Κρήτη με κράτησε κοντά της με την απερίγραπτη μαγεία της φύσης της και το θαυμάσιο κλίμα. Εντούτοις τα συγγραφικά μου σχέδια, η αφορμή του ταξιδιού, χάθηκαν μέσα στην ομίχλη. Παρά το γεγονός ότι ήμουν διατεθειμένη να παρατηρώ τα πάντα, μολονότι επιδίωκα να διευρύνω τον κύκλο των εμπειριών μου και να καταγράφω ό,τι μου 5. Ο λόρδος Odo William Leopold Russell, πρώτος βαρόνος του Ampthill ( ), ήταν βρετανός διπλωμάτης, πρέσβης της Αγγλίας στο Βερολίνο από το 1871 και τρίτος κατά σειρά εκπρόσωπός της μετά τους Disraeli και Salisbury στο εκεί συνέδριο του 1878 (σ.τ.ε.). 6. Ο γερμανός λόγιος Ferdinand Gregorovius ( ) έζησε από το 1852 έως το 1874 στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων έγραψε τη μεσαιωνική ιστορία της Ρώμης καθώς και των Αθηνών: Geschichte der Stadt Athen im Mittelalter. Von der Zeit Justinians bis zur türkischen Eroberung, 2 τόμοι, Μόναχο 1889 (σ.τ.ε.). 7. Ο αυστριακός μουσικός Franz Liszt ( ) βρισκόταν από το 1861 στη Ρώμη όπου μάλιστα χειροτονήθηκε ιερέας το 1865 (σ.τ.ε.).

4 10 ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ φαινόταν ενδιαφέρον, παρά τις πολλές νέες εντυπώσεις, παρά το πλήθος των ανεξερεύνητων και άξιων να ερευνηθούν πραγμάτων σε εκείνο το νησί, μόνο εν μέρει κατόρθωσα να πραγματοποιήσω τα σχέδιά μου και μάλιστα κατά τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχα σκεφθεί αρχικά. Απίστευτα ήταν τα κωλύματα που αντιστρατεύθηκαν τα πρώτα μου σχέδια, από τα φοβερά φυσικά φαινόμενα έως τις πολιτικές ταραχές. Αμέσως μετά την άφιξή μου στην Κρήτη, αρχές του 1866, ακολούθησε η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη. 8 Ήθελα να δω με τα ίδια μου τα μάτια τον νέο σχηματισμό, γι αυτό και ταξίδεψα στο νησί. Είχα επιστρέψει στην Κρήτη όταν τον Μάιο του ίδιου χρόνου εκδηλώθηκε εκεί η επανάσταση που διήρκεσε ώς τον Δεκέμβριο του 1868, και η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσω τον ελληνικό πληθυσμό με λόγια και έργα. Τόσο μεγάλη ήταν η σωματική και ψυχική μου εξάντληση μετά από όλα αυτά ώστε ο γιατρός μού υπέδειξε να εγκαταλείψω το νησί απαραιτήτως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Κρητικοί με είχαν παρακαλέσει να μεσολαβήσω στον Γλάδστωνα, 9 πράγμα που έκανα και που οπωσδήποτε ελάφρυνε τον πόνο του χωρισμού από τον Δεκέμβριο του 1866 έως τον Δεκέμβριο του Μετά την επιστροφή η κυριότερη ενασχόλησή μου ήταν η εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας. Όταν πλέον είχα επιτύχει τον στόχο μου, εργάσθηκα εντατικά προς άλλη κατεύθυνση: ο γενικός διοικητής Ομέρ Φεβζή πασάς, 10 άνδρας καλής προαίρεσης, με 8. Την περίοδο υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, κατά την οποία δημιουργήθηκαν δύο νέοι θόλοι που ενώθηκαν με το νότιο τμήμα της Νέας Καμένης (σ.τ.ε.). 9. Gladstone, William Ewart ( ), βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ( , , 1886, ). Μετά την αποχώρησή του από τους τόρυς έγινε αρχηγός των φιλελευθέρων (1867). Ήταν γνωστός για τη στάση του υπέρ της αυτοδιοίκησης της Ιρλανδίας, κατά της υποστήριξης του δόγματος της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενικότερα για τις πολιτικές του θέσεις που δεν ταυτίζονταν στη δεύτερη περίοδο της πολιτικής του ζωής απόλυτα με την ιδέα και τις πρακτικές του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Στην υπόθεση Pacifico (πρόξενος της Πορτογαλίας στην Αθήνα και βρετανός υπήκοος που ζητούσε αποζημίωση από το ελληνικό κράτος λόγω του εμπρησμού της οικίας του από τον όχλο) είχε ταχθεί κατά του ναυτικού αποκλεισμού της Ελλάδας (1850) από τη Μεγάλη Βρετανία (σ.τ.ε.). 10. Ο Ομέρ Φεβζή πασάς ήταν γενικός διοικητής Κρήτης από τον Φεβρουάριο του 1869 έως τον Νοέμβριο του 1870 και από τον Οκτώβριο του 1871 έως τον Ιούλιο του 1872 (σ.τ.ε.).

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 11 είχε παρακαλέσει να γράψω παιδικά βιβλία για τα παιδιά του σχολείου στην Κρήτη, για τα οποία δεν υπήρχε καμία μέριμνα. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός όταν έφθασαν από την Ευρώπη οι ειδήσεις για τα αποτρόπαια πειράματα σε ζωντανά ζώα θεώρησα ότι ήταν ιερό χρέος να αγωνισθούμε με κάθε μέσο εναντίον αυτών των πραγμάτων και να επιδιώξουμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων που απειλούνταν επικίνδυνα. Τελικά οι σοβαροί σωματικοί τραυματισμοί μου ανέστειλαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε εντατική πνευματική εργασία. Πολλά, λοιπόν, από τα μεγάλα αρχικά σχέδιά μου δεν πραγματοποιήθηκαν. Το γεγονός ότι κρατώ σήμερα την πένα στα χέρια μου, δεν οφείλεται στην επιθυμία που παρακίνησε τον ποιητή να γράψει «Vade, liber, verbisque meis loca grata saluta», 11 ούτε στην ακατανίκητη ανάγκη μου να γράψω, εξάλλου την ανάγκη αυτή την έχω ικανοποιήσει αρκετά, τα δε ενδόμυχα ενδιαφέροντά μου σήμερα είναι περισσότερο ανθρωπιστικά παρά συγγραφικά. Το κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού αποτέλεσαν οι τοπιογραφίες της Κρήτης που αγοράσθηκαν ακριβά και τώρα βρίσκονται στην κατοχή μου: πρόκειται για έργα, τα οποία, σύμφωνα με αποτιμήσεις διαφόρων γνωστών τεχνοκριτικών, αξίζουν τα μέγιστα να δημοσιευθούν, αλλά για την κατανόησή τους είναι αναγκαίο ένα συνοδευτικό κείμενο. Ο δημιουργός τους ήταν ένας νέος, εξαιρετικά ταλαντούχος ζωγράφος της Σχολής του Μονάχου, ο Joseph Winckler, στον οποίο είχα παραγγείλει να ζωγραφίσει κάποια τοπία της Κρήτης. Οι τοπιογραφίες εκείνες θα χρησίμευαν ως εικονογράφηση ενός μεγαλύτερου βιβλίου που είχα την πρόθεση να γράψω. Από το βιβλίο εκείνο υπάρχουν μόνο αποσπάσματα, ο Winckler πέθανε νέος πριν από πολλά χρόνια, όμως εγώ δεν θέλω να αφήσω να λησμονηθεί το έργο του. Μπορεί το ζωγραφικό έργο εκείνο να είναι η πραγματική αφορμή για την έκδοση του παρόντος βιβλίου, δεν αρνούμαι πάντως ότι, όσο έγραφα τα κείμενα, μεγάλωνε μέσα μου η επιθυμία να δώσω μία γενική εικόνα του νησιού 11. «Πήγαινε, βιβλίο μου, και χαιρέτησέ μου τους ακριβούς μου τόπους», από τις ελεγείες Tristia (Ι, 1, 15) του Οβιδίου. Η Schwartz έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο προφανώς μετά την αναχώρησή της από την Κρήτη, γι αυτόν τον λόγο παραθέτει τους συγκεκριμένους στίχους του Οβιδίου από την εξορία του στη Μαύρη Θάλασσα (9-17/18 μ.χ.) όπου και έζησε έως τον θάνατό του (σ.τ.ε.).

6 12 ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και των κατοίκων του. Γι αυτόν τον λόγο η παρουσίαση των διαφόρων περιοχών και τοπίων συνδέθηκε μέσα στο κείμενο με την εξιστόρηση χαρακτηριστικών περιστατικών ή την περιγραφή ηθών και εθίμων. Κάποια άρθρα μου επίσης που είχαν δημοσιευθεί παλαιότερα είτε σε περιοδικά είτε αυτοτελή, προστέθηκαν αυτούσια ή με κάποιες αλλαγές στο παρόν βιβλίο. Απαραίτητη ήταν και η προσθήκη κάποιου χάρτη δυστυχώς εκείνος που είχε σχεδιάσει ο κύριος Winckler κλάπηκε μαζί με την πλάκα, οπότε αναγκάσθηκα να χρησιμοποιήσω τον χάρτη του Spratt του και να συμβάλω στον καλύτερο προσανατολισμό του αναγνώστη περιγράφοντας ακριβώς τόπους και διαδρομές. Στο σημείο αυτό κλείνω με την παρατήρηση ότι μετά από παραμονή 24 χρόνων στην Κρήτη η γνώμη μου για τους κατοίκους έχει μεταβληθεί πολύ προς το χειρότερο όταν το 1869 έκανα την εκδρομή στα Σφακιά, η καρδιά μου φλεγόταν από αισθήματα φιλελληνικά, σήμερα όμως δεν θα μπορούσα να υπογράψω πολλά πράγματα που τότε θεωρούσα αληθινά. Ο αναγνώστης θα κατανοήσει γιατί επέλεξα τον τίτλο «Εμπειρίες και παρατηρήσεις» για τις κοινότυπες αυτές σελίδες, ελπίζω να είναι δίκαιος και να αναγνωρίσει ότι οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζούσα και παρατηρούσα, δεν μπορούσαν παρά να ζημιώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που τολμώ να προσδοκώ δεν είναι άλλο από το αίσθημα ευτυχίας εκείνου του φτωχού Πέρση που δεν είχε να προσφέρει στον βασιλιά του τίποτε άλλο από ένα κύπελλο νερό ο Αρταξέρξης πάντως εκτίμησε την καλή προαίρεση του υπηκόου του. 12. O χάρτης του Spratt σχεδιάσθηκε το 1852 και εκδόθηκε στο Λονδίνο δέκα χρόνια αργότερα, το 1862, από την Υδρογραφική Υπηρεσία (σ.τ.ε.).

Το τέλος της ενετοκρατίας στην Κρήτη σημαδεύτηκε από έναν μακροχρόνιο

Το τέλος της ενετοκρατίας στην Κρήτη σημαδεύτηκε από έναν μακροχρόνιο Εισαγωγικό σημείωμα Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΝ 19ο αιωνα Το τέλος της ενετοκρατίας στην Κρήτη σημαδεύτηκε από έναν μακροχρόνιο πόλεμο που οριοθετείται από την κατάκτηση των Χανίων στα τέλη Αυγούστου του 1645 έως την

Διαβάστε περισσότερα

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ) l Της Χλόης Γαβριήλ Μαθήτριας Λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σελ. 1

Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σελ. 1 Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σελ. 1 Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σελ. 2 Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ σελ. 3 ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΤΣΙΡΙΔΗΣ Δον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα Λίγη ακόμη ιστορία... 1821--1832 Κεφάλαιο 3 Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Κεφάλαιο 4 Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα Λίγη

Διαβάστε περισσότερα

«Οι θυσιεσ θα πιασουν τοπο»

«Οι θυσιεσ θα πιασουν τοπο» .. νοεμβριοσ 2012 ετοσ 14ο αρ. ΦυΛΛΟυ 155 νεα περιοδοσ εδρα DUSSELDORF Ο Γκασταρμπάιτερ, το ελληνικό ελαιόλαδο Ψηφιακό μνημείο ήταν ο εργάτης στη γερμανική αγορά *04 ποντιακού ελληνισμού *06 που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

TONiS BREiDEL ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡiΟΥ

TONiS BREiDEL ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡiΟΥ TONiS BREiDEL ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡiΟΥ Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση ή αναμετάδοση ή διασκευή και αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή ηχογραφικό του παρόντος έργου

Διαβάστε περισσότερα

SIDNEY ROGERSON ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ 1916 ΙΩΛΚΟΣ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 22

SIDNEY ROGERSON ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ 1916 ΙΩΛΚΟΣ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 22 SIDNEY ROGERSON ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ 1916 ΙΩΛΚΟΣ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 22 Τότε φάνηκε ο σιδερένιος βασιλιάς στεφανωμένος με το σιδερένιο του κράνος,

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Νίκανδρος Μπούρας. Έλληνες στο Λονδίνο. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Νίκος Μουζέλης

Νίκανδρος Μπούρας. Έλληνες στο Λονδίνο. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Νίκος Μουζέλης Νίκανδρος Μπούρας Έλληνες στο Λονδίνο ΠΡΟΛΟΓΟΣ Νίκος Μουζέλης AKAKIA 2013 Copyright Nicandros Bouras 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 AKAKIA Publications St Peters Vicarage Wightman

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΊΝΑ ΚΑΡΛΊΝΟ 9 Εισαγωγή 13. Πινακοθήκη Αρχετύπων 291 Ευχαριστίες 300 Για τη συγγραφέα 302

Περιεχόμενα. Πρόλογος ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΊΝΑ ΚΑΡΛΊΝΟ 9 Εισαγωγή 13. Πινακοθήκη Αρχετύπων 291 Ευχαριστίες 300 Για τη συγγραφέα 302 Περιεχόμενα Πρόλογος ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΊΝΑ ΚΑΡΛΊΝΟ 9 Εισαγωγή 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αρχέτυπα: Το Νέο Ενδο-Δίκτυο 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το Προσωπικό σας Ταξίδι 30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Υπέρμαχος 50 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Καλλιτέχνης-Δημιουργός

Διαβάστε περισσότερα

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας «Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Μεταναστεύοντας ανά τους αιώνες... 3 Δημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.)

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.) Συνέντευξη του Αναπλ. Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών κυρίου Αριστείδη Χατζή στα μέλη της συντακτικής ομάδας του Ζαφειρένια Θεοδωράκη και Γεωργία Παπαλεξίου. * (Από αριστερά προς τα δεξιά:

Διαβάστε περισσότερα

γ. ΕΝΟΤΗΤΑ Η συμβολή του πολίτη

γ. ΕΝΟΤΗΤΑ Η συμβολή του πολίτη 335 γ. ΕΝΟΤΗΤΑ Η συμβολή του πολίτη ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ Γ : Βίγγος Πέτρος Κουτσάκης Γιάννης (προεδρεύει) Λιαπάτης Γιάννης Γ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας, όπως άλλωστε προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA υπό GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Με Πρόλογο του JAMES W. GERARD, πρώην Πρεσβευτού στη Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση οπισθοφύλλου: η αφίσα του συνεδρίου «Τα ελληνικά Αρχεία στον κόσμο που αλλάζει»

Εικονογράφηση οπισθοφύλλου: η αφίσα του συνεδρίου «Τα ελληνικά Αρχεία στον κόσμο που αλλάζει» ISBN: 978-618-81234-4-1 978-618-81847-0-1 Copyright: Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πρέβεζας Απομαγνητοφώνηση: Μεταγραφή: Επιμέλεια κειμένων: Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Συνεσίου Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει η ικανότητα των στελεχών να ηγούνται.

Πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει η ικανότητα των στελεχών να ηγούνται. Αύγουστος 2013 Υποψήφιοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί Το οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων στηρίζεται στα στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, όλων των Κλάδων, όλων των Όπλων, Σωμάτων ή ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ

OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ o MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 85 ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ AYTO ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗ- ΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 1 ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ Εμπλουτίστηκε σημαντικά η βιβλιοθήκη μας Περισσότερα από 100 βιβλία λογοτεχνικού, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Θανάσης Καμπαγιάννης, Παντελής Γαβριηλίδης Εκτύπωση: Φερέτος και Υιός ΕΠΕ Δερβενίων 30

Επιμέλεια: Θανάσης Καμπαγιάννης, Παντελής Γαβριηλίδης Εκτύπωση: Φερέτος και Υιός ΕΠΕ Δερβενίων 30 Frederick Engels Socialism, Utopian and Scientific London 1993 BookMarks Lindsey German Frederick Engels: Life of a revolutionary International Socialism Journal, 1994 ISBN: 960-7967-27-5 Φρίντριχ Ένγκελς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ 1973. Διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής υπέρ του προέδρου. Παρά το κίνημα συμπαράστασης, ωστόσο, η στρατιωτική συνωμοσία, εκμεταλλευόμενη την αποσταθεροποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ Μαθητικό περιοδικό του 5ου Γυμνασίου Χανίων Τεύχος 12ο, Άνοιξη 2015,Τιμή 3 ευρώ Γερασίμου Παρδάλη1, Τ.Κ.73131 Χανιά Τηλ.28210 91763, http//5gym-chanion.chan.sch.gr ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μελίνα, ο Ντασσέν, ο Έλγιν και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης»

«Η Μελίνα, ο Ντασσέν, ο Έλγιν και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης» Εκπομπή 13 η «Η Μελίνα, ο Ντασσέν, ο Έλγιν και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης» Εργασίες αναστήλωσης στην Ακρόπολη Συνομιλία από ασύρματο: «-Ο Γιάννης ακούει; Ακούει ο Γιάννης. -Γιάννη, είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 1 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ Επέτειος 25 ης Μαρτίου Ομιλία Πλοιάρχου (Μ) ε.α. Π. Στάμου ΠΝ Θέμα: Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 Πειραιάς, 23 Μαρτίου 2009 2 Π. Ν. Στάμου 1 Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 15 ο. Ξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 15 ο. Ξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λεύκαρα ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 15 ο Ξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 34 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΥΚΑΡΩΝ 13 17 Αυγούστου 2014 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Εκθέσεις κεντημάτων, αργυροχοΐας, φωτογραφίας,

Διαβάστε περισσότερα

cover tigones istories_layout 1 4/5/14 7:57 PM Page 1 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014

cover tigones istories_layout 1 4/5/14 7:57 PM Page 1 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014 ΤΡΙΓΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΡΕΘΥΜΝΟ 2014 Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Επιστημών Αγωγής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ο τύπος www.typosmaroniton.com ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 113 - ΕΤΟΣ 2014 - ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Έμπρακτα στο πλευρό των Μαρωνιτών η πρώτη κυρία

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Το Fulbright, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών στον κόσμο, λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΡΜΕΝΑΚΗ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 2 ος Διαγωνισμός Δημοσιογραφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑΝ... ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ. στη Γηραιά Αλβιώνα

ΔΙΑΚΟΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑΝ... ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ. στη Γηραιά Αλβιώνα ΔΙΑΚΟΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑΝ... ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ στη Γηραιά Αλβιώνα Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας Α) Οι Έλληνες στη διασπορά Η αλήθεια είναι ότι ο Ελληνισμός συνταυτίζεται με το ταξίδι, την έξοδο, την αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα