ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE:"

Transcript

1 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE: Μια σύγχρονη πολυκλαδική επιστήμη με εκπαιδευτικές προτεραιότητες και επαγγελματικές προκλήσεις, μοχλός ανάπτυξης γιατηνπαγκόσμιαγεωργία Ελευθέριος Τζάμος Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ

2 Η εισήγηση Αναλύει τους όρους Φυτιατρική, Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία και επικεντρώνεται στη Φυτιατρική για να απαντήσει στο σε ένα θεμελιώδες ερώτημα. Πρέπει η Φυτιατρική να είναι διακριτή επιστήμη? ΗαπάντησηείναιΝΑΙ διότι μεταξύ πολλών άλλων με την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα από την ποιότητα των προσφερομένων γεωπονικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, στο κόστος παραγωγής και στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων ως και στην επιβάρυνση του αγροτικού περιβάλλοντος.

3 Τα πλείστα των προβλημάτων οφείλονται σε σοβαρές δυσχέρειες 1. Λόγω της αισθητής σήμερα υποβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών Εφαρμοσμένης Φυτιατρικής προς τους Έλληνες αγρότες και τους κατοίκους των αστικών κέντρων. (π.χ. Προβλήματα ΕΘΙΑΓΕ). 2. Λόγω προφανούς έλλειψης αξιόπιστης και έγκαιρης κλινικής ή εργαστηριακής επιστημονικής διάγνωσης ασθενειών και εχθρών των φυτών (Τραγική έλλειψη ειδικών). 3. Λόγω εσφαλμένων επιλογών των κατάλληλων σκευασμάτωνφυτοφαρμάκων για ορθή διαχείριση-ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους ( Αδιαμφισβήτητη απουσία ενημερωμένων στη σύγχρονη γνώση).

4 Που αποδίδονται και σε προφανείς αδυναμίες της χώρας Στην αποφυγή εισόδου και διασποράς παθογόνων και εχθρών φυτοκαραντίνας και εισβολής ζιζανίων (Όρα τα προβλήματα της Τριστέτσας, του σκαθαριού, και του Solanum elaeagnifolium ).

5 Που αποδίδονται και σε διαχρονικές δυσκαμψίες της πανεπιστημιακής κοινότητας Στησύγχρονη οργάνωσηπροπτυχιακών καιμεταπτυχιακών Πανεπιστημιακών Σπουδών και Έρευνας στη Φυτιατρική.

6 Και συνθλίβονται σε συμπληγάδες αφενός συνδικαλιστών και συντεχνιακών απαιτήσεων και αφετέρου κρατικών αδυναμιών που αντιτίθενται προς το παρόν Στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου ελκυστικού επαγγέλματος του Φυτιάτρου στην Ελλάδα και διεθνώς.

7 ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Larisa, 2010 Rome, Italy 2010 Corfu, 2010 Valencia, Spain 2012 Thessaloniki, 2012 Cyprus 2012

8 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE Ηεισήγησηεστιάζεταισετέσσεριςκυρίωςπυλώνες 1. Στο Εννοιολογικό περιεχόμενο της Φυτιατρικής με ειδική υπογράμμιση της διαφοροποίησής της ως προς τη Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία. 2. Στο Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο εύρος της και στην αυτοτέλειά της. 3. ΣτησύγχρονηΕπαγγελματικήαναγκαιότητα, και αναγνώριση της ταυτότητά της και 4. Στην παγκοσμιότητα της χρησιμότητας της επιστήμης της Φυτιατρικής

9 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ 1. Εννοιολογικό περιεχόμενο της Φυτιατρικής και διαφοροποίησή της ως προς τις έννοιες Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία

10 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ? ΓΙΑΤΙ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΣ?

11 ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ/ PLANT PROTECTION Είναι όρος που αφορά μεθόδους και μέσα αντιμετώπισης ασθενειών και εχθρών των φυτών και καθιερώθηκε στην ελληνική από απόδοση του αγγλικού όρου plant protection εδώ και 3-4 δεκαετίες Μη λησμονείτε ότι το Μπενάκειο ιδρύθηκε και λειτουργεί ως Φυτοπαθολογικό και όχι Φυτοπροστατευτικό Ινστιτούτο και στο Υπουργείο Γεωργίας υπήρχε Διεύθυνση Φυτοπαθολογίας Γενικώς εμπεριέχει τη χρήση χημικών μέσων, καλλιεργητικών πρακτικών και την εφαρμογή κρατικών ή διακρατικών κανόνων και νόμων. Προφανώς η Φυτοπροστασία εδράζεται σε ορισμένα μόνο θέματα Εφαρμοσμένης Φυτιατρικής

12 ΦΥΤΟΫΓΕΙΑ/ PLANT HEALTH Αφορά κυρίως εθνικούς ή διεθνείς κανόνες και νομοθεσίες που λειτουργούν Προστατεύοντας την ασφάλεια των φυτικών τροφίμων Εξασφαλίζοντας την υγεία και την ποιότητα των καλλιεργειών Ρυθμίζοντας το εμπόριο των φυτών και των φυτικών προϊόντων Επιβλέποντας την κυκλοφορία και χρήση των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων και Θέτοντας standards για να ιχνηλατεί και να ελέγχει υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων

13 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Αντιθέτως ο όρος Φυτιατρική, όπως Ιατρική στον άνθρωπο και Κτηνιατρική στα ζώα, εμπεριέχει όλες τις βασικές και εφαρμοσμένες βιολογικές και γεωπονικές επιστήμες που περιλαμβάνουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για τη μελέτη της ταξινόμησης, της βιολογίας και οικολογίας των εχθρών και των παθογόνων των φυτών και τη χρήση, μεθόδων, μέσων και εργαλείων αναγκαίων για τη διάγνωση αποτροπή θεραπεία διάδοση ή προστασία από ασθένειες και εχθρούς και γενικά την ολοκληρωμένη διαχείρισή των.

14 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Προφανώς περιλαμβάνει επίσης όλα τα μέτρα και τους κανονισμούς που αφορούν τη Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία, που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των ασθενειών και εχθρών των φυτών. Επομένως οι όροι Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία δεν είναι ταυτόσημοι αλλά πολύ περιορισμένοι ώστε να καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς κλάδους της Φυτιατρικής.

15 Η Φυτοπροστασία είναι απλώς μια εφαρμοσμένη πλευρά της πολυκλαδικής επιστήμης της Φυτιατρικής... Και για το λόγου το αληθές παρουσιάζω μια σειρά επιχειρημάτων που αποσαφηνίζουν σε επιλεγμένες περιπτώσεις τον παραπλανητικό και ανεπαρκή όρο της Φυτοπροστασίας ως όρο γενικής χρήσεως και αποδοχής.

16 Επιχείρημα -1 Παγκόσμια Συνέδρια Φυτοπροστασίας πως εξελίχτηκαν? Το πρώτο IPPC έλαβε χώρα στο Louvain, Belgium το Τα συνέδρια μέχρι το 1979 εστιάζονταν κυρίως σε νέους τρόπους αντιμετώπισης εχθρών με συζητήσεις και πάνω στη χημική καταπολέμηση ασθενειών των φυτών. Το συνέδριο που έγινε στην Washington, DC το 1979 ήταν το πρώτο που αφορούσε εχθρούς και ασθένειες με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση (IPM). Ουσιαστικά τα IPPCs έχουν αποτελέσει ένα βήμα για επιστήμονες που ασχολούνται στη φυτοπροστασία να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν σημαντικά προβλήματα και ανακαλύψεις σχετικές με ζημιές και απώλειες στη φυτική παραγωγή, που οφείλονται σε εχθρούς και ασθένειες και την διαχείρισή των. Προφανώς αυτό είναι μόνον Εφαρμοσμένη Φυτιατρική (Φυτοπροστασία)

17 Επιχείρημα -2 Επιστημονικές απόψεις πανεπιστημιακών που αφορούν εννοιολογικές διαφορές μεταξύ των σχετικών όρων. Στο Leuven, Belgium Ο Prof. C. Van Assche στο περιοδικό Agro-Ecosystems, αναλύοντας τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έννοια της χημικής απολύμανσης του εδάφους χρησιμοποίησε τον όρο Φυτοπροστασία ως μέρος της Φυτιατρικής Σήμερα στο University of Leuven διδάσκεται μάθημα με τίτλο: Αρχές Φυτιατρικής (Principles of Phytiatry)

18 Επιχείρημα -3 Ο καθηγητής Dekker J. του Πανεπιστημίου του Wageningen καθορίζοντας την έννοια της Φυτοπροστασίας (International Symposium on Crop Protection, Gent (Belgium), 1988 Εισήγαγε τους όρους Φυτιατρική και Φυτοφαρμακευτική αντί της Φυτοπροστασίας για να καλύψει όλες τις πλευρές της φυτιατρικής που περιλαμβάνουν έρευνα και εφαρμογή.

19 Επιχείρημα -4 Plant Medicine Program University of Florida since 1999 Ο αείμνηστος καθηγητής της Φυτοπαθολογίας Γεώργιος Άγριος, ο ιδρυτής του προγράμματος PH.D. στην Plant Medicine στο Gainesville, Florida Δεν χρησιμοποίησε το όρο plant protection αλλά εισήγαγε τον όρο Plant Medicine

20

21 Επιχείρημα -5 Ομοίως στο Πανεπιστήμιο της Nebraska Παρέχουν διδακτορικό στη Φυτοϋγεία (Plant Health) και όχι Plant Protection Για να εκπαιδεύσουν Φυτιάτρους εφαρμογής παρά καθαρούς ερευνητές στην εντομολογία, φυτοπαθολογία, εδαφολογία και σχετικές γεωπονικές επιστήμες.

22 Επιχείρημα -6 στο Bari Ιταλία Medicina delle Piante και όχι Plant protection Μεταπτυχιακό Corso di Laurea Specialistica in Medicina delle Piante (Facoltà di Agraria Universita di Bari)

23 Επιχείρημα -7 AGROINOVA, χρησιμοποιώντας τον πλέον κατάλληλο φυτιατρικό όρο αναφέρεται σε Phytiatric congresses

24 Επιχείρημα -8 Αναφέρω επιλεγμένα παραδείγματα ασθενειών των φυτών όπου η έννοια της προστασίας των φυτών δεν ισχύει εν μέρει ή πλήρως αλλά της θεραπείας (Plant therapy) όπως.. Τροφοπενίες Ασθένειες του λαιμού (Phytophthora foot rot) Περονόσποροι (Downy and Powdery mildews) Ωϊδια (Powdery mildews) Ανάρρωση δένδρων από τη Βερτισιλλίωση Θερμοθεραπεία φυτικού υλικού από ιούς Και πολύ περισσότερα ακόμη

25 Επιχείρημα -9 Διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται αποκλειστικά με τη Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία Το αντικείμενο της λειτουργίας σημαντικών σχετικών διεθνών οργανισμών Αποδεικνύει την περιορισμένη έννοια των όρων Plant Protection και Plant Health Συγκρινόμενοι με την ευρύτητα του όρου Φυτιατρική/Phytiatry/Plant Medicine

26 EPPO European and Mediterranean Plant Protection Organization Με τι είναι επιφορτισμένος? Ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα φυτοϋγείας Προστασία των καλλιεργειών, στην ανάπτυξη διεθνών στρατηγικών κατά της εισαγωγής και της εξάπλωσης επικίνδυνων εχθρών και για την προώθηση ασφαλών και αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισής των. Παροχή πληροφοριών σχετικά με τα πρότυπα και τις δημοσιεύσεις γιαταπαράσιτατωνφυτών, φυτοϋγειονομικές ρυθμίσεις, και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

27 Πολλοί Διεθνείς οργανισμοί ασχολούνται και με τη Φυτοϋγεία / Plant Health Plant Health EU Αλλά αυτό δεν είναι Φυτιατρική Προφανώς η σχέση μεταξύ του επιστημονικού περιεχομένου των όρων Φυτιατρικής και Φυτοϋγείας είναι ανάλογη με τη σχέση του επιστημονικού περιεχομένου της Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας ή Υγιεινής

28 APHIS Center for Plant Health Science and Technology Plant Health Science and Plant Protection and Quarantine (PPQ) Με τι είναι επιφορτισμένος? Παρέχει επιστημονικά ασφαλείς κανονιστικές και πολιτικές αποφάσεις. Παρέχει πρακτικές οδηγίες και εργαλεία για τη διάγνωση, διαχείριση και αποκλεισμό εχθρών και ασθενειών των φυτών.

29 EFSA European Food Safety Authority PLH - Plant Health Panel Με τι είναι επιφορτισμένος? Ασχολείται με οργανισμούς που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των φυτών. Περιλαμβάνονται εκείνοι που απειλούν την φυτική παραγωγή και είδη που απειλούν τη βιοποικιλότητα.

30 Επιχείρημα -10 Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία είναι ουσιαστικά Εφαρμοσμένη Φυτιατρική Επομένως Φυτοπροστασία είναι ένας στενός όρος, αδύναμος να καλύψει τις έννοιες προστασία, ανάρρωση και θεραπεία στις ασθένειες των φυτών και στη διαχείριση των εχθρών για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους. Πράγματι βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων φυτοϋγείας και η ανακάλυψη μέσων και μεθόδων διαχείρισής των, δεν είναι μόνο φυτοπροστασία. Επιπλέον, μελέτες σχετικές με τη φύση, τη βιολογία, την οικολογία και τον σωστό προσδιορισμό των παθογόνων αιτίων και εχθρών, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα ακόμη και σε διαγνώστες δεν πρέπει να θεωρούνται απλώς ως φυτοπροστασία.

31 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ 2. Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό περιεχόμενο, εύρος και αυτοτέλεια ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ 2. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ 3. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ Masters στην Ευρώπη και αλλαχού ή PhD στις ΗΠΑ και αλλαχού

32 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Είκοσι και πλέον επί μέρους επιστημονικοί κλάδοι εντάσσονται άμεσα στη Φυτιατρική 1. Φυτοπαθολογική Μυκητολογία Φυτοπαθολογική Βακτηριολογία 2. Φυτοπαθολογική Ιολογία Μοριακή Φυτοπαθολογία Επιδημιολογία 3. Γεωργική Εντομολογία Γεωργική Ζωολογία Νηματωδολογία 4. Ζιζανιολογία 5. Φυτοφαρμακολογία 6. Βελτίωση για αντοχή σε ασθένειες και εχθρούς 7. Διαγνωστική ασθενειών και εχθρών των φυτών Στρατηγικές Προστασίας Φυτών 8. Αναγνώριση νέων ασθενειών, εχθρών και ζιζανίων 9. Επισκοπήσεις διακίνησης διάδοσης των παθογόνων και των εχθρών 10. Μοριακή Βιολογία Βιοτεχνολογία Οικοτοξικολογία Προστασία του Περιβάλλοντος 11. Φυσιολογία Φυτών και Βιοχημείας 12. Γενετική Βελτίωση Φυτών Επιλογή ποικιλιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών και εχθρών 13. Πειραματισμός και Βιομετρία

33 Και επί πλέον ανάλογος αριθμός στενά συσχετιζόμενων επιστημών φυτικής παραγωγής 1. ΒασικέςγνώσειςγενικήςκαιειδικήςΔενδροκομίας, Αμπελουργία 2. Λαχανοκομία, Ανθοκομία, 3. Γενική και Ειδική Γεωργία, Συστήματα Παραγωγής Δασοκομία 4. Εδαφολογία, Διαχείρισης του εδάφους /Λιπάσματα Διατροφή φυτών 5. Πολλαπλασιασμός και αναπαραγωγή των φυτών 6. Συγκομιδή διαδικασία και τις επιπτώσεις στα φυτικά προϊόντα 7. Αρχιτεκτονική τοπίου 8. Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμοσμένης φυτιατρικής 9. Προστασία των καταναλωτών Ασφάλεια στην εργασία 10. Αποθήκευση-Διαχείριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων 11. Μετασυλλεκτικές ασθένειες και εχθροί, κλπ.

34 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Specific University studies in Phytiatry Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο επιστημονικό κενό στις Φυτιατρικές επιστήμες κυρίως σε προπτυχιακό επίπεδο Υπάρχουν ελάχιστα Πανεπιστήμια στον κόσμο που προσφέρουν πρώτο πανεπιστημιακό τίτλο όπως... Bachelor in Plant Protection and Integrated Pest Management in California State University Fresno και Belgrade, Serbia (Phytomedicine) και Plovdiv, Bulgaria ( Plant Protection)

35 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Masters στην ΕΕ και αλλαχού ή Ph.D. στις USA και αλλαχού ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ

36 Τα χορηγούμενα Masters στη Φυτοπροστασία ή στη Φυτοϋγεία είναι ουσιαστικά Masters της Φυτιατρικής Αν και πολλά Πανεπιστήμια προσφέρουν σήμερα master courses κάτω από τον τίτλο Plant or Crop Protection όπως GOETINGEN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ University of Reading Imperial College London, UK στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φοιτητές ασχολούνται με έρευνα ακόμη και σε επίπεδο μοριακής φυτοπαθολογίας ως μέρος των απαιτήσεων του προγράμματος. Οπότε αυτό δεν είναι μόνο Φυτοπροστασία. Γιατί δεν θα μπορούσαμε να ονομάσουμε the post graduate courses σε Ιατρικές σχολές master s degree στην Υγιεινή ή στη Δημόσια Υγεία

37 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ POSTGRADUATE STUDIES PLANT MEDICINE Ph.D. Στις ΗΠΑ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Masters στην Ευρώπη ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ

38 Στις ΗΠΑ Οι Αμερικάνοι έχουν στη FLORIDA και στη NEBRASKA τη Φυτιατρική σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αναφέρουν ότι η Φυτιατρική (Plant medicine) είναι ένα επεκτεινόμενο πανεπιστημιακό πεδίο που πρωτοεμφανίστηκε στη Φλώριδα και επεκτάθηκε στη Νεμπράσκα και διαδίδεται τώρα διεθνώς στην Κίνα, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα,Ταϋλάνδη και Αίγυπτο.

39 The University of Florida s College of Agricultural & Life Sciences has taken the lead in teaching the intricacies-περιπλοκές of plant and crop health management by establishing the Plant Medicine Program (PMP). The PMP is a unique 3 to 4-year multidisciplinary graduate program that leads to a Doctor of Plant Medicine (DPM) degree that parallels the Doctor of Veterinary Medicine (DVM), and Doctor of Human Medicine (MD) degrees. Plant Doctors are trained in all aspects of plant health including the prevention, diagnosis and management of plant problems caused by arthropods, pathogens, weeds and nonliving factors.

40 Plant Medicine Program University of Florida Agrios did not use the term plant protection Providing leadership in crop and plant health education since 1999

41 Current Students - Fall 2012 DPM students have come from 20 states in the USA (AR, CA, CT, DE, FL, GA, IL, KY, MA, MI, MO, MS, OH, PA, SC, TN, TX, UT, VT and WA), Puerto Rico and 15 countries (Bhutan, Dominica, Ecuador, Germany, Ghana, Israel, Jamaica, Korea, Mozambique, Nepal, Paraguay, Colombia, Guatamala, China)

42 The world s population has exceeded 6.5 billion and we are confronted with the challenge of maintaining sufficient food and fiber supplies to support this large number, while at the same time preserving the environment. Plant pathogens, insects, and weeds including invasive species annually destroy approximately 40% of the world s food crop production, natural resources, and ornamentals. The estimated worth of these losses ranges from $ billion annually. Growers will spend tens of billions of dollars on control methods.

43 Doctor of Plant Medicine Degree We believe that Plant Doctors will have a profound effect on plant/crop production worldwide; their emphasis on effective integrated crop management will lead to increases in production and food security with lower environmental impacts

44 Στην Ευρώπη Masters' degree in Phytiatry Corso di Laurea Specialistica in Medicina delle Piante (Facoltà di Agraria Universita di Bari)

45 International joint Master degree in Plant Medicine (acronym: IPM) TEMPUS IT JPCR Joint Project Curricular Reform EAC/01/2009

46 TEMPUS PROJECT (MASTER OF SCIENCE) ΣΤΗ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Υλοποιήθηκε στην ΕΕ την τριετία στις Βαλκανικές χώρες σε πανεπιστήμια Αλβανίας, Σερβίας και Σκοπίων, Κοσόβου και Κροατίας. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ συμμετείχαν στο πρόγραμμα TEMPUS στο οποίο συμμετείχε η Ιταλία και η Βουλγαρία.

47 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Φυτιατρική και το Περιβάλλον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Mεταπτυχιακοι Τι τλοι Το Π.Μ.Σ. απονε μει Μεταπτυχιακο Δι πλωμα Eιδι κευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Αειφο ρο Αγροτικη Παραγωγη και Διαχει ριση Περιβα λλοντος» στις εξη ςκατευθυ νσεις: α) «Γενετικη Βελτιώση και Βιοτεχνολογιάφυτω ν μεε μφαση στην παραγωγη Πολλαπλασιαστικου υλικου και την Ποιο τητα Τροφι μων», β) «Φυτικη Παραγωγη και Περιβα λλον», γ) «Φυτιατρικη και Περιβα λλον», δ) «Γεωργικη Μηχανικη Διαχει ριση Φυσικω ν Πο ρων», ε) «Διαχει ριση Περιβα λλοντος».

48 3. Σύγχρονη Επαγγελματική αναγκαιότητα, και αναγνώριση της ταυτότητας της Φυτιατρικής

49 ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ Θα επισημάνω τις αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, εμφανείς σήμερα λόγω της απουσίας αναγνωρισμένης επιστήμης της Φυτιατρικής για να αποδείξω την αναγκαιότητά της. Και θα αναδείξω την πρακτική αξία ειδικά της Εφαρμοσμένης Φυτιατρικής.

50 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ-1 Ομοιο τητες στη συμπτωματολογική ε κφραση ασθενειω ν η ζημιω ν από εχθρου ς στα φυτά Ηαναγνω ριση των συμπτωμα των η ηταυτοποιήση του αιτιόυ των εχθρω ν ει ναι θεμελιω δεις παρα μετροι για την κλινικη η εργαστηριακή δια γνωση των ασθενειω ν και για την ενδεδειγμε νη διαχει ρισή των. Αναγνω ριση των συμπτωμα των, που καθι σταται ακο μη δυσκολο τερη εξ αιτιάς του τερα στιου αριθμού των μη παρασιτικω ν ασθενειω ν και των προβλημα των που προκαλου νται απο παρα γοντες φυσιολογικη ς καταπο νησης με συμπτω ματα που δεν διαχωρι ζονται ευ κολα μεταξυ τους.

51 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ -2 Διαθέτουμε όμως σήμερα Φυτιάτρους ικανούς να αντιληφθούν πλήρως και να διαγνώσουν σχετικά προβλήματα? ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Επειδή διαθέτουν πτυχίο Γεωπόνου Διαθε τουν όμως οι εκάστοτε αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί (plant doctors) και επιστημονικη επα ρκεια για να αποφανθου ν η να συμμετε χουν εκο ντες α κοντες σε λανθασμε νες διαγνω σεις φυτιατρικω νπροβλημα των? Αλλά και εκείνοι που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία είναι διαθέσιμοι εκεί όπου υπάρχει διαγνωστική ανάγκη?

52 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ-3 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Αναρι θμητες περιπτω σεις διάγνωσης που χρεια ζονται επιστη μονες με ευρυ τερο φυτιατρικό υπο βαθρο και εμπειριά Γραφιώση της φτελια ς/μυ κητες και ε ντομα φορει ς Ε ντομα φορει ς ιω ν, ιοειδω ν και φυτοπλασμα των Μολυσματικο ςεκφυλισμο ςτηςαμπε λου /νηματω δεις /Glyphosate Πολυ πλοκα συμπτω ματα που αποδι δονται σε ιου ς, τοξικο τητες η τροφοπενιές και γενικά σε μη παρασιτικά αίτια Βακτηριολογικε ςασθε νειες και ε ντομα Rhizomania και Polymyxa betae κτλ.

53 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ-4 Σημερινε ς δυνατο τητες παροχη ς οδηγιω ν Διαγνωστικη ς Φυτιατρικη ς Ινστιτούτα προστασίας Φυτών Εργαστήρια Πανεπιστημίων ή Φυτοπαθολόγοι, Εντομολόγοι, Ζιζανιολόγοι εφαρμογής που μπορεί να κάνουν διάγνωση. Σήμερα όμως οι εξειδικευμένοι, επαγγελματικά ενήμεροι Φυτίατροι ειδικά για τις χώρες με σύνθετη και ποικίλη γεωργία λείπουν, δημιουργώντας προβλήματα στη ορθή διάγνωση και διαχείριση ασθενειών και εχθρών των φυτών.

54 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ-5 Εμπειρικοί φυτίατροι τον 21ο αιώνα? Πολλοί θεωρου νο τι η κα λυψη αναγκω ν στη διαγνωστική φυτιατρική μπορεί ακο μη να στηρι ζεται σε γενικε ςγνω σεις φυτικη ςπαραγωγη ς και απλω ς αποκτω ντας εμπειρικά γνω σεις με την καθημερινή πρακτική εξάσκηση. Αλλά μια τε τοια προσφορά υπηρεσιάς βασι ζεται σε ανεπαρκή επιφανειακή γνω ση, εμπειρικη πληροφο ρηση η ακο μη και σε αχαρακτη ριστες δραστηριο τητες χωρι ς κριτη ρια επιστημονικη ς δεοντολογιάς. Και δυστυχω ςτου το οδηγει σε τραγικα εσφαλμε νες διαγνω σεις και προτα σεις αντιμετω πισης με αρνητικε ς οικονομικε ς και περιβαλλοντικε ς επιπτω σεις.

55 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ-6 Ε τσι θεωρώ ο τι ει ναι αυτονοήτηηανα γκη των Εξειδικευμε νων και στον τομεά της Εφαρμοσμε νης Φυτιατρικη ς Εκει νων που θα επισκεφθου ν τους αγρου ς, τα δενδροκομειά, τα θερμοκη πια και θα εξετα σουν τα σχετικα προβλη ματα, θα μελετη σουν τα συμπτω ματα, θα διαγνω σουν τα αι τια, θα ταυτοποιη σουν εχθρου ς και ζιζα νια και θα υποδει ξουν τις λυ σεις. Εκει νων που θα επικοινωνη σουν με τα Ινστιτου τα θα ενημερω σουν ο που ει ναι αναγκαιό και Εκει νων που μεταφε ρουν στην εφαρμογη τα νεά δεδομε να της ε ρευνας. Εκει νων που θα επισημα νουν και θα αναδείξουν τα νεά προβλη ματα.

56 Το προ βλημα της ορθής φυτιατρικής δια γνωσης Προφανω ς οι περισσο τερες των περιπτω σεων θα μπορου σαν να διαγνωστου ν σεκαλω ς εξοπλισμε να και στελεχωμε να με φυτιάτρους διαγνωστικα κε ντρα. Εν του τοις φοβα μαι πως το 90% των διαγνω σεων πραγματοποιει ται αναγκαστικα απο α πειρους αυτοαποκαλου μενους διαγνω στες σε ο λο τον κο σμο.

57 TJAMOS Phytopathology News May 2010 Letter to the Editor Establishing Phytiatry as a New Science in Universities It is evident that the vast science of agriculture desperately needs the establishment of a separate field of plant health sciences called plant medicine, known as Phytiatry in Greek and analogous to veterinary science. Indeed, the apparent lack of inspiration and interest of candidate students to study plant pathology, due to the uncertainty in obtaining future jobs (only research centers and university departments offer limited job opportunities) and the lack of attractiveness of our important discipline, necessitate a revolution in educating students in various plant health disciplines. Thus, I strongly support the idea of educating scientists in the field of plant medicine since several scattered sciences dealing with plant health will come closer and create undergraduate programs for plant doctors of preferably a four- to five-year duration. This will also fill the enormous gap of missing specialists in the private sector.

58 The UF Plant Medicine Program has served as a model for similar Programs in the USA and internationally including: Japan, Hosei University/University of Tokyo South Korea, Chungbuk National University (Department of Plant Medicine) Taiwan, National Taiwan University; National Chiayi University; National Pingtung University of Science and Technology (Dept. of Plant Medicine) USA, University of Nebraska Thailand, Maejo University (cooperative agreement completed) Egypt, Mansoura University (cooperative agreement in progress)

59 Terms relative to Phytiatry used by relevant international scientific societies Regardless of the existence of hundreds of international scientific societies devoted to the plant health sciences, currently new societies use the term Phytiatry or Plant Medicine such as in Switzerland and Germany. The Swiss Society for Phytiatry The German Phytomedical Society (DPG)

60

61 The German Phytomedical Society (DPG) The German Phytomedical Society (DPG) is the largest scientific association in plant production in Germany The Society is membership-based 1200 members, are professionals within the entire field of phytomedicine Science for Practice Phytomedicine is the science of plant disorders (whether biotic or abiotic), their diagnosis, management and control.

62 Hellenic Society of Phytiatry The Hellenic Society of Phytiatry was established in Greece in 2009

63 British Society for Plant Pathology November 2012 Η έλλειψη Φυτοπαθολόγων θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των δένδρων και των καλλιεργειών. Η έκθεση επικεντρώνεται στην επίπτωση από την απώλεια της επιδεξιότητας και εξειδίκευσης στη φυτοπαθολογία Plant pathology has been lost completely or greatly reduced at 11 universities and only 1 in 7 universities now provide practical classes in plant pathology This threatens Britain's ability to combat new diseases of trees and crop as they show a serious decline in teaching and research on plant diseases in British universities and colleges. For example University of Bristol, has appointed very few plant pathologists in the last 20 years. Many of those lecturers who remain are aged over 50. There are now very few UK experts left in diseases of trees and vegetables. Plant pathology education in Britain needs to be revived, to reverse the decline in expertise and to give farmers and foresters better ways of controlling these diseases

64 British Society for Plant Pathology November 2012 We need well trained scientists and specialists to protect the vital food and crops we need worldwide Teaching students to recognise a few common plant diseases isn t good enough. If we truly want food security, we need to invest in the next generation of plant pathologists So they have the knowledge and skills to identify and treat existing and new diseases.

65 Καιρός να τολμήσουν αυτοί που μπορούν να χαράξουν νέες ρηξικέλευθες διαδρομές στην γεωπονική παιδεία... Εμείς εισηγούμεθα: Συμπερασματικά 1. την αντικατάσταση του όρου Φυτοπροστασία με τον όρο Εφαρμοσμένη Φυτιατρική. Ο όρος Φυτιατρική να χρησιμοποιείται από τούδε για την ολοκληρωμένη πολυκλαδική επιστήμη 2. τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου των γεωπονικών σπουδών ώστε να περιέχουν τις Φυτιατρικές επιστήμες σε προ- καισεελληνικόκαικυρίωςσεαγγλόφωνο μεταπτυχιακό επίπεδο. 3. την καθιέρωση της Φυτιατρικής ως διακριτής και ανεξάρτητης επιστήμης, παράλληλης με τις άλλες γεωπονικές επιστήμες και όχι ενσωματωμένης σ αυτές. 4. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ελκυστικού επαγγέλματος γενικών ή εξειδικευμένων Φυτιάτρων εντός του ΓΕΩΤΕ και αναγνωριζόμενων από την Πολιτεία. Φυτιάτρων ικανών να προσφέρουν εξειδικευμένη, ποιοτική και ασφαλή υπηρεσία στους συναδέλφους γεωπόνους στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά Ιδρύματα και στην παγκόσμια γεωργία. 5. Πρωτοβουλία και δράση που θα στηριχθεί και από το ΓΕΩΤΕ ως ένα πρωτοπόρο βήμα για την αναβάθμιση ανανέωση και κάλυψη των αναγκών σε έρευνα και την εφαρμογή και πράξη (γεωργία, περιβάλλον και οικονομία παγκοσμίως.

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ (PHYTIATRY/PLANT MEDICINE) ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Φυτιατρική, Φυτοπροστασία και Φυτοϋγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE:

ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE: ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ- PHYTIATRY/PLANT MEDICINE: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Δενδροκομία Γεωργία ανθοκομία Φυτοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος)

274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος) 274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος) Ίδρυση και Φυσιογνωμία του Τμήματος Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ιδρύθηκε το 1984. Η εκπαιδευτική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα διαγνωστικής

Προβλήματα διαγνωστικής Προβλήματα διαγνωστικής ΞΕΝΙΣΤΗΣ 1. Χρόνος 2. Ορθότητα 3. Ακρίβεια ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΤΕΤΡΑΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Το σημαντικότερο πέραν της ορθότητας και της ακρίβειας

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Γεωπονική εκπαίδευση ως πυλώνας για επιτυχή επαγγελματική αποκατάσταση

Σύγχρονη Γεωπονική εκπαίδευση ως πυλώνας για επιτυχή επαγγελματική αποκατάσταση Σύγχρονη Γεωπονική εκπαίδευση ως πυλώνας για επιτυχή επαγγελματική αποκατάσταση Ελευθέριος Κ. Τζάμος Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μια ρηξικέλευθη πρόταση Η Φυτιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Σπουδών ακαδηµαϊκού έτους

Πρόγραµµα Σπουδών ακαδηµαϊκού έτους Πρόγραµµα Σπουδών ακαδηµαϊκού έτους 201-2016 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Γενική και Ανόργανη Χηµεία Μαθηµατικά 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Γενετική Λειτουργική Ανατοµία Φυτών Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας 4 Εισαγωγή στη Γεωπονία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ:

ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ: 15ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, Κέρκυρα 2010 ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΑΤΡΙΚΗ: Εκσυγχρονισμός της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ως απαίτηση θεωρητικών αλλά και εφαρμοσμένων προκλήσεων στην ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας πρέπει να ανταποκρίνεται στην εξαγωγή επιστημόνων Γεωπόνων Βιοτεχνολόγων ικανών να μελετούν, να αντιμετωπίζουν και να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 6142 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους ασχολούνται

Διαβάστε περισσότερα

273 Γεωπονίας Θεσσαλονίκης

273 Γεωπονίας Θεσσαλονίκης 273 Γεωπονίας Θεσσαλονίκης Σκοπός Το Τμήμα έχει σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ικανών στο σχεδιασμό, στην κατάρτιση και την εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων, με απώτερο στόχο την αύξηση της γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλοι σπουδών. Τίτλοι σπουδών

Τίτλοι σπουδών. Τίτλοι σπουδών ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Γεωργία Βοτανική Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Ονοματεπώνυμο ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:Γεωργία Βοτανική Αρωματικά & Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλοι σπουδών. Τίτλοι σπουδών

Τίτλοι σπουδών. Τίτλοι σπουδών ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:Γεωργία Βοτανική Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Γεωργία Βοτανική Αρωματικά & Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Προσωπικό. (ειδικό εκπαιδευτικό) (εκλεγμένο) (ενταγμένο) ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Ακαδημαϊκό Προσωπικό. (ειδικό εκπαιδευτικό) (εκλεγμένο) (ενταγμένο) ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ακαδημαϊκό (εκλεγμένο) Ανδρέας Κατσιώτης, Πρόεδρος Τμήματος Δημήτρης Τσάλτας Αναπληρωτής Βασίλης Φωτόπουλος Επίκουρος Δέσποινα Μιλτιάδου Επίκουρη Καθηγήτρια Γιώργος Μαγγανάρης Επίκουρος (ειδικό εκπαιδευτικό)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισα 06/10/2016 ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Τομέας: Ενιαίος Δενδροκομία, Γεωργία, Ανθοκομία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Τομέας: Ενιαίος Δενδροκομία, Γεωργία, Ανθοκομία, Φυτοπροστασία, Λαχανοκομία, Συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γεωπονίας. Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Γεωπονίας. Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπουδές στο: Τμήμα Γεωπονίας Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Καραμανώλη, Επ. Καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτού Ετυμολογία Γεωπόνος < γεω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή. Σκοπός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή. Σκοπός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή Η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στις μέρες μας. Μαστίζει παιδιά από μικρές ηλικίες μέχρι και σε εφήβους. Συντείνουν αρκετοί παράγοντες που ένα παιδί γίνεται παχύσαρκο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισα 16/09/2016 Προκήρυξη Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3838/4-7-2016 ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχν. Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Τομέας: Ενιαίος Δενδροκομία, Γεωργία, Ανθοκομία, Φυτοπροστασία, Λαχανοκομία, Συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γεωπόνος. Πληροφορίες: Αθηνά Παυλάτου-Βε Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ E-mail: ave@agro.auth.gr

Ο Γεωπόνος. Πληροφορίες: Αθηνά Παυλάτου-Βε Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ E-mail: ave@agro.auth.gr Ο Γεωπόνος Πληροφορίες: Αθηνά Παυλάτου-Βε Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ E-mail: ave@agro.auth.gr Τι κάνει ο Γεωπόνος Ο Γεωπόνος: Αναλύει τα φαινόμενα της αναπαραγωγής και ανάπτυξης των παραγωγικών φυτών και ζώων

Διαβάστε περισσότερα

Entrepreneurship in Greece. Antonis Tsiflis

Entrepreneurship in Greece. Antonis Tsiflis Entrepreneurship in Greece Antonis Tsiflis About GEM Global Entrepreneurship Monitor is the only project that monitors entrepreneurship worldwide over time 69 countries in 2012 Greece participating since

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Μαθήματα Γεωπονικής Παιδείας (72 ECTS) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ Κωδικός Μάθημα ECTS

Πίνακας 1. Μαθήματα Γεωπονικής Παιδείας (72 ECTS) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ Κωδικός Μάθημα ECTS ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 201-16 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ Από το ακαδημαϊκό έτος 201-2016

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Επίκαιρα Θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Σταμάτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕ ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ STUDY PHOTOVOLTAIC PARK WITH SUBSTATIONS

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Κατευθυντήριες Γραμμές Γεωργικής Πρακτικής και Συγκομιδής, Α.Φ.Φ.

Λέξεις κλειδιά: Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Κατευθυντήριες Γραμμές Γεωργικής Πρακτικής και Συγκομιδής, Α.Φ.Φ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναντίρρητα στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποδίδεται τεράστια σημασία τόσο για το άρωμα τους όσο και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που προέρχονται είτε από ξηρά δρόγη είτε από τα αιθέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Τμήμα Ιατρικών Eργαστηρίων

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Τμήμα Ιατρικών Eργαστηρίων ΤΕΙ Θεσσαλίας - Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Τμήμα Ιατρικών Eργαστηρίων Λάρισα 05/09/2013 Προκήρυξη Αριθμός Πρωτοκόλλου: 4292/3-7-2013 ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος Βιοχημεία ή Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment

ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment -1- B. Content - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - C. Speakers/ Presentations/ Sessions - 6 - - 7 - D. Posters/ Poster sessions E. Organisation and coordination

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Πτυχιακή εργασία ΑΡΩΜΑΤΙΚA ΕΛΑΙΟΛΑΔA. Θάλεια Πισσίδου

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Πτυχιακή εργασία ΑΡΩΜΑΤΙΚA ΕΛΑΙΟΛΑΔA. Θάλεια Πισσίδου Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Πτυχιακή εργασία ΑΡΩΜΑΤΙΚA ΕΛΑΙΟΛΑΔA Θάλεια Πισσίδου Λεμεσός, Μάιος 2017 2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ Λεμεσός, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

(Biomass utilization for electric energy production)

(Biomass utilization for electric energy production) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ T.Ε.I. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Συνεπιβλέπουσα: ΕΡΙΕΤΤΑ Ι. ΖΟΥΝΤΟΥΡΙΔΟΥ, Παν. Υπότροφος

Διαβάστε περισσότερα

þÿÿ ÁÌ» Â Ä Å ¹µÅ Å½Ä ÃÄ

þÿÿ ÁÌ» Â Ä Å ¹µÅ Å½Ä ÃÄ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015 þÿÿ ÁÌ» Â Ä Å ¹µÅ Å½Ä ÃÄ þÿ ¹±Çµ Á¹Ã ºÁ õɽ ÃÄ ÃÇ» Tokatzoglou,

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια - University Θα ήθελα να εγγραφώ σε πανεπιστήμιο. Stating that you want to enroll Θα ήθελα να γραφτώ για. Stating that you want to apply for a course ένα προπτυχιακό ένα μεταπτυχιακό ένα διδακτορικό πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών http://www.ucy.ac.cy/goto/biosci/el-gr/home.aspx ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Μελετά ό,τι έχει σχέση με τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας, από το μικροσκοπικό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΤΡΙΤΗ 01/09/2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΤΡΙΤΗ 01/09/2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ 01/09/2015 8-10 21, 22, 23 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ (732) (721) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 02/02/2015 8-10 21, 22, 23 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ (732) (721)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Οργανική Χημεία ΘΕΩΡΙΑ Οργανική Χημεία και Ρύποι στο Περιβάλλον Οργανική Χημεία ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦ, Ι3,Ι6, Ι6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι4,Ι6

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Οργανική Χημεία ΘΕΩΡΙΑ Οργανική Χημεία και Ρύποι στο Περιβάλλον Οργανική Χημεία ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦ, Ι3,Ι6, Ι6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι4,Ι6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΤΟΣ 1 ο 31-8-2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 11.00-13.00 Οικολογία και Βιοποικιλότητα Οικολογία,Οικολογία Διατήρηση Βιοποικιλότητας, Διαχείριση οικοσυστημάτων ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦ, Ι3,Ι6, Ι6 Σφουγγάρης,Χριστάκης,Μπαρτζιάλης,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΒΑΘΜΙΔΑ EMAIL 1 ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ 2 ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΒΑΘΜΙΔΑ EMAIL 1 ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ 2 ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΠ, ΔΕΠ, ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Εμπειρία της αξιολόγησης του Τμήματος Χημείας Διαδικασία, Εσωτ. & Eξωτ. Αξιολόγηση, Προβολή Έργου, Παρατηρήσεις, Συμπεράσματα

Η Εμπειρία της αξιολόγησης του Τμήματος Χημείας Διαδικασία, Εσωτ. & Eξωτ. Αξιολόγηση, Προβολή Έργου, Παρατηρήσεις, Συμπεράσματα ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΔΙΠ-Παν. Πατρών Πάτρα, 12 Φεβρουαρίου 2013 Η Εμπειρία της αξιολόγησης του Τμήματος Χημείας Διαδικασία, Εσωτ. & Eξωτ. Αξιολόγηση, Προβολή Έργου, Παρατηρήσεις, Συμπεράσματα Καθηγητής Νίκος Καραμάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ ΚΑ ΔΚΠΑΙΓΔΤΣΙΚΗ ΔΙΡΑ ΣΔΛΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ

ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ ΚΑ ΔΚΠΑΙΓΔΤΣΙΚΗ ΔΙΡΑ ΣΔΛΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ Δ ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ ΚΑ ΔΚΠΑΙΓΔΤΣΙΚΗ ΔΙΡΑ ΣΜΖΜΑ ΓΔΝΗΚΖ ΓΗΟΗΚΖΖ ΣΔΛΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ Θέκα: «Ζ εθαξκνγή εξγαιείσλ Γηνίθεζεο Οιηθήο Πνηφηεηαο ζην Γεκφζην θαη Ηδησηηθφ ηνκέα: Ζ πεξίπησζε ηνπ Κνηλνχ Πιαηζίνπ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΣΛΟ: Ζ ΥΡΖΖ ΒΗΟΛΟΓΗΚΧΝ ΠΡΟΗΟΝΣΧΝ ΣΟΝ ΑΓΡΟΣΟΤΡΗΜΟ

ΣΗΣΛΟ: Ζ ΥΡΖΖ ΒΗΟΛΟΓΗΚΧΝ ΠΡΟΗΟΝΣΧΝ ΣΟΝ ΑΓΡΟΣΟΤΡΗΜΟ ΑΛΔΞΑΝΓΡΔΗΟ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΚΟ ΔΚΠΑΗΓΔΤΣΗΚΟ ΗΓΡΤΜΑ ΘΔΑΛΟΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΑ ΓΔΧΠΟΝΗΑ ΣΜΖΜΑ ΦΤΣΗΚΖ ΠΑΡΑΓΧΓΖ ΣΗΣΛΟ: Ζ ΥΡΖΖ ΒΗΟΛΟΓΗΚΧΝ ΠΡΟΗΟΝΣΧΝ ΣΟΝ ΑΓΡΟΣΟΤΡΗΜΟ ΓΚΟΓΚΗΓΟΤ ΗΧΑΝΝΑ Α.Μ:186/99 Δπηβιέπωλ θαζεγεηήο:παλασο

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαικό έτος : 2015

Ακαδηµαικό έτος : 2015 Εξάµηνο : 1ο 08:30-09:15 ΓΕΝΕΤΙΚΗ (4) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ (Φασσέας/Καραµπουρνιώτης/Α βαλάκις) ΓΕΝ. ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ (Γεωργίου/Παππάς) 09:30-10:15 ΓΕΝΕΤΙΚΗ (4) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ (Φασσέας/Καραµπουρνιώτης/Α

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your

Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your GP practice in Islington Σε όλα τα Ιατρεία Οικογενειακού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΥ Ημερομηνία Διδάσκων Μάθημα Ώρα Αίθουσα Τρίτη 6_Ιουν Βρύζας Ζήσης Γεωργική Φαρμακολογία 08:00-10:00 Αμφιθέατρο Α Βρύζας Ζήσης Γεωργία & Ρύπανση Υδάτινων Οικοσυστημάτων 10:00-12:00 Αμφ. Α, Αίθ. Δ Μαλέσιος

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»

«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Σχολή Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής Κτηνιατρική Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το franchising ( δικαιόχρηση ) ως µέθοδος ανάπτυξης των επιχειρήσεων λιανικού εµπορίου

Διαβάστε περισσότερα

(ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - Ι 3, Ι4) (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ι 3,Ι 4,Ι 6) (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ι 3,Ι4,Ι6)

(ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - Ι 3, Ι4) (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ι 3,Ι 4,Ι 6) (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ι 3,Ι4,Ι6) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο 23-1-2017 ΔΕΥΤΕΡΑ 9.00-11.00 Οικολογία και Βιοποικιλότητα (-ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΣΟΓΕΙΟΥ Ι3,Ι4,Ι6 24-1-2017 ΤΡΙΤΗ 25-1-2017 ΤΕΤΑΡΤΗ 9.00-11.00

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του ν. 368/2008 (ΦΕΚ 148/Α /6-7-2008) «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γ.Γ. CYMEPA

Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γ.Γ. CYMEPA Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γ.Γ. CYMEPA CYMEPA Cyprus Marine Environment Protection Association Αυτόνομος μη-κυβερνητικός οργανισμός Ιδρύθηκε το 1992 Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μέλος του FEE Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. «Θεσμικό Πλαίσιο Φωτοβολταïκών Συστημάτων- Βέλτιστη Απόδοση Μέσω Τρόπων Στήριξης»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. «Θεσμικό Πλαίσιο Φωτοβολταïκών Συστημάτων- Βέλτιστη Απόδοση Μέσω Τρόπων Στήριξης» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ «Θεσμικό Πλαίσιο Φωτοβολταïκών Συστημάτων- Βέλτιστη Απόδοση Μέσω Τρόπων Στήριξης» Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door Right Rear Door Let's now finish the door hinge saga with the right rear door You may have been already guessed my steps, so there is not much to describe in detail. Old upper one file:///c /Documents

Διαβάστε περισσότερα

PUBLICATION. Participation of POLYTECH in the 10th Pan-Hellenic Conference on Informatics. April 15, Nafplio

PUBLICATION. Participation of POLYTECH in the 10th Pan-Hellenic Conference on Informatics. April 15, Nafplio Participation of POLYTECH in the 10th Pan-Hellenic Conference on Informatics Nafplio 15.4.2016 POLYTECH will participate as a sponsor and speaker in the 10th Pan-Hellenic Conference on Informatics organized

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Σ. ΛΑΠΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

15/01/2015 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών 09:07:38

15/01/2015 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών 09:07:38 Εξάµηνο : 1 44 ΑΓΓΛΙΚΑ I Εργ.:ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ 5 Ξένη Γλώσσα Μονάδες Θεωρίας : 2 Μονάδες Εργαστηρίου : 0 160 ΓΕΝ. ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Εργ.:ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 545 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑ 1 Θεωρία Μονάδες Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

(ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - Ι 3)

(ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - Ι 3) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο 20-1-2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 9.00-11.00 Φυσική (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - Ι 3) Κίττας-Λαμπάκης Ζούμπας 21-1-2014 ΤΡΙΤΗ 22-1-2014 ΤΕΤΑΡΤΗ 9.00-11.00

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική των Καταστροφών: Η άλλη διάσταση της Επείγουσας Ιατρικής

Ιατρική των Καταστροφών: Η άλλη διάσταση της Επείγουσας Ιατρικής Ιατρική των Καταστροφών: Η άλλη διάσταση της Επείγουσας Ιατρικής ηµήτριος Γ. Πύρρος, MD, EMDM /ντης Ιατρικών Υπηρεσιών, ΚΥ ΕΚΑΒ President-elect, elect, WADEM Ορισµοί Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ορισµοί για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΕΥΧΟΣ Νο 110 - Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2014 Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Ελλάδα για την φωτογραφία Blue + Yellow = Green στον διαγωνισμό 2014 του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ο ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ο ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ο ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (2012-2013) Φ.Π. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Χ. Νάκας

Διαβάστε περισσότερα

υγεία των νοσηλευτών που συστηματικά εμπλέκονται στην παρασκευή και χορήγηση τους.

υγεία των νοσηλευτών που συστηματικά εμπλέκονται στην παρασκευή και χορήγηση τους. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί οτι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευτών που συστηματικά εμπλέκονται στην παρασκευή και χορήγηση τους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Σπουδάστρια: Διαούρτη Ειρήνη Δήμητρα Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Downloaded from HEPHAESTUS Repository, Neapolis University institutional repository

Downloaded from HEPHAESTUS Repository, Neapolis University institutional repository Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2017 þÿ ¹µÁµÍ½ à Äɽ À»¹Ä¹ºÎ½ Ä Å þÿ³¹± Ä ±»º Ì» º±¹ µ½ µçì¼µ½ þÿµ½ãé¼

Διαβάστε περισσότερα

HIV HIV HIV HIV AIDS 3 :.1 /-,**1 +332

HIV HIV HIV HIV AIDS 3 :.1 /-,**1 +332 ,**1 The Japanese Society for AIDS Research The Journal of AIDS Research +,, +,, +,, + -. / 0 1 +, -. / 0 1 : :,**- +,**. 1..+ - : +** 22 HIV AIDS HIV HIV AIDS : HIV AIDS HIV :HIV AIDS 3 :.1 /-,**1 HIV

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΟΥΜΟΝΙΣΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΑΣΠΕΡΓΙΛΛΟΥΣ Λία Μάρκου Λεμεσός 2016 i ii ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΛΕΙΩ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 2009-2010. Ειδίκευσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ

ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΛΕΙΩ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 2009-2010. Ειδίκευσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΛΕΙΩ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 2009-2010 ιπλωµατική Εργασία για την απόκτηση Μεταπτυχιακού ιπλώµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερική και ΕξωτερικήΑξιολόγηση: Πορίσματα και Ευκαιρίες Βελτίωσης Αντώνης Ζαμπέλας

Εσωτερική και ΕξωτερικήΑξιολόγηση: Πορίσματα και Ευκαιρίες Βελτίωσης Αντώνης Ζαμπέλας Εσωτερική και ΕξωτερικήΑξιολόγηση: Πορίσματα και Ευκαιρίες Βελτίωσης Αντώνης Ζαμπέλας Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Θρησκευτική Ετερότητα: εθνικές και θρησκευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη χρήση βιβλιομετρικών δεικτών

Αξιολόγηση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη χρήση βιβλιομετρικών δεικτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟ.ΔI.Π.) Αξιολόγηση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη χρήση βιβλιομετρικών δεικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Λεμεσός 2012 i ii ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΣΟΚΚΑ Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Εκπαίδευση: Μέσο ανάπτυξης του ανθρώπινου παράγοντα και εργαλείο διοικητικής µεταρρύθµισης Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Finite Field Problems: Solutions

Finite Field Problems: Solutions Finite Field Problems: Solutions 1. Let f = x 2 +1 Z 11 [x] and let F = Z 11 [x]/(f), a field. Let Solution: F =11 2 = 121, so F = 121 1 = 120. The possible orders are the divisors of 120. Solution: The

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΕΤΔΑ ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 για εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και εφεξής

Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΕΤΔΑ ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 για εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και εφεξής Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΕΤΔΑ ακαδημαϊκού έτους 205-206 για εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 204-205 και εφεξής ο Εξάμηνο 555 Μαθηματικά 4 Θ ΑΦΠΓΜ 2 565 Φυσική 5 (3Θ+2E) ΓΒ 3 60 Γενική

Διαβάστε περισσότερα

758 -Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο)

758 -Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο) 78 -Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο) ΠΕΡΙΕΧΟΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ-ΚΡΗΤΗΣ Α. Αποστολή του Τμήματος Το Τμήμα έχει ως αποστολή την προαγωγή, την ανάπτυξη και μετάδοση των καταλλήλων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλήματος σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον από Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας

Επίλυση Προβλήματος σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον από Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας Επίλυση Προβλήματος σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον από Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας Γ. Φεσάκης, Ε. Γουλή, Ε. Μαυρουδή Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Σταδιοδρομία 2014. Κωνσταντίνος Βοσκαρίδης 30-11-2014. Τμήμα Βιολογικών Επιστημών & Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σταδιοδρομία 2014. Κωνσταντίνος Βοσκαρίδης 30-11-2014. Τμήμα Βιολογικών Επιστημών & Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Επάγγελμα: Γενετιστής - Μοριακός Βιολόγος Σταδιοδρομία 2014 Κωνσταντίνος Βοσκαρίδης Τμήμα Βιολογικών Επιστημών & Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κύπρου 30-11-2014 20 Νοεμβρίου, 2010 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Παναγιώτου Νεοφύτα 2008969752 Επιβλέπων καθηγητής Δρ. Νίκος Μίτλεττον,

Διαβάστε περισσότερα

PVC + ABS Door Panels

PVC + ABS Door Panels PVC + ABS Door Panels Η εταιρεία «ΤΕΧΝΗ Α.Ε.» ιδρύθηκε στην Ξάνθη, το 1988 με αντικείμενο τις ηλεκτροστατικές βαφές μετάλλων. Με σταθερά ανοδική πορεία, καταφέρνει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της

Διαβάστε περισσότερα

Τιμές Αναφοράς στα Παιδιά και τους Εφήβους και ο Ρόλος της ΕΕΚΧ ΚΒ

Τιμές Αναφοράς στα Παιδιά και τους Εφήβους και ο Ρόλος της ΕΕΚΧ ΚΒ Τιμές Αναφοράς στα Παιδιά και τους Εφήβους και ο Ρόλος της ΕΕΚΧ ΚΒ Ιωάννης Παπασωτηρίου, PhD, Eur Clin Chem Δ/ντης Βιοχημικού Τμήματος ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑγίαΣοφία», Αθήνα Although published data exists for

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.aua.gr/ Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενο και αποτελείται από επτά (7) ανεξάρτητα Ακαδημαϊκά Τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE We would like to invite you to participate in GAMIAN- Europe research project. You should only participate if you want to and choosing

Διαβάστε περισσότερα

þÿ Ç»¹º ³µÃ ± : Ãż²» Ä Â

þÿ Ç»¹º ³µÃ ± : Ãż²» Ä Â Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015 þÿ Ç»¹º ³µÃ ± : Ãż²» Ä Â þÿãå½±¹ã ¼±Ä¹º  ½ ¼ Ãͽ  þÿ±à ĵ»µÃ¼±Ä¹º

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ

ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ FRAMME LIFE 08 NAT//GR//000533 ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ Το FRAMME, "Μεθοδολογία Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Μεσογειακών Δασών - Ασφάλεια & Αποδοτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζοντας τον μελλοντικό δάσκαλο για το ψηφιακό σχολείο

Προετοιμάζοντας τον μελλοντικό δάσκαλο για το ψηφιακό σχολείο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής» Φλώρινα, 20-22 Απριλίου 2012 Προετοιμάζοντας τον μελλοντικό δάσκαλο για το ψηφιακό σχολείο Δ. Πλατή 1, Ι. Μπέλλου 2, Τ. Α. Μικρόπουλος 1 1 Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΖΕΡΒΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΛΕΞΟ ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΕΞΟ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΖΕΡΒΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ 1 Β ΕΞΑΜΗΝΟ 04-09-2012 ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΣΑΛΑΧΑΣ- Κορομπέλης ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Τσιρόπουλος Φ. Τσακμάκη- Ε. Γκόλια Τομαρά ΠΕΜΠΤΗ Γενική Ζωοτεχνία (ΑΜΦΙΘ. Φ.Π.) Κατσούλης Καραμούτης

Ν. Τσιρόπουλος Φ. Τσακμάκη- Ε. Γκόλια Τομαρά ΠΕΜΠΤΗ Γενική Ζωοτεχνία (ΑΜΦΙΘ. Φ.Π.) Κατσούλης Καραμούτης ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2008-2009 ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο 26-1-2009 ΔΕΥΤΕΡΑ Μορφολογία- Ανατομία Φυτών ( Ι 4-Ι 6) Ε. Βαρδαβάκης Σκουφογιάννη-Μπαρτζιάλης 27-1-2009 ΤΡΙΤΗ 28-1-2009 ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2 ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ APPLICATION FORM FOR GREEK APPLICANTS. 1. Τίτλος Κοινού Ερευνητικού Σχεδίου:... Title of joint project:...

ΑΙΤΗΣΗ APPLICATION FORM FOR GREEK APPLICANTS. 1. Τίτλος Κοινού Ερευνητικού Σχεδίου:... Title of joint project:... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ Συνεδρία αρ. 9/06.05.2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ Συνεδρία αρ. 9/06.05.2014 9η Συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής (αρ. 9/06-05-14) σελ. 1 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ Συνεδρία αρ. 9/06.05.2014 Η Κοσμητεία της Σχολής Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Ασφάλεια των τροφίμων food safety from farm to fork

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Ασφάλεια των τροφίμων food safety from farm to fork ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Ασφάλεια των τροφίμων food safety from farm to fork Δρ. Κων/νος Μπαρμπέρης Προϊστάμενος Δ/νσης Εργαστηριακών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Φ.Π. Ο10) Μορφολογία- Ανατομία Φυτών (ΑμφΦ.Π.)

Φυσική (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Φ.Π. Ο10) Μορφολογία- Ανατομία Φυτών (ΑμφΦ.Π.) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο 23-1-2012 ΔΕΥΤΕΡΑ 9.00-11.00 Γενική και Ανόργανη Χημεία(Ι 4 Ι 6 Ι 3) Ν. Τσιρόπουλος Αγγελάκη -Λάφης -Γκόλια 24-1-2012 ΤΡΙΤΗ 13.00-15.00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 382 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων, με βάση τις εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Διπλωματική εργασία στο μάθημα «ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα