Τα Mαθητικά τα Xρόνια...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα Mαθητικά τα Xρόνια..."

Transcript

1 Τεύχος: 2 Μάιος 2012 Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι όχι μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός αλλά είναι και η ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε απόψεις και στάσεις ζωής απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Το 2012 είναι χρονιά των Ολυμπιακών και Παραολομπιακών Αγώνων του Λονδίνου και με αφορμή το σπουδαίο αυτό γεγονός πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας με πρωτοβουλία και ευθύνη του γυμναστή μας κ. Νίκου Παπαδούλη μια σειρά από δράσεις που σκοπό είχαν όχι μόνο να αποκτήσουν οι μαθητές μας γνώσεις, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον καλώς εννοούμενο αθλητισμό. Επιπλέον, προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον γνωστό συντοπίτη μας και αθλητή κολύμβησης κ. Μιχάλη Λεμονή. Ένα νέο άνθρωπο που παρά τις ιδιαιτερότητες του έχει κάνει μια σπουδαία διαδρομή στην προσωπική του ζωή, αλλά και στον αθλητικό χώρο. Ο κ. Λεμονής μίλησε στα παιδιά για την αξία της κάθε προσπάθειας μα και για την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές πολλών συνανθρώπων μας απέναντι στα άτομα με ιδιαιτερότητες. Συζητήσαμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας μαζί του και θαυμάσαμε το ήθος, τη δύναμη της ψυχής που διακρίνει τον άνθρωποαθλητή Μιχάλη Λεμονή, το θάρρος και το κουράγιο που αποπνέει η παρουσία και ο λόγος του. Κι όπως ο ίδιος μας είπε, «Είμαι εδώ γιατί θέλω να σας πω ότι αυσκοπός δεν είναι η διάκριση, αλλά η προσπάθεια. Μέσα από την προσπάθεια γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Δεν υπάρχουν εμπόδια. Παραολυμπιακοί αγώνες και Άτομα με Ιδιαιτερότητες Ένα μάθημα ζωής! Εμείς, όταν έχουμε θέληση και πίστη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω σε υποδομές και παιδεία. Κι έτσι πολλές φορές, τα άτομα με ιδιαιτερότητες δεν εισπράττουν το ενδιαφέρον και κυρίως το σεβασμό που αξίζουν. Γι αυτό η ευθύνη της οικογένειας και του σχολείου είναι πολύ μεγάλη.» Λόγια καρδιάς που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Όταν έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού νιώσαμε όλοι πως αποχαιρετούσαμε ένα καλό φίλο, ένα δικό μας άνθρωπο που θα περιμένουμε με πολλή χαρά να τον ξανασυναντήσουμε στο σχολείο μας για να μάθουμε και να πάρουμε ακόμη περισσότερα. Τα χρειαζόμαστε άλλωστε αυτά τα μηνύματα, για την αδιάκοπη προσπάθεια, την ακλόνητη πίστη στις δυνατότητές μας, τα υψηλά ιδανικά, την αταλάντευτη αποφασιστικότητα, το αγωνιστικό ήθος, που έχουν εκλείψει πλέον από την επικαιρότητα και την καθημερινότητά μας. Άνθρωποι, και μάλιστα νέοι, με τέτοια χαρακτηριστικά, μπορούν και πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά μας μέσα σε καιρούς όπου όλα απαξιώνονται και εκφυλίζονται στερώντας την ελπίδα και το όραμα από τη νεολαία μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον κ. Λεμονή και τον προπονητή του κ. Πλουτινάκη για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας. Θα περιμένουμε με πολλή μεγάλη χαρά να ξανασυναντηθούμε την επόμενη σχολική χρονιά!

2 2 Γνωριμία με το παρελθόν: επίσκεψη στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» Ένα διαφορετικό μάθημα για την παράδοση του τόπου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά της Α και της Β τάξης του σχολείου μας. Ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής των κρητικών πολλά χρόνια πριν, τότε που η ζωή των ανθρώπων ήταν δεμένη με τη φύση και τα προϊόντα που έπαιρναν από αυτή. Η επίσκεψη μας στο «Μουσείο Λυχνοστάτης» ξεκίνησε με την ερμηνεία της ονομασίας του μουσείου: λυχνοστάτης ήταν η βάση που χρησιμοποιούσαν παλιά για να στερεώνουν τον λύχνο, το «φωτιστικό» των ανθρώπων πριν αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και που για ν ανάψει ήταν απαραίτητο το ελαιόλαδο. Είδαν πως ήταν περίπου ένα κρητικό σπίτι στο χωριό και στην πόλη και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ανθρώπων τότε. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, έκανε στα παιδιά το σχολείο εκείνης της άλλης εποχής. Ένα σχολείο με ξύλινα θρανία, με μπλε ποδιές, με κοντυλοφόρους, με μαυροπίνακα και κιμωλίες αλλά και με πειθαρχία, φόβο και ξύλο στα χέρια με τη «βίτσα» για τα πολύ άτακτα παιδιά. Παρ όλα αυτά τα μικρά πρωτάκια μας δεν ήθελαν να σηκωθούν από εκείνα τα ξύλινα, παλιά θρανία... Επίσης τα παιδιά γνώρισαν μερικά από τα βότανα της Κρήτης όπως τον έρωντα, τη ρίγανη, το θυμάρι κ.α. Δραματοποίησαν τον Της Α Τάξης τρόπο με τον οποίο οι κρητικοί έμαθαν πως ο έρωντας είναι βότανο με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες παριστάνοντας τους κυνηγούς και τα αγριοκάτσικα. Μια ξεχωριστή επίσκεψη που μας έφερε πιο κοντά στο παρελθόν μας και ίσως μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε αξίες που χάσαμε, αλλά χρειαζόμαστε, για να φτιάξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Το λυπημένο κουτάβι Της Α Τάξης και τώρα η συνέχεια Έτσι, λοιπόν το κουταβάκι κατέβηκε από το πεζούλι και πήγε μπροστά στην είσοδο του σπιτιού. Άρχισε τότε να γαβγίζει και να γρατζουνάει την πόρτα. Τα παιδιά άκουσαν το κουτάβι, το λυπήθηκαν και το πήραν μέσα για να το φροντίσουν. Του έδωσαν ζεστό γάλα και το σκούπισαν με μία πετσέτα. Τα παιδιά αναρωτήθηκαν σε ποιον να ανήκει το κουτάβι Αποφάσισαν, λοιπόν να φωτογραφήσουν το σκυλάκι και να γράψουν μια αγγελία για να βρουν το αφεντικό του. Την επόμενη μέρα κόλλησαν τις αγγελίες στη γειτονιά τους. Αφού πέρασαν μερικές μέρες και κανένας δεν τηλεφώνησε, ρώτησαν τη μαμά τους αν μπορούν να το κρατήσουν. Οι γονείς τους συμφώνησαν και έτσι τα παιδιά κράτησαν το κουταβάκι. Επειδή στο σκυλάκι άρεσε να πειράζει τα πράγματα τους και να μασουλάει τα μολύβια τους, τα παιδιά τον ονόμασαν Μολύβιο. Έτσι ο Μολύβιος έζησε με τα παιδιά για πάντα ευτυχισμένος Έζησαν, λοιπόν, αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!! Α` Τάξη ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Σχολική Εφημερίδα του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Nεάπολης 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Λασιθίου τηλ.- φαξ: Σύλλογος Διδασκόντων & Σχολικός Συνεταιρισμός 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, Δημοκρατίας 69, Άγιος Νικόλαος τηλ fax:

3 3 Παραδοσιακά επαγγέλματα που υπήρχαν παλιά και δεν υπάρχουν πια Της Β Τάξης Φωτογραφίες! Της Β Τάξης Στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης Ευχαριστούμε τον κ. Γ. Μαυροειδή για την ξενάγηση Η ζωή των ανθρώπων αλλάζει, γιατί εγκαταλείπουν τα χωριά και ζουν σε μεγάλες πόλεις. Δουλειές που έκαναν οι άνθρωποι με τα χέρια και με τη βοήθεια των ζώων τώρα γίνονται με μηχανήματα σε μεγάλα εργοστάσια. Έτσι, πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα που υπήρχαν την εποχή των παππούδων μας δεν υπάρχουν πια ή τα κάνουν πολύ λίγοι άνθρωποι. Τέτοια επαγγέλματα ήταν: ο ντελάλης: πληρωνόταν για να γυρνάει στις γειτονιές και να φωνάζει τα σημαντικά νέα που έπρεπε να ξέρουν όλοι οι κάτοικοι. (Τότε δεν υπήρχαν οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση για να ενημερώσουν τους κατοίκους.) ο πεταλωτής: έφτιαχνε τα πέταλα που έβαζαν κάτω από τα πόδια των αλόγων, των μουλαριών και των γαϊδουριών, για να μην πληγώνονται από τις πέτρες. Επίσης, τα άλλαζε κάθε φορά που αυτά χαλούσαν. ο νερουλάς: πουλούσε δοχεία με νερό στα σπίτια. (Τα παλιά χρόνια τα σπίτια δεν είχαν βρύσες με νερό.) ο γαλατάς: πουλούσε κάθε πρωί φρέσκο γάλα στα σπίτια. ο παγοπώλης: πουλούσε μεγάλα κομμάτια πάγου που τα τοποθετούσαν σε ειδικό ψυγείο πάγου για να συντηρήσουν τα τρόφιμα. (Τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία.) ο αμαξάς: μετέφερε ανθρώπους με τα άλογα και την άμαξά του από μια περιοχή στην άλλη (σαν το σημερινό ταξί). ο ομπρελάς: επισκεύαζε χαλασμένες ομπρέλες. (Παλιά οι ομπρέλες ήταν ακριβές και δεν αγόραζαν καινούριες.) ο καρεκλάς: τριγυρνούσε τις πόλεις και τα χωριά και επισκεύαζε το ψάθινο κάθισμα στις χαλασμένες καρέκλες. ο μυλωνάς: άλεθε το σιτάρι στους μύλους και το έκανε αλεύρι. ο ζευγάς: όργωνε το χωράφι με το αλέτρι που έσερναν δύο ζώα (μουλάρια ή βόδια). ο καλαθάς: έκοβε καλάμια από τα ποτάμια και με αυτά έφτιαχνε καλάθια για τη μεταφορά των προϊόντων. ο γανωτής: γυάλιζε τα ταψιά, τις κατσαρόλες και τα άλλα μεταλλικά σκεύη του σπιτιού. η υφάντρα: η γυναίκα που έφτιαχνε στον αργαλειό μάλλινα και βαμβακερά υφάσματα για τις ανάγκες της οικογένειας. ο λουστραδόρος: στεκόταν σε γωνιές και πλατείες και γυάλιζε τα παπούτσια των περαστικών που βρόμιζαν από τις σκόνες και τις λάσπες, παίρνοντας ελάχιστα χρήματα κάθε φορά. (Οι δρόμοι παλιά ήταν χωματόδρομοι). Μικρά παιδιά έκαναν συνήθως αυτό το επάγγελμα. ο αγωγιάτης: μετέφερε με τα ζώα του (μουλάρια, γαϊδούρια) ανθρώπους και εμπορεύματα από το ένα χωριό στο άλλο. (Παλιά δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και πολλά αυτοκίνητα.) ο σωμαράς: έφτιαχνε σωμάρια για γαϊδουράκια. ο στραγαλάς: πουλούσε ξηρούς καρπούς. ο μπαρμπέρης: κούρευε και ξύριζε, όχι με αφρό ξυρίσματος, αλλά με παραδοσιακό σαπούνι. Στην αρχή ήταν υπαίθριο επάγγελμα. Εντόπιζαν ένα καλό μέρος, όπου δε φυσούσε, έστηναν την πολυθρόνα και δούλευαν εκεί. Αργότερα στεγάστηκαν στα καφενεία, μια και τα κουρεία ήταν ταυτόχρονα και στέκια. Οι μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης Στο Μουσείο «Λυχνοστάτης»

4 4 Διατροφή Της Γ Τάξης Γιατί πρέπει να τρώμε σωστά; Γεια σας παιδιά! Είμαστε οι μαθητές του Γ τάξης! Στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης ασχολούμαστε με την υγιεινή διατροφή και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα μάθαμε! Ξέρετε γιατί πρέπει να τρώμε σωστά; Για να έχουμε ένα δυνατό και υγιές σώμα. Για να έχουμε ενέργεια, να παίζουμε και να σκεφτόμαστε. Για να μην έχουμε προβλήματα υγείας όταν μεγαλώσουμε. Για να βλέπουμε καλά. και για να έχουμε δυνατά κόκαλα και γερό οργανισμό! Τί μας προσφέρουν οι τροφές; Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιες θρεπτικές ουσίες χαρίζουν οι τροφές στον οργανισμό μας! Πρώτα θα σας μιλήσουμε για τους υδατάνθρακες. Μας προσφέρουν ενέργεια, γρήγορη σκέψη και καθαρό μυαλό. Τους βρίσκουμε στα δημητριακά, στο μέλι, στις πατάτες και στα γλυκά! Οι πρωτεΐνες είναι θρεπτικές ουσίες που χτίζουν και δυναμώνουν το σώμα μας. Υπάρχουν άφθονες στο κρέας, στο ψάρι, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά κ.α. Τα λιπαρά μας κρατάνε ζεστούς, αλλά προσέξτε! Υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Από τα πιο καλά λιπαρά είναι το ελαιόλαδο που βοηθάει την καρδιά μας. Τα κακά λιπαρά υπάρχουν στις άσπρες σάλτσες, στα παχιά κρέατα και στα τηγανητά φαγητά, γι αυτό να τα αποφεύγετε, παιδιά! Τελευταίες και καλύτερες οι βιταμίνες που τις βρίσκουμε σε όλες τις τροφές σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες. Η καθεμία κάνει κι ένα διαφορετικό δώρο στον οργανισμό μας. Μας ομορφαίνουν και μας δίνουν υγεία και δύναμη! Αν δεν παίρνουμε βιταμίνες θα πέσουν τα μαλλιά μας, θα χαλάσουν τα δόντια μας, δε θα έχουμε ωραίο δέρμα και θα αρρωσταίνουμε. Γι αυτό να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να πίνετε γάλα! Η ακροστιχίδα της διατροφής! Δ Δηλώνει άρνηση. Ι _ Βασικό στοιχείο της διατροφής μας (αντίστροφα). Α _ Σαλάτες με... πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι. (αντίστροφα) Τ _ Το τυρί και το βούτυρο είναι τέτοια προϊόντα. Ρ Θρεπτική... χωρίς αρχή! Ο _ Σ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα φασόλια και οι φακές. Φ _ Συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή. Η _ Η παραγωγή πρέπει να είναι... και όχι χημική. Φωτογραφίες! Στην τάξη μας Της Γ Τάξης Στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» Θεατρικό Γ τάξης Οι αγαπημένοι μας ήρωες στα αγγλικά! Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας η Γ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε σε θεατρικό το ποίο ήταν βασισμένο στο βιβλίο που διδάσκεται στην τάξη. Τα παιδιά ενσάρκωσαν ήρωες κλασσικών παραμυθιών όπως ο Πήτερ Παν, η Χιονάτη, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η Χρυσομαλλούσα κ.ά. Με πολλή ζωντάνια και κέφι εργάστηκαν για αρκετό καιρό και παρουσίασαν την προσπάθειά τους στους γονείς τους με εξαιρετική έκφραση και αποδίδοντας θαυμάσια τους διαλόγους στην αγγλική γλώσσα. Συγχαρητήρια στους μικρούς ηθοποιούς και στην εκπαιδευτικό της Αγγλικής Γλώσσας κ. Πόπη Νικητάκη. Περιμένουμε πολλές ακόμη παρόμοιες δράσεις που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργούν δημιουργικές και πολύ ευχάριστες στιγμές για όλους, μα κυρίως για τους μαθητές μας!

5 5 Περπατώ περπατώ εις το δάσος Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ τάξης ασχολήθηκαν στην Ευέλικτη Ζώνη και στο πλαίσιο του προγράμματος που ανέλαβαν να υλοποιήσουν, με το Δάσος. Στόχος μας: η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, η συνειδητοποίηση της αξίας του δάσους, η ανάπτυξη του αισθήματος σεβασμού και ενδιαφέροντος προς αυτό. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια και την πολυπλοκότητα τους δάσους ως οικοσύστημα, θα το αγαπήσουν και θα το προστατέψουν, αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και συμβάλλοντας ενεργά στη βελτίωση των συνθηκών του τόπου τους. Ανάμεσα στις εργασίες που εκπόνησαν ήταν και η συγγραφή ποιημάτων εμπνευσμένα από τον κόσμο του δάσους. Σας παρουσιάζομε ένα από αυτά: στο δασάκι του Κουτσουρά με το Κπε Ιεράπετρας - Νεάπολης Δ _ Ι Κ _ Α Ι Ω _ Μ _ Α _ Τ Α _ Δάσος Τα χιόνια λιώνουν στα βουνά τα δέντρα ντύθηκαν ξανά με φύλλα νέα και λεπτά. Ο ήλιος μας χαμογελά και τα λουλούδια τα μικρά απλώθηκαν μες στους αγρούς και σε λοφίσκους φουντωτούς. Το φως κερδίζει τη νύχτα καλή μου πλάση ξύπνα σαν το ζουζούνι το τρελό. Οι παπαρούνες χορεύουνε και τα ζουμπούλια μυρίζουνε κάτω απ την αμυγδαλιά με τα άνθη τα πολλά. Η άνοιξη έχει μυρωδιά που σε αγγίζει στα κρυφά και πια δεν ξέρεις γιατί μπορείς σαν να πετάς, να περπατείς και όλο να χαμογελάς όταν αγνώστους συναντάς. Η ακροστιχίδα των δικαιωμάτων Της Δ Τάξης Της Ε Τάξης Aνακυκλώνουμε μπαταρίες, προστατεύουμε το περιβάλλον! Της Ε Τάξης Στο σχολείο μας τοποθετήσαμε κάδο ανακύκλωσης μπαταριών τον οποίο μας απέστειλε η εταιρεία ΑΦΗΣ μετά από αίτημά μας. Κάθε μπαταρία έχει ένα «κύκλο ζωής». Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής της ΑΦΗΣ, ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην πετάτε στα σκουπίδια τις μπαταρίες που δε χρησιμοποιείτε πια, αλλά να τις ρίχνετε στον ειδικό κάδο. 1. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μη ζούμε υπό καθεστώς 2. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αγωνίστηκε ώστε όλοι να έχουν δικαιώματα. 3. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι άστεγος. Όλοι πρέπει να έχουμε μια 4. Η ειρήνη αποκτιέται όταν δεν έχουμε κακία μέσα μας αλλά μόνο 5. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε.. βοήθεια όταν αρρωσταίνει. 6. Όλοι πρέπει να έχουμε καθημερινά. ξεκούρασης και ανάπαυσης από τη δουλειά. 7. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γιατί έχουν δικαίωμα στη 8. Όλοι μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του νόμου όταν κάποιος μας. 9. Όλα τα παιδιά πρέπει να. σωστά για την ανάπτυξή τους. 10. Πρέπει να επιτρέπεται σε κάθε ενήλικα να διαλέγει όποιον θέλει για. της χώρας του. Λύσεις 6. ώρες 7. μάθηση 8. αδικεί 9. τρέφονται 10. αρχηγό 1. δουλείας 2. ίσα 3. κατοικία 4. αγάπη 5. ιατρική

6 6 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού Της Ε Τάξης Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ήμερα Αυτισμού. Σκοπός αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του μήνα Απριλίου, είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα, που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρόκειται για ελλιπείς δεξιότητες στις κοινωνικές συναλλαγές, στην επικοινωνία και στη φαντασία. Ο αυτισμός εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι, διαρκεί μια ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρών από τη γέννηση του παιδιού. Με αφορμή αυτήν την παγκόσμια γιορτή, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν κάποια χαρακτηριστικά του τρόπου σκέψης αυτών των ατόμων και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από αυτά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Ε και της Στ τάξης κλήθηκαν να ανακαλύψουν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των αυτιστικών ατόμων. Πέρασαν χάντρες σε μια κλωστή και κούμπωσαν ένα πουκάμισο φορώντας πλαστικά γάντια, περπάτησαν πάνω σε μια ευθεία γραμμή κρατώντας τα κιάλια από την ανάποδη πλευρά τους, έκαναν σκοινάκι με ένα πολύ λεπτό σπάγκο, συμπλήρωσαν ασκήσεις φορώντας γυαλιά θαλάσσης που ήταν αλειμμένα με βαζελίνη και ένωσαν κουκκίδες για να σχηματίσουν εικόνες, κοιτάζοντας μέσα στον καθρέφτη για το πώς θα κινήσουν το μολύβι τους και όχι κάτω στο θρανίο. Έτσι, τα παιδιά μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Ενώ παρακολούθησαν και σχετικά βίντεο. Ακόμη, οι μαθητές της Β τάξης διάβασαν το παραμύθι «Ο αυτός» του Πέτρου Πουλάκη, που μιλάει για ένα αυτιστικό χελωνάκι, τον Αυτό, και το πώς βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του. Επίσης, έφτιαξαν και το σύμβολο του αυτισμού, μια κορδέλα που είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε ναι αποτελείται από κομμάτια παζλ. Το παζλ συμβολίζει την πολυπλοκότητα και το μυστήριο της σκέψης αυτών των ατόμων. Τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα της κορδέλας συμβολίζουν τη διαφορετικότητα των ατόμων και των οικογενειών που ζουν με αυτή τη διαταραχή, ενώ η φωτεινότητα των χρωμάτων της κορδέλας (κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, μπλε/μωβ) δείχνει την ελπίδα που γεννιέται για αυτά τα άτομα μέσα από την έρευνα και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του υπόλοιπου κόσμου. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, όλοι να ενημερωνόμαστε και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε οι άνθρωποι με αυτισμό να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χαρίσματα και τις δυνατότητες τους μέσα σε μια κοινωνία, που ανήκει σε όλους μας. Oι εκπαιδευτικοί Μαρίνα Ταμπουρατζή Χρυσή Παπαδομιχελάκη UNICEF Της Ε Τάξης Τα παιδιά της Πέμπτης τάξης κάναμε παζάρι της Unicef μια εβδομάδα πριν κλείσει το σχολείο για τις διακοπές του Πάσχα. Σκοπός μας ήταν να μαζέψουμε κάποια χρήματα για τα φτωχά και άπορα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κολλήσαμε αφίσες για τα δικαιώματα των παιδιών και μπροστά τους βάλαμε ένα τραπέζι με τα πράγματα. Πουλούσαμε μπάλες, πορτοφόλια, λαμπάδες, μπρελόκ, κούπες, ξυλομπογιές και κάρτες. Όλα σχεδόν τα παιδιά αγόρασαν από κάτι και μαζέψαμε αρκετά χρήματα. Τα στείλαμε στη Unicef και ήμασταν χαρούμενοι που βοηθήσαμε με τον τρόπο μας άτομα που χρειάζονται και θέλουν την στήριξή μας.

7 7 Ο σταυρός των Βαΐων Πασχαλινά Την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα κορυφώθηκαν οι πασχαλινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου μας. Μάθημα.. στη Μεγάλη Παναγία Τα κάλαντα του Λαζάρου Ο πατέρας Τίτος Ταμπακάκης μας επισκέφθηκε και στην αυλή του σχολείου μας έδειξε σε παιδιά και δασκάλους πώς φτιάχνουμε τους σταυρούς της Κυριακής των Βαΐων. Μας μίλησε για την ημέρα αυτή με το δικό του γλαφυρό λόγο, κι έπειτα άρχισε βήμα βήμα να φτιάχνει μαζί με τα παιδιά το σταυρό, αφού τους μοίρασε φύλλα από μεγάλο κλαδί που είχε φέρει μαζί του. Η ανοιξιάτικη μέρα ήταν ότι πρέπει για μια τέτοια βιωματική εμπειρία στην όμορφη αυλή μας. Όλα τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω από τον πατέρα Τίτο και απόλαυσαν στιγμές εμπνευσμένες από τη θρησκευτική μας παράδοση. Στη συντροφιά μας ήταν και ο πατέρας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης. Την προηγούμενη μέρα είχαμε πραγματοποιήσει διδακτική επίσκεψη με τα παιδιά της Ε τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών και της βυζαντινής ιστορίας, στο μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας όπου ο πατέρας Τίτος έκανε μια θαυμάσια βιωματική διδασκαλία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για το ναό και τη λειτουργικότητά του σε σχέση με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Το πρωί της παρασκευής πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα, εκκλησιαστήκαμε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας όπου λειτούργησε ο σεβασμιότατος κ. Νεκτάριος. Πρωί πρωί φτιάξαμε στο σχολείο ένα πολύ όμορφο σταυρό με λουλούδια της άνοιξης που έφεραν τα παιδιά. Στη συνέχεια, μια ομάδα από την Ε και ΣΤ τάξη, είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου στο Σεβασμιότατο που μας υποδέχθηκε εγκάρδια στο γραφείο του και συνομίλησε με τα παιδιά, επισκεφθήκαμε στα δικαστήρια την κ. Εισαγγελέα και το προσωπικό, το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης και τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης. Συνεχίσαμε τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου στα στενά της πόλης σκορπώντας ένα ευχάριστο ξάφνιασμα στους περαστικούς και τους καταστηματάρχες και εισπράττοντας τις επιδοκιμασίες και τις ευχές τους.

8 8 Σκέψεις & εντυπώσεις... λίγο πριν το τέλος... Αναμνήσεις και όνειρα Ένα κεφάλαιο κλείνει Πέρασαν έξι χρόνια. Γεμάτα χαρές, λύπες και τόσες στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Καλές και κακές. Σαν να ήταν χθες. Τόσοι δάσκαλοι πέρασαν από την τάξη μας.απ όλους πήραμε πολλά πράγματα και αποκτήσαμε με την προσπάθειά τους τις πρώτες μας γνώσεις και τις πρώτες μας σχολικές εμπειρίες. Επίσης, αλλάξαμε και σχολείο. Προσωρινά βέβαια. Μεταφερθήκαμε στο παλιό γυμνάσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σχολείου μας. Όταν πήγα στην Α τάξη ήταν χάλια, ευτυχώς το επισκεύασαν ενώ τώρα κατασκευάζουν καινούριες αίθουσες στην πίσω αυλή. Τόσα χρόνια σε όλε τις τάξεις ήμασταν όλοι μαζί. Φέτος χωριστήκαμε και έτσι θα συνηθίσουμε και για του χρόνου που θα πάμε στο Γυμνάσιο. Εκεί θα έρθουν και άλλα παιδιά από άλλα σχολεία. Έτσι θα κάνουμε νέες γνωριμίες. Εγώ, θέλω και δε θέλω να πάω στο Γυμνάσιο. Από τη μια, σκέφτομαι ότι μεγαλώνω και σε λίγα χρόνια θα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Αυτή είναι η θετική πλευρά του πράγματος. Από την άλλη, υπάρχει και το διάβασμα που μας επιβαρύνει, αλλά είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα όνειρά μας αληθινά. Ένα κεφάλαιο στη ζωή μου κλείνει σε λίγες μέρες κι ένα καινούριο ανοίγει. Πρέπει να βάλω τα δυνατά μου για να ολοκληρωθεί κι αυτό με επιτυχία! Γιώργος Γουλιδάκης ΣΤ2 Η γιορτή της 25ης Μαρτίου Με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, ποιήματα, κείμενα ιστορικά και χορό οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης τίμησαν την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών τους Έλενας Σβολιανίτη και Κατερίνας Βρύζα προετοίμασαν μια θαυμάσια σχολική γιορτή και εισέπραξαν δίκαια το ζεστό χειροκρότημα των γονιών τους, των συμμαθητών τους και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Τα όνειρα της Ράνιας Αγαπητοί αναγνώστες της σχολικής μας εφημερίδας, είμαι ένα απλό κορίτσι και πάω στην ΣΤ τάξη. Δυστυχώς, τελειώνω το δημοτικό και θα πάω στο γυμνάσιο. Δε μου αρέσει καθόλου γιατί θα χωριστούμε με τους φίλους μου. Από την άλλη όμως, σκέφτομαι ότι θα πάω στο γυμνάσιο και ελπίζω να συνεχίσω και στο λύκειο. Θέλω να σπουδάσω γυμνάστρια και να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Ή να γίνω πυροσβέστρια. Πιο πολύ όμως θέλω να σπουδάσω αστυνομικός γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η δράση και να προστατεύω τους συμπολίτες μου. Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε τις σκέψεις μου και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι! Ράνια Χαλκιαδάκη- ΣΤ2 Για τα εκτάκια μας Τα παιδιά της Στ τάξης ετοιμάζονται για τη μεγάλη έξοδο Θα αφήσουν πίσω τους σε λίγες μέρες το σχολείο που τα φιλοξένησε για έξι ολόκληρα χρόνια, εφοδιάζοντας τα με γνώσεις, πολλές εμπειρίες και αναμνήσεις για να περάσουν στο γυμνάσιο που μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά μας, αλλά σίγουρα είναι κάτι καινούριο και άγνωστο για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Στοχεύοντας στην ομαλή μετάβασή τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο οργανώνουμε στο σχολείο μας την Πέμπτη 7 Ιουνίου ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και μαθητές σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ δήμου Ηρακλείου το οποίο διαθέτει ανάλογη εμπειρία, έχοντας υλοποιήσει σχετικά προγράμματα σε πολλά σχολεία. H πρώτη μου επίσκεψη στο Γυμνάσιο Την Τρίτη το πρωί χτύπησε το κουδούνι για να μπούμε μέσα στις τάξεις, αλλά μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε Η έκτη τάξη έμεινε έξω γιατί θα πηγαίναμε να δούμε πώς είναι το γυμνάσιο, το σχολείο που θα μας υποδεχτεί το Σεπτέμβρη. Μαζί μας ήρθε ο γυμναστής, η διευθύντρια του σχολείου μας και οι δασκάλες των δύο τμημάτων. Όταν φτάσαμε στην κεντρική είσοδο μας άνοιξε ένας κύριος που ήταν γυμναστής. Προχωρήσαμε λίγο και συναντήσαμε το διευθυντή του γυμνασίου που μας καλωσόρισε και στη συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου. Στην αρχή μας έδειξε κάποιες αίθουσες διδασκαλίας. Μας σύστησε μία κυρία που μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που γίνονται στις αίθουσες της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Όταν τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε κι είδαμε μια διαφορετική αίθουσα. Εκεί ήταν το κλειστό γυμναστήριο όπου τα παιδιά κάνουν γυμναστική όταν βρέχει. Επίσης, γνωρίσαμε και άλλον ένα γυμναστή του σχολείου. Μετά από λίγο, παραμένοντας στον ίδιο χώρο τα δύο τμήματα έπαιξαν μπάσκετ και τα κορίτσια σε δυάδες παίξαμε βόλεϊ. Έτσι πέρασαν δύο ώρες. Επιστρέφοντας στο σχολείο πήγαμε στις τάξεις μας. Στο τμήμα μου συζητήσαμε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο γυμνάσιο και στο δημοτικό. Η κυριότερη είναι πως τα παιδιά δεν έχουν δικές τους τάξεις αλλά για κάθε μάθημα υπάρχει συγκεκριμένη τάξη. Ακόμη, το γυμνάσιο διαθέτει κλειστό γυμναστήριο όπου όταν βρέχει, τα παιδιά κάνουν γυμναστική εκεί. Θέλω να πάω στο γυμνάσιο γιατί εκεί θα μάθω ακόμα πιο πολλά πράγματα και θα γνωρίσω καινούριους φίλους, αν και στεναχωριέμαι που θα αφήσω το σχολείο στο οποίο έμαθα τόσα πολλά και γνώρισα τους πρώτους μου φίλους. Για το ΣΤ1 Σταυρούλα Μπάμπαλη

9 9 Teachers4Europe Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Πολιτικής αγωγής, όχι μόνο αποκτήσαμε γνώσεις με ευχάριστο τρόπο, αλλά αποκτήσαμε και εμπειρίες. Πρώτα απ όλα μάθαμε για το πολίτευμα και την οργάνωση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, για το ελληνικό σύνταγμα καθώς και για τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Ασχοληθήκαμε επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν. Όλα αυτά τα μάθαμε όχι μόνο μελετώντας το σχολικό βιβλίο αλλά και συλλέγοντας πληροφορίες μέσα από έρευνες και μέσω συζητήσεων που κάναμε με διακεκριμένους ανθρώπους και με συμπολίτες μας. Ενδιαφέρουσα ήταν η γνωριμία και συνομιλία μας με τον κ. Βασίλειο Φθενάκη ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία. Τον ρωτήσαμε να μας πει ποια είναι η γνώμη των Γερμανών για τη χώρα μας και πώς νιώθει ο ίδιος για τη χρεοκοπημένη χώρα του. Σημαντικές πληροφορίες αντλήσαμε απ τη συνομιλία μας με την κ. Μπρεδάκη η οποία συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Κρήτη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τη γέννηση και εξέλιξη της Ε.Ε και την ιστορία της. Μας είπε επίσης, πού στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης και πώς μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα. Τέλος, περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης μας και ρωτήσαμε συμπολίτες μας για το αν θέλουν να παραμείνει η χώρα μας στην Ε.Ε και στο ευρώ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έκαναν το μάθημα ενδιαφέρον και μας εφοδίασαν με πολλές γνώσεις. Μανόλης Πρινιωτάκης Τον Ιανουάριο μπήκαμε στο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξερευνήσαμε θέματα για το ευρώ και την κρίση. Ήρθε στο σχολείο μας ο καθηγητής κ. Βασίλειος Φθενάκης και η κ. Ελένη Μπρεδάκη. Μιλήσαμε επίσης, μέσω skype με τον ευρωβουλευτή κ. Σπύρο Δανέλη που ήταν στις Βρυξέλλες. Βγήκαμε, τέλος, στους δρόμους της Νεάπολης, για να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στους συμπολίτες μας για το ευρώ και την κρίση. Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση αυτές οι συζητήσεις μέσα από τις οποίες αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες. Μακάρι να κάναμε κι άλλες εξερευνήσεις! Μαρία Ταμπακάκη Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει κράτη μέλη και εχει όργανα και λειτουργίες. Ορίζει τις σχέσεις των κρατών μελών με σκοπό την ειρήνη, Της ΣΤ Τάξης την ασφάλεια, τη δημοκρατία, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Τα βασικά όργανα της Ε.Ε είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε από το 1981 και συμμετέχει στα συμβούλια ενεργά μέσω των αντιπροσώπων της. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν κοινό νόμισμα, το ευρώ. Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και παρά τις διαφορές τους (γλώσσες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις) εργάζονται ενωμένοι για να διατηρήσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μανόλης Παντερμαράκης Φωτογραφίες! Της ΣΤ Τάξης

10 10 1ο & 2ο: μαζί στα γήπεδα. Στοματική Υγιεινή Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 η καθιερωμένη ετήσια αθλητική συνάντηση της Στ τάξης των δύο Δημοτικών Σχολείων της Νεάπολης. Τα παιδιά με τους/τις εκπαιδευτικούς τους έδωσαν ραντεβού στο γηπεδάκι ποδοσφαίρου 5χ5 της Παιδόπολης. Τα παιδιά έτρεξαν, έπαιξαν, χάρηκαν την αθλητική συνάντηση, αστειεύτηκαν και διασκέδασαν για τρεις ώρες. Οι ομάδες των αγοριών και των κοριτσιών, οι οποίες αποτελούνταν από μαθητές και των δύο σχολείων, έπαιξαν ποδόσφαιρο. Στόχος της συνάντησης ήταν να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά της ΣΤ τάξης των δύο σχολείων αφού πραγματικά είναι μαθητές της ίδιας πόλης και να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πολλά όμορφα και χρήσιμα πράγματα που τα ενώνουν. Εξάλλου, από το Σεπτέμβρη θα φοιτούν στο ιστορικό Γυμνάσιο της Νεάπολης, που ήταν και το πρώτο γυμνάσιο που ιδρύθηκε στο Νομό μας, ως συμμαθητές και φίλοι πλέον. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό της Παιδόπολης που κάθε φορά πρόθυμα παραχωρεί τους χώρους για τις εκδρομές και την ψυχαγωγία των μαθητών μας. Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των μαθητών των δύο τάξεων και των δύο σχολείων: 1ο Δ.Σ :Βασιλάκη Ειρήνη, Βασιλόπουλος Δημήτρης, Γαλανάκη Σοφία, Γουλιδάκης Γεώργιος, Γρηγοράκης Γεώργιος, Δατσέρης Μανόλης, Δρακωνάκη Ζαμπία, Ζερβός Δημήτριος, Κασσωτάκης Μιχάλης, Λιουδάκης Νικόλαος, Μεθυμάκη Κατερίνα, Μπαμπαλή Σταυρούλα, Παντερμαράκης Μανόλης, Παπαστεφανάκης Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κάλλια, Πρινιωτάκης Μανόλης, Ράντζα Θεοδώρα, Ράντζα Λουκάς, Συσκάκης Αριστείδης, Ταμπακάκη Μαρία, Τσιχλή Παντελίνα, Χαλκιαδάκη Ουρανία, Χατζαντωνάκης Παύλος, Κοκκίνη Μαρία, Τοντόροβα Διάνοβα Ντομπρομίρα, Μιχαλοδημητράκης Δημήτρης 2ο Δ.Σ : Γρηγοράκη Χριστίνα, Δατσέρης Σταύρος, Ζερβάκης Εμμανουήλ, Ζερβού Μαρία, Ζερβού Χρυσούλα, Θεοδωρλής Μιχαήλ-Ραφαήλ, Καμαρατάκη Εμμανουέλλα, Κασωτάκη Ελένη, Κοκολάκη Κατερίνα, Κοκολάκης Νικόλαος, Κτενάκης Στέφανος, Μαρκάκης Σάββας, Μεθυμάκη Παναγιώτα, Παρσωτάκη Ασπασία, Περουλιού Σοφία, Πρινιωτάκη Νικολέτα, Πρινιωτάκη Στέλλα-Ραφαηλίνα Πρινιωτάκης Γιάννης, Τζώρτζης Εμμανουήλ, Φθενάκης Ιωάννης, Χαβάκη Καλλιόπη- Μαρία Μαθήματα στοματικής υγιεινής παρέδωσε στα παιδιά του σχολείου μας ο οδοντίατρος του Νοσοκομείου Νεάπολης κ. Γιώργος Σαρρής με μια σειρά επισκέψεων και παρουσιάσεων μέσα από τις οποίες δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες και αποκτήθηκαν γνώσεις για τη φροντίδα της στοματικής περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σαρρή για τη συνεργασία που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Κάνει κρύο.. παγωνιά Ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος. Βροχερός και παγωμένος όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.. Το κρύο πολλές φορές ήταν τόσο τσουχτερό που δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Με παγωμένα χεράκια, φορώντας τα σκουφάκια όλη μέρα μαθητές και δάσκαλοι με δυσκολία έκαναν το μάθημά τους. Μετά από στενή και επίμονη συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Π/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, την οποία και ευχαριστούμε, φτάσαμε -έστω και αργά λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών- στην προμήθεια 2 νέων air-conditions. Κι έτσι τον επόμενο χειμώνα, όσο βαρύς κι αν είναι, ελπίζουμε ότι το κρύο δε θα μας βασανίσει

11 11 Η άσκηση σε όλες τις μορφές της δεν είναι κάτι άγνωστο ή πρωτόγνωρο στις σύγχρονες κοινωνίες. Βασικό στοιχείο της άσκησης αποτελεί η κίνηση. Η κίνηση υπάρχει σαν χαρακτηριστικό σε κάθε μορφή ζωής. Είναι ανάγκη από την οποία γεννήθηκε η άσκηση. Η άσκηση σαν συνειδητοποιημένη κίνηση στον άνθρωπο έχει άμεση σχέση με τη βιολογική και πολιτιστική του εξέλιξη. Κύρια αιτία της άσκησης φαίνεται πως στάθηκε ο αγώνας για την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του ανθρώπου από την εποχή της ύπαρξης του σε όλο τον κόσμο. Η ανάγκη της άμυνας ή της επίθεσης, η προσπάθεια περάσματος υδάτινης έκτασης, η αναρρίχηση σε δέντρα ή βράχους γέννησε την ανάγκη για τρέξιμο, πάλη, άλμα, κολύμπι, χτυπήματα και άλλα. Έτσι ο άνθρωπος οδηγήθηκε στο SPOR, που σημαίνει κίνηση με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η άσκηση ξεκίνησε από πολύ νωρίς σε Με αφορμή την 15η ενότητα της γλώσσας με τίτλο «Κινηματογράφος Θέατρο» συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε μία ταινία. Αποφασίσαμε λοιπόν να διεξάγουμε έναν διαγωνισμό παρουσίασης των αγαπημένων μας ταινιών και να ψηφίσουμε τις 3 καλύτερες. Στην τάξη παρουσίασε ο καθένας την αγαπημένη του ταινία, είδαμε τα τρέ ι λερ, ψηφίσαμε και τώρα σας προτείνουμε Α) 1η και με την ομοφωνία όλης της τάξης (13 ψήφοι) ήρθε η ταινία δράσης που μας παρουσίασε ο Παύλος Χατζαντωνάκης με τίτλο: «THE TOURIST» ταινία αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Φλόριαν Χένκελ. Πρωταγωνιστούν οι διάσημοι ηθοποιοί Johny Depp και Anjelina Jolie. Διάρκεια 100 λεπτά. Μια μυστηριώδης γυναίκα, η Elise, ενώ είναι σε αποστολή, δέχεται ένα γράμμα από έναν παλιό της γνώριμο αλλά και φυγά. Αποφασίζει να παρακάμψει το σχέδιο της αποστολής και να ακολουθήσει τις οδηγίες του γράμματος: να μπει στο τρένο, να βρει κάποιον που του μοιάζει και να καθίσει μαζί του. Έτσι, συναντά τον Frank, έναν τουρίστα που πάει προς Ιταλία. Αρχικά, μιλάνε και γνωρίζονται αλλά μια περιπέτεια περιμένει τον τυχαίο τουρίστα τη στιγμή που θα κατέβουν από το τρένο, ζωής αλλά και αγαπης. Β) Για τη 2η θέση κονταροχτυπήθηκαν 2 ταινίες..ύστερα από την ισοψηφία(9 ψήφοι κάθε μία) αποφασίσαμε πως έπρεπε κ οι δύο να καταλάβουν αυτή τη στήλη! Μιλάμε για τη ταινία φαντασίας κ περιπέτειας που μας παρουσίασαν οι μαθητές Κωστής Παπαστεφανάκης κ Λουκάς Ράντζα με τίτλο «SPIDERMAN 3» Νους υγιής εν σώματι υγιή... Άσκηση, ψυχαγωγία, αθλητισμός όλο τον κόσμο. Οι προϊστορικοί λαοί, οι Μάγια, οι Ίνκας και οι Αζτέκοι ασχολούνταν με κάποιες ασκήσεις όπως το κυνήγι. Οι πληροφορίες όμως που έχουμε για τους λαούς αυτούς δεν είναι αρκετές ώστε να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Αντίθετα για κάποιους άλλους λαούς όπως οι Σουμέριοι, οι Φοίνικες, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Πέρσες οι Ιάπωνες, οι Εβραίοι, οι πληροφορίες μας είναι πολλές. Μια ταινία σε σκηνοθεσία Sam Raimi, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Tobey Maquire, Kristen Dunst και διαρκεί 140 λεπτά. Ο Πίτερ Πάρκερ έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντα του υπερήρωα και την αφοσίωσή του στη Μαίρη Τζέιν. Όμως, τον περιμένουν νέες περιπέτειες, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τον Σάντμαν, έναν άντρα που σχετίζεται με το θάνατο του θείου του, τον Βένομ, καθώς και το χειρότερο εχθρό του: το σκοτεινό «εγώ» που κρύβει μέσα του. Επίσης ο καλύτερος του φίλος έχει στραφεί εναντίον του. Ο Venon και ο Sandman βάζουν για δόλωμα την Μαίρη Τζεην προσκαλώντας τον Spiderman να την σώσει. Τι λέτε να γίνει στο υπόλοιπο της ταινίας? Αλλά κ για την ταινία δράσης κ τρόμου που μας παρουσίασαν οι μαθήτριες Ειρήνη Βασιλάκη και Ζαμπία Δρακωνάκη με τίτλο: «ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ» Μία ταινία του Ντάνιελ Σακχάιμ δίαρκειας 105 λεπτών. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Λιλι Σομπιεσκι και Ντιανε Λανε Όταν οι γονείς της Ρούμπι και του Ρετ Μπέικερ, σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τη φροντίδα τους αναλαμβάνουν η Έριν και ο Τέρι Γκλας, οι καλύτεροι φίλοι της οικογένειας. Οι Γκλας υπόσχονται στα δύο παιδιά μια πλουσιοπάροχη ζωή στη γυάλινη έπαυλη τους στο Μαλιμπού. Παράλληλα, ο δικηγόρος των γονιών τούς ανακοινώνει πως η κληρονομιά τους ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια δολάρια. Όλα φαίνονται τέλεια. Η Ρούμπι, όμως, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως οι Γκλας απέχουν πολύ από την εικόνα των ιδανικών κηδεμόνων... Στην Αρχαία Ελλάδα Στην Αρχαία Ελλάδα η άσκηση έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων. Η σωματική άσκηση, η γυμναστική, αποτελούσε το μισό μέρος όλης της εκπαίδευσης. Ο ιδανικός πολίτης ήταν γυμνασμένος στο σώμα και ολοκληρωμένος στο νου και στην ψυχή. Η γύμναση αποτελούσε μέσο αγωγής με κύριο στοιχείο της τον ανταγωνισμό και την άμιλλα. Πρώτοι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την άσκηση και όχι σαν μέσο στρατιωτικής προετοιμασίας. Οι αγώνες στην αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένοι με τη θρησκεία. Κάθε διοργάνωση γινόταν προς τιμή κάποιου θεού ο οποίος ήταν και προστάτης των αγώνων αυτών. Ήταν γυμνικοί και δικαίωμα συμμετοχής και παρακολούθησης είχαν μόνο οι άνδρες. Για τις γυναίκες είχαν ξεχωριστούς αγώνες, τα Ηραία. Οι κυριότεροι πανελλήνιοι αγώνες στην αρχαία Ελλάδα ήταν τέσσερις: τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα και τα Ηραία για τις γυναίκες. Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός των αθλημάτων είναι αρκετά μεγάλος. Το κάθε άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, έχει τις δικές του αγωνιστικές διοργανώσεις εθνικού ή παγκόσμιου χαρακτήρα. Η μεγαλύτερη, σε αριθμό αγωνισμάτων, διοργάνωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τόσο οι χειμερινοί όσο και οι θερινοί έχουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων αθλημάτων. Δημήτρης Βασιλοπουλος, ΣΤ1 Το ΣΤ1 ψήφισε και σας προτείνει να δείτε Γ) Την 3η θέση και με 6 ψήφους κατάλαβε η ταινια κινουμένων σχεδίων που μας παρουσίασε η μαθήτρια Παντελίνα Τσιχλή με τίτλο: «ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ» Ταινία των των Ντιν ΝτεΜπλουά, Κρις Σάντερς με τις φωνές των Τζέι Μπαρουσέλ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Αμέρικα Φερέρα, Τζόνα Χιλ, Κρεγκ Φέργκιουσον διάρκειας 98 λεπτών Η ιστορία αφορά σε έναν έφηβο Βίκινγκ, τον Ψάρη, που μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως, του Ψάρη δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία της φυλής του ούτε και με αυτήν του αρχηγού της που συμπτωματικά είναι κι ο πατέρας του εφήβου. Ωστόσο, όταν ξεκινά η Εκπαίδευση στους Δράκους του Ψάρη και των υπόλοιπων εφήβων, εκείνος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να αποδείξει πως έχει τις ικανότητες να γίνει μαχητής και να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Γνωρίζοντας όμως έναν τραυματισμένο δράκο που τελικά γίνεται και φίλος του, όλος ο κόσμος του Ψάρη ανατρέπεται, κι από εκεί που ήλπιζε να είχε την ευκαιρία του να αποδείξει τι αξίζει σε όλους, πλέον αναλαμβάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο: να αλλάξει το μέλλον και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της φυλής του απέναντι στους δράκους...

12 12 Σήμερα το πρωί, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του πρώτου διαλλείματος, κάποιος αποφάσισε να μας κάνει μια παράξενη έκπληξη. Bγαίνοντας τα παιδιά για το διάλειμμα αντίκρισαν έξω από την κεντρική πόρτα του σχολείου ένα μικρό άσπρο σκυλάκι να τα κοιτάζει με περιέργεια, φόβο και χαρά μαζί...το είχαν αφήσει εκεί, μέσα σε μια μικρή κούτα μαζί με λίγα παιδικά παιχνιδάκια. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν Ένα ακόμη όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης έφτασε στο τέλος του. Μέσα από πολλές περιπέτειες, εκπλήξεις, όμορφες μα και δύσκολες στιγμές. Ταξιδέψαμε, περιπλανηθήκαμε σε λιμάνια κι ακρογιάλια, ανακαλύψαμε κρυμμένους θησαυρούς, όμορφους προορισμούς, μαζέψαμε κοχύλια-αναμνήσεις. Και να μαστε τώρα εδώ. Λίγες μέρες πριν δώσουμε τον τελευταίο χαιρετισμό, πριν πούμε το τελευταίο αντίο Με την ευχή και την ελπίδα να κρατήσουμε όλοι στις καρδιές μας τις πιο γλυκές, τις πιο τρυφερές στιγμές και με αυτές ως εφόδιο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά Γαλλική Ακροστιχίδα Οι επτά μέρες της βδομάδας D I M A N C H E Ένας παράξενος επισκέπτης 1 όλα τα παιδιά πάνω από το μικρό επισκέπτη, ήθελαν να τον χαϊδέψουν, να τον αγγίξουν, να τον σηκώσουν στα χέρια τους...και φυσικά όσο εμείς σκεφτόμασταν τι θα κάνουμε, τα παιδιά ζητούσαν επίμονα να το κρατήσουμε στο σχολείο και να το υιοθετήσουμε, πράγμα όμως εξαιρετικά δύσκολο. Το μεταφέραμε στον κήπο του σχολείου, καθώς δε γνωρίζαμε αν είχε κάνει εμβόλια, αν είχε τη φροντίδα υγιεινής που χρειαζόταν. Το γάλα που του προσφέραμε το ήπιε με λαχτάρα καθώς φαινόταν πεινασμένο και λαχταρούσε παιχνίδια και χάδια. Έπειτα αρχίσαμε να αναζητούμε τον κατάλληλο φορέα στον οποίο θα απευθυνόμα- Το τελευταίο αντίο! σταν για να το παραλάβει. Ωστόσο, η συγκινητική επιμονή της Παντελίνας που ήθελε να το πάρει στο σπίτι της, μας υποχρέωσε να επικοινωνήσουμε με την μητέρα της και αφού πήραμε τη σύμφωνη γνώμη της, της το παραδώσαμε με ανακούφιση. Έτσι, ο μικρός μας επισκέπτης βρήκε στέγη και σίγουρα καλή παρέα τα παιδιά του σχολείου όμως λυπήθηκαν που δε θα τον ξαναδούν Πάντως, όποιος σκέφτηκε να αφήσει το μικρό σκυλάκι στο σχολείο μας, υπολόγιζε προφανώς στην ευαισθησία των παιδιών, δε σκέφτηκε όμως ότι θα ήταν αδύνατο για μας να το κρατήσουμε κοντά μας μας, για τη νέα σχολική περίοδο για την επόμενη σχολική μας περιπέτεια Στα παιδιά που θα μας αφήσουν για να προχωρήσουν στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης τις σπουδές τους, ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πρώτα απ όλα γερά, να έχουν πολύ κουράγιο και δύναμη, να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται με πίστη για την επίτευξή τους. Δε θα χαθούμε εξάλλου Καλή αντάμωση! Καλό καλοκαίρι χαρούμενες ξέγνοιαστες διακοπές!!! Τρώμε αλά... γαλλικά! La mourriture 1. ψάρι 2. μήλο 3. ομελέτα 4. κοτόπουλο 5. τηγανητές πατάτες 6. μπριζόλα 7. ντομάτα 8. καρότα 9. ρύζι 10. γιαούρτι Solutions 1. poisson 2. pomme 3. omelette 4. poulet 5. frites 6. steak 7. tomate 8. carottes 9. riz 10. yaourt

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα.

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο (εισήγηση, Έφη Γουργιώτου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό Ημερολόγιό. μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εικαστικό Ημερολόγιό. μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το Εικαστικό Ημερολόγιό μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γεια σας φίλοι μου, Καλωσορίσατε στην παρέα μου, στην πολύχρωμη παρέα του Τέλη, της μασκότ της Cyta. Εύχομαι να περάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν μες στο μουσείο, μες στο μουσείο μια μερα μπήκα με φόρα κι εγω, μη με τραβάτε μη μου κολλάτε, απ το μουσείο δεν θέλω Στο Μουσείο να βγω. Τρέχω Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς τρέχω μές στα δωμάτια, μ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα: Συζητώντας την εργασία και το επάγγελμα

5 η Ενότητα: Συζητώντας την εργασία και το επάγγελμα 5 η Ενότητα: Συζητώντας την εργασία και το επάγγελμα Γλώσσα Β Γυμνασίου Απαντήσεις στις ερωτήσεις του Τετραδίου Εργασιών σχ. βιβλίο (σ.σ. 40-47) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Westin Kids Club - Tennis Academy Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Για ακόμη μια φορά το παιδικό Club του ξενοδοχείου The Westin Athens θα παραμείνει ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες περιμένοντας να

Διαβάστε περισσότερα

Psychico College Parents' association news - Νέα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Κολλεγίου Ψυχι... Φεβρουάριος 2000

Psychico College Parents' association news - Νέα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Κολλεγίου Ψυχι... Φεβρουάριος 2000 Page 1 of 6 Φεβρουάριος 2000 Ακόμη κόβουμε πίτες Σχολική Χρονιά 2000/2001 Κολλεγιάδα 2000 Σεμινάρια Α.Σ.Ι.Σ Δημοτικών Σχολείων Σεμινάρια δασκάλων Έκθεση των δασκάλλων Καλλιτεχνικών Χρήσιμες Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

Η µαγεία του βιβλίου

Η µαγεία του βιβλίου Η µαγεία του βιβλίου Χριστιάνα Αντρέου Παναγιώτα Χαραλάµπους για το βιβλίο Το βιβλίο, το βιβλίο είναι φίλος µου καλός. Το κρατώ και το διαβάζω, και λεπτό δε σταµατώ. Η µαγεία του µε ταξιδεύει στο δικό

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. λάδι Στη διατροφή εμπλέκονται οι γονείς, τα παιδιά, οι μάγειροι

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Καλημέρα! A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Καλημέρα! Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους Καλημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα Ενότητα: Εργασία Επαγγέλματα (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: A1, A2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες Διάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Στόχοι: Να εκφραστεί ο μαθητής μέσω των χρωμάτων, να γνωρίσει ότι υπάρχουν αγριοκάτσικα και να ενεργοποιηθεί συναισθηματικά προς αυτά. Παράλληλα να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 4 Διάρκεια; 2.30 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Γιώργος και η Ελευθερία πηγαίνουν εκδρομή. Θα ακούσεις την Ελευθερία να λέει ποια ρούχα θα πάρει μαζί της. Σημείωσε με () αυτά που θα

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Θα χρειαστείτε νερό,τσάντα,φαγητό και αθλητικά παπούτσια

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ , ΣΧΟΛΕΙΟ 1,2014-2015 1. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής παιδιών και γονέων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και με την αύξηση της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ , ΣΧΟΛΕΙΟ 1,2014-2015 1. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής παιδιών και γονέων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και με την αύξηση της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα