Τα Mαθητικά τα Xρόνια...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα Mαθητικά τα Xρόνια..."

Transcript

1 Τεύχος: 2 Μάιος 2012 Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι όχι μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός αλλά είναι και η ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε απόψεις και στάσεις ζωής απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Το 2012 είναι χρονιά των Ολυμπιακών και Παραολομπιακών Αγώνων του Λονδίνου και με αφορμή το σπουδαίο αυτό γεγονός πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας με πρωτοβουλία και ευθύνη του γυμναστή μας κ. Νίκου Παπαδούλη μια σειρά από δράσεις που σκοπό είχαν όχι μόνο να αποκτήσουν οι μαθητές μας γνώσεις, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον καλώς εννοούμενο αθλητισμό. Επιπλέον, προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον γνωστό συντοπίτη μας και αθλητή κολύμβησης κ. Μιχάλη Λεμονή. Ένα νέο άνθρωπο που παρά τις ιδιαιτερότητες του έχει κάνει μια σπουδαία διαδρομή στην προσωπική του ζωή, αλλά και στον αθλητικό χώρο. Ο κ. Λεμονής μίλησε στα παιδιά για την αξία της κάθε προσπάθειας μα και για την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές πολλών συνανθρώπων μας απέναντι στα άτομα με ιδιαιτερότητες. Συζητήσαμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας μαζί του και θαυμάσαμε το ήθος, τη δύναμη της ψυχής που διακρίνει τον άνθρωποαθλητή Μιχάλη Λεμονή, το θάρρος και το κουράγιο που αποπνέει η παρουσία και ο λόγος του. Κι όπως ο ίδιος μας είπε, «Είμαι εδώ γιατί θέλω να σας πω ότι αυσκοπός δεν είναι η διάκριση, αλλά η προσπάθεια. Μέσα από την προσπάθεια γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Δεν υπάρχουν εμπόδια. Παραολυμπιακοί αγώνες και Άτομα με Ιδιαιτερότητες Ένα μάθημα ζωής! Εμείς, όταν έχουμε θέληση και πίστη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω σε υποδομές και παιδεία. Κι έτσι πολλές φορές, τα άτομα με ιδιαιτερότητες δεν εισπράττουν το ενδιαφέρον και κυρίως το σεβασμό που αξίζουν. Γι αυτό η ευθύνη της οικογένειας και του σχολείου είναι πολύ μεγάλη.» Λόγια καρδιάς που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Όταν έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού νιώσαμε όλοι πως αποχαιρετούσαμε ένα καλό φίλο, ένα δικό μας άνθρωπο που θα περιμένουμε με πολλή χαρά να τον ξανασυναντήσουμε στο σχολείο μας για να μάθουμε και να πάρουμε ακόμη περισσότερα. Τα χρειαζόμαστε άλλωστε αυτά τα μηνύματα, για την αδιάκοπη προσπάθεια, την ακλόνητη πίστη στις δυνατότητές μας, τα υψηλά ιδανικά, την αταλάντευτη αποφασιστικότητα, το αγωνιστικό ήθος, που έχουν εκλείψει πλέον από την επικαιρότητα και την καθημερινότητά μας. Άνθρωποι, και μάλιστα νέοι, με τέτοια χαρακτηριστικά, μπορούν και πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά μας μέσα σε καιρούς όπου όλα απαξιώνονται και εκφυλίζονται στερώντας την ελπίδα και το όραμα από τη νεολαία μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον κ. Λεμονή και τον προπονητή του κ. Πλουτινάκη για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας. Θα περιμένουμε με πολλή μεγάλη χαρά να ξανασυναντηθούμε την επόμενη σχολική χρονιά!

2 2 Γνωριμία με το παρελθόν: επίσκεψη στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» Ένα διαφορετικό μάθημα για την παράδοση του τόπου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά της Α και της Β τάξης του σχολείου μας. Ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής των κρητικών πολλά χρόνια πριν, τότε που η ζωή των ανθρώπων ήταν δεμένη με τη φύση και τα προϊόντα που έπαιρναν από αυτή. Η επίσκεψη μας στο «Μουσείο Λυχνοστάτης» ξεκίνησε με την ερμηνεία της ονομασίας του μουσείου: λυχνοστάτης ήταν η βάση που χρησιμοποιούσαν παλιά για να στερεώνουν τον λύχνο, το «φωτιστικό» των ανθρώπων πριν αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και που για ν ανάψει ήταν απαραίτητο το ελαιόλαδο. Είδαν πως ήταν περίπου ένα κρητικό σπίτι στο χωριό και στην πόλη και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ανθρώπων τότε. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, έκανε στα παιδιά το σχολείο εκείνης της άλλης εποχής. Ένα σχολείο με ξύλινα θρανία, με μπλε ποδιές, με κοντυλοφόρους, με μαυροπίνακα και κιμωλίες αλλά και με πειθαρχία, φόβο και ξύλο στα χέρια με τη «βίτσα» για τα πολύ άτακτα παιδιά. Παρ όλα αυτά τα μικρά πρωτάκια μας δεν ήθελαν να σηκωθούν από εκείνα τα ξύλινα, παλιά θρανία... Επίσης τα παιδιά γνώρισαν μερικά από τα βότανα της Κρήτης όπως τον έρωντα, τη ρίγανη, το θυμάρι κ.α. Δραματοποίησαν τον Της Α Τάξης τρόπο με τον οποίο οι κρητικοί έμαθαν πως ο έρωντας είναι βότανο με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες παριστάνοντας τους κυνηγούς και τα αγριοκάτσικα. Μια ξεχωριστή επίσκεψη που μας έφερε πιο κοντά στο παρελθόν μας και ίσως μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε αξίες που χάσαμε, αλλά χρειαζόμαστε, για να φτιάξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Το λυπημένο κουτάβι Της Α Τάξης και τώρα η συνέχεια Έτσι, λοιπόν το κουταβάκι κατέβηκε από το πεζούλι και πήγε μπροστά στην είσοδο του σπιτιού. Άρχισε τότε να γαβγίζει και να γρατζουνάει την πόρτα. Τα παιδιά άκουσαν το κουτάβι, το λυπήθηκαν και το πήραν μέσα για να το φροντίσουν. Του έδωσαν ζεστό γάλα και το σκούπισαν με μία πετσέτα. Τα παιδιά αναρωτήθηκαν σε ποιον να ανήκει το κουτάβι Αποφάσισαν, λοιπόν να φωτογραφήσουν το σκυλάκι και να γράψουν μια αγγελία για να βρουν το αφεντικό του. Την επόμενη μέρα κόλλησαν τις αγγελίες στη γειτονιά τους. Αφού πέρασαν μερικές μέρες και κανένας δεν τηλεφώνησε, ρώτησαν τη μαμά τους αν μπορούν να το κρατήσουν. Οι γονείς τους συμφώνησαν και έτσι τα παιδιά κράτησαν το κουταβάκι. Επειδή στο σκυλάκι άρεσε να πειράζει τα πράγματα τους και να μασουλάει τα μολύβια τους, τα παιδιά τον ονόμασαν Μολύβιο. Έτσι ο Μολύβιος έζησε με τα παιδιά για πάντα ευτυχισμένος Έζησαν, λοιπόν, αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!! Α` Τάξη ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Σχολική Εφημερίδα του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Nεάπολης 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Λασιθίου τηλ.- φαξ: Σύλλογος Διδασκόντων & Σχολικός Συνεταιρισμός 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, Δημοκρατίας 69, Άγιος Νικόλαος τηλ fax:

3 3 Παραδοσιακά επαγγέλματα που υπήρχαν παλιά και δεν υπάρχουν πια Της Β Τάξης Φωτογραφίες! Της Β Τάξης Στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης Ευχαριστούμε τον κ. Γ. Μαυροειδή για την ξενάγηση Η ζωή των ανθρώπων αλλάζει, γιατί εγκαταλείπουν τα χωριά και ζουν σε μεγάλες πόλεις. Δουλειές που έκαναν οι άνθρωποι με τα χέρια και με τη βοήθεια των ζώων τώρα γίνονται με μηχανήματα σε μεγάλα εργοστάσια. Έτσι, πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα που υπήρχαν την εποχή των παππούδων μας δεν υπάρχουν πια ή τα κάνουν πολύ λίγοι άνθρωποι. Τέτοια επαγγέλματα ήταν: ο ντελάλης: πληρωνόταν για να γυρνάει στις γειτονιές και να φωνάζει τα σημαντικά νέα που έπρεπε να ξέρουν όλοι οι κάτοικοι. (Τότε δεν υπήρχαν οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση για να ενημερώσουν τους κατοίκους.) ο πεταλωτής: έφτιαχνε τα πέταλα που έβαζαν κάτω από τα πόδια των αλόγων, των μουλαριών και των γαϊδουριών, για να μην πληγώνονται από τις πέτρες. Επίσης, τα άλλαζε κάθε φορά που αυτά χαλούσαν. ο νερουλάς: πουλούσε δοχεία με νερό στα σπίτια. (Τα παλιά χρόνια τα σπίτια δεν είχαν βρύσες με νερό.) ο γαλατάς: πουλούσε κάθε πρωί φρέσκο γάλα στα σπίτια. ο παγοπώλης: πουλούσε μεγάλα κομμάτια πάγου που τα τοποθετούσαν σε ειδικό ψυγείο πάγου για να συντηρήσουν τα τρόφιμα. (Τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία.) ο αμαξάς: μετέφερε ανθρώπους με τα άλογα και την άμαξά του από μια περιοχή στην άλλη (σαν το σημερινό ταξί). ο ομπρελάς: επισκεύαζε χαλασμένες ομπρέλες. (Παλιά οι ομπρέλες ήταν ακριβές και δεν αγόραζαν καινούριες.) ο καρεκλάς: τριγυρνούσε τις πόλεις και τα χωριά και επισκεύαζε το ψάθινο κάθισμα στις χαλασμένες καρέκλες. ο μυλωνάς: άλεθε το σιτάρι στους μύλους και το έκανε αλεύρι. ο ζευγάς: όργωνε το χωράφι με το αλέτρι που έσερναν δύο ζώα (μουλάρια ή βόδια). ο καλαθάς: έκοβε καλάμια από τα ποτάμια και με αυτά έφτιαχνε καλάθια για τη μεταφορά των προϊόντων. ο γανωτής: γυάλιζε τα ταψιά, τις κατσαρόλες και τα άλλα μεταλλικά σκεύη του σπιτιού. η υφάντρα: η γυναίκα που έφτιαχνε στον αργαλειό μάλλινα και βαμβακερά υφάσματα για τις ανάγκες της οικογένειας. ο λουστραδόρος: στεκόταν σε γωνιές και πλατείες και γυάλιζε τα παπούτσια των περαστικών που βρόμιζαν από τις σκόνες και τις λάσπες, παίρνοντας ελάχιστα χρήματα κάθε φορά. (Οι δρόμοι παλιά ήταν χωματόδρομοι). Μικρά παιδιά έκαναν συνήθως αυτό το επάγγελμα. ο αγωγιάτης: μετέφερε με τα ζώα του (μουλάρια, γαϊδούρια) ανθρώπους και εμπορεύματα από το ένα χωριό στο άλλο. (Παλιά δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και πολλά αυτοκίνητα.) ο σωμαράς: έφτιαχνε σωμάρια για γαϊδουράκια. ο στραγαλάς: πουλούσε ξηρούς καρπούς. ο μπαρμπέρης: κούρευε και ξύριζε, όχι με αφρό ξυρίσματος, αλλά με παραδοσιακό σαπούνι. Στην αρχή ήταν υπαίθριο επάγγελμα. Εντόπιζαν ένα καλό μέρος, όπου δε φυσούσε, έστηναν την πολυθρόνα και δούλευαν εκεί. Αργότερα στεγάστηκαν στα καφενεία, μια και τα κουρεία ήταν ταυτόχρονα και στέκια. Οι μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης Στο Μουσείο «Λυχνοστάτης»

4 4 Διατροφή Της Γ Τάξης Γιατί πρέπει να τρώμε σωστά; Γεια σας παιδιά! Είμαστε οι μαθητές του Γ τάξης! Στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης ασχολούμαστε με την υγιεινή διατροφή και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα μάθαμε! Ξέρετε γιατί πρέπει να τρώμε σωστά; Για να έχουμε ένα δυνατό και υγιές σώμα. Για να έχουμε ενέργεια, να παίζουμε και να σκεφτόμαστε. Για να μην έχουμε προβλήματα υγείας όταν μεγαλώσουμε. Για να βλέπουμε καλά. και για να έχουμε δυνατά κόκαλα και γερό οργανισμό! Τί μας προσφέρουν οι τροφές; Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιες θρεπτικές ουσίες χαρίζουν οι τροφές στον οργανισμό μας! Πρώτα θα σας μιλήσουμε για τους υδατάνθρακες. Μας προσφέρουν ενέργεια, γρήγορη σκέψη και καθαρό μυαλό. Τους βρίσκουμε στα δημητριακά, στο μέλι, στις πατάτες και στα γλυκά! Οι πρωτεΐνες είναι θρεπτικές ουσίες που χτίζουν και δυναμώνουν το σώμα μας. Υπάρχουν άφθονες στο κρέας, στο ψάρι, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά κ.α. Τα λιπαρά μας κρατάνε ζεστούς, αλλά προσέξτε! Υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Από τα πιο καλά λιπαρά είναι το ελαιόλαδο που βοηθάει την καρδιά μας. Τα κακά λιπαρά υπάρχουν στις άσπρες σάλτσες, στα παχιά κρέατα και στα τηγανητά φαγητά, γι αυτό να τα αποφεύγετε, παιδιά! Τελευταίες και καλύτερες οι βιταμίνες που τις βρίσκουμε σε όλες τις τροφές σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες. Η καθεμία κάνει κι ένα διαφορετικό δώρο στον οργανισμό μας. Μας ομορφαίνουν και μας δίνουν υγεία και δύναμη! Αν δεν παίρνουμε βιταμίνες θα πέσουν τα μαλλιά μας, θα χαλάσουν τα δόντια μας, δε θα έχουμε ωραίο δέρμα και θα αρρωσταίνουμε. Γι αυτό να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να πίνετε γάλα! Η ακροστιχίδα της διατροφής! Δ Δηλώνει άρνηση. Ι _ Βασικό στοιχείο της διατροφής μας (αντίστροφα). Α _ Σαλάτες με... πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι. (αντίστροφα) Τ _ Το τυρί και το βούτυρο είναι τέτοια προϊόντα. Ρ Θρεπτική... χωρίς αρχή! Ο _ Σ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα φασόλια και οι φακές. Φ _ Συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή. Η _ Η παραγωγή πρέπει να είναι... και όχι χημική. Φωτογραφίες! Στην τάξη μας Της Γ Τάξης Στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» Θεατρικό Γ τάξης Οι αγαπημένοι μας ήρωες στα αγγλικά! Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας η Γ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε σε θεατρικό το ποίο ήταν βασισμένο στο βιβλίο που διδάσκεται στην τάξη. Τα παιδιά ενσάρκωσαν ήρωες κλασσικών παραμυθιών όπως ο Πήτερ Παν, η Χιονάτη, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η Χρυσομαλλούσα κ.ά. Με πολλή ζωντάνια και κέφι εργάστηκαν για αρκετό καιρό και παρουσίασαν την προσπάθειά τους στους γονείς τους με εξαιρετική έκφραση και αποδίδοντας θαυμάσια τους διαλόγους στην αγγλική γλώσσα. Συγχαρητήρια στους μικρούς ηθοποιούς και στην εκπαιδευτικό της Αγγλικής Γλώσσας κ. Πόπη Νικητάκη. Περιμένουμε πολλές ακόμη παρόμοιες δράσεις που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργούν δημιουργικές και πολύ ευχάριστες στιγμές για όλους, μα κυρίως για τους μαθητές μας!

5 5 Περπατώ περπατώ εις το δάσος Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ τάξης ασχολήθηκαν στην Ευέλικτη Ζώνη και στο πλαίσιο του προγράμματος που ανέλαβαν να υλοποιήσουν, με το Δάσος. Στόχος μας: η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, η συνειδητοποίηση της αξίας του δάσους, η ανάπτυξη του αισθήματος σεβασμού και ενδιαφέροντος προς αυτό. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια και την πολυπλοκότητα τους δάσους ως οικοσύστημα, θα το αγαπήσουν και θα το προστατέψουν, αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και συμβάλλοντας ενεργά στη βελτίωση των συνθηκών του τόπου τους. Ανάμεσα στις εργασίες που εκπόνησαν ήταν και η συγγραφή ποιημάτων εμπνευσμένα από τον κόσμο του δάσους. Σας παρουσιάζομε ένα από αυτά: στο δασάκι του Κουτσουρά με το Κπε Ιεράπετρας - Νεάπολης Δ _ Ι Κ _ Α Ι Ω _ Μ _ Α _ Τ Α _ Δάσος Τα χιόνια λιώνουν στα βουνά τα δέντρα ντύθηκαν ξανά με φύλλα νέα και λεπτά. Ο ήλιος μας χαμογελά και τα λουλούδια τα μικρά απλώθηκαν μες στους αγρούς και σε λοφίσκους φουντωτούς. Το φως κερδίζει τη νύχτα καλή μου πλάση ξύπνα σαν το ζουζούνι το τρελό. Οι παπαρούνες χορεύουνε και τα ζουμπούλια μυρίζουνε κάτω απ την αμυγδαλιά με τα άνθη τα πολλά. Η άνοιξη έχει μυρωδιά που σε αγγίζει στα κρυφά και πια δεν ξέρεις γιατί μπορείς σαν να πετάς, να περπατείς και όλο να χαμογελάς όταν αγνώστους συναντάς. Η ακροστιχίδα των δικαιωμάτων Της Δ Τάξης Της Ε Τάξης Aνακυκλώνουμε μπαταρίες, προστατεύουμε το περιβάλλον! Της Ε Τάξης Στο σχολείο μας τοποθετήσαμε κάδο ανακύκλωσης μπαταριών τον οποίο μας απέστειλε η εταιρεία ΑΦΗΣ μετά από αίτημά μας. Κάθε μπαταρία έχει ένα «κύκλο ζωής». Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής της ΑΦΗΣ, ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην πετάτε στα σκουπίδια τις μπαταρίες που δε χρησιμοποιείτε πια, αλλά να τις ρίχνετε στον ειδικό κάδο. 1. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μη ζούμε υπό καθεστώς 2. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αγωνίστηκε ώστε όλοι να έχουν δικαιώματα. 3. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι άστεγος. Όλοι πρέπει να έχουμε μια 4. Η ειρήνη αποκτιέται όταν δεν έχουμε κακία μέσα μας αλλά μόνο 5. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε.. βοήθεια όταν αρρωσταίνει. 6. Όλοι πρέπει να έχουμε καθημερινά. ξεκούρασης και ανάπαυσης από τη δουλειά. 7. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γιατί έχουν δικαίωμα στη 8. Όλοι μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του νόμου όταν κάποιος μας. 9. Όλα τα παιδιά πρέπει να. σωστά για την ανάπτυξή τους. 10. Πρέπει να επιτρέπεται σε κάθε ενήλικα να διαλέγει όποιον θέλει για. της χώρας του. Λύσεις 6. ώρες 7. μάθηση 8. αδικεί 9. τρέφονται 10. αρχηγό 1. δουλείας 2. ίσα 3. κατοικία 4. αγάπη 5. ιατρική

6 6 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού Της Ε Τάξης Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ήμερα Αυτισμού. Σκοπός αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του μήνα Απριλίου, είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα, που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρόκειται για ελλιπείς δεξιότητες στις κοινωνικές συναλλαγές, στην επικοινωνία και στη φαντασία. Ο αυτισμός εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι, διαρκεί μια ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρών από τη γέννηση του παιδιού. Με αφορμή αυτήν την παγκόσμια γιορτή, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν κάποια χαρακτηριστικά του τρόπου σκέψης αυτών των ατόμων και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από αυτά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Ε και της Στ τάξης κλήθηκαν να ανακαλύψουν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των αυτιστικών ατόμων. Πέρασαν χάντρες σε μια κλωστή και κούμπωσαν ένα πουκάμισο φορώντας πλαστικά γάντια, περπάτησαν πάνω σε μια ευθεία γραμμή κρατώντας τα κιάλια από την ανάποδη πλευρά τους, έκαναν σκοινάκι με ένα πολύ λεπτό σπάγκο, συμπλήρωσαν ασκήσεις φορώντας γυαλιά θαλάσσης που ήταν αλειμμένα με βαζελίνη και ένωσαν κουκκίδες για να σχηματίσουν εικόνες, κοιτάζοντας μέσα στον καθρέφτη για το πώς θα κινήσουν το μολύβι τους και όχι κάτω στο θρανίο. Έτσι, τα παιδιά μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Ενώ παρακολούθησαν και σχετικά βίντεο. Ακόμη, οι μαθητές της Β τάξης διάβασαν το παραμύθι «Ο αυτός» του Πέτρου Πουλάκη, που μιλάει για ένα αυτιστικό χελωνάκι, τον Αυτό, και το πώς βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του. Επίσης, έφτιαξαν και το σύμβολο του αυτισμού, μια κορδέλα που είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε ναι αποτελείται από κομμάτια παζλ. Το παζλ συμβολίζει την πολυπλοκότητα και το μυστήριο της σκέψης αυτών των ατόμων. Τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα της κορδέλας συμβολίζουν τη διαφορετικότητα των ατόμων και των οικογενειών που ζουν με αυτή τη διαταραχή, ενώ η φωτεινότητα των χρωμάτων της κορδέλας (κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, μπλε/μωβ) δείχνει την ελπίδα που γεννιέται για αυτά τα άτομα μέσα από την έρευνα και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του υπόλοιπου κόσμου. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, όλοι να ενημερωνόμαστε και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε οι άνθρωποι με αυτισμό να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χαρίσματα και τις δυνατότητες τους μέσα σε μια κοινωνία, που ανήκει σε όλους μας. Oι εκπαιδευτικοί Μαρίνα Ταμπουρατζή Χρυσή Παπαδομιχελάκη UNICEF Της Ε Τάξης Τα παιδιά της Πέμπτης τάξης κάναμε παζάρι της Unicef μια εβδομάδα πριν κλείσει το σχολείο για τις διακοπές του Πάσχα. Σκοπός μας ήταν να μαζέψουμε κάποια χρήματα για τα φτωχά και άπορα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κολλήσαμε αφίσες για τα δικαιώματα των παιδιών και μπροστά τους βάλαμε ένα τραπέζι με τα πράγματα. Πουλούσαμε μπάλες, πορτοφόλια, λαμπάδες, μπρελόκ, κούπες, ξυλομπογιές και κάρτες. Όλα σχεδόν τα παιδιά αγόρασαν από κάτι και μαζέψαμε αρκετά χρήματα. Τα στείλαμε στη Unicef και ήμασταν χαρούμενοι που βοηθήσαμε με τον τρόπο μας άτομα που χρειάζονται και θέλουν την στήριξή μας.

7 7 Ο σταυρός των Βαΐων Πασχαλινά Την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα κορυφώθηκαν οι πασχαλινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου μας. Μάθημα.. στη Μεγάλη Παναγία Τα κάλαντα του Λαζάρου Ο πατέρας Τίτος Ταμπακάκης μας επισκέφθηκε και στην αυλή του σχολείου μας έδειξε σε παιδιά και δασκάλους πώς φτιάχνουμε τους σταυρούς της Κυριακής των Βαΐων. Μας μίλησε για την ημέρα αυτή με το δικό του γλαφυρό λόγο, κι έπειτα άρχισε βήμα βήμα να φτιάχνει μαζί με τα παιδιά το σταυρό, αφού τους μοίρασε φύλλα από μεγάλο κλαδί που είχε φέρει μαζί του. Η ανοιξιάτικη μέρα ήταν ότι πρέπει για μια τέτοια βιωματική εμπειρία στην όμορφη αυλή μας. Όλα τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω από τον πατέρα Τίτο και απόλαυσαν στιγμές εμπνευσμένες από τη θρησκευτική μας παράδοση. Στη συντροφιά μας ήταν και ο πατέρας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης. Την προηγούμενη μέρα είχαμε πραγματοποιήσει διδακτική επίσκεψη με τα παιδιά της Ε τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών και της βυζαντινής ιστορίας, στο μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας όπου ο πατέρας Τίτος έκανε μια θαυμάσια βιωματική διδασκαλία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για το ναό και τη λειτουργικότητά του σε σχέση με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Το πρωί της παρασκευής πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα, εκκλησιαστήκαμε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας όπου λειτούργησε ο σεβασμιότατος κ. Νεκτάριος. Πρωί πρωί φτιάξαμε στο σχολείο ένα πολύ όμορφο σταυρό με λουλούδια της άνοιξης που έφεραν τα παιδιά. Στη συνέχεια, μια ομάδα από την Ε και ΣΤ τάξη, είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου στο Σεβασμιότατο που μας υποδέχθηκε εγκάρδια στο γραφείο του και συνομίλησε με τα παιδιά, επισκεφθήκαμε στα δικαστήρια την κ. Εισαγγελέα και το προσωπικό, το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης και τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης. Συνεχίσαμε τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου στα στενά της πόλης σκορπώντας ένα ευχάριστο ξάφνιασμα στους περαστικούς και τους καταστηματάρχες και εισπράττοντας τις επιδοκιμασίες και τις ευχές τους.

8 8 Σκέψεις & εντυπώσεις... λίγο πριν το τέλος... Αναμνήσεις και όνειρα Ένα κεφάλαιο κλείνει Πέρασαν έξι χρόνια. Γεμάτα χαρές, λύπες και τόσες στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Καλές και κακές. Σαν να ήταν χθες. Τόσοι δάσκαλοι πέρασαν από την τάξη μας.απ όλους πήραμε πολλά πράγματα και αποκτήσαμε με την προσπάθειά τους τις πρώτες μας γνώσεις και τις πρώτες μας σχολικές εμπειρίες. Επίσης, αλλάξαμε και σχολείο. Προσωρινά βέβαια. Μεταφερθήκαμε στο παλιό γυμνάσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σχολείου μας. Όταν πήγα στην Α τάξη ήταν χάλια, ευτυχώς το επισκεύασαν ενώ τώρα κατασκευάζουν καινούριες αίθουσες στην πίσω αυλή. Τόσα χρόνια σε όλε τις τάξεις ήμασταν όλοι μαζί. Φέτος χωριστήκαμε και έτσι θα συνηθίσουμε και για του χρόνου που θα πάμε στο Γυμνάσιο. Εκεί θα έρθουν και άλλα παιδιά από άλλα σχολεία. Έτσι θα κάνουμε νέες γνωριμίες. Εγώ, θέλω και δε θέλω να πάω στο Γυμνάσιο. Από τη μια, σκέφτομαι ότι μεγαλώνω και σε λίγα χρόνια θα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Αυτή είναι η θετική πλευρά του πράγματος. Από την άλλη, υπάρχει και το διάβασμα που μας επιβαρύνει, αλλά είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα όνειρά μας αληθινά. Ένα κεφάλαιο στη ζωή μου κλείνει σε λίγες μέρες κι ένα καινούριο ανοίγει. Πρέπει να βάλω τα δυνατά μου για να ολοκληρωθεί κι αυτό με επιτυχία! Γιώργος Γουλιδάκης ΣΤ2 Η γιορτή της 25ης Μαρτίου Με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, ποιήματα, κείμενα ιστορικά και χορό οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης τίμησαν την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών τους Έλενας Σβολιανίτη και Κατερίνας Βρύζα προετοίμασαν μια θαυμάσια σχολική γιορτή και εισέπραξαν δίκαια το ζεστό χειροκρότημα των γονιών τους, των συμμαθητών τους και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Τα όνειρα της Ράνιας Αγαπητοί αναγνώστες της σχολικής μας εφημερίδας, είμαι ένα απλό κορίτσι και πάω στην ΣΤ τάξη. Δυστυχώς, τελειώνω το δημοτικό και θα πάω στο γυμνάσιο. Δε μου αρέσει καθόλου γιατί θα χωριστούμε με τους φίλους μου. Από την άλλη όμως, σκέφτομαι ότι θα πάω στο γυμνάσιο και ελπίζω να συνεχίσω και στο λύκειο. Θέλω να σπουδάσω γυμνάστρια και να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Ή να γίνω πυροσβέστρια. Πιο πολύ όμως θέλω να σπουδάσω αστυνομικός γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η δράση και να προστατεύω τους συμπολίτες μου. Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε τις σκέψεις μου και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι! Ράνια Χαλκιαδάκη- ΣΤ2 Για τα εκτάκια μας Τα παιδιά της Στ τάξης ετοιμάζονται για τη μεγάλη έξοδο Θα αφήσουν πίσω τους σε λίγες μέρες το σχολείο που τα φιλοξένησε για έξι ολόκληρα χρόνια, εφοδιάζοντας τα με γνώσεις, πολλές εμπειρίες και αναμνήσεις για να περάσουν στο γυμνάσιο που μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά μας, αλλά σίγουρα είναι κάτι καινούριο και άγνωστο για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Στοχεύοντας στην ομαλή μετάβασή τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο οργανώνουμε στο σχολείο μας την Πέμπτη 7 Ιουνίου ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και μαθητές σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ δήμου Ηρακλείου το οποίο διαθέτει ανάλογη εμπειρία, έχοντας υλοποιήσει σχετικά προγράμματα σε πολλά σχολεία. H πρώτη μου επίσκεψη στο Γυμνάσιο Την Τρίτη το πρωί χτύπησε το κουδούνι για να μπούμε μέσα στις τάξεις, αλλά μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε Η έκτη τάξη έμεινε έξω γιατί θα πηγαίναμε να δούμε πώς είναι το γυμνάσιο, το σχολείο που θα μας υποδεχτεί το Σεπτέμβρη. Μαζί μας ήρθε ο γυμναστής, η διευθύντρια του σχολείου μας και οι δασκάλες των δύο τμημάτων. Όταν φτάσαμε στην κεντρική είσοδο μας άνοιξε ένας κύριος που ήταν γυμναστής. Προχωρήσαμε λίγο και συναντήσαμε το διευθυντή του γυμνασίου που μας καλωσόρισε και στη συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου. Στην αρχή μας έδειξε κάποιες αίθουσες διδασκαλίας. Μας σύστησε μία κυρία που μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που γίνονται στις αίθουσες της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Όταν τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε κι είδαμε μια διαφορετική αίθουσα. Εκεί ήταν το κλειστό γυμναστήριο όπου τα παιδιά κάνουν γυμναστική όταν βρέχει. Επίσης, γνωρίσαμε και άλλον ένα γυμναστή του σχολείου. Μετά από λίγο, παραμένοντας στον ίδιο χώρο τα δύο τμήματα έπαιξαν μπάσκετ και τα κορίτσια σε δυάδες παίξαμε βόλεϊ. Έτσι πέρασαν δύο ώρες. Επιστρέφοντας στο σχολείο πήγαμε στις τάξεις μας. Στο τμήμα μου συζητήσαμε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο γυμνάσιο και στο δημοτικό. Η κυριότερη είναι πως τα παιδιά δεν έχουν δικές τους τάξεις αλλά για κάθε μάθημα υπάρχει συγκεκριμένη τάξη. Ακόμη, το γυμνάσιο διαθέτει κλειστό γυμναστήριο όπου όταν βρέχει, τα παιδιά κάνουν γυμναστική εκεί. Θέλω να πάω στο γυμνάσιο γιατί εκεί θα μάθω ακόμα πιο πολλά πράγματα και θα γνωρίσω καινούριους φίλους, αν και στεναχωριέμαι που θα αφήσω το σχολείο στο οποίο έμαθα τόσα πολλά και γνώρισα τους πρώτους μου φίλους. Για το ΣΤ1 Σταυρούλα Μπάμπαλη

9 9 Teachers4Europe Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Πολιτικής αγωγής, όχι μόνο αποκτήσαμε γνώσεις με ευχάριστο τρόπο, αλλά αποκτήσαμε και εμπειρίες. Πρώτα απ όλα μάθαμε για το πολίτευμα και την οργάνωση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, για το ελληνικό σύνταγμα καθώς και για τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Ασχοληθήκαμε επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν. Όλα αυτά τα μάθαμε όχι μόνο μελετώντας το σχολικό βιβλίο αλλά και συλλέγοντας πληροφορίες μέσα από έρευνες και μέσω συζητήσεων που κάναμε με διακεκριμένους ανθρώπους και με συμπολίτες μας. Ενδιαφέρουσα ήταν η γνωριμία και συνομιλία μας με τον κ. Βασίλειο Φθενάκη ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία. Τον ρωτήσαμε να μας πει ποια είναι η γνώμη των Γερμανών για τη χώρα μας και πώς νιώθει ο ίδιος για τη χρεοκοπημένη χώρα του. Σημαντικές πληροφορίες αντλήσαμε απ τη συνομιλία μας με την κ. Μπρεδάκη η οποία συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Κρήτη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τη γέννηση και εξέλιξη της Ε.Ε και την ιστορία της. Μας είπε επίσης, πού στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης και πώς μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα. Τέλος, περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης μας και ρωτήσαμε συμπολίτες μας για το αν θέλουν να παραμείνει η χώρα μας στην Ε.Ε και στο ευρώ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έκαναν το μάθημα ενδιαφέρον και μας εφοδίασαν με πολλές γνώσεις. Μανόλης Πρινιωτάκης Τον Ιανουάριο μπήκαμε στο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξερευνήσαμε θέματα για το ευρώ και την κρίση. Ήρθε στο σχολείο μας ο καθηγητής κ. Βασίλειος Φθενάκης και η κ. Ελένη Μπρεδάκη. Μιλήσαμε επίσης, μέσω skype με τον ευρωβουλευτή κ. Σπύρο Δανέλη που ήταν στις Βρυξέλλες. Βγήκαμε, τέλος, στους δρόμους της Νεάπολης, για να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στους συμπολίτες μας για το ευρώ και την κρίση. Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση αυτές οι συζητήσεις μέσα από τις οποίες αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες. Μακάρι να κάναμε κι άλλες εξερευνήσεις! Μαρία Ταμπακάκη Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει κράτη μέλη και εχει όργανα και λειτουργίες. Ορίζει τις σχέσεις των κρατών μελών με σκοπό την ειρήνη, Της ΣΤ Τάξης την ασφάλεια, τη δημοκρατία, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Τα βασικά όργανα της Ε.Ε είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε από το 1981 και συμμετέχει στα συμβούλια ενεργά μέσω των αντιπροσώπων της. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν κοινό νόμισμα, το ευρώ. Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και παρά τις διαφορές τους (γλώσσες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις) εργάζονται ενωμένοι για να διατηρήσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μανόλης Παντερμαράκης Φωτογραφίες! Της ΣΤ Τάξης

10 10 1ο & 2ο: μαζί στα γήπεδα. Στοματική Υγιεινή Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 η καθιερωμένη ετήσια αθλητική συνάντηση της Στ τάξης των δύο Δημοτικών Σχολείων της Νεάπολης. Τα παιδιά με τους/τις εκπαιδευτικούς τους έδωσαν ραντεβού στο γηπεδάκι ποδοσφαίρου 5χ5 της Παιδόπολης. Τα παιδιά έτρεξαν, έπαιξαν, χάρηκαν την αθλητική συνάντηση, αστειεύτηκαν και διασκέδασαν για τρεις ώρες. Οι ομάδες των αγοριών και των κοριτσιών, οι οποίες αποτελούνταν από μαθητές και των δύο σχολείων, έπαιξαν ποδόσφαιρο. Στόχος της συνάντησης ήταν να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά της ΣΤ τάξης των δύο σχολείων αφού πραγματικά είναι μαθητές της ίδιας πόλης και να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πολλά όμορφα και χρήσιμα πράγματα που τα ενώνουν. Εξάλλου, από το Σεπτέμβρη θα φοιτούν στο ιστορικό Γυμνάσιο της Νεάπολης, που ήταν και το πρώτο γυμνάσιο που ιδρύθηκε στο Νομό μας, ως συμμαθητές και φίλοι πλέον. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό της Παιδόπολης που κάθε φορά πρόθυμα παραχωρεί τους χώρους για τις εκδρομές και την ψυχαγωγία των μαθητών μας. Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των μαθητών των δύο τάξεων και των δύο σχολείων: 1ο Δ.Σ :Βασιλάκη Ειρήνη, Βασιλόπουλος Δημήτρης, Γαλανάκη Σοφία, Γουλιδάκης Γεώργιος, Γρηγοράκης Γεώργιος, Δατσέρης Μανόλης, Δρακωνάκη Ζαμπία, Ζερβός Δημήτριος, Κασσωτάκης Μιχάλης, Λιουδάκης Νικόλαος, Μεθυμάκη Κατερίνα, Μπαμπαλή Σταυρούλα, Παντερμαράκης Μανόλης, Παπαστεφανάκης Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κάλλια, Πρινιωτάκης Μανόλης, Ράντζα Θεοδώρα, Ράντζα Λουκάς, Συσκάκης Αριστείδης, Ταμπακάκη Μαρία, Τσιχλή Παντελίνα, Χαλκιαδάκη Ουρανία, Χατζαντωνάκης Παύλος, Κοκκίνη Μαρία, Τοντόροβα Διάνοβα Ντομπρομίρα, Μιχαλοδημητράκης Δημήτρης 2ο Δ.Σ : Γρηγοράκη Χριστίνα, Δατσέρης Σταύρος, Ζερβάκης Εμμανουήλ, Ζερβού Μαρία, Ζερβού Χρυσούλα, Θεοδωρλής Μιχαήλ-Ραφαήλ, Καμαρατάκη Εμμανουέλλα, Κασωτάκη Ελένη, Κοκολάκη Κατερίνα, Κοκολάκης Νικόλαος, Κτενάκης Στέφανος, Μαρκάκης Σάββας, Μεθυμάκη Παναγιώτα, Παρσωτάκη Ασπασία, Περουλιού Σοφία, Πρινιωτάκη Νικολέτα, Πρινιωτάκη Στέλλα-Ραφαηλίνα Πρινιωτάκης Γιάννης, Τζώρτζης Εμμανουήλ, Φθενάκης Ιωάννης, Χαβάκη Καλλιόπη- Μαρία Μαθήματα στοματικής υγιεινής παρέδωσε στα παιδιά του σχολείου μας ο οδοντίατρος του Νοσοκομείου Νεάπολης κ. Γιώργος Σαρρής με μια σειρά επισκέψεων και παρουσιάσεων μέσα από τις οποίες δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες και αποκτήθηκαν γνώσεις για τη φροντίδα της στοματικής περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σαρρή για τη συνεργασία που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Κάνει κρύο.. παγωνιά Ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος. Βροχερός και παγωμένος όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.. Το κρύο πολλές φορές ήταν τόσο τσουχτερό που δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Με παγωμένα χεράκια, φορώντας τα σκουφάκια όλη μέρα μαθητές και δάσκαλοι με δυσκολία έκαναν το μάθημά τους. Μετά από στενή και επίμονη συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Π/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, την οποία και ευχαριστούμε, φτάσαμε -έστω και αργά λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών- στην προμήθεια 2 νέων air-conditions. Κι έτσι τον επόμενο χειμώνα, όσο βαρύς κι αν είναι, ελπίζουμε ότι το κρύο δε θα μας βασανίσει

11 11 Η άσκηση σε όλες τις μορφές της δεν είναι κάτι άγνωστο ή πρωτόγνωρο στις σύγχρονες κοινωνίες. Βασικό στοιχείο της άσκησης αποτελεί η κίνηση. Η κίνηση υπάρχει σαν χαρακτηριστικό σε κάθε μορφή ζωής. Είναι ανάγκη από την οποία γεννήθηκε η άσκηση. Η άσκηση σαν συνειδητοποιημένη κίνηση στον άνθρωπο έχει άμεση σχέση με τη βιολογική και πολιτιστική του εξέλιξη. Κύρια αιτία της άσκησης φαίνεται πως στάθηκε ο αγώνας για την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του ανθρώπου από την εποχή της ύπαρξης του σε όλο τον κόσμο. Η ανάγκη της άμυνας ή της επίθεσης, η προσπάθεια περάσματος υδάτινης έκτασης, η αναρρίχηση σε δέντρα ή βράχους γέννησε την ανάγκη για τρέξιμο, πάλη, άλμα, κολύμπι, χτυπήματα και άλλα. Έτσι ο άνθρωπος οδηγήθηκε στο SPOR, που σημαίνει κίνηση με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η άσκηση ξεκίνησε από πολύ νωρίς σε Με αφορμή την 15η ενότητα της γλώσσας με τίτλο «Κινηματογράφος Θέατρο» συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε μία ταινία. Αποφασίσαμε λοιπόν να διεξάγουμε έναν διαγωνισμό παρουσίασης των αγαπημένων μας ταινιών και να ψηφίσουμε τις 3 καλύτερες. Στην τάξη παρουσίασε ο καθένας την αγαπημένη του ταινία, είδαμε τα τρέ ι λερ, ψηφίσαμε και τώρα σας προτείνουμε Α) 1η και με την ομοφωνία όλης της τάξης (13 ψήφοι) ήρθε η ταινία δράσης που μας παρουσίασε ο Παύλος Χατζαντωνάκης με τίτλο: «THE TOURIST» ταινία αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Φλόριαν Χένκελ. Πρωταγωνιστούν οι διάσημοι ηθοποιοί Johny Depp και Anjelina Jolie. Διάρκεια 100 λεπτά. Μια μυστηριώδης γυναίκα, η Elise, ενώ είναι σε αποστολή, δέχεται ένα γράμμα από έναν παλιό της γνώριμο αλλά και φυγά. Αποφασίζει να παρακάμψει το σχέδιο της αποστολής και να ακολουθήσει τις οδηγίες του γράμματος: να μπει στο τρένο, να βρει κάποιον που του μοιάζει και να καθίσει μαζί του. Έτσι, συναντά τον Frank, έναν τουρίστα που πάει προς Ιταλία. Αρχικά, μιλάνε και γνωρίζονται αλλά μια περιπέτεια περιμένει τον τυχαίο τουρίστα τη στιγμή που θα κατέβουν από το τρένο, ζωής αλλά και αγαπης. Β) Για τη 2η θέση κονταροχτυπήθηκαν 2 ταινίες..ύστερα από την ισοψηφία(9 ψήφοι κάθε μία) αποφασίσαμε πως έπρεπε κ οι δύο να καταλάβουν αυτή τη στήλη! Μιλάμε για τη ταινία φαντασίας κ περιπέτειας που μας παρουσίασαν οι μαθητές Κωστής Παπαστεφανάκης κ Λουκάς Ράντζα με τίτλο «SPIDERMAN 3» Νους υγιής εν σώματι υγιή... Άσκηση, ψυχαγωγία, αθλητισμός όλο τον κόσμο. Οι προϊστορικοί λαοί, οι Μάγια, οι Ίνκας και οι Αζτέκοι ασχολούνταν με κάποιες ασκήσεις όπως το κυνήγι. Οι πληροφορίες όμως που έχουμε για τους λαούς αυτούς δεν είναι αρκετές ώστε να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Αντίθετα για κάποιους άλλους λαούς όπως οι Σουμέριοι, οι Φοίνικες, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Πέρσες οι Ιάπωνες, οι Εβραίοι, οι πληροφορίες μας είναι πολλές. Μια ταινία σε σκηνοθεσία Sam Raimi, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Tobey Maquire, Kristen Dunst και διαρκεί 140 λεπτά. Ο Πίτερ Πάρκερ έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντα του υπερήρωα και την αφοσίωσή του στη Μαίρη Τζέιν. Όμως, τον περιμένουν νέες περιπέτειες, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τον Σάντμαν, έναν άντρα που σχετίζεται με το θάνατο του θείου του, τον Βένομ, καθώς και το χειρότερο εχθρό του: το σκοτεινό «εγώ» που κρύβει μέσα του. Επίσης ο καλύτερος του φίλος έχει στραφεί εναντίον του. Ο Venon και ο Sandman βάζουν για δόλωμα την Μαίρη Τζεην προσκαλώντας τον Spiderman να την σώσει. Τι λέτε να γίνει στο υπόλοιπο της ταινίας? Αλλά κ για την ταινία δράσης κ τρόμου που μας παρουσίασαν οι μαθήτριες Ειρήνη Βασιλάκη και Ζαμπία Δρακωνάκη με τίτλο: «ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ» Μία ταινία του Ντάνιελ Σακχάιμ δίαρκειας 105 λεπτών. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Λιλι Σομπιεσκι και Ντιανε Λανε Όταν οι γονείς της Ρούμπι και του Ρετ Μπέικερ, σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τη φροντίδα τους αναλαμβάνουν η Έριν και ο Τέρι Γκλας, οι καλύτεροι φίλοι της οικογένειας. Οι Γκλας υπόσχονται στα δύο παιδιά μια πλουσιοπάροχη ζωή στη γυάλινη έπαυλη τους στο Μαλιμπού. Παράλληλα, ο δικηγόρος των γονιών τούς ανακοινώνει πως η κληρονομιά τους ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια δολάρια. Όλα φαίνονται τέλεια. Η Ρούμπι, όμως, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως οι Γκλας απέχουν πολύ από την εικόνα των ιδανικών κηδεμόνων... Στην Αρχαία Ελλάδα Στην Αρχαία Ελλάδα η άσκηση έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων. Η σωματική άσκηση, η γυμναστική, αποτελούσε το μισό μέρος όλης της εκπαίδευσης. Ο ιδανικός πολίτης ήταν γυμνασμένος στο σώμα και ολοκληρωμένος στο νου και στην ψυχή. Η γύμναση αποτελούσε μέσο αγωγής με κύριο στοιχείο της τον ανταγωνισμό και την άμιλλα. Πρώτοι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την άσκηση και όχι σαν μέσο στρατιωτικής προετοιμασίας. Οι αγώνες στην αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένοι με τη θρησκεία. Κάθε διοργάνωση γινόταν προς τιμή κάποιου θεού ο οποίος ήταν και προστάτης των αγώνων αυτών. Ήταν γυμνικοί και δικαίωμα συμμετοχής και παρακολούθησης είχαν μόνο οι άνδρες. Για τις γυναίκες είχαν ξεχωριστούς αγώνες, τα Ηραία. Οι κυριότεροι πανελλήνιοι αγώνες στην αρχαία Ελλάδα ήταν τέσσερις: τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα και τα Ηραία για τις γυναίκες. Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός των αθλημάτων είναι αρκετά μεγάλος. Το κάθε άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, έχει τις δικές του αγωνιστικές διοργανώσεις εθνικού ή παγκόσμιου χαρακτήρα. Η μεγαλύτερη, σε αριθμό αγωνισμάτων, διοργάνωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τόσο οι χειμερινοί όσο και οι θερινοί έχουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων αθλημάτων. Δημήτρης Βασιλοπουλος, ΣΤ1 Το ΣΤ1 ψήφισε και σας προτείνει να δείτε Γ) Την 3η θέση και με 6 ψήφους κατάλαβε η ταινια κινουμένων σχεδίων που μας παρουσίασε η μαθήτρια Παντελίνα Τσιχλή με τίτλο: «ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ» Ταινία των των Ντιν ΝτεΜπλουά, Κρις Σάντερς με τις φωνές των Τζέι Μπαρουσέλ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Αμέρικα Φερέρα, Τζόνα Χιλ, Κρεγκ Φέργκιουσον διάρκειας 98 λεπτών Η ιστορία αφορά σε έναν έφηβο Βίκινγκ, τον Ψάρη, που μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως, του Ψάρη δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία της φυλής του ούτε και με αυτήν του αρχηγού της που συμπτωματικά είναι κι ο πατέρας του εφήβου. Ωστόσο, όταν ξεκινά η Εκπαίδευση στους Δράκους του Ψάρη και των υπόλοιπων εφήβων, εκείνος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να αποδείξει πως έχει τις ικανότητες να γίνει μαχητής και να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Γνωρίζοντας όμως έναν τραυματισμένο δράκο που τελικά γίνεται και φίλος του, όλος ο κόσμος του Ψάρη ανατρέπεται, κι από εκεί που ήλπιζε να είχε την ευκαιρία του να αποδείξει τι αξίζει σε όλους, πλέον αναλαμβάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο: να αλλάξει το μέλλον και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της φυλής του απέναντι στους δράκους...

12 12 Σήμερα το πρωί, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του πρώτου διαλλείματος, κάποιος αποφάσισε να μας κάνει μια παράξενη έκπληξη. Bγαίνοντας τα παιδιά για το διάλειμμα αντίκρισαν έξω από την κεντρική πόρτα του σχολείου ένα μικρό άσπρο σκυλάκι να τα κοιτάζει με περιέργεια, φόβο και χαρά μαζί...το είχαν αφήσει εκεί, μέσα σε μια μικρή κούτα μαζί με λίγα παιδικά παιχνιδάκια. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν Ένα ακόμη όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης έφτασε στο τέλος του. Μέσα από πολλές περιπέτειες, εκπλήξεις, όμορφες μα και δύσκολες στιγμές. Ταξιδέψαμε, περιπλανηθήκαμε σε λιμάνια κι ακρογιάλια, ανακαλύψαμε κρυμμένους θησαυρούς, όμορφους προορισμούς, μαζέψαμε κοχύλια-αναμνήσεις. Και να μαστε τώρα εδώ. Λίγες μέρες πριν δώσουμε τον τελευταίο χαιρετισμό, πριν πούμε το τελευταίο αντίο Με την ευχή και την ελπίδα να κρατήσουμε όλοι στις καρδιές μας τις πιο γλυκές, τις πιο τρυφερές στιγμές και με αυτές ως εφόδιο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά Γαλλική Ακροστιχίδα Οι επτά μέρες της βδομάδας D I M A N C H E Ένας παράξενος επισκέπτης 1 όλα τα παιδιά πάνω από το μικρό επισκέπτη, ήθελαν να τον χαϊδέψουν, να τον αγγίξουν, να τον σηκώσουν στα χέρια τους...και φυσικά όσο εμείς σκεφτόμασταν τι θα κάνουμε, τα παιδιά ζητούσαν επίμονα να το κρατήσουμε στο σχολείο και να το υιοθετήσουμε, πράγμα όμως εξαιρετικά δύσκολο. Το μεταφέραμε στον κήπο του σχολείου, καθώς δε γνωρίζαμε αν είχε κάνει εμβόλια, αν είχε τη φροντίδα υγιεινής που χρειαζόταν. Το γάλα που του προσφέραμε το ήπιε με λαχτάρα καθώς φαινόταν πεινασμένο και λαχταρούσε παιχνίδια και χάδια. Έπειτα αρχίσαμε να αναζητούμε τον κατάλληλο φορέα στον οποίο θα απευθυνόμα- Το τελευταίο αντίο! σταν για να το παραλάβει. Ωστόσο, η συγκινητική επιμονή της Παντελίνας που ήθελε να το πάρει στο σπίτι της, μας υποχρέωσε να επικοινωνήσουμε με την μητέρα της και αφού πήραμε τη σύμφωνη γνώμη της, της το παραδώσαμε με ανακούφιση. Έτσι, ο μικρός μας επισκέπτης βρήκε στέγη και σίγουρα καλή παρέα τα παιδιά του σχολείου όμως λυπήθηκαν που δε θα τον ξαναδούν Πάντως, όποιος σκέφτηκε να αφήσει το μικρό σκυλάκι στο σχολείο μας, υπολόγιζε προφανώς στην ευαισθησία των παιδιών, δε σκέφτηκε όμως ότι θα ήταν αδύνατο για μας να το κρατήσουμε κοντά μας μας, για τη νέα σχολική περίοδο για την επόμενη σχολική μας περιπέτεια Στα παιδιά που θα μας αφήσουν για να προχωρήσουν στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης τις σπουδές τους, ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πρώτα απ όλα γερά, να έχουν πολύ κουράγιο και δύναμη, να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται με πίστη για την επίτευξή τους. Δε θα χαθούμε εξάλλου Καλή αντάμωση! Καλό καλοκαίρι χαρούμενες ξέγνοιαστες διακοπές!!! Τρώμε αλά... γαλλικά! La mourriture 1. ψάρι 2. μήλο 3. ομελέτα 4. κοτόπουλο 5. τηγανητές πατάτες 6. μπριζόλα 7. ντομάτα 8. καρότα 9. ρύζι 10. γιαούρτι Solutions 1. poisson 2. pomme 3. omelette 4. poulet 5. frites 6. steak 7. tomate 8. carottes 9. riz 10. yaourt

Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!!

Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!! ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τίτλος προγράμματος: Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!! Τάξη: B Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2014-15 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα.

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο (εισήγηση, Έφη Γουργιώτου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Α. Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ 1. Γιάννα Κυριαζή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο. Η μέρα αυτή λοιπόν σκοπό έχει να μας κάνει να πούμε όχι στο κάπνισμα. Μπορείτε να μου πείτε γιατί;

ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο. Η μέρα αυτή λοιπόν σκοπό έχει να μας κάνει να πούμε όχι στο κάπνισμα. Μπορείτε να μου πείτε γιατί; Δασκάλα: Λουίζα Σόλου Πιττάκαρα Μάιος 2008 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο Στόχοι: Τα παιδιά: να ονομάζουν τις δυσάρεστες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία να συμπεράνουν και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση Κ N Κλειστό ολυμβητήριο εκδήλωση ίκαιας Αγωνία αλλά και χαμόγελα πριν τους αγώνες. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του μικρού λιμανιού της Ρεθύμνης, λίγες δεκάδες νεαρά παιδιά προπονιώμαστε για να λάβομε μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων .Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων 1 η ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗ 26/4/2007 Μέρος Α (α) Οι µαθητές του Ναυστάθµου παρουσιάζουν διάφορες εικόνες από τα Χανιά, αξιοθέατα, το κλίµα των Χανίων, παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό της κτίριο

Το εμβληματικό της κτίριο Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2014 Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ιδρύεται ως σωματείο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό το 1921. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα;

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Στη διερεύνηση που κάναμε με τα παιδιά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Η τάξη μας συμμετείχε στο Διεθνές πρόγραμμα WE.C.A.R.E. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα