ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ (1945-2013)"

Transcript

1 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 47 ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) απο ΤιΣ οικογενειακεσ βιογραφιεσ ΣΤην ιστορια ΤηΣ ΕκΠαιδΕυΣηΣ Με αυτόν τον τίτλο επέγραψα το κείμενό μου, σα να το ετοίμαζα για μια τιμητική εκδήλωση για τον ελαφρώς πρεσβύτερο φίλο αθλητίατρο, αλλά και ενθουσιώδη ερευνητή του λευκαδίτικου παρελθόντος ή, ακόμη πιο ταιριαστά, για την παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμαζε με ερευνητικό πάθος, με διαδοχικά επί μέρους ομόκεντρα δημοσιεύματα επί μία δεκαετία και διαδοχικές γραφές, θηρεύοντας την άριστη μορφή, που στο εξώφυλλό του θα είχε τίτλο, O φιλόλογος-ιστορικός Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης ( ) και το εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό του έργο, ένα βιβλίο 250 σελίδων περίπου με άλλες 150 σελίδες παράρτημα κειμένων και φωτογραφιών. Σε ένα φιλολογικό μνημόσυνο και αφιέρωμα μνήμης οι βιογραφικές αναφορές είναι εντελώς απαραίτητες για να σχηματίσουμε την εικόνα του τιμητικά μνημονευόμενου, μέσα από την πορεία του βίου του, την εκπαίδευσή του και τον μεγάλο αγώνα του για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση, τους οραματισμούς, τα σχέδια και τα κατορθωμένα έργα του στην επιστήμη και την πανεπιστημιακή διδασκαλία. Εφυγε βιαστικά ο Γιώργος και δεν μας άφησε, όσο γνωρίζω, ένα συνεκτικό αυτοβιογραφικό κείμενο, με ιεραρχημένους, κατά τη δική του αξιολόγηση, τους σταθμούς του βίου του, επιμένοντας στις καίριες, κατά τη δική του κρίση, καμπές της ζωής του. ο μελλοντικός βιογράφος του όμως θα βρει στο αρχείο του πατέρα του και το δικό του όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συγκρότηση μιας διαφωτιστικής και όσο γίνεται πλήρους βιογραφίας. Εμείς και γι αυτούς τους λόγους αλλά και για τη στενότητα του χρόνου θα περιοριστούμε στα ελάχιστα βιογραφικά, προτιμώντας να απλώ-

2 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ σουμε στο διαθέσιμο χρόνο τις προσεγγίσεις μας στο επιστημονικό ερευνητικό του έργο. Γεννήθηκε στην πόλη της λευκάδας στις 27 νοεμβρίου 1945 αλλά τον έγραψαν στο μητρώο αρρένων της κοινότητας των Τσουκαλάδων με ημερομηνία γέννησης 15 ιανουαρίου Γονείς του ο φιλόλογος Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης, ο μετέπειτα γυμνασιάρχης και σπουδαιότερος ιστορικός της λευκάδας και η σεβαστή μας κυρία αλίκη αστερίου Παπατόλιου, πτυχιούχος δασκάλα, γεννημένη το 1924 στην κατερίνη, μαθήτρια του Πάνου στο Γυμνάσιο κατερίνης, όπου υπηρέτησε από το 1939 ως το Το ζευγάρι επέλεξε τη λευκάδα ως καταφύγιο και αντίδοτο στο διάχυτο κλίμα φόβου, που τους διακατείχε, καθώς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική αντίσταση στην Πιερία και είχαν προγραφεί από τους αντιπάλους. ο Πάνος πέτυχε να μετατεθεί από το Γυμνάσιο κατερίνης στο Γυμνάσιο λευκάδος και ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, με την εγκυμονούσα αλίκη και χωρίς αποσκευές, από τη Θεσσαλονίκη, με το πλοίο της γραμμής, για τον Πειραιά και από εκεί με γκαζοζέν αυτοκίνητο στην κόρινθο και στην Πάτρα, από όπου με μία βενζίνα έφτασαν στο λιμάνι της λευκάδας στις 29 Σεπτεμβρίου Τους υποδέχτηκε η πατρική οικογένεια του συνταξιούχου δασκάλου Γεωργίου Πάνου ροντογιάννη ( ) και της νικολέττας Σταματέλου, αγρότισσας στους Τσουκαλάδες, με τρεις δυναμικές κόρες αλλά και το βαρύ πένθος για τον χαμένο το 1943, σε εμφυλιακή σύγκρουση, κάπου στην Ήπειρο, μικρότερο γιο, τον Σπύρο Μελά. Σ αυτό το περιβάλλον με τους στενούς συγγενικούς δεσμούς αγάπης και το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε ο εμφύλιος αλλά και οι καταστροφές των σεισμών του 1948 και του 1953 θα ανατραφεί ο Γιώργος αλλά και ο αδελφός του Σπύρος, που γεννήθηκε το η οικογένεια θα μείνει στη λευκάδα ως το καλοκαίρι του 1956 και τη μετάθεση του Πάνου στο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, όπου ο Γιώργος αφού τελειώσει το δημοτικό και το Γυμνάσιο Χαλανδρίου θα φοιτήσει στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου αθηνών από το 1964 ώς το Στα γυμνασιακά και τα φοιτητικά του χρόνια ( ) ήταν αθλητής στίβου (δίσκος, δέκαθλο) εθνικού και διεθνούς επιπέδου, ως επίδοξος συνεχιστής, όπως έλεγε ο ίδιος, του μεγάλου συγχωριανού του ηλία βεργίνη ( ) 1. Ειδικεύτηκε στην αθλητιατρική (Πανεπιστήμιο ρώμης, 1976) στην Παθολογία (1980) και την καρδιολογία (1982). διδάκτωρ 1. Γεώργιος Π. ροντογιάννης, «ο αθλητής ηλίας βεργίνης όπως τον είδε ένας επίδοξος συνεχιστής του», Σύλλογος λευκαδίων Πάτρας «η φανερωμένη», «αφιέρωμα. ηλίας βεργίνης σφαιροβόλος, βαλκανιονίκης πρωταθλητής Ελλάδος ( )», π. νήρικος, παράρτημα τχ. 27 (Πάτρα, ιούλ. - Σεπτ. 1996) 7-13.

3 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 49 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 49 του Πανεπιστημίου αθηνών (1978). Επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ( ). Επίκουρος καθηγητής αθλητιατρικής του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ). Τομεάρχης αθλητιατρικής ( ) του Εθνικού κέντρου αθλητικών Ερευνών και αργότερα διευθυντής του ( ). καθηγητής αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( ). Γραμματέας της Ελληνικής αθλητιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εταιρείας αθλητικής Ψυχολογίας και νευροφυσιολογίας των αθλητών, Μέλος της New York Academy of Science, αντιπρόεδρος του Ελληνικού κολλεγίου αθλητιατρικής. Μέλος του δ.σ. ( ) και αντιπρόεδρος της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών από το 2000 ώς το Τα ερευνητικά, τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του, ατομικά και συλλογικά, στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά εστιάστηκαν σε θέματα προλήψεων νόσων και κακώσεων ιδίως των elite αθλητών, των κλινικών εφαρμογών του συνδυασμού διατροφής και άσκησης για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ιδίως της καρδιαγγειακής νόσου. Στο χώρο της ιστορίας καλλιέργησε με ενθουσιασμό τη βιογραφία και τελικά την ιστορία της εκπαίδευσης, κινημένος από τις οικογενειακές επιδόσεις στη διδασκαλία και την παράδοση του χωριού του, ενός χωριού εκπαιδευτικών, αλλά και τις δικές του ανάγκες για τη βαθύτερη γνωριμία με τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του, που γνώρισε και θαύμασε. Γνώρισα τον Γιώργο στη λευκάδα τον Σεπτέμβριο του 1993 στο οργανωμένο από την Εταιρεία λευκαδικών Μελετών δ Συνέδριο Επτανησιακού Πολιτισμού από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας, 15ος-19ος αι., που ήταν αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας Πάνο Γ. ροντογιάννη 3. Συνόδευε τον τιμώμενο πατέρα του μαζί με τον αδελφό του Σπύρο. η προσπάθεια της στήριξης του 82χρονου πατέρα είχε προ πολλού ξεκινήσει με όλα τα ιατρικά μέσα καθώς και τη συμπαράσταση για την τόνωση της πεσμένης ψυχολογίας του γέροντα, προκειμένου να ζήσει και να ολοκληρώσει τα ημιτελή συγγραφικά του έργα. Για να βοηθήσει σ αυτόν τον τελευταίο σκοπό ο Γιώργος οδηγήθηκε σε μονοπάτια άγνωστα γι αυτόν, της φιλολογίας και της ιστορίας αλλά και της επιμέλειας 2. Τα στοιχεία από το ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εργοβιογραφικό του σημείωμα, που είναι ενημερωμένο ώς το 2010 περίπου. Για τις ανάγκες αυτής της δημοσίευσης παραθέτω στοιχεία από δικές μου αυτοψίες. 3. Πρακτικά δ Συνεδρίου «Επτανησιακού Πολιτισμού», λευκάδα 8-12 Σεπτεμβρίου από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας 15ος-19ος αι. Συνέδριο αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών Πάνο Γ. ροντογιάννη, αθήνα 1996, 470 σ.

4 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ βιβλίων. Όλα αυτά του όξυναν το δικό του νεανικό παράπονο: οι γονείς του καθένας και για δικούς του λόγους του επέβαλαν να σπουδάσει ιατρική ενώ εκείνος προτιμούσε τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ήταν θαυμαστής του πατέρα του, παρόλο που τότε δεν καταλάβαινε πλήρως την αξία του παιδαγωγικού, πολύ περισσότερο του ιστοριογραφικού του έργου, καθώς οι θετικές επιστήμες είχαν και έχουν άλλα κριτήρια αξιολόγησης και συστημάτων μέτρησης της επιστημονικής αξίας και εμβέλειας. Το Συνέδριο με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και τον πολυήμερο διάλογο, τόνωσαν την πίστη στο έργο του πατέρα του και αύξησαν τον θαυμασμό του, με αποτέλεσμα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση και την έκδοση το 1994 του έργου ζωής του Πάνου Γ. ροντογιάννη, η εκπαίδευση στη λευκάδα με χρηματοδότηση του Τάκη-Επαμεινώνδα, γιου του δασκάλου, φιλόλογου και επιθεωρητή βασιλείου ι. Σταματέλου, μέντορα των ροντογιαννέων. Το έργο ήταν γνωστό καθώς μερικές του ενότητες είχαν δημοσιευτεί από το 1950 ώς το Στην Επετηρίδα της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τόμος 8ος, που θα κυκλοφορήσει το 1995, ο Γιώργος επιμελείται τρεις μελέτες του Πάνου: «ο πληθυσμός της λευκάδος από το απώτερο παρελθόν ώς το 1991 μ.χ.». «Σεισμολόγιο της λευκάδος ( )». «Το χρονικό της σύστασης της τωρινής δημόσιας βιβλιοθήκης και του Μουσείου αντικειμένων Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Τέχνης» 6. Τα ίδια χρόνια, , ο Γιώργος πείθει τον πατέρα του για την έκδοση των μεταφράσεών του, πεζών και ποιητικών κειμένων από τα αρχαία ελληνικά και ευρωπαϊκές γλώσσες. Όπως ξέρουμε είχε προηγηθεί η έκδοση της μετάφρασης των απομνημονευμάτων του Γαλατικού Πολέμου του Γάιου ιούλιου καίσαρα το 1958, που προοριζόταν για φροντιστηριακή χρήση, γι αυτό ανατυπώθηκε το 1968 και το οι ανέκδοτες ως τότε μεταφράσεις είχαν γίνει στη δημοτική για προσωπική ευχαρίστηση και ο μεταφραστής 4. Πάνου Γ. ροντογιάννη, ιστορικού της λευκάδος, η εκπαίδευση στη λευκάδα , αθήνα 1994, 384 σ. 5. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», Πρακτικά δ Συνεδρίου... ό.π., σ , αρ. 10, 28, 45, 47. δημήτρης Σπ. Τσερές, «ιστορώντας τη λογιοσύνη και την εκπαίδευση», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της, 19ος-20ός αι., Πνευματικό κέντρο δήμου λευκάδας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 5-7 αυγούστου 2008, Επιμέλεια Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, αθήνα 2009, σ Τ. Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», ό.π., σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ , αρ. 11, 25, 30.

5 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 51 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 51 δίσταζε να τις δημοσιεύσει, αδικώντας το ταλέντο και τη γλωσσική του επάρκεια, που του επέτρεψε να κατανοεί βαθιά το πρωτότυπο και να βρίσκει το αρμόζον νεοελληνικό γλωσσικό ένδυμα ώστε να μην αδικούνται πολύ οι μεταγλωττιζόμενοι μεγάλοι συγγραφείς. αυτή η αδικία του πρωτοτύπου από τη μετάφραση ήταν η μόνιμη έγνοια του. Το 1994 κυκλοφόρησε η μεταγλώττιση της Πλατωνικής απολογίας του Σωκράτη και του κρίτωνα. Τον επόμενο χρόνο 1995 έγινε νέα έκδοση του βιβλίου με το Πλατωνικό κείμενο στην έκδοση της οξφόρδης αντικριστά με το μεταγλωττισμένο 8. Μια πρόχειρη ιδιωτική έκδοση σε 50 αντίτυπα μας χάρισε το 1996 τη μεταγλώττιση της τραγωδίας του αισχύλου Προμηθέας δεσμώτης, έργο του μεσοπολέμου, που δεν εκδόθηκε τότε από σεβασμό στη μετάφραση του ιωάννη Γρυπάρη που είχε λίγο νωρίτερα κυκλοφορήσει (1938) 9. Το 1995 εκδόθηκαν τα πρωτότυπα Ποιήματα του Πάνου και εκεί ο Γιώργος πρόσθεσε τις μεταφράσεις ποιημάτων του Σιμωνίδη του κείου, του αρχίλοχου, του ανακρέοντα, του οράτιου, του δαυίδ, του Μίλτονα και του βύρωνα. Όλα αυτά οφείλονται στην επιμονή του Γιώργου, που επιστράτευσε και τρίτους ειδικούς για να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα ποιήματα και τις μεταφράσεις, προκειμένου να καμφθεί ο ποιητής τους και να δώσει την έγκριση για δημοσίευση: έτσι νικήθηκε όχι η αμφιβολία του για την αξία τους, που κατά βάθος δεν υπήρχε, αλλά ο φόβος ότι παραήταν προσωπικά δημιουργήματα, ίσως και λιγότερο δουλεμένα από όσο έπρεπε και θα ήταν δύσκολο για τους άλλους να τα δεχτούν 10. η εντατική προσπάθεια του Γιώργου για την έκδοση των έργων του πατέρα του αποδείχτηκε σωτήρια αφού από το καλοκαίρι του 1996 ο Πάνος ροντογιάννης δεν μπορούσε πια να συνεργαστεί και ο θάνατός του ήρθε στις 26 δεκεμβρίου, δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις διαχείρισης της πνευματικής κληρονομιάς του. ο Γιώργος αισθάνθηκε τη βαριά ευθύνη και αναλαμβάνει την προσπάθεια να αποκτήσει τα απαιτούμενα εφόδια για την κατανόηση του πατέρα του ως προικισμένης προσωπικότητας και δημιουργού ενός σπουδαίου έργου, που υπερείχε συγκριτικά με τα έργα των ομοτέχνων του. αυτή η έννοια της διάκρισης είναι κυρίαρχη στον τρόπο που ο Γιώργος αποτιμά τους ανθρώπους, τις πράξεις και τις σταδιοδρομίες τους. 8. Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 49, Στο ίδιο, σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 51. Τα Ποιήματα βιβλιοπαρουσιάστηκαν από τον Χρίστο Γ. ροντογιάννη, εφ. λευκαδίτικη Πνοή, αρ. 45 (ηλιούπολη, Σεπτ.-οκτ. 1995). λάμπρος Σ. βρεττός, «Το ποιητικό έργο του Πάνου Γ. ροντογιάννη», π. νήρικος, Συλλόγου λευκαδίων Πάτρας, Ειδική έκδοση αφιέρωμα: Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο σύγχρονος ιστορικός της λευκάδας, οκτ. 1997, σ

6 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ αναζητά λοιπόν για τον πατέρα του τους όρους που τον διαμόρφωσαν: τον οικογενειακό περίγυρο, την εκπαίδευση και την κατάρτισή του, τον συνεχή αυτοδιδακτισμό του, τον κοινωνικό και φιλοσοφικό του προσδιορισμό και την εμπλοκή του σε συλλογικές κοινωνικές προσπάθειες. αναμετρά την ένταση των προσπαθειών του για την κατάκτηση των υψηλών στόχων. καθώς θεωρεί δυσκολότερη γι αυτόν την κατανόηση του ιστοριογραφικού του έργου, το οποίο επιπλέον είχε αρχίσει να μελετιέται από τους ειδικούς, καταλήγει να ασχοληθεί με το άυλο παιδαγωγικό του έργο, καθώς ο ίδιος βιωματικά και από τα τρυφερά του χρόνια ως παιδαγωγό γνώρισε τον πατέρα του και όπως πολλοί μαθητές του τον θαύμασε και καταλάβαινε τους ύμνους των άλλων μαθητών γι αυτόν, όπως και τις κρίσεις των επιθεωρητών που του έδωσαν και άριστα προάγοντάς τον σε υψηλές διοικητικές θιέσεις, που δεν φαίνεται να του πολυταίριαζαν και πάντως δεν τον ενθουσίαζαν. ο Γιώργος πρέπει να παρακινήθηκε στην επιλογή του να μελετήσει τον παιδαγωγό ροντογιάννη αφού ο ίδιος σε σύντομο αυτοβιογραφικό του κείμενο του 1994, λες και έπαιρνε το δρόμο του αισχύλου, σημείωσε ως πρώτο στοιχείο της αυτοεκτίμησής του το παιδαγωγικό του έργο: «Ελπίζω κάτι να επιζήση από τον ψυχικό μου κόσμο, που με ενθουσιασμό μετάγγιζα κάθε φορά στις ψυχές των παιδιών και των μεγάλων, και μαζί μ αυτό το κάτι, ότι κάτι θα μείνη και από τη δική μου παρουσία στην Παιδεία, στο χώρο όπου δίδαξα τουλάχιστον» 11. η αναζήτηση λοιπόν των πηγών και των εργαστηρίων από τα οποία περνά και διαμορφώνεται ο εκπαιδευτικός-παιδαγωγός και η πρόσληψη της διδασκαλίας, αλλά και του ίδιου, από τους μαθητές του αυτοί κρατάνε αναμένο το καντήλι του δασκάλου, που καίει από το λάδι του δικού τους καντηλιού ήταν ένας δρόμος δύσκολος αλλά αναγκαίος και γοητευτικός για τον 11. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Σκέψεις και σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Γεωργίου ροντογιάννη ( )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ. 153.

7 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 53 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 53 Γιώργο, που λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξέρει ότι για τα επόμενα 17 χρόνια, πέραν των ερευνητικών του ασχολιών, θα είναι παιδαγωγός και αυτός, δάσκαλος στη μεγάλη σειρά των Τσουκαλαδιωτών και των ροντογιαννέων δασκάλων, που κάπως τους ήξερε και αν χρειαζόταν θα τους γνώριζε και καλύτερα. Όμως το παρελθόν όσο και αν το ήξερε φανερώθηκε ασύγκριτα σκληρότερο κατά την προσέγγισή του, από όσο το φανταζόταν ο ώριμος καθηγητής που ανεβοκατέβαινε κάθε βδομάδα στο Πανεπιστήμιό του στα Τρίκαλα. ανακαλύπτει στα χαρτιά του πατέρα του έτοιμη για έκδοση τη βιογραφία του Σπύρου Γεωργίου ροντογιάννη ( ) δασκάλου, αγωνιστή αξιωματικού του ελληνοϊταλικού πολέμου και πρωταγωνιστή της Εθνικής αντίστασης στη λευκάδα και την Ήπειρο, με το επανασταστικό ψευδώνυμο Σπύρος Μελάς, που σκοτώθηκε σε εμφύλια σύρραξη την παραμονή των Χριστουγέννων του 1943 στο βουνό κασιδιάρης της ηπείρου. ο Πάνος θα μάθει τις φρικτές λεπτομέρειες μόνο το 1980 από αυτόν που η μοίρα του επιφύλαξε ρόλο αντιγόνης και έθαψε τον Σπύρο Μελά. ο ποιητικός θρήνος του 1947 για τον αδελφό θα συμπληρωθεί, μετά το 1890, με τοπωνυμικό προσδιορισμό: Τώρα ψηλά στην άγριαν ερημιά βαρδιάτορας εσύ του κασιδιάρη με τη διπλή πληγή μες στην καρδιά, άτυχο, προδομένο παλικάρι. αλλά το βιβλίο του Πάνου για τον Σπύρο Μελά, που το εξέδωσε ο Γιώργος το 2001, περιείχε και τη μαρτυρία του Πάνου για τη δική του παράλληλη δράση στην Πιερία: «Στο γράμμα του ο Σπύρος [τον απρίλιο του 1943] μου έγραφε πως πήγε στην Πρέβεζα για 12. Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο Σπύρος Γ. ροντογιάννης (Σπύρος Μελάς), π.η , αθήνα, Σύλλογος Τσουκαλαδιωτών αττικής «η Ελιά», 2001, 96 σ. Το ποίημα του ΠΓρ, δεκέμβριος 1947, στις σ Το παράθεμα στη σ. 40. Σημαντικές αναδεικνὐονται οι μαρτυρίες για τον Μελά με το σχολιασμό τους σπό τον Γώργιο Παν. ροντογιάννη, «η ιστορία μιας καρτ-ποστάλ και μιας φιλίας», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ

8 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ εμπόριο. κατάλαβα βέβαια, και του απάντησα να έρθη να κάμωμε εμπόριο μαζί. δεν πήρα απάντησή του» 12. ο Πάνος τέλη 1942 με αρχές του 1943 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές δυνάμεις γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μαθητών του, παιδιών γκεσταπιτών, έκανε προπαγάνδα κατά των κατακτητών στο μάθημα της ιστορίας. Μετά την αποφυλάκισή του και προς το καλοκαίρι του 1943 αποσπάστηκε στο ημιγυμνάσιο λιτόχωρου και βγήκε στο βουνό για ένα περίπου χρόνο και ανέλαβε υπεύθυνος διαφώτισης και ενημέρωσης του ΕαΜ στο Ελατοχώρι Σκουτέρνα Πιερίας ώς τις 30 οκτωβρίου 1944 που γύρισε στη θέση του στο Γυμνάσιο κατερίνης. Μετά τον δεκέμβριο φεύγει κυνηγημένος στη Θεσσαλονίκη. οι φοβερές εμπειρίες της περιόδου καταγράφηκαν σε ένα βιβλίο του με τίτλο ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στο βόρειο Όλυμπο και στα Πιέρια, που το έγραψε με τη συνεργασία της συναγωνίστριας συζύγου του αλίκης στη λευκάδα από το 1945 ώς το ο Γιώργος το μηχανογράφησε και το υπομνημάτησε, περιμένοντας καλύτερους καιρούς για τη δημοσίευσή του. Εκείνος έπρεπε και βιωματικά να βρει τρόπους να ενσωματώσει στη συνείδησή του και τη διάσταση του αντιστασιακού, που υπηρέτησαν με τόση αυταπάρνηση οι γονείς και ο αδικοχαμένος θείος. Τα τραύματα ήταν μεγάλα καθώς και οι τρεις ήταν εκπαιδευτικοί και ο πατέρας του επιτυχημένος παιδαγωγός και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για την κατανόηση τόσο ακραίων αποφάσεων και αντίστοιχων θαρραλέων πράξεων. Τις θέσεις του πατέρα του μετά το 1945 προσπαθούσε να εξιχνιάσει και ήταν αντικείμενο της τελευταίας του μελέτης, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, στο τέλος του ο συνονόματος παππούς του Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης ( ), που κοντά του ο Γιώργος έζησε τα παιδικά του χρόνια στους Τσουκαλάδες, επηρέασε τη διαμόρφωση του Πάνου και του Σπύρου και ως 13. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), λόγος για τους υπέρ της πατρίδος πεσόντας (Τσουκαλάδες λευκάδας, 13 φεβρουαρίου 1948)», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, 12 ( ), αθήνα 2013, σ

9 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 55 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 55 δάσκαλός τους. Ήταν φυσικό να γίνει αντικείμενο της έρευνας του Γιώργου καθώς υπήρχαν γι αυτόν στοιχεία και δικά του κείμενα στο οικογενειακό αρχείο και σύντομη βιογραφία του γραμμένη από τον Πάνο, μετά τον θάνατό του. Παραθέτω από τα συμπεράσματα της μελέτης του Γιώργου για τον παππού του: «Στο εκπαιδευτικό του έργο φαίνεται να συνδυάζη αποτελεσματικά την επιστημονική θεώρηση με τη διδακτική πράξη και υιοθετεί, ως τρόπον διδασκαλίας, εκείνον που ενισχύει την αυτενέργεια των μαθητών και την ενεργό συμμετοχή των τελευταίων στο μάθημα, κατά τις επιταγές του συστήματος της συνδιδακτικής (Ερβαρτιανής) που διδάχθηκε και ακολουθεί. Μολονότι δεν υπήρξε θιασώτης του Σχολείου Εργασίας, εντούτοις φαίνεται να γνωρίζη επαρκώς την ψυχολογία του παιδιού, ώστε να μπορή να ενεργοποιή τις εμπειρίες των μαθητών και να κεντρίζη το ενδιαφέρον τους για μάθηση. διαθέτοντας δε επαρκή γνώση διδακτικής και σημαντική σχετική εμπειρία, είναι σε θέση να συμμετέχη και να συμπορεύεται με τους μαθητές του σε κάθε διδακτική προσέγγιση. διαθέτοντας πάλι πλούσιο μεθοδολογικό πλάνο, είναι σε θέση να δίνη τις απαραίτητες ευκαιρίες για συστηματική οργάνωση της σκέψεως των μαθητών του. Θα μπορούσε, δηλαδή, να αναγνωρισθή ως ο ιδανικός εκφραστής του ήδη από μακρού εγκαταλειφθέντος συστήματος διδασκαλίας στη στοιχειώδη εκπαίδευση, της συνδιδακτικής. Επιπλέον, αφιερωμένος ολόψυχα στο διδασκαλικό του επάγγελμα και διαθέτοντας αδιάπτωτο έως το τέλος της σταδιοδρομίας του ενθουσιασμό στην επιτέλεση του έργου του, εχαρακτηρίζετο για την αποτελεσματική παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα» 14. η σημαντική προσωπικότητα του Τσουκαλαδιώτη δασκάλου, φιλολόγου και επιθεωρητή βασίλειου ι. Σταματέλου ( ) θιασώτη της νεω- 14. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης (Τσουκαλάδες λευκάδα )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. ι, , αθήνα 2006, σ Το παράθεμα στις σ

10 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ τερικότητας και του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, σφράγισε τους ροντογιαννέους, σίγουρα τον Πάνο και τον Σπύρο στην ώρα των μεγάλων τους ιδεολογικών αναζητήσεων, αλλά συμπαρέσυρε και τον πατέρα τους Γεώργιο. ο Γιώργος στη μελέτη του γι αυτόν αναζήτησε και εντόπισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή τη σχέση και καθώς ο ίδιος ήταν βαφτισιμιός του Γιώργου Σταματέλου, μηχανικού, γιου του βασίλειου και στενού φίλου του Πάνου, διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις πάντοτε με την οικογένεια 15. ο Τάκης-Επαμεινώνδας, μηχανικός, νεότερος γιος του βασίλειου, έγινε χορηγός, όπως σημειώσαμε, του βιβλίου του Πάνου για την Εκπαίδευση στη λευκάδα, το 1994 αλλά και της επανέκδοσης το 2007 του βιβλίου του βασίλειου για τον Εθνικό Ύμνο του Σολωμού (1924) και της έκδοσης του ανέκδοτου βιβλίου του βασίλειου, αλφαβητάριον η ζωή μας το και τα δύο βιβλία επιμελήθηκε ο Γιώργος στις σειρές της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών 16. Όλη αυτή η μεγάλη προετοιμασία, με τους συγγραφικούς αναβαθμούς που σημειώσαμε, φάνηκε χρήσιμη στον Γιώργο όταν σχεδίασε και άρχισε να γράφει το βιβλίο για τον εκπαιδευτικό -παιδαγωγό πατέρα του. Έτσι κινητοποιήθηκε και από μόνος του, πέραν των δικών μου εκκλήσεων, για την αναζήτηση και την ανασυγκρότηση του αρχείου του Πάνου, που του έγινε αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση της μελέτης του. Το ίδιο έγινε και με τη βιβλιοθήκη του. Στο αρχείο και στη βιβλιοθήκη του Πάνου και στην ακα- 15. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος-φιλόλογος δρ. βασίλειος ιωάννου Σταματέλος ( )», Πρακτικά ια Συμποσίου, Ποίηση, ιστορία-φιλολογία, Περιβάλλον και οικονομία, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα αυγούστου 2006, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2007, σ β. Σταματέλου, ο Εθνικός Ύμνος και ο Σολωμός, αθήνα φωτοανατύπωση, αθήνα 2007, 8ο, σ. βασίλειος ιωάν. Σταματέλος, αλφαβητάριον η ζωή μας, Εικονογράφηση: Τάκης Γ. Σούρσος, Επιμέλεια: Γεώργιος Π. ροντογιάννης, αθήνα 2009, 262 σ.

11 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 57 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 57 ταστασία τους μπορούσαν να ανιχνευθούν οι ενότητες, που εκείνος διαμόρφωνε για να υπηρετήσουν τα μέρη του συγγραφικού του έργου και στην προετοιμασία επί τόσες δεκαετίες της διδασκαλίας του. Επί έξι χρόνια από το 2008 ως το 2013 στο σπίτι του Πάνου στο Χαλάνδρι αναζητούσε, και κάποτε τον βοηθούσα κι εγώ, για να εντοπίσουμε τμήματα του αρχείου, που θεωρούσα, κρίνοντας από τις δημοσιευμένες πληροφορίες στα βιβλία του Πάνου, ότι υπήρχαν. και αποδείχτηκε ότι έτσι ήταν. η τελευταία πολύωρη αναζήτηση έγινε στις 9 ιουνίου 2013, ένδεκα μέρες πριν από το θάνατό του, όταν ξεχωρίσαμε τους τελευταίους φακέλους. Σε κλίμα χαρούμενο και με τις περιποιήσεις της κυρίας αλίκης χωρίσαμε ορίζοντας επόμενη συνάντηση για την 1η αυγούστου 2013 στο ροντογιαννέικο σπίτι στα Σταματελάτα των Τσουκαλάδων, για έκτη χρονιά, για να τελειώσω εγώ την κατάταξη και την καταγραφή του αρχείου και εκείνος να ολοκληρώσει την τρίτη γραφή του βιβλίου του και να μου το δώσει για ανάγνωση το φθινόπωρο του «Μ αλλιώς η μοίρα το βουλήθη» 17. ο γιος του Πάνος τύπωσε για μένα από τον υπολογιστή του Γιώργου το κείμενο του βιβλίου, που το έγραφε ως την τελευταία νύχτα του (19 προς ). Το διάβασα για τις ανάγκες αυτής της ομιλίας και διαπίστωσα πόσο βελτιωμένο είναι το περιεχόμενο και η μορφή του, σε σχέση με τις προηγούμενες γραφές του 2011 και 2012, που είχα διαβάσει και σχολιάσει 18. Τώρα το βιβλίο πρέπει να οδηγηθεί στην έκδοση, με τις ελάχιστες βελτιώσεις που μπορούν και επιτρέπεται να επιφέρουν οι επιμελητές στο βιβλίο ενός απόντα. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντική συμβολή στην προσωπογραφία του Πάνου Γ. ροντογιάννη αλλά και στην ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς ο Γιώργος ενδιαφέρθηκε να κατανοήσει πέραν του νομικού πλαισίου της εκπαίδευσης και της λειτουργίας του σχολικού θεσμού, την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην τάξη, πέραν της θεωρίας στην καθημερινή πράξη, τη δράση του δασκάλου και των κινητοποιούμενων μαθητών, στη χρήση των μέσων διδασκαλίας και τέλος στα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας. η διαχρονική σειρά των εκθέσεων των επιθεωρητών είναι μία από τις πολλές πηγές του, οι οποίες παρέχουν στοιχεία και μαρτυρίες, γραπτές και 17. Γιώργος Σεφέρης, «Fog, Say it with a ukulele», Ποιήματα, αθήνα , σ. 16, στίχος Το 2011 μίλησε με θέμα «ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός [Πάνος Γ. ροντογιάννης]» στην Επιστημονική Συνάντηση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των λευκαδίων ιστορικού νίκου Γ. Σβορώνου ( ) και Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), που οργάνωσε η Εταιρεία λευκαδικών Μελετών και το ινστιτούτο νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών, αμφιθέατρο ΕιΕ, Τα πρακτικά της Επιστημονικής Συνάντησης δεν εκδόθηκαν.

12 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ

13 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 59 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 59 προφορικές. Ύστερα είναι και το αρχείο του παιδαγωγού που έδωσε σημαντικές μαρτυρίες για την ετοιμασία του μαθήματος. και ακόμη οι μαρτυρίες των μαθητών, δημοσιευμένες και προφορικές που συγκέντρωσε ο Γιώργος. ο Γιώργος δεν θέλησε να δεί τον πατέρα του μόνο ως παιδαγωγό και γι αυτό συνεξέτασε και τη δράση του στους άλλους τομείς που δραστηριοποιήθηκε και κατά την κρίση του επηρέαζαν το παιδαγωγικο του έργο: η ίδρυση της δημόσιας βιβλιοθήκης λευκάδος (1953), του Μουσείου των εικόνων (1955), το λεύκωμα του ορφέα του 1954, ο οδηγός της λευκάδος, το 1966, η σκηνοθεσία των σχολικών θεατρικών παραστάσεων, οι ξεναγήσεις... Τον Γιώργο βοήθησαν σε αυτές του τις προσπάθειες οι μελέτες για τη λευκαδίτικη ιστορία, των τελευταίων είκοσι χρόνων, που έμμεσα ή άμεσα μελέτησαν και το έργο του ροντογιάννη και ανέδειξαν τη σημασία του για τις λευκαδίτικες σπουδές 19. ο Γιώργος δεν διέθετε φιλολογικοϊστορικές σπουδές αλλά υψηλή επιστημονική κατάρτιση στην ιατρική και στους επιστημονικούς κλάδους της, όπως θα ακούσουμε ευθύς αμέσως από τον κ. κωνσταντίνο ν. Παύλου, και αγάπη για το έργο του πατέρα του, που κλήθηκε να διαχειριστεί και ακόμη ερευνητική διάθεση για να κατανοήσει τις προϋποθέσεις της δημιουργίας του και την εμβέλεια των αποτελεσμάτων του. Έτσι μπόρεσε, στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας της ζωής του, να ολοκληρώσει ή σχεδόν να ολοκληρώσει ένα έργο χρήσιμο για τους σημερινούς και τους μεταγενέστερους μελετητές νεοελληνικών και ιδιαίτερα λευκαδίτικων πτυχών του παρελθόντος. Μπορώ να μαρτυρήσω, καθώς παράστεκα στις προσπάθειές του, ότι παρόλο που αυτές ήταν εντατικές και κοπιώδεις, αφού έπρεπε και ήθελε να μάθει και να καταλάβει πολλά και δύσκολα, ότι περνούσε καλά και βίωνε ως δημιουργία την όλη του προσπάθεια. Ελπίζω αυτά τα τελευταία μου λόγια να μη φανούν εύκολη παρηγοριά για όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε απόψε στο αφιέρωμα τιμής και μνήμης, παρόλο που πενθούμε για την απώλειά του. 19. Σπύρος ι. ασδραχάς - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «η λευκάδα και οι ιστορικοί της: γενική σκιαγραφία», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της... ό.π., σ , 42-46, , όπου και η προηγούμενη βιβλιογραφία. Σε όλες τις μελέτες αυτών των Πρακτικών υπάρχουν αναφορές στο έργο του Π. Γ. ροντογιάννη. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «οι λευκαδίτες ιστορικοί των αφανών», Πρακτικά ιδ Συμποσίου, οι αφανείς της λευκαδίτικης ιστορίας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 3-5 αυγούστου 2009, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2010, σ

14 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 60

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν 1971-2013 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Σταδίου 48, 5ος όροφος, γραφ. 17, 105 64 Αθήνα, τηλ. 210.32.15.100 Α.Φ.Μ.: 090045002, Δ.Ο.Υ.: Α Αθήνας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Δέκα έτη μετά την πρώτη έκδοση και την επιτυχημένη πορεία αυτού του βιβλίου θεωρήθηκε αναγκαία η επανέκδοσή του αφενός για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια τα νέα ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς 1. Σε γενικές γραμμές α) Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015 με θέμα «Science in Technology»

Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015 με θέμα «Science in Technology» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής σε σχολεία ΕΑΕΠ του νομού Αττικής Περιόδου Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2012. Απολογιστική Έκθεση

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής σε σχολεία ΕΑΕΠ του νομού Αττικής Περιόδου Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2012. Απολογιστική Έκθεση ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής σε σχολεία ΕΑΕΠ του νομού Αττικής Περιόδου Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2012 Απολογιστική Έκθεση Α. Γενικά στοιχεία Στο πλαίσιο της Πράξης «Νέες Πολιτικές Ξενόγλωσσης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Κέντρο Γλωσσών Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Στα πλαίσια των μεγάλων ανακατατάξεων και αλλαγών που επιφέρει στο νησί μας τόσο το κλίμα της παγκοσμιοποίησης όσο και η ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής «Διδακτική της Ιστορίας» Διδάσκουσα: Μαρία Ρεπούση Ακαδημαϊκό έτος:

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΚΕ 2013 2014»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΚΕ 2013 2014» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΚΕ 2013 2014» Γ Ε Ν Ι Κ Α Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α Πρόγραμμα Διαγωνισμός : Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας : Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Το Βυζαντινό Κάστρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ι. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου 1950. Γονείς μου είναι ο Λύσανδρος Κ. Ζώρας και η Λήδα Ζώρα το γένος Ο. Λαμπροπούλου. ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ Α. Μέση

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας

ποδράσηη Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Η παρουσίαση που ακολουθεί αναφέρεται στο πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αττικής. Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΑΞΕΙΣ ΩΡΑ ΘΕΜΑ ΤΟΠΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α, Β, Γ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ :ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes).

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes). ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μπασλής ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Το μακροβιότερο εκπαιδευτικό περιοδικό

Γιάννης Μπασλής ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Το μακροβιότερο εκπαιδευτικό περιοδικό Γιάννης Μπασλής ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Το μακροβιότερο εκπαιδευτικό περιοδικό Το 1976 υπήρξε, όπως γνωρίζουμε, μια καταλυτική χρονιά για τη νεοελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Ήταν η χρονιά που σημάδεψε όσο καμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επιμέλεια: Μαρία Πουλάκου, Φιλόλογος Μεθοδολογία επιστολής Η επιστολή είναι γραπτός λόγος που χρησιμοποιούμε, για να επικοινωνήσουμε με πρόσωπα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 10: Η Παιδαγωγική στο Αθηνών (19ος αι.) Ε. Αβτζή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πύλο σεμινάριο με θέμα «Αειφόρο Σχολείο-Βιωματικές Δράσεις» το οποίο οργάνωσε η Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 6: Διδασκαλείο αρρένων (1834-1864) Χ. Καραθύμιος,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ IΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Oκτώβριος 2015-Μάιος 2016 Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Τίτλος μαθήματος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιλογής / Ενότητα Τεχνών (ΤΕ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΤ1121 ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page 3 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008 LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό της κτίριο

Το εμβληματικό της κτίριο Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2014 Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ιδρύεται ως σωματείο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό το 1921. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925 1 ο Επιστημονικό Πεδίο Κοινά με άλλα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο - Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο) -Πολιτισμικής Τεχ/γίας και Επικ/νίας (Μυτιλήνη) -Τεχνών Ήχου και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η δυνατότητα για εργασιακή απασχόληση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής του ατόμου από το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Άγαμος nipiagogcs@windowslive.com

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Άγαμος nipiagogcs@windowslive.com ΟΝΟΜΑ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΠΏΝΥΜΟ: ΝΤΙΛΟΥΔΗΣ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Πενταπλάτανος Τ.Κ. 58100, Γιαννιτσά. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-2010 ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό σημείωμα ΠΗΓΑΣΟΣ 1984

Εισαγωγικό σημείωμα ΠΗΓΑΣΟΣ 1984 Εισαγωγικό σημείωμα Τα Φροντιστήρια Πανελλαδικών Εξετάσεων ΠΗΓΑΣΟΣ ιδρύθηκαν το 1984 από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο και εδρεύουν στα Βόρεια προάστια επί της οδού Θέμιδος 1 στην πλατεία του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ (1935-2012) Πᾶσι νόμος τὸ θανεῖν Μοιρῶν ἄτρεπτος ἀνάγκη. τικτομένοις, ὅτε νῆσαν ἐπὶ κλωστῆρσιν ἀτράκτων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ (1935-2012) Πᾶσι νόμος τὸ θανεῖν Μοιρῶν ἄτρεπτος ἀνάγκη. τικτομένοις, ὅτε νῆσαν ἐπὶ κλωστῆρσιν ἀτράκτων. ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ (1935-2012) Πᾶσι νόμος τὸ θανεῖν Μοιρῶν ἄτρεπτος ἀνάγκη τικτομένοις, ὅτε νῆσαν ἐπὶ κλωστῆρσιν ἀτράκτων. (GVI, 1656) Ο φιλολογικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε, μεσούντος του θέρους (30/7/

Διαβάστε περισσότερα

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση Κ N Κλειστό ολυμβητήριο εκδήλωση ίκαιας Αγωνία αλλά και χαμόγελα πριν τους αγώνες. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του μικρού λιμανιού της Ρεθύμνης, λίγες δεκάδες νεαρά παιδιά προπονιώμαστε για να λάβομε μέρος

Διαβάστε περισσότερα

O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ,

O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ, O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ένεκα της μεταφοράς της επιχείρησης του πατρός του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Muster-Fragebogen allgemeinbildende Schule Αγαπητοί γονείς, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα της εργασίας μας στο σχολείο. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού: Γκουντέλα Βασιλική Ειδικότητα: Φιλόλογος (ΠΕ2) Σχολείο: 4 ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Διάρκεια: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b.

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 44 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα. Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση. Λυκείου Αγίου Νεοφύτου. Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16

Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα. Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση. Λυκείου Αγίου Νεοφύτου. Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16 Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση Τάξη στην οποία διδάχθηκε το μάθημα: Β6 κατεύθυνσης Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16 Καθηγητής: Γιώργος Ανδρονίκου Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ένας λαγός, ένα πουλί, ένα ψάρι, ένας σκίουρος, μια πάπια και διάφορα άλλα ζώα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σχολείο. Συστήθηκε λοιπόν μια επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο κοινωνιολογικό πλαίσιο του πολυπολιτισμικού σχολείου

Το νέο κοινωνιολογικό πλαίσιο του πολυπολιτισμικού σχολείου Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο- για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Νοτίου Αιγαίου ΗΜΕΡΙΔΑ Το νέο κοινωνιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών 1 ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Γενικοί άξονες όλων των αναλυτικών 2 Εισαγωγή του ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στα Σχολεία Η εισαγωγή του ΝΑΠ στα Αρχαία Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr o oo Εισαγωγή Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια προσέγγιση της διδακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Μεθοδολογία:

Διδακτική Μεθοδολογία: Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα Διδακτική Μεθοδολογία: Σχεδιασμός - Διεξαγωγή και Αξιολόγηση της Διδασκαλίας Εισηγητής: Δρ. Ιγνάτιος Καράμηνας Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ Εκπαιδευτής Ενηλίκων Επιστ. Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

διαθέτει πτυχίο Τµήµατος Φιλολογίας µε εξειδίκευση στη Γλωσσολογία αλλά πτυχίο

διαθέτει πτυχίο Τµήµατος Φιλολογίας µε εξειδίκευση στη Γλωσσολογία αλλά πτυχίο Ι ΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Για την αξιολόγηση των φακέλων των ενδιαφερόµενων για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος µε αρ. πρωτ. 602/3/10394/04-02-2013 για τρεις θέσεις (Α,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Χαρούλα Αγγελή cangeli@ucy.ac.cy Τμήμα Επιστημών της Αγωγής 1 Το περιβάλλον της συνεργασίας Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1ης σελίδας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αρχή 1ης σελίδας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Αρχή 1ης σελίδας ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11 -- ΠΕΙΡΑΙΑΣ -- 18532 -- ΤΗΛ. 210-4224752, 4223687 Ονοματ/μο: Ημερομηνία: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. γενικής ηαιεείας. Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ

ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. γενικής ηαιεείας. Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ ΓΕΙΟΕ ΑΙ ΚΑ ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ γενικής ηαιεείας Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γενικής Παιδείας Β' ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΡΑ 2013 2014»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΡΑ 2013 2014» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΡΑ 2013 2014» Γ Ε Ν Ι Κ Α Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α Πρόγραμμα : Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας Διαγωνισμός : Μαθητές στην Έρευνα ΜΕΡΑ 2013-2014 Κωδικός Πρόσκλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος キ キ キ キ ενδιαφέρον απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών διαμόρφωση απόψεων για το θέμα φιλομάθεια για τη ψυχολογία των αθλητών 2. Τίτλος της έρευνας Η ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Εδώ κι εκεί Εγώ κι εσύ Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Εδώ κι εκεί Εγώ κι εσύ Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού Εδώ κι εκεί Εγώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα της διδακτικής πρότασης: «Η ανάπτυξη δυναμικών ομάδων και ο ρόλος τους στον ελλαδικό χώρο από το το 1453 έως το 1820».

Θέμα της διδακτικής πρότασης: «Η ανάπτυξη δυναμικών ομάδων και ο ρόλος τους στον ελλαδικό χώρο από το το 1453 έως το 1820». M ί α δ ι δ α κ τ ι κ ή π ρ ό τ α σ η μ ε α ν α ζ ή τ η σ η κ α ι α ξ ι ο π ο ί η σ η ι σ τ ο ρ ι κ ο ύ υ λ ι κ ο ύ α π ό τ ο λ ο γ ι σ μ ι κ ό 2 1 Ε Ν Π Λ Ω Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές/τριες αντλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο Κατά παραγγελία γράψιμο και κατά παραγγελία ψυχές... γίνεται; Κι όμως γίνεται... Οι πιο πολλοί είναι τους είδους, αλλά της ψυχής, δεν είναι κανείς... Εγώ με της πένας μου

Διαβάστε περισσότερα