ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ (1945-2013)"

Transcript

1 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 47 ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) απο ΤιΣ οικογενειακεσ βιογραφιεσ ΣΤην ιστορια ΤηΣ ΕκΠαιδΕυΣηΣ Με αυτόν τον τίτλο επέγραψα το κείμενό μου, σα να το ετοίμαζα για μια τιμητική εκδήλωση για τον ελαφρώς πρεσβύτερο φίλο αθλητίατρο, αλλά και ενθουσιώδη ερευνητή του λευκαδίτικου παρελθόντος ή, ακόμη πιο ταιριαστά, για την παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμαζε με ερευνητικό πάθος, με διαδοχικά επί μέρους ομόκεντρα δημοσιεύματα επί μία δεκαετία και διαδοχικές γραφές, θηρεύοντας την άριστη μορφή, που στο εξώφυλλό του θα είχε τίτλο, O φιλόλογος-ιστορικός Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης ( ) και το εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό του έργο, ένα βιβλίο 250 σελίδων περίπου με άλλες 150 σελίδες παράρτημα κειμένων και φωτογραφιών. Σε ένα φιλολογικό μνημόσυνο και αφιέρωμα μνήμης οι βιογραφικές αναφορές είναι εντελώς απαραίτητες για να σχηματίσουμε την εικόνα του τιμητικά μνημονευόμενου, μέσα από την πορεία του βίου του, την εκπαίδευσή του και τον μεγάλο αγώνα του για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση, τους οραματισμούς, τα σχέδια και τα κατορθωμένα έργα του στην επιστήμη και την πανεπιστημιακή διδασκαλία. Εφυγε βιαστικά ο Γιώργος και δεν μας άφησε, όσο γνωρίζω, ένα συνεκτικό αυτοβιογραφικό κείμενο, με ιεραρχημένους, κατά τη δική του αξιολόγηση, τους σταθμούς του βίου του, επιμένοντας στις καίριες, κατά τη δική του κρίση, καμπές της ζωής του. ο μελλοντικός βιογράφος του όμως θα βρει στο αρχείο του πατέρα του και το δικό του όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συγκρότηση μιας διαφωτιστικής και όσο γίνεται πλήρους βιογραφίας. Εμείς και γι αυτούς τους λόγους αλλά και για τη στενότητα του χρόνου θα περιοριστούμε στα ελάχιστα βιογραφικά, προτιμώντας να απλώ-

2 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ σουμε στο διαθέσιμο χρόνο τις προσεγγίσεις μας στο επιστημονικό ερευνητικό του έργο. Γεννήθηκε στην πόλη της λευκάδας στις 27 νοεμβρίου 1945 αλλά τον έγραψαν στο μητρώο αρρένων της κοινότητας των Τσουκαλάδων με ημερομηνία γέννησης 15 ιανουαρίου Γονείς του ο φιλόλογος Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης, ο μετέπειτα γυμνασιάρχης και σπουδαιότερος ιστορικός της λευκάδας και η σεβαστή μας κυρία αλίκη αστερίου Παπατόλιου, πτυχιούχος δασκάλα, γεννημένη το 1924 στην κατερίνη, μαθήτρια του Πάνου στο Γυμνάσιο κατερίνης, όπου υπηρέτησε από το 1939 ως το Το ζευγάρι επέλεξε τη λευκάδα ως καταφύγιο και αντίδοτο στο διάχυτο κλίμα φόβου, που τους διακατείχε, καθώς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική αντίσταση στην Πιερία και είχαν προγραφεί από τους αντιπάλους. ο Πάνος πέτυχε να μετατεθεί από το Γυμνάσιο κατερίνης στο Γυμνάσιο λευκάδος και ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, με την εγκυμονούσα αλίκη και χωρίς αποσκευές, από τη Θεσσαλονίκη, με το πλοίο της γραμμής, για τον Πειραιά και από εκεί με γκαζοζέν αυτοκίνητο στην κόρινθο και στην Πάτρα, από όπου με μία βενζίνα έφτασαν στο λιμάνι της λευκάδας στις 29 Σεπτεμβρίου Τους υποδέχτηκε η πατρική οικογένεια του συνταξιούχου δασκάλου Γεωργίου Πάνου ροντογιάννη ( ) και της νικολέττας Σταματέλου, αγρότισσας στους Τσουκαλάδες, με τρεις δυναμικές κόρες αλλά και το βαρύ πένθος για τον χαμένο το 1943, σε εμφυλιακή σύγκρουση, κάπου στην Ήπειρο, μικρότερο γιο, τον Σπύρο Μελά. Σ αυτό το περιβάλλον με τους στενούς συγγενικούς δεσμούς αγάπης και το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε ο εμφύλιος αλλά και οι καταστροφές των σεισμών του 1948 και του 1953 θα ανατραφεί ο Γιώργος αλλά και ο αδελφός του Σπύρος, που γεννήθηκε το η οικογένεια θα μείνει στη λευκάδα ως το καλοκαίρι του 1956 και τη μετάθεση του Πάνου στο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, όπου ο Γιώργος αφού τελειώσει το δημοτικό και το Γυμνάσιο Χαλανδρίου θα φοιτήσει στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου αθηνών από το 1964 ώς το Στα γυμνασιακά και τα φοιτητικά του χρόνια ( ) ήταν αθλητής στίβου (δίσκος, δέκαθλο) εθνικού και διεθνούς επιπέδου, ως επίδοξος συνεχιστής, όπως έλεγε ο ίδιος, του μεγάλου συγχωριανού του ηλία βεργίνη ( ) 1. Ειδικεύτηκε στην αθλητιατρική (Πανεπιστήμιο ρώμης, 1976) στην Παθολογία (1980) και την καρδιολογία (1982). διδάκτωρ 1. Γεώργιος Π. ροντογιάννης, «ο αθλητής ηλίας βεργίνης όπως τον είδε ένας επίδοξος συνεχιστής του», Σύλλογος λευκαδίων Πάτρας «η φανερωμένη», «αφιέρωμα. ηλίας βεργίνης σφαιροβόλος, βαλκανιονίκης πρωταθλητής Ελλάδος ( )», π. νήρικος, παράρτημα τχ. 27 (Πάτρα, ιούλ. - Σεπτ. 1996) 7-13.

3 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 49 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 49 του Πανεπιστημίου αθηνών (1978). Επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ( ). Επίκουρος καθηγητής αθλητιατρικής του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ). Τομεάρχης αθλητιατρικής ( ) του Εθνικού κέντρου αθλητικών Ερευνών και αργότερα διευθυντής του ( ). καθηγητής αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( ). Γραμματέας της Ελληνικής αθλητιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εταιρείας αθλητικής Ψυχολογίας και νευροφυσιολογίας των αθλητών, Μέλος της New York Academy of Science, αντιπρόεδρος του Ελληνικού κολλεγίου αθλητιατρικής. Μέλος του δ.σ. ( ) και αντιπρόεδρος της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών από το 2000 ώς το Τα ερευνητικά, τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του, ατομικά και συλλογικά, στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά εστιάστηκαν σε θέματα προλήψεων νόσων και κακώσεων ιδίως των elite αθλητών, των κλινικών εφαρμογών του συνδυασμού διατροφής και άσκησης για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ιδίως της καρδιαγγειακής νόσου. Στο χώρο της ιστορίας καλλιέργησε με ενθουσιασμό τη βιογραφία και τελικά την ιστορία της εκπαίδευσης, κινημένος από τις οικογενειακές επιδόσεις στη διδασκαλία και την παράδοση του χωριού του, ενός χωριού εκπαιδευτικών, αλλά και τις δικές του ανάγκες για τη βαθύτερη γνωριμία με τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του, που γνώρισε και θαύμασε. Γνώρισα τον Γιώργο στη λευκάδα τον Σεπτέμβριο του 1993 στο οργανωμένο από την Εταιρεία λευκαδικών Μελετών δ Συνέδριο Επτανησιακού Πολιτισμού από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας, 15ος-19ος αι., που ήταν αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας Πάνο Γ. ροντογιάννη 3. Συνόδευε τον τιμώμενο πατέρα του μαζί με τον αδελφό του Σπύρο. η προσπάθεια της στήριξης του 82χρονου πατέρα είχε προ πολλού ξεκινήσει με όλα τα ιατρικά μέσα καθώς και τη συμπαράσταση για την τόνωση της πεσμένης ψυχολογίας του γέροντα, προκειμένου να ζήσει και να ολοκληρώσει τα ημιτελή συγγραφικά του έργα. Για να βοηθήσει σ αυτόν τον τελευταίο σκοπό ο Γιώργος οδηγήθηκε σε μονοπάτια άγνωστα γι αυτόν, της φιλολογίας και της ιστορίας αλλά και της επιμέλειας 2. Τα στοιχεία από το ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εργοβιογραφικό του σημείωμα, που είναι ενημερωμένο ώς το 2010 περίπου. Για τις ανάγκες αυτής της δημοσίευσης παραθέτω στοιχεία από δικές μου αυτοψίες. 3. Πρακτικά δ Συνεδρίου «Επτανησιακού Πολιτισμού», λευκάδα 8-12 Σεπτεμβρίου από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας 15ος-19ος αι. Συνέδριο αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών Πάνο Γ. ροντογιάννη, αθήνα 1996, 470 σ.

4 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ βιβλίων. Όλα αυτά του όξυναν το δικό του νεανικό παράπονο: οι γονείς του καθένας και για δικούς του λόγους του επέβαλαν να σπουδάσει ιατρική ενώ εκείνος προτιμούσε τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ήταν θαυμαστής του πατέρα του, παρόλο που τότε δεν καταλάβαινε πλήρως την αξία του παιδαγωγικού, πολύ περισσότερο του ιστοριογραφικού του έργου, καθώς οι θετικές επιστήμες είχαν και έχουν άλλα κριτήρια αξιολόγησης και συστημάτων μέτρησης της επιστημονικής αξίας και εμβέλειας. Το Συνέδριο με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και τον πολυήμερο διάλογο, τόνωσαν την πίστη στο έργο του πατέρα του και αύξησαν τον θαυμασμό του, με αποτέλεσμα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση και την έκδοση το 1994 του έργου ζωής του Πάνου Γ. ροντογιάννη, η εκπαίδευση στη λευκάδα με χρηματοδότηση του Τάκη-Επαμεινώνδα, γιου του δασκάλου, φιλόλογου και επιθεωρητή βασιλείου ι. Σταματέλου, μέντορα των ροντογιαννέων. Το έργο ήταν γνωστό καθώς μερικές του ενότητες είχαν δημοσιευτεί από το 1950 ώς το Στην Επετηρίδα της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τόμος 8ος, που θα κυκλοφορήσει το 1995, ο Γιώργος επιμελείται τρεις μελέτες του Πάνου: «ο πληθυσμός της λευκάδος από το απώτερο παρελθόν ώς το 1991 μ.χ.». «Σεισμολόγιο της λευκάδος ( )». «Το χρονικό της σύστασης της τωρινής δημόσιας βιβλιοθήκης και του Μουσείου αντικειμένων Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Τέχνης» 6. Τα ίδια χρόνια, , ο Γιώργος πείθει τον πατέρα του για την έκδοση των μεταφράσεών του, πεζών και ποιητικών κειμένων από τα αρχαία ελληνικά και ευρωπαϊκές γλώσσες. Όπως ξέρουμε είχε προηγηθεί η έκδοση της μετάφρασης των απομνημονευμάτων του Γαλατικού Πολέμου του Γάιου ιούλιου καίσαρα το 1958, που προοριζόταν για φροντιστηριακή χρήση, γι αυτό ανατυπώθηκε το 1968 και το οι ανέκδοτες ως τότε μεταφράσεις είχαν γίνει στη δημοτική για προσωπική ευχαρίστηση και ο μεταφραστής 4. Πάνου Γ. ροντογιάννη, ιστορικού της λευκάδος, η εκπαίδευση στη λευκάδα , αθήνα 1994, 384 σ. 5. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», Πρακτικά δ Συνεδρίου... ό.π., σ , αρ. 10, 28, 45, 47. δημήτρης Σπ. Τσερές, «ιστορώντας τη λογιοσύνη και την εκπαίδευση», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της, 19ος-20ός αι., Πνευματικό κέντρο δήμου λευκάδας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 5-7 αυγούστου 2008, Επιμέλεια Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, αθήνα 2009, σ Τ. Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», ό.π., σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ , αρ. 11, 25, 30.

5 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 51 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 51 δίσταζε να τις δημοσιεύσει, αδικώντας το ταλέντο και τη γλωσσική του επάρκεια, που του επέτρεψε να κατανοεί βαθιά το πρωτότυπο και να βρίσκει το αρμόζον νεοελληνικό γλωσσικό ένδυμα ώστε να μην αδικούνται πολύ οι μεταγλωττιζόμενοι μεγάλοι συγγραφείς. αυτή η αδικία του πρωτοτύπου από τη μετάφραση ήταν η μόνιμη έγνοια του. Το 1994 κυκλοφόρησε η μεταγλώττιση της Πλατωνικής απολογίας του Σωκράτη και του κρίτωνα. Τον επόμενο χρόνο 1995 έγινε νέα έκδοση του βιβλίου με το Πλατωνικό κείμενο στην έκδοση της οξφόρδης αντικριστά με το μεταγλωττισμένο 8. Μια πρόχειρη ιδιωτική έκδοση σε 50 αντίτυπα μας χάρισε το 1996 τη μεταγλώττιση της τραγωδίας του αισχύλου Προμηθέας δεσμώτης, έργο του μεσοπολέμου, που δεν εκδόθηκε τότε από σεβασμό στη μετάφραση του ιωάννη Γρυπάρη που είχε λίγο νωρίτερα κυκλοφορήσει (1938) 9. Το 1995 εκδόθηκαν τα πρωτότυπα Ποιήματα του Πάνου και εκεί ο Γιώργος πρόσθεσε τις μεταφράσεις ποιημάτων του Σιμωνίδη του κείου, του αρχίλοχου, του ανακρέοντα, του οράτιου, του δαυίδ, του Μίλτονα και του βύρωνα. Όλα αυτά οφείλονται στην επιμονή του Γιώργου, που επιστράτευσε και τρίτους ειδικούς για να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα ποιήματα και τις μεταφράσεις, προκειμένου να καμφθεί ο ποιητής τους και να δώσει την έγκριση για δημοσίευση: έτσι νικήθηκε όχι η αμφιβολία του για την αξία τους, που κατά βάθος δεν υπήρχε, αλλά ο φόβος ότι παραήταν προσωπικά δημιουργήματα, ίσως και λιγότερο δουλεμένα από όσο έπρεπε και θα ήταν δύσκολο για τους άλλους να τα δεχτούν 10. η εντατική προσπάθεια του Γιώργου για την έκδοση των έργων του πατέρα του αποδείχτηκε σωτήρια αφού από το καλοκαίρι του 1996 ο Πάνος ροντογιάννης δεν μπορούσε πια να συνεργαστεί και ο θάνατός του ήρθε στις 26 δεκεμβρίου, δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις διαχείρισης της πνευματικής κληρονομιάς του. ο Γιώργος αισθάνθηκε τη βαριά ευθύνη και αναλαμβάνει την προσπάθεια να αποκτήσει τα απαιτούμενα εφόδια για την κατανόηση του πατέρα του ως προικισμένης προσωπικότητας και δημιουργού ενός σπουδαίου έργου, που υπερείχε συγκριτικά με τα έργα των ομοτέχνων του. αυτή η έννοια της διάκρισης είναι κυρίαρχη στον τρόπο που ο Γιώργος αποτιμά τους ανθρώπους, τις πράξεις και τις σταδιοδρομίες τους. 8. Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 49, Στο ίδιο, σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 51. Τα Ποιήματα βιβλιοπαρουσιάστηκαν από τον Χρίστο Γ. ροντογιάννη, εφ. λευκαδίτικη Πνοή, αρ. 45 (ηλιούπολη, Σεπτ.-οκτ. 1995). λάμπρος Σ. βρεττός, «Το ποιητικό έργο του Πάνου Γ. ροντογιάννη», π. νήρικος, Συλλόγου λευκαδίων Πάτρας, Ειδική έκδοση αφιέρωμα: Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο σύγχρονος ιστορικός της λευκάδας, οκτ. 1997, σ

6 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ αναζητά λοιπόν για τον πατέρα του τους όρους που τον διαμόρφωσαν: τον οικογενειακό περίγυρο, την εκπαίδευση και την κατάρτισή του, τον συνεχή αυτοδιδακτισμό του, τον κοινωνικό και φιλοσοφικό του προσδιορισμό και την εμπλοκή του σε συλλογικές κοινωνικές προσπάθειες. αναμετρά την ένταση των προσπαθειών του για την κατάκτηση των υψηλών στόχων. καθώς θεωρεί δυσκολότερη γι αυτόν την κατανόηση του ιστοριογραφικού του έργου, το οποίο επιπλέον είχε αρχίσει να μελετιέται από τους ειδικούς, καταλήγει να ασχοληθεί με το άυλο παιδαγωγικό του έργο, καθώς ο ίδιος βιωματικά και από τα τρυφερά του χρόνια ως παιδαγωγό γνώρισε τον πατέρα του και όπως πολλοί μαθητές του τον θαύμασε και καταλάβαινε τους ύμνους των άλλων μαθητών γι αυτόν, όπως και τις κρίσεις των επιθεωρητών που του έδωσαν και άριστα προάγοντάς τον σε υψηλές διοικητικές θιέσεις, που δεν φαίνεται να του πολυταίριαζαν και πάντως δεν τον ενθουσίαζαν. ο Γιώργος πρέπει να παρακινήθηκε στην επιλογή του να μελετήσει τον παιδαγωγό ροντογιάννη αφού ο ίδιος σε σύντομο αυτοβιογραφικό του κείμενο του 1994, λες και έπαιρνε το δρόμο του αισχύλου, σημείωσε ως πρώτο στοιχείο της αυτοεκτίμησής του το παιδαγωγικό του έργο: «Ελπίζω κάτι να επιζήση από τον ψυχικό μου κόσμο, που με ενθουσιασμό μετάγγιζα κάθε φορά στις ψυχές των παιδιών και των μεγάλων, και μαζί μ αυτό το κάτι, ότι κάτι θα μείνη και από τη δική μου παρουσία στην Παιδεία, στο χώρο όπου δίδαξα τουλάχιστον» 11. η αναζήτηση λοιπόν των πηγών και των εργαστηρίων από τα οποία περνά και διαμορφώνεται ο εκπαιδευτικός-παιδαγωγός και η πρόσληψη της διδασκαλίας, αλλά και του ίδιου, από τους μαθητές του αυτοί κρατάνε αναμένο το καντήλι του δασκάλου, που καίει από το λάδι του δικού τους καντηλιού ήταν ένας δρόμος δύσκολος αλλά αναγκαίος και γοητευτικός για τον 11. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Σκέψεις και σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Γεωργίου ροντογιάννη ( )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ. 153.

7 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 53 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 53 Γιώργο, που λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξέρει ότι για τα επόμενα 17 χρόνια, πέραν των ερευνητικών του ασχολιών, θα είναι παιδαγωγός και αυτός, δάσκαλος στη μεγάλη σειρά των Τσουκαλαδιωτών και των ροντογιαννέων δασκάλων, που κάπως τους ήξερε και αν χρειαζόταν θα τους γνώριζε και καλύτερα. Όμως το παρελθόν όσο και αν το ήξερε φανερώθηκε ασύγκριτα σκληρότερο κατά την προσέγγισή του, από όσο το φανταζόταν ο ώριμος καθηγητής που ανεβοκατέβαινε κάθε βδομάδα στο Πανεπιστήμιό του στα Τρίκαλα. ανακαλύπτει στα χαρτιά του πατέρα του έτοιμη για έκδοση τη βιογραφία του Σπύρου Γεωργίου ροντογιάννη ( ) δασκάλου, αγωνιστή αξιωματικού του ελληνοϊταλικού πολέμου και πρωταγωνιστή της Εθνικής αντίστασης στη λευκάδα και την Ήπειρο, με το επανασταστικό ψευδώνυμο Σπύρος Μελάς, που σκοτώθηκε σε εμφύλια σύρραξη την παραμονή των Χριστουγέννων του 1943 στο βουνό κασιδιάρης της ηπείρου. ο Πάνος θα μάθει τις φρικτές λεπτομέρειες μόνο το 1980 από αυτόν που η μοίρα του επιφύλαξε ρόλο αντιγόνης και έθαψε τον Σπύρο Μελά. ο ποιητικός θρήνος του 1947 για τον αδελφό θα συμπληρωθεί, μετά το 1890, με τοπωνυμικό προσδιορισμό: Τώρα ψηλά στην άγριαν ερημιά βαρδιάτορας εσύ του κασιδιάρη με τη διπλή πληγή μες στην καρδιά, άτυχο, προδομένο παλικάρι. αλλά το βιβλίο του Πάνου για τον Σπύρο Μελά, που το εξέδωσε ο Γιώργος το 2001, περιείχε και τη μαρτυρία του Πάνου για τη δική του παράλληλη δράση στην Πιερία: «Στο γράμμα του ο Σπύρος [τον απρίλιο του 1943] μου έγραφε πως πήγε στην Πρέβεζα για 12. Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο Σπύρος Γ. ροντογιάννης (Σπύρος Μελάς), π.η , αθήνα, Σύλλογος Τσουκαλαδιωτών αττικής «η Ελιά», 2001, 96 σ. Το ποίημα του ΠΓρ, δεκέμβριος 1947, στις σ Το παράθεμα στη σ. 40. Σημαντικές αναδεικνὐονται οι μαρτυρίες για τον Μελά με το σχολιασμό τους σπό τον Γώργιο Παν. ροντογιάννη, «η ιστορία μιας καρτ-ποστάλ και μιας φιλίας», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ

8 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ εμπόριο. κατάλαβα βέβαια, και του απάντησα να έρθη να κάμωμε εμπόριο μαζί. δεν πήρα απάντησή του» 12. ο Πάνος τέλη 1942 με αρχές του 1943 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές δυνάμεις γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μαθητών του, παιδιών γκεσταπιτών, έκανε προπαγάνδα κατά των κατακτητών στο μάθημα της ιστορίας. Μετά την αποφυλάκισή του και προς το καλοκαίρι του 1943 αποσπάστηκε στο ημιγυμνάσιο λιτόχωρου και βγήκε στο βουνό για ένα περίπου χρόνο και ανέλαβε υπεύθυνος διαφώτισης και ενημέρωσης του ΕαΜ στο Ελατοχώρι Σκουτέρνα Πιερίας ώς τις 30 οκτωβρίου 1944 που γύρισε στη θέση του στο Γυμνάσιο κατερίνης. Μετά τον δεκέμβριο φεύγει κυνηγημένος στη Θεσσαλονίκη. οι φοβερές εμπειρίες της περιόδου καταγράφηκαν σε ένα βιβλίο του με τίτλο ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στο βόρειο Όλυμπο και στα Πιέρια, που το έγραψε με τη συνεργασία της συναγωνίστριας συζύγου του αλίκης στη λευκάδα από το 1945 ώς το ο Γιώργος το μηχανογράφησε και το υπομνημάτησε, περιμένοντας καλύτερους καιρούς για τη δημοσίευσή του. Εκείνος έπρεπε και βιωματικά να βρει τρόπους να ενσωματώσει στη συνείδησή του και τη διάσταση του αντιστασιακού, που υπηρέτησαν με τόση αυταπάρνηση οι γονείς και ο αδικοχαμένος θείος. Τα τραύματα ήταν μεγάλα καθώς και οι τρεις ήταν εκπαιδευτικοί και ο πατέρας του επιτυχημένος παιδαγωγός και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για την κατανόηση τόσο ακραίων αποφάσεων και αντίστοιχων θαρραλέων πράξεων. Τις θέσεις του πατέρα του μετά το 1945 προσπαθούσε να εξιχνιάσει και ήταν αντικείμενο της τελευταίας του μελέτης, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, στο τέλος του ο συνονόματος παππούς του Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης ( ), που κοντά του ο Γιώργος έζησε τα παιδικά του χρόνια στους Τσουκαλάδες, επηρέασε τη διαμόρφωση του Πάνου και του Σπύρου και ως 13. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), λόγος για τους υπέρ της πατρίδος πεσόντας (Τσουκαλάδες λευκάδας, 13 φεβρουαρίου 1948)», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, 12 ( ), αθήνα 2013, σ

9 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 55 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 55 δάσκαλός τους. Ήταν φυσικό να γίνει αντικείμενο της έρευνας του Γιώργου καθώς υπήρχαν γι αυτόν στοιχεία και δικά του κείμενα στο οικογενειακό αρχείο και σύντομη βιογραφία του γραμμένη από τον Πάνο, μετά τον θάνατό του. Παραθέτω από τα συμπεράσματα της μελέτης του Γιώργου για τον παππού του: «Στο εκπαιδευτικό του έργο φαίνεται να συνδυάζη αποτελεσματικά την επιστημονική θεώρηση με τη διδακτική πράξη και υιοθετεί, ως τρόπον διδασκαλίας, εκείνον που ενισχύει την αυτενέργεια των μαθητών και την ενεργό συμμετοχή των τελευταίων στο μάθημα, κατά τις επιταγές του συστήματος της συνδιδακτικής (Ερβαρτιανής) που διδάχθηκε και ακολουθεί. Μολονότι δεν υπήρξε θιασώτης του Σχολείου Εργασίας, εντούτοις φαίνεται να γνωρίζη επαρκώς την ψυχολογία του παιδιού, ώστε να μπορή να ενεργοποιή τις εμπειρίες των μαθητών και να κεντρίζη το ενδιαφέρον τους για μάθηση. διαθέτοντας δε επαρκή γνώση διδακτικής και σημαντική σχετική εμπειρία, είναι σε θέση να συμμετέχη και να συμπορεύεται με τους μαθητές του σε κάθε διδακτική προσέγγιση. διαθέτοντας πάλι πλούσιο μεθοδολογικό πλάνο, είναι σε θέση να δίνη τις απαραίτητες ευκαιρίες για συστηματική οργάνωση της σκέψεως των μαθητών του. Θα μπορούσε, δηλαδή, να αναγνωρισθή ως ο ιδανικός εκφραστής του ήδη από μακρού εγκαταλειφθέντος συστήματος διδασκαλίας στη στοιχειώδη εκπαίδευση, της συνδιδακτικής. Επιπλέον, αφιερωμένος ολόψυχα στο διδασκαλικό του επάγγελμα και διαθέτοντας αδιάπτωτο έως το τέλος της σταδιοδρομίας του ενθουσιασμό στην επιτέλεση του έργου του, εχαρακτηρίζετο για την αποτελεσματική παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα» 14. η σημαντική προσωπικότητα του Τσουκαλαδιώτη δασκάλου, φιλολόγου και επιθεωρητή βασίλειου ι. Σταματέλου ( ) θιασώτη της νεω- 14. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης (Τσουκαλάδες λευκάδα )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. ι, , αθήνα 2006, σ Το παράθεμα στις σ

10 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ τερικότητας και του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, σφράγισε τους ροντογιαννέους, σίγουρα τον Πάνο και τον Σπύρο στην ώρα των μεγάλων τους ιδεολογικών αναζητήσεων, αλλά συμπαρέσυρε και τον πατέρα τους Γεώργιο. ο Γιώργος στη μελέτη του γι αυτόν αναζήτησε και εντόπισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή τη σχέση και καθώς ο ίδιος ήταν βαφτισιμιός του Γιώργου Σταματέλου, μηχανικού, γιου του βασίλειου και στενού φίλου του Πάνου, διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις πάντοτε με την οικογένεια 15. ο Τάκης-Επαμεινώνδας, μηχανικός, νεότερος γιος του βασίλειου, έγινε χορηγός, όπως σημειώσαμε, του βιβλίου του Πάνου για την Εκπαίδευση στη λευκάδα, το 1994 αλλά και της επανέκδοσης το 2007 του βιβλίου του βασίλειου για τον Εθνικό Ύμνο του Σολωμού (1924) και της έκδοσης του ανέκδοτου βιβλίου του βασίλειου, αλφαβητάριον η ζωή μας το και τα δύο βιβλία επιμελήθηκε ο Γιώργος στις σειρές της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών 16. Όλη αυτή η μεγάλη προετοιμασία, με τους συγγραφικούς αναβαθμούς που σημειώσαμε, φάνηκε χρήσιμη στον Γιώργο όταν σχεδίασε και άρχισε να γράφει το βιβλίο για τον εκπαιδευτικό -παιδαγωγό πατέρα του. Έτσι κινητοποιήθηκε και από μόνος του, πέραν των δικών μου εκκλήσεων, για την αναζήτηση και την ανασυγκρότηση του αρχείου του Πάνου, που του έγινε αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση της μελέτης του. Το ίδιο έγινε και με τη βιβλιοθήκη του. Στο αρχείο και στη βιβλιοθήκη του Πάνου και στην ακα- 15. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος-φιλόλογος δρ. βασίλειος ιωάννου Σταματέλος ( )», Πρακτικά ια Συμποσίου, Ποίηση, ιστορία-φιλολογία, Περιβάλλον και οικονομία, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα αυγούστου 2006, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2007, σ β. Σταματέλου, ο Εθνικός Ύμνος και ο Σολωμός, αθήνα φωτοανατύπωση, αθήνα 2007, 8ο, σ. βασίλειος ιωάν. Σταματέλος, αλφαβητάριον η ζωή μας, Εικονογράφηση: Τάκης Γ. Σούρσος, Επιμέλεια: Γεώργιος Π. ροντογιάννης, αθήνα 2009, 262 σ.

11 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 57 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 57 ταστασία τους μπορούσαν να ανιχνευθούν οι ενότητες, που εκείνος διαμόρφωνε για να υπηρετήσουν τα μέρη του συγγραφικού του έργου και στην προετοιμασία επί τόσες δεκαετίες της διδασκαλίας του. Επί έξι χρόνια από το 2008 ως το 2013 στο σπίτι του Πάνου στο Χαλάνδρι αναζητούσε, και κάποτε τον βοηθούσα κι εγώ, για να εντοπίσουμε τμήματα του αρχείου, που θεωρούσα, κρίνοντας από τις δημοσιευμένες πληροφορίες στα βιβλία του Πάνου, ότι υπήρχαν. και αποδείχτηκε ότι έτσι ήταν. η τελευταία πολύωρη αναζήτηση έγινε στις 9 ιουνίου 2013, ένδεκα μέρες πριν από το θάνατό του, όταν ξεχωρίσαμε τους τελευταίους φακέλους. Σε κλίμα χαρούμενο και με τις περιποιήσεις της κυρίας αλίκης χωρίσαμε ορίζοντας επόμενη συνάντηση για την 1η αυγούστου 2013 στο ροντογιαννέικο σπίτι στα Σταματελάτα των Τσουκαλάδων, για έκτη χρονιά, για να τελειώσω εγώ την κατάταξη και την καταγραφή του αρχείου και εκείνος να ολοκληρώσει την τρίτη γραφή του βιβλίου του και να μου το δώσει για ανάγνωση το φθινόπωρο του «Μ αλλιώς η μοίρα το βουλήθη» 17. ο γιος του Πάνος τύπωσε για μένα από τον υπολογιστή του Γιώργου το κείμενο του βιβλίου, που το έγραφε ως την τελευταία νύχτα του (19 προς ). Το διάβασα για τις ανάγκες αυτής της ομιλίας και διαπίστωσα πόσο βελτιωμένο είναι το περιεχόμενο και η μορφή του, σε σχέση με τις προηγούμενες γραφές του 2011 και 2012, που είχα διαβάσει και σχολιάσει 18. Τώρα το βιβλίο πρέπει να οδηγηθεί στην έκδοση, με τις ελάχιστες βελτιώσεις που μπορούν και επιτρέπεται να επιφέρουν οι επιμελητές στο βιβλίο ενός απόντα. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντική συμβολή στην προσωπογραφία του Πάνου Γ. ροντογιάννη αλλά και στην ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς ο Γιώργος ενδιαφέρθηκε να κατανοήσει πέραν του νομικού πλαισίου της εκπαίδευσης και της λειτουργίας του σχολικού θεσμού, την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην τάξη, πέραν της θεωρίας στην καθημερινή πράξη, τη δράση του δασκάλου και των κινητοποιούμενων μαθητών, στη χρήση των μέσων διδασκαλίας και τέλος στα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας. η διαχρονική σειρά των εκθέσεων των επιθεωρητών είναι μία από τις πολλές πηγές του, οι οποίες παρέχουν στοιχεία και μαρτυρίες, γραπτές και 17. Γιώργος Σεφέρης, «Fog, Say it with a ukulele», Ποιήματα, αθήνα , σ. 16, στίχος Το 2011 μίλησε με θέμα «ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός [Πάνος Γ. ροντογιάννης]» στην Επιστημονική Συνάντηση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των λευκαδίων ιστορικού νίκου Γ. Σβορώνου ( ) και Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), που οργάνωσε η Εταιρεία λευκαδικών Μελετών και το ινστιτούτο νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών, αμφιθέατρο ΕιΕ, Τα πρακτικά της Επιστημονικής Συνάντησης δεν εκδόθηκαν.

12 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ

13 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 59 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 59 προφορικές. Ύστερα είναι και το αρχείο του παιδαγωγού που έδωσε σημαντικές μαρτυρίες για την ετοιμασία του μαθήματος. και ακόμη οι μαρτυρίες των μαθητών, δημοσιευμένες και προφορικές που συγκέντρωσε ο Γιώργος. ο Γιώργος δεν θέλησε να δεί τον πατέρα του μόνο ως παιδαγωγό και γι αυτό συνεξέτασε και τη δράση του στους άλλους τομείς που δραστηριοποιήθηκε και κατά την κρίση του επηρέαζαν το παιδαγωγικο του έργο: η ίδρυση της δημόσιας βιβλιοθήκης λευκάδος (1953), του Μουσείου των εικόνων (1955), το λεύκωμα του ορφέα του 1954, ο οδηγός της λευκάδος, το 1966, η σκηνοθεσία των σχολικών θεατρικών παραστάσεων, οι ξεναγήσεις... Τον Γιώργο βοήθησαν σε αυτές του τις προσπάθειες οι μελέτες για τη λευκαδίτικη ιστορία, των τελευταίων είκοσι χρόνων, που έμμεσα ή άμεσα μελέτησαν και το έργο του ροντογιάννη και ανέδειξαν τη σημασία του για τις λευκαδίτικες σπουδές 19. ο Γιώργος δεν διέθετε φιλολογικοϊστορικές σπουδές αλλά υψηλή επιστημονική κατάρτιση στην ιατρική και στους επιστημονικούς κλάδους της, όπως θα ακούσουμε ευθύς αμέσως από τον κ. κωνσταντίνο ν. Παύλου, και αγάπη για το έργο του πατέρα του, που κλήθηκε να διαχειριστεί και ακόμη ερευνητική διάθεση για να κατανοήσει τις προϋποθέσεις της δημιουργίας του και την εμβέλεια των αποτελεσμάτων του. Έτσι μπόρεσε, στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας της ζωής του, να ολοκληρώσει ή σχεδόν να ολοκληρώσει ένα έργο χρήσιμο για τους σημερινούς και τους μεταγενέστερους μελετητές νεοελληνικών και ιδιαίτερα λευκαδίτικων πτυχών του παρελθόντος. Μπορώ να μαρτυρήσω, καθώς παράστεκα στις προσπάθειές του, ότι παρόλο που αυτές ήταν εντατικές και κοπιώδεις, αφού έπρεπε και ήθελε να μάθει και να καταλάβει πολλά και δύσκολα, ότι περνούσε καλά και βίωνε ως δημιουργία την όλη του προσπάθεια. Ελπίζω αυτά τα τελευταία μου λόγια να μη φανούν εύκολη παρηγοριά για όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε απόψε στο αφιέρωμα τιμής και μνήμης, παρόλο που πενθούμε για την απώλειά του. 19. Σπύρος ι. ασδραχάς - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «η λευκάδα και οι ιστορικοί της: γενική σκιαγραφία», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της... ό.π., σ , 42-46, , όπου και η προηγούμενη βιβλιογραφία. Σε όλες τις μελέτες αυτών των Πρακτικών υπάρχουν αναφορές στο έργο του Π. Γ. ροντογιάννη. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «οι λευκαδίτες ιστορικοί των αφανών», Πρακτικά ιδ Συμποσίου, οι αφανείς της λευκαδίτικης ιστορίας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 3-5 αυγούστου 2009, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2010, σ

14 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 60

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν 1971-2013 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Σταδίου 48, 5ος όροφος, γραφ. 17, 105 64 Αθήνα, τηλ. 210.32.15.100 Α.Φ.Μ.: 090045002, Δ.Ο.Υ.: Α Αθήνας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τι ισχύει για τους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Σύμφωνα με το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς 1. Σε γενικές γραμμές α) Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο 2015 2016 Διευθύντρια: Μαρία Τράγγολα Παπά Συντονιστής: Γιώργος Σολωμού Υποστηρικτής Π.Ι.: Δρ Έλενα Χριστοφίδου Αριθμός τμημάτων: 9 τμήματα (ανά 3 σε κάθε Δ,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( )

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( ) Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ (1054843) Ο όρος «Παιδαγωγική» αφορά την επιστήμη της αγωγής των παίδων κατά την αρμόζουσα ανατροφή και μόρφωση αυτών. Παιδαγωγική παιδί + αγωγή Η Παιδαγωγική ορίζει την αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ Κυρίες και Κύριοι, Είναι μοιραίο, όταν ακολουθείς ως ομιλητής τους συγκεκριμένους σπουδαίους προλαλήσαντες να πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Δέκα έτη μετά την πρώτη έκδοση και την επιτυχημένη πορεία αυτού του βιβλίου θεωρήθηκε αναγκαία η επανέκδοσή του αφενός για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια τα νέα ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα,

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα, Ιστορία Γυμνασίου Γυμνάσιο Βεργίνα, 2012-2013 Ιστορία «Ιστορία, το φως της αλήθειας κι ο δάσκαλος της ζωής» Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός Διδάσκουμε Ιστορία Α Γυμνασίου: Κ.Μιλτιάδου, Ν.Κασεττά-

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα (cv)

Βιογραφικό Σημείωμα (cv) Βιογραφικό Σημείωμα (cv) Ονοματεπώνυμο: Μαρία Κολοβούρη Τηλέφωνο: 6983758991 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mary_phil91@hotmail.com Ημερομηνία γέννησης: 15-10-1991 Εκπαίδευση Πτυχίο Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος «Είναι αναρίθμητες οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα από το 1959 μέχρι σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν 1971-2018 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Σταδίου 48, 5ος όροφος, γραφ. 17, 105 64 Αθήνα, τηλ. 210.3215100 ΑΦΜ: 090045002,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση προλογοσ Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολύχρονης ενασχόλησης με τη θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή του παραδοσιακού χορού και γράφτηκε με την προσδοκία να καλύψει ένα κενό όσον αφορά το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών 001-012:Layout 3 11/17/14 3:24 PM Page 1 Στέλλα Πριόβολου Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙ ; Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Τάξη Β Σχολικό Έτος

ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙ ; Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Τάξη Β Σχολικό Έτος ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙ ; Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Τάξη Β Σχολικό Έτος 2016-2017 Πανεπιστήμιο Λύκειο Γυμνάσιο Δημοτικό ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Υπεύθυνοι καθηγητές (παιδαγωγική ομάδα): Φωτογιαννοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Project: Δάσκαλος-Μαθητής

Project: Δάσκαλος-Μαθητής Project: Δάσκαλος-Μαθητής Υπόθεμα: Σύγκριση διδασκαλίας στην αρχαία Ελλάδα και στο μέλλον (Μέσα, τρόποι και χώρος διδασκαλίας) Ομάδα 1 Ρονάλντο Μοράβα Θωμάς Μάρκου Ηλίας Μάνος Μπακαλίδης Νίκος Μπογδάνης

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015 με θέμα «Science in Technology»

Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015 με θέμα «Science in Technology» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου Scinte2015

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 117 Α ΕΛΕΥΣΙΝΑ 213-0291616, 6942440449 : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο machairag@yahoo.gr Εκπαίδευση και κατάρτιση 2003-2007

Διαβάστε περισσότερα

Πλατύκαμπος ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Πλατύκαμπος ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Πλατύκαμπος 13-12-2012 ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ως διορισμένος καθηγητής φιλόλογος, υπηρετώ τα τελευταία χρόνια στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου της Λάρισας που είναι το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Η παρουσίαση που ακολουθεί αναφέρεται στο πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αττικής. Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε.

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 1: Γενικές πληροφορίες για το μάθημα Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική εκπαίδευση (Γ.Ε.);

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Το Βυζαντινό Κάστρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1. Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» Τμήμα Γενικής Αγωγής «Διδακτική της Ιστορίας» Διδάσκουσα: Μαρία Ρεπούση Ακαδημαϊκό έτος:

Διαβάστε περισσότερα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ονοματεπώνυμο:. Σχολείο: 29o Δημοτικό Σχολείο Βόλου Τάξη: ΣΤ2 Πλάνο διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρόταση διδασκαλίας της Ε Δημοτικού: «Μαθητές και δάσκαλοι»

Μια πρόταση διδασκαλίας της Ε Δημοτικού: «Μαθητές και δάσκαλοι» Μια πρόταση διδασκαλίας της Ε Δημοτικού: «Μαθητές και δάσκαλοι» Εισήγηση της Δάλλα Μαγδαληνής, Δασκάλας Med, dallamagdi64@gmail.com 1 ο Πσνελλήνιο Συνέδριο Διδακτικές Προσεγγίσεις στο Μάθημα των Θρησκευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης. Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος)

Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης. Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος) Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος) 1. Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι: να αναδείξει τη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η.

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠΗ Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αύξηση του πληθυσμού των μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΑΞΕΙΣ ΩΡΑ ΘΕΜΑ ΤΟΠΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α, Β, Γ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ :ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή Ας μελετήσουμε Ιστορία Γ τάξης Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ http://www.pi-schools.gr/programs/depps/ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής.

Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής. Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής. Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης 2018-2019 Διευθύντρια σχολείου: Λουκία Εγγλέζου Συντονίστρια σχολείου: Εύη Ισαάκ Υποστηρίκτρια Π.Ι.: Μαρία Ηρακλέους Εκπαιδευτικός:

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925 1 ο Επιστημονικό Πεδίο Κοινά με άλλα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο - Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο) -Πολιτισμικής Τεχ/γίας και Επικ/νίας (Μυτιλήνη) -Τεχνών Ήχου και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΠΑΜ

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΠΑΜ Με τη συμπλήρωση της παρακάτω φόρμας εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τα στοιχεία που σας ζητάμε είναι χρήσιμα για την αξιοποίηση τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό 1. Ταυτότητα της έρευνας Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017,

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής εργασιών

Πρόσκληση υποβολής εργασιών 3 ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Πρόσκληση υποβολής εργασιών Η Συντονιστική και η Επιστημονική Επιτροπή του 3 ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς

Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Γενικός Συντονιστής: Δρ. Παύλος Ρήγας (Διευθύνων) Βοηθοί Συντονιστές: Μαριάννα Χριστόφια Παλάτου, Βάσια Αναστασίου Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Μετά από συζήτηση που έγινε σε συνεδρία προσωπικού,

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα : Καταγραφή Πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων Μυτιλήνης Τρύπατζης Νίκος Μαχιλάϊ Γιαννήσα Σαράκη Ελένη Αλεξανδρή Ιωάννα Σχολικό Έτος : 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ IΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» -

«ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» - «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» - http://blogs.sch.gr/nikitpapa ΜΙΑ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗ ΑΝΔΡΕΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» κ. Παπανδρούδη

Διαβάστε περισσότερα

για την Προώθηση της

για την Προώθηση της 1 η Ανακοίνωση Πρόσκληση υποβολής εργασιών Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Π.Ε.,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου Μικροί λογοτέχνες του Σχολείου μας βραβεύονται Το 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου συμμετείχε στον 4 ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό για παιδιά και εφήβους στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας

ποδράσηη Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας Διονυσία Διονυσίου Σιδώνια ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Τάσεις της επιμέλειας ΙΙΙ: Δίνοντας φωνή σε εκθέματα και κοινωνικά υποκείμεν Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Κέντρο Γλωσσών Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Στα πλαίσια των μεγάλων ανακατατάξεων και αλλαγών που επιφέρει στο νησί μας τόσο το κλίμα της παγκοσμιοποίησης όσο και η ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην διάχυση

με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην διάχυση Κυρίες και κύριοι: Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση διαπερνά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, σε μια εποχή όπου η λέξη Ανάπτυξη ακούγεται διαρκώς, ωστόσο

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη. Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ»

Προκήρυξη. Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» Προκήρυξη Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» Το σωματείο Ορίζοντες προκηρύσσει διαγωνισμό με τίτλο «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» για το διδακτικό έτος 2018-2019.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα»

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Δημοσιεύθηκε στις 14.05.18 Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Χωρίς να θέτει ως στόχο την επιτυχία, αλλά την προσωπική της λύτρωση, κάθε βιβλίο της αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ G R E A T H O M E S D I G I T A L 13 Οκτωβρίου Εκδήλωση ενδιαφέροντος Περιεχόμενα Τι είναι το Φεστιβάλ; 3 Σημαντικές Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας: Τεχνικές Αντιμετώπισης Παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο πλαίσιο της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα