ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ (1945-2013)"

Transcript

1 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 47 ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) απο ΤιΣ οικογενειακεσ βιογραφιεσ ΣΤην ιστορια ΤηΣ ΕκΠαιδΕυΣηΣ Με αυτόν τον τίτλο επέγραψα το κείμενό μου, σα να το ετοίμαζα για μια τιμητική εκδήλωση για τον ελαφρώς πρεσβύτερο φίλο αθλητίατρο, αλλά και ενθουσιώδη ερευνητή του λευκαδίτικου παρελθόντος ή, ακόμη πιο ταιριαστά, για την παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμαζε με ερευνητικό πάθος, με διαδοχικά επί μέρους ομόκεντρα δημοσιεύματα επί μία δεκαετία και διαδοχικές γραφές, θηρεύοντας την άριστη μορφή, που στο εξώφυλλό του θα είχε τίτλο, O φιλόλογος-ιστορικός Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης ( ) και το εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό του έργο, ένα βιβλίο 250 σελίδων περίπου με άλλες 150 σελίδες παράρτημα κειμένων και φωτογραφιών. Σε ένα φιλολογικό μνημόσυνο και αφιέρωμα μνήμης οι βιογραφικές αναφορές είναι εντελώς απαραίτητες για να σχηματίσουμε την εικόνα του τιμητικά μνημονευόμενου, μέσα από την πορεία του βίου του, την εκπαίδευσή του και τον μεγάλο αγώνα του για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση, τους οραματισμούς, τα σχέδια και τα κατορθωμένα έργα του στην επιστήμη και την πανεπιστημιακή διδασκαλία. Εφυγε βιαστικά ο Γιώργος και δεν μας άφησε, όσο γνωρίζω, ένα συνεκτικό αυτοβιογραφικό κείμενο, με ιεραρχημένους, κατά τη δική του αξιολόγηση, τους σταθμούς του βίου του, επιμένοντας στις καίριες, κατά τη δική του κρίση, καμπές της ζωής του. ο μελλοντικός βιογράφος του όμως θα βρει στο αρχείο του πατέρα του και το δικό του όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συγκρότηση μιας διαφωτιστικής και όσο γίνεται πλήρους βιογραφίας. Εμείς και γι αυτούς τους λόγους αλλά και για τη στενότητα του χρόνου θα περιοριστούμε στα ελάχιστα βιογραφικά, προτιμώντας να απλώ-

2 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ σουμε στο διαθέσιμο χρόνο τις προσεγγίσεις μας στο επιστημονικό ερευνητικό του έργο. Γεννήθηκε στην πόλη της λευκάδας στις 27 νοεμβρίου 1945 αλλά τον έγραψαν στο μητρώο αρρένων της κοινότητας των Τσουκαλάδων με ημερομηνία γέννησης 15 ιανουαρίου Γονείς του ο φιλόλογος Πάνος Γεωργίου ροντογιάννης, ο μετέπειτα γυμνασιάρχης και σπουδαιότερος ιστορικός της λευκάδας και η σεβαστή μας κυρία αλίκη αστερίου Παπατόλιου, πτυχιούχος δασκάλα, γεννημένη το 1924 στην κατερίνη, μαθήτρια του Πάνου στο Γυμνάσιο κατερίνης, όπου υπηρέτησε από το 1939 ως το Το ζευγάρι επέλεξε τη λευκάδα ως καταφύγιο και αντίδοτο στο διάχυτο κλίμα φόβου, που τους διακατείχε, καθώς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική αντίσταση στην Πιερία και είχαν προγραφεί από τους αντιπάλους. ο Πάνος πέτυχε να μετατεθεί από το Γυμνάσιο κατερίνης στο Γυμνάσιο λευκάδος και ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, με την εγκυμονούσα αλίκη και χωρίς αποσκευές, από τη Θεσσαλονίκη, με το πλοίο της γραμμής, για τον Πειραιά και από εκεί με γκαζοζέν αυτοκίνητο στην κόρινθο και στην Πάτρα, από όπου με μία βενζίνα έφτασαν στο λιμάνι της λευκάδας στις 29 Σεπτεμβρίου Τους υποδέχτηκε η πατρική οικογένεια του συνταξιούχου δασκάλου Γεωργίου Πάνου ροντογιάννη ( ) και της νικολέττας Σταματέλου, αγρότισσας στους Τσουκαλάδες, με τρεις δυναμικές κόρες αλλά και το βαρύ πένθος για τον χαμένο το 1943, σε εμφυλιακή σύγκρουση, κάπου στην Ήπειρο, μικρότερο γιο, τον Σπύρο Μελά. Σ αυτό το περιβάλλον με τους στενούς συγγενικούς δεσμούς αγάπης και το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε ο εμφύλιος αλλά και οι καταστροφές των σεισμών του 1948 και του 1953 θα ανατραφεί ο Γιώργος αλλά και ο αδελφός του Σπύρος, που γεννήθηκε το η οικογένεια θα μείνει στη λευκάδα ως το καλοκαίρι του 1956 και τη μετάθεση του Πάνου στο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, όπου ο Γιώργος αφού τελειώσει το δημοτικό και το Γυμνάσιο Χαλανδρίου θα φοιτήσει στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου αθηνών από το 1964 ώς το Στα γυμνασιακά και τα φοιτητικά του χρόνια ( ) ήταν αθλητής στίβου (δίσκος, δέκαθλο) εθνικού και διεθνούς επιπέδου, ως επίδοξος συνεχιστής, όπως έλεγε ο ίδιος, του μεγάλου συγχωριανού του ηλία βεργίνη ( ) 1. Ειδικεύτηκε στην αθλητιατρική (Πανεπιστήμιο ρώμης, 1976) στην Παθολογία (1980) και την καρδιολογία (1982). διδάκτωρ 1. Γεώργιος Π. ροντογιάννης, «ο αθλητής ηλίας βεργίνης όπως τον είδε ένας επίδοξος συνεχιστής του», Σύλλογος λευκαδίων Πάτρας «η φανερωμένη», «αφιέρωμα. ηλίας βεργίνης σφαιροβόλος, βαλκανιονίκης πρωταθλητής Ελλάδος ( )», π. νήρικος, παράρτημα τχ. 27 (Πάτρα, ιούλ. - Σεπτ. 1996) 7-13.

3 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 49 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 49 του Πανεπιστημίου αθηνών (1978). Επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ( ). Επίκουρος καθηγητής αθλητιατρικής του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ). Τομεάρχης αθλητιατρικής ( ) του Εθνικού κέντρου αθλητικών Ερευνών και αργότερα διευθυντής του ( ). καθηγητής αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( ). Γραμματέας της Ελληνικής αθλητιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εταιρείας αθλητικής Ψυχολογίας και νευροφυσιολογίας των αθλητών, Μέλος της New York Academy of Science, αντιπρόεδρος του Ελληνικού κολλεγίου αθλητιατρικής. Μέλος του δ.σ. ( ) και αντιπρόεδρος της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών από το 2000 ώς το Τα ερευνητικά, τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του, ατομικά και συλλογικά, στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά εστιάστηκαν σε θέματα προλήψεων νόσων και κακώσεων ιδίως των elite αθλητών, των κλινικών εφαρμογών του συνδυασμού διατροφής και άσκησης για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ιδίως της καρδιαγγειακής νόσου. Στο χώρο της ιστορίας καλλιέργησε με ενθουσιασμό τη βιογραφία και τελικά την ιστορία της εκπαίδευσης, κινημένος από τις οικογενειακές επιδόσεις στη διδασκαλία και την παράδοση του χωριού του, ενός χωριού εκπαιδευτικών, αλλά και τις δικές του ανάγκες για τη βαθύτερη γνωριμία με τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του, που γνώρισε και θαύμασε. Γνώρισα τον Γιώργο στη λευκάδα τον Σεπτέμβριο του 1993 στο οργανωμένο από την Εταιρεία λευκαδικών Μελετών δ Συνέδριο Επτανησιακού Πολιτισμού από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας, 15ος-19ος αι., που ήταν αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας Πάνο Γ. ροντογιάννη 3. Συνόδευε τον τιμώμενο πατέρα του μαζί με τον αδελφό του Σπύρο. η προσπάθεια της στήριξης του 82χρονου πατέρα είχε προ πολλού ξεκινήσει με όλα τα ιατρικά μέσα καθώς και τη συμπαράσταση για την τόνωση της πεσμένης ψυχολογίας του γέροντα, προκειμένου να ζήσει και να ολοκληρώσει τα ημιτελή συγγραφικά του έργα. Για να βοηθήσει σ αυτόν τον τελευταίο σκοπό ο Γιώργος οδηγήθηκε σε μονοπάτια άγνωστα γι αυτόν, της φιλολογίας και της ιστορίας αλλά και της επιμέλειας 2. Τα στοιχεία από το ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εργοβιογραφικό του σημείωμα, που είναι ενημερωμένο ώς το 2010 περίπου. Για τις ανάγκες αυτής της δημοσίευσης παραθέτω στοιχεία από δικές μου αυτοψίες. 3. Πρακτικά δ Συνεδρίου «Επτανησιακού Πολιτισμού», λευκάδα 8-12 Σεπτεμβρίου από την τοπική ιστορία στη συνολική: το παράδειγμα της λευκάδας 15ος-19ος αι. Συνέδριο αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών Πάνο Γ. ροντογιάννη, αθήνα 1996, 470 σ.

4 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ βιβλίων. Όλα αυτά του όξυναν το δικό του νεανικό παράπονο: οι γονείς του καθένας και για δικούς του λόγους του επέβαλαν να σπουδάσει ιατρική ενώ εκείνος προτιμούσε τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ήταν θαυμαστής του πατέρα του, παρόλο που τότε δεν καταλάβαινε πλήρως την αξία του παιδαγωγικού, πολύ περισσότερο του ιστοριογραφικού του έργου, καθώς οι θετικές επιστήμες είχαν και έχουν άλλα κριτήρια αξιολόγησης και συστημάτων μέτρησης της επιστημονικής αξίας και εμβέλειας. Το Συνέδριο με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και τον πολυήμερο διάλογο, τόνωσαν την πίστη στο έργο του πατέρα του και αύξησαν τον θαυμασμό του, με αποτέλεσμα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση και την έκδοση το 1994 του έργου ζωής του Πάνου Γ. ροντογιάννη, η εκπαίδευση στη λευκάδα με χρηματοδότηση του Τάκη-Επαμεινώνδα, γιου του δασκάλου, φιλόλογου και επιθεωρητή βασιλείου ι. Σταματέλου, μέντορα των ροντογιαννέων. Το έργο ήταν γνωστό καθώς μερικές του ενότητες είχαν δημοσιευτεί από το 1950 ώς το Στην Επετηρίδα της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τόμος 8ος, που θα κυκλοφορήσει το 1995, ο Γιώργος επιμελείται τρεις μελέτες του Πάνου: «ο πληθυσμός της λευκάδος από το απώτερο παρελθόν ώς το 1991 μ.χ.». «Σεισμολόγιο της λευκάδος ( )». «Το χρονικό της σύστασης της τωρινής δημόσιας βιβλιοθήκης και του Μουσείου αντικειμένων Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Τέχνης» 6. Τα ίδια χρόνια, , ο Γιώργος πείθει τον πατέρα του για την έκδοση των μεταφράσεών του, πεζών και ποιητικών κειμένων από τα αρχαία ελληνικά και ευρωπαϊκές γλώσσες. Όπως ξέρουμε είχε προηγηθεί η έκδοση της μετάφρασης των απομνημονευμάτων του Γαλατικού Πολέμου του Γάιου ιούλιου καίσαρα το 1958, που προοριζόταν για φροντιστηριακή χρήση, γι αυτό ανατυπώθηκε το 1968 και το οι ανέκδοτες ως τότε μεταφράσεις είχαν γίνει στη δημοτική για προσωπική ευχαρίστηση και ο μεταφραστής 4. Πάνου Γ. ροντογιάννη, ιστορικού της λευκάδος, η εκπαίδευση στη λευκάδα , αθήνα 1994, 384 σ. 5. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», Πρακτικά δ Συνεδρίου... ό.π., σ , αρ. 10, 28, 45, 47. δημήτρης Σπ. Τσερές, «ιστορώντας τη λογιοσύνη και την εκπαίδευση», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της, 19ος-20ός αι., Πνευματικό κέντρο δήμου λευκάδας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 5-7 αυγούστου 2008, Επιμέλεια Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, αθήνα 2009, σ Τ. Ε. Σκλαβενίτης, «αναγραφή δημοσιευμάτων Πάνου Γ. ροντογιάννη», ό.π., σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ , αρ. 11, 25, 30.

5 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 51 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 51 δίσταζε να τις δημοσιεύσει, αδικώντας το ταλέντο και τη γλωσσική του επάρκεια, που του επέτρεψε να κατανοεί βαθιά το πρωτότυπο και να βρίσκει το αρμόζον νεοελληνικό γλωσσικό ένδυμα ώστε να μην αδικούνται πολύ οι μεταγλωττιζόμενοι μεγάλοι συγγραφείς. αυτή η αδικία του πρωτοτύπου από τη μετάφραση ήταν η μόνιμη έγνοια του. Το 1994 κυκλοφόρησε η μεταγλώττιση της Πλατωνικής απολογίας του Σωκράτη και του κρίτωνα. Τον επόμενο χρόνο 1995 έγινε νέα έκδοση του βιβλίου με το Πλατωνικό κείμενο στην έκδοση της οξφόρδης αντικριστά με το μεταγλωττισμένο 8. Μια πρόχειρη ιδιωτική έκδοση σε 50 αντίτυπα μας χάρισε το 1996 τη μεταγλώττιση της τραγωδίας του αισχύλου Προμηθέας δεσμώτης, έργο του μεσοπολέμου, που δεν εκδόθηκε τότε από σεβασμό στη μετάφραση του ιωάννη Γρυπάρη που είχε λίγο νωρίτερα κυκλοφορήσει (1938) 9. Το 1995 εκδόθηκαν τα πρωτότυπα Ποιήματα του Πάνου και εκεί ο Γιώργος πρόσθεσε τις μεταφράσεις ποιημάτων του Σιμωνίδη του κείου, του αρχίλοχου, του ανακρέοντα, του οράτιου, του δαυίδ, του Μίλτονα και του βύρωνα. Όλα αυτά οφείλονται στην επιμονή του Γιώργου, που επιστράτευσε και τρίτους ειδικούς για να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα ποιήματα και τις μεταφράσεις, προκειμένου να καμφθεί ο ποιητής τους και να δώσει την έγκριση για δημοσίευση: έτσι νικήθηκε όχι η αμφιβολία του για την αξία τους, που κατά βάθος δεν υπήρχε, αλλά ο φόβος ότι παραήταν προσωπικά δημιουργήματα, ίσως και λιγότερο δουλεμένα από όσο έπρεπε και θα ήταν δύσκολο για τους άλλους να τα δεχτούν 10. η εντατική προσπάθεια του Γιώργου για την έκδοση των έργων του πατέρα του αποδείχτηκε σωτήρια αφού από το καλοκαίρι του 1996 ο Πάνος ροντογιάννης δεν μπορούσε πια να συνεργαστεί και ο θάνατός του ήρθε στις 26 δεκεμβρίου, δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις διαχείρισης της πνευματικής κληρονομιάς του. ο Γιώργος αισθάνθηκε τη βαριά ευθύνη και αναλαμβάνει την προσπάθεια να αποκτήσει τα απαιτούμενα εφόδια για την κατανόηση του πατέρα του ως προικισμένης προσωπικότητας και δημιουργού ενός σπουδαίου έργου, που υπερείχε συγκριτικά με τα έργα των ομοτέχνων του. αυτή η έννοια της διάκρισης είναι κυρίαρχη στον τρόπο που ο Γιώργος αποτιμά τους ανθρώπους, τις πράξεις και τις σταδιοδρομίες τους. 8. Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 49, Στο ίδιο, σ. 44, αρ Στο ίδιο, σ. 44, αρ. 51. Τα Ποιήματα βιβλιοπαρουσιάστηκαν από τον Χρίστο Γ. ροντογιάννη, εφ. λευκαδίτικη Πνοή, αρ. 45 (ηλιούπολη, Σεπτ.-οκτ. 1995). λάμπρος Σ. βρεττός, «Το ποιητικό έργο του Πάνου Γ. ροντογιάννη», π. νήρικος, Συλλόγου λευκαδίων Πάτρας, Ειδική έκδοση αφιέρωμα: Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο σύγχρονος ιστορικός της λευκάδας, οκτ. 1997, σ

6 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ αναζητά λοιπόν για τον πατέρα του τους όρους που τον διαμόρφωσαν: τον οικογενειακό περίγυρο, την εκπαίδευση και την κατάρτισή του, τον συνεχή αυτοδιδακτισμό του, τον κοινωνικό και φιλοσοφικό του προσδιορισμό και την εμπλοκή του σε συλλογικές κοινωνικές προσπάθειες. αναμετρά την ένταση των προσπαθειών του για την κατάκτηση των υψηλών στόχων. καθώς θεωρεί δυσκολότερη γι αυτόν την κατανόηση του ιστοριογραφικού του έργου, το οποίο επιπλέον είχε αρχίσει να μελετιέται από τους ειδικούς, καταλήγει να ασχοληθεί με το άυλο παιδαγωγικό του έργο, καθώς ο ίδιος βιωματικά και από τα τρυφερά του χρόνια ως παιδαγωγό γνώρισε τον πατέρα του και όπως πολλοί μαθητές του τον θαύμασε και καταλάβαινε τους ύμνους των άλλων μαθητών γι αυτόν, όπως και τις κρίσεις των επιθεωρητών που του έδωσαν και άριστα προάγοντάς τον σε υψηλές διοικητικές θιέσεις, που δεν φαίνεται να του πολυταίριαζαν και πάντως δεν τον ενθουσίαζαν. ο Γιώργος πρέπει να παρακινήθηκε στην επιλογή του να μελετήσει τον παιδαγωγό ροντογιάννη αφού ο ίδιος σε σύντομο αυτοβιογραφικό του κείμενο του 1994, λες και έπαιρνε το δρόμο του αισχύλου, σημείωσε ως πρώτο στοιχείο της αυτοεκτίμησής του το παιδαγωγικό του έργο: «Ελπίζω κάτι να επιζήση από τον ψυχικό μου κόσμο, που με ενθουσιασμό μετάγγιζα κάθε φορά στις ψυχές των παιδιών και των μεγάλων, και μαζί μ αυτό το κάτι, ότι κάτι θα μείνη και από τη δική μου παρουσία στην Παιδεία, στο χώρο όπου δίδαξα τουλάχιστον» 11. η αναζήτηση λοιπόν των πηγών και των εργαστηρίων από τα οποία περνά και διαμορφώνεται ο εκπαιδευτικός-παιδαγωγός και η πρόσληψη της διδασκαλίας, αλλά και του ίδιου, από τους μαθητές του αυτοί κρατάνε αναμένο το καντήλι του δασκάλου, που καίει από το λάδι του δικού τους καντηλιού ήταν ένας δρόμος δύσκολος αλλά αναγκαίος και γοητευτικός για τον 11. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Σκέψεις και σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Γεωργίου ροντογιάννη ( )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ. 153.

7 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 53 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 53 Γιώργο, που λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξέρει ότι για τα επόμενα 17 χρόνια, πέραν των ερευνητικών του ασχολιών, θα είναι παιδαγωγός και αυτός, δάσκαλος στη μεγάλη σειρά των Τσουκαλαδιωτών και των ροντογιαννέων δασκάλων, που κάπως τους ήξερε και αν χρειαζόταν θα τους γνώριζε και καλύτερα. Όμως το παρελθόν όσο και αν το ήξερε φανερώθηκε ασύγκριτα σκληρότερο κατά την προσέγγισή του, από όσο το φανταζόταν ο ώριμος καθηγητής που ανεβοκατέβαινε κάθε βδομάδα στο Πανεπιστήμιό του στα Τρίκαλα. ανακαλύπτει στα χαρτιά του πατέρα του έτοιμη για έκδοση τη βιογραφία του Σπύρου Γεωργίου ροντογιάννη ( ) δασκάλου, αγωνιστή αξιωματικού του ελληνοϊταλικού πολέμου και πρωταγωνιστή της Εθνικής αντίστασης στη λευκάδα και την Ήπειρο, με το επανασταστικό ψευδώνυμο Σπύρος Μελάς, που σκοτώθηκε σε εμφύλια σύρραξη την παραμονή των Χριστουγέννων του 1943 στο βουνό κασιδιάρης της ηπείρου. ο Πάνος θα μάθει τις φρικτές λεπτομέρειες μόνο το 1980 από αυτόν που η μοίρα του επιφύλαξε ρόλο αντιγόνης και έθαψε τον Σπύρο Μελά. ο ποιητικός θρήνος του 1947 για τον αδελφό θα συμπληρωθεί, μετά το 1890, με τοπωνυμικό προσδιορισμό: Τώρα ψηλά στην άγριαν ερημιά βαρδιάτορας εσύ του κασιδιάρη με τη διπλή πληγή μες στην καρδιά, άτυχο, προδομένο παλικάρι. αλλά το βιβλίο του Πάνου για τον Σπύρο Μελά, που το εξέδωσε ο Γιώργος το 2001, περιείχε και τη μαρτυρία του Πάνου για τη δική του παράλληλη δράση στην Πιερία: «Στο γράμμα του ο Σπύρος [τον απρίλιο του 1943] μου έγραφε πως πήγε στην Πρέβεζα για 12. Πάνος Γ. ροντογιάννης, ο Σπύρος Γ. ροντογιάννης (Σπύρος Μελάς), π.η , αθήνα, Σύλλογος Τσουκαλαδιωτών αττικής «η Ελιά», 2001, 96 σ. Το ποίημα του ΠΓρ, δεκέμβριος 1947, στις σ Το παράθεμα στη σ. 40. Σημαντικές αναδεικνὐονται οι μαρτυρίες για τον Μελά με το σχολιασμό τους σπό τον Γώργιο Παν. ροντογιάννη, «η ιστορία μιας καρτ-ποστάλ και μιας φιλίας», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. Θ, 2003, αθήνα 2004, σ

8 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ εμπόριο. κατάλαβα βέβαια, και του απάντησα να έρθη να κάμωμε εμπόριο μαζί. δεν πήρα απάντησή του» 12. ο Πάνος τέλη 1942 με αρχές του 1943 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές δυνάμεις γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μαθητών του, παιδιών γκεσταπιτών, έκανε προπαγάνδα κατά των κατακτητών στο μάθημα της ιστορίας. Μετά την αποφυλάκισή του και προς το καλοκαίρι του 1943 αποσπάστηκε στο ημιγυμνάσιο λιτόχωρου και βγήκε στο βουνό για ένα περίπου χρόνο και ανέλαβε υπεύθυνος διαφώτισης και ενημέρωσης του ΕαΜ στο Ελατοχώρι Σκουτέρνα Πιερίας ώς τις 30 οκτωβρίου 1944 που γύρισε στη θέση του στο Γυμνάσιο κατερίνης. Μετά τον δεκέμβριο φεύγει κυνηγημένος στη Θεσσαλονίκη. οι φοβερές εμπειρίες της περιόδου καταγράφηκαν σε ένα βιβλίο του με τίτλο ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στο βόρειο Όλυμπο και στα Πιέρια, που το έγραψε με τη συνεργασία της συναγωνίστριας συζύγου του αλίκης στη λευκάδα από το 1945 ώς το ο Γιώργος το μηχανογράφησε και το υπομνημάτησε, περιμένοντας καλύτερους καιρούς για τη δημοσίευσή του. Εκείνος έπρεπε και βιωματικά να βρει τρόπους να ενσωματώσει στη συνείδησή του και τη διάσταση του αντιστασιακού, που υπηρέτησαν με τόση αυταπάρνηση οι γονείς και ο αδικοχαμένος θείος. Τα τραύματα ήταν μεγάλα καθώς και οι τρεις ήταν εκπαιδευτικοί και ο πατέρας του επιτυχημένος παιδαγωγός και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για την κατανόηση τόσο ακραίων αποφάσεων και αντίστοιχων θαρραλέων πράξεων. Τις θέσεις του πατέρα του μετά το 1945 προσπαθούσε να εξιχνιάσει και ήταν αντικείμενο της τελευταίας του μελέτης, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, στο τέλος του ο συνονόματος παππούς του Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης ( ), που κοντά του ο Γιώργος έζησε τα παιδικά του χρόνια στους Τσουκαλάδες, επηρέασε τη διαμόρφωση του Πάνου και του Σπύρου και ως 13. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), λόγος για τους υπέρ της πατρίδος πεσόντας (Τσουκαλάδες λευκάδας, 13 φεβρουαρίου 1948)», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, 12 ( ), αθήνα 2013, σ

9 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 55 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 55 δάσκαλός τους. Ήταν φυσικό να γίνει αντικείμενο της έρευνας του Γιώργου καθώς υπήρχαν γι αυτόν στοιχεία και δικά του κείμενα στο οικογενειακό αρχείο και σύντομη βιογραφία του γραμμένη από τον Πάνο, μετά τον θάνατό του. Παραθέτω από τα συμπεράσματα της μελέτης του Γιώργου για τον παππού του: «Στο εκπαιδευτικό του έργο φαίνεται να συνδυάζη αποτελεσματικά την επιστημονική θεώρηση με τη διδακτική πράξη και υιοθετεί, ως τρόπον διδασκαλίας, εκείνον που ενισχύει την αυτενέργεια των μαθητών και την ενεργό συμμετοχή των τελευταίων στο μάθημα, κατά τις επιταγές του συστήματος της συνδιδακτικής (Ερβαρτιανής) που διδάχθηκε και ακολουθεί. Μολονότι δεν υπήρξε θιασώτης του Σχολείου Εργασίας, εντούτοις φαίνεται να γνωρίζη επαρκώς την ψυχολογία του παιδιού, ώστε να μπορή να ενεργοποιή τις εμπειρίες των μαθητών και να κεντρίζη το ενδιαφέρον τους για μάθηση. διαθέτοντας δε επαρκή γνώση διδακτικής και σημαντική σχετική εμπειρία, είναι σε θέση να συμμετέχη και να συμπορεύεται με τους μαθητές του σε κάθε διδακτική προσέγγιση. διαθέτοντας πάλι πλούσιο μεθοδολογικό πλάνο, είναι σε θέση να δίνη τις απαραίτητες ευκαιρίες για συστηματική οργάνωση της σκέψεως των μαθητών του. Θα μπορούσε, δηλαδή, να αναγνωρισθή ως ο ιδανικός εκφραστής του ήδη από μακρού εγκαταλειφθέντος συστήματος διδασκαλίας στη στοιχειώδη εκπαίδευση, της συνδιδακτικής. Επιπλέον, αφιερωμένος ολόψυχα στο διδασκαλικό του επάγγελμα και διαθέτοντας αδιάπτωτο έως το τέλος της σταδιοδρομίας του ενθουσιασμό στην επιτέλεση του έργου του, εχαρακτηρίζετο για την αποτελεσματική παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα» 14. η σημαντική προσωπικότητα του Τσουκαλαδιώτη δασκάλου, φιλολόγου και επιθεωρητή βασίλειου ι. Σταματέλου ( ) θιασώτη της νεω- 14. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος Γεώργιος Πάνου ροντογιάννης (Τσουκαλάδες λευκάδα )», Επετηρίς Εταιρείας λευκαδικών Μελετών, τ. ι, , αθήνα 2006, σ Το παράθεμα στις σ

10 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ τερικότητας και του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, σφράγισε τους ροντογιαννέους, σίγουρα τον Πάνο και τον Σπύρο στην ώρα των μεγάλων τους ιδεολογικών αναζητήσεων, αλλά συμπαρέσυρε και τον πατέρα τους Γεώργιο. ο Γιώργος στη μελέτη του γι αυτόν αναζήτησε και εντόπισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή τη σχέση και καθώς ο ίδιος ήταν βαφτισιμιός του Γιώργου Σταματέλου, μηχανικού, γιου του βασίλειου και στενού φίλου του Πάνου, διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις πάντοτε με την οικογένεια 15. ο Τάκης-Επαμεινώνδας, μηχανικός, νεότερος γιος του βασίλειου, έγινε χορηγός, όπως σημειώσαμε, του βιβλίου του Πάνου για την Εκπαίδευση στη λευκάδα, το 1994 αλλά και της επανέκδοσης το 2007 του βιβλίου του βασίλειου για τον Εθνικό Ύμνο του Σολωμού (1924) και της έκδοσης του ανέκδοτου βιβλίου του βασίλειου, αλφαβητάριον η ζωή μας το και τα δύο βιβλία επιμελήθηκε ο Γιώργος στις σειρές της Εταιρείας λευκαδικών Μελετών 16. Όλη αυτή η μεγάλη προετοιμασία, με τους συγγραφικούς αναβαθμούς που σημειώσαμε, φάνηκε χρήσιμη στον Γιώργο όταν σχεδίασε και άρχισε να γράφει το βιβλίο για τον εκπαιδευτικό -παιδαγωγό πατέρα του. Έτσι κινητοποιήθηκε και από μόνος του, πέραν των δικών μου εκκλήσεων, για την αναζήτηση και την ανασυγκρότηση του αρχείου του Πάνου, που του έγινε αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση της μελέτης του. Το ίδιο έγινε και με τη βιβλιοθήκη του. Στο αρχείο και στη βιβλιοθήκη του Πάνου και στην ακα- 15. Γεώργιος Παν. ροντογιάννης, «ο δάσκαλος-φιλόλογος δρ. βασίλειος ιωάννου Σταματέλος ( )», Πρακτικά ια Συμποσίου, Ποίηση, ιστορία-φιλολογία, Περιβάλλον και οικονομία, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα αυγούστου 2006, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2007, σ β. Σταματέλου, ο Εθνικός Ύμνος και ο Σολωμός, αθήνα φωτοανατύπωση, αθήνα 2007, 8ο, σ. βασίλειος ιωάν. Σταματέλος, αλφαβητάριον η ζωή μας, Εικονογράφηση: Τάκης Γ. Σούρσος, Επιμέλεια: Γεώργιος Π. ροντογιάννης, αθήνα 2009, 262 σ.

11 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 57 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 57 ταστασία τους μπορούσαν να ανιχνευθούν οι ενότητες, που εκείνος διαμόρφωνε για να υπηρετήσουν τα μέρη του συγγραφικού του έργου και στην προετοιμασία επί τόσες δεκαετίες της διδασκαλίας του. Επί έξι χρόνια από το 2008 ως το 2013 στο σπίτι του Πάνου στο Χαλάνδρι αναζητούσε, και κάποτε τον βοηθούσα κι εγώ, για να εντοπίσουμε τμήματα του αρχείου, που θεωρούσα, κρίνοντας από τις δημοσιευμένες πληροφορίες στα βιβλία του Πάνου, ότι υπήρχαν. και αποδείχτηκε ότι έτσι ήταν. η τελευταία πολύωρη αναζήτηση έγινε στις 9 ιουνίου 2013, ένδεκα μέρες πριν από το θάνατό του, όταν ξεχωρίσαμε τους τελευταίους φακέλους. Σε κλίμα χαρούμενο και με τις περιποιήσεις της κυρίας αλίκης χωρίσαμε ορίζοντας επόμενη συνάντηση για την 1η αυγούστου 2013 στο ροντογιαννέικο σπίτι στα Σταματελάτα των Τσουκαλάδων, για έκτη χρονιά, για να τελειώσω εγώ την κατάταξη και την καταγραφή του αρχείου και εκείνος να ολοκληρώσει την τρίτη γραφή του βιβλίου του και να μου το δώσει για ανάγνωση το φθινόπωρο του «Μ αλλιώς η μοίρα το βουλήθη» 17. ο γιος του Πάνος τύπωσε για μένα από τον υπολογιστή του Γιώργου το κείμενο του βιβλίου, που το έγραφε ως την τελευταία νύχτα του (19 προς ). Το διάβασα για τις ανάγκες αυτής της ομιλίας και διαπίστωσα πόσο βελτιωμένο είναι το περιεχόμενο και η μορφή του, σε σχέση με τις προηγούμενες γραφές του 2011 και 2012, που είχα διαβάσει και σχολιάσει 18. Τώρα το βιβλίο πρέπει να οδηγηθεί στην έκδοση, με τις ελάχιστες βελτιώσεις που μπορούν και επιτρέπεται να επιφέρουν οι επιμελητές στο βιβλίο ενός απόντα. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντική συμβολή στην προσωπογραφία του Πάνου Γ. ροντογιάννη αλλά και στην ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς ο Γιώργος ενδιαφέρθηκε να κατανοήσει πέραν του νομικού πλαισίου της εκπαίδευσης και της λειτουργίας του σχολικού θεσμού, την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην τάξη, πέραν της θεωρίας στην καθημερινή πράξη, τη δράση του δασκάλου και των κινητοποιούμενων μαθητών, στη χρήση των μέσων διδασκαλίας και τέλος στα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας. η διαχρονική σειρά των εκθέσεων των επιθεωρητών είναι μία από τις πολλές πηγές του, οι οποίες παρέχουν στοιχεία και μαρτυρίες, γραπτές και 17. Γιώργος Σεφέρης, «Fog, Say it with a ukulele», Ποιήματα, αθήνα , σ. 16, στίχος Το 2011 μίλησε με θέμα «ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός [Πάνος Γ. ροντογιάννης]» στην Επιστημονική Συνάντηση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των λευκαδίων ιστορικού νίκου Γ. Σβορώνου ( ) και Πάνου Γ. ροντογιάννη ( ), που οργάνωσε η Εταιρεία λευκαδικών Μελετών και το ινστιτούτο νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών, αμφιθέατρο ΕιΕ, Τα πρακτικά της Επιστημονικής Συνάντησης δεν εκδόθηκαν.

12 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page ΤριανΤαφυλλοΣ Ε. ΣκλαβΕνιΤηΣ

13 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 59 ΓΕΩρΓιοΣ Πανου ροντογιαννησ ( ) 59 προφορικές. Ύστερα είναι και το αρχείο του παιδαγωγού που έδωσε σημαντικές μαρτυρίες για την ετοιμασία του μαθήματος. και ακόμη οι μαρτυρίες των μαθητών, δημοσιευμένες και προφορικές που συγκέντρωσε ο Γιώργος. ο Γιώργος δεν θέλησε να δεί τον πατέρα του μόνο ως παιδαγωγό και γι αυτό συνεξέτασε και τη δράση του στους άλλους τομείς που δραστηριοποιήθηκε και κατά την κρίση του επηρέαζαν το παιδαγωγικο του έργο: η ίδρυση της δημόσιας βιβλιοθήκης λευκάδος (1953), του Μουσείου των εικόνων (1955), το λεύκωμα του ορφέα του 1954, ο οδηγός της λευκάδος, το 1966, η σκηνοθεσία των σχολικών θεατρικών παραστάσεων, οι ξεναγήσεις... Τον Γιώργο βοήθησαν σε αυτές του τις προσπάθειες οι μελέτες για τη λευκαδίτικη ιστορία, των τελευταίων είκοσι χρόνων, που έμμεσα ή άμεσα μελέτησαν και το έργο του ροντογιάννη και ανέδειξαν τη σημασία του για τις λευκαδίτικες σπουδές 19. ο Γιώργος δεν διέθετε φιλολογικοϊστορικές σπουδές αλλά υψηλή επιστημονική κατάρτιση στην ιατρική και στους επιστημονικούς κλάδους της, όπως θα ακούσουμε ευθύς αμέσως από τον κ. κωνσταντίνο ν. Παύλου, και αγάπη για το έργο του πατέρα του, που κλήθηκε να διαχειριστεί και ακόμη ερευνητική διάθεση για να κατανοήσει τις προϋποθέσεις της δημιουργίας του και την εμβέλεια των αποτελεσμάτων του. Έτσι μπόρεσε, στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας της ζωής του, να ολοκληρώσει ή σχεδόν να ολοκληρώσει ένα έργο χρήσιμο για τους σημερινούς και τους μεταγενέστερους μελετητές νεοελληνικών και ιδιαίτερα λευκαδίτικων πτυχών του παρελθόντος. Μπορώ να μαρτυρήσω, καθώς παράστεκα στις προσπάθειές του, ότι παρόλο που αυτές ήταν εντατικές και κοπιώδεις, αφού έπρεπε και ήθελε να μάθει και να καταλάβει πολλά και δύσκολα, ότι περνούσε καλά και βίωνε ως δημιουργία την όλη του προσπάθεια. Ελπίζω αυτά τα τελευταία μου λόγια να μη φανούν εύκολη παρηγοριά για όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε απόψε στο αφιέρωμα τιμής και μνήμης, παρόλο που πενθούμε για την απώλειά του. 19. Σπύρος ι. ασδραχάς - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «η λευκάδα και οι ιστορικοί της: γενική σκιαγραφία», Πρακτικά του Συνεδρίου η λευκάδα και οι ιστορικοί της... ό.π., σ , 42-46, , όπου και η προηγούμενη βιβλιογραφία. Σε όλες τις μελέτες αυτών των Πρακτικών υπάρχουν αναφορές στο έργο του Π. Γ. ροντογιάννη. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, «οι λευκαδίτες ιστορικοί των αφανών», Πρακτικά ιδ Συμποσίου, οι αφανείς της λευκαδίτικης ιστορίας, Γιορτές λόγου και Τέχνης, λευκάδα 3-5 αυγούστου 2009, Εταιρεία λευκαδικών Μελετών, αθήνα 2010, σ

14 TRIANTAFILLOS_Layout 1 01/07/ :17 ΠΜ Page 60

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Προς Κέντρο Γλωσσών. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Κέντρο Γλωσσών Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Στα πλαίσια των μεγάλων ανακατατάξεων και αλλαγών που επιφέρει στο νησί μας τόσο το κλίμα της παγκοσμιοποίησης όσο και η ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-2010 ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΑΞΕΙΣ ΩΡΑ ΘΕΜΑ ΤΟΠΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α, Β, Γ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ :ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ M.Sc. Μικροβιολόγος Τροφίμων Διεύθυνση (-εις) Δημοφώντος 160, Τ.Κ. 11 852, Πετράλωνα, Αθήνα Μαγνήτων

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Μεθοδολογία:

Διδακτική Μεθοδολογία: Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα Διδακτική Μεθοδολογία: Σχεδιασμός - Διεξαγωγή και Αξιολόγηση της Διδασκαλίας Εισηγητής: Δρ. Ιγνάτιος Καράμηνας Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ Εκπαιδευτής Ενηλίκων Επιστ. Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

www.psychologyonline.gr Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι,

www.psychologyonline.gr Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι, Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι, Μετά την σύντοµη ανάπαυλα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών µας, έφτασε ένας ορεξάτος και Ολόφρεσκος Νέος Χρόνος που κουβαλά µαζί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page 3 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008 LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ,

O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ, O Λάιον ΦΩΤΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στην οδό ΠΑΡΑΣΙΟΥ στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ένεκα της μεταφοράς της επιχείρησης του πατρός του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος キ キ キ キ ενδιαφέρον απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών διαμόρφωση απόψεων για το θέμα φιλομάθεια για τη ψυχολογία των αθλητών 2. Τίτλος της έρευνας Η ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 10-2011 ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο προσανατολισμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. γενικής ηαιεείας. Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ

ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. γενικής ηαιεείας. Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ ΓΕΙΟΕ ΑΙ ΚΑ ΙΝΣΤΙΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ γενικής ηαιεείας Β'τόξης ενιαίου (ΙυΗείου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΟΣ ΑΙΔΑΚΤΙΚΟΝ BIBA1QN ΑΘΗΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γενικής Παιδείας Β' ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Page 1 of 5 ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΚΕ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Α. ΩΝΑΣΗΣ ΑΡΘΡΟ 1: ΚΛΑΔΟΙ/ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Page 1 of 5 ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΚΕ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Α. ΩΝΑΣΗΣ ΑΡΘΡΟ 1: ΚΛΑΔΟΙ/ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ . ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΚΕ Page 1 of 5 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ( ΤΡΟΦΕΙΑ) ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ( ΕΣΠΑ 2007-2013) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 31

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008 Όνομα σχολείου: Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας Συντονιστική ομάδα: 1. Μερόπη Κυριάκου(Διευθύντρια) 2. Γιώτα Δημητρίου (Συντονίστρια) 3. Στάλω

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr o oo Εισαγωγή Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια προσέγγιση της διδακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Χαιρετίζοντας την σημερινή εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ένας λαγός, ένα πουλί, ένα ψάρι, ένας σκίουρος, μια πάπια και διάφορα άλλα ζώα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σχολείο. Συστήθηκε λοιπόν μια επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Εμμανουήλ Γ. Κριαράς (1906-2014): Eνας δάσκαλος του γένους

Εμμανουήλ Γ. Κριαράς (1906-2014): Eνας δάσκαλος του γένους Εμμανουήλ Γ. Κριαράς (1906-2014): Eνας δάσκαλος του γένους ΤΟ ΒΗΜΑ: 24/08/2014 «Στη ζωή μου δεν είχα πάθη πολλά, μόνο δύο: για τη γλώσσα και για τη σύζυγό μου» είχε εκμυστηρευθεί πριν από λίγα χρόνια στο

Διαβάστε περισσότερα

37 ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

37 ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 37 ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΥΛΑ-ΓΙΑΝΝΑΡΑ 18-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Παρουσίαση Προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» Η παρουσίαση που ακολουθεί αναφέρεται στο πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αττικής. Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Ιστορικό του Τμήματος Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε με το Π.Δ 365/1993(ΦΕΚ 156/13-9-1993 τεύχος Α') και άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική.

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική. Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΘΡΑΚΗΣ 19, 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) Διεύθυνση (-εις) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο (-α) 2109329890

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ Περιεχόµενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Η ΠΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ... 17 Το αντικείµενο της Παιδαγωγικής, η παιδαγωγούσα διδασκαλία, ο ρόλος της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι Κυριε Γενικέ Πρόξενε Αγαπητες φιλες και φιλοι Όταν πριν από πολλα χρονια, περιπου στην ηλικια των 7 χρονων, ο πατερας μου Ζαχαριας Δουλαμης αποφασισε να μας στειλει, εμενα και την αδερφη μου, να μαθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

H Orientum σας εύχεται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!

H Orientum σας εύχεται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση! Τεύχος 12 - Μάρτιος 2010 www.orientum.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΦΠΨ σελ. 2 ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ORIENTUM - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σελ. 4 ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ σελ. 4 ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ σελ. 5 H Orientum σας εύχεται Καλό Πάσχα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Οριζόντια Δράση Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

: Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας Διαγωνισμός : Μαθητές στην Έρευνα ΜΕΡΑ 2014-2015

: Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας Διαγωνισμός : Μαθητές στην Έρευνα ΜΕΡΑ 2014-2015 Γ Ε Ν Ι Κ Α Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α Πρόγραμμα : Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας Διαγωνισμός : Μαθητές στην Έρευνα ΜΕΡΑ 2014-2015 Κωδικός Πρόσκλησης : ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ/ΜΕΡΑ/0914 Χ Ρ Ο Ν Ο Δ Ι Α Γ Ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Άγαμος nipiagogcs@windowslive.com

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Άγαμος nipiagogcs@windowslive.com ΟΝΟΜΑ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΠΏΝΥΜΟ: ΝΤΙΛΟΥΔΗΣ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31/10/1986 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Πενταπλάτανος Τ.Κ. 58100, Γιαννιτσά. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382020780, 6976063627 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 2013-14 Α εξάμηνο Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Υπεύθυνος καθηγητής: Μαυρικάκης Εμμανουήλ Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981 Διεύθυνση κατοικίας Εγνατίας 125, 54635 - Θεσσαλονίκη Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 535354, 6936127493 Φαξ 2310 530468 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ονοματεπώνυμο: Μπρισίμης Ευάγγελος. Πατρώνυμο: Απόστολος. Διεύθυνση: Πατρόκλου 2, Τρίκαλα, Τ.Κ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ονοματεπώνυμο: Μπρισίμης Ευάγγελος. Πατρώνυμο: Απόστολος. Διεύθυνση: Πατρόκλου 2, Τρίκαλα, Τ.Κ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ονοματεπώνυμο: Μπρισίμης Ευάγγελος Πατρώνυμο: Απόστολος Διεύθυνση: Πατρόκλου 2, Τρίκαλα, Τ.Κ.42100 Τηλέφωνο: 6974952580 Email: ebrisimis@pe.uth.gr Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Μελέτη Καταγραφής Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Αποφοίτων Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Μελέτη Καταγραφής Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Αποφοίτων Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Αποφοίτων Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου Περιεχόμενα Περίληψη. 3 Εισαγωγή..4 Το Τμήμα Πληροφορικής Σπουδές...... 4 Θέσεις Εργασίας για τους Αποφοίτους του Τμήματος Πληροφορικής....

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. «Δημιουργική Γραφή»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. «Δημιουργική Γραφή» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» Διετής φοίτηση (4 εξάμηνα) με δίδακτρα Σεμιναριακοί κύκλοι μαθημάτων (θεωρητικά / εργαστηριακά,

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός»

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Η Αφροδίτη Βακάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα πρωϊνά 2012- Παρουσίαση ομιλητών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ Η Αννα Βερούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Κουνέλη Βασιλική. 2009 Υποψήφια Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Κουνέλη Βασιλική. 2009 Υποψήφια Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών Κουνέλη Βασιλική ΣΠΟΥΔΕΣ 1997 Απολυτήριο 2 ου Ενιαίου Λυκείου Πατρών. Γενικός βαθμός 18 8/10. 2002 Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Έτος εισαγωγής 1998 Έτος κτήσης πτυχίου 2002).

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα (4) εξάμηνα ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Το Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη του Συνεδρίου Eλένη Χοντολίδου. ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Γλώσσα, λογοτεχνία & ιστορία στη σχολική εκπαίδευση Συντονισμός: Αντωνία Παπαδάκη & Άννα Ρογδάκη

Έναρξη του Συνεδρίου Eλένη Χοντολίδου. ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Γλώσσα, λογοτεχνία & ιστορία στη σχολική εκπαίδευση Συντονισμός: Αντωνία Παπαδάκη & Άννα Ρογδάκη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 15.00-15.30 Εγγραφές 15.30-16.00 Χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Καθηγητή κο Γιάννη Μυλόπουλο από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητή κο Μιλτιάδη Παπανικολάου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ Β' Τάξη Γενικού Λυκείου Ομάδα συγγραφής: Κων/νος Γαβρίλης, καθηγητής Μαθηματικών Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μαργαρίτα Μεταξά, Δρ. Αστροφυσικής, καθηγήτρια Φυσικής του Τοσιτσείου-Αρσακείου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα. Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση. Λυκείου Αγίου Νεοφύτου. Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16

Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα. Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση. Λυκείου Αγίου Νεοφύτου. Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16 Τίτλος Εργασίας: Εικονογραφήματα Μάθημα: Εκθετική συνάρτηση Τάξη στην οποία διδάχθηκε το μάθημα: Β6 κατεύθυνσης Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Αριθμός μαθητών στην τάξη: 16 Καθηγητής: Γιώργος Ανδρονίκου Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ H ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Στην εποχή του Θουκυδίδη πραγματοποιείται ένα σπουδαίο γεγονός που έγινε βασική αιτία να εξασθενίσουν οι Αρχαίες Ελληνικές πόλεις καθώς να συντριβή το πολιτισμικό μεγαλείο της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης 28 ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης μας Γιαννούλας, σφραγίζει μέ διακριτικότητα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Με την έναρξη των εργασιών του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού στην ανακαινισμένη πρώην Οικία Έπαρχου, ο Δήμος

Διαβάστε περισσότερα

f ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΟΠΟΥΑΟΥ (1917-2012)

f ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΟΠΟΥΑΟΥ (1917-2012) f ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΟΠΟΥΑΟΥ (1917-2012) Η Αικατερίνη Χριστοφιλοποΰλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου 1917 και έζησε στο Παλαιό Φάληρο, όπου ολοκλήρωσε τον ενδεκαετή, τότε, κΰκλο των εγκυκλίων

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης»)

http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης») http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης») Δε κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δε κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής. 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση.

1. Εισαγωγή. 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής. 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση. ΔΙATMHMATΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΠΠΔΕ) ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (Απόσπασμα από τα Πρακτικά της 325 ης /08-05-2014 Τακτικής Συνεδρίασης της Συγκλήτου

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου»

«Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟ ΕΓΚΡΙΣΗ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» Πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτήριο Λυκείου ( Β' Λύκειο Κορίνθου)

Απολυτήριο Λυκείου ( Β' Λύκειο Κορίνθου) τ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ΞΕΝΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ 9 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 41 210 5157874

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΓΕΝΙΚΑ Βασικός στόχος είναι η ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο εντοπισμός των μαθησιακών ελλείψεων με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης σχολικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΥΟΥΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

ΣΚΕΥΟΥΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΚΕΥΟΥΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΕΥΟΥΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ(ΤΑΝΙΑ) ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΔΙΔΑΚΤΩΡ

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από (αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Π.Θ.) 10 χρόνια δημιουργίας για τα παιδιά, με τα παιδιά! Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Παιδική Πολιτεία-

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ποιότητα στο «Σχολείο του Μέλλοντος»

Η Ποιότητα στο «Σχολείο του Μέλλοντος» Η Ποιότητα στο «Σχολείο του Μέλλοντος» Αγγελόπουλος Θωμάς, Υπεύθυνος Γραφείου Ποιότητας Οικονόμου Βασίλης, Υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής και μέλος του Γρ. Ποιότητας Ποιοι είμαστε Έτος ίδρυσης: 1917

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 201-2016 www.psych.uoa.gr Πληροφορίες για το ΠΜΣ όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ ίδρυσής του και στην Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ () 3 ης Σεπτεμβρίου 84, 10434 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210 8812139,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες πώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 19, ΑΘΗΝΑ, 17121 Ν.ΣΜΥΡΝΗ Τηλέφωνο (-α) 2109329890, 6948595973 Διεύθυνση E-mail mpsarrakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Χαρούλα Αγγελή cangeli@ucy.ac.cy Τμήμα Επιστημών της Αγωγής 1 Το περιβάλλον της συνεργασίας Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ»

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Βασ. Αλεξάνδρου 1 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ Τηλ.: 27520 28947 Fax: 27520 27960 e-mail education@pli.gr ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα