Δημόσιες Βιβλιοθήκες στην Αμερική: Οι Προκλήσεις της Σύγχρονης Εποχής Marge Melun, Υπεύθυνη Κέντρων Τεκμηρίωσης Αμερικανική Πρεσβεία Ρώμης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημόσιες Βιβλιοθήκες στην Αμερική: Οι Προκλήσεις της Σύγχρονης Εποχής Marge Melun, Υπεύθυνη Κέντρων Τεκμηρίωσης Αμερικανική Πρεσβεία Ρώμης"

Transcript

1 Δημόσιες Βιβλιοθήκες στην Αμερική: Οι Προκλήσεις της Σύγχρονης Εποχής Marge Melun, Υπεύθυνη Κέντρων Τεκμηρίωσης Αμερικανική Πρεσβεία Ρώμης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε ένα σύνολο δημόσιων βιβλιοθηκών, οι οποίες εξυπηρετούν το 97% του συνολικού αριθμού των ΗΠΑ, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ποικιλία ως προς τη μορφή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Οι βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα είναι συνήθως μεγαλύτερες και πιο δραστήριες από εκείνες που υπάρχουν στις αγροτικές περιοχές. Οι βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα δέχονται πολλούς μετανάστες. Υπάρχουν πολλά προγράμματα σχετικά με την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, την απόκτηση ιθαγένειας, εύρεση εργασιάς κ.α. Οι βιβλιοθήκες στα προάστια εξυπηρετούν τα αναγνωστικά γούστα και καλύπτουν τον ελεύθερο χρόνο των εύπορων Αμερικανών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοσιές βιβλιοθήκες υπάγονται στην αυτοδιοίκηση της πόλης (city government) ή της ευρύτερης διοικητικής αρμοδιότητας (county government). Αυτό σημαίνει πως η χρηματοδότησή τους προέρχεται από τοπικές πηγές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει πως οι βιβλιοθήκες οφείλουν να ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να πείθουν τις τοπικές αρχές για την αναγκαιότητα των λειτουργικών κονδυλίων τους. Τα απαραίτητα αυτά ποσά προέρχοντα από τις ακόλουθες πηγές: 77% από τοπικές πηγές 13% από πολιτειακές πηγές 1% από ομοσπονδιακές πηγές

2 Σήμερα θα σας μιλήσω για μερικά ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αμερική, τις τάσεις και τις προκλήσεις των πρώτων χρόνων της τρίτης χιλιετίας! Θέλω να μιλήσω για θέματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστούν, ανόμοια μεταξύ τους αλλά ακριβώς εκείνα τα οποία απασχολούν κάθε επαγγελματική συγκέντρωση και εδήλωση που αφορά τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Θεωρώ πως αυτά τα ζητήματα θα ενδιαφέρουν κι όλους εσάς που φροντίζετε για την πρόοδο των ελληνικών δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών. Θα σας μιλήσω λοιπόν για: Την κρίση εξεύρεσης κονδυλίων Την ανάγκη «φιλτραρίσματος» του Διαδικτύου Τις τεχνολογικές εξελίξεις Το μέλλον του επαγγέλματος των βιβλιοθηκονόμων Η ΚΡΙΣΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ Πρόκειται για το υπ' αριθμόν ένα θέμα αυτή τη στιγμή στο χώρο των βιβλιοθηκών. Το πρόβλημα με δυό λόγια: Oi δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αμερική χρηματοδοτούνται από τοπικές επιχορηγήσεις. Η πόλη και το county (ευρύτερος διοικητικός διαχωρισμός) με τους φόρους που συλλέγουν χρηματοδοτούν τις βιβλιοθήκες αλλά βεβεαίως και άλλες υπηρεσίες. Οι βιβλιοθήκες ανταγωνίζονται τις άλλες υπηρεσίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση τους. Οι φόροι επιβαρύνουν την τοπική κοινωνία Η οικονομία δεν είνα ιδιαίτερα ανθηρή, υψηλό το ποσοστό ανεργίας. Τα ποσα που συγκεντρώνονται από τους φόρους χαμηλότερα των αναμενομένων. Στη Νέα Υόρκη έκλεισαν παραρτήματα βιβλιοθηκών. Στη Φιλαδέλφεια ελαττώθηκαν οι ώρες λειτουργίας. Στη Καλιφόρνια πολλοί βιβλιοθηκονόμοι έχασαν τη δουλεία τους.

3 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι, πιστεύω, τυπικά αμερικανική. Πώς αντιδρούν οι Αμερικανοί, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα; Το δημοσιοποιούν και προσφεύγουν στους πολιτικούς της εκλογικής τους περιφέρειας μέσα απο τη διαδικασία του lobbying. Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι: 'Αρθρα εφημερίδων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση Εκδηλώσεις διαμαρτυρίες (όπως έγινε στη Φιλαδέλφια στη χειμερινό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων). Προσπάθειες επηρεασμού των νομοθετών με lobbying (To lobbying είναι ένας όρος, ο οποίος έγινε δημοφιλής τον 19ο αίωνα στην Ουάσιγκτον. Όλοι όσοι ήθελαν να επηρεάσουν τα μέλη του Κογκρέσου, συγκεντρώνονταν στους προθαλάμους (lobbies) των συνεδριακών αιθουσών και είχαν επαφές με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ των αιτημάτων τους. Σήμερα εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να επηρεάσουν τους κρατικούς λειτουργούς ονομάζονται lobbyists. Όσο για την προσπάθειά τους να επηρεάσουν υπέρ συκγεκριμένων συμφερόντων (είτε ως εθελοντές, είτε έναντι αμοιβής) τα κατάλληλα κρατικά πρόσωπα, αυτό είναι το λεγόμενο lobbying.) Η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκονόμων (64,000 μέλη) είναι επικεφαλής σ' αυτόν τον αγώνα με τους εκπροσώπους της να καταθέτουν σε επιτροπές του Κογκρέσου και τα μέλη της να διαδηλώνουν για την ελάττωση κονδυλίων έξω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Φιλαδέλφειας πέρυσι το χειμώνα. Δυναμικές πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην εμφάνιση σχετικών άρθρων στον τοπικό τύπο και επιστολών στους υπεύθυνους, προωθώντας τρόπους επίλυσης αυτής της κρίσης.

4 ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και περίπλοκο πρόβλημα γαι τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αμερική. Αναφέρεται στην χρήση του Internet μέσα στη βιβλιοθήκη. Το 95,7% όλων ων δημόσιων βιβλιοθηκών παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Και αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες μιας βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανόμενων και των παιδιών. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή στο Διαδίκτυο υπάρχει και πορνογραφικό υλικό, ακατάλληλο για παιδιά. Αν τα παιδιά είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη, υπάρχει πιθανότητα να «εισέλθουν» σε κάποιους από αυτούς τους ακατάλληλους δικτυακούς τόπους. Η εναλλακτική λύση είναι να τοποθετηθούν «φίλτρα» όπου υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση. Πώς λειτουργούν τα φίλτρα; Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φίλτρων, οι οποίοι περιορίζουν την πρόσβαση και κυριαρχούν στην αγορά. 1. Τα φίλτρα τα οποία μπλοκάρουν το περιεχόμενο εκείνο το οποίο χαρακτηρίζεται από μη εγκρινόμενες λέξεις και 2. Τα φίλτρα τα οποία μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη λίστα διαδικτυακών τόπων. Αν όμως τοποθετηθούν αυτά τα φίλτρα στους υπολογιστές, όλοι οι χρήστες θα υποστούν περιορισμούς στην πρόσβασή τους. Έτσι, για παράδειγμα, ερευνητές οι οποίοι αναζητούν υλικό για το καρκίνο του στήθους δεν θα είναι σε θέση να επισκεφθούν συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους επειδή η λέξη «στήθος» θα έχει «φιλτραριστεί». Για το θέμα αυτό υπάρχουν 2 απόψεις, ιδιαίτερα πειστικές και οι δύο. Από τη μια, υπάρχει η απόψη πως τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από πορνογραφικό υλικό και γιαυτό είναι απαραίτητοι οι περιορισμοί. Η άλλη άποψη, την οποία υποστηρίζει η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκονόμων θεωρεί πως το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει, δεν πρέπει να εμποδίζεται από εξωτερικές παρεμβάσεις.

5 Βιβλιοθήκες σε διαφορετικά μέρη της Αμερικής έχουν υιοθετήσει τους δικούς τους κανονισμούς σε σχέση με το Διαδίκτυο. Μερικές χρησιμοποιούν φίλτρα και μερικές όχι. Πάντως η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκονόμων δεν υποστηρίζει τη χρήση «φιλτραρισμένης» τεχνολογίας στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Περισσότερο υλικό μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Σήμερα δεν υπάρχει συγκέντρωση σχετική με βιβλιοθήκες που να μην απασχολείται με τις επιπτώσεις των τεχνολογικών αλλαγών στις λειτουργίες μιας βιβλιοθήκης. Όλες οι φάσεις αυτών των λειτουργιών έχουν επηρεαστεί από αυτό το φαινόμενο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο αυτοματισμός και οι τεχνολογικές πρόοδοι έχουν τρομακτικό αντίκτυπο και υπήρξαν αιτία για πολλές εξελίξεις στις δημόσιες λειτουργίεςτων βιβλιοθηκών σιτς ΗΠΑ. Ας δούμε τους μεγαλύτερους τομείς οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την τεχνολογία: - - -!στοσελίδες με πρόσβαση σε συλλογές και προγράμματα, κατάλογος on-line, διάθεση άρθρων σε πλήρη μορφή, ενημέρωση για τη κίνηση του βιβλίου στη βιβλιοθήκη και καρτέλας πελάτων της βιβλιοθήκης. Αυτοματοποιημένα συστήματα δανεισμού που επιτρέπουν την άμεση εντόπιση και κράτηση βιβλίων. Στον τομέα διεύρυνσης των συλλογών, οι αγορές νέων βιβλίων είναι δυνατόν να γίνονται από on-line (ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όπως το Amazom, Borders, Barnes & Noble) και να αναζητηθούν βιβλιοκριτικές και νέοι τίτλοι κατά θέμα. Ακόμη να γίνουν παραγγελίες ηλεκτρονικά με χρήση πιστωτικής κάρτας. Ιστοσελίδες εκδοτών προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικές με τα βιβλία τους και δυνατότητες ηλεκτρονικών παραγγελιών. Υπάρχουν σημαντικές πηγές πληροφοριακού υλικού σε εμπορική μορφή είτε με παροχή εύρετηρίασης, αποσπασμάτων ή πλήρους κειμένου. Περιοδικές εκδόσεις και περιοδικά, εφημερίδες ακόμη και βιβλία είναι πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο σε μορφή πλήρους κειμένου μέσα απο το Διαδίκτυο με κάποια οικονομική εποβάρυνση.

6 Το Διαδίκτυο παρέχει πλούσιο πληροφοριακό υλικό όπως πρόσβαση σε on-line καταλόγους βιβλιοθηκών, εγκυκλοπαίδιες, λεξικά κ.λ.π. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία πως οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν αλλάξει επαναστατικά τον τρόπο εργασίας στις βιβλιοθήκες. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών έχει άμεση επίπτωση στους εργαζόμενους και τους πελάτες μιας βιβλιοθήκης. Για το λόγο αυτό, το θέμα της τεχνολογίας ( η αναζήτηση νέων μεθόδων μπροστά στις νέες προκλήσεις) είναι πάντα επίκαιρο και προσφέρεται για συζήτηση ιδιαίτερα όταν αφορά τις δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του επαγγλεματος των βιβλιοθηκονόμων στην Αμερική. Τα ερωτήματα αυτά περιστρέφονται γύρω από τα παρακάτω ζητήματα: - Το κλείσιμο πολλών ονομαστών σχολών βιβλιοθηκονομίας (Columbia University). - Χαμηλοί μισθοί και έλλειψη καταξίωσης του επαγγέλματος. - Εν δυνάμει βιβλιοθηκονόμοι αναζητούν σταδιοδρομία σε πιο επικερδείς τομείς της τεχνολογίας. - Το επάγγελμα «γκριζάρει». Μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκονόμων θα συνταξιοδοτηθεί στα επόμενα δέκα χρόνια. Αναμένεται έλλειψη στον κλάδο. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2008 θα χρειαστούν βιβλιοθηκονόμοι και θα είναι διαθέσιμοι μόνο Αυτό δεν αφορά μόνο τις δημόσιες βιβλιοθήκες και όσους εργάζονται σ' αυτές. Επιτρέψτε μου να σας δώσω στοιχεία από τις ακαδημαϊκές και τις λεγόμενες ειδικές βιβλιοθήκες. Πρόσφατα σε μια συγκέντρωση της Ένωσης Κολεγιακών και Ερευνητικών Βιβλιοθηκών, τα μέλη της συμπεριέλαβαν στα επτά πιο σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν, την προσέλκυση, την επιμόρφωση και τη διατήρηση των βιβλιοθηκονόμων στις θέσεις εργασίας τους,

7 Η Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών σκέφτεται εδώ κι αρκετά χρόνια να αλλάξει την επωνυμία της. Πιο συγκεκριμένα, να μη χρησιμοποιούν τη λέξη βιβλιοθήκες και να την αντικαταστήσουν με λέξεις που σχετίζονται με τη διαχείρηση της πληροφορίας ή της γνώσης. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Σε αυτή τη σύντομη κι ευρεία επισκόπηση, πιστεύω πως έγινε αναφορά στα ζητήματα εκείνα που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες τάσεις και προκλήσεις για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ το θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σημαντικές για εκείνους που είναι επικεφαλής στο χώρο αυτού του επαγγέλματος Η αλλαγή είναι συνεχής στο τρέχον περιβάλλον των βιβλιοθηκών. Η απρόσκοπτη επιμόρφωση του προσωπικού είναι βασική συντεταγμένη για τον τρόπο χειρισμού αυτής της αλλαγής. Πρέπει να σχεδιάζουμε καινοτόμες στρατηγικές για κάθε καινούργια κρίση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Η συμμετοχή στις επαγγελματικές μας οργανώσεις μας παρέχει αμοιβαία ενίσχυση και υποστήριξη.

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Κυβερνητικές Βιβλιοθήκες

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Κυβερνητικές Βιβλιοθήκες IFLA Professional Report (Greek translation) Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Κυβερνητικές Βιβλιοθήκες Επιμέλεια Nancy Bolt και Suzanne Burge Μετάφραση από τα Αγγλικά: Μαρία Μονόπωλη και Άννα Μάστορα Κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Θέλουν ή όχι οι ελληνικές επιχειρήσεις το Ηλεκτρονικό επιχειρείν; Απολογισμός της εφαρμογής του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Η αγορά εργασίας σήμερα - Ευκαιρίες μέσα στην κρίση Ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας συνεχώς αλλάζει. Οι ταχέως εξελισσόμενες οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Η Τηλεργασία και οι προοπτικές της

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Η Τηλεργασία και οι προοπτικές της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η Τηλεργασία και οι προοπτικές της ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Των ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΙΝΑ Επιβλέπων:Σαμαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ TMHMA: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙA ΤΩΝ: ΜΩΡΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΤΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ - ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ 2004-2007 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ 2004-2007 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ 2004-2007 ΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Μελετητική Οµάδα: Μιχάλης Μεταξάς Γιάννης Τόλιας Θόδωρος Τσαµουρτζής Μάιος 2004 Το παρόν κείµενο αποτελεί µια συνοπτική έκδοση του ολοκληρωµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να οριστεί από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες:

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να οριστεί από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες: Ηλεκτρονικό Εμπόριο Πρόκειται για κάθε είδος εμπορικής συναλλαγής μεταξύ προσώπων (φυσικών και μη) που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Είναι η διάθεση και αγοραπωλησία προϊόντων ηλεκτρονικά, η διεκπεραίωση

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ENTJOLA HASKU 14494 & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΓΚΡΙΩΤΗ 14595 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΛΙΝΑ ΧΥΖ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η χρήση του internet και επιδράσεις του Ηλεκτρονικού εμπορίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Επιμέλεια: Ασημάκης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού. 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων

Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού. 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων Τεχνικός Οδηγός για την εκπόνηση ενός Οδηγού Επιχειρηματικού 0. Παρουσίαση 1. Γενικές Πληροφορίες 2. Περιεχόμενο 3. Δομή του Επιχειρηματικού 4. Πληροφορίες 5. Συμπέρασμα: στη δημιουργία επιχειρήσεων 0.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση έξυπνων καρτών για αγορές μέσω διαδικτύου. Έρευνα για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Ανατολή Αραπίδου

Χρήση έξυπνων καρτών για αγορές μέσω διαδικτύου. Έρευνα για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Ανατολή Αραπίδου Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Χρήση έξυπνων καρτών για αγορές μέσω διαδικτύου. Έρευνα για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Ανατολή Αραπίδου Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα

5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα 5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης κάθε χώρας

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Βαρσάμης Θωμάς 2010 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Σελίδα 1 από 113 Εκττονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ & ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΤΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στο η-επιχειρείν....5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το CRM στην επιχείρηση 2.1 Το CRM και ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΜΕΡΟΣ 1 Ο BENCHMARKING Ορισμός Benchmarking. 2 Είδη Benchmarking.. 2 Διαδικασία υλοποίησης. 3 Αποτελέσματα του Benchmarking.. 3 Που

Διαβάστε περισσότερα

«Νέοι Ρόλοι και εξιότητες των Επαγγελματιών Πληροφόρησης»

«Νέοι Ρόλοι και εξιότητες των Επαγγελματιών Πληροφόρησης» ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας «Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας» ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία: Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) στα Goody s

Διπλωματική Εργασία: Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) στα Goody s ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Π.Μ.Σ.) Διπλωματική Εργασία: Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) στα Goody s Φοιτήτρια: Μπεκίρη Αλκέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Πληροφοριακό Σχέδιο Εκπαίδευση από Απόσταση στη Ρωσία μέσα στο Καινούργιο Πληροφοριακό Περιβάλλον (DESCOP) 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Πληροφοριακό Σχέδιο Εκπαίδευση από Απόσταση στη Ρωσία μέσα στο Καινούργιο Πληροφοριακό Περιβάλλον (DESCOP) 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Πληροφοριακό Σχέδιο Εκπαίδευση από Απόσταση στη Ρωσία μέσα στο Καινούργιο Πληροφοριακό Περιβάλλον (DESCOP) 1 1. Εκπαίδευση από απόσταση βάση ανοιχτού εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4. 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4. 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ CRM ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 1.1 Η Εξέλιξη του μάρκετινγκ 4 1.2 Ο Ορισμός του CRM 9 1.3 CRM & μάρκετινγκ σχέσεων 11 1.4 Τα Δομικά στοιχεία του CRM 19 1.5

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ φδφσ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΚΟΥΤΣΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα