Grab The Flag Rijeka 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Grab The Flag Rijeka 2014"

Transcript

1 Grab The Flag Rijeka 2014 H ιδέα να πάμε στο Grab The Flag και συγκεκριμένα στην Rijeka έπεσε το 2007, όταν ήρθε ο φίλος μου ο Δημήτρης στο γκαράζ κι έφερε μαζί του το φυλλάδιο του Grab the Flag εκείνης της χρονιάς. Από τότε το είχα στο συρτάρι και το κοίταζα, το ξανακοίταζα, το συζητούσαμε που και πού με τους φίλους, και τελικά φέτος ωρίμασε το πράγμα, ένεκα και κάποιων συγκυριών (πχ κλειστή η πίστα των Σερρών) και πήγαμε! 7 χρόνια πέρασαν από τότε, και τώρα που τα καταφέραμε και πήγαμε συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να έχουμε πάει νωρίτερα. Στην πορεία μπήκαν κι άλλοι στις συζητήσεις και συζητούσαν και το να συμμετέχουν, αλλά τελικά είμαστε οι δυο μας, εγώ και ο Δημήτρης (binis racing). Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να έχουμε παρέα κι έναν φίλο τουλάχιστον, να μας βοηθήσει όταν είμαστε πτώματα, να βγάλει καμμιά φωτό παραπάνω όταν δεν προλαβαίναμε, να μας βοηθήσει στον ανεφοδιασμό στον αγώνα endurance, αλλά η ομάδα μας είμαστε οι δυο μας και ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Δεν είναι εύκολο να περιγράψω την αίσθηση που μας έχει μείνει από αυτό το ταξίδι και τους αγώνες που τρέξαμε, και σίγουρα δεν γίνεται να μεταδοθεί σε κάποιον που δεν έχει βρεθεί εκεί. Όμως θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα ώστε να νιώσετε κι εσείς λίγα από αυτά που ζήσαμε εκεί. Κατ αρχήν ας ξεκινήσουμε με τις μοτοσυκλέτες. Εγώ δεν είχα άλλη επιλογή από το BMW R75/6 μου με το οποίο τρέχω σε ράλλυ, στο Τατόι κλπ. Βαρύ κι αργό, αλλά δεν έχω κι άλλο, το SR500 θα ήταν ακόμα πιο αργό εκεί. Ο Δημήτρης είχε αρχικό σχέδιο να ανέβει με 2 μοτό, το Desmo 350 που ειχε στο Τατόι φέτος, και το Pantah 600 με το οποίο θα έτρεχε στα 750 και θα το τρέχαμε και στον 2ωρο αγώνα endurance συνεταιρικά με αλλαγές οδηγών. Το 350 τελικά έμεινε πίσω κι έτσι είχαμε και χώρο στο transit και πήραμε και τα ποδήλατα να κυκλοφορούμε εκεί. Αποφασίστηκε να παμε με καράβι γιατί υπαρχουν καποια προβλήματα με τα οχήματα που περνανε φορτωμένα με άλλα οχήματα απο FYROM, και προκειμένου να μπλέξουμε επιλέξαμε το φερρυ. Απο την Πεμπτη 18/9 είχα παει την BMW στο μαγαζί του Δημήτρη, απ όπου θα ξεκινούσαμε, και την Παρασκευή 19/9 φόρτωσα τα πράγματα στο αυτοκίνητο, και πήγα στο μαγαζί του. Εκεί μας περίμεναν φίλοι για να μας χαιρετήσουν, ενα ωραίο κλίμα που μας ανέβασε ψυχολογικά. Μας έφτιαξαν και μπλουζάκια και αυτοκόλλητα για το Transit, και μπύρες κι απ όλα. Το transit έταν φορτωμένο ήδη όταν έφτασα, μπήκαν και τραπέζια, καρέκλες, ποδήλατα, σταντ, εργαλεία κλπ που κουβάλησα κι εγώ και είμαστε πλέον έτοιμοι να φύγουμε.

2 Ξεκινήσαμε μεσάνυχτα της Παρασκευής από Αθήνα και πήραμε το φέρρυ απο Ηγουμενίτσα το Σάββατο 20/9 στις 7 το πρωί. Αποβιβαστήκαμε στην Βενετία το πρωί της Κυριακής κατά τις 9 και τα χλμ κύλησαν με κουβέντα και προσμονή μέχρι που φτάσαμε μεσημέρι στην πίστα της Rijeka, η Automotodrom Grobnik, όπως είναι η κανονική ονομασία. Ξεφορτώσαμε και απλώσαμε την πραμάτεια μας, μηχανάκια, εργαλεία, κομπρεσέρ, τέντες, σκηνή κλπ. Το απόγευμα ξεκινάει ο τεχνικός έλεγχος και το BMW δεν είχε ακόμα συρματασφαλισμένες όλες τις τάπες (8 έχει...), οπότε προείχε να γίνει αυτό να βάλουμε και τα νούμερα να είμαστε έτοιμοι. Στην πίστα είχε αγώνες με σύγχρονες μοτό απο το πρωί, και σε κάποια φάση είχε απονομές και μετά συνέχισαν με trackday. Πήγαμε κι εμείς να δούμε την πίστα από την κερκίδα, να πάρουμε μια ιδέα. Η πρώτη εικόνα ήταν εντυπωσιακή, οι ανηφόρες/κατηφόρες είναι κάτι που εμείς δεν είχαμε ποτέ στις Ελληνικές πίστες που έχουμε πάει. Με την πρώτη ματιά φαίνεται λίγο στενή, αλλά δεν είναι, είναι όμως μεγάλη και με ανοιχτές στροφές και 2 ευθείες. Κάνοντας μια βόλτα στο paddock αρχίσαμε να παίρνουμε χαμπάρι του τί γίνεται και τι επίπεδο έχουν οι υπόλοιποι που έχουν αρχίσει και καταφτάνουν, με αυτοκινούμενα κυρίως. Αντε με βαν και τροχόσπιτο στην χειρότερη. Ανοιχτά τρειλερ σαν αυτά που έχουμε στην Ελλάδα δεν παίζουν εδώ. Και μιλάμε γι αυτούς που είναι στο ανοιχτό paddock σαν κι εμάς και δεν έχουν κλείσει box, το οποίο κοστίζει 110 Ευρώ την ημέρα.

3 Παμε λοιπόν στον τεχνικό έλεγχο, οπου κοιτανε ρουλεμαν λαιμού, ψαλιδιού, τροχών, τυχόν διαρροές, να υπάρχει δοχείο αναθυμιάσεων και συρματασφαλίσεις σε ολες τις ταπες πλήρωσης/κένωσης, και βέβαια να μην υπαρχουν σταντ στις μοτοσυκλέτες. Πακέτο να μην εχεις σταντ, δεν εχεις που να ακουμπήσεις το μηχανακι, εκτός κι αν κουβαλας μαζί σου καποιο σταντ. Βεβαια υπαρχουν και οι τοίχοι, κατι παρατημένα λάστιχα κλπ. Στο BMW που εχει σταθερα μαρσπιέ βολεύει ενα τριποδακι μια χαρά, το Pantah ομως εχει αναδιπλούμενα, οπότε το βαζουμε στο εμπρός σταντ/χούφτα. Με το που μπαίνω στον τεχνικό έλεγχο με ρωτάνε αν θέλω να το ζυγίσουν και λέω ναι... έδειξε 200 ακριβώς εχοντας και καποια λιτρα στο τεπόζιτο...ακούστηκαν κατι επιφωνήματα τυπου ωωωωω!!!! Συνειδητοποιώ οτι μαλλον έχω την πιο βαριά μοτό και πιθανότατα και την πιο αργή, τουλαχιστον στα 750 σίγουρα. Το Pantah του Δημήτρη αξιοπρεπεστατο στα 165 κιλά κι αυτό με καποια λιτρα στο τεπόζιτο. Εκεί βλέπουμε ολες τις αλλες μοτο να πηγαινοέρχονται από και προς τον ελεγχο, οι οποίες ειναι όλες στημένες racing μοτοσυκλέτες, και υπαρχουν και αρκετές προπολεμικές, που υπο αλλες συνθηκες εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε συλλογές, μουσεία, εκθέσεις κλπ. Κανουμε και μια βολτα ακόμα στο paddock και κουφαινόμαστε ακόμα λίγο πριν παμε για φαγητό... υπάρχει ενας ακόμα αγώνας στο πρόγραμμα και είναι 50ρια GP μεχρι το 1980!! Mερικά ακόμα GP 50ρια. Απο κοντά είναι αλλο πράγμα, μικροσκοπικά, το παίρνεις αγκαλια και φεύγεις! 60 κιλα βάρος, και στο τελος της δεκαετίας του 1970 έφτασαν τους 22 ιππους στις και 200 χλμ ωρα... Στο τελος της δεκαετίας του 60 ειχαν περιπου ιππους και 160 χλμ ωρα τελική. Eδώ να πω οτι τις περισσότερες φωτό τις έχει βγάλει ο Δημήτρης (binis racing), είχε και πολύ καλύτερη καμερα απο μένα. Μάμε λοιπόν αλλη μια βόλτα να δούμε μερικές ακόμα μοτο στο ανοιχτό paddock. Τα μονοκύλινδρα Aermacchi 350 απέδειξαν στους αγώνες οτι δεν πιάνονται με τίποτα. Κερδισαν τις πρωτες θεσεις και τις 2 μέρες. Οπου βλέπετε 2 μοτο με ίδια νούμερα σημαίνει οτι ο ιδιοκτήτης έχει και 2η μοτο έτοιμη σε περίπτωση βλαβης/πτωσης. Οι low budget εχουν 2ο μοτέρ, εμείς δεν εχουμε τίποτα απ αυτα.

4 Tο Ducati με το Laverda στο κατω μερος του paddock μολις είχαν ερθει. Σιγα σιγα μαζευόταν ο κόσμος. Ο Ove Koch είναι 73 χρονών κι οδήγησε από την Σουηδία για να έρθει στο event. Το αγωνιστικό Honda του είναι πολύ γρήγορο όπως κι αυτός βέβαια. Προσέξτε το τελείως ανοιχτό πίσω φρένο, την τιμονόπλακα και την φόρμα του. H παλια φθαρμένη φόρμα του γράφει στην πλάτη 'Too Old?'. Μπα δεν νομίζω!! Γύρναγε στην 7η θέση με τελείως λιωμένα λάστιχα. Δεν χρειάζεται να πω τιποτα αλλο νομίζω. Εχει τον απόλυτο σεβασμό απο μένα, και ηταν τόσο φιλικός και γεματος ενεργεια που δεν θα μπορούσα καν να φανταστώ την ηλικία του. Ο Ove είναι απλά φανταστικός! Το πίσω λαστιχο είναι φυτίλια κι ετοιμάζεται να μπεί για τον 2ο αγώνα του. Η Rijeka τρωει τα λαστιχα σαν ζεστα ψωμακια, όπως κι οι Σέρρες παλια. Επίσης κραταει στο βρεγμένο τέλεια, πάλι όπως και οι Σέρρες παλιά, και το διαπιστώσαμε και μόνοι μας την επόμενη μέρα. Το Honda του Ove είναι RSC 350, το αγόρασε το 2004 για να τρεξει Classic Racing. Τρεχει αγώνες απο πολύ παλιά, steet racing κλπ και το 2008 οπως διαβαζω ετρεξε 18 αγώνες classic. Περισσότερα εδω:

5 Πήγαμε εκει που έπρεπε να εχουμε παει ήδη εδω και χρόνια. Καλύτερα να είσαι τελευταίος εκει παρα πρώτος εδω. Honda με πλαίσιο chrome moly και μπρουτζοκολλήσεις. Τετοια τρειλερ ειχε ο κόσμος γενικώς πίσω απο τα αυτοκινούμενα. Ηρθε διπλα μας ενα νεος γείτονας, καποιας ηλικίας με ενα πανέμορφο BMW, που ακόμα και ο Ducataκιας o Δημήτρης το χάζευε και δεν το πίστευε. Δεν φανταζόταν οτι ενα BMW 500 μπορεί να ειναι πιο ελαφρύ από το Pantah, κι όμως αυτό το BMW ειναι 140 κιλά, στροφάρει σαν τρελλό κι οταν σε περνάει τέρμα αυτός ο συμπαθητικός 60+ Γερμανός δεν μπορείς παρά να τον θαυμάσεις κι αυτόν και την μοτοσυκλέτα του. Και ο ίδιος με την BMW του. To βράδυ τρωγαμε στην καντίνα που είχε πολύ καλό φαγητό και μπύρες και γνωρίζαμε κόσμο. Πολύς κόσμος ήξερε οτι θα έρθουν και 2 Ελληνες και είχαμε γίνει διασημοι, δεν πίστευαν οτι κάναμε τετοιο ταξίδι μόνο για το event χωρίς να ειμαστε καπου κοντα για διακοπές. Μας υποδέχτηκαν όλοι πολύ καλά, καναμε παρέες και μιλάγαμε για μηχανές με ανθρωπους που μόλις γνωρίσαμε σαν να μας ηξεραν από παλια. Αργότερα όμως τα πράγματα ηταν λίγο δύσκολα γιατί άρχισε δυνατή βροχή, αέρας και κρύο. Είχαμε αποφασίσει να κοιμηθούμε στην σκηνή, να εχουμε ανετο χώρο και τα πράγματα στο φορτηγό. Η σκηνή όμως ηταν καλοκαιρινή, όπως και τα sleeping bag και το δαγκώσαμε εν ολίγοις. Και την επόμενη μέρα που κοιμηθήκαμε στο φορτηγό παλι πολύ κρύο και βαζαμε μπρός το μοτέρ να δουλεψει το καλοριφέρ. Μιλάμε για 6 μποφώρ 10 βαθμούς C και πολύ βροχή.

6 Το πρωι όλα μούσκεμα, αλλά βγήκε ήλιος και στέγνωσαν όλα γρήγορα. Pantah στην πρωινη υγρασία. Και το BMW μια απ τα ίδια. Φτιάχνουμε τα ισοτονικά μας, έχουμε έτοιμες τις μοτό και ετοιμαζόμαστε για την πίστα. H πίστα είναι μεγάλη, ανοιχτή και θέλει πολύ φόρα και να έχεις γκάζι. Μας βάζουν στο γρήγορο γκρουπ και μας περνάνε απο παντού τα 1000ρια σαν σταματημένους. Αποφασίζουμε να αλλάξουμε γκρουπ αλλά αυτό τελικά γίνεται μετα απο 2 session με τους γρήγορους. Εμένα με πέρναγαν με + 50 χλμ στις ευθείες οπότε δεν είχα καμμια δουλειά σε αυτό το γκρούπ, απλά περιμέναμε μέχρι να κατασταλάξουν τα γκρουπ, καθώς μεσαίοι πήγαν στους γρήγορους και το αντίθετο. Ο Δημήτρης με το Pantah που το χάζευαν όλοι και το έβγαζαν φωτό συνέχεια!

7 Eγώ με το BMW που το κοίταζαν με περιέργεια και έκπληξη μερικοί. Ηταν το μοναδικό με φλας, μιζα, φωτα, γεννήτρια κλπ. Πάντως του εβαλα μεγαλύτερα ζιγκλερ και άλλαξα μπαταρία στο paddock οπότε ηταν καπως καλύτερο απο πριν και 6 κιλά πιο ελαφρύ. Βενζίνη βάζαμε 100ρα απο το βενζινάδικο της πίστας με τιμη 1,8 το λίτρο. Αλλη φορά θα εχουμε μεγαλα μπιτονια να γεμιζουμε απ εξω, μια και την 100ρα δεν την πολυχρειαζόμαστε. Καναμε πολλά χλμ εκει μεσα, το BMW εκανε 385 χλμ χωρίς να τρεξει στον αγώνα αντοχής που τρέξαμε με το Pantah. Καθε μερα θέλαμε 45 Ευρω βενζίνη εκτός απο την 3η που πηραμε κι αλλη λόγω endurance. Δύο Σλοβένοι μου έφεραν και σήματακια, μπρελόκ, αυτοκολλητα του BMW club της Σλοβενίας. Μπήκαμε και με βροχή, καμμία διαφορά στο κράτημα. Ομως έγιναν δυο μεγαλες λαδιές στην πίστα απο πτώσεις, έπεσε η ειδική σκόνη που κανει πολύ καλή δουλειά αλλά εμείς ζοριζόμασταν απο που θα περάσουμε. Οι περισσότεροι δεν έδιναν καν σημασία, αλλά δεν το ξεπερνάς εύκολα. Οσο περνούσαν τα session ανεβάζαμε ρυθμό σιγά σιγά καθώς μαθαίναμε την πίστα και τις γραμμές, και καπου εκεί κατάλαβα πόσο αργό είναι το BMW μου ακόμα και σε σχέση με τα μονοκύλινδρα SR500 που με περναγαν με στις μεγαλες ευθείες ενώ ημουν με τερματισμένη 5η στο κόκκινο και Στις στροφές το πάλευα παρ όλο που κούναγε κι έβρισκε κάτω, αλλά ακόμα και στα μικρά ευθειάκια μου έφευγαν. Ο Δημήτρης όσο περναγαν τα session ανεβαζε κι αλλο τον ρυθμό του, ενω εγώ καπου εκεί βρήκα τοίχο. Αποδείχτηκε αργότερα οτι με το Pantah μπόρεσα κι εκανα 6 sec γρηγορότερο γυρο απο οτι με το BMW, σαν να λέμε η μερα με την νύχτα, αλλά αυτό ήταν στην πράξη αναμενόμενο. Και μόνο να κοιτάξεις τις δύο μοτο το καταλαβαίνεις. Τα γκρούπ στις προπονήσεις ηταν 3, και καθε γκρούπ έκανε 20 λεπτά αυστηρά. Ετσι εμπαινες, εκανες το 20λεπτό σου και ξανάμπαινες σε 40 λεπτά απ την ωρα που βγήκες. Ο χρόνος ηταν λίγος για εμας, θέλαμε να δούμε τους αλλους, να δούμε τα μηχανακια, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να βγάλουμε φωτό κλπ και ημασταν συνέχεια στην τσίτα με τον χρόνο. Εδώ βλέπουμε Morini ξηροκάμπανο, την επιδαπέδια μίζα των γειτόνων μας που κάηκε με πολύ ντουμάνι, και τα τούμπανα 4κύλινδρα Kawasaki των αλλων γειτόνων.

8 Ο άλλος γείτονας ηταν με μπλούζες Μotorhead, Black Sabbath κλπ κι εβαζε Heavy Metal το πρωι για ξυπνημα. Το μηχανακι του εχει logo 'Nothing' σε γραμματοσειρά Norton, αλα Norbsa, Triton, Tribsa κλπ. Aρχικά ήταν Honda CB400T, αλλά έχει ελαφρύνει αρκετά. Ο κινητήρας έχασε μια ταχυτητα την πρωτη μερα και σε 4 ωρες αλλαξε μοτέρ. Προσέξτε τα αμορτισέρ που ειναι Koni αλλά με ελατήρια Kayaba original, φαγωμενα στο χέρι να γινουν με 4γωνη σπείρα. Επίσης προέκταση στον μοχλό του ταμπούρου, καπως ετσι θα έπρεπε να εχω κανει και το δικό μου για να εχω τα αγωνιστικά μαρσπιέ. Ωραίος τύπος!! Mπορεί το μηχανακι μου να ηταν αργό αλλά είχα top classic ποδήλατο που το χάζευαν, κι επίσης ο Δημήτρης ειχε φερει μεχρι και πυρόμετρο για τα λάστιχα. 45,4 C δείχνει, καλά είναι να το αφήσω? BMW R100 με όλα τα καλούδια. Σηκωμένο μοτέρ με αντάπτορες για να μην βρίσκει, φίλτρο λαδιού εμπρός, βαθειά ελαιολεκάνη, και βέβαια 4βαλβιδες κεφαλές Krauser και ανοιχτά Del Orto. Λείπουν μπαταρία, φιλτροκούτι κλπ κι εχει ειδικό καπακι. Εχει κι αλλα αλλά αυτα ειναι τα βασικά... Ζεύγος SR500 κουκλάρες με τα ίδια νούμερα, βλέπε παραπανω τι σημαίνει αυτό...

9 Το SR500 του Sven. Ο Sven ηταν πολύ γρήγορος και πολύ χαβαλές και φιλικός μαζί μας. Μας καλεσε στα πιτς του να πιούμε μπύρες και να δούμε το μηχανακι του. 107 κιλά στην ίδια ζυγαριά που εβγαλε το BMW μου 200, αγνωστοι ίπποι αλλά αρκετοί, σίγουρα πανω απο 45 στον τροχό, 40ρι Mikuni, εξάτμιση παναλαφρη και ανοιχτή, πηρούνι R με cartridge (εχω τετοιο απλά είναι στo R6 ), σταμπιλιζατερ, αλουμινένιο ψαλίδι τετραγωνης διατομής, αμορτισέρ τούμπανα, τροχοί μαγνησίου μαρκας Tecnomagnesio, τεραστιος δίσκος, AP Racing δαγκάνα, λάστιχα racing Dunlop KR και βέβαια εχει και χέρια ο τύπος. Στο endurance κερδισαν τους πάντες με αυτό! Αυτα για οσους νομίζουν οτι τα SR εκει είναι SR500 σαν αυτα που ξερουμε η σχεδόν... Η φωτό είναι στα box, που δεν είχαμε εμείς. Κοστίζουν 110 Ευρω την ημέρα. Tα session συνεχίζονται κι ετοιμαζόμαστε και για τους αγώνες της 2η μέρας. Ο καθενας τρεχει 2 αγώνες στην κατηγορία του, εναν την Τρίτη κι εναν την Τετάρτη. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι και ο 2ωρος αγώνας αντοχής. Και παμε τώρα να δούμε και μερικές ακόμα μοτοσυκλέτες. Ducati Desmo 350 με 40 ιππους. Aπό τον ιδιοκτήτη του ειχε αγορασει ο Δημητρης την ηλεκτρονικη του δικού του 350. Θεατής με Commando, και θεατης με Zundapp KS 175.

10 BMW χωρίς γεννητρια, μιζα, καπακια, φτερά, κλπ, με σηκωμενο μοτερ φυσικά (οπως ολα τα BMW) και περναγε ευκολα το Pantah στην ευθεία. Triumph 3κύλινδρο και άγριο. Oμορφο Honda 4κυλινδρο. Honda Racing 4κυλινδρο, κατι μαστορεύει εκεί. Kαι παμε για τον πρωτο αγώνα στα 750 οπου τρεχουμε κι οι δύο. Εκκίνηση και είμαστε στις πίσω θεσεις λόγω χρόνων δοκιμών, αλλά οχι και τελευταίοι. Στην πορεία χρησιμοποίησα και το ειδικό παραπέτασμα καπνού που μπερδεύει τους πίσω. Δεν έπιασε παντως. Εγώ τερμάτισα τελευταίος αν και περναγα το κιτρινο Norton Sport Production στα κλειστά και με ξαναπερναγε στις ευθείες. Λίγο δυσκολο να το χωνέψω στην αρχή αλλά αυτη ειναι η πραγματικότητα. Εδώ πρώτος κι εκει τελευταίος με την ίδια μοτοσυκλέτα. Ο Δημήτρης περασε 4, καλά το πηγε για πρωτη μερα.

11 Mερικές ακόμα απο τον 1ο αγώνα. Ο αναβατης του κιτρινου Norton ειναι ο Joe Seifert, Norton dealer και ιδιοκτητης του brand name Norton για καμποσα χρόνια. Το site του ειναι το Παλιά έτρεχε κανονικούς αγώνες και κέρδιζε κιόλας, τα τελευταία 20 χρόνια τρέχει στο Grab the Flag το οποίο εχει 21 χρόνια ιστορία. Με αλλα λόγια ο Joe εχασε εναν αγωνα, τον πρώτο, κι εγω ετρεξα εναν, τον τελευταίο. Του εδωσα συγχαρητηρια και ειπαμε οτι καλα που ειχαμε ο ενας τον αλλο να εχει ενδιαφέρον. Ο binis racing με το Pantah του που πήγε πολύ ωραία. Οι φωτό στην πίστα είναι του Ιταλού φωτογράφου. Και συνεχίζουμε με τις πραγματικά γρήγορες μοτοσυκλέτες. Kawasaki με μεγαλα μοτέρ, πανω απο 1100 φυσικά, και οτι Ohlins υπάρχει. Ιδια νούμερα και παλι. Ολοι έίχαν επιδαπέδιες μίζες, αλλες αγοραστές κι αλλες αυτοσχέδιες με κίνηση απο γωνιακό τροχό 2000W και μετάδοση κίνησης στο αλλο ράουλο με ιμάντα.

12 Harley Davidson Racing. Πολύ γρήγορη και δεν το περιμένεις, δεν στροφάρει αλλά έχει κυβικά. Μοιάζει αρκετά με την αγωνιστική του Kal Rayborn μπορεί να είναι απο αυτές που έτρεχαν παλιά με μετατροπες. Είναι τέρας πάντως! Bakker Honda και Segale Kawasaki. Δεν υπάρχουν καλύτερα. Ειδικά τα Segale ειναι τόσο σπάνια που δεν μπορεί να τα αγοράσει κανείς οσα χρήματα και να εχει, γιατί είναι κατω απο 20 ολα μαζί και δεν πουλιούνται. Εδώ το team του Peter είναι το top. Ο Peter ειναι πρωταθλητής dragster και εχει οδηγούς να τρεχουν αυτα τα μηχανάκια. Το site του είναι το και φαίνεται το Kawasaki. Φυσικά 2 με ίδια νούμερα. Με πλάκες που συνδέουν κινητήρα πλαίσιο και αναρτήσεις πίσω από avional αρχικά που ο Peter βελτίωσε απ οτι μας είπε. Τα Segale Kawasaki είναι 135 ιππους τροχό και 180 κιλά με μισό τεπόζιτο. Eίναι η αφρόκρεμα των 4κύλινδρων. Και τώρα τα πανγρήγορα Yamaha TR1. Με πολλές μετατροπές βέβαια, αλλά το πλαίσιο είναι μαμα. Εχουν πηρούνια φρένα αναρτήσεις, 1150 κυβικά, 100 ροπάτους ίππους, 180 κιλά κι αυτα με μισό τεπόζιτο, και οδηγούς που πανε τερμα. Ο γρήγορος κέρδιζε τα μεγάλα, ακόμα και τα 4κύλινδρα! Υπήρχε ολόκληρο team, και το να τα ακούς να στροφάρουν με τις μίζες αργά μεχρι να παρουν μπρός είχε πλάκα. Ο τοπ οδηγός του team ηταν max 25 χρονών. Aυτό με το μπορντώ τεπόζιτο έτρεχε στα 750, το είδα να περνάει σφαίρα. Για όποιον δεν το αναγνωρίζει το μοτέρ είναί ίδιο με των μεγαλων Virago της εποχής.

13 Eμείς εντωμεταξύ συνεχίζουμε τα session κι εχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε ρυθμό, όσο γίνεται. Η σκηνή και η τέντα μαζεύτηκαν λόγω του δυνατού αέρα το προηγούμενο βράδυ, οπότε καθόμαστε κι εμείς στον ήλιο και μαζεύουμε ενέργεια. Εδώ ο Δημήτρης χαλαρώνει. Και μερικές ακόμα φωτό πριν παμε στον αγωνα endurance. O γείτονας στο paddoc Joe Seifert με τα Norton. Κατέβαινε απο το Commando κι έτρεχε κολλητά στον επόμενο αγώνα με το προπολεμικό International. Τα Seeley μαζεμένα. Η παρέα ήταν πολύ οργανωμένη. Eκείνη την ώρα που έβγαζα τις φωτό μαστόρευαν αυτό.

14 Mερικά SR500 ακόμα. Ευδοκιμούν πολύ αυτα στο grab the flag. Είχε έρθει μια μεγάλη παρέα Σλοβένων με Tomos GP50 για τον αντίστοιχο αγώνα. Ηταν πολύ απασχολημένοι οταν πήγα εκει, αλλά οταν τους είπα οτι ερχομαι απο την Ελλάδα, τρελλάθηκαν και μου έλεγαν ιστορίες για τα 50ρια. Τα Tomos όπως και η akrapovic είναι προιόντα Σλοβενίας, και είχαν απ όλα. Δυστυχώς δεν είχα την καμερα εκεινη την ώρα και οταν ξαναπήγα το Tomos Monocoque έλειπε κι ετοιμαζονταν για τον αγώνα. Ο αναβατης εχει το υψος μου, κοντα στο 1.90 και αναρωτιόμουν πως θα το καβαλήσει. Δεν είχε πρόβλημα τελικά, ηταν super ελαστικός! Ηταν πιτσιρικάς λιγο πανω απο 20 χρονών. Δυστυχώς στον αγώνα έμεινε απο καποιο πρόβλημα. Hταν πολύ πλακατζήδες και ωραία παρέα. Αυτό είναι το όχημα μετακίνησης για μεσα στα paddock, διθέσιο. Η εμπρός θεση ειναι καφασι μπύρας και η πίσω βαρελι μπύρας. Ο κινητήρας Kawasaki KX85 motocross και φυσικά ενα τεραστιο μπουρί acrapovic. To πρόβλημα ηταν οτι ηταν πολύ γρήγορο κι ηθελε προσοχή!

15 Ενα ωραίο Honda κι ενα επίσης πανέμορφο Aermacchi 350. Και τώρα προπολεμικές μοτοσυκλέτες, απο αυτές που βλέπουμε σε μουσεία, εκθέσεις κλπ. Εδώ τα τρέχουν σε αγώνες. Εδώ τα BMW. Eίχε κι άλλα στα box, κι ενα υπερβολικά γρήγορο. Guzzi, Ariel, Matchless. Tα 350 στη σειρά έτοιμα για τον 2ο αγώνα τους. Πολλά τα 350! Και ετοιμαζόμαστε για τον 2ωρο αγώνα endurance. Εχουμε συνεννοηθεί (υποτίθεται οπως αποδείχθηκε) κάθε πότε θα κανουμε ανεφοδιασμούς. Τις αλλαγές οδηγών τις πετύχαμε πάντως. Πρέπει να εχουμε και την BMW εκεί μήπως και συμβεί κάτι. Ετσι παμε και τις 2 μοτο στο pit lane, μαζί με ενα καρο πραγματα που δεν μπορείς να κουβαλήσεις με τα μηχανακια, και επίσης τα μηχανακια δεν εχουν σταντ. Θελουμε λοιπόν 2 σταντ, μπιτόνι με βενζίνη, πυροσβεστήρα, καρέκλα, ρολοι, ισοτονικα, και φυσικά το pit board που εφτιαξε ο Δημήτρης. Και βεβαια είμαστε με φορμες, κράνη κλπ. Είμαστε οι μοναδικοί χωρίς βοηθούς. Ο ένας για τον άλλο και μόνο, και στις αλλαγές οδηγών και στους ανεφοδιασμούς μας κοίταγαν οι άλλοι με έκπληξη! Λίγο πριν ξεκινήσουμε για τα πίτς, μια ακρίδα έκατσε στον μπροστινό τροχό του Pantah και την βγαλαμε και φωτό. Ηταν το γούρι μας!

16 Οσοι δεν έχουν δικά τους box, χρησιμοποιούν αυτα τα χωρίσματα στο pit lane, που στην ουσία είναι η πίσω πλευρά των παλιών box, που τωρα βλέπουν απο την άλλη μεριά. Πιάσαμε κι εμείς το 12. Θα ξεκινήσει ο Δημήτρης, θα αλλάζουμε ανα εικοσάλεπτο και θα τερματίσω εγώ μετα απο 2 ώρες. Το μηχανάκι σβήνει για τον ανεφοδιασμό, αλλά δεν εχουμε πρόβλημα αφού το Pantah, έχει μίζα που δουλεύει μια χαρά. Δεν πρέπει να υπήρχε αλλο μηχανάκι με δική του μίζα. Ο Δημήτρης ξεκινάει για τον γύρο προθέρμανσης κι εγώ μένω με το BMW και βγάζω φωτό οταν έρχονται και στήνονται στο grid. Η εκκίνηση είναι με τυχαία σειρά, αλλά εμείς τελευταίοι... Ολες οι κατηγορίες τρέχουν μαζί και πρέπει να εχουν όλοι το νού τους γιατί οι διαφορές ταχύτητας στον αγώνα είναι μεγάλες μεταξύ των συμμετεχόντων. Τρέχουν 1100 του 83 με προπολεμικά στον ίδιο αγώνα. Και ξεκινάνε σε σειρές των τριών. Και εμείς τελευταίοι...

17 Εγώ παρακολουθώ τον αγώνα και κοιτάζω τον πίνακα που δείχνει τα λεπτά αντίστροφα, ξεκινώντας απο τα 120 και σε διαστήματα των 10. Οταν δείξει 100 θα κανω σημα στον Δημήτρη με το pit board και θα είμαι έτοιμος να οδήγήσω εγώ μόλις μπεί στα πιτς. Ολα πανε καλά μέχρι ενα σημείο που ο Δημήτρης κατεβαίνει την ευθεία, και αφού χάνεται προς την 4,5 δεν τον βλέπω να εμφανίζεται και με λούζει κρύος ιδρώτας. Περνάει ο χρόνος και δεν εμφανίζεται ακόμα, εγώ έχω αρχίσει και κοιτάζω το BMW... Ο κανονισμός λέει οτι αν μείνεις για οποιονδήποτε λόγο στην εξωτερική μεριά της πίστας, μπορείς να παρεις τον σένσορα και κα τρέξεις στα πιτς να τον βαλεις σε αλλη μηχανή, εφ όσον την έχεις δηλώσει απο την αρχή, και να συνεχίσεις. Οι περισσότεροι τρέχουν με δύο μοτο και απλά βαζουν τον σένσορα στο άλλο μηχανάκι κάθε φορά που μπαίνουν στα πιτς. Αν μείνεις στο εσωτερικό, τελειώνει ο αγώνας για σένα. Τελικά ο Δημήτρης επανεμφανίστηκε μετα από αρκετή ώρα. Μου φανηκε περισσότερο αλλά ο γύρος αυτός ήταν 03:18.799, αντί 02: του προηγούμενου. Η πίσω βάσης της εξάτμισης κόπηκε και οταν ο Δημήτρης πήγε να στρίψει αριστερά στην 5, η εξάτμιση είχε στρίψει και κρεμάσει και βρήκε κάτω. Ετσι πήγε ευθεία στο γκαζόν, και αφού είδε τι είχε γίνει, την έβγαλε και συνέχισε. Οταν ήρθε μου το είπε και συνεχίσαμε σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Κρέμαγε ψηλά βέβαια, κι έκανε πολύ φασαρία, αλλά και χωρίς εξάτμιση δεν ηταν το πιο θορυβώδες μηχανακι του αγώνα!! Και συνεχίζω εγώ τώρα. Kάνει τρελλό θόρυβο. Για το επομενο session εβαλα ωτοασπίδες. Παντως παει καλά, και με σταθερό γκάζι είναι πολύ ήσυχο. Οσο περνάνε οι γύροι παμε και πιο γρήγορα. Οι πιο γρήγοροι έγιναν στα τελευταία 2 session και ο απολύτως ταχύτερος στον προτελευταίο γύρο. Μαθαίνουμε συνεχώς! Το μηχανακι είναι πολύ καλό, έχει στήσιμο, φρένα, και αρκετό γκάζι, ενώ είναι κι ελαφρύ.εγώ δεν χωράω καλά βέβαια και τα κλιπον και οι λεβιέδες δεν με βολεύουν. Παντως μπορώ και το παω καλά κι εγώ και Δημήτρης. Δυσκολο αφού εχουμε τελείως διαφορετικές διαστάσεις.

18 Kι αλλάζουμε και παλι, και πάλι... Kαι τερματίζουμε χωρίς άλλο πρόβλημα. Τελικά είμαστε 19οι στις 25 ομάδες που τερμάτισαν, αλλες 4 εγκατέλειψαν. Αν δεν χάναμε χρόνο με την εξάτμιση κι ενα μπέρδεμα που κάναμε με τους ανεφοδιασμούς θα είμαστε και πιο ψηλά ίσως. Παντως τα καταφέραμε και το φχαριστηθήκαμε κι αυτός ήταν ο σκοπός. Επεσε και χειροκρότημα! Είναι ο καλός μας γείτονας με SR500 που μας ενημέρωνε συνεχώς, γιατί όλα ανακοινώνονταν στα Γερμανικά, και η γυναίκα του. Την εξάτμιση μας την έφεραν μόλις τέλειωσε ο αγώνας. Εγώ είχα εξαντληθεί, ο Δημήτρης δεν πήρε χαμπαρι καν... Με τον λαιμό πήγαινε, σίγουρα έχανε ειδικά ψηλά αλλά απο την φασαρία νόμιζες οτι πας πιο γρήγορα. To λάστιχο ηταν πολύ καλό και κράτησε μια χαρά. Aκολούθησε η απονομή όλων των αγώνων, όπου φωνάζουν όλα τα ονόματα και όχι μόνο των τριών πρώτων και πέφτει χειροκρότημα απ όλους! Για το endurance μας φώναξαν εναν εναν και ανεβήκαμε όλοι μαζί στο βάθρο! Κρίμα που δεν έχουμε φωτό. Μετά μπύρες και χαλάρωμα. Ο σκοπός μας επετεύχθη! Τα λέμε και τα πίνουμε παρέα με τους νέους και γρήγορους φίλους μας, τους κεράσαμε και τσίπουρο απο τα Γιαννενα που μας είχε δώσει ο Αλέκος. Την επόμενη το πρωί θα μαζεύαμε και θα ξεκινούσαμε, οπότε μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο.

19 Η οργάνωσή της ομάδας είναι φανερή νομίζω. Ετσι ηταν το βαν πριν παμε για ύπνο.. Ξερουμε φυσικά που είναι το καθετι! To βράδυ δεν είχε κρύο και κοιμηθήκαμε καλά, μας εδωσε κι ενα αερόθερμο ο Σέρβος φωτογράφος, μια που δεν το χρειαζόταν πλέον. Να το είχαμε πιο πρίν!! Το επόμενο πρωί, μαζεύουμε, μαζεύουμε, τελικά χώρεσαν όλα. Μεγάλη υπόθεση το Transit του Δημήτρη! Αφού βγάλαμε φωτό και το τρομερό φορτηγάκι με τα ζωγραφισμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στα πλάγια και τον υπάλληλο μαζί, έφτασε η ώρα να αποχωρήσουμε απο την πίστα Automotodrom Grobnik. Φεύγουμε με το μυαλό γεμάτο εικόνες κι εμπειρίες, και δίνουμε υπόσχεση οτι θα ξανάρθουμε.

20 O δρόμος αυτη τη φορά είναι μακρύτερος αφού πάμε Ancona. Αρκετά τα χιλιόμετρα, αλλά ο Δημήτρης δεν μασάει, το Transit εχει μέσα 100ρα κι έχει γίνει RR! To βράδυ μείναμε στην Ravenna, και το πρωί πήγαμε μια βόλτα στην αγαπημένη μου εταιρεία (βιοτεχνία) πριν πάμε με την ψυχή στο στόμα στην Ancona και μπούμε στο πλοίο στο τσακ. Η επίσκεψη στην bimota ηταν το κερασάκι στην τούρτα φυσικά για μένα, αλλά και ο Δημήτρης το καταφχαριστήθηκε. Να μαστε καλά και του χρόνου να καταφέρουμε να ξαναπάμε!!! Πιστεύω να ευχαριστηθήκατε την παρουσίαση και τις φωτό, θα ανέβουν και video σε καποια φάση. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Φίλο μου τον Δημήτρη που πήγαμε μαζί, χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν. Επίσης την ουρά του BMW μου την χάρισε. Επίσης τον byron που ήρθε να μας αποχαιρετήσει και επέμενε να βρεθούμε στο γνωστό περίπτερο στην στροφή Σκαραμαγκά να μου φέρει την ολόσωμη φόρμα του. Τελικά έτσι έγινε κι είχε δίκιο, είναι πολύ καλύτερα με ολόσωμη και παραδόξως μου ταίριαξε καλά. Άντε τώρα να πάρω και ολόσωμη φόρμα... Επίσης τον Σπύρο από την Λέσχη, που μου δάνεισε την ελαφριά μπαταρία. Και τωρα ο Δημήτρης: Και εγώ να ευχαριστήσω τον Αρη μαζί το κάναμε το κόλπο Και αν δεν είχε έρθει ο Αρης ήταν πολύ δύσκολο να πάω μόνος μου Καταπληκτική εμπειρία άξιζε που πήγαμε και ελπίζω να ξαναπάμε του χρόνου πιο οργανωμένοι (με δυο αερόθερμα) Και με το πριόνι (duc 350) και με ένα άλλο μοτό ο Αρης και πιο πολύ τσίπουρο (έχω λίστα λέμε) Λοιπόν οδήγησα το bmw για 20 λεπτά κούναγε πάνω κάτω δεξιά αριστερά τι να πω μονο ο Άρης μπορεί να το πάει τόσο γρήγορα μπράβο! και stock bmw και όχι πουσαρισμενο που λένε ότι είναι (με πιστόνια και εκκεντροφόρους) ήρθε όμως η στιγμή για αναβάθμιση Άρη έχεις ένα χρόνο μέχρι την επόμενη φορά και όπως λένε < winter time time for tuning > άντε θα τα πούμε στη γνωστή γιάφκα και μην ξεχνάμε το νου σας ρεμάλια Μπορείτε να διαβάσετε την ίδια ιστορία και να δείτε τις φωτό μεγαλύτερες στο moto.gr αν έχετε εγγραφεί Μπορείτε να δείτε φωτό κι εδώ στο site της Λέσχης:

21

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Σε μια αυλή, ζούσαν καμιά δεκαριά γαλοπούλες, μαύρες και με μακριούς λαιμούς κι όλη την ώρα φώναζαν γλου-γλου-γλου. Αχώριστες ήταν και τριγυρνούσαν και τσιμπολογούσαν. Κι έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!!

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Με αυτή τη μικρή αναφορά θα μάθεις πώς να παίζεις γρήγορα σε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή

DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή Έντισον και ηλεκτρισμός Για πρώτη φορά στην δίτροχη καριέρα μας δοκιμάζουμε επί πέντε μέρες ένα ηλεκτρικό σκούτερ. Είναι το Daytona Edison 50 και λόγω του ότι είναι φθηνό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

ALL STARS DRIVERS of SUPER LAP GREECE

ALL STARS DRIVERS of SUPER LAP GREECE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α Όνομα : ΓΙΑΒΑΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Αμάξι : HONDA CIVIC 1.4 Χορηγοί : LOKA CAFE ALL STARS DRIVERS of SUPER LAP GREECE Λίγα λόγια : Μετά από ένα μικρό διάλειμμα και πάλι εδώ για να καταφέρουμε να γυρνάμε

Διαβάστε περισσότερα

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου.

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. δεν μπορώ άλλο. δεν αντέχω. τι σ έπιασε αυτή τη φορά; δεν μπορώ. τρελαίνομαι. με τι; δεν ξέρω τι να γράψω. δεν ξέρω τι να δημιουργήσω. αυτό είναι μόνο; δεν καταλαβαίνεις,

Διαβάστε περισσότερα

Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών

Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Γίργκεν Μπανσέρους. Mικρά και. μεγάλα ψάρια

Γίργκεν Μπανσέρους. Mικρά και. μεγάλα ψάρια Γίργκεν Μπανσέρους Mικρά και μεγάλα ψάρια Προς περίπτερο Όλγας 1 χλμ. Στο σκέιτμπορντ δεν τα καταφέρνω. Οι διπλές στροφές και τα ακροβατικά σάλτα δεν είναι για μένα. Αλλά να φτάσω ως το περίπτερο της

Διαβάστε περισσότερα

Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών

Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών

Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοστρόγγυλο σαν σφαίρα καρπούζι, φορτωμένο μαζί με άλλα καρπούζια πάνωπάνω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Ο αγρότης πήγαινε

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκρότημα. Η αφίσα του συγκροτήματος και το πρόγραμμα του Μουσικού Βραδυνού, στις

Το συγκρότημα. Η αφίσα του συγκροτήματος και το πρόγραμμα του Μουσικού Βραδυνού, στις Το συγκρότημα Τον Μάρτιο του 1970, πήρα το πτυχίο της Κτηνιατρικής Σχολής (ορκίστηκα στις 28 Μαρτίου). Ταυτόχρονα, έληξε η αναβολή που είχα στον Στρατό και έπρεπε να παρουσιαστώ στην Κόρινθο, στις 20 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

SAFER INTERNET DAY 2018

SAFER INTERNET DAY 2018 SAFER INTERNET DAY 2018 Τι θα άλλαζε στην αρχαία Ελλάδα αν υπήρχε το διαδίκτυο; Δημοτικό σχολείο Athener Schule Τάξεις Γ, Δ, Ε, ΣΤ' Οι άθλοι του Ηρακλή και η επικοινωνία με τον Ευρυσθέα γίνονται εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών

Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν η πρώτη φορά στη Γερμάνια και νιώσαμε ενθουσιασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα