ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη"

Transcript

1

2 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ήταν και τι δεν ήταν! Ήταν μια νιότη άγουρη, σαν τον καρπό, που θελε γη και ήλιο. Ήταν μια γιαγιά, ένας παππούς, μια θεία, μια μάνα, ένας πατέρας που ήταν γη και ήλιος. Ήταν μια συντροφιά το απόβραδο με ρυτίδες από τον κάματο της μέρας που δίψαγε το όνειρο κι έλεγε Δόξα τω Θεώ. Ήταν μια μυρωδιά από το αχυρένιο στρώμα, μια μικρή ζεστούλα από το μαγκάλι, μια γεύση από τα στραγαλορέβιθα, μια μουσική από το χειμωνιάτικο βοριά που ανασήκωνε τις ψυχές κι ο λόγος που τις ταξίδευε μακριά, στη χώρα του μαγικού, του θαυμάσιου και του ποθητού. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, και θα είναι πάντα μια πόρτα που σαν την σπρώξεις θα τρίζουν οι πολυκαιρισμένοι μεντεσέδες της, μα θα σε μπάζει σε παλάτι φωτόλουστο, θα σε μπάζει εκεί που ο καημός γίνεται παραμύθι, εκεί που τα άστρα λάμπουν τις νύχτες πιο δυνατά γιατί φωτίζουν μιαν άλλη αγνότητα. Αυτή την πόρτα θα ανοίγουμε και εμείς και θα μπαίνουμε στο μαγικό κόσμο του λαϊκού παραμυθιού για να ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά μας τους πολύτιμους θησαυρούς του. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Τα παιδιά σ όλες τις εποχές είναι παιδιά. Νιώθουν τον κόσμο γύρω τους να κινείται ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, όπως συμβαίνει και στον κόσμο του παραμυθιού. Για το μικρό παιδί τα πάντα έχουν ψυχή: ζώα, πουλιά παιχνίδια. Για το παιδί που ψάχνει να κατανοήσει τον κόσμο, φαίνεται λογικό να ελπίζει μια απάντηση από μέρους των αντικειμένων που του κινούν την περιέργειά του. Παρόλο που τα λαϊκά παραμύθια έχουν έντονο το στοιχείο της φαντασίας και δε δείχνουν εκ πρώτης όψεως να αναφέρονται στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, εν τούτοις ασχολούνται με ζητήματα και καταστάσεις που έχουν μια διαχρονική επικαιρότητα και πανανθρώπινη σημασία υπερβαίνοντας τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.

4 Αυτός είναι άλλωστε και ο κυριότερος λόγος που επιβιώνουν για αιώνες και εξαπλώθηκαν ή δημιουργήθηκαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Σε ότι αφορά την ωφελιμότητα των παραμυθιών, επισημαίνεται ότι το παραμύθι εμπλουτίζει το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, προκαλεί διάφορες συγκινησιακές καταστάσεις, το πληροφορεί,το διασκεδάζει και το βοηθά να ενταχθεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Μέσα από τον κόσμο της φαντασίας το παιδί γνωρίζει τον εαυτό του, τις δυνάμεις του, σκέφτεται και κρίνει ποιον θα υπερασπιστεί. Επίσης, το παραμύθι, με ευχάριστο τρόπο συντελεί ώστε το παιδί να κατασκευάσει νοητικές δομές, να θέσει σχέσεις όπως: «εγώ», «οι άλλοι», «εγώ και οι άλλοι». Κατανοεί σχέσεις χώρου και χρόνου. Επίσης, η γνωριμία με τα χρώματα, τους αριθμούς τις ποσότητες, τα σχήματα, μπορεί να γίνει αβίαστα μέσα από τη διήγηση ενός παραμυθιού. Τέλος το παραμύθι φέρνει το παιδί σε επαφή με πιο αναπτυγμένες μορφές και δομές της γλώσσας, μορφές και δομές που δεν έχει ίσως την ευκαιρία να ακούσει στο οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερα κοινωνικό περίγυρο και αναπτύσσει με την κατάλληλη καθοδήγηση, την ικανότητά του να εκτιμήσει τη λειτουργική πολυμορφία της γλώσσας. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που πολλοί από τους παραδεγμένους θεσμούς αμφισβητούνται και η τεχνολογική πρόοδος υποκαθιστά τη μαγεία του παραμυθιού και υποβαθμίζει το ρόλο του και κάνοντας τη διαπίστωση ότι και στην τάξη μας υπήρχε μια απόσταση ανάμεσα στα παιδιά και τα παραμύθια, κυρίως τα λαϊκά επιλέξαμε να ασχοληθούμε μ αυτά, τις παροιμίες και τις παραδόσεις μας. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Στόχος μας ήταν η από μέρους των παιδιών προσέγγιση, γνωριμία, αγάπη του λαϊκού παραμυθιού. Η κατανόηση ότι είναι βασικό αγαθό του λαϊκού πολιτισμού το οποίο μπορεί να ψυχαγωγεί αλλά και να επηρεάζει συγκινησιακά και γνωστικά.

5 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ Να βελτιώσουν και εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο, μέσα από τη διήγηση, τη συμμετοχή σε συζητήσεις και την προσπάθεια για εξήγηση και ερμηνεία. Να αναπτύξουν την φαντασία και δημιουργικότητά τους. Να μάθουν να συλλέγουν πληροφορίες από πηγές προφορικές και γραπτές. Να αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση αναπαράγοντας ρυθμικά δίστιχα. Να μπορούν να διακρίνουν τα διαλογικά και μη διαλογικά μέρη σ ένα κείμενο που τους διαβάζεται ή μια ιστορία που τους αφηγείται κάποιος. Να δημιουργήσουν δικά τους κείμενα με υπαγόρευση στη νηπιαγωγό. Να αντιγράφουν λέξεις που εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες. Να ενθαρρύνονται να γράφουν όπως μπορούν. Να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς. Να εμπλουτίζουν τη γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τους αριθμούς. Να εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις. Να αντιληφθούν τη συμβολή των μέσων μεταφοράς και επικοινωνίας των ανθρώπων. Να διαβάζουν με απλά σύμβολα σχεδιαγράμματα και χάρτες. Να ανακαλύπτουν βασικά χαρακτηριστικά γύρω από τη δομή και τις ιδιότητες των υλικών και των φυσικών φαινομένων και να πειραματίζονται. Να πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και χρώματα. Να χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές και να τις εφαρμόζουν για να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν. Να δημιουργούν κολάζ, μόμπιλε, να πλάθουν και να μορφοποιούν. Να εξοικειώνονται με την τεχνική του κουκλοθέατρου. Να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν δημιουργικά διάφορα υλικά.

6 Να εκφράζονται με την δραματοποίηση αναπτύσσοντας τη γλώσσα και καλλιεργώντας την επικοινωνία. Να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους. Να αυτοσχεδιάζουν και να εκφράζονται μέσα από απλές μουσικές συνθέσεις. Να εκφράζουν τη γνώμη τους και τα συναισθήματά τους για διάφορα μουσικά ακούσματα. Να εντοπίζουν γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο. Να γράφουν χρησιμοποιώντας κεφαλαία και πεζά γράμματα. Να παίζουν με τα εργαλεία ελεύθερης σχεδίασης και τα έτοιμα γεωμετρικά σχήματα και να κάνουν δικές τους συνθέσεις. Να γνωρίζουν έργα τέχνης. Να γνωρίζουν στοιχεία της λαϊκής παράδοσης. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Μέθοδος project Βιβλιογραφική έρευνα Χρήση Η/Υ Παιχνίδια ρόλων, θεατρικό παιχνίδι Δημιουργικές ασχολίες Α/ ΦΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Το ερέθισμα δόθηκε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων όταν συζητώντας για τα καλικαντζαράκια και τις σκανταλιές τους ένα νήπιο ενδιαφέρθηκε να μάθει «ποιος σκέφτηκε όλες αυτές τις ιστορίες για τα καλικαντζαράκια». Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και έτσι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το θέμα και να ασχοληθούμε και με άλλες παραδόσεις και λαϊκά παραμύθια. Τα παιδιά πρότειναν αρκετές δραστηριότητες για να τα γνωρίσουμε καλύτερα τις οποίες ομαδοποιήσαμε σε ιστόγραμμα που πήρε την παρακάτω μορφή:

7 ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΛΑΖ ΝΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥ ΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ Η ΕΝΑΝ ΠΑΠΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΣΑΝ ΤΟ ΡΕΒΙΘΙ. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΑ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Β/ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Η επεξεργασία του θέματος έγινε με δραστηριότητες που συνδέονται με τα γνωστικά αντικείμενα. ΓΛΩΣΣΑ Αφηγηθήκαμε παραμύθια που ακούσαμε τηρώντας τη διαδοχική σειρά των γεγονότων, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως πρώτα, ύστερα, μετά από. Συσχετίσαμε το παραμύθι με εμπειρίες από την προσωπική μας ζωή. Περιγράψαμε τα πρόσωπα, τους τόπους, τα αντικείμενα που αναφέρονται στο παραμύθι.

8 Εξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο ο ήρωας έλυσε το δύσκολο πρόβλημα που τέθηκε ή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε. Αναπαραγάγαμε ρυθμικά δίστιχα (π.χ βεργαράκιβεργαράκι κάνε με χρυσό πουλάκι) Αναγνωρίσαμε τα διαλογικά μέρη του παραμυθιού επαναλαμβάνοντας παρόμοιους διάλογους.. Διαμορφώσαμε πίνακα αναφοράς με τα μαγικά αντικείμενα που συναντήσαμε στα παραμύθια που διαβάσαμε. Αντιγράψαμε τον τίτλο του παραμυθιού σε ομαδική εργασία κολάζ που κατασκευάσαμε. Γράψαμε όπως μπορούσαμε σε λίστες ή κάτω από τις ζωγραφιές τους τα πρόσωπα του παραμυθιού, τα μαγικά αντικείμενα κ. ά Παίξαμε το παιχνίδι «ομάδα και ομαδάρα», με δύο ομάδες οι οποίες έπρεπε να βρουν, βλέποντας τις εικόνες, τη λέξη και το μεγεθυντικό της (από το παραμύθι Μανίκαρος, ο πιο φτωχός του χωριού). Βρήκαμε σύνθετες λέξεις από το παραμύθι «ο χρυσοπετεινάκος». Μαγειρέψαμε λέξεις, βάζοντας σε μία κατσαρόλα απλές λέξεις π.χ πρώτος μάστορας και έφτιαξαν, ανακατεύοντας, σύνθετες λέξεις π.χ πρωτομάστορας (από την παράδοση Το σχέδιο της Αγια Σοφιάς) εικ.1, εικ.2 Παίξαμε το παιχνίδι «σκουφωμένοι και ξεσκούφωτοι». Οι «σκουφωμένοι» έπαιρναν διάφορες λέξεις όπως κολλάω, φουρνίζω, κουμπώνω κ.ά και οι «ξεσκούφωτοι» έπρεπε να βρουν πως γίνεται η ίδια λέξη, βάζοντας μπροστά το «ξε» το οποίο έμαθαν και να γράφουν (από το παραμύθι Η καλή νεράιδα και το κουτό παιδί) εικ. 3 Κερδίσαμε μικρά βραβεία βρίσκοντας τις «κρυμμένες λέξεις».π.χ μέσα στη λέξη εξυπνάδα κρύβεται ο έξυπνος, στη λέξη γενναιότητα ο γενναίος κ.ά (από το παραμύθι Η καλή νεράιδα και το κουτό παιδί).

9 Μετατρέψαμε το παραμύθι «Ο Ματσιούλης» σε ποίημα, το γράψαμε στον υπολογιστή και το ζωγραφίσαμε. Σκεφτήκαμε μια ιστορία που ταιριάζει στην παροιμία: «Λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια». Αφηγηθήκαμε στα παιδιά τη λαϊκή παράδοση για τη γοργόνα, την αδελφή του Μ.Αλέξανδρου, τη Γοργόνα του Α. Καρκαβίτσα και τη Μικρή Γοργόνα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές. Σχηματίσαμε τη λέξη ΓΟΡΓΟΝΑ στοχεύοντας τα γράμματα που ήταν ανακατεμένα και γραμμένα σε χαρτί του μέτρου και χρησιμοποιώντας μια μαλακή μπάλα. Παρατηρήσαμε αντίγραφο από σκυριανό κέντημα όπου απεικονίζονται γοργόνες και συζητήσαμε γι αυτό. Δημιουργήσαμε το παραμύθι «Τα τέσσερα έξυπνα αδέλφια» με βάση εικόνες λέξεις (διώνυμα) που δώσαμε στα παιδιά. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ταξινομήσαμε τα πρόσωπα των παραμυθιών με κριτήριο αν είναι ήρωες ή βοηθοί αν έχουν μαγικές ικανότητες ή όχι. Ταξινομήσαμε σε πίνακα αναφοράς με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά, τα μέσα μεταφοράς που αναφέρονται στα παραμύθια. Απαριθμήσαμε τα πρόσωπα, τα μαγικά αντικείμενα κ.ά. Μάθαμε τους αριθμούς που αναφέρονται στο παραμύθι (3,7,9,12,40 οι συνηθέστεροι). Εμπλουτίσαμε τη γλώσσα μας με λέξεις ή εκφράσεις που συνδέονται με τα μαθηματικά όπως: ο μεγαλύτερος από όλους τους δράκους ο ψηλός πύργος που είναι ψηλότερος από όλα τα άλλα κτίσματα.

10 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Παρατηρήσαμε τον τρόπο μεταφοράς των ηρώων, γνωρίσαμε τα μέσα μεταφοράς της εποχής και τα συγκρίναμε με τα μέσα μεταφοράς του σήμερα. Κατανοήσαμε τους λόγους μετακίνησης των ανθρώπων από τόπο σε τόπο με αφορμή τις μετακινήσεις των ηρώων του παραμυθιού. Αποτυπώσαμε σε χάρτη τη διαδρομή του ήρωα ορίζοντας ως σημείο αναφοράς τους τόπους ή τα σημεία από τα οποία πέρασε κατά την πορεία αναζήτησής του. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή αυτή με το δάχτυλο και εξηγήσαμε τι συνέβη σε κάθε σταθμό της πορείας του. Δείξαμε στο χάρτη περιοχές της Ελλάδας από όπου προέρχονται κάποια από τα λαϊκά παραμύθια που άκουσαν. Γνωρίσαμε διάφορα είδη υλικών και τη λειτουργική τους χρήση με αφορμή υλικά που αναφέρονται στο παραμύθι (γυαλί, σίδερο, χρυσός, ασήμι). Πειραματιστήκαμε με τον αέρα. Μαζέψαμε αέρα σε σακουλάκια, τον ζυγίσαμε μέσα σε μπαλόνια με αυτοσχέδια ζυγαριά.(από το τραγούδι «γεια σου χαρά σου Βενετιά» και το λαϊκό ποίημα «ο κυρ βοριάς») εικ.4, εικ.5 Ψαρέψαμε γοργονάκια ζωγραφισμένα από τα παιδιά, πλαστικοποιημένα και κολλημένα σε μικρό μαγνήτη με αυτοσχέδια καλάμια ψαρέματος. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Κατασκευάσαμε μάσκες και δραματοποιήσαμε το παραμύθι «ο χρυσοπετεινάκος» εικ.6, εικ.7 Παίξαμε το λαϊκό ποίημα «φεγγάρι κι αστεράκι» και το ζωγραφίσαμε. Κατασκευάσαμε ομαδικό κολάζ (από το παραμύθι Η καλή νεράιδα και το κουτό παιδί) χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά εικ.8

11 Κατασκευάσαμε με μία κολοκύθα το Ματσιούλη και παίξαμε κουκλοθέατρο το σχετικό παραμύθι εικ.9 Ζωγραφίσαμε τους ήρωες από το παραμύθι «Ο τεμπέλης και ο δράκος». Ζωγραφίσαμε τέσσερις παροιμίες για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο εικ.10 Αναδιηγηθήκαμε το παραμύθι Ο ποντικός και η θυγατέρα του, το χωρίσαμε σε ενότητες και επιλέξαμε ήχους που ταιριάζουν για να συνθέσουμε μια μουσική ιστορία βασισμένη σ αυτό. Για τους ήχους χρησιμοποιήσαμε τα μουσικά όργανα. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Στα μονοπάτια των τραγουδιών». Γίναμε ζευγάρια και παίξαμε το ναυτόπουλο που κοιμάται πάνω σ ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα και τη μικρή γοργόνα που προσπαθεί να το σύρει, τραγουδώντας του ένα νανούρισμα. Κατασκευάσαμε γοργόνες με διάφορα χαρτόνια κάνσον και στολίσαμε τον ατομικό φάκελο του κάθε παιδιού με τις εργασίες όλης της χρονιάς. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εντοπίσαμε τα γράμματα στο πληκτρολόγιο και γράψαμε τα ονόματα των ηρώων με κεφαλαία και πεζά γράμματα. Εντοπίσαμε τους αριθμούς που αναφέρονται στο παραμύθι. Σχεδιάσαμε αντικείμενα, πρόσωπα από την αφήγηση. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ Επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Μουσείο στη Νέα Κούταλη και το σφουγγαράδικο στο ίδιο χωριό. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Στα μονοπάτια των τραγουδιών».

12 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Στο τέλος της σχολικής χρονιάς παρουσιάσαμε ένα θεατρικό με τίτλο «Η ουρά της γοργόνας»,που είναι διασκευή από το ομώνυμο κουκλοθέατρο της Ειρήνης Γενειατάκη Αρβανιτίδη εικ. 11, εικ. 12 Τα παιδιά πήραν ατομικά στο φάκελό τους το παραμύθι που τα ίδια φαντάστηκαν και εικονογράφησαν καθώς και τις παροιμίες που έγραψαν και ζωγράφισαν. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα λαϊκά παραμύθια και προσπαθήσαμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή μ αυτά, για να εισπράξουν όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία τα οποία αναφέραμε στην εισαγωγή και σε τελική ανάλυση να διασκεδάσουν και να περάσουν ευχάριστα. Θελήσαμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας ότι η βασιλεία των παραμυθιών δεν έχει λήξει, δε βρίσκεται προς το τέλος της. Η ανταπόκριση των παιδιών και ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ακόμα και κάποια νήπια και προνήπια τα οποία δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν στις διάφορες δραστηριότητες όταν έφτανε η ώρα του λαϊκού παραμυθιού γίνονταν συνεργάσιμα και πολύ φιλικά. Απ ότι μας περιέγραφαν οι γονείς τους, τα παιδιά τους ζητούσαν να τους αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια και στο σπίτι. Αντιλήφθηκαν πλήρως τι σημαίνει ο όρος λαϊκός και όταν τον συναντούσαμε σε άλλες δραστηριότητες άσχετες με το παραμύθι, τον εξηγούσαν από μόνοι τους. Τους άρεσε να αναζητούν και να βρίσκουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα παραμύθι λαϊκό. Η ατμόσφαιρα στην τάξη ήταν πολύ φιλική, η διάθεση όλων νηπιαγωγών και παιδιών πολύ ευχάριστη και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα κι ένα τσουβάλι πίτουρα

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Αναγνωστόπουλος, Β. Δ (1994), Γλωσσικό υλικό για το Νηπιαγωγείο, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2. Γκενάκου, Ζ. (2004), Η λαϊκή παράδοση και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 3. Γιαννικοπούλου, Α (2000), Από την προανάγνωση στην ανάγνωση, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 4. Κάντζου, Ν. (2005), Καθημερινές διαθεματικές δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο, εκδόσεις Δίπτυχο, Αθήνα 5. Κρέζα, Μ. Μπαντή, Μ. Χαραλαμπίδου, Δ. Ψωμά, Θ. (2000) «Μια φοιτητι κή απόπειρα για να γνωρίσουμε τον αφηγηματικό κόσμο των νηπίων», στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τχ. 17, σελ Μωραΐτη,Τζ. (2006), «Το λαϊκό παραμύθι και το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο», στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τχ 49, σελ Μωραΐτη, Τζ. (1994), Η λαική παράδοση στο Νηπιαγωγείο, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη Σέργη, Γ. (2000), «Κόκκινη κλωστή δεμένη», στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τχ.17, σ Μωραΐτη, Τζ. Κουρκουρίκα Μ 2006), Το μουσικό γιασεμάκι, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 9. Τσιτσλσπέργκερ, Χ. (1995, Τα παιδιά παίζουν παραμύθια, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα

14 ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Γοργόνα Οι Γοργόνες Η γοργόνα του Καρκαβίτσα Το κυπαρίσσι του Μυστρά Το σχέδιο της Αγια Σοφιάς Οι Αλκυονίδες ημέρες Οι δώδεκα μήνες Το φιδάκι Ο ποντικός και η θυγατέρα του Η βοσκοπούλα Η καλή νεράιδα και το κουτό παιδί Μανίκαρος, ο πιο φτωχός του χωριού Ο Χρυσοπετεινάκος Ο Ματσιούλης Ο τζίτζικας και η περιστέρα Ο κόκορας της γιαγιάς Ο τεμπέλης και ο δράκος Ο σκαντζόχοιρος, η χελώνα, η αράχνη, ο τζίτζικας, ο μέρμηγκας και η μέλισσα Οι τρεις συμβουλές

15 Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ εικ. 1 εικ. 2

16 εικ. 3 εικ. 4

17 εικ. 5 εικ. 6

18 εικ. 7 εικ. 8

19 εικ. 9 εικ. 1 0

20 εικ. 1 1 εικ. 1 2

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ-

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- 1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- ΓΩΓΕΙΟ 1.1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 1 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 3 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας Διαθεματικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση βιβλίων και ποιημάτων Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 1 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 3 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας Διαθεματικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση βιβλίων και ποιημάτων Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στην πράξη:

Αξιολόγηση στην πράξη: Αξιολόγηση στην πράξη: Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης & Ατομικός Φάκελος νηπίου (Portfolio) Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος ης 47 Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ιανουάριος 2012 Οι σημειώσεις που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012.

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείου Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η Ψείρα Ρούλα & τα Έντομα» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Αγγελόπουλος Άγγελος, Α.Μ. 591941

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού»

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» Μπαδιεριτάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ρεθύμνης mabadierit@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επίσκεψη του σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4.1. Εισαγωγή 4.1.1. Σκοπός Στα αναλυτικά προγράµµατα των νηπιαγωγείων γενικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι: "Σκοπός του Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς τους,

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Αλεξίου Βασιλική 1, Κυράνου Ελένη 2, Τζιώγα Αικατερίνη 3, Τσέκα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αχαρνών Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών Ημερομηνία Υποβολής: 12-11-2012 0 Ζώνη Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Το ενδιαφέρον για αξιολόγηση Ξεκινά από: %τους σχεδιαστές των αναλυτικών προγραμμάτων % τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Κείμενα-Σχεδιασμός-Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα