Από τη Θρινακία στην Ωγυγία (Καλυψώ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από τη Θρινακία στην Ωγυγία (Καλυψώ)"

Transcript

1 Από τη Θρινακία στην Ωγυγία (Καλυψώ) Θρινακία Ωγυγία

2 Οδυσσέας και Καλυψώ, ραψωδία ε Οδυσσέας Anatole Calmels, Καλυψώ, 1853

3 Το νησί της Καλυψώς τοποθετείται (;) στο νησί Gozo, Μάλτα Είσοδοι στη σπηλιά της Καλυψώς

4 Jean-Charles Cazin, O Οδυσσέας στην παραλία, c Henry Justice Ford, Καλυψώ και Οδυσσέας, c Μέσα δε βρήκε [ο Ερμής] τον αντρόκαρδο τον Οδυσσέα μονάχα' τι εκείνος στο γιαλό καθούμενος, ως πάντα που, θρηνούσε, με πίκρες, στεναγμούς και κλάματα σπαράζοντας τα στήθη, την άκαρπη θωρώντας θάλασσα με βουρκωμένα μάτια. (ε 82-84, μετ. Ν. Καζαντζάκης Ι.Θ. Κακριδής)

5 Arnold Böcklin, Οδυσσέας και Καλυψώ, 1883 Erich Von Kugelgen, Οδυσσέας και Καλυψώ,

6 John Flaxman, Ερμής και Καλυψώ [ ] ο Δίας μ έστειλε, αυτός με πρόσταξε να ρθω [ ] Αυτόν [τον Οδυσσέα] κι αμέσως ο Δίας εντέλλεται, Όσο πιο γρήγορα μπορείς, να τον κατευοδώσεις. (ε 111, 125-6, μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

7 Gerard de Lairesse, Ο Ερμής παραγγέλνει στην Καλυψώ να ελευθερώσει τον Οδυσσέα, c. 1670

8 Gérard de Lairesse, Οδυσσέας και Καλυψώ, 17ος αι. «Γιε του Λαέρτη, θεϊκέ πολύτεχνε Δυσσέα, έτσι λοιπόν, στο σπίτι σου και στη γλυκιά πατρίδα, θέλεις πια γρήγορα να πας. Θεός μαζί σου ως τόσο. Αν όμως όλα τα ξερες, όσα πικρά φαρμάκια θα σε ποτίσει η μοίρα σου, πριν φτάσεις στην πατρίδα, μαζί μου θα θελες σ αυτό να κάθεσαι το σπίτι, κι αθάνατο θα σ έκανα, μ όσον καημό κι αν έχεις, να πας να ιδείς το ταίρι σου που λαχταράς αιώνια. Θαρρώ δα πως χειρότερη δεν είμαι εγώ από κείνη, στ ανάστημα και στο κορμί, μήτε ταιριάζει κιόλας, να παραβγαίνουν οι θνητές με τις θεές στα κάλλη». (ε , μετ. Ζ. Σίδερης)

9 Jan Brueghel ο πρεσβύτερος - Hendrick de Clerck, Γιορτή της νύμφης Καλυψώς για τον Οδυσσέα, c Γύρω από τη σπηλιά θρασομανούσε δάσος με λεύκες, σκλήθρες, / κυπαρίσσια μυριστά. Πουλιά με τα φτερά τους τεντωμένα, τώρα πάνω στους κλώνους κούρνιαζαν [ ] / Κι εκεί μπροστά να περιβάλλει τη βαθιά σπηλιά μια νιούτσικη και καρπερή κληματαριά, σταφύλια φορτωμένη. / Τέσσερις κρήνες στη σειρά να τρέχουν [ ] Στις δυο μεριές λιβάδια μαλακιά μ άγριες βιολέτες / κι άγρια σέλινα. (ε 72-82, μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

10 Joos de Momper, Γεύμα του Οδυσσέα με την Καλυψώ κι έφτασαν στη βαθιά σπηλιά, μαζί η θεά κι ο άντρας. / Έκατσε εκείνος στο θρονί πού χε ο Ερμής αφήσει, / κι εμπρός του η νύφη του βαλε κάθε λογής προσφάγια, / να τρώει, να πίνει που οι θνητοί θέλουν να τρώνε οι άντρες. / Κι η ίδια αγνάντια κάθισε στο θεϊκό Δυσσέα / κι οι παρακόρες έφεραν νεχτάρι κι αμβροσία. / Τότε στα έτοιμα άπλωναν φαγιά στρωμένα εμπρός τους.

11 Max Beckmann, Οδυσσέας και Καλυψώ, 1943 κι αυτοί στου σπήλιου αποτραβήχτηκαν τα βάθη, να χαρούνε / φιλί κι αγκάλη, και τη νύχτα τους μαζί να την περάσουν. (ε , μετ. N. Καζαντζάκης Ι.Θ. Κακριδής)

12 Jacob Jordaens, Καλυψώ και Οδυσσέας κατασκευάζουν το πλοίο, 1630/5 Σαν ήρθε η ροδοδάχτυλη νυχτοθρεμμένη Αυγούλα, τότε ο Δυσσέας φόρεσε χλαμύδα και χιτώνα, κι η Καλυψώ μακρόσυρτο χιονόλευκο φουστάνι, χαριτωμένο και ψιλό και μια μαλαματένια ζώνη όμορφη στη μέση της και μπόλια στο κεφάλι, και το ταξίδι ετοίμαζε του τολμηρού Δυσσέα. Μεγάλο του δωσε μπαλτά που του ρχονταν στη χούφτα, ολόχαλκο και δίστομο πού χε όμορφο στειλιάρι μέσα μπηγμένο ελίτικο, με τέχνη σφηνωμένο. Στο χέρι του δωσε έπειτα σκεπάρνι ακονισμένο και για την άκρη του νησιού πήρε το δρόμο πρώτη, όπου πολλά φυτρώνανε ψηλά μεγάλα δέντρα, σκλήθρα και λεύκες κι έλατα ουρανοκαρφωμένα, στεγνά από χρόνια, ολόξηρα, φύλλα στο κύμα απάνω. Κι όταν το μέρος του δειξε που φύτρωναν τα δέντρα, γύρισε πίσω η Καλυψώ στο σπίτι, κι ο Δυσσέας έκοβε καραβόξυλα και πρόκοβε η δουλειά του. [ ] Τότε η νεράιδα η Καλυψώ του φέρνει ένα τρυπάνι, κι όλα σαν τα τρυπάνισε και τα δεσε ενωμένα, με ξυλοκάρφια ταίριαζε τη σκάφη και δαβίδια. [ ] Τότε ένα καραβόπανο φέρνει η θεά, να κάμει μ αυτό πανιά και τεχνικά τα ετοίμασε ο Δυσσέας. (ε , , , μετ. Ζ. Σίδερης)

13 Jacob Jordaens, Η Καλυψώ γεμίζει με εφόδια το πλοίο του Οδυσσέα, 1630/5 Τέσσερεις μέρες πέρασαν και τα χε όλα τελέψει. / Την πέμπτη, απ το νησί η θεά τον αποχαιρετούσε. Τού δωσε ρούχα ευωδιαστά, τον έλουσε μονάχη, / του βαλε μέσα σ ένα ασκί μαύρο κρασί και σ άλλο μεγάλο του βαλε νερό και μέσα σε ταγάρι / θροφές κι όλο το γέμισε με πληθερά προσφάγια, κι ένα αεράκι απόλυσε γλυκόπνευτο και πρύμο. (ε , μετ. Ζ. Σίδερης)

14 Από την Ωγυγία στη Σχερία Σχερία Ωγυγία

15 Όμως τον είδε [τον Οδυσσέα] ανεβαίνοντας απ τους Αιθίοπες / ο μέγας Ποσειδών [ ] / σύναξε τα νέφη και, πιάνοντας την τρίαινα στα χέρια του, / συντάραξε τον πόντο, συννέφιασε θάλασσα και στεριά, /ξεσήκωσε όλες μαζί τις θύελλες και τους ανέμους όλους, / έγινε η μέρα νύχτα [ ] (ε , , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

16 Ο Οδυσσέας παλεύοντας με τα κύματα J. Flaxman, Η Λευκοθέα δίνει το κρήδεμνο στον Οδυσσέα Βγάλε από πάνω σου αυτά τα ρούχα, ξέχασε τη σχεδία σου Και χάρισέ τη στους ανέμους. Πάρε και τούτο το άφθαρτο μαγνάδι, ζώσε με αυτό το στέρνο σου, Και φόβος πια θανάτου δεν θα σ απειλήσει, Μήτε και τα άλλα πάθη. (ε , ) [ ] φτύνει από το στόμα του πικρή την άρμη [ ] Όμως και τη σχεδία του θυμάται, κι ας είχε πια αποκάμει. (ε 355, 357, μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης) Ρωμαϊκό ψηφιδωτό, Villa Romana del Casale, Piazza Amerina, Σικελία, ca 320 μ.χ.

17 John Flaxman, Η Ναυσικά παίζει μπάλα Κι όταν ευφράνθηκαν με το φαΐ η κόρη κι οι κοπέλες, πήραν να παίζουν την πετόσφαιρα, τον κεφαλοδεσμο πετώντας πέρα. Ανάμεσά τους, χέρια υψώνοντας λευκά, η Ναυσικά [ ] σπό τις άλλες κοπέλες ξεχωρίζει [ ] (ζ , 138, μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

18 [ ] από τα θάμνα του αναδύθηκε θείος ο Οδυσσέας, χώνει το στιβαρό του χέρι σε σύδεντρο πυκνό και σπάζει ένα κλαδί με φύλλα, τη γύμνια του να προστατψει στ αντρικά του μέρη. Και κίνησε σαν το περήφανο λιοντάρι που περιφέρεται στα όρη, το δέρνει ο άνεμος και το μουσκεύει η μπόρα [ ] παρόμοιος έμελλε κι ο Οδυσσέας να σμίξει με κόρες καλλιπλόκαμες, έτσι όπως ήτανε γυμνός [ ] Όμως τους φάνηκε φριχτός, απ την αλμύρα φαγωμένος. σκόρπισαν τότε πανικόβλητες, εδώ η μια η άλλη αλλού, γυρεύοντας πού να κρυφτούν στα υψώματα της όχθης. Μόνον του Αλκίνοου η θυγατέρα παραμένει ακίνητη. (ζ , , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης) Οδυσσέας και Ναυσικά, ανάμεσά τους η Αθηνά. Ερ. αμφορέας, π.χ.

19 [ ] τώρα, που σ αυτή την πόλη και τη χώρα καλωσόρισες, ρούχο δεν θα σου λείψει να ντυθείς μήτε και τίποτε άλλο, όλα όσα πρέπουν σε πολύπαθον ικέτη που προσπέφτει. (ζ , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης) Salvator Rosa, Οδυσσέας και Ναυσικά,

20 Pieter Pietersz Lastman, Οδυσσέας και Ναυσικά, 1619 William Paxton, Nausicaa, 1937 [ ] προστάζω να του δώσετε κάτι να φάει, να πιει και στο ποτάμι να τον λούσετε [ ] Δίπλα του απόθεσαν τα ρούχα, το πανωφόρι και χιτώνα, και σε μια λήκυθο χρυσή του δίνουν λάδι λιπαρό. [ ] (ζ , , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

21 Achille Benouville, Οδυσσέας και Ναυσικά, 1845 Michele Desubleo, Οδυσσέας και Ναυσικά Marc Charles Gabrie Gleyre, Οδυσσέας και Ναυσικά

22 John Flaxman, Η Ναυσικά οδηγεί Οδυσσέα στο παλάτι του πατέρα της τον Ξένε μου, σήκω πια, στο κάστρο μας να πορευτείς στο σπίτι / θα σε οδηγήσω εγώ του αντρόκαρδου πατέρα μου [ ] / όση ώρα θα περνούμε ξώμερα και καλλουργιές κι αμπέλια, / εσύ απ τις μούλες και την άμαξα πιο πίσω λίγο τρέχα / με βιάση, αντάμα με τις βάγιες μου. τη στράτα εγώ θα δείχνω. / Στην πολιτεία σαν όμως φτάσουμε, [ ] / Αυτών φοβούμαι τα πικρόλογα, ξοπίσω μη με πιάσει / Valentin Serov, Οδυσσέας και Ναυσικά, 1910 κανείς στο στόμα του. περήφανος μαθές εδώ είναι ο κόσμος. / Αν κάποιος μας ιδεί αχαμνότερος στο δρόμο, θα φωνάξει: / «Ο όμορφος ξένος κι αψηλόκορμος, στη Ναυσικά ξοπίσω / που πάει, ποιος να 'ναι; που τον πέτυχε; θαρρώ τον θέλει γι άντρα! / Από καράβι, εδώ που ξέπεσε, μπας και τον πήρε, κι είναι / αλαργοτάξιδος; τι γύρω μας δεν έχουμε γειτόνους, / Μπορεί να θερμοπαρακάλεσε στις προσευκές της κι ήρθε / ψηλά απ τα ουράνια ένας αθάνατος, για να την κάνει ταίρι. / Έτσι καλύτερα, αν κυνήγησε και βρήκε μοναχή της / άντρα απ αλλού! Που καταδέχεται μαθές εμάς τους ντόπιους / τους Φαίακες, κι ας τη θέλουν ταίρι τους πολλά αρχοντόπουλα μας!» / Αυτά θα πουν, κι εγώ απ τα λόγια τους πολλή ντροπή θα πάρω. (ζ Ν. Καζαντζάκης Ι.Θ. Κακριδής)

23 John Flaxman, Ο Δημόδοκος τραγουδά για την Τροία μπροστά στον Αλκίνοο και τον Οδυσσέα Και το θεϊκό τραγουδιστή Δημόδοκο ας καλέσουν, γιατί του χάρισε ο θεός του τραγουδιού τη χάρη, να μας λιγώνει όταν του πει να τραγουδά η καρδιά του. (θ 43-45, μετ. Ζ. Σίδερης) Και τραγουδούσε, οι Αχαιοί πώς έκαψαν τη χώρα / χυμώντας απ την κουφωτή ξυλένια αλογοκρύφτρα, / κι άλλοι απ αλλού πώς ρήμαξαν τ ορθοχτισμένο κάστρο. / Πώς ο Δυσσέας όρμησε με το θεϊκό Μενέλαο / σαν Άρης και πώς πάτησε του Διοκλή το σπίτι. / Κι εκεί με θάρρος μπαίνοντας μες στη φωτιά της μάχης, / πώς νίκησε με της θεάς Παλλάδας τη βοήθεια. / Ο ξακουστός τραγουδιστής αυτά τους τραγουδούσε. / Κι όλο ο Δυσσέας έλιωνε κι όλο δακρυολογούσε. (θ , μετ. Ζ. Σίδερης) Francesco Hayez, Ο Οδυσσέας στην αυλή του Αλκίνοου,

24 [ ] η Ναυσικά, με τα θεόσταλτά της κάλλη, στάθηκε πλάι στον παραστάτη της καλοδουλεμένης στέγης κι έμεινε εκεί να τον θαυμάζει, το βλέμμα προσηλώνοντας στον Οδυσσέα. (θ , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης) Frederic Leighton, Ναυσικά, c. 1870

25 Claude Lorrain, Αναχώρηση του Οδυσσέα από τη γη των Φαιάκων, 1646 «Γειa σου, χαρά σου ολοζωής, βασίλισσα, ώσπου να 'ρθουν / τα γερατειά κι ο θάνατος, που τους θνητούς προσμένουν / μισεύω τώρα, κι εύκουμαι να χαίρεσαι εδώ μέσα / τα τέκνα σου και το λαό και το γενναίο Αλκίνο.» / Είπε, και διάβηκε ο λαμπρός Δυσσέας το κατώφλι, / και κήρυκα ο αντρόκαρδος ο Αλκίνος στέλνει εμπρός του, / να τόνε φέρη στο γιαλό προς το γοργό καράβι / κι η Αρήτη δούλες του 'βαλε να τονε συνοδόψουν. (ν 59-66, μετ. Α. Εφταλιώτης)

26 Από τη Σχερία στην Ιθάκη Σχερία Ιθάκη

27 Claude Lorrain, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, 1644 [ ] Και στη στεριά πηδώντας [οι Φαίακες] / πήρανε πρώτα απ το βαθύ καράβι το Δυσσέα / μες το σεντόνι σηκωτά και τη λευκή αντρομίδα / κι όπως βαθιά κοιμότανε τον ξάπλωσαν στην άμμο, / κι ύστερα πήγαν κι έφεραν τα δώρα των Φαιάκων / όσα τους φώτισε η θεά Παλλάδα να τα δώσουν. (ν , μετ. Ζ. Σίδερης)

11η ENOTHTA: ζ (περίληψη) ζ 139-259/<110-210> (ανάλυση)

11η ENOTHTA: ζ (περίληψη) ζ 139-259/<110-210> (ανάλυση) 11η ENOTHTA: ζ (περίληψη) ζ 139-259/ (ανάλυση) A.1. Στην πορεία προς τον νόστο ο Oδυσσέας βγαίνει ναυαγός στη Σχερία, όπου δέχεται πολύπλευρη φιλοξενία, εξιστορεί τις περιπέτειές του και με τη

Διαβάστε περισσότερα

Apollonio, Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, 1435

Apollonio, Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, 1435 Νόστος, ε-ν 209 Apollonio, Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, 1435 1. Κίκονες 2. Λωτοφάγοι 3. Κύκλωπες 4. Αιολία 5. Λαιστρυγόνες 6. Κίρκη 7. Άδης 8. Σειρήνες 9. Σκύλλα 10. Θρινακία 11. Χάρυβδη 12. Ωγυγία 13.

Διαβάστε περισσότερα

Όμηρος. Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653

Όμηρος. Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653 ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Όμηρος Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653 Αρχίλαος της Πρήνης, Η Αποθέωση του Ομήρου, 3ος αι. π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ. 472 π.χ. (το αρχαιότερο έργο του Αισχύλου που έχει σωθεί)

Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ. 472 π.χ. (το αρχαιότερο έργο του Αισχύλου που έχει σωθεί) Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ 472 π.χ. (το αρχαιότερο έργο του Αισχύλου που έχει σωθεί) ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ (Γέροντες άρχοντες της Περσίας) (Βασίλισσα, γυναίκα του Δαρείου, μητέρα του Ξέρξη) ΦΑΝΤΑΣΜΑ του ΔΑΡΕΙΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ραψωδία α 1-425- μια διδακτική προσέγγιση

Ραψωδία α 1-425- μια διδακτική προσέγγιση Ραψωδία α 1-425- μια διδακτική προσέγγιση Διδακτικός χρόνος: 5 περίοδοι Οργάνωση τάξης: Μέθοδος: Μέσα: Αξιολόγηση: ενιαία, σε ομάδες διαλογική, διερευνητική, συνεργατική σχολικό εγχειρίδιο, φύλλα εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Ιλιάδα. Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή. Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ομήρου Ιλιάδα. Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή. Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ομήρου Ιλιάδα Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παραδίνουμε σήμερα στα χέρια των Ελλήνων μεταφρασμένη την Ιλιάδα του Ομήρου, το πιο παλιό ελληνικό ποιητικό κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς

Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς 2012-2013 Ευριπίδη Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς μετάφραση Κώστας Βάρναλης Θεατρικό Εργαστήρι 8 ου ΓΕΛ, κείμενο διδασκαλίας ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο θαλασσόθεος είμαι Ποσειδώνας ήρθα απ τα βάθη τ αλμυρά του Αιγαίου, όπου

Διαβάστε περισσότερα

«Οι βασιλοπούλες που έλιωναν τα σαντάλια τους»

«Οι βασιλοπούλες που έλιωναν τα σαντάλια τους» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #21 «Οι βασιλοπούλες που έλιωναν τα σαντάλια τους» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #21 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Το Έπος του Gilgamesh

Το Έπος του Gilgamesh Το Έπος του Gilgamesh Το Έπος του Γκιλγκαμές είναι ένα επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο. Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ Κατάθεση ψυχής ΚΕΡΚΥΡΑ 2010 !} αφιερωμένο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του!} !} εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά και τα εγγόνια μου!} ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Βρήκα κι έσπειρα την ποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟ ΙΤΗ. Απόδοση Ι. Κακριδής

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟ ΙΤΗ. Απόδοση Ι. Κακριδής ΣΑΠΦΩ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟ ΙΤΗ Απόδοση Ι. Κακριδής Σε στολισµένο θρόνο εσύ που κάθεσαι και πλέκεις δόλους, Αφροδίτη αθάνατη, µη βασανίζεις την ψυχή µου, έσποινα, µε έγνοιες και βάσανα µόν έλα εδώ, όπως ήρθες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με πολύ χαρά βλέπω την εκτύπωση της εργασίας μου αυτής, που ήταν για μένα μια θαυμάσια ενασχόληση αρκετού χρόνου παράθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Δουλικό Πόνθια Μπερνάρντα Άλμπα Προυτέντια Κορίτσι Αγγούστιας Αμέλεια Αντέλα Μαρτύριο Μαγκνταλένα Μαρία Χοσέφα

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Οδύσσεια Α γυμνασίου

Ομήρου Οδύσσεια Α γυμνασίου Ομήρου Οδύσσεια Α γυμνασίου Αθανασοπούλου Σοφία Αθήνα 2012 Επική ποίηση Εισαγωγή Ομηρικά έπη Τι ονομάζουμε έπος: Το αρχαίο ελληνικό ποίημα ένδοξο παρελθόν αφηγείται ιστορίες από το Θέμα: πολεμικά κατορθώματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώ στους γονείς να προτείνουν στα παιδιά τους να το διαβάσουν, θα τους καλλιεργήσει τη δημιουργική φαντασία

Συνιστώ στους γονείς να προτείνουν στα παιδιά τους να το διαβάσουν, θα τους καλλιεργήσει τη δημιουργική φαντασία Συνιστώ στους γονείς να προτείνουν στα παιδιά τους να το διαβάσουν, θα τους καλλιεργήσει τη δημιουργική φαντασία Στο έργο του Λουκιανού θα διαπιστώσετε απίστευτες ομοιότητες με σημερινά έργα, και μάλιστα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» Ο Δαίδαλος βαρέθηκε να είναι στην Κρήτη ο μόνος δρόμος διαφυγής ήταν η θάλασσα τότε σκέφτηκε έναν άλλον τρόπο διαφυγής και του ήρθε μια ιδέα να μαζέψει φτερά πουλιών, να τα κολλήσει με κερί και να βάλει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Για σένα πάλι, έχω άλλη συµβουλή, φρόνιµη αν σ αυτή υπακούσεις καράβι σήκωσε, το πιο γερό, µ είκοσι κωπηλάτες, και πήγαινε να µάθεις νέα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #7. «Κόρη του Ήλιου» (Χουδέτσι Ηρακλείου - Κρήτη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού. ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #7. «Κόρη του Ήλιου» (Χουδέτσι Ηρακλείου - Κρήτη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού. ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #7 «Κόρη του Ήλιου» (Χουδέτσι Ηρακλείου - Κρήτη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #7 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 «Θέματα Μυθολογίας Στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΒΙΔΙΟΣ. Αποσπάσματα. Έρωτες. Βιβλίο 1 Ελεγεία 6

ΟΒΙΔΙΟΣ. Αποσπάσματα. Έρωτες. Βιβλίο 1 Ελεγεία 6 ΟΒΙΔΙΟΣ Αποσπάσματα Έρωτες Βιβλίο 1 Ελεγεία 6 Θυρωρέ που με βαριές σ έδεσαν αλυσίδες -πόσο απάνθρωπο!- την πεισματάρα πόρτα σήκω να ανοίξεις. Δεν σου ζητώ πολλά: μια χαραμάδα μοναχά, από την πόρτα τη μισάνοιχτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ 411 π.χ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΑΓΑΘΩΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ του ΑΓΑΘΩΝΑ ΚΗΡΥΚΑΙΝΑ ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΞΟΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Στην γυναικεία γιορτή της Αθήνας, τα Θεσµοφόρια,

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα Νικηφόρου Βρεττάκου Τα ποιήματα 1 2 ΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΧΕΡΙΑ 3 ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 31 Μαρτίου 1958 Νιώθω παράξενα σήμερα. Κάπως Έτσι περίπου: Όπως όταν ανοίγει ένα παράθυρο στον ήλιο κανείς, νιώθω σα ν άνοιξα μια

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Κυριακίδου -2-

Σοφία Κυριακίδου -2- Σοφία Κυριακίδου -2- Αντί Προλόγου Λίγα λόγια για τη ζωή της πολυαγαπημένης μου συζύγου Σοφίας Κυριακίδου. Ήταν κάτοικος Αλεξανδρούπολης και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της το 1950. Το 1954

Διαβάστε περισσότερα

ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ. Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ. Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Πηγές κειμένων: http://www.theogonia.gr/cosmogonia/isiodos.htm http://www.hellenicpantheon.gr/filosofia.htm

Διαβάστε περισσότερα

Μην ξυπνάτε αυτούς που ονειρεύονται

Μην ξυπνάτε αυτούς που ονειρεύονται Μην ξυπνάτε αυτούς που ονειρεύονται Μην ξυπνάτε αυτούς που ονειρεύονται αφήστε τους ν αυγάζουν στο σκοτάδι, ξυπνήστε αυτούς τους ξεχασμένους που απλά κοιμούνται που σαν ξυπνήσουν το πρωί τον πηγαιμό, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΟΙ Α ΕΡΦΟΦΑ ΕΣ. «Ήθελε, λέει, νάναι ελεύθερος. Σκοτώστε τον»

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΟΙ Α ΕΡΦΟΦΑ ΕΣ. «Ήθελε, λέει, νάναι ελεύθερος. Σκοτώστε τον» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΟΙ Α ΕΡΦΟΦΑ ΕΣ «Ήθελε, λέει, νάναι ελεύθερος. Σκοτώστε τον» Ι O ήλιος είχε δύσει στον Καστέλο, είχε πληµµυρίσει τις στέγες, ξεχείλιζε τώρα και χύνονταν στα λοξά, όλο ανήφορο και κατήφορο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ

ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ Φίλε, του φθινοπώρου ήρθεν η Ώρα στην πόρτα μου έξω. Κίτρινο φορεί στεφάνι από μυρτιά. Στα νικηφόρα χέρια της μια κιθάρα θλιβερή, Κιθάρα παλαιϊκή που κλει πληθώρα μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971)

Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971) Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971) 1 2 Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Απ το πρωί κοιτάζω προς τ απάνω ένα πουλί καλύτερο απ το πρωί χαίρομαι ένα φίδι τυλιγμένο στο λαιμό μου Σπασμένα φλυτζάνια στα χαλιά πορφυρά λουλούδια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21 ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ Α Ρ Κ Α Δ Ι Α 1 Στα βουνά και στα δάση, σμιλεύεται η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Στις πλατείες, αναπαύεται. Χρήστος Δ. Στρατηγόπουλος

Διαβάστε περισσότερα