ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ. Χάραξη. Σχολή Προπονητών Πηγάδια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ. Χάραξη. Σχολή Προπονητών 2014 3-5 Πηγάδια"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Χάραξη Σχολή Προπονητών Πηγάδια

2 Τύποι πορτών Σταθερές πόρτες Αρθρωτές πόρτες (διάφοροι τύποι) Κοντές πόρτες Φούντες Διάφορα υλικά για την διαμόρφωση ειδικών στίβων για παιδιά - αρχάριους

3 Εξοπλισμός του προπονητή Τρυπάνι (δράπανο) Αρίδα (σωστή επιλογή για την διευκόλυνση του προπονητή σε δύσκολες συνθήκες χιονιού) Ειδικό κλειδί Ειδική μετροταινία

4 Τύποι χάραξης Τεχνική κατάβαση Γιγαντιαία τεχνική κατάβαση Σούπερ γιγαντιαία τεχνική κατάβαση Ελεύθερη κατάβαση Παράλληλο Διάφορες ασκήσεις Στίβος αρχαρίων παιδιών

5 Σκοπός της χάραξης Υποχρεώνουμε τους αθλητές να στρίψουν σε καθορισμένα σημεία χρησιμοποιώντας ορθολογικές εναλλαγές στροφών δεξιά αριστερά τηρώντας τους κανονισμούς FIS ΕΟΧ (με εξαίρεση της χαράξεις που αφορούν ασκησιολόγια)

6 Στόχος της χάραξης στην προπόνηση Βελτίωση της τεχνικής των αθλητών με τελικό στόχο την όσο το δυνατόν αύξηση της ταχύτητας τους Επιλογή όλων των τύπων πιστών (πλατό απότομο σε συνδυασμό και με εναλλαγές αυτών)

7 Στόχος της χάραξης στον αγώνα Η ανάδειξη του ποιο γρήγορου αθλητή του συγκεκριμένου αγώνα

8 Τι πρέπει να προσέχει ο χαράκτης Σωστή επιλογή εξοπλισμού (π.χ. σταθερές ή αρθρωτές πόρτες) Καιρικές συνθήκες Σωστό πάτημα πίστας Ποιότητα χιονιού Εναλλαγές πίστας Ασφάλεια (προπόνηση - αγώνας)

9 Τι πρέπει να γνωρίζει ο χαράκτης Είδος χάραξης που θα χαράξει (SL GS κ.α.) Κανονισμούς σχετικούς με την χάραξη Κατηγορία αθλητών (π.χ. ΑΓΕΝ Π2Κ2) Επίπεδο αθλητών Μορφολογία πίστας Χρήση τεχνολογίας όταν χρειάζεται Ευελιξία κατά την χάραξη

10 Σημαντικά σημεία για την Τεχνική Κατάβαση (Slalom) Οριζόντια Πόρτα (Ανοιχτή Πόρτα) 1.80 μ. 4 6 μ. Μέγιστο: 13 μ. / Παιδικές κατηγορίες 12 μ. Ιδανικό (9 +/- 2 μ.) Κάθετη Πόρτα (Τυφλή Πόρτα) Συμβουλή: Σλάλομ ΠΚ μέγιστο 10 μ.

11 Συνδυασμός τριπλής Κάθετης ( αλλαγή ρυθμού, καμία αλλαγή άξονα) Σημαντικά σημεία για την Τεχνική Κατάβαση (Slalom) Α. Β. 4 6 μ. Κάθετη Συνδυασμοί 0.75 μ. ελάχιστο 1 μ. μέγιστο 4 6 μ. Φουρκέτα ή Συνδυασμός διπλής Κάθετης και συνδυασμός τετραπλής Κάθετης (αλλαγή άξονα, αλλαγή ρυθμού) 4 6 μ μ. ελάχιστο 1 μ. μέγιστο 0.75 μ. ελάχιστο 1 μ. μέγιστο 4 6 μ. 4 6 μ. Α. Κάθετη τριπλή Β. Κάθετη διπλή (Φουρκέτα)

12 Μπανάνα ή στροφή καθυστέρησης Α: Οριζόντια Πόρτα (ανοιχτή Πόρτα) Β: Πόρτα καθυστέρησης (στροφή καθυστέρησης) D: Πόρτα στροφής (σημείο στροφής) Κατηγορία ΠΚ max 15 m

13 Α: Οριζόντια Πόρτα (ανοιχτή Πόρτα) C: Κάθετη Πόρτα (τυφλή Πόρτα) D: Πόρτα στροφής (σημείο στροφής) Κάθετη Πόρτα

14 Εικόνα μιας τεχνικής κατάβασης

15 Slalom Μονό Κοντάρι (Άρθρο 804 FIS, Νέο ΚΑΧ/ΕΟΧ) Η τεχνική κατάβαση με μονό κοντάρι δεν περιέχει εξωτερικό κοντάρι εκτός από την πρώτη και την τελευταία πόρτα και τους διάφορους συνδυασμούς πορτών (διπλών, τριπλών έως τετραπλών κάθετων και των πορτών στροφής καθυστέρησης). Όπου δεν υπάρχει εξωτερικό κοντάρι, τα δύο πόδια και οι δύο μύτες των σκι πρέπει να περάσουν το κοντάρι στροφής από την ίδια πλευρά την λογική γραμμή του σλάλομ διασταυρώνοντας την νοητή γραμμή από κοντάρι σε κοντάρι. Αν ο αθλητής χάσει ένα σκι χωρίς να κάνει κάποιο ακυρωτικό σφάλμα (π.χ. καβαλώντας ένα κοντάρι), τότε και η μύτη του παραμένοντος σκι και τα δύο πόδια του αθλητή πρέπει να καλύψουν και τις δύο απαιτήσεις. Αν ο αθλητής δεν διασταυρώσει κανονικά τη νοητή γραμμή από κοντάρι στροφής σε κοντάρι στροφής και δεν ακολουθήσει την λογική γραμμή του σλάλομ, τότε οφείλει να επιστρέψει κάνοντας έναν ολόκληρο κύκλο γύρω από το εν λόγο κοντάρι. Όλοι οι αγώνες (ΤΚ) στις κατηγορίες ΑΓΕΝ, Π2Κ2 & Π1Κ1 θα διεξαχθούν με μονό κοντάρι (Single Pole).

16 Slalom Μονό Κοντάρι (Άρθρο 804 FIS) Πρώτη πόρτα Λογική γραμμή Στροφή καθυστέρησης Συνδυασμός κάθετων Τελευταία πόρτα

17 Κανονισμοί Ε.Ο.Χ. ΚΑΤΑΒΑΣΗ (Τ.Κ.) ΤΕΧΝΙΚΗ Υψομετρική διαφορά: Α-Ε: μ., Γ-Ν: μ. Π1-Κ1: μέγιστο 120 μ. Π2-Κ2: μέγιστο 160 μ. Μία πόρτα 2 κονταριών πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος 4 μ. και μέγιστο 6 μ. Η απόσταση μεταξύ σημείων στροφών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 6 μ. και μεγαλύτερη από 13 μ. Εξαίρεση για τους αγώνες Παίδων: Π2-Κ2 όχι μικρότερη των 7 μ. και μεγαλύτερη των 11 μ. Π1-Κ1 όχι μικρότερη των 7 μ. και μεγαλύτερη των 11 μ. (Προτείνεται η χρήση μετροταινίας κατά την χάραξη, όσο έμπειρος και αν είναι ο χαράκτης).

18 Κανονισμοί Ε.Ο.Χ. ΚΑΤΑΒΑΣΗ (Τ.Κ.) ΤΕΧΝΙΚΗ Οι πόρτες κάθετων συνδυασμών πρέπει να τοποθετούνται ευθυγραμμισμένες. Η απόσταση μεταξύ πόρτων συνδυασμών δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 0.75 μ. και μεγαλύτερη του 1 μ. Οι πόρτες στροφής καθυστέρησης (delayed turns) στην κατηγορία ΑΓΕΝ πρέπει να έχουν ελάχιστη απόσταση 12 μ. και μέγιστη 18μ., ενώ στις κατηγορίες Π1-Κ1 και Π2-Κ2 μέγιστη απόσταση 15 μ. Ο αριθμός των σημείων στροφής στην κατηγορία ΑΓΕΝ είναι στρογγυλοποιημένος με όριο στο 0.5, το 30% της Υ.Δ. (-)3 σημεία στροφής έως 35% της Υ.Δ. (+)3 σημεία στροφής. Στις κατηγορίες Π1-Κ1 και Π2-Κ2 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 32% - 38% (+-3) σημεία στροφής (π.χ. στα 145μ. Υ.Δ. στην κατηγορία ΑΓΕΝ τα σημεία στροφής θα είναι από 45 έως 54, ενώ για τις κατηγορίες Π1-Κ1 και Π2-Κ2 από 43 έως 58).

19 Κανονισμοί Ε.Ο.Χ. ΚΑΤΑΒΑΣΗ (Τ.Κ.) ΤΕΧΝΙΚΗ Μία χάραξη Τεχνικής Κατάβασης (ΤΚ) στην κατηγορία ΑΓΕΝ πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 συνδυασμούς διπλών κάθετων (Hairpin), από 1 έως 3 συνδυασμούς τριπλών έως τετραπλών κάθετων και 1 έως 3 συνδυασμούς πόρτων στροφής καθυστέρησης. Στην κατηγορία Π2-Κ2 δεν πρέπει να έχει περισσότερους από 3 συνδυασμούς διπλών κάθετων (Hairpin), από 2 συνδυασμούς τριπλών ή τετραπλών κάθετων και 1 έως 2 συνδυασμούς πόρτων στροφής καθυστέρησης. Στην κατηγορία Π1-Κ1 δεν να έχει περισσότερους από 2 συνδυασμούς διπλών κάθετων (Hairpin), από 1 συνδυασμό τριπλών κάθετων και 1 έως 2 συνδυασμούς πόρτων στροφής καθυστέρησης.

20 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom) Οριζόντια Πόρτα (Ανοιχτή Πόρτα) Πλάτος πόρτας 4 8 μ. Κάθετη Πόρτα (Τυφλή Πόρτα) Ελάχιστη απόσταση από σημείο στροφής σε σημείο στροφής 10 μ. Για την κατηγορία ΠΚ η απόσταση αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 27 μ. Απόσταση περίπου μ. (ενδεικτικά)

21 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom) Ιδανικό: σημείο στροφής = πόρτα αρθρωτή ή και οι δύο πόρτες αρθρωτές Σημαίες: περίπου 0.75 μ. πλάτος, 0.50 μ. ύψος περίπου 1 μ. από το χιόνι

22 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom) Κάθετη Πόρτα ( τραβηγμένη προς τα κάτω ) Γραμμή Πτώσης?

23 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom)?? Στιγμή επιλογής απόφασης Κάθετη Πόρτα ( τραβηγμένη διαγώνια )

24 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom)?? Στιγμή επιλογής απόφασης 1 Κάθετη Πόρτα ( τραβηγμένη διαγώνια ) Στιγμή επιλογής απόφασης 2?

25 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom)

26 Σημαντικά σημεία για την Γ.Τ.Κ. (Giant Slalom) Κάθετη Πόρτα (Τραβέρσα ή Μπανάνα) Γραμμή Πτώσης

27 Giant Slalom FIS) Μονή Σημαία (Άρθρο 904 Στην γιγαντιαία τεχνική κατάβαση με μονή σημαία δεν υπάρχει εξωτερική σημαία εκτός από την πρώτη και την τελευταία πόρτα και τους συνδυασμούς των πόρτων στροφής καθυστέρησης. Όπου δεν υπάρχει εξωτερική σημαία, τα δύο πόδια και οι δύο μύτες των σκι πρέπει να περάσουν το κοντάρι στροφής της σημαίας από την ίδια πλευρά, ακολουθώντας την λογική γραμμή του σλάλομ διασταυρώνοντας την νοητή γραμμή από κοντάρι στροφής σε κοντάρι στροφής. Αν ο αθλητής χάσει ένα σκι χωρίς να κάνει κάποιο ακυρωτικό σφάλμα (π.χ. καβαλώντας ένα κοντάρι), τότε και η μύτη του παραμένοντος σκι και τα δύο πόδια του αθλητή πρέπει να καλύπτουν και τις δύο απαιτήσεις. Όπου υπάρχει εξωτερική σημαία, ισχύει το άρθρο Όλοι οι κανόνες που έχουν να κάνουν με το πλάτος της διαδρομής ισχύουν σαν να υπήρχε εξωτερική σημαία. Όλοι οι αγώνες (ΓΤΚ) στις κατηγορίες ΑΓΕΝ, Π2Κ2 & Π1Κ1 θα διεξαχθούν με μονή σημαία (Single Gate).

28 Κανονισμοί Ε.Ο.Χ. ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ (Γ.Τ.Κ.) Υψομετρική διαφορά: Α-Ε: μ., Γ-Ν: μ. Π-Κ: μέγιστο 250 μ. Για όλες τις κατηγορίες δύο διαδρομές, εκτός από την κατηγορία Π1-Κ1 που είναι μία διαδρομή στα κύπελλα και δύο διαδρομές στους Π.Α.Χ. Μία πόρτα 2 κονταριών πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος 4 μ. και μέγιστο 8 μ. Η απόσταση μεταξύ σημείων στροφών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 μ. Για τους αγώνες Παίδων, η απόσταση αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 27 μ. Ο αριθμός των σημείων στροφής στην κατηγορία ΑΓΕΝ είναι στρογγυλοποιημένος με όριο στο 0.5, το 11% της Υ.Δ. σημεία στροφής έως 15% της Υ.Δ. σημεία στροφής. Στις κατηγορίες Π1-Κ1 και Π2-Κ2 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 13% - 17% σημεία στροφής (π.χ. στα 250 μ. Υ.Δ. στην κατηγορία ΑΓΕΝ τα σημεία από 27 έως 38, και από 32 έως 43 για Π1-Κ1 ή Π2-Κ2). (Προτείνεται η χρήση λέιζερ κατά την χάραξη, όσο έμπειρος και αν είναι ο χαράκτης).

29 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

30 Ασφάλεια ΌΧΙ Έτσι

31 Ασφάλεια έτσι Άλλα

32 Βασικά χαρακτηριστικά Ρυθμού

33 Διάφοροι συμμετρική το ίδιο παραμένοντες Ρυθμοί

34 Από συμμετρικό σε ασύμμετρο Ρυθμό

35 Διάφοροι Ρυθμοί ( ίδιοι, με εναλλαγές )

36 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

37 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

38 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

39 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

40 Ασφάλεια ΟΧΙ??? Έτσι

41 Ασφάλεια ΟΧΙ??? Έτσι

42 Ασφάλεια σωστά Έτσι

43 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

44 Ασφάλεια ΟΧΙ. Έτσι

45 Ασφάλεια έτσι. Αλλά

46 Ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε πολύ διασκέδαση κατά την διάρκεια των χαράξεων