ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΑΛΥΚΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΑΛΥΚΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ"

Transcript

1 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΑΛΥΚΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Κύριος του έργου: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος/ Τμήμα Περιβάλλοντος Επιβλέποντες έργου: Κώστας Χατζηπαναγιώτου (Διευθυντής), Άννα Σαββίδου (Αρμόδια χειρίστρια) Εκπόνηση μελέτης: Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Συντονιστής και Επιστημονικά υπεύθυνος έργου: Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος

2 Παναγιώτης Δημόπουλος Όνομα Ειδικότητα Αντικείμενο Βιολόγος, PhD Ευάγγελος Παππάς Βιολόγος, MSc Νίκος Κατσιμάνης Γεώργιος Κεχαγιάς Περιβαλλοντολόγος, MSc Υδροβιολόγος, PhD Βασικός Εμπειρογνώμονας 1 (Υπεύθυνος Αναδόχου) & Βασικός Εμπειρογνώμονας 2 Ειδικός σε θέματα Χλωρίδας & Οικοτόπων) Αναπληρωτής Βασικός Εμπειρογνώμονας 1 (Αναπληρωτής Υπεύθυνος Αναδόχου) Βασικός Εμπειρογνώμονας 3 (Ειδικός σε θέματα πτηνοπανίδας) & Βασικός Εμπειρογνώμονας 6 (Εδικός σε θέματα πανίδας) Βασικός Εμπειρογνώμονας 4 (Υδροβιολόγος) Ομάδα εκπόνησης μελέτης ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΑΛΥΚΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ιωάννης Κόκκορης Ελένη Φούη Εύη Αλεξανδροπούλου Δασολόγος, PhD Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντολόγος Βασικός Εμπειρογνώμονας 5 (Ειδικός σε θέματα χαρτογράφησης) Μέλος ομάδας μελέτης (Ειδικός σε θέματα χειρόπτερων) Μέλος ομάδας μελέτης (Αξιολόγηση στοιχείων ανθρωπογενούς & φυσικού περιβάλλοντος, συμμετοχή στις προτάσεις διαχειριστικών μέτρων) Τριανταφυλλιά Ζαχαράκη Περιβαλλοντολόγος, MSc Μέλος ομάδας μελέτης (Αξιολόγηση στοιχείων ανθρωπογενούς & φυσικού περιβάλλοντος, συμμετοχή στις προτάσεις διαχειριστικών μέτρων) Νικόλας Παναγιώτου Περιβαλλοντολόγος, MSc Μέλος ομάδας μελέτης (Υποστήριξη στη χαρτογραφική αποτύπωση)

3 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Θεσμικό καθεστώς προστασίας I) Περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΕΖΔ/ΖΕΠ) (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) με κωδικό CY Αλυκές Λάρνακας II) Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, κριτήρια BirdLife International) III) Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ (τροποποίηση της 79/409), Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας Ramsar IV) Περιοχή Ειδικής Προστασίας με βάση τη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

4 Χάρτης αποτύπωσης τύπων οικοτόπων και χλωρίδας Τύποι οικοτόπων: 14 από τους οποίους οι 11 είναι τύποι οικοτόπων Κοινοτικής Σημασίας / Παράρτημα Ι Οδηγίας 92/43/ΕΕ οι 2 είναι τύποι οικοτόπων προτεραιότητας για διατήρηση/διαχείριση και οι 3 είναι οικότοποι Κυπριακού Ενδιαφέροντος

5 Αξιολόγηση των Τύπων Οικοτόπων

6 Αξιολόγηση των Τύπων Οικοτόπων τρία παραδείγματα χωρικής αποτύπωσης Χάρτες απεικόνισης της Κατάστασης (βαθμού) Διατήρησης σε Τοπικό Επίπεδο των τύπων οικοτόπων 1310, 1410 και 1420 με τη χρήση του ευρωπαϊκού πλέγματος αναφοράς (ΕΕΑ Reference Grid) 1x1 km

7 Σημαντικά είδη χλωρίδας στην περιοχή Αλυκών Λάρνακας Ophrys kotschyi (VU): είδος του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43, σε μια θέση Ν, ΝΔ της Αλυκής Λάρνακας σε περιοχή φυτεύσεων - καλλιεργειών. Βρίσκεται σε Ευνοϊκή Κατάσταση Διατήρησης (FV). Carchys scabra (ΕΝ): Α, ΝΑ της Αλυκής της Λάρνακας, πλησίον της κεντρικής οδού και σε μια, σχεδόν παράκτια, θέση στα ανατολικά της περιοχής μελέτης. Crypsis factorovskyi (VU): αρκετές θέσεις στην περιοχή «Καμάρες». Θεωρείται ότι απειλείται άμεσα, διότι οι θέσεις των καταγραφών δέχονται τις πιέσεις των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή.

8 Σημαντικά είδη χλωρίδας στην περιοχή Αλυκών Λάρνακας Erodium crassifolium (VU): περιοχή Ν του αεροδρομίου της Λάρνακας, κινδυνεύει από την πιθανή επέκταση των καλλιεργειών και την καταστροφή του βιοτόπου του από την διέλευση οχημάτων. Filago mareotica (VU): θέσεις πλησίον του βιοτόπου της Acacia saligna. Αναμένεται να κινδυνεύσει από τις δράσεις απομάκρυνσής της. Στο Ν, ΝΔ όριο της αλυκής της Λάρνακας, κινδυνεύει από την άμεση γειτνίαση με καλλιεργούμενες εκτάσεις. Galium divaricatum (VU): θέσεις Ν, ΝΔ της περιοχής μελέτης (δυτικά του οικισμού Μενεού), εντός ευρύτερα καλλιεργούμενης έκτασης. Κίνδυνος από πιθανή εντατικοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Χρειάζεται διαχρονική παρακολούθηση.

9 Σημαντικά είδη χλωρίδας στην περιοχή Αλυκών Λάρνακας Limonium mucronulatum (CR): ΝΑ της περιοχής μελέτης, κοντά σε ισοπεδωμένη έκταση και στα Α της χωμάτινης οδού που οδηγεί προς το Δ όριο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Απειλείται στις θέσεις εμφάνισης των υπο-πληθυσμών του. Suaeda aegyptiaca (EN): ο μεγαλύτερος υπο-πληθυσμός του είδους απαντάται στις Αλυκές Λάρνακας. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση για τη διασφάλιση των υδρολογικών συνθηκών και των συνθηκών αλατότητας, που είναι κρίσιμες για τη διατήρηση του βιοτόπου του.

10 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Πανίδα Η κυπριακή πανίδα περιλαμβάνει 22 είδη ερπετών (8 είδη φιδιών, 11 είδη σαυρών, 3 είδη χελωνών) και 3 είδη αμφιβίων. Στην περιοχή ενδιαφέροντος (ΕΖΔ CY ), και σύμφωνα με το τυποποιημένο έντυπο δεδομένων, απαντώνται 9 σημαντικά είδη ερπετών και 3 είδη αμφίβιων («Άλλα σημαντικά είδη»), δηλ. δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (ως είδη για τα οποία έχει χαρακτηριστεί η ΕΖΔ), αλλά περιλαμβάνονται είτε στο Παράρτημα IV της ίδιας Οδηγίας, ή σε άλλες διεθνείς συμβάσεις. Όσον αφορά τα θηλαστικά, δεν έχουν καταγραφεί είδη στους πίνακες των Τυποποιημένων Εντύπων Δεδομένων, ενώ σε ότι αφορά τα ασπόνδυλα απαντάται 1 σημαντικό είδος.

11 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Αξιολόγηση Πανίδας Στην περιοχή ενδιαφέροντος δεν εντοπίζονται είδη (αμφίβια ή ερπετά) χαρακτηρισμού/ καθορισμού της ΕΖΔ, δηλ. είδη του Παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με αξιόλογο πληθυσμό. Απαντώνται είδη που περιλαμβάνονται είτε στο Παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (δηλ. είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία), είτε στο Παράρτημα V (είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος των οποίων η απόσπαση από το φυσικό τους περιβάλλον και η εκμετάλλευσή τους είναι δυνατό να ρυθμίζονται με διαχειριστικά μέτρα) ή/ και στη Σύμβαση της Βέρνης (Παραρτήματα II και III), ή/ και παρουσιάζουν κάποιο άλλο ενδιαφέρον (πχ. ενδημικά είδη και υποείδη που εξαπλώνονται μόνο στην Κύπρο από τα Κ-Μ). Προέκυψε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος με υψηλή σημαντικότητα για τον τόπο ή κάποιο είδος που να υφίσταται σοβαρές πιέσεις/ απειλές εντός αυτού, έτσι ώστε να απαιτούνται διαχειριστικές δράσεις προτεραιότητας για την στήριξη της κατάστασης διατήρησης των πληθυσμών.

12 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Ο υγρότοπος των αλυκών της Λάρνακας βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κύπρου και στην παράκτια ζώνη της επαρχίας Λάρνακας. Οριοθετείται από την πόλη της Λάρνακας στο βόρειο τμήμα του, νότια και ανατολικά χωρίζεται με μια λωρίδα άμμου από τη θάλασσα, ενώ δυτικά γειτνιάζει με γεωργικές εκτάσεις και με τις κοινότητες της Δρομολαξιάς και του Μενεού.

13 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Υδρολογία Η περιοχή των Αλυκών είναι ένα σύμπλεγμα βιοτόπων και αποτελείται από τέσσερις κύριες λίμνες, την Αλυκή (ή Μεγάλη Λίμνη), τη λίμνη του Αεροδρομίου (ή Μικρή Λίμνη), την Ορφανή και τον Σορό, ενώ παραλιακά στα ανατολικά της Ορφανής υπάρχει και η λίμνη Σπύρος. Οι λίμνες βρίσκονται σε ένα άξονα μήκους περίπου 7,5 km με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και διαχωρίζονται με αναχώματα από φυσικές αποθέσεις άμμου μαζί με όστρακα και χαλίκια, καθώς και με τεχνητά αναχώματα. Όλες οι λίμνες βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η Αλυκή είναι η μεγαλύτερη λίμνη του συμπλέγματος, με εμβαδό 449 ha και περίμετρο 11,5 km. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα αποκομμένη από τη θάλασσα και από τις άλλες λίμνες με λωρίδες γης ή τεχνητά αναχώματα. Το βορειότερο άκρο της εισχωρεί μέσα στην πόλη της Λάρνακας και το νοτιότερο φτάνει στο παλιό αεροδρόμιο. Η Αλυκή είναι η πιο χαμηλή λίμνη του συμπλέγματος με χαμηλότερο τοπογραφικό σημείο -2,16 m από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ στο κέντρο βρίσκεται στα -0,9 m από το επίπεδο της θάλασσας (Χατζηστεφάνου 1989, Χατζηχριστοφόρου 2008).

14 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Υδρολογία Στις Αλυκές Λάρνακας λόγω της πλήρους απομόνωσης από τη θάλασσα παρατηρείται: Α) περιοδική πλήρωσή τους με νερό μόνο κατά την χειμερινή και εαρινή περίοδο και Β) διατήρηση της στάθμης σε χαμηλά επίπεδα. Οι Αλυκές Λάρνακας έχουν δύο πηγές από τις οποίες εξαρτάται το υδατικό τους ισοζύγιο: Ι) από τις βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, οι οποίες είναι και η μοναδική σημαντική πηγή εισρεόντων υδάτων. Έτσι τη θερινή περίοδο που τα κατακρημνίσματα είναι αμελητέα και το ποσοστό εξάτμισης πολύ υψηλό, το υδατικό ισοζύγιο καθίσταται αρνητικό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ραγδαίες μεταβολές στην στάθμη των υδάτων, μέχρι που τελικά ο υγρότοπος ξηραίνεται πλήρως. Η ποσότητα και το ύψος του νερού στην περιοχή των Αλυκών μεταβάλλονται ανάλογα με τη βροχόπτωση κατά τους μήνες Οκτώβριο-Μάρτιο, γεγονός που δείχνει τη σπουδαιότητα της βροχόπτωσης στην υδροδότηση του συστήματος κυρίως της Αλυκής, αλλά και των υπολοίπων λιμνών. ΙΙ) από την εισροή επιφανειακού νερού, αν και αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ την ποσότητα του νερού της Αλυκής, εξαιτίας του περιορισμού της έκτασης της υδρολογικής της λεκάνης. Επίσης, έχει βρεθεί ότι στην Αλυκή υπάρχει ροή υπογείων νερών, που συνεχίζεται και στις αρχές της ξηρής περιόδου.

15 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Φυσικοί σχηματισμοί τοπίο Η περιοχή των Αλυκών της Λάρνακας είναι ένα χαρακτηριστικό τοπίο διαμορφωμένο από την μακροχρόνια (επί χιλιετίες) ανθρώπινη επίδραση. Λόγω αυτής της αλληλεπίδρασης η θεώρηση των φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δραστηριότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο σύνολο για μελέτη και αξιολόγηση. Ορισμένες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής δεν είχαν θετικές επιδράσεις στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλές από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις αντιμετωπίστηκαν. Στην άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ απαντώνται δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το τοπίο: Ι) Ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (2 η χιλιετία π.χ.) και βρίσκεται σήμερα κοντά στο χωριό Δρομολαξιά. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε στο τέλος του 12 ου αιώνα π.χ. (το λιμάνι έκλεισε λόγω προσχώσεων) ΙΙ) Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε το 2002 κατά τις εργασίες αποκατάστασης του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ και αφορά σε ευρήματα της Ύστερης Αρχαϊκής, της Κλασικής και της Ελληνιστικής Εποχής. Στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν διάσπαρτες αρχαιότητες (ένα άγαλμα της Αρτέμιδας Παραλίας και τα κατάλοιπα ενός ιερού της Κλασσικής περιόδου (παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας).

16 Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΥΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Βασικά στοιχεία επιτυχούς διαχείρισης της περιοχής αποτελούν οι ακόλουθες τέσσερεις (4) παράμετροι: Η οριοθέτηση Η διαχείριση των υφιστάμενων πιέσεων και απειλών (βασικές παράμετροι για τη διαχείριση των πιέσεων και απειλών αποτελούν: α) η οριοθέτηση που αναφέρεται παρακάτω και β) η διασφάλιση συναίνεσης των βασικών χρηστών της προστατευόμενης περιοχής) Η συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας και άλλους φορείς με σκοπό την ένταξη της προστατευόμενης περιοχής στη συνολική δομή, το σχεδιασμό και τα προγράμματα του Δήμου και των άλλων υπηρεσιών του Κράτους Η οργάνωση και η διοίκηση της προστατευόμενης περιοχής

17 Πιέσεις/απειλές για τα προστατευτέα στοιχεία Χαμηλή B02.04: Αφαίρεση των νεκρών ή των ξερών δέντρων Θετική Εντός Ένταση Πιέσεις & Απειλές Επίδραση Εντός/ εκτός περιοχής Χαμηλή J01: Πυρκαγιές και καταστολή πυρκαγιών Αρνητική Εντός Χαμηλή F : Παγίδευση, δηλητηρίαση, λαθροθηρία Αρνητική Εντός Μέτρια A04: Βοσκή Αρνητική Εντός Χαμηλή K01.03: Αποξήρανση Αρνητική Εντός Χαμηλή E03.03: Εναποθέσεις αδρανών υλικών Αρνητική Εντός Χαμηλή A01: Καλλιέργεια Αρνητική Εντός Υψηλή H06.01: Ηχητικές οχλήσεις, ηχορύπανση Αρνητική Εντός Χαμηλή F03.02: Σύλληψη και απομάκρυνση πανίδας (χερσαίας) Αρνητική Εντός Μέτρια D04.01: Τοπικό αεροδρόμιο Αρνητική Εντός Χαμηλή F04: Σύλληψη/ απομάκρυνση χλωρίδας (χερσαίας) Αρνητική Εντός Μέτρια H04: Ρύπανση αέρα αερομεταφερόμενοι ρύποι Αρνητική Εντός Χαμηλή G04.01: Στρατιωτικές ασκήσεις Αρνητική Εντός Χαμηλή J02: Ανθρωπογενείς αλλαγές στις υδραυλικές συνθήκες Αρνητική Εντός Χαμηλή A07: Χρήση βιοκτόνων, ορμονών και αγροχημικών Αρνητική Εντός Χαμηλή A08: Λίπανση Αρνητική Εντός Χαμηλή E01.02: Ασυνεχής αστικοποίηση Αρνητική Εντός Χαμηλή G05.04: Βανδαλισμός Αρνητική Εντός Χαμηλή G02.10: Άλλα συγκροτήματα αθλημάτων και ψυχαγωγίας Αρνητική Εντός Χαμηλή G01.02: Πεζοπορία, ιππασία και μη μηχανοκίνητα οχήματα Αρνητική Εντός α/α Απειλή Αποτέλεσμα στο οικοσύστημα 1 Πρόσβαση ατόμων/ οχημάτων Επηρεάζεται το σύνολο των πουλιών ή τα πτηνά που διαχειμάζουν ή φωλιάζουν στην περιοχή. 2 Προσκρούσεις άγριων πτηνών με αεροσκάφη Θάνατος πτηνών 3 Εκπαίδευση σκύλων πλησίον της αλυκής Δρα αρνητικά στην πτηνοπανίδα της περιοχής 4 Υψηλή πυκνότητα πληθυσμού αλεπούδων Επηρεάζονται αρνητικά τα υδρόβια πτηνά στη φωλεοποίησή τους 5 Χωματουργικές εργασίες, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών Διατάραξη βλάστησης 6 Φάρμα προβάτων και σκουπίδια από το ανθρώπινο Διατάραξη βλάστησης, δρα αρνητικά στην πτηνοπανίδα της περιοχής δυναμικό 7 Εγκατάσταση σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και μονάδας αφαλάτωσης εντός Διατάραξη βλάστησης, δρα αρνητικά στην πτηνοπανίδα της περιοχής της περιοχής Natura 8 Επιχωματώσεις Διατάραξη βλάστησης 9 Τουρισμός Επηρεάζονται ορισμένα είδη πανίδας λόγω της ηχορύπανσης. 10 Κατοικίες πλησίον της περιοχής Natura Επηρεάζονται ορισμένα είδη πανίδας λόγω της ηχορύπανσης. 11 Διεθνές αερολιμένας Λάρνακας Επηρεάζονται ορισμένα είδη πανίδας λόγω της ηχορύπανσης. 12 Καλλιέργεια-σπορά 13 Βόσκηση 14 Θήρα 15 Ρύπανση Από την καλλιέργεια και σπορά των χωραφιών πολύ κοντά στις όχθες των αλυκών αφαιρείται πολύτιμος χώρος για τα πουλιά για κάλυψη/ φωλεοποίηση. Επηρεάζει την φωλεοποίηση των υδρόβιων ειδών (ιδιαίτερα ειδών όπως της Τρουλλουρίας που φωλιάζει μακριά από το νερό και οι φωλιές της μπορούν να ποδοπατηθούν). Υποβάθμιση βιοτόπων λόγω όχλησης, μείωση έκτασης διαθέσιμων βιοτόπων. Από άμεση θανάτωση επηρεάζονται άμεσα τα θηρεύσιμα είδη, καθώς και τα μη θηρεύσιμα από την παράνομη θήρα. Έμμεσα από την αυξημένη όχληση, επηρεάζονται όλα τα διαχειμάζοντα είδη, τα οποία είτε αποκόπτονται από τα κατάλληλα ενδιαιτήματα είτε έχουν αυξημένη ενεργειακή δαπάνη εξαιτίας των άσκοπων μετακινήσεων. Ρύπανση εδαφών & νερών. Επίσης παρατηρήθηκε και εναπόθεση αδρανών υλικών και σκουπιδιών τα οποία επηρεάζουν τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα. Χαμηλή D02.01: Γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Αρνητική Εντός Χαμηλή F03.01: Θήρα Αρνητική Εντός Μέτρια D01.02: Δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι Αρνητική Εντός Χαμηλή F : Συλλογή πανίδας (έντομα, ερπετά, αμφίβια ) Αρνητική Εντός Χαμηλή H05: Ρύπανση εδάφους και στερεά απόβλητα (εξαιρούνται οι Αρνητική Εντός απορρίψεις) Χαμηλή B01: Δασικές φυτεύσεις σε ανοιχτές εκτάσεις Θετική Εντός 16 Απουσία ενορχηστρωμένου και ορθολογικού σχεδιασμού 17 Ακατάλληλη υδρολογική διαχείριση 18 Περιορισμένη ενημέρωσηευαισθητοποίηση και συμμετοχή χρηστών 19 Περιορισμένη επιστημονική τεκμηρίωση υποστήριξη της λήψης αποφάσεων Επηρεάζεται το σύνολο της ΠΠ, καθώς και οι εξαρτώμενες παραγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Επηρεάζεται το σύνολο των ειδών και οικοτόπων της ΠΠ. Διαταραχή της ισορροπίας γλυκού- αλμυρού νερού, οδηγεί σε αλλαγές στη βλάστηση Ανεξέλεγκτες και συχνά ασύμβατες δραστηριότητες στην περιοχή. Λείπει η εκτίμηση για την αξία της στην τοπική κοινωνία. Επηρεάζεται συνολικά το οικοσύστημα τόσο από τις ανεξέλεγκτες χρήσεις, όσο και από την έλλειψη σχεδιασμού και βιώσιμου- συμβατού αναπτυξιακού μοντέλου. Η έλλειψη επιστημονικών στοιχείων σε ότι αφορά τα είδη πανίδας (χειρόπτερα, αμφίβιαερπετά) περιορίζει τις δυνατότητες σχεδιασμού μέτρων αλλά και αντιμετώπισης των απειλών. Επηρεάζονται όλα τα είδη πανίδας.

18 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ (5 Γενικοί- και 21 Ειδικοί- Διαχειριστικοί Στόχοι) Γενικός σκοπός του παρόντος διαχειριστικού σχεδίου είναι η διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, τα οποία διαθέτει η προστατευόμενη περιοχή και λόγω των οποίων αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου ΦΥΣΗ Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και οι πρόνοιες της οποίας έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Νόμο 153(Ι) /2003 περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής.

19 Προτάσεις μέτρων Διαχείρισης Ενότητες Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση Διατήρηση τύπων οικοτόπων & ειδών χλωρίδας Διατήρηση ειδών πανίδας Υδρολογικό ισοζύγιο Πολιτιστικό τοπίο Σύστημα ερμηνείας περιβάλλοντος, οργάνωση και προώθηση τουρισμού Οργάνωση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης Σε κάθε ενότητα περιλαμβάνονται επιμέρους έργα και δράσεις για τα οποία δίνονται αναλυτικά στοιχεία.

20 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 1: Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση

21 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 2: Διατήρηση τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας

22 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 2: Διατήρηση τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας

23 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 3: Διατήρηση υδρολογικού ισοζυγίου

24 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 4: Σύστημα ερμηνείας περιβάλλοντος, οργάνωση και προώθηση του τουρισμού

25 ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΤΡΑ Γενικός Στόχος Διαχείρισης 5: Οργάνωση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης Ειδικοί διαχειριστικοί στόχοι Ένταξη της παρακολούθησης στο διαχειριστικό πλαίσιο της περιοχής μελέτης Αντικείμενο-Στόχος Τύποι οικοτόπων Είδη χλωρίδας Οργάνωση συστήματος παρακολούθησης της επιτυχίας του Σχεδίου Διαχείρισης (σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης Σχεδίου Διαχείρισης) Είδη πανίδας Οριζόντια δράση

26 Προτάσεις μέτρων Διαχείρισης Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση Η ανάγκη για οριοθετημένες ζώνες προστασίας/διαχείρισης με προσαρμοσμένους όρους ώστε να διασφαλιστεί η Ικανοποιητική Κατάσταση Διατήρησης των ειδών και τύπων οικοτόπων για τα οποία είναι χαρακτηρισμένη η περιοχή ως ΕΖΔ δίνεται ως ακολούθως: α) μεταξύ της οδού προς το εργοστάσιο αφαλάτωσης και των λιμνών βιολογικού καθαρισμού του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας καθώς και β) στην παράκτια ζώνη μεταξύ του εργοστασίου αφαλάτωσης και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (προστασία και διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων).

27 Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση Για τις προτάσεις μέτρων διαχείρισης ελήφθησαν υπόψη τα εξής: α) Ο υφιστάμενος οικισμός παραθεριστικών λυόμενων, β) Η δυνατότητα μελλοντικής οριοθέτησης οργανωμένης πλαζ στη θέση του εργοστασίου αφαλάτωσης, εφόσον μέσω της αξιολόγησης των συνθηκών θα είναι προς όφελος των αμμοθινικών και λοιπών παράκτιων οικοτόπων, γ) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τα οποία σχετίζονται από τη μια με τη φύση (υγροτοπικά και παράκτια οικοσυστήματα) και από την άλλη με το ανθρωπογενές περιβάλλον, λόγω της γειτνίασης με τον αστικό χώρο, δ) Οι υποδομές εντός της προστατευόμενης περιοχής (αεροδρόμιο, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκατάσταση αφαλάτωσης), ε) Τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής για την οποία απαιτείται μια ιδιαίτερη διαχείριση.

28 Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση - Χαρακτηρισμός της προστατευόμενης περιοχής Η διαχείριση της περιοχής θα πρέπει ενδεχομένως να στηριχθεί σε αντίστοιχο θεσμικό χαρακτηρισμό που ενδεικτικά ανταποκρίνεται στην έννοια ενός περιφερειακού πάρκου (regional park) σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση κατά IUCN.

29 Διοίκηση, οργάνωση και θεσμοθέτηση - Πολεοδομικές ρυθμίσεις στην προστατευόμενη περιοχή H περιοχή CY Αλυκές Λάρνακας εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην Πολεοδομική Ζώνη Δα2: Ζώνες Προστασίας (Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας). Μετά την ένταξη της περιοχής στον εθνικό κατάλογο των περιοχών NATURA 2000 και την οριοθέτησή της, λειτουργούν οι πρόνοιες του άρθρου 16 το Νόμου 153 (Ι)/2003. Στη ζώνη Δα2, ο ανώτατος συντελεστής δόμησης είναι 0,01, όπως επίσης και το ποσοστό κάλυψης (0,01 ή 1%). Ο μέγιστος αριθμός ορόφων έχει καθοριστεί σε ένα, με μέγιστο ύψος 5 μ. Ζώνη Ανώτατος Συντελεστής Δόμησης Ανώτατος Αριθμός Ορόφων Ανώτατο Ύψος (μέτρα) Ανώτατο Ποσοστό Κάλυψης Δα2 0,01 : 1 1 5,00 0,01 : 1 Σημείωση: Για την ως άνω Ζώνη ισχύουν επιπρόσθετα οι πρόνοιες και η πολιτική που περιέχονται στο κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής. Δα2 Ζώνες Προστασίας (Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, Πάρκα, Αθλοπαιδιές, Δασική γη, Δασικά Πάρκα, Γήπεδα διευκολύνσεις αναψυχής & ψυχαγωγίας, Αρχαιολογικοί χώροι, Χώροι φυσικής καλλονής, Απομονωτικές λωρίδες)

30 Μέτρα και περιορισμοί για τη διαχείριση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων Για την προστασία στοιχείων του συστήματος των αλυκών της Λάρνακας που σχετίζονται με το υδρολογικό ισοζύγιο, αλλά και με τα βιοτικά στοιχεία του οικοσυστήματος (φυτοπλαγκτό, ανόστρακα, φλαμίνγκος και άλλα υδρόβια πτηνά) προτείνονται ορισμένοι περιορισμοί στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή που αφορούν: Τη λήψη-άντληση επιφανειακού νερού Τις γεωτρήσεις Την απόρριψη υγρών ή στερεών αποβλήτων Την απαγόρευση αλιείας-συλλογής ανόστρακων (χωρίς έγκριση από το Τμήμα Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών) Τη χρήση φωτεινών πηγών κατά τη διάρκεια της νύχτας Την απαγόρευση μετακίνησης πεζών ή οχημάτων 4Χ4 στο υδάτινο σύστημα των αλυκών Τη μετακίνηση με οποιοδήποτε πλωτό μέσο στο υδάτινο σύστημα των αλυκών (χωρίς έγκριση από το Τμήμα Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών) Το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες αναψυχής στο υδάτινο σύστημα των αλυκών Την τοποθέτηση πάσης φύσης κατασκευών (π.χ. παρατηρητήρια, εξέδρες) μέσα στο υδάτινο σύστημα των αλυκών Την παραγωγή ισχυρών θορύβων (π.χ. εκρήξεις, πυροτεχνήματα, υπερβολικά δυνατή μουσική, κ.λπ..)

31 Προτεινόμενες δράσεις - έργα Στόχοι διατήρησης/διαχείρισης τύπων οικοτόπων β) λοιπών οικοτόπων κοινοτικού γ) τύπων οικοτόπων Κυπριακού Ι) Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης διατήρησης και επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης, ανόρθωσης ή αποκατάστασης α) τύπων οικοτόπων προτεραιότητας ενδιαφέροντος (Οδηγία 92/43) ενδιαφέροντος ΙΙ) Μηχανική απομάκρυνση (εκρίζωση, κοπή) συστάδων και ατόμων Acacia saligna. ΙΙΙ) Περιορισμός των εκτάσεων του καλαμιώνα με Arundo donax στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Αλυκής

32 Εποπτεία και παρακολούθηση φυτικών ειδών Προτεινόμενες δράσεις - έργα Με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των προστατευόμενων φυτικών και κινδυνευόντων ειδών χλωρίδας της περιοχής μελέτης, προτείνεται η εκπόνηση προγράμματος βιο-παρακολούθησης των ειδών Carchys scabra, Crypsis factorovskyi, Filago mareotica, Limonium mucronulatum, Ophrys kotschyi και Suaeda aegyptiaca. H μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στηρίζεται στην Αξιολόγηση της Κατάστασης Διατήρησης του κάθε είδους μέσω: Του προσδιορισμού της Ευνοϊκής Τιμής Αναφοράς (ETA) για το μέγεθος του κάθε πληθυσμού και το εύρος εξάπλωσης και σύγκριση των ΕΤΑ με τις σύγχρονες τιμές. Του Προσδιορισμού του ενδιαιτήματος και του μεγέθους του επαρκούς ενδιαιτήματος και σύγκριση της τιμής αυτής με το διαθέσιμο ενδιαίτημα. Του Προσδιορισμού της τάσης των τιμών των παραμέτρων παρακολούθησης (σύγκριση τιμών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους). Α/Α Είδος Κατηγορία κινδύνου (IUCN)* Είδος Παραρτήματος ΙΙ (Οδηγία 92/43) 1 Carchys scabra EN 2 Crypsis factorovskyi VU 3 Filago mareotica VU 4 Limonium mucronulatum CR 5 Ophrys kotschyi VU 6 Suaeda aegyptiaca EN

33 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Α1) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Α1: παράκτια περιοχή με τη μορφή μικρής λωρίδας, στο ανατολικό τμήμα της περιοχής του Δικτύου Natura Περιορισμένης έκτασης υποβαθμισμένα παράκτια οικοσυστήματα, σημαντικά όχι μόνο για τη βιοποικιλότητά τους και την αισθητική τους αξία, αλλά και για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση και τη μεταβολή της γραμμής του αιγιαλού. Σημαντικές απειλές για τους φυσικούς Τ.Ο., όπως π.χ. για τις θίνες. Οι Τ.Ο (Μονοετής βλάστηση της παλιρροιακής ζώνης) και 2110 (Πρωτογενείς κινούμενες θίνες) βρίσκονται σε Μη ευνοϊκή Κακή Κατάσταση Διατήρησης (U2).

34 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Α2) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Α2: Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, περιλαμβάνοντας το σύνολο των τύπων οικοτόπων της περιοχής, εκτός των παράκτιων τύπων της Ενότητας Α1, ενώ περιλαμβάνει θέσεις εντοπισμού σημαντικών ειδών χλωρίδας, όπως του είδους της Οδηγίας 92/43 Ophrys kotschyi και του σπάνιου ενδημικού της Κύπρου Limonium mucronulatum. Στο βόρειο (Ν) τμήμα της περιοχής Natura 2000, η Ενότητα ονομάζεται A2(N) και στο νότιο (S) τμήμα Α2(S).

35 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Α2) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Α2: Με στόχο την χωροθέτηση δράσεων του Διαχειριστικού Σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής και των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της (πχ αρχαιολογικοί χώροι), έχουν περιληφθεί και μη φυσικές χρήσεις γης, π.χ. καλλιέργειες, αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι, πάρκα, δομημένες εκτάσεις, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και αλληλεπίδραση με τους φυσικούς Τ.Ο. και διαθέτουν ταυτόχρονα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν (π.χ. περιοχή τεμένους).

36 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Α2) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Α2: Εντός της Ενότητας έχουν καταγραφεί οι οικότοποι 1150*, 1310, 1410, 1420, 1510, 2110, 5420, 6220* (υπολειμματικές κηλίδες υποβαθμισμένης δομής), 92D0, CY02, CY14 και τα σημαντικά είδη χλωρίδας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή: Carchys scabra, Crypsis factorovskyi, Erodium crassifolium, Filago mareotica, Limonium mucronulatum, Ophrys kotschyi και Suaeda aegyptiaca.

37 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Β) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Β: Αφορά το υπόλοιπο της περιοχής του Δικτύου Natura Περιλαμβάνει κυρίως καλλιεργούμενες εκτάσεις και μερικές λωρίδες φυσικής βλάστησης κυρίως από καλάμια σε θέσεις όπου συσσωρεύεται περίσσεια υδάτων. Διαδραματίζει το ρόλο της ζώνης περιφερειακής προστασίας και διαχείρισης (buffer zone) των φυσικών οικοτόπων της Ζώνης Α2(N).

38 Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες (Β) Διαχειριστική Χωρική Ενότητα Β: Δεν κρίθηκε σκόπιμη η οριοθέτηση επιμέρους ζωνών διότι η προστατευόμενη περιοχή είναι ιδιαίτερα μικρή (αποτελεί ουσιαστικά μια μικρή ζώνη εκατέρωθεν της Αλυκής). Δεν κρίθηκε αναγκαία η οριοθέτηση περιφερειακής ζώνης η οποία θα περιελάμβανε πολύ μεγάλη έκταση και θα ξεπερνούσε κατά πολύ τη διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής.

39

40 Συνοψίζοντας Η περιοχή των Αλυκών Λάρνακας προσδιορίζεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν: τη φύση (υγροτοπικά και παράκτια οικοσυστήματα) την άμεση και διαχρονική (διαμέσου των αιώνων) σχέση με το ανθρωπογενές περιβάλλον (λόγω της γειτνίασης με τον αστικό χώρο), τις υφιστάμενες υποδομές εντός της προστατευόμενης περιοχής (αεροδρόμιο, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκατάσταση αφαλάτωσης) τα ιδιαίτερα και σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία. Οι Αλυκές Λάρνακας αποτελούν μια περιοχή για την οποία απαιτείται ιδιαίτερου τύπου διαχείριση. Η διαχείριση αυτή ενδεχομένως θα πρέπει να στηριχθεί σε αντίστοιχο θεσμικό χαρακτηρισμό που ενδεικτικά ανταποκρίνεται στην έννοια ενός περιφερειακού πάρκου σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση κατά IUCN.

41 Συνοψίζοντας Η περιοχή των Αλυκών της Λάρνακας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τοπίο διαμορφωμένο από την μακροχρόνια (επί χιλιετίες) ανθρώπινη επίδραση. Αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η θεώρηση των φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δραστηριότητας ως ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο ως τέτοιο πρέπει να μελετάται, να αξιολογείται και να διαχειρίζεται.

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής

PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής Περιγραφή Το έλος Χρυσής Ακτής βρίσκεται περίπου 1,2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Δρυός στην Πάρο. Πρόκειται για μικρό εποχιακό λιμνίο υφάλμυρου νερού με περιορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος)

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) Περιγραφή Ο υγρότοπος των Αλυκών Λάγγερη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Νάουσας στην Πάρο. Πρόκειται για υγρότοπο που αποτελείται από δύο εποχιακά

Διαβάστε περισσότερα

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές)

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) Περιγραφή Η εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του οικισμού Στενιές Άνδρου. Πρόκειται για έναν σχετικά υποβαθμισμένο υγρότοπο

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα

MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα Περιγραφή Το αλμυρό λιμνίο Αδάμα βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του ομώνυμου οικισμού στη Μήλο. Πρόκειται για εποχιακό αλμυρό λιμνίο σε άμεση αλληλεπίδραση με τη

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Οι Πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας M.Sc. Περιβαλλοντολόγος Δέλτα

Διαβάστε περισσότερα

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Κερκητείου ρέματος βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του νέου Καρλόβασι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Η εκβολή κρατά νερό όλο

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

SAM003 - Έλος Γλυφάδας

SAM003 - Έλος Γλυφάδας SAM003 - Έλος Γλυφάδας Περιγραφή Το έλος Γλυφάδας βρίσκεται βορειοανατολικά του Ηραίου, στην νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου Σάμου, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412342000

Διαβάστε περισσότερα

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Ποτάμι Καρλοβάσου, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού Λέκα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Πλούσκα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Βιτάλι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Άνδρου. Πρόκειται για εκβολή ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1. TO ΕΡΓΟ «ACTIONS FOR THE CONSERVATION OF COASTAL HABITATS AND SIGNIFICANT AVIFAUNA SPECIES IN NATURA 2000 NETWORK SITES OF EPANOMI AND AGGELOCHORI LAGOONS, GREECE» - ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Αννίτσα βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά από τον οικισμό Άλωνες και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα»

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» «Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ-Κύπρος 24/01/2015 Μηνάς Παπαδόπουλος Τομέας Πάρκων και Περιβάλλοντος Τμήμα Δασών ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Γιώργος Βαβίζος Βιολόγος Eco-Consultants S.A.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Γιώργος Βαβίζος Βιολόγος Eco-Consultants S.A. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γιώργος Βαβίζος Βιολόγος Eco-Consultants S.A. 1 Εισαγωγή Η εισήγηση αυτή αποσκοπεί: Στον εντοπισμό της αξιοπιστίας των νομοθετημένων τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND001 - Έλος Βιτάλι Περιγραφή Το έλος Βιτάλι βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422343000 και όνομα "Έλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων του έργου GP-WIND Πάτρα 29 Σεπτεμβρίου 2011 Αιολικά Πάρκα Παναχαϊκού & Περιβαλλοντική Παρακολούθηση Πιθανών Επιπτώσεων Κων/νος Γ. Κωνσταντακόπουλος, ΑΔΕΠ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Σαµαριάς (Λευκών Ορέων): Ένα καινούργιο πρόβληµα ή ένα καινούργιο εργαλείο;

Φορέας ιαχείρισης Σαµαριάς (Λευκών Ορέων): Ένα καινούργιο πρόβληµα ή ένα καινούργιο εργαλείο; Φορέας ιαχείρισης Σαµαριάς (Λευκών Ορέων): Ένα καινούργιο πρόβληµα ή ένα καινούργιο εργαλείο; Παρουσίαση: Παναγιώτης Νύκτας Περιβαλλοντολόγος Ειδικός Επιστήµονας.Σ. Φορέα ιαχείρισης Ε.. Σαµαριάς Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND003 - Λίμνη Ατένη Περιγραφή Η λίμνη Ατένη βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422344000 και με το

Διαβάστε περισσότερα

AND006 - Εκβολή Παραπόρτι (Μεγάλου Ποταμού)

AND006 - Εκβολή Παραπόρτι (Μεγάλου Ποταμού) AND006 - Εκβολή Παραπόρτι (Μεγάλου Ποταμού) Περιγραφή Η εκβολή Παραπόρτι ή Μεγάλου Ποταμού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του οικισμού της Χώρας στην Άνδρο. Πρόκειται για έναν υποβαθμισμένο υγρότοπο

Διαβάστε περισσότερα

Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών

Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών Το μητρώο των προστατευόμενων περιοχών σύμφωνα με τα οριζόμενα, που περιγράφεται στο Άρθρο 6 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες (Παράρτημα IV

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND002 - Έλος Άχλα Περιγραφή Το έλος Άχλα βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού Στενιές της Άνδρου. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422345000 και

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου THA002 - Βάλτα Ραχωνίου Περιγραφή Η Βάλτα Ραχωνίου βρίσκεται περίπου 2,7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του οικισμού Πρίνος, στη Θάσο και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ"

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού)

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) Περιγραφή Η εκβολή Μαραθώνα (Βιρού ή «Λίμνη») βρίσκεται περίπου 1,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά από τον οικισμό Αιγηνίτισσα και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αναστασία Στρατηγέα. Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π., Μέλος Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Μ.Π.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αναστασία Στρατηγέα. Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π., Μέλος Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης Περιγραφή Η αλυκή ναυτικής βάσης βρίσκεται περίπου 1,3 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Σαλαμίνας. Πρόκειται για εποχιακό αλμυρό λιμνίο, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Σωτήρης Ορφανίδης Δρ. Βιολόγος-Αναπληρωτής Ερευνητής Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ινστιτούτο Αλιευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών

Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών Το μητρώο των προστατευόμενων περιοχών σύμφωνα με τα οριζόμενα, που περιγράφεται στο Άρθρο 6 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες (Παράρτημα IV

Διαβάστε περισσότερα

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή)

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) Περιγραφή H λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι

Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι Διάλεξη : Διατήρηση και προστασία βιοποικιλότητας Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 18:00-21:00 Ώρα για εξ αποστάσεως συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή KΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Θεσμικό Πλαίσιο... 3

Εισαγωγή KΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Θεσμικό Πλαίσιο... 3 Εισαγωγή... 1 KΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Θεσμικό Πλαίσιο... 3 1.1 Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων... 4 1.2 Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Στρατηγική Περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Natura Life Themis Η περιβαλλοντική ευθύνη και η προστασία της βιοποικιλότητας στo πλαίσιο του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία Αλεξάνδρα Κόντου WINDFARMS & WILDLIFE LIFE12 BIO/GR/000554 Επίδειξη Καλών Πρακτικών με στόχο τον

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή)

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) Περιγραφή Η Καταλυκή (Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου) βρίσκεται στο δήμο Φαιστού, περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Τυμπακίου. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Πικέρμι, 21/10/2011. Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πικέρμι, 21/10/2011. Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Πικέρμι, 21/10/2011 Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Φορέας Υλοποίησης του Έργου: «Πράσινο Νησί Αη Στράτης», καλεί εντός δέκα πέντε (15 ) ημερών από

Διαβάστε περισσότερα

Bio-Greece - NATURA 2000 ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤYΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Bio-Greece - NATURA 2000 ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤYΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Bio-Greece - NATURA 2000 ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤYΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Εύα Παπαστεργιάδου, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ Σκοπός Προστασία της βιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης Κατευθυντήριοι άξονες του έργου «Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ: ΓΕΩΛΟΓΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής η μετρήσιμη δυσμενής μεταβολή φυσικού πόρου ή η μετρήσιμη υποβάθμιση υπηρεσίας συνδεδεμένης με φυσικό πόρο, που μπορεί να επέλθει άμεσα ή έμμεσα ΥΠΕΚΑ Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Α ΦΑΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Α ΦΑΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Α ΦΑΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Γενικά στοιχεία ανάθεσης της µελέτης Αναφέρονται τα στοιχεία ανάθεσης της µελέτης (φορέας ανάθεσης, στοιχεία σύµβασης, οµάδα µελέτης).

Διαβάστε περισσότερα

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 Περιγραφή Οι λίμνες ορυχείων Χονδρού Βουνού βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αδάμα στην περιοχή Κόμια στη Μήλο. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου Περιγραφή Το εποχιακό αλμυρό λιμνίο Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 2,3 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο;

Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο; Χανιά, 12 Οκτωβρίου 2018 Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο; ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΛΑΚΑ Στέλεχος ΜΟΔ, Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης για το περιβάλλον Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για λιμνίο που δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή στο δίκτυο NATURA 2000 2. Βασικά υδρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ημερίδα με θέμα: «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» Ρέθυμνο, Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Οδηγίας της Επιτροπής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Οδηγίας της Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.5.2017 C(2017) 2842 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Οδηγίας της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 ΚΑΙ LIFE+ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ 369 370 371 ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΚΟΠΟΣ της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Διαχείριση είναι το σύνολο των οικονομικών, τεχνολογικών, θεσμικών, κοινωνικών, εμπειρικών μέτρωνμέσων που είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2018 Κάποτε Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ΜΠΕ 2. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Εφαρμογή ΜΠΕ 2. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή Εφαρμογή ΜΠΕ 2 Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ΧΥΤΑ είναι ο συνδυασμός ενός χώρου ειδικά επιλεγμένου, διαμορφωμένου και εξοπλισμένου και ενός τρόπου λειτουργίας, διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα Παραρτήματα Ι έως και ΧΙΙ που ακολουθούν.

Άρθρο 4 Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα Παραρτήματα Ι έως και ΧΙΙ που ακολουθούν. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 1 Άρθρο 1 Αποσκοπεί στην εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011 (Α 209) για την κατάταξη σε κατηγορίες, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τα ανωτέρω έργα και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ

KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Πλατύ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ανατολικά από την Αγία Γαλήνη, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Ο ρύακας δέχεται τα νερά από ένα σχετικά μεγάλο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης Περιγραφή Το έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αρτάκης, στο Δήμο Χαλκιδέων. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. 3 η Άσκηση - Παρουσίαση

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. 3 η Άσκηση - Παρουσίαση ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 3 η Άσκηση - Παρουσίαση Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς. Εισηγητής: Μυλωνάς Σωτήρης Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς. Εισηγητής: Μυλωνάς Σωτήρης Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς Εισηγητής: Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών

Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών 2018-2028 Αρμόδια υπηρεσία Απόσπασμα Όρων Εντολής Η Αναθέτουσα Αρχή, είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 03/12/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό 2010 2011 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 1 Ηαποκατάσταση υγροτόπων δεν έχει ένα γενικά αποδεκτό ορισμό: Με την ευρύτερη ερη

Διαβάστε περισσότερα

16 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΤΖΙΟΝΙΑ"

16 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΤΖΙΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) Το 2015 θεωρείται μια πολύ σημαντική χρονιά για τα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

27 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΞΥΛΟΥΡΙΚΟΥ

27 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΞΥΛΟΥΡΙΚΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ 1.2 ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ 1.3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ 1.4 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΡΓΟΥ 1.5 ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1.6 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ROD022 - Έλος Κατταβιάς

ROD022 - Έλος Κατταβιάς ROD022 - Έλος Κατταβιάς Περιγραφή Το έλος Κατταβιάς βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στη Ρόδο. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου (Κατσαδωράκης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Γενικά σχόλια Το κείµενο παρουσιάζεται σε γενικές γραµµές ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

MIL003 - Λιμνοθάλασσα Ριβάρι

MIL003 - Λιμνοθάλασσα Ριβάρι MIL003 - Λιμνοθάλασσα Ριβάρι Περιγραφή Η λιμνοθάλασσα Ριβάρι βρίσκεται 1,2 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για λιμνοθάλασσα με σχετικά μεγάλο άνοιγμα προς τη

Διαβάστε περισσότερα

19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ»

19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» 19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα