Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως 1990. Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου."

Transcript

1 Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου. Κωστάκη Θ. Τζούλια Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, Τεχνική Δ/νση ΥΠΑ, Ελλάς Περίληψη Τα Ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια της μεταπολεμικής περιόδου, απο τους πρώτους χωμάτινους διαδρόμους αναπτύχθηκαν, εξελίχθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν στη διάρκεια των δεκαετιών με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, σε σχέση με την αντίστοιχη οικιστική, πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η γεωφυσική ιδιομορφία του Ελλαδικού χώρου με τους μεγάλους ορεινούς όγκους στον κεντρικό κορμό και την εκτεταμένη νησιωτική περιοχή στην ανατολή, νότο και δύση, σε συνδιασμό με την ατελή οργάνωση των μεταφορικών δυκτύων αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες ώθησης στην δημιουργία πολλών μικρών περιφερειακών αεροδρομίων. Οι πιέσεις των τοπικών κοινωνιών παρουσιάζονται ακόμη και σήμερα έντονες. Η ανάπτυξη αυτή όμως σημαδεύτηκε απο την έλλειψη κριτηρίων χωρικής κατανομής των περιφερειακών αεροδρομίων με αποτέλεσμα η τυχαία αυτή κατανομή τους να παρέχει ανεπαρκή και άνιση εξυπηρέτηση. Τι δυνατότητες έχουν τα Ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, μέσα στο νέο απελευθερωμένο περιβάλλον των αερομεταφορών και με τη πιθανολογούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων υπερτοπικών αεροδρομίων να αποτελέσουν ενα ολοκληρωμένο δύκτυο; 1. Εισαγωγή ( Σημείωση : το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τμήμα της έρευνας της διδακτορικής διατριβής της εισηγήτριας, την οποία πρόκειται να υποβάλλει εντός του ακ. έτους στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο) Τα Ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα του ενοποιημένου Ευρωπαϊκού χώρου. Η πορεία ανάπτυξης τους σημαδεύτηκε από πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις και καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Στόχος

2 της εισήγησης που ακολουθεί είναι η επισήμανση αυτών των ιδιαίτερων στοιχείων που διαφοροποιούν την πορεία ανάπτυξης των Ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. 2. Προπολεμική περίοδος Η πρώτη πτήση, στον Ελληνικό χώρο, έγινε από τον Εμμανουήλ Γ. Αργυρόπουλο, πολιτικό μηχανικό και ερασιτέχνη αεροπόρο, που με το μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο του διέγραψε ένα κύκλο πάνω από την Αθήνα, στις 9 Φεβρουαρίου του Το γεγονός παρακολούθησαν πολλοί Αθηναίοι, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο. Στη συνέχεια, η εξέλιξη υπήρξε ταχεία. Στους απελευθερωτικούς αγώνες του οι τολμηροί Ελληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας - που είχαν εκπαιδευτεί στη Γαλλία - χρησιμοποίησαν με σχετική επιτυχία το νέο αυτό μεταφορικό μέσον. Την εποχή εκείνη ο σχεδιασμός των αεροδρομίων ήταν υποτυπώδης ή ανύπαρκτος. Τα πρώτα "αεροδρόμια" ήταν απλοί χωμάτινοι διάδρομοι, χωρίς άλλες παροχές ή εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι βοηθούσε και το ευνοϊκό, για την περίπτωση, κλίμα της χώρας μας (καθαρός ορίζων, λίγες βροχοπτώσεις κλπ.). Μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και προκειμένου να αναπτύξει την πολιτική αεροπορία της, η Ελλάδα υπέγραφε στο Παρίσι, το 1919, την πρώτη της συμφωνία με θέμα διεθνείς αεροπορικούς κανονισμούς, την "Σύμβαση περί Κανονισμού της Αεροναυτιλίας". Το 1930, όταν πρωθυπουργός ήταν πάλι ο Ελευθ. Βενιζέλος, το Ελληνικό κράτος υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία "ΙΚΑΡΟΣ", με την οποία της παραχωρούσε i : "το προνόμιο της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εναερίων μεταφορών, για επιβάτες και εμπορεύματα, των γραμμών : 1. ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (με προέκταση στη Βουλγαρία) 2. ΑΘΗΝΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ (με προέκταση στην Ιταλία), και 3. ΑΘΗΝΑ - ΚΡΗΤΗ (με προέκταση στην Αίγυπτο), καθώς και το αποκλειστικό προνόμιο της μεταφοράς του Ελληνικού Εναέριου Ταχυδρομείου, στις ίδιες γραμμές". Παράλληλα, το Ελληνικό κράτος, ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει αεροδρόμια στις κυριώτερες πόλεις της χώρας καθώς και βοηθητικά κατά μήκος των κυριωτέρων αεροδιαδρόμων. Το κράτος επίσης ανέλαβε την εγκατάσταση δικτύου Τηλεπικοινωνιών και Ραδιοβοηθημάτων. Διαπιστώνουμε στο σημείο αυτό οτι αξ αρχής θεωρήθηκε υποχρέωση του κράτους η δημιουργία υποδομής, κάτι αντίστοιχο με το οδικό δίκτυο, με χρηματοδότηση που προέρχεται απο τις δημόσιες επενδύσεις. Την ίδια χρονιά (1930) ιδρύθηκε και το Υπουργείο Αεροπορίας. Μία από τις διευθύνσεις του υπουργείου αυτού ήταν η Δ/νση Πολιτικής Αεροπορίας (Δ.Π.Α.). Το 1931 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 5017 "Περί Πολιτικής Αεροπορίας", του οποίου ορισμένες διατάξεις ισχύουν και σήμερα. Το περιεχόμενο του βασίσθηκε στην διεθνή σύμβαση του Παρισιου και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του περιελήφθηκαν στο υπ. αρ. 7/14 Αυγούστου 1931 Π.Δ. "περι Κανονισμού Εναέριας Κυκλοφορίας" ii.

3 Η πρώτη πτήση, ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, έγινε στις 10 Ιουλίου 1931, με ένα αεροσκάφος τύπου "Junkers 24" των 12 θέσεων. Ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Τατοϊου, που μέχρι τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν Αερολιμένας Αθηνών. Το 1935, ένας πρώην αξιωματικός του Ναυτικού και μετέπειτα της Πολιτικής Αεροπορίας, ο Στέφανος Ζώτος, εμφανίζεται στο προσκήνιο και ιδρύει την εταιρεία Τ.Α.Ε. (Τεχνικές Αεροπορικές Εκμεταλλεύσεις), που λειτούργησε ως το 1940 σαν σχολή αεροπόρων iii. Το έργο της, πλούσιο σε αποτελέσματα, ήταν πραγματικά πολύτιμο στον εκπαιδευτικό τομέα, και συνέβαλε πολύ στη διάδοση του φιλοαεροπορικού πνεύματος. Εδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους και δημιούργησε τα πρώτα φυτώρια σε έμψυχο υλικό, τόσο αναγκαία για την εποχή αυτή. Η σχολή χρησιμοποιούσε το μικρότερο αλλά πιό κοντινό αεροδρόμιο "Χασάνι", στο χώρο του σημερινού Α/μίου Ελληνικού, το οποίο βρισκόταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση από την σημερινή. Ενας μικρός υποτυπώδης διάδρομος ήταν αρκετός για τα μικρά και ελαφριά αεροσκάφη. 3. Μεταπολεμική Περίοδος Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, το 1944, πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο για τις αερομεταφορές, με σκοπό την μελέτη και από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πολιτικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα υπέγραψε την Διεθνή Συνθήκη του Σικάγου, το 1947, αλλά η χαώδης πολιτική κατάσταση της εποχής εκείνης, λόγω και του εμφύλιου πόλεμου, είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οργάνωση των αεροπορικών μεταφορών. Λάθη και αντιφατικές αποφάσεις σημάδεψαν χαρακτηριστικά την περίοδο. Το 1946 παραχωρήθηκε "άδεια προσωρινής εκμετάλλευσης των αερομεταφορών της χώρας" στην εταιρεία Τ.Α.Ε. του Στεφ. Ζώτου και αποφασίσθηκε η διάλυση της Ε.Ε.Ε.Σ. που ανήκε πλέον, κατά 80%, στο Ελληνικό Δημόσιο iv. Η Τ.Α.Ε. προσέλαβε σχεδόν όλο το προσωπικό της Ε.Ε.Ε.Σ., οργάνωσε πρακτορεία και αεροσταθμούς, επισκεύασε κρατικά αεροδρόμια και δημιούργησε συνεργεία επισκευών γιά τα αεροσκάφη της στο Ελληνικό. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά τις επεκτάσεις που είχαν κάνει οι Γερμανοί, κατά την διάρκεια του πολέμου ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση - από του Τατοϊου - και λειτουργούσε πλέον σαν Κρατικός Αερολιμήν Αθηνών (ΚΑΑ). Η εποχή ήταν κατάλληλη γιά την ανάπτυξη των αερομεταφορών. Σχεδόν όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές είχαν καταστραφεί, δρόμοι δεν υπήρχαν και οι πολιτικές συνθήκες ήταν δύσκολες. Το αεροσκάφος έγινε εύκολα αποδεκτό ως μέσον διακίνησης, η Τ.Α.Ε. αναπτύχθηκε γρήγορα και παρουσίασε πολλά κέρδη. Εν τω μεταξύ, το 1952, η κρατική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) αντικαθιστά την αρχική Κ.Π.Α. του Υπουργείου Αεροποριας. Η Υ.Π.Α. υπάγεται αρχικά στα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων και γίνεται μέλος του ICAO. Η Υ.Π.Α. ανέλαβε από το 1953, εκτός από τον έλεγχο της εναερίου κυκλοφορίας, και την οργάνωση των αερολιμένων της χώρας, αρμοδιότητα που έχει και ασκεί μέχρι σήμερα. Βέβαια τα οικονομικά του κράτους ήταν πενιχρά και το έργο αυτό δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει όσο γρήγορα απαιτούσαν οι περιστάσεις.

4 Το 1952, το Δ.Σ. της Τ.Α.Ε. βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και υποβάλλει παραίτηση. Το κράτος είχε ήδη σταματήσει την χορήγηση δανείων, γεγονός που δυσκόλευε ακόμη πιό πολύ την κατάσταση. Στη συνέχεια, το 1953, το νέο Δ.Σ. επιβάλλει οικονομία και περικοπές σε όλους τους τομείς. Ακολουθούν απολύσεις, αποζημιώσεις και νέα δάνεια για να καλυφθουν τα ελλείματα. Το 1954 αποφασίζεται πλειστηριασμός της κινητής και ακίνητης περιουσίας και αρχίζει η καταγραφή της, ενώ οι πτήσεις συνεχίζονται. Το σημαντικό - γιά την συγκεκριμμένη στιγμή - είναι η απόφαση που πάρθηκε να μην διακοπούν οι πτήσεις. Διότι, η συνεχώς αυξανόμενη συνήθεια του κοινού να μεταφέρεται με αεροπλάνα, καθώς και η διεθνής αύξηση της τουριστικής κίνησης φαίνεται ότι φέρνουν τελικά θετικά αποτελέσματα στην εταιρεία και τα οικονομικά της Τ.Α.Ε. αρχίζουν να αυξάνονται. Το 1956, μετά απο τις σχετικές διαπραγματεύσεις, τις Ελληνικες Αεροπορικές Μεταφορές ανέλαβε η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ" του Αριστοτέλη Ωνάση, στην οποία παραχωρήθηκε και το αποκλειστικό προνόμιο της εκμετάλλευσης των αερομεταφορών της χώρας. Η σύμβαση του Αριστοτέλη Ωνάση με το Ελληνικό Δημόσιο το 1956, που κυρώθηκε με το Νόμο 3560, αποτέλεσε τη βάση γιά την μεταπολεμική ανάπτυξη των Αερομεταφορών της χώρας. Η σύμβαση αυτή, με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που ακολούθησαν, ισχύει ακόμη μέχρι σήμερα, μετά την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των θυγατρικών της, που είχαν στο μεταξύ δημιουργηθεί, από το Ελληνικό Δημόσιο με το Νόμο 96 του Παράλληλα η ΥΠΑ, που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες, βάσει του Ν.714 του 1970 : "Την οργάνωση, την ανάπτυξη και τον έλεγχο των αεροπορικών μεταφορών της χώρας, τη διατύπωση εισηγήσεων επί της πολιτικής των αεροπορικών μεταφορών, την οργάνωση και την λειτουργία των αερολιμένων καθώς και την άσκηση του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Επίσης την εγκατάσταση και λειτουργία των αεροπορικών τηλεπικοινωνιών και των ραδιοβοηθημάτων για την αεροναυτιλία, τον έλεγχο της καταλληλότητας των αεροσκαφών και τον καθορισμό των απαιτήσεων για την συντήρηση και χρησιμοποίηση τους, την έρευνα των αεροπορικών ατυχημάτων, τη χορήγηση πτυχίων και αδειών στο αεροπορικό προσωπικό, βάσει των διεθνών απαιτήσεων του ICAO, κλπ." Το Ελληνικό κράτος δεν χορήγησε έκτοτε άλλη άδεια ιδρύσεως αεροπορικής εταιρείας - στην περίοδο που εξετέζουμε - παρ' όλο που υπήρξαν ανάλογες αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό συνέβη για λόγους προστατευτισμού και ενίσχυσης του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, Την ίδια ομως περίοδο πολλά δυτικοευρωπαϊκά κράτη επέτρεψαν την ίδρυση και άλλων αεροπορικών εταιρειών, τροποποιώντας έτσι το αερομεταφορικό καθεστώς στην επικράτεια τους. (Το καθεστώς αυτό άλλαξε, όπως γνωρίζουμε την τελευταία δεκαετία, λόγω της υποχρέωσης εναρμόνισης της Ελλάδας με τις κοινοτικές οδηγίες απελευθέρωσης των αερομεταφορών) 4. Σταδιακή εξέλιξη και χωροθέτηση των αεροδρομίων

5 Στην δεκαετία του '30, το Ελληνικό κράτος κατασκεύασε ορισμένα αεροδρόμια - Τατοϊου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αγρινίου, κλπ.- για να καλύψει τις ανάγκες της τότε πολιτικής αλλά και πολεμικής αεροπορίας. Τα αεροδρόμια αυτά κατασκευάστηκαν - όπως παρατηρούμε - στα σημαντικά αστικά κέντρα της εποχής εκείνης τα οποία είχαν αναπτυχθεί στον κεντρικό κορμό της χώρας. Η απόσταση μεταξύ των αστικών αυτών κέντρων δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά η μικρή ταχύτητα των χερσαίων μεταφορικών μέσων σε συνδιασμό με τους κινδύνους της εποχής και την υποτυπώδη υποδομή τους, καθιστούσε τις αερομεταφορές ιδιαίτερα ελκυστικές. Κατά την διάρκεια, όμως, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα υπάρχοντα αεροδρόμια μετατράπηκαν σε στρατιωτικά και χρησιμοποιήθηκαν απο το κράτος για τις ανάγκες του πολέμου. Στη συνέχεια, περιήλθαν στα χέρια του εχθρού μαζί με τον εξοπλισμό τους. Ορισμένα απ'αυτά βελτιώθηκαν από τους κατακτητές - Ιταλούς και στη συνέχεια Γερμανούς - έτσι ώστε να καλύπτουν τις δικές τους πολεμικές ανάγκες, ενώ κάποια άλλα εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου. Το σημερινό αεροδρόμιο του Ελληνικού πρωτοεμφανίσθηκε και λειτούργησε λίγα χρόνια πρίν τον πόλεμο, σαν βοηθητικό του αεροδρομίου του Τατοϊου, που ηταν το κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Πολύ σύντομα, όμως διαπιστώθηκαν τα πλεονεκτήματα της θέσης του, κυρίως από πλευράς καιρικών συνθηκών και ορατότητας. Κατά την διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν σαν στρατιωτικό αεροδρόμιο έκαναν μάλιστα και αρκετές βελτιώσεις. Σημαντικώτερη είναι η κατασκευή δύο διαδρόμων, με αρχικό μήκος 1800 μ., που αποτέλεσαν και τον μελλοντικό σκελετό του αερολιμένα του Ελληνικού. Μετά την λήξη του πολέμου, συγκροτήθηκε η Κ.Π.Α. του Υπ. Αεροπορίας η οποία ανέλαβε την μελέτη, ίδρυση, εκμετάλλευση και έλεγχο των Αερολιμένων Δημοσίας και Ιδιωτικής χρήσεως, των Εσωτερικών και Διεθνών Εναερίων Γραμμών v. Το 1946 και με βάση την προοπτική και τις διαφαινόμενες τάσεις λειτούργησαν οι παρακάτω 11 πολιτικοί αερολιμένες : Αθήνας Θεσσαλονίκης Ιωαννίνων Αγρινίου Ηρακλείου Καβάλας Καλαμάτας Κερκύρας Κοζάνης Λάρισσας και Ρόδου Το 1947 λειτούργησε ο αερολιμένας Αλεξανδρούπολης και το 1948 ο αερολιμένας Μυτιλήνης. Το 1950, η Ελλάδα διέθετε 13 αερολιμένες. Οι αερολιμένες αυτοί απετέλεσαν το πρώτο μεταπολεμικό δίκτυο αερομεταφορών της χώρας. Εξυπηρετούσαν τα μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής εκείνης που βρισκόντουσαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην νησιωτική (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Μυτιλήνη). Η υποδομή τους κάθε άλλο παρά επαρκής θα μπορούσε να ειπωθεί, και παράλληλα η οικονομική κατάσταση του κράτους δεν ήταν τέτοια που να επιτρέπει την ταχεία βελτίωση τους, ώστε να καλύψουν τις ολοένα διευρυνόμενες ανάγκες της Πολιτικής Αεροπορίας. Η ανάγκη αυτή όμως γινόταν όλο και πιό επιτακτική και λόγω της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης του τομέα. Η στοιχειώδης υποδομή των αερολιμένων είχε ως αποτέλεσμα την συχνή ματαίωση των πτήσεων. Οι κυριότερες αιτίες ήταν οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ραδιοβοηθημάτων και εξοπλισμού που ανάγκαζε τους κυβερνήτες των αερο-

6 σκαφών να προσγειώνονται μόνο σε περίπτωση που είχαν επαρκή ορατότητα. Οι σοβαρές ελλείψεις σε ραδιοβοηθήματα και κτιριακές εγκαταστάσεις εκαλύπτοντο σταδιακά, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, με διαδοχικές επεμβάσεις για έργα βελτίωσης και επέκτασης. Αξίζει να σημειωθεί όμως οτι αντίστοιχες ελλείψεις παρουσίαζαν και οι χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις της χώρας, με αποτέλεσμα η τάση ανάπτυξης των αερομεταφορών να είναι ανοδική παρά την σημαντική διαφορά κόστους. Μετά το 1957, μετά δηλαδή από την εμφάνιση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε μία από τις ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, η ανάγκη για δημιουργία νέων περιφερειακών αεροδρομίων έγινε πιό επιτακτική παρά ποτέ. Αρχισε, λοιπόν, να εντατικοποιείται το έργο της κατασκευής των αερολιμένων, κυρίως με βάση τις απαιτήσεις δρομολογίων της Ο.Α., που είχαν σαν κύριο μοχλό την τουριστική ζήτηση. Οπως ήταν φυσικό, άρχισε να δίνεται προτεραιότητα (εκτός από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα) και στα αναπτυσσόμενα τουριστικά θέρετρα που βρισκόντουσαν κυρίως στην νησιωτική περιοχή της χώρας. Το 1959 λειτούργησε ο αερολιμένας της Λήμνου και το 1960 δόθηκε άδεια για τους αερολιμένες : Χανιά, Κώς, Σάμος και Πρέβεζα (λειτ. το 63) Το 1960, υπήρχαν στην χώρα μας συνολικά 17 αερολιμένες. Ακολούθησαν η Νέα Αγχίαλος το 1965, και η Ανδραβίδα το Το 1970, - με την προσθήκη των αερολιμένων Χίου, Καρπάθου και Σπάρτης λειτουργούσαν 22 αερολιμένες, στις κυριώτερες πόλεις, σε ακραία σημεία της χώρας, σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές. Επίσης, είχαν εγκριθεί πιστώσεις γιά άλλους 4, οι οποίοι βρισκόντουσαν ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Οι αερολιμένες διακρίνοντο σε : διεθνείς και εσωτερικών γραμμών, ανάλογα με το είδος των πτήσεων που οργάνωνε και εκτελούσε σ'αυτούς η Ολυμπιακή Αεροπορία, που ήταν ο εθνικός αερομεταφορέας του ελληνικού κράτους και η μοναδική εταιρεία που εκτελούσε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η διάκριση αυτή είχε την εννοια ότι στους διεθνείς έπρεπε να προβλέπονται πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις στο έδαφος (τελωνεία, αποθήκες, έλεγχος διαβατηρίων, ασφάλεια κλπ.) Στην επόμενη δεκαετία προστέθηκαν οι αερολιμένες Σκιάθου, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Ζακύνθου, Μυκόνου, Μήλου, Κυθήρων, Π. Χελίου - μέχρι το καθώς και Σαντορίνης στη συνέχεια. Το 1980 η χώρα διέθετε 33 αερολιμένες, από τους οποίους οι 12 λειτουργούσαν ήδη ως διεθνείς, με τακτικές πτήσεις και 21 ως αερολιμένες εσωτερικού. Αρκετοί από αυτούς όμως δεχόντουσαν πτήσεις τύπου "charter" από χώρες του εξωτερικού. Το 1990 οι αερολιμένες είχαν αυξηθεί σε 40 και σήμερα υπάρχουν 45 εκ των οποίων οι 39 λειτουργούν και 6 είναι κλειστοί. 5. Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας ( ) Μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω περιόδους στη μεταπολεμική περίοδο της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας vi με βάση τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις: : Απο την κατοχή στον εμφύλιο και στην ανασυγκρότηση

7 : Απο την ανασυγκρότηση στην ανάπτυξη : Δικτατορία, από κρίση σε κρίση με ανάπτυξη : Μετάβαση στη Δημοκρατία και σταθεροποίηση της : Δεκαετία του οικονομικού λαϊκισμού με χαρακτηριστική διόγκωση του δημόσιου τομέα : Συνθήκη του Μάαστριχτ - Ευρωπαϊκή ενοποίηση Η διάκριση αυτή θα μας βοηθήσει παρακάτω στην εξέταση της σταδιακής εξέλιξης και χωροθέτησης των περιφερειακών αεροδρομίων ωστε να κάνουμε τις απαραίτητες συνεπαγωγές για τις επιρροές που δέχθηκε, στην περίοδο που εξετάζουμε. 6. Παρατηρήσεις 6.1 Ιδρυση αεροδρομίων και συσχέτηση με τις ως ανω ιστορικές περιόδους Την πρώτη περίοδο, που ειχε διάρκεια 8 χρόνων, ιδρύθηκαν μόνο δύο νέα αεροδρόμια παρόλο που την εποχή εκείνη οι εγκαταστάσεις που απαιτούντο ήσαν ελάχιστες. Την δεύτερη περίοδο, που ειχε διάρκεια 14 χρόνων, ιδρύθηκαν 10 νέα αεροδρόμια. Την επόμενη περίοδο, της δικτατορίας με διάρκεια μόλις 7 χρόνια, ιδρύθηκαν επίσης 10 νέα αεροδρόμια. Την μεταδικτατορική περίοδο, διάρκειας επίσης 7 χρόνων, κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν 6 νέα αεροδρόμια (+ του Π.Χελίου που δεν λειτούργησε) Την πέμπτη περίοδο, με διάρκεια 9 χρόνων, είχαμε 7 νέα αεροδρόμια όλα σε απομακρυσμένα νησιά. Τέλος την εκτη περίοδο, διάρκειας 10 χρόνων, ιδρύθηκαν μόνο 4 νεά αεροδρόμια και κλείσανε εξη. 6.2 Κατανομή αερολιμένων και σύγκριση με πληθυσμό και διοίκηση Παρατηρούμε οτι οι πρώτοι αερολιμένες της μεταπολεμικής περιόδου βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε αστικά κέντρα - πρωτεύουσες νομών - που έχουν μεγαλο πληθυσμό (απογραφή του 1951) και που παράλληλα δεν έχουν ευκολία πρόσβασης σε κέντρα που διαθέτουν αεροδρόμιο. Την επόμενη δεκαετία έχουμε δύο νέα αεροδρόμια σε νησιά που δεν είναι πρωτεύουσες νομών (Λήμνος, Κώς), στην περιφέρεια Αιγαίου, από ένα στις περιφέρειες Κρήτης και Θράκης και τρία στον κεντρικό κορμό κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Βόλος, Τρίπολη) Στις δύο επόμενες δεκαετίες του 70 και του 80 όλα τα νεα αεροδρόμια - εκτός της Καστοριάς - αφορούν νησιά. Αξίζει να σημειωθεί όμως οτι απο τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει να έχουν προηγηθεί μελέτες αξιολόγησης ή καθορισμού κριτηρίων για την επιλογή των συγκεκριμένων νησιών. 6.2 Χωροταξική κατανομή αερολιμένων Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι, στην αρχή, δηλαδή τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, οι αερολιμένες αναπτύχθησαν στο κεντρικό (χερσαίο) τμήμα της χώρας, ενώ αργότερα (από το 1970, περίπου) άρχισε η ανάπτυξη των

8 αερολιμένων στην νησιωτική περιοχή. Η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται, με έντονο ρυθμό, μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η ανάπτυξη των αερολιμένων στο κεντρικό τμήμα έχει μάλλον ατονίσει τα τελευταία χρόνια. 7. Συμπεράσματα Σήμερα η χώρα μας διεθέτει ήδη 44 αερολιμένες. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, σε σχέση με τον πληθυσμό της αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη διασπορά του στις νησιωτικές περιοχές, τα αεροδρόμια της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επαρκή ως προς τον αριθμό τους. Πρόβλημα παρουσιάζεται όμως με τις εγκαταστάσεις και τις λοιπές παροχές τους οι οποίες κάθε άλλο παρά επαρκείς θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Εξίσου σημαντικό είναι και το προβλημα της ελλειπούς χερσαίας διασύνδεσης με τα υπάρχοντα μεταφορικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις περιοχές εμβέλειας τους. Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε τα εξης: όσον αφορά στην χωρική κατανομή των αεροδρομίων αρχικός στόχος ήταν να συνδεθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως εκείνα που λόγω απόστασης ή δύσβατης χερσαίας σύνδεσης θα ευνοούσαν τις αεροπορικές συνδέσεις, με το αντίστοιχο όφελος για την αεροπορική μονοπωλιακή εταιρεία. για την επιλογή της θέσης του αεροδρομίου σε σχέση με το αστικό κέντρο που καλείτο να εξυπηρετήσει δεν υπάρχουν στοιχεία. τα πρώτα αεροδρόμια λειτούργησαν ταυτόχρονα ως πολιτικά και ως στρατιωτικά, γεγονός που εισάγει και πιθανές παραμέτρους εθνικής άμυνας και ασφάλειας στην χωροθέτηση τους. το κράτος, δηλαδή το σύνολο των πολιτών της χώρας (δια των εκπροσώπων του), ανέλαβε εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος της κατασκευής της αεροδρομιακής υποδομής. σημειώνεται τέλος η θετική ψυχολογία ως προς το νέο μεταφορικό μέσο στην οποία συντέλεσε τόσο η απουσία ατυχημάτων, όσο και η δυσχέρεια επίγειας σύνδεσης λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας. i Ν.4809 της ii Φίσσερ, Α. (1986) Θεσμικό Πλαίσιο Αερομεταφορών - Κανονισμοί, δελτίο Αεροναυπηγών Μηχανικών, τ.4/86, σελ.5-7, Αθήνα iii Ξηράκης, Ε. (1983) Ιδιωτική Αεροπορία στον Ελληνικό Χώρο, Εκδόσεις Φ.Πατσούρης, Αθήνα iv Θεολόγης, Ι.Α. (1956) Ιστορία της Ελληνιλής Πολιτικής Αεροπορίας, Αθήνα v Α.Ν. 970/1946 vi Καζάκος, Π. (2000) Ανάμεσα σε Κράτος και Αγορά. Οικονομία και Οικονομική Πολιτική στη Μεταπολεμική Ελλάδα, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα

9 English Summary Regional airports and their development during the years Problems and geophysical particularities of the Greek territories. Julia Th. Costaki Architect - Engineer NTUA Greece has a mountainous central core mostly abrupt and impassable which divides the land in two parts (east and west) and an expanded archipelago with more than 92 main islands, plus several secondary ones. The end of the second world war found Greece in a very bad economic codition. Land transport systems were almost destroyed and everything had to be rebuilt from the beggining. This fact in relation with the geophysical partcularity of its territories enforced Greece to develop airports and air transport in a quite rapid rate. In 1946, 9 regional airports were in use (Athens and Salonica are excluded). In 1960 the regional airports were 15 and in 1970, 20. Then, in regional airports were in use and at last 37 in The majority of the new regional airports of the last decades were situated in the islands. Of course the infrastructure of a regional airport at the beggining of the fifties was very simple and the good weather conditions of Greece helped cosiderably in diminuating problems as lack of lights and air navigation equipment. Later on a great effort was made by the state to update equipment and infrastructure, as everything belonged to the public sector (even the unique air-transport company). It has to be noticed that this expansion was made accidentely. There has not been a general plan giving guidelines of airport development in coordination with the general landplanning. In conclusion we have to notice that the expansion of airports especially in the island region of Greece during the last two decades is very remarkable and is still continuing but the new deregulated environment of air-transport in European Union seems to make it more difficult to maintain infrastructure and equipment of so many regional state airports. It seems to be very urgent to organize the airport network as a whole, give quidelines and define priorities.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α.Μ. 16622 ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ : ΒΑΡΕΛΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... σελ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... σελ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... σελ. 3 ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ της ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Θεωρία και Πολιτική του Ανταγωνισμού και της Εποπτείας

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Η επίδραση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού της Αθήνας

Διπλωματική Εργασία. Η επίδραση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού της Αθήνας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Διπλωματική Εργασία Η επίδραση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. Η εφαρμογή των υπηρεσιών logistics από τις επιχειρήσεις παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. Η εφαρμογή των υπηρεσιών logistics από τις επιχειρήσεις παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η εφαρμογή των υπηρεσιών logistics από τις επιχειρήσεις παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Ευχαριστώ πολύ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Ευχαριστώ πολύ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή εργασία αύτη αποτελεί μια προσπάθεια μου να καταθέσω στις ακόλουθες σελίδες μια γενική εικόνα για τις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Η ακόλουθη πτυχιακή εργασία είναι αποτέλεσμα διμιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου. Γιώργος & Μαρία

Στους γονείς μου. Γιώργος & Μαρία Στους γονείς μου Γιώργος & Μαρία Περίληψη Η παρούσα εργασία υποβάλλεται για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών - Μάνατζμεντ Τουρισμού (ΜΒΑ-ΤΜ), του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αφορά την προμελέτη σκοπιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΚΛΙΔΑ ΣΩΤ ΗΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ... 6 1.1: Η διεθνής ανάπτυξη των εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη : Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη : Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία έχει τίτλο «Ο Ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης». Εκπονήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου Ειδικά Θέματα Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς. Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και. Προοπτικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς. Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και. Προοπτικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Μοντέλα Επιχειρησιακών Λειτουργιών στις Διεθνείς Μεταφορές Ανάλυση Περιβάλλοντος. Τάσεις και Προοπτικές στην Σπουδαστές: Βολτυράκης Μάρκος 3800 Πατσιοκώστα Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η συστηματική ανάπτυξη των συγχρόνων Τηλεπικοινωνιών της χώρας άρχισε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αποκλειστικό όχημα τον ΟΤΕ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ 1992-2007 : ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ 1992-2007 : ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ 1992-2007 : ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

11. Η αεροπορική ορολογία νομοθετικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά. Aviation terminology in european union legislative texts in greek

11. Η αεροπορική ορολογία νομοθετικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά. Aviation terminology in european union legislative texts in greek 1 11. Η αεροπορική ορολογία νομοθετικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά Μ. Καλλέργης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η έναρξη της ανάπτυξης κοινοτικής πολιτικής στις αεροπορικές μεταφορές συμπίπτει με την προσχώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ:ΑΜΠΑΡΤΖΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Το διεθνές σύστημα μεταφορών TIR και η ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών στην Ελλάδα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Το διεθνές σύστημα μεταφορών TIR και η ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών στην Ελλάδα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Το διεθνές σύστημα μεταφορών TIR και η ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών στην Ελλάδα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ THE TOURIST DEVELOPMENT OF THE MUNICIPALITY XYLOKASTRO-EVROSTINI

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ THE TOURIST DEVELOPMENT OF THE MUNICIPALITY XYLOKASTRO-EVROSTINI ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ THE TOURIST DEVELOPMENT OF THE MUNICIPALITY XYLOKASTRO-EVROSTINI

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ &ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Β ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ "Αερομεταφορές και Τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Γ ΚΥΚΛΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Γ ΚΥΚΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Γ ΚΥΚΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Α. ΔΟΥΒΗ (Α.Μ.: ΜΝ/03010) ΜΕ ΘΕΜΑ «Οι Θαλάσσιες Συγκοινωνίες και οι Άγονες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Θέμα: Οι Πολιτικές Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και της Διεύρυνσης Σεμινάριο: Διοίκηση και Οικονομική Ανάπτυξη Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο σχεδιασµός και η υλοποίηση της ασφάλειας του αεροδροµίου «Ν. Καζαντζάκης»

Διαβάστε περισσότερα

Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Νικόλαος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος - Τουρκολόγος Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και καλύπτει μια έκταση 200.240

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Διπλωματική εργασία υποβληθείσα για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Εκθέσεις 67 Επιµέλεια: Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΚΩΤΣΗ Β. ΛΥΧΝΑΡΑΣ Σ. ΣΠΑΘΗ Θ. ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ : ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση για στελέχη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση για στελέχη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση για στελέχη Διπλωματική Εργασία Επιβλέπων καθηγητής : Κυριαζής Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα