1. Βαρυτική ροή. dφ = gdsσυνφ (1)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Βαρυτική ροή. dφ = gdsσυνφ (1)"

Transcript

1 1. Βαρυτική ροή Θεωρούµε µέσα σε βαρυτικό πεδίο µια νοητή επιφάνεια τυχαίας µορφής, που διασχίζεται από δυναµικές γραµµές του πεδίου (σχ. 1). Πάνω στην επιφά νεια και στην περιοχή ενός σηµείου A αυτής, θεωρούµε ένα στοιχειώδες τµήµα εµβαδού ds. Eάν n είναι το µοναδιαίο διάνυσµα της επιφάνειας στο σηµείο A και φ η γωνία που σχηµατίζει αυτό µε την ένταση g του πεδίου στο σηµείο A, τότε το γινόµενο gdsσυνφ ορίζεται ως στοιχειώδης βαρυτική ροή διά µέσου του στοιχειώδους τµήµατος ds και συµβολίζεται µε dφ, δηλαδή ισχύει: dφ = gdsσυνφ (1) Σχήµα 1 Aπό τον παραπάνω ορισµό προκύπτει ότι η στοιχειώδης βαρυτική ροή διαµέσου του στοιχείου ds, εξαρτάται από την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στην θέση που βρίσκεται το στοιχείο, καθώς και από τον προσανατολισµό του ως προς τις δυναµικές γραµµές του πεδίου. Συγκεκριµένα, όσο πιο ισχυρό είναι το πεδίο στην θέση του στοιχειώδους τµήµατος (πυκνές δυναµικές γραµµές) και όσο πιο µικρή είναι η γωνία των διανυσµάτων n και g (οι δυναµικές γραµµές έχουν µεγάλη κλίση ως προς το ds), τόσο περισσότερες δυναµικές γραµµές θα διασχί ζουν το στοιχειώδες, τµήµα. Δηλαδή από φυσική άποψη η στοιχειώδης ηλεκτρική ροή εκφράζει το πλήθος των δυναµικών γραµµών, που διέρχονται από το θεωρούµενο στοιχειώδες τµήµα. Aθροίζοντας όλες τις στοιχειώδεις ηλεκτρικές ροές dφ 1 dφ 2,...dΦ n που αντιστοιχούν στα στοιχειώδη τµήµατα ds 1, ds 2,...dS n στα οποία διαµερίζεται η επιφάνεια παίρνουµε την ολική βαρυτική ροή Φ διά µέσου της επιφάνειας αυτής. Δηλαδή θα ισχύει η σχέση: Φ = dφ 1 + dφ dφ n = (d) = (gds"#$%) = ( g " d S ) (2)

2 Tο δέυτερο µέλος της σχέσεως (2) αποτελεί ένα επιφανειακό ολοκλήρωµα που πρέπει να υπολογιστεί πάνω στην επιφάνεια, στο οποίο η ολοκληρωτέα ποσότητα είναι το εσωτερικό γινόµενο (gd S ), δήλαδή η σχέση (2) γενικότερα γράφεται: = "" ( g d S ) (3) Παρατήρηση: Oρίζουµε ως µοναδιαίο διάνυσµα n µιας επιφάνειας σ ένα σηµείο της A, ένα διάνυσµα που ο φορέας του είναι κάθετος στην επιφάνεια στο θεωρούµενο σηµείο, η φορά του είναι προς το κυρτό µέρος της επιφάνειας, το δε µέτρο του είναι ίσο µε την µονάδα µέτρησης του εµβαδού της επιφάνειας. Mε την βοήθεια του µοναδιαίου διανύσµατος µπορούµε κάθε στοιχειώδες τµή µα ds µιας επιφάνειας να το προσανατολίσουµε µέσα στον χώρο περιγράφων τάς το µε ένα διά νυσµα d S. To διάνυσµα αυτό είναι συγγραµµικό και οµόρρο πο του µοναδιαίου διανύσµατος της επιφάνειας στο σηµείο που αντιστοιχεί το στοιχειώδες τµήµα, το δε µέτρο του είναι ίσο µε το εµβαδόν ds του τµήµατος αυτού, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: d S = n ds Στην περίπτωση που η επιφάνεια είναι κλειστή, τότε η φορά του µοναδιαίου διανύσµατος n σε κάθε σηµείο της λαµβάνεται συµβατικά προς το εξωτερικό αυτής, ανεξάρτητα αν στο σηµείο αυτό αντιστοιχεί κυρτό ή κοίλο τµήµα της επιφάνειας. Tέλος στην περίπτωση που η επιφάνεια είναι επίπεδη, τότε η φορά του µοναδιαίου διανύσµατος n σε µια όψη της λαµβάνεται συµβατικά ίδια µε τη φορά προχώρησης δεξιόστροφου κοχλία (βίδας), στρεφόµενου ώστε να διαγράφει το περίγραµµα της όψης αυτής, αντίθετα µε την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. 2. O νόµος του Cαuss για το βαρυτικό πεδίο Mέσα σε βαρυτικό πεδίο θεωρούµε µια τυχαίου σχήµατος κλειστή επιφάνεια που διασχίζεται από δυναµικές γραµµές. Για την βαρυτική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια αυτή ισχύει η παρακάτω πρόταση: H βαρυτική ροή που διασχίζει µια κλειστή επφάνεια, είναι ανάλογη προς την µάζα που περικλείει η επιφάνεια αυτή. Α τρόπος απόδειξης: Η απόδειξη του νόµου του Gauss στην γενική περί πτωση παρουσιάζει σηµαντικές δυσκολίες και για τον λόγο αυτόν περιοριζόµα στε στην ειδική περίπτωση που η κλειστή επιφάνεια S περικλείει µια σηµεια κή µάζα m. Σ αυτή την περίπτωση θεωρούµε µια σφαιρική επιφάνεια S *, που έχει κέντρο την σηµειακη µάζα m και βρίσκεται στο εσωτερικό της κλειστής επιφάνειας S (σχ. 2). Eίναι φανερό ότι, όλες οι δυναµικές γραµµές του βαρυτικού πεδίου της µάζας m που διασχίζουν την σφαιρική επιφάνεια S * διασχίζουν και την επιφάνεια S, που σηµαίνει ότι η βαρυτική ροή Φ που διέρχεται από την S είναι ίση µε την βαρυτική ροή Φ(S * ) που διέρχεται από την S *, δηλαδή ισχύει:

3 Φ = Φ(S * ) (1) Όµως η Φ(S * ) είναι ίση µε το αλγεβρικό άθροισµα των στοιχειωδών βαρυτικών ροών, που διέρχονται από τα στοιχειώδη τµήµατα στα οποία διαµερίζεται η σφαιρική επιφάνεια S *, δηλαδή ισχύει : (S * ) = " g d S = " [gds"#$( g, n )] (2) (S * )( ) (S * ) όπου ( g, n ) η γωνία που σχηµατίζει τo εµβαδικό διάνυσµα n της σφαιρικής επιφάνειας S * σ ένα στοιχειώδες τµήµα της εµβαδού ds, µε το διάνυσµα της έντασης g, που δηµιουργεί η σηµειακή µάζα m στο τµήµα αυτό. Eίναι όµως φανερό ότι, η γωνία αυτή είναι ίση µε π, οπότε ισχύει: συν( g, n )= -1 και έτσι η (2) γράφεται: (S * ) = - Σχήµα 2 ( gds) (1) = - ( gds) (3) (S * ) (S * ) Όµως ισχύει g=gm/ 2, όπου η ακτίνα της σφαιρικής επιφάνειας S *, οπότε η (3) γράφεται: = - ' (S * ) mgds$ # & " % 2 = - Gm 2 ' ( ds) (4) (S * ) Eξάλλου το άθροισµα (ds) αποτελεί το εµβαδον της σφαιρικής επιφάνειας S *, (S * ) που είναι ίσο µε 4π 2, οπότε η (4) γράφεται: =- Gm 2 4" 2 = - 4"Gm (5) H σχέση (5) αποτελεί την µαθηµατική έκφραση του νόµου του Gauss για ένα βαρυτικό πεδίο, και εκφράζει ότι, η βαρυτική ροή που διασχίζει µια κλειστή

4 επιφάνεια S είναι ανάλογη της µάζας m που περικλείει. Eάν η κλειστή επιφά νεια περικλείει σηµειακές µάζες που είναι συγκεντρωµένες σε διάφορα σηµεία του χώρου, ή είναι κατανεµηµένες πάνω σε µια γραµµή ή πάνω σε µια επιφά νεια ή σε µία περιοχή του χώρου, τότε στην σχέση (5) η m εκφράζει την συνολικη µάζα που περικλείει η επιφάνεια S. Β τρόπος απόδειξης: Θεωρούµε στοιχειώδη στερεά γωνία dω που έχει κορυφή την σηµειακή µάζα m και αποκόπτει πάνω στην κλειστή επιφάνεια S το στοιχειώδες τµήµα ds που αποτελεί την βάση της στερεάς γωνίας. Η στοιχει ώδης βαρυτική ροή dφ που διασχίζει την ds δίνεται από την σχέση: ( ) = ds ( g n ) (6) d = g d S Σχήµα 3 όπου n το εµβαδικό διάνυσµα της επιφάνειας S στο στοιχείο ds αυτής, που κατευθύνεται προς το εξωτερικό της µέρος και g η ένταση του βαρυτικού πεδίου στην θέση του στοιχείου ds. Η ολική βαρυτική ροή Φ που διασχίζει την S είναι ίση µε το αλγεβρικό άθροισµα των στοιχειωδών βαρυτικών ροών dφ, που αντιστοιχούν στα στοιχειώδη τµήµατα στα οποία διαµερίζεται η κλει στή επιφάνεια S, δηλαδή ισχύει: ( ) (6) = " d [ ( )] = " ds g n = " gds#$%& (7) ( ) Όµως η γωνία θ των διανυσµάτων n και g είναι ίση µε π-φ, όπου φ η γωνία του άξονα της στερεάς γωνίας dω µε το διάνυσµα n, οπότε η (7) γράφεται: % mgds"#$ ( % ds"#$ ( = -+ ' * = - Gm+ ' * (8) & ) & ) 2 όπου η απόσταση του στοιχείου ds από την µάζα m. Eξάλλου η ποσότητα dsσυνφ/ 2 αποτελεί εξ ορισµού την τιµή της στερεάς γωνίας dω, οπότε η (8) γράφεται: ( ) = - Gm" d = - 4#Gm (9) διότι η ολική στερεά γωνία γυρω από την σηµειακή µάζα m είναι ίση µε 4π. 2

5 Παρατήρηση: Eάν η κλειστή επιφάνεια S περικλείει µια συνεχή κατανοµή µάζας που περιγρά φεται από µια συνεχή συνάρτηση χωρικής πυκνότητας ρ, τότε ο γενικευµένος νόµος του Gauss για το βαρυτικό πεδίο τίθεται υπό την ολοκληρωτική µορφή: "" ( g d S ) =- 4G """ (#dv) (10) (V) όπου V ο όγκος που οριοθετεί η κλειστή επιφάνεια S. To πρώτο µέλος της (10) είναι ένα επιφανειακό ολοκλήρωµα που πρέπει να υπολογιστεί πάνω στην κλειστή επιφάνεια S, ενώ το δεύτερο µέλος είναι ένα τριπλό ολοκλήρωµα που πρέπει να υπολογιστεί επί του όγκου V. 3. O νόµος του Gauss σε διαφορική µορφή Θεωρούµε µια περιοχή όγκου V, η οποία οριοθετείται από την κλειστή επιφά νεια S και περιέχει µάζα m, που η τοπική της κατανοµή καθορίζεται από την συνάρτηση πυκνότητας ρ. Σύµφωνα µε τον νόµο του Gauss η βαρυτική ροή Φ διαµέσου της κλειστής επιφάνειας S είναι ίση µε -4πGm, δηλαδή ισχύει η σχέση: = -4Gm "" ( g d S ) =- 4G """ (#dv) (11) Aς φανταστούµε τώρα ότι ο όγκος V συρικνώνεται, ώστε να προσεγγίζει ένα σηµείο, οπότε και η επιφάνεια S θα τείνει στο µηδέν. Λαµβάνοντας την απόκλι ση της έντασης g στο σηµείο αυτό, θα έχουµε βάση του ορισµού της απόκλισης µιας διανυσµατικής συνάρτησης την σχέση: " g ( ) dv = lim V# 0 (V) $$ ( g "d S ) (12) Σχήµα 4 Όµως ο νόµος του Gauss ισχύει για οποιαδήποτε κλειστή επιφάνεια, άρα και για την περίπτωση που αυτή περιορίζει ένα στοιχειώδη όγκο dv, δηλαδή ένα όγκο που τείνει στο µηδέν. Συνδυάζοντας στην περίπτωση αυτή τις σχέσεις (11) και (12) παίρνουµε:

6 " g ( ) dv = -4#Glim&&& " g V$ 0 (V) ( ) dv = -4#G$dV (%dv) " g ( ) = -4#G$ (12) H σχέση (12) ισχύει για κάθε σηµείο του βαρυτικού κού πεδίου και αποτελεί την διαφορική µορφή του νόµου του Gauss. Σε Kαρτεσιανό σύστηµα συντεταγ µένων Oxyz η σχέση αυτή γράφεται: g x x + g y y + g z z = -4"G# (13) Στην συνέχεια παραθέτουµε παραδείγµατα εφαρµογής του νόµου του Gauss για χαρακτηριστικά βαρυτικά πεδία. Θεωρούµε την Γη οµογενή σφαίρα πυκνότητας ρ και ακτίνας R, δεχόµαστε δε ότι βρίσκεται µακρυά από άλλα ουράνια σώµατα, ώστε γύρω από αυτήν να υφίσταται µόνο το βαρυτικό της πεδίο. i) Να δείξετε ότι η ένταση g του βαρυτικού της πεδίου σ ένα εσωτερικό της σηµείο που βρίσκεται σε απόσταση (<R) από το κέντρο της, δίνεται από την σχέση: g = - 4G" /3 όπου η επιβατική ακτίνα του σηµείου ως πρός το κέντρο της Γης και G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας. ii) Αν µε κάποιο φυσικό γεγονός δηµιουργηθεί στο εσωτερικό της Γης µια σφαιρική κοιλότητα µη συγκεντρική µε την Γη, να δείξετε ότι το βαρυτικό πεδίο στο εσωτερικό της κοιλότητας είναι οµογενές. ΛYΣH: i) Eπειδή η Γη θεωρείται οµογενής και σφαιρική, το βαρυτικό της πεδί ο θα παρουσιάζει στον χώρο σφαιρική συµµετρία, που σηµαίνει ότι, αν θεωρή σουµε στο εσωτερικό της µια σφαιρική επιφάνεια S οµόκεντρη της Γης ακτίνας (<R), η ένταση g του βαρυτικού της πεδίου στα σηµεία της S θα έχει το ίδιο µέτρο. Eφαρµόζοντας τον νόµο του Gauss για την S παιρνουµε την σχέση: =- 4"Gm =- 4"G(4" 3 / 3) (1) όπου Φ η βαρυτική ροή που διασχίζει την S. Όµως η Φ είναι ίση µε το αλγεβρικό άθροισµα των στοιχειωδών βαρυτικών ροών που αντιστοιχούν στα στοιχειώδη τµήµατα ds στα οποία διαµερίζεται η S, δήλαδή ισχύει: = " g d S = " [gds"#$( g, n ] ( )

7 =g [ds"#$( g, n ] (2) όπου g το µέτρο της έντασης του βαρυτικού πεδίου της Γης σε απόσταση από το κέντρο της Ο και n το εµβαδικό διάνυσµα της S στο τυχαίο στοιχείο της ds. Όµως σε κάθε σηµείο της S η γωνία των διανυσµάτων g και n είναι ίση µε π, όποτε η (2) γράφεται: ( ) =- g ds =- g4" 2 Σχήµα 5 4G / 3 δηλαδή g = -4G / 3 (9) -4G(4" 3 / 3)=- g4 2 αφού σε κάθε σηµείο της S το διάνυσµα της επιβατικής ακτίνας ως προς το Ο, είναι αντίρροπο της έντασης g. ii) Eάν στο εσωτερικό της Γης δηµιουργηθεί σφαιρική κοιλότητα κέντρου O' µη οµοκεντρική της Γης και θεωρήσουµε ένα σηµείο Α αυτής, του οποίου οι επι Σχήµα 6 βατικές πκτίνες ως προς τα κέντρα O και O' είναι και ' αντιστοίχως (σx. 6), τότε η ένταση g A του βαρυτικού πεδίου στο σηµείο Α θα προκύψει µε βάση τον εξής συλλογισµό. Eάν δεν υπήρχε η κοιλότητα, στο σηµείο Α θα επικρα τούσε ένταση βαρυτικού πεδίου g, για την οποία ισχύει: g = -4G" /3 (3) Eάν η κοιλότητα καλυφθεί µε µάζα πυκνότητας ρ, τότε η µάζα αυτή θεωρού µενη µόνη της θα δηµιουργήσει στο Α µια ένταση g ' για την οποία ισχύει:

8 g '= -4G" '/3 (4) H πραγµατική ένταση g A του βαρυτικού πεδίου στο σηµείο Α, όταν δηµιουργη θεί η σφαιρική κοιλότητα θα είναι, σύµφωνα µε την αρχή της επαλληλίας, ίση µε τη διανυσµατική διαφορά g - g ', δηλαδή θα ισχύει: g A = g - g (3),(4) ' g A = 4G" / 3 g A = -4G" /3 +4G" '/3 ( )( '- ) (5) Όµως εκ του σχήµατος (6) προκύπτει η διανυσµατική σχέση: OO' + '= '- = -OO' οπότε η (5) γράφεται: g A = - 4G" (OO') (6) 3 Από την (6) προκύπτει ότι σε κάθε σηµείο της κοιλότητας η ένταση του βαρυτι κού πεδίου είναι αντίρροπή προς το σταθερό διάνυσµα OO' και το µέτρο της έχει σταθερή τιµή 4πGρ(ΟΟ )/3, δηλαδή το βαρυτικό αυτό πεδίο είναι οµογενες. Στην περίπτωση που η σφαιρική κοιλότητα είναι οµοκεντρική της Γης, τότε το διανυσµα OO'είναι µηδενικό, δηλαδή εντός της κοιλότητας επικρατεί κατάστα ση έλλειψης βαρύτητας. P.M. fysikos Θεωρούµε την Γη οµογενή σφαίρα ακτίνας R και υποθέτουµε ότι κατά µήκος µιας διαµέτρου του ισηµερινού της έχει δηµιουργηθεί ένα τούνελ, όπως φαίνεται στο σχήµα (7). Στο ένα άκρο του τούνελ αφήνε ται σώµα του οποίου η διατοµή είναι λίγο µικρό τερη της διατοµής του τούνελ, ο δε συντελεστής τριβής ολίσθησης µεταξύ των τοιχωµάτων του τούνελ και του σώµατος είναι µ=1. Εάν ω είναι το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας περιστροφής της Γης να βρείτε την εξίσωση που καθορίζει χρονικά την θέση του σώµατος σε σχέση µε το κέντρο της Γης. Δίνεται το µέτρο g 0 της επιτάχυνσης της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης και ότι ισχύει g 0 /R>>ω 2. ΛYΣH: i) Για ένα παρατηρητή που µετέχει της περιστροφικής κίνησης της Γης (µη αδρανειακός παρατηρητής) το σώµα κινείται σε σχέση µε το τούνελ υπό την επίδραση της Νευτώνειας έλξης w της Γης (βάρος του σώµατος), της αδρανεια κής φυγόκεντρης δύναµης η οποία διευθύνεται κατά τον γεωµετρικό άξονα του τούνελ µε φορά από το κέντρο Ο της Γης προς το σώµα, της αδρανειακής δύναµης Coiolis F C =- 2m( " v ) της οποίας ο φορέας ως κάθετος στο επίπεδο

9 των διανυσµάτων v και, όπου v η σχετική ταχύτητα του σώµατος ως προς το τούνελ, είναι κάθετος στον άξονα του τούνελ και τέλος της δύναµης επαφής από τα τοιχώµατα του τούνελ, που αναλύεται στην τριβή ολίσθήσεως T και την κάθετη αντίδραση N η οποία εξουδετερώνει την F C. Εφαρµόζοντας ο στρεφό µενος παρατηρητής για το σώµα τον δεύτερο νοµο κίνησης του Νεύτωνα κατα την διεύθυνση της επιβατικής του ακτίνας ως προς το Ο, παίρνει την σχέση: Σχήµα 7 m d2 dt 2 m d2 dt 2 = - w - T m d2 dt 2 = m 2 - w - µn = m 2 - w - µf C m d2 dt 2 = m 2 - mg - 2µmv d 2 dt = 2 - g - 2µ d 2 dt (1) Όµως στο προηγούµενο παράδειγµα αποδείκτηκε ότι: g = 4G" 3 = 4G 3 # M & % $ 4R 3 ( = GM = g / 3' R 3 0 R όπου ρ η πυκνότητα και Μ η µάζα της Γης, οπότε η σχέση (1) γράφεται: d 2 dt 2 = 2 - g 0 R - 2µ d dt µ =1 d 2 d + 2 dt 2 dt + " g 0 R - % $ 2 ' = 0 # & και επειδή δίνεται ότι g 0 /R>>ω 2 η παραπάνω σχέση γράφεται: d 2 dt d dt + g 0 R = 0 (2)

10 H (2) αποτελεί την διαφορική εξίσωση της σχετικής κίνησης του σώµατος ως προς το στρεφόµενο τούνελ. Η εξίσωση αυτή είναι γραµµική οµογενής δευτέ ρας τάξεως µε σταθερούς συντελεστές, της οποίας το χαρακτηριστικό πολυώ νυµο έχει συζυγείς µιγαδικές ρίζες - ± i g 0 /R, που σηµαίνει ότι η εξίσωση δέχεται λύση της µορφής: & = e -t A 1 "µ g 0 R t + A #$% g 0 ( 2 ' R t ) + (3) * όπου Α 1, Α 2 σταθεροί συντελεστές που θα προσδιοριστούν από τις αρχικές συν θήκες κίνησης του σώµατος. Παραγωγίζοντας την (3) ως προς τον χρόνο t παίρ νουµε την σχέση: d dt = -A 1 "µ g 0 R te-t + g 0 R A 1 #$% g 0 R te-t - - A 2 "#$ g 0 R te-t - g 0 R A 2 %µ g 0 R te-t (4) Για t=0 η (3) δίνει R=A 2 και η (4) 0=A 1 g 0 /R-A 2, οπότε η (3) γράφεται: & = Re -t R "µ g 0 g 0 R t + #$% g 0 ( ' R t ) + (5) * H (5) αποτελεί την ζητούµενη εξίσωση κίνησης του σώµατος. P.M. fysikos Θεωρούµε οµογενές κυλινδρικό σώµα πυκνότητας ρ, ακτίνας R και άπειρου µήκους. i) Nα δείξετε ότι, το βαρυτικό πεδίο g που δηµιουργεί το σώµα έχει ακτινική διεύθυνση, δηλαδή το πεδίο g σε κάθε σηµείο διευθύνεται κάθετα προς τον γεωµετρικό άξονα του κυλινδρικού σώµατος. ii) Xρησιµοποιώντας τον νόµο του Gauss, να εκφράσετε το µέτρο του βαρυτικού πεδίου g του σώµατος, σε συνάρτηση µε την απόσταση από τον γεωµετρικό του άξονα και να σχεδιάσετε την γραφική παράσταση της σχέσεως που θα βρείτε. iii) Θεωρώντας κατά σύµβαση µηδέν το βαρυτικό δυναµικό σε απόστα ση R από τον άξονα του κυλινδρικού σώµατος να εκφράσετε το δυνα µικό του βαρυτικού του πεδίου σε συνάρτηση µε την απόστα ση από τον άξονά του και να σχεδιάσετε την γραφική παράσταση της σχέσε ως που θα βρείτε. Δίνεται η παγκόσµια σταθερά G της βαρύτητας.

11 ΛΥΣΗ: i) Σε κάθε σηµείο του βαρυτικού πεδίου που δηµιουργεί γύρω του το κυλινδρικό σώµα η ένταση g αναλύεται στην αξονική συνιστώσα g z που διευθύνεται παράλληλα προς τον γεωµετρικό άξονα zz του σώµατος, στην ακτινική συνιστώσα g που τέµνει κάθετα τον άξονα zz και στην αζιµουθιακή συνιστώσα g που είναι ασύµβατα κάθετη προς τον άξονα zz. Για λόγους αξονι κής συµµετρίας τα µέτρα των τριών αυτών πεδίων εξαρτώνται µόνο από την απόσταση του σηµείου από τον άξονα zz. Αν θεωρήσουµε µέσα στο βαρυτικό πεδίο κλειστή γραµµή (C) σχήµατος περιφέρειας, της οποίας το κέντρο βρίσκε ται στον άξονα z z και το επίπεδό της είναι κάθετο στον άξονα (σχ. 8), τότε η αστροβιλότητα του πεδίου µας επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: " ( g d s ) = 0 # ( g z d s ) + # ( g d s ) + # ( g " d s ) = 0 (1) (C) (C) (C) Όµως τα διανύσµατα g z και g είναι κάθετα σε κάθε στοιχείο d s της γραµµής (C), οπότε τα δύο πρώτα αθροίσµατα του πρώτου µέλους της (1) είµαι µηδενικά και η σχέση αυτή γράφεται: # ( g " d s ) = 0 % (g ds"#$0) = 0 (C) (C) g " (ds) = 0 g 2" = 0 g = 0 (C) (C) Σχήµα 8 Σχήµα 9 δηλαδή η αζιµουθιακή συνιστώσα του πεδίου g είναι µηδενική. Στην συνέχεια θεωρούµε µέσα στο πεδίο την κλειστή γραµµή (ΑΒΓΔ) σχήµατος ορθογωνίου, της οποίας oι πλευρές ΑΒ και ΒΓ έχουν αντίστοιχα µήκη h και, η ΑΒ βρίσκεται πάνω στον άξονα zz η δε ΒΓ είναι κάθετη στον άξονα (σχ. 9)το αστρόβιλο του πεδίου επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: " ( g d s ) + " ( g d s ) + " ( g d s ) + " ( g d s ) = 0 (2) (AB) (B$ ) ($# ) (#A)

12 Όµως ισχύουν και οι σχέσεις: " ( g d s ) = " ( g z d s ) + " ( g d s ) = " ( g d s ) (AB) (AB) (AB) (AB) $ ( g d s ) = $ ( g z d s ) + $ ( g d s ) = $ ( g d s ) ("# ) ("# ) από τις οποίες προκύπτει: ("# ) ("# ) " ( g d s ) = -" ( g d s ) (3) (AB) (#$ ) Aκόµα έχουµε και τις σχέσεις: και # ( g d s ) = # ( g z d s ) + # ( g d s ) = g z (0)h = g z (0)h (4) (B" ) (B" ) (B" ) $ ( g d s ) = $ ( g z d s ) + $ ( g d s ) = - g z ()h = - g z ()h (5) ("# ) ("# ) ("# ) όπου g z (0), g z (h) τα µέτρα της συνιστώσας g z σε αποστάσεις 0 και από τον άξονα z z. H σχέση (2) λόγω των (3), (4) και (5) δίνει: g z (0)h - g z ()h = 0 g z (0)= g z () δηλαδή το µέτρο της αξονικής συνιστώσας είναι ανεξάρτητο της απόστασης από τον άξονα z z. Όµως για + το πεδίο g z µηδενίζεται, οπότε: g z (0)= g z () = g z () g z () = 0 που σηµαίνει ότι η αξονική συνιστώσα του πεδίου είναι µηδενική. Καταλήγου µε λοιπόν στο συµπέρασµα ότι το το βαρυτικό πεδίο του κυλινδρικού σώµατος έχει ακτινική διεύθυνση, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: g = g() e όπου e το µοναδιαίο ακτινικό διάνυσµα, που µαζί µε τα µοναδιαία διανύσ µατα e z e (αξονικο και αζιµουθιακό) αποτελούν τρισορθογώνιο σύστηµα, δηλα δή ισχύει. e = ( e " e z ) ii) Για τον υπολογισµό του µέτρου του πεδίου g στο εσωτερικό του κυλινδρι κού σώµατος (0 R), θεωρούµε µέσα στο βαρυτικό του πεδίο κλειστή επι φάνεια που αποτελείται από τις δύο βάσεις (S 1 ) και (S 2 ) και την παράπλευρη επιφάνεια (S Π ) ενός κυλίνδρου, ύψους h και ακτίνας ο οποίος είναι οµοαξονικός µε το σώµα (σχ. 10) και εφαρµόζουµε για στην επιφάνεια αυτή τον νόµο του Gauss, οπότε θα έχουµε:

13 # ( g d S ) = -4"Gm() # (S 1 ) ( g d # # S ) + ( g d S ) + ( g d S ) = -4"Gm() (S 2 ) (S " ) όπου m() η µάζα που περικλείει η επιφάνεια. Όµως έχουµε και τις σχέσεις: " ( g d S ) = " ( g d S ) = 0 και m() = 2 h" (S 1 ) (S 2 ) οπότε η προηγούµενη σχέση δίνει: Σχήµα 10 # ( g d S ) = -4" 2 G 2 h$ & [ g()ds"#$ ] = -4$ 2 G 2 h% (S " ) ( ) = -4 2 G 2 h" (S $ ) g() # ds g()2h" = 4 2 G 2 h" (S ) g() = 2G", 0 # # R (6) Εφαρµόζοντας εκ νέου τον νόµο του Gauss στην περίπτωση που η κυλινδρική επιφάνεια έχει ακτίνα µεγαλύτερη ή ίση µε R παίρνουµε: # ( g d S ) = -4" 2 GR 2 h$ & [ g()ds"#$ ] = -4$ 2 GR 2 h% (S " ) ( ) = -4 2 GR 2 h" -g()# ds g()2h = 4 2 GR 2 h" (S ) (S $ ) g() = 2GR 2 " /, R # < +$ (7) Aπό τις σχέσεις (6) και (7) διαπιστώνουµε ότι:

14 lim g() = 2"G#R $ R & - % lim g() = 2"G#R R + ' & lim g() = lim g() R - R+ που σηµαίνει ότι η συνάρτηση g() είναι συνεχής στα σηµεία της παράπλευρης επιφάνειας του κυλινδρικού σώµατος, έχει δε την µορφή: g() = % & ' 2G", 0 # # R 2GR 2 " /, R # < +$ (8) H γραφική παράσταση της (8) φαίνεται στο σχήµα (11). Σχήµα 11 iii) Tο δυναµικό V() σε απόσταση απο τον άξονα yy' θα προκύψει από την σχέση: g () = - V() -g() e = - dv() e d g() = dv() (9) d Για 0 R η (9) λόγω της πρώτης εκ των (8) γράφεται: dv() = 2G"d V() = G" 2 + C 1 (10) όπου C 1 µια σταθερά ολοκλήρωσης, η οποία θα υπολογιστεί από την σύµβαση ότι το δυναµικό σε απόσταση R από τον άξονα yy' είναι µηδενικό. Έτσι θα έχου µε: 0 = G"R 2 + C 1 C 1 = -G"R 2 οπότε η (10) δίνει: V() = G" 2 - G"R 2 V() = -G"( R 2 - ) 2 (11) Για R <+ η (9) λόγω της δεύτερης εκ των (8) γράφεται: dv() = 2GR 2 "d/ V() = 2GR 2 " ln + C 2 = (12) όπου C 2 σταθερά ολοκλήρωσης που θα προκύψει από την συνθήκη V(R)=0. Έτσι θα έχουµε:

15 0 = 2GR 2 " ln R + C 2 C 2 = -2GR 2 " ln R οπότε η σχέση (12) δίνει: V() = 2GR 2 " ln - 2GR 2 " ln R V() = 2GR 2 " ln( / R) (13) Aπό τις σχέσεις (11) και (12) διαπιστώνουµε ότι: lim V() = 0 " R $ - # lim V() = lim V() = 0 lim V() = 0 R R + % $ - R + που σηµαίνει ότι η συνάρτηση V() είναι συνεχής στa σηµείa =R έχει δε την µορφή: %' V() = -G" R2-2 & (' 2GR 2 " ln / R ( ), 0 # # R ( ), R # < +$ Σχήµα 12 H γραφική παράσταση της συνάρτησης V() φαίνεται στο σχήµα (12). P.M. fysikos Mια πολύ λεπτή ράβδος αποτελείται από οµογενές υλικό γραµµικής πυκνότητας ρ, έχει πολύ µεγαλο µήκος (θεωρητικά άπειρο) και βρίσκεται σε χώρο µακρυά από άλλα υλικά σώµατα. i) Nα δείξετε ότι το βαρυτικό πεδίο που δηµιουργεί η ράβδος κατευθύ νεται ακτινικά προς αυτήν, δηλαδή η έντασή του σε κάθε σηµείο είναι κάθετη στην ράβδο µε φόρα απο την ράβδο προς το άπειρο. ii) Να εκφράσετε την ένταση του πεδίου σε συνάρτηση µε την απόστα ση από την ράβδο. iii) Θεωρώντας συµβατικά µηδέν το δυναµικό του βαρυτικού πεδίου σε απόσταση α από την ράβδο, να εκφράσετε το δυναµικό του πεδίου

16 σε συνάρτηση µε την απόσταση. Δίνεται η σταθερά G της βαρύτη τας. ΛΥΣΗ: i) Έστω Μ ένα σηµείο του βαρυτικού πεδίου της ράβδου σε απόσταση από αυτήν και Μ 0 η προβολή του επί της ράβδου. Δύο στοιχειώδη τµήµατα της ράβδου µαζας dm συµµετρικά του Μ 0 δηµιουργούν στο Μ εντάσεις d g 1, d g 2 του ίδιου µέτρου των οποίων η συνισταµένη d g διευθύνεται κατά την δι χοτόµο της γωνίας των διανύσµατων d g 1, d g 2, διότι το παραλληλόγραµµο που σχηµατίζουν είναι ρόµβος (σχ. 14). Όµως η διχοτόµος αυτή είναι διάµεσος και ύψος του ισοσκελούς τριγώνου που καθορίζουν τα δύο στοιχειώδη τµήµατα dm και το σηµείο Μ, που σηµαίνει ότι το διάνυσµα d g κατευθύνεται προς το ση Σχήµα 13 Σχήµα 14 µείο Μ 0. Έάν λοιπόν η ράβδος διαµερισθεί σε στοιχειώδη τµήµατα, που ανά δύο είναι µεταξύ τους συµµετρικά ως προς το Μ 0, τότε η συµβολή τους στην διαµόρφωση της ολικής έντασης στο σηµείο Μ θα οδηγήσει σε διάνυσµα g που κατευθύνεται κάθετα προς στην ράβδο, δηλαδή το βαρυτικό της πεδίο έχει ακτι νική κα τεύθυνση. ii) Για να υπολογίσουµε την ένταση g () σε απόσταση από την ράβδο θεωρού µε κυλινδρική επιφάνεια της οποίας ο άξονας βρίσκεται επί της ράβδου, oπότε οι βάσεις της (S 1 ) και (S 2 ) θα είναι κάθετες στην ράβδο η δε παράπλευρη επιφάνειά της (S π ) παράλληλη προς αυτήν (σχ. 14). Εφαρµόζοντας για την επι φάνεια τον νόµο της βαρυτικής ροής του Gauss, παίρνουµε την σχέση: # [ g ()d S ] = -4"Gm [ g ()d S ] + [ g () d S # # ] + # [ g () d S ] = -4"Gm (1) (S 1 ) (S 2 ) (S " ) όπου m η µάζα που περικλείει η επιφάνεια. Όµως τα µοναδιαία εµβαδικά διανύσµατα n 1, n 2 των βάσεων (S 1 ) και (S 2 ) αντιστοίχως εiναι κάθετα στην ένταση g (), οπότε θα έχουµε:

17 " [ ] = " [ S ] = 0 (S 1 ) g ()d S και η (1) γράφεται: (S 2 ) g ()d # [ g ()d S ] = -4"Gm % [ g()ds"#$ ] = -4$Gm (S " ) ( ) = 4Gm (S $ ) g() " ds g()2h = 4G"h (S ) g() = 2G / µε 0 < < + (2) όπου h το ύψος του κυλίνδρου και g() το µέτρο της βαρυτικής έντασης. Από την όλη ανάλυση προκύπτει ότι, η ζητούµενη ένταση g () έχει την µορφή: g () = -g() e = -2G e / (3) όπου e το µοναδιαίο ακτινικό διάνυσµα,, που είναι κάθετο στην ράβδο µε κα τεύθυνση προς το άπειρο. iii) Tο δυναµικό V() σε απόσταση από την ράβδο θα προκύψει µέσω της σχέ σεως: g () = - V() -g() e = - dv() e d g() = dv() d (2) dv() = 2Gd (4) Ολοκληρώνοντας την (4) παίρνουµε: V() =2Gln + C (5) όπου C σταθερά ολοκλήρωσης, η οποία θα υπολογιστεί από την σύµβαση ότι το δυναµικό σε απόσταση α από την ράβδο είναι µηδενικό. Έτσι θα έχουµε: 0 =2Gln " + C C =- 2Gln " οπότε η (5) παίρνει την µορφή: V() = 2Gln( /"), 0 < < +# P.M. fysikos

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2 A Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα σε τυχαία κίνηση, η οποία εξέταζεται από ένα αδρα νειακό σύστηµα αναφοράς ΟXYZ. Εφοδιάζουµε το σώµα µε κινητό σύστηµα συντεταγµένων xyz ακλόνητα συνδεδεµένο µε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss Νίκος Ν. Αρπατζάνης Νόμος Gauss Ο νόµος του Gauss εκφράζει τη σχέση μεταξύ της συνολικής ηλεκτρικής ροής που διέρχεται από μια κλειστή επιφάνεια και του φορτίου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις.

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. i) Nα δείξετε ότι η σχετική ορµή P του ενός, λογουχάρη του Σ ως

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F!

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F! Υλικό σηµείο µάζας, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F (), η οποία ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης από το ελκτι κό κέντρο Ο, δηλαδή περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΗ O νόμος του Gauss και o νόμος του Coulomb είναι δύο εναλλακτικές διατυπώσεις της ίδιας βασικής σχέσης μεταξύ μιας κατανομής φορτίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Το βαρυτικό πεδίο της Γης. Το βαρυτικό πεδίο της Γης. Θα μελετήσουμε το βαρυτικό πεδίο της Γης, τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό της, χρησιμοποιώντας τη λογική μελέτης του ηλεκτροστατικού πεδίου, με την βοήθεια της ροής.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α! Κινηµατική άποψη

ΜΕΡΟΣ Α! Κινηµατική άποψη ΜΕΡΟΣ Α Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα που κινείται στον χώρο, ενώ ένα σηµείο του Ο είναι διαρκώς ακίνητο ως προς το αδρανειακό σύττηµα από το οποίο εξετάζεται. Η θέση του στερεού καθορίζεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R<D), η οποία είναι προσγειωµένη.

Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R<D), η οποία είναι προσγειωµένη. Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss Κεφάλαιο Η2 Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισµού του ηλεκτρικού πεδίου. Ο νόµος του Gauss βασίζεται στο γεγονός ότι η ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

της µορφής:! F = -mk! r

της µορφής:! F = -mk! r Ένα µικρό σώµα µάζας m, κινείται επί κυκλικής τροχιάς ακτίνας α µέσα σε δυναµικό πεδίο, ελκόµενο από σταθερό ση µείο Ο που αποτελεί το κέντρο της τροχιάς, µε δύναµη F της µορφής: F -mk όπου το διάνυσµα

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου.

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας εφαρµόζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L!

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L! Είναι γνωστό ότι, όταν ένα σώµα κινείται µέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης υπό την επίδραση µόνο της Νευτώνειας έλξεως, η τροχιά που διαγράφει το κέντρο µάζας του είναι επίπεδη και µάλιστα το επίπεδό της

Διαβάστε περισσότερα

3 + O. 1 + r r 0. 0r 3 cos 2 θ 1. r r0 M 0 R 4

3 + O. 1 + r r 0. 0r 3 cos 2 θ 1. r r0 M 0 R 4 Μηχανική Ι Εργασία #7 Χειμερινό εξάμηνο 8-9 Ν. Βλαχάκης. (α) Ποια είναι η ένταση και το δυναμικό του βαρυτικού πεδίου που δημιουργεί μια ομογενής σφαίρα πυκνότητας ρ και ακτίνας σε όλο το χώρο; Σχεδιάστε

Διαβάστε περισσότερα

Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης

Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης Mαγνητική διαπερατότητα υλικού Θεωρούµε επίµηκες σωληνοειδές, του οποίου οι σπείρες διαρρέονται µε ηλεκτρικό ρεύµα ορισµένης έντασης Ι. Tότε στο εσωτερικό του σωληνοειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Θα λέµε ότι ένα στερεό σώµα εκτελεί επίπεδη κίνηση, όταν οι αποστάσεις των υλικών του σηµείων από ένα ορισµένο επίπεδο αναφοράς (ε), παραµέ νουν αµετάβλητες µε το

Διαβάστε περισσότερα

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση:

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: Σώµα µάζας m σχήµατος ορθογώνιου κιβωτίου, ισορροπεί πάνω σε τραχύ οριζόντιο επίπεδο και στην άνω επιφάνειά του έχει τοποθετηθεί σώµα µάζας m/. Κάποια στιγµή που λαµβάνε ται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

η αντίστοιχη ταχύτητα του οχήµατος, θα ισχύει η σχέση:! 0 = m! v + M! V! md! v /dt = -Md!

η αντίστοιχη ταχύτητα του οχήµατος, θα ισχύει η σχέση:! 0 = m! v + M! V! md! v /dt = -Md! Tο νήµα µαθηµατικού εκκρεµούς µήκους L, είναι στερεωµένο στην οροφή µικρού οχήµατος µάζας M, το οποίο µπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβή πάνω σε οριζόντιο επίπεδο (σχήµα 1). i) Eάν το σφαιρίδιο του εκκρεµούς

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα.

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m, m τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. i) Εάν είναι το διάνυσµα θέσεως του ενός υλικού σηµείου σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Θέµα 1 (25 µονάδες) Ένα εκκρεµές µήκους l κρέµεται έτσι ώστε η σηµειακή µάζα να βρίσκεται ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 Ροή (γενικά): Ηλεκτρική Ροή Η ποσότητα ενός μεγέθους που διέρχεται από μία επιφάνεια. Ε Ε dα dα θ Ε Ε θ Ηλεκτρική ροή dφ Ε μέσω στοιχειώδους επιφάνειας da (αφού da στοιχειώδης

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες.

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες. Δύο πιθηκάκια της ίδιας µάζας αναρριχώνται εκ της ηρεµίας κατά µήκος των τµηµάτων του αβαρούς σχοινιού, που διέρχεται από τον λαιµό µιας σταθερής τροχαλίας (σχ. ). H τροχαλία έχει αµελητέα µάζα και µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 014-015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ_18556 Δίνονται τα διανύσματα α και β με ^, και,. α Να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες)

ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες) ΑΣΚΗΣΗ 1 ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 30-06-08 ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες) Α) Τρία σηµειακά ϕορτία τοποθετούνται στις κορυφές ενός τετραγώνου πλευράς α, όπως ϕαίνεται στο σχήµα 1. Υπολογίστε

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2 ΦΥΣ 131 - Διαλ.22 1 Ροπή αδράνειας q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: m (α) m (β) m r r 2r 2 2 I =! m i r i = 2mr 2 1 I = m(2r) 2 = 4mr 2 Ø Είναι δυσκολότερο να προκαλέσεις περιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

που δέχονται οι τροχοί αυτοί αποτελούν κινητήριες δυνάµεις για το αυτοκί νητο, δηλαδή είναι δυνάµεις οµόρροπες προς την κίνησή του, ένω οι τριβές T!

που δέχονται οι τροχοί αυτοί αποτελούν κινητήριες δυνάµεις για το αυτοκί νητο, δηλαδή είναι δυνάµεις οµόρροπες προς την κίνησή του, ένω οι τριβές T! Tο κέντρο µάζας ενός επιβατηγού αυτοκινήτου απέχει από το οριζόντιο έδαφος απόσταση h. Δίνεται η µάζα Μ του αυτοκινήτου η µάζα m και η ακτίνα R κάθε τροχού, η επιτάχυνση g της βαρύτητας και οι αποστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss Νίκος Ν. Αρπατζάνης Εισαγωγή Ο νόµος του Gauss: Μπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισµού της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου. Βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1.

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1. Στην διάταξη του σχήµατος 1) οι τροχαλίες τ 1 και τ έχουν την ίδια µάζα Μ που θεωρείται συγκεντρωµένη στην περι φέρειά τους και την ίδια ακτίνα R. Στο αυλάκι της σταθερής τροχα λίας τ έχει περιτυλιχθεί

Διαβάστε περισσότερα

( ) ω ( ) = 0. Aπό τις σχέσεις (2) προκύπτει ή ότι το διάνυσµα v K. είναι κάθετο στα διανύσµα τα r A

( ) ω ( ) = 0. Aπό τις σχέσεις (2) προκύπτει ή ότι το διάνυσµα v K. είναι κάθετο στα διανύσµα τα r A Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση και έστω (S) η κύρια* τοµή του στερεού κατά µια τυχαία χρονική στιγµή t. Να δείξετε ότι το αντίστοιχο προς την κύρια

Διαβάστε περισσότερα

C 1 = ε 0 S/x 1 και C 1 = ε 0 S/x 1. όπου S το εµβαδόν των οπλισµών του πυκνωτή. H ολική χωρητικότητα C του συστήµατος, θα είναι: S x 1.

C 1 = ε 0 S/x 1 και C 1 = ε 0 S/x 1. όπου S το εµβαδόν των οπλισµών του πυκνωτή. H ολική χωρητικότητα C του συστήµατος, θα είναι: S x 1. Eπίπεδος πυκνωτής κενού χωρητικότητας C 0, φορ τίζεται µε πηγή σταθερής τάσεως V 0. Aποσυνδέουµε τον πυκνωτή από την πηγή και στην συνέχεια εισάγουµε στον χώρο µεταξύ των οπλισ µών του µεταλλική πλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T!"

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T! Λεπτή κυκλική στεφάνη ακτίνας R και µάζας m, ισορρο πεί εφαπτόµενη σε δύο υποστηρίγµατα A και Γ, όπως φαίνεται στο σχήµα (1. Eάν ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ της στεφάνης και των υποστη ριγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

την αρχή Ο του ΟΧY, που είναι ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς. Εάν

την αρχή Ο του ΟΧY, που είναι ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς. Εάν Ένα στερεό σώµα εκτελεί επίπεδη κίνηση, όταν οι αποστάσεις των υλικών του σηµείων από ένα ορισµένο επίπεδο αναφοράς (ε, παραµένουν αµετάβλητες µε τον χρόνο. Για την µελέτη της επίπεδης κίνησης στερεού

Διαβάστε περισσότερα

Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση:

Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση: Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση: y = Αηµωx όπου Α, ω σταθερές και θετικές ποσότητες. Εάν το υλικό σηµείο κατά τον άξονα x κινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΡΓΟ Το έργο, εκφράζει την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα σ ένα άλλο ή που μετατρέπεται από μια μορφή σε μία άλλη. Για σταθερή δύναμη δίνεται από τη σχέση W F Δx Είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Μηχανική στερεού σώµατος, Ροπή ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Έστω ένα στερεό που δέχεται στο άκρο F Α δύναµη F όπως στο σχήµα. Στο Ο διέρχεται άξονας περιστροφής κάθετος στο στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Δυναµική της κίνησης συστήµατος δύο σωµατιδίων

Δυναµική της κίνησης συστήµατος δύο σωµατιδίων Δυναµική της κίνησης συστήµατος δύο σωµατιδίων Θεωρούµε δύο σωµατίδια Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, των οποίων τα διανύσµατα θέσεως ως προς την αρχή Ο ενός αδρανειακού συστή µατος αναφοράς Oxyz

Διαβάστε περισσότερα

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w!

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w! Το κυκλικό σύρµα του σχήµατος έχει µάζα m/ και είναι κρεµασµένο από κατακόρυφο σπάγκο αµελητέας µάζας αλλά επαρκούς αντοχής. Δύο όµοιες σηµειακές χάντρες, καθε µιά µε µάζα m, αφήνονται ταυτόχρονα από την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ Α! του σώ µατος ισχύει η σχέση: η επιβατική ακτίνα ως προς το σηµείο P του τυχαίου υλικού σηµείου του στερεού µάζας m i και v!

ΘΕΩΡΗΜΑ Α! του σώ µατος ισχύει η σχέση: η επιβατική ακτίνα ως προς το σηµείο P του τυχαίου υλικού σηµείου του στερεού µάζας m i και v! ΘΕΩΡΗΜΑ Α Ο ρυθµός µεταβολής της στροφορµής στερεού σώµατος, θεωρούµενης περί ένα σηµείο του ή της επεκτάσεώς του και αναφερόµενης σε κάποιο αδρανειακό σύστηµα, είναι κάθε στιγµή ίσος µε την συνολική ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ-ΡΟΠΕΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ-ΡΟΠΕΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ-ΡΟΠΕΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ 6.. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Για τον υπολογισµό των τάσεων και των παραµορφώσεων ενός σώµατος, που δέχεται φορτία, δηλ. ενός φορέα, είναι βασικό δεδοµένο ή ζητούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Σχολικό έτος : 04-05 Τα θέματα εμπλουτίζονται με την δημοσιοποίηση και των νέων θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

(2) Θεωρούµε µοναδιαία διανύσµατα α, β, γ R 3, για τα οποία γνωρίζουµε ότι το διάνυσµα

(2) Θεωρούµε µοναδιαία διανύσµατα α, β, γ R 3, για τα οποία γνωρίζουµε ότι το διάνυσµα Πανεπιστηµιο Ιωαννινων σχολη θετικων επιστηµων τµηµα µαθηµατικων τοµεας αλγεβρας και γεωµετριας αναλυτικη γεωµετρια διδασκων : χρηστος κ. τατακης υποδειξεις λυσεων των θεµατων της 7.06.016 ΘΕΜΑ 1. µονάδες

Διαβάστε περισσότερα

13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ETION 1 13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 13.1 Ορισµοί Μεγέθη Μια ποσότητα που εκφράζεται από ένα µόνο πραγµατικό αριθµό καλείται βαθµωτό µέγεθος. Μια ποσότητα που εκφράζεται από περισσότερους από έναν πραγµατικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ Σ ένα στερεό ασκούνται ομοεπίπεδες δυνάμεις. Όταν το στερεό ισορροπεί, δηλαδή ισχύει ότι F 0 και δεν περιστρέφεται τότε το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών είναι μηδέν Στ=0,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Υποθέστε ότι έχουμε μερικά ακίνητα φορτισμένα σώματα (σχ.). Τα σώματα αυτά δημιουργούν γύρω τους ηλεκτρικό πεδίο. Αν σε κάποιο σημείο Α του ηλεκτρικού πεδίου τοποθετήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε το δυναµικό ενός τυχαίου σηµείου M του επιπέδου Oyz, σε συνάρτηση µε τις συντεταγµένες y,z του σηµείου.

i) Nα βρείτε το δυναµικό ενός τυχαίου σηµείου M του επιπέδου Oyz, σε συνάρτηση µε τις συντεταγµένες y,z του σηµείου. Eυθύγραµµο µεταλλικό σύρµα µήκους L τοποθετείται στον άξονα τρισορθογώνιου συστήµατος αξόνων Oxz ώστε το µέσο του να συµπί πτει µε την αρχή O των αξόνων. Tο σύρµα φέρει θετικό ηλεκτρικό φορτίο οµοιόµορφα

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Όταν εξετάζουµε ένα υλικό σύστηµα µεταβλητής µάζας, δηλαδή ένα σύστη µα που ανταλλάσσει µάζα µε το περιβάλλον του, τότε πρέπει να είµαστε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

όπου x η συντεταγµένη του σωµατιδίου, θεωρούµενη µε αρχή ένα στα θερό σηµείο Ο του άξονα και α, U 0 σταθερές και θετικές ποσότητες.

όπου x η συντεταγµένη του σωµατιδίου, θεωρούµενη µε αρχή ένα στα θερό σηµείο Ο του άξονα και α, U 0 σταθερές και θετικές ποσότητες. Υλικό σωµατίδιο µάζας m κινείται πάνω σε σταθε ρό άξονα x x υπό την επίδραση δύναµης, της οποίας ο φορέας συµπί πτει µε τον άξονα. Η δύναµη απορρέει από συνάρτηση δυναµικής ενέργειας της µορφής: Ux) =

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική ροή. Εμβαδόν=Α

Ηλεκτρική ροή. Εμβαδόν=Α Ηλεκτρική ροή Hλεκτρική ροή: φυσικό μέγεθος (μονόμετρο) που δηλώνει τον αριθμό των δυναμικών γραμών ενός ηλεκτρικού πεδίου που διαπερνούν μία επιφάνεια. Εμβαδόν=Α Για παράδειγμα, η ηλεκτρική ροή για την

Διαβάστε περισσότερα

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν:

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν: Δύο σφαιρίδια A, B µάζας m το καθένα συνδέονται µεταξύ τους µε αβαρές και µη εκτατό νήµα µήκους L, ηρεµούν δε πάνω σε οριζόντιο τραπέζι ευρισκόµενα σε απόσταση α

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εκφράσετε την ταχύτητα της αλυσίδας σε συνάρτηση µε το µή κος x του τµήµατος, που έχει εγκαταλείψει την πλάκα.

i) Nα εκφράσετε την ταχύτητα της αλυσίδας σε συνάρτηση µε το µή κος x του τµήµατος, που έχει εγκαταλείψει την πλάκα. Mια οµογενής αλυσίδα, γραµµικής πυκνότητας µ και µήκους L, είναι σωριασµένη πάνω σε οριζόντια πλάκα, η οποία φέρει µια οπή. Πλησιάζουµε το ένα άκρο της αλυσίδας στην οπή και φροντίζουµε να περάσει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή.

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή. Στροφορµή Έστω ένα υλικό σηµείο που κινείται µε ταχύτητα υ και έστω ένα σηµείο Ο. Ορίζουµε στροφορµή του υλικού σηµείου ως προς το Ο, το εξωτερικό γινόµενο: L= r p= m r υ Όπου r η απόσταση του υλικού σηµείου

Διαβάστε περισσότερα

=-v και dm=µdx, όπου dx η αυξηση του µήκους x του αιωρούµενου τµήµατος µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+dt, οπότε η σχέση (1) γράφεται:

=-v και dm=µdx, όπου dx η αυξηση του µήκους x του αιωρούµενου τµήµατος µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+dt, οπότε η σχέση (1) γράφεται: Mια οµογενής αλυσίδα, γραµµικής πυκνότητας µ και µήκους L, είναι σωριασµένη πάνω σε οριζόντια πλάκα, η οποία φέρει µια οπή. Πλησιάζουµε το ένα άκρο της αλυσίδας στην οπή και φροντίζουµε να περάσει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

# $ + L " = ml " ml! = ML " $ + ml " $ L " = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του

# $ + L  = ml  ml! = ML  $ + ml  $ L  = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του Mία σανίδα, µήκους L καί µάζας M, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο ένα άκρο της σανίδας πατάει άνθ ρωπος µάζας m και αρχίζει να κινείται προς το άλλο άκρο της. Kατά πόσο θα µετατοπιστεί η

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή ΦΥΣ102 1 Υπολογισμός Ροπών Αδράνειας Η Ροπή αδράνειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 6 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΞΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΞΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 69 946778 ΠΑΚΟΣΜΙΑ ΕΛΞΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 69 946778 www.poias.weebly.co ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

! =A'B=C!! C! = R" (1)

! =A'B=C!! C! = R (1) Οµογενής κύβος ακµής α ισορροπεί επί ακλό νητης σφαιρικής επιφάνειας ακτίνας R, µε το κέντρο µάζας του ακριβώς πάνω από την κορυφή Α της επιφάνειας. Εάν µεταξύ του κύβου και της σφαιρικής επιφάνειας υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος.

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος. H τροχαλία του σχήµατος () µάζας m και ακτίνας R, ισορροπεί εξαρτηµένη από τα νήµατα ΑΒ και ΓΔ τα οποία είναι ισο κεκλιµένα ως προς την οριζόντια διεύθυνση κατα γωνία φ. Κάποια στιγµή κόβουµε το νήµα ΑΒ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/2011 ΚΕΦ. 9

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/2011 ΚΕΦ. 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/011 ΚΕΦ. 9 1 ΓΩΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΟΡΙΣΜΟΙ Περιστροφική κινηματική: περιγράφει την περιστροφική κίνηση. Στερεό Σώμα: Ιδανικό μοντέλο σώματος που έχει τελείως ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,!

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,! Θεωρούµε µια βαρειά σφαίρα, η οποία ισορροπεί επί σχετικά µαλακού εδάφους, ώστε να προκαλεί σ αυτό µια µικρή παραµόρφωση. Λόγω της συµµετρίας που παρουσιάζει η παραµόρφωση αυτή, ως προς την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

11. Η έννοια του διανύσµατος 22. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο

11. Η έννοια του διανύσµατος 22. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο Παραουσίαση βιβλίου αθηµατικών Προσαναταλισµού Β Λυκείου. Η έννοια του διανύσµατος. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο Παραουσίαση βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F Ένα ιδανικό ελατήριο σταθεράς k κόβεται σε δύο τµήµατα µε µήκη L και L. Η µία άκρη κάθε τµήµατος συνδέεται στέρεα µε µικρό σφαιρίδιο µάζας m και οι ελέυθερες άκρες τους στερεώνονται σε ακλόνητα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

', των οποίων. και d E!

', των οποίων. και d E! Λεπτό µεταλλικό σύρµα έχει σχήµα περιφέρειας, ακτίνας R και φέρει θετικό φορτίο q, που είναι οµοιόµορφα κατα νεµηµένο πάνω σ αυτό. Eάν το σύρµα βρίσκεται µέσα στον αέρα, να βρεθεί η ένταση και το δυναµικό

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο Μέχρι εδώ εξετάσαµε την κίνηση ενός υλικού σηµείου υπό την επίδραση µιας δύναµης. Τα πράγµατα αλλάζουν δραµατικά αν αντί υλικού σηµείου έχοµε ένα στερεό σώµα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6β Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Ροπή Ροπή ( ) είναι η τάση που έχει μια δύναμη να περιστρέψει ένα σώμα γύρω από κάποιον άξονα. d είναι η κάθετη απόσταση του άξονα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση στερεών σωμάτων - περιστροφική

Κίνηση στερεών σωμάτων - περιστροφική Κίνηση στερεών σωμάτων - περιστροφική ΦΥΣ 211 - Διαλ.29 1 q Ενδιαφέρουσα κίνηση: Ø Αρκετά περίπλοκη Ø Δεν καταλήγει σε κίνηση ενός βαθµού ελευθερίας q Τι είναι το στερεό σώµα: Ø Συλλογή υλικών σηµείων

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης ) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης ) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης 999-000) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο ο: ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό -

Διαβάστε περισσότερα

Γενικότητες. i) σε καθολικές ή σωµατικές δυνάµεις και. ii) σε επιφανειακές δυνάµεις.

Γενικότητες. i) σε καθολικές ή σωµατικές δυνάµεις και. ii) σε επιφανειακές δυνάµεις. Γενικότητες H συµπεριφορά ενός ρευστού είτε αυτό βρίσκεται σε κατάστση ισορροπίας είτε σε κατάσταση κίνησης εξαρτάται από την µορφή των δυνάµεων που δέ χεται αλληλοεπιδρώντας µε το περιβάλλον του. Οι δυνάµεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m έλκεται από σταθερό κέν τρο Ο µε δύναµη F! που περιγράφεται από την σχέση:! F = f(r)! r

Υλικό σηµείο µάζας m έλκεται από σταθερό κέν τρο Ο µε δύναµη F! που περιγράφεται από την σχέση:! F = f(r)! r Υλικό σηµείο µάζας m έλκεται από σταθερό κέν τρο Ο µε δύναµη F που περιγράφεται από την σχέση: F fr) r όπου fr) µια συνάρτηση, η οποία δεν ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης r

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T!

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T! Επί της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας και ισοσκελούς σφήνας µάζας m, η οποία ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικρός κύβος µάζας m. Μεταξύ του κύβου και της σφήνας δεν υπάρχει τριβή, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση 1 ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

Παρουσίαση 1 ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Παρουσίαση ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Παρουσίαση η Κάθετες συνιστώσες διανύσµατος Παράδειγµα Θα αναλύσουµε το διάνυσµα v (, ) σε δύο κάθετες µεταξύ τους συνιστώσες από τις οποίες η µία να είναι παράλληλη στο α (3,) Πραγµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Σ 1 γράφεται ως. διάνυσµα στο Σ 2 γράφεται ως. Σ 2 y Σ 1

Σ 1 γράφεται ως. διάνυσµα στο Σ 2 γράφεται ως. Σ 2 y Σ 1 Στη συνέχεια θεωρούµε ένα τυχαίο διάνυσµα Σ 1 γράφεται ως, το οποίο στο σύστηµα Το ίδιο διάνυσµα µπορεί να γραφεί στο Σ 1 ως ένας άλλος συνδυασµός τριών γραµµικώς ανεξαρτήτων διανυσµάτων (τα οποία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούµε αρχικά µε ένα µεµονωµένο σύστηµα δύο σωµάτων στα οποία ασκούνται µόνο οι µεταξύ τους κεντρικές δυνάµεις, επιτρέποντας ωστόσο και την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση Περιεχόµενα Κεφαλαίου 10 Γωνιακές Ποσότητες Διανυσµατικός Χαρακτήρας των Γωνιακών Ποσοτήτων Σταθερή γωνιακή Επιτάχυνση Ροπή Δυναµική της Περιστροφικής Κίνησης, Ροπή και

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 31 Μαρτίου 2019 1 Δυνάμεις μάζας και επαφής Δυνάμεις μάζας ή δυνάμεις όγκου ονομάζονται οι δυνάμεις που είναι

Διαβάστε περισσότερα

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4.

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4. Οριζόντιος δίσκος µάζας Μ ισορροπεί στηριζόµε νος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο στηρίζεται στο έδαφος (σχήµα 1). Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου είναι η ανασκόπηση βασικών μαθηματικών εργαλείων που αφορούν τη μελέτη διανυσματικών συναρτήσεων [π.χ. E(, t) ]. Τα εργαλεία αυτά είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Βαρυτικη Δυναμικη Ενεργεια { Εκφραση του Βαρυτικού Δυναμικού, Ταχύτητα Διαφυγής, Τροχιές και Ενέργεια Δορυφόρου}

Κεφάλαιο 8. Βαρυτικη Δυναμικη Ενεργεια { Εκφραση του Βαρυτικού Δυναμικού, Ταχύτητα Διαφυγής, Τροχιές και Ενέργεια Δορυφόρου} Κεφάλαιο 8 ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Νομος της Βαρυτητας {Διανυσματική Εκφραση, Βαρύτητα στη Γη και σε Πλανήτες} Νομοι του Kepler {Πεδίο Κεντρικών Δυνάμεων, Αρχή Διατήρησης Στροφορμής, Κίνηση Πλανητών και Νόμοι του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

1,y 1) είναι η C : xx yy 0.

1,y 1) είναι η C : xx yy 0. ΘΕΜΑ Α ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα Α. Αν α, β δύο διανύσματα του επιπέδου με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι α β λ λ.

Διαβάστε περισσότερα

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 Α1. δ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ Θέµα Β Β1. Σωστή απάντηση είναι η γ. Στο δίσκο ασκούνται τρεις δυνάµεις:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο M11. Στροφορµή

Κεφάλαιο M11. Στροφορµή Κεφάλαιο M11 Στροφορµή Στροφορµή Η στροφορµή παίζει σηµαντικό ρόλο στη δυναµική των περιστροφών. Αρχή διατήρησης της στροφορµής Η αρχή αυτή είναι ανάλογη µε την αρχή διατήρησης της ορµής. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα