ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αμπελοοινική Τεχνογνωσία και Επιχειρηματικότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αμπελοοινική Τεχνογνωσία και Επιχειρηματικότητα"

Transcript

1 Αμπελοοινική Τεχνογνωσία και Επιχειρηματικότητα Στόχοι Να προσεγγίσουμε την διαχρονική ελληνική αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση. Να μελετήσουμε το κρασί ως μέρος των διατροφικών μας συνηθειών, της θρησκευτικής και λαϊκής παράδοσης, και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να διαπιστώσουμε διεξόδους ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας μέσω του κρασιού.

2 Αμπελοοινική Τεχνογνωσία και Επιχειρηματικότητα Το 2 ο τετράμηνο χωριστήκαμε σε 4 ομάδες Μωραίτης Δημήτρης, Παπακωνσταντίνου Χρήστος, Οινοποίηση Τζιούτης Γιώργος, Παππάς Βαγγέλης, Χελιώτης Ηλίας Μαυραγάνη Δανάη, Μπονάνου Κάρμεν, Τζεμίντιπης Δημήτρης, Τριποτσέρης Νικόλαος, Επαγγέλματα Παπαδιώτης Μιχάλης, Παππάς Φίλιππος, Μπούσουλας Δημήτρης, Πρίφτη Ιωάννα, Σβάρνας Απόστολος Καρβελοπούλου Πέννυ, Παυλάκη Αικατερίνη, Ρουφάνη Μαρία, Τσιντζιράκου Γεωργία, Φαρμακάκης Μάρκος, Οινογευσία Οινοτουρισμός

3 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

4 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες αμπέλων ανά τον κόσμο. ο σύγχρονος τρόπος αναπαραγωγής της αμπέλου «ΜικροΠολλαπλασιασμός» «Ιστοκαλλιέργεια» «in vitro καλλιέργεια»

5 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ Chardonnay Κατάγεται από την Γαλλία αλλά αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε κλίμα και αυτός είναι ο λόγος που καλλιεργείται σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο Riesling Γερμανική ποικιλία, που καλλιεργείται σε χώρες με ψυχρό κλίμα. Cabernet Sauvignon Η πιο ονομαστή ερυθρή ποικιλία στον κόσμο για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες, που αντέχουν δεκαετίες παλαίωσης μέσα σε φιάλες. Merlot Γαλλικής καταγωγής δίνει φρουτώδη μαλακά κρασιά,

6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ Μοσχοφίλερο Καλλιεργείται στην κεντροδυτική Πελοπόννησο και κυρίως στην περιοχή της Μαντινείας. Δίνει λευκά ξηρά κρασιά. Ασύρτικο Ποικιλία του Αιγαίου. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη όπου το ηφαιστειογενές έδαφος του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αγιωργίτικο Ευδοκιμεί σε ξηρά κλίματα. Καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά η παραγωγή του στην αρχή γινόταν αποκλειστικά στη Νεμέα γι αυτό και κατατάσσεται στην κατηγορία ΟΠΑΠ Νεμέα. Ξινόμαυρο Καλλιεργείται στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι ευδοκιμεί στα πιο βόρεια κλίματα.

7 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Στον αμπελώνα του πανεπιστημίου Η διαμόρφωση ενός αμπελώνα εξαρτάται από τον τρόπο κλαδέματος. Στον αμπελώνα του πανεπιστημίου μπορέσαμε να δούμε τα τρία βασικά σχήματα διαμόρφωσης που εφαρμόζονται σήμερα. Kυπελλοειδές Kρεβατίνες Γραμμικό

8 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Στον αμπελώνα του πανεπιστημίου Μιας και ο εποχή που επισκεφθήκαμε τον αμπελώνα ήταν εποχή κλαδέματος, ζητήσαμε από την υπεύθυνη να μας δείξει πως γίνεται το κλάδεμα.

9 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ εργαστήριο Οινολογίας του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων

10 Μετά τον τρύγο, γίνεται σύνθλιψη των σταφυλιών με ειδικό μηχάνημα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και η αφαίρεση των κοτσανιών παράγοντας σταφυλομάζα. Ακολουθεί σε πιεστήριο η γλευκοποίηση όπου εξάγεται το γλεύκος (μούστος). Ο μούστος αρχικά μεταφέρεται σε μία δεξαμενή όπου αφήνεται για να καθαρίσει από τα στερεά συστατικά του σταφυλιού (απολάσπωση) και στην συνέχεια μεταγγίζεται σε άλλη δεξαμενή ή σε βαρέλι όπου γίνεται η ζύμωση. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, όταν δηλαδή το σύνολο των σακχάρων έχει μετατραπεί σε αλκοόλη, το κρασί μεταγγίζεται σε δεξαμενή αποθήκευσης. Η δεξαμενή κλείνεται, προστίθεται θειώδες κι αφήνεται να διαυγάσει. Μετά από λίγο καιρό μεταγγίζεται ξανά, φιλτράρεται κι εμφιαλώνεται.

11 Μετά τον τρύγο, γίνεται σύνθλιψη των σταφυλιών με ειδικό μηχάνημα, παράγοντας σταφυλομάζα. Η σταφυλομάζα τοποθετείται σε δεξαμενή όπου κάνουμε καθημερινά αναδεύσεις, ώστε να πάρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα χρώματος από τις φλούδες. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται ταυτόχρονα και όταν πάρουμε το επιθυμητό χρώμα, τότε το κρασί μεταγγίζεται σε δεξαμενή ή σε βαρέλι όπου γίνεται η μηλικογαλακτική ζύμωση. Σ αυτή τη φάση το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γαλακτικό, μια αλλαγή που «μαλακώνει» το κρασί, μειώνει δηλαδή τον άγουρο χαρακτήρα του και βοηθά στην ωρίμασή του. Και συνεχίζουμε με παρόμοια διαδικασία με αυτήν της λευκής οινοποίησης.

12 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Οι σπουδές στο Γ.Π.Α. είναι ενιαίες και δομούνται ως εξής: 6 εξάμηνα βασικού κορμού (4 γενικής και 2 γεωπονικής υποδομής) 3 εξάμηνα (7 ο, 8 ο και 9 ο ) προσανατολισμένων σπουδών 1 εξάμηνο (10 ο ) για την εκπόνηση πτυχιακής μελέτης τετράμηνη πρακτική εξάσκηση Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του είναι αυτές του Γεωπόνου. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν σε Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου και ως ιδιώτες επιχειρηματίες ή ως στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς της Γεωργίας, Δενδροκομίας, Αμπελουργίας, Βελτίωσης Φυτών, Ανθολογίας κ.α. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν ως Επιστήμονες και Τεχνολόγοι Τροφίμων στις βιομηχανίες Επεξεργασίας, Μεταποίησης και Συντήρησης Τροφίμων. Ακόμα μπορούν να ασχοληθούν με την ίδρυση οινολογικών εργαστηρίων και εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων. Επιπλέον έχουν την δυνατότητα να προσληφθούν στο Υπουργείο Γεωργίας ή στην εκπαίδευση ως Γεωπόνοι.

13 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Λόγω της ευρύτητας των γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με τις επιστήμες της αμπελουργίας και της οινολογίας απαιτούνται επιστήμονες που να μπορούν να συνδιάζουν γνώσεις τόσο για τους αμπελώνες όσο και για την οινοποίηση. Τα τμήματα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ίδρυσαν το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ - ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ», με βασική επιδίωξη τη δημιουργία ειδικών επιστημόνων στην Αμπελουργία και την Οινολογία που να γνωρίζουν την παραγωγή των αμπελουργικών προϊόντων, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

14 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας Οι σπουδές διαρκούν οκτώ εξάμηνα. Τα πρώτα επτά εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και το τελευταίο την πρακτική άσκηση σε εργασιακούς χώρους οινολογικών εφαρμογών (οινοβιομηχανίες, ποτοποιίες, εργαστήρια οινολογικών αναλύσεων και εργασιών, επιχειρήσεις οινολογικού εξοπλισμού, κλπ.) και την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας.

15 Εκμεταλλεύεται τρεις βασικές αισθήσεις του ανθρώπου: την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. Οι ιδανικές συνθήκες για τη πραγματοποίηση της γευσιγνωσίας είναι το ομοιόμορφο φυσικό φως στον χώρο, απουσία οσμών για να αναλύσουμε καλύτερα τα αρώματα, καθαρή άσπρη επιφάνεια για να μπορούμε να παρατηρήσουμε το χρώμα, και καθαρά λεπτά κολονάτα ποτήρια που μας επιτρέπουν να δούμε, να μυρίσουμε, να γευτούμε το κρασί με σωστό τρόπο Παρατηρούμε το χρώμα κρατώντας το ποτήρι με το κρασί γυρτό μπροστά από μια λευκή επιφάνεια. Τα χαρακτηριστικά της όψης του κρασιού που αναζητάμε είναι: η διαφάνεια, η λαμπερότητα, η ένταση και η απόχρωση του χρώματος η ρευστότητα (τα δάκρυα του κρασιού).

16 Εκμεταλλεύεται τρεις βασικές αισθήσεις του ανθρώπου: την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. 4 Σερβίροντας το κρασί στο 1/3 περίπου της χωρητικότητας του ποτηριού, ένα αέριο στρώμα σχηματίζεται επάνω από το υγρό και καταλαμβάνει τον ελεύθερο χώρο του. Μυρίζουμε το κρασί φέρνοντας τη μύτη μας ιδιαίτερα κοντά στο ποτήρι, αρχικά χωρίς αυτό να ανακινηθεί και αναζητάμε χαρακτηριστικά του αρώματος του. Περιστρέφουμε το ποτήρι με αρκετή δύναμη και διάρκεια, ώστε να ανακινηθεί το κρασί και ξαναμυρίζουμε. Τα χαρακτηριστικά του αρώματος του κρασιού που αναζητάμε είναι: 5 6 η διάρκεια του αρώματος η ένταση, η κατάσταση και η ποιότητα του αρώματος, ο αρωματικός τύπος όπως: αρώματα λουλουδιών, φρούτων, χόρτων, φυτών και καρπών και ξηρών καρπών, αρώματα τροφών, μπαχαρικών, γης, ζωικά, βαλσαμικά, αρώματα γλυκά ή και καβουρδισμένα, ξύλου ή και αρώματα χημικά ή μικροβιακά.

17 Εκμεταλλεύεται τρεις βασικές αισθήσεις του ανθρώπου: την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. 7 Βάζουμε στο στόμα μας μια καλή γουλιά κρασιού. 8 Αρχικά, μιμούμαστε τη διαδικασία της μάσησης για να κυκλοφορήσει το υγρό σε όλο το στόμα και να έρθει σε επαφή με όλη τη γλώσσα, τον ουρανίσκο, τα ούλα και τα μάγουλα, με αποτέλεσμα τη καλύτερη λήψη γεύσης και αφής. Τα χαρακτηριστικά της γεύσης του κρασιού που αναζητούμε είναι: Αφού το κρασί φύγει από το στόμα, η ποιότητα, η ένταση και κυρίως η διάρκειά της επίγευσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη συνολική εκτίμηση του κρασιού. η γλυκύτητα η οξύτητα οι τανίνες η ισορροπία η υφή το άρωμα στόματος η δομή η επίγευση τα ελαττώματα Οι βασικές κατηγορίες γεύσης

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

20 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

21 Σύγκριση Χύμα και Εμφιαλωμένου κρασιού Προέλευση Συσκευασία Χύμα Προϊόν χωρίς ταυτότητα, Δεν γνωρίζουμε τον παραγωγό Δεν γνωρίζουμε τις ποικιλίες και την προέλευση των σταφυλιών Πλαστικά μπουκάλια, νταμιτζάνες Ξύλινα και πλαστικά βαρέλια Εμφιαλωμένο Προϊόν με ταυτότητα, Γνωρίζουμε τον παραγωγό Προκύπτει από σταφύλια γνωστής προέλευσης, και ελεγχόμενης οινοποίησης. Διατηρείτε σε γυάλινο μπουκάλι όπου η φιάλη το προστατεύει από την οξείδωση. Τιμή Συνήθως χαμηλή Με διακυμάνσεις στην τιμή Συντηρητικά Καθώς είναι εκτεθειμένα στον αέρα (οξυγόνο) για να διατηρηθεί το κρασί περισσότερο, η ποσότητα των απαραίτητων συντηρητικών αυξάνεται. Ως προϊόν ελεγχόμενης καλλιέργειας και παραγωγής, οι ποσότητες των συντηρητικών είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η ποσότητα του θειώδους είναι απόλυτα ελεγχόμενη, μετρήσιμη και αβλαβής. Όταν η ποιότητα δεν υπάρχει, τότε ακόμα και ένα φθηνό κρασί γίνεται ακριβό. Ένα ποτήρι καλό κρασί θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση από οποιαδήποτε ποσότητα ενός αδιάφορου κρασιού.

22 ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ μια νέα μορφή τουρισμού, εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον που στοχεύει την γνωριμία με τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας. Οι δρόμοι του κρασιού είναι μια εκδρομική πρόταση που μας επιτρέπει μέσα από διαδρομές να απολαύσουμε αμπελώνες, οινοποιεία, εκκλησίες, μοναστήρια, κτήρια και μνημεία, συνδυάζοντας έτσι την οινική εμπειρία με τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό.

23 ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Επίσκεψη του σχολείου μας σε οινοποιείο

24 ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Επίσκεψη του σχολείου μας σε οινοποιείο

25 ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Επίσκεψη του σχολείου μας σε οινοποιείο φελλόδεντρο

26 ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Πολλοί παραγωγοί κρασιού δημιουργούν ξενώνες στα οινοποιεία τους, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάσουν την παραμονή τους με ξεναγήσεις στον αμπελώνα, στη διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης, καθώς και με γευστικές δοκιμές. Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα To οινοποιείο Σεμέλη στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, διαθέτει ξενώνα με 8 πολυτελείς σουίτες. Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Το οινοποιείο διαθέτει 15 δωμάτια όπου μπορούν να μείνουν οι επισκέπτες. Η διακόσμηση των δωματίων είναι εμπνευσμένη από το κρασί και διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά.

27 Στόχος του slow food είναι η διάσωση του γευστικού πολιτισμού, η προστασία της τοπικής διατροφικής κληρονομιάς, ποικιλότητας και ταυτότητας καθώς και η προστασία του δικαιώματος στην γευστική απόλαυση. Σήμερα το κίνημα του slow food μετράει πάνω από μέλη σε περισσότερες από 132 χώρες. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 μέλη που προσπαθούν να επαναφέρουν ξανά στην συνήθεια των ελλήνων την μεσογειακή διατροφή. Το αντίστοιχο κίνημα slow wine στοχεύει να αναδείξει εκείνα τα κρασιά που δεν αποτελούν μαζική παραγωγή και είναι πιο υγιεινά, νόστιμα και η παραγωγή τους φιλική για το περιβάλλον.

28

29

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΟΤΕΚ 2011-2012 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ Αίγυπτος : Είχε μακρότατη παράδοση οινοποιίας, με τις αρχές της να χάνονται πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η Ελληνική αγορά κρασιού: Προϊόντα και σύγχρονοι τρόποι προώθησης σε Ελληνική και Διεθνή αγορά ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΤΗΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ»

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ» Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΡΟΥΣΣΟΥ ΑΓΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

1 ένα όνομα: , κα. * Όξινο Τρυγικό Κάλι (Κρεμόριο) * Σιδηροκυανιούχο Κάλι (ΙUX Β) * Σορβικό Κάλι tι Τρυγικό Οξύ και λοιπά προϊόντα του κλάδου

1 ένα όνομα: , κα. * Όξινο Τρυγικό Κάλι (Κρεμόριο) * Σιδηροκυανιούχο Κάλι (ΙUX Β) * Σορβικό Κάλι tι Τρυγικό Οξύ και λοιπά προϊόντα του κλάδου DELLA TOFFOLΛ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΚΕΝΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κατάλληλα για την διαύγαση γλευκών, και γενικότερα για την βιομηχανία υγρών τροφίμων 1 ένα όνομα:, κα Φίλτρα με υπόστρωμα περλίτη όνε υ διαχωριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε.

Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε. Ερευνητές: Δημίδη Διονυσία- Ρωσσίδου Ευγενία Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013 2014 ( Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας με βάση το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:2000 στις Ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

r::. Ο ιu Ο Ο ΟΣ c:: LJ...J ιlj επωυυ α πp()~()yτa Ι ~ Ι ε πε~pa ()εκaετ~ωy Κινη8είτε επώνυμα, καλυφ8είτεκάτω από την πείρα των ειδικών.

r::. Ο ιu Ο Ο ΟΣ c:: LJ...J ιlj επωυυ α πp()~()yτa Ι ~ Ι ε πε~pa ()εκaετ~ωy Κινη8είτε επώνυμα, καλυφ8είτεκάτω από την πείρα των ειδικών. Ι --Ι επωυυ α πp()~()yτa Ι Ο Ο ΟΣ Ι ~ Ι ε πε~pa ()εκaετ~ωy Κλειστό έντυπο Αρ. αδεiας 1314/98 ΚΔΑ Νεοχημlκή ειδικεύεται εδώ και 50 χρόνια στην εμπορία ουσιών και οινολογικώνοργάνων. ιlj c:: LJ...J Η πολύχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η σύγχρονη οινική Κρήτη: Μια επανάσταση χωρίς προηγούμενο 4 Και εγένετο... οίνος! 6 ΡΕΘΥΜΝΟ: Κτήμα Μιχαλάκη 52 Γη ευλογημένη, με ανθρώπους αυθεντικούς 10 Γηγενείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΞΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ MARKETING ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΊΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 1 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Διετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ Σχολικά έτη: 2007 2008 και 2008 2009 Το εξώφυλλο φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες: Κατερίνα Αλατζίδου, Σοφία Παπακαρμέζη,

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25%

Το έργο PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Οικονοµικών Ρ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από Δρα Μ. Καράγιωργα Technical and Economic Report on the Applications of Solar Thermal Systems in the Wine Industry Τεχνικό-Οικονομική Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΡΑΣΕΩΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΡΑΣΕΩΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΡΑΣΕΩΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Εξαρχάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ «Βελτίωση Αμπελοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας 2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Μεθέξ Οινοποιία Ρέντη Ομάδα Εργασίας 1.Πιτσάρη Ευθυμία 2.Μπεκάκου Ειρήνη 3.Ντινόπολους Θέμης 4.Παυλοπούλου Κυριακή 5.Παζαράκης Δημήτρης 7.Νομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΕΡΝΑ ΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 Στην Οδύσσεια (9.5)

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Ονομασία Προέλευσης που έχει αναγνωριστεί ως κοινόχρηστο εμπορικό όνομα των οίνων μιας περιοχής όταν αυτά πληρούν ορισμένους όρους.

Ο όρος Ονομασία Προέλευσης που έχει αναγνωριστεί ως κοινόχρηστο εμπορικό όνομα των οίνων μιας περιοχής όταν αυτά πληρούν ορισμένους όρους. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ Το κρασί είναι ένα προϊόν τα χαρακτηριστικά του οποίου εξαρτώνται άμεσα από την ποικιλία σταφυλιού από την οποία προέρχεται, την περιοχή όπου αυτή καλλιεργήθηκε, τις συνθήκες οινοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ»

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΗΣ Γ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Πέντε προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Business Plan

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Business Plan Business Plan ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2014 Φοιτήτρια Ανάπτυξης: Ξάνθου Παρασκευή Icsdm13022@icsd.aegean.gr Υλοποίηση business plan εταιρείας οινοτουρισμού στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μαθήματος Διοίκηση επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ιωάννη Λέκκα

Εισαγωγή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ιωάννη Λέκκα 1 Εισαγωγή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ιωάννη Λέκκα Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Μηχανικών Διοίκησης που εδρεύουν

Διαβάστε περισσότερα