Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows Τι είναι το λειτουργικό σύστημα Το λειτουργικό σύστημα είναι το πλέον βασικό λογισμικό ενός υπολογιστή καθώς παρέχει τη διασύνδεση (interface) του χρήστη με τον υπολογιστή και είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία όλων των συσκευών του υπολογιστή. Επιπλέον είναι και μια τυποποιημένη πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να εκτελεί τις εφαρμογές που θέλει, αρκεί να είναι συμβατές με το λειτουργικό σύστημα. Τα πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα είναι: Ms-Dos Windows 98 Windows Me OS/2 Windows 3.1 Windows NT Windows XP Unix Windows 95 Windows 2000 Windows 7 Linux Το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το οποίο και θα δούμε αναλυτικά, είναι τα Windows Περιβάλλον Γραφικής Απεικόνισης (GUI) To Περιβάλλον Γραφικής Απεικόνισης (Graphical User Interface - GUI) είναι ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει τις γραφικές ικανότητες του υπολογιστή σε εφαρμογές, οι οποίες το καθιστούν ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί. Ένα παράδειγμα GUI, είναι το λειτουργικό σύστημα των Windows. Ο χρήστης αλληλεπιδρά με τα Windows μέσω των εικόνων, των παραθύρων, τις επιλογές και τους δείκτες σε αντίθεση με την απλή πληκτρολόγηση των εντολών του DOS και όλα αυτά, με τη χρήση κυρίως του ποντικιού. Υπάρχουν δηλαδή εικονίδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις λειτουργίες του υπολογιστή και έτσι ο χρήστης μπορεί να εκτελεί ευκολότερα τις εργασίες του και περιορίζεται κατά πολύ η πιθανότητα λαθών, χωρίς να απαιτείται μεγάλη κατάρτιση του χρήστη Εκκίνηση του Η/Υ και ασφαλής σύνδεση Αφού εκκινήσουμε τον υπολογιστή (κουμπί on/off) και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των συσκευών του, ξεκινάει η φόρτωση του λειτουργικού συστήματος από το σκληρό δίσκο, στη μνήμη RAM του υπολογιστή. Πριν ολοκληρωθεί η φόρτωση του λειτουργικού συστήματος, εμφανίζεται μια οθόνη όπου μπορούμε να επιλέξουμε το λογαριασμό χρήστη, με τον οποίο θα συνδεθούμε. Οι λογαριασμοί χρηστών, επιτρέπουν στο λειτουργικό να διατηρεί διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε χρήστη αλλά και να ελέγχει τα δικαιώματα πρόσβασης στον υπολογιστή. Αφού επιλέξουμε το λογαριασμό χρήστη, εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης (εφόσον υπάρχει) ώστε να φορτωθούν οι προσωπικές ρυθμίσεις του επιλεγμένου χρήστη και τέλος, αφού φορτωθεί το λειτουργικό, εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας των Windows 7.

2 2.1.4 Επιφάνεια Εργασίας Αποτελεί την αφετηρία, στη χρήση των Windows. Περιέχει διάφορα εικονίδια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με διάφορα προγράμματα και στοιχεία του υπολογιστή μας και δίνουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε αυτά. Επίσης περιέχει τη γραμμή εργασιών, η ύπαρξη της οποίας μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τη λειτουργία πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Σε αυτήν βρίσκεται το πλήκτρο Έναρξη (Start), που εμφανίζει το βασικό μενού επιλογών των Windows, καθώς επίσης και την περιοχή του συστήματος, όπου βρίσκονται εικονίδια που μας ενημερώνουν για την τρέχουσα κατάσταση του συστήματός μας Κάδος Ανακύκλωσης Στην επιφάνεια εργασίας, το μοναδικό συνήθως εικονίδιο, που υπάρχει μετά την εγκατάσταση των Windows 7, είναι ο «Κάδος Ανακύκλωσης». Όταν διαγράφουμε αρχεία ή φακέλους από τον υπολογιστή μας, αυτά δε διαγράφονται οριστικά, αλλά μεταφέρονται στον «Κάδο Ανακύκλωσης». Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς κάποιου αντικειμένου στη θέση που βρισκόταν πριν το διαγράψουμε, στην περίπτωση που μετανιώσαμε για τη διαγραφή του. Αν είμαστε σίγουροι, μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο αντικείμενο από τον Κάδο Ανακύκλωσης, οπότε η διαγραφή του είναι πλέον οριστική και δεν υπάρχει προφανής τρόπος επαναφοράς του Βασικό μενού του πλήκτρου «Έναρξη» Πιο κάτω θα δούμε μια ανάλυση των στοιχείων που υπάρχουν, στο μενού «Έναρξη» : Υπολογιστής Μας επιτρέπει να εξετάζουμε τα βασικά στοιχεία του υπολογιστή μας. Με τη βοήθεια του εικονιδίου αυτού, μπορούμε να δούμε και να προσπελάσουμε τους οδηγούς δίσκων, δισκετών και των υπολοίπων αποθηκευτικών συσκευών του υπολογιστή μας (CD-ROM, DVD-ROM, κ.τ.λ.). Περιέχει επίσης και το φάκελο «Δίκτυο». Όταν ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο, μας επιτρέπει να προσπελάσουμε τους υπόλοιπους υπολογιστές του δικτύου και να χρησιμοποιούμε τους κοινόχρηστους πόρους τους (π.χ. εκτυπωτές, φακέλους κλπ). Έγγραφα Η επιλογή «Έγγραφα» ανοίγει την ομώνυμη βιβλιοθήκη και μας δίνει πρόσβαση σε επιστολές, αναφορές, σημειώσεις και διάφορους τύπους εγγράφων και προορίζεται για την αποθήκευση των εγγράφων και των αρχείων που δημιουργούμε. Είναι ο προεπιλεγμένος φάκελος αποθήκευσης για πολλά από τα προγράμματα των Windows, συμπεριλαμβανομένων και των εφαρμογών του Microsoft Office. Αποτελείται από 2 θέσεις: «Τα έγγραφά μου» και τα «Κοινόχρηστα έγγραφα». Πίνακας Ελέγχου Μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις για το σύστημά μας. Όλα τα προγράμματα Είναι ένα πτυσσόμενο μενού με ακόμη περισσότερα υπομενού και εντολές οι οποίες μας επιτρέπουν να εκτελούμε τα προγράμματα, που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας. Συσκευές και εκτυπωτές Προβάλλονται διάφορες συσκευές, οι εκτυπωτές που είναι εγκατεστημένοι στον υπολογιστή μας καθώς και οι εργασίες εκτύπωσης.

3 Αναζήτηση Η «Αναζήτηση» μας επιτρέπει να εντοπίζουμε αρχεία και φακέλους, είτε βρίσκονται στον υπολογιστή μας είτε σε κάποιον άλλον υπολογιστή του δικτύου στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Βοήθεια και υποστήριξη Ενεργοποιεί το σύστημα βοήθειας των Windows και ανοίγει το παράθυρο «Βοήθειας και Υποστήριξης». Χρησιμοποιώντας το παράθυρο αυτό μπορούμε να πάρουμε βοήθεια και πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης κάθε στοιχείου του λειτουργικού συστήματος. Τερματισμός λειτουργίας Με την επιλογή «Τερματισμός λειτουργίας», τα Windows τερματίζουν όλες τις ανοιχτές εφαρμογές, κλείνουν όλα τα ανοιχτά παράθυρα, κλείνουν όσα αρχεία συστήματος είναι ανοιχτά, διαγράφουν τα πάντα από τη μνήμη RAM και σβήνουν τον υπολογιστή, διακόπτοντας την τροφοδοσία του Γραμμή Εργασιών Η «Γραμμή Εργασιών» είναι η μακριά οριζόντια γραμμή που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης μας. Σε αντίθεση με την επιφάνεια εργασίας, η οποία μπορεί να καλυφθεί από τα παράθυρα που βρίσκονται επάνω σε αυτήν, η γραμμή εργασιών είναι ορατή σχεδόν πάντοτε. Έχει τέσσερα κύρια τμήματα: Κουμπί «Έναρξη» Γραμμή εργαλείων «Γρήγορης Εκκίνησης», η οποία μας επιτρέπει να εκκινούμε προγράμματα με ένα κλικ. Μεσαίο τμήμα, στο οποίο φαίνεται ποια προγράμματα και έγγραφα έχουμε ανοιχτά και δίνει τη δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής μεταξύ τους. Περιοχή ειδοποιήσεων, η οποία περιλαμβάνει ένα ρολόι και εικονίδια (μικρές εικόνες) που δείχνουν την κατάσταση συγκεκριμένων προγραμμάτων και ρυθμίσεων του υπολογιστή Νέες δυνατότητες της γραμμής εργασιών Μερικές από τις νέες δυνατότητες της γραμμής εργασιών των Windows 7, είναι: Λίστες συντομεύσεων Με τις «Λίστες συντομεύσεων», μπορούμε να μεταβαίνουμε απευθείας σε έγγραφα, εικόνες, τραγούδια και τοποθεσίες Web, που χρησιμοποιούμε συχνότερα, κάνοντας δεξί κλικ σε ένα κουμπί προγράμματος στη γραμμή εργασιών. Λίστες συντομεύσεων υπάρχουν επίσης στο μενού «Έναρξη», όπου κάνουμε κλικ στο βέλος, δίπλα στο όνομα του προγράμματος. Οι Λίστες συντομεύσεων, μας μεταφέρουν απευθείας στα προγράμματά μας. Λίστα συντομεύσεων του κουμπιού προγράμματος «Ζωγραφική», στη γραμμή εργασιών.

4 Λίστα συντομεύσεων της εφαρμογής «Microsoft Office Word 2007», στο κουμπί «Έναρξη». Καρφίτσωμα Στα Windows 7, μπορούμε να καρφιτσώνουμε αγαπημένα προγράμματα σε οποιοδήποτε σημείο της γραμμής εργασιών για εύκολη πρόσβαση. Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε τη σειρά διάταξης των κουμπιών, κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ του ποντικιού, πάνω στο κουμπί που θέλουμε και σέρνοντας προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα και να καρφιτσώσουμε μεμονωμένα έγγραφα και τοποθεσίες Web, σε «Λίστες συντόμευσης» στη γραμμή εργασιών. Εναλλαγή και προεπισκόπηση των ανοιχτών παραθύρων σε πραγματικό χρόνο Στα Windows 7, μπορούμε να τοποθετήσουμε το δείκτη του ποντικιού σε ένα κουμπί της γραμμής εργασιών για να προβάλουμε μια προεπισκόπηση των ανοιχτών παραθύρων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων και βίντεο πραγματικού χρόνου. Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού πάνω από μια μικρογραφία για να πραγματοποιήσουμε προεπισκόπηση του παραθύρου σε πλήρη οθόνη και κάνουμε κλικ για να ανοίξουμε το παράθυρο. Μπορούμε ακόμα και να κλείσουμε παράθυρα και να πραγματοποιήσουμε παύση βίντεο και τραγουδιών από τις προεπισκοπήσεις μικρογραφιών, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο. Οι προεπισκοπήσεις της νέας γραμμής εργασιών, μας υποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια εργασίας μας. Επιπλέον μπορούμε να εναλλασσόμαστε, μεταξύ των ανοιχτών παραθύρων.

5 2.1.9 Επανεκκίνηση και τερματισμός του υπολογιστή Πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και έπειτα, πατάμε το βέλος, δεξιά από την επιλογή «Τερματισμός λειτουργίας», όπου, εκτός από τον «Τερματισμό λειτουργίας» που περιγράψαμε προηγουμένως, υπάρχουν και οι εξής επιλογές: Επανεκκίνηση Τα Windows, εκτελούν τις ίδιες ακριβώς ενέργειες με τον «Τερματισμό λειτουργίας», μόνο που δε διακόπτουν την τροφοδοσία του υπολογιστή και φορτώνονται ξανά, εκτελώντας αμέσως τη διαδικασία εκκίνησης του συστήματος. Αλλαγή χρήστη Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας, λογαριασμοί χρήστη στον υπολογιστή μας, η γρήγορη εναλλαγή χρηστών είναι μια εύκολη λύση για να συνδεθεί κάποιος άλλος χρήστης στον υπολογιστή χωρίς να αποσυνδεθούμε ή να κλείσουν τα προγράμματα και τα αρχεία μας. Αποσύνδεση Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας, λογαριασμοί χρήστη στον υπολογιστή μας, κλείνουν τα προγράμματα και τα αρχεία μας και αποσυνδεόμαστε από το λογαριασμό μας, για να συνδεθεί κάποιος άλλος χρήστης στον υπολογιστή. Κλείδωμα Ο υπολογιστής κλειδώνει και δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανένας χωρίς τον κωδικό του συνδεδεμένου χρήστη Χρήση του ποντικιού Αριστερό κλικ ή κλικ: Εννοούμε το πάτημα του αριστερού πλήκτρου του ποντικιού μία φορά. Το χρησιμοποιούμε προκειμένου να επιλέξουμε ένα στοιχείο (αντικείμενο) ή μια εντολή. Διπλό κλικ: Εννοούμε το πάτημα του αριστερού πλήκτρου του ποντικιού δύο συνεχόμενες φορές. Το χρησιμοποιούμε για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ή για να ανοίξουμε ένα παράθυρο στα Windows. Δεξί κλικ: Εννοούμε το πάτημα του δεξιού πλήκτρου του ποντικιού μία φορά. Το χρησιμοποιούμε για να εμφανίσουμε ένα μενού συντόμευσης που περιέχει τις πιο χρήσιμες εντολές για το επιλεγμένο στοιχείο. Μεταφορά και απόθεση: Εννοούμε τη δυνατότητα να μετακινούμε αντικείμενα που έχουμε επιλέξει. Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού πάνω στο στοιχείο που θέλουμε να μετακινήσουμε. Πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σέρνουμε το δείκτη μέχρι το σημείο προορισμού, όπου και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού, αποθέτοντας έτσι το στοιχείο στη νέα του θέση.

6 Πίνακας Ελέγχου Είναι ένα σημαντικό εργαλείο των Windows που μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχουμε και να αλλάζουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, αλλά και των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή μας. Για να μεταβούμε σε αυτόν, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε «Πίνακας Ελέγχου». Οι κύριες κατηγορίες του είναι: Σύστημα και Ασφάλεια: Για προβολή και αλλαγή της κατάστασης του συστήματος και της ασφάλειας του υπολογιστή. Δίκτυο και Internet : Έλεγχος της κατάστασης του δικτύου και αλλαγή των ρυθμίσεών του. Υλικό και Ήχος: Προσθήκη ή κατάργηση εκτυπωτών και άλλων συσκευών και ρύθμιση του ήχου του συστήματος. Προγράμματα: Προβολή, προσθήκη και κατάργηση εφαρμογών και στοιχείων των Windows. Λογ. Χρηστών και οικογενειακή ασφάλεια: Αλλαγή ρυθμίσεων των λογαριασμών χρηστών και των κωδικών πρόσβασης. Εμφάνιση και Εξατομίκευση: Αλλαγή εμφάνισης των στοιχείων της Επιφάνειας Εργασίας, προσαρμογή του μενού Έναρξη και της γραμμής εργασιών. Ώρα, Γλώσσα και Περιοχή: Αλλαγή ημερομηνίας, ώρας και ζώνης ώρας του υπολογιστή, γλώσσας, εμφάνισης αριθμών και νομισματικών μονάδων. Διευκόλυνση πρόσβασης: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ικανότητες Διαχείριση Εργασιών και τερματισμός εφαρμογών που δεν ανταποκρίνονται Για να εμφανίσουμε τη «Διαχείριση Εργασιών», κάνουμε δεξί κλικ στη «Γραμμή εργασιών» και επιλέγουμε «Εκκίνηση Διαχείρισης Εργασιών». Για να τερματίσουμε μια εφαρμογή από τη «Διαχείριση Εργασιών», επιλέγουμε την καρτέλα «Διεργασίες», επιλέγουμε έπειτα τη διεργασία της εφαρμογής που θέλουμε να τερματίσουμε και πατάμε «Τέλος διεργασίας». Οι διεργασίες των κυριότερων εφαρμογών είναι: Word: διεργασία «WINWORD.EXE» Excel: διεργασία «EXCEL.EXE» Powerpoint: διεργασία «POWERPNT.EXE» Access: διεργασία «MSACCESS.EXE» Σημειωματάριο: διεργασία «notepad.exe» Wordpad: διεργασία «wordpad.exe» Αριθμομηχανή: διεργασία «calc.exe»

7 Χρήση της βοήθειας των Windows Για να εμφανίσουμε τη βοήθεια των Windows και να αναζητήσουμε βοήθεια για κάποιο θέμα, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε «Βοήθεια και υποστήριξη» ή πατάμε το πλήκτρο «F1» και ανοίγει το παράθυρο «Βοήθεια και υποστήριξη των Windows». Κάνουμε τα ακόλουθα: 1. Στο πλαίσιο «Αναζήτηση»,, γράφουμε το θέμα για το οποίο θέλουμε να αναζητήσουμε βοήθεια και πατάμε το πλήκτρο «Enter» ή το κουμπί «Αναζήτηση στη Βοήθεια». 2. Για να επιλέξουμε κάποιο από τα διαθέσιμα θέματα της βοήθειας (Περιεχόμενα), πατάμε το κουμπί «Περιήγηση στη Βοήθεια» θέλουμε. και επιλέγουμε το θέμα και την κατηγορία που 3. Για να μετακινηθούμε στην επόμενη σελίδα της βοήθειας, πατάμε το κουμπί «Εμπρός» ενώ για να μετακινηθούμε στην προηγούμενη σελίδα της βοήθειας, πατάμε το κουμπί «Πίσω». 4. Για να εκτυπώσουμε τα αποτελέσματα της βοήθειας, πατάμε το κουμπί «Εκτύπωση». 5. Πατώντας το κουμπί «Ηλεκτρονική βοήθεια» ή «Βοήθεια χωρίς σύνδεση» (κάτω δεξιά στο παράθυρο της βοήθειας), μπορούμε να επιλέξουμε αν θα λαμβάνουμε βοήθεια χωρίς σύνδεση στο internet ή αν θα λαμβάνουμε βοήθεια και από τα θέματα που υπάρχουν στο internet. 6. Πατώντας το κουμπί «Αρχική σελίδα Βοήθειας και υποστήριξης», μεταφερόμαστε στην αρχική σελίδα της βοήθειας Αναζήτηση στα Windows Μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση είτε πληκτρολογώντας χαρακτήρες στο πλαίσιο αναζήτησης, στην κορυφή οποιουδήποτε ανοικτού παραθύρου, είτε στο πλαίσιο αναζήτησης του μενού «Έναρξη» είτε χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό πλήκτρων «+F». Η αναζήτηση αρχίζει αυτόματα, μόλις αρχίσουμε την πληκτρολόγηση. Η αναζήτηση ψάχνει κείμενο στο όνομα και τα περιεχόμενα του αρχείου. Κατά την αναζήτηση από το μενού «Έναρξη», στα αποτελέσματα αναζήτησης θα εμφανιστούν μόνο τα αρχεία που έχουν καταχωρηθεί σε ευρετήριο. Τα Windows χρησιμοποιούν το ευρετήριο για την εκτέλεση ταχύτατων αναζητήσεων των πιο κοινών τύπων αρχείων στον υπολογιστή. Αντί να αναζητούν σε ολόκληρο τον σκληρό δίσκο ένα όνομα ή μια ιδιότητα αρχείου, τα Windows σαρώνουν το ευρετήριο.

8 Από προεπιλογή, τα πιο κοινά αρχεία στον υπολογιστή μας καταχωρούνται στο ευρετήριο. Οι θέσεις που είναι καταχωρημένες σε ευρετήριο περιλαμβάνουν όλους τους φακέλους που συμπεριλαμβάνονται στις βιβλιοθήκες (π.χ. οτιδήποτε εμφανίζεται στη βιβλιοθήκη εγγράφων), τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα αρχεία χωρίς σύνδεση. Τα αρχεία που δεν είναι καταχωρημένα σε ευρετήριο περιλαμβάνουν τα αρχεία προγραμμάτων και τα αρχεία συστήματος. Εάν δεν είναι δυνατή η εύρεση του στοιχείου που αναζητάμε σε μια συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ή έναν συγκεκριμένο φάκελο, μπορούμε να επεκτείνουμε την αναζήτηση σε διαφορετικές θέσεις. Πληκτρολογούμε μια λέξη στο πλαίσιο αναζήτησης και κάνουμε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Στην περιοχή «Επανάληψη αναζήτησης σε:», έχουμε τις εξής επιλογές: Βιβλιοθήκες: για αναζήτηση σε όλες τις βιβλιοθήκες. Υπολογιστής: για αναζήτηση σε ολόκληρο τον υπολογιστή. Έτσι γίνεται αναζήτηση των αρχείων που δεν είναι καταχωρημένα σε ευρετήριο αλλά η αναζήτηση μπορεί να αργεί. Προσαρμοσμένη: για αναζήτηση σε συγκεκριμένες θέσεις. Internet: για αναζήτηση με σύνδεση, με χρήση του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης Web. Έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε ή να καταργήσουμε θέσεις ευρετηρίου, ως εξής: 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Έναρξη» και στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογούμε «επιλογές ευρετηρίου» και κάνουμε κλικ στην επιλογή «Επιλογές ευρετηρίου», για να ανοίξουμε τις «Επιλογές ευρετηρίου». 2. Κάνουμε κλικ στην επιλογή «Τροποποίηση». 3. Για να προσθέσουμε ή να καταργήσουμε μια θέση, επιλέγουμε ή καταργούμε την επιλογή στο πλαίσιο ελέγχου, στη λίστα «Αλλαγή επιλεγμένων θέσεων» και πατάμε το κουμπί «ΟΚ». Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φίλτρα αναζήτησης. Τα φίλτρα αναζήτησης είναι μια νέα δυνατότητα των Windows 7 με την οποία διευκολύνεται η αναζήτηση αρχείων με βάση τις ιδιότητές τους (π.χ. ημερομηνία τροποποίησης, μέγεθος, κ.τ.λ.). Για να προσθέσουμε φίλτρο αναζήτησης: 1. Ανοίγουμε το φάκελο, τη βιβλιοθήκη ή τη μονάδα όπου θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση. 2. Κάνουμε κλικ στο πλαίσιο αναζήτησης και έπειτα, κάνουμε κλικ στο φίλτρο αναζήτησης (π.χ. ημερομηνία τροποποίησης, μέγεθος). 3. Κάνουμε κλικ σε μία από τις ακόλουθες επιλογές. (για παράδειγμα, εάν κάναμε κλικ στην επιλογή «Ημερομηνία τροποποίησης», επιλέγουμε μια ημερομηνία ή ένα εύρος ημερομηνιών).

9 Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και χαρακτήρες μπαλαντέρ (wildcards) στην αναζήτησή μας. Οι χαρακτήρες μπαλαντέρ χρησιμοποιούνται στη θέση ενός ή περισσοτέρων χαρακτήρων, του ονόματος ή/και της προέκτασης του αναζητούμενου στοιχείου και είναι το αγγλικό ερωτηματικό «?» και ο αστερίσκος «*». Με το αγγλικό ερωτηματικό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μόνο χαρακτήρα. Π.χ. αν γράψουμε «?ΑΣ.TXT», τα Windows θα εντοπίσουν όλα τα αρχεία που το όνομά τους αρχίζει με ένα οποιοδήποτε χαρακτήρα και τελειώνει σε «ΑΣ» (ΜΑΣ.ΤΧΤ, ΣΑΣ.ΤΧΤ, κ.τ.λ.). Ο αστερίσκος μας επιτρέπει να υποκαθιστούμε ένα ή περισσότερους χαρακτήρες. Π.χ. αν γράψουμε «*.TXT», τα Windows θα εντοπίσουν όλα τα αρχεία, ανεξαρτήτως ονόματος, που έχουν επέκταση «ΤΧΤ» (ΤΕΣΤ.ΤΧΤ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΤΧΤ, κ.τ.λ.) Εργαλεία συστήματος και βοηθήματα Τα Windows 7 έχουν μια μεγάλη ποικιλία από εργαλεία συστήματος και βοηθήματα, που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό σύστημα. Μερικά από αυτά, είναι τα εξής: Ανασυγκρότηση Δίσκων «Βοηθήματα», «Εργαλεία συστήματος», «Ανασυγκρότηση Δίσκων». Ένα πρόβλημα που δημιουργείται με τη μακροχρόνια χρήση ενός δίσκου είναι ότι κατά τη διαγραφή αρχείων παρουσιάζονται κάποια κενά στο αποθηκευτικό μέσο. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αποθηκεύσουμε ένα μεγάλο αρχείο αυτό θα κατακερματιστεί, δηλαδή θα αποθηκευτεί σε μονάδες εκχώρησης που δεν βρίσκονται στη σειρά, αλλά σε διαφορετικά ελεύθερα σημεία του δίσκου. Ο κατακερματισμός αρχείων δε γίνεται άμεσα αντιληπτός από το χρήστη, αλλά ο υπολογιστής χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ανάγνωση των κατακερματισμένων αρχείων. Για το λόγο αυτό υπάρχει το εργαλείο «Ανασυγκρότηση Δίσκων», που αναδιατάσσει τα αποθηκευμένα αρχεία, ώστε να καταλαμβάνουν συνεχόμενες θέσεις και ο ελεύθερος χώρος του αποθηκευτικού χώρου να είναι ενιαίος. Έτσι βελτιώνεται η συνολική απόδοση του συστήματος. Εκκαθάριση Δίσκου «Βοηθήματα», «Εργαλεία συστήματος», «Εκκαθάριση Δίσκου». Με το εργαλείο αυτό μπορούμε να αποδεσμεύσουμε χώρο από τα αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή μας, διαγράφοντας τα αρχεία που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Αντίγραφα Ασφαλείας «Συντήρηση», «Αντίγραφα Ασφαλείας και Επαναφορά». Όσο αξιόπιστος και αν είναι ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας, υπάρχει η πιθανότητα να χάσουμε πολύτιμα δεδομένα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή εκτελέσουμε μια λανθασμένη ενέργεια. Προκειμένου να τα προστατεύσουμε μπορούμε να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας (backup) των δεδομένων μας. Σημειωματάριο «Βοηθήματα», «Σημειωματάριο». Το «Σημειωματάριο» είναι ένα βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και χρησιμοποιείται κυρίως για την προβολή ή την επεξεργασία αρχείων κειμένου και έχει επέκταση ονόματος αρχείου «.txt».

10 WordPad «Βοηθήματα», «WordPad». Το «WordPad», είναι ένα ακόμα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που των Windows 7, έγινε ακόμα καλύτερο. Διαθέτει πλέον μια νέα κορδέλα, τη λωρίδα που εμφανίζεται στο πάνω μέρος του παραθύρου, υποδεικνύοντας τις λειτουργίες κάθε προγράμματος, με επιλογές που προβάλλονται ανοιχτά αντί των μενού. Διαθέτει περισσότερες επιλογές μορφοποίησης, όπως επισήμανση, κουκκίδες, αλλαγές γραμμών και νέα χρώματα, σε συνδυασμό με δυνατότητα εισαγωγής εικόνων και ζουμ. Ζωγραφική «Βοηθήματα», «Ζωγραφική». Η «Ζωγραφική» είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για βασική επεξεργασία εικόνων. Στα Windows 7, έχει νέα ρεαλιστικά ψηφιακά «πινέλα», με αποχρώσεις νερομπογιάς, ξυλομπογιάς και καλλιγραφίες. Διαθέτει πλέον μια νέα κορδέλα, τη λωρίδα που εμφανίζεται στο πάνω μέρος του παραθύρου, υποδεικνύοντας τις λειτουργίες κάθε προγράμματος, με επιλογές που προβάλλονται ανοιχτά αντί των μενού. Η Ζωγραφική διαθέτει και δυνατότητα αφής, συνεπώς αν διαθέτουμε υπολογιστή με οθόνη αφής, θα μπορούμε να ζωγραφίζουμε με τα δάχτυλά μας στην οθόνη. Αριθμομηχανή «Βοηθήματα», «Αριθμομηχανή». Η «Αριθμομηχανή» είναι ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση πράξεων. Στα Windows 7, έχει νέα εμφάνιση και νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών «Προγραμματιστή» και «Στατιστικών στοιχείων». Η μετατροπή μονάδων μετατρέπει τη θερμοκρασία Κελσίου σε Φαρενάιτ, τις ουγγιές σε γραμμάρια και τα Joule σε BTU. Χρήσιμα πρότυπα υπολογισμών μας βοηθούν σε διάφορους υπολογισμούς, όπως κατανάλωση καυσίμου και πληρωμές δανείου αυτοκινήτου. Το ιστορικό υπολογισμών (στο μενού «Επεξεργασία») εμφανίζει τι έχουμε κάνει. Επιπλέον, εάν διαθέτουμε υπολογιστή με οθόνη αφής, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε τους υπολογισμούς στην οθόνη, με ένα απλό άγγιγμα των δαχτύλων μας Συντομεύσεις Σύμβολα Εκτύπωση: Ctrl + P Αλλαγή Γλώσσας: Alt + Shift Τόνος: πλήκτρο : και έπειτα το φωνήεν (γλώσσα: ελληνικά) Διαλυτικά: Shift + πλήκτρο : και έπειτα το φωνήεν (γλώσσα: ελληνικά) Διαλυτικά με τόνο: Shift+W και έπειτα το φωνήεν (γλώσσα: ελληνικά) Κενό διάστημα: Spacebar Σύμβολο Ευρώ: Ctrl+Alt+e

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Windows Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών Χειρισμός παραθύρων...

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Windows Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών Χειρισμός παραθύρων... ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 01 Windows 7... 9 02 Επιφάνεια εργασίας... 15 03 Γραμμή εργασιών... 25 04 Χειρισμός παραθύρων... 41 05 Το παράθυρο Υπολογιστής... 59 06 Το μενού

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21 Περιεχόμενα Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες... 11 1.1 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής...11 1.2 Η ιστορία των υπολογιστών...13 1.3 Η αναπαράσταση των δεδομένων στον υπολογιστή...15 1.4 Ας φτιάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Ξεκίνημα με τα Windows. Προσαρμογή των Windows. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Ξεκίνημα με τα Windows. Προσαρμογή των Windows. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο Ξεκίνημα με τα Windows Εξερεύνηση της οθόνης του υπολογιστή... 6 Εξερεύνηση της οθόνης της ταμπλέτας... 7 Αναστολή της λειτουργίας των Windows... 8 Επανεκκίνηση ή τερματισμός των Windows...

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009)

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Κεφάλαιο 1: Windows ΕΠΛ 001-002: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Τα Windows είναι ένα λειτουργικό περιβάλλον, τo οποίo κάνει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σημειώσεις και ειδοποιήσεις ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft OneNote 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite Το PowerSuite είναι η ολοκληρωμένη λύση απόδοσης για τον υπολογιστή σας. Ενσωματώνοντας το RegistryBooster, το DriverScanner και το SpeedUpMyPC σε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας σάρωσης, το PowerSuite

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο1 Ξεκίνημα με τα Windows 7. Κεφάλαιο2 Εκκίνηση και χρήση προγραμμάτων

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο1 Ξεκίνημα με τα Windows 7. Κεφάλαιο2 Εκκίνηση και χρήση προγραμμάτων Περιεχόμενα Κεφάλαιο1 Ξεκίνημα με τα Windows 7 Εκκίνηση των Windows 7...................................................... 4 Τι μπορείτε να κάνετε με τα Windows 7...........................................

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων.

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Ορισμός Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο από σχετιζόμενες πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση για το προϊόν

Σημείωση για το προϊόν Έναρξη από εδώ Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης

Οδηγίες Εγκατάστασης Οδηγίες Εγκατάστασης Εισάγετε το DVD στη μονάδα ανάγνωσης DVD του υπολογιστή σας. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ -  ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - www.kostasdelimaris.gr ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στους υπολογιστές... 3 Εκκίνηση του ΗΥ:... 3 Τερματισμός του ΗΥ:... 3 Διαχείριση Διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Marmitek UltraViewPro 1

Marmitek UltraViewPro 1 IP CAMERA SERIES IP Eye Anywhere 10 11 20 21 470 IP RoboCam 10 11 21 541 641 ULTRAVIEW PRO ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1..1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ......3 ΧΡΗΣΗ MARMITEK Ultraview

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στα Windows Vista... 13 Οι εκδόσεις των Windows Vista...14 Ας ξεκινήσουμε!...18 Πιστοποιήσεις της Microsoft για επαγγελματίες... 19 Επιλογή της κατάλληλης πιστοποίησης...20

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στα Windows ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ξεκινώντας με τα MS Windows Ασκήσεις Ερώτηση 1 Επιλέξτε από τις παρακάτω ενέργειες αυτή που θα τερματίσει

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του πληκτρολογίου

Χρήση του πληκτρολογίου Χρήση του πληκτρολογίου Τρόπος οργάνωσης των πλήκτρων... 2 Πληκτρολόγηση κειμένου... 3 Χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου... 3 Χρήση των πλήκτρων περιήγησης... 5 Χρήση του αριθμητικού πληκτρολογίου... 5

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Η Microsoft Access 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Αλλαγή του

Διαβάστε περισσότερα

Windows 8 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ 10/5/2014 2:10:10

Windows 8 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ 10/5/2014 2:10:10 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ Εισαγωγή στα 1 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή στα Windows Διαφοροποίηση των.1 από άλλες εκδόσεις Χειρισμός των Windows με ποντίκι και αφή Οθόνη κλειδώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ Πως αλλάζω γλώσσα; 1 ος τρόπος Συνδυασµός πλήκτρων αριστερό Ctrl + Shift 2 ος τρόπος Από την ένδειξη γλώσσας στην γραµµή εργασιών Πως βάζω τον τόνο ; (Εφόσον βρίσκοµαι στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ:

Διαβάστε περισσότερα

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Divar Series el Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Πίνακας περιεχομένων el 3 Πίνακας περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 2 Λειτουργία 5 2.1 Εκκίνηση του προγράμματος 5 2.2 Παρουσίαση του κύριου

Διαβάστε περισσότερα

SMART Ink. Λειτ ουργικά συστ ήματ α Windows. Οδηγός χρήστ η

SMART Ink. Λειτ ουργικά συστ ήματ α Windows. Οδηγός χρήστ η SMART Ink Λειτ ουργικά συστ ήματ α Windows Οδηγός χρήστ η Σημείωση για το εμπορικό σήμα Τα SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meetin Pro, Bridit, smarttech, το λογότυπο της SMART loo και όλα τα σλόγκαν της

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων. Πριν την εγκατάσταση... 3. Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό... 3 2. Εγκατάσταση... 4

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 2 Using the Computer and Managing Files) Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης Συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Πραγματοποίηση της μετάβασης Το Office 365 για επιχειρήσεις έχει διαφορετική εμφάνιση από το Google Apps. Για το λόγο αυτό, όταν συνδεθείτε, θα δείτε αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Οδηγός γρήγορης αναφοράς Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται οι γνώσεις που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι για τις γνωστικές ενότητες: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Εγκατάσταση και ενημέρωση των Windows 8.1 Ενημερώστε το BIOS, εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και εκτελέστε το Windows Update Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Έργα. Οδηγός γρήγορης εκκίνησης. Παρακολούθηση των εργασιών σας. Προβολή εργασιών σε λωρίδα χρόνου. Κοινή χρήση του έργου σας με άλλα άτομα

Έργα. Οδηγός γρήγορης εκκίνησης. Παρακολούθηση των εργασιών σας. Προβολή εργασιών σε λωρίδα χρόνου. Κοινή χρήση του έργου σας με άλλα άτομα Έργα Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Παρακολούθηση των εργασιών σας Η λίστα εργασιών του SharePoint είναι μια εύχρηστη λύση για να παρακολουθείτε όλα όσα χρειάζεται να γίνουν σε ένα έργο. Μπορείτε να προσθέτετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κάνοντας κλικ σε έναν τίτλο σε αυτόν τον πίνακα περιεχομένων, θα εμφανιστεί η αντίστοιχη παράγραφος 1. 2. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 4 ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...25 Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή δεδομένων...44 Κεφάλαιο 4: Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγικά Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα