ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΓΕΤ ΦΟΡΜΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΓΕΤ ΦΟΡΜΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ"

Transcript

1 ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΓΕΤ ΦΟΡΜΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ με βάση ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Το ερωτηματολόγιο αυτό απευθύνεται σε όλους τους φορείς επιχειρήσεις, ΕΚ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα. Για τα ΕΚ που έχουν ήδη απαντήσει στο πρώτο διερευνητικό ερωτηματολόγιο της ΓΓΕΤ, τα καλούμε να μεταφέρουν στη συγκεκριμένη φόρμα τις πιο σημαντικές από τις δραστηριότητες που πρότειναν, συμπληρώνοντας την τεκμηρίωση που ζητείται) ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Ευρύτερη περιοχή που μπορεί να αναβαθμιστεί με δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας Προτεινόμενη δραστηριότητα και αντίστοιχη τεχνολογία (Προσδιορίστε, στο βαθμό που μπορείτε, το απαιτούμενο πεδίο έρευνας & τεχνολογίας που θα αναβαθμίσει την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα) Αναφέρατε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις προτάσεις σας. Αναφέρατε ή επισυνάψτε υποστηρικτικά κείμενα ή εκθέσεις που έχετε υπόψη ή στη διάθεσή σας ΥΠΑΡΞΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ / ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΥΠΑΡΞΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ/ ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Πολιτιστικός Τουρισμός 1. Ψηφιοποίηση υλικού που σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας (Οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες τόσο στους επισκέπτες μιας περιοχής μέσω φορητού υπολογιστή, ταμπλέτας ή «έξυπνου τηλεφώνου», όσο και από απόσταση μέσω του διαδικτύου. Εγχώριες εταιρίες πληροφορικής και ερευνητικά κέντρα διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή σχετικών υπηρεσιών. Το έργο θα απευθύνεται κυρίως στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα, καθώς και σε ερευνητικό Η σχετική υπηρεσία θα αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών και ακολούθως την ελκυστικότητα των χώρων αυτών. Η αύξηση των επισκεπτών και η μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής τους, ειδικά εκτός των καλοκαιρινών μηνών, θα έχει Το υλικό προς ψηφιοποίηση είναι διαθέσιμο. Απαιτείται εμπειρία στην παροχή οπτικά ελκυστικού Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να απαιτήσει 230 θέσεις εργασίας. Αναμένονται σημαντικά οφέλη και σε κοινωνικό επίπεδο, ειδικά σε όρους καλύτερης εκπαίδευσης μαθητών δευτεροβάθμιας

2 Απαιτείται η δημιουργία σύμπραξης, με συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκμετάλλευση του έργου. προσωπικό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που μελετούν τον Ελληνικό πολιτισμό και ιστορία στην Ελλάδα και διεθνώς. σημαντική θετική επίπτωση στην εγχώρια οικονομία. Επιπλέον, τα έσοδα από τις τουριστικές υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν και λόγω του γεγονότος ότι οι επισκέπτες μιας περιοχής που ελκύονται από την πολιτιστική της κληρονομιά τείνουν να έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και αυξημένο εισόδημα. Τέλος, το έργο θα συνεισφέρει και στην προώθηση του Ελληνικού στοιχείου ως εμπορικό σήμα (εθνικό "brand"), με αναβάθμιση της ζήτησης για άλλα προϊόντα που συσχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ μόνο από την κατασκευή του έργου, λαμβάνοντας υπόψη και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, κυμαίνεται στα 62 εκατ. για επένδυση 80 εκατ. (εκ των οποίων τα 29 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Από τη λειτουργία της υπηρεσίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιβάλλοντο ς εργασίας (interface), όπου μπορεί να χρειαστεί συνδρομή από φορείς του εξωτερικού. Με τις πολλαπλασιαστικ ές επιδράσεις, το συνολικό όφελος για την οικονομία εκτιμάται σε 700 περίπου θέσεις εργασίας. εκπαίδευσης, αναβάθμισης της έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας στη διεθνή κοινή γνώμη.

3 καταλυτικές επιδράσεις στην τουριστική κίνηση, αναμένεται να δημιουργηθούν έσοδα της τάξης των 55 χιλ. σε ετήσια βάση, για χρονικό ορίζοντα 30ετίας (βάσει της υπόθεσης για χρήση από 200 χιλ. άτομα της σχετικής εφαρμογής). Πολιτιστικός Τουρισμός 2. Διαμόρφωση περιβάλλοντα αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας για τη ξενάγηση των επισκεπτών Συμπληρωματικά των υφιστάμενων υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προτείνεται η δημιουργία σημείων «εικονικής ξενάγησης» των επισκεπτών και ψηφιακής ενημέρωσης για πρόσθετη ερμηνεία / θεματολογία. Ενδεχόμενη λειτουργία του χώρου κατά τις βραδινές ώρες σε συνδυασμό με την εγκατάσταση οπτικοακουστικών μέσων θα μπορούσε να εμπλουτίσει την εμπειρία των επισκεπτών. Τη διαχείριση του έργου θα μπορούσαν να αναλάβουν οι φορείς Το 2012 επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης 1,4 εκατ. άτομα. Το α δεκάμηνο του 2013 ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε άνοδο κατά 2,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παράλληλα, υπάρχει μια ευρύτερη δεξαμενή επισκεπτών τόσο από μόνιμους κατοίκους, αλλά και από επισκέπτες (ημεδαπούς και από ξένες χώρες) της Η εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου εκτιμάται στα 23 εκατ. για επένδυση 16 εκατ. (εκ των οποίων 14 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Απαιτείται εμπειρία στην διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η εμπειρία των επισκεπτών - ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή από φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, 85 νέες θέσεις εργασίας θα χρειαστούν για την υλοποίηση του έργου. Αντίστοιχα, το συνολικό όφελος για την οικονομία από την κατασκευή του έργου εκτιμάται σε 260 θέσεις εργασίας. Από τη λειτουργία του έργου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι καταλυτικές επιδράσεις από αυξημένη ροή τουριστών στην Αθήνα, αναμένεται η δημιουργία 40 Θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής. Δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

4 που διαχειρίζονται και σήμερα τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Αθήνας. θέσεων εργασίας. Πολιτιστικός Τουρισμός 3. Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου στο υπόγειο τμήμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας για τη ξενάγηση των επισκεπτών Το νέο μουσείο της Ακρόπολης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Η υλοποίηση υπόγειας υπαίθριας έκθεσης (που σήμερα είναι ημιτελής και μη προσβάσιμη στο κοινό) θα αποτελούσε έναν επιπλέον εκθεσιακό χώρο. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα θεμέλια αρχαίων δρόμων, κατοικιών, ιδιωτικών και δημόσιων λουτρών, εργαστηρίων, πηγαδιών, κ.α. Επιπλέον, προσθήκες μονοπατιών και ερμηνευτικών πινακίδων θα μπορούσαν να προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει Το 2012 επισκέφθηκαν το μουσείο 1,02 εκατ. άτομα (Έλληνες και ξένοι). Το α δεκάμηνο του 2013 ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε άνοδο κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 12 εκατ. για επένδυση 8 εκατ. (εκ των οποίων 7 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Εκτιμάται επίσης ότι κατά την περίοδο λειτουργίας τα έσοδα θα ανέλθουν σε 800 χιλ. ετησίως για χρονικό ορίζοντα 30ετίας βάσει της υπόθεσης ότι τον εκθεσιακό χώρο θα επισκεφθούν το 20% έως 40% των επισκεπτών του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει έμπειρο προσωπικό. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 40 περίπου θέσεις εργασίας (αντίστοιχα, το συνολικό όφελος για την οικονομία εκτιμάται σε 130 θέσεις εργασίας). Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η δημιουργία τουλάχιστον 5 θέσεων εργασίας. Δυνατότητα επίτευξης υψηλότερης επισκεψιμότητας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με περαιτέρω αναβάθμιση της συνεισφοράς του μουσείου στην προώθηση της εικόνας της χώρας.

5 μέρος από την καθημερινή ζωή της αρχαίας αυτής γειτονιάς. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα έχει την ευθύνη για την διαχείριση του έργου. Πολιτιστικός Τουρισμός 4. Δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας για τη ξενάγηση των επισκεπτών Στο πρότυπο άλλων χωρών (π.χ. Museum of Australian Democracy) ένα αντίστοιχο Μουσείο στην Αθήνα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, δεδομένου ότι η δημοκρατία ως έννοια γεννήθηκε στην Ελλάδα. Θεωρείται ότι το μουσείο θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με σημαντικό αριθμό θεματικών ενοτήτων με πλούσιο περιεχόμενο για τη προσέλκυση επισκεπτών (π.χ. το πολιτικό σύστημα της Αθηναϊκής δημοκρατίας, η εκκλησία του Δήμου, κ.α.). Το 2012 επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς 111 χιλ. άτομα. Το α δεκάμηνο του 2013 οι επισκέψεις στο μνημείο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012 (233,7 χιλ.). Η επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου εκτιμάται σε 174 εκατ. για επένδυση 120 εκατ. (εκ των οποίων 102 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη λειτουργία του Μουσείου θα κυμανθούν στα 3 εκατ. κάθε χρόνο (σε ορίζοντα 30ετίας) βάσει της υπόθεσης ότι το 50% των ατόμων που θα επισκεφθούν την Αρχαία Αγορά θα αποτελούν επισκέπτες του Μουσείου Δημοκρατίας. Τα έσοδα θα προέλθουν από εισιτήρια, ξεναγήσεις και τη χρήση των χώρων αναψυχής και συνεδρίων. Απαιτείται εμπειρία στο σχεδιασμό μουσείων που διαθέτουν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα - ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή από φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 640 νέες θέσεις εργασίας, (ενώ το όφελος για την οικονομία συνολικά εκτιμάται σε 1950 θέσεις εργασίας). Το μουσείο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως χώρος πραγματοποίησης τελετών (π.χ. απονομή ενός βραβείου για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών, όπως η ετήσια τελετή για το βραβείο Ελευθερίας της Σκέψης «Αντρέι Ζαχάρωφ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), αλλά και συνεδρίων.

6 Θα χρειαστεί να ιδρυθεί φορέας με συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση του Μουσείου. Πολιτιστικός Τουρισμός 5. Δημιουργία χώρου επισκεπτών (Visitor Center) και ανάπλαση περιοχής στον Μαραθώνα με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας για αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων με των οποίων συσχετίζεται ο χώρος Ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μία από τις πιο γνωστές διοργανώσεις της χώρας παγκοσμίως, η οποία προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών. Ωστόσο, η ιστορική διάσταση του Μαραθωνίου και της μάχης του Μαραθώνα δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς. Το αντικείμενο της προτεινόμενης δράσης είναι η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών, στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, να αποκομίσει ιστορικά στοιχεία για τη μάχη του Μαραθώνα (π.χ. με τη χρήση ψηφιακών αναπαραστάσεων και δια-δραστικών εφαρμογών). Το 2012 επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο Μαραθώνα 6,7 χιλ. άτομα. Το α δεκάμηνο του 2013 σημείωσαν πτώση κατά 9% περίπου ως προς το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος (ΕΛΣΤΑΤ). Αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό, σε σύγκριση με τους επισκέπτες στην Ακρόπολη, κυρίως λόγω της σχετικά μικρότερης προβολής του μνημείου, αλλά και της έλλειψης υποδομών αφήγησης των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Μαραθώνα. Η επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση του έργου εκτιμάται σε 174 εκατ. για επένδυση 120 εκατ. (εκ των οποίων 102 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Απαιτείται εμπειρία στο σχεδιασμό χωρών επισκεπτών που διαθέτουν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα - ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή από φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 640 θέσεις εργασίας. Το όφελος για την οικονομία συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικ ές επιδράσεις, εκτιμάται σε 1950 θέσεις εργασίας. Θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Αττικής και διάδοση γνώσης για την ιστορία της Ελλάδας.

7 Τη διαχείριση του έργου θα μπορούσε να ενταχθεί στην οργανωτική δομή της αρχής διαχείρισης του Τύμβου του Μαραθώνα, ή να δημιουργηθεί νέος φορέας. Πολιτιστικός Τουρισμός 6. Ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς και εγκατάσταση ψηφιακών μέσων για την περιήγηση των επισκεπτών Παρά το γεγονός ότι η περιοχή που εκτείνεται περιμετρικά της Ακρόπολης συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, παρατηρείται μικρή επισκεψιμότητα στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Αγοράς (η οποία συνοδεύεται και από ελλιπή σήμανση). Η ανάδειξη του μνημείου θα μπορούσε να βασιστεί και σε παρεμβάσεις που θα υποστηρίζονται με τεχνολογικά μέσα. Για παράδειγμα, η απεικόνιση του χώρου θα μπορούσε να υλοποιηθεί και με ψηφιακά μέσα (π.χ. δημιουργία επαυξημένης πραγματικότητας μέσω smartphone ή ταμπλέτας). Το 2012 επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς 111 χιλ. άτομα. Το α δεκάμηνο του 2013 οι επισκέψεις στο μνημείο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012 (233,7 χιλ.). Η επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου ανέρχεται στα 51 εκατ. για επένδυση 35 εκατ. (εκ των οποίων 30 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Απαιτείται εμπειρία στην διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η εμπειρία των επισκεπτών - ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή από φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 90 περίπου θέσεις εργασίας (αντίστοιχα, το συνολικό όφελος για την οικονομία εκτιμάται σε 280 περίπου θέσεις εργασίας) Θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα των σημαντικών μνημείων πέρα από την Ακρόπολη, τα οποία έχουν σχετικά μικρότερη επισκεψιμότητα. Τη διαχείριση του έργου

8 θα μπορούσαν να αναλάβουν οι φορείς που διαχειρίζονται και σήμερα την περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Πολιτιστικός Τουρισμός 7. Έργα αναβάθμισης στην περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος με τη δημιουργία Κέντρου Κλασσικών Σπουδών σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού Η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι σε σημαντικό βαθμό υποβαθμισμένη. Στην αναβάθμισή της θα μπορούσε να συμβάλλει η δημιουργία ενός κέντρου σπουδών κοντά σε ένα από τα αρχαιότερα σπουδαστήρια παγκοσμίως, το οποίο θα συνοδεύεται και από φοιτητική εστία για τη φιλοξενία φοιτητών / ερευνητών στο αντικείμενο των Κλασσικών Σπουδών / Αρχαίας Ιστορίας / Φιλοσοφίας. Η επένδυση μπορεί να συνοδεύεται από την ανάπτυξη συνεδριακής αίθουσας, αλλά και μικρής κλίμακας εντευκτηρίου. Απαιτείται η ίδρυση νέου φορέα, σε συνεργασία με κέντρα κλασσικών σπουδών αναγνωρισμένων Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Αθήνα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα συναφή με τις Κλασσικές σπουδές. Για παράδειγμα, φοιτητές από το πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που το 2013 διοργανώθηκε στην Αθήνα. Η επίδραση στο ΑΕΠ από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου εκτιμάται σε 174 εκατ. για επένδυση 120 εκατ. (εκ των οποίων 102 εκατ. θα αφορούν στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα). Επίσης, από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα περίπου 13 εκατ. σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών (βάσει υπόθεσης για διαμονή στην φοιτητική εστία 4,5 χιλ. φοιτητών κάθε χρόνο, καθώς και από άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, π.χ. λειτουργία εκθέσεων, αναψυκτηρίου) Απαραίτητη είναι η συνδρομή από πανεπιστήμια του εξωτερικού για να εξασφαλιστεί η μελλοντική χρήση του κέντρου από εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 640 θέσεις εργασίας (συνολικά το όφελος για την οικονομία εκτιμάται σε 1950 θέσεις εργασίας). Η λειτουργία των υποδομών θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 40 θέσεις εργασίας (προσωπικό στη φοιτητική εστία, προσωπικό φύλαξης, εργαζόμενοι στο εστιατόριο και το συνεδριακό κέντρο). Τα οφέλη από την ανάπτυξη του έργου αναμένεται να είναι πολλαπλά. Καταρχήν θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, θα τη σηματοδοτήσει ως ένα πολιτιστικό κέντρο προσέλκυσης επισκεπτών, αλλά και ερευνητών στις Κλασσικές σπουδές.

9 πανεπιστήμιων του εξωτερικού. ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Δραστηριότητα 1. Ψηφιοποίηση αρχαίων κειμένων και υλικού που σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας 2. Διαμόρφωση περιβάλλοντα αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ανά «δραστηριότητα») Συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ΑΛΛΟ (π.χ. σύμπραξη, συνεργασία με Ερευνητικά Κέντρα / Πανεπιστήμια) Σημειώστε επίπεδο παρέμβασης - Εθνικό επίπεδο - Περιφερειακό επίπεδο Εθνικό Περιφερειακό ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ανά «δραστηριότητα») Προτεινόμενες Δράσεις Ανθρώπινου Δυναμικού Συνεργασία με ιδρύματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. Φιλοσοφική Σχολή, ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, κ.α.) Οι εργαζόμενοι στους φορείς εκμετάλλευσης του περιβάλλοντα Προτεινόμενες Δράσεις Υποδομών Αρχείο εφοριών αρχαιοτήτων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Ο περιβάλλοντα αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Προτεινόμενες Δράσεις - ΑΛΛΟ ΘΕΣΜΙΚΕΣ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δημιουργία σύμπραξης για τη διαχείριση του έργου

10 με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας για τη ξενάγηση των επισκεπτών 3. Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου στο υπόγειο τμήμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης 4. Δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας στην περιοχή που εκτείνεται η Αρχαία Αγορά 5. Δημιουργία χώρου επισκεπτών (Visitor Center) και ανάπλαση περιοχής στον Μαραθώνα 6. Ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς και εγκατάσταση ψηφιακών μέσων για την περιήγηση των επισκεπτών 7. Έργα αναβάθμισης στην περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος με τη δημιουργία Κέντρου Κλασσικών Σπουδών πληροφορικής, σχεδιασμού χώρων πολιτισμού και στις κατασκευές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, σχεδιασμού χώρων πολιτισμού και στις κατασκευές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, σχεδιασμού χώρων πολιτισμού και στις κατασκευές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, σχεδιασμού χώρων πολιτισμού και στις κατασκευές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, σχεδιασμού χώρων πολιτισμού και στις κατασκευές. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σχεδιασμού εκπαιδευτικών χώρων και στις κατασκευές. Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα Περιφερειακό Εθνικό Περιφερειακό Περιφερειακό Περιφερειακό αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Οι εργαζόμενοι του Νέου Μουσείου Ακρόπολης Ερευνητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό εγχώριων και ξένων πανεπιστημίων Το υπόγειο τμήμα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης Κατάλληλο οικόπεδο σε κοντινή απόσταση από την Πνύκα / την Αρχαία Αγορά Κατάλληλο οικόπεδο σε κοντινή απόσταση από τον Τύμβο του Μαραθώνα Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς. Κατάλληλο οικόπεδο σε κοντινή απόσταση από το αρχαιολογικό πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος Δημιουργία φορέα για τη διαχείριση του έργου Δημιουργία φορέα για τη διαχείριση του έργου Δημιουργία φορέα, σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, για τη διαχείριση του έργου

11 3. Ποιούς άλλους φορείς θα βλέπατε ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην Ομάδα εργασίας «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»? Με βάση την ανάλυση των απαντήσεων και πιθανές συνέργειες με άλλες πλατφόρμες της ΓΓΕΤ, θα διαμορφωθούν κάποιες πιο στοχευμένες ομάδες εργασίας για την διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων / δράσεων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συντονισμένης ενσωμάτωσής τους στο ΣΕΣ κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα σας ενδιέφερε να συμμετέχετε σε κάποια από τις στοχευμένες ομάδες εργασίας? Ναι, θα ενδιέφερε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να συμμετάσχει σε κάποια από τις στοχευμένες ομάδες εργασίας.

12 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, Αθήνα, Tηλ.: , Fax: , 11 T. Karatassou Str., Athens, Greece, Tel.: (+30) , Fax: (+30) Leveraging Greece s Greatest Assets Impact on the Greek economy from the culture investment program

13 Contents 1. Introduction 2. Do culture attractions increase tourist flows? 3. Impact on the Greek economy 4. Conclusions 5. Appendix: Methodology notes 2

14 Greece has invaluable cultural treasures that can be developed further with substantial economic, cultural and educational benefits The initial focus is on 11 major projects, but best practices roll-out, financed through the program s surplus revenue, can be implemented throughout the country s heritage sites. 3

15 The initiative will be funded through grants and tax increment financing Principle & Interest (VAT Credits) Funds from issue of bonds (tax prepayment) Future Culture Visitors Hellenic Republic Classical Trust Incremental taxrevenue from a boost of tourism Investment Athens 508 Projects All physical facilities of the Classical Trust within the Hellenic Republic shall remain at all times the property of the Hellenic Republic. 4

16 The investors will be repaid in TIF Credits, exchanged for VAT payments / tradable in a secondary market Data 1 2 Future Culture Visitors / Beneficial Investors 1. Future Culture Visitors will present PIK-TIF card for payment of taxes A confirmation of the PIK-TIF tax credit transfer will be recorded by Helex to the investor s account and will be delivered to the merchant where it will be printed on the POS receipt. Merchants 2. The merchant will insert the tax card into its POS terminal, which will recognize the card (based on the new, updated firmware) and transmit (in real-time) the details of the transaction to the Helex Registry. 3 Data 3. The Helex Registry will identify the cardholder and respond, in real-time, with a report of the availability of PIK-TIF tax credit balances to cover the tax required to be paid for each relevant transaction. Helex Registry Real-time transaction and tax reporting system operated by the Greek Ministry of Finance, The Bank of Greece, Hellenic Exchanges (Helex), and BondCom Data 5 5. Relevant details of each PIK-TIF tax credit transaction will be securely delivered to GSIS for the dual purpose of tax compliance and TIF accounting. Ministry of Finance Hellenic Republic What is the impact of this scheme on economic activity, employment and the tax revenue of the state? 5

17 Scope of the analysis: To model impact on the Greek economy from: I. Upfront capital expenditure from the execution of the cultural investment program II. Incremental (+Δ) financial flows during the operation of the program III. Incremental (+Δ) tourism expenditure from an increase in tourist arrivals and overnight stays 6

18 Contents 1. Introduction 2. Do culture attractions increase tourist flows? 3. Impact on the Greek economy 4. Conclusions 5. Appendix: Methodology notes 7

19 The impact of the culture leverage program on the Greek economy strongly depends on its potential to attract new visitors and to extend the duration of visitors stay There are strong indications that major new culture monuments increase tourist flows. The relation between culture finance and tourist flows is complex and under-researched: Causality hard to establish via econometric methods. Other factors also at play. Cultural heritage tourism is seen as a fast growing sector of the industry, particularly for short-stay city breaks and day trips (Millar, 1999; van Aalst and Boogaarts, 2002). Visitor attractions are key motivators for visitation and crucial elements of destination marketing, driving other sectors of the tourism industry (Ooi, 2002; Leask, 2010). The construction of cultural attractions and landmark buildings in particular can lead to regeneration and further investment in the surrounding area (Law, 2002). 8

20 Case Study 1: The Guggenheim Museum Bilbao After the opening of the museum in October 1997, the number of incoming travelers increased by 33% (Plaza 2000) The hotel occupancy rate increased from 38% to 47% The increase of occupancy was observed mostly in top-end hotels (85% occupancy) Controlling for seasonality, time trends, etc visitors to the museum translate into: (Plaza 2000) 175 additional incoming travelers 284 additional overnight stays in the area 84% of the Basque Country visitors signaled the Guggenheim as their principal destination (KPMG, 1998 in Plaza, 2000) The museum s operation has generated (directly and indirectly) 1,000 1,200 permanent new jobs (Plaza et al., 2011) 1.25 jobs per 1,000 visitors 9

21 Case Study 2: Te Papa Tongarewa (Museum of New Zealand, Wellington) The museum opened in February 1998 The tourist numbers in Wellington have doubled from the museum s opening until 07/09 (Carey et al. 2012) Cf. 60% increase in New Zealand overall Wellington s ranking in visitor s nights in New Zealand increased from eighth to third 41% of visitors from overseas, compared with 29% in the old museum Te Papa has had a statistically significant impact on arrivals, overnight stay and occupancy rates 1000 additional visitors to Te Papa are associated with (Carey et al. 2012): 144 additional tourist arrivals 280 extra guest nights 185 hotel nights 51 motel nights 44 backpackers nights 0.11 p.p. increase of overall monthly occupancy rate 10

22 Case Study 3: The Acropolis Museum The museum opened on 20 June million people visited the museum b/n June 11 May 12 Meanwhile, the number of international arrivals with air transport to Athens has been falling since its 2008 peak (5.3 million arrivals) 5.2% decline in 2009 due to the global recession 2.9% drop in 2010 and 11% in the first quarter of 2011 (q-o-q), most probably due to the social unrest in Athens Source: Eurostat, Acropolis Museum Controlling for the global economic environment, the social turmoil in Athens, seasonality and statistical features of the data, there are indications that the Acropolis Museum has raised the incoming international tourist flow to Athens by 16% since its opening.* *See the appendix for more details. 11

23 Contents 1. Introduction 2. Do culture attractions increase tourist flows? 3. Impact on the Greek economy 4. Conclusions 5. Appendix: Methodology notes 12

24 To estimate the total impact on the economy, capturing the sectoral interdependencies, we used Leontief s Input-Output model Demand shock Direct impact Indirect impact Induced impact Increase of demand for tourist services / construction / inputs from cultural attraction suppliers Higher activity in tourist services / construction / cultural attraction suppliers Higher activity along the supply chain Higher activity across the economy from spending the additionally generated wages Total impact Activity Output, Value Added, GDP, Jobs, Tax revenue, etc. 13

25 We estimated the economic impact under three possible scenaria Parameter Smallscale Intermediate Largescale Capital expenditure ( billion) Increase of tourist arrivals (over 2010 level) Increase of overnight stay from base level (2.2 days) 10% 20% 30% Key assumptions*: If the incremental revenue stream of a project is sufficient to cover its incremental operating and financial expenses, depreciation of recurring assets and working capital needs, the excess liquidity is transferred to the program s head office. If a project does not have sufficient reserves to replace a fixed asset, it receive an additional grant from the head office. The surplus generated by the projects is invested in rolling out best practices to the Nationwide Cultural Tourism Infrastructure. * The assumptions of the estimation process are presented in more detail in the appendix 14

26 3. Impact on the Greek economy from: I. Upfront capital expenditure from the execution of the cultural investment program II. Incremental financial flows during the operation of the program III. Incremental tourism expenditure from an increase in tourist arrivals and overnight stays 15

27 The total impact on GDP from the initial investment in all projects in the period ranges between billion, depending on the size of CAPEX Small scale ( 1,098M) Intermediate ( 2,420M) Direct Impact million Indirect Impact million Induced Impact million Direct Impact millions Indirect Impact million Indirect Induced Impact Impact + 1, millions million Total Impact + 1,556 million Total Impact 3,350 million Total Impact + 3,350 million Large scale ( 4,280M) Direct Impact + 1,634 million Indirect Impact + 1,223 million Induced Impact + 3,116 million Total Impact + 5,973 million 16

28 On average over the next 30 years, GDP is boosted by about 50M 200Μ per annum, which corresponds to 0.03% % of the 2011 Greek GDP ( 203Β) Small scale Intermediate Large scale million Induced Indirect Direct The impact of CAPEX continues throughout the 30-year period, as any revenue surplus is reinvested in other cultural sites nationwide. 17

29 In terms of employment, the program s CAPEX creates b/n 1.2 and 4.5 thousand jobs on average each year in the period Small scale ( 1,098Μ) Intermediate ( 2,420Μ) Direct Impact +376 jobs Indirect Impact +230 jobs Induced Impact +559 million Direct Impact +810 jobs Indirect Impact +495 jobs Indirect Induced Impact Impact 35 +1,204 millions jobs Total Impact +1,166 jobs Total Impact +2,509 jobs Large scale ( 4,280Μ) Direct Impact +1,447 jobs Indirect Impact +881 jobs Induced Impact +2,144 jobs Total Impact +4,472 jobs 18

30 The highest total impact from the CAPEX of the program in terms of Gross Value Added is observed in Real Estate, Trade and Construction Additional GVA ( million) Real estate Trade Constructions Non-metallic minerals Accommodation-food Financial services Telecommunications Lawyers-Accountants Transportation Electricity Architecture Leasing High Budget Mid Budget Low Bugdet 19

31 Most jobs from the CAPEX of the program are created in Trade, Construction Works and Construction Materials Jobs per annum on average Trade Constructions Non-metallic products Accommodation-food Architecture Transportation Lawyer-Accountants Wood products Metal products High Budget Mid Budget Low Bugdet 20

Financial Crisis and Sustainability of Healthcare Systems

Financial Crisis and Sustainability of Healthcare Systems 1 Financial Crisis and Sustainability of Healthcare Systems Nikos Vettas Professor, Athens University of Economics and Business General Director of IOBE (vettas@iobe.gr, www.iobe.gr, http://www.aueb.gr/users/vettas)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ

ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ Ε ΔΘΝΗΚΖ ΥΟΛΖ ΓΖΜΟΗΑ ΓΗΟΗΚΖΖ Κ ΔΚΠΑΗΓΔΤΣΗΚΖ ΔΗΡΑ ΣΜΖΜΑ : Σνπξηζηηθήο Οηθνλνκίαο θαη Αλάπηπμεο (ΣΟΑ) ΣΔΛΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ Θέκα: Σνπξηζκφο θαη Οηθνλνκηθή Κξίζε Δπηβιέπσλ : Νηνχβαο Λνπθάο πνπδάζηξηα : Σζαγθαξάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αγγλική Τουριστική Ορολογία

Αγγλική Τουριστική Ορολογία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Αγγλική Τουριστική Ορολογία Ενότητα 3: Exercises Κουτσογιάννη Ευαγγελία Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μάρκετινγκ Αθλητικών Τουριστικών Προορισμών 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μάρκετινγκ Αθλητικών Τουριστικών Προορισμών 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Του ΚΩΣΤΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Επίκαιρα Θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Σταμάτιος

Διαβάστε περισσότερα

the total number of electrons passing through the lamp.

the total number of electrons passing through the lamp. 1. A 12 V 36 W lamp is lit to normal brightness using a 12 V car battery of negligible internal resistance. The lamp is switched on for one hour (3600 s). For the time of 1 hour, calculate (i) the energy

Διαβάστε περισσότερα

Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα

Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα B u s i n e s s e s c o m m i t f o r c l i m a t e a c t i o n N e t w o r k i n g B r e a k f a s t 1 9 D e c e m b e r 2 0 1 8 N i c o s i a BEST CASES FLORA@CONTOSO.COM

Διαβάστε περισσότερα

EXERCISES: 2.57, 2.58, 2.63, 11.33, 11.34

EXERCISES: 2.57, 2.58, 2.63, 11.33, 11.34 201 EXERCISES: 2.57, 2.58, 2.63, 11.33, 11.34 Μάθημα: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Μεταπτυχιακοί Φοιτητές: Θεοδωρακόπουλος Παναγιώτης Καλοκάσης Ευάγγελος Κοτρωνιά Ζωή Μπουρούνη Ελένη Διδάσκουσα: κ. Σ. Κοέν 1 Exercise

Διαβάστε περισσότερα

IMES DISCUSSION PAPER SERIES

IMES DISCUSSION PAPER SERIES IMES DISCUSSION PAPER SERIES Will a Growth Miracle Reduce Debt in Japan? Selahattin mrohorolu and Nao Sudo Discussion Paper No. 2011-E-1 INSTITUTE FOR MONETARY AND ECONOMIC STUDIES BANK OF JAPAN 2-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η. Στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σχετικά με έρευνα και καινοτομία εθνικοί δείκτες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η. Στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σχετικά με έρευνα και καινοτομία εθνικοί δείκτες ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η Στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σχετικά με έρευνα και καινοτομία εθνικοί δείκτες 224 Πέτρου Πατιά Πηγή: Eurostat Pocketbooks, Science, Technology and Innovation in Europe, 2007 edition, ISSN

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ»

«ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ» I ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Assalamu `alaikum wr. wb.

Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. LUMP SUM Lump sum lump sum lump sum. lump sum fixed price lump sum lump

Διαβάστε περισσότερα

Queensland University of Technology Transport Data Analysis and Modeling Methodologies

Queensland University of Technology Transport Data Analysis and Modeling Methodologies Queensland University of Technology Transport Data Analysis and Modeling Methodologies Lab Session #7 Example 5.2 (with 3SLS Extensions) Seemingly Unrelated Regression Estimation and 3SLS A survey of 206

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και

Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τομέας Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΣΟΚΚΑ Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος Κεφαλαίου. Estimating Inputs: Discount Rates

Κόστος Κεφαλαίου. Estimating Inputs: Discount Rates Αρτίκης Γ. Παναγιώτης Κόστος Κεφαλαίου Estimating Inputs: Discount Rates Critical ingredient in discounted cashflow valuation. Errors in estimating the discount rate or mismatching cashflows and discount

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΔΠΗΣΖΜΗΟ ΠΑΣΡΩΝ ΣΜΖΜΑ ΖΛΔΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΖΥΑΝΗΚΩΝ ΚΑΗ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΑ ΤΠΟΛΟΓΗΣΩΝ ΣΟΜΔΑ ΤΣΖΜΑΣΩΝ ΖΛΔΚΣΡΗΚΖ ΔΝΔΡΓΔΗΑ

ΠΑΝΔΠΗΣΖΜΗΟ ΠΑΣΡΩΝ ΣΜΖΜΑ ΖΛΔΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΖΥΑΝΗΚΩΝ ΚΑΗ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΑ ΤΠΟΛΟΓΗΣΩΝ ΣΟΜΔΑ ΤΣΖΜΑΣΩΝ ΖΛΔΚΣΡΗΚΖ ΔΝΔΡΓΔΗΑ ΠΑΝΔΠΗΣΖΜΗΟ ΠΑΣΡΩΝ ΣΜΖΜΑ ΖΛΔΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΖΥΑΝΗΚΩΝ ΚΑΗ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΑ ΤΠΟΛΟΓΗΣΩΝ ΣΟΜΔΑ ΤΣΖΜΑΣΩΝ ΖΛΔΚΣΡΗΚΖ ΔΝΔΡΓΔΗΑ Γηπισκαηηθή Δξγαζία ηνπ Φνηηεηή ηνπ ηκήκαηνο Ζιεθηξνιόγσλ Μεραληθώλ θαη Σερλνινγίαο Ζιεθηξνληθώλ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το franchising ( δικαιόχρηση ) ως µέθοδος ανάπτυξης των επιχειρήσεων λιανικού εµπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Greek Tourism: Facts & Figures

Greek Tourism: Facts & Figures Greek Tourism: Facts & Figures ASSOCIATION of GREEK TOURISM ENTERPRISES www.sete.gr Ελληνικός Τουρισµός: Στοιχεία & Αριθµοί Greek Tourism: Facts & Figures 01 Βασικά Μεγέθη του Ελληνικού Τουρισµού, 2009

Διαβάστε περισσότερα

Business English. Ενότητα # 9: Financial Planning. Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business English. Ενότητα # 9: Financial Planning. Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Business English Ενότητα # 9: Financial Planning Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Greek Tourism: Facts & Figures

Greek Tourism: Facts & Figures Greek Tourism: Facts & Figures ASSOCIATION of GREEK TOURISM ENTERPRISES www.sete.gr Ελληνικός Τουρισμός: Στοιχεία & Αριθμοί Greek Tourism: Facts & Figures 01 Βασικά Μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, 2010

Διαβάστε περισσότερα

"ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΗ 2011-2013"

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΗ 2011-2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Επιμέλεια Κρανιωτάκη Δήμητρα Α.Μ. 8252 Κωστορρίζου Δήμητρα Α.Μ. 8206 Μελετίου Χαράλαμπος Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Unit Scope Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τα βασικά των καταστάσεων διαπραγμάτευσης winwin,

Διαβάστε περισσότερα

5.4 The Poisson Distribution.

5.4 The Poisson Distribution. The worst thing you can do about a situation is nothing. Sr. O Shea Jackson 5.4 The Poisson Distribution. Description of the Poisson Distribution Discrete probability distribution. The random variable

Διαβάστε περισσότερα

EE512: Error Control Coding

EE512: Error Control Coding EE512: Error Control Coding Solution for Assignment on Finite Fields February 16, 2007 1. (a) Addition and Multiplication tables for GF (5) and GF (7) are shown in Tables 1 and 2. + 0 1 2 3 4 0 0 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που υποβλήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν. ΠΙΤΕΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Quantifying the Financial Benefits of Chemical Inventory Management Using CISPro

Quantifying the Financial Benefits of Chemical Inventory Management Using CISPro of Chemical Inventory Management Using CISPro by Darryl Braaksma Sr. Business and Financial Consultant, ChemSW, Inc. of Chemical Inventory Management Using CISPro Table of Contents Introduction 3 About

Διαβάστε περισσότερα

HOMEWORK 4 = G. In order to plot the stress versus the stretch we define a normalized stretch:

HOMEWORK 4 = G. In order to plot the stress versus the stretch we define a normalized stretch: HOMEWORK 4 Problem a For the fast loading case, we want to derive the relationship between P zz and λ z. We know that the nominal stress is expressed as: P zz = ψ λ z where λ z = λ λ z. Therefore, applying

Διαβάστε περισσότερα

22 .5 Real consumption.5 Real residential investment.5.5.5 965 975 985 995 25.5 965 975 985 995 25.5 Real house prices.5 Real fixed investment.5.5.5 965 975 985 995 25.5 965 975 985 995 25.3 Inflation

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή. Ανδρέας Παπαευσταθίου

Μεταπτυχιακή διατριβή. Ανδρέας Παπαευσταθίου Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακή διατριβή Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης :Αξιολόγηση συστημάτων θέρμανσης -ψύξης και ΑΠΕ σε οικιστικά κτίρια στην

Διαβάστε περισσότερα

Faculty of Management and. Economics. Master s Thesis. Πορεία Ναύλων και Οικονομία: Παράγοντες που επηρεάζουν τους Δείκτες Ναύλων της Ναυτιλίας

Faculty of Management and. Economics. Master s Thesis. Πορεία Ναύλων και Οικονομία: Παράγοντες που επηρεάζουν τους Δείκτες Ναύλων της Ναυτιλίας Faculty of Management and Economics Master s Thesis Πορεία Ναύλων και Οικονομία: Παράγοντες που επηρεάζουν τους Δείκτες Ναύλων της Ναυτιλίας ΓΙΩΡΚΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ Limassol,

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : SEO και Analytics Fabio Calefato Department of Computer

Διαβάστε περισσότερα

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING COMMITTEE BANSKO 26-5-2015 LEGISLATIVE FRAMEWORK Regulation 1083/2006 (general provisions for ERDF). Regulation 1080/2006 (ERDF) Regulation 1028/2006 (Implementing

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης

Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής: Πρόεδρος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Novartis Hellas

Διαβάστε περισσότερα

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS

CHAPTER 25 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS CHAPTER 5 SOLVING EQUATIONS BY ITERATIVE METHODS EXERCISE 104 Page 8 1. Find the positive root of the equation x + 3x 5 = 0, correct to 3 significant figures, using the method of bisection. Let f(x) =

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Οικονομετρική διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

1) Abstract (To be organized as: background, aim, workpackages, expected results) (300 words max) Το όριο λέξεων θα είναι ελαστικό.

1) Abstract (To be organized as: background, aim, workpackages, expected results) (300 words max) Το όριο λέξεων θα είναι ελαστικό. UΓενικές Επισημάνσεις 1. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις του Υπουργείου, σχετικά με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας. Διευκρινίζεται ότι στα περισσότερα θέματα οι απαντήσεις ήταν προφορικές (τηλεφωνικά),

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο κτιριακό και βιομηχανικό τομέα»

«Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο κτιριακό και βιομηχανικό τομέα» «Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο κτιριακό και βιομηχανικό τομέα» Legal Framework for Energy Efficiency in the building and industrial sector» Βίκυ Σίτα

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 4: Συνεργασία Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε μια αποτελεσματική ομάδα Σε αυτό πρόγραμμα, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΤΗΘΑΓΧΗ

Πτυχιακή Εργασία Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΤΗΘΑΓΧΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΤΗΘΑΓΧΗ Νικόλας Χριστοδούλου Λευκωσία, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Ακινήτων και η ελληνική Κρίση

Αγορά Ακινήτων και η ελληνική Κρίση Αγορά Ακινήτων και η ελληνική Κρίση Γκίκας Α. Χαρδούβελης Οικονομικός Σύμβουλος, Eurobank Group Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά PRODEXPO 213 14ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

3.- Εσοδα και έξοδα του δημοσίου από τρέχουσες συναλλαγές 57. Current revenue and expenditure of central government

3.- Εσοδα και έξοδα του δημοσίου από τρέχουσες συναλλαγές 57. Current revenue and expenditure of central government 3.- Εσοδα και έξοδα του δημοσίου από τρέχουσες 57 Current revenue and expenditure of general government Ανάλυοη πίνακα 3 58 Analysis of table 3 4.- Αμεσοι και έμμεσοι φόροι δημοσίου 64 Direct and indirect

Διαβάστε περισσότερα

Supplementary Appendix

Supplementary Appendix Supplementary Appendix Measuring crisis risk using conditional copulas: An empirical analysis of the 2008 shipping crisis Sebastian Opitz, Henry Seidel and Alexander Szimayer Model specification Table

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΘΕΜΑ»

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΘΕΜΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Π.Μ.Σ. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΘΕΜΑ» «Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΦΑΡΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΤΟΦΑΡΙΔΟΥ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Κ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΦΑΡΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΤΟΦΑΡΙΔΟΥ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Κ. Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΦΑΡΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΤΟΦΑΡΙΔΟΥ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens

Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens Πρόγραμμα : Statistical_Analysis_1.prg Ανάλυση : 28/06/2012 13:05 Κατάλογος : C:\Workspace\Planning\Mst\2010\Statistics\Analysis_5\ Vesrion : 2.8.0, 20-06-2011 Τα κοινά

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση των Επιχειρήσεων Τροφίμων. Ιωάννης Γκανάς

Επίδραση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση των Επιχειρήσεων Τροφίμων. Ιωάννης Γκανάς ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π1 ΕΝΣΤΠΟ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΕΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΤ ΟΙΚONOMIKOY ΕΣΟΤ 2017

Π1 ΕΝΣΤΠΟ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΕΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΤ ΟΙΚONOMIKOY ΕΣΟΤ 2017 Π1 ΕΝΣΤΠΟ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΕΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΤ ΟΙΚONOMIKOY ΕΣΟΤ 2017 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΜΗΜΑ Ταχ. Δ/νση : Πληροφορίες : Τηλέφωνο : Fax : e-mail : Κ.Α. ΕΟΔΟΤ Περιγραφή εσόδου: ΤΝΣΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΥΗ ΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΑ Ι. Ενότητα 7α: Impact of the Internet on Economic Education. Ζωή Κανταρίδου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΑΓΓΛΙΚΑ Ι. Ενότητα 7α: Impact of the Internet on Economic Education. Ζωή Κανταρίδου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 7α: Impact of the Internet on Economic Education Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING COMMITTEE BANSKO 26-5-2015 «GREECE BULGARIA» Timeline 02 Future actions of the new GR-BG 20 Programme June 2015: Re - submission of the modified d Programme according

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος Κεφαλαίου. Estimating Inputs: Discount Rates

Κόστος Κεφαλαίου. Estimating Inputs: Discount Rates Αρτίκης Γ. Παναγιώτης Κόστος Κεφαλαίου Estimating Inputs: Discount Rates Critical ingredient in discounted cashflow valuation. Errors in estimating the discount rate or mismatching cashflows and discount

Διαβάστε περισσότερα

Instruction Execution Times

Instruction Execution Times 1 C Execution Times InThisAppendix... Introduction DL330 Execution Times DL330P Execution Times DL340 Execution Times C-2 Execution Times Introduction Data Registers This appendix contains several tables

Διαβάστε περισσότερα

February 2012 Source: Cyprus Statistical Service

February 2012 Source: Cyprus Statistical Service S P E C I A L R E P O R T UN February 2012 Source: Cyprus Statistical Service This Special Report is brought to you by the Student Career Advisory department of Executive Connections. www.executiveconnections.eu

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους

Πτυχιακή Εργασία. Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους Εκπόνηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΗΠΛΧΜΑΣΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ ΑΡΥΗΣΔΚΣΟΝΗΚΖ ΣΧΝ ΓΔΦΤΡΧΝ ΑΠΟ ΑΠΟΦΖ ΜΟΡΦΟΛΟΓΗΑ ΚΑΗ ΑΗΘΖΣΗΚΖ

ΓΗΠΛΧΜΑΣΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ ΑΡΥΗΣΔΚΣΟΝΗΚΖ ΣΧΝ ΓΔΦΤΡΧΝ ΑΠΟ ΑΠΟΦΖ ΜΟΡΦΟΛΟΓΗΑ ΚΑΗ ΑΗΘΖΣΗΚΖ ΔΘΝΗΚΟ ΜΔΣΟΒΗΟ ΠΟΛΤΣΔΥΝΔΗΟ ΥΟΛΖ ΠΟΛΗΣΗΚΧΝ ΜΖΥΑΝΗΚΧΝ ΣΟΜΔΑ ΓΟΜΟΣΑΣΗΚΖ ΓΗΠΛΧΜΑΣΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ ΑΡΥΗΣΔΚΣΟΝΗΚΖ ΣΧΝ ΓΔΦΤΡΧΝ ΑΠΟ ΑΠΟΦΖ ΜΟΡΦΟΛΟΓΗΑ ΚΑΗ ΑΗΘΖΣΗΚΖ ΔΤΘΤΜΗΑ ΝΗΚ. ΚΟΤΚΗΟΤ 01104766 ΔΠΗΒΛΔΠΧΝ:ΑΝ.ΚΑΘΖΓΖΣΖ ΗΧΑΝΝΖ

Διαβάστε περισσότερα

Capacitors - Capacitance, Charge and Potential Difference

Capacitors - Capacitance, Charge and Potential Difference Capacitors - Capacitance, Charge and Potential Difference Capacitors store electric charge. This ability to store electric charge is known as capacitance. A simple capacitor consists of 2 parallel metal

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ονοματεπώνυμο Κεντούλλα Πέτρου Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας 2008761539 Κύπρος

Διαβάστε περισσότερα

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates swapnizzle 03-03- :5:43 We begin by recognizing the familiar conversion from rectangular to spherical coordinates (note that φ is used

Διαβάστε περισσότερα

Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού

Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού Need for Professional Tourism Education Η Ανάγκη για Επαγγελματική Τουριστική Εκπαίδευση Tourism:

Διαβάστε περισσότερα

[1] P Q. Fig. 3.1

[1] P Q. Fig. 3.1 1 (a) Define resistance....... [1] (b) The smallest conductor within a computer processing chip can be represented as a rectangular block that is one atom high, four atoms wide and twenty atoms long. One

Διαβάστε περισσότερα

Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme

Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme Math 6 SL Probability Distributions Practice Test Mark Scheme. (a) Note: Award A for vertical line to right of mean, A for shading to right of their vertical line. AA N (b) evidence of recognizing symmetry

Διαβάστε περισσότερα

CONSTRUCTION SURVEY 2015/2016. Serial number. INTRO. Καλημέρα / Καλησπέρα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον/ την κ...

CONSTRUCTION SURVEY 2015/2016. Serial number. INTRO. Καλημέρα / Καλησπέρα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον/ την κ... CONSTRUCTION SURVEY 2015/2016 Serial number. INTRO. Καλημέρα / Καλησπέρα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον/ την κ.... INTERVIEWER: ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ SCRIPT S1. ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Section 8.3 Trigonometric Equations

Section 8.3 Trigonometric Equations 99 Section 8. Trigonometric Equations Objective 1: Solve Equations Involving One Trigonometric Function. In this section and the next, we will exple how to solving equations involving trigonometric functions.

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός Θα εξετάσουμε θα βασικά στοιχεία της ηγεσίας μέσω ενδυνάμωσης και αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτικών και Δομικών Έργων

Τμήμα Πολιτικών και Δομικών Έργων Τμήμα Πολιτικών και Δομικών Έργων Πτυχιακή Εργασία: Τοπογραφικό διάγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή κεντρικού λιμένα Κέρκυρας και κτιρίου νέου επιβατικού σταθμού σε τρισδιάστατη μορφή και σχεδίαση με AutoCAD

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: 4 Πρόλογος Η παρούσα διπλωµατική εργασία µε τίτλο «ιερεύνηση χωρικής κατανοµής µετεωρολογικών µεταβλητών. Εφαρµογή στον ελληνικό χώρο», ανατέθηκε από το ιεπιστηµονικό ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ APPLICATION FORM FOR GREEK APPLICANTS. 1. Τίτλος Κοινού Ερευνητικού Σχεδίου:... Title of joint project:...

ΑΙΤΗΣΗ APPLICATION FORM FOR GREEK APPLICANTS. 1. Τίτλος Κοινού Ερευνητικού Σχεδίου:... Title of joint project:... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

( ) , ) , ; kg 1) 80 % kg. Vol. 28,No. 1 Jan.,2006 RESOURCES SCIENCE : (2006) ,2 ,,,, ; ;

( ) , ) , ; kg 1) 80 % kg. Vol. 28,No. 1 Jan.,2006 RESOURCES SCIENCE : (2006) ,2 ,,,, ; ; 28 1 2006 1 RESOURCES SCIENCE Vol. 28 No. 1 Jan. 2006 :1007-7588(2006) 01-0002 - 07 20 1 1 2 (11 100101 ; 21 101149) : 1978 1978 2001 ; 2010 ; ; ; : ; ; 24718kg 1) 1990 26211kg 260kg 1995 2001 238kg( 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «ιερεύνηση της σχέσης µεταξύ φωνηµικής επίγνωσης και ορθογραφικής δεξιότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας»

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «ιερεύνηση της σχέσης µεταξύ φωνηµικής επίγνωσης και ορθογραφικής δεξιότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ «ΠΑΙ ΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που εκπονήθηκε για τη

Διαβάστε περισσότερα

Jesse Maassen and Mark Lundstrom Purdue University November 25, 2013

Jesse Maassen and Mark Lundstrom Purdue University November 25, 2013 Notes on Average Scattering imes and Hall Factors Jesse Maassen and Mar Lundstrom Purdue University November 5, 13 I. Introduction 1 II. Solution of the BE 1 III. Exercises: Woring out average scattering

Διαβάστε περισσότερα

Notes on the Open Economy

Notes on the Open Economy Notes on the Open Econom Ben J. Heijdra Universit of Groningen April 24 Introduction In this note we stud the two-countr model of Table.4 in more detail. restated here for convenience. The model is Table.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ AGENDA 21 ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

CY - INDUSTRY SURVEY Serial number.

CY - INDUSTRY SURVEY Serial number. Serial number. INTRO. Καλημέρα / Καλησπέρα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον/ την κ.... INTERVIEWER: ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ SCRIPT S1. ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Ανάπτυξη. Ενότητα 3: Δικτύωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Ανάπτυξη. Ενότητα 3: Δικτύωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Ανάπτυξη Ενότητα 3: Δικτύωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ Στην ενότητα αυτή θα μελετήσουμε τρόπους διαμόρφωσης του προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Τo ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και τα προσφερόμενα προϊόντα του στην κοινωνία.

Τo ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και τα προσφερόμενα προϊόντα του στην κοινωνία. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡMΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεωργία Χ. Κιάκου ΑΜ : 718 Τo ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περιόδους οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Recession and Tax Compliance The Case of Slovenia

Recession and Tax Compliance The Case of Slovenia Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 2014, 25(2), 130 140 Recession and Tax Compliance The Case of Slovenia Tomaz Lesnik, Davorin Kracun, Timotej Jagric University of Maribor Razlagova 14, 2000

Διαβάστε περισσότερα

Test Data Management in Practice

Test Data Management in Practice Problems, Concepts, and the Swisscom Test Data Organizer Do you have issues with your legal and compliance department because test environments contain sensitive data outsourcing partners must not see?

Διαβάστε περισσότερα

Policy Coherence. JEL Classification : J12, J13, J21 Key words :

Policy Coherence. JEL Classification : J12, J13, J21 Key words : ** 80%1.89 2005 7 35 Policy Coherence JEL Classification : J12, J13, J21 Key words : ** Family Life and Family Policy in France and Germany: Implications for Japan By Tomoko Hayashi and Rieko Tamefuji

Διαβάστε περισσότερα

- S P E C I A L R E P O R T - EMPLOYMENT. -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service

- S P E C I A L R E P O R T - EMPLOYMENT. -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service - S P E C I A L R E P O R T - UN EMPLOYMENT -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service This Special Report is brought to you by the Student Career Advisory department of Executive Connections. www.executiveconnections.eu

Διαβάστε περισσότερα

1) Formulation of the Problem as a Linear Programming Model

1) Formulation of the Problem as a Linear Programming Model 1) Formulation of the Problem as a Linear Programming Model Let xi = the amount of money invested in each of the potential investments in, where (i=1,2, ) x1 = the amount of money invested in Savings Account

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και προοπτικές

Όψεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

PVC + ABS Door Panels

PVC + ABS Door Panels PVC + ABS Door Panels Η εταιρεία «ΤΕΧΝΗ Α.Ε.» ιδρύθηκε στην Ξάνθη, το 1988 με αντικείμενο τις ηλεκτροστατικές βαφές μετάλλων. Με σταθερά ανοδική πορεία, καταφέρνει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ιπλωµατική Εργασία του φοιτητή του τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude

Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Approximation of distance between locations on earth given by latitude and longitude Jan Behrens 2012-12-31 In this paper we shall provide a method to approximate distances between two points on earth

Διαβάστε περισσότερα

Linked Heritage Kick-off meeting Rome, 29/4/2011

Linked Heritage Kick-off meeting Rome, 29/4/2011 Linked Heritage Kick-off meeting Rome, 29/4/211 Hellenic Ministry of Culture and Tourism Directorate of Informatics & Telecommunications Hellenic Ministry of Culture & Tourism (HMCT) responsible for monitoring

Διαβάστε περισσότερα

Matrices and Determinants

Matrices and Determinants Matrices and Determinants SUBJECTIVE PROBLEMS: Q 1. For what value of k do the following system of equations possess a non-trivial (i.e., not all zero) solution over the set of rationals Q? x + ky + 3z

Διαβάστε περισσότερα

Water Supply Project Midlands and Eastern Re ion. (WSP) Economic Needs Report

Water Supply Project Midlands and Eastern Re ion. (WSP) Economic Needs Report Water Supply Project Midlands and Eastern Reion (WSP) Economic Needs Report Phase 1: Review of Existing Research; Review of Economic and Policy Context, and Importance of Water Supply Phase 2:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 24/3/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 24/3/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Όλοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα μικρότεροι του 10000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΔΠΙΣΗΜΙΟ ΜΑΚΔΓΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΔΣΑΠΣΤΥΙΑΚΧΝ ΠΟΤΓΧΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΦΑΡΜΟΜΔΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΠΑΝΔΠΙΣΗΜΙΟ ΜΑΚΔΓΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΔΣΑΠΣΤΥΙΑΚΧΝ ΠΟΤΓΧΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΦΑΡΜΟΜΔΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΝΔΠΙΣΗΜΙΟ ΜΑΚΔΓΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΔΣΑΠΣΤΥΙΑΚΧΝ ΠΟΤΓΧΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΦΑΡΜΟΜΔΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΓΤΝΑΜΙΚΗ ΙΣΟΔΛΙΓΑ ΓΙΑ ΣΟ ΓΔΝΙΚΟ ΚΑΣΑΣΗΜΑ ΚΡΑΣΗΗ ΓΡΔΒΔΝΧΝ ΜΔ ΣΗ ΒΟΗΘΔΙΑ PHP MYSQL Γηπισκαηηθή Δξγαζία ηνπ Υξήζηνπ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

The Simply Typed Lambda Calculus

The Simply Typed Lambda Calculus Type Inference Instead of writing type annotations, can we use an algorithm to infer what the type annotations should be? That depends on the type system. For simple type systems the answer is yes, and

Διαβάστε περισσότερα

ALUBUILD SRL SCG DOO

ALUBUILD SRL SCG DOO 2008 ALUBUILD SRL --------------------------------------------------------------------------------------- 3 SCG DOO ---------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές IV

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές IV ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές IV Δυναμική του χρέους και του ελλείμματος Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment

ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment ICTR 2017 Congress evaluation A. General assessment -1- B. Content - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - C. Speakers/ Presentations/ Sessions - 6 - - 7 - D. Posters/ Poster sessions E. Organisation and coordination

Διαβάστε περισσότερα

Nuclear Physics 5. Name: Date: 8 (1)

Nuclear Physics 5. Name: Date: 8 (1) Name: Date: Nuclear Physics 5. A sample of radioactive carbon-4 decays into a stable isotope of nitrogen. As the carbon-4 decays, the rate at which the amount of nitrogen is produced A. decreases linearly

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ Λεμεσός, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα