M2RES , PhD) 16/11/ /11/2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "M2RES , PhD) 16/11/ /11/2012"

Transcript

1 Πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται ησυνάντηση Εργασίας Παρουσίαση του έργου M2RES Χαράλαµπος Μαλαµατένιος (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, PhD) Υπεύθυνος του Τµήµατος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ Έργο M2RES From Marginal to Renewable Energy Sources Sites Recovering marginal territories, making them regain their lost value by pursuing sustainable development programs (Από τις Περιθωριοποιηµένες εκτάσεις σε θέσεις εγκατάστασης ΑΠΕ Αποκατάσταση των περιθωριοποιηµένων εδαφών, κάνοντάς να ανακτήσουν την χαµένη τους αξία µε την προώθηση προγραµµάτων αειφόρου ανάπτυξης) Το έργο M2RES συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ιασυνοριακής Συνεργασίας South-East Europe. Αποτελεί µια κοινή προσπάθεια 14 εταίρων (ο ένας observer ) από 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, µε συντονιστή το εθνικό κέντρο ενέργειας της Ιταλίας (ΕΝΕΑ). Το έργο άρχισε τον Μάρτιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

2 Προγράµµατα ιακρατικής Συνεργασίας Πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιακρατικής Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης Ο κύριος στόχος του προγράµµατος είναι η βελτίωση της διαδικασίας περιφερειακής, οικονοµικής και κοινωνικής ενσωµάτωσης στην ΝΑ Ευρώπη και η συµβολή στη συνοχή, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της περιοχής µέσω της ανάπτυξης υπερεθνικών εταιρικών σχέσεων και κοινών δράσεων σε θέµατα στρατηγικής σηµασίας. Επιπροσθέτως, το Πρόγραµµα ιακρατικής Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης επιδιώκει την πλήρη συµµετοχή των κρατών που δεν είναι Μέλη της ΕΕ στις δράσεις του προγράµµατος επωφελούµενα από την εξωτερική Προενταξιακή Βοήθεια και την χρηµατοδότηση από την Πολιτική Ευρωπαϊκής Γειτονίας. Η περιοχή επιλεξιµότητας του προγράµµατος εντοπίζεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ένωσης, όπου είναι συγκεντρωµένες πολλές υποψήφιες προς ένταξη και εν δυνάµει υποψήφιες χώρες καθώς και τρίτες χώρες εµπλεκόµενες στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης µε την ΕΕ, και έτσι επεκτείνεται πολύ πέρααπόταεξωτερικάσύνορατηςεε. Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράµµατος: Έργο M2RES Περιγραφή: Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο φυσικό περιουσιακό στοιχείο: τα περιθωριοποιηµένα εδάφη: ανενεργές χωµατερές, εγκαταλελειµµένα / εξαντληµένα ορυχεία και λατοµεία, ρυπασµένοι πρώην βιοµηχανικοί χώροι και µολυσµένα εδάφη, ανενεργές / εγκαταλελειµµένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το ευρωπαϊκό έργο M2RES αποσκοπεί στην επαναξιοποίηση των περιθωριοποιηµένων περιοχών / εδαφών / θέσεων, µέσω επενδυτικών προγραµµάτων που επικεντρώνονται στην εγκατάσταση ΑΠΕ (Φ/Β, αιολικά, βιοµάζα, γεωθερµία, βιοαέριο, κλπ.), και τα οποία µπορούν να συνεισφέρουν σηµαντικά ποσά ενέργειας από ΑΠΕ. Το εν λόγω έργο µπορεί να δώσει ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη, επιστρέφοντας την κοινωνική και οικονοµική αξία τους σε περιοχές που την έχουν απολέσει ανεπανόρθωτα.

3 Έργο M2RES Στρατηγικός στόχος: Η διάδοση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν το έργο Μ2RES, µέσω ενός προγράµµατος ευαισθητοποίησης / παροχής βοήθειας στους ΟΤΑ σχετικά µε: την παρουσία περιθωριοποιηµένων περιοχών, τα προβλήµατα που συνδέονται µε την ύπαρξη τέτοιων θέσεων (ειδικότερα όταν από τους ΟΤΑ δίνεται η αναγκαία έµφαση στην προστασία του περιβάλλοντος), και τις αποδόσεις που προέρχονται από την ανάπτυξη των εφαρµογών ΑΠΕ σε τέτοια «κρίσιµα» εδάφη. Έργο M2RES ράσεις: Αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρµογής των επενδύσεων σε έργα τύπου M2RES στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μεταφορά τεχνογνωσίας (µέσω συναντήσεων εργασίας και δοµηµένων σεµιναρίων) γύρω από τα έργα τύπου M2RES. Παραγωγή ενός Εγχειριδίου µε τίτλο «Αναπτύσσοντας τις ΑΠΕ σε περιθωριοποιηµένα εδάφη». Επεξεργασία 40 υποδειγµατικών επενδυτικών προτάσεων για έργα του τύπου M2RES σύµφωνα µε τις αρχές του Οδηγού (εσωτερικής χρήσης) πώς να διεξάγετε µια προκαταρτική µελέτη σκοπιµότητας για τις τοπικές δηµοτικές αρχές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

4 Έργο M2RES ράσεις: Από αυτές, θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες πιλοτικές προτάσεις και θα προωθηθούν στις αντίστοιχες τοπικές αυτοδιοικήσεις στις οποίες και θα παρασχεθεί κάθε δυνατή υποστήριξη για την πιθανή υλοποίησή τους (µέχρι το στάδιο της έκδοσης της προκήρυξης υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης από τους αρµοδίους φορείς). Ανάδειξη τουλάχιστον 2 από αυτές τις 10 πιλοτικές προτάσεις στα πλαίσια του M2RES ως «µοντέλα προς µίµηση». Επεξεργασία ενός «Οδικού Χάρτη» για τη διαρκή προώθηση και εφαρµογή της ιδέας του M2RES. Έργο M2RES Εταίροι(Official name in English) Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) Regional Union of Veneto s Chambers of commerce Municipality of Velenje Χώρα Italy Italy Slovenia Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES) Greece Centre for Promotion of Clean and Efficient Energy in Romania (ENERO) Association of New and Renewable Sources Central Laboratory of Solar Energy and New Energy Sources Bulgarian Academy of Science (CL SENES BAS) Észak-AlföldRegional Energy Agency NonprofitLimited Liability Company (ENEREA) Regional EnvironmentalCenter for Central & Eastern Europe (REC) European Center for Renewable Energy Güssing Ltd Municipality of ULCINJ Ministry of Environment and Spatial Planning Albania-EU Energy Efficiency Centre UniCredit Leasing S.p.A(Observer) Romania Romania Bulgaria Hungary Hungary Austria Montenegro Serbia Albania Italy Συµµετέχουσες περιφέρειες Attiki Region (Greece) EmiliaRomagnaRegion (Italy) Veneto Region (Italy) Region of Beograd (Serbia) Region of Tirana (Albania) Nyregyhaza region(hungary) Region around Budapest (Hungary) Region of Bucharest (Romania) Region of Sofia (Bulgaria) Region of Stajerska(Slovenia) Burgherland(Austria) Montenegro (the whole country)

5 Κατάρτιση / ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών (WP4): Παραγωγή ενός Εγχειριδίου µε τίτλο: Developing RES on marginal terrains (Αναπτύσσοντας τις ΑΠΕ σε περιθωριοποιηµένα εδάφη), από το ΚΑΠΕ. Το Εγχειρίδιο θα επιδεικνύει το πώς µπορεί η εκµετάλλευση των ΑΠΕ σε περιθωριοποιηµένες εκτάσεις να φέρει οφέλη για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τους πολίτες τους. Προετοιµασία προγράµµατος κατάρτισης (από το ΚΑΠΕ), βασισµένου σε 2-µερα σεµινάρια, που θα διεξαχθεί σε κάθε χώρα (προβλέπεται να εκπαιδευτούν 200 άτοµα στελέχη ΟΤΑ - συνολικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης). ιοργάνωση 12 «κλειστών» συναντήσεων από τους εταίρους µε τους τοπικούς λήπτες αποφάσεων (τοπικοί/περιφερειακοί υπεύθυνοι για τον σχεδιασµό, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ενέργεια, τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταµεία) 1 στην Αττική. Κατάρτιση / ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών (WP4): 10 συναντήσεις εργασίας µε 5 «διαµερισµατικές» αρχές η καθεµία και άλλες 10 µε τη συµµετοχή δήµων στις συµµετέχουσες χώρες (µε 20 δήµους η 2 η ) για την Ελλάδα / Αττική. ιοργάνωση 8 διαπεριφερειακών συναντήσεων εργασίας (συνολικά) για τη µεταφορά της τεχνογνωσίας και τη σύγκριση των εµπειριών των διάφορων τοπικών αρχών σε εθνικό επίπεδο 1 για την Ελλάδα. ιοργάνωση σεµιναρίων διάρκειας 2 ηµερών µε τη συµµετοχή 15/20 εκπαιδευοµένων προερχόµενων από τους ήµους που έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά στις πρώτες διαβουλεύσεις επί του θέµατος 2 για την Αττική µε 30/40 συµµετέχοντες από 15/20 δήµους. Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων θα προκύψουν και οι ήµοι που είναι προετοιµασµένοι («έτοιµοι»...) για να υλοποιήσουν έργα του τύπου M2RES, προκειµένου να εµπλακούν πιο ενεργά στις επόµενες δράσεις του έργου.

6 Υποστήριξη των τοπικών αρχών στην ανάπτυξη σχεδίων και δράσεων για την υλοποίηση έργων τύπου M2RES (WP5): Ανάπτυξη από τους εταίρους του έργου 12 µελετών (English) σχετικά µε τις παραµέτρους των έργων τύπου M2RES που θα µπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια ανάπτυξης των ΑΠΕ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (1 για κάθε συµµετέχουσα χώρα / περιφέρεια). Θα υλοποιηθούν επίσης δράσεις παροχής συµβουλών απευθυνόµενες στις τοπικές αρχές (δήµοι/άλλες τοπικές αρχές) προκειµένου αυτές να αναπτύξουν τοπικά προκαταρκτικά σχέδια δράσης (Master plans) για έργα τύπου M2RES, ώστε να ενσωµατωθούν στα τοπικά προγράµµατα αστικής και περιαστικής ανάπτυξης. Τα «Master plans» θα χρησιµεύσουν ως κείµενα υποστήριξης και καθοδήγησης για τον αποτελεσµατικό και λειτουργικό σχεδιασµό έργων τύπου M2RES σε τοπικό επίπεδο, όπου θα περιλαµβάνονται προτάσεις για συγκεκριµένα µέτρα και δράσεις για την ανάπτυξή τους. Υποστήριξη των τοπικών αρχών στην ανάπτυξη σχεδίων και δράσεων για την υλοποίηση έργων τύπου M2RES (WP5): Στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθούν µόνο 3 προκαταρκτικά Master plans (Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα 1 προκαταρκτικό Master Plan για ένα δήµο της Περιφέρειας Αττικής!!!). Έκδοση δελτίων τύπου για τις εν λόγω µελέτες (Σχέδια ράσης), και διοργάνωση εκδήλωσης για το ευρύ κοινό σε συνεργασία µε τις τοπικές αρχές προκειµένου να δοθεί η αναγκαία δηµοσιότητα στις προτεινόµενες «λύσεις / επενδύσεις / έργα». Οι πιο «ενεργοί» από τους λήπτες αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, που θα ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη προκαταρκτικών σχεδίων δράσης (Master Plans) για έργα τύπου M2RES, θα συµµετάσχουν σε µία εκπαιδευτική επίσκεψη σε µία πρότυπη εφαρµογή τύπου M2RES στην Αυστρία.

7 Ανάπτυξη προτάσεων για επιδεικτικά πιλοτικά έργα τύπου M2RES (WP6): Ανάπτυξη ενός Οδηγού σχετικά µε το πώς µπορούν να βοηθηθούν οι δήµοι στην αρχική φάση αξιολόγησης για το εάν είναι σκόπιµο να προχωρήσουν σε επένδυση σε έργο τύπου M2RES ή όχι (για εσωτερική χρήση από τους εταίρους του έργου). Επιλογή 70 δήµων στην περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης (αυτοί που έχουν τις µεγαλύτερες πιθανότητες να εµπλακούν στην ανάπτυξη πιλοτικών έργων τύπου M2RES). Αυτοί οι δήµοι θα ενταχθούν σε ένα «Κοινό Σχέδιο ράσης» (Joint Action Plan) για την ανάπτυξη των έργων τύπου M2RES 7 δήµοι προβλέπονται για την Ελλάδα (Αττική). Καθορισµός µιας οµάδας εµπειρογνωµόνων του M2RES σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο σε κάθε συµµετέχουσα χώρα (Οµάδες ράσεις M2RES), για την υποστήριξη των τοπικών/δηµοτικών αρχών, αλλά και των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έργα τύπου M2RES. Ανάπτυξη προτάσεων για επιδεικτικά πιλοτικά έργα τύπου M2RES (WP6): Οι Οµάδες ράσης θα εξετάσουν τα προτεινόµενα στο «Κοινό Σχέδιο ράσης» εδάφη στην ΝΑ Ευρώπη και θα επιλέξουν 40 από τα 70, προκειµένου να ετοιµαστούν 40 «Επενδυτικές Προτάσεις» γι αυτές τις συγκεκριµένες περιοχές 4 για την Ελλάδα (Αττική). Από τους δήµους στους οποίους ανήκουν αυτές οι 40 περιοχές, θα επιλεγούν 10 στους οποίους θα παρασχεθεί περαιτέρω αρωγή, όσον αφορά στο πώς µπορεί να υπάρξει εκµετάλλευση µιας δηµόσιας διάταξης ώστε να µπορέσει ο δήµος (ΟΤΑ) να δεχθεί επενδυτικές προσφορές από εγκαταστάτες µονάδων τύπου M2RES, αλλά και το πώς να αξιολογεί τις προσφορές αυτές 1 για την Ελλάδα (Αττική). Στόχος: Αναµένεται - στο τέλος του έργου - τουλάχιστον 4 από αυτές τις προτάσεις για πιλοτικά έργα να προχωρήσουν σε υλοποίηση και να προκείψουν έργα τύπου M2RES εν λειτουργία (ή που να είναι «ώριµα» να τεθούν σε λειτουργία).

8 Αειφορία της µεταφοράς τεχνογνωσίας και της παροχής υποστήριξης για έργα τύπου M2RES (WP7): Εµπλοκή των περιφερειακών / τοπικών ενεργειακών γραφείων. ιοργάνωση περαιτέρω συναντήσεων εργασίας και σεµιναρίων µε υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων (π.χ. από τους 30 δήµους που τελικά δεν επιλέχθηκαν για παροχή «αρωγής» στα πλαίσια του WP6). Προκειµένου να συγκεντρωθούν και να διαδοθούν περαιτέρω τα αποτελέσµατα / παραγόµενα του έργου (ειδικότερα του WP6), θα παραχθεί µια έκδοση προώθησης µε τον τίτλο: «Μετατρέποντας τις περιθωριοποιηµένες εκτάσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης έργων ΑΠΕ: Εµπειρίες και µαθήµατα που αποκοµίσθηκαν από την υλοποίηση του έργου M2RES». Η έκδοση θα περιλαµβάνει επίσης περιγραφή των Βέλτιστων Πρακτικών, όπως διαπιστώθηκαν από τους εταίρους του έργου, καθώς τις εµπειρίες / τα διδάγµατα που αποκόµισαν. ΚΑΠΕ Χαράλαµπος Μαλαµατένιος Τηλέφωνο: malam@cres.gr

Ανάκτηση περιθωριοποιηµένων εκτάσεων, µέσω επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ Το έργο M2RES

Ανάκτηση περιθωριοποιηµένων εκτάσεων, µέσω επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ Το έργο M2RES Ανάκτηση περιθωριοποιηµένων εκτάσεων, µέσω επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ Το έργο M2RES Χαράλαµπος Μαλαµατένιος (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, PhD) Υπεύθυνος του Τµήµατος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ Έργο M2RES From Marginal

Διαβάστε περισσότερα

www.southeast-europe.net

www.southeast-europe.net Ανάκτηση περιθωριοποιηµένων εκτάσεων, µέσω επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ Το έργο M2RES Ε. Μαύρου (Περιβαλλοντολόγος, Μ Ε) Συνεργάτης του Τµήµατος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ From Marginal to Renewable Energy Sources

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστήριξη της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Τα έργα ENER-SUPPLY και M2RES»

«Υποστήριξη της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Τα έργα ENER-SUPPLY και M2RES» «Υποστήριξη της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Τα έργα ENER-SUPPLY και M2RES» Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ Έργο ENER-SUPPLY Πλήρης τίτλος: ENergy Efficiency

Διαβάστε περισσότερα

της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου»

της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου» «Υποστήριξη της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Το έργο ENER-SUPPLY SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου» Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του

Διαβάστε περισσότερα

WIDER Green Growing of SMEs:

WIDER Green Growing of SMEs: WIDER Green Growing of SMEs: Πράσινη Ανάπτυξη των ΜΜΕ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιοχή της Μεσογείου Μαρία Τσαρμποπούλου Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Τασοπούλου. Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ

Αναστασία Τασοπούλου. Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ Αναστασία Τασοπούλου Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ Η Ιδέα µας Ολοκληρωµένος και Βιώσιµος Ενεργειακός Σχεδιασµός Έργο INTENSSS-PA Ανάπτυξη προσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο. Ν . Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο Programme MED Καστοριά , 5-3-2013

Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο. Ν . Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο Programme MED Καστοριά , 5-3-2013 Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο» ρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης- Ενεργειακό Κέντρο Καστοριά, 5-3-2013 Programme MED Πρόγραμμα MED ENERMED Énergies Renouvelables Méditerranéennes

Διαβάστε περισσότερα

Advice by service companies - MOVIDA. MOVing from Inspection to Domestic Advice by service companies

Advice by service companies - MOVIDA. MOVing from Inspection to Domestic Advice by service companies Έργο MOVIDA: «Μετάβαση από την Επιθεώρηση στις κατ οίκον Συµβουλές από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Συντήρησης» ρ. Χαράλαµπος Μαλαµατένιος Υπεύθυνος του Τµήµατος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ Ηβασικήιδέατουέργου

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού Medstrategy: Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών της Μεσογείου www.medstrategyproject.eu Medstrategy Integrated Strategy for Sustainable Development of Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση

Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς Περιεχόμε να ΕΣΑ ΕΜΠ Αγροτικές Κοινότητες & Βιώσιμη Ανάπτυξη Η Πρόταση Έργου

Διαβάστε περισσότερα

Spatial Planning for Energy And Communities In All Landscapes. Χωρικός Σχεδιασμός και Ενέργεια σε Κοινότητες Παντός Τύπου Τοπίου

Spatial Planning for Energy And Communities In All Landscapes. Χωρικός Σχεδιασμός και Ενέργεια σε Κοινότητες Παντός Τύπου Τοπίου Spatial Planning for Energy And Communities In All Landscapes Χωρικός Σχεδιασμός και Ενέργεια σε Κοινότητες Παντός Τύπου Τοπίου Βασικοί Στόχοι Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ φορέων Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε.

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Γεώργιος Ζαμπατής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιστημονικής & Αναπτυξιακής Δραστηριότητας Νικόλαος Ανουσάκης Χημικός Μηχανικός, Υπάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς 28 Ιανουαρίου 2013 - Αθήνα Περιεχόμενα Το Στοχευμένο Θέμα Η Διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Eco Building Conference 2012

Eco Building Conference 2012 Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 MEC EXPO CENTER Eco Building Conference 2012 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ενεργειακή Ανακαίνιση Κατοικιών: από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στην υλοποίηση των μέτρων/συστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

2,108 2,905.2 887.2. Source: EurObserv ER

2,108 2,905.2 887.2. Source: EurObserv ER ράσεις του έργου Big>East στην Ελλάδα www.big-east.eu Κωνσταντίνος Σιούλας Περιβαλλοντολόγος, MSc Τµήµα Περιβάλλοντος & Μεταφορών /νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Γιατί βιοαέριο ; Μερικά από τα πλεονεκτήµατα:

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Κική Παπαδοπούλου Υπεύθυνη Τμήματος Διάδοσης Εφαρμογών ΑΠΕ & ΕΞΕ Γενικά για το έργο Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Horizon 2020

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG IVC 2007-2013 Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας & Μεταφορά Καλών Πρακτικών Δεύτερη Πρόσκληση ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι αναπτυξιακοί φορείς σε τοπικό και περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Communities towards Sustainable Development MOUNTAIN RES/RUE (EIE/07/040/S contract) Σύνοψη του Έργου. Καθ.

Communities towards Sustainable Development MOUNTAIN RES/RUE (EIE/07/040/S contract) Σύνοψη του Έργου. Καθ. RES and RUE Stimulation in Mountainous - Agricultural Communities towards Sustainable Development MOUNTAIN RES/RUE (EIE/07/040/S12.466710 contract) Σύνοψη του Έργου Συνέδριο Προώθησης των ΑΠΕ και της ΕΞΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

The Programme is co-funded by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and Bulgaria

The Programme is co-funded by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and Bulgaria The Programme is co-funded by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and Bulgaria Το Έργο Υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF PATRAS. Πάτρα, 28 Ιουλίου 2011

UNIVERSITY OF PATRAS. Πάτρα, 28 Ιουλίου 2011 UNIVERSITY OF PATRAS DEPARTMENT OF ELECTRICAL & COMPUTER ENGINEERING Division of Electronics and Computers Laboratory of Applied Electronics (APEL) Τηλ.: +302610996427, Fax: +302610996818 Πανεπιστημιούπολη,

Διαβάστε περισσότερα

Yπεύθυνος έργου BiogasIN για το ΚΑΠΕ.

Yπεύθυνος έργου BiogasIN για το ΚΑΠΕ. Το Ευρωπαϊκό Έργο BiogasIN Κωνσταντίνος Σιούλας Περιβαλλοντολόγος, MSc Yπεύθυνος έργου BiogasIN για το ΚΑΠΕ Τµήµα Περιβάλλοντος & Μεταφορών /νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Αριθµός Συµβολαίου IEE/09/848

Διαβάστε περισσότερα

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου»

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται από το έργο FINNO

Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται από το έργο FINNO Mechanism for fostering innovation in South East Europe FINNO: Ένα εργαλείο προώθησης της καινοτομίας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Ενεργειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα

Βασικές Ενεργειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα Βασικές Ενεργειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 22-23 Νοεμβρίου 2018 Τοποθέτηση του κ. Κ. Ν. Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Βασικά Σημεία

Διαβάστε περισσότερα

COMPOSE Rural Communities engaged with positive energy

COMPOSE Rural Communities engaged with positive energy ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ COMPOSE: έσµευση αγροτικών και νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου για αύξηση της χρήσης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας Στο Ρέθυμνο, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action ΗΜΕΡΙΔΑ Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίων:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές Παπαμικρούλη Λουΐζα Οικονομολόγος, ΜΑ ΤμήμαςΑνάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ πρώην 1 Ανάπτυξη μέσω του CLLD / LEADER Η Εθνική Οικονομία αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Περίληψη Το «Balkan-Med Programme 2014-2020» είναι ένα νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από τη διάσπαση του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις Integraste αποβλή- «Ανάπτυξη Ολοκληρωµένης Πολιτικής για τη ιαχείριση Αγροτοβιοµηχανικών των µε στόχο την µεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας» N e w s l e t t e r Newsletter ΙI Ιούνιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Συνάντηση εργασίας SEAP+ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2013 Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Έργα :ISLE PACT-MEDEEA(MED)-Covenant

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας ηµιουργία Παρατηρητηρίου Ενέργειας για την εκπόνηση και παρακολούθηση Σ ΑΕ Το έργο DATA4ACTION Ανδριάνα Σταυρακάκη, Χημικός MSc ΕΠΤΑ ΑΕ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου

Διαβάστε περισσότερα

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE SEE-ITS Το έργο Το SEE-ITS είναι ένα διακρατικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων ITS στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, της εναρμόνισης και της διαλειτουργικότητάς τους. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Έργο BiogasIN

Το Ευρωπαϊκό Έργο BiogasIN Το Ευρωπαϊκό Έργο BiogasIN Κωνσταντίνος Σιούλας Περιβαλλοντολόγος, MSc Yπεύθυνος έργου BiogasIN για το ΚΑΠΕ Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Αριθμός Συμβολαίου IEE/09/848

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης τους στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας. Αθήνα, 29 Ιουνίου 2016

Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης τους στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας. Αθήνα, 29 Ιουνίου 2016 Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης τους στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας Νίκος Γκόνης Energy Efficiency Expert Αθήνα, 29 Ιουνίου 2016 Page 1 Τελικοί δικαιούχοι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των πρωτογενών τομέων των χωρών μελών της ΕΕ με εφαρμογή της DEA

Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των πρωτογενών τομέων των χωρών μελών της ΕΕ με εφαρμογή της DEA Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των πρωτογενών τομέων των χωρών μελών της ΕΕ με εφαρμογή της DEA Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Β Λ Ο Ν Τ Ζ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ H Μ Ι Ο

Διαβάστε περισσότερα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα RURENER Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα www.rurener.eu info@rurener.eu Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης ανήκει στους συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων

Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων Κοινές Προκλήσεις / Υφιστάμενη Κατάσταση (1/2) Οι χώρες της Μεσογείου έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία έχει επηρεάσει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ένταξη της Κλιµατικής Γνώσης στη ιαµόρφωση Πολιτικής

Ένταξη της Κλιµατικής Γνώσης στη ιαµόρφωση Πολιτικής Ένταξη της Κλιµατικής Γνώσης στη ιαµόρφωση Πολιτικής Τ Ο Ι Κ Τ Υ Ο O R I E N T G A T E Το πρόγραµµα OrientGate αποσκοπεί να συντονίσει τις προσπάθειες προσαρµογής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝAΕ) στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κοζάνη 22/1/2013 Α.Π. 126 Ταχ. Δ/νση : Περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 Το Περιφερειακό Ταµείο Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ), ΝΠΙ, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1998 µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed»

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» «Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» Αντώνης Αντωνόπουλος ήµος Νέου Ψυχικού 26 Ιανουαρίου 2007 Το Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη»

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ημερίδα έργου Buy Smart+ στην Κύπρο 8 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

LEAD ERA / ERANET (FP7)

LEAD ERA / ERANET (FP7) LEAD ERA / ERANET (FP7) Καινοτόμες Περιφέρειες & Lead Markets Πάτρα 7 Φεβρουαρίου 2011 Τι είναι το Πρόγραμμα LEAD ERA Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συνεργασίας διαπεριφερειακών και διακρατικών έργων Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου Το Έργο WE-Qualify Το έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications in the Building Workforce in Cyprus» αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο Έργο του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» και εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του

Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ρ. Χαράλαµπος Μαλαµατένιος,

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ)

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» Πράξη «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) Συντονιστής Έταιρος: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

από τις Επιθεωρήσεις στις κατ οίκον Συμβουλές από τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης»

από τις Επιθεωρήσεις στις κατ οίκον Συμβουλές από τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης» Έργο MOVIDA: «Περνώντας«από τις Επιθεωρήσεις στις κατ οίκον Συμβουλές από τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης» Δρ.. Χαράλαμπος Μαλαματένιος Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ Η βασική ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Μάρθα Σηµαντώνη Πρόεδρος.Σ. ΚΑΠΕ

Μάρθα Σηµαντώνη Πρόεδρος.Σ. ΚΑΠΕ ΤΕΥΧΟΣ 1 Οκτώβριος 2000 Εκδοτικό Σηµείωµα Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ 19 ο χλµ. Λεωφ. Μαραθώνος 190 09 Πικέρµι Αττικής Τηλ. 6039900 Fax. 6039905 http://www.cres.gr Το ηλεκτρονικό Newsletter,

Διαβάστε περισσότερα

MiSRaR. Mitigating Spatial Relevant Risks in European Regions and Towns

MiSRaR. Mitigating Spatial Relevant Risks in European Regions and Towns MiSRaR Mitigating Spatial Relevant Risks in European Regions and Towns 1 Το έργο MiSRaR σε αριθμούς 7 εταίροι 6 χώρες 3 χρόνια διάρκεια 16 θεματικά σεμινάρια 3 φυλλάδια 1 εγχειρίδιο άμβλυνσης κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία

Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία Institute for Work Science Ruhr-University Bochum Dr. Martin Kröll Ηράκλειο, 6 Μαΐου 2015 Το έργο χρηματοδοτείται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd.

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: υποδοµές, βελτίωσηανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο MED ON the MoVE 16 Οκτωβρίου 2014, Θεσσαλονίκη MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Διευθυντής Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (PhD) ΥπεύθυνοςΤμήματοςΕκπαίδευσης Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασμού

Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (PhD) ΥπεύθυνοςΤμήματοςΕκπαίδευσης Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασμού Πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η 2 η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ» Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο 4 ο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2018 (ελληνική έκδοση) http://www.interregeurope.eu/cesme Εισαγωγή Το έργο Κυκλική Οικονομία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Circular Economy for SMEs CESME) ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών:

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών: Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διμερής οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις, του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Ομοσπονδιακού Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα

Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα Παραδοτέο D8.1 του έργου RES-H Policy Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2015 Ανδρέας Τσάλας, Οικονομολόγος, ΜΑ, ΜΒΑ, PhD Cand. Τμήμα Χορήγησης Δανείων Ο.Τ.Α. Τ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό

Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S23/2019 Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας με τίτλο «Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Περιφερειάρχη στη Συνάντηση Εργασίας-ΤΕΕ 18-04-13

Οµιλία Περιφερειάρχη στη Συνάντηση Εργασίας-ΤΕΕ 18-04-13 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΗΜΑΡΧΩΝ» Πέµπτη

Διαβάστε περισσότερα

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν.

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. PV-NET Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. Καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2013 Εισαγωγή Η σημερινή κατάσταση Η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος, Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ, Συντονιστής του έργου BUILD UP Skills UPSWING

Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος, Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ, Συντονιστής του έργου BUILD UP Skills UPSWING Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ΒUILD UP Skills Η Δράση BUILD UP Skills UPSWING για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος,

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνητικό nº: ES/09/LLP-LdV/TOI/149060 - Σχέδιο nº: 2009-1-ES1-LEO05-10359

Συµφωνητικό nº: ES/09/LLP-LdV/TOI/149060 - Σχέδιο nº: 2009-1-ES1-LEO05-10359 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 Μάρτιος 2011 Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, οι διάφορες δράσεις και δραστηριότητες οδήγησαν στα ακόλουθα αποτελέσµατα, τα οποία περιγράφονται εν συντοµία παρακάτω: With the support

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable Aggregates Resource Management SARMα

Sustainable Aggregates Resource Management SARMα Sustainable Aggregates Resource Management SARMα Βιώσιμη Διαχείριση Αδρανών Υλικών Καθηγητής Αγιουτάντης Ζαχαρίας Επιστημονικός υπεύθυνος Έργου Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

YOUNG FARMERS: CIRCLES OF CIRCULAR ECONOMY ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: ΚΥΚΛΟΙ ΜΙΑΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

YOUNG FARMERS: CIRCLES OF CIRCULAR ECONOMY ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: ΚΥΚΛΟΙ ΜΙΑΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ YOUNG FARMERS: CIRCLES OF CIRCULAR ECONOMY ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: ΚΥΚΛΟΙ ΜΙΑΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ FarmCircle Ιανουάριος Δεκέμβριος 2018 ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η δυναμική ανάπτυξη της βιο-οικονομίας περιορίζεται εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

White Paper on European Cities

White Paper on European Cities White Paper on European Cities Μάρτιος 2015 Αντώνης Αγγελάκης, Σύμβουλος Ανοιχτής Καινοτομίας antonios.aggelakis@gmail.com Προοίμιο Το παρόν White Paper στοχεύει στην παρουσίαση δράσεων, καλών πρακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE Κατερίνα Μέµηλα ήµος Αµαρουσίου Αθήνα, 6 εκεµβρίου 2013 Ταυτότητα του Έργου Τίτλος: Cities exchanging οn local energy leadership Ακρώνυµο: CASCADE ιάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Medeea International Conference Mediterranean Energy Cities Λευκωσία, 16 Μαΐου 2013 Γραφείο Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης,

Διαβάστε περισσότερα

2 συναντήσεις για διαπεριφερειακές ανταλλαγές µεταξύ δήµων Επεξεργασία 27 Σχεδίων ράσης για τη Βιώσιµη Ενέργεια στο πλαίσιο του Συµφώνου των ηµάρχων 27 περιφερειακά σεµινάρια 1 τελική διεθνή συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Financi. Offered by Advanced Business Process Management (Abpm) http://www.abpm.gr. Endorsed by Corallia Clusters Initiative www.corallia.

Financi. Offered by Advanced Business Process Management (Abpm) http://www.abpm.gr. Endorsed by Corallia Clusters Initiative www.corallia. Διαχείριση Financi Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Συγγραφή Προτάσεων al Πώς να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Έργα! Offered by Advanced Business Process Management (Abpm) http://www.abpm.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1 η Συνάντηση εργασίας του έργου SEE-ITS: Intelligent Transport Systems in South East Europe στην Βουδαπέστη, 21-22/03/2013.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1 η Συνάντηση εργασίας του έργου SEE-ITS: Intelligent Transport Systems in South East Europe στην Βουδαπέστη, 21-22/03/2013. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1 η Συνάντηση εργασίας του έργου SEE-ITS: Intelligent Transport Systems in South East Europe στην Βουδαπέστη, 21-22/03/2013. Έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «South East Europe Transnational

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 Καλώς ήλθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του TIPS. Το πρώτο αυτό τεύχος αναφέρεται στους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου και έχει σκοπό να προωθήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 20/03/2014 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφέρειας Ν. - Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιμασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ INTERREG

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ INTERREG ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΚΠ INTERREG / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013 2013 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (NUTS III) NUTS III (ΕΛΛΑΔΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Περιεχόμενα:

Ενημερωτικό Δελτίο. Περιεχόμενα: Ενημερωτικό Δελτίο Περιεχόμενα: Συνοπτική Παρουσίαση του Προγράμματος WASMAN Διακρατικές Συναντήσεις των Εταίρων του Προγράμματος Σύσταση τοπικής ομάδας (Waste Management Partnership) διαχείρισης αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Applying European Emissions Trading & Renewable Energy Support Mechanisms in the Greek Electricity Sector - ETRES LIFE03/ENV/GR/000219

Applying European Emissions Trading & Renewable Energy Support Mechanisms in the Greek Electricity Sector - ETRES LIFE03/ENV/GR/000219 Applying European Emissions Trading & Renewable Energy Support Mechanisms in the Greek Electricity Sector - ETRES LIFE03/ENV/GR/000219 Μηνάς Ιατρίδης Συντονιστής Έργου Αθήνα 31 Μαρτίου 2006 Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2014 Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2014 Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΣΕΒΕ ιδρύθηκε το 1975, ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους συνδέσμους επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Στο έργο INVOLVE- Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων, που υποστηρίζεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

MAESTRALE. Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου

MAESTRALE. Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου MAESTRALE Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου nikolaidis.georgios@ucy.ac.cy Project co-financed by the European Regional Development Fund Περιεχόμενα Έργο MAESTRALE Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης

στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚH EΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης που υπογράφηκε µεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Τα ευρωπαϊκά έργα SOLAIR & SOLPOOL

Τα ευρωπαϊκά έργα SOLAIR & SOLPOOL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τα ευρωπαϊκά έργα SOLAIR & SOLPOOL Έφη Κορμά Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ ΚΑΠΕ - Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ιστορικό Το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα