ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Transcript

1 1 Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ 2004

2 I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΙΙ Γενικές Πληροφορίες... 1 Εγκατάσταση Απεγκατάσταση της Εφαρμογής... 6 Λειτουργία... 8 Φόρμες Σχόλια Επεξηγηματικοί Συμβολισμοί Γραφήματα Εκτυπώσεις Ασφάλεια Γενικές Παρατηρήσεις Σημειώσεις Επίλογος ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 29

3 II ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιριών. Οι αναλύσεις αυτές μπορούν να παράσχουν στην εταιρία την ίδια, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο εκτός αυτής, τα στοιχεία εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαπιστώσει την πορεία της. Η εργασία αυτή αποτελείτε από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το εγχειρίδιο το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος για να μπορέσει να ασχοληθεί αλλά και να χειριστεί με επιτυχία το λογισμικό. Αυτά ξεκινούν με την εγκατάστασή του, έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του και τις επιλογές που παρέχονται στο χρήστη για το πως αυτός μπορεί να βρει και να χειριστεί τις πληροφορίες που παρέχει το λογισμικό και τέλος με σημειώσεις και γενικές παρατηρήσεις που πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το ίδιο το λογισμικό το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, αφού για την υλοποίησή του απαιτήθηκε ο περισσότερος χρόνος, αλλά και επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει όλο το γραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο εργάζεται ο χρήστης και αντλεί τις πληροφορίες που θέλει, αλλά και το σύνολο των αρχείων που συνεργάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει η εφαρμογή. Τα δύο αυτά μέρη είναι αναπόσπαστα κομμάτια το ένα από το άλλο αφού κανένα από τα δύο δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία του άλλου και αποτελούν το σύνολο της εργασίας.

4 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η όλη εφαρμογή βασίστηκε πάνω σε ένα σύστημα που ήδη υπήρχε και αυτό είναι το MS EXCEL. Το MS EXCEL έχει πολλές εφαρμογές πάνω στη λογιστική γι αυτό και τα αρχεία του αναφέρονται ως υπολογιστικά φύλλα. Αυτά από μόνα τους όμως δεν ήταν αρκετά για την δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής. Χρειάστηκε και μια γλώσσα προγραμματισμού. Το MS EXCEL έχει ενσωματωμένη μια γλώσσα προγραμματισμού την Visual Basic for Applications (VBA). Είναι μια σχεδιαστική γλώσσα προγραμματισμού η οποία δέχεται κώδικα. Δηλαδή μπορεί ο προγραμματιστής να σχεδιάσει φόρμες με εργαλεία που παρέχει η ίδια η VBA και μετά σε κάθε ένα από αυτά που θέλει να εκχωρήσει κάποιο κώδικα. Το σύνολο του κώδικα που εκχωρείται σε κάθε μία επιλογή αποτελεί και μια μακροεντολή με δικό της όνομα για να μπορεί να ξεχωρίζεται και να ενεργοποιείται κάθε φορά που επιλέγεται το στοιχείο που την εμπεριέχει είτε αυτό είναι κάποιο κουμπί σε μία φόρμα ή κάποια άλλη εφαρμογή. Εικόνα 1: Το παράθυρο δημιουργίας φόρμας της VBA.

5 2 Στην παραπάνω φόρμα φαίνεται το περιβάλλον της VBA και το σχεδιαστικό περιβάλλον στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιλογές των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο συγκεκριμένο παράθυρο φαίνεται η φόρμα της επιλογής εταιρίας. Πίσω από την φόρμα έχει εφαρμοστή κώδικας του οποίου ένα μέρος φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Εικόνα 2: Το παράθυρο δημιουργίας κώδικα της VBA. Το κομμάτι που φαίνεται περιέχει δύο μακροεντολές. Η μία έχει να κάνει με το τι γίνεται όταν ενεργοποιείται η φόρμα και η δεύτερη με το τι θα πραγματοποιηθεί όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί ΕΠΙΛΟΓΗ. Με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί και το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής.

6 3 Η λογική που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία της είναι ότι θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια. Δηλαδή να μπορεί να παρέχει στο χρήστη όλες εκείνες τις κλασσικές επιλογές που έχει ένα λογιστικό πρόγραμμα (όπως δημιουργία εταιριών και πολλαπλών ετών επεξεργασίας καθώς και διόρθωση αυτών κ.α.) και μην αφήνει τα περιθώρια σε αυτόν που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα να κάνει επιλογές που μετά θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο αφού δεν θα ήξερε πως να επαναφέρει τις επιλογές στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ένα άλλο θέμα που έπρεπε να λυθεί είναι το πόσες εταιρίες θα μπορεί να δημιουργεί ο χρήστης και πόσα έτη προς επεξεργασία μέσα σε αυτές. Λόγω και της δομής της εφαρμογής που ακολουθήθηκε οι εταιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν είναι θεωρητικά άπειρες. Ο μόνος περιορισμός είναι η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Για να μπορέσει όμως κάποιος να γεμίσει και τον πιο μικρό δίσκο με δημιουργημένες εταιρίες θα πρέπει να καταφέρει να φτάσει τον αριθμό τους σε μερικές χιλιάδες. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο πολλές εταιρίες υπάρχουν τόσο πιο πολύ καθυστερεί η εφαρμογή να ανταποκριθεί λόγω όγκου δεδομένων. Όσο αναφορά τα έτη υπάρχει κάποιος περιορισμός. Αυτός έχει να κάνει με το ότι ο χρήστης μπορεί να καταχωρεί έτη μεταξύ 1903 και Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να κάνει δύο ειδών αναλύσεις. Η μία είναι η Κάθετη Ανάλυση και η άλλη είναι η Οριζόντια Ανάλύση. Κάθετη Ανάλυση είναι το τι ποσοστό κατέχει κάθε στοιχείο που αναλύεται σε σχέση με την ομάδα στην οποία ανήκει και στο σύνολο του Ενεργητικού ή του Παθητικού. Η ανάλυση παρουσιάζει τα στοιχεία με μορφή ποσοστού και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία αυτού. Οριζόντια Ανάλυση είναι το πόσο μεταβλήθηκε ένας λογαριασμός μέσα στη διάρκεια κάποιων ετών. Αυτή η ανάλυση απαιτεί τον καθαρισμό ενός Έτους Βάσης βάση του οποίου ενεργούνται οι αναλύσεις. Αυτό παραμένει σταθερό και στα επόμενα εφαρμόζεται ο τύπος: (Αρχικό Έτος / Έτος Βάσης) x 100 Μέσω αυτού του τύπου βγαίνει ένας αριθμοδείκτης ο οποίος δείχνει την τάση μεταβολής του συγκεκριμένου ποσού.

7 4 Επίσης υπάρχουν και άλλοι αριθμοδείκτες που δείχνουν την κατάσταση της εταιρίας που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Αυτοί κατά κατηγορίες είναι οι ακόλουθοι: ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΚΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ή ΜΙΚΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΨΗΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΠΑΓΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Μέσω αυτών των αριθμοδεικτών μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση της εταιρίας την οποία αναλύει και να εφαρμόσει σε αυτός Οριζόντια Ανάλυση.

8 5 Τέλος παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης των αναλύσεων και των αριθμοδεικτών καθώς και η γραφική απεικόνισή τους σε διαγράμματα στηλών και γραμμών ανάλογα με την περίσταση.

9 6 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι πολύ απλή και απαιτεί τις στοιχειώδεις γνώσεις ενός χρήστη του λειτουργικού συστήματος. Το CD ROM περιέχει μέσα ένα φάκελο με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ. Ο φάκελος αυτός πρέπει να αντιγραφεί και να επικολληθεί μέσα στο σκληρό δίσκο με το όνομα C:/. Προσοχή! Αν η τελική διαδρομή δεν είναι C:/ΑΝΑΛΥΣΗ τότε το πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, ίσως και καθόλου, αφού οι μακροεντολές που υπάρχουν και ο κώδικάς απαιτούν τη συγκεκριμένη διαδρομή του αρχείου. Αφού γίνει η επικόλληση τότε το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς χρήση. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να μπει μέσα στο φάκελο. Εκεί θα βρίσκονται τρία αρχεία. Ένα του MS WORD και δύο του MS EXCEL. Το έγγραφο του MS EXCEL με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ είναι αυτό που ζητείται. Όταν ανοιχτεί τότε θα τρέξει η εφαρμογή. Για περισσότερη ευκολία μπορεί να δημιουργηθεί μια επικόλληση συντόμευσης στην Επιφάνεια Εργασίας του ΑΝΑΛΥΣΗ.xls και να ανοίγει ο χρήστης την εφαρμογή από εκεί. Ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί συντόμευση του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ στο μενού ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Τέλος αν κατά την έναρξη της εφαρμογής εμφανιστεί κάποιο μήνυμα του MS EXCEL το οποίο ενημερώνει ότι το βιβλίο περιέχει μακροεντολές και αυτές είναι απενεργοποιημένες τότε θα πρέπει να αλλάξετε το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών στο μεσαίο ή χαμηλό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί ένα καινούργιο βιβλίο του MS EXCEL και να ανατρέξει ο χρήστης στο μενού Εργαλεία Μακροεντολή Ασφάλεια και να θέσει ένα διαφορετικό επίπεδο ασφαλείας. Στη συνέχεια η εφαρμογή, αφού έχει αναπροσαρμοστεί το επίπεδο ασφαλείας, μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

10 7 Η μόνη επιλογή, ως προς το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών, είναι ότι αν το επίπεδο είναι το μεσαίο τότε η εφαρμογή θα ζητάει ενεργοποίηση των μακροεντολών κάθε φορά που ξεκινάει ενώ αν το επίπεδο είναι το χαμηλό δεν θα ζητάει και θα ξεκινάει αμέσως. Προτείνεται το μεσαίο επίπεδο για λόγους ασφαλείας και σε άλλες εφαρμογές που πιθανόν περιέχουν μακροεντολές ιούς. Απεγκατάσταση: Η απεγκατάσταση του προγράμματος απαιτεί την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Δηλαδή τη διαγραφή του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ και τον όποιων συντομεύσεων έχουν δημιουργηθεί από τον χρήστη.

11 8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν πιο εύκολη κατανόησή του από το χρήστη. Για αυτό το λόγο όλες οι λειτουργίες προσπαθούν να εξηγούνται μέσω καθοδηγητικών μηνυμάτων. Η εφαρμογή ξεκινάει με την εναρκτήρια οθόνη. Η οθόνη αυτή περιέχει στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των εταιριών. Εικόνα 3: Η εναρκτήρια οθόνη της εφαρμογής. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει στο χρήστη τη δημιουργία μια καινούργιας εταιρίας και την καταχώρηση σε αυτήν του ονόματός της αλλά και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Το όνομα μπορεί να περιέχει μέχρι και 31 χαρακτήρες.

12 9 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη διαγραφή μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και όλων των διαχειριστικών ετών τα οποία αυτή περιέχει. ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η φόρμα αυτή επιτρέπει την μετονομασία μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και τον καθορισμό ενός νέου ονόματος. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μέσω αυτής της επιλογής επιτρέπετε στο χρήστη η επιλογή μιας εταιρίας και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Εάν δεν επιλεγεί διαχειριστικό έτος τότε αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια την εταιρία. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η διαχείριση αρχείων ασφαλείας είναι η εφαρμογή αυτή η οποία επιτρέπει στο χρήστη να κρατήσει αντίγραφο των εταιριών που έχει δημιουργήσει και των δεδομένων που έχει καταχωρήσει μέσα σε αυτές. Μπορεί επίσης να εισάγει δεδομένα που έχει αποθηκεύσει από προηγούμενα αντίγραφα ασφαλείας. Τα αρχεία αποθηκεύονται σε δισκέτα και αντλούνται πάλι από αυτή. ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κλείνει την εφαρμογή και επιστρέφει το χρήστη στο περιβάλλον του λειτουργικού. Είναι και ο πιο σωστός τρόπος για το κλείσιμο του προγράμματος. Διαφορετικά η έξοδος μπορεί να γίνει από το κουμπί του κλεισίματος του MS EXCEL το οποίο όμως δεν ενδείκνυται γιατί δεν επαναφέρει τις γραμμές των εργαλείων και των μενού στη φυσιολογική τους κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη φυσιολογική έξοδο εκτελούνται μακροεντολές για επαναφορά ρυθμίσεων που στην αντίθετη περίπτωση δεν γίνεται.

13 10 Μία δεύτερη οθόνη επιλογών είναι αυτή που υπάρχει όταν επιλέγεται μια εταιρία προς επεξεργασία. Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Εικόνα 4: Η οθόνη επιλογών μέσα σε μια εταιρία. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ, ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με τους επιμέρους λογαριασμούς μέσω των οποίων εμφανίζονται τα διάφορα αποτελέσματα. Επιλέγοντας κάποιον από αυτόν μπορεί ο χρήστης να δει τα διάφορα ποσά που έχει καταχωρήσει και να προχωρήσει στην Κάθετη και Οριζόντια Ανάλυσή τους καθώς και στις επιλογές των γραφημάτων και τις εκτύπωσης.

14 11 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΟΥΣ: Ο χρήστης μπορεί να διαγράψει κάποιο διαχειριστικό έτος που έχει δημιουργήσει και τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Όλα αυτά βέβαια αφορούν την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί και καμία άλλη. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΟΥΣ: Μέσω αυτής της επιλογής δημιουργείται ένα καινούργιο διαχειριστικό έτος και επιτρέπεται στο χρήστη να εισάγει τα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για το καινούργιο έτος. Και εδώ το καινούργιο διαχειριστικό έτος έχει να κάνει με την τρέχουσα εταιρία μόνο. ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την αλλαγή του έτους στο οποίο δουλεύει ο χρήστης και την επεξεργασία ενός άλλου το οποίο είχε δημιουργήσει κάποια άλλη στιγμή. Με την επιλογή του νέου έτους και την εμφάνιση της αντίστοιχης φόρμας το ήδη υπάρχον έτος και τα στοιχεία του παύουν να ισχύουν ακόμα και αν ακυρώσετε την φόρμα. Έτσι αν έγινε λάθος η επιλογή του ίδιου (προϋπάρχοντος έτους) είναι αναγκαία. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ: Το στοιχείο αυτό επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα του έτους στο οποίο δουλεύει. Η φόρμα που εμφανίζεται έχει στον κάθε λογαριασμό το ποσό που ήδη υπάρχει. Το μόνο που απομένει είναι η διόρθωση του παλαιού ποσού με το νέο και η καταχώρησή του. Αν η φόρμα ακυρωθεί τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: Ο χρήστης μέσω αυτής της επιλογής μπορεί να ενεργοποιήσει την Οριζόντια Ανάλυση. Καταχωρεί το έτος βάσης και από ένα μέχρι πέντε έτη τα οποία θέλει να εισάγει για οριζόντια ανάλυση. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με όλο το φάσμα των επιλογών για την τρέχουσα εταιρία.

15 12 Η επιλογή απενεργοποιείτε μόλις ο χρήστης εξέλθει από την εταιρία την οποία αναλύει. Μπορεί αν θέλει να αλλάξει τα έτη τα οποία επεξεργάζεται με καινούργια τα οποία εισάγει με την ίδια διαδικασία. Η επιλογή παραμένει ενεργοποιημένη. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή έτους βάσης και τουλάχιστόν ενός έτους προς επεξεργασία. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΑ: Η επιλογή αυτή βγάζει το χρήστη από την τρέχουσα εταιρία και τον επιστρέφει στις βασικές επιλογές των εταιριών. Πριν το κάνει αυτό ζητάει επιβεβαίωση για έξοδο, αφού θα αφαιρέσει τα στοιχεία των αναλύσεων και αν θελήσει ο χρήστης να τα επεξεργαστεί ξανά θα πρέπει να τα επανεισάγει.

16 13 ΦΟΡΜΕΣ Οι φόρμες είναι στοιχεία τα οποία εμφανίζονται όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει κάποια επιλογή. Αυτές είναι είτε βοηθητικές είτε για να μπορέσει ο χρήστης να καταχωρήσει στοιχεία για επεξεργασία. Μία από τις πιο βασικές φόρμες είναι αυτή της καταχώρησης των δεδομένων των λογαριασμών της κάθε εταιρίας ή της διόρθωσής τους. Εικόνα 5: Στη φόρμα εισαγωγής δεδομένων καταχωρούνται τα ποσά για ανάλυση. Σε αυτή τη φόρμα ο χρήστης μπορεί να εναλλαχθεί ανάμεσα στις διάφορες καρτέλες του Ενεργητικού, του Παθητικού, της Κατάστασης Αποτελεσμάτων και της Διάθεσης των Αποτελεσμάτων εισάγοντας δεδομένα.

17 14 Το κουμπί της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ θα αποθηκεύσει τα δεδομένα για λογαριασμό της εταιρίας ενώ το ΑΚΥΡΟ θα προχωρήσει στη διαδικασία χωρίς καταχώρηση. Άλλου είδους φόρμες είναι αυτές της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ και ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. Εικόνα 6: Η φόρμα καταχώρησης στοιχείων σύγκρισης για την Οριζόντια Ανάλυση. Εικόνα 7: Η φόρμα Αλλαγής Ονόματος. Σε αυτές τις φόρμες υπάρχουν πτυσσόμενα κουτιά που περιέχουν επιλογές. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μία από τις επιλογές που περιέχουν ή να τις πληκτρολογήσει αν τις έχει στη μνήμη του. Πάντως σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους θα εμφανιστεί μήνυμα που θα τον ενημερώνει ή θα τον καθοδηγεί για το σωστό.

18 15 Υπάρχουν και άλλες φόρμες που κυμαίνονται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή με κουτιά πτυσσόμενων επιλογών ή με κουτιά στα οποία εισάγεται κείμενο από τον χρήστη. Σε οποιαδήποτε επιλογή για το τι ακριβώς πρέπει να ακολουθηθεί ενημερώνει η ίδια η εφαρμογή ανάλογα με την επιλογή. Ένα πλήθος μηνυμάτων που βάζουν τους κανόνες λειτουργίας ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες ενέργειες που οδηγούν σε αδιέξοδο και ακατανοησία.

19 16 ΣΧΟΛΙΑ Τα σχόλια είναι κελιά τα οποία όταν ο κέρσορας πέσει πάνω τους εμφανίζουν κάποιο μήνυμα για το περιεχόμενό τους. Το αν κάποιο κελί έχει σχόλιο φαίνεται από ένα κόκκινο τριγωνικό σημάδι στην άνω δεξιά γωνία του αναφερόμενου κελιού. Εικόνα 8: Το σημάδι για την ύπαρξη σχολίου. Αν λοιπόν ο κέρσορας δείξει οποιοδήποτε σημείο του κελιού θα εμφανιστεί το μήνυμα που ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κελί. Στην περίπτωση του παραδείγματος τον τύπο του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας. Εικόνα 9: Η εμφάνιση του σχολίου όταν ο κέρσορας το καταδείξει. Κάποια από μηνύματα ενημερώνουν ότι εμπεριέχεται γράφημα στο συγκεκριμένο κελί. Ο κέρσορας παίρνει τη μορφή από ένα χεράκι το οποίο ενημερώνει ότι με ένα απλό κλικ ο χρήστης μεταφέρεται σε περιβάλλον όπου εμφανίζεται το γράφημα του ενδιαφερόμενου λογαριασμού. Εικόνα 10: Η εμφάνιση σχολίου για την ύπαρξη γραφήματος.

20 17 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ Μέσα στην εφαρμογή υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί και κάποια ενημερωτικά στοιχεία τα οποία παρέχουν στο χρήστη πληροφορίες για το ποια είναι τα τρέχοντα καταχωρημένα δεδομένα και την κατάστασή τους. Έτσι όταν ο χρήστης ξεκινάει την εφαρμογή και επιλέγει κάποια εταιρία για να την επεξεργαστεί ή δημιουργεί μια καινούργια, εισέρχεται στην οθόνη με τις επιμέρους επιλογές της. Εκεί στο πάνω μέρος της οθόνης μπορεί να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για το ποια είναι η τρέχουσα εταιρία της οποίας τα δεδομένα αναλύει αλλά και το τρέχον έτος αν είναι καταχωρημένο. Εικόνα 11: Η οθόνη των επιμέρων επιλογών με τους επεξηγηματικούς συμβολισμούς. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το όνομα της εταιρίας είναι ΤΕΛΙΚΗ και το τρέχον έτος που επεξεργάζεται το 2004.

21 18 Αν ο χρήστης αλλάξει έτος αυτόματα θα ενημερωθεί και η συγκεκριμένη ειδοποίηση. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται σε κάθε επιλογή του χρήστη (και στην επιλογή της εκτύπωσης) εκτός από τα γραφήματα. Οπουδήποτε αλλού ο χρήστης μπορεί να τα δει και να ενημερωθεί. Ένα άλλο στοιχείο είναι το σημάδι της ανισότητας που βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία της εταιρίας και φαίνεται με κόκκινο χρώμα. Εικόνα 12: Ο συμβολισμός της ανισότητας του Ισολογισμού. Αυτό εμφανίζεται μόνο σε περίπτωση που το σύνολο του Ενεργητικού είναι διάφορο του Παθητικού. Σημειώνεται βέβαια ότι οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν κανονικά. Απλώς επειδή στον χρήστη μπορεί να είναι απαραίτητη η ισότητα, του παρέχεται η δυνατότητα να το διαπιστώσει και αν θέλει να διορθώσει τυχών λάθη στις καταχωρήσεις του. Κάποιος βέβαια είναι λογικό να θέλει να κάνει ανάλυση μόνο στο Ενεργητικό ή στο Παθητικό για να μην καταχωρεί όλα τα δεδομένα και φυσικά μπορεί να το κάνει.

22 19 Ένα άλλο μήνυμα που εμφανίζεται σχετικά με την ανισότητα του ισολογισμού είναι στα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Μόλις ο χρήστης μπει στη συγκεκριμένη επιλογή και υπάρχει ανισότητα του ισολογισμού εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, παράλληλα με το σύμβολο της ανισότητας, το μήνυμα: Εικόνα 13: Η εμφάνιση του μηνύματος της ανισότητας στην οθόνη των Συγκεντρωτικών Λογαριασμών Ισολογισμού. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ. Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Αυτή η ενημέρωση εμφανίζεται μόνο στην συγκεκριμένη οθόνη αφού είναι και η μοναδική που εμφανίζει τα σύνολα Ενεργητικού και Παθητικού. Όλα τα σύμβολα ανισότητας εξαφανίζονται μόλις ο χρήστης επαναφέρει την ισότητα στις καταστάσεις του ισολογισμού.

23 20 Ένα διαφορετικό σύμβολο που εμφανίζεται στις αναλύσεις είναι αυτό που υπάρχει και στο MS EXCEL της διαίρεσης με το 0. Αυτό εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει κάποιο καταχωρημένο στοιχείο από το χρήστη και εφαρμόζεται η Κάθετη ανάλυση. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν έχει καταχωρηθεί κανένα στοιχείο στα Έξοδα Εγκατάστασης και δεν υπάρχει ούτε καν ανάλυση σε σύνολο Ενεργητικού. Όλες αυτές οι ελλείψεις καταχώρησης φαίνονται με το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0!. Έτσι με αυτή την δυνατότητα που παρέχει το ίδιο το MS EXCEL μπορεί να γνωρίζει ο χρήστης που έχει καταχωρήσει ποσά (σε ποιους λογαριασμούς) και αν θέλει να τα διορθώσει.

24 21 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Ένα βασικό στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει γραφήματα τόσο για την Κάθετη Ανάλυση όσο και για την Οριζόντια. Έτσι οι λογαριασμοί των αναλύσεων εμπεριέχουν γραφήματα και με ένα κλικ μπορεί ο χρήστης να τα παρουσιάσει στην οθόνη του ή στο χαρτί αν επιλέξει να τα εκτυπώσει. Τα γραφήματα είναι δύο ειδών: Το πρώτο είδος έχει να κάνει με την Κάθετη Ανάλυση και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε μπάρες με τελευταία αυτή της ανώτερης ομάδας στην οποία βρίσκονται και που φυσικά αποτελεί το 100%. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Εικόνα 15: Γράφημα Κάθετης Ανάλυσης.

25 22 Το δεύτερο είδος έχει να κάνει με την Οριζόντια Ανάλυση και παρουσιάζει τις αναλύσεις των 5 ετών σε ένα γράφημα γραμμής. Εικόνα 16: Γράφημα Οριζόντιας Ανάλυσης. Στα γραφήματα αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήθηκε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο απλοί χρωματισμοί και για την ευκολία του χρήστη αλλά και για οικονομία στο μελάνι σε περίπτωση εκτύπωσης.

26 23 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Μια άλλη βασική επιλογή που παρέχει η εφαρμογή είναι η δυνατότητα εκτύπωσης. Το μοναδικό πράγμα που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το κουμπί της εκτύπωσης και θα εκτυπωθεί η οθόνη η οποία βλέπει. Δυνατότητα εκτύπωσης υπάρχει σε όλες τις Κάθετες και Οριζόντιες Αναλύσεις καθώς και σε όλα τα γραφήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης στις φόρμες, στις οθόνες επιλογών και στις οθόνες που παρουσιάζουν τα ποσά των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που έχει καταχωρήσει ο χρήστης. Σύμφωνα με τη λογική του να εξυπηρετείται ο χρήστης αλλά και να υπάρχει και οικονομία στα αναλώσιμα που αφορούν τις εκτυπώσεις οι σελίδες δεν εκτυπώνονται σε μαύρο φόντο αλλά σε λευκό με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται καθαρά και διαχωρισμένα τα διάφορα χρηματοοικονομικά στοιχεία. Εικόνα 17: Εκτύπωση δεδομένων.

27 24 ΑΣΦΑΛΕΙΑ Υπάρχουν διάφορα θέματα ασφαλείας στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτά διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η μία κατηγορία έχει να κάνει με την απόκλιση των αλλαγών στα ονόματα των λογαριασμών που παρουσιάζονται από λάθος του χρήστη την οποία μετά δεν θα μπορέσει να αναιρέσει. Αποτρέπεται ακόμα και η αλλαγή στους μαθηματικούς τύπους που εφαρμόζονται και μέσω των οποίων εξάγονται τα αποτελέσματα και οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Τα φύλλα εργασιών λοιπόν είναι κλειδωμένα και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κελιά και τη διαγραφή οποιουδήποτε στοιχείου. Το δεύτερο στοιχείο ασφαλείας έχει να κάνει με την αποτροπή κατάρρευσης των μακροεντολών από κάποια ενέργεια του χρήστη, απολύτως φυσιολογική, η οποία όμως θα δημιουργούσε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για αυτόν. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να επιφέρει απώλεια δεδομένων ή σύγχυση δεδομένων και δυσκολία εύρεσής τους. Για αυτό το λόγο υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος κώδικα μακροεντολών που αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες. Για παράδειγμα αν στη φόρμα δημιουργίας εταιρίας ο χρήστης δεν εισάγει όνομα και πατήσει την επιλογή της δημιουργίας τότε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο θα τον ενημερώνει ότι αν θέλει να δημιουργήσει εταιρία χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιο όνομα. Αν δεν υπήρχε αυτή η ενημέρωση και απαγόρευση στη συνέχεια, αφού τελικά ο χρήστης δεν δημιουργεί εταιρία αν δεν εισάγει όνομα, τότε το MS EXCEL δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει όνομα για ένα καινούργια φύλλο που δημιουργεί και θα ήταν αναγκασμένο να το δημιουργήσει μόνο του με δικό του όνομα. Έτσι ο χρήστης θα βρισκόταν μπροστά σε μια εταιρία καινούργια η οποία δεν θα ξέρει από που προήλθε.

28 25 Το τρίτο στοιχείο ασφαλείας είναι η προστασία των ίδιων των μακροεντολών από διαγραφή ή μεταβολή. Έτσι οι μακροεντολές είναι προστατευμένες με κωδικό για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Το σύστημα που τις προστατεύει είναι αυτό που το MS EXCEL παρέχει. Δεν είναι ασφαλές αφού μπορεί πολύ εύκολα να παραβιαστεί, είναι όμως αρκετό για την προστασία από ένα απλό χρήστη της εφαρμογής.

29 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 26 Στην εφαρμογή υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση ώστε να μπορεί το άτομο που χειρίζεται την εφαρμογή να καταλάβει την αντίδραση του προγράμματος. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα: Βασικό στοιχείο είναι ότι η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα, λόγω της κατασκευής της, να καταχωρεί δεδομένα μεταξύ των ετών 1903 και Αυτό γίνεται γιατί η εφαρμογή κατασκευάσθηκε πάνω σε ένα άλλο πρόγραμμα και έτσι αναγκαστικά υπάρχουν οι περιορισμοί του αρχικού και όχι μόνο. Τα έτη θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αλλά κρίθηκε ότι ήταν περιττό αφού είναι σχεδόν απίθανο κάποιος χρήστης να χρησιμοποιήσει περισσότερα. Ακόμα, σε υπολογιστές με μικρές δυνατότητες θα καθυστερούσε πάρα πολύ η εφαρμογή αφού θα έπρεπε να αναζητήσει περισσότερα δεδομένα. Έτσι αν κάποιος καταχωρήσει κάποιο έτος εκτός των συγκεκριμένων χρονολογιών η διαδικασία θα ακολουθηθεί κανονικά αλλά στο τέλος δεν θα αποθηκευθεί τίποτα από όσα ο χρήστης είχε εισάγει. Σε περίπτωση αναζήτησης του συγκεκριμένου έτους από το χρήστη στη φόρμα της επιλογής έτους αυτό δεν θα εμφανιστεί με αποτέλεσμα την αναρώτησή του για το που βρίσκεται το έτος που δημιούργησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα που να ειδοποιεί το χρήστη για το αποτέλεσμα της ενέργειάς του παρότι υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας για την μη κατάρρευση της εφαρμογής από την εισαγωγή λάθους έτους. Αυτό συμβαίνει γιατί θα απαιτούσε έναν πιο πολύπλοκο κώδικα του οποίου η κατασκευή κρίθηκε μη απαραίτητη (σε σχέση με την αναλογία κόστους εργασίας και χρόνου και αποτελέσματος) από τη στιγμή που σπάνια θα εφαρμοστεί κάποιο έτος πριν το Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε υπολογιστές που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες η εφαρμογή μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί άμεσα στις κινήσεις του χρήστη.

30 27 Η εφαρμογή έχει μέγεθος τουλάχιστον 2,8 ΜΒ και αυτό μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις καταχωρήσεις του χρήστη και το πλήθος των εταιριών που έχει δημιουργήσει. Ένα τέτοιο αρχείο του MS EXCEL κρίνεται πάρα πολύ μεγάλο και σε συνάρτηση με το ότι συνδυάζονται δύο αρχεία μαζί, τα οποία αποτελούν το πρόγραμμα, κάνει την όλη εφαρμογή πολύ βαριά. Έτσι κάποιες φορές μπορεί να καταρρεύσει η εφαρμογή όχι τόσο σαν αποτέλεσμα της ίδιας, αλλά της αδυναμίας ανταποκρίσεως του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά τις δοκιμές που έγιναν σε υπολογιστή χαμηλών δυνατοτήτων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκτέλεση μακροεντολών και στην ανταπόκρισή τους ακόμα και αδυναμία εκτέλεσής τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αδυναμία εξόδου από ένα γράφημα. Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική λύση είναι το κλείσιμο της εφαρμογής από το κουμπί κλεισίματος του MS EXCEL και η επανεκκίνησή της. Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί ότι διορθώνεται, τουλάχιστον προσωρινά, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν είναι της εφαρμογής. Απλώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται το άδειασμα των δεδομένων από τη μνήμη του υπολογιστή που δημιουργεί το πρόβλημα και η επαναφόρτωσή τους με πιο σωστό τρόπο. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι κατασκευασμένο σε ανάλυση οθόνης 1024 x 768. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει σε διαφορετική ανάλυση. Απλώς σε διαφορετική ανάλυση ο χρήστης δεν θα μπορεί να δει σε μια οθόνη όλα τα στοιχεία της και θα πρέπει να μετακινηθεί σε αυτή. Για να γίνει όμως αυτό, επειδή οι μπάρες κύλισης δεν εμφανίζονται, θα πρέπει να γίνει με το πληκτρολόγιο και ίσως δεν είναι εύχρηστο για το χρήστη. Γι αυτό το λόγω και προτείνεται η συγκεκριμένη ανάλυση οθόνης. Για την διόρθωση της οθόνης στην ανάλυση 1024 x 768 χρειάζεται να γίνει δεξί κλικ στην Επιφάνεια Εργασίας Ιδιότητες Ρυθμίσεις και στη συνέχεια καθορισμός της περιοχής οθόνης στην συγκεκριμένη ανάλυση.

31 28 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η Χρηματοοικονομική Ανάλυση ενδιαφέρει πολλές κατηγορίες μεμονωμένων ατόμων και οικονομικών οργανισμών για αυτό το λόγω κρίνεται και πολύ χρήσιμη. Τα αποτελέσματά της μπορούν να δείξουν αν η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής ως και πως διαγράφονται οι προοπτικές της για το μέλλον. Η όλη ανάπτυξη της εφαρμογής τελικά ακολουθεί αυτή τη βασική φιλοσοφία. Μπορεί δηλαδή να κάνει την ανάλυση για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου και μέσω αυτής να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης της οποίας οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις αναλύονται. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση. Το τελικό συμπέρασμα και αποτέλεσμα της όλης εφαρμογής είναι ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να δει την πορεία της εν λόγω εταιρίας μέσα από την ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει προϊστορία πάνω σε θέματα λογιστικών υπολογισμών. Με βάση αυτό δομήθηκε η εφαρμογή με τελικό αποτέλεσμα την άρτια Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καταστούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνο μέσω του υπολογιστή αλλά και εμφανιζόμενα σε χαρτί αλλά και με διαφορετικό είδος εμφανιζόμενα σε διαγράμματα. Τέλος η αποκόμιση περισσότερης γνώσης και πάνω στην Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων αλλά και πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι το μεγαλύτερο όφελος από την όλη προσπάθεια.

32 29 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Κάντζος Κωνσταντίνος, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Interbooks, Νικήτα Α. Νιάρχου, Χρηματοοικονομική Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων, Αθήνα Πειραιάς, Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Νικολάου Ι. Ανδρέας, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Μπένου, John Walkenbach, (Απόδοση Χρυσούλα Απ. Κουτρούμπα) Εγχειρίδιο Προγραμματισμού Excel 2003 με VBA, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας, Δικτυακοί Τόποι:

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή Business Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή extra Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Σύστημα Διαχείρισης Δαπανών ΤΟΠΣΑ Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής *** ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε ήδη καταχωρήσει στοιχεία σε παλαιότερη έκδοση της βάσης, πηγαίνετε τώρα στο τέλος του κειμένου (σελ. 11) για οδηγίες. ***

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Επιταγών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Επιταγών στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση της σειράς HyperΛογιστική. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Παραστατικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Παραστατικών στην εφαρμογή της Extra. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Σύστημα Διαχείρισης Δαπανών ΤΟΠΣΑ Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Α. Εγκατάσταση 1. Ανοίξτε το αρχείο TOPSA_05.zip. Θα βρείτε δύο αρχεία: TOPSA_v05.xls (εφαρμογή διαχείρισης) TOPSA.mdb (βάση δεδομένων) 2. Εγκαταστήστε

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1.1 Εισαγωγή 1.1.1 Σύντομη περιγραφή και σκοπός ΟΠΣ Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) αποτελεί ένα σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης, η χρήση του οποίου επιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προσαρτήματος

Οδηγίες Προσαρτήματος Οδηγίες Προσαρτήματος Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας εκτύπωσης Προσαρτήματος στην εφαρμογή Γενική Λογιστική Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.3 (23/11/2014)

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.3 (23/11/2014) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ» Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Απογραφή Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Απογραφής Ειδών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αξιόγραφων

Διαχείριση Αξιόγραφων Διαχείριση Αξιόγραφων 1 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Διαχείρισης Αξιόγραφων στην εφαρμογή extra Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» Κ.Ε.Κ. Σωματείου «ΕΡΜΗΣ» Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζόμενων σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας στις Νέες Τεχνολογίες ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες χρήσης Τελικού Χρήστη (Σ.Μ.) του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες χρήσης Τελικού Χρήστη (Σ.Μ.) του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ» Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΦΕΔ)» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Γραµµατειών Περιεχόμενα Πίνακας Εικόνων...3 1. Είσοδος στο σύστημα...5 2. Στοιχεία Γραμματείας...9 3. Μεταπτυχιακά Προγράμματα...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος... 11

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος... 11 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1 Εργασία με πολλά φύλλα εργασίας...13 1.1 Εισαγωγή... 13 1.2 Προσθήκη και διαγραφή φύλλων εργασίας... 13 1.3 Απόκρυψη φύλλου εργασίας... 15 1.4 Αλλαγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής 1 Περίληψη Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή Hyper

Διαβάστε περισσότερα

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Έκδοση 1.0 b2 τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Το τ@μείο είναι μια εφαρμογή διαχείρισης ταμείου τόσο για τις νέες Σχολικές Επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική. (v.1.0.7)

Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική. (v.1.0.7) Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική (v.1.0.7) Περίληψη Με το Module της Αναλυτικής Λογιστικής πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Σε τι μας χρησιμεύει ακόμη και η καλύτερη εργασία, αν την έχουμε αποθηκεύσει κάπου στον υπολογιστή μας, αλλά δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε; Θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιο σύστημα το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Καταχώρηση Αποδείξεων

Καταχώρηση Αποδείξεων Καταχώρηση Αποδείξεων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Καταχώρησης Αποδείξεων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται, 1. Πλοηγός ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Netscape Navigator), 2. Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Manual Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Χρήστος Μουρατίδης Πειραιάς 2019 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ... 4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (BSD16) ΙΟΥΛΙΟΣ 2008 Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Εάν αποφασιστεί η μετάβαση στο προτεινόμενο από τα ΕΛΠ λογιστικό σχέδιο, το ATLANTIS E.R.P. παρέχει αυτόματες εργασίες μετάβασης. Η μετάβαση στο νέο λογιστικό σχέδιο πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.0

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.0 2012 Τµήµα Οργάνωσης & Πληροφορικής - 1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Η Microsoft Access 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Αλλαγή του

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Της φοιτήτριας Νεστοροπούλου Μαρίας Επιβλέπων καθηγητής Γιακουστίδης Κωνσταντίνος Αρ. Μητρώου: 052922

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.60

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.60 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.60 Περιεχόμενα 1. Βελτίωση. Προσθήκη νέου εργαλείου για μεταφορά χκ στην επόμενη χρήση.... 2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ... 2

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ MEDIWARE L.I.S. 2006 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ -1 -2 Προγραμματισμός Επισκέψεων. Με την επιλογή Προγραμματισμός Επισκέψεων ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει τις μελλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

Cheetah - Print to Pay

Cheetah - Print to Pay Cheetah - Priint to Pay Cheetah - Print to Pay Σ ε λ 2 Περιεχόμενα 1. Καταχώρηση αίτησης... 4 2. Αναζήτηση πληροφοριών για τις εγγραφές Ρ2Ρ... 5 3. Πληρωμή & Αποστολή δικαιολογητικών για οριστικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πυρησίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 Περιεχόμενα 1. Βελτίωση. Προσθήκη ελέγχου για την ημερομηνία των παραστατικών.... 3 2. Βελτίωση Εκτύπωσης. Προσθήκη φίλτρου στην εκτύπωση Απολογισμός Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές»

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές» 2 Ενότητα 5 Φίλτρα & Ερωτήματα 3 4 5.1 Φίλτρα Για να εμφανίσετε επιλεκτικά κάποιες εγγραφές που πληρούν κάποια κριτήρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φιλτράρισμα με βάση την επιλογή, φιλτράρισμα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης V 1.02

Οδηγίες Χρήσης V 1.02 e-myf εφαρμογή διαχείρισης Συγκεντρωτικής Τιμολογίων σύμφωνο με τον ΚΦΑΣ Οδηγίες Χρήσης V 1.02 Περιεχόμενα Σελίδα Έναρξη εφαρμογής 2 Παραστατικά Εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εξόδων 6 Συγκεντρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας θα παραλαμβάνουν το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές

Διαβάστε περισσότερα

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE AVS AUTOMOTIVE Εγχειρίδιο Χρήσης Workshop Standard/Premium Edition Περιεχόμενα 1. Σχετικά με την εφαρμογή/βασικές Λειτουργίες...2 1.1. Εγκατάσταση Προγράμματος...3 1.2 Αρχική Οθόνη - Κύριο Μενού...5 1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Οδηγίες για τις νέες Εκτυπωτικές Φόρμες

Γενικές Οδηγίες για τις νέες Εκτυπωτικές Φόρμες Γενικές Οδηγίες για τις νέες Εκτυπωτικές Φόρμες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης των νέων εκτυπωτικών φορμών. 1 Δομή Νέας Εκτυπωτικής Φόρμας

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ)

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ) ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης 2.0.4.1.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ) Αρχική οθόνη Αφού κάνουμε login εμφανίζονται στην αρχική οθόνη τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ BUSINESS ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ / PYLON PAYROLL & HRM EMPLOYEE SELF SERVICE

ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ BUSINESS ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ / PYLON PAYROLL & HRM EMPLOYEE SELF SERVICE ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ BUSINESS ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ / PYLON PAYROLL & HRM EMPLOYEE SELF SERVICE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περίληψη... 3 2. Θεωρία... 3 2.1. Βασική Δομή... 3 2.2. Θέσεις Απασχόλησης... 4 2.2.1 Ορισμός... 4 2.2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα... 4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ (BSD07) (ΠΔ.Τ.Ε. 2563/19.7.2005 Ε50) Ιανουάριος 2005 ΓΕΝΙΚΑ... 4 1. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα