ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Transcript

1 1 Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ 2004

2 I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΙΙ Γενικές Πληροφορίες... 1 Εγκατάσταση Απεγκατάσταση της Εφαρμογής... 6 Λειτουργία... 8 Φόρμες Σχόλια Επεξηγηματικοί Συμβολισμοί Γραφήματα Εκτυπώσεις Ασφάλεια Γενικές Παρατηρήσεις Σημειώσεις Επίλογος ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 29

3 II ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιριών. Οι αναλύσεις αυτές μπορούν να παράσχουν στην εταιρία την ίδια, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο εκτός αυτής, τα στοιχεία εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαπιστώσει την πορεία της. Η εργασία αυτή αποτελείτε από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το εγχειρίδιο το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος για να μπορέσει να ασχοληθεί αλλά και να χειριστεί με επιτυχία το λογισμικό. Αυτά ξεκινούν με την εγκατάστασή του, έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του και τις επιλογές που παρέχονται στο χρήστη για το πως αυτός μπορεί να βρει και να χειριστεί τις πληροφορίες που παρέχει το λογισμικό και τέλος με σημειώσεις και γενικές παρατηρήσεις που πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το ίδιο το λογισμικό το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, αφού για την υλοποίησή του απαιτήθηκε ο περισσότερος χρόνος, αλλά και επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει όλο το γραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο εργάζεται ο χρήστης και αντλεί τις πληροφορίες που θέλει, αλλά και το σύνολο των αρχείων που συνεργάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει η εφαρμογή. Τα δύο αυτά μέρη είναι αναπόσπαστα κομμάτια το ένα από το άλλο αφού κανένα από τα δύο δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία του άλλου και αποτελούν το σύνολο της εργασίας.

4 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η όλη εφαρμογή βασίστηκε πάνω σε ένα σύστημα που ήδη υπήρχε και αυτό είναι το MS EXCEL. Το MS EXCEL έχει πολλές εφαρμογές πάνω στη λογιστική γι αυτό και τα αρχεία του αναφέρονται ως υπολογιστικά φύλλα. Αυτά από μόνα τους όμως δεν ήταν αρκετά για την δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής. Χρειάστηκε και μια γλώσσα προγραμματισμού. Το MS EXCEL έχει ενσωματωμένη μια γλώσσα προγραμματισμού την Visual Basic for Applications (VBA). Είναι μια σχεδιαστική γλώσσα προγραμματισμού η οποία δέχεται κώδικα. Δηλαδή μπορεί ο προγραμματιστής να σχεδιάσει φόρμες με εργαλεία που παρέχει η ίδια η VBA και μετά σε κάθε ένα από αυτά που θέλει να εκχωρήσει κάποιο κώδικα. Το σύνολο του κώδικα που εκχωρείται σε κάθε μία επιλογή αποτελεί και μια μακροεντολή με δικό της όνομα για να μπορεί να ξεχωρίζεται και να ενεργοποιείται κάθε φορά που επιλέγεται το στοιχείο που την εμπεριέχει είτε αυτό είναι κάποιο κουμπί σε μία φόρμα ή κάποια άλλη εφαρμογή. Εικόνα 1: Το παράθυρο δημιουργίας φόρμας της VBA.

5 2 Στην παραπάνω φόρμα φαίνεται το περιβάλλον της VBA και το σχεδιαστικό περιβάλλον στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιλογές των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο συγκεκριμένο παράθυρο φαίνεται η φόρμα της επιλογής εταιρίας. Πίσω από την φόρμα έχει εφαρμοστή κώδικας του οποίου ένα μέρος φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Εικόνα 2: Το παράθυρο δημιουργίας κώδικα της VBA. Το κομμάτι που φαίνεται περιέχει δύο μακροεντολές. Η μία έχει να κάνει με το τι γίνεται όταν ενεργοποιείται η φόρμα και η δεύτερη με το τι θα πραγματοποιηθεί όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί ΕΠΙΛΟΓΗ. Με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί και το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής.

6 3 Η λογική που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία της είναι ότι θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια. Δηλαδή να μπορεί να παρέχει στο χρήστη όλες εκείνες τις κλασσικές επιλογές που έχει ένα λογιστικό πρόγραμμα (όπως δημιουργία εταιριών και πολλαπλών ετών επεξεργασίας καθώς και διόρθωση αυτών κ.α.) και μην αφήνει τα περιθώρια σε αυτόν που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα να κάνει επιλογές που μετά θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο αφού δεν θα ήξερε πως να επαναφέρει τις επιλογές στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ένα άλλο θέμα που έπρεπε να λυθεί είναι το πόσες εταιρίες θα μπορεί να δημιουργεί ο χρήστης και πόσα έτη προς επεξεργασία μέσα σε αυτές. Λόγω και της δομής της εφαρμογής που ακολουθήθηκε οι εταιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν είναι θεωρητικά άπειρες. Ο μόνος περιορισμός είναι η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Για να μπορέσει όμως κάποιος να γεμίσει και τον πιο μικρό δίσκο με δημιουργημένες εταιρίες θα πρέπει να καταφέρει να φτάσει τον αριθμό τους σε μερικές χιλιάδες. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο πολλές εταιρίες υπάρχουν τόσο πιο πολύ καθυστερεί η εφαρμογή να ανταποκριθεί λόγω όγκου δεδομένων. Όσο αναφορά τα έτη υπάρχει κάποιος περιορισμός. Αυτός έχει να κάνει με το ότι ο χρήστης μπορεί να καταχωρεί έτη μεταξύ 1903 και Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να κάνει δύο ειδών αναλύσεις. Η μία είναι η Κάθετη Ανάλυση και η άλλη είναι η Οριζόντια Ανάλύση. Κάθετη Ανάλυση είναι το τι ποσοστό κατέχει κάθε στοιχείο που αναλύεται σε σχέση με την ομάδα στην οποία ανήκει και στο σύνολο του Ενεργητικού ή του Παθητικού. Η ανάλυση παρουσιάζει τα στοιχεία με μορφή ποσοστού και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία αυτού. Οριζόντια Ανάλυση είναι το πόσο μεταβλήθηκε ένας λογαριασμός μέσα στη διάρκεια κάποιων ετών. Αυτή η ανάλυση απαιτεί τον καθαρισμό ενός Έτους Βάσης βάση του οποίου ενεργούνται οι αναλύσεις. Αυτό παραμένει σταθερό και στα επόμενα εφαρμόζεται ο τύπος: (Αρχικό Έτος / Έτος Βάσης) x 100 Μέσω αυτού του τύπου βγαίνει ένας αριθμοδείκτης ο οποίος δείχνει την τάση μεταβολής του συγκεκριμένου ποσού.

7 4 Επίσης υπάρχουν και άλλοι αριθμοδείκτες που δείχνουν την κατάσταση της εταιρίας που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Αυτοί κατά κατηγορίες είναι οι ακόλουθοι: ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΚΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ή ΜΙΚΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΨΗΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΠΑΓΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Μέσω αυτών των αριθμοδεικτών μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση της εταιρίας την οποία αναλύει και να εφαρμόσει σε αυτός Οριζόντια Ανάλυση.

8 5 Τέλος παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης των αναλύσεων και των αριθμοδεικτών καθώς και η γραφική απεικόνισή τους σε διαγράμματα στηλών και γραμμών ανάλογα με την περίσταση.

9 6 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι πολύ απλή και απαιτεί τις στοιχειώδεις γνώσεις ενός χρήστη του λειτουργικού συστήματος. Το CD ROM περιέχει μέσα ένα φάκελο με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ. Ο φάκελος αυτός πρέπει να αντιγραφεί και να επικολληθεί μέσα στο σκληρό δίσκο με το όνομα C:/. Προσοχή! Αν η τελική διαδρομή δεν είναι C:/ΑΝΑΛΥΣΗ τότε το πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, ίσως και καθόλου, αφού οι μακροεντολές που υπάρχουν και ο κώδικάς απαιτούν τη συγκεκριμένη διαδρομή του αρχείου. Αφού γίνει η επικόλληση τότε το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς χρήση. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να μπει μέσα στο φάκελο. Εκεί θα βρίσκονται τρία αρχεία. Ένα του MS WORD και δύο του MS EXCEL. Το έγγραφο του MS EXCEL με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ είναι αυτό που ζητείται. Όταν ανοιχτεί τότε θα τρέξει η εφαρμογή. Για περισσότερη ευκολία μπορεί να δημιουργηθεί μια επικόλληση συντόμευσης στην Επιφάνεια Εργασίας του ΑΝΑΛΥΣΗ.xls και να ανοίγει ο χρήστης την εφαρμογή από εκεί. Ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί συντόμευση του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ στο μενού ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Τέλος αν κατά την έναρξη της εφαρμογής εμφανιστεί κάποιο μήνυμα του MS EXCEL το οποίο ενημερώνει ότι το βιβλίο περιέχει μακροεντολές και αυτές είναι απενεργοποιημένες τότε θα πρέπει να αλλάξετε το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών στο μεσαίο ή χαμηλό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί ένα καινούργιο βιβλίο του MS EXCEL και να ανατρέξει ο χρήστης στο μενού Εργαλεία Μακροεντολή Ασφάλεια και να θέσει ένα διαφορετικό επίπεδο ασφαλείας. Στη συνέχεια η εφαρμογή, αφού έχει αναπροσαρμοστεί το επίπεδο ασφαλείας, μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

10 7 Η μόνη επιλογή, ως προς το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών, είναι ότι αν το επίπεδο είναι το μεσαίο τότε η εφαρμογή θα ζητάει ενεργοποίηση των μακροεντολών κάθε φορά που ξεκινάει ενώ αν το επίπεδο είναι το χαμηλό δεν θα ζητάει και θα ξεκινάει αμέσως. Προτείνεται το μεσαίο επίπεδο για λόγους ασφαλείας και σε άλλες εφαρμογές που πιθανόν περιέχουν μακροεντολές ιούς. Απεγκατάσταση: Η απεγκατάσταση του προγράμματος απαιτεί την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Δηλαδή τη διαγραφή του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ και τον όποιων συντομεύσεων έχουν δημιουργηθεί από τον χρήστη.

11 8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν πιο εύκολη κατανόησή του από το χρήστη. Για αυτό το λόγο όλες οι λειτουργίες προσπαθούν να εξηγούνται μέσω καθοδηγητικών μηνυμάτων. Η εφαρμογή ξεκινάει με την εναρκτήρια οθόνη. Η οθόνη αυτή περιέχει στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των εταιριών. Εικόνα 3: Η εναρκτήρια οθόνη της εφαρμογής. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει στο χρήστη τη δημιουργία μια καινούργιας εταιρίας και την καταχώρηση σε αυτήν του ονόματός της αλλά και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Το όνομα μπορεί να περιέχει μέχρι και 31 χαρακτήρες.

12 9 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη διαγραφή μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και όλων των διαχειριστικών ετών τα οποία αυτή περιέχει. ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η φόρμα αυτή επιτρέπει την μετονομασία μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και τον καθορισμό ενός νέου ονόματος. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μέσω αυτής της επιλογής επιτρέπετε στο χρήστη η επιλογή μιας εταιρίας και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Εάν δεν επιλεγεί διαχειριστικό έτος τότε αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια την εταιρία. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η διαχείριση αρχείων ασφαλείας είναι η εφαρμογή αυτή η οποία επιτρέπει στο χρήστη να κρατήσει αντίγραφο των εταιριών που έχει δημιουργήσει και των δεδομένων που έχει καταχωρήσει μέσα σε αυτές. Μπορεί επίσης να εισάγει δεδομένα που έχει αποθηκεύσει από προηγούμενα αντίγραφα ασφαλείας. Τα αρχεία αποθηκεύονται σε δισκέτα και αντλούνται πάλι από αυτή. ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κλείνει την εφαρμογή και επιστρέφει το χρήστη στο περιβάλλον του λειτουργικού. Είναι και ο πιο σωστός τρόπος για το κλείσιμο του προγράμματος. Διαφορετικά η έξοδος μπορεί να γίνει από το κουμπί του κλεισίματος του MS EXCEL το οποίο όμως δεν ενδείκνυται γιατί δεν επαναφέρει τις γραμμές των εργαλείων και των μενού στη φυσιολογική τους κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη φυσιολογική έξοδο εκτελούνται μακροεντολές για επαναφορά ρυθμίσεων που στην αντίθετη περίπτωση δεν γίνεται.

13 10 Μία δεύτερη οθόνη επιλογών είναι αυτή που υπάρχει όταν επιλέγεται μια εταιρία προς επεξεργασία. Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Εικόνα 4: Η οθόνη επιλογών μέσα σε μια εταιρία. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ, ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με τους επιμέρους λογαριασμούς μέσω των οποίων εμφανίζονται τα διάφορα αποτελέσματα. Επιλέγοντας κάποιον από αυτόν μπορεί ο χρήστης να δει τα διάφορα ποσά που έχει καταχωρήσει και να προχωρήσει στην Κάθετη και Οριζόντια Ανάλυσή τους καθώς και στις επιλογές των γραφημάτων και τις εκτύπωσης.

14 11 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΟΥΣ: Ο χρήστης μπορεί να διαγράψει κάποιο διαχειριστικό έτος που έχει δημιουργήσει και τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Όλα αυτά βέβαια αφορούν την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί και καμία άλλη. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΟΥΣ: Μέσω αυτής της επιλογής δημιουργείται ένα καινούργιο διαχειριστικό έτος και επιτρέπεται στο χρήστη να εισάγει τα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για το καινούργιο έτος. Και εδώ το καινούργιο διαχειριστικό έτος έχει να κάνει με την τρέχουσα εταιρία μόνο. ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την αλλαγή του έτους στο οποίο δουλεύει ο χρήστης και την επεξεργασία ενός άλλου το οποίο είχε δημιουργήσει κάποια άλλη στιγμή. Με την επιλογή του νέου έτους και την εμφάνιση της αντίστοιχης φόρμας το ήδη υπάρχον έτος και τα στοιχεία του παύουν να ισχύουν ακόμα και αν ακυρώσετε την φόρμα. Έτσι αν έγινε λάθος η επιλογή του ίδιου (προϋπάρχοντος έτους) είναι αναγκαία. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ: Το στοιχείο αυτό επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα του έτους στο οποίο δουλεύει. Η φόρμα που εμφανίζεται έχει στον κάθε λογαριασμό το ποσό που ήδη υπάρχει. Το μόνο που απομένει είναι η διόρθωση του παλαιού ποσού με το νέο και η καταχώρησή του. Αν η φόρμα ακυρωθεί τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: Ο χρήστης μέσω αυτής της επιλογής μπορεί να ενεργοποιήσει την Οριζόντια Ανάλυση. Καταχωρεί το έτος βάσης και από ένα μέχρι πέντε έτη τα οποία θέλει να εισάγει για οριζόντια ανάλυση. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με όλο το φάσμα των επιλογών για την τρέχουσα εταιρία.

15 12 Η επιλογή απενεργοποιείτε μόλις ο χρήστης εξέλθει από την εταιρία την οποία αναλύει. Μπορεί αν θέλει να αλλάξει τα έτη τα οποία επεξεργάζεται με καινούργια τα οποία εισάγει με την ίδια διαδικασία. Η επιλογή παραμένει ενεργοποιημένη. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή έτους βάσης και τουλάχιστόν ενός έτους προς επεξεργασία. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΑ: Η επιλογή αυτή βγάζει το χρήστη από την τρέχουσα εταιρία και τον επιστρέφει στις βασικές επιλογές των εταιριών. Πριν το κάνει αυτό ζητάει επιβεβαίωση για έξοδο, αφού θα αφαιρέσει τα στοιχεία των αναλύσεων και αν θελήσει ο χρήστης να τα επεξεργαστεί ξανά θα πρέπει να τα επανεισάγει.

16 13 ΦΟΡΜΕΣ Οι φόρμες είναι στοιχεία τα οποία εμφανίζονται όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει κάποια επιλογή. Αυτές είναι είτε βοηθητικές είτε για να μπορέσει ο χρήστης να καταχωρήσει στοιχεία για επεξεργασία. Μία από τις πιο βασικές φόρμες είναι αυτή της καταχώρησης των δεδομένων των λογαριασμών της κάθε εταιρίας ή της διόρθωσής τους. Εικόνα 5: Στη φόρμα εισαγωγής δεδομένων καταχωρούνται τα ποσά για ανάλυση. Σε αυτή τη φόρμα ο χρήστης μπορεί να εναλλαχθεί ανάμεσα στις διάφορες καρτέλες του Ενεργητικού, του Παθητικού, της Κατάστασης Αποτελεσμάτων και της Διάθεσης των Αποτελεσμάτων εισάγοντας δεδομένα.

17 14 Το κουμπί της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ θα αποθηκεύσει τα δεδομένα για λογαριασμό της εταιρίας ενώ το ΑΚΥΡΟ θα προχωρήσει στη διαδικασία χωρίς καταχώρηση. Άλλου είδους φόρμες είναι αυτές της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ και ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. Εικόνα 6: Η φόρμα καταχώρησης στοιχείων σύγκρισης για την Οριζόντια Ανάλυση. Εικόνα 7: Η φόρμα Αλλαγής Ονόματος. Σε αυτές τις φόρμες υπάρχουν πτυσσόμενα κουτιά που περιέχουν επιλογές. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μία από τις επιλογές που περιέχουν ή να τις πληκτρολογήσει αν τις έχει στη μνήμη του. Πάντως σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους θα εμφανιστεί μήνυμα που θα τον ενημερώνει ή θα τον καθοδηγεί για το σωστό.

18 15 Υπάρχουν και άλλες φόρμες που κυμαίνονται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή με κουτιά πτυσσόμενων επιλογών ή με κουτιά στα οποία εισάγεται κείμενο από τον χρήστη. Σε οποιαδήποτε επιλογή για το τι ακριβώς πρέπει να ακολουθηθεί ενημερώνει η ίδια η εφαρμογή ανάλογα με την επιλογή. Ένα πλήθος μηνυμάτων που βάζουν τους κανόνες λειτουργίας ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες ενέργειες που οδηγούν σε αδιέξοδο και ακατανοησία.

19 16 ΣΧΟΛΙΑ Τα σχόλια είναι κελιά τα οποία όταν ο κέρσορας πέσει πάνω τους εμφανίζουν κάποιο μήνυμα για το περιεχόμενό τους. Το αν κάποιο κελί έχει σχόλιο φαίνεται από ένα κόκκινο τριγωνικό σημάδι στην άνω δεξιά γωνία του αναφερόμενου κελιού. Εικόνα 8: Το σημάδι για την ύπαρξη σχολίου. Αν λοιπόν ο κέρσορας δείξει οποιοδήποτε σημείο του κελιού θα εμφανιστεί το μήνυμα που ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κελί. Στην περίπτωση του παραδείγματος τον τύπο του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας. Εικόνα 9: Η εμφάνιση του σχολίου όταν ο κέρσορας το καταδείξει. Κάποια από μηνύματα ενημερώνουν ότι εμπεριέχεται γράφημα στο συγκεκριμένο κελί. Ο κέρσορας παίρνει τη μορφή από ένα χεράκι το οποίο ενημερώνει ότι με ένα απλό κλικ ο χρήστης μεταφέρεται σε περιβάλλον όπου εμφανίζεται το γράφημα του ενδιαφερόμενου λογαριασμού. Εικόνα 10: Η εμφάνιση σχολίου για την ύπαρξη γραφήματος.

20 17 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ Μέσα στην εφαρμογή υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί και κάποια ενημερωτικά στοιχεία τα οποία παρέχουν στο χρήστη πληροφορίες για το ποια είναι τα τρέχοντα καταχωρημένα δεδομένα και την κατάστασή τους. Έτσι όταν ο χρήστης ξεκινάει την εφαρμογή και επιλέγει κάποια εταιρία για να την επεξεργαστεί ή δημιουργεί μια καινούργια, εισέρχεται στην οθόνη με τις επιμέρους επιλογές της. Εκεί στο πάνω μέρος της οθόνης μπορεί να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για το ποια είναι η τρέχουσα εταιρία της οποίας τα δεδομένα αναλύει αλλά και το τρέχον έτος αν είναι καταχωρημένο. Εικόνα 11: Η οθόνη των επιμέρων επιλογών με τους επεξηγηματικούς συμβολισμούς. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το όνομα της εταιρίας είναι ΤΕΛΙΚΗ και το τρέχον έτος που επεξεργάζεται το 2004.

21 18 Αν ο χρήστης αλλάξει έτος αυτόματα θα ενημερωθεί και η συγκεκριμένη ειδοποίηση. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται σε κάθε επιλογή του χρήστη (και στην επιλογή της εκτύπωσης) εκτός από τα γραφήματα. Οπουδήποτε αλλού ο χρήστης μπορεί να τα δει και να ενημερωθεί. Ένα άλλο στοιχείο είναι το σημάδι της ανισότητας που βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία της εταιρίας και φαίνεται με κόκκινο χρώμα. Εικόνα 12: Ο συμβολισμός της ανισότητας του Ισολογισμού. Αυτό εμφανίζεται μόνο σε περίπτωση που το σύνολο του Ενεργητικού είναι διάφορο του Παθητικού. Σημειώνεται βέβαια ότι οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν κανονικά. Απλώς επειδή στον χρήστη μπορεί να είναι απαραίτητη η ισότητα, του παρέχεται η δυνατότητα να το διαπιστώσει και αν θέλει να διορθώσει τυχών λάθη στις καταχωρήσεις του. Κάποιος βέβαια είναι λογικό να θέλει να κάνει ανάλυση μόνο στο Ενεργητικό ή στο Παθητικό για να μην καταχωρεί όλα τα δεδομένα και φυσικά μπορεί να το κάνει.

22 19 Ένα άλλο μήνυμα που εμφανίζεται σχετικά με την ανισότητα του ισολογισμού είναι στα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Μόλις ο χρήστης μπει στη συγκεκριμένη επιλογή και υπάρχει ανισότητα του ισολογισμού εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, παράλληλα με το σύμβολο της ανισότητας, το μήνυμα: Εικόνα 13: Η εμφάνιση του μηνύματος της ανισότητας στην οθόνη των Συγκεντρωτικών Λογαριασμών Ισολογισμού. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ. Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Αυτή η ενημέρωση εμφανίζεται μόνο στην συγκεκριμένη οθόνη αφού είναι και η μοναδική που εμφανίζει τα σύνολα Ενεργητικού και Παθητικού. Όλα τα σύμβολα ανισότητας εξαφανίζονται μόλις ο χρήστης επαναφέρει την ισότητα στις καταστάσεις του ισολογισμού.

23 20 Ένα διαφορετικό σύμβολο που εμφανίζεται στις αναλύσεις είναι αυτό που υπάρχει και στο MS EXCEL της διαίρεσης με το 0. Αυτό εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει κάποιο καταχωρημένο στοιχείο από το χρήστη και εφαρμόζεται η Κάθετη ανάλυση. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν έχει καταχωρηθεί κανένα στοιχείο στα Έξοδα Εγκατάστασης και δεν υπάρχει ούτε καν ανάλυση σε σύνολο Ενεργητικού. Όλες αυτές οι ελλείψεις καταχώρησης φαίνονται με το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0!. Έτσι με αυτή την δυνατότητα που παρέχει το ίδιο το MS EXCEL μπορεί να γνωρίζει ο χρήστης που έχει καταχωρήσει ποσά (σε ποιους λογαριασμούς) και αν θέλει να τα διορθώσει.

24 21 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Ένα βασικό στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει γραφήματα τόσο για την Κάθετη Ανάλυση όσο και για την Οριζόντια. Έτσι οι λογαριασμοί των αναλύσεων εμπεριέχουν γραφήματα και με ένα κλικ μπορεί ο χρήστης να τα παρουσιάσει στην οθόνη του ή στο χαρτί αν επιλέξει να τα εκτυπώσει. Τα γραφήματα είναι δύο ειδών: Το πρώτο είδος έχει να κάνει με την Κάθετη Ανάλυση και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε μπάρες με τελευταία αυτή της ανώτερης ομάδας στην οποία βρίσκονται και που φυσικά αποτελεί το 100%. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Εικόνα 15: Γράφημα Κάθετης Ανάλυσης.

25 22 Το δεύτερο είδος έχει να κάνει με την Οριζόντια Ανάλυση και παρουσιάζει τις αναλύσεις των 5 ετών σε ένα γράφημα γραμμής. Εικόνα 16: Γράφημα Οριζόντιας Ανάλυσης. Στα γραφήματα αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήθηκε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο απλοί χρωματισμοί και για την ευκολία του χρήστη αλλά και για οικονομία στο μελάνι σε περίπτωση εκτύπωσης.

26 23 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Μια άλλη βασική επιλογή που παρέχει η εφαρμογή είναι η δυνατότητα εκτύπωσης. Το μοναδικό πράγμα που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το κουμπί της εκτύπωσης και θα εκτυπωθεί η οθόνη η οποία βλέπει. Δυνατότητα εκτύπωσης υπάρχει σε όλες τις Κάθετες και Οριζόντιες Αναλύσεις καθώς και σε όλα τα γραφήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης στις φόρμες, στις οθόνες επιλογών και στις οθόνες που παρουσιάζουν τα ποσά των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που έχει καταχωρήσει ο χρήστης. Σύμφωνα με τη λογική του να εξυπηρετείται ο χρήστης αλλά και να υπάρχει και οικονομία στα αναλώσιμα που αφορούν τις εκτυπώσεις οι σελίδες δεν εκτυπώνονται σε μαύρο φόντο αλλά σε λευκό με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται καθαρά και διαχωρισμένα τα διάφορα χρηματοοικονομικά στοιχεία. Εικόνα 17: Εκτύπωση δεδομένων.

27 24 ΑΣΦΑΛΕΙΑ Υπάρχουν διάφορα θέματα ασφαλείας στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτά διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η μία κατηγορία έχει να κάνει με την απόκλιση των αλλαγών στα ονόματα των λογαριασμών που παρουσιάζονται από λάθος του χρήστη την οποία μετά δεν θα μπορέσει να αναιρέσει. Αποτρέπεται ακόμα και η αλλαγή στους μαθηματικούς τύπους που εφαρμόζονται και μέσω των οποίων εξάγονται τα αποτελέσματα και οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Τα φύλλα εργασιών λοιπόν είναι κλειδωμένα και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κελιά και τη διαγραφή οποιουδήποτε στοιχείου. Το δεύτερο στοιχείο ασφαλείας έχει να κάνει με την αποτροπή κατάρρευσης των μακροεντολών από κάποια ενέργεια του χρήστη, απολύτως φυσιολογική, η οποία όμως θα δημιουργούσε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για αυτόν. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να επιφέρει απώλεια δεδομένων ή σύγχυση δεδομένων και δυσκολία εύρεσής τους. Για αυτό το λόγο υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος κώδικα μακροεντολών που αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες. Για παράδειγμα αν στη φόρμα δημιουργίας εταιρίας ο χρήστης δεν εισάγει όνομα και πατήσει την επιλογή της δημιουργίας τότε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο θα τον ενημερώνει ότι αν θέλει να δημιουργήσει εταιρία χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιο όνομα. Αν δεν υπήρχε αυτή η ενημέρωση και απαγόρευση στη συνέχεια, αφού τελικά ο χρήστης δεν δημιουργεί εταιρία αν δεν εισάγει όνομα, τότε το MS EXCEL δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει όνομα για ένα καινούργια φύλλο που δημιουργεί και θα ήταν αναγκασμένο να το δημιουργήσει μόνο του με δικό του όνομα. Έτσι ο χρήστης θα βρισκόταν μπροστά σε μια εταιρία καινούργια η οποία δεν θα ξέρει από που προήλθε.

28 25 Το τρίτο στοιχείο ασφαλείας είναι η προστασία των ίδιων των μακροεντολών από διαγραφή ή μεταβολή. Έτσι οι μακροεντολές είναι προστατευμένες με κωδικό για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Το σύστημα που τις προστατεύει είναι αυτό που το MS EXCEL παρέχει. Δεν είναι ασφαλές αφού μπορεί πολύ εύκολα να παραβιαστεί, είναι όμως αρκετό για την προστασία από ένα απλό χρήστη της εφαρμογής.

29 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 26 Στην εφαρμογή υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση ώστε να μπορεί το άτομο που χειρίζεται την εφαρμογή να καταλάβει την αντίδραση του προγράμματος. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα: Βασικό στοιχείο είναι ότι η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα, λόγω της κατασκευής της, να καταχωρεί δεδομένα μεταξύ των ετών 1903 και Αυτό γίνεται γιατί η εφαρμογή κατασκευάσθηκε πάνω σε ένα άλλο πρόγραμμα και έτσι αναγκαστικά υπάρχουν οι περιορισμοί του αρχικού και όχι μόνο. Τα έτη θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αλλά κρίθηκε ότι ήταν περιττό αφού είναι σχεδόν απίθανο κάποιος χρήστης να χρησιμοποιήσει περισσότερα. Ακόμα, σε υπολογιστές με μικρές δυνατότητες θα καθυστερούσε πάρα πολύ η εφαρμογή αφού θα έπρεπε να αναζητήσει περισσότερα δεδομένα. Έτσι αν κάποιος καταχωρήσει κάποιο έτος εκτός των συγκεκριμένων χρονολογιών η διαδικασία θα ακολουθηθεί κανονικά αλλά στο τέλος δεν θα αποθηκευθεί τίποτα από όσα ο χρήστης είχε εισάγει. Σε περίπτωση αναζήτησης του συγκεκριμένου έτους από το χρήστη στη φόρμα της επιλογής έτους αυτό δεν θα εμφανιστεί με αποτέλεσμα την αναρώτησή του για το που βρίσκεται το έτος που δημιούργησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα που να ειδοποιεί το χρήστη για το αποτέλεσμα της ενέργειάς του παρότι υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας για την μη κατάρρευση της εφαρμογής από την εισαγωγή λάθους έτους. Αυτό συμβαίνει γιατί θα απαιτούσε έναν πιο πολύπλοκο κώδικα του οποίου η κατασκευή κρίθηκε μη απαραίτητη (σε σχέση με την αναλογία κόστους εργασίας και χρόνου και αποτελέσματος) από τη στιγμή που σπάνια θα εφαρμοστεί κάποιο έτος πριν το Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε υπολογιστές που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες η εφαρμογή μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί άμεσα στις κινήσεις του χρήστη.

30 27 Η εφαρμογή έχει μέγεθος τουλάχιστον 2,8 ΜΒ και αυτό μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις καταχωρήσεις του χρήστη και το πλήθος των εταιριών που έχει δημιουργήσει. Ένα τέτοιο αρχείο του MS EXCEL κρίνεται πάρα πολύ μεγάλο και σε συνάρτηση με το ότι συνδυάζονται δύο αρχεία μαζί, τα οποία αποτελούν το πρόγραμμα, κάνει την όλη εφαρμογή πολύ βαριά. Έτσι κάποιες φορές μπορεί να καταρρεύσει η εφαρμογή όχι τόσο σαν αποτέλεσμα της ίδιας, αλλά της αδυναμίας ανταποκρίσεως του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά τις δοκιμές που έγιναν σε υπολογιστή χαμηλών δυνατοτήτων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκτέλεση μακροεντολών και στην ανταπόκρισή τους ακόμα και αδυναμία εκτέλεσής τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αδυναμία εξόδου από ένα γράφημα. Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική λύση είναι το κλείσιμο της εφαρμογής από το κουμπί κλεισίματος του MS EXCEL και η επανεκκίνησή της. Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί ότι διορθώνεται, τουλάχιστον προσωρινά, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν είναι της εφαρμογής. Απλώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται το άδειασμα των δεδομένων από τη μνήμη του υπολογιστή που δημιουργεί το πρόβλημα και η επαναφόρτωσή τους με πιο σωστό τρόπο. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι κατασκευασμένο σε ανάλυση οθόνης 1024 x 768. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει σε διαφορετική ανάλυση. Απλώς σε διαφορετική ανάλυση ο χρήστης δεν θα μπορεί να δει σε μια οθόνη όλα τα στοιχεία της και θα πρέπει να μετακινηθεί σε αυτή. Για να γίνει όμως αυτό, επειδή οι μπάρες κύλισης δεν εμφανίζονται, θα πρέπει να γίνει με το πληκτρολόγιο και ίσως δεν είναι εύχρηστο για το χρήστη. Γι αυτό το λόγω και προτείνεται η συγκεκριμένη ανάλυση οθόνης. Για την διόρθωση της οθόνης στην ανάλυση 1024 x 768 χρειάζεται να γίνει δεξί κλικ στην Επιφάνεια Εργασίας Ιδιότητες Ρυθμίσεις και στη συνέχεια καθορισμός της περιοχής οθόνης στην συγκεκριμένη ανάλυση.

31 28 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η Χρηματοοικονομική Ανάλυση ενδιαφέρει πολλές κατηγορίες μεμονωμένων ατόμων και οικονομικών οργανισμών για αυτό το λόγω κρίνεται και πολύ χρήσιμη. Τα αποτελέσματά της μπορούν να δείξουν αν η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής ως και πως διαγράφονται οι προοπτικές της για το μέλλον. Η όλη ανάπτυξη της εφαρμογής τελικά ακολουθεί αυτή τη βασική φιλοσοφία. Μπορεί δηλαδή να κάνει την ανάλυση για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου και μέσω αυτής να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης της οποίας οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις αναλύονται. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση. Το τελικό συμπέρασμα και αποτέλεσμα της όλης εφαρμογής είναι ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να δει την πορεία της εν λόγω εταιρίας μέσα από την ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει προϊστορία πάνω σε θέματα λογιστικών υπολογισμών. Με βάση αυτό δομήθηκε η εφαρμογή με τελικό αποτέλεσμα την άρτια Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καταστούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνο μέσω του υπολογιστή αλλά και εμφανιζόμενα σε χαρτί αλλά και με διαφορετικό είδος εμφανιζόμενα σε διαγράμματα. Τέλος η αποκόμιση περισσότερης γνώσης και πάνω στην Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων αλλά και πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι το μεγαλύτερο όφελος από την όλη προσπάθεια.

32 29 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Κάντζος Κωνσταντίνος, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Interbooks, Νικήτα Α. Νιάρχου, Χρηματοοικονομική Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων, Αθήνα Πειραιάς, Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Νικολάου Ι. Ανδρέας, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Μπένου, John Walkenbach, (Απόδοση Χρυσούλα Απ. Κουτρούμπα) Εγχειρίδιο Προγραμματισμού Excel 2003 με VBA, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας, Δικτυακοί Τόποι:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ. Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : ~ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 1925~

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67

Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67 Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Meridian Order POS Για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Meridian Order POS θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω: Ένα υπολογιστή με λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Το «Σύστημα τήρησης ωραρίου εργαζομένων» προσφέρει αναλυτική και αποτελεσματική εποπτεία της εργασιακής κατάστασης. Αναπτύχθηκε με σκοπό την υποβοήθηση και την απλούστευση

Διαβάστε περισσότερα

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Έκδοση 1.0 b2 τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Το τ@μείο είναι μια εφαρμογή διαχείρισης ταμείου τόσο για τις νέες Σχολικές Επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Γραµµατειών Περιεχόμενα Πίνακας Εικόνων...3 1. Είσοδος στο σύστημα...5 2. Στοιχεία Γραμματείας...9 3. Μεταπτυχιακά Προγράμματα...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης V 1.02

Οδηγίες Χρήσης V 1.02 e-myf εφαρμογή διαχείρισης Συγκεντρωτικής Τιμολογίων σύμφωνο με τον ΚΦΑΣ Οδηγίες Χρήσης V 1.02 Περιεχόμενα Σελίδα Έναρξη εφαρμογής 2 Παραστατικά Εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εξόδων 6 Συγκεντρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού (http://www.eof.gr) μέσω του διαθέσιμου προγράμματος πλοήγησης, του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας θα παραλαμβάνουν το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR. Οταν τελειώσει η φόρτωση του προγράμματος, (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ) βλεπουμε την βασική

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων. Πριν την εγκατάσταση... 3. Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό... 3 2. Εγκατάσταση... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP Για να κλείσουμε μία χρήση στο InnovEra, επιλέγουμε από το κεντρικό μενού των Τμημάτων «Οικονομική Διαχείριση», «Περιοδικές Εργασίες»,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα...4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση προγράμματος 2. Διάβασμα προκήρυξης.7. Γενικές πληροφορίες.. 9. Προσφορά 10. Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15.

Εγκατάσταση προγράμματος 2. Διάβασμα προκήρυξης.7. Γενικές πληροφορίες.. 9. Προσφορά 10. Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Εγκατάσταση προγράμματος 2 Διάβασμα προκήρυξης.7 Γενικές πληροφορίες.. 9 Προσφορά 10 Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15 Εξαρτήματα 16 Συμμετέχοντες 17 Δικαιολογητικά ανά προμηθευτή. 18 Αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com QS-LIS 2011 www.qslis-software.com ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους αποτελεί έργο επιστημονικού και πνευματικού μόχθου και πνευματικήν ιδιοκτησία του Γιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ OPEN TECHNOLOGY SERVICES 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ... 1-1 1.1 Τι απαιτείται για τη δημιουργία Νέας Περιόδου... 1-1 1.2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΑΠΟΓΡΑΦH-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ **ΠΡΟΣΟΧΗ** Προτείνεται να εκτελείται δημιουργία Εφεδρικού Αντιγράφου(Back up) πριν από την παρακάτω εργασία. ΒΗΜΑ 1 ο Κάνουμε εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό Εγχειρίδιο

Βοηθητικό Εγχειρίδιο AGFN EXPERT LITE Χρηµατιστήριο Αθηνών Χρηµατιστήριο Αξιών Κύπρου Βοηθητικό Εγχειρίδιο Version 7.5.0.322 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 1.1. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ AGFN EXPERTLITE... 2 2. ΣΥΝ ΕΣΗ (LOGIN)... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων Σελίδα 1 Πίνακας περιεχομένων 1.Εισαγωγή... 4 1.1 Συμβατότητα Browser... 4 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 4 2 ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών. Σελίδα 1

Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών. Σελίδα 1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών Σελίδα 1 Πίνακας περιεχομένων 1.1 Συμβατότητα Browser... 3 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 3 2 Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών... 4 2.1 Σύνδεση με

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό μετεωρολογικού σταθμού 265ΝΕ. Γρήγορος οδηγός ρύθμισης και χρήσης. Printed 12/06/09

Λογισμικό μετεωρολογικού σταθμού 265ΝΕ. Γρήγορος οδηγός ρύθμισης και χρήσης. Printed 12/06/09 Λογισμικό μετεωρολογικού σταθμού 265ΝΕ Γρήγορος οδηγός ρύθμισης και χρήσης Printed 12/06/09 Γενική περιγραφή Το πρόγραμμα Weather 265NE, σχεδιάστηκε, και εξελίσεται, στην Ελλάδα, αποκλειστικά για τον μετεωρολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Calc Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα βασικά εργαλεία του Calc κατασκευάζει πίνακες δημιουργεί φόρμουλες υπολογισμού κατασκευάζει

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε

Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 22 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εφαρμογή Εκτύπωσης Ταξιθετικών Ετικετών 2000-2005

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εφαρμογή Εκτύπωσης Ταξιθετικών Ετικετών 2000-2005 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών Εφαρμογή Εκτύπωσης Ταξιθετικών Ετικετών 2000-2005 Σύντομο εγχειρίδιο χρήσης και λειτουργιών Εισαγωγή Το παρόν κείμενο στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Secure With Cromar Web Version 1.0

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Secure With Cromar Web Version 1.0 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Secure With Cromar Web Version 1.0 Πρόσβαση http://www.cromar.gr/securewithcromar/main.html Εκπαιδευτικά Video: http://www.cromar.gr/pages.php?p_id=145 Εισαγωγή... 3 Διαθεσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ TEXNIKOY. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 251 Α ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410 555777, ΦΑΞ: 2410 287392 Email: info@dgnet.gr Web: www.dgnet.

Ο ΗΓΙΕΣ TEXNIKOY. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 251 Α ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410 555777, ΦΑΞ: 2410 287392 Email: info@dgnet.gr Web: www.dgnet. Ο ΗΓΙΕΣ TEXNIKOY ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 251 Α ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410 555777, ΦΑΞ: 2410 287392 Email: info@dgnet.gr Web: www.dgnet.gr 1 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ RESET Η διαδικασία RESET περιγράφεται στον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης λειτουργιών σάρωσης XE3024EL0-2 Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες για: Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail στη σελίδα 1 Εγκατάσταση της λειτουργίας Σάρωση σε θυρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Έκδοση 2 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 1 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Οθόνη Επιχείρησης... 4 2 Τα έγγραφά

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. Μελέτη Περιβάλλοντος Α & Β Δημοτικού

Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. Μελέτη Περιβάλλοντος Α & Β Δημοτικού Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού Μελέτη Περιβάλλοντος Α & Β Δημοτικού Μελέτη Περιβάλλοντος Α & Β Δημοτικού Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μελέτη Περιβάλλοντος...2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ...3

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΡ. ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Σ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 Διαχείριση Αρχείων 06/11/2014 09:00-13:00 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ

ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.3 εκέµβριος 2012 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή.. σελ. 3 2. Σύνδεση για πρώτη φορά µε την εφαρµογή 4 3. Είσοδος στην εφαρµογή 9 4. Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Σελίδα εισόδου... 4 3. Αρχική καρτέλα... 6 4. Στοιχεία Συμβούλου... 7 5. Στοιχεία λογαριασμού... 8 6. Αιτήματα Παρόχων...

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάδειξη και Ενεργοποίηση του Ρόλου των Κέντρων Υγείας στις Τοπικές Κοινωνίες»

«Ανάδειξη και Ενεργοποίηση του Ρόλου των Κέντρων Υγείας στις Τοπικές Κοινωνίες» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ «Ανάδειξη και Ενεργοποίηση του Ρόλου των Κέντρων Υγείας στις Τοπικές Κοινωνίες» (MIS: 439851) Σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού για εμβολιασμό στα Κέντρα Υγείας. Εγχειρίδιο χρήστη Έκδοση 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Survey 123 User Manual

Survey 123 User Manual Survey 123 User Manual 1. Γενικά για το πρόγραμμα 2. Έναρξη προγράμματος 3. Ορισμός χρηστών εφαρμογής 4. Επιλογή - Άνοιγμα έρευνας 5. Δημιουργία νέας έρευνας 6. Δημιουργία έρευνας με βάση το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος.

Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος. Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος. 2) Η διαδικασία της απογραφής θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σε χρόνο που

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Αν στέλνουμε email συχνά σε κάποιους, τότε για να μην πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις τους κάθε φορά, τις αποθηκεύουμε στο Βιβλίο Διευθύνσεων. Έτσι όταν θα θέλουμε να τους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR Τηλέφωνο: 2810-211111 Διαδικασία εισόδου στο opensms Η πρόσβαση στην πλατφόρμα του opensms πραγματοποιείται με την εισαγωγή του Ονόματος χρήστη και του

Διαβάστε περισσότερα

Ισολογισµοί επιχειρήσεων ένδυσης 2005-2009

Ισολογισµοί επιχειρήσεων ένδυσης 2005-2009 ΣΕΠΕΕ Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίµου Ενδύµατος Ελλάδος Ισολογισµοί επιχειρήσεων ένδυσης 2005-2009 Προγραµµατισµός εφαρµογής: Χρήστος Στεφανίδης email επικοινωνίας: chstefanides@yahoo.gr Σύντοµες

Διαβάστε περισσότερα

e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης

e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης e - Γραμματεία Εγχειρίδιο Εγκατάστασης & Χρήσης Περιεχόμενα 1. Εγκατάσταση προγράμματος σελ. 3 2. Αρχικές Ρυθμίσεις σελ. 5 Ενημέρωση Παραμέτρων - στοιχείων εταιρίας. Ενημέρωση Βοηθητικών αρχείων Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

CX-185 II. Αριθμομηχανή με εκτυπωτή. Εγχειρίδιο Οδηγιών

CX-185 II. Αριθμομηχανή με εκτυπωτή. Εγχειρίδιο Οδηγιών CX-185 II Αριθμομηχανή με εκτυπωτή Εγχειρίδιο Οδηγιών 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΩΝ έως Αριθμητικό Πλήκτρο Χρησιμοποιείται για την εισαγωγή αριθμού στην αριθμομηχανή. Πλήκτρο Υποδιαστολής Χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας

Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας Grand Μεσίτες Ασφαλίσεων Α.Ε. Σας καλοσωρίζουμε στο σύστημα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και Αποστολής Αιτήσεων (συντομ. ΗΤΑΑ) της

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ "KOSTOLOGOS " Σταυριανίδης Κωνσταντίνος Μηχανικός Παραγωγής & ιοίκησης. Εισαγωγή

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ KOSTOLOGOS  Σταυριανίδης Κωνσταντίνος Μηχανικός Παραγωγής & ιοίκησης. Εισαγωγή Εισαγωγή Η προσέγγιση του κοστολογικού προβλήµατος µίας µεταποιητικής επιχείρησης από το Λογισµικό «Κοστολόγος» στηρίζεται στην παρακάτω ανάλυση ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΣΤΟΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Μελίσσια, 23 Φεβρουαρίου 2010 Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Περιεχόμενα Φακέλου Ο φάκελος που παραλάβατε περιέχει 1 CD και τις οδηγίες που διαβάζετε. Αντίγραφα Ασφαλείας Λόγω των μετασχηματισμών που θα

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε τις Νέες Δυνατότητες της Έκδοσης 5.70 του Academia Financials Γενική Λογιστική. Μελίσσια, 22 Μαρτίου 2012

Δείτε τις Νέες Δυνατότητες της Έκδοσης 5.70 του Academia Financials Γενική Λογιστική. Μελίσσια, 22 Μαρτίου 2012 Δείτε τις Νέες Δυνατότητες της Έκδοσης 5.70 του Academia Financials Γενική Λογιστική Μελίσσια, 22 Μαρτίου 2012 Προκειμένου να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας με την έκδοση 5.70 της εφαρμογής Academia Financials

Διαβάστε περισσότερα

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Meridian είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite Το PowerSuite είναι η ολοκληρωμένη λύση απόδοσης για τον υπολογιστή σας. Ενσωματώνοντας το RegistryBooster, το DriverScanner και το SpeedUpMyPC σε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας σάρωσης, το PowerSuite

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΑΛ Α Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Κομμωτηρίου - Κέντρου Αισθητικής

Διαχείριση Κομμωτηρίου - Κέντρου Αισθητικής 2014 Διαχείριση Κομμωτηρίου - Κέντρου Αισθητικής Hair & Beauty Salon Management Εγχειρίδιο Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ: 2810235901 www.nikos.michalo.gr Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΑΛ Α Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης 4.0.4.9.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ WIND - ΕΥΑΘ

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P.

Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P. Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P. Οι τροποποιήσεις που έγιναν στα προγράμματά μας ισχύουν μόνο για τα serial numbers εσωτερικού και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες

Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω, Συνθετικές

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Impress Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Impress για δημιουργία παρουσιάσεων εμπλουτίζει τις παρουσιάσεις με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να ; Πώς να γράψω ένα μήνυμα;

Πώς να ; Πώς να γράψω ένα μήνυμα; Πώς να ; Επειδή πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το forum έγινε αυτό ο οδηγός για αρχαρίους. Πώς να γράψω ένα μήνυμα; Μπαίνουμε στο forum σαν χρήστες και όχι σαν απλοί

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές

Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές Το πακέτο ΕXCEL: Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές Eπιμέλεια των σημειώσεων και διδασκαλία: Ευαγγελία Χαλιώτη* Θέματα ανάλυσης: - Συναρτήσεις / Γραφικές απεικονίσεις - Πράξεις πινάκων - Συστήματα εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα