ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Transcript

1 1 Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ 2004

2 I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΙΙ Γενικές Πληροφορίες... 1 Εγκατάσταση Απεγκατάσταση της Εφαρμογής... 6 Λειτουργία... 8 Φόρμες Σχόλια Επεξηγηματικοί Συμβολισμοί Γραφήματα Εκτυπώσεις Ασφάλεια Γενικές Παρατηρήσεις Σημειώσεις Επίλογος ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 29

3 II ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιριών. Οι αναλύσεις αυτές μπορούν να παράσχουν στην εταιρία την ίδια, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο εκτός αυτής, τα στοιχεία εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαπιστώσει την πορεία της. Η εργασία αυτή αποτελείτε από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το εγχειρίδιο το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος για να μπορέσει να ασχοληθεί αλλά και να χειριστεί με επιτυχία το λογισμικό. Αυτά ξεκινούν με την εγκατάστασή του, έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του και τις επιλογές που παρέχονται στο χρήστη για το πως αυτός μπορεί να βρει και να χειριστεί τις πληροφορίες που παρέχει το λογισμικό και τέλος με σημειώσεις και γενικές παρατηρήσεις που πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το ίδιο το λογισμικό το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, αφού για την υλοποίησή του απαιτήθηκε ο περισσότερος χρόνος, αλλά και επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει όλο το γραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο εργάζεται ο χρήστης και αντλεί τις πληροφορίες που θέλει, αλλά και το σύνολο των αρχείων που συνεργάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει η εφαρμογή. Τα δύο αυτά μέρη είναι αναπόσπαστα κομμάτια το ένα από το άλλο αφού κανένα από τα δύο δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία του άλλου και αποτελούν το σύνολο της εργασίας.

4 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η όλη εφαρμογή βασίστηκε πάνω σε ένα σύστημα που ήδη υπήρχε και αυτό είναι το MS EXCEL. Το MS EXCEL έχει πολλές εφαρμογές πάνω στη λογιστική γι αυτό και τα αρχεία του αναφέρονται ως υπολογιστικά φύλλα. Αυτά από μόνα τους όμως δεν ήταν αρκετά για την δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής. Χρειάστηκε και μια γλώσσα προγραμματισμού. Το MS EXCEL έχει ενσωματωμένη μια γλώσσα προγραμματισμού την Visual Basic for Applications (VBA). Είναι μια σχεδιαστική γλώσσα προγραμματισμού η οποία δέχεται κώδικα. Δηλαδή μπορεί ο προγραμματιστής να σχεδιάσει φόρμες με εργαλεία που παρέχει η ίδια η VBA και μετά σε κάθε ένα από αυτά που θέλει να εκχωρήσει κάποιο κώδικα. Το σύνολο του κώδικα που εκχωρείται σε κάθε μία επιλογή αποτελεί και μια μακροεντολή με δικό της όνομα για να μπορεί να ξεχωρίζεται και να ενεργοποιείται κάθε φορά που επιλέγεται το στοιχείο που την εμπεριέχει είτε αυτό είναι κάποιο κουμπί σε μία φόρμα ή κάποια άλλη εφαρμογή. Εικόνα 1: Το παράθυρο δημιουργίας φόρμας της VBA.

5 2 Στην παραπάνω φόρμα φαίνεται το περιβάλλον της VBA και το σχεδιαστικό περιβάλλον στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιλογές των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο συγκεκριμένο παράθυρο φαίνεται η φόρμα της επιλογής εταιρίας. Πίσω από την φόρμα έχει εφαρμοστή κώδικας του οποίου ένα μέρος φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Εικόνα 2: Το παράθυρο δημιουργίας κώδικα της VBA. Το κομμάτι που φαίνεται περιέχει δύο μακροεντολές. Η μία έχει να κάνει με το τι γίνεται όταν ενεργοποιείται η φόρμα και η δεύτερη με το τι θα πραγματοποιηθεί όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί ΕΠΙΛΟΓΗ. Με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί και το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής.

6 3 Η λογική που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία της είναι ότι θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια. Δηλαδή να μπορεί να παρέχει στο χρήστη όλες εκείνες τις κλασσικές επιλογές που έχει ένα λογιστικό πρόγραμμα (όπως δημιουργία εταιριών και πολλαπλών ετών επεξεργασίας καθώς και διόρθωση αυτών κ.α.) και μην αφήνει τα περιθώρια σε αυτόν που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα να κάνει επιλογές που μετά θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο αφού δεν θα ήξερε πως να επαναφέρει τις επιλογές στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ένα άλλο θέμα που έπρεπε να λυθεί είναι το πόσες εταιρίες θα μπορεί να δημιουργεί ο χρήστης και πόσα έτη προς επεξεργασία μέσα σε αυτές. Λόγω και της δομής της εφαρμογής που ακολουθήθηκε οι εταιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν είναι θεωρητικά άπειρες. Ο μόνος περιορισμός είναι η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Για να μπορέσει όμως κάποιος να γεμίσει και τον πιο μικρό δίσκο με δημιουργημένες εταιρίες θα πρέπει να καταφέρει να φτάσει τον αριθμό τους σε μερικές χιλιάδες. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο πολλές εταιρίες υπάρχουν τόσο πιο πολύ καθυστερεί η εφαρμογή να ανταποκριθεί λόγω όγκου δεδομένων. Όσο αναφορά τα έτη υπάρχει κάποιος περιορισμός. Αυτός έχει να κάνει με το ότι ο χρήστης μπορεί να καταχωρεί έτη μεταξύ 1903 και Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να κάνει δύο ειδών αναλύσεις. Η μία είναι η Κάθετη Ανάλυση και η άλλη είναι η Οριζόντια Ανάλύση. Κάθετη Ανάλυση είναι το τι ποσοστό κατέχει κάθε στοιχείο που αναλύεται σε σχέση με την ομάδα στην οποία ανήκει και στο σύνολο του Ενεργητικού ή του Παθητικού. Η ανάλυση παρουσιάζει τα στοιχεία με μορφή ποσοστού και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία αυτού. Οριζόντια Ανάλυση είναι το πόσο μεταβλήθηκε ένας λογαριασμός μέσα στη διάρκεια κάποιων ετών. Αυτή η ανάλυση απαιτεί τον καθαρισμό ενός Έτους Βάσης βάση του οποίου ενεργούνται οι αναλύσεις. Αυτό παραμένει σταθερό και στα επόμενα εφαρμόζεται ο τύπος: (Αρχικό Έτος / Έτος Βάσης) x 100 Μέσω αυτού του τύπου βγαίνει ένας αριθμοδείκτης ο οποίος δείχνει την τάση μεταβολής του συγκεκριμένου ποσού.

7 4 Επίσης υπάρχουν και άλλοι αριθμοδείκτες που δείχνουν την κατάσταση της εταιρίας που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Αυτοί κατά κατηγορίες είναι οι ακόλουθοι: ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΚΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ή ΜΙΚΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ή ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΨΗΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΠΑΓΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Μέσω αυτών των αριθμοδεικτών μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση της εταιρίας την οποία αναλύει και να εφαρμόσει σε αυτός Οριζόντια Ανάλυση.

8 5 Τέλος παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης των αναλύσεων και των αριθμοδεικτών καθώς και η γραφική απεικόνισή τους σε διαγράμματα στηλών και γραμμών ανάλογα με την περίσταση.

9 6 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι πολύ απλή και απαιτεί τις στοιχειώδεις γνώσεις ενός χρήστη του λειτουργικού συστήματος. Το CD ROM περιέχει μέσα ένα φάκελο με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ. Ο φάκελος αυτός πρέπει να αντιγραφεί και να επικολληθεί μέσα στο σκληρό δίσκο με το όνομα C:/. Προσοχή! Αν η τελική διαδρομή δεν είναι C:/ΑΝΑΛΥΣΗ τότε το πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, ίσως και καθόλου, αφού οι μακροεντολές που υπάρχουν και ο κώδικάς απαιτούν τη συγκεκριμένη διαδρομή του αρχείου. Αφού γίνει η επικόλληση τότε το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς χρήση. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να μπει μέσα στο φάκελο. Εκεί θα βρίσκονται τρία αρχεία. Ένα του MS WORD και δύο του MS EXCEL. Το έγγραφο του MS EXCEL με το όνομα ΑΝΑΛΥΣΗ είναι αυτό που ζητείται. Όταν ανοιχτεί τότε θα τρέξει η εφαρμογή. Για περισσότερη ευκολία μπορεί να δημιουργηθεί μια επικόλληση συντόμευσης στην Επιφάνεια Εργασίας του ΑΝΑΛΥΣΗ.xls και να ανοίγει ο χρήστης την εφαρμογή από εκεί. Ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί συντόμευση του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ στο μενού ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Τέλος αν κατά την έναρξη της εφαρμογής εμφανιστεί κάποιο μήνυμα του MS EXCEL το οποίο ενημερώνει ότι το βιβλίο περιέχει μακροεντολές και αυτές είναι απενεργοποιημένες τότε θα πρέπει να αλλάξετε το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών στο μεσαίο ή χαμηλό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί ένα καινούργιο βιβλίο του MS EXCEL και να ανατρέξει ο χρήστης στο μενού Εργαλεία Μακροεντολή Ασφάλεια και να θέσει ένα διαφορετικό επίπεδο ασφαλείας. Στη συνέχεια η εφαρμογή, αφού έχει αναπροσαρμοστεί το επίπεδο ασφαλείας, μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

10 7 Η μόνη επιλογή, ως προς το επίπεδο ασφαλείας των μακροεντολών, είναι ότι αν το επίπεδο είναι το μεσαίο τότε η εφαρμογή θα ζητάει ενεργοποίηση των μακροεντολών κάθε φορά που ξεκινάει ενώ αν το επίπεδο είναι το χαμηλό δεν θα ζητάει και θα ξεκινάει αμέσως. Προτείνεται το μεσαίο επίπεδο για λόγους ασφαλείας και σε άλλες εφαρμογές που πιθανόν περιέχουν μακροεντολές ιούς. Απεγκατάσταση: Η απεγκατάσταση του προγράμματος απαιτεί την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Δηλαδή τη διαγραφή του φακέλου ΑΝΑΛΥΣΗ και τον όποιων συντομεύσεων έχουν δημιουργηθεί από τον χρήστη.

11 8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν πιο εύκολη κατανόησή του από το χρήστη. Για αυτό το λόγο όλες οι λειτουργίες προσπαθούν να εξηγούνται μέσω καθοδηγητικών μηνυμάτων. Η εφαρμογή ξεκινάει με την εναρκτήρια οθόνη. Η οθόνη αυτή περιέχει στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των εταιριών. Εικόνα 3: Η εναρκτήρια οθόνη της εφαρμογής. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει στο χρήστη τη δημιουργία μια καινούργιας εταιρίας και την καταχώρηση σε αυτήν του ονόματός της αλλά και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Το όνομα μπορεί να περιέχει μέχρι και 31 χαρακτήρες.

12 9 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη διαγραφή μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και όλων των διαχειριστικών ετών τα οποία αυτή περιέχει. ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Η φόρμα αυτή επιτρέπει την μετονομασία μιας ήδη δημιουργημένης εταιρίας και τον καθορισμό ενός νέου ονόματος. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μέσω αυτής της επιλογής επιτρέπετε στο χρήστη η επιλογή μιας εταιρίας και προαιρετικά ενός διαχειριστικού έτους. Εάν δεν επιλεγεί διαχειριστικό έτος τότε αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια την εταιρία. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η διαχείριση αρχείων ασφαλείας είναι η εφαρμογή αυτή η οποία επιτρέπει στο χρήστη να κρατήσει αντίγραφο των εταιριών που έχει δημιουργήσει και των δεδομένων που έχει καταχωρήσει μέσα σε αυτές. Μπορεί επίσης να εισάγει δεδομένα που έχει αποθηκεύσει από προηγούμενα αντίγραφα ασφαλείας. Τα αρχεία αποθηκεύονται σε δισκέτα και αντλούνται πάλι από αυτή. ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κλείνει την εφαρμογή και επιστρέφει το χρήστη στο περιβάλλον του λειτουργικού. Είναι και ο πιο σωστός τρόπος για το κλείσιμο του προγράμματος. Διαφορετικά η έξοδος μπορεί να γίνει από το κουμπί του κλεισίματος του MS EXCEL το οποίο όμως δεν ενδείκνυται γιατί δεν επαναφέρει τις γραμμές των εργαλείων και των μενού στη φυσιολογική τους κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη φυσιολογική έξοδο εκτελούνται μακροεντολές για επαναφορά ρυθμίσεων που στην αντίθετη περίπτωση δεν γίνεται.

13 10 Μία δεύτερη οθόνη επιλογών είναι αυτή που υπάρχει όταν επιλέγεται μια εταιρία προς επεξεργασία. Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Εικόνα 4: Η οθόνη επιλογών μέσα σε μια εταιρία. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ, ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Οι επιλογές αυτές έχουν να κάνουν με τους επιμέρους λογαριασμούς μέσω των οποίων εμφανίζονται τα διάφορα αποτελέσματα. Επιλέγοντας κάποιον από αυτόν μπορεί ο χρήστης να δει τα διάφορα ποσά που έχει καταχωρήσει και να προχωρήσει στην Κάθετη και Οριζόντια Ανάλυσή τους καθώς και στις επιλογές των γραφημάτων και τις εκτύπωσης.

14 11 ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΤΟΥΣ: Ο χρήστης μπορεί να διαγράψει κάποιο διαχειριστικό έτος που έχει δημιουργήσει και τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Όλα αυτά βέβαια αφορούν την τρέχουσα εταιρία που χρησιμοποιεί και καμία άλλη. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΟΥΣ: Μέσω αυτής της επιλογής δημιουργείται ένα καινούργιο διαχειριστικό έτος και επιτρέπεται στο χρήστη να εισάγει τα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για το καινούργιο έτος. Και εδώ το καινούργιο διαχειριστικό έτος έχει να κάνει με την τρέχουσα εταιρία μόνο. ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την αλλαγή του έτους στο οποίο δουλεύει ο χρήστης και την επεξεργασία ενός άλλου το οποίο είχε δημιουργήσει κάποια άλλη στιγμή. Με την επιλογή του νέου έτους και την εμφάνιση της αντίστοιχης φόρμας το ήδη υπάρχον έτος και τα στοιχεία του παύουν να ισχύουν ακόμα και αν ακυρώσετε την φόρμα. Έτσι αν έγινε λάθος η επιλογή του ίδιου (προϋπάρχοντος έτους) είναι αναγκαία. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ: Το στοιχείο αυτό επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα του έτους στο οποίο δουλεύει. Η φόρμα που εμφανίζεται έχει στον κάθε λογαριασμό το ποσό που ήδη υπάρχει. Το μόνο που απομένει είναι η διόρθωση του παλαιού ποσού με το νέο και η καταχώρησή του. Αν η φόρμα ακυρωθεί τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: Ο χρήστης μέσω αυτής της επιλογής μπορεί να ενεργοποιήσει την Οριζόντια Ανάλυση. Καταχωρεί το έτος βάσης και από ένα μέχρι πέντε έτη τα οποία θέλει να εισάγει για οριζόντια ανάλυση. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με όλο το φάσμα των επιλογών για την τρέχουσα εταιρία.

15 12 Η επιλογή απενεργοποιείτε μόλις ο χρήστης εξέλθει από την εταιρία την οποία αναλύει. Μπορεί αν θέλει να αλλάξει τα έτη τα οποία επεξεργάζεται με καινούργια τα οποία εισάγει με την ίδια διαδικασία. Η επιλογή παραμένει ενεργοποιημένη. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή έτους βάσης και τουλάχιστόν ενός έτους προς επεξεργασία. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΑ: Η επιλογή αυτή βγάζει το χρήστη από την τρέχουσα εταιρία και τον επιστρέφει στις βασικές επιλογές των εταιριών. Πριν το κάνει αυτό ζητάει επιβεβαίωση για έξοδο, αφού θα αφαιρέσει τα στοιχεία των αναλύσεων και αν θελήσει ο χρήστης να τα επεξεργαστεί ξανά θα πρέπει να τα επανεισάγει.

16 13 ΦΟΡΜΕΣ Οι φόρμες είναι στοιχεία τα οποία εμφανίζονται όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει κάποια επιλογή. Αυτές είναι είτε βοηθητικές είτε για να μπορέσει ο χρήστης να καταχωρήσει στοιχεία για επεξεργασία. Μία από τις πιο βασικές φόρμες είναι αυτή της καταχώρησης των δεδομένων των λογαριασμών της κάθε εταιρίας ή της διόρθωσής τους. Εικόνα 5: Στη φόρμα εισαγωγής δεδομένων καταχωρούνται τα ποσά για ανάλυση. Σε αυτή τη φόρμα ο χρήστης μπορεί να εναλλαχθεί ανάμεσα στις διάφορες καρτέλες του Ενεργητικού, του Παθητικού, της Κατάστασης Αποτελεσμάτων και της Διάθεσης των Αποτελεσμάτων εισάγοντας δεδομένα.

17 14 Το κουμπί της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ θα αποθηκεύσει τα δεδομένα για λογαριασμό της εταιρίας ενώ το ΑΚΥΡΟ θα προχωρήσει στη διαδικασία χωρίς καταχώρηση. Άλλου είδους φόρμες είναι αυτές της ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ και ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. Εικόνα 6: Η φόρμα καταχώρησης στοιχείων σύγκρισης για την Οριζόντια Ανάλυση. Εικόνα 7: Η φόρμα Αλλαγής Ονόματος. Σε αυτές τις φόρμες υπάρχουν πτυσσόμενα κουτιά που περιέχουν επιλογές. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μία από τις επιλογές που περιέχουν ή να τις πληκτρολογήσει αν τις έχει στη μνήμη του. Πάντως σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους θα εμφανιστεί μήνυμα που θα τον ενημερώνει ή θα τον καθοδηγεί για το σωστό.

18 15 Υπάρχουν και άλλες φόρμες που κυμαίνονται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή με κουτιά πτυσσόμενων επιλογών ή με κουτιά στα οποία εισάγεται κείμενο από τον χρήστη. Σε οποιαδήποτε επιλογή για το τι ακριβώς πρέπει να ακολουθηθεί ενημερώνει η ίδια η εφαρμογή ανάλογα με την επιλογή. Ένα πλήθος μηνυμάτων που βάζουν τους κανόνες λειτουργίας ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες ενέργειες που οδηγούν σε αδιέξοδο και ακατανοησία.

19 16 ΣΧΟΛΙΑ Τα σχόλια είναι κελιά τα οποία όταν ο κέρσορας πέσει πάνω τους εμφανίζουν κάποιο μήνυμα για το περιεχόμενό τους. Το αν κάποιο κελί έχει σχόλιο φαίνεται από ένα κόκκινο τριγωνικό σημάδι στην άνω δεξιά γωνία του αναφερόμενου κελιού. Εικόνα 8: Το σημάδι για την ύπαρξη σχολίου. Αν λοιπόν ο κέρσορας δείξει οποιοδήποτε σημείο του κελιού θα εμφανιστεί το μήνυμα που ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κελί. Στην περίπτωση του παραδείγματος τον τύπο του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας. Εικόνα 9: Η εμφάνιση του σχολίου όταν ο κέρσορας το καταδείξει. Κάποια από μηνύματα ενημερώνουν ότι εμπεριέχεται γράφημα στο συγκεκριμένο κελί. Ο κέρσορας παίρνει τη μορφή από ένα χεράκι το οποίο ενημερώνει ότι με ένα απλό κλικ ο χρήστης μεταφέρεται σε περιβάλλον όπου εμφανίζεται το γράφημα του ενδιαφερόμενου λογαριασμού. Εικόνα 10: Η εμφάνιση σχολίου για την ύπαρξη γραφήματος.

20 17 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ Μέσα στην εφαρμογή υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί και κάποια ενημερωτικά στοιχεία τα οποία παρέχουν στο χρήστη πληροφορίες για το ποια είναι τα τρέχοντα καταχωρημένα δεδομένα και την κατάστασή τους. Έτσι όταν ο χρήστης ξεκινάει την εφαρμογή και επιλέγει κάποια εταιρία για να την επεξεργαστεί ή δημιουργεί μια καινούργια, εισέρχεται στην οθόνη με τις επιμέρους επιλογές της. Εκεί στο πάνω μέρος της οθόνης μπορεί να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για το ποια είναι η τρέχουσα εταιρία της οποίας τα δεδομένα αναλύει αλλά και το τρέχον έτος αν είναι καταχωρημένο. Εικόνα 11: Η οθόνη των επιμέρων επιλογών με τους επεξηγηματικούς συμβολισμούς. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το όνομα της εταιρίας είναι ΤΕΛΙΚΗ και το τρέχον έτος που επεξεργάζεται το 2004.

21 18 Αν ο χρήστης αλλάξει έτος αυτόματα θα ενημερωθεί και η συγκεκριμένη ειδοποίηση. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται σε κάθε επιλογή του χρήστη (και στην επιλογή της εκτύπωσης) εκτός από τα γραφήματα. Οπουδήποτε αλλού ο χρήστης μπορεί να τα δει και να ενημερωθεί. Ένα άλλο στοιχείο είναι το σημάδι της ανισότητας που βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία της εταιρίας και φαίνεται με κόκκινο χρώμα. Εικόνα 12: Ο συμβολισμός της ανισότητας του Ισολογισμού. Αυτό εμφανίζεται μόνο σε περίπτωση που το σύνολο του Ενεργητικού είναι διάφορο του Παθητικού. Σημειώνεται βέβαια ότι οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν κανονικά. Απλώς επειδή στον χρήστη μπορεί να είναι απαραίτητη η ισότητα, του παρέχεται η δυνατότητα να το διαπιστώσει και αν θέλει να διορθώσει τυχών λάθη στις καταχωρήσεις του. Κάποιος βέβαια είναι λογικό να θέλει να κάνει ανάλυση μόνο στο Ενεργητικό ή στο Παθητικό για να μην καταχωρεί όλα τα δεδομένα και φυσικά μπορεί να το κάνει.

22 19 Ένα άλλο μήνυμα που εμφανίζεται σχετικά με την ανισότητα του ισολογισμού είναι στα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Μόλις ο χρήστης μπει στη συγκεκριμένη επιλογή και υπάρχει ανισότητα του ισολογισμού εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, παράλληλα με το σύμβολο της ανισότητας, το μήνυμα: Εικόνα 13: Η εμφάνιση του μηνύματος της ανισότητας στην οθόνη των Συγκεντρωτικών Λογαριασμών Ισολογισμού. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ. Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Αυτή η ενημέρωση εμφανίζεται μόνο στην συγκεκριμένη οθόνη αφού είναι και η μοναδική που εμφανίζει τα σύνολα Ενεργητικού και Παθητικού. Όλα τα σύμβολα ανισότητας εξαφανίζονται μόλις ο χρήστης επαναφέρει την ισότητα στις καταστάσεις του ισολογισμού.

23 20 Ένα διαφορετικό σύμβολο που εμφανίζεται στις αναλύσεις είναι αυτό που υπάρχει και στο MS EXCEL της διαίρεσης με το 0. Αυτό εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει κάποιο καταχωρημένο στοιχείο από το χρήστη και εφαρμόζεται η Κάθετη ανάλυση. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν έχει καταχωρηθεί κανένα στοιχείο στα Έξοδα Εγκατάστασης και δεν υπάρχει ούτε καν ανάλυση σε σύνολο Ενεργητικού. Όλες αυτές οι ελλείψεις καταχώρησης φαίνονται με το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0!. Έτσι με αυτή την δυνατότητα που παρέχει το ίδιο το MS EXCEL μπορεί να γνωρίζει ο χρήστης που έχει καταχωρήσει ποσά (σε ποιους λογαριασμούς) και αν θέλει να τα διορθώσει.

24 21 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Ένα βασικό στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει γραφήματα τόσο για την Κάθετη Ανάλυση όσο και για την Οριζόντια. Έτσι οι λογαριασμοί των αναλύσεων εμπεριέχουν γραφήματα και με ένα κλικ μπορεί ο χρήστης να τα παρουσιάσει στην οθόνη του ή στο χαρτί αν επιλέξει να τα εκτυπώσει. Τα γραφήματα είναι δύο ειδών: Το πρώτο είδος έχει να κάνει με την Κάθετη Ανάλυση και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε μπάρες με τελευταία αυτή της ανώτερης ομάδας στην οποία βρίσκονται και που φυσικά αποτελεί το 100%. Εικόνα 14: Το σύμβολο #ΔΙΑΙΡ/0! (Διαίρεσης με το 0). Εικόνα 15: Γράφημα Κάθετης Ανάλυσης.

25 22 Το δεύτερο είδος έχει να κάνει με την Οριζόντια Ανάλυση και παρουσιάζει τις αναλύσεις των 5 ετών σε ένα γράφημα γραμμής. Εικόνα 16: Γράφημα Οριζόντιας Ανάλυσης. Στα γραφήματα αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήθηκε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο απλοί χρωματισμοί και για την ευκολία του χρήστη αλλά και για οικονομία στο μελάνι σε περίπτωση εκτύπωσης.

26 23 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Μια άλλη βασική επιλογή που παρέχει η εφαρμογή είναι η δυνατότητα εκτύπωσης. Το μοναδικό πράγμα που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το κουμπί της εκτύπωσης και θα εκτυπωθεί η οθόνη η οποία βλέπει. Δυνατότητα εκτύπωσης υπάρχει σε όλες τις Κάθετες και Οριζόντιες Αναλύσεις καθώς και σε όλα τα γραφήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης στις φόρμες, στις οθόνες επιλογών και στις οθόνες που παρουσιάζουν τα ποσά των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που έχει καταχωρήσει ο χρήστης. Σύμφωνα με τη λογική του να εξυπηρετείται ο χρήστης αλλά και να υπάρχει και οικονομία στα αναλώσιμα που αφορούν τις εκτυπώσεις οι σελίδες δεν εκτυπώνονται σε μαύρο φόντο αλλά σε λευκό με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται καθαρά και διαχωρισμένα τα διάφορα χρηματοοικονομικά στοιχεία. Εικόνα 17: Εκτύπωση δεδομένων.

27 24 ΑΣΦΑΛΕΙΑ Υπάρχουν διάφορα θέματα ασφαλείας στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτά διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η μία κατηγορία έχει να κάνει με την απόκλιση των αλλαγών στα ονόματα των λογαριασμών που παρουσιάζονται από λάθος του χρήστη την οποία μετά δεν θα μπορέσει να αναιρέσει. Αποτρέπεται ακόμα και η αλλαγή στους μαθηματικούς τύπους που εφαρμόζονται και μέσω των οποίων εξάγονται τα αποτελέσματα και οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Τα φύλλα εργασιών λοιπόν είναι κλειδωμένα και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κελιά και τη διαγραφή οποιουδήποτε στοιχείου. Το δεύτερο στοιχείο ασφαλείας έχει να κάνει με την αποτροπή κατάρρευσης των μακροεντολών από κάποια ενέργεια του χρήστη, απολύτως φυσιολογική, η οποία όμως θα δημιουργούσε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για αυτόν. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να επιφέρει απώλεια δεδομένων ή σύγχυση δεδομένων και δυσκολία εύρεσής τους. Για αυτό το λόγο υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος κώδικα μακροεντολών που αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες. Για παράδειγμα αν στη φόρμα δημιουργίας εταιρίας ο χρήστης δεν εισάγει όνομα και πατήσει την επιλογή της δημιουργίας τότε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο θα τον ενημερώνει ότι αν θέλει να δημιουργήσει εταιρία χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιο όνομα. Αν δεν υπήρχε αυτή η ενημέρωση και απαγόρευση στη συνέχεια, αφού τελικά ο χρήστης δεν δημιουργεί εταιρία αν δεν εισάγει όνομα, τότε το MS EXCEL δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει όνομα για ένα καινούργια φύλλο που δημιουργεί και θα ήταν αναγκασμένο να το δημιουργήσει μόνο του με δικό του όνομα. Έτσι ο χρήστης θα βρισκόταν μπροστά σε μια εταιρία καινούργια η οποία δεν θα ξέρει από που προήλθε.

28 25 Το τρίτο στοιχείο ασφαλείας είναι η προστασία των ίδιων των μακροεντολών από διαγραφή ή μεταβολή. Έτσι οι μακροεντολές είναι προστατευμένες με κωδικό για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Το σύστημα που τις προστατεύει είναι αυτό που το MS EXCEL παρέχει. Δεν είναι ασφαλές αφού μπορεί πολύ εύκολα να παραβιαστεί, είναι όμως αρκετό για την προστασία από ένα απλό χρήστη της εφαρμογής.

29 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 26 Στην εφαρμογή υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση ώστε να μπορεί το άτομο που χειρίζεται την εφαρμογή να καταλάβει την αντίδραση του προγράμματος. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα: Βασικό στοιχείο είναι ότι η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα, λόγω της κατασκευής της, να καταχωρεί δεδομένα μεταξύ των ετών 1903 και Αυτό γίνεται γιατί η εφαρμογή κατασκευάσθηκε πάνω σε ένα άλλο πρόγραμμα και έτσι αναγκαστικά υπάρχουν οι περιορισμοί του αρχικού και όχι μόνο. Τα έτη θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αλλά κρίθηκε ότι ήταν περιττό αφού είναι σχεδόν απίθανο κάποιος χρήστης να χρησιμοποιήσει περισσότερα. Ακόμα, σε υπολογιστές με μικρές δυνατότητες θα καθυστερούσε πάρα πολύ η εφαρμογή αφού θα έπρεπε να αναζητήσει περισσότερα δεδομένα. Έτσι αν κάποιος καταχωρήσει κάποιο έτος εκτός των συγκεκριμένων χρονολογιών η διαδικασία θα ακολουθηθεί κανονικά αλλά στο τέλος δεν θα αποθηκευθεί τίποτα από όσα ο χρήστης είχε εισάγει. Σε περίπτωση αναζήτησης του συγκεκριμένου έτους από το χρήστη στη φόρμα της επιλογής έτους αυτό δεν θα εμφανιστεί με αποτέλεσμα την αναρώτησή του για το που βρίσκεται το έτος που δημιούργησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα που να ειδοποιεί το χρήστη για το αποτέλεσμα της ενέργειάς του παρότι υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας για την μη κατάρρευση της εφαρμογής από την εισαγωγή λάθους έτους. Αυτό συμβαίνει γιατί θα απαιτούσε έναν πιο πολύπλοκο κώδικα του οποίου η κατασκευή κρίθηκε μη απαραίτητη (σε σχέση με την αναλογία κόστους εργασίας και χρόνου και αποτελέσματος) από τη στιγμή που σπάνια θα εφαρμοστεί κάποιο έτος πριν το Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε υπολογιστές που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες η εφαρμογή μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί άμεσα στις κινήσεις του χρήστη.

30 27 Η εφαρμογή έχει μέγεθος τουλάχιστον 2,8 ΜΒ και αυτό μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις καταχωρήσεις του χρήστη και το πλήθος των εταιριών που έχει δημιουργήσει. Ένα τέτοιο αρχείο του MS EXCEL κρίνεται πάρα πολύ μεγάλο και σε συνάρτηση με το ότι συνδυάζονται δύο αρχεία μαζί, τα οποία αποτελούν το πρόγραμμα, κάνει την όλη εφαρμογή πολύ βαριά. Έτσι κάποιες φορές μπορεί να καταρρεύσει η εφαρμογή όχι τόσο σαν αποτέλεσμα της ίδιας, αλλά της αδυναμίας ανταποκρίσεως του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά τις δοκιμές που έγιναν σε υπολογιστή χαμηλών δυνατοτήτων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκτέλεση μακροεντολών και στην ανταπόκρισή τους ακόμα και αδυναμία εκτέλεσής τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αδυναμία εξόδου από ένα γράφημα. Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική λύση είναι το κλείσιμο της εφαρμογής από το κουμπί κλεισίματος του MS EXCEL και η επανεκκίνησή της. Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί ότι διορθώνεται, τουλάχιστον προσωρινά, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν είναι της εφαρμογής. Απλώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται το άδειασμα των δεδομένων από τη μνήμη του υπολογιστή που δημιουργεί το πρόβλημα και η επαναφόρτωσή τους με πιο σωστό τρόπο. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι κατασκευασμένο σε ανάλυση οθόνης 1024 x 768. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει σε διαφορετική ανάλυση. Απλώς σε διαφορετική ανάλυση ο χρήστης δεν θα μπορεί να δει σε μια οθόνη όλα τα στοιχεία της και θα πρέπει να μετακινηθεί σε αυτή. Για να γίνει όμως αυτό, επειδή οι μπάρες κύλισης δεν εμφανίζονται, θα πρέπει να γίνει με το πληκτρολόγιο και ίσως δεν είναι εύχρηστο για το χρήστη. Γι αυτό το λόγω και προτείνεται η συγκεκριμένη ανάλυση οθόνης. Για την διόρθωση της οθόνης στην ανάλυση 1024 x 768 χρειάζεται να γίνει δεξί κλικ στην Επιφάνεια Εργασίας Ιδιότητες Ρυθμίσεις και στη συνέχεια καθορισμός της περιοχής οθόνης στην συγκεκριμένη ανάλυση.

31 28 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η Χρηματοοικονομική Ανάλυση ενδιαφέρει πολλές κατηγορίες μεμονωμένων ατόμων και οικονομικών οργανισμών για αυτό το λόγω κρίνεται και πολύ χρήσιμη. Τα αποτελέσματά της μπορούν να δείξουν αν η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής ως και πως διαγράφονται οι προοπτικές της για το μέλλον. Η όλη ανάπτυξη της εφαρμογής τελικά ακολουθεί αυτή τη βασική φιλοσοφία. Μπορεί δηλαδή να κάνει την ανάλυση για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου και μέσω αυτής να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης της οποίας οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις αναλύονται. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση. Το τελικό συμπέρασμα και αποτέλεσμα της όλης εφαρμογής είναι ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να δει την πορεία της εν λόγω εταιρίας μέσα από την ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει προϊστορία πάνω σε θέματα λογιστικών υπολογισμών. Με βάση αυτό δομήθηκε η εφαρμογή με τελικό αποτέλεσμα την άρτια Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καταστούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνο μέσω του υπολογιστή αλλά και εμφανιζόμενα σε χαρτί αλλά και με διαφορετικό είδος εμφανιζόμενα σε διαγράμματα. Τέλος η αποκόμιση περισσότερης γνώσης και πάνω στην Ανάλυση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων αλλά και πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι το μεγαλύτερο όφελος από την όλη προσπάθεια.

32 29 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Κάντζος Κωνσταντίνος, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Interbooks, Νικήτα Α. Νιάρχου, Χρηματοοικονομική Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων, Αθήνα Πειραιάς, Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Νικολάου Ι. Ανδρέας, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Εκδόσεις Μπένου, John Walkenbach, (Απόδοση Χρυσούλα Απ. Κουτρούμπα) Εγχειρίδιο Προγραμματισμού Excel 2003 με VBA, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας, Δικτυακοί Τόποι:

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1.1 Εισαγωγή 1.1.1 Σύντομη περιγραφή και σκοπός ΟΠΣ Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) αποτελεί ένα σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης, η χρήση του οποίου επιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Έκδοση 1.0 b2 τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Το τ@μείο είναι μια εφαρμογή διαχείρισης ταμείου τόσο για τις νέες Σχολικές Επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (BSD16) ΙΟΥΛΙΟΣ 2008 Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης V 1.02

Οδηγίες Χρήσης V 1.02 e-myf εφαρμογή διαχείρισης Συγκεντρωτικής Τιμολογίων σύμφωνο με τον ΚΦΑΣ Οδηγίες Χρήσης V 1.02 Περιεχόμενα Σελίδα Έναρξη εφαρμογής 2 Παραστατικά Εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εσόδων 2 Συγκεντρωτικά εξόδων 6 Συγκεντρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Γραµµατειών Περιεχόμενα Πίνακας Εικόνων...3 1. Είσοδος στο σύστημα...5 2. Στοιχεία Γραμματείας...9 3. Μεταπτυχιακά Προγράμματα...

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται, 1. Πλοηγός ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Netscape Navigator), 2. Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ (BSD07) (ΠΔ.Τ.Ε. 2563/19.7.2005 Ε50) Ιανουάριος 2005 ΓΕΝΙΚΑ... 4 1. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εισαγωγή γνωματεύσεων διαβητικών υλικών στο internet (eδαπυ) 1. Εισάγουμε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό για να εισέλθουμε στην εφαρμογή https://apps.ika.gr/econsummedsuppl/faces/login.xhtml.

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ. Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : ~ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 1925~

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα... 4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα...4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας θα παραλαμβάνουν το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων Σελίδα 1 Πίνακας περιεχομένων 1.Εισαγωγή... 4 1.1 Συμβατότητα Browser... 4 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 4 2 ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67

Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67 Οδηγίες χρήσης Meridian Order POS Έκδοση 1.0.0.67 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Meridian Order POS Για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Meridian Order POS θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω: Ένα υπολογιστή με λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 Περιεχόμενα 1. Βελτίωση. Προσθήκη ελέγχου για την ημερομηνία των παραστατικών.... 3 2. Βελτίωση Εκτύπωσης. Προσθήκη φίλτρου στην εκτύπωση Απολογισμός Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΑΠΟΓΡΑΦH-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ **ΠΡΟΣΟΧΗ** Προτείνεται να εκτελείται δημιουργία Εφεδρικού Αντιγράφου(Back up) πριν από την παρακάτω εργασία. ΒΗΜΑ 1 ο Κάνουμε εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού (http://www.eof.gr) μέσω του διαθέσιμου προγράμματος πλοήγησης, του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Σύνδεσης Ταμειακών Μηχανών Online

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Σύνδεσης Ταμειακών Μηχανών Online MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Σύνδεσης Ταμειακών Μηχανών Online Ρυθμίσεις Σύνδεσης Για Τον Οδηγό της Ταμειακής Εγκατάσταση του οδηγού της ταμειακής μηχανής. Από το μενού των Windows εκτελείτε

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ... 3 1 ο Βήμα: Δημιουργία νέας χρήσης.... 3 2 ο Βήμα: Εισαγωγή στην νέα χρήση... 3 3ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ OPEN TECHNOLOGY SERVICES 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ... 1-1 1.1 Τι απαιτείται για τη δημιουργία Νέας Περιόδου... 1-1 1.2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Το «Σύστημα τήρησης ωραρίου εργαζομένων» προσφέρει αναλυτική και αποτελεσματική εποπτεία της εργασιακής κατάστασης. Αναπτύχθηκε με σκοπό την υποβοήθηση και την απλούστευση

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης

Οδηγίες Εγκατάστασης Οδηγίες Εγκατάστασης Εισάγετε το DVD στη μονάδα ανάγνωσης DVD του υπολογιστή σας. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, από την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Πρόσθετα Πεδία για την υποβολή δήλωσης Ε9 έτους 2013... 5 3. Αρχική οθόνη... 8 4. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com QS-LIS 2011 www.qslis-software.com ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους αποτελεί έργο επιστημονικού και πνευματικού μόχθου και πνευματικήν ιδιοκτησία του Γιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Στο πρόγραμμα κάνουμε είσοδο πληκτρολογώντας Username DC Password DC Βασικά πλήκτρα F8 κάνει εκτύπωση (πρέπει να είμαστε στο κατάλληλο πεδίο) F9 κάνει αναζήτηση F12 κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα εκτελείται από το ΕΝΑΡΞΗ(START) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(PROGRAMS) RENTACAR. Οταν τελειώσει η φόρτωση του προγράμματος, (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ) βλεπουμε την βασική

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης Εγχειρίδιο Εφαρμογής (SUD)

Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης Εγχειρίδιο Εφαρμογής (SUD) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 (18) Εγχειρίδιο ς (SUD) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2 (18) Copyright 2013 - Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 3 1.1 Σκοπός... 3 Έκταση... 3 1.3 Ορισμοί, ακρώνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ. Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εγκατάσταση του προγράμματος 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Οδηγίες χρήσης προγράμματος με παράδειγμα 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αντιγραφή Α.Π.Δ. προηγούμενης περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων. Πριν την εγκατάσταση... 3. Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό... 3 2. Εγκατάσταση... 4

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 1. ΓΕΝΙΚΑ... 227 2. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ... 228 3. ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ... 230 4. ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ... 232 4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ... 232 copyright DATA COMMUNICATION ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP Για να κλείσουμε μία χρήση στο InnovEra, επιλέγουμε από το κεντρικό μενού των Τμημάτων «Οικονομική Διαχείριση», «Περιοδικές Εργασίες»,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Αν στέλνουμε email συχνά σε κάποιους, τότε για να μην πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις τους κάθε φορά, τις αποθηκεύουμε στο Βιβλίο Διευθύνσεων. Έτσι όταν θα θέλουμε να τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ VLT ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Δεκέμβριος 2014 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών. Σελίδα 1

Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών. Σελίδα 1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υποβολή Αναλώσιµων Υλικών Σελίδα 1 Πίνακας περιεχομένων 1.1 Συμβατότητα Browser... 3 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 3 2 Υποβολή Αναλώσιμων Υλικών... 4 2.1 Σύνδεση με

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση προγράμματος 2. Διάβασμα προκήρυξης.7. Γενικές πληροφορίες.. 9. Προσφορά 10. Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15.

Εγκατάσταση προγράμματος 2. Διάβασμα προκήρυξης.7. Γενικές πληροφορίες.. 9. Προσφορά 10. Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Εγκατάσταση προγράμματος 2 Διάβασμα προκήρυξης.7 Γενικές πληροφορίες.. 9 Προσφορά 10 Εισαγωγή εναλλακτικού είδους. 15 Εξαρτήματα 16 Συμμετέχοντες 17 Δικαιολογητικά ανά προμηθευτή. 18 Αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010. Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra

Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010. Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra Μελίσσια, 16 Ιουνίου 2010 Οδηγός Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων ΚΕΠΥΟ από InnovEra Εισαγωγή Αρχείων-Objects για τη συγκεντρωτική ΚΕΠΥΟ (ΜΥΦ) Πριν προχωρήσετε στη διαδικασία της εξαγωγής των συγκεντρωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Η προέλευση του Sketchpad 1

Η προέλευση του Sketchpad 1 Η προέλευση του Sketchpad 1 Το The Geometer s Sketchpad αναπτύχθηκε ως μέρος του Προγράμματος Οπτικής Γεωμετρίας, ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΝSF) υπό τη διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος.

Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος. Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ FARMAKONET ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1) Θα πρέπει να κάνετε Κλείσιμο Έτους και να δουλεύετε στο τρέχον έτος. 2) Η διαδικασία της απογραφής θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σε χρόνο που

Διαβάστε περισσότερα

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά HDD Password Tool Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά 1 Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή... 3 Εμπορικά σήματα... 4 Κεφάλαιο 2: Απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα... 5 - HDD Password Tool για Windows... 5

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγό ς Σχ. Έτόυς 2014-2015

Οδηγό ς Σχ. Έτόυς 2014-2015 Οδηγό ς Σχ. Έτόυς 2014-2015 Σχολικό Έτος Στο ΠΣ myschool υλοποιείται πλήρης ιστορικότητα και τα δεδομένα σας είναι διαθέσιμα για κάθε Σχολικό Έτος. Μέσα από την ΑΡΧΙΚΗ σελίδα μπορείτε κάθε φορά να ορίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Οργανισμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφαρμόζεται μόνο για τις εθνικές τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1 «Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 1.1 Πίνακας περιεχομένων 1. Λειτουργικότητα Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.1. Δημιουργία Χρήστη Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.2. Εισαγωγή Προσωπικών σας Στοιχείων στο Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Interactive Power Point

Interactive Power Point Interactive Power Point Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν τη χρήση του Microsoft Power Point για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό, έχει δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence

Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence Έκδοση 1.3 Ιούνιος 2014 Περιεχόμενα Εφαρμογή Διαχείρισης Τηλεδιασκέψεων... 2 Προβολή τηλεδιασκέψεων... 3 Προσθήκη τηλεδιάσκεψης... 4 Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Σελίδα εισόδου... 4 3. Αρχική καρτέλα... 6 4. Στοιχεία Συμβούλου... 7 5. Στοιχεία λογαριασμού... 8 6. Αιτήματα Παρόχων...

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ. Σημείωση : Ο ασθενής φεύγει πραγματικά από το κρεβάτι, μόνο όταν το Ιατρικό Εξιτήριο γίνει Διοικητικό από το Γραφείο Κίνησης.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ. Σημείωση : Ο ασθενής φεύγει πραγματικά από το κρεβάτι, μόνο όταν το Ιατρικό Εξιτήριο γίνει Διοικητικό από το Γραφείο Κίνησης. ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ Το Ιατρικό Εξιτήριο ουσιαστικά είναι εντολή ιατρού για έξοδο του ασθενή από το τμήμα νοσηλείας, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι : Ημερομηνία εξόδου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Έκδοση 2 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 1 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Οθόνη Επιχείρησης... 4 2 Τα έγγραφά

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΡ. ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Σ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 Διαχείριση Αρχείων 06/11/2014 09:00-13:00 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα