ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Γ Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας: «Έλα στην παρέα μας»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Γ Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας: «Έλα στην παρέα μας»"

Transcript

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Γ Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας: «Έλα στην παρέα μας» Σπύρος Σοφοκλέους Ομάδα Εργασίας Γλώσσας-ΔΕ

2 Πότε και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ενότητα (Ποια κείμενα-ποιες ασκήσεις;) Με αφορμή τα γενέθλια ενός/μιας εκπαιδευτικού, του/της διευθυντή/τριας, ενός/μιας μαθητή/τριας, πρόσκλησης που θα έρθει στην τάξη, δημιουργία παιδότοπου στην περιοχή, ένα ενδιαφέρον κείμενο κ.λπ. Μπορεί να επιλεχθεί σκόπιμα χρονική περίοδος κατά την οποία αρκετοί/ές μαθητές/τριες της τάξης έχουν γενέθλια. Η ενότητα μπορεί να αναπτυχθεί κατά την περίοδο πριν από την Τσικνοπέμπτη ή τις Απόκριες. H συζήτηση στην τάξη είναι δυνατόν να επικεντρωθεί σε «άξονες», όπως: Απάντηση σε ερώτημα-προβληματισμό, Διοργάνωση ενός πάρτι Άλλα τυχόν «ανοίγματα»...

3 Mπορούμε να διερευνήσουμε: Tις δυνατότητες και τα όρια της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας (κειμένων-ασκήσεων) ως προς: την απάντηση σε ερώτημα-προβληματισμό (βλ. σχετικά στη συνέχεια): π.χ., κείμενα 1 και 4 και ανάγκη για κείμενα σε πραγματικά πλαίσια τη διοργάνωση ενός πάρτι: π.χ., κείμενα 2 και 3 που θα βοηθήσουν στην ετοιμασία κειμένων για το πάρτι, και ανάγκη για συμπληρωματικό διδακτικό υλικό άλλα τυχόν «ανοίγματα»: μη γραμμική σειρά αξιοποίησης κειμένων του σχολικού εγχειριδίου, π.χ., το κείμενο 5 μπορεί να αξιοποιηθεί ως «άνοιγμα» για συναφή θεματική ενότητα (αποδοχή διαφορετικότητας, φιλία κ.λπ....)

4 Ενδεικτικά: Συζητούμε με τα παιδιά τους τίτλους των κειμένων και κάνουμε υποθέσεις, σχετικά με το είδος, το περιεχόμενό τους κ.λπ. Στη συνέχεια, επισκοπούμε την ενότητα για να δούμε τα κείμενα και γίνεται επαλήθευση των πιο πάνω. Συζητούμε με τα παιδιά για άλλα κείμενα και υλικό που θα μας ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να μελετήσουμε και γιατί, όπως: Πρόσφατες ή παλιές φωτογραφίες, προγράμματα, ευχετήριες κάρτες, συνταγές, προσκλήσεις Διαφημιστικά παιδότοπων Ιστοσελίδες σχετικές με γενέθλια Τιμοκατάλογοι από ζαχαροπλαστεία, καταστήματα δώρων κ.λπ.

5 Στόχοι-Παραδείγματα (βάσει της «περίστασης μάθησης»): Να χρησιμοποιώ και να γράφω ορθογραφημένα το βασικό λεξιλόγιο της ενότητας. Να χρησιμοποιώ ορθά τα σημεία στίξης στην παραγωγή διαλόγου. Να ανακαλύψω και να χρησιμοποιώ πλαισιωμένα τις κειμενικές συμβάσεις της πρόσκλησης. Να ανακαλύψω και να χρησιμοποιώ πλαισιωμένα τις κειμενικές συμβάσεις του ημερολογίου. Να γράφω σωστά την εξακολουθητική και τη συνοπτική όψη των ρημάτων σε μελλοντικό χρόνο. Να γράφω ορθά δομημένες προτάσεις με χρονικούς και τοπικούς επιρρηματικούς και επιθετικούς προσδιορισμούς. Να αναγνωρίζω τη δομή μιας οδηγίας, με βάση τη χρονική ακολουθία των διαδικασιών της. Να εκφράζω τα επιχειρήματά μου, παραθέτοντας τα υπέρ και τα κατά. Να αναδιηγούμαι μια ιστορία, όταν αλλάζουν μερικές από τις συνθήκες της. Να «διαβάζω κριτικά εικόνες», για να κατανοήσω καλύτερα ένα κείμενο.

6 [...] Στόχοι-Παραδείγματα (βάσει της «περίστασης μάθησης»): Χρησιμοποιώντας ό,τι γνωρίζω σχετικά με τις συμβάσεις διαφόρων ειδών κειμένων (ημερολόγιο, πρόσκληση, συνταγή), να μπορώ να βρω, να επιλέξω, να ταξινομήσω, να συνδέσω και να χρησιμοποιήσω πληροφορίες από διάφορες πηγές. Διερευνώντας το είδος του κειμένου που δημιουργώ, να μπορώ να επιλέγω ιδέες και σχετικές πληροφορίες, και να τις οργανώνω στην κατάλληλη σειρά, ανάλογα με τον σκοπό μου. Ανακαλύπτοντας τις κειμενικές συμβάσεις που επιλέγουν οι συγγραφείς διαφορετικών ειδών κειμένου (ημερολόγιο, πρόσκληση, συνταγή), να μπορώ να τις αξιοποιήσω για να δημιουργήσω τα δικά μου κείμενα με ενδιαφέρουσες και κατάλληλες δομές και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σε αυθεντικές ή πλασματικές περιστάσεις επικοινωνίας. Να μπορώ να πείσω, να υποστηρίξω, να διερευνήσω ζητήματα ή να εκφέρω γνώμη, με σχετική λεπτομέρεια ή/και με επιχειρήματα.

7 [...] Στόχοι-Παραδείγματα: Και στόχοι που αναδεικνύουν τη συλλειτουργία Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Θεατρικής Αγωγής (βλ. σχετικές αναφορές στη συνέχεια)

8 Μια πολλαπλή βάση προκαταρκτικής προσέγγισης της ενότητας, με φράση-κλειδί τον τίτλο της ενότητας: Σκέψεις αξιοποίησης της ενότητας (πιθανοί προβληματισμοί, πιθανές δράσεις, «νέα ανοίγματα») Συλλογή φωτογραφικού υλικού και αυθεντικών κειμένων από την πραγματικότητα, από το περιβάλλον των παιδιών (π.χ., συνταγή γιαγιάς, πρόσκληση φίλου/ης) Ιστορική διερεύνηση κειμένων για γιορτές, εκδηλώσεις, διασκεδάσεις κ.λπ. Συζήτηση αποφθεγμάτων διασήμων για τα γενέθλια: Επεξεργασία διδακτικού υλικού σχολικών εγχειριδίων ή και άλλου συμπληρωματικού διδακτικού υλικού

9 Παραδείγματα στρατηγικών κατανόησης συγκεκριμένου κειμένου: Πρόβλεψη/Επιβεβαίωση Τα παιδιά κάνουν προβλέψεις με βάση την εικόνα, τη δομή και τον τίτλο του κειμένου. Ανάγνωση- Συζήτηση προβλέψεων στις ομάδες ή στην ολομέλεια. Εστιασμένη ανάγνωση Γίνεται συζήτηση, πρώτα γύρω από τις ερωτήσεις που συνοδεύουν το κείμενο. Μετά την ανάγνωση, οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν (συνεργασία στις ομάδες, διαβάθμιση-διαφοροποίηση εργασίας).

10 Παραδείγματα στρατηγικών κατανόησης συγκεκριμένου κειμένου: Κειμενικές διασυνδέσεις Κείμενο-εαυτός: Παρόμοια/ο συζήτηση/περιστατικό στο σπίτι για διοργάνωση γενεθλίων, για τα γενέθλιά μου. Κείμενο-κείμενο/α: Προσκλήσεις, σχετικό λογοτεχνικό βιβλίο, συμπληρωματικό διδακτικό (κειμενικό) υλικό. Κείμενο-κόσμος: Πώς και που διοργανώνονται γενέθλια; Διοργάνωση εκδήλωσης στον δήμο, γενέθλια στο σπίτι ή σε άλλο χώρο, γενέθλια κάποιου διάσημου προσώπου.

11 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων αναφορικά με το κείμενο: Στοχευμένες δραστηριότητες με νόημα για τα παιδιά - Άμεσο περιβάλλον, εμπειρίες μαθητών/τριών (π.χ., φωτογραφίες, προσκλήσεις, ευχετήριες κάρτες). Παράλληλη/συνεχής παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα «Γενέθλια/πάρτι», καθόλη τη διάρκεια της ενότητας - Δυνατότητα επιλογής κειμενικού είδους/τύπου από τα παιδιά, π.χ., αφήγημα, ημερολόγιο, πρόσκληση κ.λπ. (όχι μόνο ένα κείμενο). Εννοιολογικός χάρτης άσκησης 1 - Μεταφορά/εμπλουτισμός στο Kidspiration ή στο Powerpoint. Διατύπωση και τεκμηρίωση απόψεων για διάφορα «στοιχεία» ενός πάρτι (π.χ., αιτία, καλεσμένοι, ηλικίες, χώρος)

12 Παραδείγματα λειτουργικής διασύνδεσης Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Θεατρικής Αγωγής: Δημιουργική γραφή (ενδεικτικά): Αφήγηση της ιστορίας από άλλο πρόσωπο (Πώς θα την έλεγε, άραγε, η Μελίνα;) Μετατροπή ιστορίας σε ημερολόγιο Παρεμβολή νέου ήρωα Αλλαγή του τέλους «Αρχίζω την ιστορία από το τέλος» Αναδιήγηση προσωπικών εμπειριών Δημιουργία αφηγηματικού κειμένου με τίτλο «Πάρτι στον κήπο του εγωιστή Γίγαντα» [...] Θεατρικές συμβάσεις (ενδεικτικά): Θεατρικό παιχνίδι «Ένα αξέχαστο πάρτι» «Παγωμένη εικόνα» «Παντομίμα» «Φλάσμπακ»: τα παιδιά ανατρέχουν πίσω στον χρόνο, για να φτιάξουν σκηνές εορτών, εκδηλώσεων από το παρελθόν (συνδρομή γιαγιάδων, παππούδων)

13 Παραδείγματα συμπληρωματικού διδακτικού υλικού για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων: Αντικατάσταση των εικόνων με οπτικά κείμενα: (και ανάλογα νέα «ανοίγματα», όπως;;;)

14 Παραδείγματα συμπληρωματικού διδακτικού υλικού και σχετικών ασκήσεων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (π.χ., «Ευχές για τον Κριστιάνο ή και τον Νεϊμάρ;;;»): Έκοψαν τούρτα οι Κριστιάνο και Νεϊμάρ Γενέθλια είχαν σήμερα (5/2/2014) δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Ο λόγος για τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ, οι οποίοι έκλεισαν τα 28 και τα 21 τους χρόνια, αντίστοιχα. Ο άσσος της Ρεάλ ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook την τούρτα που έκοψε μαζί με τους συμπαίκτες στην Εθνική Πορτογαλίας, ενώ ο Βραζιλιάνος, ο οποίος βρέθηκε και αυτός με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, πόζαρε κρατώντας την τούρτα που επρόκειτο να σβήσει. Χρόνια τους Πολλά

15 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Τα παιδιά προβληματίζονται γύρω από το ερώτημα: «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;». Αναζητούν απαντήσεις, επιχειρηματολογούν [...]. ΜΠΟΡΕΙ: Να συζητήσουν «στον κύκλο», εκφράζοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες από γενέθλια, πάρτι (προφορικός ή και γραπτός λόγος). Να αξιοποιήσουν τη θεατρική τεχνική «Σβούρα» (Τα παιδιά «παύουν να είναι ο εαυτός τους και μέσω ενός άλλου» διατυπώνουν απόψεις. Στριφογυρνώντας, «μπαινοβγαίνουν, πότε σε άλλους ρόλους/χαρακτήρες και πότε στον εαυτό τους»). Να αναλάβουν να μελετήσουν διαχρονικά το θέμα με συνεντεύξεις και φωτογραφίες από μεγαλυτέρους. Με τη συνδρομή παιδιών ή και συγγενών τους από άλλες χώρες, να μελετήσουν σε ό,τι αφορά γιορτές, πάρτι και εκδηλώσεις σε άλλους πολιτισμούς. [...]

16 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Τρόπος προσέγγισης/1α «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;» Το κείμενο διαβάζεται, για να δοθεί, μεταξύ άλλων στόχων, απάντηση στον προβληματισμό: «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;».

17 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Τρόπος προσέγγισης/1β «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;» vs πάρτι «Κρύβω φωτογραφίες», «κρύβω κείμενα», κάνω υποθέσεις. Σχολιάζω το είδος του κειμένου- Εντοπίζω γλωσσικά στοιχεία (π.χ., κτητικές αντωνυμίες) και μη γλωσσικά στοιχεία (π.χ., χρώματα). Συγκρίνω-αντιπαραβάλλω με κείμενα από εταιρείες που διαφημίζουν παιδότοπους ή άλλους χώρους που διοργανώνουν πάρτι. Επιχειρηματολογώ προφορικά και γραπτώς (συνεργατική μάθηση). Μεταφέρω από το πραγματικό στο φανταστικό ή και αντίστροφα (π.χ., «Ο εγωιστής Γίγαντας διοργανώνει πάρτι γενεθλίων σε παιδότοπο») [...]

18 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Ερευνούμε γνώμες άλλων στο διαδίκτυο και εκφέρουμε άποψη με επιχειρήματα. Συμμετέχουμε με τη δική μας άποψη σε ιστολόγιο: π.χ., Τρόπος προσέγγισης/1γ «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;»

19 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Αξιοποίηση ασκήσεων του σχολικού εγχειριδίου Τρόπος προσέγγισης/1δ «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;»

20 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Συνδιδασκαλία κειμένων του σχολικού εγχειριδίου

21 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Διερεύνηση άλλων κειμένων Τρόπος προσέγγισης/1ε «Γενέθλια στο σπίτι, στον παιδότοπο ή αλλού;» Αξιοποίηση της εικόνας Συνεργατική διερεύνηση για τους ουρακοτάγκους Σχολιασμός του είδους του κειμένου εντοπισμός των γλωσσικών και μη γλωσσικών στοιχείων/επιλογών που το υποδηλώνουν και που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στον αναγνώστη (π.χ., ευθύς λόγος, χρήση επιθέτων, θέση υποκειμένου/ων στις φωτογραφίες) Συζήτηση - Επιχειρηματολογία: «Είναι προτιμότερο ο ουρακοτάγκος να κάνει γενέθλια στη ζούγκλα ή στον ζωολογικό κήπο και γιατί; [...]

22 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Γραμματικές ασκήσεις Το σχολικό εγχειρίδιο και η Γραμματική χρησιμοποιούνται ως κείμενα αναφοράς και τα παιδιά πρέπει να μπορούν να τα χρησιμοποιούν εντός και εκτός τάξης. Η γραμματική στο βιβλίο έχει κανονιστική, απαγωγική μορφή. Χρειάζεται, όμως, να διδαχθεί πρώτα λειτουργικά, επαγωγικά: Φαινόμενα και κανόνες δε διδάσκονται εκ των προτέρων, αλλά συνάγονται μέσα από την παρατήρηση, τη χρήση, τις κατάλληλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι μαθητές/τριες καλούνται να αφηγηθούν ένα πάρτι ή και να γράψουν πώς θα είναι το πάρτι γενεθλίων τους ή το πάρτι που θα διοργανωθεί στο σχολείο. Γίνονται αλλαγές χρόνων ρήματος για σκοπούς άσκησης.

23 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Αναδιάταξη γραμματικών ασκήσεων

24 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Διδασκαλία κειμένων-ασκήσεων σχολικού εγχειριδίου Τρόπος προσέγγισης/2α «Διοργάνωση γιορτής/εκδήλωσης στο σχολείο»

25 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Λειτουργική διασύνδεση Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Θεατρικής Αγωγής Διερεύνηση παραμυθιών και λογοτεχνικών έργων που σχετίζονται με τη μαγειρική και σχετικά ανοίγματα, π.χ.,: Μήπως οι εφτά νάνοι ήξεραν να φτιάχνουν μηλόπιτα; Ποιο ήταν το αγαπημένο γλυκό του Χάνσελ και της Γκρέτελ; Η Σταχτοπούτα αγαπούσε ή όχι την κολοκυθόσουπα; Ποιο άλλο κολατσιό μπορεί να κρατούσε η Κοκκινοσκουφίτσα; Γράφω το ημερολόγιο του Κουζινοξωτικού. «Αυτός ο τρόπος/ο άλλος τρόπος» (Η ίδια σκηνή ή τα ίδια γεγονότα με διαφορετικούς αφηγητές θεατρική τεχνική) «Μανδύας του Ειδικού/Η οπτική γωνία του ειδικού» (π.χ., Κουζινοξωτικό θεατρική σύμβαση) «Κουζινομαγειρέματα» (θεατρικό παιχνίδι) Μετατρέπω το κείμενο σε συνταγή, φτιάχνω μία «διαφορετική συνταγή» για ένα πετυχημένο πάρτι (ατμόσφαιρα, διακόσμηση, διάθεση κ.λπ.) Ηχοϊστορία- Σάουντρακ: Ήχοι δημιουργούν την ατμόσφαιρα της κουζίνας [...]

26 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Διερεύνηση άλλων κειμένων-διακειμενικές συνδέσεις Τρόπος προσέγγισης/2β «Διοργάνωση γιορτής/εκδήλωσης στο σχολείο» Προσκλήσεις που θα φέρουν τα παιδιά, θα ζητήσουν από τη γραμματεία του σχολείου κ.λπ.

27 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Κριτική προσέγγιση κειμένων σχολικού εγχειριδίου προφίλ φύλου - Ο λόγος στην «αγορίστικη πρόσκληση» είναι πιο σοβαρός, επίσημος και συγκρατημένος (απόσταση μεταξύ πομπού και δέκτη): Προσφώνηση με το ουσιαστικό «φίλος» Τύπος καθαρεύουσας: ουσιαστικό «εορτή» Απλό αίτημα: «Θα χαρώ πολύ να σε δω στο πάρτι» - Στην «κοριτσίστικη πρόσκληση» ο λόγος είναι πιο ανεπίσημος, άμεσος και αυθόρμητος (εμπλοκή μεταξύ πομπού και δέκτη): Προσφώνηση με το επίθετο «αγαπητός» Αίτημα μέσω δήλωσης που προσδίδει αμεσότητα και δεδομένο: «Σε περιμένω στη γιορτή μου», «τα γενέθλιά μου πλησιάζουν», «έλα να διασκεδάσουμε τρελά», «θα περάσουμε φανταστικά». Επίσης: - Οι «κοριτσίστικες προσκλήσεις» είναι αριθμητικά διπλάσιες από τις «αγορίστικες» και τα κορίτσια προσκαλούν παιδιά και από τα δύο φύλα. Επιλογή εικονικών στοιχείων: «αγορίστικη πρόσκληση»: λιοντάρι vs «κοριτσίστικη πρόσκληση»: μπαλόνια- εικονολέξη-φιγούρες

28 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... «Άλλα ανοίγματα»-στερεότυπα φύλου

29 Κριτική προσέγγιση κειμένων του σχολικού εγχειριδίου Γονεϊκό προφίλ πατέρα «Ο πατέρας έγραψε σημείωμα για να καθίσω μέσα στα διαλείμματα αύριο». -Απουσία συναισθημάτων από τον πατέρα «πατέρας» όχι μπαμπάς -Αποδίδεται ισχύς στον ρόλο του άνδρα, όχι μόνο ως πατέρα. Γονεϊκό προφίλ μητέρας «Να τα διπλά μαξιλάρια. Να και οι πορτοκαλάδες». «Η μαμά ανακουφίστηκε». -«Μαμά» όχι μητέρα - Η μαμά φροντίζει, ανησυχεί. ΑΛΛΑ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ»: διγονεϊκή-πυρηνική οικογένεια, ρόλος παιδιών, ρόλος φίλων

30 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Γραμματικές ασκήσεις Τρόπος προσέγγισης/2γ «Διοργάνωση γιορτής/εκδήλωσης στο σχολείο» Φτιάχνουμε προσκλήσεις στο διαδίκτυο

31 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Κείμενα-ασκήσεις του σχολικού εγχειριδίου Τρόπος προσέγγισης/2δ «Διοργάνωση γιορτής/εκδήλωσης στο σχολείο»

32 Παραδείγματα εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Δυνάμει γραμματικές ασκήσεις Τρόπος προσέγγισης/2ε «Διοργάνωση γιορτής/εκδήλωσης στο σχολείο» -Σχολιάζω το είδος του κειμένου (οδηγίες, συνταγές), με τον εντοπισμό των γλωσσικών και μη γλωσσικών στοιχείων που το υποδηλώνουν. -Σχολιάζω την επιλογή οριστικής α προσώπου στον πληθυντικό. -Σχολιάζω τη διάταξη των οδηγιών σε σημεία και αριθμούς. -Μεταφέρω το κείμενο σε συνεχή λόγο. -Αλλάζω την έγκλιση, το πρόσωπο, τον αριθμό (συζητώ για την αλλαγή πομπού, δεκτών, ύφους, περίστασης επικοινωνίας). -Ανακαλύπτω το ασύνδετο σχήμα και τη λειτουργία του [...]

33 ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ στο πλαίσιο της ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ... Στον παιδότοπο; Ποιοι; Στο σπίτι; Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι.. Αλλού; Γιατί; Διαφορές ως προς την ηλικία, το φύλο, τη χρονική στιγμή, τον πολιτισμό; Απόψεις πάνω στο ερώτημα-προβληματισμό, είδη κειμένων, λειτουργική γραμματική, παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου» Άλλα «ανοίγματα»

34 ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ στο πλαίσιο της ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ... Δράση μαθητών/τριών για διοργάνωση πάρτι γενεθλίων, πάρτι Τσικνοπέμπτης ή αποκριάτικου πάρτι κ.λπ. «Οργανώνουμε γενέθλια στο σχολείο» (π.χ., γενέθλια διευθύντριας/ή, γραμματέα, βοηθού, πρόσκληση, συνταγή για γλυκά, οδηγίες κ.λπ.) «Οργανώνουμε αποκριάτικο πάρτι ή πάρτι Τσικνοπέμπτης στο σχολείο» (π.χ., ετοιμάζουμε αφίσες, προσκλήσεις, σχεδιαγράμματα, συνταγές, οδηγίες, φωτο-ρεπορτάζ κ.λπ.) Άλλες δράσεις

35 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Γ Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας: «Έλα στην παρέα μας» Άλλες εναλλακτικές επιλογές-διδακτικές προτάσεις;;;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Ε Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας 9: «Βιβλία-Βιβλιοθήκες» β τεύχος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Ε Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας 9: «Βιβλία-Βιβλιοθήκες» β τεύχος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γλώσσα Ε Δημοτικού (β τεύχος) Mια ενδεικτική πρόταση προσέγγισης της Ενότητας 9: «Βιβλία-Βιβλιοθήκες» β τεύχος Άννα Γεωργίου Ομάδα Εργασίας Γλώσσας-ΔΕ 2013-2014 «Το σχολικό εγχειρίδιο αξιοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου):

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οδηγός εκπαιδευτικού γλώσσα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου):

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου):

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 9 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 1. Εισαγωγή 10 Η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών, την ευρύτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 1 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 1. Εισαγωγή 2 Η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών, την ευρύτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Θεατρικό Εργαστήρι: Η Χώρα με τους Παράξενους ανθρώπους ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χρώματα (Διαφορετικότητα, Διαπολιτισμικότητα, Ξενοφοβία)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επικεφαλής: Πολυκάρπου Χάρις, Διδάκτωρ Θεάτρου και Δράματος, Λειτουργός Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

3. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙ- ΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

3. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙ- ΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 3. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙ- ΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 3.1. ΔΕΠΠΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 3.1.1. Σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γυμνασίου Διδακτικό παράδειγμα. Σεμινάριο φιλολόγων Λαμία, 18 Δεκεμβρίου 2012

Νεοελληνική Γλώσσα Γυμνασίου Διδακτικό παράδειγμα. Σεμινάριο φιλολόγων Λαμία, 18 Δεκεμβρίου 2012 Νεοελληνική Γλώσσα Γυμνασίου Διδακτικό παράδειγμα Σεμινάριο φιλολόγων Λαμία, 18 Δεκεμβρίου 2012 Μια αντίφαση H Γλώσσα είναι ίσως το μόνο μάθημα του σχολικού προγράμματος που έχει ως αντικείμενο μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΤΕΥΧΟΣ Α ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ Α ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Συγγραφική Ομάδα: Δρ Χάρις Πολυκάρπου, PhD in Arts Education-Drama and Theatre, MA in Drama in Education and Cultural studies Θέκλα Καρίττεβλη,

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Kidspiration

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Kidspiration Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λώσσα Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείo Kidspiration Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α. 1η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (1ο δίωρο) Οι οπτικές της γλώσσας, σ. 22-26. Γλώσσα: λόγος, ομιλία, ιδιόλεκτος, ύφος, σ. 33-39.

ΤΑΞΗ Α. 1η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (1ο δίωρο) Οι οπτικές της γλώσσας, σ. 22-26. Γλώσσα: λόγος, ομιλία, ιδιόλεκτος, ύφος, σ. 33-39. ΤΑΞΗ Α 1η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (1ο δίωρο) Οι οπτικές της γλώσσας, σ. 22-26. Γλώσσα: λόγος, ομιλία, ιδιόλεκτος, ύφος, σ. 33-39. Επισημάνσεις: Το κείμενο του Τζ. Ροντάρι «Η πέτρα στη λίμνη» (σ.12-17) μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Ενότητα 6 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γεωργία Μέγα 1.Eισαγωγικά στοιχεία... 4 2.Δραστηριότητες εξοικείωσης με τα έργα τέχνης... 5 3.Συνοπτική περιγραφή της «αλληλογνωριμίας»

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 121 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λώσσα Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλεία Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο Ομάδα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3.

Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3. Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3. Ορισμός της «επικοινωνιακής ικανότητας» 4. Χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης 1.Τίτλος Σεναρίου: «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» Αμπέλι, προϊόντα αμπελιού, περιοχές της Ελλάδας που ευδοκιμεί, παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, μύθοι σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα