ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ"

Transcript

1 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ κ. Δημήτρης Κανακόπουλος Πρόεδρος ΣΕΚ 2 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αειφόρου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιουνίου 2014

2 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ «Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!» Ο. Ελύτης

3 «Οι παροικούντες των Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι η Διαλογή στη Πηγή (ΔσΠ) και η Κομποστοποίηση είναι Μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας. Τι άλλο θα γίνει στα νησιά? Ως παράδειγμα και μόνο.

4 Στα μεγαλύτερα νησιά: Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά είναι δυνατή η κατασκευή μονάδων Δημοτικής Κομποστοποίησης και παραγωγής Βιοαερίου με προϋπόθεση τη ΔσΠ, για να είναι εφικτού κόστους «Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά» Α. Αϊνστάιν. Το επιχείρημα ότι «δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα» είναιαυθαίρετοκαιδεναντέχεισεκριτικήδιότιποτέ στο παρελθόν δεν έγινε προσπάθεια καθιέρωσης συστημάτων Διαλογής στη Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών. Άλλωστε η ανταπόκριση των πολιτών στα προγράμματα ανακύκλωσης (μπλε κάδοι, κλπ) ήταν καθοριστική για την επιτυχία τους.

5 Γιατί να αποτύχει ο «καφέ» κάδος; «Το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι σκέφτονται περισσότερο με τις ελπίδες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους παρά με το μυαλό τους» Will Durant Ο μόνος τρόπος αποτυχίας είναι: η μη καθιέρωσή του και η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών Δεν είναι φιλοδοξία η καθιέρωση του «καφέ» κάδου. Είναι επιτακτική ανάγκη και επιβάλλεται από την Ε.Ε.

6 Οι Δήμοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων στερούνται : οικονομικών δυνατοτήτων για να υλοποιήσουν προγράμματα ΔσΠ («καφέ» κάδο, χωριστά δρομολόγια, εξοπλισμό αποκομιδής, εξοπλισμό διαλογής της «αστοχίας», εξοπλισμό κομποστοποίησης, κλπ) δυνατοτήτων αξιοποίησης και διάθεσης του κόμποστ Απαιτείται γενικότερος σχεδιασμός και δραστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτόδιοίκησης για αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων ΔσΠ. Eπιπλέον απαιτείται ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ του κόμποστ

7 Φωτεινά Σημεία (;;;) Η έκδοση του ΕΠΠΕΡΑΑ «Οδηγός εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή (ΔσΠ)&συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων» «Πριν αλέκτωρ φωνήσει» οι εξαγγελίες για ΣΔΙΤ μεγάλων έργων πάγωσαν τα όποια χαμόγελα αισιοδοξίας.

8 Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ Προβλέπουν: Παραλαβή σύμμεικτων αποβλήτων για 27 χρόνια Εγγυημένη ποσότητα αποβλήτων Αποτρέπουν: Τη διαλογή στη πηγή για 27 χρόνια Τη κομποστοποίηση Την ανακύκλωση και Επιτυγχάνουν: Την αύξηση πολλαπλάσια των δημοτικών τελών Τη παθητικότητα Δημοτικών Αρχών και πολιτών Την ακύρωση της επίσημα διακηρυγμένης πολιτικής «Οδηγός εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στη Πηγή (ΔσΠ) & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων»

9 ΠΕΡΙΟΧΗ Αττική Φυλή Φυλή Γραμματικό Κερατέα ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ τόνοι τόνοι τόνοι τόνοι Προϋπολογισμός έργο (ανώτερη τιμή) 456 εκατ. 255 εκατ. 106 εκατ. 106 εκατ. Συμμετοχή δημοσίου 40 60% υτ. Μακεδονία τόνοι 116,4 εκατ % Πελοπόννησος τόνοι 132 εκατ % Ηλεία τόνοι 68,8 εκατ % Σέρρες τόνοι 65 εκατ % Ήπειρος τόνοι 101 εκατ % Αιτωλοακαρνανία τόνοι 78,1 εκατ % Αχαΐα τόνοι 100 εκατ % Ανατ. Μακεδονία Θράκη τόνοι 115,7 εκατ % Θεσσαλονίκη τόνοι 290,4 εκατ. < 50% Σύνολο 2,82 εκ. τόνοι 1.921,6 εκατ. Μ.Ο. 1 δις *Στοιχεία για τα είδη εξαγγελθέντα έργα με τη μέθοδο Σ ΙΤ. Αναμένεται Σ ΙΤ για Κ.Μακεδονία, Κέρκυρα, και αλλού.

10 Για τις εγγυημένες ποσότητες α) Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις είναι υπερ διαστασιολογημένες ακόμα και με τις τωρινές ποσότητες. Πως η όποια μελλοντική κυβέρνηση θα μας υποχρεώσει να παράγουμε τις ποσότητες σχεδιασμού για τα επόμενα 27 χρόνια; Θα απαγορεύσει στους Δήμους να διαχειριστούν με ΔσΠ και Κομποστοποίηση τα βιοαπόβλητα όπως επιβάλουν οι Οδηγίες 98/2008 και 31/1999 αλλάκαιτοσυμφέροντωνπολιτώνκαιτου Δήμου; Θα απαγορεύσει την εγκατασταση container κομποστοποίησης; Θα απαγορεύσει την οργάνωση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης; β) Το παράδειγμα της Κόσση στη Λάρνακα της Κύπρου είναι διδακτικό. Στο 4 ο (!!!) χρόνο λειτουργίας παραλαμβάνει χαμηλότερη ποσότητα της εγγυημένης και οι Κύπριοι είναι στη γωνία. Πληρώνουν και πληρώνουν...

11 Επικίνδυνα αδιέξοδα είναι ορατά. Υπάρχει χρόνος; Αποσπάσματα από τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Potocnikστις Βρυξέλλες την 19 η Μαρτίου «Είναι προφανές ότι η σωστή αξιοποίηση των πόρων είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική οικονομική ανταγωνιστικότητα. Είναι σαφές ότι η διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ δεν είναι μόνο επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και παράλογη οικονομικά.» «Με σκοπό την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πρόκλησης, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα απόβλητα σαν πόρους.

12 Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους του «Χάρτη για μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση τον πόρων» και η πρόταση της Commission για το 7 ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης το οποίο έθεσε κάποιους φιλόδοξους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2020: Τα απόβλητα που παράγονται ανά κάτοικο θα πρέπει να μειωθούν Η ανακύκλωση και η επανάχρηση πρέπει να φτάσουν στα μέγιστα επίπεδα Αποτέφρωση μόνο για τα μη ανακυκλώσιμα Η αποτέφρωση δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον επιλογή διαχείρισης των αποβλήτων»

13 «Η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, η οποία ακολουθείται από ανακύκλωση και επανάχρηση, με την ανάκτηση και διάθεση να είναι η τελευταία επιλογή» «Το ζητούμενο είναι τα Κράτη Μέλη να κινηθούν ταχύτατα προς τον αποκλεισμό της διάθεσης των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ και στην εφαρμογή της ανακύκλωσης ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέπουν και την παραγωγή αποβλήτων»

14 «Η εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη πρόκληση. Υπάρχουν όμως πολλές ευκαιρίες για να αδραχτούν: η σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 400,000 θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. Πρόληψη, επανάχρηση, ανακύκλωση/ κομποστοποίηση πρέπει να είναι προτεραιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η ξεχωριστή συλλογή θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ώστε να εξασφαλιστούν επανάχρηση/ ανακύκλωση/ κομποστοποίηση υψηλής ποιότητας. Έτσι θα υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, μόνο όμως αν υπάρχουν καλά οικονομικά κίνητρα»

15 Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έτος ορόσημο το 2020: Τα απόβλητα αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης ως πόρος. Τακατάκεφαλήνπαραγόμενααπόβληταφθίνουν Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων συνιστούν οικονομικά ελκυστικές επιλογές για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, λόγω της ευρέως διαδεδομένης διαλογής αποβλήτων και της ανάπτυξης λειτουργικών αγορών για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες. Ανακυκλώνονται περισσότερα υλικά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και των κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών. Η περί αποβλήτων νομοθεσία εφαρμόζεται πλήρως. Έχει μηδενιστεί η παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Η ανάκτηση ενέργειας περιορίζεται στα μη ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ η υγειονομική ταφή έχει σχεδόν καταργηθεί και εξασφαλίζεται ανακύκλωση υψηλής ποιότητας.

16 ΑΝ Αν εφαρμοζόντουσαν προγράμματα ΔσΠ των βιοαποβλήτων στις περιοχές που επιλέχθηκαν για ΣΔΙΤ. Αν εφαρμοζόντουσαν προγράμματα δημοτικής κομποστοποίησης των κλαδεμάτων σε κάθε Δήμο των περιοχών με ΣΔΙΤ. Αν εφαρμοζόντουσαν προγράμματα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία, σνακ μπαρ, καφέ, catering, μανάβικα, κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές, νοσοκομεία, στρατόπεδα, κατασκηνώσεις, πλοία, αεροδρόμια, σωφρονιστικά καταστήματα κλπ.) και στη συνέχεια διαχειριζόντουσαν με ελαχιστοποίηση των μεταφορών σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου, μονάδες κομποστοποίησης ή container κομποστοποίησης.

17 Αν εφαρμοζόντουσαν καθολικά προγράμματα ανακύκλωσης Αν διεξάγονταν πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών «Για το περιβάλλον μας και τη τσέπη μας μην τα αναμιγνύεις». Αν εφαρμοζόντουσαν προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης με κεντρικό σχεδιασμό και καθολική ενημέρωση. Αν εφαρμόζονταν η πυραμίδα ιεράρχησης της διαχείρισης όπως και νομοθετικά είναι επιβεβλημένο.

18 ΤΟΤΕ... Οι κεντρικές μονάδες επεξεργασίας ανά νομό ή περιφέρεια θα είχαν μέγεθος σχεδιασμού το 25 30% των τωρινών και με υποπολλαπλάσιο κόστος. Δεν θα υπήρχαν κοινωνικές αντιδράσεις. Θα δημιουργόντουσαν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Δεν θα επιβαρυνόντουσαν με αυξήσεις των Δημοτικών τελών, αλλά αντίθετα θα υπήρχε μείωση. Εξοικονόμηση πόρων, δευτερογενών πρώτων υλών και ενέργειας

19 Θα αντιπαραθέσουν ότι με τα ΑΝ ονειροβατούμε και ότι είμαστε αιθεροβάμονες Θα αντιτάξουμε ότι η ΔσΠ των βιοαποβλήτων είναι η μόνη ρεαλιστική και οικονομικά εφικτή λύση. Υπάρχει χρόνος; Ναι Υπάρχει. Για την αναθεώρηση των συμβάσεων πριν την οριστική υπογραφή τους. Για νααποφευχθούνσχεδόνβέβαιααδιέξοδα. Γιατί να μη σχεδιασθούνταέργαμεδυναμικότητατο33% των σημερινών ποσοτήτων και να λειτουργούν με δύο και τρείς βάρδιες? Αρα η εγγυημένη ποσότητα θα είναι το 33% της σημερινής και ο προυπολογισμός το 50% του τωρινού. «Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα» Ν. Καζαντζάκης

20 Εύλογα Ερωτήματα Γιατί να μεταφέρονται τα βιοαπόβλητα κήπων και πάρκων; (ένα φορτηγό 20 κυβικών μεταφέρει 3 έως 4 τόνους σε απόσταση 50 και 80 χιλιομέτρων;) Η εναλλακτική: Τεμαχισμός και κομποστοποίηση στο χώρο «παραγωγής» τους. Γιατί να μεταφέρονται τα απόβλητα Αργολίδας και Κορινθίας στην Αθήνα; Η εναλλακτική: Το συνολικό κόστος μεταφοράς ενός και μόνο έτους επαρκεί για τη χρηματοδότηση προγράμματος ΔσΠ και Κομποστοποίησης (διαθέσιμα τα στοιχεία). Και πολλά ακόμα εύλογα ερωτήματα, πλην όμως ρητορικά εάν δεν δοθούν απαντήσεις αλλά ένοχη σιωπή. «Το ελάχιστο θέλησα και με τιμώρησαν με το πολύ» O. Ελύτης

21 Η αναμονή επενδυτών για τις συμβάσεις ΣΔΙΤ Ήδη έχουν εκφρασθεί δυσκολίες εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, εγγυητικών επιστολών κλπ. για τη χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ από την πλευρά πολλών ενδιαφερόμενων, καθώς επίσης και σημαντικές δυσκολίες στην αδειοδότηση. Θα έχουν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και τη δημιουργία νέων αδιέξοδων (ελλείψεις ΧΥΤΑ σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο. Τα απόβλητα έμειναν στους δρόμους στη Τρίπολη, στο Πύργο και αλλού για μήνες. Μεταφέρονται «νύχτα» στα δάση της Μεγαλόπολης, στον Αλφειό ή θάβονται. Οι καταγγελίες πολλές και οι εισαγγελείς έχουν και θα έχουν έργο). Στα έργα με ΣΔΙΤ υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις για πολλούς λόγους

22 «Το χρύσωμα του χαπιού» Η πρόσκληση 4.10 του ΕΠΠΕΡΑΑ προβλέπει χρηματοδότηση με 25 εκατομμύρια των έργων κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Το Οξύμωρο 25 εκατομμύρια για 325 Δήμους. Αναλογία : για κάθε δήμο.(???) 25 εκατομμύρια έναντι των έργων ΣΔΙΤ για την επεξεργασία των σύμμικτων αποβλήτων (!!!)

23 Με αυτό τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό ακυρώνεται στη πράξη η Διακήρυξη για ΔσΠ των βιοαποβλήτων. Στόχος του συντάκτη δεν είναι η ανάδειξη των αναμενόμενων αδιεξόδων. Δεν αρκεί αυτό. Στόχος είναι η ανάδειξη λύσεων εφικτών στα σημερινά δεδομένα της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Λοιπόν: Το 50% τηςσυμμετοχήςτουδημοσίουσταέργασδιτ να κατευθυνθεί σε προγράμματα ΔσΠ, Δημοτικής Κομποστοποίησης και Βιοαερίου (κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά Δήμο)

24 Παραδοχές άνευ ουσιαστικών αντιρρήσεων 1. Η ΔσΠ οδηγεί στις πλέον οικονομικές επιλογές Παραδείγματα: Καθολική αξιοποίηση με κομποστοποίηση των: Κλαδεμάτων σε ανοικτά σειράδια Αποβλήτων κουζίνας εστιατορίων, σνακ μπαρ, ξενοδοχεία, catering, μανάβικων, ταχυφαγείων, κρεοπωλείων, λαϊκών αγορών με Container Κομποστοποίησης και άλλο εξοπλισμό. Απόβλητα κουζίνας νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων, πλοίων, αεροδρομίων, σωφρονιστικών καταστημάτων. Έτσι θα εκτραπεί από εδαφική διάθεση και διάθεση σε υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους μονάδες μηχανικής διαλογής το 50% τουλάχιστον των βιοαποβλήτων

25 2. Η ΔσΠ δεν έχει και ποτέ δεν θα έχει κοινωνικές αντιδράσεις. Αντιθέτως έχει υπέρ αυτής το σύνολο του πολιτικού κόσμου (επίσημες διακηρύξεις), τις μαζικές οργανώσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το σύνολο των πολιτών. Βεβαίως θα υπάρχουν και οι αμελείς, οι αδιάφοροι. Αντιμετωπίζονται εύκολα. 3. Η ΔσΠ δημιουργεί θέσεις εργασίας πολλαπλάσιες έναντι άλλων επιλογών. 4. Η ΔσΠ και η Κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων δίνει την αναπτυξιακή διάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων με υποκατάσταση των εισαγωγών και κάλυψη με οργανική ουσία των εξαντλημένων εδαφών. Στην Ελλάδα και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, Νότια Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νότια Γαλλία οι ανάγκες σε οργανική ουσία είναι πολλαπλάσιες έναντι των Βορειοευρωπαϊκών Χωρών

26 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των Δήμων Αρμοδιότητά τους η αποκομιδή. Χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών Ελλιπείς σε ειδικευμένο προσωπικό Αρμοδιότητά τους η Δημοτική Κομποστοποίηση και η ελαχιστοποίηση των βιοαποβλήτων που θα οδεύουν προς κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

27 Δράσεις *Εκπόνηση προγραμμάτων για την άμεση εφαρμογή ΔσΠ και Δημοτικής Κομποστοποίησης *Δημιουργία δικτύων μεταξύ Δήμων με παραπλήσια χαρακτηριστικά και ανάγκες, για την ανταλλαγή πληροφοριών και ανάληψη κοινών δράσεων για την αποφυγή μεταφοράς αποβλήτων κι ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης

28 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

29 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. κ. Δημήτρης Κανακόπουλος hellas.gr hellas.gr 2 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αειφόρου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιουνίου 2014

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος phkirk@otenet.gr ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος phkirk@otenet.gr ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής -1- ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 1. Για τη διαδικασία Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ: Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014 Χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ΕΟΑΝ, ο οποίος και νομοθετικά,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων Η πρόταση της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης Mια πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού και κόστους

Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων Η πρόταση της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης Mια πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού και κόστους Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων prosynat.blogspot.com - prosynat@gmail.com Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων Η πρόταση της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης Mια πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ο φορέας του σχεδιασμού και της διαχείρισης. Β. Το ιστορικό του υφιστάμενου σχεδιασμού

Α. Ο φορέας του σχεδιασμού και της διαχείρισης. Β. Το ιστορικό του υφιστάμενου σχεδιασμού Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) Προτάσεις για τις βασικές αρχές της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής Α. Ο φορέας

Διαβάστε περισσότερα

11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11.1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 7

3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ... 4 3. ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΕΣΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ... 6 3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χημικά. Χρονικά. CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek Chemists. 1η Εκδοση 1936 ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Χημικά. Χρονικά. CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek Chemists. 1η Εκδοση 1936 ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ISSN 0356-5526 Οκτώβριος 2013 Τεύχος 7, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 October 2013 ISSUE 7 VOL. 75 Χημικά ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 1η Εκδοση 1936 Χρονικά CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek Chemists

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου

Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου 1. Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) Με τον όρο Αστικά Στερεά Απόβλητα εννοούμε τα οικιακά απόβλητα και όσα λόγω της φύσης ή σύνθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020) Αύγουστος 2015 Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης 2 Αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 17/2/2012 ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 17/2/2012 ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 17/2/2012 ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ Αθήνα, 3 Απριλίου 2012 Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Επιστημονικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συμβολής στην Βιώσιμη Ανάπτυξη National Member of the International Solid Waste Association Site: www.eedsa.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων. Η

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων. Η Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ, κ. Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Τα σκουπίδια μας δεν είναι για πέταμα.

Τα σκουπίδια μας δεν είναι για πέταμα. Τα σκουπίδια μας δεν είναι για πέταμα. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν.Ε. Κορινθίας Δύναμη πρωτοπορίας www.onned-korinthias.gr info@onned-korinthias.gr Η παρούσα εργασία αφιερώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη δίη οικονομικά οικολογικά λύση Γενάρης 2013 1 για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Εκκινούμε από την αρχή ότι η οικολογική η οικονομική κρίση συνδέονται αλληλοτροφοδοτούνται:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Επιστημονικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συμβολής στην Βιώσιμη Ανάπτυξη National Member of the International Solid Waste Association Τηλ.: 213 0405324, 6984

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κείμενο Βάσης προς Δημόσια Διαβούλευση (Με βάση τις κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Περιεχόμενα ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2.1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 0 Περιεχόμενα 0. ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2.1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2010 ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Σήµερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Ρ.Α.ΚΙ. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Ρ.Α.ΚΙ. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Ρ.Α.ΚΙ. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προτεινόμενο ΤΟΣΔΑ Δήμου Τριφυλίας αποδίδει τον καταστατικό ρόλο που οφείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ENIAIΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Μελετητής: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (FREQUENTLY

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ GREEN DOT HILTON PARK

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Εισήγηση στην Ημερίδα της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας: Ανακύκλωση συσκευασιών

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»

«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Εισηγήτρια: Άννα Μίχου Γενική Διευθύντρια Ανατολική Α.Ε Εισαγωγή Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων (αστικών και βιομηχανικών) αποτελεί ένα σύνθετο και κρίσιμο πρόβλημα για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης Μαµάη 3, 10440, Αθήνα, Τηλ: 210-82.24.481 www.ecorec.gr Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα, Τηλ: 210-38.40.774-5 www.greenpeace.gr Μαµάη 3, 10440 Αθήνα Τηλ: 210 8228795 www.medsos.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171. Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171. Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171 Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Πρακτικό της με

Διαβάστε περισσότερα

Την παρουσίαση της πρότασής μας για ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, βιώσιμο και δίκαιο οικονομικά και οικολογικά.

Την παρουσίαση της πρότασής μας για ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, βιώσιμο και δίκαιο οικονομικά και οικολογικά. Ρένα Δούρου: Πρόταση για τη διαχείριση σκουπιδιών Να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας παρουσίαση. Την παρουσίαση της πρότασής μας για ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, βιώσιμο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Στις αρχές του 21ου αιώνα το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι ΟΤΑ ανεπτυγμένων χωρών, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων,

Διαβάστε περισσότερα