ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Transcript

1 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Β ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

2

3

4

5 Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούσαν σταθμούς επικοινωνίας ανάμεσα σε ανατολή, δύση, βορρά και νότο. Την εποχή του χαλκού ( πχ.) δημιουργήθηκε ένας καινούριος και ξεχωριστός πολιτισμός, ο κυκλαδικός.

6 Οι κυκλαδίτες έγιναν καλοί ναυτικοί. Επίσης ήταν καλοί έμποροι αλλά και γεωργοί, κτηνοτρόφοι ψαράδες και κυνηγοί. Είχε αναπτυχτεί η αγγειογραφία και η μεταλλουργία. Η υπεροχή του κυκλαδικού πολιτισμού στο αιγαίο ήταν φανερή και αποτέλεσε το πρώτο βήμα προς τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από τον κυκλαδικό πολιτισμό δε σώθηκαν γραπτά κείμενα, επομένως οι πληροφορίες μας είναι ελάχιστες και ότι ξέρουμε το ξέρουμε από τις ανασκαφές.

7 Οι κυκλαδίτες κατοικούσαν σε μικρές πόλεις που στην αρχή ήταν χρισμένες στις παραλίες και στη συνέχεια στις πλαγιές λόφων, ίσως για να αισθάνονται ποιο ασφαλείς από τις ναυτικές επιδρομές άλλων λαών. Στην ύστερη εποχή στον τομέα της αρχιτεκτονικής εισάγονται μια σειρά από καινοτομίες με σημαντικότερη την προσθήκη πολεοδομικής διάταξης, ένα είδος αποχέτευσης, λουτρά και αποχωρητήρια εντός των οικιών. Τα σπίτια τους ήταν μικρά με τοίχους από πέτρες και λάσπη. Οι στέγες ήταν από ξύλινα δοκάρια, καλάμια και πηλό. Τα δωμάτια τους ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες, τα έπιπλα τους ήταν από ξύλο. Το βράδυ άναβαν λυχνάρια που έκαιγαν λάδι.

8 Έτρωγαν δημητριακά, όσπρια, φρούτα, καρπούς, ψάρια και θαλασσινά. Πίστευαν στη μεταθανάτια ζωή και έθαβαν τους νεκρούς τους με αντικείμενα της καθημερινής τους ζωής. Τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της κυκλαδικής τέχνης ήταν τα μικρά μαρμάρινα αγαλματίδια που έχουν βρεθεί σε τάφους και ονομάζονταν ειδώλια. Απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές κυρίως γυναίκες. Τα αντρικά ειδώλια είναι σπάνια και απεικονίζουν συνήθως μουσικούς, καθιστές μορφές και κυνηγούς.

9 Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που πέτυχαν όλα αυτά τα επιτεύγματα Η στρατηγική γεωγραφική θέση Οι περιορισμοί του φυσικού περιβάλλοντος που τους ανάγκασαν να στραφούν στη θάλασσα Ο ορυκτός πλούτος, ο οψιδιανός της Μήλου, η σμύριδα της Νάξου, ο μόλυβδος της Σίφνου, και ο χαλκός της Κύθνου και της Σερίφου και τέλος η κατεξοχήν πρώτη ύλη των νησιών το μάρμαρο. οψιδιανός σμύριδα μόλυβδος χαλκός

10

11 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Ποιες ήταν οι ασχολίες, τα εργαλεία και τα υλικά του ανθρώπου της εποχής του χαλκού; ποια χρηστικά αντικείμενα, σκεύη και όπλα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής μπορείς να ανακαλύψεις; Να τα συνδέσεις με τα παραδοσιακά σκεύη της νεώτερης Ελλάδας. Να συγκρίνεις τα υλικά τους με τα σύγχρονα υλικά κατασκευής όπως το πλαστικό, το αλουμίνιο, το τεφλόν.

12 Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι είχαν πάρα πολλές ασχολίες όπως η μεταλλοτεχνία που γίνεται με διάφορα μέταλλα, η κεραμική, η οστεουργία που με αυτήν κατασκεύαζαν εργαλεία από οστά ψαριών και άλλων ζώων- και τέλος η υφαντική που χάρις σε αυτή φτιάχνονταν ρούχα από μαλλί αιγοπροβάτων.

13 Χάλκινα αντικείμενα και όπλα Κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού έχουν σωθεί διάφορα μεταλλικά εργαλεία και όπλα όπως αιχμές δοράτων, μαχαίρια, αξίνες και σουβλιά. Κατά τη μέση εποχή του χαλκού σμίλες, σουβλιά και τρυπάνια. Εγχειρίδιο Σφυροπέλεκυς Σμίλη

14 Υλικά Οι τεχνίτες της εποχής χρησιμοποιούσαν βέβαια περισσότερο το χαλκό αλλά και άλλα υλικά όπως ο ορείχαλκος ένα κράμα χαλκού και ψευδαργύρου, μπρούτζο, ένα κράμα κασσίτερου, πέτρα και πυριτόλιθο. Επίσης χρησιμοποιούσαν ένα γυαλί ηφαιστειακής προέλευσης τον oψιανό. Φιάλη Μάρμαρο Κωνικό αγγείο Μάρμαρο Μετάλλινη φιάλη άργυρος

15 Τα περισσότερα παραδοσιακά σκεύη της νεώτερης Ελλάδας αποτελούσαν αυτούσια ή εξελιγμένα σκεύη που χρησιμοποιούνταν και στην εποχή του χαλκού, π.χ. πήλινα ή μεταλλικά πιάτα, ποτήρια, δοχεία αποθήκευσης κρασιού, νερού, σιτηρών, ελαιολάδου, πανέρια, μυλόπετρες, ακόμα και εργαλεία όπως σφυριά, σμίλες, αγγειοπλαστικός τροχός, τσάπες, εργαλεία θερισμού.

16 Μέχρι και χρόνια νωρίτερα ακόμα και τα υλικά κατασκευής των σκευών ήταν, αν εξαιρεθεί το σίδηρο, περίπου τα ίδια. Με την εισαγωγή του πλαστικού και του αλουμινίου στην κατασκευή σκευών διαφόρων χρήσεων υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Δυο νέα υλικά με ιδιότητες και χρήσεις άγνωστες για τον αρχαίο κόσμο. Όλα τα υλικά κατασκευής στην αρχαιότητα ήταν πλήρως ανακυκλώσιμα κάτι που δεν συμβαίνει με τα σύγχρονα υλικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα όπως το πλαστικό το αλουμίνιο, το τεφλόν αποικοδομούνται στη φύση και συσσωρεύονται χωρίς προοπτική διάσπασης και έτσι αν δεν ανακυκλώνονται δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

17 Σε πολλές περιπτώσεις το αλουμίνιο θεωρείται υπεύθυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος του στήθους. Το τεφλόν όταν θερμαίνεται μπορεί να εκλύσει διηθητικούς τοξικούς ατμούς. Έτσι όταν μαγειρεύεται ένα φαγητό σε σκεύος επικαλυμμένο με τεφλόν αυτό διεισδύει στο φαγητό και από εκεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Της εποχή του χαλκού είχαν πολύ καλά υλικά όπως ο χαλκός που τον χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση νερού. Επίσης στη Γαλλία κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας παρατηρήθηκε ότι οι εργάτες στα ορυχεία χαλκού είχαν ανοσία στη χολέρα.

18

19

20 Το πιο χαρακτηριστικό δημιούργημα του Κυκλαδικού κόσμου ήταν τα ειδώλια που κατασκευάζονταν κυρίως από λευκό μάρμαρο αλλά κάποιες φορές και από κόκαλο, ελεφαντόδοντο,πηλό και μόλυβδο. Τα αγαλματίδια αυτά αποκτούσαν τη γενική μορφή τους με το σμίλευμα του μαρμάρου, πολλές όμως από τις λεπτομέρειες τους αποδίδονταν με εγχάραξη και χρώμα (γαλάζιο ή κόκκινο). Οι αρχαίοι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν τα μάτια, το στόμα, τα μαλλιά και άλλες λεπτομέρειες που χαθήκαν με το πέρασμα του χρόνου. Δυο ήταν οι τάσεις της κυκλαδικής ειδωλοπλαστικής η φυσιοκρατική και η αφαιρετική.

21

22 Τα σχηματικά ειδώλια (ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΣΗ) έχουν ποικίλα σχήματα. Πτυόσχημο" ειδώλιo μάρμαρο Κυκλαδικό Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδος - φάση Πηλού Βιoλόσχημo ειδώλιo μάρμαρο Κυκλαδικό Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδος - φάση Πηλού

23 Κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο, τα ανθρωπόμορφα ειδώλια (ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΣΗ) απεικονίζουν κυρίως τυποποιημένες γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια και κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω. Ειδώλιο γυναικείας μορφής κανονικού τύπου (παραλλαγή Σπεδού) μάρμαρο Κυκλαδικό Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος - φάση Σύρου

24 Είναι πιθανό τα ανθρωπόμορφα ειδώλια να προορίζονταν κυρίως για ταφική χρήση, δηλαδή να τοποθετούνταν μέσα στους τάφους μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως όπλα, εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία που πίστευαν ότι ήταν απαραίτητα για τον νεκρό στην άλλη του ζωή. Όλα αυτά μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Κυριαρχεί ο τύπος της όρθιας γυναικείας μορφής με τα χέρια διπλωμένα κάτω από το στήθος, άλλοι τις ερμηνεύουν ως απεικονίσεις συνοδών των νεκρών παλλακίδες ή υπηρέτριες ή εστιάζουν στη θρησκευτική διάσταση και εξηγούν τα γυναικεία ειδώλια ως σύμβολα μιας μεγάλης μητέρας θεάς. Το ότι τα ειδώλια έμειναν αναλλοίωτα για πολλούς αιώνες ενισχύει τη θεωρία που τα κατατάσσει στα θρησκευτικά σύμβολα.

25 Τα κυκλαδικά ειδώλια ήταν πραγματικά μοναδικά έργα τέχνης. Οι κυκλαδίτες τεχνίτες προσπάθησαν να αναπαραστήσουν την ανθρώπινη μορφή με τρόπο αφαιρετικό που φαντάζει παράξενα σύγχρονος.

26

27

28 Archipenko Alexander ( ) Γεννήθηκε στις 30/5/1887 στο Κίεβο της Ουκρανίας και πέθανε στις 25/2/1964 στην Νέα Υόρκη ΗΠΑ. Φοίτησε στη σχόλη τέχνης του Κιέβου όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις τέχνες. Τα έργα του ήταν κυβιστικά γλυπτά, αντικείμενα με καθαρή φόρμα, περίγραμμα και γεωμετρικά σχήματα. Έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές από τον Κυκλαδικό πολιτισμό. Στα γλυπτά έργα του εντοπίζουμε κάποιες μορφολογικές ομοιότητες με την Κυκλαδική τέχνη, ιδιαίτερα στην επιπεδότητα των γλυπτών με ανθρωπομορφικό χαρακτήρα και χρώμα για την απόδοση των λεπτομερειών.

29

30 Brancusi Constantin ( ) Γεννήθηκε στην πόλη HOBITA της Ρουμανίας και πέθανε σε ηλικία 81 ετών στο Παρίσι στη Γαλλία. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και εκείνος εργαζόταν από μικρή ηλικία. Φοίτησε στο Βουκουρέστι στη σχολή καλών τεχνών όπου έλαβε ακαδημαϊκή εκπαίδευση στη γλυπτική και διακρίθηκε ως ταλαντούχος για το έργο του ecorche (το άγαλμα ενός ανθρώπου). Constantin Brancusi L'Ecorche, Gypsum of , c. 1921

31 Τα έργα του ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, μάρμαρο και χαλκό και αποδεικνύουν ύφος επαναστατικό, αφηρημένο με καμπυλόγραμμα σχήματα. Έχει επηρεαστεί πολύ από τον Κυκλαδικό πολιτισμό αφού κάποια από τα έργα του όπως το πτηνό και το ζευγάρι είναι εμπνευσμένα από την κυκλαδική κεφαλή που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Τα έργα του μαρτυρούν την απλότητα του υλικού, τη λιτότητα, την αφαίρεση, την αρμονία και τα σχήματα όπως το ωοειδές έγιναν απόκτημα στην καλλιτεχνική του έκφραση.

32

33 Moor Henry ( ) Άγγλος γλύπτης του 20 ου αιώνα. Ήταν γνωστός για τις μεγάλες αφηρημένες ανθρώπινες φιγούρες του. Το έργο του επηρεάστηκε από την παρατήρηση των μορφών που υπάρχουν στη φύση κυρίως από σχήματα που έχουν καμπύλες. Τα αγαπημένα του θέματα ήταν μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, οικογένειες, πεσμένοι στρατιώτες και κυρίως μια φιγούρα ανθρώπου πλαγιαστού που την έφτιαξε σε ξύλο, πέτρα, μπρούτζο και τέλος σε μάρμαρο. Το 2000 διοργανώθηκε στο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Άνδρου η έκθεση Χένρυ Μουρ υπό το φως της Ελλάδας. Ο Henry Moor έχει επηρεαστεί πολύ από τον Κυκλαδικό πολιτισμό. Βλέποντας τα γλυπτά του καταλαβαίνουμε πως έχει υιοθετήσει διάφορες μορφές και σχήματα των κυκλαδικών γλυπτών.

34

35 Modigliani Amedeo ( ) Γεννήθηκε στην πόλη Λιβόρνο της Τοσκάνης στην Ιταλία (12 Ιουλίου 1884). Η υγεία του ήταν εύθραυστη από τα παιδικά του χρόνια γιατί είχε αρρωστήσει από φυματίωση. Από νωρίς γνώρισε τον κόσμο της τέχνης και ήθελε να γίνει ζωγράφος. Μετά από καιρό ανέπτυξε το δικό του ιδιαίτερο ύφος το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κατηγοριοποιηθεί. Κατά τη γνώμη μου τα έργα του Μοντιλιάνι έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τα Κυκλαδικά γλυπτά. Η αφαιρετική διάθεση, η στάση του σώματος, η μύτη και το σχήμα του πρόσωπου των γλυπτών του μοιάζουν πάρα πολύ με τα κυκλαδικά γλυπτά.

36

37 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Πριν από 5000 χρόνια περίπου, την εποχή του χαλκού ( πχ) γεννήθηκε στις Κυκλάδες ένας ξεχωριστός πολιτισμός ο κυκλαδικός. Την περίοδο αυτή οι κυκλαδίτες έφτιαξαν ειδώλια που με αυτά συνόδευαν τους νεκρούς τους στους τάφους. Τα αγαλματίδια αυτά έμελλε να επηρεάσουν πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες. Η επίδραση της τέχνης της κλασικής αρχαιότητας περιορίζεται σημαντικά στις αρχές του 20 ου αιώνα. Η τέχνη περισσότερο από ποτέ χαρακτηρίζεται από μια τεράστια ποικιλία στους τρόπους έκφρασης. Από την έρευνα που κάναμε συμπεράναμε ότι η μοντέρνα τέχνη έχει επηρεαστεί αρκετά από την κυκλαδική. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, η λιτότητα του υλικού, η αφαίρεση, η αρμονία και η χρήση του μαρμάρου έχουν ομοιότητες με τη δουλειά πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών Πολλοί μοντέρνοι καλλιτέχνες όπως ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι, ο Χένρυ Μουρ η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ έχουν επηρεαστεί από την Κυκλαδική τέχνη, έχουν υιοθετήσει την αφαίρεση, τη στάση του σώματος, την έκφραση, την ιδιαίτερη μύτη κτλ.

King James Bible Greek New Testament Word List

King James Bible Greek New Testament Word List King James Bible Greek New Testament Word List Extracted From The Supercomputer-Compiled Textus Receptus CSR9 By Dr. Michael J. Bisconti Copyright 2013 Dr. Michael J. Bisconti The King James Bible Greek

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ : ΜΕΓΑΛΗ : ΜΕΣΑΙΑ: ΜΙΚΡΗ

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ : ΜΕΓΑΛΗ : ΜΕΣΑΙΑ: ΜΙΚΡΗ Page 1 of 67 Page 2 of 67 Page 3 of 67 Page 4 of 67 1. Page 5 of 67 Page 6 of 67 Page 7 of 67 2. Page 8 of 67 Page 9 of 67 Page 10 of 67 Page 11 of 67 Page 12 of 67 Page 13 of 67 Page 14 of 67 Page 15

Διαβάστε περισσότερα

The Greek Braille System

The Greek Braille System The Greek Braille System 1. Braille codes for the Greek lowercase (small) Alphabet characters UNICODE Greek Braille Braille dots Description Description in English in Greek 03B1 α A 1 άλφα GREEK SMALL

Διαβάστε περισσότερα

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s)

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s) Rick Griffiths MWF 9:00 Converse 302 Converse 102D; 542-5368 FTGRIFFITHS@AMHERST.EDU Monday 4:00-6:00 and by appointment Reading Greek: Text and Vocabulary (second edition) (ISBN 9780521698511) Reading

Διαβάστε περισσότερα

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide)

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide) GREEK WEEK A week long excursion into the language of the ancient Greeks a. The Alphabet (with pronunciation guide) b. Some scientific terms: the family of -ologies c. The Dieties of Mount Olympus d. Exercises

Διαβάστε περισσότερα

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you ALFABETO / ALPHABET nome / name suono / sound come nella parola / as in Α α alpha a gatto / father Β β beta b bene / bravery Γ γ gamma g gossip Δ δ delta d dente / drop Ε ε epsilon e breve / short e detto

Διαβάστε περισσότερα

1. The Greek Language and Its Dialects

1. The Greek Language and Its Dialects I n t r o d u c t i o n 1. The Greek Language and Its Dialects The Greek language belongs to the Indo-European family of languages. The name Indo-European indicates the geographic area where these languages

Διαβάστε περισσότερα

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment MS number : MS. 1214 Former MS numbers : None Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103 Material : Parchment Folios : ff. 412 Dimensions : 334 x 246 Gatherings : 36 x 8 (288), 6

Διαβάστε περισσότερα

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR modern greek II reading booklet Travelers should always check with their nation's State Department for current advisories on local conditions before traveling abroad. Graphic

Διαβάστε περισσότερα

Unos cambios de la pronunciación

Unos cambios de la pronunciación Unos cambios de la pronunciación desde griego moderno al griego clásico (según Erasmo) por El profesor Don Potter Cambios de la pronunciación recomendados de parte del Maestro Don Potter para El Griego

Διαβάστε περισσότερα

THE SINGING GRAMMARIAN

THE SINGING GRAMMARIAN ENDORSEMENTS I struggled memorizing paradigms when I learned Greek. Now as a lecturer I struggle motivating my students to engage in the tedious and mindnumbing work of memorizing paradigm after paradigm.

Διαβάστε περισσότερα

The Spartacus Rebellion. By E. H. Campbell

The Spartacus Rebellion. By E. H. Campbell The Spartacus Rebellion From Appian s Civil Wars A new translation with text, and commentary By E. H. Campbell FIRST EDITION 2 E. H. Campbell 2008 ALL RIGHTS RESERVED Inopibus Press: Seattle inopibus@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 630,986 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL : Own : 29.56% Client : 4.86% Clientele: 65.58%

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 630,986 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL : Own : 29.56% Client : 4.86% Clientele: 65.58% Προϊόν / Product : Σ.Μ.Ε. ''FTSE/Χ.Α. Large Cap'' - FUTURES ''FTSE/Athex Large Cap'' 1 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - INVESTMENT BANK OF GREECE S.A. 132,214 20.95 2 NBG SECURITIES A.E.Π.Ε.Υ. - NBG SECURITIES

Διαβάστε περισσότερα

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009 The bgreek bundle Luis Rivera February 13, 2009 Abstract This bundle provides an interface to use several ascii input encodings to typeset Greek with Claudio Beccari s Greek fonts. TEX is well known to

Διαβάστε περισσότερα

teasers catalogue 2013

teasers catalogue 2013 m teasers catalogue 2013 _ m teasers κατάλογος 2013 / catalogue 2013 www.memoteasers.gr memoteasers@gmail.com +30 28210 90042 Καλλέργηδων 102, Χανιά 02 Περιεχόμενα / Index Εισαγωγή Introduction 05 Κάρτες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 7,144,424 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 7,144,424 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL Σ.Μ.Ε. ''FTSE/Χ.Α. Large Cap'' - FUTURES ''FTSE/Athex Large Cap'' 1 NBG SECURITIES A.E.Π.Ε.Υ. - NBG SECURITIES S.A. 1,811,334 25.35 2 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - INVESTMENT BANK OF GREECE S.A. 1,475,444

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 5,974,916 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL : Client : 57.66% Own : 42.34%

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ / GRAND TOTAL : 5,974,916 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ / % OF TOTAL : Client : 57.66% Own : 42.34% Προϊόν / Product : Σ.Μ.Ε. ''FTSE/Χ.Α. 20'' - FUTURES ''FTSE/Athex 20'' 1 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - INVESTMENT BANK OF GREECE S.A. 1,571,426 26.30 2 ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. - NATIONAL

Διαβάστε περισσότερα

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8 現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7 Version 0.8 目 次 1. 文 字 と 発 音 2. 語 彙 3. 語 形 論 3.1 冠 詞 3.2 名 詞 3.2.1 概 説 3.2.2 男 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.3 女 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.4 中 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.5 変 則 格 変 化 名 詞 3.3 形 容 詞

Διαβάστε περισσότερα

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) A Fresh Analysis* Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge Abstract: This detailed study of P 27 suggests some adjustments to the older editions. In addition

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament Dr. John Pappas Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Copyright by John Peter Pappas 2008 Scofield Seminary Press Table of Contents THE METHOD...

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Andrew Keller Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Andrew Keller Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School L e a r n To R e a d Gr eek pa rt 1 Andrew Keller Collegiate School Stephanie Russell Collegiate School New Haven & London Copyright 2012 by Yale University. All rights reserved. This book may not be reproduced,

Διαβάστε περισσότερα

1-Berggren trans. MEASUREMENT OF A CIRCLE. 03a0 03b1 0xxx 03c2 03f0 03cd 03f0 03bb 03bf 03c2. 03b2 0384(tonos) 0387(ano teleia)

1-Berggren trans. MEASUREMENT OF A CIRCLE. 03a0 03b1 0xxx 03c2 03f0 03cd 03f0 03bb 03bf 03c2. 03b2 0384(tonos) 0387(ano teleia) Use Deja Vu Serif Condensed, 10 point/6 point Direct translation by J. Holly DeBlois *****TITLE***** 1 Title: This is Archimedes' Dimensions of A Circle, ed. Heiberg, pp 258 1-Greek ΚΥΚΛΟΥ ΜΕΤΡΗΣΙΣ 1-unicode

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament John Pappas A companion book for the Bible Greek Vpod Internet Video Instruction Program biblegreekvpod.com Copyright by John Peter Pappas, Th.M, Th.D

Διαβάστε περισσότερα

GreekPod101.com Learn Greek with FREE Podcasts

GreekPod101.com Learn Greek with FREE Podcasts Absolute Beginner S1 Your Greek Family is Calling 1 Greek Romanization English Vocabulary Phrase Usage Grammar Points Cultural Insight 4 4 5 Greek Ναι; Α μαμά, ναι... Ναι, εδώ είμαι... Ναι, όλα είναι εντάξει.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ" (ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΟΜΟΛΟΓΩΝ) (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01.02.2015-27.02.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΟΜΟΛΟΓΩΝ) (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01.02.2015-27.02. (ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ & ) (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 0.02.205-27.02.205) ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ 6- ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ EUROBANK EQUITIES Α.Ε.Π.Ε.Υ. 972,9,058.22 6.50 0.00 2 EUROXX Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. 856,37,235. 4.53 0.00

Διαβάστε περισσότερα

Summer Greek. Lesson 3. NOUNS GENDER (does not refer to fe/male) masculine feminine neuter NUMBER singular plural. NOUNS -Case.

Summer Greek. Lesson 3. NOUNS GENDER (does not refer to fe/male) masculine feminine neuter NUMBER singular plural. NOUNS -Case. A Summer Greek Lesson 3 Ω Parts of Speech NOUN- person, place, thing, quality, idea, or action ARTICLE Indefinite = a / an ; Definite = the ADJECTIVE- describes a noun (includes in/definite articles) PRONOUN-word

Διαβάστε περισσότερα

φ Φ λ Λ ἀδελφός, ὁ α Α (Lesson: 2) (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 1) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 2) (Lesson: 1) καρπός, ὁ

φ Φ λ Λ ἀδελφός, ὁ α Α (Lesson: 2) (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 1) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 2) (Lesson: 1) καρπός, ὁ α Α λ Λ φ Φ ἀδελφός, ὁ (Lesson: 2) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 2) γ Γ ν Ν ψ Ψ καρπός, ὁ (Lesson: 2) δ ξ Ξ ω Ω λόγος, ὁ (Lesson: 2) ε Ε ο Ο ἅγω γινώσκω (Lesson: 2) (Lesson: 3) ζ Ζ π Π ἀκούω γράφω (Lesson:

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School. New Haven & London

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School. New Haven & London L e a r n To R e a d Gr eek pa rt 1 Andrew Keller Collegiate School Stephanie Russell Collegiate School New Haven & London Copyright 2012 by Yale University. All rights reserved. This book may not be reproduced,

Διαβάστε περισσότερα