Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!!"

Transcript

1 Μαρία Καρδάση

2

3 Ισογλυκαιμία η μαγική λέξη!!!!

4 Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος είναι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων με ζάχαρη και γενικότερα τροφών που ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη.

5 Η αποφυγή της γλυκοζυλίωσης του κολλαγόνου (ενδογενής γήρανση) είναι θεμελιώδους σημασίας.

6 Η αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη οδηγεί στη μη ενζυμική συμπύκνωση της γλυκόζης με το κολλαγόνο και ως εκ τούτου στη σκλήρυνση των ινών του. Οι Άγγλοι την ονομάζουν «caramelization».

7 Την αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη δεν τη δημιουργούν μόνον τροφές με AGEs, αλλά και «καλά» τρόφιμα όπως φρέσκα & αποξηραμένα φρούτα.

8 Προσοχή στα Super Foods κίνδυνος Γλυκοζυλίωσης.

9 Τακτικά συνιστούμε λήψη αποξηραμένων φρούτων λόγω της συμπύκνωσης των βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ελαίων, έχει όμως συμπυκνωθεί και η φρουκτόζη.

10 Η λήψη αποξηραμένων φρούτων πρέπει να γίνεται με φειδώ και πάντα να συνοδεύεται από πρωτεΐνες για την αποφυγή της διαταραχής της γλυκαιμίας ινσουλιναιμίας.

11 Η ισογλυκαιμία θα πρέπει να διατηρείται σε κάθε πρόσληψη τροφής. Τόσο στα κύρια γεύματα όσο και στα snaks.

12 Οι υδατάνθρακες πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Προτείνουμε την πρόσληψη υδατανθράκων βραδείας ενεργειακής αποδέσμευσης ώστε να διατηρείται η ισογλυκαιμία. Μόνο το 10% των ημερησίως προσλαμβανομένων υδατανθράκων μπορεί να είναι ταχείας ενεργειακής αποδέσμευσης.

13 Προτείνουμε όσπρια, που περιέχουν και ποσοστό πρωτεϊνών, λαχανικά και να καταναλώνονται με μεγάλη προσοχή τα φρούτα, κυρίως αυτά που ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη.

14 Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόσληψη πέραν των δυο φρούτων την ημέρα, καθώς και χυμών φρούτων είναι λάθος, αφού αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με τα γνωστά ανεπιθύμητα αποτελέσματα της γλυκοζυλίωσης.

15 Το γλυκοζυλιωμένο κολλαγόνο οδηγεί στην απώλεια της σπαργής του δέρματος, στην πρόωρη ρυτίδωση & στη δημιουργία ουλών άκμης. Δημιουργεί πρόωρα χαλαρωμένο και ρυτιδωμένο δέρμα.

16

17 Πρωτεϊνες το μυστικό της αυτοεπιδιόρθωσης

18 Ο δεύτερος διατροφικός κανόνας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητος πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα της ημέρας.

19 Π.χ. μια γυναίκα 54kg χρειάζεται 2 αυγά για πρωινό 220gr μοσχάρι στο γεύμα 200 gr ψάρι στο δείπνο. Λέει ο Dr. Pericone

20 Το κολλαγόνο, το οποίο είναι η βάση του συνδετικού ιστού αποτελείται από πρωτεϊνικές ίνες και είναι το 30% των πρωτεϊνών του σώματος.

21 Έχουμε 22 διαφορετικά αμινοξέα. Τα 8 βασικά πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά σε επαρκή ποσότητα διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει.

22 Οι τροφές που τα περιέχουν είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτομικά και σόγια. Κατά βάση προέρχονται από ζωικές πηγές. Στα όσπρια περιέχονται κάποια αλλά όχι όλα.

23 Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ιστική αυτοεπιδιόρθωση και για τη δημιουργία νέου ιστού. Ας σκεφθούμε: Τα περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια αντικαθίστανται κάθε 10 ημέρες Τα αιμοπετάλια κάθε 4 ημέρες Τα κερατινοκύτταρα κάθε 24 ημέρες Πέραν του 98% των κυττάρων του σώματος αντικαθίσταται κάθε χρόνο.

24 Είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε 1gr πρωτεΐνης ανά kgr ΒΣ την ημέρα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξάνεται κατά 20gr στις εγγείους και κατά 40gr στις θηλάζουσες μητέρες.

25 Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί οι φυτοφάγοι έχουν ξηρό λεπτό και εύθραυστο δέρμα.

26

27 Απαραίτητα λιπαρά

28 Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει ως εκ τούτου πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή καθημερινά.

29 Είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προερχόμενα από το λινολεϊκό και το ολεϊκό οξύ. Υπάρχουν 2 κατηγορίες: ω3 & ω6 ως απαραίτητα και τα ω9 τα οποία είναι σημαντικά αλλά όχι «απαραίτητα» διότι ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μόνο μια μικρή ποσότητα και όχι να καλύψει απόλυτα τις ημερήσιες ανάγκες του.

30 Το νούμερο που ακολουθεί και καθορίζει το «ω» αναφέρεται στη θέση του πρώτου διπλού δεσμού του. Τα ω3 & ω6 προέρχονται από το λινολεϊκό οξύ και τα ω9 από το ολεϊκό οξύ.

31 Είναι απολύτως απαραίτητα για το καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό, γενετικό και νευρικό σύστημα.

32 Σημαντικά για την συντήρηση της ακεραιότητας και ευκαμπτότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Ιδιότητα σπουδαία για κάθε όργανο, κύρια όμως για το δέρμα, το όποιο έρχεται σε επαφή με τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

33 Μεταβολιζόμενα από τα μιτοχόνδρια παράγουν ATP. Πολλά κύτταρα χρησιμοποιούν λιπαρά οξέα και όχι γλυκόζη για τους ενεργειακούς σκοπούς τους όπως π.χ ο καρδιακός μυς και οι γραμμικοί μύες.

34 Παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της φλεγμονής πράγμα σημαντικό για όλο τον οργανισμό και κυρίως για το δέρμα για το οποίο η χρόνια φλεγμονή αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα εκφυλισμού.

35 Η αναλογία ω3 ω6 που χρειαζόμαστε κυμαίνεται από 1:4 ή 1:6, ανάλογα το φύλλο και τη γενικότερη κατάσταση.

36 Πηγές Λινολεϊκό οξύ (LA) και άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) από φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και σπορέλαιο. Τα ω3 ΕΡΑ (eicosapentanoic acid) και DHA (Docosahexaenoic acid ) παράγονται ενδογενώς σε μικρό ποσοστό από το ALA. Όμως χρειαζόμαστε και προσχηματισμένα.

37 Πολύ υψηλά επίπεδα προσχηματισμένων DHA & EPA έχουν τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολωμός, σκουμπρί, κολιός, γαύρος, σαρδέλα, τόνος και θαλασσινά) καθώς επίσης και φυτικές πηγές όπως (λιναρόσπορος, λινέλαιο, αντράκλα, σογιέλαιο, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια κλπ).

38 Το LA που βρίσκεται κυρίως στο Evening Primrose oil (EPO) και Borage oil (BO) μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε γ λινολεϊκό οξύ (GLA) ιδιαίτερα αντιφλεγμωνώδες κυρίως για δέρμα, μαλλιά και νύχια. Συνδυάζεται πολύ καλά με Β3 Β5 Β6, C Mg & Zn

39 Τέλος συνιστάται η χρήση Ελαιολάδου το οποίο αποτελεί πηγή Vit E, καροτενοειδών και φαινολών 2 4 κουταλιές την ημέρα στα γεύματα είναι αρκετές.

40

41 Νερό

42 Η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού 30 35gr νερού ανά kg BΣ την ημέρα εξασφαλίζει τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο δέρμα.

43 Το δέρμα είναι το όργανο του σώματος που προσλαμβάνει νερό τελευταίο. Αν το ημερησίως προσλαμβανόμενο νερό είναι λιγότερο από τις ανάγκες του οργανισμού, το δέρμα θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες.

44 Η δίψα είναι η ένδειξη ότι ο οργανισμός βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της αφυδάτωσης. Το νερό θα πρέπει να καταναλώνεται ως ρόφημα και όχι ως αντίδοτο στη δίψα, την οποία δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να αισθανόμαστε.

45 Καταλήγοντας η σωστή διατροφή για ένα υγιές και ως εκ τούτου όμορφο δέρμα είναι μια παράφραση της μεσογειακής διατροφής εμπλουτισμένης με extra πρωτεΐνες «καλής» ζωικής προέλευσης.

46 Η Διατροφή μας Πρωτεΐνες μικρά λιπαρά ψάρια, 2 ημέρες την εβδομάδα Αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδος Κόκκινο κρέας 1 2 γεύμα την εβδ. Υδατάνθρακες βραδείας ενεργειακής αποδέσμευσης (λαχανικά, όσπρια, λίγα φρούτα) Πάνταολικής άλεσης τα δημητριακά, αναποφλοίωτο ρύζι (Basmati) κατά προτίμηση, Λιπαρά Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κ.λ.π.). Ροφήματα πράσινο τσάι, ή βότανα όχι υπερκατανάλωση καφέ, νερό σε επαρκή ποσότητα

47 ΠΟΤΕ AGES «Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με ζάχαρη».

48 Συμπληρώματα διατροφής

49 Η επαρκής λήψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και λοιπών αντιοξειδωτικών παραγόντων δια μέσου των τροφών και μόνον φοβάμαι ότι είναι ουτοπία. Έχει υπολογιστεί ότι για να φθάσει η ημερήσια προσλαμβανόμενη Vit C μέχρι το δέρμα θα πρέπει να ανέρχεται σε mg την ημέρα πράγμα ανέφικτο διατροφικά. Ως εκ τούτου η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κρίνεται αναγκαία.

50 Vit C Απαραίτητο συστατικό της σύνθεσης του κολλαγόνου. Φωτοπροστατευτική 1gr 3gr ημέρα Προτιμούμε τη λήψη εστέρα, ο οποίος είναι βραδείας αποδέσμευσης. Διαφορετικά είναι απαραίτητη η λήψη ανά 12h.

51 Vit A Σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίαςκαιδομήςτωνκερατινοκυττάρων Από mg/ημέρα.

52 Λυκοπένιο Βκαροτένιο Φλαβόνες Αντιοξειδωτικά, φωτοπροστατευτικά Ενεργοποιούν την κυτταρική αναγέννηση των κερατινοκυττάρων και αποτρέπουν τον εκφυλισμό του κολλαγόνου. Συνήθως τα βρίσκουμε σε συμπλέγματα καροτενοειδών των 5mg έκαστο.

53 Απαραίτητα λιπαρά οξέα Αντιφλεγμονώδη προστατευτικά των κυτταρικών μεμβρανών, αποκλείουν τη χρόνια φλεγμονή ως παράγοντα εκφυλισμού του δέρματος από1gr 2,5gr ημερησίως.

54 Se Φωτοπροστατευτικό αντιοξειδωτικό κυρίως συνδυαζόμενο με vit E μgr /ημέρα

55 Zn Σημαντικόςστηνπαραγωγήτουκολλαγόνουκαι ελαστίνης, προστατεύει το κυτταρικό DNA από 9mg 14mg/ημέρα.

56 Ca Προστατεύει την υγρασία της επιδερμίδας εμποδίζοντας την αποβολή της. Ρυθμίζει τη διατήρηση του σωστού πάχους των ζώντων στοιβάδων διεγείροντας το κυτταρικό turnover. Βοηθάει τη διατήρηση της χρώσης της επιδερμίδας διεγείροντας τα μελανινοκύτταρα και συντηρεί τη λιπιδιακή περιεκτικότητα των επιδερμικών κυττάρων.

57 Η έλλειψη του Ca πολλές φορές είναι κλινικά εμφανής από την ύπαρξη ενός ξηρού και λεπτού δέρματος διότι δημιουργεί συμπλέγματα με τις κυτταρικές πρωτεΐνες μειώνοντας την κυτταρική διαπερατότητα. Διεγείρει την αυτόλογη αντιοξειδωτική διαδικασία. Από mg την ημέρα σε δόσεις των 500 ή 600 mg.

58 Υαλουρονικό οξύ Μη θειϊκή γλυκοζαμινογλυκάνη. Μόριο ιδιαίτερα υδρόφιλο. Συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό. Λόγω της μειωμένης παραγωγής του μετά τα χρόνια είναι υποχρεωτική η καθημερινή λήψη του. 120mg την ημέρα

59 Όπως έχει διατυπωθεί Είμαστε ότι τρώμε Ευαισθητοποιηθείτε και ευαισθητοποιήστε

60 Ευχαριστώ Μαρία Καρδάση M.D.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD Κλινική Διαιτολόγος Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Άσκηση και διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ισορροπημένη διατροφή Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Ο τρόπος εναπόθεσης του σωματικού λίπους έχει αποδειχτεί τελευταία πως αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εργασία της Ειρήνης Καλλιντεράκη Μαθήτρια Τ.Α.Δ. - 2 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αθλήτρια Α.Σ. ΑΙΑΝΤΑ Αγ. Δημητρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Το Taekwondo είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË ÙÔ NPF NATIONAL PARKINSON FOUNDATION, INC. fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ Χάρης ημοσθενόπουλος MMedSc Κλινικός ιαιτολόγος-βιολόγος Προϊστάμενος ιαιτολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» 20/6/200 /2009 Ορισμός Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς

Διαβάστε περισσότερα

Τα Φυτικά Ενεργά Συστατικά ως Συμπληρώματα Διατροφής. Εισηγητής Δρ Γιώργος Ζακυνθινός Αν. Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας

Τα Φυτικά Ενεργά Συστατικά ως Συμπληρώματα Διατροφής. Εισηγητής Δρ Γιώργος Ζακυνθινός Αν. Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας Τα Φυτικά Ενεργά Συστατικά ως Συμπληρώματα Διατροφής Εισηγητής Δρ Γιώργος Ζακυνθινός Αν. Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας Τα φυσικά ενεργά συστατικά ως Συμπληρώματα Διατροφής,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Ν O Σ O Υ A L Z H E I M E R & Σ Υ Ν Α Φ Ω Ν Δ Ι Α Τ Α Ρ Α Χ Ω Ν Α Θ Η Ν Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

της 20100 ΜΑΤΟΣ ΥΔΡΥΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:

της 20100 ΜΑΤΟΣ ΥΔΡΥΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Η γήρανση του δέρματος και οι τρόποι αντιμετώπισης της 20100 Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜ ΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ.. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΆ ΣΟΥ!!

ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ.. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΆ ΣΟΥ!! ΚΆ ΡΟΦΉΜΑΤΑ ΣΟΚΟΛΆΤΕΣ - ΜΠΆΡΕΣ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ - ΜΥΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΑΥΞΗΣΗ - ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ.. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΆ ΣΟΥ!! ΜΠΑΡΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ Σ // ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ ΜΥΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ SPECIAL

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα μεσοθεραπείας από τη

Προϊόντα μεσοθεραπείας από τη Προϊόντα μεσοθεραπείας από τη Αποστειρωμένες Φόρμουλες [F-XFC] To F-XFC έχει αμιγώς καθαρά συστατικά και είναι μια αντιγηραντική θεραπεία. Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι γνωστή στους γιατρούς αντιγήρανσης,

Διαβάστε περισσότερα

MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους

MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι συνήθειες ζωής, οι θρησκευτικές

Διαβάστε περισσότερα