Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο"

Transcript

1 Παράρτημα Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

2 Έργου: Σελίδα 2 από 40 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Θέματα Νομοθεσίας Αντικείμενο εργασίας Μελέτης Πεδίου 10 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Μεθοδολογία δειγματοληψίας Τοποθεσίες μελέτης Περιορισμοί, αβεβαιότητες και συστηματικά σφάλματα (bias) 30 3 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αποικίες Spermophilus citellus Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά 35 4 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Βασικοί βιότοποι εντός της περιοχής μελέτης 36 ΛΙΣΤΑ ΠΙΝΑΚΩΝ Πίνακας 1-1 Παρουσία S.citellus στην Ελλάδα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία 9 Πίνακας 2-1 Προσπάθεια δειγματοληψίας για Spermophillus citellus (Ιούλιος 2011 και Μάιος 2012) 13 Πίνακας 2-2 Τοποθεσίες δειγματοληψίας/σημεία παρατήρησης για Spermophillus citellus ή/και βιότοποι του Spermophilus κατά μήκος της όδευσης 14 Πίνακας 3-1 Επιβεβαιωμένη παρουσία Spermophilus citellus στην περιοχή μελέτης 32 Πίνακας 4-1 Αναφορές αποικιών Spermophilus citellus 36 Πίνακας 4-2 Σύγκριση παρουσίας αποικιών Spermophilus citellus εντός της ζώνης εργασίας ή κοντά σε αυτή, μεταξύ των δύο διαδοχικών περιόδων αναπαραγωγής (Ιούλιος 2011 και Μάιος 2012) 37 ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Σχήμα 1-1 Παγκόσμια Κατανομή Λαγόγυρου 5 Σχήμα 1-2 Κατανομή Λαγόγυρου στην Ελλάδα 8 Σχήμα 2-1 Παράδειγμα χάραξης των σημείων δειγματοληψίας (Χ.Θ ) 13

3 Έργου: Σελίδα 3 από 40 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Ο λαγόγυρος, Spermophilus citellus (Linnaeus, 1766), είναι ένα είδος σκίουρου της οικογένειας Sciuridae, τάξη Rodentia, και διαχωρίζεται σε 4 υποείδη, S. c. citellus, S. c. gradojevici, S. c. istricus και S. c. martinoi (από Helgen et al., 2009). Το είδος είναι ενδημικό της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και θεωρείται εξαρτημένο από τις ανοικτές εκτάσεις χαμηλής ς (Coroiu et al., 2008), όπου ακολουθεί μία παμφάγο διατροφή που συμπεριλαμβάνει σπόρους, τμήματα από πράσινα φυτά, λουλούδια, έντομα και ρίζες (Mc Donnald & Barrett, 1993). Ο λαγόγυρος, ή ευρωπαιϊκός σπερμόφιλος, αναπτύσσεται σε μήκος έως εκ. και το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 240 και 340 γρ. Τα δύο φύλα ζευγαρώνουν από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο (Benhaiemm, 2006), ενώ το θηλυκό γεννάει 5-8 μικρά (Mc Donnald & Barrett, 1993). Ο λαγόγυρος είναι είδος που έχει χειμερία νάρκη, επομένως ο ετήσιος κύκλος του χαρακτηρίζεται από μία ενεργή και μία ανενεργή εποχή, όταν τα ζώα ξυπνούν και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αντιστοίχως. Η εποχή της χειμερίας νάρκης διαρκεί από το τέλος του καλοκαιριού έως το τέλος της άνοιξης, ενώ η διάρκειά της διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο: τα ενήλικα θηλυκά πέφτουν πρώτα σε χειμερία νάρκη, και τα ακολουθούν τα αρσενικά και τέλος τα ανήλικα άτομα. Από την άλλη, η ενεργή περίοδος ξεκινάει στις αρχές της άνοιξης και, όπως με τη χειμερία νάρκη, εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία: το ενήλικο αρσενικό ξυπνάει πρώτο, και το ακολουθούν τα ενήλικα θηλυκά και τέλος τα ανήλικα και των δύο φύλων (Γιουλάτος κ.α., 2007; Mateju, 2008). Κατά την ενεργή περίοδο, ο λαγόγυρος έχει μόνο ημερόβια δραστηριότητα (Hutt et al., Everts et al., 2004) και περνάει σχεδόν το μισό του χρόνου του επάνω από το έδαφος (Everts et al., 2004, Γιουλάτος κ.α., 2007). Τα πρότυπα δραστηριότητας του είδους επηρεάζονται από τη φωτοπερίοδο (Everts et al., 2004; Koshev & Kosheva, 2008), άλλους κλιματικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, (Γιουλάτος κ.α., Koshev & Kosheva, 2008) και η βροχόπτωση (Everts et al., 2204), το φύλο (Μπούτσης, Debit, 2003; Everts et al., 2004) και η κατάσταση αναπαραγωγής (Everts et al., 2004), ενώ οι βασικές συμπεριφορές του είδους είναι η εγρήγορση και η διατροφή (Everts et al., Γιουλάτος κ.α., 2007). Άλλες συμπεριφορές περιλαμβάνουν το ζευγάρωμα, την προετοιμασία για χειμερία νάρκη και από τα δύο φύλα, ενώ τα θηλυκά επίσης κυοφορούν, γεννούν τα μικρά και παράγουν γάλα (Debit, 2003).

4 Έργου: Σελίδα 4 από 40 Το είδος σχηματίζει χαλαρά δομημένους πληθυσμούς, γνωστούς ως αποικίες (Koshev, 2008), οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεντρώσεις ατόμων (ομάδων) εντός ενός χώρου, οι οποίες διαχωρίζονται χωροταξικά από άλλες παρόμοιες ομάδες που κατοικούν στην ίδια περιοχή (Stefanov & Markova, 2009). Ωστόσο, μέσα στις αποικίες οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ζώων είναι σχετικά περιορισμένες και κάθε ζώο κατασκευάζει και χρησιμοποιεί το δικό του λαγούμι (Benhaeim, 2006). Ένα σύστημα λαγουμιού αποτελείται από 1 έως 5 (Μπούτσης, Ozkurt et al., 2005), ή ακόμη και περισσότερα ανοίγματα στην επιφάνεια, τα οποία διασυνδέονται μέσω σηράγγων (από Μπούτσης, 2002). Τα λαγούμια χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους: Προσφέρουν καταφύγιο κατά την περίοδο χειμερίας νάρκης, ενώ κατά την ενεργή περίοδο χρησιμοποιούνται ως σημεία ξεκούρασης, ύπνου, ως καταφύγια από τα αρπακτικά και ως θέσεις αποθήκευσης τροφής και αναπαραγωγής (από Gedeon et al., 2010). Το είδος είναι ενδημικό της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η εξάπλωσή του διαχωρίζεται σε δύο περιοχές από τα Καρπάθια ;Oρη. Η βορειοδυτική περιοχή περιλαμβάνει τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη βόρεια Σερβία και τη Λευκορωσία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα έως τη Βουλγαρία και τη νότια Ρουμανία έως την Ανατολική Θράκη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία (από Coroiu et al., 2008) (Σχ. 1.1). Παρόλη την ευρεία κατανομή του στην Ευρώπη, οι πληθυσμοί του είδους είναι κατακερματισμένοι και η τρέχουσα εξάπλωσή τους αποτελεί απλώς ένα τμήμα της ευρύτερης περιοχής εξάπλωσης του είδους στο παρελθόν. Κατά τα μέσα του 20 ου αιώνα, ο λαγόγυρος βρισκόταν σε αφθονία στη Τσεχοσλοβακία (Mateju et al., 2010), τη Βουλγαρία (Stefanov και Markova, 2009), την Αυστρία (Turrini et al., 2008) και την Ουγγαρία (Váczi et al., 2008). Επίσης, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες το είδος θεωρούνταν ως επιβλαβές και, για παράδειγμα στη Βουλγαρία, εφαρμόσθηκαν μέτρα διαχείρισης για τον περιορισμό του πληθυσμού του (από Stefanov και Markova, 2009). Τις επόμενες δεκαετίες, οι φυσικοί βιότοποι του είδους υποβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, η αφθονία του είδους μειώθηκε και η κατανομή του κατακερματίστηκε, ενώ σε άλλες χώρες, όπως στην Κροατία, το είδος εξαφανίστηκε (από Coroiu et al., 2008).

5 Έργου: Σελίδα 5 από 40 Σχήμα 1-1 Παγκόσμια Κατανομή Λαγόγυρου Πηγή: IUCN (2008) Το είδος εξαρτάται από τις ανοικτές εκτάσεις χαμηλής ς (Coroiu et al., 2008), και οι βασικοί λόγοι για την ύφεση του πληθυσμού του σχετίζονται με την αλλαγή των γεωργικών πρακτικών και την αστικοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, οι βασικότεροι λόγοι για τη μείωση του πληθυσμού και του επακόλουθου κατακερματισμού του είδους, θεωρούνται ότι είναι η μετατροπή των λειμώνων και βοσκοτόπων σε χωράφια, η απουσία διαχείρισης της εδαφικής κάλυψης και διατήρησης της ς σε μικρό ύψος, καθώς και η αστικοποίηση (Turrini et al., Koshev, Mateju et al., 2008, Uhlíkováet al., 2008). Από την άλλη, ειρωνικά, σήμερα το είδος κατοικεί κυρίως ανθρωπογενή περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια, αθλητικούς χώρους, καλλιέργειες μηδικής, βοσκότοπους και λιγότερο φυσικούς βιότοπους, όπως στεπικές εκτάσεις (Hoffmann et al., Mateju et al., 2008). Η κατάσταση του πληθυσμού του είδους και τον βιοτόπων του σε κάθε χώρα, έχει όπως παρακάτω:

6 Έργου: Σελίδα 6 από 40 Βουλγαρία: Παρόλο που κατά την περίοδο των δεκαετιών 1950 και 1970 ο λαγόγυρος θεωρούνταν ως επιβλαβές ζώο για τη γεωργία (Stefanov και Markova, 2009), σήμερα η κατανομή και η πυκνότητα του είδους έχει μειωθεί σημαντικά (Koshev, 2008). Για αυτούς τους λόγους, το είδος αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙ της Βουλγαρικής Πράξης Βιοποικιλότητας και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας, ως τρωτό είδος (Stefanov και Markova, 2009). Αυστρία: Το είδος θεωρούνταν ως επιβλαβές κατά το πρώτο μισό του 20 ου αιώνα, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική μείωση ο πληθυσμός του. Από το 1984 αναφέρεται ως απειλούμενο είδος (Turrini et al., 2008). Τουρκία: Η κατανομή του είδους περιορίζεται στις στεπικές εκτάσεις της Ανατολικής Θράκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το είδος είναι πολύ περιορισμένα. Ωστόσο φαίνεται ότι ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ύφεση (Ozkurt et al., 2005). Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία: Στην πρώην Τσεχοσλοβακία θεωρούνταν ως ιδιαίτερα επιβλαβές ζώο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ενώ σήμερα το είδος είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά της χώρας και αναφέρεται ως σημαντικά απειλούμενο είδος που προστατεύεται από το Νόμο 114/1992 Coll. Σχετικά με τη Διατήρηση της Φύσης και την Προστασία του Τοπίου (Mateju et al., 2008). Ουγγαρία: Από τα μέσα του 20 ου αιώνα, το είδος έχει υποφέρει από σημαντική μείωση του πληθυσμού του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί τελείως από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές (Vaczi et al., 2008). Γερμανία: Το είδος εξαφανίστηκε το 1968 (Mateju et al., 2010). Το 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναεισαγωγής (Coroiu et al., 2008). Πολωνία: Το είδος εξαφανίστηκε το Την περίοδο εφαρμόστηκε με επιτυχία ένα πρόγραμμα επαναεισαγωγής και το 2008 το μέγεθος του πληθυσμού υπολογίστηκε σε άτομα (Mateju et al., 2010). Κροατία: Το είδος έχει εξαφανιστεί (Coroiu et al., 2008).

7 Έργου: Σελίδα 7 από 40 Ρουμανία: Το μέγεθος του πληθυσμού υπολογίζεται σε περίπου άτομα (Coroiu et al., 2008). Τα στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση του πληθυσμού για τις υπόλοιπες περιοχές του πεδίου του είδους, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία, δεν είναι διαθέσιμα. Ο Ελληνικός πληθυσμός του Λαγόγυρου θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται σε ύφεση και είναι σημαντικά κατακερματισμένος (Γιουλάτος, 2008), επιπλέον υπάρχει έλλειψη από συστηματικές μελέτες αναφορικά με την παρουσία και την οικολογία του είδους. Τα στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα και ιστορική παρουσία του είδους είναι ανεπαρκή, ενώ τα στοιχεία που σχετίζονται με τη βιολογία και την οικολογία του είδους είναι διαθέσιμα μόνο για δύο πληθυσμούς στην περιοχή της Θέρμης, στο Nομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Γιουλάτο (2008), ο λαγόγυρος συναντάται μόνο στο βορειότερο τμήμα της Ελλάδας και περιλαμβάνει 3 σαφέστατα καθορισμένους και πιθανότατα απομονωμένους υποπληθυσμούς, οι οποίοι βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θράκη. Στη Δυτική Μακεδονία, το είδος κατοικεί στις περιοχές της Κοζάνης και των Γιαννιτσών, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία συναντάται στις περιοχές της κοιλάδας Αξιού, στο Γαλλικό, στον Χορτιάτη, στη Θέρμη, στην Πυλαία και στην περιοχή των Σερρών. Στη Θράκη, υπάρχουν πληθυσμοί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στο Δέλτα του Έβρου και σε απομονωμένες περιοχές βόρεια/βορειοανατολικά του Νομού Έβρου (Σχήμα 1-2) (από Γιουλάτος, 2008).

8 Έργου: Σελίδα 8 από 40 Σχήμα 1-2 Κατανομή Λαγόγυρου στην Ελλάδα Πηγή: Γιουλάτος (2008) Αυτοί οι πληθυσμοί θεωρούνται ως γενετικά και μορφολογικά διαφοροποιημένοι: στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία οι πληθυσμοί αποτελούν το υποείδος Spermophilus citellus gradojevici, ενώ οι πληθυσμοί της Θράκης αποτελούν το υποείδος Spermophilus citellus martinoi (από Γιουλάτος, Helgen et al., 2009). Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή του S. citellus παρέχονται στα τυποποιημένα δελτία δεδομένων από τις τοποθεσίες NATURA 2000, σύμφωνα με τα οποία η παρουσία του είδους είναι ευρύτερη και περιλαμβάνει επίσης περιοχές των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Ημαθίας και Πιερίας (Πίνακας 1-1). Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των περισσοτέρων αναφορών του Γιουλάτου, προέρχονται κυρίως από πηγές της βιβλιογραφίας, οι οποίες είναι παλιές και δεν έχουν επαληθευτεί από πρόσφατες έρευνες πεδίου, με εξαίρεση τα στοιχεία για τις τοποθεσίες Natura στον Αξιό, το Λουδία και τον Αλιάκμονα όπου η παρουσία του είδους έχει επαληθευτεί πρόσφατα (Γιουλάτος, προσωπική επικοινωνία). Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες πεδίου δείχνουν ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης μιας αποικίας μπορεί να είναι πολύ υψηλός

9 Έργου: Σελίδα 9 από 40 μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες (Mateju et al., 2008), επομένως είναι αρκετά πιθανό το είδος να έχει εξαφανιστεί σε κάποιες από τις αναφερόμενες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, παρόλο που η παρουσία του S. cittelus στο δάσος Δαδιάς αναφέρεται στα τυποποιημένα δελτία δεδομένων του δικτύου Natura, το είδος εξαφανίστηκε το 1992 κατά την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή Λύρα και από τότε δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποικία (Κατσαροδάκης και Μπούσμπουρας, Μπούσμπουρας, προσωπική επικοινωνία). Ο Πίνακας 1-1 περιλαμβάνει μία λίστα με τοποθεσίες όπου υπάρχουν αναφορές για παρουσία του είδους και δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξαφάνιση του είδους. Πίνακας 1-1 Παρουσία S.citellus στην Ελλάδα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία Τοποθεσίες Νομός Αναφορά Αλεξανδρούπολη Έβρος (Θράκη) Όντριας 1965 Διδυμότειχο Έβρος (Θράκη) Niethammer 1974 Δέλτα Έβρου Έβρος (Θράκη) Φραγκιεδάκη-Τσόλη & Όντριας 1985 / Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κουφόβουνο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Θούριο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Φυλάκιο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Χάιδου, Κούλα Ξάνθη (Θράκη) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κύρνος Ξάνθη (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Όλβιο Ξάνθη (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Λίμνη Κερκίνης, όρη Κρουσία και Μπέλες Σέρρες (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κοιλάδα Τίμιου Προδρόμου Σέρρες (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Μεταλλικό Κιλκίς (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Καλοχώρι Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Σίνδος Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Μάλγαρα Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Chuworth-Masters Χατζηνικολάου 1935 Λαγγαδάς Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Peus 1954 Κολχικό Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Peus 1958 Κύμινα Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Όντριας 1966 Κορώνεια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Niethammer 1974 Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Ruzic 1978 Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Πλατύ Ημαθία (Μακεδονία) Peus 1958 Νησέλι Ημαθία (Μακεδονία) Φραγκιεδάκη-Τσόλη 1977 Στενά Αλιάκμονα Ημαθία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Σέλι Ημαθία (Μακεδονία) Kryštufek 2009 Όρος Βέρμιο Ημαθία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura)

10 Έργου: Σελίδα 10 από 40 Τοποθεσίες Νομός Αναφορά Τρία Πηγάδια Κοζάνη (Μακεδονία) Χατζησαράντος κ.α Κοζάνη Κοζάνη (Μακεδονία) Όντριας 1966 Ποντοκώμη Κοζάνη (Μακεδονία) Φραγκιεδάκη-Τσόλη 1977 Όρος Βουρινός και κοιλάδα του Μεσιανό Νερό Κοζάνη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Γιαννιτσά Πέλλα (Μακεδονία) Χατζησαράντος κ.α Αμύνταιο Φλώρινα (Μακεδονία) Krystufek 2009 Λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Όρος Βίτσι Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Λίμνη Καστοριάς Καστοριά (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κολινδρός Πιερία (Μακεδονία) Όντριας 1965 Όρος Πιερία Πιερία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Migli (2013) 1.2 Θέματα Νομοθεσίας Εξαιτίας της μείωσης της εξάπλωσης του είδους, ειδικότερα στις νοτιότερες, στις βορειότερες και στις βορειοδυτικές περιοχές της κατανομής τους, και λόγω του γεγονότος ότι οι μειώσεις του συνολικού πληθυσμού θεωρείται ότι ξεπερνούν το 30% τα τελευταία χρόνια, το είδος αξιολογείται ως Τρωτό από το IUCN. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται πως διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Επιπλέον, το είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα II της συνθήκης της Βέρνης, η οποία περιλαμβάνει αυστηρώς προστατευόμενα είδη πανίδας. Επιπλέον, το S. citellus περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα II και IV της Οδηγίας οικοτόπων, η οποία περιλαμβάνει είδη που απαιτούν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, το είδος προστατεύεται στην Ελλάδα από το Προεδρικό Διάταγμα του Τέλος, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού και του κατακερματισμού του βιοτόπου του, το είδος χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων για την Ελλάδα (Γιουλάτος, 2008). 1.3 Αντικείμενο εργασίας Μελέτης Πεδίου Η μελέτη πεδίου επικεντρώθηκε στην καταγραφή της παρουσίας των αποικιών του Spermophilus citellus εντός της ζώνης μελέτης των 500 μέτρων γύρω από την προτεινόμενη όδευση του αγωγού (250 μέτρα σε κάθε πλευρά του αγωγού).

11 Έργου: Σελίδα 11 από 40 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2.1 Μεθοδολογία δειγματοληψίας Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένες πρόσφατες πληροφορίες 1 σχετικά με την τρέχουσα κατανομή και την προτίμηση βιοτόπου των αποικιών λαγόγυρου στην Ελλάδα κάνει απαραίτητη την πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας στο σύνολο της ζώνης των 500 μέτρων της περιοχής του Έργου. Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόσθηκε η παρακάτω διαδικασία: Το βορειότερο τμήμα της ζώνης των 500 μέτρων χωρίστηκε σε 182 σημεία αναφοράς (με σήμανση R1, R2...R182 από ανατολάς προς δυσμάς) 2, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ. από τα σημεία που βρίσκονται ακριβώς ανατολικά και δυτικά από αυτά. Με παρόμοιο τρόπο, το νότιο τμήμα της ζώνης των 500 μέτρων χωρίστηκε σε 182 σημεία (με σήμανση L1, L2...L181 από ανατολάς προς δυσμάς). Όλα τα σημεία θα βρίσκονται σε κάθετη απόσταση 175 μέτρων βόρεια ή νότια, αντιστοίχως, της διαδρομής. Σαν αποτέλεσμα, ο πυρήνας της περιοχής του Έργου χωρίστηκε σε 182 τμήματα δειγματοληψίας με τη μορφή «R x R x+1 - L x L x+1, x=1, ». Η αναζήτηση για αποικίες λαγόγυρου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά σε κάθε τμήμα δειγματοληψίας, σε όλο το μήκος της διαδρομής από τη Νέα Μεσημβρία προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η περιοχή μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων R (ή L-) και της όδευσης έχει έκταση 17.5 εκτάρια, η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη από τη συνήθη έκταση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία για μία μεμονωμένη αποικία Λαγόγυρων στη Βουλγαρία ( εκτάρια 3 ). Σαν αποτέλεσμα, οποιοδήποτε αναμφίβολο στοιχείο παρουσίας αποικιών λαγόγυρων οπουδήποτε εντός δύο διαδοχικών σημείων R ή L ή μεταξύ των σημείων R/L είναι επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενεί τουλάχιστον μία αποικία. Οι παρακάτω τύποι βιοτόπων θεωρούνται ότι είναι απίθανο να φιλοξενούν αποικίες Λαγόγυρου και, επομένως, τα τμήματα που βρίσκονται σε αυτούς τους βιότοπους έχουν αποκλειστεί από το πρωτόκολλο δειγματοληψίας: 1 Όλες οι αναφορές από την περιοχή της Μακεδονίας προέρχονται από εργασίες πεδίου που πραγματοποιήθηκαν έως το 1983 (βλέπε Πίνακα 1.1), ενώ το έτος παρατήρησης/συλλογής των δειγμάτων που αναλύθηκαν προσφάτως στο Kryštufek & al 2009 είναι άγνωστο. 2 Τα σημεία R182 και L182 βρίσκονται εντός της Αλβανίας 3 Stefanov και Markova (2009)

12 Έργου: Σελίδα 12 από 40 Δασικές περιοχές, όπως δάση Quercus, Pinus και Fagus. Τοποθεσίες με παραποτάμια. Υπερβολικά αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι και βαμβάκι. Οι υπερβολικά αρδευόμενες καλλιέργειες αποτελούν ένα ζήτημα, επειδή δεν είναι δυνατό να είναι εκ των προτέρων γνωστές, καθώς ο τύπος ς στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να αλλάζει ετησίως. Σαν αποτέλεσμα, ο καθορισμός αυτών των τοποθεσιών ως «απίθανες» ή «πιθανές» για τη φιλοξενία αποικιών λαγόγυρου θα γίνει αναγκαστικά κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου. Κατά την επίσκεψη στο πεδίο, οι παρακάτω παράμετροι θεωρούνται ως επαρκή στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία μιας αποικίας λαγόγυρου: Πολλές τρύπες στο έδαφος με διάμετρο μικρότερη από 6 εκ., προσφάτως σκαμμένες, οι οποίες οδηγούν σε μία υπόγεια σήραγγα και τουλάχιστον δύο μεγάλες τρύπες (διάμετρος > 10 εκ) στην ίδια τοποθεσία, προσφάτως σκαμμένες, οι οποίες οδηγούν σε μια μεγάλη υπόγεια σήραγγα. Παρατήρηση ενός ζωντανού ατόμου του είδους. Ένα σύνολο από τρύπες με διαμέτρους μικρότερες από 6 εκ. και καμία μεγάλη τρύπα, θεωρείται ως στοιχείο παρουσίας Microtus (ή σε κάποιες περιπτώσεις Rattus) στην περιοχή. Οι συμμετρικοί σωροί από λεπτόκοκκο έδαφος στην επιφάνεια, θεωρείται ως στοιχείο παρουσίας Talpa ή Microtus. Σωροί των Nannospalax (παρόμοιο αλλά μεγαλύτεροι με τους σωρούς των Talpa) δεν έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή του Έργου.

13 Έργου: Σελίδα 13 από 40 Σχήμα 2-1 Παράδειγμα χάραξης των σημείων δειγματοληψίας (Χ.Θ ) Χ.Θ. 420 Χ.Θ. 414 Πηγή: ERM (2011) Από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου 2011, δύο ζεύγη επιστημόνων εργάστηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά τμήματα της όδευσης, ώστε να καλύψουν τη συνολική απόσταση από την περιοχή του Έργου TAP για τις περιοχές από την Κεντρική Μακεδονία (Νέα Μεσημβρία) έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τον Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη μελέτη πεδίου, προκειμένου να ενσωματωθούν τα δεδομένα από τμήματα της όδευσης που δεν είχαν ερευνηθεί και να επαναξιολογηθούν οι εμφανίσεις πληθυσμών. Η προσπάθεια δειγματοληψίας περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα: Πίνακας 2-1 Προσπάθεια δειγματοληψίας για Spermophillus citellus (Ιούλιος 2011 και Μάιος 2012) Αριθμός % συνολικός αριθμός των τμημάτων δειγματοληψίας εντός της περιοχής του Έργου αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό και στο Δυτικό 67 36,8 τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό ή στο Δυτικό (ή και 95 52,2 στα δύο) τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που προκαθορίστηκαν ως ακατάλληλοι βιότοποι 26 14,3 αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που δεν ερευνήθηκαν κατά τις εργασίες πεδίου 59 32,4 Πηγή: ERM (2011, 2012) Συνοψίζοντας τις πληροφορίες, το 14,3% της περιοχής του Έργου θεωρείται ως εντελώς ακατάλληλος βιότοπους για τις αποικίες Spermophilus citellus και, επομένως, δεν ερευνήθηκε. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των «εντελώς ακατάλληλων» βιοτόπων είναι μεγαλύτερο,

14 Έργου: Σελίδα 14 από 40 καθώς ένα μέρος του 32,4% των τμημάτων δειγματοληψίας, τα οποία «δεν ερευνήθηκαν» περιλαμβάνουν τοποθεσίες όπως αρδευόμενες εκτάσεις που έχουν καθοριστεί κατά τις εργασίες πεδίου ότι είναι απίθανο να φιλοξενούν αποικίες λαγόγυρου και, επομένως, έχουν αγνοηθεί. Είκοσι τρία (23) τμήματα (31,5% των τμημάτων με σήμανση «δεν ερευνήθηκαν» ή το 12,6% του συνολικού αριθμού τμημάτων) βρίσκεται δυτικά της περιοχής Κλεισούρα και προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, μία βιογεωγραφική μονάδα για την οποία υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία βιβλιογραφίας για παρουσία αποικιών Spermophilus citellus. 2.2 Τοποθεσίες μελέτης Η πλειονότητα των 182 χιλιομέτρων του Δυτικού Τμήματος του ΤΑΡ στην Ελλάδα κατά μήκος της ζώνης των 500 μέτρων αποτελείται από καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι καλλιέργειες σιτηρών, οι καλλιέργειες τριφυλλιού/μηδικής και ορχιδέων είναι αρκετά διαδεδομένες, και ακολουθούνται από τους λειμώνες και χέρσες εκτάσεις. Οι καλλιέργειες ρυζιού, βαμβακιού και καλαμποκιού ήταν επίσης συνηθισμένες, αλλά έχουν αποκλειστεί από τη δειγματοληψία, καθώς είναι υπερβολικά αρδευόμενες περιοχές ή περιοχές με πολύ πυκνή και ψηλή. Οι βιότοποι που έχουν προκαθοριστεί ως εντελώς ακατάλληλη εντοπίστηκαν μεταξύ των Χ.Θ και της όδευσης, όπου βρίσκεται η παραποτάμια κοιλάδα του ποταμού Αξιού, μεταξύ των Χ.Θ. 430 και 436,5 και των Χ.Θ και 448.8, όπου βρίσκονται οι δασικές περιοχές του Όρους Βέρμιο, και τέλος μεταξύ των Χ.Θ και 494.4, που περιλαμβάνουν το πυκνό δάσος βόρεια της Κλεισούρας. Πίνακας 2-2 Τοποθεσίες δειγματοληψίας/σημεία παρατήρησης για Spermophillus citellus ή/και βιότοποι του Spermophilus κατά μήκος της όδευσης Αρ. Σημείο KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση Λοιπές παρατηρήσεις GPS* από την κεντρική γραμμή του αγωγού 1 KP Νέα Μεσημβρία Αμπελώνας 1594 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 2 KP Νέα Μεσημβρία Θερισμένη 12 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 3 KP Μεταξύ Νέας Μεσημβρίας και Αγίου Αθανασίου Θερισμένη 99 μέτρα Σημείο που υπέδειξε ένας ντόπιος γαιοκτήμονας 4 KP Μεταξύ Νέας Μεσημβρίας και Αγίου Αθανασίου 5 KP Μεταξύ Νέας Μεσημβρίας και Αγίου Αθανασίου Θερισμένη Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 226 μέτρα Σημείο που υπέδειξε ένας ντόπιος γαιοκτήμονας 119 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από

15 Έργου: Σελίδα 15 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού 6 KP Μεταξύ Νέας Μεσημβρίας και Αγίου Αθανασίου 7 KP Μεταξύ Νέας Μεσημβρίας και Αγίου Αθανασίου Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 8 KP Άγιος Αθανάσιος Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 9 KP Ανατολικά της Γέφυρας Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 10 KP Γέφυρα Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 11 KP Γέφυρα Θερισμένα (πιθανότατα σίτος) 12 MM Γέφυρα Θερισμένη 13 MM Γέφυρα Καλλιέργεια ηλίανθου 14 MM Γέφυρα Θερισμένη 15 MM Δυτικά της Γέφυρας Θερισμένη 16 MM Δυτικά της Γέφυρας Θερισμένη 122 μέτρα μέτρα - Λοιπές παρατηρήσεις 1385 μέτρα Εκτός της ζώνης των 500 μέτρων του αγωγού. Φωλιές Merops apiaster. Μη αναγνωρισμένη ομάδα από τρύπες 196 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 6 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 45 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 432 μέτρα Περιοχή γύρω από θερισμένες καλλιέργειες σίτου και αμπελώνες. Σημείο που υπέδειξε ένας ντόπιος γαιοκτήμονας. 69 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες πατάτας, οργωμένες εκτάσεις και καλλιέργειες σίτου. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος. 343 μέτρα Περιοχή γύρω από αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες σίτου. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 167 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού, αμπελώνες και οργωμένες εκτάσεις. 527 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και θερισμένες καλλιέργειες σίτου. 17 MM Ποταμός Αξιός Χωματόδρομος 983 μέτρα Δρόμος που διασχίζει κυρίως χωράφια αραβοσίτου. 18 MM2 376 Παρθένιο Θερισμένη 19 MM4 376 Παρθένιο Χέρσα έκταση (παλιότερα ήταν βαμβακιού) 27 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 194 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού, με υπερβολικά οργωμένο έδαφος. Εντοπίστηκε Microtus spp.

16 Έργου: Σελίδα 16 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού Λοιπές παρατηρήσεις 20 MM Παρθένιο Χέρσα έκταση 153 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες ρυζιού. Εντοπίστηκε Microtus spp. 21 MM Παρθένιο Χέρσα έκταση (παλιότερα ήταν βαμβακιού) 22 MM Παρθένιο Καλλιέργεια μηδικής 23 MM Ανάμεσα στο Παρθένιο και στο Μικρό Μοναστήρι 24 MM Ανάμεσα στο Παρθένιο και στο Μικρό Μοναστήρι 25 MM Ανάμεσα στο Παρθένιο και στο Μικρό Μοναστήρι 26 MM Δυτικά του Μικρού Μοναστηρίου 27 MM16, Δυτικά του Μικρού Μοναστηρίου 28 MM Δυτικά του Μικρού Μοναστηρίου 29 MM Ανατολικά της Παραλίμνης 30 MM19, Ανατολικά της Παραλίμνης Καλλιέργεια βαμβακιού Χέρσα έκταση με κατά τόπους πυκνή καλαμιών. 325 μέτρα Εκτός της ζώνης 500 μέτρων του αγωγού. Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κανένα από 112 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και ρυζιού. Εντοπίστηκε Microtus spp. 151 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και αραβόσιτουδεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 220 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. Χέρσα έκταση 316 μέτρα Εκτός της ζώνης 500 μέτρων του αγωγού. Έκταση που χρησιμοποιούταν ως βοσκότοπος. Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp ή/και Talpa spp. Θερισμένη και οργωμένο χωράφι Θερισμένη Οργωμένη βαμβακιού (φαίνεται εγκαταλελειμμένη) Θερισμένη Καλλιέργεια μηδικής με αραιή 458 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες αραβόσιτου, ρυζιού και βαμβακιού. Εντοπίστηκε Microtus spp. 379 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και αραβόσιτου. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 321 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. 114 μέτρα Περιοχή γύρω από οργωμένες καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 24 μέτρα Περιοχή γύρω από οργωμένες καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος

17 Έργου: Σελίδα 17 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού 31 MM Βόρεια του ποταμού Λουδία 32 KP ΝΔ της Παραλίμνης (Γιαννιτσά) 33 KP ΝΔ της Παραλίμνης (Γιαννιτσά) 34 KP ΝΔ της Παραλίμνης (Γιαννιτσά) 35 KP ΝΔ της Παραλίμνης (Γιαννιτσά) Θερισμένη τριφυλλιού Καλλιέργεια βαμβακιού Θερισμένα Λοιπές παρατηρήσεις 5 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες τριφυλλιού, σίτου και μηδικής, εντός της φάρμας NAGREF. Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. Οι πληροφορίες που παρείχαν οι ντόπιοι αποτελούν στοιχείο παρουσίας ενός ζώου που μοιάζει με Λαγόγυρο, ειδικότερα κατά μήκος των χωματόδρομων της φάρμας. 611 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 519 μέτρα Εκτός της ζώνης 500 μέτρων του αγωγού. Περιοχή γύρω από καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. Φυτεία Populus sp. 372 μέτρα Εκτός της ζώνης 500 μέτρων του αγωγού, κοντά στο καφενείο «Βαγγέλης». Καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού 36 KP ΝΔ των Γιαννιτσών Καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού 37 KP ΝΔ των Γιαννιτσών Καλλιέργειες τριαντάφυλλου 903 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 1209 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 1335 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 38 KP ΝΔ των Γιαννιτσών Καλλιέργεια μήλων 916 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 39 KP ΝΔ των Γιαννιτσών Χέρσα έκταση 556 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. 40 KP ΝΔ των Γιαννιτσών Χέρσα έκταση 412 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. 41 KP Νότια της Χέρσα έκταση 29 μέτρα Εντοπίστηκε Talpa sp. Καριώτισσας 42 KP Νότια της Καριώτισσας Χέρσα έκταση 133 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 44 KP Νότια της Καριώτισσας Λειμώνας 90 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 48 KP Άγιος Λουκάς Καλλιέργεια μηδικής 46 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 49 KP Άγιος Λουκάς Θερισμένη 21 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 51 KP Ανάμεσα στον Άγιο Λουκά και την Εσωβάλτα 52 KP Ανάμεσα στον Άγιο Λουκά και τα Εσώβαλτα Καλλιέργεια μηδικής Θερισμένη περιοχή καλυμμένη με άχυρα 239 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 67 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από

18 Έργου: Σελίδα 18 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού 53 KP Εσώβαλτα Καλλιέργεια μηδικής 54 KP Άσπρο Καλλιέργεια μηδικής 55 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 56 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 57 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 58 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 59 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 60 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 61 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 62 KP Πλεύρωμα Θερισμένη 63 KP Λουτροχώρι Θερισμένη 64 KP Λουτροχώρι Θερισμένη 65 KP Λουτροχώρι Θερισμένη 66 KP Λουτροχώρι Θερισμένη 67 KP Λουτροχώρι Θερισμένη 68 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων 69 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων 70 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων 71 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων 72 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων Λοιπές παρατηρήσεις 245 μέτρα Περιοχή απόθεσης σκουπιδιών. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 86 μέτρα Περιοχή απόθεσης σκουπιδιών. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 148 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 218 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 179 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 122 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 35 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 35 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 61 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 57 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 23 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 44 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 71 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 65 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 140 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 155 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 156 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 94 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 240 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 234 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από

19 Έργου: Σελίδα 19 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού 73 KP Λουτροχώρι Θερισμένα και ροδάκινων Λοιπές παρατηρήσεις 167 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 74 KP Λουτροχώρι Χωματόδρομος 92 μέτρα Γύρω από ορχιδέες. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος. 75 KP Λουτροχώρι Χωματόδρομος 31 μέτρα Γύρω από ορχιδέες. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 79 KP ΒΑ του Άνω Γραμματικού (όρος Βέρμιο) 80 KP ΒΑ του Άνω Γραμματικού (όρος Βέρμιο) 81 KP Πύργοι Θερισμένα 82 KP Πύργοι Θερισμένα 83 KP Πύργοι Θερισμένα 84 KP Πύργοι Θερισμένα 85 KP Πύργοι Θερισμένα 86 KP Πύργοι Θερισμένα 87 KP Πύργοι Θερισμένα 88 KP Πύργοι Θερισμένα 89 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Chernozem 90 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι 91 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκi 92 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι 93 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι 94 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι 95 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι 96 KP Ανάμεσα σε Πύργους και Μανιάκι Λειμώνας 302 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp ή/και Talpa spp. Χωράφι εντός δάσους Fagus (όρος Βέρμιο) Λειμώνας 351 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp ή/και Talpa spp. Χωράφι εντός δάσους Fagus (όρος Βέρμιο) 24 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 24 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 150 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 22 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 39 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 73 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 213 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 410 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από Θερισμένα Θερισμένα Θερισμένα Θερισμένα Θερισμένα Θερισμένα Λειμώνας με αραιά μακί Λειμώνας με αραιά μακί 7 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 147 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 151 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 109 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 160 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 219 μέτρα Δεν εντοπίστηκε κανένα από 214 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. 195 μέτρα Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp.

20 Έργου: Σελίδα 20 από 40 Αρ. Σημείο GPS* KP Περιοχή Τύπος βιοτόπου Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού 97 MM Νότια των Μανιακών Χέρσα έκταση με χαμηλή (παλιότερα ήταν δημητριακών) 98 MM Νότια των Μανιακών Λειμώνας με μέτρια κλίση και χαμηλή 99 MM Νότια των Μανιακών Λειμώνας με μέτρια κλίση και πολύ χαμηλή 100 MM Νότια των Μανιακών Χέρσα έκταση με πολύ χαμηλή και αραιή 101 MM Νότια των Μανιακών Λειμώνας με χαμηλή κλίση 102 MM Βόρεια του Αντίγονου 103 MM Βόρεια του Αντίγονου Θερισμένη δημητριακών Χέρσα έκταση με χαμηλή 104 MM Αντίγονος Θερισμένη Λοιπές παρατηρήσεις 100 μέτρα Έκταση που χρησιμοποιείται για βοσκότοπος, με όγκους Querqus sp. Εντοπίστηκε Microtus spp. και Lepus europaeus. 18 μέτρα Αραιοί όγκοι από Querqus sp., Juniperus oxycedrus και γκορτσιά. 22 μέτρα Κενά και αραιοί όγκοι από Querqus sp., Juniperus oxycedrus κλπ. Η πυκνώνει προς τους πρόποδες του λόγου, όπου εντοπίζονται καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. (πολλές τρύπες) 100 μέτρα Δίπλα στον κεντρικό δρόμο. 145 μέτρα Αραιοί όγκοι από Querqus sp., Juniperus oxycedrus και γκορτσιά. Δεν εντοπίστηκε κανένα από τα είδη ενδιαφέροντος 68 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. 239 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. ή Rattus sp. 16 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες αραβόσιτου. Δεν εντοπίστηκε κανένα είδος ζώου με ενδιαφέρον. 105 MM Αντίγονος Κήπος με μηλιές 122 μέτρα Περιοχή γύρω από άλλους οπωρώνες και καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. 106 MM Αντίγονος Πυκνός λειμώνας με άγρια φυτά 107 MM Αντίγονος Καλλιέργεια με βερικοκιές και πυκνή εδαφική κάλυψη. 108 MM Δυτικά του Πελαργού Καλλιέργεια αμυγδαλιών 36 μέτρα Περιοχή γύρω από οπωρώνες και καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp. 163 μέτρα Περιοχή γύρω από οπωρώνες και καλλιέργειες αραβόσιτου. Εντοπίστηκε Microtus spp ή/και Talpa spp. 11 μέτρα Περιοχή γύρω από καλλιέργειες αραβόσιτου και μηδικής. Εντοπίστηκε Microtus spp ή/και Talpa spp.

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο Παράρτημα 6.5.4 Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο Έργου: Σελίδα 2 από 36 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 1.1 Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.2 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Λαγόγυρο

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.2 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Λαγόγυρο για το Λαγόγυρο Σελίδα 2 από 42 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 Βιβλιογραφικά δεδομένα σε σχέση με τη σύχρονη και παλιότερη κατανομή των αποικιών του citellus στις πεδινές περιοχές του Νέστου και τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 Έργου: Page 2 of 21 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 2.1 Πεδιάδα του Αξιού (Kp 0 65) 5 2.2 Όρος Βέρµιο (Kp 65 105) 8 2.3 Λεκάνη της Πτολεµαΐδας (Kp 105 125) 13 2.4 Όρος Άσκιο

Διαβάστε περισσότερα

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας 19 Αυγούστου 2018 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades 1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ MOm / P. Dendrinos Ιούνιος 2014 Πίνακας Περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Τελική Έκθεση Για την Κατάσταση της Μεσογειακής φώκιας στη νήσο Γυάρο Περίληψη Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Contents. 1 Overview 3. 2 Government Stakeholders 5. 3 NGOs and other interested parties (National & Regional) 7 LIST OF TABLES

Contents. 1 Overview 3. 2 Government Stakeholders 5. 3 NGOs and other interested parties (National & Regional) 7 LIST OF TABLES Έργου: Σελίδα 2 από 7 Contents 1 Overview 3 2 Government Stakeholders 5 3 NGOs and other interested parties (National & Regional) 7 LIST OF TABLES Table 1-1 Stakeholder Groups 3 Table 2-1 National Government

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Σελίδα 2 από 6 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 3 1.1 Τίτλος του Έργου 3 1.2 Είδος και Μέγεθος του Έργου 3 1.3 Θέση του Έργου 4 1.4 Κατάταξη του Έργου 6 1.5 Κύριος του Έργου 6 1.6 Ομάδα Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades Α.Καραμανλίδης/MOm 2 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Της κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο ( Π ε ρ ί λ η ψ η ) Ιούλιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας. Προστατευόμενες Περιοχές

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας. Προστατευόμενες Περιοχές Παράρτημα 4.1 Δυτικό Τμήμα - Οικότοποι και ORIGINAL SIZE ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΔΕΥΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ* ΠΑΝΙΔΑ ΟΙΚΟΤΟΠΟΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΚΑΛΥΨΗ ΓΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ &( np ΔΡΟΜΟΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια.

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. ........ Tα δασογεωργικά συστήματα στην Ελλάδα καταλαμβάνουν έκταση 1.044.875 εκτ. που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής γεωργικής γης

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης ENV07 προσδιορίζει τις αλλαγές στις χρήσεις γης και ειδικότερα τις μεταβολές αγροτικής και φυσικής γης (καλλιεργούμενες εκτάσεις, δάση, βοσκότοποι κλπ.) σε δομημένη γη, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας δασικών εκτάσεων, τόπων φυσικού κάλλους ή άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων. Η αποκοπή

Διαβάστε περισσότερα

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, Α.Π.Θ. Τι είναι δασογεωργικά συστήματα; Δασογεωργικά ονομάζονται τα συστήματα που συνδυάζουν δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το μόνιμο πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά αστικό κέντρο (οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων) και πρωτεύουσα Νομού της Ζώνης IV. Η

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας δασικών εκτάσεων, τόπων φυσικού κάλλους ή άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων. Η αποκοπή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τον αριθμό και την πυκνότητα των διασταυρώσεων του εθνικού οδικού δικτύου με επιφανειακά νερά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Ιαν. 2016 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Χωρική διάρθρωση και εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζώνη Επιρροής της Εγνατίας Οδού, 2004-2014 ΓΕΩΧΩΡΟΣ Α.Ε., Σύμβαση: Παροχή υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός

Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός Εισηγητής: Δρ Βασίλης Φούρκας Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ Βέροια, 09/05/2006 Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός παρακολούθηση των χωρικών επιδράσεων του αυτοκινητόδρομου 1 Οι Χωρικές Επιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή για μη εμπορικούς σκοπούς με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή (Παρατηρητήριο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.).

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή για μη εμπορικούς σκοπούς με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή (Παρατηρητήριο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.). Στην παρούσα Θεματική Έκθεση εξετάζεται και αναλύεται, για την περίοδο 2009-2014 (και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πιο πρόσφατων στοιχείων), η εξέλιξη εξειδικευμένων δεικτών, οι οποίοι εκφράζουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το μόνιμο πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά αστικό κέντρο (οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων) και πρωτεύουσα Νομού της Ζώνης IV. Η

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει, με τη χρήση ενός μοντέλου βαρύτητας, τη δυνητική έλξη ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις πρωτεύουσες Νομών της Ζώνης IV σε συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ Παπαϊωάννου Χαριτάκης (Βιολόγος Msc), 2013 1. Η ΟΙΤΗ Η Οίτη είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΛΥΓΚΑΣ Ο ΕΥΡΩΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΑΝΤΙ ΑΣ ΤΑΞΗ : Β3 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Ζώα Υπό Εξαφάνιση : Λύγκας ο Ευρωασιατικός Ζώο νυκτόβιο και µοναχικό,

Διαβάστε περισσότερα

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες.

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Λύκος - Canis lupus Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Ο πληθυσμός του Λύκου μειώνεται εξαιτίας: i. του περιορισμού/υποβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας () ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η διαμπερής κυκλοφορία αποτελεί έναν από τα βασικότερα εμπόδια στη συνοχή των οικισμών, πολύ περισσότερο όταν αυτή περιλαμβάνει και διαμπερείς μετακινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ.

Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γεώργιος Παυλίδης Κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ΑΜΘ και Ελλάδας Η Ανατολική Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET20: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET20: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης έχει ως αντικείμενο τη εξέλιξη του αριθμού και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στους Νομούς και στις Περιφέρειες στη Ζώνης Επιρροής της

Διαβάστε περισσότερα

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο)

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο) Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο Αιγαίο) Δρ. Σοφία Γαληνού-Μητσούδη Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει την ταξινόμηση (α) όλων των αστικών κέντρων και των πρωτευουσών των νομών της Ζώνης IV κατά πληθυσμιακό μέγεθος, (β) των αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας () ανά Νοµό της Ζώνης IV και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό. Το κκ ΑΕΠ H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

«Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος»

«Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος» «Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος» Χρήστος Σ. Ζερεφός Ακαδημαïκός Ακαδημία Αθηνών 28 Νοεμβρίου 2017 Χωρίς την παρουσία των αερίων

Διαβάστε περισσότερα

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο LIFE - Nature Project LIFE12 NAT/GR/000688 3 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Τ η ς κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο Π ε ρ ί λ η ψ

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρατηρητήριο, 2008 Κείμενο εργασίας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρατηρητήριο, 2008 Κείμενο εργασίας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Θεσσαλονίκη, Απρίλιος. 2008 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση έχει ως αντικείμενο τη εξέλιξη του αριθμού και του Κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2012) XXX σχέδιο ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κράτος μέλος: Ελλάδα που συνοδεύει το έγγραφο ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό και εκφράζει το μέγεθος της αγοράς, η οποία δυνητικά ενοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Θηλαστικά της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το πλήθος και το ποσοστό των προστατευόμενων περιοχών (Φύση 2000, Ramsar, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) των οποίων το κέντρο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη PROJECT Β 1 ΓΕΛ Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση ονομάζεται η γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Υπάρχουν δυο είδη μετανάστευσης : 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό, ΟΤΑ και Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.). Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης εκτιμά τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων επί του άξονα και ειδικότερα τα ακόλουθα: α) προέλευση-προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό και εκφράζει το μέγεθος της αγοράς, η οποία δυνητικά ενοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-3: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-3: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος της Ζώνης ΙΙ που είναι προσπελάσιμοι μέσω κάποιου κόμβου του άξονα, καθώς και την απόστασή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των Περιφερειών και των Νομών της Ζώνης IV. Το κκαεπ αποτελεί βασική συνιστώσα του επιπέδου ανάπτυξης και ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ SET16: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ SET16: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης SET16 προσδιορίζει ουσιαστικά τη μεταβολή πυκνότητας της αστικής γης στην άμεση ζώνη επιρροής του άξονα, με βάση τρεις κατηγορίες κατάταξης της,

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Γιώργος Πουλής, Δασολόγος M.Sc. Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων Διάρθρωση της παρουσίασης Σχεδιασμός ενός προγράμματος παρακολούθησης Η

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης Κ. Μαντζανάς Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας Σχολή ασολογίας και Φ. Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ Ο δείκτης προσδιορίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας οργανωμένων οικισμών (δηλαδή οικισμών με κάποιου είδους θεσμοθετημένα όρια) ή πυκνοδομημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και ΟΤΑ. Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Τον προσδιορισµό κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων. ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση.

1. Τον προσδιορισµό κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων. ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση. Κ.Υ.Α. Φ 16/6631/89 : Προσδιορισµός κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση. 'Εχοντας υπόψη : α) Το Ν. 1739/87 (ΦΕΚ Α' 201) και ειδικότερα τις παραγράφους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και Δήμο της Ζώνης IV. Η σκοπιμότητα του δείκτη αφορά στην γνώση των μακροσκοπικών

Διαβάστε περισσότερα

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών LIFE08 NAT/CY/000453 Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών Παραδοτέο: Έκθεση για τον Εμπλουτισμό των Πληθυσμών των Υπό Μελέτη Ειδών PLANT-NET CY Ιούνιος 2013 Περιεχόμενα I. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 0 - Μη Τεχνική Περίληψη

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 0 - Μη Τεχνική Περίληψη Κεφάλαιο 0 - Μη Τεχνική Περίληψη Σελίδα 2 από 14 Περιεχόμενα 0 Μη-Τεχνική Περίληψη 3 0.1 Εισαγωγή 3 0.2 Περιγραφή του Εγκεκριμένου Έργου 3 0.3 Τροποποιήσεις του Έργου 4 0.3.1 Αλλαγές στην Όδευση του Αγωγού

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Ερευνώμενος Πληθυσμός και Δειγματοληπτικό Πλαίσιο Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Νομούς

Διαβάστε περισσότερα