Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Θέμα: «Γιάννης Κωνσταντινίδης /Κώστας Γιαννίδης, ο συνθέτης με τη διπλή καλλιτεχνική ταυτότητα».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Θέμα: «Γιάννης Κωνσταντινίδης /Κώστας Γιαννίδης, ο συνθέτης με τη διπλή καλλιτεχνική ταυτότητα»."

Transcript

1 Μουσικό Σχολείο Πειραιά Θέμα: «Γιάννης Κωνσταντινίδης /Κώστας Γιαννίδης, ο συνθέτης με τη διπλή καλλιτεχνική ταυτότητα». Ομάδα πρότζεκτ της Β λυκείου: Συμμετείχαν οι μαθητές: Βλαχοπούλου Αργυρώ, Ευγενικού Ελένη, Ιωαννίδης Βαγγέλης, Κώτση Κατερίνα, Μωυσιάδου Διονυσία, Μούτσο Αναστάσιος, Ξενάκη Όλγα, Παναγιώτου Κυριακή, Πατσουφράκης Γιώργος, Ρίζος Δημήτριος, Ρούμπος Δημήτρης, Σπανού Αμαλία, Τσάμπρας Παναγιώτης. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κοντοπούλου Ελίζα Σχολ.έτος:

2 Η ομάδα πρότζεκτ της Β λυκείου του Μουσικού Σχολείου Πειραιά για τη σχολική χρονιά επέλεξε να μελετήσει ένα συνθέτη που έχει την ιδιαιτερότητα να έχει γίνει γνωστός με δύο καλλιτεχνικές ταυτότητες: από τη μία πλευρά, ως Γιάννης Κωνσταντινίδης υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια τη σοβαρή μουσική δημιουργία βασιζόμενος στον πλούτο του ελληνικού παραδοσιακού μέλους και από την άλλη, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, έγραψε μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του ελαφρού τραγουδιού, την περίοδο Σκοπός της εργασίας μας ήταν η διερεύνηση των βασικών παραμέτρων της βιογραφίας και της δημιουργικής πορείας του συνθέτη Κωνσταντινίδη/Γιαννίδη. Για τη μελέτη μας χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων, το καθένα από τα οποία εργάστηκε πάνω σε υποενότητες της έρευνας. Συγκεκριμένα, δουλέψαμε πάνω στη συγκέντρωση βιογραφικών στοιχείων και οπτικοακουστικού υλικού που αφορούσε στο συνθέτη. Επίσης, μελετήσαμε τις επιρροές που δέχτηκε από το περιβάλλον που γεννήθηκε, σπούδασε και δημιούργησε, δηλαδή τη Σμύρνη, τη Γερμανία και την Αθήνα. Επιπλέον, εντοπίσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο καλλιτεχνικών ταυτοτήτων και επιχειρήσαμε μια υφολογική σύγκρισή τους, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και μέσω ακρόασης και εκτέλεσης μουσικών κομματιών. Τέλος, αναζητήσαμε ανθρώπους που έχουν μελετήσει το έργο του και ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, ενώ στα πλαίσια ανάπτυξης μιας καλής συνεργασίας ζητήσαμε τη συμβολή και άλλων μουσικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του σχολείο, στα πλαίσια των Μουσικών Συνόλων. Το προϊόν αυτής της εργασίας παρουσιάζεται στη συνέχεια. Η παρουσίαση του πρότζεκτ έγινε στο σχολείο μας στις 14 Ιουνίου Περιελάμβανε τόσο την παρουσίαση του θεωρητικού μέρους της εργασίας μας, υποστηριζόμενο με video και εικόνες σχετικές με τη ζωή και το έργο του συνθέτη, όσο και επιλεγμένα μουσικά κομμάτια τα οποία παρουσίασε η ομάδα πρότζεκτ, αλλά και τα μουσικά σύνολα «Συμφωνιέτα» και Ευρωπαϊκή χορωδία του σχολείου μας. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους καθηγητές του σχολείου μας κ. Φανή Κοσώνα και τον κ. Γιώργο Κανδρεβιώτη για την συμμετοχή τους στο εγχείρημα αυτό. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον μουσικό παραγωγό και δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τσάμπρα, τόσο για το οπτικοακουστικό υλικό που μας παρείχε, όσο και για την ομιλία του στο σχολείο μας.

3 Βιογραφικά στοιχεία ( ) Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1903, αυτό σημαίνει πως, ως παιδί, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρητικών το 1911 και γρήγορα διακρίθηκε για το ιδιαίτερο ταλέντο του. Από το 1915 αρχίζει να μελετά, κυρίως μόνος του, τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική η οποία και θα αποτελέσει το πεδίο της μελλοντικής του συνθετικής δραστηριότητας. Ο πατέρας του, αν και αντίθετος, αρχικά, με την επιθυμία του Γιάγκου να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό, διαβλέποντας την πορεία διαμόρφωσης των ιστορικών συνθηκών στη Μ. Ασία και φοβούμενος την επερχόμενη επιστράτευση θεώρησε ότι η φυγή στο εξωτερικό θα ήταν μια καλή διέξοδος. Έτσι, ο συνθέτης φεύγει, με ψεύτικα χαρτιά, από τη Σμύρνη, περνάει από την Κωνσταντινούπολη και τη Ρουμανία και καταλήγει στη Δρέσδη, πόλη στην οποία κατοικούσαν κάποιοι συγγενείς του. Εκεί εγκαθίστανται για κάποιο διάστημα, αλλά, τελικά, αποφασίζει να μετακομίσει για το Βερολίνο όπου θεωρεί πως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για αυτόν. Στην πόλη αυτή θα πραγματοποιήσει, τελικά, τις σπουδές του στο πιάνο, τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας, δίπλα σε διακεκριμένος δασκάλους, όπως ο διάσημος συνθέτης Kurt Weil και ο Paul Juon. Παράλληλα με τις σπουδές αναγκάζεται, για λόγους βιοπορισμού, να παίζει πιάνο σε καμπαρέ, θέατρα, στο βουβό κινηματογράφο και σε ζωντανές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Ως συνθέτης ο Γιάννης Κωνσταντινίδης πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο με την οπερέτα «Το μικρόβιο της αγάπης» και με το ψευδώνυμο Costa Dorres. Για την ενορχήστρωση του έργου συνεργάστηκε με το μεγάλο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα με τον οποίο και συνδέθηκε φιλικά. Το 1931 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω της ανόδου του Ναζισμού. Στην Ελλάδα, ο Κωνσταντινίδης ξεκινά την καριέρα του ως συνθέτης ελαφράς μουσικής με την οπερέτα η Κουμπάρα μας στην οποία και υπογράφει, για πρώτη φορά, με το όνομα Κώστας Γιαννίδης, αναστροφή του κανονικού του ονόματος, λόγω της συνωνυμίας του με τον ήδη καταξιωμένο συνθέτη ελαφράς μουσικής τον Γρηγόρη Κωνσταντινίδη. Ως Γιαννίδης, ο συνθέτης, έχει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1934 με το τραγούδι «Θα ξανάρθεις» σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, που πρωτοερμήνευσε η Δανάη Στρατηγοπούλου. Ακολουθούν πολλές ακόμη επιτυχίες όπως: «Μην περιμένεις», «Θα ρθω μια νύχτα με φεγγάρι», «Λες και ήταν χτες», «Λίγα λουλούδια» και πολλά ακόμα, ερμηνευμένα από διάσημες φωνές της εποχής. Μετά την απελευθέρωση, ο Κώστας Γιαννίδης ακλουθώντας το γούστο της εποχής θα γράψει αρκετά ακόμα υπέροχα τραγούδια όπως το «Τι σου λένε τα λουλούδια», «Χθες το βράδυ», αλλά και το περίφημο «Τραγούδι της Μαρίνας». Ακόμη και την επόμενη δεκαετία, όμως, όταν το ρεμπέτικο τραγούδι αρχίζει να κερδίζει έδαφος, ο συνθέτης αποδεικνύει ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα. Έτσι, το

4 1958 αρχίζει να συνθέτει και τα «Έξι λαϊκά τραγούδια» με γνωστότερο «Το τάβλι» ή «Τα νέα της Αλεξάνδρας» σε δικούς του στίχους αποδεικνύοντας την ικανότητά του σε κάθε είδος μουσικής. Το 1961 και 1962 αποσπά και δύο βραβεία στο διαγωνισμό Μεσογειακού τραγουδιού (με τα τραγούδια «Ξύπνα αγάπη μου» με ερμηνεύτρια τη Νανά Μούσχουρη και «Τα γκρίζα ματάκια» με ερμηνεύτρια την Άντζελα Ζήλεια). Επίσης, κατακτά το 1 ο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Οι αλυσίδες» και ερμηνεύτρια την Καίτη Μπελίντα. Πολύ σημαντική, αν και όχι τόσο γνωστή, είναι και η συνεισφορά του στην μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, όπως: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Μαντάμ Σουσού» κ.ά. Κατά τον Κ. Μυλωνά (2005), μάλιστα, ο Γιαννίδης είναι αναμφίβολα ο εισηγητής και πρωτοπόρος της κινηματογραφικής μουσικής στον τόπο μας. Παράλληλα, με τη δραστηριότητα του ως Γιαννίδης τη δεκαετία του 1930, αλλά κυρίως από τη δεκαετία του 40, ασχολείται έντονα και με τις καταγραφές και εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών μελετώντας, κυρίως τις συλλογές του Ελβετού εθνομουσικολόγου Samuel Baud-Bovy. Σύντομα, αρχίζει να διερευνά και κάποιες δυνατότητες διαφορετικής επαγγελματικής ενασχόλησης, αισθανόμενος προσωπικό κορεσμό από τις απαιτήσεις της μουσικής επένδυσης επιθεωρήσεων και κωμωδιών. Έτσι, μεταξύ άλλων, προσλαμβάνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1939), όπου και παραμένει μέχρι την παράδοση του σταθμού στους γερμανούς το Θα αναλάβει και πάλι υπηρεσία στο ραδιόφωνο το 1944 και αργότερα θα τελέσει διευθυντής του μουσικού προγράμματος της ΥΕΝΕΔ, εγκαταλείποντας, σταδιακά, την ελαφρά μουσική και αφιερώνοντας τα υπόλοιπα χρόνια του στην υπηρεσία της λόγιας μουσικής δημιουργίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, αποκρυσταλλώνονται, όλο και περισσότερο, τα κύρια συνθετικά χαρακτηριστικά του έργου του όπως: η επανάληψη της αυθεντικής παραδοσιακής μελωδίας, χωρίς επεξεργασία, η ιδιοφυείς αρμονική πλοκή με βάση την τροπικότητα και η ενορχηστρωτική ευρηματικότητα. Σύντομα ακολουθούν οι ορχηστρικές Δωδεκανησιακές σουίτες αρ. 1 και 2, οι Τρεις ελληνικοί χοροί και, βέβαια, η Μικρασιατική ραψωδία, η οποία άρχισε να γράφεται το 1947 αλλά εκτελέστηκε ολόκληρη πολύ αργότερα (1981). Η διεθνής αναγνώριση επέρχεται, όμως, με την εκτέλεση της Δωδεκανησιακής Σουίτας αρ. 1 στη Γενεύη το 1949, από τη διεθνούς φήμης ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας, υπό την διεύθυνση του Samuel Baud-Bovy. Κατά την περίοδο , γράφει πολλά έργα μουσικής δωματίου και έργα για πιάνο, μεταξύ των οποίων και τα αριστουργηματικά 44 Παιδικά κομμάτια σε ελληνικούς σκοπούς, που αποτέλεσαν και το πρώτο έργο έλληνα συνθέτη εκδόθηκε στην Αμερική (1957). Τα επόμενα χρόνια ο Κωνσταντινίδης θα ασχοληθεί, εκτός από τη σύνθεση, με τις αναθεωρήσεις και τις εκδόσεις των έργων του των οποίων είχε την επιμέλεια. Επίσης, θα ασχοληθεί με συναυλιακές παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις των έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελευταίο έργο του τα 5 τραγούδια της Προσμονής για μεσόφωνο και πιάνο το 1980.

5 Ο θάνατος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, στις 17 Ιανουαρίου 1984, σχεδόν συνέπεσε με τον θάνατο του λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, στις 18 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στην κηδεία του Τσιτσάνη παρέστη σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, ενώ στην κηδεία του Κωνσταντινίδη παρευρέθηκαν, μαζί με τους συγγενείς, μόλις 12 άτομα, ενώ η πολιτεία υπήρξε, για άλλη μια φορά, ηχηρά απούσα, αφήνοντας στο περιθώριο έναν μεγάλο συνθέτη ο οποίος έζησε το ίδιο αθόρυβα και σεμνά όπως πέθανε. Βιβλιογραφία-Πηγές: Μυλωνάς, Κ. (1984). Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού ( ). Αθήνα: Κέδρος. Μυλωνάς, Κ. (2005). Μουσικά Θέματα και Πορτρέτα. Αθήνα: Κέδρος. Πρόγραμμα Ε.Λ.Σ. (2009). Το Μικρόβιο του Έρωτα. Αθήνα: Ε.Λ.Σ. Σακαλλιέρος, Γ. (2010). Γιάννης Κωνσταντινίδης: Ζωή, έργο και συνθετικό ύφος. Θεσσαλονίκη: University Studio Press &catid=16: &Itemid=12 Η μουσική ζωή στη Σμύρνη, γενέτειρα του Κωνσταντινίδη-πρώτες επιρροές Η μουσική κατάσταση στη Σμύρνη στις αρχές του 20 ου αιώνα παρουσιάζει μια ιδιότυπη και χαρακτηριστική πολυφωνία. Το αστικό τραγούδι με το ανατολίτικο χρώμα που είχε επικρατήσει τους προηγούμενους αιώνες, δεμένο με λαϊκούς μπάλους, ζεϊμπέκικα, αλλά και μελωδίες από οπερέτες, καντάδες, βαλς και αμανέδες άφησε τα ίχνη της στη μουσική ζωή του τόπου. Ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης έζησε και μεγάλωσε σε ένα κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον το οποίο φαίνεται πως επηρέασε σημαντικά τη μουσική του πορεία. Ήδη στο σπίτι η μητέρα του συχνά τραγουδούσε ιταλικές καντσονέτες με τη συνοδεία κιθάρας. Η οικογένειά του μάλιστα, συχνά περνούσε τα καλοκαίρια σε δύο συγκεκριμένα περίχωρα της Σμύρνης, στο Εβιντίκιορι και στο Μπουτζά. Σε εκείνα τα μέρη ο μικρός Γιάννης είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλά δημοτικά τραγούδια. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω γεγονός που διηγείται ο ίδιος: ένα μεσημέρι που κοιμόταν στρωματσάδα, τον ξύπνησε το τραγούδι μιας νεαρής υπηρέτριας. Σιγοτραγουδούσε την παραδοσιακή μελωδία: «Δεν είν αυγή να σηκωθώ». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης: «αυτή η μελωδία, εκείνη την ώρα με άφησε ασυγκίνητο. Μου είχε μείνει όμως μέσα στο αυτί μου. Και θυμούμαι πως το χειμώνα

6 σκεπτόμουν αυτήν τη στιγμή και μου έρχονταν δάκρυα στα μάτια. Τόσο πολύ με συγκινούσε αυτό το τραγούδι που το χω φτιάξει για τραγούδι και πιάνο. Αυτό ήταν το έναυσμα για την αγάπη μου προς το δημοτικό τραγούδι» (Λεωτσάκος, 1993, «οπ. αναφ» στο Σακαλλιέρος, 2010, σ.6). Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών φαίνεται να εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο η μουσική του προσωπικότητα καθώς πραγματοποιούνται και οι πρώτες μουσικές του σπουδές. Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα παίρνει από τη θεία και νονά του, την Μαρίτσα Κουτρουβή το Γύρω στην ηλικία ετών και έχοντας λάβει στοιχειώδεις μόνο γνώσεις θεωρίας επιχειρεί να εναρμονίσει στο πιάνο το νανούρισμα «Άντε κοιμήσου κόρη μου». Η μητέρα του, παρόλο που τον υποστήριζε και ενθάρρυνε κάθε καλλιτεχνική του ανησυχία, αντιδρά αρνητικά σε αυτή του την προσπάθεια, καθώς θεωρεί ότι το πιάνο δεν μπορεί να παίξει τέτοιου είδους πράγματα. Παρόλα αυτά ο συνθέτης μας, ακόμη και σε αυτή την τόσο νεαρή ηλικία φαίνεται να βιώνει μια έντονη εσωτερική ώθηση καθώς αποκρίνεται «θέλω να δω τι μπορεί να παίξει το πιάνο». (ηχογραφημένη συνομιλία Κωνσταντινίδη- Χριστοδούλου, «οπ.αναφ» στο Σακαλλιέρος, 2010, σ.6). Πρόκειται ίσως για τις πρώτες προσπάθειες του συνθέτη να συγκεράσει τη λαϊκή μουσική παράδοση με ένα δυτικότροπο μουσικό όργανο. Από το 1915 μέχρι το 1918 μελετά πιάνο με την Ιώ Φατσέα. Αργότερα παίρνει μαθήματα με τον Ντ Αλέσιο, τον Πασκουαρέλλο και την Έλενα Μωραϊτίνη. Από το 1918 έως το 1922 συνεχίζει να μελετά μόνος του, κυρίως στο σπίτι της νονάς του και σε σπίτια φίλων που είχαν πιάνο. Είναι πάντως γεγονός πως οι, κατά καιρούς, δάσκαλοί του δεν τον ενέπνευσαν αρκετά, καθώς η διαδικασία προσέγγισης του ρεπερτορίου περιελάμβανε μεθόδους ασκήσεων τεχνικής και έργα κλασσικής εποχής που δεν του πρόσφεραν καμία μουσική απόλαυση. Παράλληλα με τις σπουδές του, συχνά και με άκρατο ενθουσιασμό, παρακολουθεί μουσικές παραστάσεις οπερέτας στα σμυρναϊκά θέατρα. Επιπλέον, οι συναναστροφές του νεαρού στη γειτονιά φαίνεται πως αφήνουν έντονα τα σημάδιά τους στο γούστο και στην αισθητική του: καθώς οι περισσότερες οικογένειες στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης όπου διαμένει ήταν από τη Γαλλία, οι νεανικές παρέες και τα παιχνίδια τον μυούν γρήγορα στη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα. Μέσω του περιοδικού La revue musical, στο οποίο γίνεται συνδρομητής, έρχεται σε τακτική επαφή με τη Γαλλική μουσική και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη αγάπη προς τους συνθέτες, όπως ο Chopin, ο Debussy και ο Ravel. Σύντομα, πάντως, ο Κωνσταντινίδης αντιλαμβάνεται πως αν θέλει πραγματικά να σπουδάσει μουσική, η Σμύρνη δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Έτσι, στις αρχές του 1922, αναχωρεί για τη Δρέσδη της Γερμανίας. Βιβλιογραφία Πρόγραμμα Ε.Λ.Σ. (2009). Το Μικρόβιο του Έρωτα. Αθήνα: Ε.Λ.Σ. Σακαλλιέρος, Γ. (2010). Γιάννης Κωνσταντινίδης: Ζωή, έργο και συνθετικό ύφος. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.

7 Σχολικό Βιβλίο Γ Γυμνασίου. (2004). Η μουσική μέσα από την ιστορία της Αθήνα: Οργανισμός εκδόσεων διδακτικών βιβλίων. Διαμονή στη Γερμάνια-επιρροές Ο Κωνσταντινίδης, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι, έφτασε στη Δρέσδη τον Μάιο του Η Δρέσδη ήταν η πόλη που επέλεξε να κάνει το ξεκίνημα του, αφενός επειδή εκεί διέμεναν κάποιοι συγγενείς του, αφετέρου γιατί ήταν μια από τις πόλεις που διέθεταν πανεπιστημιακές σχολές και συγκεντρώνονταν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Γενικότερα, η Γερμανία ήταν ένας πολύ θελκτικός τόπος για ανώτατες σπουδές, λόγω της υψηλής φήμης των εκπαιδευτικών παροχών, αλλά και λόγω του ότι εξασφάλιζε μια αρκετά φθηνή διαμονή στους φοιτητές, λόγω της πτώσης της οικονομίας, εξαιτίας του μεσοπόλεμου. Η Δρέσδη, χωρίς να είναι ένα από τα κορυφαία μουσικά κέντρα της Ευρώπης είχε, ωστόσο, κρατική σκηνή όπερας, θίασο μονωδών, χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, ακόμη και φιλαρμονική. Η πρώτη όπερα που παρακολούθησε ήταν ο Λόενγκριν του Wagner. Ακολούθησαν και άλλες, από το σύγχρονο ρεπερτόριο της όπερας, που τον μάγεψαν λόγω, φυσικά και του υψηλού επίπεδου των εκτελέσεων. Βέβαια, ποτέ δεν σταμάτησε να ελκύεται ιδιαίτερα και από τον ιμπρεσιονισμό των Debussy και Ravel, που μελετούσε τα προηγούμενα χρόνια στη Σμύρνη. Ο Κωνσταντινίδης μαθήτευσε στο πλάι πολλών μεγάλων δασκάλων, με σημαντικότερο τον Mraczek, ο οποίος ήταν καθηγητής στο ωδείο της πόλης και φημισμένος στους τομείς της οργανογνωσίας της ενορχήστρωσης. Καθώς, ο Mraczek βρισκόταν, ως σύνθετης, πλησιέστερα στο ύφος των Wagner και Strauss, είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι ο Κωνσταντινίδης μελέτησε κοντά του την ώριμη και όψιμη γερμανική ρομαντική γραφή και πιθανότατα επηρεάστηκε από αυτήν. Μέσω του Mraczek ο Κωνσταντινίδης γνώρισε τον Μενόφ έναν προχωρημένο μαθητή σύνθεσης από τη Βουλγαρία, ο οποίος είχε έρθει στη Δρέσδη για μεταπτυχιακές σπουδές. Σε αυτόν εκμυστηρεύτηκε για πρώτη φόρα την επιθυμία του να αφήσει τη Δρέσδη και να συνεχίσει τις σπουδές του στο Βερολίνο και αυτός με τη σειρά του, του σύστησε τον μελλοντικό του δάσκαλο και συνθέτη Paul Juon. Έτσι, υστέρα από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 1923, αναχώρησε για το Βερολίνο, πόλη που αποτελούσε τότε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά κέντρα. Εκεί, ήρθε σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες και σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος και έκανε στενές φιλίες που τον βοήθησαν να εξελιχτεί. Η σημαντικότερή του, όμως, γνωριμία ήταν με τον Νίκο Σκαλκώτα, μια γνωριμία που οδήγησε σε μια δυνατή φιλία, η οποία κράτησε και τα οχτώ χρόνια της διαμονής του στο Βερολίνο. Παράλληλα, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί εμφανίσεις πολλών καταξιωμένων μουσικών όπως ο Stravinsky, o Prokofiev, o Bartok και ο Schoenberg. Επόμενος στόχος του η Κρατική Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου. Τον Μάιο του 1924 ο Κωνσταντινίδης άρχισε να ετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι

8 απαιτήσεις ήταν όμως ιδιαίτερα υψηλές. Πέρασε με άνεση από όλα τα στάδια, πλην του τελευταίου που αφορούσε ασκήσεις ακουστικής ικανότητας. Έτσι, αποφάσισε να παρακολουθήσει τα βασικότερα μαθήματα ως απλώς ακροατής, ενώ δυστυχώς, και τα πρώτα τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν ήδη να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, από το 1924, είχε ως συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα και το κόστος ζωής, πράγμα καταστροφικό για τους Έλληνες φοιτητές. Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, λοιπόν, οι φοιτητές μουσικής να ασχολούνται βιοποριστικά με την ελαφρά μουσική. Έτσι και ο Κωνσταντινίδης άρχισε να εργάζεται ως πιανίστας. Στις αρχές, κυρίως, σε μουσικά καφενεία και το βουβό κινηματογράφο. Έπειτα και σε νυχτερινά χορευτικά κέντρα, ακόμη και σε διάσημα βερολινέζικα καμπαρέ όπως, οι Σφήκες. Η ενασχόλησή του με το ελαφρό τραγούδι της εποχής εκείνης στη Γερμανία σημάδεψε και τη μετέπειτα πορεία του στην Ελλάδα στην οποία αποφάσισε να επιστρέψει το Βιβλιογραφία: Πρόγραμμα Ε.ΛΣ. (2009). Το Μικρόβιο του Έρωτα. Αθήνα: Ε.Λ.Σ. Σακαλλιέρος, Γ. (2010). Γιάννης Κωνσταντινίδης: Ζωή, έργο και συνθετικό ύφος. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. Ο Κωνσταντινίδης και η μουσική ζωή στην Αθήνα Στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ο βασικός χώρος μέσα στον οποίο κινείται και υπάρχει το ελληνικό τραγούδι είναι η σκηνή του θεάτρου και κυρίως η επιθεώρηση και η οπερέτα. Έτσι, η επιτυχία ενός τραγουδιού εξαρτάται αποκλειστικά από την καριέρα που θα κάνει μέσα στο θέατρο. Καθώς, όμως, το γραμμόφωνο και ο δίσκος μπαίνουν στα σπίτια των Ελλήνων ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να απομακρύνεται από το θέατρο. Η αποδέσμευση του τραγουδιού από τη σκηνή θα συμπέσει με την οριστική λήξη της οπερέτας και την ίδρυση του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού το Μόνο η επιθεώρηση θα συνεχίσει να είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής τραγουδιών περισσότερο πρωτότυπων αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν και χωρίς τις αντιγραφές ξένων επιτυχιών. Όταν ο Γιάννης Κωνσταντινίδης επιστρέφει στην Ελλάδα το 1932 μεσουρανεί το άστρο του Αττίκ και του Χαιρόπουλου. Αρχικά στρέφεται και αυτός προς την οπερέτα και την επιθεώρηση που του παρείχαν δυνατότητες βιοπορισμού, με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης. Λίγο αργότερα θα κάνει την είσοδό της και η Αμερικάνικη μουσική εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο μερίδιο στις προτιμήσεις του κοινού. Έτσι, σύντομα, μέσα στον ίδιο μουσικό χώρο θα συνυπάρχουν τα φοξ τροτ και τα ταγκό, τα τραγούδια του κρασιού και της ταβέρνας, τα βαλσάκια και οι χαμπανέρες, μαζί με τις καντάδες και οι αμερικάνικοι ρυθμοί της τζαζ μαζί με τα χορωδιακά σύνολα που συγκροτούν οι νοσταλγοί του παλιού καλού καιρού. Ο Κώστας Γιαννίδης, σε συνομιλία που είχε με τον Κώστα Μυλωνά, παρατηρεί πως οι

9 δισκογραφικές εταιρίες, βλέποντας τις αυξημένες πωλήσεις των ξένων δίσκων που είχαν χορευτικούς ρυθμούς, υποχρέωναν τους Έλληνες συνθέτες και τον ίδιο να γράφουν σε τέτοιους ρυθμούς κάτι που τον ενοχλούσε ιδιαίτερα (Μυλωνάς, 1984). Ωστόσο, παρά τη σκληρή εμπορική πραγματικότητα, ο Γιαννίδης κατάφερε, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να δώσει τραγούδια ανεπανάληπτα όπως το «Σαν και απόψε», το «Έρι», «το τραγούδι της Μαρίνας» που είχαν σημαντικές πωλήσεις, χωρίς να έχουν χορευτικούς ρυθμούς αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα δεν είναι, πάντα, αντιεμπορική. Η μουσική δραστηριότητα του Γιαννίδη στο χώρο του τραγουδιού, χάρις την ιδιαίτερη προσαρμοστικότητά του σε όλες τις συνθήκες, καλύπτει ένα χρονικό φάσμα τριών δεκαετιών από το 1932 έως το 1964 και δε θα πάψει να δημιουργεί επιτυχίες, ακόμα κι όταν το σκηνικό αλλάζει τελείως με την άνοδο του ρεμπέτικου. Μάλιστα δεν θα διστάσει να γράψει και το γνωστό τραγούδι «Τα νέα της Αλεξάνδρας» αποδεικνύοντας και την αγάπη του στο λαϊκό τραγούδι αλλά και την ικανότητά του να συνθέτει κάθε είδους μουσική. Βιβλιογραφία Μυλωνάς, Κ. (1984). Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού ( ). Αθήνα: Κέδρος. Μυλωνάς, Κ. (2005). Μουσικά Θέματα και Πορτρέτα. Αθήνα: Κέδρος. Διερεύνηση των αισθητικών και υφολογικών διαφοροποιήσεων των δύο καλλιτεχνικών ταυτοτήτων του συνθέτη Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ως λόγιος συνθέτης: Η μελέτη του παραδοσιακού μουσικού υλικού, κυρίως την περίοδο , σε συνδυασμό με τις επιδράσεις που δέχθηκε ο συνθέτης στη γενέτειρά του τη Σμύρνη και τη διαμονή του στη Γερμανία αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της λόγιας συνθετικής του δημιουργίας. Ο σύνθετης μελέτησε συλλογές με καταγραφές δημοτικών τραγουδιών, όπως των Samuel Baud-Bovy, Γ. Παζτικού, Σ. Περιστέρη, από τις οποίες δανείστηκε υλικό για τις μετέπειτα συνθέσεις του. Οι μελωδίες των έργων του, γεωγραφικά, προέρχονται, κυρίως, από τα Δωδεκάνησα και τη Μ. Ασία και λιγότερο από την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόθεσή του ήταν η διάσωση του μη καταγεγραμμένου παραδοσιακού υλικού, μέσω της συνθετικής διαδικασίας, βάζοντας στην άκρη, τις περισσότερες φορές, την προσωπική του έμπνευση. Εκτός, όμως, από το παραδοσιακό μέλος, οι τρεις σύνθετες που φαίνεται πως του άσκησαν ιδιαίτερη επιρροή, ήδη από τα πρώτα δημιουργικά του χρόνια ήταν ο C.Debussy, ο M.Ravel και ο B.Bartok.

10 O Κωνσταντινίδης, γενικά, αναζητούσε ακούσματα που να ξεφεύγουν από το βασικό σύστημα αλληλουχίας συγχορδιών του μείζονα-ελάσσονα τρόπου. Επιδίωκε δε να πετύχει την ποικιλία στη σύνθεση μόνο με την αρμονική επένδυση και τη ρυθμική υπογράμμιση του υλικού που είχε στα χεριά του. Σύμφωνα με τον Γ. Σακαλλιέρο (2010), αν θέλαμε να απαριθμήσουμε τα χαρακτηριστικά του έργου του θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε στα εξής: πιστή μεταφορά της παραδοσιακής μελωδίας στο συγκερασμένο τονικό μουσικό σύστημα, αποφυγή ρυθμικής και διαστηματικής επεξεργασίας της μελωδίας, μελωδίες που επαναλαμβάνονται, χωρίς να αλλοιώνονται μέσα στο έργο, αρμονική επένδυση του μελωδικού υλικού, ως αυτόνομη συνθετική διαδικασία, παράθεση μουσικών τμημάτων σε μορφή σουίτας, εμφάνιση μελωδικών, αρμόνικων και ρυθμικών χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν την ιστορική θέση του παραδοσιακού μέλους μέσα στη λόγια δημιουργία του συνθέτη. Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής διαπιστώνει, επιπλέον, πως η μουσική γραφή στον Γιάννη Κωνσταντινίδη διαμορφώνεται σε δυο επίπεδα: στη μελωδία και την αρμονική συνοδεία η οποία αποτελεί τη γέφυρα σύνδεσης μεταξύ της παραδοσιακής μελωδίας και της απόλυτα προσωπικής συνθετικής συμβολής (Σακαλλιέρος, 2010). Συνοψίζει δε τα χαρακτηριστικά του έργου του ως εξής: αδιαμφισβήτητη σχέση με την ελληνική δημοτική μουσική, ιδιαίτερος τρόπος που συνδέεται το μέλος και ο εκφορέας του (δηλαδή τα όργανα) με το συνηχητικό φαινόμενο (αρμόνια αντίστιξη), αποφυγή κάθε έννοιας θεματικής ανάπτυξης, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης μουσικής ως ορχηστρικής και όχι ως συμφωνικής, συνειδητή επιλογή της σύντομης δομικής μορφής, αιωρούμενη ή δισυπόστατη αρμόνια και ποικίλη ενορχήστρωση, ώστε να δικαιώνεται η επανάληψη ως το κύριο εξελικτικό μέσο της μουσικής. Ο Κώστας Γιαννίδης, ως συνθέτης ελαφράς μουσικής: Ο Γιαννίδης εγκαθίστανται στην Αθηνά μόνιμα το Γραφεί ένα πλήθος τραγουδιών με ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα και ξεχωριστή ποιότητα. Μάλιστα, συμβαίνει και το σπάνιο φαινόμενο, το ποσοστό των μεγάλων επιτυχιών του να είναι

11 σχεδόν ισάριθμο με το σύνολο της παραγωγής του. Είναι ο σύνθετης που πλουτίζει την αρμονική γλώσσα με νέα ακούσματα, ευγενικό ήχο, βαθιά και απλή έκφραση, στρωτές και ευρηματικές μελωδίες που δίνουν στα τραγούδια έναν εξαίσιο λυρισμό. Επιπλέον, δημιουργεί καλαίσθητες και απερίγραπτα όμορφες ενορχηστρώσεις οι οποίες ακολουθούν πίστα την προσωδία της μελωδικής εξέλιξης. Ο διάλογος των οργάνων είναι μεστός και καλοβαλμένος και συνοδεύει τη φωνή με μουσικά αντιθέματα, σωστά επιλεγμένα, ως «ένα τραγούδι μέσα στο τραγούδι» (Μυλωνάς, 2005). Βασικό στοιχείο επίσης, αποτελεί και η πρωτότυπη τολμηρή, αλλά και συνάμα, απλή αρμονική λύση. Σύμφωνα με τον Μυλωνά (1984), ο συνθέτης άνοιξε νέες προοπτικές στο τραγούδι, υιοθετώντας ένα λυρικό και ομοιογενές ύφος, με έντονο το στοιχείο της αισθητικής αναζήτησης και της ανανέωσης. Οι ενορχηστρώσεις είναι λιτές, ουσιώδεις, χωρίς περιττά μουσικά στολίδια και άσκοπους δεξιοτεχνικός ακροβατισμούς. Η κλασική μουσική παιδεία του Γιαννίδη χαρίζει σοβαρότητα στα τραγούδια του, ενώ και το ύφος του, καθαρά μεσογειακό διέπεται από την ευγένεια και τη χάρη του αττικού τοπιού. Βιβλιογραφία Μυλωνάς, Κ. (1984). Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού ( ). Αθήνα: Κέδρος Μυλωνάς, Κ. (2005). Μουσικά Θέματα και Πορτρέτα. Αθήνα: Κέδρος Παρτιτούρες Μουσικής. Τα Τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας Σακαλλιέρος, Γ. (2010). Γιάννης Κωνσταντινίδης: Ζωή, έργο και συνθετικό ύφος. Θεσσαλονίκη: University Studio Press Ο Κωνσταντινίδης και Εθνική Μουσική Σχολή Η Εθνική μουσική σχολή δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί καρπό της κοινωνικής και πνευματικής αναγέννησης της εποχής εκείνης. Οι κυριότεροι θεμελιωτές της σχολής, κατά τις πρώτες δύο δεκαετίες θεωρούνται οι: Δ. Λαυράγκας, Γ. Λαμπελέτ, Μ. Βάρβογλης, Α. Ριάδης και φυσικά ο Μανώλης Καλομοίρης που θεωρείται ο θεμελιωτής της νεοελληνικής μουσικής και αυτός που την προσανατόλισε στα πρότυπα και στα ιδανικά των άλλων εθνικών σχολών της Ευρώπης. Αλλά και οι συνθέτες Α. Νεζερίτης, Α. Ευαγγελάτος, Θ. Καρυωτάκης και Σ. Μιχαηλίδης ακολουθούν, τα επόμενα χρόνια, το δρόμο της Εθνικής μουσικής σχολής.

12 Κοινά χαρακτηριστικά όλων των συνθετών της νεοελληνικής εθνική σχολής αποτελούν: η χρήση λαϊκών τραγουδιών και μοτίβων η μεγάλη ρυθμική ποικιλία η ιδιότυπη αρμονική γλώσσα Η συνθετική εργασία του Γιάννη Κωνσταντινίδη χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία της τροπικής επεξεργασίας των μουσικών της θεμάτων και στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην εκμετάλλευση του λαϊκού πλούτου της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό κατατάσσεται αδιαμφισβήτητα στους συνεχιστές της νεοελληνικής εθνικής σχολής. Στο έργο του, όμως, έχει προστεθεί και η δική του ιδιαίτερη πινελιά, μια λεπταίσθητη αύρα ιμπρεσιονιστικής φινέτσας, η οποία έχει ως σκοπό να αναδείξει το μέλος, με όσο το δυνατό μεγαλύτερο σεβασμό. Βιβλιογραφία Λεούση, Λ. (2003). Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής. Αθήνα: Άγκυρα Μυλωνάς, Κ. (2005). Μουσικά Θέματα και Πορτρέτα. Αθήνα: Κέδρος. Nef, K. (1985). Ιστορία της Μουσικής, (προσθήκη Φ. Ανωγειανάκη). Αθήνα: Ν. Βότσης. Φιδετζής, Β. (2013). Αναμνήσεις από τον Γιάννη Κωνσταντινίδη. Πολύτονο, 60, Για το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης ακολουθήστε τα παρακάτω link: &type=2&theater

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 01 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές Κώστας Χάρδας Λέκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών «Οι Σπουδές στο

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά 1-2 Μαρτίου 2019 Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι.

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Μουσικοί πειραματισμοί και ανατροπές 1. Θα ακούσετε το έργο «Γυμνοπαιδίες Νο. 1» του συνθέτη Ερίκ Σατί. Στο πεντάγραμμο υπάρχει ένα απόσπασμα από την παρτιτούρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου...

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου... Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας Μουσική παράσταση Άκουσε το τραγούδι μου... 2018 Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας 2018 Άκουσε το τραγούδι μου... Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που δίνει ο Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Μουσικές» ΤΠΕ. Ελένη Αργυρού Μορφή Καθηγήτρια Μουσικής Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

«Μουσικές» ΤΠΕ. Ελένη Αργυρού Μορφή Καθηγήτρια Μουσικής Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας «Μουσικές» ΤΠΕ Ελένη Αργυρού Μορφή Καθηγήτρια Μουσικής Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Περιεχόμενα Εισαγωγή Περιγραφή και Πρόσθετη αξία των ΤΠΕ Φάση Α - Προετοιμασία Φάση Β - Εφαρμογή Φάση Γ - Αναστοχασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 20-24.8.2012 Νικολός Δημόπουλος φλάουτο Ελένη Λιώνα τραγούδι Διονύσης Μαλλούχος πιάνο Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση Valerie Pearson βιολί, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός Δημήτρης Δημόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19 Κωδικός μαθήματος Τίτλος μαθήματος Εξάμηνο διδασκαλίας Διδάσκοντες ΓΝ2002 Αγγλικά Ι Φωτιάδου Καλλιόπη ΓΝ2004 Αγγλικά ΙΙΙ Μαγκλαβέρα Σουλτάνα ΘΑ1001 Αρμονία Ι Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) 409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) Σκοπός Το Τμήμα προσφέρει προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών (Musikhochschule) και παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert 1 «Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert Το τραγούδι αυτό θεωρείται ένα από τα αριστουργήµατα (ίσως και το πιο σπουδαίο) του Γερµανικού lied, και ανήκει στην

Διαβάστε περισσότερα

7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου

7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου 7Ο ΜαθητικόΦεστιβάλXαλανδρίου 27 Μαΐου - 25 Ιουνίου 2016 ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά Ν. Χικμέτ Θέατρο Σινεμά Μουσική Χορός Εικαστικά Αθλητισμός ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ esgmhal.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

-Ένα σημαντικό πρόσωπο των γραμμάτων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράκης.

-Ένα σημαντικό πρόσωπο των γραμμάτων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράκης. 150-157sinora i texni b meros x :crete 9/24/09 12:43 AM Page 150 -Ένα σημαντικό πρόσωπο των γραμμάτων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράκης. Ο Αντώνης Σαμαράκης. Ο Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003) ήταν πεζογράφος.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07.6.2 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 5 Ιανουαρίου 2012 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α τάξης Γυμνασίου 1 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γενικοί Στόχοι Ειδικοί Στόχοι Α. ΣΤΟΧΟΙ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT EU FO RIA ΣΤΕΛΛΑ EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT 1 ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στέλλα ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Μιχάλης Κακογιάννης ΣΕΝΑΡΙΟ: Διασκευή: Μιχάλης Κακογιάννης Αρχική Πηγή: από το θεατρικό

Διαβάστε περισσότερα

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Live ANEMA E CORE Στους ρυθμούς της Μεσογείου Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Τραγούδια με άξονα τις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μεσογείου παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Anema e Core, στο Black Duck, την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Α Π Ο 2 7 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ Ε Ω Σ 4 Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ Οι Μεγάλοι Συνθέτες Της Σμύρνης Φέτ αφι Διορ στο Οι ανα κλη ελλ τρό μιλή της μας φόρ

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Εδώ και λίγες μέρες εμφανίζονται στο ΑΣΤΡΑ live στη Θεσσαλονίκη Ο Χρήστος Μενιδιάτης παρέα με την καλή του φίλη και συνεργάτη Ελεάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ"

ΩΔΕΙΟΝ ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ" Αναγνωρισμένο από το κράτος 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ... Διδάσκονται όλα τα είδη Ενόργανης, Θεωρητικής και Φωνητικής Μουσικής Αγίας Λαύρας 95 210-2232339 210-2287555 www.odeio-nikos-skalkotas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 21357 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1817 21 Αυγούστου 2015 Αριθμ. 130085/Δ2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy Διευθυντές/τριες Σχολείων Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ-ΟΣΤΙΝΑΤΟ (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: Α ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ: ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1ο Επίπεδο 2ο Επίπεδο 3ο Επίπεδο 4ο Επίπεδο 5ο Ακούσουν το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Ακ. Έτος (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Ακ. Έτος (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ακ. Έτος 2014-15 (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014) Σελίδα 1 από 33 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παράρτημα ΙΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ...3 Α ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

04/04/2017 Οι Αρχιμουσιτέκτονες στην πρώτη τους συναυλία Κυριακή 9 Απριλίου, ,30 το βράδυ Επιμενίδου 19, Άνω Πόλη

04/04/2017 Οι Αρχιμουσιτέκτονες στην πρώτη τους συναυλία Κυριακή 9 Απριλίου, ,30 το βράδυ Επιμενίδου 19, Άνω Πόλη 04/04/2017 Οι Αρχιμουσιτέκτονες στην πρώτη τους συναυλία Κυριακή 9 Απριλίου, 2017 8,30 το βράδυ Επιμενίδου 19, Άνω Πόλη Ο ΣΑΘ με μεγάλη χαρά καλωσορίζει τους Αρχιμουσιτέκτονες στην πρώτη τους δημόσια συναυλία!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 Τ.Θ.: 534, 715 00 ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ.: 2810 763141 FAX: 2810 762701 www.ppkae.gr / e-mail: info@ppkae.gr Αγαπητοί φίλοι, Κρατάτε στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι

Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι 2013-2014 επιβλέπων καθηγητής: Kωνσταντίνος Ιορδάνογλου Project Α Λυκείου 2013 2014 Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΜΕΛΩ ΙΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΥΣ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας (3 ½ - 7 ½ ετών)

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΜΕΛΩ ΙΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΥΣ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας (3 ½ - 7 ½ ετών) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Αρ. Φακ.: 7.11.12.11.1 Αρ. Τηλ.: 22800910 Αρ. Φαξ.: 22305126 E-mail: dde-eparhiako-lef@schools.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα;

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα; Τι εισαγωγικό να γράψεις για έναν καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια είναι από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού; Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο «πουλάει» αλλά ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό με

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια από τους εκπαιδευόμενους στην Πρώτη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών (καλοκαίρι 2016)

Σχόλια από τους εκπαιδευόμενους στην Πρώτη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών (καλοκαίρι 2016) ΘΕΜΑ: «Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών» Μυτιλήνη, 6 Ιουνίου 2017 Το νησί της Σκύρου κατακτά και κατακτιέται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μπαίνει στην λίστα με τις ελάχιστες περιοχές εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Ζωρζ Μπιζέ [George Bizet] (1836-1875) Γάλλος συνθέτης Συµφωνία αρ. 1, σε Ντο µείζονα Η µία και µοναδική συµφωνία του γάλλου συνθέτη του 19 ου αιώνα Ζωρζ Μπιζέ, ήταν ένα από τα πρώτα του έργα και γράφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2008 ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 1 1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Α. ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΜΟΙΩΝ ΦΩΝΩΝ Θα εκτελεστούν συνολικά δύο (2) έργα ελεύθερης επιλογής Συνολικός διαθέσιμος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο. Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι

Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο. Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο Μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Μουσικό ταλέντο; Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και να μετρηθεί στις τέχνες. Ο λόγος

Διαβάστε περισσότερα

- Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Μέσα στο διάστημα Φεβρουαρίου ο/η υπογράφων/ουσα μαθητής/τρια

- Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Μέσα στο διάστημα Φεβρουαρίου ο/η υπογράφων/ουσα μαθητής/τρια ΠΡΟΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ Για τα 3 μουσικά Τμήματα με τη νέα διαδικασία εισαγωγής - Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, - Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, - Τµήµα Μουσικών

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ευρώπη μια μεγάλη γειτονιά» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ευρώπη μια μεγάλη γειτονιά» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ευρώπη μια μεγάλη γειτονιά» Σχ. έτος 2013-2014 Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης. Η οργάνωση της τάξης δεν ήταν σταθερή αλλά προσαρμοζόταν ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 30039 28 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2629 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 100526/Δ2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο

Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος 2017-2018 Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο Βιβλιογραφική έρευνα Διαδικτυακή έρευνα 2 Περίοδος1897-1940 Βωβές ταινίες Ηχητικές ταινίες Εμφάνιση ομιλούντων ταινιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 15 ΣΕΛΙΔΕΣ.

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 15 ΣΕΛΙΔΕΣ. ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/05/2018 ΤΑΞΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Β ΛΥΚΕΙΟΥΔΙΑΡΚΕΙ ΙΑ: 2 ώρες και 30 λεπτά..

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΟΣΜΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΟΣΜΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΟΣΜΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Οκτώβριος Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Γενικές Πληροφορίες 1. Τι είναι το μάθημα της Απευθείας Εναρμόνισης στο πιάνο: Αφορά την απευθείας εκτέλεση στο πιάνο, μιας δοσμένης μελωδικής

Διαβάστε περισσότερα

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 (Wolfgang Amadeus Mozart) (1756-1791) Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Μουσική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Μουσική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Μουσική» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΛΚΙΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Σχολική Χρονιά 2018-2019 17 Οκτωβρίου 2018 Στο μάθημα της Μουσικής οι μαθητές αναμένεται, μέσα από διάφορες δραστηριότητες : 1. να αναπτύξουν θετική στάση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018»

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» «ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Παρασκευή 3 Αυγούστου Θοδωρής Βουτσικάκης σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου Σάββατο 4 Αυγούστου Δημήτρης Μπάσης Κυριακή 5 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα)

Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα) Εργαστήριο Μουσικής Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα) Χειμερινό εξάμηνο 2010 Διδασκαλίες φοιτητών στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ»

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με το Νηπιαγωγείο του οικισμού Αγίας Σοφίας Φεβρουάριος Ιούνιος 2012 2 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΧΙ ΝΑΙ. Flamenco. Ακουστική λαϊκή κιθάρα. Επίθετο: Όνομα: Ημερομηνία και έτος γέννησης:

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΧΙ ΝΑΙ. Flamenco. Ακουστική λαϊκή κιθάρα. Επίθετο: Όνομα: Ημερομηνία και έτος γέννησης: ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Επίθετο: Όνομα: Ημερομηνία και έτος γέννησης: Διεύθυνση: Επίπεδο μουσικών σπουδών: Καθηγητής: Ωδείο: Τηλέφωνο: E-mail: Mέλος: Ενεργό Ακροατής Επιλογή καθηγητών σεμιναρίων Κλασική κιθάρα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 31 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι μια σειρά από πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Π Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Δ Δημοτικού Τίτλος: «Η παράσταση αρχίζει»

Διαβάστε περισσότερα

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Ο Kodály γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1886 στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης σιδηροδρομικής γραμμής και έπαιζε ερασιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ Μαζί τους η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ Μαζί τους η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ Μαζί τους η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ Η κορυφαία μουσική πρόταση του χειμώνα που καθήλωσε το κοινό της Θεσσαλονίκης στην πύλη

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα για αναγνωρισμένης Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 40 Χρόνια Ιστορία Η Ένωση Αρκάδων Αγ. Δημητρίου ιδρύθηκε το 1975 με πρωταρχικό στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Αρκάδων που κατοικούσαν στον Άγιο Δημήτριο. Σιγά

Διαβάστε περισσότερα

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως.

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως. A.K. 0294 Επώνυμο Παλαιοθόδωρος Όνομα Παναγιώτης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τάκης Παλαιοθόδωρος Τόπος γεννήσεως Καλύβια Ηλείας Ημερομηνία γεννήσεως 3/5/1942 Ημερομηνία θανάτου Εν ζωή Βιογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ermis Branded Entertainment & Content

Ermis Branded Entertainment & Content Ermis Branded Entertainment & Content Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΣΤΟΧΟΙ Σε όλες τις δραστηριότητες η πιο μεγάλη έμφαση θα πρέπει να είναι στην απόλαυση της Μουσικής

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΣΤΟΧΟΙ Σε όλες τις δραστηριότητες η πιο μεγάλη έμφαση θα πρέπει να είναι στην απόλαυση της Μουσικής ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εξερεύνηση Πειραματισμός με ένα πλατύ φάσμα ηχητικών πηγών. Να γίνονται ατομικές, ομαδικές δραστηριότητες σε ζευγάρια. Να αναπτυχθεί η ακουστική ικανότητα Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕTΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 5/2018 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ Πετρούπολη 31-12-2018 Αριθ. πρωτ.: 20133 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη ΣΤ Τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες Σχολικό έτος 2015 2016 Οι εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας

Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας Υλικά και τεχνικές σύνθεσης στη μουσική του Debussy Το τονικό μουσικό σύστημα στηρίχτηκε στην υποδιαίρεση της 8ας σε μείζονα και ελάσσονα τρόπο. Η υποδιαίρεση αυτή δεν

Διαβάστε περισσότερα