Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου"

Transcript

1 Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου έκδοση Νοέµβριος 2009 (η προηγούµενη έκδοση 0.6 ήταν τον Ιούνιο 2009) Θανάσης Αποστόλου

2 Εισαγωγή Σε αυτόν τον τόπο µοιάζει να έχει πέσει κατάρα. Παρ' όλη την τεράστια οικονοµική βοήθεια, αλλά και τις θετικές πολιτιστικές επιρροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το καταστροφικό φαινόµενο που λέγεται ελληνική πραγµατικότητα δε λέει να αλλάξει. Οι εφηµερίδες είναι γεµάτες από άρθρα για την κατάντια, την κατρακύλα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Όµως υπάρχει ένα κενό στην αρθρογραφία Είδα λεπτοµερείς αναλύσεις του πώς φτάσαµε ως εδώ, ποιοι έχουν ευθύνες, αλλά πουθενά δεν είδα ικανοποιητική εξήγηση του γιατί. Γιατί σε εµάς κι όχι και σε άλλους λαούς; Γι όλα τα δεινά φαίνεται ότι ευθύνεται µία απαράδεκτη νοοτροπία που όµως µοιάζει ανεξήγητη. Σε αυτό το ψηφιακό βιβλίο γίνεται η απόπειρα να µάθουµε ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ που εξηγεί γιατί παρακµάζουµε. Η γνώση της αιτίας είναι η µόνη αφετηρία για να λύσουµε επιτέλους το πρόβληµα. Στις επόµενες σελίδες θα σας παρουσιάσω την άποψη ότι για την κατάσταση φταίει το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, το οποίο έχει πλήξει τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία κρατά στα χέρια της τις τύχες της χώρας από τη δεκαετία του 70 ως σήµερα.

3 3 1ο κεφάλαιο Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι σήμερα... υπερδύναμη; Οι δυνατότητες και η... Ελληνική πραγματικότητα περίεργα πράγµατα Έχουµε µια χώρα που θα µπορούσε να γίνει µία από τις οικονοµικές και πολιτιστικές υπερδυνάµεις της Ευρώπης µετά από Γαλλία, Γερµανία, Αγγλία. Αν αυτό σας ακούγεται σαν ανέκδοτο, οφείλεται στο ότι ζούµε επί χρόνια το ακριβώς αντίθετο. Ζούµε σε µία χώρα παρακµής. Πώς όµως θα µπορούσαµε να είµαστε µεγάλη οικονοµική και πολιτιστική υπερδύναµη; γεωγραφία κλίµα αρχαία. Έχετε αναλογιστεί το παγκοσµίως µοναδικό φαινόµενο της ποσότητας και της ποιότητας των ελληνικών παραλιών; ύσκολα χωρά στο νου του ανθρώπου ένα τέτοιο φαινόµενο. Αντί για µία απλά πολύ καλή πηγή εσόδων που είναι σήµερα ο τουρισµός, θα µπορούσε να είναι ο παράγοντας που θα µας αναδείκνυε ως τη µεγαλύτερη οικονοµική δύναµη της Ευρώπης αναλογικά µε τον πληθυσµό µας. Πουθενά στη Γη δεν υπάρχουν τόσα χιλιόµετρα ποιοτικής παραλίας. Υπάρχουν µόνο εννιά χώρες στον κόσµο µε µεγαλύτερη ακτογραµµή από την ελληνική, αλλά καµία µε περισσότερα χιλιόµετρα ποιοτικών παραλιών. Αυτό το εκπληκτικό φαινόµενο της γεωγραφίας δώρο, γιγαντώνεται ακόµη περισσότερο από το µεσογειακό κλίµα, που ιδίως τους τουριστικούς µήνες µετατρέπει τη χώρα µας σε επίγειο παράδεισο.

4 4 Συνδυάστε τώρα όλα τα προηγούµενα µε την πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου, τα αρχαιολογικά ευρήµατα και το πόσο διάσηµος και αναγνωρισµένος είναι παγκοσµίως ο αρχαιοελληνικός πολιτισµός. Ένας τέτοιος συνδυασµός παραγόντων θα µπορούσε να καταστήσει τη χώρα ως το τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο της ανθρωπότητας. Τι έγινε όµως τελικά; η θλιβερή πραγµατικότητα Η Ελλάδα είναι σήµερα µία από τις πιο άσχηµες χώρες της Ευρώπης, ιδίως όπου υπάρχει ανθρώπινη παρέµβαση, δηλαδή στις πόλεις και στα χωριά της. Άναρχη δόµηση, πολεοδοµικά όργια, στενοί δρόµοι, άσχηµα κτίρια, κυκλοφοριακό, µόλυνση, έλλειψη ανοικτών χώρων συνθέτουν µία σχεδόν τριτοκοσµική εικόνα. Αλλά ακόµα και στα παραθεριστικά κέντρα, η απόλαυση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος, συχνά επισκιάζεται από την αποπνικτική αίσθηση που δηµιουργούν η έλλειψη πάρκινγκ, η τσιµεντοποίηση, η κερδοσκοπία. Βέβαια η χώρα είναι τόσο προικισµένη γεωγραφικά και κλιµατικά, που πάντα θα υπάρχουν µικροί παράδεισοι, όπως υπάρχουν και οι λίγες λαµπρές εξαιρέσεις σωστής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος. Αν ένα προηγµένο κράτος όπως η Γερµανία είχε µόνο 3 χιλιόµετρα ηλιόλουστης παραλίας, πιστεύω ότι θα το αξιοποιούσε όσο εµείς έχουµε αξιοποιήσει 100 χιλιόµετρα ίδιας παραλίας. Πιθανές Αιτίες Μήπως οι Έλληνες είναι κατώτερος λαός από τους άλλους; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβληµα στα γονίδιά µας που µας κάνει τόσο ανοργάνωτους, καιροσκόπους, ατοµιστές, συµφεροντολόγους, κουτοπόνηρους; Γιατί µόνο ως τέτοιοι θα µπορούσαµε να καταστρέψουµε τον φυσικό πλούτο της χώρας, την πολεοδοµία της, την οικονοµία, την τηλεόραση, τη δικαιοσύνη και σχεδόν ΟΛΟΥΣ τους τοµείς της δηµόσιας ζωής µας. Όχι, δεν είναι θέµα γονιδίων. Ίσα ίσα που νοµίζω ότι τα Ελληνικά γονίδια αποδίδουν ανθρώπους ιδιαίτερα έξυπνους, κοινωνικούς και εργατικούς. Το 'χουν αποδείξει σχεδόν όλες οι γενιές πριν το 1970 που υπό αντίξοες συνθήκες προόδευσαν και µεγαλούργησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο επόµενος ύποπτος είναι η παιδεία και όχι άδικα. Μόνο µια µατιά στην τριτοκοσµική εικόνα που παρουσιάζουν τα πανεπιστήµια αρκεί, όπως και το γεγονός ότι είµαστε η 2η χώρα στον κόσµο στην εξαγωγή φοιτητών. Η παιδεία της χώρας είναι ΑΘΛΙΑ. Όµως µια άθλια παιδεία δεν παράγει και άθλιους πολίτες; Ή µήπως πρέπει να πούµε ότι απαράδεκτες νοοτροπίες, ηγεσίες, πολιτεία δηµιουργούν την άθλια παιδεία; Τελικά η παιδεία είναι αιτία ή αποτέλεσµα της κατάντιας που συνηθίζουµε να ονοµάζουµε ελληνική πραγµατικότητα ; εν ξέρω τι είναι περισσότερο, αλλά σίγουρα δεν είναι η βαθύτερη αιτία που αναζητούµε.

5 5 Ο όρος ελληνική πραγµατικότητα είναι απαξιωτικός και λέγεται κάθε φορά που αντικρίζουµε το αίσχος των νοσοκοµείων, της παιδείας, της διαφθοράς. Με αυτή την απαίσια πραγµατικότητα ήρθε αντιµέτωπη η Αµαλία Καλυβινού και την περιέγραψε πολύ ζωντανά στο µπλογκ της Άσχετοι γιατροί που συχνά δωροδοκούνται για να εργαστούν σωστά, διαπλοκή φαρµακευτικών εταιριών και κατασκευαστών ιατρικών µηχανηµάτων µε διοικήσεις νοσοκοµείων, σκασιαρχείο εργαζοµένων, ράντζα. Για να περιγράψω το ελληνικό κατάντηµα σε όλους τους τοµείς χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες, οι οποίες µόνο θα κουράσουν τον αναγνώστη. Κάθε µέρα το ζούµε όλοι, κάθε µέρα το βλέπουµε στις ειδήσεις και στις εφηµερίδες. Αυτό που κανείς δε φαίνεται να έχει καταλάβει είναι η πραγµατική βαθύτερη ΑΙΤΙΑ. Οι κοµµουνιστές λένε ότι πρέπει να αποκτήσουµε µε επανάσταση το σύστηµα των πρώην ανατολικών χωρών για να λύσουµε τα προβλήµατά µας. Όµως βλέπουµε ότι αυτές οι χώρες ακόµα και µε τη γενναία βοήθεια της υτικής Ευρώπης, θα χρειαστούν ολόκληρες δεκαετίες για να συνέλθουν από την γνωριµία τους µε τον Υπαρκτό Σοσιαλισµό... Με το ΠΑΣΟΚ τα πράγµατα είναι πιο απλά. Λέει ότι σχεδόν για όλα φταίει η Νέα ηµοκρατία, η οποία µε τη σειρά της λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ηλαδή όπως καταλαβαίνετε, τα κόµµατα αντί να µας ενηµερώσουν για την αιτία του προβλήµατος µας δουλεύουν! Ξέρετε γιατί; Γιατί τα ελληνικά κόµµατα είναι και τα ίδια κοµµάτι του προβλήµατος. Το κατάντηµα που βλέπετε στα πανεπιστήµια και στην υγεία υπάρχει και στα κόµµατα. Κάποιοι λένε ότι λείπει η χρηµατοδότηση, η οποία καταλήγει στις τσέπες του µεγάλου κεφαλαίου, αλλά όµως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή η συνταγή παρ' όλες τις αδικίες της δηµιούργησε πλούτο, όχι παρακµή. Άλλος προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόµενο... περιγράφοντας το φαινόµενο. Πχ. υπάρχει διαφθορά επειδή το κράτος είναι χάλια και... το κράτος είναι χάλια επειδή υπάρχει διαφθορά. Αυτό όµως δεν είναι εξήγηση, είναι περιγραφή. Στο κεφάλαιο που ακολουθεί θα µάθετε την πραγµατική αιτία για τις τόσο κακές επιδόσεις της γενιάς του Πολυτεχνείου στη διαχείριση της χώρας.

6 6 2ο κεφάλαιο το Σύνδρομο του Πολυτεχνείου τι είναι: Είναι ένα σύνολο * πολιτικών νοοτροπιών, απόψεων και δράσεων, το οποίο ενώ δεν πάσχει σε δηµοκρατικότητα και ελευθερία λόγου, ΠΑΡΑΜΕΛΕΙ θεµελιώδεις αξίες όπως: Αξιοκρατία, Ηθική Ακεραιότητα, εργατικότητα, υπευθυνότητα. Η αξιοκρατία και η εργατικότητα υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι οι πρώτες προτεραιότητες. Όµως µε τέτοιες αξίες δεν είναι να παίζει κανείς. Είναι σαν να γκρεµίζει µία από τις κολώνες του σπιτιού του για να το κάνει πιο ευρύχωρο, αγνοώντας ότι η σταθερότητα του κτίσµατός του είναι το ΠΡΩΤΟ για το οποίο πρέπει να µεριµνά. Όπως δε µπορούµε να θεωρούµε την σταθερότητα ενός κτίσµατος ως απλώς ένα από τα πράγµατα που πρέπει να προσέξουµε αλλά το θεωρούµε νο 1 προτεραιότητα πριν οτιδήποτε άλλο, έτσι και η αξιοκρατία δε µπορεί να είναι απλώς µία από τις αξίες της κοινωνίας µας, η οποία µάλιστα παραµελείται. Πού φαίνεται ότι παραµελούµε αυτές τις αξίες; Όταν αυτές συγκρούονται µε άλλες. Για παράδειγµα όταν η αξιοκρατία συγκρούεται µε ιδιωτικά ή συντεχνιακά ή ψηφοθηρικά συµφέροντα σχεδόν ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΕΙ! Εκεί µπορούµε να δούµε καθαρά την έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. * Ορισµός του όρου σύνδροµο έτσι όπως παρουσιάζεται στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη: σύνδροµο : 1.(ιατρ.) σύνολο συµπτωµάτων ή οργανικών ανωµαλιών, που η ταυτόχρονη παρουσία τους χαρακτηρίζει ορισµένες παθολογικές καταστάσεις, χωρίς όµως και να προσδιορίζει τα αίτια: Aυχενικό / προεµµηνορροϊκό* ~. ~ επίκτητης ανοσοποιητικής* ανεπάρκειας. ~ Nτάουν, µογγολισµός. 2. σύνολο φαινοµένων (αντιδράσεων, τάσεων κτλ.) που παρουσιάζονται συγχρόνως σε ένα άτοµο ή σε µια κοινωνική οµάδα και που χαρακτηρίζουν κάποια συγκεκριµένη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το άτοµο ή η οµάδα: Tο ~ της αποτυχίας είναι ένας φραγµός σε κάθε δηµιουργική προσπάθεια. Έχει προσβληθεί από το ~ της εξουσίας. O ελληνικός λαός κατέχεται ακόµη από το ~ της στέρησης των υλικών αγαθών.

7 7 Το αποτέλεσµα αυτής της παραµέλησης είναι καταστροφικά για την πορεία της χώρας, µιας και γνωρίζουµε σήµερα ότι χώρες χωρίς αξιοκρατία, εργατικότητα και καταπολέµηση διαφθοράς δε δικαιούνται να οραµατίζονται το µέλλον. γιατί το ονοµάζουµε έτσι; Τι σχέση έχει το Πολυτεχνείο µε όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα το ονοµάζω έτσι λόγω του ότι το Σύνδροµο έχει πλήξει µεγάλο µέρος της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά και γιατί ως νοοτροπία έχει σχέση µε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η νοοτροπία εκφράστηκε στην καθαρή της µορφή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ιδίως µε το σύνθηµα ΨΩΜΙ, ΠΑΙ ΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το οποίο εκτός από τα δυνατά µηνύµατα δηµοκρατίας, ισότητας και ελευθερίας που φέρει, ταυτόχρονα µας δίνει µία πρώτη ιδέα για τη µετέπειτα διαστρέβλωσή του σε ΤΕΜΠΕΛΙΑ - ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΥ ΟΣΙΑ. Η γενιά του πολυτεχνείου αποτελείται από εκείνους τους κατά τη χούντα αλήτες, που µε τη χαρακτηριστική ατηµέλητη εµφάνιση της εποχής αγωνίστηκαν για αυτό που τόσο τους έλειπε: Την ελευθερία και τη ηµοκρατία. Ευτυχώς για τις επόµενες γενιές, κέρδισαν αυτή τη µάχη και µάλιστα σχετικά εύκολα, µε ελάχιστα θύµατα. Σε σχέση µε άλλες χώρες (βλέπε για παράδειγµα Χιλή, Κίνα) εδώ πληρώσαµε αµελητέο τίµηµα σε ανθρώπινες ζωές. Η ίδια η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν είχε περισσότερους νεκρούς από όσους πεθαίνουν από δυστυχήµατα ένα Σαββατοκύριακο σήµερα. Αυτό είναι καλό. Ξεµπερδέψαµε από το σάπιο καθεστώς της Χούντας µε µικρές σχετικά απώλειες. Έτσι τα παιδιά µε τα παντελόνια καµπάνες ήρθαν στα πράγµατα... Κυρίως µέσω των δύο µεγάλων κοµµάτων ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τις τύχες της χώρας. Κατέλαβαν όλες τις θέσεις εξουσίας και όλες τις έδρες του κοινοβουλίου. Όποιος είχε προϋπηρεσία στο πολυτεχνείο και τον αντιδικτατορικό αγώνα είχε σοβαρό πλεονέκτηµα στη διεκδίκηση µίας θέσης εξουσίας, έναντι όσων δεν είχαν. Όπως ήταν αναµενόµενο, η γενιά αυτή είχε αυξηµένη ευαισθησία σε θέµατα δηµοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης, κρατικής µέριµνας για τις ανάγκες των πολιτών και γι αυτό τα πήγε πολύ καλά σε αυτούς τους τοµείς! Η Ελλάδα ανέπνευσε τον αέρα της ηµοκρατίας και η εξουσία απέκτησε πιο ανθρώπινο, προσιτό πρόσωπο. Όµως η γενιά αυτή παραµέλησε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της ασυδοσίας, της αναξιοκρατίας. Βέβαια µέσα στις διακυρήξεις και προγραµµατικές δηλώσεις κοµµάτων και κυβερνήσεων υµνούνται η αξιοκρατία και η εργατικότητα, αλλά σχεδόν ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ της πολιτικής σκέψης και δράσης δίνεται στις αξίες της ελευθερίας και δηµοκρατίας. Έτσι από τη µία πλευρά έχουµε υπερενισχυµένη δηµοκρατία και ελευθερία λόγου µέχρι ασυδοσίας και τραµπουκισµού (πχ. όποιος θέλει κλείνει δρόµους, χτίζει καθηγητές πανεπιστηµίου στα γραφεία τους), ενώ από την άλλη στο θέµα της αξιοκρατίας είναι όλα έρηµα, κατεστραµµένα, ανύπαρκτα.

8 µερικά αποτελέσµατα του συνδρόµου 8 ΙΑΦΘΟΡΑ. Είναι ένα τέρας αδικίας που κατασπαταλεί τους πόρους του έθνους για χάρη του προσωπικού πλουτισµού όσων έχουν θέση εξουσίας. Στην Ελλάδα η διαφθορά είναι ο κανόνας και όσοι αντιστέκονται στον κανόνα είτε αργότερα υποκύπτουν είτε χάνουν εξουσία και προνόµια. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΙΨΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ. Χωρίς δισταγµό φορτώνουν κάθε κόστος στην πατρίδα, προκειµένου να αποφύγουν το δικό τους πολιτικό κόστος! Ο πολιτικός της γενιάς του Πολυτεχνείου αντί να κάνει κάτι καλό για τον τόπο, συγκρουόµενος όταν πρέπει µε οµάδες πολιτών και µεγάλα συµφέροντα, προτιµά να κάνει ενέργειες ωφέλιµες για τη διατήρηση της θέσης του. ΣΠΑΤΑΛΗ. Τα χρήµατα του κράτους, επειδή δεν ανήκουν σε κάποιον συγκεκριµένα και επειδή είναι πολλά, η σπατάλη που γίνεται ή επιτρέπεται από τη γενιά του πολυτεχνείου είναι τεράστια, µιας και στο σετ των αξιών που διαπνέουν αυτή τη γενιά, δεν έχει και τόσο τιµητική θέση η αξία της αλτρουιστικής ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της διαφύλαξης του κοινού µας κουµπαρά. ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Είναι η εύκολη λύση για να αλιεύσουν ψήφους οι ηγέτες της γενιάς του Πολυτεχνείου. Η ζηµιά που παθαίνει η οικονοµία µας από τον διογκωµένο δηµόσιο τοµέα αποκρύπτεται εντέχνως κι έτσι αυτό που µένει είναι η αξιοσύνη του ηγέτη που έδωσε δουλειά σε πολύ κόσµο. Η µονιµότητα στο δηµόσιο τοµέα είναι µία από τις εκφράσεις τη ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ που επικρατεί στη χώρα µας. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η αναξιοκρατία και η διαφθορά έχουν καθυστερήσει την καθιέρωση οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνες για έλλειψη αυστηρών κανόνων αλλά και για τα µεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήµατα που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια. ΠΑΙ ΕΙΑ. Είναι το µεγάλο θύµα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Είναι ο τοµέας στον οποίο το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µας έβλαψε περισσότερο. Περισσότερα για θέµατα παιδείας µπορείτε να δείτε στη Σιωπή των Μαθητών, µία ταινία άποψης που ασχολείται µε διάφορα θέµατα παιδείας, όπου φαίνεται έντονα η επίδραση του Συνδρόµου. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ. Αυτή η παγκόσµια αποκλειστικότητα, αυτό το κακόγουστο ανέκδοτο που πλέον σήµερα αρχίζει να απειλεί σοβαρά τη δηµόσια ασφάλεια στη χώρα µας, είναι η πιο καθαρή, η πιο χαρακτηριστική έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου.

9 Που οφείλεται το Σύνδροµο. Η βαθύτερη αιτία 9 Όπως έχουµε πει, δυστυχώς κανείς δε µιλά για την αιτία της παρακµής µας. Τα παραπάνω που διαβάσατε περί Συνδρόµου του Πολυτεχνείου, θα ήταν και αυτά λειψά, αν δεν αναφέραµε πού οφείλεται το Σύνδροµο. Θα το πω συνοπτικά: Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου είναι ο καρπός του ανικανοποίητου αλλά φλογερού έρωτα µεταξύ της... Ελλάδας και του Κοµµουνισµού. Η Ελλάδα ήταν να γίνει κοµµουνιστικό κράτος µετά το Β' παγκόσµιο πόλεµο. Με µάλλον άδικο τρόπο (αλλά ευτυχώς!) τελικά δεν έγινε. Όπως όµως και στον ανθρώπινο έρωτα, τα µεγαλύτερα πάθη είναι αυτά που δεν εκτονώνονται, που δεν ικανοποιούνται ποτέ. Εµφύλιος πόλεµος, διαµάχη αριστεράς - δεξιάς, η χούντα και η πτώση της, όλα αυτά συνθέτουν την επεισοδιακή πορεία του φλερτ της Ελλάδος µε τον Κοµµουνισµό. Σε όλη αυτή την πορεία ηττήθηκε ο κοµµουνισµός από τη µία, αλλά από την άλλη το µεγαλύτερο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας διαποτίστηκε από τα αριστερά ιδεώδη. Όλα τα κόµµατα ακόµα και τα δεξιά, συναγωνίζονται για το ποιο θα κερδίσει περισσότερα βραβεία αριστερίστικης καλοσύνης. Κοµµουνισµός δεν διοικεί, αλλά έχει διαποτίσει τα πάντα. Ουσιαστικά η Ελλάδα ήταν πάντα κάτι µεταξύ δυτικού κράτους και κράτους υπαρκτού σοσιαλισµού. Απολαµβάναµε από τη µία τα µεγάλα οικονοµικά οφέλη του καπιταλισµού, ενώ από την άλλη µε αυτά τα οφέλη προσπαθούσαµε να φτιάξουµε κράτος υπαρκτού σοσιαλισµού, δηλαδή κράτος µε τεράστιο και διεφθαρµένο δηµόσιο τοµέα. Η µεγάλη έκρηξη της νοοτροπίας που οδήγησε στο Σύνδροµο του Πολυτεχνείου ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η πτώση της Χούντας. Από τότε και µετά ζούµε στην αριστερή θαλπωρή. Οι πολιτικοί που δε διέθεταν αριστερά αντανακλαστικά αντιµετωπίζονται καχύποπτα. Για χάρη της αριστερίστικης καλοσύνης και της προοδευτικότητας, Πασόκοι και Νεοδηµοκράτες παραµελούν το θεµέλιο λίθο της κοινωνίας, που είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια, για χάρη του ήδη γιγαντωµένου δικαιώµατος της ηµοκρατίας και της Ελευθερίας. Το µέτρο της πολιτικής ορθότητας είναι η καλοσύνη των πολιτικών να προσφέρουν λεφτά του κράτους σε ισόβια διορισµένους υπαλλήλους. Κι όταν το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά αντί να προβληµατιστούµε στο τι κάναµε λάθος, απλά... δανειζόµαστε και αφήνουµε το πρόβληµα να διογκώνεται για την επόµενη γενιά. Έτσι η γενιά του Πολυτεχνείου υπό την επιρροή του Συνδρόµου, µετατρέπεται χωρίς ντροπή σε γενιά - επιβήτορα των 2-3 επόµενων γενιών. Έτσι γεννήθηκε το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. υστυχώς αυτό έχει πολλά δυσάρεστα συµπτώµατα και δεν είναι καθόλου απίθανο ως τελικό του σύµπτωµα να έχει τον ΘΑΝΑΤΟ της Ελλάδας. Τον οικονοµικό εννοώ, δηλαδή τη χρεοκοπία.

10 10 η γενιά που λατρεύει τον εαυτό της... Ένας από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη θεραπεία από το Σύνδροµο, είναι ότι αυτή η γενιά έχει φροντίσει να αυτοδοξάζεται για το επίτευγµά της, την εκδίωξη της χούντας και την επικράτηση της ηµοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια η Ελλάδα ζούσε τον παλµό της επανάστασης, ο εορτασµός άτυπος ή επίσηµος µάλλον ήταν αναγκαίος για να εκφράσουµε ως έθνος την προσήλωσή µας στη ηµοκρατία. Όµως από τη της δεκαετία του 80 και µετά, η ηµοκρατία είναι σίγουρη και ακλόνητη. ε χρειάζεται κανενός είδους ενίσχυση, δε φαίνεται να κινδυνεύει από τίποτα. Παρ' όλα αυτά γιορτάζουµε ως σήµερα. Μέχρι και µαθητές ηµοτικού που λόγω ηλικίας δε µπορούν να καταλάβουν καλά πολιτικές έννοιες, υποχρεώνονται να θυσιάσουν δεκάδες διδακτικές ώρες για να προετοιµάσουν και να κάνουν σχολική γιορτή. Ο µάθητής µέχρι να αποφοιτήσει από το σχολείο έχει γιορτάσει 12 φορές την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το αποτέλεσµα των ετήσιων έντονων πανελλαδικών εορτασµών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι: η διατήρηση και ενίσχυση των δηµοκρατικών µας αντανακλαστικών, πράγµα που όµως δε µας χρειάζεται ιδιαίτερα, γιατί έχουµε τόση πολύ δηµοκρατία που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ΑΣΥ ΟΣΙΑ. η ανατροφοδότηση της νοοτροπίας που γεννά το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουµε δηλαδή να διαπλάθουµε στα σχολεία νέες γενιές οι οποίες πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, αν και σε µικρότερο βαθµό. ηλαδή γενιές µε απαιτήσεις ελευθερίας ως την ασυδοσία, µε αυξηµένες ευαισθησίες στο θέµα της ηµοκρατίας αλλά ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ευαισθησίες σε ζητήµατα αξιοκρατίας κι εργατικότητας. Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ψωροκώσταινα που οδεύει προς την οικονοµική χρεωκοπία, συνεχίζει να είναι η χώρα µε το παγκόσµιο ρεκόρ εξαγωγής φοιτητών, η χώρα µε τους φοβισµένους και άτολµους ηγέτες (όλοι τους κορυφαία θύµατα του Συνδρόµου) που προσπαθούν πάσει θυσία να είναι αρεστοί. η γενιά που εξασφάλισε τα καλύτερα γεράµατα... Ένα από τα µεγαλύτερα ανοµήµατα της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι το συνταξιοδοτικό. Κάποτε ένας άνθρωπος 60 χρονών ήταν γέρος και ανήµπορος για εργασία, λόγω της σκληρής ζωής που πέρασε. Σήµερα ο 60χρονος πατέρας µου κάνει ορειβασία και µάλιστα σε δύσκολα βουνά. Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που πεθαίνουν στα 40 τους, αλλά γενικά ο µέσος όρος ζωής και υγείας µετακινήθηκε προς τα πάνω τουλάχιστον 15 χρόνια σε σχέση µε τις

11 11 προηγούµενες γενιές. Τα όρια σύνταξης όµως κινήθηκαν σε αντίθετη φορά... ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ! Φαντάζεστε πόσο καταστροφικό είναι αυτό; Για όσους δεν το ξέρουν, πρέπει να τονίσουµε ότι οι συντάξεις δεν είναι δώρο του κράτους προς τους συνταξιοδοτούµενους. εν είναι µέτρο κοινωνικού χαρακτήρα η πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι συντάξεις είναι όλες ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ! εν είναι δωρεάν. Για να πάρει ένας άνθρωπος σύνταξη πρέπει οπωσδήποτε κάποιος άλλος που είναι επαγγελµατικά ενεργός ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Οι ηγέτες µας στην αδιάκοπη προσπάθειά τους να είναι αρεστοί, να είναι κοντά στον κόσµο και τις ανάγκες του, φρόντισαν να βγάλουν στη σύνταξη υγιέστατους ανθρώπους 60 ή ακόµα και 50 χρονών, αδιαφορώντας για τα σηµερινούς νέους που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασµό. Αηδιάσατε; Μάλλον όχι, γιατί κι εσείς όπως κι εγώ έχουµε ανατραφεί να µην αηδιάζουµε µε τέτοια εγκλήµατα. Αντίθετα για έναν διαταραγµένο αστυνοµικό που δολοφονεί ψυχρά ένα πολίτη, αντί να αρκεστούµε στην ποινή που προβλέπει γι αυτόν ο νόµος, είµαστε ικανοί να σπάζουµε βιτρίνες µαγαζιών επί µήνες, για να εκφράσουµε τη διαµαρτυρία µας στο βάναυσο κράτος. τι θα γίνει αν συνεχίσουν έτσι τα πράγµατα; Οικονοµία. Νοµίζω ότι η Ελλάδα υπό τη διοίκηση πολιτικών που πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου είναι καταδικασµένη να χρεοκοπήσει. Οι δαπάνες που χρειάζονται οι πολιτικοί αυτοί για να συνεχίσουν να δείχνουν το φιλολαϊκό τους πρόσωπο είναι τεράστιες. Παιδεία. Η παιδεία αν και φαίνεται να είναι στον πάτο, έχει και άλλα περιθώρια καθόδου. εν είναι απίθανο να αρχίσει να παράγει γενιές µε µεγάλα ποσοστά εγκληµατικότητας, µε αναρχικές τάσεις και µε πολλά άλλα προβλήµατα που δε χρειάζεται να τα αναφέρουµε εδώ. Το τραγικό είναι ότι οι γενιές που έρχονται θα κληθούν να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τις συντάξεις που εξασφάλισε για τον εαυτό της η γενιά του πολυτεχνείου. Εγκληµατικότητα. Η αποπνικτικές πόλεις µε την άναρχη δόµηση, η φτώχεια και η ανεργία και κυρίως η κάκιστη παιδεία θα αποτελέσουν το καλύτερο περιβάλλον για την καλλιέργεια της εγκληµατικότητας. Αναρχοαυτόνοµες οµάδες νέων που µεγάλωσαν χωρίς ιδανικά θα γίνουν ο φόβος και ο τρόµος της δηµόσιας ασφάλειας. Καθίστε να δείτε τι µας έρχεται... τι σκληροί εγκληµατίες εκκολάπτονται... Ευτυχώς προς το παρόν πάνε ακόµα σχολείο!

12 12 3ο κεφάλαιο πώς θα λύσουμε το πρόβλημα η γνώση Το πρώτο και σηµαντικότερο βήµα είναι να συνειδητοποιήσουµε το πρόβληµα. Το κείµενο που διαβάζετε ακριβώς αυτόν το σκοπό έχει. Αν µια τέτοια γνώση διαδοθεί, τότε ο κόσµος θα πάψει να ψηφίζει πολιτικούς που πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. ηλαδή θα πάψει να ψηφίζει άτολµους, φοβισµένους πολιτικούς, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το φιλολαϊκό προφίλ τους και τη διατήρηση της εξουσίας τους. η σύγκρουση εν πιστεύω στην οµαλή µετάβαση από την κατάντια του σήµερα σε έναν σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης για ένα απλό λόγο. Η οµαλή µετάβαση είναι αργή. Σίγουρα οι σηµερινοί Έλληνες θα αγανακτούν όλο και περισσότερο από την έλλειψη αξιοκρατίας, από την κακή παιδεία, τον οικονοµικό µαρασµό κι έτσι θα βελτιώνονται διάφοροι τοµείς της δηµόσιας διοίκησης προς το καλύτερο. Όµως τα προβλήµατα από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου θα επανέρχονται µετά από λίγο καιρό για να µας ταλαιπωρήσουν εκ νέου. Είναι σαν µια ίωση που ανακουφίζεται µε λίγα φάρµακα αλλά µετά επανέρχεται. Έτσι η θεραπεία της κοινωνίας µας µπορεί να πάρει πολύ καιρό και στο µεταξύ να µην προλάβουµε την κατάρρευσή της. Γεγονότα όπως τα επεισόδια για τη δολοφονία του µικρού Αλέξη, αλλά και η διαφαινόµενη οικονοµική χρεοκοπία δείχνουν ότι δεν υπάρχει καιρός για ήπια µετάβαση. Η κοινωνία µας καταρρέει. Όταν λέω όχι στην ήπια µετάβαση δεν εννοώ βέβαια να πάρουµε τα όπλα! Απλώς λέω ότι θα πρέπει να ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΗΘΙΚΑ για όσα δεινά προξένησε στη χώρα. Αυτό εννοώ όταν λέω σύγκρουση.

13 13 Θα πρέπει να αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των σκεπτόµενων ανθρώπων το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου ως µία κοινωνική ασθένεια που ταλαιπώρησε την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Θα πρέπει η γενιά του Πολυτεχνείου να αναλάβει τις ευθύνες της και να απολογηθεί (έστω µέσω λίγων πολιτικών ανδρών που έχουν τη γενναιότητα να το κάνουν), για τα δεινά που προξένησε στον τόπο µε όσα έκανε και κυρίως µε όσα ΕΝ έκανε. ηλαδή οι εφηµερίδες, το ίντερνετ και γενικά όσοι σχολιάζουν την επικαιρότητα, θα ήταν καλό αντί να καταφέρονται γενικά κατά της έλλειψης αξιοκρατίας, κατά της παροχολογίας κλπ, να αρχίσουν να ονοµατίζουν την αιτία του προβλήµατος ως Σύνδροµο του Πολυτεχνείου και τη γενιά που έπληξε, έτσι ώστε µε την πέννα τους να χτυπάνε ακριβώς στο ΚΕΝΤΡΟ του προβλήµατος. Όπως η µετάβαση από τη Χούντα στη ηµοκρατία δε θα µπορούσε να γίνει µε τον εξανθρωπισµό των συνταγµαταρχών και την προοδευτική προσχώρησή τους στα ιδανικά της ηµοκρατίας, έτσι και η κατάργηση της θλιβερής Ελληνικής πραγµατικότητας δε µπορεί να γίνει αν δε καταδικάσουµε τον πραγµατικό ένοχο που δεν είναι άλλος από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. ε συγκρίνω βέβαια το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µε τη Χούντα, προς Θεού.. γι αυτό και απλώς µιλώ για ηθική καταδίκη του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου και όσων επηρεάζονται ακόµη από αυτό. τελικά φταίει η Γενιά του Πολυτεχνείου; Οι επικρίσεις αυτού του κειµένου αφορούν κυρίως τους πολιτικούς και κάποιες νοοτροπίες της γενιάς και όχι φυσικά τους απλούς ανθρώπους. Αλλά ακόµα και ανάµεσα σε πολιτικούς υπάρχουν λαµπρές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν προσβλήθηκαν καθόλου από το Σύνδροµο, ούτε υπέκυψαν στους πειρασµούς εξουσίας όταν παιζόταν το συµφέρον της χώρας. Παραδείγµατα πολιτικών ανδρών που δεν έχουν πληγεί από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε κόµµα και φυσικά ο κάθε πολίτης µπορεί να έχει τη δική του άποψη επί του θέµατος. µετατροπή της σχολικής γιορτής του Πολυτεχνείου σε γιορτή Αξιοκρατίας και Εργατικότητας. Για τα 6 χρόνια του ηµοτικού σχολείου προτείνω να καταργηθεί εντελώς και διά παντός η γιορτή της 17 Νοέµβρη. Τα παιδιά τόσο µικρής ηλικίας δεν µπορούν να καταλάβουν και να ωφεληθούν από µία γιορτή µε πολιτικό περιεχόµενο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι καταλληλότερες για την ηλικία της αµφισβήτησης, την εφηβεία, που κορυφώνεται στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Να µία σοβαρή και χειροπιαστή πρόταση για τη µορφή της γιορτής: Κατά τον εορτασµό του Πολυτεχνείου θα πρέπει στα σχολεία να τιµάται πρωτίστως η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, µαζί µε τα υπέροχα ιδανικά της ηµοκρατίας που ήδη γιορτάζονται τα τελευταία χρόνια.

14 14 ηλαδή την 17η Νοέµβρη θα πρέπει να γιορτάζουµε αυτή την οδυνηρή αλλά και ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ της σύγχρονης Ελλάδας, - από τον αυταρχισµό της Χούντας στη ηµοκρατία και - από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µε τις φριχτές συνέπειες που έφερε, στην Σύγχρονη Ελλάδα της αξιοκρατίας και της προόδου. - Από τους συνταγµατάρχες στους εκλεγµένους δηµοκράτες πολιτικούς και - από τους ανασφαλείς ψηφοθήρες στους ξεκούραστους πολιτικούς που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος ή κοµµατικό συµφέρον. ηλαδή θα µπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία που να αναφέρει ότι στη γιορτή του Πολυτεχνείου τιµώνται τα εξής: 1) ηµοκρατία και οι αγώνες που έγιναν για την κατάκτησή της 2) Αξιοκρατία και εργατικότητα και τα τραγικό τίµηµα που πλήρωσε η Ελλάδα από την έλλειψή τους τις τελευταίες δεκαετίες. 3) Κοινωνική συνείδηση. ηλαδή να σκεφτόµαστε και να δρούµε µε γνώµονα το κοινωνικό συµφέρον και όχι µόνο το δικό µας συµφέρον. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον πολιτικό του 21ου αιώνα, ο οποίος απελευθερωµένος από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, µεριµνά πρωτίστως για την πρόοδο της πατρίδας του και δευτερευόντως για την επανεκλογή του. Γενικά η εορτή της 17 Νοέµβρη θα µπορούσε να αντλεί το περιεχόµενό της από τις επίκαιρες ανάγκες και ανησυχίες των Ελλήνων σε κάθε ιστορική περίοδο. Οι ανάγκες αυτές κάθε µερικές δεκαετίες δεν αποκλείεται να αλλάζουν. Για παράδειγµα αν µετά από 50 χρόνια διαπιστώσουµε ότι ο θεσµός της οικογένειας τείνει να εξαφανιστεί, ότι κανένας δεν κάνει παιδιά και ότι τα διαζύγια αυξήθηκαν 300%, µπορεί στις 17 Νοέµβρη µαζί µε άλλες αξίες να τιµήσουµε και το θεσµό της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, έτσι ώστε να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να τον εκτιµήσουν. Πάντως αν είναι να µείνει η γιορτή ως έχει, είναι καλύτερα να καταργηθεί εντελώς, µιας και τονίζει ιδεώδη και αξίες ήδη υπερτονισµένες. Σήµερα έχουµε ηµοκρατία και Ελευθερία έκφρασης σε βαθµό ασυδοσίας. Καλή και απαραίτητη λοιπόν η ηµοκρατία, αλλά δε χρειάζονται κι άλλη ενίσχυση. Καλύτερα να µη χάνονται οι πολύτιµες διδακτικές ώρες, αν είναι να τις χρησιµοποιούµε για να αναπαράγουµε τη νοοτροπία του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. πανεπιστηµιακό άσυλο Είναι η πεντακάθαρη, ατόφια έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου, αυτής της ύπουλης κοινωνικής ασθένειας που ενώ στην αρχή της ξεκινά µε αγνά κίνητρα και φαίνεται προοδευτική, στη συνέχεια φτάνει στο σηµείο να µας απειλεί µε καταστροφή.

15 15 Μερικά επιχειρήµατα εν συντοµία είναι τα εξής: Άσυλο χρειάζεσαι όταν διώκεσαι. Παντού όµως (πλατείες, σπίτια, εφηµερίδες, τηλεόραση) υπάρχει ελευθερία έκφρασης απόλυτη ως υπερβολική. Άρα τι προσφέρει το άσυλο; Η αστυνοµία δεν έχει σήµερα το ρόλο της καταπίεσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά καταπολεµά το έγκληµα. Όταν λες όχι στη αστυνοµία σήµερα, δεν προστατεύεις την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά λες όχι στην καταπολέµηση του εγκλήµατος. Μερικοί νοµίζουν ότι είµαστε ακόµα στο Κανονικά η αστυνοµία θα έπρεπε να φυλά ως κόρη οφθαλµού τα πανεπιστήµια, αφού είναι από τα πολυτιµότερα πράγµατα που έχουµε. Γιατί οι άλλες χώρες του κόσµου δεν έχουν αυτό το θεσµό; Γιατί είµαστε οι µόνοι στον κόσµο που το εφαρµόζουµε; Επειδή είµαστε ο εξυπνότερος λαός ή µήπως... επειδή µας έχει πλήξει το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου; Επί χρόνια οι χώροι των πανεπιστηµίων έχουν γίνει εκκολαπτήρια εγκλήµατος, διακίνησης ναρκωτικών. Είναι το καταφύγιο του παράνοµου, του αναρχικού που µισεί την παιδεία και την κοινή µας (δηµόσια δηλαδή) περιουσία. Σήµερα τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα είναι από τα ελάχιστα µέρη στην Ελλάδα που ΕΝ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αυτό συµβαίνει λόγω του ασύλου! Για παράδειγµα δε µπορούν να πάνε εκπρόσωποι του κοινοβουλίου µε ασφάλεια, γίνονται συχνά επεισόδια και βιαιοπραγίες επειδή κάποια άποψη δεν άρεσε στον όχλο των κοµµατικών παρατάξεων. Στο όνοµα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών παρεµποδίστηκαν συνελεύσεις καθηγητών πανεπιστηµίων, παρεµποδίστηκαν φοιτητές να παρακολουθήσουν µαθήµατα, χτίστηκαν κεντρικές είσοδοι µε τούβλα! Το πανεπιστήµιο κατάντησε µια ιδιότυπη ζούγκλα που κυριαρχούν οι φοιτητικές παρατάξεις που χρηµατοδοτούνται από κόµµατα. Προσκαλώ τους υποστηρικτές του θεσµού να µου αναφέρουν συγκεκριµένα και χειροπιαστά τι έχει προσφέρει ως τώρα. ηλαδή τι έχει προσφέρει ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ, πριν ας πούµε 30 χρόνια. αρκεί απλώς η κατάργηση του Ασύλου; Το πανεπιστηµιακό άσυλο δεν πρέπει απλώς να καταργηθεί, αλλά καλό θα ήταν για τα επόµενα χρόνια να κατακρίνεται και να κατηγορείται ως µία ακραία έκφραση παραλογισµού της σύγχρονης Ελλάδας. Όπως ακριβώς δεν αρκεστήκαµε να καταργήσουµε τη χούντα, αλλά ως και

16 16 σήµερα την κατακρίνουµε καθολικά και επαναβεβαιώνουµε συνεχώς την πίστη µας στη ηµοκρατία, έτσι και µε το θέµα της κατάργησης του Ασύλου θα πρέπει να έχουµε δυναµική και υπερήφανη στάση, γιατί αν το καταργήσουµε µε ντροπή και επιφύλαξη, λες και προσπαθούµε να αφαιρέσουµε ένα πραγµατικό δικαίωµα της κοινωνίας για χάρη της δηµόσιας ασφάλειας, τότε θα πυροδοτηθούν ακόµα µεγαλύτερες αντιδράσεις από όσους διαφωνούν. Έτσι, ενώ θα ξεµπερδέψουµε µε τον αναχρονιστικό θεσµό, δε θα αποκοµίσουµε διδάγµατα για το µέλλον. Η ελευθερία κατακτιέται µε αγώνες. Πιστεύω ότι για την απελευθέρωση του πανεπιστηµίου από τον ασφυκτικό ζυγό του Ασύλου και των κοµµατικών παρατάξεων αξίζει κάθε κόστος. Ο κυβερνήτης που θα καταργήσει το άσυλο δε θα πρέπει να πτοηθεί από καµία αντίδραση. Η πρόοδος δε µπορεί να περιµένει. Το πανεπιστηµιακό άσυλο είναι µάλλον το κορυφαίο και πιο χειροπιαστό αποτέλεσµα του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. Η κατάργησή του εκτός από τη συµβολή της στην δηµόσια ασφάλεια, θα βοηθήσει να έρθει και στα πανεπιστήµια, η πραγµατική ελευθερία διακίνησης ιδεών που απολαµβάνει η υπόλοιπη χώρα. γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και των πολιτικών µας Κείµενα σαν κι αυτό που διαβάσατε έχουν στόχο να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήµατος της ελληνικής πραγµατικότητας. Αν µπορέσουµε να απαλλαγούµε και από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, θα βγούµε από τις άσκοπες αντιπαραθέσεις µεταξύ αριστερών, δεξιών, κοµµουνιστών, φασιστών, προοδευτικών και συντηρητικών, κεντρώων κλπ. Άλλωστε όλοι αυτοί οι χαρακτηρισµοί είναι ταµπέλες του παρελθόντος, που σήµερα θεωρούνται παρωχηµένες γιατί η εποχή µας τις έχει ξεπεράσει. Οι νέοι ήδη έχουν αρχίσει να αδιαφορούν για αυτές τις ταµπέλες και καλά κάνουν. Η χώρα κλυδωνίζεται από την κάκιστη παιδεία και τα τεράστια χρέη που αφήνει πίσω της η γενιά του Πολυτεχνείου. Έφτασε η ώρα για έναν νέο τρόπο σκέψης που θα οικοδοµήσει την ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αλλά χρειάζεται δράση πριν να είναι αργά. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το ψηφιακό βιβλίο εδώ: Copyright 2009 Skeftomai.gr Το παρόν βιβλίο διατίθεται ελεύθερα. Απαγορεύεται η πώλησή του.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997 ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός Άρωµα γυναίκας Κυρίες της Αυτοδιοίκησης Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ ΗΛΙΚΙΑ: «"ΤΑ ΝΕΑ" έχουν πολύ

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα Από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Λοιπόν, ήθελα να µιλήσω για δυο πράγµατα που νοµίζω δεν συνδέονται πάντα αλλά, πραγµατικά θα τους άξιζε µια σύνδεση. Το ένα είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 112 Πουλάτε αέρα Θα τύχει ενδεχομένως, ενώ συζητάμε με τον υποψήφιο πελάτη, να μας πει. ΠΕΛΑΤΗΣ: Απ ό,τι καταλαβαίνω κύριε, μάλλον πουλάτε αέρα. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ 7.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήµανε ένα σύνολο δράσεων προτεραιότητας που είναι απαραίτητες για την προώθηση των στόχων που έθεσε η ιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. , Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Τα Συνέδρια αποτελούν την κορυφαία διαδικασία για όλα τα κόµµατα. Μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28 Άννα Φραγκουδάκη Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Και το απαραίτητο μεσογειακό περιεχόμενό της) Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί 11/12/2018-8:11 Ένα κρύο απόγευμα στις αρχές του Δεκέμβρη, λίγο πριν παρουσιάσει το νέο της βιβλίο στη Λάρισα, η Κλαίρη Θεοδώρου αποδέχεται την πρόσκλησή

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004 Είναι γνωστό, ότι κατά καιρούς συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία που αφορούν γενικά και ειδικά µεγέθη για την εκπαίδευση, όπως για παράδειγµα η ετήσια απογραφή µαθητών από τις σχολικές µονάδες,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 18.036 Συµµετέχοντες στο ερωτηµατολόγιο για το 2 ο Προσυνέδριο της ΝΔ Ηλικία Επίπεδο σπουδών έως 34: 35-44: 45-54: 55-64: 65+ : 14,1% 23,6% 30,7% 20,1% 11,5% Υποχρεωτική: 0,8%

Διαβάστε περισσότερα

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον»

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ 21/05/2016 Η οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Επιχειρηματικό Κράτος», Mariana Mazzucato, μιλά για

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

«Η πρόκληση της αλλαγής του κράτους σήµερα»

«Η πρόκληση της αλλαγής του κράτους σήµερα» Αντώνης Μακρυδηµήτρης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών «Η πρόκληση της αλλαγής του κράτους σήµερα» Ι Βασικό πρόβληµα της χώρας υπήρξε εδώ και καιρό η ποιότητα της δηµοκρατίας και της λειτουργίας των δηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ O εικοστός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ, Η, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ.

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ, Η, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ. Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ, Η, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ. Γράφει ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος Ελληνίδες και Έλληνες Οι εκλογές σε κάθε Δημοκρατικό πολίτευμα είναι αναμφισβήτητα

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013)

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) (Ανεπίσημη μετάφραση) Πίστευα και πιστεύω, ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012» ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» Εισήγηση ΠΑΝΔΟΙΚΟ Θέμα: Η Κυκλική Οικονομία με την Πολυγωνική Λογική

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Κριός Αυτή την εβδομάδα η δυναμικότητα που θα έχεις θα είναι πολύ μεγάλη και να ξέρεις ότι θα σου συμβαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το 1960, είχαμε τα γεγονότα του 63 και του 74. Ανταρσίες, προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή.

Μετά το 1960, είχαμε τα γεγονότα του 63 και του 74. Ανταρσίες, προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή. Χαιρετισμός Πρύτανη ΠΚ, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Εκδήλωση ΠΚ: Διαφθορά και Διαπλοκή στο Δημόσιο Βίο» Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:00, Β 108 H καθημερινή πλέον αποκάλυψη της βαθύτατης διαφθοράς,

Διαβάστε περισσότερα

το άσυλο και τα μέτρα αστυνόμευσης Μάρτιος 2009

το άσυλο και τα μέτρα αστυνόμευσης Μάρτιος 2009 Έρευνα για την εγκληματικότητα, το άσυλο και τα μέτρα αστυνόμευσης Μάρτιος 2009 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

ΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΛΑΜΙΑ 21/10/2013 [προσφωνήσεις] Σας καλωσορίζω στη Λαµία, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σας

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ορισμός Ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας έξω από το ωράριο της εργασίας και που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Γενικά Ελεύθερος χρόνος υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων

Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων Simerini 21/02/2010 ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ-ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΖΑ Πόσο φεµινίστριες είναι οι Κύπριες; Κάποτε µιλούσαµε για ισότητα µεταξύ των δύο φύλων. Τελικά, εν έτει 2010, το ωραίο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ. Σπάτων Α Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Καζάκου. Μπίμπιζα Ζωή Πάσκου Όλγα Παπαχρήστου Μαίρη

ΓΕΛ. Σπάτων Α Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Καζάκου. Μπίμπιζα Ζωή Πάσκου Όλγα Παπαχρήστου Μαίρη 2016-2017 ΓΕΛ. Σπάτων Α Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Καζάκου Μπίμπιζα Ζωή Πάσκου Όλγα Παπαχρήστου Μαίρη Μέσα στα πλαίσια της δημιουργικής εργασίας επιλέξαμε να κάνουμε μια ερευνητική εργασία στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ένα καλύτερο µέλλον Δικαιούµαι µία παιδεία, εφόδιο ζωής Ψάχνω για δουλειά µε βάση το βιογραφικό µου και όχι τις γνωριµίες Επιθυµώ ευκαιρίες, στήριξη και υγιή ανταγωνισµό

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Τι εννοούμε με τον όρο «μαθησιακά αποτελέσματα»; ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη από την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2011

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2011 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2011 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ www.scooltime.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά. Τη δύσκολη κατάσταση που περνάει ο λαός την γνωρίζουμε όλοι. Ξεθεμελιώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις για τις οποίες έχει χυθεί πολύ αίμα. Για μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 Τμήμα Α Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 7 ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι µέλος; Συνδέσου και σχολίασε

Είσαι µέλος; Συνδέσου και σχολίασε Λευκωσία: Την ανάγκη ουσιαστικών µεταρρυθµίσεων στη δηµόσια εκπαίδευση τονίζει µε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, µε αφορµή τη µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΙΑΤΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΙΑΤΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΙΑΤΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθανασίου Γεωργία Μόσχος Παύλος Τσορδιά Ειρήνη Γεωργία Τσορδιάς Δημήτρης Πάτρα,12 Δεκεμβρίου 2012 2 Ευχαριστίες : Ευχαριστούµε πολύ την επιβλέπουσα καθηγήτρια αυτής της εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση Όταν, σε ηλικία 11 ετών, µου ανακοίνωσαν ότι πάσχω από Κυστική Ίνωση, µια ασθένεια παντελώς άγνωστη σε µένα µέχρι τότε, είναι αλήθεια πως δεν θορυβήθηκα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασίλης Καραγιάννης Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Β2 και Γ2 του 41 ου Γυμνασίου Αθήνας και διήρκησε τρεις διδακτικές ώρες για κάθε τμήμα. Αρχικά οι μαθητές συνέλλεξαν

Διαβάστε περισσότερα