Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου"

Transcript

1 Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου έκδοση Νοέµβριος 2009 (η προηγούµενη έκδοση 0.6 ήταν τον Ιούνιο 2009) Θανάσης Αποστόλου

2 Εισαγωγή Σε αυτόν τον τόπο µοιάζει να έχει πέσει κατάρα. Παρ' όλη την τεράστια οικονοµική βοήθεια, αλλά και τις θετικές πολιτιστικές επιρροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το καταστροφικό φαινόµενο που λέγεται ελληνική πραγµατικότητα δε λέει να αλλάξει. Οι εφηµερίδες είναι γεµάτες από άρθρα για την κατάντια, την κατρακύλα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Όµως υπάρχει ένα κενό στην αρθρογραφία Είδα λεπτοµερείς αναλύσεις του πώς φτάσαµε ως εδώ, ποιοι έχουν ευθύνες, αλλά πουθενά δεν είδα ικανοποιητική εξήγηση του γιατί. Γιατί σε εµάς κι όχι και σε άλλους λαούς; Γι όλα τα δεινά φαίνεται ότι ευθύνεται µία απαράδεκτη νοοτροπία που όµως µοιάζει ανεξήγητη. Σε αυτό το ψηφιακό βιβλίο γίνεται η απόπειρα να µάθουµε ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ που εξηγεί γιατί παρακµάζουµε. Η γνώση της αιτίας είναι η µόνη αφετηρία για να λύσουµε επιτέλους το πρόβληµα. Στις επόµενες σελίδες θα σας παρουσιάσω την άποψη ότι για την κατάσταση φταίει το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, το οποίο έχει πλήξει τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία κρατά στα χέρια της τις τύχες της χώρας από τη δεκαετία του 70 ως σήµερα.

3 3 1ο κεφάλαιο Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι σήμερα... υπερδύναμη; Οι δυνατότητες και η... Ελληνική πραγματικότητα περίεργα πράγµατα Έχουµε µια χώρα που θα µπορούσε να γίνει µία από τις οικονοµικές και πολιτιστικές υπερδυνάµεις της Ευρώπης µετά από Γαλλία, Γερµανία, Αγγλία. Αν αυτό σας ακούγεται σαν ανέκδοτο, οφείλεται στο ότι ζούµε επί χρόνια το ακριβώς αντίθετο. Ζούµε σε µία χώρα παρακµής. Πώς όµως θα µπορούσαµε να είµαστε µεγάλη οικονοµική και πολιτιστική υπερδύναµη; γεωγραφία κλίµα αρχαία. Έχετε αναλογιστεί το παγκοσµίως µοναδικό φαινόµενο της ποσότητας και της ποιότητας των ελληνικών παραλιών; ύσκολα χωρά στο νου του ανθρώπου ένα τέτοιο φαινόµενο. Αντί για µία απλά πολύ καλή πηγή εσόδων που είναι σήµερα ο τουρισµός, θα µπορούσε να είναι ο παράγοντας που θα µας αναδείκνυε ως τη µεγαλύτερη οικονοµική δύναµη της Ευρώπης αναλογικά µε τον πληθυσµό µας. Πουθενά στη Γη δεν υπάρχουν τόσα χιλιόµετρα ποιοτικής παραλίας. Υπάρχουν µόνο εννιά χώρες στον κόσµο µε µεγαλύτερη ακτογραµµή από την ελληνική, αλλά καµία µε περισσότερα χιλιόµετρα ποιοτικών παραλιών. Αυτό το εκπληκτικό φαινόµενο της γεωγραφίας δώρο, γιγαντώνεται ακόµη περισσότερο από το µεσογειακό κλίµα, που ιδίως τους τουριστικούς µήνες µετατρέπει τη χώρα µας σε επίγειο παράδεισο.

4 4 Συνδυάστε τώρα όλα τα προηγούµενα µε την πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου, τα αρχαιολογικά ευρήµατα και το πόσο διάσηµος και αναγνωρισµένος είναι παγκοσµίως ο αρχαιοελληνικός πολιτισµός. Ένας τέτοιος συνδυασµός παραγόντων θα µπορούσε να καταστήσει τη χώρα ως το τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο της ανθρωπότητας. Τι έγινε όµως τελικά; η θλιβερή πραγµατικότητα Η Ελλάδα είναι σήµερα µία από τις πιο άσχηµες χώρες της Ευρώπης, ιδίως όπου υπάρχει ανθρώπινη παρέµβαση, δηλαδή στις πόλεις και στα χωριά της. Άναρχη δόµηση, πολεοδοµικά όργια, στενοί δρόµοι, άσχηµα κτίρια, κυκλοφοριακό, µόλυνση, έλλειψη ανοικτών χώρων συνθέτουν µία σχεδόν τριτοκοσµική εικόνα. Αλλά ακόµα και στα παραθεριστικά κέντρα, η απόλαυση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος, συχνά επισκιάζεται από την αποπνικτική αίσθηση που δηµιουργούν η έλλειψη πάρκινγκ, η τσιµεντοποίηση, η κερδοσκοπία. Βέβαια η χώρα είναι τόσο προικισµένη γεωγραφικά και κλιµατικά, που πάντα θα υπάρχουν µικροί παράδεισοι, όπως υπάρχουν και οι λίγες λαµπρές εξαιρέσεις σωστής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος. Αν ένα προηγµένο κράτος όπως η Γερµανία είχε µόνο 3 χιλιόµετρα ηλιόλουστης παραλίας, πιστεύω ότι θα το αξιοποιούσε όσο εµείς έχουµε αξιοποιήσει 100 χιλιόµετρα ίδιας παραλίας. Πιθανές Αιτίες Μήπως οι Έλληνες είναι κατώτερος λαός από τους άλλους; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβληµα στα γονίδιά µας που µας κάνει τόσο ανοργάνωτους, καιροσκόπους, ατοµιστές, συµφεροντολόγους, κουτοπόνηρους; Γιατί µόνο ως τέτοιοι θα µπορούσαµε να καταστρέψουµε τον φυσικό πλούτο της χώρας, την πολεοδοµία της, την οικονοµία, την τηλεόραση, τη δικαιοσύνη και σχεδόν ΟΛΟΥΣ τους τοµείς της δηµόσιας ζωής µας. Όχι, δεν είναι θέµα γονιδίων. Ίσα ίσα που νοµίζω ότι τα Ελληνικά γονίδια αποδίδουν ανθρώπους ιδιαίτερα έξυπνους, κοινωνικούς και εργατικούς. Το 'χουν αποδείξει σχεδόν όλες οι γενιές πριν το 1970 που υπό αντίξοες συνθήκες προόδευσαν και µεγαλούργησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο επόµενος ύποπτος είναι η παιδεία και όχι άδικα. Μόνο µια µατιά στην τριτοκοσµική εικόνα που παρουσιάζουν τα πανεπιστήµια αρκεί, όπως και το γεγονός ότι είµαστε η 2η χώρα στον κόσµο στην εξαγωγή φοιτητών. Η παιδεία της χώρας είναι ΑΘΛΙΑ. Όµως µια άθλια παιδεία δεν παράγει και άθλιους πολίτες; Ή µήπως πρέπει να πούµε ότι απαράδεκτες νοοτροπίες, ηγεσίες, πολιτεία δηµιουργούν την άθλια παιδεία; Τελικά η παιδεία είναι αιτία ή αποτέλεσµα της κατάντιας που συνηθίζουµε να ονοµάζουµε ελληνική πραγµατικότητα ; εν ξέρω τι είναι περισσότερο, αλλά σίγουρα δεν είναι η βαθύτερη αιτία που αναζητούµε.

5 5 Ο όρος ελληνική πραγµατικότητα είναι απαξιωτικός και λέγεται κάθε φορά που αντικρίζουµε το αίσχος των νοσοκοµείων, της παιδείας, της διαφθοράς. Με αυτή την απαίσια πραγµατικότητα ήρθε αντιµέτωπη η Αµαλία Καλυβινού και την περιέγραψε πολύ ζωντανά στο µπλογκ της Άσχετοι γιατροί που συχνά δωροδοκούνται για να εργαστούν σωστά, διαπλοκή φαρµακευτικών εταιριών και κατασκευαστών ιατρικών µηχανηµάτων µε διοικήσεις νοσοκοµείων, σκασιαρχείο εργαζοµένων, ράντζα. Για να περιγράψω το ελληνικό κατάντηµα σε όλους τους τοµείς χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες, οι οποίες µόνο θα κουράσουν τον αναγνώστη. Κάθε µέρα το ζούµε όλοι, κάθε µέρα το βλέπουµε στις ειδήσεις και στις εφηµερίδες. Αυτό που κανείς δε φαίνεται να έχει καταλάβει είναι η πραγµατική βαθύτερη ΑΙΤΙΑ. Οι κοµµουνιστές λένε ότι πρέπει να αποκτήσουµε µε επανάσταση το σύστηµα των πρώην ανατολικών χωρών για να λύσουµε τα προβλήµατά µας. Όµως βλέπουµε ότι αυτές οι χώρες ακόµα και µε τη γενναία βοήθεια της υτικής Ευρώπης, θα χρειαστούν ολόκληρες δεκαετίες για να συνέλθουν από την γνωριµία τους µε τον Υπαρκτό Σοσιαλισµό... Με το ΠΑΣΟΚ τα πράγµατα είναι πιο απλά. Λέει ότι σχεδόν για όλα φταίει η Νέα ηµοκρατία, η οποία µε τη σειρά της λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ηλαδή όπως καταλαβαίνετε, τα κόµµατα αντί να µας ενηµερώσουν για την αιτία του προβλήµατος µας δουλεύουν! Ξέρετε γιατί; Γιατί τα ελληνικά κόµµατα είναι και τα ίδια κοµµάτι του προβλήµατος. Το κατάντηµα που βλέπετε στα πανεπιστήµια και στην υγεία υπάρχει και στα κόµµατα. Κάποιοι λένε ότι λείπει η χρηµατοδότηση, η οποία καταλήγει στις τσέπες του µεγάλου κεφαλαίου, αλλά όµως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή η συνταγή παρ' όλες τις αδικίες της δηµιούργησε πλούτο, όχι παρακµή. Άλλος προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόµενο... περιγράφοντας το φαινόµενο. Πχ. υπάρχει διαφθορά επειδή το κράτος είναι χάλια και... το κράτος είναι χάλια επειδή υπάρχει διαφθορά. Αυτό όµως δεν είναι εξήγηση, είναι περιγραφή. Στο κεφάλαιο που ακολουθεί θα µάθετε την πραγµατική αιτία για τις τόσο κακές επιδόσεις της γενιάς του Πολυτεχνείου στη διαχείριση της χώρας.

6 6 2ο κεφάλαιο το Σύνδρομο του Πολυτεχνείου τι είναι: Είναι ένα σύνολο * πολιτικών νοοτροπιών, απόψεων και δράσεων, το οποίο ενώ δεν πάσχει σε δηµοκρατικότητα και ελευθερία λόγου, ΠΑΡΑΜΕΛΕΙ θεµελιώδεις αξίες όπως: Αξιοκρατία, Ηθική Ακεραιότητα, εργατικότητα, υπευθυνότητα. Η αξιοκρατία και η εργατικότητα υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι οι πρώτες προτεραιότητες. Όµως µε τέτοιες αξίες δεν είναι να παίζει κανείς. Είναι σαν να γκρεµίζει µία από τις κολώνες του σπιτιού του για να το κάνει πιο ευρύχωρο, αγνοώντας ότι η σταθερότητα του κτίσµατός του είναι το ΠΡΩΤΟ για το οποίο πρέπει να µεριµνά. Όπως δε µπορούµε να θεωρούµε την σταθερότητα ενός κτίσµατος ως απλώς ένα από τα πράγµατα που πρέπει να προσέξουµε αλλά το θεωρούµε νο 1 προτεραιότητα πριν οτιδήποτε άλλο, έτσι και η αξιοκρατία δε µπορεί να είναι απλώς µία από τις αξίες της κοινωνίας µας, η οποία µάλιστα παραµελείται. Πού φαίνεται ότι παραµελούµε αυτές τις αξίες; Όταν αυτές συγκρούονται µε άλλες. Για παράδειγµα όταν η αξιοκρατία συγκρούεται µε ιδιωτικά ή συντεχνιακά ή ψηφοθηρικά συµφέροντα σχεδόν ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΕΙ! Εκεί µπορούµε να δούµε καθαρά την έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. * Ορισµός του όρου σύνδροµο έτσι όπως παρουσιάζεται στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη: σύνδροµο : 1.(ιατρ.) σύνολο συµπτωµάτων ή οργανικών ανωµαλιών, που η ταυτόχρονη παρουσία τους χαρακτηρίζει ορισµένες παθολογικές καταστάσεις, χωρίς όµως και να προσδιορίζει τα αίτια: Aυχενικό / προεµµηνορροϊκό* ~. ~ επίκτητης ανοσοποιητικής* ανεπάρκειας. ~ Nτάουν, µογγολισµός. 2. σύνολο φαινοµένων (αντιδράσεων, τάσεων κτλ.) που παρουσιάζονται συγχρόνως σε ένα άτοµο ή σε µια κοινωνική οµάδα και που χαρακτηρίζουν κάποια συγκεκριµένη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το άτοµο ή η οµάδα: Tο ~ της αποτυχίας είναι ένας φραγµός σε κάθε δηµιουργική προσπάθεια. Έχει προσβληθεί από το ~ της εξουσίας. O ελληνικός λαός κατέχεται ακόµη από το ~ της στέρησης των υλικών αγαθών.

7 7 Το αποτέλεσµα αυτής της παραµέλησης είναι καταστροφικά για την πορεία της χώρας, µιας και γνωρίζουµε σήµερα ότι χώρες χωρίς αξιοκρατία, εργατικότητα και καταπολέµηση διαφθοράς δε δικαιούνται να οραµατίζονται το µέλλον. γιατί το ονοµάζουµε έτσι; Τι σχέση έχει το Πολυτεχνείο µε όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα το ονοµάζω έτσι λόγω του ότι το Σύνδροµο έχει πλήξει µεγάλο µέρος της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά και γιατί ως νοοτροπία έχει σχέση µε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η νοοτροπία εκφράστηκε στην καθαρή της µορφή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ιδίως µε το σύνθηµα ΨΩΜΙ, ΠΑΙ ΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το οποίο εκτός από τα δυνατά µηνύµατα δηµοκρατίας, ισότητας και ελευθερίας που φέρει, ταυτόχρονα µας δίνει µία πρώτη ιδέα για τη µετέπειτα διαστρέβλωσή του σε ΤΕΜΠΕΛΙΑ - ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΥ ΟΣΙΑ. Η γενιά του πολυτεχνείου αποτελείται από εκείνους τους κατά τη χούντα αλήτες, που µε τη χαρακτηριστική ατηµέλητη εµφάνιση της εποχής αγωνίστηκαν για αυτό που τόσο τους έλειπε: Την ελευθερία και τη ηµοκρατία. Ευτυχώς για τις επόµενες γενιές, κέρδισαν αυτή τη µάχη και µάλιστα σχετικά εύκολα, µε ελάχιστα θύµατα. Σε σχέση µε άλλες χώρες (βλέπε για παράδειγµα Χιλή, Κίνα) εδώ πληρώσαµε αµελητέο τίµηµα σε ανθρώπινες ζωές. Η ίδια η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν είχε περισσότερους νεκρούς από όσους πεθαίνουν από δυστυχήµατα ένα Σαββατοκύριακο σήµερα. Αυτό είναι καλό. Ξεµπερδέψαµε από το σάπιο καθεστώς της Χούντας µε µικρές σχετικά απώλειες. Έτσι τα παιδιά µε τα παντελόνια καµπάνες ήρθαν στα πράγµατα... Κυρίως µέσω των δύο µεγάλων κοµµάτων ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τις τύχες της χώρας. Κατέλαβαν όλες τις θέσεις εξουσίας και όλες τις έδρες του κοινοβουλίου. Όποιος είχε προϋπηρεσία στο πολυτεχνείο και τον αντιδικτατορικό αγώνα είχε σοβαρό πλεονέκτηµα στη διεκδίκηση µίας θέσης εξουσίας, έναντι όσων δεν είχαν. Όπως ήταν αναµενόµενο, η γενιά αυτή είχε αυξηµένη ευαισθησία σε θέµατα δηµοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης, κρατικής µέριµνας για τις ανάγκες των πολιτών και γι αυτό τα πήγε πολύ καλά σε αυτούς τους τοµείς! Η Ελλάδα ανέπνευσε τον αέρα της ηµοκρατίας και η εξουσία απέκτησε πιο ανθρώπινο, προσιτό πρόσωπο. Όµως η γενιά αυτή παραµέλησε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της ασυδοσίας, της αναξιοκρατίας. Βέβαια µέσα στις διακυρήξεις και προγραµµατικές δηλώσεις κοµµάτων και κυβερνήσεων υµνούνται η αξιοκρατία και η εργατικότητα, αλλά σχεδόν ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ της πολιτικής σκέψης και δράσης δίνεται στις αξίες της ελευθερίας και δηµοκρατίας. Έτσι από τη µία πλευρά έχουµε υπερενισχυµένη δηµοκρατία και ελευθερία λόγου µέχρι ασυδοσίας και τραµπουκισµού (πχ. όποιος θέλει κλείνει δρόµους, χτίζει καθηγητές πανεπιστηµίου στα γραφεία τους), ενώ από την άλλη στο θέµα της αξιοκρατίας είναι όλα έρηµα, κατεστραµµένα, ανύπαρκτα.

8 µερικά αποτελέσµατα του συνδρόµου 8 ΙΑΦΘΟΡΑ. Είναι ένα τέρας αδικίας που κατασπαταλεί τους πόρους του έθνους για χάρη του προσωπικού πλουτισµού όσων έχουν θέση εξουσίας. Στην Ελλάδα η διαφθορά είναι ο κανόνας και όσοι αντιστέκονται στον κανόνα είτε αργότερα υποκύπτουν είτε χάνουν εξουσία και προνόµια. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΙΨΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ. Χωρίς δισταγµό φορτώνουν κάθε κόστος στην πατρίδα, προκειµένου να αποφύγουν το δικό τους πολιτικό κόστος! Ο πολιτικός της γενιάς του Πολυτεχνείου αντί να κάνει κάτι καλό για τον τόπο, συγκρουόµενος όταν πρέπει µε οµάδες πολιτών και µεγάλα συµφέροντα, προτιµά να κάνει ενέργειες ωφέλιµες για τη διατήρηση της θέσης του. ΣΠΑΤΑΛΗ. Τα χρήµατα του κράτους, επειδή δεν ανήκουν σε κάποιον συγκεκριµένα και επειδή είναι πολλά, η σπατάλη που γίνεται ή επιτρέπεται από τη γενιά του πολυτεχνείου είναι τεράστια, µιας και στο σετ των αξιών που διαπνέουν αυτή τη γενιά, δεν έχει και τόσο τιµητική θέση η αξία της αλτρουιστικής ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της διαφύλαξης του κοινού µας κουµπαρά. ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Είναι η εύκολη λύση για να αλιεύσουν ψήφους οι ηγέτες της γενιάς του Πολυτεχνείου. Η ζηµιά που παθαίνει η οικονοµία µας από τον διογκωµένο δηµόσιο τοµέα αποκρύπτεται εντέχνως κι έτσι αυτό που µένει είναι η αξιοσύνη του ηγέτη που έδωσε δουλειά σε πολύ κόσµο. Η µονιµότητα στο δηµόσιο τοµέα είναι µία από τις εκφράσεις τη ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ που επικρατεί στη χώρα µας. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η αναξιοκρατία και η διαφθορά έχουν καθυστερήσει την καθιέρωση οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνες για έλλειψη αυστηρών κανόνων αλλά και για τα µεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήµατα που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια. ΠΑΙ ΕΙΑ. Είναι το µεγάλο θύµα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Είναι ο τοµέας στον οποίο το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µας έβλαψε περισσότερο. Περισσότερα για θέµατα παιδείας µπορείτε να δείτε στη Σιωπή των Μαθητών, µία ταινία άποψης που ασχολείται µε διάφορα θέµατα παιδείας, όπου φαίνεται έντονα η επίδραση του Συνδρόµου. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ. Αυτή η παγκόσµια αποκλειστικότητα, αυτό το κακόγουστο ανέκδοτο που πλέον σήµερα αρχίζει να απειλεί σοβαρά τη δηµόσια ασφάλεια στη χώρα µας, είναι η πιο καθαρή, η πιο χαρακτηριστική έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου.

9 Που οφείλεται το Σύνδροµο. Η βαθύτερη αιτία 9 Όπως έχουµε πει, δυστυχώς κανείς δε µιλά για την αιτία της παρακµής µας. Τα παραπάνω που διαβάσατε περί Συνδρόµου του Πολυτεχνείου, θα ήταν και αυτά λειψά, αν δεν αναφέραµε πού οφείλεται το Σύνδροµο. Θα το πω συνοπτικά: Το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου είναι ο καρπός του ανικανοποίητου αλλά φλογερού έρωτα µεταξύ της... Ελλάδας και του Κοµµουνισµού. Η Ελλάδα ήταν να γίνει κοµµουνιστικό κράτος µετά το Β' παγκόσµιο πόλεµο. Με µάλλον άδικο τρόπο (αλλά ευτυχώς!) τελικά δεν έγινε. Όπως όµως και στον ανθρώπινο έρωτα, τα µεγαλύτερα πάθη είναι αυτά που δεν εκτονώνονται, που δεν ικανοποιούνται ποτέ. Εµφύλιος πόλεµος, διαµάχη αριστεράς - δεξιάς, η χούντα και η πτώση της, όλα αυτά συνθέτουν την επεισοδιακή πορεία του φλερτ της Ελλάδος µε τον Κοµµουνισµό. Σε όλη αυτή την πορεία ηττήθηκε ο κοµµουνισµός από τη µία, αλλά από την άλλη το µεγαλύτερο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας διαποτίστηκε από τα αριστερά ιδεώδη. Όλα τα κόµµατα ακόµα και τα δεξιά, συναγωνίζονται για το ποιο θα κερδίσει περισσότερα βραβεία αριστερίστικης καλοσύνης. Κοµµουνισµός δεν διοικεί, αλλά έχει διαποτίσει τα πάντα. Ουσιαστικά η Ελλάδα ήταν πάντα κάτι µεταξύ δυτικού κράτους και κράτους υπαρκτού σοσιαλισµού. Απολαµβάναµε από τη µία τα µεγάλα οικονοµικά οφέλη του καπιταλισµού, ενώ από την άλλη µε αυτά τα οφέλη προσπαθούσαµε να φτιάξουµε κράτος υπαρκτού σοσιαλισµού, δηλαδή κράτος µε τεράστιο και διεφθαρµένο δηµόσιο τοµέα. Η µεγάλη έκρηξη της νοοτροπίας που οδήγησε στο Σύνδροµο του Πολυτεχνείου ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η πτώση της Χούντας. Από τότε και µετά ζούµε στην αριστερή θαλπωρή. Οι πολιτικοί που δε διέθεταν αριστερά αντανακλαστικά αντιµετωπίζονται καχύποπτα. Για χάρη της αριστερίστικης καλοσύνης και της προοδευτικότητας, Πασόκοι και Νεοδηµοκράτες παραµελούν το θεµέλιο λίθο της κοινωνίας, που είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια, για χάρη του ήδη γιγαντωµένου δικαιώµατος της ηµοκρατίας και της Ελευθερίας. Το µέτρο της πολιτικής ορθότητας είναι η καλοσύνη των πολιτικών να προσφέρουν λεφτά του κράτους σε ισόβια διορισµένους υπαλλήλους. Κι όταν το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά αντί να προβληµατιστούµε στο τι κάναµε λάθος, απλά... δανειζόµαστε και αφήνουµε το πρόβληµα να διογκώνεται για την επόµενη γενιά. Έτσι η γενιά του Πολυτεχνείου υπό την επιρροή του Συνδρόµου, µετατρέπεται χωρίς ντροπή σε γενιά - επιβήτορα των 2-3 επόµενων γενιών. Έτσι γεννήθηκε το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. υστυχώς αυτό έχει πολλά δυσάρεστα συµπτώµατα και δεν είναι καθόλου απίθανο ως τελικό του σύµπτωµα να έχει τον ΘΑΝΑΤΟ της Ελλάδας. Τον οικονοµικό εννοώ, δηλαδή τη χρεοκοπία.

10 10 η γενιά που λατρεύει τον εαυτό της... Ένας από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη θεραπεία από το Σύνδροµο, είναι ότι αυτή η γενιά έχει φροντίσει να αυτοδοξάζεται για το επίτευγµά της, την εκδίωξη της χούντας και την επικράτηση της ηµοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια η Ελλάδα ζούσε τον παλµό της επανάστασης, ο εορτασµός άτυπος ή επίσηµος µάλλον ήταν αναγκαίος για να εκφράσουµε ως έθνος την προσήλωσή µας στη ηµοκρατία. Όµως από τη της δεκαετία του 80 και µετά, η ηµοκρατία είναι σίγουρη και ακλόνητη. ε χρειάζεται κανενός είδους ενίσχυση, δε φαίνεται να κινδυνεύει από τίποτα. Παρ' όλα αυτά γιορτάζουµε ως σήµερα. Μέχρι και µαθητές ηµοτικού που λόγω ηλικίας δε µπορούν να καταλάβουν καλά πολιτικές έννοιες, υποχρεώνονται να θυσιάσουν δεκάδες διδακτικές ώρες για να προετοιµάσουν και να κάνουν σχολική γιορτή. Ο µάθητής µέχρι να αποφοιτήσει από το σχολείο έχει γιορτάσει 12 φορές την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το αποτέλεσµα των ετήσιων έντονων πανελλαδικών εορτασµών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι: η διατήρηση και ενίσχυση των δηµοκρατικών µας αντανακλαστικών, πράγµα που όµως δε µας χρειάζεται ιδιαίτερα, γιατί έχουµε τόση πολύ δηµοκρατία που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ΑΣΥ ΟΣΙΑ. η ανατροφοδότηση της νοοτροπίας που γεννά το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουµε δηλαδή να διαπλάθουµε στα σχολεία νέες γενιές οι οποίες πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, αν και σε µικρότερο βαθµό. ηλαδή γενιές µε απαιτήσεις ελευθερίας ως την ασυδοσία, µε αυξηµένες ευαισθησίες στο θέµα της ηµοκρατίας αλλά ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ευαισθησίες σε ζητήµατα αξιοκρατίας κι εργατικότητας. Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ψωροκώσταινα που οδεύει προς την οικονοµική χρεωκοπία, συνεχίζει να είναι η χώρα µε το παγκόσµιο ρεκόρ εξαγωγής φοιτητών, η χώρα µε τους φοβισµένους και άτολµους ηγέτες (όλοι τους κορυφαία θύµατα του Συνδρόµου) που προσπαθούν πάσει θυσία να είναι αρεστοί. η γενιά που εξασφάλισε τα καλύτερα γεράµατα... Ένα από τα µεγαλύτερα ανοµήµατα της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι το συνταξιοδοτικό. Κάποτε ένας άνθρωπος 60 χρονών ήταν γέρος και ανήµπορος για εργασία, λόγω της σκληρής ζωής που πέρασε. Σήµερα ο 60χρονος πατέρας µου κάνει ορειβασία και µάλιστα σε δύσκολα βουνά. Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που πεθαίνουν στα 40 τους, αλλά γενικά ο µέσος όρος ζωής και υγείας µετακινήθηκε προς τα πάνω τουλάχιστον 15 χρόνια σε σχέση µε τις

11 11 προηγούµενες γενιές. Τα όρια σύνταξης όµως κινήθηκαν σε αντίθετη φορά... ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ! Φαντάζεστε πόσο καταστροφικό είναι αυτό; Για όσους δεν το ξέρουν, πρέπει να τονίσουµε ότι οι συντάξεις δεν είναι δώρο του κράτους προς τους συνταξιοδοτούµενους. εν είναι µέτρο κοινωνικού χαρακτήρα η πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι συντάξεις είναι όλες ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ! εν είναι δωρεάν. Για να πάρει ένας άνθρωπος σύνταξη πρέπει οπωσδήποτε κάποιος άλλος που είναι επαγγελµατικά ενεργός ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Οι ηγέτες µας στην αδιάκοπη προσπάθειά τους να είναι αρεστοί, να είναι κοντά στον κόσµο και τις ανάγκες του, φρόντισαν να βγάλουν στη σύνταξη υγιέστατους ανθρώπους 60 ή ακόµα και 50 χρονών, αδιαφορώντας για τα σηµερινούς νέους που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασµό. Αηδιάσατε; Μάλλον όχι, γιατί κι εσείς όπως κι εγώ έχουµε ανατραφεί να µην αηδιάζουµε µε τέτοια εγκλήµατα. Αντίθετα για έναν διαταραγµένο αστυνοµικό που δολοφονεί ψυχρά ένα πολίτη, αντί να αρκεστούµε στην ποινή που προβλέπει γι αυτόν ο νόµος, είµαστε ικανοί να σπάζουµε βιτρίνες µαγαζιών επί µήνες, για να εκφράσουµε τη διαµαρτυρία µας στο βάναυσο κράτος. τι θα γίνει αν συνεχίσουν έτσι τα πράγµατα; Οικονοµία. Νοµίζω ότι η Ελλάδα υπό τη διοίκηση πολιτικών που πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου είναι καταδικασµένη να χρεοκοπήσει. Οι δαπάνες που χρειάζονται οι πολιτικοί αυτοί για να συνεχίσουν να δείχνουν το φιλολαϊκό τους πρόσωπο είναι τεράστιες. Παιδεία. Η παιδεία αν και φαίνεται να είναι στον πάτο, έχει και άλλα περιθώρια καθόδου. εν είναι απίθανο να αρχίσει να παράγει γενιές µε µεγάλα ποσοστά εγκληµατικότητας, µε αναρχικές τάσεις και µε πολλά άλλα προβλήµατα που δε χρειάζεται να τα αναφέρουµε εδώ. Το τραγικό είναι ότι οι γενιές που έρχονται θα κληθούν να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τις συντάξεις που εξασφάλισε για τον εαυτό της η γενιά του πολυτεχνείου. Εγκληµατικότητα. Η αποπνικτικές πόλεις µε την άναρχη δόµηση, η φτώχεια και η ανεργία και κυρίως η κάκιστη παιδεία θα αποτελέσουν το καλύτερο περιβάλλον για την καλλιέργεια της εγκληµατικότητας. Αναρχοαυτόνοµες οµάδες νέων που µεγάλωσαν χωρίς ιδανικά θα γίνουν ο φόβος και ο τρόµος της δηµόσιας ασφάλειας. Καθίστε να δείτε τι µας έρχεται... τι σκληροί εγκληµατίες εκκολάπτονται... Ευτυχώς προς το παρόν πάνε ακόµα σχολείο!

12 12 3ο κεφάλαιο πώς θα λύσουμε το πρόβλημα η γνώση Το πρώτο και σηµαντικότερο βήµα είναι να συνειδητοποιήσουµε το πρόβληµα. Το κείµενο που διαβάζετε ακριβώς αυτόν το σκοπό έχει. Αν µια τέτοια γνώση διαδοθεί, τότε ο κόσµος θα πάψει να ψηφίζει πολιτικούς που πάσχουν από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. ηλαδή θα πάψει να ψηφίζει άτολµους, φοβισµένους πολιτικούς, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το φιλολαϊκό προφίλ τους και τη διατήρηση της εξουσίας τους. η σύγκρουση εν πιστεύω στην οµαλή µετάβαση από την κατάντια του σήµερα σε έναν σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης για ένα απλό λόγο. Η οµαλή µετάβαση είναι αργή. Σίγουρα οι σηµερινοί Έλληνες θα αγανακτούν όλο και περισσότερο από την έλλειψη αξιοκρατίας, από την κακή παιδεία, τον οικονοµικό µαρασµό κι έτσι θα βελτιώνονται διάφοροι τοµείς της δηµόσιας διοίκησης προς το καλύτερο. Όµως τα προβλήµατα από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου θα επανέρχονται µετά από λίγο καιρό για να µας ταλαιπωρήσουν εκ νέου. Είναι σαν µια ίωση που ανακουφίζεται µε λίγα φάρµακα αλλά µετά επανέρχεται. Έτσι η θεραπεία της κοινωνίας µας µπορεί να πάρει πολύ καιρό και στο µεταξύ να µην προλάβουµε την κατάρρευσή της. Γεγονότα όπως τα επεισόδια για τη δολοφονία του µικρού Αλέξη, αλλά και η διαφαινόµενη οικονοµική χρεοκοπία δείχνουν ότι δεν υπάρχει καιρός για ήπια µετάβαση. Η κοινωνία µας καταρρέει. Όταν λέω όχι στην ήπια µετάβαση δεν εννοώ βέβαια να πάρουµε τα όπλα! Απλώς λέω ότι θα πρέπει να ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΗΘΙΚΑ για όσα δεινά προξένησε στη χώρα. Αυτό εννοώ όταν λέω σύγκρουση.

13 13 Θα πρέπει να αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των σκεπτόµενων ανθρώπων το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου ως µία κοινωνική ασθένεια που ταλαιπώρησε την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Θα πρέπει η γενιά του Πολυτεχνείου να αναλάβει τις ευθύνες της και να απολογηθεί (έστω µέσω λίγων πολιτικών ανδρών που έχουν τη γενναιότητα να το κάνουν), για τα δεινά που προξένησε στον τόπο µε όσα έκανε και κυρίως µε όσα ΕΝ έκανε. ηλαδή οι εφηµερίδες, το ίντερνετ και γενικά όσοι σχολιάζουν την επικαιρότητα, θα ήταν καλό αντί να καταφέρονται γενικά κατά της έλλειψης αξιοκρατίας, κατά της παροχολογίας κλπ, να αρχίσουν να ονοµατίζουν την αιτία του προβλήµατος ως Σύνδροµο του Πολυτεχνείου και τη γενιά που έπληξε, έτσι ώστε µε την πέννα τους να χτυπάνε ακριβώς στο ΚΕΝΤΡΟ του προβλήµατος. Όπως η µετάβαση από τη Χούντα στη ηµοκρατία δε θα µπορούσε να γίνει µε τον εξανθρωπισµό των συνταγµαταρχών και την προοδευτική προσχώρησή τους στα ιδανικά της ηµοκρατίας, έτσι και η κατάργηση της θλιβερής Ελληνικής πραγµατικότητας δε µπορεί να γίνει αν δε καταδικάσουµε τον πραγµατικό ένοχο που δεν είναι άλλος από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου. ε συγκρίνω βέβαια το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µε τη Χούντα, προς Θεού.. γι αυτό και απλώς µιλώ για ηθική καταδίκη του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου και όσων επηρεάζονται ακόµη από αυτό. τελικά φταίει η Γενιά του Πολυτεχνείου; Οι επικρίσεις αυτού του κειµένου αφορούν κυρίως τους πολιτικούς και κάποιες νοοτροπίες της γενιάς και όχι φυσικά τους απλούς ανθρώπους. Αλλά ακόµα και ανάµεσα σε πολιτικούς υπάρχουν λαµπρές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν προσβλήθηκαν καθόλου από το Σύνδροµο, ούτε υπέκυψαν στους πειρασµούς εξουσίας όταν παιζόταν το συµφέρον της χώρας. Παραδείγµατα πολιτικών ανδρών που δεν έχουν πληγεί από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε κόµµα και φυσικά ο κάθε πολίτης µπορεί να έχει τη δική του άποψη επί του θέµατος. µετατροπή της σχολικής γιορτής του Πολυτεχνείου σε γιορτή Αξιοκρατίας και Εργατικότητας. Για τα 6 χρόνια του ηµοτικού σχολείου προτείνω να καταργηθεί εντελώς και διά παντός η γιορτή της 17 Νοέµβρη. Τα παιδιά τόσο µικρής ηλικίας δεν µπορούν να καταλάβουν και να ωφεληθούν από µία γιορτή µε πολιτικό περιεχόµενο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι καταλληλότερες για την ηλικία της αµφισβήτησης, την εφηβεία, που κορυφώνεται στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Να µία σοβαρή και χειροπιαστή πρόταση για τη µορφή της γιορτής: Κατά τον εορτασµό του Πολυτεχνείου θα πρέπει στα σχολεία να τιµάται πρωτίστως η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, µαζί µε τα υπέροχα ιδανικά της ηµοκρατίας που ήδη γιορτάζονται τα τελευταία χρόνια.

14 14 ηλαδή την 17η Νοέµβρη θα πρέπει να γιορτάζουµε αυτή την οδυνηρή αλλά και ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ της σύγχρονης Ελλάδας, - από τον αυταρχισµό της Χούντας στη ηµοκρατία και - από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου µε τις φριχτές συνέπειες που έφερε, στην Σύγχρονη Ελλάδα της αξιοκρατίας και της προόδου. - Από τους συνταγµατάρχες στους εκλεγµένους δηµοκράτες πολιτικούς και - από τους ανασφαλείς ψηφοθήρες στους ξεκούραστους πολιτικούς που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος ή κοµµατικό συµφέρον. ηλαδή θα µπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία που να αναφέρει ότι στη γιορτή του Πολυτεχνείου τιµώνται τα εξής: 1) ηµοκρατία και οι αγώνες που έγιναν για την κατάκτησή της 2) Αξιοκρατία και εργατικότητα και τα τραγικό τίµηµα που πλήρωσε η Ελλάδα από την έλλειψή τους τις τελευταίες δεκαετίες. 3) Κοινωνική συνείδηση. ηλαδή να σκεφτόµαστε και να δρούµε µε γνώµονα το κοινωνικό συµφέρον και όχι µόνο το δικό µας συµφέρον. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον πολιτικό του 21ου αιώνα, ο οποίος απελευθερωµένος από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, µεριµνά πρωτίστως για την πρόοδο της πατρίδας του και δευτερευόντως για την επανεκλογή του. Γενικά η εορτή της 17 Νοέµβρη θα µπορούσε να αντλεί το περιεχόµενό της από τις επίκαιρες ανάγκες και ανησυχίες των Ελλήνων σε κάθε ιστορική περίοδο. Οι ανάγκες αυτές κάθε µερικές δεκαετίες δεν αποκλείεται να αλλάζουν. Για παράδειγµα αν µετά από 50 χρόνια διαπιστώσουµε ότι ο θεσµός της οικογένειας τείνει να εξαφανιστεί, ότι κανένας δεν κάνει παιδιά και ότι τα διαζύγια αυξήθηκαν 300%, µπορεί στις 17 Νοέµβρη µαζί µε άλλες αξίες να τιµήσουµε και το θεσµό της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, έτσι ώστε να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να τον εκτιµήσουν. Πάντως αν είναι να µείνει η γιορτή ως έχει, είναι καλύτερα να καταργηθεί εντελώς, µιας και τονίζει ιδεώδη και αξίες ήδη υπερτονισµένες. Σήµερα έχουµε ηµοκρατία και Ελευθερία έκφρασης σε βαθµό ασυδοσίας. Καλή και απαραίτητη λοιπόν η ηµοκρατία, αλλά δε χρειάζονται κι άλλη ενίσχυση. Καλύτερα να µη χάνονται οι πολύτιµες διδακτικές ώρες, αν είναι να τις χρησιµοποιούµε για να αναπαράγουµε τη νοοτροπία του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. πανεπιστηµιακό άσυλο Είναι η πεντακάθαρη, ατόφια έκφραση του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου, αυτής της ύπουλης κοινωνικής ασθένειας που ενώ στην αρχή της ξεκινά µε αγνά κίνητρα και φαίνεται προοδευτική, στη συνέχεια φτάνει στο σηµείο να µας απειλεί µε καταστροφή.

15 15 Μερικά επιχειρήµατα εν συντοµία είναι τα εξής: Άσυλο χρειάζεσαι όταν διώκεσαι. Παντού όµως (πλατείες, σπίτια, εφηµερίδες, τηλεόραση) υπάρχει ελευθερία έκφρασης απόλυτη ως υπερβολική. Άρα τι προσφέρει το άσυλο; Η αστυνοµία δεν έχει σήµερα το ρόλο της καταπίεσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά καταπολεµά το έγκληµα. Όταν λες όχι στη αστυνοµία σήµερα, δεν προστατεύεις την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά λες όχι στην καταπολέµηση του εγκλήµατος. Μερικοί νοµίζουν ότι είµαστε ακόµα στο Κανονικά η αστυνοµία θα έπρεπε να φυλά ως κόρη οφθαλµού τα πανεπιστήµια, αφού είναι από τα πολυτιµότερα πράγµατα που έχουµε. Γιατί οι άλλες χώρες του κόσµου δεν έχουν αυτό το θεσµό; Γιατί είµαστε οι µόνοι στον κόσµο που το εφαρµόζουµε; Επειδή είµαστε ο εξυπνότερος λαός ή µήπως... επειδή µας έχει πλήξει το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου; Επί χρόνια οι χώροι των πανεπιστηµίων έχουν γίνει εκκολαπτήρια εγκλήµατος, διακίνησης ναρκωτικών. Είναι το καταφύγιο του παράνοµου, του αναρχικού που µισεί την παιδεία και την κοινή µας (δηµόσια δηλαδή) περιουσία. Σήµερα τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα είναι από τα ελάχιστα µέρη στην Ελλάδα που ΕΝ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αυτό συµβαίνει λόγω του ασύλου! Για παράδειγµα δε µπορούν να πάνε εκπρόσωποι του κοινοβουλίου µε ασφάλεια, γίνονται συχνά επεισόδια και βιαιοπραγίες επειδή κάποια άποψη δεν άρεσε στον όχλο των κοµµατικών παρατάξεων. Στο όνοµα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών παρεµποδίστηκαν συνελεύσεις καθηγητών πανεπιστηµίων, παρεµποδίστηκαν φοιτητές να παρακολουθήσουν µαθήµατα, χτίστηκαν κεντρικές είσοδοι µε τούβλα! Το πανεπιστήµιο κατάντησε µια ιδιότυπη ζούγκλα που κυριαρχούν οι φοιτητικές παρατάξεις που χρηµατοδοτούνται από κόµµατα. Προσκαλώ τους υποστηρικτές του θεσµού να µου αναφέρουν συγκεκριµένα και χειροπιαστά τι έχει προσφέρει ως τώρα. ηλαδή τι έχει προσφέρει ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ, πριν ας πούµε 30 χρόνια. αρκεί απλώς η κατάργηση του Ασύλου; Το πανεπιστηµιακό άσυλο δεν πρέπει απλώς να καταργηθεί, αλλά καλό θα ήταν για τα επόµενα χρόνια να κατακρίνεται και να κατηγορείται ως µία ακραία έκφραση παραλογισµού της σύγχρονης Ελλάδας. Όπως ακριβώς δεν αρκεστήκαµε να καταργήσουµε τη χούντα, αλλά ως και

16 16 σήµερα την κατακρίνουµε καθολικά και επαναβεβαιώνουµε συνεχώς την πίστη µας στη ηµοκρατία, έτσι και µε το θέµα της κατάργησης του Ασύλου θα πρέπει να έχουµε δυναµική και υπερήφανη στάση, γιατί αν το καταργήσουµε µε ντροπή και επιφύλαξη, λες και προσπαθούµε να αφαιρέσουµε ένα πραγµατικό δικαίωµα της κοινωνίας για χάρη της δηµόσιας ασφάλειας, τότε θα πυροδοτηθούν ακόµα µεγαλύτερες αντιδράσεις από όσους διαφωνούν. Έτσι, ενώ θα ξεµπερδέψουµε µε τον αναχρονιστικό θεσµό, δε θα αποκοµίσουµε διδάγµατα για το µέλλον. Η ελευθερία κατακτιέται µε αγώνες. Πιστεύω ότι για την απελευθέρωση του πανεπιστηµίου από τον ασφυκτικό ζυγό του Ασύλου και των κοµµατικών παρατάξεων αξίζει κάθε κόστος. Ο κυβερνήτης που θα καταργήσει το άσυλο δε θα πρέπει να πτοηθεί από καµία αντίδραση. Η πρόοδος δε µπορεί να περιµένει. Το πανεπιστηµιακό άσυλο είναι µάλλον το κορυφαίο και πιο χειροπιαστό αποτέλεσµα του Συνδρόµου του Πολυτεχνείου. Η κατάργησή του εκτός από τη συµβολή της στην δηµόσια ασφάλεια, θα βοηθήσει να έρθει και στα πανεπιστήµια, η πραγµατική ελευθερία διακίνησης ιδεών που απολαµβάνει η υπόλοιπη χώρα. γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και των πολιτικών µας Κείµενα σαν κι αυτό που διαβάσατε έχουν στόχο να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήµατος της ελληνικής πραγµατικότητας. Αν µπορέσουµε να απαλλαγούµε και από το Σύνδροµο του Πολυτεχνείου, θα βγούµε από τις άσκοπες αντιπαραθέσεις µεταξύ αριστερών, δεξιών, κοµµουνιστών, φασιστών, προοδευτικών και συντηρητικών, κεντρώων κλπ. Άλλωστε όλοι αυτοί οι χαρακτηρισµοί είναι ταµπέλες του παρελθόντος, που σήµερα θεωρούνται παρωχηµένες γιατί η εποχή µας τις έχει ξεπεράσει. Οι νέοι ήδη έχουν αρχίσει να αδιαφορούν για αυτές τις ταµπέλες και καλά κάνουν. Η χώρα κλυδωνίζεται από την κάκιστη παιδεία και τα τεράστια χρέη που αφήνει πίσω της η γενιά του Πολυτεχνείου. Έφτασε η ώρα για έναν νέο τρόπο σκέψης που θα οικοδοµήσει την ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αλλά χρειάζεται δράση πριν να είναι αργά. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το ψηφιακό βιβλίο εδώ: Copyright 2009 Skeftomai.gr Το παρόν βιβλίο διατίθεται ελεύθερα. Απαγορεύεται η πώλησή του.

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ O εικοστός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στην ενότητα αυτήν θα παρουσιάσουµε µία αναλυτική περιγραφή της γνώµης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά µε τα ναρκωτικά. Καθώς είναι γνωστό, στις µέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟ ΟΣΟΛΗΨΙΑΣ ΣΤΑ ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ» Κ.ΣΑΒΒΙ ΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟ ΟΣΟΛΗΨΙΑΣ ΣΤΑ ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ» Κ.ΣΑΒΒΙ ΗΣ «Εισαγωγή εκ µέρους της Οργανωτικής Επιτροπής. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟ ΟΣΟΛΗΨΙΑΣ ΣΤΑ ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ» Κ.ΣΑΒΒΙ ΗΣ (Πρόεδρος ΠΕΣΕ Ε): Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε τόσο άσχημη κατάσταση, όσο τον καιρό αυτόν. Ο λόγος;

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ Η έρευνα αφορά στις στάσεις των φοιτητών απέναντι σε θέµατα σχετικά όχι µόνο µε τη φοιτητική αλλά και την κοινωνικοπολιτική τους ιδιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το Μάιο του

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σχέδιο Μαθήµατος Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σκοπιµότητα Πρόσφυγας δεν είναι απλώς κάθε ξένος που ζητά να µείνει στη χώρα µας, αλλά ένας από τους πιο ευάλωτους,

Διαβάστε περισσότερα

Α21 CAMPAIGN Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ

Α21 CAMPAIGN Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ Α21 CAMPAIGN Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ ---------------Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ ---------------- Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Αποτρέπουµε την εµπορία ενθρώπων µέσα από την ενηµέρωση και την εκπαίδευση. Έχουµε δηµιουργήσει παρουσιάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Ιωάννης Π. Γεροθανάσης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Πρώην Πρύτανης Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Μέλος της Α ΙΠ Η ανώτατη εκπαίδευση, η

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ 21 MAΪΟΥ 2010 Ο ΣΥΕΤΕ, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της ΕΤΕ προσδοκούν σε ταχύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

GROOMING. help. Γραµµή Βοηθείας. www.help-line.gr. saferinternet. η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου PRIVACY

GROOMING. help. Γραµµή Βοηθείας. www.help-line.gr. saferinternet. η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου PRIVACY www.help-line.gr I need HELP I really need A FRIEND Who can I TRUST? PRIVACY GROOMING η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας 210 6007686 (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας) Με

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

--------------------------------------

-------------------------------------- ------------------------------------- Project Brief Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής εφαρμογής -------------------------------------- 1 Στόχοι / Overview 1. Περιγράψτε με λίγα λόγια το έργο. Ποιοι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση Όταν, σε ηλικία 11 ετών, µου ανακοίνωσαν ότι πάσχω από Κυστική Ίνωση, µια ασθένεια παντελώς άγνωστη σε µένα µέχρι τότε, είναι αλήθεια πως δεν θορυβήθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Η ηθική της ευθύνης στην Ελλάδα της χρεοκοπίας

Η ηθική της ευθύνης στην Ελλάδα της χρεοκοπίας Η ηθική της ευθύνης στην Ελλάδα της χρεοκοπίας Χαρίδημος Κ. Τσούκας Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management, Πανεπιστήμιο Κύπρου & Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής Οργανωσιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ H Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης αποτελεί σήμερα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Δ.Σ. ΟΤΕ Κου ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Δ.Σ. ΟΤΕ Κου ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Δ.Σ. ΟΤΕ Κου ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Ευχαριστώ το ΚΠΕΕ για την τιμή να με καλέσετε να μιλήσω και με τόσο έγκριτους συν-προσκεκλημένους.

Διαβάστε περισσότερα

Τελειώσαμε με τις εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθεί το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής

Τελειώσαμε με τις εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθεί το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Τελειώσαμε με τις εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθεί το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, τον κύριο Μπουτάρη. Παρακαλώ

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. 4.1 Σύνολο νοµού Αργολίδας. 4.1.1 Γενικές παρατηρήσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. 4.1 Σύνολο νοµού Αργολίδας. 4.1.1 Γενικές παρατηρήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Σύνολο νοµού Αργολίδας.. Γενικές παρατηρήσεις Γίνεται φανερό από την ανάλυση, που προηγήθηκε, πως η επίδοση των υποψηφίων του νοµού Αργολίδας, αλλά και η κατανοµή της βαθµολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης H ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισµός

Διαβάστε περισσότερα

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44.

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ Η καταµετρηση ενος συνολου µε πεπερασµενα στοιχεια ειναι ισως η πιο παλια µαθηµατικη ασχολια του ανθρωπου. Θα µαθουµε πως, δεδοµενης της περιγραφης ενος συνολου, να µπορουµε να ϐρουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 24/4/2015 Mineral Resources in Greece. Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,

Παρασκευή 24/4/2015 Mineral Resources in Greece. Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, Παρασκευή 24/4/2015 Mineral Resources in Greece Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, Δεν ήρθα από τις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος, για να σας πω αυτά που εσείς σίγουρα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)...

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)... Eισαγωγικό σημείωμα: «Οι κατ οίκον εργασίες στη διδασκαλία των μαθηματικών» Οι εργασίες «για το σπίτι» ή όπως λέγονται στις παιδαγωγικές επιστήμες οι κατ οίκον εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Εισήγηση προς την ΟΣΕΠ ΤΕΙ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η «άναρχη» ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων, παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΤΕΕ/ΣΕΚ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΤΕΕ/ΣΕΚ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 2000-2006 ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Κατηγορία Πράξης 4.1.1.δ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φιλοκοσμικός Διαφωτισμός

Ο Φιλοκοσμικός Διαφωτισμός ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ RICHARD DAWKINS «ΤΗΕ GOD DELUSION» («Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ») Ο Φιλοκοσμικός Διαφωτισμός ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2007 00:00 Του Π. Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Η ανθρωπότητα και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3 ο Διεύθυνση-Παρακίνηση 3.1. Ηγεσία-Βασικές έννοιες Η επιτυχία των επιχειρήσεων ή των οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Σ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1. Στόχοι της έρευνας Η ad-hoc έρευνα για τη µετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη έχει τέσσερις βασικούς στόχους: Να διερευνήσει τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΩΡΑ ΜΗ ΕΝ!!!!!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΩΡΑ ΜΗ ΕΝ!!!!! ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΩΡΑ ΜΗ ΕΝ!!!!! Από την πρώτη ηµέρα διακυβέρνησης της Ν.., καθηµερινά µε συνεχείς δηλώσεις,επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέµα της Κοινωνικής ασφάλισης και η ανάγκη αλλαγών που «χρειάζεται».

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ευρωπαϊκή χώρα, να αξιολογούμε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τις

είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ευρωπαϊκή χώρα, να αξιολογούμε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τις ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι όσο αυτονόητα και αν είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ακούγοντας την προηγούμενη εισήγηση. Συζητάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΙV

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΙV ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΕΠΙΣΤΗΜΩΝΤΗΣΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΤΜΗΜΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΙV :. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Α.Μ.: 4918 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: Z Μάθημα:Φυσική Τάξη:Ε'Μαθητές:19

Διαβάστε περισσότερα

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας.

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας. Σχέδιο Μαθήµατος Το ικαίωµα στην Εκπαίδευση Β Ε τάξη ηµοτικού Σκοπιµότητα Να αναγνωρίζουν οι µαθητές το δικαίωµα του παιδιού στην εκπαίδευση ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 4 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Απεργιακές κινητοποιήσεις. Ν.Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, πριν ένα τέταρτο βγήκαµε µε κοινή δήλωση στα κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999

Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999 Θέµατα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 1999 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Κείµενο O homo sapiens γίνεται homo videns, ο «άνθρωπος που γνωρίζει» µετατρέπεται σε «άνθρωπο που βλέπει» και η τηλεόραση γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

* Konis@innovageconsulting.com tel. +357 99 697484

* Konis@innovageconsulting.com tel. +357 99 697484 Παρακολουθήστε τον ανταγωνισµό Του ρα Κώστα Γ. Κονή * Θα ξεκινούσε ποτέ κάποια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς πληροφόρηση για τον αντίπαλο; Γιατί υπάρχουν οι κρατικές και άλλες υπηρεσίες παρακολούθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας.

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας. Αθήνα Μάρτιος 2011 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2 105 57 ΑΘΗΝΑ Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165 Email: adedy@adedy.gr, adedy1@adedy.gr ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μα τι είναι ποια αυτή. Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή. Επιχειρηµ ατικότητα & Περιβάλλον

Μα τι είναι ποια αυτή. Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή. Επιχειρηµ ατικότητα & Περιβάλλον Μα τι είναι ποια αυτή η Επιχειρηµατικότητα; Η έννοια της Επιχειρηµατικότητας - Εισαγωγή Η έννοια της επιχειρηµατικότητας είναι πολυδιάστατη και µπορεί να εµφανίζεται σε διάφορα πλαίσια (οικονοµικά ή µη)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) EΣΠΕΡΙΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κύρια έννοια: Φιλία ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ «Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των φίλων µας;» ευτερεύουσες έννοιες: Κριτήρια επιλογής Ζητούµενο: Το θέµα Φιλία αποκαλείται το κοινωνικό συναίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις απόψεις των. δόμηση

Έρευνα για τις απόψεις των. δόμηση Έρευνα για τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για την αυθαίρετη δόμηση Απρίλιος 2009 Ταυτότητα της έρευνας ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 20/3/2009 έως 27/3/2009 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αυθαίρετη όµηση Προτάσεις για βελτίωση. Εισήγηση Νίκου Σ. Ζυγούρη Πολ. Μηχ. Εκπροσώπου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

Αυθαίρετη όµηση Προτάσεις για βελτίωση. Εισήγηση Νίκου Σ. Ζυγούρη Πολ. Μηχ. Εκπροσώπου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Αυθαίρετη όµηση Προτάσεις για βελτίωση Εισήγηση Νίκου Σ. Ζυγούρη Πολ. Μηχ. Εκπροσώπου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Το πρόβληµα της αυθαίρετης δόµησης αποτελεί πλέον ένα κλασικό πρόβληµα και θα

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Αυτό το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαµµένη µε αίµα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαµµένη µε αίµα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Οµιλία ηµάρχου Γιώργου Πατούλη Για την επέτειο τις 28 η Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι. Η 28η Οκτωβρίου είναι ηµέρα µνήµης και τιµής για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ηµέρα υπερηφάνειας για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. κου ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Στην δημόσια εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμός για μια σύγχρονη κεντροδεξιά», στο πλαίσιο του κύκλου «οι προκλήσεις της πολιτικής σε καιρό κρίσης» Η κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

. ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ. Ασφάλεια Μεταφορών Επικίνδυνων Εµπορευµάτων στην Ελλάδα

. ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ. Ασφάλεια Μεταφορών Επικίνδυνων Εµπορευµάτων στην Ελλάδα . ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ Το θέµα που θα αναπτύξω έχει σχέση µε τα οχήµατα µεταφοράς επικινδύνων εµπορευµάτων. Θα µου επιτρέψετε να κάνω µια πολύ συνοπτική ιστορική αναδροµή. Καταρχήν, όταν λέµε όχηµα εννοούµε το πλήρες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟ ΣΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 129 133, έκδοση 2014 : σελίδες 124 129 ) 3.3.2 Παρακίνηση 3.3.2.1 Βασικές έννοιες Η υλοποίηση του έργου και η επίτευξη των στόχων στις

Διαβάστε περισσότερα

για να γίνει η ελπίδα πράξη...

για να γίνει η ελπίδα πράξη... για να γίνει η ελπίδα πράξη... Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται ύστερα από την συντριβή των μνημονιακών κομμάτων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο λαός μας ελπίζει και αισιοδοξεί για τη δικαίωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Το κράτος εμφανίζεται σαν διαμεσολαβητής των στρατηγικών των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό του. Πολιτικές

Το κράτος εμφανίζεται σαν διαμεσολαβητής των στρατηγικών των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό του. Πολιτικές Οικονομική διπλωματία και οικονομική κρίση Στόχοι, στρατηγική, συγκρότηση & οργάνωση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης στις εξαγωγές Βασικά προβλήματα Χρήστος Φαρμάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΓ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕ ΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟ ΟΣ Α ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΛΖ. ευτέρα 21 εκεµβρίου 2009

ΙΓ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕ ΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟ ΟΣ Α ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΛΖ. ευτέρα 21 εκεµβρίου 2009 ΙΓ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕ ΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟ ΟΣ Α ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΛΖ ευτέρα 21 εκεµβρίου 2009 ΠΡΟΕ ΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας ηµοκρατίας κ. Ευγενία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09/07/2013 30/09/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές.

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές. Βρισκόµαστε στη Γαλατία το 50 π.χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωµαϊκή κατοχή εκτός από ένα χωριό ανυπόταχτων γαλάτων το οποίο αντιστέκεται ακόµη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Στο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ Η εποχή µας µπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχή της επικοινωνίας. Η τεχνολογική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα