Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Transcript

1

2 Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

3 1. Εισαγωγικές Έννοιες 2. Μορφές ΑΞΕ 3. Ιστορική Αναδρομή 4. Σύγχρονες Εξελίξεις 5. Eφαρμογές

4 1. Εισαγωγικές Έννοιες

5 Διεθνείς Επιχειρηµατικές Δραστηριότητες Εξαγωγές Πώληση στην αλλοδαπή αγαθών ή υπηρεσιών που παρήχθησαν στην ημεδαπή. Διεθνές Licencing Πώληση στην αλλοδαπή της άδειας χρήσης μιας πατέντας ή μιας άλλης τεχνολογικής εισροής ή τεχνογνωσίας. Διεθνές Franchising Πώληση στην αλλοδαπή του δικαιώματος χρήσης ενός εμπορικού σήματος και ταυτόχρονη προμήθεια ενδιάμεσων και συμπληρωματικών αγαθών & υπηρεσιών στον αγοραστή του (π.χ. ποιοτικός έλεγχος, markebng).

6 Διεθνείς Επιχειρηµατικές Δραστηριότητες Offshoring/Foreign Outsourcing Ανάθεση ενός μέρους της παραγωγικής διαδικασίας σε μια ανεξάρτητη επιχείρηση της αλλοδαπής. Ξένες Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου - Foreign Porlolio Equity Investment Είτε παροχή δανείων στο εξωτερικό, είτε κατοχή μετοχών επιχειρήσεων εισηγμένων σε χρηματιστήρια της αλλοδαπής, είτε βραχυχρόνια τραπεζική τοποθέτηση σε ξένο νόμισμα με στόχο την εκμετάλλευση των διαφορετικών αποδόσεων μεταξύ χωρών. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις - Foreign Direct Investment (FDI)

7 Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) Λειτουργία θυγατρικών επιχειρήσεων - παραγωγικών μονάδων - στην αλλοδαπή οι οποίες είναι μερικώς ή ολικώς ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που έχει έδρα στην ημεδαπή. Περιλαμβάνουν: Mεταφορά ενός πακέτου παραγωγικών εισροών. Οι εισροές αυτές είναι είτε υλικές (π.χ. μετοχικό κεφάλαιο, εξοπλισμός, πρώτες ύλες) είτε άυλες (π.χ. τεχνογνωσία οργάνωσης της παραγωγής, markebng). Η μεταφορά τους γίνεται χωρίς την παρεμβολή της αγοράς. Έλεγχο της θυγατρικής επιχείρησης από τη μητρική επιχείρηση. Η μητρική επιχείρηση πρέπει να επηρεάζει τη διαδικασία και τα κριτήρια λήψης αποφάσεων της θυγατρικής καθώς και τη συμπεριφορά της.

8 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνική Επιχείρηση (ΠΕ): Μια επιχείρηση η οποία έχει πραγματοποιήσει ΑΞΕ. Δεν επαρκούν οι άλλες μορφές διεθνής επιχειρηματικής δραστηριότητας για το χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως ΠΕ. è Απαραίτητα χαρακτηριστικά μιας ΠΕ: Ιδιοκτησία & έλεγχος παραγωγικών μονάδων σε τουλάχιστον δύο χώρες. Η μητρική εταιρία της ΠΕ είναι χωροθετημένη στην χώρα προέλευσης, η οποία αποτελεί την πηγή (αφετηρία) των εξερχόμενων ΑΞΕ. Οι ΠΕ έχουν θυγατρικές σε μία ή περισσότερες χώρες υποδοχής, οι οποίες αποτελούν τον προορισμό των εξερχόμενων ΑΞΕ.

9 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Μέγεθος ΠΕ: «Κάποιες ΠΕ είναι μεγαλύτερες από ολόκληρες χώρες.» Tα έσοδα (revenues) των μεγαλύτερων ΠΕ ξεπερνούν το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών. Η αγοραστική αξία (market value) των μεγαλύτερων ΠΕ ξεπερνά το ΑΕΠ πολλών χωρών.

10 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις AEΠ Χωρών & Έσοδα ΠΕ κατά το 2000 ($ δισ.)

11 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις ΑΕΠ Χωρών & Έσοδα ΠΕ κατά το 2010 ($ δισ.) Προσοχή: Άλλο το ΑΕΠ (προστιθέμενη αξία) και άλλα τα έσοδα.

12 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Αγοραστική Αξία των Μεγαλύτερων ΠΕ κατά το 2016 ($ δισ.)

13 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Προσοχή: Άλλo η ροή (ΑΕΠ) και άλλο το stock (αξία μιας επιχείρησης).

14 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εκμετάλευση Εργαζομένων και ΠΕ: «ΟΙ ΠΕ εκμεταλεύονται τους εργαζόμενους φτωχών χωρών δίνοντας τους ελάχιστα χρήματα για την εργασία τους ενώ οι ίδιες κάνουν μεγάλα κέρδη» (ηθικό ζήτημα). Εναλλακτική οπτική γωνία που μας προσφέρει η οικονομική επιστήμη: Aν υπάρχει εκμετάλευση αυτή μπορεί να μην οφείλεται στο ότι οι ΠΕ δίνουν πολύ χαμηλούς μισθούς στους εργαζομένους αλλά στο ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις για να πληρώσουν τους εργαζομένους.

15 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Παράδειγμα: Τη δεκαετία του 1960 η Σιγκαπούρη δεν αποτελούσε πλούσια χώρα. Οι εργαζόμενοι της είχαν χαμηλούς μισθούς και κάποιοι από αυτούς εργάζονταν στις ΠΕ που υπήρχαν στην χώρα. Η κυβέρνηση όμως της Σιγκαπούρης αποφάσισε να προσελκύσει ΑΞΕ προσφέροντας στους ξένους επενδυτές ένα ευνοϊκό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Τις επόμενες δύο δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν πολλές ΑΞΕ στην Συγκαπούρη. Τι έγινε με την «εκμετάλευση» των εργαζομένων; Εξαλοίφθηκε.

16 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Η Σιγκαπούρη πλέον είναι μια πολύ πλούσια χώρα: Το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της ξεπερνά το αντίστοιχο των ΗΠΑ. è Το πρόβλημα της εκμετάλευσης σε μια χώρα μπορεί να μην είναι οι ξένοι επενδυτές που διαθέτει αλλά οι ξένοι επενδυτές που δεν διαθέτει.

17 2. Μορφές ΑΞΕ

18 Τρόπος Επέκτασης 1. Greenfield Investment Η μητρική επιχείρηση ιδρύει μια εντελώς νέα παραγωγική μονάδα στην αλλοδαπή και είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της. Απαιτεί μεγάλο σταθερό κόστος. Συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην χώρα υποδοχής. 2. Brownfield Investment - Διασυνοριακή Συγχώνευση Εξαγορά (Σ&Ε) Η μητρική επιχείρηση αποκτά ένα μέρος ή το σύνολο των μετοχών μιας ήδη υπάρχουσας τοπικής επιχείρησης στην αλλοδαπή. Μεταφέρει στην τοπική επιχείρηση πόρους, τεχνολογία, τεχνογνωσία, κλπ. Δεν απαιτεί πολύ μεγάλο σταθερό κόστος. Δεν συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην χώρα υποδοχής.

19 Τρόπος Επέκτασης 3. Joint Venture Συνεργασία της μητρικής επιχείρησης με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ή για την εξαγορά μιας ήδη υπάρχουσας τοπικής επιχείρησης στην αλλοδαπή. Οι εταίροι συνεισφέρουν κεφάλαια, στελεχικό δυναμικό, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Συνήθως, συνεισφέρουν τον παραγωγικό συντελεστή στον οποίο υπερτερούν σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους.

20 Είδος Επέκτασης 1. Οριζόντιες ΑΞΕ Όταν η θυγατρική επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο στάδιο της κάθετης παραγωγικής αλυσίδας με την μητρική επιχείρηση. Π.χ. Όταν η Ford αποκτά μια παραγωγική μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Μεξικό ενώ διαθέτει αντίστοιχες μονάδες στις ΗΠΑ. 2. Κάθετες ΑΞΕ Όταν η θυγατρική επιχείρηση δραστηριοποιείται σε διαφορετικό στάδιο της κάθετης παραγωγικής αλυσίδας σε σχέση με την μητρική επιχείρηση. Π.χ. Όταν η Ford αποκτά μια παραγωγική μονάδα κατασκευής τζαμιών αυτοκινήτων σε μια άλλη χώρα ενώ δεν διαθέτει αντίστοιχη μονάδα στις ΗΠΑ.

21 Σκοπός Επέκτασης 1. Market Seeking ΑΞΕ που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ξένων αγορών έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και το μέγεθος της αγοράς που αντιμετωπίζει η ΠΕ. 2. Resource Seeking ΑΞΕ για την αξιοποίηση της ύπαρξης στην αλλοδαπή φθηνότερων πρώτων υλών και χαμηλόμισθης ανειδίκευτης ή μερικώς ειδικευμένης εργασίας. 3. Rabonalized or Efficiency Seeking ΑΞΕ που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιφερειακά ολοκληρωμένου δικτύου παραγωγής και markebng το οποίο είναι αποτελεσματικό από άποψη κόστους. Πραγματοποίηση διαφορετικών σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας ή διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικές χώρες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες των ενδιάμεσων εισροών.

22 Σκοπός Επέκτασης 4. Strategic Asset Seeking ΑΞΕ που αποσκοπούν στην απόκτηση εξειδικευμένων υλικών και άυλων εισροών, π.χ., προηγμένη τεχνολογία, υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην αλλοδαπή και ενισχύουν την ανταγωνιστική θέση της μητρικής επιχείρησης της ΠΕ.

23 3. Ιστορική Αναδρομή J. Keynes: The master economist must study the present in the light of the past for the purposes of the future.

24 14 ος Αιώνας Η καταγωγή των ΠΕ βρίσκεται στις διεθνείς δραστηριότητες μεγάλων τραπεζιτών του Μεσαίωνα. Οικογένειες τραπεζιτών της Ιταλίας (π.χ. Medici) διατηρούσαν υποκαταστήματα στο Λονδίνο, την Μπριζ και το Παρίσι. Στο τέλος του αιώνα υπήρχαν 150 ιταλικές τράπεζες με διεθνείς δραστηριότητες, αλλά και εμπορικές εταιρίες οι οποίες είχαν εγκαταστήσει αντιπροσώπους σε σημαντικές πόλεις της Ευρώπης.

25 16 ος - 18 ος Αιώνας Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες δημιούργησαν εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα κυρίως στις αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτές οι εταιρίες απόκτησαν μονοπωλιακά δικαιώματα εξαγωγών μεταξύ της μητρόπολης και των αποικιών με αντάλλαγμα την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών στόχων των ευρωπαϊκών χωρών. Παραδείγματα: Βρετανική εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών (Ινδία και Άπω Ανατολή, εμπόριο κυρίως μπαχαρικών), Βασιλική Αφρικανική Εταιρεία (σκλάβοι).

26 16 ος - 18 ος Αιώνας Μετά το 17ο αιώνα, η αποικιοκρατία ευνόησε τη μετανάστευση επιχειρηματιών και εξειδικευμένων εργατών στις νέες χώρες, κυρίως από τη Μ. Βρετανία προς την Αμερική, και κατά δεύτερο λόγω προς την Αφρική. Η μετανάστευση συνοδεύθηκε από τη μεταφορά κεφαλαίου και τεχνολογίας. Το βασικό χαρακτηριστικό των ΠΕ όμως, η κοινή ταυτότητα μεταξύ μητρικής και θυγατρικής επιχείρησης, δεν υπήρχε. Οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ήταν αυτόνομες.

27 Οι ΑΞΕ έκαναν την εμφάνιση τους. Ήταν όμως περιορισμένες. Παραδείγματα: - Θυγατρικές επιχειρήσεις από ελβετικές υφαντουργικές εταιρίες στη νότια Γερμανία. - Θυγατρικές επιχειρήσεις από Βρετανικές εταιρίες στις ΗΠΑ (στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της σιδηρουργίας και των παραγώγων άνθρακα). - Η Γερμανική Siemens στη Ρωσία. - Η Αμερικάνικη Singer στη Σκωτία. - Η Γαλλική Dupont στις ΗΠΑ (επένδυσε στην καλλιέργεια σημαντικών αγροτικών εκτάσεων)

28 Σημαντική αύξηση των ΑΞΕ: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 1914 οι ΑΞΕ αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των επενδύσεων κεφαλαίου στο εξωτερικό και το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράγοντες που ευνόησαν την αύξηση των ΑΞΕ: - Η ευρεία υιοθέτηση του προστατευτισμού των εγχώριων αγορών Οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διασώσουν τις εξαγωγές τους στις προστατευμένες οικονομίες κατέφευγαν στην εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων εντός αυτών των αγορών για να υπερβούν τα δασμολογικά εμπόδια. - Η βελτίωση των μεταφορών & επικοινωνιών Με την εισαγωγή νέων μέσων (π.χ. ατμόπλοιο, τηλέγραφος) μειώθηκε το κόστος της μεταφοράς αγαθών, προσώπων και πληροφοριών.

29 Ένa κύμα τεχνολογικής προόδου μετέβαλε τα δεδομένα της παραγωγής Ο ηλεκτρισμός, η μηχανή εσωτερικής καύσης & οι εφαρμογές τους σε μηχανολογικό εξοπλισμό επέτρεψε τη συνεχή ροή της παραγωγής ένταση κεφαλαίου στην παραγωγή οικονομίες κλίμακας παραγωγή και ανάγκη για μεγαλύτερες προμήθειες πρώτων υλών & ενδιάμεσων προϊόντων προτροπή για την διασφάλιση σταθερών και διευρυμένων αγορών τόσο για την προμήθεια των πόρων όσο και για τη διάθεση του τελικού προϊόντος.

30 Το 1914, το 55% των ΑΞΕ ήταν στον τομέα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, 15% στη μεταποίηση και 30% στις υπηρεσίες (με έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις τράπεζες και τις ασφάλειες). Εμφάνιση γνωστών ΠΕ: Nestle (Ελβετία), Bayer (Γερμανία), Siemens, AEG, General Εlectrics (ΗΠΑ), Shell (Μ. Βρετανία Ολλανδία). Το 44,6% των ΑΞΕ προέρχονταν από Μ. Βρετανία, 18,6% από ΗΠΑ, 12% από Γαλλία, 10,3% από Γερμανία. Το 62,8% των ΑΞΕ κατευθύνονταν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, 10,3% στις ΗΠΑ, 7,8% στη Δ. Ευρώπη, 7,1% στη Ρωσία, 6% στον Καναδά.

31 Μεσοπόλεµος Οι ΑΞΕ συνέχισαν να αυξάνονται παρά την κατάρρευση των διεθνών κεφαλαιαγορών που ήταν αποτέλεσμα της διεθνής οικονομικής κρίσης του 1929 και της ύφεσης που ακολούθησε. Φαινόμενα που καθόρισαν την πορεία των ΑΞΕ: - Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 οι δασμοί σε πολλές χώρες είχαν διπλασιαστεί σε σχέση με το Σχηματισμός καρτέλ στις αγορές. Αυτό το φαινόμενο έθετε φραγμούς στις ΑΞΕ μια και περιόριζε τον ανταγωνισμό για την απόκτηση μεριδίου αγοράς. - Άνοδος της ζήτησης ειδών διατροφής, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των ΑΞΕ εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Ο ρυθμός όμως αυτής της ανόδου ήταν μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο λόγω της ανακάλυψης συνθετικών ουσιών (π.χ. συνθετικού ελαστικού, πλαστικών).

32 Μεσοπόλεµος Μ. Βρετανία παρέμεινε η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των ΑΞΕ με 39,8%. Αύξηση του ποσοστού των εξωστρεφών ΑΞΕ των ΗΠΑ με 27,7% και εμφάνιση αμερικάνικων ΠΕ στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη βιομηχανία τρόφιμων. Δραματική πτώση των Γερμανικών ΑΞΕ λόγω του Α ΠΠ και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν τις δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής συγκεντρώνοντας το 65,7% των ΑΞΕ.

33 Ταχύτατη αύξηση των ΑΞΕ. Παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση: - Σχέδιο Marshall και έντονη συμμετοχή των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά. - Η επανάσταση στις μεταφορές & στις επικοινωνίες (αεροπλάνα και υπολογιστές) αφαίρεσαν πολλά εμπόδια στην διεθνή παραγωγή. - Το κεφάλαιο, η τεχνολογία και οι διοικητικές ικανότητες άρχισαν να αποτελούν ένα στενά ολοκληρωμένο πακέτο πόρων για την επιχείρηση. Εξαιτίας της ανεπάρκειας της αγοράς γνώσης και επειδή η αξία των πόρων ήταν μεγαλύτερη όταν ήταν συνδεδεμένα από ότι το σύνολο των ξεχωριστών πόρων, οι ΑΞΕ έγιναν η κύρια μορφή μεταφοράς πόρων.

34 Μεταξύ , το 90% των ιδιωτικών επενδύσεων ήταν AΞΕ. Περίπου τα 3/4 προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Το ποσοστό της Μ. Βρετανίας μειώθηκε σε 16,3%. Η πλειονότητα, το 67,3%, ήταν προς αναπτυγμένες χώρες (13,9% στις ΗΠΑ, 23,7% Καναδά, 22,9% Δ. Ευρώπη, 6,6% Αυστραλία). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη μεταβολή του χαρακτήρα των ΑΞΕ από επενδύσεις εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σε επενδύσεις εκμετάλλευσης αγορών (market seeking). Το 1960 το 35% των κεφαλαίων ήταν επενδυμένο στη μεταποίηση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1914 ήταν 15%.

35 4. Σύγχρονες Εξελίξεις

36 1. Μέγεθος ΑΞΕ Την περίοδο υπήρξε τεράστια αύξηση των ΑΞΕ: Ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνονταν κατά 2,9% ετησίως και οι εξαγωγές κατά 6,5%, οι εισερχόμενες ΑΞΕ (όχι το stock τους) αυξάνονταν κατά 20,6%. Το 2000 οι εισερχόμενες ΑΞΕ έφτασαν το ρεκόρ των 1,4 τρισ. $. και το 2007 ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ τους φτάνοντας τα 2 τρισ. $. Λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2009 μειώθηκαν σε 1,2 τρισ. $. Ακολούθησαν κάποιες αυξομειώσεις. Το 2015 οι εισερχομενες ΑΞΕ κατάφεραν να φτάσουν τα 1,8 τρισ. $ - το υψηλότερο επίπεδο τους μετά την χρηματοοικομομική κρίση. Εξακολουθούν όμως να υπολείπονται κατά 10% περίπου σε σχέση με το ρεκόρ τους το 2007.

37 1. Μέγεθος ΑΞΕ Παγκόσμιες Εισερχόμενες ΑΞΕ κατά την περίοδο (δισ. $)

38 2. Κατεύθυνση ΑΞΕ Τις δεκαετίες του 1980 και 1990, το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑΞΕ κατευθύνονταν προς τις αναπτυγμένες χώρες. Από το 2000 και μετά όμως αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ΑΞΕ που κατευθύνεται προς τις αναπτυγμένες χώρες. Το ποσοστό αυτό μάλιστα το 2014 ξεπέρασε το αντίστοιχο ποσοστό προς τις αναπτυγμένες χώρες. Το 2015 οι περισσότερες ΑΞΕ κατευθύνθηκαν πάλι προς τις αναπτυγμένες χώρες.

39 2. Κατεύθυνση ΑΞΕ Top 20 Χώρες Υποδοχής ΑΞΕ το 2014 & 2015 (δισ. $)

40 3. Προέλευση ΑΞΕ Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξερχόμενων ΑΞΕ προέρχεται από τις αναπτυγμένες χώρες όπως και κατά τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης των ΑΞΕ. Το ποσοστό όμως των εξερχόμενων ΑΞΕ από αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το 2000: Το ποσοστό των εξερχόμενων ΑΞΕ από αναπτυγμένες χώρες ήταν 93% το 1999, 61% το 2013 και 72% το 2015.

41 3. Προέλευση ΑΞΕ Εξερχόμενες ΑΞΕ από αναπτυγμένες χώρες (δισ. $ και %)

42 3. Προέλευση ΑΞΕ Η αύξηση που παρατηρηθηκε στο ποσοστό των εξερχόμενων ΑΞΕ από αναπτυγμένες χώρες κατά το 2015 οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου των εξερχόμενων ΑΞΕ από την Ευρώπη και την Ιαπωνία καθώς και στην μείσωση των εξερχόμενων ΑΞΕ από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες σε μετάβαση. Η αύξηση στις εξερχόμενες ΑΞΕ από την Ευρώπη προήλθε κυρίως από διασυνοριακές Σ&Ε. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις πιο ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες που πρόσφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στον ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές, όπως στην αγορά φαρμάκων, όπου η φορολογία φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Π.χ. εξαγορά της Allergan (ΗΠΑ) από την Actavis (Ιρλανδία) για $ 68 δισ. και της Sigma (ΗΠΑ) από την Merck AG (Germany) για $ 17 δισ.

43 3. Προέλευση ΑΞΕ Top 20 Χώρες Προέλευσης ΑΞΕ το 2014 & 2015 (δισ. $)

44 4. Μορφή ΑΞΕ Κατά τις πρωτες δεκαετίες που εμφανίστηκε το φαινόμενο των ΑΞΕ, η κύρια μορφή του ήταν τα Greenfield Investments. Αυτό άλλαξε στην πορεία: Τo ποσοστό των ΑΞΕ μέσω διασυνοριακών Σ&Ε ανήλθε σε 66,3% στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σε 76,2% την περίοδο Tα τελευταία χρόνια υπερτερούν και πάλι οι ΑΞΕ μέσω Greenfield Investments σε σχέση με τις ΑΞΕ μέσω διασυνοριακών Σ&Ε. Το ποσοστό των εισερχόμενων διασυνοριακών Σ&Ε σε σχέση με το ποσοστό των Greenfield Investments είναι πολύ μικρότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες από ότι στις αναπτυγμένες χώρες.

45 4. Μορφή ΑΞΕ Αξία ΑΞΕ μέσω Greenfield Investments & Διασυνοριακών Σ&Ε την περίοδο (εκατ. $)

46 4. Μορφή ΑΞΕ Οι κινέζικες επιχειρήσεις είναι πολύ δραστήριες ως προς την εξαγορά επιχειρήσεων αναπτυγμένων χώρων.

47 5. Κλάδοι και ΑΞΕ Τα 2/3 περίπου των ΑΞΕ πραγματοποιούνται κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον κλάδο των υπηρεσιών. Το 2014 το ποσοστό των ΑΞΕ στις υπηρεσίες ήταν 64%, στη μεταποίηση 27% και στον πρωτογενή τομέα 7%. Η κατανομή αυτή είναι παρόμοια στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ. το ποσοστό του πρωτογενή τομέα στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική (28% και 22%).

48 5. Κλάδοι και ΑΞΕ Εισερχόμενες ΑΞΕ ανά κλάδο το 2014 ($ τρισ. και %)

49 5. Κλάδοι και ΑΞΕ Το 2015 οι διασυνοριακές Σ&Ε στη μεταποίηση ξεπέρασαν τις αντίστοιχες στις υπηρεσίες. Οι τομείς στους όποιους πραγματοποιήθηκαν οι διασυνοριακές Σ&Ε διαφέρουν ανάμεσα στις αναπτυγμένες και Στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση των διασυνοριακών Σ&Ε έγινε κυριώς στα φάρμακα, στα χημικά, στα μηχανήματα και εξοπλισμό αλλά και στα πλαστικά και πλαστικά προϊότα, στα βασικά μέταλλα και μεταλικά προϊόντα και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αύξηση των διασυνορικαών Σ& προέρχεται κυρίως από μεγάλες εξαγορές που έγιναν σε λίγους τομείς, όπως τα έπιπλα και τα τρόφιμα και ποτά.

50 5. Εφαρμογές

51 Toyota Η Toyota ιδρύθηκε το 1947 στην Ιαπωνία όπου είναι και η έδρα της. Ασχολείται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την συναρμολόγηση και την πώληση επιβατικών αυτοκινήτων, minivans, εμπορικών οχημάτων και σχετικών ανταλλακτικών. Διαθέτει μια σειρά από εμπορικά σήματα: Toyota, Lexus, Daihatsu, Ηino, κλπ. Το 2013, τα ετήσια έσοδα της Toyota ξεπερνούσαν τα 200 δισ. $, ο αριθμός των εργαζομένων της ξεπερνούσε τους εργαζομένους και ο αριθμός των οχημάτων της τα 8,6 εκατ. $. To μερίδιο αγοράς της στην Ιαπωνία ξεπρνούσε το 40%, στις ΗΠΑ το 10% και στην Ευρώπη το 4%.

52 Toyota Οι πρώτες προσπάθειες της να προσεγγίσει την διεθνή αγορά έγιναν στην δεκαετία του 1950 μέσω εξαγωγών στις ΗΠΑ. Η Αμερικάνικη αγορά δεν ήταν όμως έτοιμη για τα οχήματα που παρήγαγε τότε η Toyota (μικρά οχήματα με χαμηλή κατανάλωση καυσήμων) και έτσι σταμάτησε τις εξαγωγές της το To 1968 ξεκίνησε πάλι τις εξαγωγές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η απόδοση της ήταν πολύ καλύτερη αυτή τη φορά καθώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων που παρατηρήθηκε τη δεκατία του 1970 (OPEC cartel) μετακίνησε τη ζήτηση προς μικρά οχήματα με χαμηλή καταναλωση καυσίμων. Το 1984 έφτασε να εξάγει το 52% της εγχώριας παραγωγής της στην Ιαπωνία.

53 Toyota Τη δεκαετία όμως του 1980, διάφοροι πολιτικοί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη άρχισαν να είναι αρνητικοί ως προς τις εισαγωγές Ιαπωνέζικων αυτοκινήτων. Το 1981 μάλιστα η Toyota αποδέχτηκε οικιοθελώς μια ποσόστωση εισαγωγών (voluntary import quota) που προφανώς θα περιόριζε την προοπτική της ανάπτυξης της στην αγορά των ΗΠΑ. Για να ξεπεράσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές αποφάσισε να στραφεί στις ΑΞΕ. Αρχικά πραγματοποίησε το 1983 ένα joint venture κατασκευής αυτοκινήτων μαζί με τη General Motors στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, το 1988, ίδρυσε την πρώτη παραγωγική μονάδα πλήρους ιδιοκτησίας της εκτός της Ιαπωνίας, στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

54 Toyota Ως το 2002, η Toyota είχε επενδύσει περισσότερα από 13 δισ. $ σε παραγωγικές μονάδες σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ καθώς και στον Καναδά. Ακολούθησαν ΑΞΕ κυρίως μέσω της δημιουργίας παραγωγικών μονάδων πλήρους ιδιοκτησίας και σε άλλες χώρες (Μεξικο, Μ. Βρεττανία, Γαλλία...). Η Toyota πραγματοποιεί κυρίως οριζόντιες ΑΞΕ. Το σύστημα παραγωγής της στηρίζεται κυρίως σε πλήρους ιδιοκτησίας της εργοστάσια συναρμολόγησης, που προμηθεύονται εξαρτήματα και ανταλλακτικά από εξωτερικούς προμηθευτές.

55 Ιntel Η Intel έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και τα προϊόντα της περιλαμβάνουν μικροεπεξεργαστές, chips, motherboards, κλπ. Το 2009 είχε εργαζόμενους και oι πωλήσεις της ξεπερνούσαν τα 35 εκατ. $. Πέρα από τις ΗΠΑ, διαθέτει εργοστάσια στα Μπαρμπεϊντος, στην Κίνα, στην Κόστα Ρίκα, στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες,... Η Intel πραγματοποιεί κυρίως κάθετες ΑΞΕ: Τοποθετεί τις εξειδικευμένες και έντασης-τεχνολογίας και εργατικού δυναμικού δραστηριότητες της σε αναπτυγμένες χώρες και τις πιο απλές δραστηριότητες της που δεν απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. συναρμολόγηση) σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όλες οι μονάδες παραγωγής της ανήκουν εξ ολοκλήρου.

56 Νike Η Nike είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων. Έχει την έδρα της στις ΗΠΑ (Oregon) και διαθέτει μια σειρά από εμπορικά σήματα: Nike, Converse (2003), Umbro (2008), κλπ. Το 2019, η Nike απασχολούσε περισσότερους από εργαζόμενους και οι πωλήσεις της ξεπερνούσαν τα 18 δισ. $. Nike έχει συνάψει συμβόλαια (υπεργολαβικά) με περισσότερα από 700 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και έχει γραφεία σε 45 χώρες εκτός των ΗΠΑ. Η Nike πραγματοποιεί κυρίως offshoring: Κανένα από τα αθλητικά παπούτσια της Nike δεν παράγεται στις ΗΠΑ, και κανένα επίσης δεν παράγεται σε εγκαταστάσεις παραγωγής που ανήκουν στη Nike.

57 ΜcDonald s H McDonald's είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος μαζικής εστίασης στον κόσμο. Έχει έδρα της στις ΗΠΑ και τα εμπορικά σήματα McDonald 's, Pret A Manger, κλπ. Το 2009, McDonald 's απασχολούσε περίπου εργαζόμενους και οι πωλήσεις της ήταν 22,34 δισ. $. Υπάρχουν περισσότερα από εστιατόρια McDonald 's που βρίσκονται σε 118 χώρες. Η McDonald's κάνει κατά κύριο λόγο διεθνές franchising: Πάνω από το 75% από τα εστιατόρια McDonald's παγκοσμίως δεν της ανήκουν και δεν τα διαχειρίζεται η ίδια.

58 Apple H Apple έχει έδρα τις ΗΠΑ. Δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας. Σχεδιάζει, αναπτύσσει και πουλά καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές. Το 2015 η Apple απασχολούσε υπαλλήλους και διέθετε 453 καταστήματα λιανικής σε 16 χώρες καθώς και το online Apple Store και το Itunes Store. Οι πωλήσεις της το 2014 έφτασαν τα 182 δισ. $. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 η Apple διαφήμιζε το γεγονός ότι τα προϊόντα της ήταν made in the USA. Αυτό άλλαξε τη δεκαετία του Σχεδόν όλη η παραγωγή των προϊόντων της πλέον πραγματοποιείται εκτός ΗΠΑ.

59 Apple Τα προϊόντα της συναρμολογούνται σε τεράστιες βιομηχανικές μονάδες στην Κίνα που ανήκουν στην επιχείρηση Foxconn (Ταϊβάν). Η Foxconn παράγει προϊόντα και για άλλες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών. New York Times (Ιανουάριος, 2012): «The facility has 230,000 employees, many working six days a week, oyen spending up to 12 hours a day at the plant. Over a quarter of Foxconn's work force lives in company barracks and many workers earn less than $17 a day. Foxconn employs nearly 300 guards to direct foot traffic so workers are not crushed in doorway boglenecks. The facility's central kitchen cooks an average of three tons of pork and 13 tons of rice a day.»

60 Apple Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα της κατασκευάζονται κυρίως εκτός ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των προϊόντων της και των κερδών πηγαίνουν στην ίδια την Apple στις ΗΠΑ. Παραδείγματα:

61 Apple Η τιμή λιανικής ενός ipad στις ΗΠΑ είναι περίπου 500 $.Το 30% περίπου αυτής της τιμής πάει στην Apple. Στην περίπτωση του iphone, η Apple παίρνει περίπου το 58% της τιμής λιανικής του. Στη συνέχεια κορεάτικες επιχειρήσεις όπως η LG και η Samsung που παρέχουν display και memory chips παίρνουν περίπου το 5% and 7% αντίστοιχα της τιμής λιανικής του iphone και του ipad. Αμερικάνοι, Γιαπωνέζοι και Ταϊβανέζοι προμηθευτές ενδιάμεσων προϊόντων παίρνουν μόνο 1-2% ο καθένας.

62 Apple

63 Apple

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΟΡΙΣΜΟΙ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σημειώσεις Διαλέξεων Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εισαγωγικές Έννοιες Υπάρχουν διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό Offshoring vs Outsourcing 1 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016 Οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές της Ισπανίας διατήρησαν το 2016, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή των ΑΞΕ

Ιστορική αναδρομή των ΑΞΕ Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017 Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Το κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία, αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Διαφ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Ιστορική αναδρομή και υφιστάμενη κατάσταση της διεθνούς παραγωγής Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Λονδίνο, 4 Δεκεμβρίου 215 Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο Σύμφωνα με τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εμπειρικά Στοιχεία Eξερχόµενες ΑΞΕ H συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις εξερχόμενες ΑΞΕ παγκοσμίως έχει αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (008) ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας 12 10 8 6 4 2 0-2 % 1999 Η δυναµική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τηλ.: Ε-mail:

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τηλ.: Ε-mail: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τηλ.: 00331.47.20.26.60 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Παρίσι, 17 Ιουλίου 2017 ΑΠΦ.2710/ΑΣ 422 ΠΡΟΣ : Υπουργείο Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 7: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9.1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ Ποιες είναι οι κυριότερες επιπτώσεις των ΑΞΕ στη χώρες στις οποίες πραγµατοποιούνται; Σε αυτό το ερώτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Οφέλη και κίνδυνοι διεθνοποίησης Μοντέλα και μορφές διεθνοποίησης Στρατηγικές διεθνοποίησης 10η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Κίνητρα για διεθνοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Βασική υπόθεση: Διαφορετική παραγωγική διάρθρωση Ειδίκευση Περιφερειών Αρχή Συγκριτικού Πλεονεκτήματος Η κάθε Περιφέρεια ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ Όπως είδαµε στην Ενότητα 9, οι ΑΞΕ µπορούν να έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στις χώρες υποδοχής τους. Οι αναµενόµενες αυτές θετικές επιδράσεις τους οδηγούν συχνά στην

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης περιοχή της Μεσογείου Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2011 Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Φεβρουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) Fortune Kunene House, 261 Oxford Road, 2196 Illovo, Johannesburg Tel.: +2711 214 2300/2317

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έβδομη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ενημερωτικό Σημείωμα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση

Κεφάλαιο 2. Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση Κεφάλαιο 2 Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση Περίγραμμα Το υπόδειγμα της βαρύτητας: Επίδραση του μεγέθους μιας οικονομίας στο εμπόριο Απόσταση, φραγμοί, σύνορα και άλλα εμπορικά εμπόδια Παγκοσμιοποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας ΗΠΑ

Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας ΗΠΑ Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας ΗΠΑ 1 Εμπόριο Οι Η.Π.Α. θεωρούνται ο κυριότερος, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας, ο οποίος κατέχει την 5 η θέση ως πελάτης, αν και το 2007 σημειώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον Ι. ü Γιατί µας ενδιαφέρουν? ü Κριτήρια για την διάκριση των επιχειρήσεων είναι: (α) ο τοµέας της οικονοµίας στον οποίον δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους κύριους

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας - Κίνας

Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας - Κίνας Οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας - Κίνας 1 Εμπόριο Μεταξύ του 2003 και 2007, οι πορτογαλικές εξαγωγές προς την Κίνα παρουσίασαν μια ακανόνιστη πορεία, ενώ οι εισαγωγές, αντίστοιχα, παρουσίασαν συνεχή αύξηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ?

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΠΕΙΔΗ: Η ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ (Α) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΤΕ (Β) ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Μια ανοιχτή οικονομία δημιουργεί δύο ειδών αλληλεπιδράσεις με τις άλλες οικονομίες: Πρώτον, αγοράζει

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας το 2016 ρυθμό μεγέθυνσης 1,9% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο τομέας των εξαγωγών, καταγράφοντας από το

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ειρήνη Ράμφου, ΒΑ, ΜΒΑ, Phd Email: iramfou@unipi.gr Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Είναι νέο φαινόμενο η παγκοσμιοποίηση; Όχι Στάδια εξέλιξης της

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Γιώργος Διαμαντής Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Μέλος ΔΣ ΕΛΕΑΒΙΟΜ Εξέλιξη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43

H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43 H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43 H Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι συγκεντρωμένη σε: Ολλανδία, Βέλγιο Γαλλία Αυστρία Βρετανία Τσεχία Βόρεια Ιταλία Βόρεια Ισπανία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 2: Οργάνωση και εναλλακτικές στρατηγικές στην μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στο εξωτερικό Το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο

Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο Το διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ακολούθησε και το 2013 την πορεία των τελευταίων όχι μόνο ετών αλλά και δεκαετιών: σε λιγότερο από μία πεντηκονταετία, οι ετήσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 ΠΣΕ: Διπλάσιες των εκτιμήσεων οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3 Αυγούστου 2018 Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα για το

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή θέσης εγκατάστασης

Επιλογή θέσης εγκατάστασης Επιλογή θέσης εγκατάστασης Επιλογή θέσης εγκατάστασης Η απόδοση μιας παραγωγικής μονάδας εξαρτάται από τον τρόπο που αυτή συνδυάζει τους συντελεστές παραγωγής (εδαφική έκταση, πρώτες ύλες, κεφάλαιο, ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας Όγκος Εμπορίου Με βάση τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), η

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Το Περιεχόμενο της Εμπορικής Πολιτικής Οι Δασμοί στις Εισαγωγές Τα μη Δασμολογικά Μέσα Προστασίας Β. Προστατευτισμός ή Ελεύθερο Εμπόριο Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Το βελγικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε., το 4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 0,97% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2014). Το Βέλγιο είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 6,64 δις., σημειώνοντας αξιόλογη

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 5-1 Περίγραμμα Παραγωγικές δυνατότητες Επιλέγοντας την αναλογία των εισροών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Η επανάσταση μόλις αρχίζει

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Η επανάσταση μόλις αρχίζει ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Η επανάσταση μόλις αρχίζει Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ: Πρώτες ύλες Μηχανήματα και τεχνική υποστήριξη Εργασία Από ανθρώπους Από μηχανές (ρομπότ) Πολλές εργασίες που γίνονται από ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010)

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Η αύξηση κατά 0,7% του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο, είχε σαν αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Χωρικού Σχεδιασμού. 4 ο Μάθημα Χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων

Θεωρία Χωρικού Σχεδιασμού. 4 ο Μάθημα Χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 4 ο Μάθημα Χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων Εισήγηση: Γρηγόρης Καυκαλάς Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2011* 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια) ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΝΩΣΗ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (ΕΙΡΜΑ-EUROPEAN INDUSTRIAL RESEARCH MANAGEMENT

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo.

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo. Η μπύρα στην αγορά της Γαλλίας ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η μπύρα στην Γαλλία δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο είναι ο οίνος. Το συγκεκριμένο ποτό δεν έχει την παράδοση και την φήμη που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά Γενικά Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή της μετά το 1990, ενώ ακολουθώντας σχεδιασμένη πολιτική παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012.

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. Αναλύονται ακολούθως οι εμπορικές ροές προϊόντων (εξαγωγές - εισαγωγές) της Ν. Αφρικής για το έτος 2012, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Κλασική, Νεοκλασική και σύγχρονη προσέγγιση Προκλασικοί Μερκαντιλισμός Κλασικοί David Ricardo(συγκριτικό πλεονέκτημα) Το αγαθό με το χαμηλότερο κόστος ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας

3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας 3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας 3.1 Εμπόριο Η Ισπανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας και ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξάνεται σταθερά κατά τα τελευταία έτη Η Πορτογαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών Oκτώβριος 2012 Eξωτερικό Επιδείνωση εμπόριο εμπορικών Τουρκίας σχέσεων ( Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ O ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 12,2 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ BRANDING ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Έρευνα ΕΥ Ελλάδος Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Οκτώβριος 2017 Δις ευρώ Το εξωτερικό εμπόριο και η πορεία προς την κρίση Παραδοσιακά, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες.

Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες. Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες. Γκούμας Στράτος. Πτυχιούχος Οικονομολόγος. MSc Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική (Ε.Κ.Π.Α./ Τμήμα Οικονομικών)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 3,97 δις., σημειώνοντας βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013.

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013. 2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία Άννα Κομποθέκρα, 2013. Περιεχόμενα 1. Παρουσίαση στατιστικών σειρών για την περίοδο 1750-1914 των οικονομικών μεταβλητών : 1) πληθυσμός, 2) ΑΕΠ, 3) κατά κεφαλήν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η δοµή της αγοράς: Τέλειος ανταγωνισµός, µονοπώλιο και µονοπωλιακός ανταγωνισµός Η δοµή της αγοράς Περισσότερος αντα αγωνισµός Τέλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Κάθετες Αγορές Κάθετες Αγορές Τα περισσότερα προϊόντα πριν φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών περνούν από τα διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ...2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ...3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ...4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012...5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ...6 ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ...7 ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ...8 ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΓΟΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η ΑΓΟΡΑ ΓΟΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ Η ΑΓΟΡΑ ΓΟΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ Αθανάσιος Καραπέτσας Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Δεκέμβριος 2015 1 Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Σεούλ, 21 Μαϊου 2007 Α.Π.: 7500 / 239 Προς: Υπουργείο Εξωτερικών - Γραφείο κ. Β' Γεν.Δ/ντή

Σεούλ, 21 Μαϊου 2007 Α.Π.: 7500 / 239 Προς: Υπουργείο Εξωτερικών - Γραφείο κ. Β' Γεν.Δ/ντή ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ Rm 2511, Jang Kyo Bldg, 1, Jang Kyo-dong, Chung-ku, Seoul, Korea 100-797 Τηλ:82-2-754-8292, Fax:82-2-754-8293 E-MAIL: commercial@greekemb.net

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ...3. Εισαγωγή...3. Εγχώρια παραγωγή τυροκομικών...3. Καταναλωτικές προτιμήσεις...4. Δίκτυα διανομής...

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ...3. Εισαγωγή...3. Εγχώρια παραγωγή τυροκομικών...3. Καταναλωτικές προτιμήσεις...4. Δίκτυα διανομής... Έρευνα αγοράς Τοµέας τυροκοµικών προϊόντων στη Γαλλία Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας Παρισίων Παρίσι, Απρίλιος 2013 1 Περιεχόμενα ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ...3 Εισαγωγή...3 Εγχώρια

Διαβάστε περισσότερα