Μια ζωή για την Ειρήνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια ζωή για την Ειρήνη"

Transcript

1 Μια ζωή για την Ειρήνη Ιδιοκτησία και έκδοση: 2005 Αυστριακό Μουσείο Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Βιέννη, Δημιουργία με εντολή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Βιέννη, Σχεδιασμός περιεχομένου: Georg Hamann Κατασκευή: Paul Gerin Drückerei, Wolkersdorf ISBN:

2 Επέτειος 100 χρόνων από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Bertha von Suttner «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») - Ο τίτλος του πιο διάσημου μυθιστορήματος της Bertha von Suttner απετέλεσε ταυτόχρονα την φιλοδοξία και τον σκοπό ζωής της αξιόλογης αυτής γυναίκας. Η επέτειος των 100 χρόνων από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Bertha von Suttner είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε το έργο της και να το εξετάσουμε. Η Bertha von Suttner δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ, αλλά κι εκείνη που ενέπνευσε τον φίλο της και υποστηρικτή του έργου της, Alfred Nobel, να καθιερώσει το Βραβείο Νόμπελ. Ως συγγραφέας και ομιλήτρια σε διαλέξεις, η Bertha von Suttner ήταν μια εξέχουσα μορφή σε ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Σε αντίθεση με την τάση της εποχής της, αντιτάχθηκε με συνέπεια στον εθνικιστικό φανατισμό, στα επιθετικά συνθήματα των πολεμοκάπηλων, στην ανάπτυξη μίσους και στον αντισημιτισμό. Αναγνώρισε την καταστροφική δύναμη των ιδεολογιών αυτών και διατύπωσε την προφητική άποψη: «Ο επόμενος πόλεμος θα είναι πιο φοβερός από τους προηγούμενους». Η Bertha von Suttner δεν έζησε για να δεί τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα. Εμείς που έχουμε γνώση της εμπειρίας των φοβερών αυτών πολέμων, οφείλουμε να θυμόμαστε και να συνεχίσουμε το έργο ζωής της. Η εξωτερική πολιτική της Αυστρίας θα εξακολουθεί να είναι σύμφωνη με το πνεύμα της Bertha von Suttner και να ασκείται με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επικράτηση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας είναι δυνατή μόνο με την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Dr. Ursula Plassnik Ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας

3 Βιογραφία 9 Ιουνίου 1843: Γέννηση της Κόμισσας Bertha Sophia Felicita Kinsky von Chinitz und Tettau στο Palais Kinsky στο Altstädter Ring στην Πράγα. Η Bertha περνάει τα παιδικά της χρόνια με τη μητέρα της Sophie στο Brünn : Μετακόμιση στη Βιέννη, αργότερα στο Klostenneuburg κοντά στη Βιέννη. Παραμονή στο Wiesbaden, στο Παρίσι, στο Baden Baden, στη Βενετία και στο Bad Homburg. Καλοκαίρι 1864: Γνωριμία με την Ekaterina Dadiani, Πριγκήπισσα της Μινγκρελίας στο Bad Homburg : Γκουβερνάντα των τεσσάρων θυγατέρων του Βαρώνου Karl von Suttner στη Βιέννη και στο Harmannsdorf στην Κάτω Αυστρία. Κρυφή σχέση με τον γιο του, Arthur. Φθινόπωρο 1875 Καλοκαίρι 1876: Γραμματέας του Alfred Nobel στο Παρίσι 12 Ιουνίου 1876: Κρυφός γάμος με τον Arthur von Suttner στην εκκλησία St. Ägyd στο Wien-Gumpendorf Καλοκαίρι 1876 Άνοιξη 1885: Η οικογένεια Suttner διαμένει στη Γεωργία. Παραμονή στην Τυφλίδα, στο Kutais και στο Zugdidi. Μάϊος 1885: Επιστροφή στην Αυστρία. Οκτώβριος 1885: Επίσκεψη στο Συνέδριο Λογοτεχνών στο Βερολίνο. Χειμώνας : Παραμονή στο Παρίσι. Πρώτες επαφές με το κίνημα ειρήνης 1889: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») Χειμώνας : Παραμονή στη Βενετία, επαφές με εκπροσώπους των «διακοινοβουλευτικών συσκέψεων» 1891: Πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνιση στο τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Ρώμη, ίδρυση του «Αυστριακού Συλλόγου για την Ειρήνη» («Österreichische Friedensgesellschaft») 1891: Ίδρυση του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού» («Verein zur Abwehr des Antisemitismus»), ταξίδια στο Βερολίνο, την Βέρνη και την Ζυρίχη 10 Δεκεμβρίου 1896: Θάνατος του Alfred Nobel 1899: Πρώτο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Χάγη 10 Δεκεμβρίου 1902: Θάνατος του Arthur von Suttner 1903: Εγκαίνια του «Institut international de la Paix» στο Μονακό 1904: Πρώτο ταξίδι στην Αμερική, Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Βοστώνη. Δεξίωση με τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt στην Ουάσιγκτον. Δεκέμβριος 1905: Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Suttner Άνοιξη 1906: Παραλαβή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Χριστιανία (Όσλο), περιοδεία με σκοπό την πραγματοποίηση διαλέξεων στη Σκανδιναβία. 1907: Δεύτερο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Χάγη 1912: Δεύτερο ταξίδι στην Αμερική 21 Ιουνίου 1914: Θάνατος της Bertha von Suttner στη Βιέννη, καύση της σορού της σύμφωνα με την επιθυμία της. Η τεφροδόχος της βρίσκεται στη Gotha.

4 Παιδικά και νεανικά χρόνια Πράγα, φωτογραφία του 1900 από το αρχείο της Suttner. Δίπλα στη μητέρα της η νεαρή Bertha έζησε μια πλουσιοπάροχη ζωή ως μέλος της κοσμικής κοινωνίας. Οι τέσσερις αδελφοί Kinsky ως ανώτεροι αξιωματικοί του αυστριακού στρατού. Ο πατέρας της Bertha, Franz Josef (δεύτερος από αριστερά), πέθανε πριν από τη γέννησή της, σε ηλικία 75 ετών. Με την ελπίδα απόκτησης μιας μεγάλης περιουσίας η μητέρα της Bertha χάνει ακόμη και την περιουσία της κόρης της στα καζίνο. Η Κόμισσα Bertha Sophia Felicita Kinsky von Chinitz und Tettau γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1843 στην Πράγα (την πρωτεύουσα της σημερινής Δημοκρατίας της Τσεχίας). Αν και γεννημένη κόμισσα, η Bertha δεν έγινε ποτέ δεκτή από την «υψηλή κοινωνία». Η μητέρα της, Σοφία, ανήκε στην αστική τάξη και μετά τον θάνατο του συζύγου της, η οικογένειά του την απέφευγε.

5 Γκουβερνάντα στην οικογένεια Suttner Τρεις αρραβώνες, που δεν κατέληξαν σε γάμο: Βαρώνος Gustav von Heine-Geldern, ένας Άγγλος απατεώνας (όνομα: άγνωστο), πρίγκηπας Adolf zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein Gustav von Heine-Geldern, η Bertha διέλυσε τον αρραβώνα με τον κατά 34 χρόνια μεγαλύτερο της εκατομμυριούχο. Τα ανάκτορα στο Harmannsdorf σήμερα. Το υπηρετικό προσωπικό της οικογένειας Suttner. Ως γκουβερνάντα η κόμισσα σχεδόν ανήκε σε αυτό. Η Bertha πέρασε όμορφες στιγμές με την οικογένεια Suttner στην έπαυλη στο Harmannsdorf της Κάτω Αυστρίας. Η Bertha αρνήθηκε να ξεπουληθεί σε έναν πλούσιο άνδρα. Ως γκουβερνάντα των θυγατέρων του Βαρώνου Suttner κέρδιζε με αυτοπεποίθηση τα δικά της χρήματα. Ερωτεύτηκε έναν από τους υιούς, τον Arthur von Suttner, ο οποίος στη συνέχεια την παντρεύτηκε.

6 Alfred Nobel Άποψη του Παρισιού. Ο Alfred Nobel, ένας μοναχικός και μελαγχολικός άνθρωπος, ερωτεύτηκε την ευρυμαθή και πολύγλωσση Bertha. Καρτ-ποστάλ που εστάλη στον Nobel από την Suttner. Η βίλα του Nobel στο Παρίσι στην Λεωφόρο Malakoff. Η Bertha έζησε κι εργάστηκε εκεί. Ο Alfred Nobel κέρδισε εκατομμύρια με την εφεύρεση της δυναμίτιδας. Μετά από χρόνια ταξιδιών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Μέσω αγγελίας σε εφημερίδα αναζήτησε ιδιαιτέρα γραμματέα. Η Bertha απάντησε στην αγγελία και αμέσως προσλήφθηκε.

7 Τα χρόνια στον Καύκασο Έγχρωμες συλλεκτικές κάρτες απεικονίζουν την «εξωτική» ζωή στον Καύκασο. Τιφλίδα, φωτογραφία της εποχής από το αρχείο της Bertha von Suttner. Η πριγκήπισσα Ekaterina της Μινγκρελίας, υποστηρίκτρια του έργου των Suttner. Προκειμένου να αποκτήσει χρήματα η Bertha von Suttner έγραφε μυθιστορήματα σε συνέχειες για αυστριακές εφημερίδες. Με τον τρόπο αυτό αποκτούσε συνεχώς μεγαλύτερη φήμη. Ο Arthur von Suttner, ο κατά επτά χρόνια νεότερος σύζυγος της Bertha. Προσωπογραφία από μεταγενέστερη εποχή. Η Bertha von Suttner, απεικονίζεται στη γελοιογραφία ως μια παχιά και μύωψ γυναίκα (η γελοιογραφία σχεδιάστηκε από τον σύζυγό της). Το 1876 η Bertha εγκατέλειψε το Παρίσι λόγω του έρωτά της για τον Arthur von Suttner. Μετά τον μυστικό τους γάμο μετακόμισαν στη Γεωργία. Λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων η Bertha δίδασκε μουσική και γλώσσες.

8 Επιστροφή στην Ευρώπη Παρίσι Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, Emile Zola, με τον οποίο αλληλογραφούσε η Suttner. «Η εποχή της μηχανής» («Das Maschinenzeitalter») Η Suttner ανέφερε για πρώτη φορά το διεθνές κίνημα ειρήνης σε αυτό το βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε το Η Suttner ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το κίνημα ειρήνης στο σπίτι του ποιητή, Alphonse Daudet. Μετά από μακροχρόνια παραμονή στην περιοχή του Καυκάσου, το ζευγάρι επέστρεψε στην Ευρώπη. Στο Παρίσι η Bertha von Suttner έμαθε για πρώτη φορά για την ύπαρξη ενός οργανωμένου κινήματος ειρήνης. Με τον τρόπο αυτό ανακάλυψε την αποστολή της στη ζωή.

9 Πετάξτε τα όπλα! Το μηνιαίο δελτίο του Αυστριακού Συλλόγου Ειρήνης. Ο ειρηνιστής Leo Tolstoy εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο της Suttner. Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα της Suttner έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του 19ου αιώνα. Κάρτα μέλους του Alfred Nobel, ο οποίος υποστήριζε σημαντικά την Suttner, στον Αυστριακό Σύλλογο Ειρήνης. Η διάσημη πλέον Suttner, θέμα των γελοιογράφων. Το μυθιστόρημα «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») (1889) αποτελεί μια παθιασμένη έκκληση για ειρήνη. Οι ρεαλιστικές περιγραφές της φρίκης του πολέμου ταράσσουν τον αναγνώστη. Η Suttner έγινε η επικεφαλής του κινήματος ειρήνης και σχεδόν με δική της πρωτοβουλία ίδρυσε τον «Αυστριακό Σύλλογο για την Ειρήνη» το 1891.

10 Αγώνας εναντίον του Αντισημιτισμού «Υπάρχει μόνο ένας έντιμος τρόπος για να προστατεύσεις τους διωκόμενους από τον διωγμό να σταθείς δίπλα τους». (Bertha von Suttner) «Σκέψεις για το κίνημα του Σιωνισμού» («Gedanken zur Zionistenbewegung») του Arthur von Suttner στην εφημερίδα του Theodor Herzl Die Welt. «Το Ιουδαϊκό Κράτος» («Der Judenstaat») του Theodor Herzl, κείμενο που ακολουθεί το παράδειγμα του «Πετάξτε τα όπλα!» Αντισημιτική γελοιογραφία της εποχής. Theodor Herzl, ο ιδρυτής του Σιωνισμού. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους Suttner αλλά τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού». Prominente Mitglieder des Anti-Vereins : Επιφανή μέλη του Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού»: Ludwig Ganghofer, Schriftsteller, συγγραφέας, Hermann Nothnagel, Mediziner, ιατρός, Johann Strauß Sohn, Komponist, (υιός), συνθέτης, Carl von Hasenauer, Architekt, αρχιτέκτονας, Peter Rosegger, Schriftsteller, συγγραφέας, Richard von Krafft-Ebing, Psychiater, ψυχίατρος Η οικογένεια Suttner τάχθηκε σαφώς εναντίον του ολοένα και αυξανόμενου αντισημιτισμού. Το 1891 ο Arthur ίδρυσε τον «Σύλλογο για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού». Η Bertha τον υποστήριξε με πάθος. Εθνικιστές, κληρικοί και αντισημίτες τάχθηκαν εναντίον τους.

11 Διεθνή συνέδρια Η Suttner πραγματοποίησε τις πρώτες μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις της στα ετήσια συνέδρια για την ειρήνη. Τρεις σημαντικοί συναγωνιστές της Suttner: ο Γερμανός Rudolf Virchow, ο Ελβετός Elie Ducommun και ο Γάλλος Frederic Passy. Alfred Nobel bleibt Suttner gegenüber skeptisch: Meine Fabriken werden vielleicht dem Krieg noch früher ein Ende machen als Ihre Kongresse: an dem Tag, da zwei Armeekorps sich gegenseitig in einer Sekunde werden vernichten können, werden wohl alle zivilisierten Nationen zurückschaudern und ihre Truppen verabschieden. Ο Alfred Nobel παραμένει επιφυλακτικός έναντι της Suttner: «Τα εργοστάσιά μου ίσως τερματίσουν τον πόλεμο νωρίτερα από τα συνέδριά της: την ημέρα που δύο στρατοί θα αλληλοεξουδετερωθούν μέσα σ ένα δευτερόλεπτο, τότε ίσως όλα τα πολιτισμένα έθνη να αποτραβηχτούν με τρόμο και να προβούν σε αποστράτευση των στρατιωτών τους». Η Bertha von Suttner, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέπτυξε ένα δίκτυο επαφών σε πολλά συνέδρια για την ειρήνη και εργάστηκε άοκνα για το διεθνές κίνημα ειρήνης.

12 «Ο Τσάρος της Ειρήνης» «Βούληση των λαών, φούσκωσε τα πανιά σου! Τώρα το πλοίο της ειρήνης έχει καπετάνιο Βλέπουμε στεριά!» Ένα δείγμα του ενθουσιασμού και της ελπίδας της Suttner για τον «Τσάρο της Ειρήνης». «Ο Άγγελος της Ειρήνης ένα φινλανδικό παραμύθι» Το σκίτσο επισημαίνει την αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Τσάρου Nikolai II και των θηριωδιών του στρατού του στη Φινλανδία». Κυρία Suttner: Ακονίζεις, λοιπόν, την ξιφολόγχη σου κι αυτό το λές ειρήνη; - Ο Ρώσος: Σου τʼ ορκίζομαι, όση ώρα ακονίζω την ξιφολόγχη μου, επιθυμώ την ειρήνη. «Ο Τσάρος και ο Άγγελος της Ειρήνης». Ο Nikolai II. φιλάει τον σκελετωμένο Άγγελο της Ειρήνης, τον οποίο ήδη κατασπαράζει η ρωσική αρκούδα. Η Suttner εναπόθεσε πολλές ελπίδες στο νέο Τσάρο Nikolai II. Πράγματι ο Τσάρος εξέδωσε μια διακήρυξη ειρήνης, ζητώντας τον αφοπλισμό και τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου για την ειρήνη. Η πολιτική του στη Φινλανδία και την Μαντζουρία τον διέψευσαν. Η Suttner εξακολούθησε να τον υπερασπίζεται για πολύ καιρό. Η στάση αυτή είχε ως συνέπεια να απομακρυνθούν πολλοί από τους συνεργάτες της.

13 Τα συνέδρια ειρήνης στη Χάγη Η Suttner ταξίδεψε στη Χάγη ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Die Welt» του Theodor Herzl και εργάστηκε εκεί για τον Σιωνισμό. Europa beeile dich, dich zu verbrüdern, beeile dich, den Krieg unter deinen Nationen auszuschalten, sonst kann der nächste Zwischenfall dich zugrunde richten. «Ευρώπη, ενέργησε γρήγορα προκειμένου να συναδελφωθούν τα έθνη σου, ενέργησε γρήγορα, ώστε να τερματίσεις τον πόλεμο μεταξύ των εθνών σου. Διαφορετικά, το επόμενο επεισόδιο μπορεί να σε καταστρέψει». «Στην Χάγη!» - Οι αποσκευές μου είναι έτοιμες, αύριο θα ταξιδέψω στη «γενέτειρα της ειρήνης» Ο Άγγελος της Ειρήνης κοροϊδεύει την Suttner. «Ω, Bertha, τι υπέροχη μυρωδιά!» - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απεικονίζονται ως Ινδιάνοι που καπνίζουν την πίπα της ειρήνης. Με πρωτοβουλία του Τσάρου συνεκλήθη το 1899 στη Χάγη το πρώτο Συνέδριο για την Ειρήνη, στο οποίο ωστόσο συμμετείχαν μόνο διπλωμάτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί. Ειρηνιστές δεν συμμετείχαν. Οι συζητήσεις για τον αφοπλισμό και τον στρατιωτικό νόμο δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα.

14 Ο Αλβέρτος του Μονακό Το παλάτι του Μονακό. Καρτ-ποστάλ της Suttner προς την οικονόμο της στη Βιέννη με ιδιόχειρη σημείωση: «Αυτό είναι το διαμέρισμά μου». Ο πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό. Ομαδική φωτογραφία μετά την ίδρυση του «Ινστιτούτου για την Ειρήνη» στο Μόντε Κάρλο. Αριστερά διακρίνεται η Suttner, δίπλα της ο πρίγκηπας Αλβέρτος. Το διάσημο Καζίνο του Μόντε Κάρλο. Επηρεασμένος από την Suttner, ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό προσχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Ειρήνης. Ωστόσο, η Suttner δεν κατάφερε να τον συμπεριλάβει στους χρηματοδότες του έργου της.

15 Αμερική Η Suttner έστελνε στην οικονόμο της, Kathi Buchinger, πολλές καρτ-ποστάλ από τα ταξίδια της. «Αυτό είναι το λιμάνι του Σαν Φραντζίσκο, όπου έφθασα σήμερα σε καλή κατάσταση υγείας». Η Suttner με Αμερικανίδες φεμινίστριες. Δίπλα της, η σύζυγος του μεγιστάνα του Τύπου, William R. Hearst. Ο Αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Andrew Carnegie ενίσχυσε οικονομικά το κίνημα της ειρήνης με εκατομμύρια δολάρια. Στο αμφιθέατρο του Chautauqua, στη Νέα Υόρκη. Η Suttner πραγματοποιεί διάλεξη για την ειρήνη στα Αγγλικά ενώπιων χιλιάδων ακροατών. Η Suttner σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στις ΗΠΑ, όπου έγινε το είδωλο των φεμινιστριών. Παρά την προχωρημένη ηλικία της ταξίδεψε στις ΗΠΑ το 1904 και το 1912, αναζητώντας χορηγούς για το κίνημα ειρήνης.

16 Το Βραβείο Νόμπελ Η Suttner στο γραφείο της στη Βιέννη. Στο βάθος διακρίνεται ένας πίνακας του Arthur, ο οποίος πέθανε το Είναι διακοσμημένος με κλαδιά φοίνικα. Η κομψή χήρα πραγματοποιεί διάλεξη. Η Suttner πληροφορήθηκε την είδηση της απονομής του Βραβείου Νόμπελ στην ίδια το 1905 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη Γερμανία με σκοπό την πραγματοποίηση διαλέξεων. Η Suttner έγινε η «Bertha της Ειρήνης» για τους γελοιογράφους: «Είναι ενοχλητικό για τη φύση να με εμπαίζει». Ο στενότερος συνεργάτης της Suttner, ο δημοσιογράφος Alfred Hermann Fried, ο οποίος το 1911 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης. Αφιέρωση της Suttner στον Fried: «Αφιερώνω τον τόμο αυτό σε εκείνον που ήταν αρχικά μαθητής μου, μετά βοηθός μου και τελικά το στήριγμά μου (A.H. Fried)» Χωρίς τη Suttner δεν θα υπήρχε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πράγμα που γνώριζε και η ίδια πολύ καλά. Γι αυτό και απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια δεν της το απένειμαν. Χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα τόσο για το κίνημα ειρήνης όσο και για την ίδια.

17 Πριν από τον μεγάλο Πόλεμο Die Menschen begreifen nicht, was vorgeht... Warum tut ihr nichts, ihr jungen Leute? Euch geht es vor allem an! Wehrt euch doch, schließt euch zusammen! Laßt nicht immer alles uns paar alte Frauen tun, auf die niemand hört. (Suttner zu Stefan Zweig) «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει Γιατί δεν κάνετε κάτι εσείς οι νέοι; Αυτό αφορά προπάντων εσάς! Αντισταθείτε,, ενωθείτε! Μην αφήνετε να τα κάνουν όλα μερικές ηλικιωμένες γυναίκες που δεν τις ακούει κανείς» (Η Suttner προς τον Stefan Zweig). Η Suttner αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποτρέψει τον επικείμενο πόλεμο. Η Αυστροουγγρική και η Γερμανική Αυτοκρατορία: «Μια τέτοια αφοσιωμένη αδελφότητα στον πόλεμο μας δίνει κουράγιο και δύναμη και τη νίκη!» «Τα Βαλκάνια βουλιάζουν στο αίμα»: Α Βαλκανικός Πόλεμος 1911, Β Βαλκανικός Πόλεμος 1913, Γ Βαλκανικός Πόλεμος 1914 ως αφορμές του Παγκοσμίου Πολέμου. Ενωμένοι με μια ολέθρια αφοσίωση «Nibelungen»: Ο Αυστριακός Αυστοκράτορας Franz Josef (δεξιά) και ο Γερμανός Αυτοκράτορας Wilhelm II. Όλα τα κράτη επιδόθηκαν στην ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Suttner προειδοποιούσε απεγνωσμένα για έναν Μεγάλο Πόλεμο και υπέστη εμπαιγμό. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατό της στις 21 Ιουνίου 1914 πυροβόλησαν τον Αυστριακό διάδοχο του θρόνου, Franz Ferdinand, στο Σαράγεβο. Ένα μήνα αργότερα η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε

18 Η Suttner και το Βραβείο Νόμπελ 2004 Wangari Maathai 2003 Shrin Ebadi 2002 Jimmy Carter 2001 Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και Γενικός Γραμματέας του OHE, Kofi Annan 2000 Kim Dae Jun 1999 Medicins sans Frontieres 1998 John Hume και David Trimble 1997 Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών Ξηράς και Jody Williams 1996 Carlos Felipe Ximenes Belos και Jose Ramos- Horta 1995 Joseph Rotblat και Διασκέψεις Pugwash για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Υποθέσεις 1994 Jassir Arafat, Shimon Peres και Yitzak Rabin 1993 Nelson Mandela και Frederik Willem de Klerk 1992 Rigoberta Menschu Tum 1991 Aung San Suu Kyi 1990 Michali Gorbatschow 1989 Tenzin Gyatso, 14 ος Δαλάι Λάμα 1988 Ειρηνευτικά Στρατεύματα του ΟΗΕ 1987 Oscar Arias Sanchez 1986 Elie Wiesel 1985 Διεθνείς Ιατροί για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου 1984 Desmond Mpilo Tutu 1983 Lech Walesa 1982 Alva Myrdai 1981 Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες 1980 Adolfo Perez Esquivel 1979 Μητέρα Τερέζα 1978 Anwar as-sadat και Menachem Begin 1977 Διεθνής Αμνηστία 1976 Betty Williams και Mairead Corrigan 1975 Andrej Sacharow 1974 Sean Mac Bride και Eisaku Sato 1973 Henry Kissinger και Le Duc Tho (αρνήθηκε να παραλάβει το Βραβείο) 1972 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1971 Willy Brandt 1970 Norman Bortaug 1969 Διεθνής Οργανισμός Εργασίας 1968 Rene Cassin 1967 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1966 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1965 UNICEF 1964 Martin Luther King 1963 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και «Ligue des Societes de la Croix-Rouge» 1962 Linus Pauling 1961 Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld 1960 Albert John Lutuli 1959 Philip Noel-Baker 1958 Georges Henri Pire 1957 Lester Bowies Pearson 1956 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1955 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1954 Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τοςυ Πρόσφυγες 1953 George Catlett Marshall 1952 Albert Schweizer 1951 Leon Jouhaux 1950 Ralph Bunche 1949 Λόρδος John Boyd Orr von Brechin 1948 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1947 Εκπροσώπηση των Kουάκερων από το The Friend Service Council» και την «The American Friends Service Committee» 1946 Emily Greene Balch και John Raleigh Mott 1945 Cordell Hull 1944 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 1943 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1942 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1941 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1940 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1939 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1938 Office International Nansen pour les Refugies 1937 Cecil of Chelwood 1936 Carlos Saavedra Lamas 1935 Carl von Ossietzky 1934 Arthur Henderson 1933 Sir Norman Angell 1932 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1931 Jane Adams και Nicholas Murray Butler 1930 Lars Olof Jonathan Söderblom 1929 Frank Billings Kellogg 1928 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1927 Ferdinand Buisson και Ludwig Quidde 1926 Aristide Briand και Gustav Stresemann 1925 Austen Chamberlain και Charles Gates Dawes 1924 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1923 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1922 Fridtjof Nansen 1921 Karl Hjalmar Branting και Christian Lous Lange 1920 Leon Victor Auguste Bourgeois 1919 Thomas Woodrow Wilson 1918 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1917 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 1916 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1915 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1914 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1913 Henri la Fontaine 1912 Eilhu Root 1911 Tobias Michael Carel Asser και Alfred Hermann Fried 1910 Bureau International Permanent de la Paix 1909 Auguste Marie Francois Beemaert και Paul henribenjamin Balluet dʼ Estournelles de Constant 1908 Klas Pontus Arnoldson και Fredrik Bajer 1907 Ernesto Teodoro Moneta και Louis Renault 1906 Theodore Roosevelt 1905 Bertha von Suttner 1904 Institut de Droit International 1903 Sir William Randal Cremer 1902 Elie Ducommun και Charles Albert Gobat 1901 Jean Henri Dunant και Frederic Passy Είκοσι χρόνια διήρκησε η φιλία μεταξύ της Bertha von Suttner και του Alfred Nobel. Η Suttner προσπάθησε επανειλημμένως να τον πείσει να προβεί στη δωρεά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού για το κίνημα ειρήνης. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τον θάνατό του το 1896 του είχε γράψει: «Και γι αυτό σε εκλιπαρώ: Μην αποσύρεις ποτέ την υποστήριξή σου ποτέ, ακόμη και μετά τον θάνατο που περιμένει όλους μας». Τη στιγμή εκείνη δεν γνώριζε ακόμη τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο της διαθήκης του.

Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί

Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί Εισαγωγή Τα παραδείγµατα γυναικών επιστηµόνων, που ακολουθούν, επιλέχθηκαν µετά από έρευνα στο διαδίκτυο. Ο κατάλογος δεν είναι φυσικά πλήρης,

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο 15 Ταξίδι στον χρόνο Η Άννα πρέπει να πάει στο διαιρεµένο Βερολίνο από το ανατολικό στο δυτικό τµήµα. Και σαν να µην έφτανε αυτό, πρέπει να βρει µέσα σε 55 λεπτά ποιο γεγονός θέλει να εξαλείψει η RATAVA:

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig.

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig. 12 Εκκλησιαστική µουσική Στην Άννα µένουν ακόµα 65 λεπτά. Στην εκκλησία ανακαλύπτει ότι το µουσικό κουτί είναι κοµµάτι που λείπει από το αρµόνιο. Η γυναίκα στα κόκκινα εµφανίζεται και ζητά από την Άννα

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 25 Απρόοπτες δυσκολίες

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 25 Απρόοπτες δυσκολίες 25 Απρόοπτες δυσκολίες Ο χρόνος τελειώνει και η Άννα πρέπει να αποχαιρετήσει τον Paul, για να επιστρέψει στην 9 η Νοεµβρίου 2006. Για την εκπλήρωση της αποστολής της αποµένουν τώρα µόνο 5 λεπτά. Θα φθάσουν;

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ Φεβρουάριος 2012 ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος "Αντίχριστος".

Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος Αντίχριστος. Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009 Ο «Αντίχριστος» έχασε το δικαστήριο από την πρώην σύζυγό του... Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ

Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ http://www.infoplease.com DAVIES, EMILY (Ντέιβις, Έµιλυ) Μ. Βρετανία - Εκπαιδευτικός, εκδότρια, αγωνίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) Οκτώβριος 2010 Η 17χρονη σήμερα Α, δημοσιεύει,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Χαιρετισμοί. Ατομικά Στοιχεία. Οικογένεια

Ενότητα 1: Χαιρετισμοί. Ατομικά Στοιχεία. Οικογένεια 1. Συμπληρώστε τα κενά 1. Γειας σας, κύριε. Τι...; Καλά ευχαριστώ. Εσείς; 2. Πώς...Ελένη; Είμαι θάυμα, Μαρία μου! 3. Καλημέρα Κώστα. Τι...; Έτσι κι έτσι 4. Πώς... ο πατέρας σου; Γιώργος 5. Πώς...λένε;

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού 19 Ιανουαρίου 2006 Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού Εγκαίνια της έκθεσης «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» στην αίθουσα Schwanenhalle του Δημαρχείου της Φραγκφούρτης. Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Emmanuel Tsesmelis Deputy Head of International Relations, CERN FloratosFest 2014 University of Athens 10 October 2014 1 Προς τιμήν του Εμμανουήλ Φλωράτου Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα πρωϊνά 2012- Παρουσίαση ομιλητών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ Η Αννα Βερούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες Αστρονόµοι. Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ. Aγλαονίκη 5 ος αιώνας π.χ. Ελλάδα - αστρονόµος

Γυναίκες Αστρονόµοι. Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ. Aγλαονίκη 5 ος αιώνας π.χ. Ελλάδα - αστρονόµος Γυναίκες Αστρονόµοι Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Aγλαονίκη 5 ος αιώνας π.χ. Ελλάδα - αστρονόµος Η αστρονοµία έχει µεγάλη παράδοση στην αποδοχή γυναικών ως επιστηµόνων.πριν

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Β ΘΕΜΑ Β1 Μονάδες 30 ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΚΕΙΜΕΝΟ Β

ΟΜΑΔΑ Β ΘΕΜΑ Β1 Μονάδες 30 ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΚΕΙΜΕΝΟ Β ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)

Διαβάστε περισσότερα

να αντικατασταθεί με τον νεαρό Richard Starkey, ο οποίος έγινε γνωστός ως Ringo Starr.

να αντικατασταθεί με τον νεαρό Richard Starkey, ο οποίος έγινε γνωστός ως Ringo Starr. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Καμία μπάντα δεν επηρέασε ποτέ την ποπ κουλτούρα όπως οι Beatles. Για πολλούς, η μουσική τους ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν τον 20 ο αιώνα. Ενσάρκωναν απόλυτα το στυλ των

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 04 Σήµατα κινδύνου

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 04 Σήµατα κινδύνου 04 Σήµατα κινδύνου Η Άννα βρίσκει στην Kantstraße ένα ρολογάδικο που είναι όµως κλειστό. Μαθαίνει ότι ο ιδιοκτήτης έχει πάει σ ένα καφενείο. Οι δυο τους φαίνεται να γνωρίζονται. Η Άννα έχει ακόµα 100 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ = ΧΩΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. -- ΑΘΗΝΑ : ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΕΞΑΝΤΑΣ", 1988

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ = ΧΩΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. -- ΑΘΗΝΑ : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ, 1988 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ 360 Μ / 00497 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ = ΧΩΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. -- ΑΘΗΝΑ : ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΕΞΑΝΤΑΣ", 1988 1. ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. 2. ΠΡΟΝΟΙΑ. 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε στο VIPGOLDPLAN

Καλώς ήρθατε στο VIPGOLDPLAN Καλώς ήρθατε στο VIPGOLDPLAN Ο Robert T. Kiyosaki επιφανής γκουρού των χρηματοοικονομικών προέβλεψε χρόνια πριν ότι τα χαρτονομίσματα θα μετατρέπονταν σε σκουπίδια, trash. Επίσης ότι μόνο αξίες όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Επώνυμο Όνομα Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Μιχαήλ Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1984. Σφραγίδα Σφραγίδα Μιχαήλ Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων...

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1 Σοφία Σταμπολίτη 707 Καρκινικές Φράσεις...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 2 707 Καρκινικές Φράσεις 2012 Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, Όπως πολλοί Βρετανοί της γενιάς μου, μεγάλωσα σε μια οικογένεια και πήγα σε ένα σχολείο όπου η μνήμη και η απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη. Διευθυντή, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου,

Συνέντευξη. Διευθυντή, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου, Συνέντευξη με τον Δρ. Ελευθέριο Οικονόμου, Διευθυντή, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου, στην κα ΕύαΣεμερτζάκη, συντάκτρια του περιοδικού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η παρούσα συνέντευξη είναι αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Papadoperakiselid(eikones)_Layout 1 /2211/12 2:10 PM Page 3 ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ

Papadoperakiselid(eikones)_Layout 1 /2211/12 2:10 PM Page 3 ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ Η ΕΚΙΜ ευχαριστεί τους Ελένη Παπαδοπεράκη, Μιχάλη Βασιλάκη, Μανώλη Μπετεινάκη, Κωνσταντίνο Σταυρακάκη, Στέλιο & Λένια Καστρινάκη & την εταιρία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ για τη συμβολή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Η ΗΜΕΡΑ Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε

Διαβάστε περισσότερα

δελτίο τύπου Ο λόγος στους συγγραφείς Masterclasses Λέσχη Ανάγνωσης Παρουσιάσεις βιβλίων καλλιτεχνική περίοδος 2011-2012

δελτίο τύπου Ο λόγος στους συγγραφείς Masterclasses Λέσχη Ανάγνωσης Παρουσιάσεις βιβλίων καλλιτεχνική περίοδος 2011-2012 Ο λόγος στους συγγραφείς Masterclasses Λέσχη Ανάγνωσης Παρουσιάσεις βιβλίων Το 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη αφουγκράζεται την ανάγκη για επικοινωνία και δηµιουργεί έναν πυρήνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Πολίτης του Courbevoie Προφίλ 2009/2010

Πολίτης του Courbevoie Προφίλ 2009/2010 Πολίτης του Courbevoie Προφίλ 2009/2010 1/ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Συνολική αύξηση πληθυσµού Έτος 1968 1975 1982 1990 1999 2005 Αρ. 58,118 54,488 59,830 65,389 68,827 83,122 ατόµων Πυκνότητα 13,937 13,066 14,347 15,680

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ...

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ... ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ... Όταν η αρχιδούκισσα Σοφία θεώρησε ότι ήταν πλέον καιρός να παντρευτεί ο γιος της, ο νεαρός αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, άρχισε να αναζητά την κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣ Ε Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην ΕΕ Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε

Διαβάστε περισσότερα

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ 1η μέρα: 25 Αυγούστου 2013 ΑΘΗΝΑ- ΠΡΑΓΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Χρυσή Πόλη των 100 Πύργων, την Πράγα. Ακολουθεί πεζή ξενάγηση στην παλιά πόλη. Θα δούμε το συγκρότημα κτιρίων που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η «Γιορτή της µητέρας» ή ηµέρα της µητέρας είναι κινητή εορτή προς τιµήν της µητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του µήνα Μάη.

Η «Γιορτή της µητέρας» ή ηµέρα της µητέρας είναι κινητή εορτή προς τιµήν της µητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του µήνα Μάη. Η «Γιορτή της µητέρας» ή ηµέρα της µητέρας είναι κινητή εορτή προς τιµήν της µητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του µήνα Μάη. Η γιορτή της µητέρας στην Ελληνική Μυθολογία Η πρωταρχική

Διαβάστε περισσότερα

International Art Academy

International Art Academy International Art Academy 1 ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης «Μανώλης Αλυγιζάκης» Η International Art Academy διοργανώνει τον 1 ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Μανώλης Αλυγιζάκης». ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Α. Ο Α και η Β τέλεσαν το γάμο

Διαβάστε περισσότερα

Food Chain Partnership: Mία επιτυχημένη δεκαετία του προγράμματος Συνεργάτες στην Αειφόρο Γεωργία

Food Chain Partnership: Mία επιτυχημένη δεκαετία του προγράμματος Συνεργάτες στην Αειφόρο Γεωργία Δελτίο Τύπου Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα Tel. +30 210 618 75 00 www.bayer.gr Food Chain Partnership: Mία επιτυχημένη δεκαετία του προγράμματος Συνεργάτες στην Αειφόρο Γεωργία Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης 28 ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης μας Γιαννούλας, σφραγίζει μέ διακριτικότητα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι.

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι. Αγαπημένοι μου εν Χριστώ Χριστός Ανέστη Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αλλαγή όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης χρημάτων. Οι στατιστικές των χρεών στις ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) είναι συγκλονιστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Θα έριχνες εσύ την ατοµική βόµβα;

Θα έριχνες εσύ την ατοµική βόµβα; Για τους µαθητές Θα έριχνες εσύ την ατοµική βόµβα; Περιγραφή της δραστηριότητας Σε αυτή τη δραστηριότητα, θα πάρεις µέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων σχετικό µε το σχέδιο Μανχάταν. Θα τοποθετηθείτε σε οµάδες,

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 11 Φαστ-φούντ

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 11 Φαστ-φούντ 11 Φαστ-φούντ Όταν η Άννα λέει στο φαγητό στον Paul για τη µυστηριώδη πρόταση In der Teilung liegt die Lösung. Folge der Musik!, αυτός αντιλαµβάνεται τον κίνδυνο και τη στέλνει στον πάστορα Kavalier. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Μάος Δημήτρης Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν: Φίλιπ Α. Κρόουλ Οι Δημιουργοί της Σύγχρονης Στρατηγικής: Peter Paret

Μάος Δημήτρης Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν: Φίλιπ Α. Κρόουλ Οι Δημιουργοί της Σύγχρονης Στρατηγικής: Peter Paret Μάος Δημήτρης Παρουσίαση του δοκιμίου Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν: Ο ναυτικός ιστορικός, Φίλιπ Α. Κρόουλ Οι Δημιουργοί της Σύγχρονης Στρατηγικής: από τον Μακιαβέλλι στην Πυρηνική Εποχή, Peter Paret Στο πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Εφευρέτριες, κατασκευάστριες και µηχανικοί. Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ. http://www. google.

Εφευρέτριες, κατασκευάστριες και µηχανικοί. Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ. http://www. google. Εφευρέτριες, κατασκευάστριες και µηχανικοί Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ http://www. google.image BEECH, OLIVE ANN (Μπιτς, Όλιβ Aνν) ΗΠΑ Εργοστασιάρχης κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΤΥΠΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ALCO Ε.Ο.Τ. ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) 1.500

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο

Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο Ένα Στιγμιότυπο Ένα Στιγμιότυπο Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο των πλέον σημαντικών χαρακτηριστικών της Κοινωνικής Ασφάλισης, του Συμπληρωματικού Εισοδήματος Ασφάλισης (SSI) και των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 A VISIONARY FILM ΔΥΟ ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ ΜΆΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΏΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ A visionary film Η ταινία PROMAKHOS παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ 2013 2014 ΑΝΑ ΚΥΚΛΟ (7 ΚΥΚΛΟΙ) (όσες εκδηλώσεις έχουν video link έχουν ήδη πραγματοποιηθεί)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ 2013 2014 ΑΝΑ ΚΥΚΛΟ (7 ΚΥΚΛΟΙ) (όσες εκδηλώσεις έχουν video link έχουν ήδη πραγματοποιηθεί) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ψηφιακός συνεργάτης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση Aναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων της ΣΤΕΓΗΣ 2013-2014. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ 2013 2014 ΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Μιλάς ελληνικά; Γεια σου Απόστολε! Μιλάς γαλλικά; Όχι, δεν μιλάω καθόλου γαλλικά. Μιλάω γερμανικά.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Μιλάς ελληνικά; Γεια σου Απόστολε! Μιλάς γαλλικά; Όχι, δεν μιλάω καθόλου γαλλικά. Μιλάω γερμανικά. ΕΝΟΤΗΤΑ 6 - Μιλάς ελληνικά; A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Ειρήνη: Αλέξανδρος: Ελένη: Σοφία: Βασιλική: Πολ: Κωνσταντίνος: Απόστολος: Βασιλική: Μπρους: ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Μιλάς ελληνικά; Γεια σου Αλέξανδρε!

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ-ICOMOS

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ-ICOMOS Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων ICOMOS: International Council of Monuments and Sites-Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών Πληροφορίες: Νοτίνα Κοντογιάννη ICOMOS ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργειες διαχείρισης του άγχους Πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC

Ενέργειες διαχείρισης του άγχους Πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC 1 Εισαγωγή - Κανόνες 1. Στόχοι Οι στόχοι του παιχνιδιού ανάληψης ρόλων είναι: -Να διευκολυνθεί η αφομοίωση των νέων γνώσεων -Να ενθαρρυνθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα πάντα μπορεί

Η Ελλάδα πάντα μπορεί Dr ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΡΑΨΑ Η Ελλάδα πάντα μπορεί Αθήνα 1896. Oι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Τύπος της εποχής «Σήμανε αυλέ την έναρξη...!» Κέντρο Μεσογειακού & Νησιωτικού Πολιτισμού «Μεσόνησος» ΑΘΗΝΑ 2012 Η Ελλάδα πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Και ελάτε για τον δεύτερο...

Και ελάτε για τον δεύτερο... _ Και ελάτε για τον δεύτερο... Σ Λ Ι Σ Α Κ Ο Σ Π Ι Τ Ι Μ Ι Α Ξ Η Κ Ο Ο Υ Ξ Ο Υ Μ Ο Υ Σ Κ Τ Ι Ε Μ Α Λ Υ Ν Ε Σ Κ Α Γ Ι Α Ε Υ Φ Ρ Ε Ν Α Β Κ Α Λ Η Μ Ε Τ Ι Β Ρ Ι Ω Ρ Α Κ Λ Λ Α Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Ο Λ Λ Α Π Ε Α Ξ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο : Φράγκου Όνομα : Δημήτριος Όν. Πατρός : Διογένης Διεύθυνση : Χρυσοστόμου Σμύρνης 6 Χολαργός Τ.Κ. 15 562 Τηλέφωνο : 6944 692232,2106543996 Τόπος γεννήσεως

Διαβάστε περισσότερα

city chic ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τι συµβαίνει µε τους ανούς; ΤΟ ΝΕΟ DESIGN ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ BΟΡΡΑ Η αισθητική στο κέντρο της πόλης

city chic ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τι συµβαίνει µε τους ανούς; ΤΟ ΝΕΟ DESIGN ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ BΟΡΡΑ Η αισθητική στο κέντρο της πόλης 20 casaviva ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 Private club Aκριβά υλικά και ζεστές αποχρώσεις για τη νέα σεζόν Τι συµβαίνει µε τους ανούς; ΤΟ ΝΕΟ DESIGN ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ BΟΡΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙ ΙΚΟ ΩΜΑΤΙΟ Ζήστε το

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 8 Η δεκαετία του 1950 Mέχρι τη δεκαετία του 1950 με τους περιορισμούς του πολέμου, η γοητεία έγινε δημοφιλής και οι γυναίκες προσπάθησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Οκτώβριος 2011 ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 Ο Δ. Σ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ 26-04- 2013

5 Ο Δ. Σ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ 26-04- 2013 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΛΩΣΣΑ 1. Στις παρακάτω προτάσεις να υπογραμμίσεις το αντικείμενο και να γράψεις μέσα στις παρενθέσεις σε ποια πτώση βρίσκεται, σε ποιον αριθμό και ποιο γένος Ο Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά Το Βήµα 13/01/2002 Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά * Η γήρανση του πληθυσµού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους για τη δηµιουργία οικογένειας Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ηρωίδα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Μαρία Βακόλα (PhD) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 3 rd Marketing and Field Force Excellence Aθήνα, 2013 Δεν επιλέγουμε την κρίση που θα αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2015. Πολλές γλώσσες Μια γιορτή. www.imera-glosson-2015.eu

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2015. Πολλές γλώσσες Μια γιορτή. www.imera-glosson-2015.eu ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2015 Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2015 Πολλές γλώσσες Μια γιορτή -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛ. 264 ΣΕΛ. 320 TIMH 11,00 ΣΕΛ. 248

ΣΕΛ. 264 ΣΕΛ. 320 TIMH 11,00 ΣΕΛ. 248 Η Άλκη Ζέη στο Η μωβ ομπρέλα Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές! ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) 1975

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) 1975 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑ: ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ-ΚΑΜΑΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΜΕΙΨΙΟΥ 12, ΑΘΗΝΑ ΤΚ 11143 ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX:210-2587030 mobile : 6979-321952 e.mail: verodal@otenet.gr ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 3-3-1952

Διαβάστε περισσότερα

ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη

ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άνοιξε για υπογραφή, κύρωση και

Διαβάστε περισσότερα

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) Μετάφραση: ΛΙΝΑ ΣΙΠΙΤΑΝΟΥ Εκδόσεις Κριτική 2003 Παρουσίαση του βιβλίου: Ευαγγελία Τατάγια ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το µυθιστόρηµα ξετυλίγεται

Διαβάστε περισσότερα

Για τη θέση: (με κεφαλαία γράμματα) Φύλο Ηλικία Ημερομηνία Γεννήσεως Τόπος Γεννήσεως Επάγγελμα. Ονοματεπώνυμο συζύγου ή μνηστήρα/μνηστής

Για τη θέση: (με κεφαλαία γράμματα) Φύλο Ηλικία Ημερομηνία Γεννήσεως Τόπος Γεννήσεως Επάγγελμα. Ονοματεπώνυμο συζύγου ή μνηστήρα/μνηστής COMMERCIAL GENERAL INSURANCE LIMITED Κεντρικά Γραφεία Commercial Union House Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου Γ 101, 1071 Λευκωσία Τ.Θ. 21312, 1506 Λευκωσία, Κύπρος Email info@cgi.com.cy Τηλέφωνο 22 505 000, Φαξ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια της εκδήλωσης What s Next Κεφαλαιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Washington 23 Μαρτίου 2010 Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)?

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? MEMO/11/406 Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? Στις διακοπές να περιµένετε το απροσδόκητο. Σχεδιάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ (AD HOC ΕΝΟΤΗΤΑ Ε.Ε., ΕΤΟΥΣ 2008) Η ad hoc έρευνα εργατικού δυναµικού έχει στόχο

Διαβάστε περισσότερα

«ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου

«ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου Πληθυσµιακή και Γλωσσική Ποικιλότητα «ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου στη Ρόδο: Το Παράδειγµα του Κατερίνα Καλογεροπούλου, Φώτης Κοτζαµάνης, Λιάνα Κουµνάκη, Αγάπη Μπίτσκη, Βασιλική Πίνδη, Πάνος Σιώρος, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Οργανισμός / Σχολείο: Σερβική ομάδα Ονοματεπώνυμο υπευθύνου (δράσης και επικοινωνίας): Ιβάνα Στάνογιεβιτς Τηλέφωνο επικοινωνίας υπεύθυνου: 6973909010 E-mail υπεύθυνου: ivana8883@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού

Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 18.10.2011 2011/0000(NLE) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον προτεινόμενο διορισμό του Karel Pinxten ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (C7-0000/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες 30/06/2015

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες 30/06/2015 Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες 30/06/2015 Γράφει ο Χρήστος Δασκαλάκης Όταν ήμουν παιδί, μεγαλώνοντας στο μικρό νησί της Ύδρας, ήταν στιγμές που νιώθοντας εγκλωβισμένος στην γκρι και μονότονη ζωή μου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Microsoft Access Τα εργαστήρια που ακολουθούν έγιναν στο 7 ο Γυµνάσιο Ζωγράφου κατά το σχολικό έτος 2004-05 Περιεχόµενα 1. ηµιουργία πίνακα 2. ηµιουργία φόρµας 3. ηµιουργία έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

RELEASE 2 ΙΟΥΝΙΟΣ. www.audiovisual.gr. Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα 2015 Β Γυναικείου Ρόλου (Τζέσικα τσαστέιν)

RELEASE 2 ΙΟΥΝΙΟΣ. www.audiovisual.gr. Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα 2015 Β Γυναικείου Ρόλου (Τζέσικα τσαστέιν) Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα 2015 Β Γυναικείου Ρόλου (Τζέσικα τσαστέιν) RELEASE 2 ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ (Δεσποινίς Τζούλια - Zero Dark Thirty - Interstellar) ΟΣΚΑΡ ΑΪΖΑΚ (Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΓΓΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΓΓΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΓΓΛΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ JW MARRIOTT HOTEL GROSVENOR HOUSE 15-31/10 650 1000 620 01/11-31/12 590 550 580 170 ΑΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗ IMPERIAL RIDING SCHOOL RENAISSANCE VIENNA

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ Συνέδριο Ο νεοναζισμός στην Ελλάδα και τη Γερμανία: ομοιότητες και διαφορές. Ανάλυση και ανταλλαγή εμπειριών Αθήνα, 1-4 Νοεμβρίου 2012 Νομική Αθηνών Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Μια μοναδική ευκαιρία για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Sail Training International σε συνεργασία με την

ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Μια μοναδική ευκαιρία για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Sail Training International σε συνεργασία με την ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Μια μοναδική ευκαιρία για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών Sail Training International σε συνεργασία με την Η επίσκεψη των μεγάλων διεθνών ιστιοφόρων εκπαιδευτικών πλοίων (Sail Training

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 02 Η φυγή

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 02 Η φυγή 02 Η φυγή Καθώς η Άννα απαντά στις ερωτήσεις του αστυνόµου, τους διακόπτει ένας θόρυβος από µηχανάκια και πυροβολισµοί. Η Άννα το βάζει στα πόδια και ανακαλύπτει µια διεύθυνση πάνω στο µουσικό κουτί. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Πρόκριτος, έµπορος, Φιλικός, στρατιωτικός Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ: 1 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τεντολούρης Νικόλαος ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 05/07/1962 ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αρματολικό Δήμου Πύλης Τρικάλων ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Λακωνίας 33 Αμπελόκηποι Αθήνα ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα