Μια ζωή για την Ειρήνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια ζωή για την Ειρήνη"

Transcript

1 Μια ζωή για την Ειρήνη Ιδιοκτησία και έκδοση: 2005 Αυστριακό Μουσείο Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Βιέννη, Δημιουργία με εντολή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Βιέννη, Σχεδιασμός περιεχομένου: Georg Hamann Κατασκευή: Paul Gerin Drückerei, Wolkersdorf ISBN:

2 Επέτειος 100 χρόνων από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Bertha von Suttner «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») - Ο τίτλος του πιο διάσημου μυθιστορήματος της Bertha von Suttner απετέλεσε ταυτόχρονα την φιλοδοξία και τον σκοπό ζωής της αξιόλογης αυτής γυναίκας. Η επέτειος των 100 χρόνων από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Bertha von Suttner είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε το έργο της και να το εξετάσουμε. Η Bertha von Suttner δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ, αλλά κι εκείνη που ενέπνευσε τον φίλο της και υποστηρικτή του έργου της, Alfred Nobel, να καθιερώσει το Βραβείο Νόμπελ. Ως συγγραφέας και ομιλήτρια σε διαλέξεις, η Bertha von Suttner ήταν μια εξέχουσα μορφή σε ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Σε αντίθεση με την τάση της εποχής της, αντιτάχθηκε με συνέπεια στον εθνικιστικό φανατισμό, στα επιθετικά συνθήματα των πολεμοκάπηλων, στην ανάπτυξη μίσους και στον αντισημιτισμό. Αναγνώρισε την καταστροφική δύναμη των ιδεολογιών αυτών και διατύπωσε την προφητική άποψη: «Ο επόμενος πόλεμος θα είναι πιο φοβερός από τους προηγούμενους». Η Bertha von Suttner δεν έζησε για να δεί τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα. Εμείς που έχουμε γνώση της εμπειρίας των φοβερών αυτών πολέμων, οφείλουμε να θυμόμαστε και να συνεχίσουμε το έργο ζωής της. Η εξωτερική πολιτική της Αυστρίας θα εξακολουθεί να είναι σύμφωνη με το πνεύμα της Bertha von Suttner και να ασκείται με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επικράτηση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας είναι δυνατή μόνο με την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Dr. Ursula Plassnik Ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας

3 Βιογραφία 9 Ιουνίου 1843: Γέννηση της Κόμισσας Bertha Sophia Felicita Kinsky von Chinitz und Tettau στο Palais Kinsky στο Altstädter Ring στην Πράγα. Η Bertha περνάει τα παιδικά της χρόνια με τη μητέρα της Sophie στο Brünn : Μετακόμιση στη Βιέννη, αργότερα στο Klostenneuburg κοντά στη Βιέννη. Παραμονή στο Wiesbaden, στο Παρίσι, στο Baden Baden, στη Βενετία και στο Bad Homburg. Καλοκαίρι 1864: Γνωριμία με την Ekaterina Dadiani, Πριγκήπισσα της Μινγκρελίας στο Bad Homburg : Γκουβερνάντα των τεσσάρων θυγατέρων του Βαρώνου Karl von Suttner στη Βιέννη και στο Harmannsdorf στην Κάτω Αυστρία. Κρυφή σχέση με τον γιο του, Arthur. Φθινόπωρο 1875 Καλοκαίρι 1876: Γραμματέας του Alfred Nobel στο Παρίσι 12 Ιουνίου 1876: Κρυφός γάμος με τον Arthur von Suttner στην εκκλησία St. Ägyd στο Wien-Gumpendorf Καλοκαίρι 1876 Άνοιξη 1885: Η οικογένεια Suttner διαμένει στη Γεωργία. Παραμονή στην Τυφλίδα, στο Kutais και στο Zugdidi. Μάϊος 1885: Επιστροφή στην Αυστρία. Οκτώβριος 1885: Επίσκεψη στο Συνέδριο Λογοτεχνών στο Βερολίνο. Χειμώνας : Παραμονή στο Παρίσι. Πρώτες επαφές με το κίνημα ειρήνης 1889: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») Χειμώνας : Παραμονή στη Βενετία, επαφές με εκπροσώπους των «διακοινοβουλευτικών συσκέψεων» 1891: Πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνιση στο τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Ρώμη, ίδρυση του «Αυστριακού Συλλόγου για την Ειρήνη» («Österreichische Friedensgesellschaft») 1891: Ίδρυση του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού» («Verein zur Abwehr des Antisemitismus»), ταξίδια στο Βερολίνο, την Βέρνη και την Ζυρίχη 10 Δεκεμβρίου 1896: Θάνατος του Alfred Nobel 1899: Πρώτο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Χάγη 10 Δεκεμβρίου 1902: Θάνατος του Arthur von Suttner 1903: Εγκαίνια του «Institut international de la Paix» στο Μονακό 1904: Πρώτο ταξίδι στην Αμερική, Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Βοστώνη. Δεξίωση με τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt στην Ουάσιγκτον. Δεκέμβριος 1905: Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Suttner Άνοιξη 1906: Παραλαβή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Χριστιανία (Όσλο), περιοδεία με σκοπό την πραγματοποίηση διαλέξεων στη Σκανδιναβία. 1907: Δεύτερο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Χάγη 1912: Δεύτερο ταξίδι στην Αμερική 21 Ιουνίου 1914: Θάνατος της Bertha von Suttner στη Βιέννη, καύση της σορού της σύμφωνα με την επιθυμία της. Η τεφροδόχος της βρίσκεται στη Gotha.

4 Παιδικά και νεανικά χρόνια Πράγα, φωτογραφία του 1900 από το αρχείο της Suttner. Δίπλα στη μητέρα της η νεαρή Bertha έζησε μια πλουσιοπάροχη ζωή ως μέλος της κοσμικής κοινωνίας. Οι τέσσερις αδελφοί Kinsky ως ανώτεροι αξιωματικοί του αυστριακού στρατού. Ο πατέρας της Bertha, Franz Josef (δεύτερος από αριστερά), πέθανε πριν από τη γέννησή της, σε ηλικία 75 ετών. Με την ελπίδα απόκτησης μιας μεγάλης περιουσίας η μητέρα της Bertha χάνει ακόμη και την περιουσία της κόρης της στα καζίνο. Η Κόμισσα Bertha Sophia Felicita Kinsky von Chinitz und Tettau γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1843 στην Πράγα (την πρωτεύουσα της σημερινής Δημοκρατίας της Τσεχίας). Αν και γεννημένη κόμισσα, η Bertha δεν έγινε ποτέ δεκτή από την «υψηλή κοινωνία». Η μητέρα της, Σοφία, ανήκε στην αστική τάξη και μετά τον θάνατο του συζύγου της, η οικογένειά του την απέφευγε.

5 Γκουβερνάντα στην οικογένεια Suttner Τρεις αρραβώνες, που δεν κατέληξαν σε γάμο: Βαρώνος Gustav von Heine-Geldern, ένας Άγγλος απατεώνας (όνομα: άγνωστο), πρίγκηπας Adolf zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein Gustav von Heine-Geldern, η Bertha διέλυσε τον αρραβώνα με τον κατά 34 χρόνια μεγαλύτερο της εκατομμυριούχο. Τα ανάκτορα στο Harmannsdorf σήμερα. Το υπηρετικό προσωπικό της οικογένειας Suttner. Ως γκουβερνάντα η κόμισσα σχεδόν ανήκε σε αυτό. Η Bertha πέρασε όμορφες στιγμές με την οικογένεια Suttner στην έπαυλη στο Harmannsdorf της Κάτω Αυστρίας. Η Bertha αρνήθηκε να ξεπουληθεί σε έναν πλούσιο άνδρα. Ως γκουβερνάντα των θυγατέρων του Βαρώνου Suttner κέρδιζε με αυτοπεποίθηση τα δικά της χρήματα. Ερωτεύτηκε έναν από τους υιούς, τον Arthur von Suttner, ο οποίος στη συνέχεια την παντρεύτηκε.

6 Alfred Nobel Άποψη του Παρισιού. Ο Alfred Nobel, ένας μοναχικός και μελαγχολικός άνθρωπος, ερωτεύτηκε την ευρυμαθή και πολύγλωσση Bertha. Καρτ-ποστάλ που εστάλη στον Nobel από την Suttner. Η βίλα του Nobel στο Παρίσι στην Λεωφόρο Malakoff. Η Bertha έζησε κι εργάστηκε εκεί. Ο Alfred Nobel κέρδισε εκατομμύρια με την εφεύρεση της δυναμίτιδας. Μετά από χρόνια ταξιδιών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Μέσω αγγελίας σε εφημερίδα αναζήτησε ιδιαιτέρα γραμματέα. Η Bertha απάντησε στην αγγελία και αμέσως προσλήφθηκε.

7 Τα χρόνια στον Καύκασο Έγχρωμες συλλεκτικές κάρτες απεικονίζουν την «εξωτική» ζωή στον Καύκασο. Τιφλίδα, φωτογραφία της εποχής από το αρχείο της Bertha von Suttner. Η πριγκήπισσα Ekaterina της Μινγκρελίας, υποστηρίκτρια του έργου των Suttner. Προκειμένου να αποκτήσει χρήματα η Bertha von Suttner έγραφε μυθιστορήματα σε συνέχειες για αυστριακές εφημερίδες. Με τον τρόπο αυτό αποκτούσε συνεχώς μεγαλύτερη φήμη. Ο Arthur von Suttner, ο κατά επτά χρόνια νεότερος σύζυγος της Bertha. Προσωπογραφία από μεταγενέστερη εποχή. Η Bertha von Suttner, απεικονίζεται στη γελοιογραφία ως μια παχιά και μύωψ γυναίκα (η γελοιογραφία σχεδιάστηκε από τον σύζυγό της). Το 1876 η Bertha εγκατέλειψε το Παρίσι λόγω του έρωτά της για τον Arthur von Suttner. Μετά τον μυστικό τους γάμο μετακόμισαν στη Γεωργία. Λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων η Bertha δίδασκε μουσική και γλώσσες.

8 Επιστροφή στην Ευρώπη Παρίσι Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, Emile Zola, με τον οποίο αλληλογραφούσε η Suttner. «Η εποχή της μηχανής» («Das Maschinenzeitalter») Η Suttner ανέφερε για πρώτη φορά το διεθνές κίνημα ειρήνης σε αυτό το βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε το Η Suttner ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το κίνημα ειρήνης στο σπίτι του ποιητή, Alphonse Daudet. Μετά από μακροχρόνια παραμονή στην περιοχή του Καυκάσου, το ζευγάρι επέστρεψε στην Ευρώπη. Στο Παρίσι η Bertha von Suttner έμαθε για πρώτη φορά για την ύπαρξη ενός οργανωμένου κινήματος ειρήνης. Με τον τρόπο αυτό ανακάλυψε την αποστολή της στη ζωή.

9 Πετάξτε τα όπλα! Το μηνιαίο δελτίο του Αυστριακού Συλλόγου Ειρήνης. Ο ειρηνιστής Leo Tolstoy εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο της Suttner. Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα της Suttner έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του 19ου αιώνα. Κάρτα μέλους του Alfred Nobel, ο οποίος υποστήριζε σημαντικά την Suttner, στον Αυστριακό Σύλλογο Ειρήνης. Η διάσημη πλέον Suttner, θέμα των γελοιογράφων. Το μυθιστόρημα «Die Waffen nieder!» («Πετάξτε τα όπλα!») (1889) αποτελεί μια παθιασμένη έκκληση για ειρήνη. Οι ρεαλιστικές περιγραφές της φρίκης του πολέμου ταράσσουν τον αναγνώστη. Η Suttner έγινε η επικεφαλής του κινήματος ειρήνης και σχεδόν με δική της πρωτοβουλία ίδρυσε τον «Αυστριακό Σύλλογο για την Ειρήνη» το 1891.

10 Αγώνας εναντίον του Αντισημιτισμού «Υπάρχει μόνο ένας έντιμος τρόπος για να προστατεύσεις τους διωκόμενους από τον διωγμό να σταθείς δίπλα τους». (Bertha von Suttner) «Σκέψεις για το κίνημα του Σιωνισμού» («Gedanken zur Zionistenbewegung») του Arthur von Suttner στην εφημερίδα του Theodor Herzl Die Welt. «Το Ιουδαϊκό Κράτος» («Der Judenstaat») του Theodor Herzl, κείμενο που ακολουθεί το παράδειγμα του «Πετάξτε τα όπλα!» Αντισημιτική γελοιογραφία της εποχής. Theodor Herzl, ο ιδρυτής του Σιωνισμού. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους Suttner αλλά τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού». Prominente Mitglieder des Anti-Vereins : Επιφανή μέλη του Συλλόγου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού»: Ludwig Ganghofer, Schriftsteller, συγγραφέας, Hermann Nothnagel, Mediziner, ιατρός, Johann Strauß Sohn, Komponist, (υιός), συνθέτης, Carl von Hasenauer, Architekt, αρχιτέκτονας, Peter Rosegger, Schriftsteller, συγγραφέας, Richard von Krafft-Ebing, Psychiater, ψυχίατρος Η οικογένεια Suttner τάχθηκε σαφώς εναντίον του ολοένα και αυξανόμενου αντισημιτισμού. Το 1891 ο Arthur ίδρυσε τον «Σύλλογο για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού». Η Bertha τον υποστήριξε με πάθος. Εθνικιστές, κληρικοί και αντισημίτες τάχθηκαν εναντίον τους.

11 Διεθνή συνέδρια Η Suttner πραγματοποίησε τις πρώτες μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις της στα ετήσια συνέδρια για την ειρήνη. Τρεις σημαντικοί συναγωνιστές της Suttner: ο Γερμανός Rudolf Virchow, ο Ελβετός Elie Ducommun και ο Γάλλος Frederic Passy. Alfred Nobel bleibt Suttner gegenüber skeptisch: Meine Fabriken werden vielleicht dem Krieg noch früher ein Ende machen als Ihre Kongresse: an dem Tag, da zwei Armeekorps sich gegenseitig in einer Sekunde werden vernichten können, werden wohl alle zivilisierten Nationen zurückschaudern und ihre Truppen verabschieden. Ο Alfred Nobel παραμένει επιφυλακτικός έναντι της Suttner: «Τα εργοστάσιά μου ίσως τερματίσουν τον πόλεμο νωρίτερα από τα συνέδριά της: την ημέρα που δύο στρατοί θα αλληλοεξουδετερωθούν μέσα σ ένα δευτερόλεπτο, τότε ίσως όλα τα πολιτισμένα έθνη να αποτραβηχτούν με τρόμο και να προβούν σε αποστράτευση των στρατιωτών τους». Η Bertha von Suttner, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέπτυξε ένα δίκτυο επαφών σε πολλά συνέδρια για την ειρήνη και εργάστηκε άοκνα για το διεθνές κίνημα ειρήνης.

12 «Ο Τσάρος της Ειρήνης» «Βούληση των λαών, φούσκωσε τα πανιά σου! Τώρα το πλοίο της ειρήνης έχει καπετάνιο Βλέπουμε στεριά!» Ένα δείγμα του ενθουσιασμού και της ελπίδας της Suttner για τον «Τσάρο της Ειρήνης». «Ο Άγγελος της Ειρήνης ένα φινλανδικό παραμύθι» Το σκίτσο επισημαίνει την αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Τσάρου Nikolai II και των θηριωδιών του στρατού του στη Φινλανδία». Κυρία Suttner: Ακονίζεις, λοιπόν, την ξιφολόγχη σου κι αυτό το λές ειρήνη; - Ο Ρώσος: Σου τʼ ορκίζομαι, όση ώρα ακονίζω την ξιφολόγχη μου, επιθυμώ την ειρήνη. «Ο Τσάρος και ο Άγγελος της Ειρήνης». Ο Nikolai II. φιλάει τον σκελετωμένο Άγγελο της Ειρήνης, τον οποίο ήδη κατασπαράζει η ρωσική αρκούδα. Η Suttner εναπόθεσε πολλές ελπίδες στο νέο Τσάρο Nikolai II. Πράγματι ο Τσάρος εξέδωσε μια διακήρυξη ειρήνης, ζητώντας τον αφοπλισμό και τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου για την ειρήνη. Η πολιτική του στη Φινλανδία και την Μαντζουρία τον διέψευσαν. Η Suttner εξακολούθησε να τον υπερασπίζεται για πολύ καιρό. Η στάση αυτή είχε ως συνέπεια να απομακρυνθούν πολλοί από τους συνεργάτες της.

13 Τα συνέδρια ειρήνης στη Χάγη Η Suttner ταξίδεψε στη Χάγη ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Die Welt» του Theodor Herzl και εργάστηκε εκεί για τον Σιωνισμό. Europa beeile dich, dich zu verbrüdern, beeile dich, den Krieg unter deinen Nationen auszuschalten, sonst kann der nächste Zwischenfall dich zugrunde richten. «Ευρώπη, ενέργησε γρήγορα προκειμένου να συναδελφωθούν τα έθνη σου, ενέργησε γρήγορα, ώστε να τερματίσεις τον πόλεμο μεταξύ των εθνών σου. Διαφορετικά, το επόμενο επεισόδιο μπορεί να σε καταστρέψει». «Στην Χάγη!» - Οι αποσκευές μου είναι έτοιμες, αύριο θα ταξιδέψω στη «γενέτειρα της ειρήνης» Ο Άγγελος της Ειρήνης κοροϊδεύει την Suttner. «Ω, Bertha, τι υπέροχη μυρωδιά!» - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απεικονίζονται ως Ινδιάνοι που καπνίζουν την πίπα της ειρήνης. Με πρωτοβουλία του Τσάρου συνεκλήθη το 1899 στη Χάγη το πρώτο Συνέδριο για την Ειρήνη, στο οποίο ωστόσο συμμετείχαν μόνο διπλωμάτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί. Ειρηνιστές δεν συμμετείχαν. Οι συζητήσεις για τον αφοπλισμό και τον στρατιωτικό νόμο δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα.

14 Ο Αλβέρτος του Μονακό Το παλάτι του Μονακό. Καρτ-ποστάλ της Suttner προς την οικονόμο της στη Βιέννη με ιδιόχειρη σημείωση: «Αυτό είναι το διαμέρισμά μου». Ο πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό. Ομαδική φωτογραφία μετά την ίδρυση του «Ινστιτούτου για την Ειρήνη» στο Μόντε Κάρλο. Αριστερά διακρίνεται η Suttner, δίπλα της ο πρίγκηπας Αλβέρτος. Το διάσημο Καζίνο του Μόντε Κάρλο. Επηρεασμένος από την Suttner, ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό προσχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Ειρήνης. Ωστόσο, η Suttner δεν κατάφερε να τον συμπεριλάβει στους χρηματοδότες του έργου της.

15 Αμερική Η Suttner έστελνε στην οικονόμο της, Kathi Buchinger, πολλές καρτ-ποστάλ από τα ταξίδια της. «Αυτό είναι το λιμάνι του Σαν Φραντζίσκο, όπου έφθασα σήμερα σε καλή κατάσταση υγείας». Η Suttner με Αμερικανίδες φεμινίστριες. Δίπλα της, η σύζυγος του μεγιστάνα του Τύπου, William R. Hearst. Ο Αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Andrew Carnegie ενίσχυσε οικονομικά το κίνημα της ειρήνης με εκατομμύρια δολάρια. Στο αμφιθέατρο του Chautauqua, στη Νέα Υόρκη. Η Suttner πραγματοποιεί διάλεξη για την ειρήνη στα Αγγλικά ενώπιων χιλιάδων ακροατών. Η Suttner σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στις ΗΠΑ, όπου έγινε το είδωλο των φεμινιστριών. Παρά την προχωρημένη ηλικία της ταξίδεψε στις ΗΠΑ το 1904 και το 1912, αναζητώντας χορηγούς για το κίνημα ειρήνης.

16 Το Βραβείο Νόμπελ Η Suttner στο γραφείο της στη Βιέννη. Στο βάθος διακρίνεται ένας πίνακας του Arthur, ο οποίος πέθανε το Είναι διακοσμημένος με κλαδιά φοίνικα. Η κομψή χήρα πραγματοποιεί διάλεξη. Η Suttner πληροφορήθηκε την είδηση της απονομής του Βραβείου Νόμπελ στην ίδια το 1905 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη Γερμανία με σκοπό την πραγματοποίηση διαλέξεων. Η Suttner έγινε η «Bertha της Ειρήνης» για τους γελοιογράφους: «Είναι ενοχλητικό για τη φύση να με εμπαίζει». Ο στενότερος συνεργάτης της Suttner, ο δημοσιογράφος Alfred Hermann Fried, ο οποίος το 1911 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης. Αφιέρωση της Suttner στον Fried: «Αφιερώνω τον τόμο αυτό σε εκείνον που ήταν αρχικά μαθητής μου, μετά βοηθός μου και τελικά το στήριγμά μου (A.H. Fried)» Χωρίς τη Suttner δεν θα υπήρχε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πράγμα που γνώριζε και η ίδια πολύ καλά. Γι αυτό και απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια δεν της το απένειμαν. Χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα τόσο για το κίνημα ειρήνης όσο και για την ίδια.

17 Πριν από τον μεγάλο Πόλεμο Die Menschen begreifen nicht, was vorgeht... Warum tut ihr nichts, ihr jungen Leute? Euch geht es vor allem an! Wehrt euch doch, schließt euch zusammen! Laßt nicht immer alles uns paar alte Frauen tun, auf die niemand hört. (Suttner zu Stefan Zweig) «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει Γιατί δεν κάνετε κάτι εσείς οι νέοι; Αυτό αφορά προπάντων εσάς! Αντισταθείτε,, ενωθείτε! Μην αφήνετε να τα κάνουν όλα μερικές ηλικιωμένες γυναίκες που δεν τις ακούει κανείς» (Η Suttner προς τον Stefan Zweig). Η Suttner αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποτρέψει τον επικείμενο πόλεμο. Η Αυστροουγγρική και η Γερμανική Αυτοκρατορία: «Μια τέτοια αφοσιωμένη αδελφότητα στον πόλεμο μας δίνει κουράγιο και δύναμη και τη νίκη!» «Τα Βαλκάνια βουλιάζουν στο αίμα»: Α Βαλκανικός Πόλεμος 1911, Β Βαλκανικός Πόλεμος 1913, Γ Βαλκανικός Πόλεμος 1914 ως αφορμές του Παγκοσμίου Πολέμου. Ενωμένοι με μια ολέθρια αφοσίωση «Nibelungen»: Ο Αυστριακός Αυστοκράτορας Franz Josef (δεξιά) και ο Γερμανός Αυτοκράτορας Wilhelm II. Όλα τα κράτη επιδόθηκαν στην ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Suttner προειδοποιούσε απεγνωσμένα για έναν Μεγάλο Πόλεμο και υπέστη εμπαιγμό. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατό της στις 21 Ιουνίου 1914 πυροβόλησαν τον Αυστριακό διάδοχο του θρόνου, Franz Ferdinand, στο Σαράγεβο. Ένα μήνα αργότερα η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε

18 Η Suttner και το Βραβείο Νόμπελ 2004 Wangari Maathai 2003 Shrin Ebadi 2002 Jimmy Carter 2001 Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και Γενικός Γραμματέας του OHE, Kofi Annan 2000 Kim Dae Jun 1999 Medicins sans Frontieres 1998 John Hume και David Trimble 1997 Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών Ξηράς και Jody Williams 1996 Carlos Felipe Ximenes Belos και Jose Ramos- Horta 1995 Joseph Rotblat και Διασκέψεις Pugwash για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Υποθέσεις 1994 Jassir Arafat, Shimon Peres και Yitzak Rabin 1993 Nelson Mandela και Frederik Willem de Klerk 1992 Rigoberta Menschu Tum 1991 Aung San Suu Kyi 1990 Michali Gorbatschow 1989 Tenzin Gyatso, 14 ος Δαλάι Λάμα 1988 Ειρηνευτικά Στρατεύματα του ΟΗΕ 1987 Oscar Arias Sanchez 1986 Elie Wiesel 1985 Διεθνείς Ιατροί για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου 1984 Desmond Mpilo Tutu 1983 Lech Walesa 1982 Alva Myrdai 1981 Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες 1980 Adolfo Perez Esquivel 1979 Μητέρα Τερέζα 1978 Anwar as-sadat και Menachem Begin 1977 Διεθνής Αμνηστία 1976 Betty Williams και Mairead Corrigan 1975 Andrej Sacharow 1974 Sean Mac Bride και Eisaku Sato 1973 Henry Kissinger και Le Duc Tho (αρνήθηκε να παραλάβει το Βραβείο) 1972 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1971 Willy Brandt 1970 Norman Bortaug 1969 Διεθνής Οργανισμός Εργασίας 1968 Rene Cassin 1967 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1966 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1965 UNICEF 1964 Martin Luther King 1963 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και «Ligue des Societes de la Croix-Rouge» 1962 Linus Pauling 1961 Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld 1960 Albert John Lutuli 1959 Philip Noel-Baker 1958 Georges Henri Pire 1957 Lester Bowies Pearson 1956 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1955 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1954 Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τοςυ Πρόσφυγες 1953 George Catlett Marshall 1952 Albert Schweizer 1951 Leon Jouhaux 1950 Ralph Bunche 1949 Λόρδος John Boyd Orr von Brechin 1948 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1947 Εκπροσώπηση των Kουάκερων από το The Friend Service Council» και την «The American Friends Service Committee» 1946 Emily Greene Balch και John Raleigh Mott 1945 Cordell Hull 1944 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 1943 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1942 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1941 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1940 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1939 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1938 Office International Nansen pour les Refugies 1937 Cecil of Chelwood 1936 Carlos Saavedra Lamas 1935 Carl von Ossietzky 1934 Arthur Henderson 1933 Sir Norman Angell 1932 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1931 Jane Adams και Nicholas Murray Butler 1930 Lars Olof Jonathan Söderblom 1929 Frank Billings Kellogg 1928 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1927 Ferdinand Buisson και Ludwig Quidde 1926 Aristide Briand και Gustav Stresemann 1925 Austen Chamberlain και Charles Gates Dawes 1924 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1923 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1922 Fridtjof Nansen 1921 Karl Hjalmar Branting και Christian Lous Lange 1920 Leon Victor Auguste Bourgeois 1919 Thomas Woodrow Wilson 1918 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1917 Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 1916 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1915 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1914 Δεν απενεμήθη Βραβείο 1913 Henri la Fontaine 1912 Eilhu Root 1911 Tobias Michael Carel Asser και Alfred Hermann Fried 1910 Bureau International Permanent de la Paix 1909 Auguste Marie Francois Beemaert και Paul henribenjamin Balluet dʼ Estournelles de Constant 1908 Klas Pontus Arnoldson και Fredrik Bajer 1907 Ernesto Teodoro Moneta και Louis Renault 1906 Theodore Roosevelt 1905 Bertha von Suttner 1904 Institut de Droit International 1903 Sir William Randal Cremer 1902 Elie Ducommun και Charles Albert Gobat 1901 Jean Henri Dunant και Frederic Passy Είκοσι χρόνια διήρκησε η φιλία μεταξύ της Bertha von Suttner και του Alfred Nobel. Η Suttner προσπάθησε επανειλημμένως να τον πείσει να προβεί στη δωρεά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού για το κίνημα ειρήνης. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τον θάνατό του το 1896 του είχε γράψει: «Και γι αυτό σε εκλιπαρώ: Μην αποσύρεις ποτέ την υποστήριξή σου ποτέ, ακόμη και μετά τον θάνατο που περιμένει όλους μας». Τη στιγμή εκείνη δεν γνώριζε ακόμη τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο της διαθήκης του.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ 5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ Έντυπο 5.4.1. «Κυριακίδης» Δραστηριότητα 1 η : «Στέλιος Κυριακίδης, η ζωή μου» Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, με ιδιαίτερη έφεση στον μαραθώνιο.

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Χώρος: Νεοχώρι Κρήτης Χρόνος: 1925-1930 (περίοδος Β Παγκοσμίου πολέμου) Πρόσωπα Οικογένεια Φτενούδου Πατέρας: Μιχαήλος Μητέρα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ. 10/1/2014 Κουτσουρνά Ιφιγένεια 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνία

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ. 10/1/2014 Κουτσουρνά Ιφιγένεια 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνία ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ 10/1/2014 Κουτσουρνά Ιφιγένεια 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόσωπα Μεγκ Τζο Μπεθ Ειμι κ. Μαρτς Λόρι Περίληψη Louisa May Alcott Η δική μου γνώμη για

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο της ζωής μου 1 Το βιβλίο της ζωής μου 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr JEANETTE WINTER ΙΚΜΠΑΛ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ JEANETTE WINTER ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ Βραβείο ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ISBN 978-960-569-305-3 Κωδ. μηχ/σης 12.263 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα 39 στοιχεία, που αναζητούν οι Κέιχιλ, υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Έιμι με τον αδελφό της, Νταν, διαπιστώνουν με έκπληξη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί

Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί επιστήµονες και κοινωνικοί λειτουργοί Εισαγωγή Τα παραδείγµατα γυναικών επιστηµόνων, που ακολουθούν, επιλέχθηκαν µετά από έρευνα στο διαδίκτυο. Ο κατάλογος δεν είναι φυσικά πλήρης,

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση βιβλίου: Άρια ο κόσμος από την αρχή του Δημήτρη Στεφανάκη, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου: Άρια ο κόσμος από την αρχή του Δημήτρη Στεφανάκη, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου Παρουσίαση βιβλίου: Άρια ο κόσμος από την αρχή του Δημήτρη Στεφανάκη, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου Μ ι α μ α τ ι ά σ τ ο β ι β λ ί ο : Ο νεαρός Έλληνας διπλωμάτης Στέφανος Μαυροειδής ζει και αφηγείται τα ταραγμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ

Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Εκπαιδευτικοί και ακτιβίστριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια : Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ http://www.infoplease.com DAVIES, EMILY (Ντέιβις, Έµιλυ) Μ. Βρετανία - Εκπαιδευτικός, εκδότρια, αγωνίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΡΑΗΛ. Βιογραφικά. Διπλωματικός ανταποκριτής και αρθρογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή»

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΡΑΗΛ. Βιογραφικά. Διπλωματικός ανταποκριτής και αρθρογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΡΑΗΛ Βιογραφικά Συντονιστής: Αθανάσιος Έλλις Διπλωματικός ανταποκριτής και αρθρογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» Ο Αθανάσιος Έλλις είναι διπλωματικός ανταποκριτής και αρθρογράφος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller Ημερομηνία 9/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://mag.sigmalive.com/ Αγγελος Γεραιουδάκης http://mag.sigmalive.com/article/7339/victoria-hislop-h-syggrafeas-ton-bestseller GOOD LIFE09.05.2016 Victoria Hislop:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. 1 ο ΓΕΛ ΠΥΛΑΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Β2

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. 1 ο ΓΕΛ ΠΥΛΑΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Β2 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 1 ο ΓΕΛ ΠΥΛΑΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Β2 ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΣΑΙ; 1. Την καλή σχέση ανάμεσα στους μαθητές και τους δασκάλους. ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΣΑΙ; 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οι στόχοι του ΚΧΠΒ στην παρούσα φάση είναι οι εξής:

Οι στόχοι του ΚΧΠΒ στην παρούσα φάση είναι οι εξής: Οι στόχοι του ΚΧΠΒ στην παρούσα φάση είναι οι εξής: Παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός Κατάργηση των πυρηνικών όπλων Αποκήρυξη των βίαιων προσεγγίσεων επίλυσης των συγκρούσεων Σταδιακή και αναλογική μείωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 15 Ταξίδι στον χρόνο 15 Ταξίδι στον χρόνο Η Άννα πρέπει να πάει στο διαιρεµένο Βερολίνο από το ανατολικό στο δυτικό τµήµα. Και σαν να µην έφτανε αυτό, πρέπει να βρει µέσα σε 55 λεπτά ποιο γεγονός θέλει να εξαλείψει η RATAVA:

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου Α Αρσάκειο - Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης Τάξη Β Σχολικό Έτος: 2014-2015 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κουλάδη Στέλλα ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αναστασοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ Φεβρουάριος 2012 ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α 4. Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων»

ΟΜΑ Α 4. Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων» ΟΜΑ Α 4 Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων» Εργασία από τους μαθητές: Ιακωβίδου Χριστίνα Κοντού Κοραλία Νούλης Χρυσοβαλάντης Χατζόπουλος ημήτρης Στις αρχές της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά Αγγλία

Μικρά Αγγλία Μικρά Αγγλία ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ Ιστορικό πλαίσιο Χώρος : Άνδρος Χρόνος: Η ιστορία διαδραματίζεται στην εικοσαετία από το 1930 μέχρι το 1950. Η πορεία των χαρακτήρων διασταυρώνεται με τα μεγάλα γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη

Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 2 Μαίου 1519) ήτανιταλός αρχιτέκτονας,ζωγράφος, γλύπτης,μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 4 Η πορεία προς τον πόλεµο ΘΕΜΑ 1ο Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α.

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Crocus Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα. Οι Εβραίοι περιορίστηκαν στην κοινότητα Χιρς,

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Πορτραίτα: Johanna Lindsey

Πορτραίτα: Johanna Lindsey Ημερομηνία 10/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.bookcity.gr/ Χρύσα Βασιλείου http://www.artsandthecity.gr/bloggers/%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b1% CE%AF%CF%84%CE%B1/22032- %CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B1-johanna-lindsey

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 152 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Οκτώβριος 2018 Παρακαλώ να απαντηθούν οποιεσδήποτε 2 από τις ερωτήσεις του Μέρους Α δηλαδή από τις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Η τέχνη είναι ο αγωγός του ωφέλιμου για τον άνθρωπο. Υπηρετεί την αλήθεια, για αυτό και δεν μπορεί να ωραιοποιεί τη χυδαιότητα του πολέμου, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 17 Οδοφράγµατα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 17 Οδοφράγµατα 17 Οδοφράγµατα 50 λεπτά ακόµα: Ο παίκτης αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και να εµπιστευθεί την ταµία. Το ράδιο µεταδίδει ότι οι Ανατολικογερµανοί στρατιώτες στήνουν οδοφράγµατα. Αυτό είναι το γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται»

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται» Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται» 04.07.2016 19:42 Νατάσσα Βαφειάδου Με αφορμή τη αυριανή παρουσίαση του μυθιστορήματός της «Δύο φιλιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου:

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: Σελίδα: 16 Μέγεθος: 510 cm ² Μέση κυκλοφορία: 7510 Επικοινωνία εντύπου: (210) 8113000 Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: 210 5231.831-4 Είδος: Εφημερίδα / Κύρια / Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 Α. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2018 8 Α.1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 39 η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 Α.2 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2018 Συνεδριάσεις Εγκύκλιοι Επιστολές Επιτροπές Διοικούσας

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης 2 3 Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Το 1876, ο Τόμας Ίκινς (Thomas Eakins) ολοκλήρωσε ένα πορτραίτο του John Hill Brinton

Διαβάστε περισσότερα

Λονδίνο, 17 Νοεμβρίου 1896

Λονδίνο, 17 Νοεμβρίου 1896 Λονδίνο, 17 Νοεμβρίου 1896 Ο ι δρόμοι της πόλης είναι σχεδόν έρημοι και τους διασχίζουν μόνο πεζοί με σκοπό να φτάσουν στα ζεστά τους σπίτια όσο γρηγορότερα μπορούν. Αλλά στα μυστικά σαλόνια του πολυτελούς

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους.

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Κεφάλαιο 14 Ο Φιλελληνισµός (σελ. 126 129) Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Η προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εργασίας : ALBERT EINSTAIN

Θέμα εργασίας : ALBERT EINSTAIN 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Τάξη Β2 Μάθημα : Πληροφορική Θέμα εργασίας : ALBERT EINSTAIN Μαθητής : Γιάννης Παπαγεωργίου Πειραιάς Απρίλιος 2012 Προσωπικά στοιχεία Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 Ουλμ, Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Preventing Honour Related Violence by education and dialogue through Immigrant NGOs ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Μελέτη περίπτωσης Φόνος για λόγους τιμής ΟΝΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Τhe Angelou Centre ΧΩΡΑ: Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας»

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» Τετάρτη, 04/10/2017 Συνεντεύξεις Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» «Η αρμονική συμβίωση των λαών είναι εφικτή.» «Έχω μάθει να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένας κανόνας μόνο υπάρχει στον αγώνα για τα 39 στοιχεία, που είναι κρυμμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου: ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια Εξάντας Ελλήνων Οικογένεια Ο έρωτας είναι τυφλός και τυφλώνει. Γάμος είναι πόλεμος και ειρήνη μαζί. Η ανάγκη πολλές φορές ορίζει τον γάμο. Φοβερή δοκιμασία η δυσκολία για μια σχέση. Η σταθερή εργασία βοηθά

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Λέκκας Στάθης Μπαρμπούτσης Αλέξανδρος Μιαρίτης Άγγελος Μπούρας

Νίκος Λέκκας Στάθης Μπαρμπούτσης Αλέξανδρος Μιαρίτης Άγγελος Μπούρας ό ή Νίκος Λέκκας Στάθης Μπαρμπούτσης Αλέξανδρος Μιαρίτης Άγγελος Μπούρας ύ ς ί ς Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ Το θέμα του τελευταίου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γαλλικής Γλώσσας που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ήταν για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ 1901-1975 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στην Μπράϊλα της Ρουμανίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1901 και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902. Η μητέρα του ήταν ρωσικής καταγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

Εύα Βουρνά Ειρήνη Γούλα, Β1

Εύα Βουρνά Ειρήνη Γούλα, Β1 Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912-7 Ιουνίου 1954), Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος (Με βάση και την ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης»

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα πρωϊνά 2012- Παρουσίαση ομιλητών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ Η Αννα Βερούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Στόχοι Οι μαθητές να: αναφέρουν και επεξηγούν ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από το γάμο. δικαιολογούν τη σημασία που έχει ο γάμος ως κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 26 Πειράµατα µε τον χρόνο

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 26 Πειράµατα µε τον χρόνο 26 Πειράµατα µε τον χρόνο Επιστρέφοντας στο παρόν η Άννα προσπαθεί να µπλοκάρει τη µηχανή του χρόνου, αλλά δεν έχει τον κωδικό. Η γυναίκα µε τα κόκκινα εµφανίζεται. Θα χαλάσει η «αρχηγός» τα σχέδια της

Διαβάστε περισσότερα

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Emmanuel Tsesmelis Deputy Head of International Relations, CERN FloratosFest 2014 University of Athens 10 October 2014 1 Προς τιμήν του Εμμανουήλ Φλωράτου Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΘ ΔΘΖΗΣΘΟΣ Θ,28-32

ΟΔΟΘ ΔΘΖΗΣΘΟΣ Θ,28-32 ΟΔΟΘ ΔΘΖΗΣΘΟΣ Θ,28-32 Πξώηε Αλάγλωζε Δξκελεία [... ] ρ ξ ε ω 1 δ ε ζ ε π α λ η α π π ζ ε ζ ζ α η 2 1 ΘΔΚΗΠ, ΓΗΘΖ, ΑΛΑΓΘΖ, ΚΝΗΟΑ / ΣΟΖ, ΣΟΔΩΛ: νλνκαηα ηνπ ΡΝ ΑΡΝΛ! Ρν Απξνζσπν Martin Heidegger, Απν Ρν Σι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Παρακαλώ να απαντηθούν οποιεσδήποτε 2 από τις ερωτήσεις του Μέρους Α δηλαδή από τις

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π. Νάσκου - Περράκη ΚΩΔΙΚΑΣ Πράξεων Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου Νομολογία - Λημματικός Κατάλογος

Π. Νάσκου - Περράκη ΚΩΔΙΚΑΣ Πράξεων Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου Νομολογία - Λημματικός Κατάλογος λευκή σελίδα λευκή σελίδα Π. Νάσκου - Περράκη ΚΩΔΙΚΑΣ Πράξεων Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου Νομολογία - Λημματικός Κατάλογος Θεσσαλονίκη 2013 Π. Νάσκου - Περράκη & Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης»

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» 14/12/2018 «Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» / Επικαιρότητα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ: Εκεί που σχίστηκε ο βράχος και ο Θεός μίλησε στον Ιωάννη! Αποστολή του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Πάτμο

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ Ημερομηνία 22/11/2016 Μέσο Συντάκτης Link lionnews.gr Τίνα Πανωρίου https://lionnews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7- %ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%8d- %cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-

Διαβάστε περισσότερα