Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012"

Transcript

1

2 ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: Want to GO PriVate? Από τις Εκδόσεις Scholastic Press, Νέα υόρκη 2011 ΤίΤλοσ βιβλiου: Θέλεις να κάνουμε chat; συγγραφeασ: Sarah Darer Littman mετaφραση: πετρούλα γαβριηλίδου ΕπιμeλΕιΑ διoρθωση κειμeνου: Αναστασία σακελλαρίου συνθεση ΕΞωφυλλου: γιώργος παζάλος ηλεκτρονικh σελιδοποiηση: μερσίνα λαδοπούλου ΕκΤύπωση: Άγγελος Ελεύθερος & σια ο.ε. βιβλιοδεσια: κωνσταντίνα παναγιώτου & σια ο.ε. Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012 πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2012, αντίτυπα isbn Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε. PSiChOGiOS PUBLiCatiOnS S.a. Έδρα: Τατοΐου 121 head office: 121, tatoiou Str μεταμόρφωση metamorfossi, Greece βιβλιοπωλείο: μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, mavromichali Str Αθήνα athens, Greece Τηλ.: tel.: telefax: telefax:

3 Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

4 Στους αφοσιωμένους άντρες και τις γυναίκες που είναι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου και κάθε μέρα αντιμετωπίζουν άσχημες καταστάσεις στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά μας

5 ΜΕΡΟΣ Ι

6 1 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Πώς γίνεται να μην είσαι ενθουσιασμένη;» η φέιθ, η καλύτερή μου φίλη από τη δευτέρα δημοτικού, κάθεται στην άκρη της πισίνας και παρακολουθεί τα κυματάκια που προκαλεί με τα λεπτά της δάχτυλα να σέρνονται απαλά πάνω στο νερό. «δηλαδή, σύνελθε, Άμπι. Αύριο θα πάμε στο λύκειο για πρώτη φορά. θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από το γυμνάσιο». «κι εσύ πώς ακριβώς το ξέρεις;» αναρωτιέμαι μεγαλόφωνα. η φέιθ με κοιτάζει σαν να μην πιστεύει στ αυτιά της. «λοιπόν, πρώτον, θα έρθουν ένα σωρό νέα παιδιά από το Ανατολικό σχολείο. κι έτσι δε θα είμαστε πάλι με τους ίδιους και τους ίδιους που βλέπουμε στο σχολείο εδώ και αιώνες». «Τέλεια. οπότε θα έχουμε ακόμα πιο πολλές βασίλισσες της κλίκας για να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη». η φέιθ τραβάει απότομα την παλάμη της από το νερό, ρίχνοντας στο κεφάλι μου ένα μπουκέτο κρύες σταγόνες. δεν της δίνω, όμως, την ευχαρίστηση να με ακού-

7 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ σει να τσιρίζω, γιατί η αλήθεια είναι ότι το ευχαριστιέμαι έπειτα από ένα ολόκληρο απόγευμα που ψηθήκαμε για τελευταία φορά στον ήλιο. «γιατί πρέπει να είσαι τόσο αρνητική;» «δεν είμαι αρνητική», διαμαρτύρομαι σκουπίζοντας το νερό από το πρόσωπό μου. «Είμαι αμφίθυμη». Ψεύτρα, λέω στον εαυτό μου. Τρομοκρατημένη, να τι είσαι στ αλήθεια. «Ααα, αμφίθυμη! Ετοιμάζεσαι από τώρα για το διαγώνισμα στο λεξιλόγιο;» «Όχι, είναι που ένα κομμάτι μέσα μου ανυπομονεί. Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι μου απλώς φοβάται. φοβάται που το ρούσβελτ είναι τόσο μεγάλο σχολείο. φοβάται μη χαθεί. φοβάται ότι όλα θα είναι διαφορετικά». «διαφορετικά δε σημαίνει πάντα άσχημα, Άμπι. διαφορετικά σημαίνει, επίσης, καινούργια και συναρπαστικά, έτσι δεν είναι;» Αυτή είναι η φέιθ, κυρίες και κύριοι. η δεσποινίς κοιτάζω πάντα τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. «φαντάζομαι». «πάντως, εγώ είμαι ενθουσιασμένη. και ανυπομονώ. Έχω ήδη διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσω την καινούργια μου τζιν φούστα κι εκείνο το χαριτωμένο μπλουζάκι Green Girl. πώς λες να φτιάξω τα μαλλιά μου; πάνω ή κάτω;» «χμ δεν ξέρω. κάτω, μάλλον». «μπορείς, τουλάχιστον, να κάνεις ότι σε νοιάζει;» «μα στ αλήθεια με νοιάζει απλώς δεν έχω σκεφτεί καν τι θα φορέσω αύριο».

8 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; «γιατί όχι; Είσαι πολύ πιο όμορφη από μένα και δεν κάνεις τίποτα γι αυτό. Είμαι βέβαιη ότι θα εμφανιστείς αύριο στο σχολείο με το τζιν σου κι ένα οποιοδήποτε μπλουζάκι, που θα σου πέφτει και φαρδύ, αντί να βάλεις κάτι όμορφο που να αναδεικνύει τις καμπύλες σου». η φέιθ αναστενάζει και κοιτάζει το στήθος της, που θα το έλεγες μικρό. «Τουλάχιστον εσύ έχεις καμπύλες να δείξεις». «Αχ, σταμάτα», της λέω και νιώθω να κοκκινίζω. θεωρούσα πάντα το στήθος μου περισσότερο κατάρα παρά ευλογία. «κάνεις σαν τη μαμά και τη λίλι. Αν αναγκαστώ να ακούσω άλλο ένα συντονισμένο κήρυγμα από αυτές τις δυο για το ότι το μόνο που χρειάζομαι είναι μια αναθεματισμένη ανανέωση, μπορεί και να κάνω φόνο». «καλά, αλλά δε θα σκοτώσεις εμένα γιατί είμαι η καλύτερή σου φίλη. και χωρίς εμένα με ποια θα κάθεσαι στο θρανίο;» αστειεύεται η φέιθ και δροσίζει το πρόσωπό της με το βρεγμένο χέρι της. «Αλλά, σοβαρά τώρα, Άμπι, αυτή τη φορά η μαμά σου και η λίλι έχουν δίκιο. χρειάζεσαι μια προλυκειακή ανανέωση. Τι λες να πάμε πάνω στο δωμάτιό μου και να δοκιμάσω διάφορα χτενίσματα στα μαλλιά σου;» «Τι λες, αντί γι αυτό, να αράξουμε στο υπόγειο και να δούμε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ξανά; χρειάζομαι μια δόση Άραγκορν». η φέιθ αναστενάζει. «Έλα, Άμπι, σε παρακαλώ! μιλάμε για την πρώτη μας μέρα στο λύκειο. μπορούμε να δούμε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όποτε θέλουμε. Εξάλλου, ο λέγκολας είναι πολύ πιο κούκλος από τον Άραγκορν και το ξέρεις».

9 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ δε βλέπω τι νόημα έχει όλο αυτό, αλλά η φέιθ με παρακαλάει και έχει αυτό το βλέμμα σαν κουταβάκι, με τα μεγάλα καστανά της μάτια και, όπως πάντα, μου είναι δύσκολο να της αρνηθώ όταν παίρνει αυτό το ύφος. «Εντάξει, κέρδισες. Αλλά δε θα μου βάλεις ένα κάρο βλακείες στο πρόσωπο. και μετά θα έχω το δικαίωμα να δω τον βίγκο μόρτενσεν». η φέιθ χαμογελάει και γίνεται μεγαλόψυχη μετά τη νίκη της. «μόνο λίγες βλακείες. Τόσες βλακείες όσες χρειάζεται για να τονίσουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά σου. και μετά θα δούμε οπωσδήποτε τον ορλάντο μπλουμ». Αργότερα, αν και μου φαίνεται ότι έχουν περάσει ατελείωτες ώρες, αλλά στην πραγματικότητα νομίζω ότι έχουν περάσει μόλις σαράντα πέντε λεπτά, η φέιθ δοκιμάζει το απειροστό χτένισμα στα μαλλιά μου. «φτάνει πια, φέιθ. Αρχίζω να έχω πονοκέφαλο από το τόσο τράβηγμα. Από αυτούς που μόνο τα κουλουράκια με σταφίδες της μαμάς σου μπορούν να θεραπεύσουν». «λίγο ακόμα», λέει η φέιθ, στριφογυρνάει δυο τούφες μου από τη μία και την άλλη πλευρά και τις ενώνει πίσω με ένα μεγάλο ξύλινο κοκαλάκι. «Αυτό είναι ωραίο χτένισμα. κρατάει τα μαλλιά σου πίσω και φαίνονται τα μάτια σου». «και είναι καλό αυτό; μου αρέσει που το πρωί οι καθηγητές δεν μπορούν να δουν αν έχω ξυπνήσει ή αν κοιμάμαι ακόμη». «Έχεις αποφασίσει να μου κάνεις τη ζόρικη, έτσι;» λέει η φέιθ και σμίγει τα φρύδια καθώς αγριοκοιτάζει το είδωλό μου μέσα από τον καθρέφτη.

10 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; «Όχι. Απλώς δε βλέπω το νόημα. δε θα κάνει και μεγάλη διαφορά». «περίμενε πρώτα να τελειώσω», αντιτείνει η φέιθ. «κοίτα προς τα πάνω για να βάλω αϊλάινερ». γέρνω ελαφρώς το κεφάλι μου προς τα πίσω και βλέπω τα αυτοκόλλητα στο ταβάνι του δωματίου της φέιθ που γυαλίζουν στο σκοτάδι. στο φως της μέρας σχεδόν δε διακρίνονται, αλλά θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που έμεινα να κοιμηθώ ένα βράδυ με τη φέιθ, όταν ήμασταν στη δευτέρα δημοτικού, και η κυρία γουίλσον έσβησε τα φώτα, έκλεισε την πόρτα και πάνω από τα κεφάλια μας εμφανίστηκε ξαφνικά ένας μαγευτικός αστερισμός. η μαμά της φέιθ είναι πολύ κουλ και όλο κάτι μαστορεύει είναι σαν αντιμαμά. γράφει άρθρα σε περιοδικά για μαστορέματα, μας βάζει συνέχεια να τη βοηθάμε να δοκιμάσει τις νέες της κατασκευές και ποτέ δε φαίνεται να ενοχλείται όταν εμείς τα κάνουμε όλα χάλια. μου αρέσει πολύ που ντύνεται ανέμελα, σαν να μην τη νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι, και μου αρέσει επίσης ο τρόπος με τον οποίο πιάνει τα μακριά σκουρόχρωμα μαλλιά της σε κότσο και τα στερεώνει με ένα μολύβι. Είναι κάπως μπουχτισμένη με το ενδιαφέρον της φέιθ για όλα αυτά τα κοριτσίστικα πράγματα. η δικιά μου η μαμά απολαμβάνει την «περιποίηση της μητέρας» ευλαβικά κάθε έξι εβδομάδες και θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να εμφανιστεί στην κουζίνα χωρίς λίγη μάσκαρα και ρουζ. Όταν γύρισα στο σπίτι εκείνη τη μέρα που είχα κοιμηθεί στη φέιθ, στη δευτέρα δημοτικού, και τη ρώτησα αν θα μπορούσα να κολλήσω αστεράκια στο ταβάνι μου, μου απάντησε ότι θα χάλαγαν την μπογιά.

11 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ Νιώθω την ανάσα της φέιθ στο πρόσωπό μου την ώρα που τραβάει προσεκτικά μια γραμμή κατά μήκος του βλεφάρου μου. παίρνω το βλέμμα μου από το ταβάνι και βλέπω τη γλώσσα της να κρέμεται από τη γωνία του στόματός της, όπως κάθε φορά που συγκεντρώνεται πολύ. Νιώθω μια ζεστασιά να γεμίζει την καρδιά μου μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ή μήπως αλλάζουν; με προειδοποιεί μια γκρινιάρα φωνή μέσα στο κεφάλι μου. θέλω να πάψει πια αυτή η φωνή. Είμαι ήδη αρκετά αγχωμένη. «Τατά! κοίτα», λέει η φέιθ. «και, αν τολμάς, πες μου ότι δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις». κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη της φέιθ, στον οποίο έχει στερεώσει άτακτα τριγύρω φωτογραφίες με τις δυο μας, μαζί με εισιτήρια από ταινίες και συναυλίες που έχουμε πάει μαζί. φαίνομαι διαφορετική. Το αϊλάινερ κάνει τα ανοιχτά καστανά μου μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα και πιο δραματικά, και η φέιθ μου έχει βάλει ένα απαλό, σχεδόν άχρωμο λιπ γκλος, που κάνει τα χείλη μου να γυαλίζουν. φαίνομαι μεγαλύτερη, μοιάζω περισσότερο με κορίτσι λυκείου. με τα μαλλιά μου πιασμένα έτσι πάνω, δεν μπορώ να κρυφτώ πουθενά. Νιώθω εκτεθειμένη και, δεν ξέρω, ευάλωτη. «ποια είναι η ετυμηγορία;» με ρωτάει η φέιθ. «Νομίζω ότι είσαι πολύ όμορφη». «δεν δεν ξέρω αν είμαι εγώ αυτή». «και βέβαια είσαι εσύ, χαζούλα!» με πειράζει χαμογελαστή η φέιθ. «μόνο που λέγεσαι εσύ που κάνεις μια προσπάθεια για αλλαγή».

12 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; γυρνάω και κοιτάζω τη φέιθ. «η Άμπι που κάνει μια προσπάθεια για αλλαγή» με κάνει να ανατριχιάζω. «γιατί προσπαθούν τόσο πολύ όλοι να με κάνουν κάτι άλλο από αυτό που είμαι; γιατί δε σας αρέσω όπως είμαι;» Το χαμόγελο της φέιθ σβήνει και δίνει τη θέση του σε ένα πληγωμένο σάστισμα. «μου αρέσεις όπως είσαι, Άμπι. Το έκανα γιατί γιατί σε νοιάζομαι και σκέφτηκα ότι θα θέλεις να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ξέρεις, όλο αυτό που λένε ότι είναι η πρώτη εντύπωση που μετράει και ένα σωρό τέτοια. συγγνώμη αν σε έκανα να νιώσεις ότι προσπαθώ να σε αλλάξω». γεμίζω τύψεις που την έκανα να νιώσει άσχημα. η φέιθ είναι η καλύτερη φίλη που μπορεί να υπάρξει, από αυτές που ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς πάνω τους ό,τι και να γίνει. κανείς δε με καταλαβαίνει όπως η φέιθ, ούτε οι υπόλοιπες φίλες μου ούτε οι γονείς μου, και οπωσδήποτε όχι αυτό το κακομαθημένο, η αδελφή μου, η λίλι, με την οποία δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο Dna. «συγγνώμη, φέιθ. μου φαίνεται πως είμαι ξέρεις» «Όχι, Άμπι. δεν ξέρω. πες μου». παίρνω βαθιά ανάσα και κοιτάζω στον καθρέφτη την «Άμπι που κάνει μια προσπάθεια για αλλαγή» την ώρα που κάνω την εξομολόγησή μου. «Είμαι αγχωμένη και φοβάμαι». γυρίζω και κοιτάζω τη φέιθ. «φοβάμαι που θα πάμε στο λύκειο. φοβάμαι που τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά φοβάμαι και που μπορεί να μείνουν ίδια. Έχω γίνει ένας τεράστιος κόμπος επειδή δεν

13 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια, το στομάχι μου πονάει, εύχομαι το καλοκαίρι να μην τελειώσει ποτέ, φοβάμαι». Τα καστανά μάτια της φέιθ λαμπυρίζουν και με κλείνει στην αγκαλιά της. «Όλοι φοβούνται όταν πηγαίνουν πρώτη φορά στο λύκειο. κι αν λένε ότι δε φοβούνται, τότε φοβούνται ακόμα περισσότερο. Αλλά έτσι φοβόμασταν κι όταν θα πηγαίναμε στο γυμνάσιο, και τα καταφέραμε, έτσι δεν είναι;» «σχεδόν. Αν θεωρείς ότι το να μας κοροϊδεύουν κάθε μέρα οι βασίλισσες της κλίκας σημαίνει ότι τα καταφέραμε, τότε έτσι είναι». η φέιθ παγώνει. «Εντάξει, παραδέχομαι ότι η Αμάντα Άρμιτατζ και οι υπόλοιπες μάγισσες του δυτικού σχολείου δυσκόλεψαν κάπως τη σχολική μας εμπειρία. Αλλά δεν ήταν και τελείως χάλια καταφέρναμε παρ όλα αυτά να περνάμε και καλά». «Ναι, υποθέτω». «πίστεψέ με, Άμπι. Το λύκειο θα είναι καλύτερο. μόνο φόρεσε κάτι όμορφο αύριο και φτιάξε τα μαλλιά και τα μάτια σου όπως είναι τώρα. Ξεκίνα κάνοντας καλή πρώτη εντύπωση. μου το υπόσχεσαι;» η φέιθ σηκώνει το μικρό της δαχτυλάκι όπως πάντα από τη δευτέρα δημοτικού που γνωριστήκαμε όταν θέλει να δώσουμε μια υπόσχεση. Τυλίγω και το δικό μου γύρω από το δικό της και μουρμουρίζω: «σου το υπόσχομαι», παρόλο που είμαι σχεδόν βέβαιη ότι δε θα αλλάξει τίποτα και ότι το λύκειο δε θα είναι καλύτερο.

14 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; «Τι έπαθες;» λέει η λίλι μόλις μπαίνω στο αυτοκίνητο. «Τι εννοείς;» ρωτάω και βγάζω το κοκαλάκι που μου είχε βάλει η φέιθ, για να πάρουν τα μαλλιά μου τη συνηθισμένη θέση τους ως ασπίδα στο πρόσωπό μου. «μην τα κατεβάζεις, αγάπη μου, τα μαλλιά σου είναι πολύ όμορφα έτσι», λέει η μαμά κάνοντάς μου ένα επικριτικό κομπλιμέντο. «και κάτι άλλο είναι διαφορετικό για μια στιγμή, έχεις βάψει τα μάτια σου. Επιτέλους έκανες κάτι για να τονίσεις τα μάτια σου όπως σου λέω τόσο καιρό. Τελικά γίνονται θαύματα». Νιώθω πως είμαι μικρόβιο κάτω από ένα μικροσκόπιο. θέλω να ξεβαφτώ, να ανακατέψω τα μαλλιά μου και να γίνω όπως είμαι φυσιολογικά. «Το χρώμα είναι λάθος», λέει η λίλι. «η Άμπι πρέπει να φοράει χρυσό ή καφέ μολύβι για να ταιριάζει με τα μάτια της, όχι μαύρο. Το μαύρο την κάνει να μοιάζει με ίμο». «μπορείς να της δανείσεις από τα δικά σου, λίλι». «με τίποτα! δεν της δανείζω τα μολύβια μου. δεν ξέρει πώς να τα βάζει σωστά. θα τα καταστρέψει». «δε θέλω καν να δανειστώ τα χαζομολύβια σου, εντάξει; η φέιθ προσπαθούσε απλώς να με καλλωπίσει για την πρώτη μέρα στο λύκειο». «η φέιθ έχει δίκιο, Άμπι», λέει η μαμά. «μία φορά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλή πρώτη εντύπωση». Θα βαρέσω τον πρώτο άνθρωπο που θα μου πει ξανά αυτή τη φράση. «με ξέρουν οι περισσότεροι εκεί μέσα. μόνο τα παιδιά από το Ανατολικό είναι καινούργια. και έχω γνωρίσει κάποια από αυτά στην εκκλησία».

15 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ «μπορώ να σου δανείσω τα δικά μου καλλυντικά», λέει η μαμά με τη γνωστή φωνή που σημαίνει: Κι εδώ τελειώνει η συζήτηση. «γιατί είσαι πολύ όμορφη και είναι σημαντικό να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό την πρώτη μέρα στο σχολείο». «Τι!» διαμαρτύρεται η λίλι. «Εμένα δε με αφήνεις ποτέ να αγγίξω τα καλλυντικά σου! κι έχεις όλα τα ακριβά». «δε σε αφήνω, μικρή μου, γιατί κάπως κατάφερες να με πείσεις να σου αγοράσω μπόλικα δικά σου, τα οποία τώρα αρνείσαι να μοιραστείς με την αδελφή σου». «δεν είναι δίκαιο». η λίλι βουλιάζει στο κάθισμά της και μένει αμίλητη για όλη την υπόλοιπη διαδρομή, κάτι που κανονικά θα θεωρούσα ευτύχημα, αλλά τώρα σημαίνει ότι αναγκάζομαι να μιλάω εγώ στη μαμά και να συζητάω με κάθε λεπτομέρεια για το τι θα φορέσω αύριο, λες και ξέρω ή με νοιάζει. η μαμά και η λίλι αποφασίζουν να ασχοληθούν και οι δύο με το θέμα των ρούχων μου και εισβάλλουν στο δωμάτιό μου κάνοντας άνω-κάτω την ντουλάπα και τα συρτάρια μου για να βρουν πιθανούς συνδυασμούς. Νομίζω ότι η λίλι προσπαθεί επίτηδες να με κάνει να μοιάζω με το «ντύσιμο που απορρίψαμε» του περιοδικού Seventeen γιατί έχει διαλέξει τους πιο φρικτούς συνδυασμούς ρούχων που έχω δει ποτέ. η μαμά τελικά της χαρίζει το γνωστό «Λίλι Αν!» και τη διατάζει να φύγει από το δωμάτιο. η μαμά προσπαθεί να με πείσει να φορέσω ένα τελείως καθωσπρέπει σύνολο που ούτε νεκρή δε θα φορούσα.

16 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; «δε μιλάς σοβαρά», της λέω. «μαμά, πάρ το απόφαση, δεν είμαι σαν κι εσένα». Αρχίζει να εκνευρίζεται μαζί μου, το αισθάνομαι. η λίλι θα είχε ενδώσει πια. Όχι, λάθος. η λίλι θα είχε βρει κάτι χαριτωμένο να φορέσει πριν προλάβει καν να μπει η μαμά στο δωμάτιό της, όχι σαν κι εμένα που, σαν θλιβερή κούκλα στην ηλικία των δεκατεσσάρων, χρειάζομαι τη μαμά για να με ντύσει. «δε βλέπω να συμμετέχεις ιδιαίτερα σε αυτή τη συζήτηση, Άμπι, όλο όχι λες. Έτσι για αλλαγή, διάλεξε εσύ κάτι για να πω εγώ όχι». Τέλεια. πώς τα κατάφερα να βρεθώ σε αυτή τη θέση; κοιτάζω τα ρούχα στο κρεβάτι και τα υπόλοιπα στην ντουλάπα ελπίζοντας να μου έρθει καμιά έμπνευση. Το μόνο που θέλω είναι να αρπάξω μια βερμούδα και το μπλουζάκι μου με τον Άραγκορν, αλλά ξέρω ότι αυτό θα κάνει τη μαμά τούρμπο. πιέζω τον εαυτό μου να γίνει η «Άμπι που κάνει μια προσπάθεια για αλλαγή» και βγάζω μια τζιν φούστα, ένα πράσινο μπλουζάκι και ένα λευκό πουκάμισο και τα αφήνω στο κρεβάτι. παρόλο που δε μου αρέσει και πολύ να φοράω φούστες, φαντάζομαι ότι αυτό θα κάνει τη μαμά να με αφήσει ήσυχη και ίσως την επόμενη μέρα φορέσω τελικά τη βερμούδα. η μαμά χαμογελάει ικανοποιημένη. «ωραία. βλέπω ότι αρχίζεις να σκέφτεσαι την εμφάνισή σου». πηγαίνει στη συρταριέρα μου, όπου τα σκουλαρίκια μου είναι ανακατωμένα σε ένα κουτί με βραχιόλια και κολιέ.

17 ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ «Αγάπη μου, σου πήρα αυτό το δέντρο για να κρεμάς τα σκουλαρίκια σου», λέει η μαμά και αμέσως αρχίζει να κρεμάει τα σκουλαρίκια, αν και πολλές σειρές μένουν κενές. «γιατί δεν το χρησιμοποιείς; Έτσι θα βλέπεις τι έχεις και θα χρησιμοποιείς τα σωστά αξεσουάρ». Αυτό που δεν καταλαβαίνει η μαμά είναι ότι τα σωστά αξεσουάρ δεν είναι ακριβώς προτεραιότητά μου. «δεν πειράζει, μαμά. θα τα τακτοποιήσω εγώ. Αρκετά με βοήθησες σήμερα». η μαμά πιάνει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με πέρλες που μου έκανε δώρο η γιαγιά και φωνάζουν «είμαι το καλό κορίτσι». «γιατί δε φοράς αυτά αύριο, γλυκιά μου;» «Εε ίσως. καλά». Έχω φτάσει στο σημείο που θα συμφωνούσα να βάλω ακόμα και κελεμπία προκειμένου να την κάνω να φύγει πια από το δωμάτιό μου. «λοιπόν, πάω να ετοιμάσω το φαγητό. κοίτα να φτιάξεις την τσάντα σου, μην ξεχάσεις τίποτα». «Ναι. Εντάξει». σχεδόν δεν την ακούω πια γιατί έχω ανοίξει το λάπτοπ και μπαίνω στο Chezteen.com. Είναι μια καινούργια ιστοσελίδα που μοιάζει με το τρισδιάστατο Second Life, αλλά για εφήβους. η φέιθ κι εγώ είμαστε μέλη εδώ και κάποιους μήνες και μου αρέσει πολύ περισσότερο από το Facebook γιατί σε αυτό μπορείς να σχεδιάσεις το άβαταρ, το είδωλο που θέλεις να έχεις, και μπορείς να βάλεις ό,τι όνομα θέλεις αντί για το πραγματικό σου. και είναι σαν τα άβαταρ να βρίσκονται πραγματικά και να κάνουν

Tι μπορεί να πάει στραβά...

Tι μπορεί να πάει στραβά... Tι μπορεί να πάει στραβά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WEDDING NIGHT Από τις Εκδόσεις Transworld, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νύχτα γάμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sophie Kinsella ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έλλη Συλογίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Χωρίς τη μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζένη Θεοφανοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αναστασία Σακελλαρίου ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ HEARTSIDE BAY!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ HEARTSIDE BAY! ΒΙΒΛΙΟ 1 ΤΊΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΎΠΟΥ: HEARTSIDE BAY 1 THE NEW GIRL Από τις Εκδόσεις Scholastic Children s Books, Λονδίνο 2014 ΤΊΤΛΟΣ ΒΙΒΛIΟΥ: Heartside Bay 1 Το καινούργιο κορίτσι ΣΥΓΓΡΑΦEΑΣ: Cathy Cole MΕΤAΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010 ΤίΤλος πρωτοτύπου: THE IMMORTAL SERIES: BLUE MOON Από τις Εκδόσεις ST. MARTIN S, Νέα υόρκη 2009 ΤίΤλος βιβλiου: Οι αθάνατοι: γαλάζια σελήνη ςυγγραφeας: Alyson Noël MΕΤAφρΑςη: Ντίνα Καρύδη ΕπιμEλΕιΑ ΔιOρθωςη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ONE LOVE. ONE DIRECTION Από τις Εκδόσεις Sperling & Kupfer, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: One love. one direction ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Barbara Beckam ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όταν χάσαμε την Ντόλυ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 2 ΜΑΥΡΗ ΣΕΙΡΑ Στην άκρη της μέρας, εκεί όπου οι σκιές υψώνονται απειλητικές κι οι ψίθυροι γίνονται κραυγές,

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το διώροφο της Τσιμισκή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Γιώτα Φώτου,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη, 2013 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Vanesa Munoz/Trevillion Images/UK. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2013, 15.000 αντίτυπα ΙSBN 978-618-01-0072-3

Μεταξία Κράλλη, 2013 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Vanesa Munoz/Trevillion Images/UK. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2013, 15.000 αντίτυπα ΙSBN 978-618-01-0072-3 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η αγάπη φόβο φέρνει ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μεταξία Κράλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι βιολέτες του Μαρτίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sarah Jio ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πηνελόπη Τριαδά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλενα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ. Τώρα

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ. Τώρα ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ Τώρα ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τώρα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Μανιώτης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ: σχέδιο του Αλέκου Φασιανού ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

2010 Universal Studios Licensing LLLP. Nanny McPhee and the Big Bang Universal Studios. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2010

2010 Universal Studios Licensing LLLP. Nanny McPhee and the Big Bang Universal Studios. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2010 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: NANNY MCPHEE AND THE BIG BANG Aπό τις Εκδόσεις Bloomsbury, Λονδίνο 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Νάννι Μακ Φι και ο μεγάλος σαματάς ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Emma Thompson ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Sofka Zinovieff, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: apeiron photos /Millennium images. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2012, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-515-1

Sofka Zinovieff, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: apeiron photos /Millennium images. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2012, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-515-1 ΤιΤΛοσ ΠΡΩΤοΤυΠου: THe HoUSe on PaRaDiSe STReeT aπό τις Εκδόσεις Short Books, Λονδίνο 2012 ΤιΤΛοσ ΒιΒΛιου: Το σπίτι στην οδό Παραδείσου συγγραφεασ: Sofka Zinovieff ΜΕΤΑΦΡΑσΗ: Έφη Μπάσδρα ΕΠιΜΕΛΕιΑ διορθωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WHEN THE CYPRESS WHISPERS Από τις Εκδόσεις HarperCollins, Νέα Υόρκη 2014

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WHEN THE CYPRESS WHISPERS Από τις Εκδόσεις HarperCollins, Νέα Υόρκη 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WHEN THE CYPRESS WHISPERS Από τις Εκδόσεις HarperCollins, Νέα Υόρκη 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ψίθυρος των κυπαρισσιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιβέτ Μάνεση ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βασιλική Κνήτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία.

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 80.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πέντε κλειδιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ. Κράτα μου το χέρι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ. Κράτα μου το χέρι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ Κράτα μου το χέρι ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κράτα μου το χέρι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Μαμαλούκας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΓΑΠΗ

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΓΑΠΗ COLLEEN HOOVER ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΓΑΠΗ Μετάφραση Χριστίνα Μανιά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΓΑΠΗ Τίτλος πρωτοτύπου: UGLY LOVE Συγγραφέας: Colleen Hoover Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Επιμέλεια- ιόρθωση:

Διαβάστε περισσότερα

Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι

Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ψ Υ ΧΟΓ ΙΟΣ Λ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΟΓΟΤΕ Χ Ν Ι Α M MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΥΘΙΣΤΟΡΗ Μ Α ΑΤΙΚ ΡΑΧΙΜΙ ΒΡΑΒΕΙΟ GONCOURT Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι τιτλοσ πρωτοτυπου: MAUDIT SOIT DOSTOÏEVSKI Από τις Εκδόσεις P.O.L., παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Meg Cabot, 2009 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Michael Frost, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN 978-960-496-790-2

Meg Cabot, 2009 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Michael Frost, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN 978-960-496-790-2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: BEING NIKKI Από τις Εκδόσεις POINT, Νέα Υόρκη 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Εγώ, η Νίκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Meg Cabot ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Φωτεινή Μοσχή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλπη Κυργιοπούλου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βικτώρια Μακρή, 2015 Εικόνων εξωφύλλου: Josephine Cardin/Trevillion Images, Francesco R. Iacomino, Τοσκάνη/Shutterstock

Βικτώρια Μακρή, 2015 Εικόνων εξωφύλλου: Josephine Cardin/Trevillion Images, Francesco R. Iacomino, Τοσκάνη/Shutterstock ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μια νύχτα με τον Τσέχωφ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βικτώρια Μακρή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ιόλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012, 3.000 αντίτυπα isbn 978-960-496-882-4

πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012, 3.000 αντίτυπα isbn 978-960-496-882-4 ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: snow White and the huntsman Από τις Εκδόσεις little, Brown and Company, Νέα υόρκη 2012 ΤίΤλοσ βιβλiου: Η Χιονάτη και ο Κυνηγός συγγραφeασ: lily Blake MΕΤaφρΑση: φωτεινή Μοσχή ΕπιΜeλΕιΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο τελευταίος χορός της Σαλώµης ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα