ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0213 «Χιονοδρομία ΙΙΙ» 12η Διάλεξη: «Χιονοδρομικά Κέντρα & η αγορά της χιονοδρομίας στην Ελλάδα» The downhill skiing sector in Greece Δρ. Κουθούρης Χαρίλαος, Επίκουρος Καθηγητής

2 Σε αυτή την θεματική ενότητα οι φοιτητές θα ενημερωθούν για : Την αγορά των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα Χιονοδρομία και Παιδεία. Τα προγράμματα του Υ.Π.Ε.Π.Θ. Ο Παρνασσός από τη Δημιουργία του στο Σήμερα Τιμολογιακή Πολιτική Χιονοδρομικών Κέντρων Στατιστικά Στοιχεία Προσέλευσης Πελατών Τα υπόλοιπα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδος Στοιχεία για την ανάπτυξη της αγοράς του χειμερινού σκι

3 Χιονοδρομία & Παιδεία Στη χώρα μας έχουν αρχίσει κάποιες αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης της χιονοδρομίας και του χειμερινού τουρισμού, οι οποίες όμως δεν είναι, ακόμα, ευρέως διαδεδομένες. Σημαντική προσφορά στη χιονοδρομία για τη νεολαία, είναι τα προγράμματα της Νέας Γενιάς που προωθούν εκδρομές για νέους με συμβολικό ποσό κι εκμάθηση σκι με δασκάλους σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Αυτήηενέργειαέχειωςαποτέλεσμαοι νέοι να δραστηριοποιούνται και το άθλημα της χιονοδρομίας να φαίνεται πιο οικείο και πραγματοποιήσιμο.

4 Στο τελευταίο, συμβάλλει και μια νέα προσπάθεια, η «Χειμερινή Μαθητική εβδομάδα». που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα το Την περίοδο το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε 25 Γυμνάσια και 700 μαθητές, και αναμένεται τις επόμενες χρονιές ο αριθμός συμμετοχής των μαθητών να είναι μεγαλύτερος και σε περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζεται με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.

5 Το φετινό πιλοτικό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Χειμερινή Μαθητική Εβδομάδα» πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Παρνασσού από τις 12 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου Επίσης, υπήρχε και η δυνατότητα φιλοξενίας και 35 μαθητών από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους, συνδυάζουν για πέντε ημέρες την εκμάθηση των αθλημάτων του χιονιού και την επαφή τους με την ορεινή φύση και με τη διδασκαλία των μαθημάτων τους. Οι αναφερόμενες ενέργειες της πολιτείας ενισχύουν τον χειμερινό αθλητισμό και η επαφή με τη φύση γίνεται τρόπος ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα απασχολούνται περισσότεροι δάσκαλοι του σκι, εφόσον υπηρετούν εποχιακό επάγγελμα.

6 Σχολές εκμάθησης σκι στην Β. Ελλάδα Η αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος της χιονοδρομίας στην Β. Ελλάδα τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια όπως και η αύξηση του αντίστοιχου αριθμού των χιονοδρομικών κέντρων (21) δημιούργησε επιχειρήσεις σχετικές με την παροχή υπηρεσιών σε χιονοδρομικά κέντρα. Μία προσφερόμενη υπηρεσία είναι αυτή της εκμάθησης της χιονοδρομίας κατάβασης και της χιονοσανίδας. Πιο συγκεκριμένα, οργανώθηκαν σχολές εκμάθησης σκι τόσο σταίδιαταχιονοδρομικάκέντραόσοκαισταπαραπλήσια αστικά κέντρα (Ακαδημίες Σκι). Σε περιοχές της χώρας όπου δεν δημιουργήθηκαν οργανωμένες Ακαδημίες Σκι, τη λύση αποτελούσαν, μέχρι και σήμερα, οι αθλητικοί σύλλογοι χιονοδρομίας.

7 Η έλλειψη θεσμοθέτησης των σχολών σκι από την ΓΓΑ ή έναν άλλο φορέα όπως η αντίστοιχη Ομοσπονδία, συντελεί στην μη αναμενόμενη ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς του αθλητισμού αναψυχής Πιο συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, μέχρι και το 2001 είχαν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν και να μοιράζονται το χώρο εκμάθησης, το επονομαζόμενο ως πλατό, αρκετές σχολές σκι (2001 περίπου δέκα). Αποτέλεσμα ήταν η ύπαρξη του ανάλογου ανταγωνισμού, και η ανάπτυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερων σε χρονική απαίτηση αλλά και αποτελεσματικών μεθόδων διδασκαλίας. Η εκμάθηση περιελάμβανε την χιονοδρομία κατάβασης αλλά και την χιονο-σανίδα.

8 Από το 2002, στο χιονοδρομικό του Παρνασσού, η κατάσταση άλλαξε. Δημοπρατήθηκε το πλατό στο σύνολό του ως έκταση. Στην δημοπρασία έλαβανμέροςπολλέςσχολές, όμως εξαιτίας του αυξημένου και απλησίαστου ποσού ενοικίασης μόνον μία σχολή σκι παρέμεινε στην δημοπρασία και τελικά πήρε το δικαίωμα. Ακόμη ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό αποδίδουνοιεπίσημοιδάσκαλοιτουσκιστη διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου για την άδεια παράδοση ιδιωτικών μαθημάτων σκι. Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους δασκάλους να επιχειρούν να εργάζονται παράνομα.

9 Ηκατάστασηστοχιονοδρομικόκέντροτων Καλαβρύτων, είναι διαφορετική. Το χιονοδρομικό έχει αναπτυχθεί τα τελευταία μόλις χρόνια, και η διεύθυνσή τους επίσημα ίδρυσε μία σχολή. Η ραγδαία αύξηση των πελατών του κέντρου αυτού έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση δασκάλων σκι και ήδη η ζήτηση αντιμετωπίζεται με σχολές σκι που εμφανίζονται ξαφνικά και δεν είναι νόμιμες.

10 Χιονοδρομική πίστα στα 3-5 Πηγάδια

11 Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Χαρακτηριστική μοναδικότητα παρουσιάζει το βουνό Παρνασσός, αγαπημένος τόπος του Απόλλωνα και του Διόνυσου καθώς και πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων, βρίσκεται 180χλμ από την Αθήνα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, κατάφυτο από έλατα, βρίσκεται σε υψόμετρο μέτρων είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας. Λειτουργεί από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Μαΐου (8:00-16:00) και διαθέτει είκοσι πίστες, συνολικού μήκους14 χιλιομέτρων. Οι συνθήκες χιόνωσης είναι 5 μήνες κατά μέσο όρο το χρόνο, κι επιπλέον εμφανίζεται το φαινόμενο «μικροκλίμα»

12 Χιονοδρομικό Καρπενησίου Ένα ακόμα αξιόλογο χιονοδρομικό της χώρας μας είναι και το Καρπενήσι. Αν και μικρό, έχει πολλούς φίλους σκιέρ, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται. Απέχει 284χλμ. από την Αθήνα, 78χλμ. από τη Λαμία, 368χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 12χλμ. από το Καρπενήσι. Βρίσκεται στη θέση Διαβολότοπος του όρους Τυμφρηστού σε υψόμετρο από 1.750μ μ. Έχει 6 αναβατήρες και 10 πίστες 8χλμ. συνολικά. Η ποιότητα χιονιού είναι καλή, είναι αρκετά καλό για αρχάριους σκιέρ, ιδανικό για τους μέτριους και καλό για τους προχωρημένους. Λειτουργεί από μέσα Δεκεμβρίου έως μέσα Απριλίου και το κόστος εξόδων είναι ακριβό. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας αν και το χιονοδρομικό ιδρύθηκε από τους Τάκη Φλέγκα και Θάνο Κλαουδάτο το 1974, το σαλέ και η σχολή σκι ανήκουν στην εταιρεία Κλαουδάτος.

13 Σχολή σκι στο Σέλι

14 Χιονοδρομικό Καλαβρύτων Στη Ν. Ελλάδα τώρα, ένα από τα ίσως πιο άρτια αλλά και καλύτερα οργανωμένο Χ.Κ στην Ελλάδα είναι αυτό των Καλαβρύτων. Απέχει 203χλμ. από την Αθήνα, 90χλμ. από τη Πάτρα και 14χλμ. από τα Καλάβρυτα. Βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.650μ μ. Έχει 8 αναβατήρες και 14 πίστες 20 συνολικά χιλιομέτρων. Η ποιότητα του χιονιού είναι καλή, είναι απόλυτα κατάλληλο για μέτριους σκιέρ αρχάριους και παιδιά, ενώ καλό και για τους προχωρημένους. Σεζόν από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τέλος Απριλίου, ενώ το κόστος εξόδων είναι ακριβό.

15 Τιμολογιακή Πολιτική των Χιονοδρομικών Κέντρων Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, παρουσιάζονται σε πίνακες οι τιμές των καρτών πρόσβασης στα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Παρατηρείται ότι στα Καλάβρυτα είναι λίγο χαμηλότερες οι τιμές, ενώ στον Παρνασσό υπάρχουν πιο πολλά «πακέτα» για τους φανατικούς και πιο συστηματικούς χιονοδρόμους. Παρ όλο που γίνονται καλύτερες προσφορές σε αρκετές κατηγορίες πελατών (όπως φοιτητές, παιδιά, άτομα γ ηλικίας), κατά κοινή ομολογία το κόστος για την είσοδο και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα συγκεκριμένα χιονοδρομικά κέντρα είναι αυξημένο με αρνητικό αποτέλεσμα να περιορίζεται η συστηματική προσέλευση του κόσμου.

16 Χιονοδρομικό Πηλίου Κατεβαίνοντας στη Κ. Ελλάδα συναντάμε ένα ακόμη αξιόλογο Χ.Κ, το Πήλιο, 27χλμ. απ το Βόλο και 2χλμ. απ τον οικισμό Χάνια. Έχει αρκετά καλή ποιότητα χιονιού, υψόμετρο 1.300μ μ., είναι αρκετά κατάλληλο για τους προχωρημένους σκιέρ αλλά περισσότερο κατάλληλο για τους μέτριους τους αρχάριους και τα παιδιά. Έχει 5 πίστες 5 χιλιομέτρων συνολικά, σαιζόν από τέλη Δεκεμβρίου έως τέλη Μαρτίου, κόστος εξόδων μέτριο.

17 Σχολή Σκι στο Σέλι

18 Στατιστικά Στοιχεία Προσέλευσης Πελατών Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, γενικά παρατηρείται ότι από το 1983 έως το 2003 έχουν αυξηθεί οι πελάτες του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, τόσο οιχιονοδρόμοιόσοκαιοιαπλοίεπισκέπτες. Πίνακας 1. Στατιστικά στοιχεία προσέλευσης χιονοδρόμων και απλών επισκεπτών ανά πενταετία ΕΤΟΣ ΣΥΝ ΣΚΙΕΡ ΣΥΝ ΠΕΖΩΝ ΣΥΝΟΛΟ

19 Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείται σημαντική αύξηση της συμμετοχής των πελατών στο χιονοδρομικό κέντρο, γιατί αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα άτομα δηλώνουν προτίμηση σ αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας και αναψυχής, στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο και στις υπηρεσίες που προσφέρει. Ωστόσο, δε θα πρέπει να μη ληφθούν υπόψη τα έτη που υπήρξε μειωμένη συμμετοχή και είναι απαραίτητο να αναζητηθούν οι λόγοι της πτώσης της κίνησης των πελατών, που μάλιστα φαίνεται να μη συσχετίζεται σημαντικά με το σύνολο ημερών λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.

20 Πίνακας 2: Στατιστικά στοιχεία προσέλευσης χιονοδρόμων και απλών επισκεπτών από το και χιονο-ημέρες στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ΧΚΠ ΣΚΙΕΡ ΠΕΖΟΙ ΣΥΝΟΛΟ

21

22 Χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος Τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας αριθμούν αυτή τη στιγμή τα 21 ενώ υπάρχουν έρευνες για ακόμη περισσότερα αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων. Τα κέντρα αυτά είναι: 13 στη Β.Ελλάδα (Σέλι, 3 5 Πηγάδια, Ελατοχώρι, Χρυσό Ελάφι, Παναγίτσα, Βίτσι, Βασιλίτσα, Βόρρας Καϊμάκτσαλαν, Πισοδέρι, Όλυμπος, Λαϊλιάς, Παγγαίο, Φαλακρό), 4 στη Κεντρική (Καρπενήσι, Πήλιο, Περτούλι, Μέτσοβο) και 4 στη Ν. Ελλάδα. (Καλάβρυτα, Μαίναλο, Γεροντόβραχος, Παρνασσός). Από αυτά, τα 11 είναι και τα πιο ανεπτυγμένα: Σέλι, 3 5 Πηγάδια, Βασιλίτσα, Βόρρας Καϊμάκτσαλαν, Φαλακρό, Πισοδέρι, Πήλιο, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Γεροντόβραχος, Παρνασσός.

23 Σχετική βιβλιογραφία Mittermaier R., Neureuther C. (1986). Skiing. GmbH, Germany. Samuel J. (1982). Ski Sunday. British Braodcasting Corporation, England. FIRST AID by JOHNSON & JOHNSON WILDERNESS MEDICINE by Wm. Forgey, MD GUIDE TO WILDERNESS MEDICINE by Eric A Weiss

24 Θέματα προς συζήτηση Ποια χιονοδρομικά κέντρα θεωρείτε ότι έχουν τις κατάλληλες πίστες και συνθήκες για την δημιουργία σχολών σκι; Ποια τα χαρακτηριστικά ενός χιονοδρομικού κέντρου που θα το χαρακτηρίσουν ως ποιοτικό; Ποιεςσχολέςσκιέχουνσωστήφιλοσοφία, ποια είναι αυτή και γιατί;

25 Επίλογος ΗαγοράτηςαναψυχήςστηνΕλλάδατην τελευταία εικοσαετία αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. Η χειμερινή αγορά της αναψυχής με κύριο εκφραστή της την χιονοδρομία και πόλο συγκέντρωσης τα χιονοδρομικά κέντρα αριθμεί περίπου επισκέπτες τον χρόνο. Η μετάφραση σε οικονομικές νόρμες είναι σημαντικές εάν αναλογισθεί κανείς δύο πράγματα: 1ον)ότι η χιονοδρομική σαιζόν είναι μόνον 3 μήνες & 2ον)και το σπουδαιότερο, πόσο σημαντικό θα ήταν οι ορεινοί προορισμοί να μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν «ως προορισμοί» εναλλακτικού τουρισμού και τις υπόλοιπες εποχές του έτους.

Παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμμετοχή στη χιονοδρομία αναψυχής. Διαφορές λόγω δημογραφικών χαρακτηριστικών και συχνότητας συμμετοχής

Παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμμετοχή στη χιονοδρομία αναψυχής. Διαφορές λόγω δημογραφικών χαρακτηριστικών και συχνότητας συμμετοχής Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Αθλητισμού και Αναψυχής 4(2), 2-21 Διοίκησης Αθλητισμού Παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμμετοχή στη χιονοδρομία αναψυχής. Διαφορές λόγω δημογραφικών χαρακτηριστικών και συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Εξειδίκευση Μάρκετινγκ

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Εξειδίκευση Μάρκετινγκ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Εξειδίκευση Μάρκετινγκ Επιβλέπων Καθηγητής: Βασιλειάδης Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής Ακαδημαϊκό Έτος: 2011-2012 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των χιονοδρόμων και μη στα χιονοδρομικά κέντρι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

Η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των χιονοδρόμων και μη στα χιονοδρομικά κέντρι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας 01/ 10/2013 Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΉ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των χιονοδρόμων και μη στα χιονοδρομικά κέντρι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΟΥΛΙ ΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. με θέμα: «Η ανταγωνιστικότητα των χιονοδρομικών κέντρων Καρπενησίου και Καλαβρύτων» της Μισύρη Ιωάννας (Α.Μ.

Διπλωματική εργασία. με θέμα: «Η ανταγωνιστικότητα των χιονοδρομικών κέντρων Καρπενησίου και Καλαβρύτων» της Μισύρη Ιωάννας (Α.Μ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (ΜΒΑ) Διπλωματική εργασία με θέμα: «Η ανταγωνιστικότητα των χιονοδρομικών κέντρων Καρπενησίου

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού. με την επωνυμία. Alternative Choice Ο.Ε.

Ίδρυση Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού. με την επωνυμία. Alternative Choice Ο.Ε. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΜΣ στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας Ίδρυση Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού με την επωνυμία Alternative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Αθλητισμού και Αναψυχής, 3(1), 2-38 Διοίκησης Αθλητισμού ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ Ελευθέριος Κέλλης 1, Παναγιώτης Ιωακειμίδης Π. 2, Ανδρέας Ζαφειρίδης Α. 1, Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ Διοίκηση Αθλητισμού και Αναψυχής, (), 877 Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Αθλητισμού και Αναψυχής, (), 877 Διοίκησης Αθλητισμού ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ Βασίλης Γεροδήμος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ. Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων A.T.E.I. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ. Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων A.T.E.I. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων A.T.E.I. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΡΙΓΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Αφιέρωμα Χειμερινός Τουρισμός Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- BUSINESS PLAN

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- BUSINESS PLAN ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- BUSINESS PLAN ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ.

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΜΑΠΠΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΜ: 4328 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. Μ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ιωάννης Χατζηφιλίππου ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ Ελληνική Εταιρεία ιοίκηση Αθλητισµού και Αναψυχής, 3(1), 178-218 ιοίκησης Αθλητισµού ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Μάρτιος 2007 ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Α.Μ.:193) Επιβλέπων: Δημοτίκαλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2. ΓΕΝΙΚΑ... 3 3. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ... 6 4. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στη μνήμη του πατέρα μου και στη λατρευτή μου μητέρα, Ηλέκτρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στη μνήμη του πατέρα μου και στη λατρευτή μου μητέρα, Ηλέκτρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. της Πελαγίας Καλαντζή. πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διπλωματική εργασία. της Πελαγίας Καλαντζή. πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Πανεπιστημίου Αιγαίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάνατζμεντ Τουρισμού Διπλωματική εργασία της Πελαγίας Καλαντζή πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας

Διαβάστε περισσότερα

Τελική έκθεση Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) "Πρόωθηση του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα" Βόλος, 18 Μαίου 2013

Τελική έκθεση Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) Πρόωθηση του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα Βόλος, 18 Μαίου 2013 1 DGV-Fachkonferenz Wintertourismus Volos 18. Mai 2013 ENDBERICHT Τελική έκθεση Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) "Πρόωθηση του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα" Βόλος, 18 Μαίου 2013 Ανταποκριτής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ, ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ανάλυση της Αθήνας ως συνεδριακό προορισμό και εντοπισμός της υπάρχουσας συνεδριακής υποδομής στους χώρους των πολυτελών ξενοδοχείων της Μαρία Σ. Σούνδια Πτυχίο Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Α. ολόγλου, Βιολόγος, MSc Environmental Pollution Science Μετσόβιο Κέντρο ιεπιστηµονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ..Ε) του Ε.Μ.Π

Α. ολόγλου, Βιολόγος, MSc Environmental Pollution Science Μετσόβιο Κέντρο ιεπιστηµονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ..Ε) του Ε.Μ.Π Καλοκαιρινός τουρισµός στα Χιονοδροµικά Κέντρα της Ελλάδας: Μια πρόταση για άρση της εποχικότητας και αντιµετώπιση της κρίσης στις ορεινές περιοχές, µε αφορµή παραδείγµατα του τουρισµού τουρισµού εκτός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Μ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Μ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η απορρόφηση των πτυχιούχων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ανάλυση του κλάδου των ξενοδοχείων στην Περιφέρεια Κρήτης, εντοπισμός παραγόντων καθορισμού του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις του κλάδου, παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

«Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΒΟΝΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνεται στους γονείς μου, Ανδρέα και Πίτσα,και στην Αγγελικούλα

Αφιερώνεται στους γονείς μου, Ανδρέα και Πίτσα,και στην Αγγελικούλα Αφιερώνεται στους γονείς μου, Ανδρέα και Πίτσα,και στην Αγγελικούλα 1/234 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ.10 Α ΜΕΡΟΣ..11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.11 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΗΤΣΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ. Η πορεία του τουρισµού στην Κρήτη την τελευταία εικοσαετία. Οι προκλήσεις για το µέλλον.

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ. Η πορεία του τουρισµού στην Κρήτη την τελευταία εικοσαετία. Οι προκλήσεις για το µέλλον. Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σχολή: ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα: ιοίκησης Επιχειρήσεων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η πορεία του τουρισµού στην Κρήτη την τελευταία εικοσαετία. Οι προκλήσεις για το µέλλον. Νικάκη Μαρία Α.Μ.: 3327

Διαβάστε περισσότερα