Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"

Transcript

1 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Όταν επιλέγετε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο Find a School στο ή στο Επισκεφτείτε διαδικτυακούς τόπους σχολείων Παρακολουθείτε πληροφοριακές ημερίδες γονέων και ανοικτές ημέρες Αν δεν πάτε σε ανοικτή ημέρα, τηλεφωνήστε για να κλείσετε ραντεβού για περιήγηση του σχολείου Σκεφτείτε πώς θα μετακινείται το παιδί σας από και προς το σχολείο Μάθετε τι είδους εγκαταστάσεις και πόρους προσφέρει το σχολείο - αισθάνεστε άνετα με την «αίσθηση» του σχολείου; Μάθετε ποιες είναι οι επιλογές μαθημάτων. Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα ή τα ταλέντα του παιδιού σας; Ρωτήστε αν το σχολείο προσφέρει το Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] για τις τάξεις του Λυκείου; Μάθετε τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη εάν το παιδί σας απαιτεί στήριξη εκμάθησης της αγγλικής ως Δεύτερη Γλώσσα Μάθετε τι επιπλέον στήριξη είναι διαθέσιμη στο σχολείο - για παράδειγμα, για τους μαθητές με αναπηρία Διαβάστε την τελευταία ετήσια έκθεση του σχολείου και ενημερωτικά δελτία Καταλάβετε τις πολιτικές του σχολείου για τη μελέτη, την πειθαρχία και τις σχολικές στολές Ρωτήστε για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε.

2 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 2. Μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ενώ η μετάβαση από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή για τους νέους και τους γονείς τους, μπορεί επίσης να είναι λίγο τρομακτική. Όσο πιο ενημερωμένοι και περισσότερο συμμετέχετε στην προετοιμασία του παιδιού σας, τόσο πιθανότερο είναι η μετάβαση να είναι θετική. Από την πρώτη ημέρα το παιδί σας θα αντιμετωπίζει πολλές αλλαγές, που η κάθε μια θα θέτει ερωτήματα και νέα πράγματα να κάνει: Περισσότερα μαθήματα Περισσότερο μελέτη Πιο δύσκολη σχολική εργασία στο σπίτι Την ευθύνη να πηγαίνει έγκαιρα σε τάξεις σε διαφορετικές αίθουσες Την ανάγκη να διαχειρίζεται τον εαυτό του, τη μάθηση και τα σχολικά πράγματά του Χρησιμοποίηση σχολικών ντουλαπιών και μεταφορά βιβλίων μεταξύ τάξεων Προσαρμογή σε διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας Να μην έχει αίθουσα «βάση», αν και πολλά σχολεία προσφέρουν αίθουσες ως βάση για μαθητές του 7 ου έτους. Με τη βοήθεια της οικογένειας και του προσωπικού του σχολείου, οι μαθητές συνήθως προσαρμόζονται γρήγορα στο νέο τους περιβάλλον. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεργάζονται με τα πρωτοβάθμια για να κάνουν τη μετάβαση ευκολότερη. Το μεταβατικό πρόγραμμα ενός σχολείου μπορεί να περιλαμβάνει: Οι μαθητές του γυμνασίου/λυκείου επισκέπτονται το πρώην δημοτικό σχολείο τους για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους Ένα σύστημα φίλων [buddy] όπου οι νέοι μαθητές σχολείου συνδέονται με μεγαλύτερους μαθητές ήδη στο σχολείο. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να βοηθούν τους νέους μαθητές να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στη δευτεροβάθμια σχολική ζωή Οι καθηγητές των γυμνασίων/λυκείων επισκέπτονται δημοτικά σχολεία για να μιλήσουν για το τι να αναμένουν σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Επισκέψεις μαθητών 6 ου Έτους σε γυμνάσιο/λύκειο. Ένας πόρος για Γονείς και Μαθητές Το DVD Μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση [In Transit from Primary to Secondary School] είναι ένας πόρος που βοηθά γονείς και μαθητές σε ομαλή μετάβαση από 6 ο στο 7 ο Έτος. Το In Transit DVD μπορείτε να το προμηθευτείτε από το τοπικό σχολείο σας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υπότιτλους στην αραβική και τούρκικη γλώσσα. Χρήσιμη συμβουλή Μερικοί μαθητές φοβούνται ότι θα χάσουν πολλούς παλιούς φίλους τους όταν αρχίζουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατήσει επαφή με τους φίλους του από το δημοτικό σχολείο.

3 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 3. Η Ζωή σε Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκινήσει στην ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ή την ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ εκπαίδευση Να ενδιαφέρεστε και να είστε ενθουσιώδης Να παρακολουθείτε πληροφοριακές ημερίδες γονέων Να έχετε διασφαλίσει την οργάνωση μετακίνησης του παιδιού προς και από το σχολείο Να ετοιμάζετε τη στολή του παιδιού σας αρκετά νωρίτερα από την πρώτη ημέρα του σχολείου Μάθετε για τις ρουτίνες του σχολείου και το ωράριο εργασίας Μάθετε το παιδί σας οργανωτικές δεξιότητες Να διατηρείτε ανοικτή επικοινωνία με το παιδί σας Να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που το παιδί σας χάσει το μέσο μεταφοράς του Συζητήστε θέματα ασφάλειας και επείγουσας ανάγκης με το παιδί σας Να γράψετε το όνομα του παιδιού σας σε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως στα ρούχα, στους υπολογιστές και στα βιβλία. Κύρια άτομα επαφής σε Γυμνάσιο/Λύκειο Στο Γυμνάσιο/Λύκειο οι μαθητές μπορεί να έχουν πολλούς καθηγητές και μπορεί οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους να χαθούν μέσα στο πλήθος. Είναι σημαντικό να πείτε στο παιδί σας ότι υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να το βοηθήσουν. Δεν τίθεται θέμα εσείς και το παιδί σας να μη μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ή να εκφράζετε ανησυχίες. Το παιδί σας θα έχει ένα συντονιστή στο 7 ο Έτος και έναν καθηγητή/μια καθηγήτρια αίθουσας-βάσης που θα εκτελεί χρέη απουσιολόγου και θα διανέμει ανακοινώσεις και ενημερωτικά δελτία του σχολείου. Συχνά είναι το κύριο σημείο επαφής για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ζητήματα. Αν το παιδί σας είναι Koorie [αυτόχθονας], μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από ένα Λειτουργό Στήριξης Επικοινωνίας Koorie μέσω του περιφερειακού συμβούλου του σχολείου. Συμβουλές διαχείρισης χρόνου Ενθαρρύνετε το παιδί σας να: Χρησιμοποιεί σχολικό ημερολόγιο Δημιουργεί έναν κατάλογο «να κάνω» Σχεδιάζει ένα απλό πρόγραμμα στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο ώστε να προγραμματίζει δραστηριότητες, τις απαιτήσεις μελέτης, καταληκτικές προθεσμίες για τις εργασίες, κ.α. Καταγράφει τις ημερομηνίες εξετάσεων και άλλες δεσμεύσεις Καταγράφει τις καταληκτικές ημερομηνίες για εκθέσεις και εργασίες προς τα πίσω για να θέσει μίνι προθεσμίες για κάθε στάδιο Ορίζει μια σειρά από προτεραιότητες για κάθε εργασία ώστε να βοηθάει στην επίτευξη των στόχων και έτσι να αποφύγει τη μεγάλη πίεση για το τι πρέπει να γίνει και να βιάζεται στο τέλος. Χρήσιμη συμβουλή Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα ήσυχο και άνετο χώρο στο σπίτι σας για τακτική σχολική εργασία και μελέτη, μακριά από το θόρυβο της τηλεόρασης και άλλους περισπασμούς. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει προς και να γυρίσει από το σχολείο.

4 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 4. Συμμετοχή Μαθητών Παρακολούθηση μαθημάτων Στη Βικτώρια η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 17 ετών. Αναμένεται ότι θα πηγαίνουν στο σχολείο κάθε ημέρα της κάθε σχολικής περιόδου. Αν το παιδί σας είναι απών επειδή είναι άρρωστο ή έχει ένα ραντεβού, το σχολείο θα πρέπει να γνωρίζει πότε θα απουσιάζει και το λόγο της απουσίας. Το παιδί σας μπορεί να παραδώσει ένα σημείωμα για να ενημερώσει εκ των προτέρων το γραφείο του σχολείου, το συντονιστή υπεύθυνο για το έτος της τάξης ή τον καθηγητή/την καθηγήτρια της αίθουσας-βάσης ή ανάλογα με την περίπτωση, μετά την επιστροφή του στο σχολείο. Αν το παιδί σας πρόκειται να απουσιάζει από το σχολείο για έναν αριθμό ημερών, θα πρέπει να συζητήσετε το ενδεχόμενο να λάβει κάποια σχολική εργασία της τάξης από τους καθηγητές του παιδιού σας έτσι ώστε να μη χάσει μαθήματα. Επικοινωνήστε με το σχολείο, αν έχετε τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη φοίτηση του παιδιού σας. Ρωτήστε πώς ενημερώνει το σχολείο τους γονείς αν το παιδί τους είναι απών. Πολλά σχολεία τηλεφωνούν τώρα τους γονείς ή τους στέλνουν ένα μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωράριο εργασίας Το ωράριο εργασίας του παιδιού σας θα απαριθμεί τους αριθμούς των αιθουσών. Αυτό βοηθάει αν το παιδί σας έχει παρακολουθήσει την ημέρα σχολικού προσανατολισμού και ήδη έχει κάποια κατανόηση της διάταξης του νέου σχολείου του πριν αρχίσει. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε στην υποδοχή ένα σχολικό χάρτη. Είναι καλή ιδέα να φωτοτυπήσετε μερικά αντίγραφα του ωραρίου εργασίας του παιδιού σας και να το έχετε κολλημένο πάνω στο ψυγείο, στο μαθητικό του ημερολόγιο και στα βιβλία κάθε μαθήματος. Χρήσιμη συμβουλή Ζητήστε από το παιδί σας να σημειώσει τα μαθήματα στο πρόγραμμά του με χρώμα-κωδικό και να καλύπτει τα βιβλία με το ίδιο χρώμα, για να αποφεύγεται η σύγχυση.

5 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 5. Παραμένετε Ενήμεροι και να Συμμετέχετε Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή των γονέων στα σχολεία βοηθά τα παιδιά να πετυχαίνουν τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το δημοτικό σχολείο, το παιδί σας θα έχει πολλούς διαφορετικούς καθηγητές στο γυμνάσιο/λύκειο. Μπορείτε να δημιουργήσετε καλές σχέσεις με τους καθηγητές του παιδιού σας με το να επικοινωνείτε μαζί τους στις αρχές του έτους, καθώς και με το να παρευρίσκεστε σε βραδιές γονέωνκαθηγητών. Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια κατανόηση της δουλειάς που θα πρέπει να αναλάβει όλο το χρόνο το παιδί σας και θα παρέχει στους εκπαιδευτικούς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας μαθαίνει καλύτερα. Τα γυμνάσια/λύκεια ενθαρρύνουν τους γονείς να επικοινωνούν μαζί τους, έτσι τηλεφωνήστε ή κλείσετε ένα ραντεβού για να επισκεφθείτε το σχολείο, αν θέλετε να συζητήσετε οποιεσδήποτε ιδέες ή ανησυχίες. Μπορείτε να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του παιδιού σας, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, μέσω των σχολικών συμβουλίων, των κλαμπ γονέων, του εθελοντισμού, και με το να παραμένετε ενήμεροι με ό,τι συμβαίνει διαβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο του σχολείου. Εγείροντας ανησυχίες και παράπονα/καταγγελίες γονέων Αν θέλετε να αναφέρετε μια ανησυχία ή να υποβάλετε παράπονο/καταγγελία, μιλήστε πρώτα με το συντονιστή υπεύθυνο για το έτος της τάξης ή τον καθηγητή/την καθηγήτρια της αίθουσας-βάσης του παιδιού σας. Τηλεφωνήστε τους άμεσα ή οργανώστε μια συνάντηση μέσω του γραφείου του σχολείου. Το σχολείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες σας και θα συνεργαστεί μαζί σας για να επιλύσει οποιαδήποτε ζητήματα. Οι οικογένειες Koorie μπορούν να ζητήσουν από το σχολείο να μιλήσουν με ένα Λειτουργό Στήριξης Επικοινωνίας για να βοηθήσει στην επίλυση οποιονδήποτε ανησυχιών τους.

6 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 6. Σχολική εργασία στο σπίτι Το Υπουργείο, με τη βοήθεια των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, έχει εκδώσει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τη σχολική εργασία στο σπίτι. Σχολική εργασία στο σπίτι για τα Έτη 5-9: Θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινό ανεξάρτητο διάβασμα Θα έχει διάρκεια από λεπτά την ημέρα για το 5 ο Έτος, ως λεπτά την ημέρα για το 9 ο Έτος. Σχολική εργασία στο σπίτι για τα Έτη 10 12: Από μια ως τρεις ώρες την εβδομάδα τα βράδια, μέχρι και έξι ώρες τα σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια περιόδων μελέτης υψηλής απαίτησης. Η σχολική εργασία στο σπίτι είναι μια ευκαιρία να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του παιδιού σας. Στο παιδί σας θα δίνεται γενικά σχολική εργασία στο σπίτι και καθώς θα προχωρά σε μεγαλύτερες τάξεις, οι απαιτήσεις της σχολικής εργασίας στο σπίτι και της μελέτης θα αυξάνονται. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την σχολική εργασία στο σπίτι ή την πρόοδο του παιδιού σας, μιλήστε με το σχολείο του παιδιού σας. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με τη σχολική εργασία του στο σπίτι με το: Να λαμβάνετε ενεργό ενδιαφέρον για την σχολική εργασία του στο σπίτι - να συζητάτε τι πρέπει να κάνει με την σχολική εργασία Να παρέχετε, αν είναι δυνατόν, ένα ειδικό μέρος για τη σχολική εργασία και τη μελέτη Να διασφαλίζετε ότι το παιδί σας κρατά ένα ημερολόγιο σχολικής εργασίας στο σπίτι Να διαβάζει κείμενα που ζητούν οι καθηγητές/καθηγήτριες και να τα συζητάτε μαζί του Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξισορροπήσει το χρόνο που ξοδεύει μεταξύ σχολικής εργασίας στο σπίτι και άλλες δραστηριότητες Να ειδοποιείτε το σχολείο για οποιεσδήποτε οικογενειακές ή εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη όταν δίνεται ή βαθμολογείται η σχολική εργασία του σπιτιού Υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης (δωρεάν για τους γονείς την αγγλόφωνης καταγωγής). Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ της μελέτης και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για να μην πιέζετε πάρα πολύ το παιδί σας.

7 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 7. Υγεία και Ευημερία Τα εφηβικά χρόνια Τα εφηβικά χρόνια είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αυτά συνοδεύονται με πολλές αλλαγές - αλλαγές στο σώμα, στα συναισθήματα, στις συμπεριφορές και στις αντιλήψεις. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό κατανοούν αυτές τις αλλαγές και μπορούν να παράσχουν πληροφορίες και στήριξη. Οι φιλίες που αναπτύσσονται στο γυμνάσιο/λύκειο μπορούν να παρέχουν στήριξη από συνομήλικους και να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και αυτοεκτίμηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους και να αισθάνονται άνετα όταν αρχίζουν το γυμνάσιο/λύκειο. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι οι φιλίες του παιδιού σας μπορούν να αλλάξουν, καθώς θα αναπτύσσει την αίσθηση του εαυτού του και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Μπορεί επίσης να αλλάξει η σχέση του παιδιού με τους γονείς και την οικογένειά του. Οι μαθητές προσαρμόζονται στην εφηβική ζωή με διαφορετικούς τρόπους. Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ανησυχίες σας και να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί. Στηρίζοντας την ευημερία του παιδιού σας Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην στήριξη της προόδου των παιδιών τους στο σχολείο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι διατίθεται στα σχολεία προσωπικό με συγκεκριμένους ρόλους για την στήριξη της ευημερίας και μάθησης των μαθητών. Συντονιστές μέριμνας μαθητών Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτουν συντονιστές μέριμνας μαθητών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να βοηθούν τους μαθητές να χειρίζονται θέματα όπως τo σκασιαρχείο, τo σχολικό εκφοβισμό [bullying] και τις οικογενειακές συγκρούσεις. Συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες πρόνοιας και οργανισμούς για την αντιμετώπιση των αναγκών των μαθητών. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολίες στο σχολείο, ή κινδυνεύει να απεμπλακεί από το σχολείο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το σχολείο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το

8 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βικτώριας είναι υγιεινά και ασφαλή μέρη μάθησης, κάθε σχολείο λαβαίνει πολύ σοβαρά το σχολικό εκφοβισμό/bullying και το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) και διαθέτουν πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους. Γιατί ο εκφοβισμός αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά; Εκφοβισμός θεωρείται όταν κάποιο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων, με περισσότερη ισχύ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σκόπιμα αναστατώνουν ή βλάπτουν ένα άλλο άτομο, προκαλούν ζημιές στην περιουσία τους, τη φήμη ή την κοινωνική αποδοχή τους σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει: Άμεση σωματική βία, όπως χτυπήματα, κλωτσιές, ζημιές σε προσωπικά αντικείμενα Άμεσο λεκτικό εκφοβισμό, όπως βρισιές, τρομοκράτηση, ρατσιστικά/ομοφοβικά σχόλια Έμμεσο εκφοβισμό, όπως διάδοση φημών Διαδικτυακό εκφοβισμό, που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για εκφοβισμό ή παρενόχληση κάποιου ατόμου, όπως τη δημιουργία ενός δυσφημιστικού διαδικτυακού τόπου. Η απαράδεκτη συμπεριφορά αφορά ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που είναι ακατάλληλες ή απαράδεκτες, περιλαμβανομένης της παρενόχλησης, των διακρίσεων και των απειλών ή πράξεων βίας. Πολλές αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν αποτελούν παραδείγματα εκφοβισμού, ακόμη και αν είναι δυσάρεστες και συχνά απαιτούν την παρέμβαση των εκπαιδευτικών και διαχείριση. Μερικά παραδείγματα συμπεριφορών που δεν αποτελούν εκφοβισμό περιλαμβάνουν: Μια κατάσταση όπου υπάρχει αμοιβαία σύγκρουση, δηλαδή, μια ισορροπία δύναμης/εξουσίας όπου οι μαθητές είναι τόσο αναστατωμένοι και συνήθως θέλουν μια λύση του προβλήματος Κοινωνική απόρριψη ή απέχθεια (εκτός αν είναι μια επαναλαμβανόμενη πράξη και κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο) Μεμονωμένα επεισόδια κακεντρέχειας, κακίας ή ένα επεισόδιο επιθετικότητας ή εκφοβισμού. Αν και δεν αποτελούν bullying, αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να έχουν Πολιτική Εμπλοκής Μαθητών [Student Engagement Policy] που περιλαμβάνει στρατηγικές για την προώθηση θετικής μαθητικής συμπεριφοράς, να οικοδομούν ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, να προλαμβάνουν τον εκφοβισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, και να ενθαρρύνουν το σεβασμό, τη συμπόνια και τη συνεργασία. Η ασφάλεια και η ευημερία των μαθητών είναι ευθύνη ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές είναι ασφαλείς. Όλοι οι μαθητές - είτε είναι θύματα εκφοβισμού είτε έχουν στοχοποιηθεί, είναι θεατές, ή εκφοβίζουν ή παρενοχλούν άλλους μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατάστασης.

9 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Μέρος 2 Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς; Μερικές από τις ενδείξεις ότι ένα παιδί εκφοβίζεται ή είναι στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν: Απροθυμία ή άρνηση να πάει στο σχολείο Να αισθάνεται άρρωστο το πρωί Να φοβάται να περπατήσει προς και από το σχολείο Να κάνει κοπάνα Να έχει άσχημη απόδοση στη σχολική εργασία του Κοινωνική απόσυρση, αρχίζει να τραυλίζει, έλλειψη αυτοπεποίθησης Να κλαίει για να κοιμηθεί, έχει εφιάλτες Να ζητά χρήματα ή να αρχίζει να κλέβει (για να πληρώσει τον εκφοβιστή) Να αρνείται να μιλήσει για το τι δεν πάει καλά Να έχει ανεξήγητες μελανιές, κοψίματα, εκδορές Να αρχίζει να εκφοβίζει άλλα παιδιά ή αδέλφια Γίνεται επιθετικό και παράλογο Απροθυμία να συζητήσει διαδικτυακό εκφοβισμό σε περίπτωση που ο υπολογιστής ή το τηλέφωνό τους έχει αφαιρεθεί. Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου εκφοβίζεται ή είναι στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς; 1 ο Βήμα: Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας και δείξτε ενδιαφέρον και υποστήριξη. 2 ο Βήμα: Συγχαρείτε το παιδί σας που εκμυστηρεύεται σε εσάς. 3 ο Βήμα: Δώστε λογικές συμβουλές - μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντεπιτεθεί αυτό θα αυξήσει πιθανότατα για εκφοβισμό ή απαράδεκτη συμπεριφορά. 4 ο Βήμα: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει θετικές στρατηγικές περιλαμβανομένων: Να λέει «αφήστε με ήσυχο» και να απομακρυνθεί ήρεμα Αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να το εκθέσει σε περαιτέρω εκφοβισμό ή απαράδεκτη συμπεριφορά Να κάνει νέους φίλους Να χρησιμοποιεί τεχνολογίες με ασφάλεια και υπευθυνότητα. 5 ο Βήμα: Υποβάλετε στο παιδί σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να καταλάβετε αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Τι είδους, που και πότε συνέβη το περιστατικό; Ποιος συμμετείχε σε κάθε περίπτωση; Μήπως το είδε κάποιος άλλος και αν ναι, ποιος; Ποιες λύσεις έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα; Ποια είναι τα ονόματα των καθηγητών που μπορεί να γνωρίζουν το πρόβλημα; 6 ο Βήμα: Συνεργαστείτε με το σχολείο του παιδιού σας για να λύσετε το πρόβλημα. Τα σχολεία αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά τις ευθύνες τους σχετικά με τον εκφοβισμό και την απαράδεκτη συμπεριφορά και έχουν περισσότερη επιτυχία όταν οι γονείς συνεργάζονται με το σχολείο για να λύσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού.

10 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Μέρος 3 Εάν δεν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς, τότε ίσως και οι καθηγητές του παιδιού σας δεν το γνωρίζουν επίσης. Θα πρέπει να: Κλείστε ραντεβού με το καθηγητή του παιδιού σας και να σημειώσετε τα θέματα που θέλετε να συζητήσετε πριν από τη συνάντηση. Στη συνάντηση να προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να παρουσιάσετε τις πληροφορίες με έναν τρόπο που καθιστά σαφές ότι εσείς και το σχολείο συνεργάζεστε ως εταίροι στην προσπάθεια να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Αναγνωρίστε ότι το σχολείο θα χρειαστεί χρόνο για να ερευνήσει και να μιλήσει με τους καθηγητές και ενδεχομένως άλλους μαθητές. 7 ο Βήμα: Συνεργαστείτε με το σχολείο για να καταρτίσετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και των μελλοντικών περιστατικών εκφοβισμού ή απαράδεκτης συμπεριφοράς. Πριν φύγετε, θα ζητήσετε διευκρινίσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα στο σχέδιο. 8 ο Βήμα: Εάν χρειαστεί, ζητήστε να εμπλακεί κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. 9 ο Βήμα: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναφέρει τυχόν περαιτέρω επεισόδια εκφοβισμού ή απαράδεκτης συμπεριφοράς σε έναν καθηγητή που εμπιστεύεται στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον εκφοβισμό ή την απαράδεκτη συμπεριφορά στο σχολείο; Αναφέρετε όλα τα επεισόδια εκφοβισμού και απαράδεκτης συμπεριφοράς στο σχολείο, όχι απλώς μόνο περιστατικά που συμβαίνουν στο δικό σας παιδί. Πείτε στο παιδί σας πόσο αποδοκιμάζετε τον εκφοβισμό και την απαράδεκτη συμπεριφορά και τους λόγους. Ο σεβασμός για τους άλλους θα πρέπει να διαμορφώνεται και να ενθαρρύνεται στο σπίτι. Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τις ιδιότητες που συνδέονται με τις στοργικές φιλίες και να το αποθαρρύνετε να μένει σε φιλίες όπου κακοποιείται ή δεν το σέβονται. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το και το ή το

11 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 9. Στήριξη σε Μαθητές με Αναπηρία Τα δημόσια σχολεία της Βικτώριας δεσμεύονται να διασφαλίζουν ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ατομικές τους ανάγκες. Για να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε μαθητές με αναπηρίες, τα δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βικτώριας: Παρέχουν στους γονείς επιλογές περιβαλλόντων μάθησης για να αναπτύξουν καλύτερα τις δυνατότητες του παιδιού τους Στηρίζουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη μετάβαση από το σχολείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση Εμπλέκουν τους μαθητές και τους γονείς στις αποφάσεις σχεδιασμού του σχολικού προγράμματος Στηρίζουν μαθητές να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να επιδιώκουν επιτεύξιμες επιλογές μετά που θα τελειώσουν το σχολείο Διασφαλίζουν ότι η τεχνογνωσία των επαγγελματιών που εργάζονται στα γενικά και στα ειδικά σχολεία διατηρείται και αναπτύσσεται. Ότι σχολεία που εγγράφουν μαθητές με αναπηρίες μπορούν επίσης να είναι επιλέξιμα να λάβουν πρόσθετους μαθητικούς πόρους από την Κυβέρνηση της Βικτώριας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Για όλους τους μαθητές, ο πρόωρος σχεδιασμός σταδιοδρομίας και των διαδρομών της αποτελούν μια σημαντική πτυχή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τους μαθητές με αναπηρία υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιασμό των γονέων για τη σταδιοδρομία και τις διαδρομές ενός παιδιού με αναπηρία, επισκεφθείτε το

12 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 10. Στήριξη σε Koorie Μαθητές Wannik, από τη γλώσσα Gunai/Kurnai, που σημαίνει «Μαθαίνοντας Μαζί - Ταξίδι Στο Μέλλον μας», είναι η εκπαιδευτική στρατηγική για τους Koorie μαθητές στη Βικτώρια. Είναι σχεδιασμένη να διασφαλίζει ότι οι Koorie μαθητές της Βικτώριας θα καρπωθούν τα οφέλη της ποιοτικής εκπαίδευσης. Ως Koorie γονείς αυτό σημαίνει ότι θα: Νιώθετε ευπρόσδεκτοι και ότι σας σέβονται εντός της σχολικής κοινότητάς σας Αισθανθείτε σίγουροι ότι το παιδί σας χαίρει εκτίμησης μέσα στην τάξη Έχετε συνεχείς συζητήσεις με το σχολείο σας σχετικά με την εκπαίδευση και τις μελλοντικές φιλοδοξίες του παιδιού σας Πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες του παιδιού σας και θα υποστηρίζεστε από τη σχολική κοινότητα Αναγνωρίζεται η πολιτιστική σας κληρονομιά και θα γιορτάζεται στο σχολείο και στο πρόγραμμα σπουδών. Ατομικά Σχέδια εκπαίδευσης για Koorie μαθητές Για κάθε Koorie μαθητή πρέπει να εκπονηθεί ένα Ατομικό Σχέδιο Εκπαίδευσης ανάμεσα στο σχολείο, το μαθητή και το γονέα/φροντιστή για κάθε έτος φοίτησης, περιλαμβανομένων του 11 ου και του 12 ου Έτους. Το σχέδιο καθορίζει ακαδημαϊκούς στόχους και στόχους ζωής για το παιδί σας. Το σχέδιο αποτελεί μια συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ εσάς, του παιδιού σας και του σχολείου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το

13 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 11. Στήριξη σε Πρόσφυγες & Μαθητές Εξωτερικού Στήριξη προς πρόσφυγες μαθητές Τα σχολεία και τα κέντρα αγγλικής γλώσσας παρέχουν εντατική διδασκαλία της Αγγλικής ως δεύτερη γλώσσα (ESL) σε νεοαφιχθέντες μαθητές μη αγγλόφωνης καταγωγής. Οι πρόσφυγες μαθητές μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα σχολεία και κέντρα έως και 12 μήνες. Παρέχεται επίσης χρηματοδότηση σε άλλα σχολεία με σημαντικό αριθμό προσφύγων μαθητών. Επιπλέον, κάθε περιοχή έχει έναν πλήρους απασχόλησης Λειτουργό του Προγράμματος ESL να στηρίζει τα σχολεία με μαθητές ESL, περιλαμβανομένων εκείνων με πρόσφυγες μαθητές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Επιπλέον, το Foundation House παρέχει άμεσες υπηρεσίες σε οικογένειες προσφύγων όπως συμβουλευτική, υπεράσπιση προσωπικών δικαιωμάτων (advocacy), οικογενειακή στήριξη, συμβουλευτική με ομάδες, ψυχο-εκπαίδευση, ενημερωτικές ημερίδες και συμπληρωματικές θεραπείες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ή τηλεφωνήστε στο (03) Στήριξη προς τους μαθητές εξωτερικού Σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει διαπιστευθεί να αποδέχεται μαθητές εξωτερικού παρέχεται υπηρεσία αποκλειστικού Συντονιστή Μαθητών Εξωτερικού [International Student Coordinator (ISC)]. Η ευημερία των μαθητών εξωτερικού είναι ευθύνη των Συντονιστών Μαθητών Εξωτερικού και το εν λόγω προσωπικό είναι το πρώτο σημείο επαφής για όλα ερωτήματα ή ζητήματα μαθητών εξωτερικού. Υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης Τα σχολεία μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης, χωρίς χρέωση, για τους γονείς μη αγγλόφωνης καταγωγής. Τα σχολεία μπορούν επίσης να παρέχουν τηλεφωνική υπηρεσία διερμηνείας για τις οικογένειες. Η αυτή υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για: καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ατυχήματα, ασθένειες και θέματα πειθαρχίας επικοινωνία με τους γονείς που δυσκολεύονται να έρχονται στο σχολείο κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου πρόσβαση σε γλώσσες όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαπιστευμένων διερμηνέων επιβεβαίωση ραντεβού Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξετε με το σχολείο σας ή/και επισκεφθείτε το

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ ΟΡΙΣΜΟΣ «Ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται κατ επανάληψη και κατ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Fiche N /File Nr 6: COM-Part - p. 1

Fiche N /File Nr 6: COM-Part - p. 1 Πρόγραμμα Τομεακό Πρόγραμμα Κατηγορία Δράσης Δράση Στόχοι και περιγραφή της δράσης ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ COMENIUS ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις COMENIUS Οι Πολυμερείς Σχολικές συμπράξεις Comenius

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Γιατί υποστηρίζουμε τους μαθητές; Για να πετύχουν ακαδημαϊκά; Για να κάνουμε τη διδακτέα ύλη πιο προσβάσιμη;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς,

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητοί γονείς, το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24 esos.gr Κείμενα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΕ, που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας Διαδικασία Αυτό αξιολόγησης, απέστειλε το υπ. Παιδείας προς όλες τις Περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση INFO KIT Μέρος 1 Μάης 2011 Εισαγωγή Το έγγραφο αυτό προορίζεται για τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΥ. Δίνει σαφείς πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Σχ. έτος: 2017-2018 Άλσους & Αγ. Νικολάου, 16675 Γλυφάδα ΤΗΛ. 2109632528, FAX: 2109633839 Email : 1gymglyf@sch.gr ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αγαπητοί γονείς, αγαπητά παιδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τι είναι ο εκφοβισμός; Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρό ζήτημα. H χώρα μας βρίσκετε στην 4η θέση σε περιστατικά που αφορούν σχολικούς εκφοβισμούς με ποσοστό 31,98%. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση είναι η Λιθουανία

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills)

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VCAL; Tο Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] είναι μια πρακτική επιλογή για μαθητές Σχολικών Ετών 11 και 12 (Year 11 και 12). Tο

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Σχολή Πάφου. «Τι μπορεί να γίνει», όχι απλώς «Τι υπάρχει» «Οι δυσκολίες αποτελούν χρυσές ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση» Σκεφτόμαστε...

Τεχνική Σχολή Πάφου. «Τι μπορεί να γίνει», όχι απλώς «Τι υπάρχει» «Οι δυσκολίες αποτελούν χρυσές ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση» Σκεφτόμαστε... Τεχνική Σχολή Πάφου Σεπτέμβριος 2018 Σκεφτόμαστε... «Τι μπορεί να γίνει», όχι απλώς «Τι υπάρχει» Γνωρίζουμε επίσης ότι... «Οι δυσκολίες αποτελούν χρυσές ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση» Οργάνωση Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Greek Rights and Responsibilities Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Περιεχόμενα Η Περίθαλψη της Υγείας σας Τα Δικαιώματα & οι Υποχρεώσεις σας...3 Πρόσβαση Έχετε το δικαίωμα σε υγειονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων,

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, σκόπιμων ή άσκοπων λόγων, πράξεων και διαδικασιών που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά με τη μάθηση και την αγωγή για τη ζωή και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Β.Sc. & Μ.Sc In Counselling Psychology Life Coach BTEC Professional Certificate in Specific Learning Difficulties: Dyslexia

Β.Sc. & Μ.Sc In Counselling Psychology Life Coach BTEC Professional Certificate in Specific Learning Difficulties: Dyslexia Β.Sc. & Μ.Sc In Counselling Psychology Life Coach BTEC Professional Certificate in Specific Learning Difficulties: Dyslexia Γ Γέλιο, γραφεία, γυμνασιάρχης, γόμα, γκρίνια, γνωριμίες γεωμετρία, γαλλικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Θεωρία και Εφαρμογές (Ψ-445) Διδάσκουσα: Ελευθερία Ν. Γωνίδα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ακαδ. Έτος: 2017-18, Χειμερινό Εξάμηνο ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Οι εφαρμογές φέτος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Στο Ελληνικό ηµοτικό Σχολείο του Λονδίνου θέλουµε όλοι οι µαθητές/τριες,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους.

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Γ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εδώ, σας παρακαλούμε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τον εαυτό σας και το παιδί σας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ)

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ) Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Συμβουλευτική Στήριξη Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές Επιλογές ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗ/ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Τελική εντολή πρόληψης επαπειλούμενης ενδοοικογενειακής βίας

Τελική εντολή πρόληψης επαπειλούμενης ενδοοικογενειακής βίας Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω εντολές. Είναι παράνομο να μην ακολουθήσετε αυτές τις εντολές. Μπορεί να συλληφθείτε από την αστυνομία, να σας απαγγελθούν κατηγορίες και να πάτε στο δικαστήριο.

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου υπό έμφαση στόχου: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», το Σχολείο μας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΕΚΦΟΒΙΣΜOΣ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Πίτσου Χαρίκλεια Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηλείας Ε-mail: ypsd@dipe.ilei.sch.gr Ιστότοπος: http://blogs.sch.gr/ypsdpeil/

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή παρουσία του στην καθημερινότητα των παιδιών, έχει αναπτύξει ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Οδηγός Συνέντευξης

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Ματίνα Στάππα Αναστασία Μιχαηλίδου Γιώργος Μενεγάκης Η προαγωγή της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΒΑΣΩ ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Safer Internet Day 2017

Safer Internet Day 2017 Safer Internet Day 2017 Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017 2 ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου Κε.Πλη.Νε.Τ. Πιερίας Διαδικτυακός Εκφοβισμός Τι είναι ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying)

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό;

Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό; Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό; Αν δεν δείτε το περιστατικό να λαμβάνει χώρα μπροστά σας, τότε κάποια βοηθητικά σημάδια μπορεί να είναι τα εξής: s s s s s s s s s s s Απροθυμία του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού»

«Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού» «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ 2007-2013 1 «O

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ορισμός O σχολική αίθουσα O κοινωνική ομάδα O σύστημα σχέσεων O σύστημα αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) 16+ (ηλικίες κάτω των 25) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Εκφοβισµού. Ο εκφοβισµός µπορεί να πάρει διάφορες µορφές:

Μορφές Εκφοβισµού. Ο εκφοβισµός µπορεί να πάρει διάφορες µορφές: Ορισµός Ο όρος «εκφοβισµός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυµατοποίηση» (victimization) χρησιµοποιούνται για να περιγράψουν µια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεµµένη, απρόκλητη,

Διαβάστε περισσότερα

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 02_ Εισαγωγή στην αξιολόγηση και τις μετρήσεις στην προσχολική ηλικία Μετρήσεις Η μέτρηση είναι η αριθμητική απόδοση ενός χαρακτηριστικού Π.χ. καλός

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί ο εσωτερικός

Προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί ο εσωτερικός ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΥΛΙΟΥ Προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί ο εσωτερικός Κανονισμός. Απαριθμώντας ορισμένα σημεία του στόχος μας είναι να ενημερώσουμε γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία για το σχολείο

Προετοιμασία για το σχολείο Getting ready for school A guide for parents of a child with disability Προετοιμασία για το σχολείο Οδηγός για γονείς παιδιού με αναπηρία Greek Η έναρξη του Kindergarten είναι ένα συναρπαστικό βήμα στη

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Όλοι συμφωνούν ότι η διατήρηση της πειθαρχίας είναι από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα καθήκοντα ενός καθηγητή ΦΑ. Υπάρχουν κανόνες που βοηθούν σ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Ορισμός της διαφήμισης Ως διαφήμιση νοείται η μονομερής επικοινωνία και μετάδοση πληροφοριών με πειστικό τρόπο για προϊόντα και υπηρεσίες ή ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Οδηγός για τους Γονείς Γνωρίζουμε πως ο Έλληνας γονιός θέλει να έχει στη διάθεσή του τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να επιλέξει τις εξετάσεις που θα λάβει μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Δρ Γεώργιος Γιαννακόπουλος Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Εταιρεία Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Αθήνα 2013 0 Copyright 2013 Γεώργιος Γιαννακόπουλος ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα