Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"

Transcript

1 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 1. Προετοιμασία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Όταν επιλέγετε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο Find a School στο ή στο Επισκεφτείτε διαδικτυακούς τόπους σχολείων Παρακολουθείτε πληροφοριακές ημερίδες γονέων και ανοικτές ημέρες Αν δεν πάτε σε ανοικτή ημέρα, τηλεφωνήστε για να κλείσετε ραντεβού για περιήγηση του σχολείου Σκεφτείτε πώς θα μετακινείται το παιδί σας από και προς το σχολείο Μάθετε τι είδους εγκαταστάσεις και πόρους προσφέρει το σχολείο - αισθάνεστε άνετα με την «αίσθηση» του σχολείου; Μάθετε ποιες είναι οι επιλογές μαθημάτων. Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα ή τα ταλέντα του παιδιού σας; Ρωτήστε αν το σχολείο προσφέρει το Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] για τις τάξεις του Λυκείου; Μάθετε τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη εάν το παιδί σας απαιτεί στήριξη εκμάθησης της αγγλικής ως Δεύτερη Γλώσσα Μάθετε τι επιπλέον στήριξη είναι διαθέσιμη στο σχολείο - για παράδειγμα, για τους μαθητές με αναπηρία Διαβάστε την τελευταία ετήσια έκθεση του σχολείου και ενημερωτικά δελτία Καταλάβετε τις πολιτικές του σχολείου για τη μελέτη, την πειθαρχία και τις σχολικές στολές Ρωτήστε για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε.

2 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 2. Μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ενώ η μετάβαση από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή για τους νέους και τους γονείς τους, μπορεί επίσης να είναι λίγο τρομακτική. Όσο πιο ενημερωμένοι και περισσότερο συμμετέχετε στην προετοιμασία του παιδιού σας, τόσο πιθανότερο είναι η μετάβαση να είναι θετική. Από την πρώτη ημέρα το παιδί σας θα αντιμετωπίζει πολλές αλλαγές, που η κάθε μια θα θέτει ερωτήματα και νέα πράγματα να κάνει: Περισσότερα μαθήματα Περισσότερο μελέτη Πιο δύσκολη σχολική εργασία στο σπίτι Την ευθύνη να πηγαίνει έγκαιρα σε τάξεις σε διαφορετικές αίθουσες Την ανάγκη να διαχειρίζεται τον εαυτό του, τη μάθηση και τα σχολικά πράγματά του Χρησιμοποίηση σχολικών ντουλαπιών και μεταφορά βιβλίων μεταξύ τάξεων Προσαρμογή σε διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας Να μην έχει αίθουσα «βάση», αν και πολλά σχολεία προσφέρουν αίθουσες ως βάση για μαθητές του 7 ου έτους. Με τη βοήθεια της οικογένειας και του προσωπικού του σχολείου, οι μαθητές συνήθως προσαρμόζονται γρήγορα στο νέο τους περιβάλλον. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεργάζονται με τα πρωτοβάθμια για να κάνουν τη μετάβαση ευκολότερη. Το μεταβατικό πρόγραμμα ενός σχολείου μπορεί να περιλαμβάνει: Οι μαθητές του γυμνασίου/λυκείου επισκέπτονται το πρώην δημοτικό σχολείο τους για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους Ένα σύστημα φίλων [buddy] όπου οι νέοι μαθητές σχολείου συνδέονται με μεγαλύτερους μαθητές ήδη στο σχολείο. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να βοηθούν τους νέους μαθητές να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στη δευτεροβάθμια σχολική ζωή Οι καθηγητές των γυμνασίων/λυκείων επισκέπτονται δημοτικά σχολεία για να μιλήσουν για το τι να αναμένουν σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Επισκέψεις μαθητών 6 ου Έτους σε γυμνάσιο/λύκειο. Ένας πόρος για Γονείς και Μαθητές Το DVD Μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση [In Transit from Primary to Secondary School] είναι ένας πόρος που βοηθά γονείς και μαθητές σε ομαλή μετάβαση από 6 ο στο 7 ο Έτος. Το In Transit DVD μπορείτε να το προμηθευτείτε από το τοπικό σχολείο σας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υπότιτλους στην αραβική και τούρκικη γλώσσα. Χρήσιμη συμβουλή Μερικοί μαθητές φοβούνται ότι θα χάσουν πολλούς παλιούς φίλους τους όταν αρχίζουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατήσει επαφή με τους φίλους του από το δημοτικό σχολείο.

3 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 3. Η Ζωή σε Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκινήσει στην ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ή την ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ εκπαίδευση Να ενδιαφέρεστε και να είστε ενθουσιώδης Να παρακολουθείτε πληροφοριακές ημερίδες γονέων Να έχετε διασφαλίσει την οργάνωση μετακίνησης του παιδιού προς και από το σχολείο Να ετοιμάζετε τη στολή του παιδιού σας αρκετά νωρίτερα από την πρώτη ημέρα του σχολείου Μάθετε για τις ρουτίνες του σχολείου και το ωράριο εργασίας Μάθετε το παιδί σας οργανωτικές δεξιότητες Να διατηρείτε ανοικτή επικοινωνία με το παιδί σας Να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που το παιδί σας χάσει το μέσο μεταφοράς του Συζητήστε θέματα ασφάλειας και επείγουσας ανάγκης με το παιδί σας Να γράψετε το όνομα του παιδιού σας σε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως στα ρούχα, στους υπολογιστές και στα βιβλία. Κύρια άτομα επαφής σε Γυμνάσιο/Λύκειο Στο Γυμνάσιο/Λύκειο οι μαθητές μπορεί να έχουν πολλούς καθηγητές και μπορεί οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους να χαθούν μέσα στο πλήθος. Είναι σημαντικό να πείτε στο παιδί σας ότι υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να το βοηθήσουν. Δεν τίθεται θέμα εσείς και το παιδί σας να μη μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ή να εκφράζετε ανησυχίες. Το παιδί σας θα έχει ένα συντονιστή στο 7 ο Έτος και έναν καθηγητή/μια καθηγήτρια αίθουσας-βάσης που θα εκτελεί χρέη απουσιολόγου και θα διανέμει ανακοινώσεις και ενημερωτικά δελτία του σχολείου. Συχνά είναι το κύριο σημείο επαφής για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ζητήματα. Αν το παιδί σας είναι Koorie [αυτόχθονας], μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από ένα Λειτουργό Στήριξης Επικοινωνίας Koorie μέσω του περιφερειακού συμβούλου του σχολείου. Συμβουλές διαχείρισης χρόνου Ενθαρρύνετε το παιδί σας να: Χρησιμοποιεί σχολικό ημερολόγιο Δημιουργεί έναν κατάλογο «να κάνω» Σχεδιάζει ένα απλό πρόγραμμα στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο ώστε να προγραμματίζει δραστηριότητες, τις απαιτήσεις μελέτης, καταληκτικές προθεσμίες για τις εργασίες, κ.α. Καταγράφει τις ημερομηνίες εξετάσεων και άλλες δεσμεύσεις Καταγράφει τις καταληκτικές ημερομηνίες για εκθέσεις και εργασίες προς τα πίσω για να θέσει μίνι προθεσμίες για κάθε στάδιο Ορίζει μια σειρά από προτεραιότητες για κάθε εργασία ώστε να βοηθάει στην επίτευξη των στόχων και έτσι να αποφύγει τη μεγάλη πίεση για το τι πρέπει να γίνει και να βιάζεται στο τέλος. Χρήσιμη συμβουλή Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα ήσυχο και άνετο χώρο στο σπίτι σας για τακτική σχολική εργασία και μελέτη, μακριά από το θόρυβο της τηλεόρασης και άλλους περισπασμούς. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει προς και να γυρίσει από το σχολείο.

4 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 4. Συμμετοχή Μαθητών Παρακολούθηση μαθημάτων Στη Βικτώρια η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 17 ετών. Αναμένεται ότι θα πηγαίνουν στο σχολείο κάθε ημέρα της κάθε σχολικής περιόδου. Αν το παιδί σας είναι απών επειδή είναι άρρωστο ή έχει ένα ραντεβού, το σχολείο θα πρέπει να γνωρίζει πότε θα απουσιάζει και το λόγο της απουσίας. Το παιδί σας μπορεί να παραδώσει ένα σημείωμα για να ενημερώσει εκ των προτέρων το γραφείο του σχολείου, το συντονιστή υπεύθυνο για το έτος της τάξης ή τον καθηγητή/την καθηγήτρια της αίθουσας-βάσης ή ανάλογα με την περίπτωση, μετά την επιστροφή του στο σχολείο. Αν το παιδί σας πρόκειται να απουσιάζει από το σχολείο για έναν αριθμό ημερών, θα πρέπει να συζητήσετε το ενδεχόμενο να λάβει κάποια σχολική εργασία της τάξης από τους καθηγητές του παιδιού σας έτσι ώστε να μη χάσει μαθήματα. Επικοινωνήστε με το σχολείο, αν έχετε τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη φοίτηση του παιδιού σας. Ρωτήστε πώς ενημερώνει το σχολείο τους γονείς αν το παιδί τους είναι απών. Πολλά σχολεία τηλεφωνούν τώρα τους γονείς ή τους στέλνουν ένα μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωράριο εργασίας Το ωράριο εργασίας του παιδιού σας θα απαριθμεί τους αριθμούς των αιθουσών. Αυτό βοηθάει αν το παιδί σας έχει παρακολουθήσει την ημέρα σχολικού προσανατολισμού και ήδη έχει κάποια κατανόηση της διάταξης του νέου σχολείου του πριν αρχίσει. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε στην υποδοχή ένα σχολικό χάρτη. Είναι καλή ιδέα να φωτοτυπήσετε μερικά αντίγραφα του ωραρίου εργασίας του παιδιού σας και να το έχετε κολλημένο πάνω στο ψυγείο, στο μαθητικό του ημερολόγιο και στα βιβλία κάθε μαθήματος. Χρήσιμη συμβουλή Ζητήστε από το παιδί σας να σημειώσει τα μαθήματα στο πρόγραμμά του με χρώμα-κωδικό και να καλύπτει τα βιβλία με το ίδιο χρώμα, για να αποφεύγεται η σύγχυση.

5 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 5. Παραμένετε Ενήμεροι και να Συμμετέχετε Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή των γονέων στα σχολεία βοηθά τα παιδιά να πετυχαίνουν τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το δημοτικό σχολείο, το παιδί σας θα έχει πολλούς διαφορετικούς καθηγητές στο γυμνάσιο/λύκειο. Μπορείτε να δημιουργήσετε καλές σχέσεις με τους καθηγητές του παιδιού σας με το να επικοινωνείτε μαζί τους στις αρχές του έτους, καθώς και με το να παρευρίσκεστε σε βραδιές γονέωνκαθηγητών. Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια κατανόηση της δουλειάς που θα πρέπει να αναλάβει όλο το χρόνο το παιδί σας και θα παρέχει στους εκπαιδευτικούς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας μαθαίνει καλύτερα. Τα γυμνάσια/λύκεια ενθαρρύνουν τους γονείς να επικοινωνούν μαζί τους, έτσι τηλεφωνήστε ή κλείσετε ένα ραντεβού για να επισκεφθείτε το σχολείο, αν θέλετε να συζητήσετε οποιεσδήποτε ιδέες ή ανησυχίες. Μπορείτε να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του παιδιού σας, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, μέσω των σχολικών συμβουλίων, των κλαμπ γονέων, του εθελοντισμού, και με το να παραμένετε ενήμεροι με ό,τι συμβαίνει διαβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο του σχολείου. Εγείροντας ανησυχίες και παράπονα/καταγγελίες γονέων Αν θέλετε να αναφέρετε μια ανησυχία ή να υποβάλετε παράπονο/καταγγελία, μιλήστε πρώτα με το συντονιστή υπεύθυνο για το έτος της τάξης ή τον καθηγητή/την καθηγήτρια της αίθουσας-βάσης του παιδιού σας. Τηλεφωνήστε τους άμεσα ή οργανώστε μια συνάντηση μέσω του γραφείου του σχολείου. Το σχολείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες σας και θα συνεργαστεί μαζί σας για να επιλύσει οποιαδήποτε ζητήματα. Οι οικογένειες Koorie μπορούν να ζητήσουν από το σχολείο να μιλήσουν με ένα Λειτουργό Στήριξης Επικοινωνίας για να βοηθήσει στην επίλυση οποιονδήποτε ανησυχιών τους.

6 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 6. Σχολική εργασία στο σπίτι Το Υπουργείο, με τη βοήθεια των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, έχει εκδώσει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τη σχολική εργασία στο σπίτι. Σχολική εργασία στο σπίτι για τα Έτη 5-9: Θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινό ανεξάρτητο διάβασμα Θα έχει διάρκεια από λεπτά την ημέρα για το 5 ο Έτος, ως λεπτά την ημέρα για το 9 ο Έτος. Σχολική εργασία στο σπίτι για τα Έτη 10 12: Από μια ως τρεις ώρες την εβδομάδα τα βράδια, μέχρι και έξι ώρες τα σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια περιόδων μελέτης υψηλής απαίτησης. Η σχολική εργασία στο σπίτι είναι μια ευκαιρία να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του παιδιού σας. Στο παιδί σας θα δίνεται γενικά σχολική εργασία στο σπίτι και καθώς θα προχωρά σε μεγαλύτερες τάξεις, οι απαιτήσεις της σχολικής εργασίας στο σπίτι και της μελέτης θα αυξάνονται. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την σχολική εργασία στο σπίτι ή την πρόοδο του παιδιού σας, μιλήστε με το σχολείο του παιδιού σας. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με τη σχολική εργασία του στο σπίτι με το: Να λαμβάνετε ενεργό ενδιαφέρον για την σχολική εργασία του στο σπίτι - να συζητάτε τι πρέπει να κάνει με την σχολική εργασία Να παρέχετε, αν είναι δυνατόν, ένα ειδικό μέρος για τη σχολική εργασία και τη μελέτη Να διασφαλίζετε ότι το παιδί σας κρατά ένα ημερολόγιο σχολικής εργασίας στο σπίτι Να διαβάζει κείμενα που ζητούν οι καθηγητές/καθηγήτριες και να τα συζητάτε μαζί του Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξισορροπήσει το χρόνο που ξοδεύει μεταξύ σχολικής εργασίας στο σπίτι και άλλες δραστηριότητες Να ειδοποιείτε το σχολείο για οποιεσδήποτε οικογενειακές ή εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη όταν δίνεται ή βαθμολογείται η σχολική εργασία του σπιτιού Υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης (δωρεάν για τους γονείς την αγγλόφωνης καταγωγής). Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ της μελέτης και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για να μην πιέζετε πάρα πολύ το παιδί σας.

7 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 7. Υγεία και Ευημερία Τα εφηβικά χρόνια Τα εφηβικά χρόνια είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αυτά συνοδεύονται με πολλές αλλαγές - αλλαγές στο σώμα, στα συναισθήματα, στις συμπεριφορές και στις αντιλήψεις. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό κατανοούν αυτές τις αλλαγές και μπορούν να παράσχουν πληροφορίες και στήριξη. Οι φιλίες που αναπτύσσονται στο γυμνάσιο/λύκειο μπορούν να παρέχουν στήριξη από συνομήλικους και να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και αυτοεκτίμηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους και να αισθάνονται άνετα όταν αρχίζουν το γυμνάσιο/λύκειο. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι οι φιλίες του παιδιού σας μπορούν να αλλάξουν, καθώς θα αναπτύσσει την αίσθηση του εαυτού του και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Μπορεί επίσης να αλλάξει η σχέση του παιδιού με τους γονείς και την οικογένειά του. Οι μαθητές προσαρμόζονται στην εφηβική ζωή με διαφορετικούς τρόπους. Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ανησυχίες σας και να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί. Στηρίζοντας την ευημερία του παιδιού σας Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην στήριξη της προόδου των παιδιών τους στο σχολείο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι διατίθεται στα σχολεία προσωπικό με συγκεκριμένους ρόλους για την στήριξη της ευημερίας και μάθησης των μαθητών. Συντονιστές μέριμνας μαθητών Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτουν συντονιστές μέριμνας μαθητών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να βοηθούν τους μαθητές να χειρίζονται θέματα όπως τo σκασιαρχείο, τo σχολικό εκφοβισμό [bullying] και τις οικογενειακές συγκρούσεις. Συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες πρόνοιας και οργανισμούς για την αντιμετώπιση των αναγκών των μαθητών. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολίες στο σχολείο, ή κινδυνεύει να απεμπλακεί από το σχολείο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το σχολείο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το

8 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βικτώριας είναι υγιεινά και ασφαλή μέρη μάθησης, κάθε σχολείο λαβαίνει πολύ σοβαρά το σχολικό εκφοβισμό/bullying και το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) και διαθέτουν πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους. Γιατί ο εκφοβισμός αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά; Εκφοβισμός θεωρείται όταν κάποιο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων, με περισσότερη ισχύ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σκόπιμα αναστατώνουν ή βλάπτουν ένα άλλο άτομο, προκαλούν ζημιές στην περιουσία τους, τη φήμη ή την κοινωνική αποδοχή τους σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει: Άμεση σωματική βία, όπως χτυπήματα, κλωτσιές, ζημιές σε προσωπικά αντικείμενα Άμεσο λεκτικό εκφοβισμό, όπως βρισιές, τρομοκράτηση, ρατσιστικά/ομοφοβικά σχόλια Έμμεσο εκφοβισμό, όπως διάδοση φημών Διαδικτυακό εκφοβισμό, που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για εκφοβισμό ή παρενόχληση κάποιου ατόμου, όπως τη δημιουργία ενός δυσφημιστικού διαδικτυακού τόπου. Η απαράδεκτη συμπεριφορά αφορά ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που είναι ακατάλληλες ή απαράδεκτες, περιλαμβανομένης της παρενόχλησης, των διακρίσεων και των απειλών ή πράξεων βίας. Πολλές αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν αποτελούν παραδείγματα εκφοβισμού, ακόμη και αν είναι δυσάρεστες και συχνά απαιτούν την παρέμβαση των εκπαιδευτικών και διαχείριση. Μερικά παραδείγματα συμπεριφορών που δεν αποτελούν εκφοβισμό περιλαμβάνουν: Μια κατάσταση όπου υπάρχει αμοιβαία σύγκρουση, δηλαδή, μια ισορροπία δύναμης/εξουσίας όπου οι μαθητές είναι τόσο αναστατωμένοι και συνήθως θέλουν μια λύση του προβλήματος Κοινωνική απόρριψη ή απέχθεια (εκτός αν είναι μια επαναλαμβανόμενη πράξη και κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο) Μεμονωμένα επεισόδια κακεντρέχειας, κακίας ή ένα επεισόδιο επιθετικότητας ή εκφοβισμού. Αν και δεν αποτελούν bullying, αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να έχουν Πολιτική Εμπλοκής Μαθητών [Student Engagement Policy] που περιλαμβάνει στρατηγικές για την προώθηση θετικής μαθητικής συμπεριφοράς, να οικοδομούν ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, να προλαμβάνουν τον εκφοβισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, και να ενθαρρύνουν το σεβασμό, τη συμπόνια και τη συνεργασία. Η ασφάλεια και η ευημερία των μαθητών είναι ευθύνη ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές είναι ασφαλείς. Όλοι οι μαθητές - είτε είναι θύματα εκφοβισμού είτε έχουν στοχοποιηθεί, είναι θεατές, ή εκφοβίζουν ή παρενοχλούν άλλους μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατάστασης.

9 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Μέρος 2 Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς; Μερικές από τις ενδείξεις ότι ένα παιδί εκφοβίζεται ή είναι στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν: Απροθυμία ή άρνηση να πάει στο σχολείο Να αισθάνεται άρρωστο το πρωί Να φοβάται να περπατήσει προς και από το σχολείο Να κάνει κοπάνα Να έχει άσχημη απόδοση στη σχολική εργασία του Κοινωνική απόσυρση, αρχίζει να τραυλίζει, έλλειψη αυτοπεποίθησης Να κλαίει για να κοιμηθεί, έχει εφιάλτες Να ζητά χρήματα ή να αρχίζει να κλέβει (για να πληρώσει τον εκφοβιστή) Να αρνείται να μιλήσει για το τι δεν πάει καλά Να έχει ανεξήγητες μελανιές, κοψίματα, εκδορές Να αρχίζει να εκφοβίζει άλλα παιδιά ή αδέλφια Γίνεται επιθετικό και παράλογο Απροθυμία να συζητήσει διαδικτυακό εκφοβισμό σε περίπτωση που ο υπολογιστής ή το τηλέφωνό τους έχει αφαιρεθεί. Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου εκφοβίζεται ή είναι στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς; 1 ο Βήμα: Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας και δείξτε ενδιαφέρον και υποστήριξη. 2 ο Βήμα: Συγχαρείτε το παιδί σας που εκμυστηρεύεται σε εσάς. 3 ο Βήμα: Δώστε λογικές συμβουλές - μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντεπιτεθεί αυτό θα αυξήσει πιθανότατα για εκφοβισμό ή απαράδεκτη συμπεριφορά. 4 ο Βήμα: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει θετικές στρατηγικές περιλαμβανομένων: Να λέει «αφήστε με ήσυχο» και να απομακρυνθεί ήρεμα Αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να το εκθέσει σε περαιτέρω εκφοβισμό ή απαράδεκτη συμπεριφορά Να κάνει νέους φίλους Να χρησιμοποιεί τεχνολογίες με ασφάλεια και υπευθυνότητα. 5 ο Βήμα: Υποβάλετε στο παιδί σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να καταλάβετε αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Τι είδους, που και πότε συνέβη το περιστατικό; Ποιος συμμετείχε σε κάθε περίπτωση; Μήπως το είδε κάποιος άλλος και αν ναι, ποιος; Ποιες λύσεις έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα; Ποια είναι τα ονόματα των καθηγητών που μπορεί να γνωρίζουν το πρόβλημα; 6 ο Βήμα: Συνεργαστείτε με το σχολείο του παιδιού σας για να λύσετε το πρόβλημα. Τα σχολεία αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά τις ευθύνες τους σχετικά με τον εκφοβισμό και την απαράδεκτη συμπεριφορά και έχουν περισσότερη επιτυχία όταν οι γονείς συνεργάζονται με το σχολείο για να λύσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού.

10 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 8. Εκφοβισμός (Bullying) Μέρος 3 Εάν δεν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή στόχος απαράδεκτης συμπεριφοράς, τότε ίσως και οι καθηγητές του παιδιού σας δεν το γνωρίζουν επίσης. Θα πρέπει να: Κλείστε ραντεβού με το καθηγητή του παιδιού σας και να σημειώσετε τα θέματα που θέλετε να συζητήσετε πριν από τη συνάντηση. Στη συνάντηση να προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να παρουσιάσετε τις πληροφορίες με έναν τρόπο που καθιστά σαφές ότι εσείς και το σχολείο συνεργάζεστε ως εταίροι στην προσπάθεια να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Αναγνωρίστε ότι το σχολείο θα χρειαστεί χρόνο για να ερευνήσει και να μιλήσει με τους καθηγητές και ενδεχομένως άλλους μαθητές. 7 ο Βήμα: Συνεργαστείτε με το σχολείο για να καταρτίσετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και των μελλοντικών περιστατικών εκφοβισμού ή απαράδεκτης συμπεριφοράς. Πριν φύγετε, θα ζητήσετε διευκρινίσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα στο σχέδιο. 8 ο Βήμα: Εάν χρειαστεί, ζητήστε να εμπλακεί κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. 9 ο Βήμα: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναφέρει τυχόν περαιτέρω επεισόδια εκφοβισμού ή απαράδεκτης συμπεριφοράς σε έναν καθηγητή που εμπιστεύεται στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον εκφοβισμό ή την απαράδεκτη συμπεριφορά στο σχολείο; Αναφέρετε όλα τα επεισόδια εκφοβισμού και απαράδεκτης συμπεριφοράς στο σχολείο, όχι απλώς μόνο περιστατικά που συμβαίνουν στο δικό σας παιδί. Πείτε στο παιδί σας πόσο αποδοκιμάζετε τον εκφοβισμό και την απαράδεκτη συμπεριφορά και τους λόγους. Ο σεβασμός για τους άλλους θα πρέπει να διαμορφώνεται και να ενθαρρύνεται στο σπίτι. Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τις ιδιότητες που συνδέονται με τις στοργικές φιλίες και να το αποθαρρύνετε να μένει σε φιλίες όπου κακοποιείται ή δεν το σέβονται. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το και το ή το

11 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 9. Στήριξη σε Μαθητές με Αναπηρία Τα δημόσια σχολεία της Βικτώριας δεσμεύονται να διασφαλίζουν ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ατομικές τους ανάγκες. Για να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε μαθητές με αναπηρίες, τα δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βικτώριας: Παρέχουν στους γονείς επιλογές περιβαλλόντων μάθησης για να αναπτύξουν καλύτερα τις δυνατότητες του παιδιού τους Στηρίζουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη μετάβαση από το σχολείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση Εμπλέκουν τους μαθητές και τους γονείς στις αποφάσεις σχεδιασμού του σχολικού προγράμματος Στηρίζουν μαθητές να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να επιδιώκουν επιτεύξιμες επιλογές μετά που θα τελειώσουν το σχολείο Διασφαλίζουν ότι η τεχνογνωσία των επαγγελματιών που εργάζονται στα γενικά και στα ειδικά σχολεία διατηρείται και αναπτύσσεται. Ότι σχολεία που εγγράφουν μαθητές με αναπηρίες μπορούν επίσης να είναι επιλέξιμα να λάβουν πρόσθετους μαθητικούς πόρους από την Κυβέρνηση της Βικτώριας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Για όλους τους μαθητές, ο πρόωρος σχεδιασμός σταδιοδρομίας και των διαδρομών της αποτελούν μια σημαντική πτυχή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τους μαθητές με αναπηρία υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιασμό των γονέων για τη σταδιοδρομία και τις διαδρομές ενός παιδιού με αναπηρία, επισκεφθείτε το

12 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 10. Στήριξη σε Koorie Μαθητές Wannik, από τη γλώσσα Gunai/Kurnai, που σημαίνει «Μαθαίνοντας Μαζί - Ταξίδι Στο Μέλλον μας», είναι η εκπαιδευτική στρατηγική για τους Koorie μαθητές στη Βικτώρια. Είναι σχεδιασμένη να διασφαλίζει ότι οι Koorie μαθητές της Βικτώριας θα καρπωθούν τα οφέλη της ποιοτικής εκπαίδευσης. Ως Koorie γονείς αυτό σημαίνει ότι θα: Νιώθετε ευπρόσδεκτοι και ότι σας σέβονται εντός της σχολικής κοινότητάς σας Αισθανθείτε σίγουροι ότι το παιδί σας χαίρει εκτίμησης μέσα στην τάξη Έχετε συνεχείς συζητήσεις με το σχολείο σας σχετικά με την εκπαίδευση και τις μελλοντικές φιλοδοξίες του παιδιού σας Πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες του παιδιού σας και θα υποστηρίζεστε από τη σχολική κοινότητα Αναγνωρίζεται η πολιτιστική σας κληρονομιά και θα γιορτάζεται στο σχολείο και στο πρόγραμμα σπουδών. Ατομικά Σχέδια εκπαίδευσης για Koorie μαθητές Για κάθε Koorie μαθητή πρέπει να εκπονηθεί ένα Ατομικό Σχέδιο Εκπαίδευσης ανάμεσα στο σχολείο, το μαθητή και το γονέα/φροντιστή για κάθε έτος φοίτησης, περιλαμβανομένων του 11 ου και του 12 ου Έτους. Το σχέδιο καθορίζει ακαδημαϊκούς στόχους και στόχους ζωής για το παιδί σας. Το σχέδιο αποτελεί μια συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ εσάς, του παιδιού σας και του σχολείου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το

13 Έντυπο Συμβουλών για Γονείς 11. Στήριξη σε Πρόσφυγες & Μαθητές Εξωτερικού Στήριξη προς πρόσφυγες μαθητές Τα σχολεία και τα κέντρα αγγλικής γλώσσας παρέχουν εντατική διδασκαλία της Αγγλικής ως δεύτερη γλώσσα (ESL) σε νεοαφιχθέντες μαθητές μη αγγλόφωνης καταγωγής. Οι πρόσφυγες μαθητές μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα σχολεία και κέντρα έως και 12 μήνες. Παρέχεται επίσης χρηματοδότηση σε άλλα σχολεία με σημαντικό αριθμό προσφύγων μαθητών. Επιπλέον, κάθε περιοχή έχει έναν πλήρους απασχόλησης Λειτουργό του Προγράμματος ESL να στηρίζει τα σχολεία με μαθητές ESL, περιλαμβανομένων εκείνων με πρόσφυγες μαθητές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Επιπλέον, το Foundation House παρέχει άμεσες υπηρεσίες σε οικογένειες προσφύγων όπως συμβουλευτική, υπεράσπιση προσωπικών δικαιωμάτων (advocacy), οικογενειακή στήριξη, συμβουλευτική με ομάδες, ψυχο-εκπαίδευση, ενημερωτικές ημερίδες και συμπληρωματικές θεραπείες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ή τηλεφωνήστε στο (03) Στήριξη προς τους μαθητές εξωτερικού Σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει διαπιστευθεί να αποδέχεται μαθητές εξωτερικού παρέχεται υπηρεσία αποκλειστικού Συντονιστή Μαθητών Εξωτερικού [International Student Coordinator (ISC)]. Η ευημερία των μαθητών εξωτερικού είναι ευθύνη των Συντονιστών Μαθητών Εξωτερικού και το εν λόγω προσωπικό είναι το πρώτο σημείο επαφής για όλα ερωτήματα ή ζητήματα μαθητών εξωτερικού. Υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης Τα σχολεία μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης, χωρίς χρέωση, για τους γονείς μη αγγλόφωνης καταγωγής. Τα σχολεία μπορούν επίσης να παρέχουν τηλεφωνική υπηρεσία διερμηνείας για τις οικογένειες. Η αυτή υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για: καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ατυχήματα, ασθένειες και θέματα πειθαρχίας επικοινωνία με τους γονείς που δυσκολεύονται να έρχονται στο σχολείο κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου πρόσβαση σε γλώσσες όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαπιστευμένων διερμηνέων επιβεβαίωση ραντεβού Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξετε με το σχολείο σας ή/και επισκεφθείτε το

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά*

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Α. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Διαβάζουμε το κείμενο. Το αληθινό παραμύθι της βίας Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Η εκφοβιστική και επιθετική συμπεριφορά παιδιών εναντίον συμμαθητών τους είναι ένα πολύμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Greek Rights and Responsibilities Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Περιεχόμενα Η Περίθαλψη της Υγείας σας Τα Δικαιώματα & οι Υποχρεώσεις σας...3 Πρόσβαση Έχετε το δικαίωμα σε υγειονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση INFO KIT Μέρος 1 Μάης 2011 Εισαγωγή Το έγγραφο αυτό προορίζεται για τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΥ. Δίνει σαφείς πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΕΚΦΟΒΙΣΜOΣ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Οι όροι «εκφοβισµός» (bullying) και «θυµατοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος. MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία

Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος. MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία Πώς καταλαβαίνουμε ότι μια πράξη συνιστά εκφοβισμό; Το σύνηθες πείραγμα των παιδιών μεταξύ τους. Οι περιστασιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό;

Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό; Πώς θα καταλάβω ότι ένας μαθητής υφίσταται εκφοβισμό; Αν δεν δείτε το περιστατικό να λαμβάνει χώρα μπροστά σας, τότε κάποια βοηθητικά σημάδια μπορεί να είναι τα εξής: s s s s s s s s s s s Απροθυμία του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills)

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VCAL; Tο Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] είναι μια πρακτική επιλογή για μαθητές Σχολικών Ετών 11 και 12 (Year 11 και 12). Tο

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK 2 Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική Βία. Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή

Ενδοσχολική Βία. Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή Ενδοσχολική Βία Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή Ορισμός Πώς μεταφράζεται ο όρος Bullying ; Σχολικός Εκφοβισμός Τι σημαίνει ο όρος Εκφοβισμός

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα.

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψη Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί με σκοπό την πρόληψη της χρήσης ψυχοδραστικών

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Αυτό το πληροφοριακό έντυπο παρέχει γενικές οδηγίες στα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που εκτελούν μια επιχείρηση ή αναλαμβάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2010 10-2011 ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο προσανατολισμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E-learning Εκπαίδευση ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-2010 ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ19 Ζητούμενο η θετική στάση... Λοιπον σήµερα ο µπαµπάς θα σε προστατέψει απο τον ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣ Ε Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην ΕΕ Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ «Έχω μια ανησυχία - Ένα βίντεο για τους ηλικιωμένους που λαμβάνουν φροντίδα, τις οικογένειες και φίλους τους» Noeline Brown

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ. 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ. 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Τίτλος ομιλίας: «Εκφοβισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων

Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων Η σχολική βία και εκφοβισμός δεν είναι φαινόμενα άγνωστα στο ελληνικό σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κάρτα Dental Card

Τι είναι η κάρτα Dental Card Τι είναι η κάρτα Dental Card Στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών που εξυπηρετούν την αρχή του υγιούς ανταγωνισμού, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αυξημένης

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς 1. Σε γενικές γραμμές α) Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

«Το σχολείο και η οικογένεια: δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας»

«Το σχολείο και η οικογένεια: δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας» Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Το σχολείο και η οικογένεια: δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ 26 ο & 29 ο Δ.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ Κανονισμός Λειτουργίας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Εμπνεύστε το παιδί σας να κατακτήσει τη ζωή του! Ελατε να ξεκλειδωσουμε μια-μια τις πορτες που οδηγουν στην αυτοεκτιμηση και στην επιτυχια του! Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Οδηγός για τους Γονείς Γνωρίζουμε πως ο Έλληνας γονιός θέλει να έχει στη διάθεσή του τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να επιλέξει τις εξετάσεις που θα λάβει μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας. 1 Ιουλίου 2015 30 Ιουνίου 2016

Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας. 1 Ιουλίου 2015 30 Ιουνίου 2016 Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας 1 Ιουλίου 2015 30 Ιουνίου 2016 Χρηματοδοτική συνεισφορά από το Δήμο Stonnington για δραστηριότητες κοινωνικής υποστήριξης μεταναστευτικών συλλόγων ηλικιωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία για το σχολείο

Προετοιμασία για το σχολείο Getting ready for school A guide for parents of a child with disability Προετοιμασία για το σχολείο Οδηγός για γονείς παιδιού με αναπηρία Greek Η έναρξη του Kindergarten είναι ένα συναρπαστικό βήμα στη

Διαβάστε περισσότερα

Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15)

Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15) Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15) Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα στα Λύκεια και τα Γυμνάσια αρχίζουν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αθήνα 12/09/2011 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων είναι ένα κατ εξοχήν Χριστιανικό Σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Χιόνη Μαρία, MSc Προαγωγής & Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ. Δ. Ε. Α Αθήνας Αθήνα, 25/11/2014 Χαρακτηριστικά σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος

TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος Τι Είναι ο Αυτισμός; 1. Διαταραχή Επικοινωνίας: Επηρεάζει την κατανόηση και τη χρήση όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Μια µατιά στην διαχείριση του χρόνου

Μια µατιά στην διαχείριση του χρόνου ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Μια µατιά στην διαχείριση µ η χ ρ η του χρόνου η ημέρα είναι ατελείωτη, για εκείνον που γνωρίζει πώς να την εκτιμά και να την εκμεταλλεύεται GOETHE H επιτυχία είναι μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τομέας Οικονομικών της Υγείας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΡΟΣ 4 Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε

Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε Πως να ετοιμαστείτε για έκτακτη ανάγκη στον Δήμο του Σίδνεϊ. Σημαντικές πληροφορίες για δημότες, εργαζομένους και επισκέπτες. www.getreadysydney.com.au 1 Δημιουργήστε προσωπικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Muster-Fragebogen allgemeinbildende Schule Αγαπητοί γονείς, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα της εργασίας μας στο σχολείο. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Αυτή η περίοδος για τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι περίοδος σχολαστικής αναζήτησης και έρευνας. Είναι περίοδος άγχους ποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα διαλέξουν προκειμένου τα

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση

Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση Μάθηση έξω από την τάξη 4. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Δραστηριότητα έξω από την τάξη για παιδιά νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το σεμινάριο κοινωνικής ενσωμάτωσης

Ενημερωτικό δελτίο για το σεμινάριο κοινωνικής ενσωμάτωσης Ενημερωτικό δελτίο για το σεμινάριο για αλλοδαπούς και αλλοδαπές που διαμένουν μεγαλύτερο διάστημα στη Γερμανία, για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για Γερμανούς υπηκόους με ανεπαρκείς γνώσεις γερμανικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΣχολικήΔιαμεσολάβηση. Πως λειτουργεί ο θεσμός σήμερα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας

ΣχολικήΔιαμεσολάβηση. Πως λειτουργεί ο θεσμός σήμερα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας ΣχολικήΔιαμεσολάβηση Πως λειτουργεί ο θεσμός σήμερα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, προσκάλεσε σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα

Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα 24 ο ΓΕΛ Αθηνων Σχ.Έτος 2012-2013 Τμήμα Α3 Ερευνητική εργασία - Project Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός της έρευνας μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών:

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: 1. Αν αισθάνεστε ως γονείς πως δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίζετε ικανοποιητικά τον θυμό του παιδιού σας, ξεκινήστε να διαβάζετε, να

Διαβάστε περισσότερα

Tony Attwood. Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger

Tony Attwood. Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger Tony Attwood Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger Το παιδί με σύνδρομο Asperger δεν παρουσιάζει το ίδιο προφίλ συμπεριφοράς και μαθησιακών ικανοτήτων με το παιδί που εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι

5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι 5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι Αν θέλετε να μείνετε στο σπίτι σας καθώς γερνάτε, αλλά χρειάζεστε κάποια βοήθεια με δουλειές όπως καθάρισμα και προετοιμασία γευμάτων, ή με τη μεταφορά, έτσι ώστε να μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο και ο σχολικός εκφοβισμός

Το διαδίκτυο και ο σχολικός εκφοβισμός Το διαδίκτυο και ο σχολικός εκφοβισμός Πλαγεράς Αντώνιος Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ 17 03 Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Δ.Δ.Ε. Ν. Μαγνησίας Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία

Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία Στόχοι του Προγράμματος Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης στη θεωρία και στην εφαρμογή των ψυχολογικών και κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκης 33, 105 57, Αθήνα Τηλ.: 210 3314837, Fax: 210 3212785, E-mail: mail@ipem-doe.gr

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκης 33, 105 57, Αθήνα Τηλ.: 210 3314837, Fax: 210 3212785, E-mail: mail@ipem-doe.gr Αθήνα, 24.03.2015 Αριθ. Πρωτ.:894 Πληροφορίες: Γ. Γιούρντας, Ν. Υφαντόπουλος Τηλ. 210 3314837 e-mail: mail@ipem-doe.gr Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής στις Επιμορφωτικές Πρωτοβουλίες του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δ.Ι.Ε.Κ. ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΟΣ Το διδακτορικό πρόγραμμα στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση αποσκοπεί στην εμβάθυνση και κριτική

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου; Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Στις 20 Νοεμβρίου 2015 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών. Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Πηγή: Skånes Turismgymnasium, Sweden Νοµική ευθύνη Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενό του. Αυτή η εξάρτυση σχολικής ασφάλειας είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σ Κ Ο Π Ο Σ Α Π Ο Υ Σ Ι Ε Σ

Σ Κ Ο Π Ο Σ Α Π Ο Υ Σ Ι Ε Σ Σ Κ Ο Π Ο Σ Σκοπός του SHAPE ELEMENTARY SCHOOL είναι να μορφώνει όλους τους μαθητές μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον για να σκέφτονται παραγωγικά, να πετύχουν το μέγιστο της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Cyberbullying

Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Cyberbullying Διαδικτυακός Εκφοβισμός Cyberbullying Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί γονείς, 1. Εµφάνιση µαθητών

Αγαπητοί γονείς, 1. Εµφάνιση µαθητών ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Πειραιάς, 15 Σεπτεµβρίου 2012 "Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ" ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Με αφορµή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ευχόµαστε σε όλους υγεία, δύναµη και επιτυχία στους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 6 η Μαρτίου 2015 Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Σχολικός Εκφοβισμός - Το φαινόμενο «bullying» Υπήρχαν από πάντα πολλές μορφές βίας και σκληρότητας μεταξύ των παιδιών. Αυτό όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Οικοδομούμε μια νέα ζωή στο Οντάριο Οδηγός για τους καινούργιους μετανάστες Μαθαίνουμε να: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Μόλις έχετε μεταναστεύσει στο Οντάριο και είναι πολύ φυσικό να έχετε

Διαβάστε περισσότερα