Μικρο-ιστολόγια. Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση. Μάρτιος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μικρο-ιστολόγια. Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση. Μάρτιος 2011"

Transcript

1 Μικρο-ιστολόγια Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Μάρτιος 2011 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1 Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

2 Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι τα μικρο-ιστολόγια;

3 Ιστορικά στοιχεία

4 Ιστορικά στοιχεία To Twitter ξεκίνησε από μια ολοήμερη συνεδρία καταιγισμού ιδεών που πραγματοποιήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας Odeo (πλατφόρμα διαμοιρασμού podcasting) σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μια εποχή δημιουργικής ύφεσης. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Jack Dorsey πρότεινε την ιδέα ενός ατόμου που επικοινωνεί με μια μικρή ομάδα χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία μορφής SMS, μια ιδέα σχετική με τα ομαδικά SMS μηνύματα της υπηρεσίας TXTMob

5 Ιστορικά στοιχεία Το πρώτο πρωτότυπο Twitter χρησιμοποιήθηκε ως εσωτερική υπηρεσία στους υπαλλήλους της Odeo, και το τελικό προϊόν παρουσιάστηκε στην αγορά τον Ιούλιο του Τον Οκτώβριο 2006, οι Biz Stone, Evan Williams, Dorsey και άλλα μέλη της Odeo δημιούργησαν την Obvious Corporation και εξαγόρασαν την Odeo από τους επενδυτές και άλλους μετόχους. Τον Απρίλιο του 2007 το Twitter έγινε ξεχωριστή εταιρία.

6 Ιστορικά στοιχεία Το σημείο από το οποίο απογειώθηκε η δημοσιότητα του Twitter ήταν το φεστιβάλ South by Southwest (SXSW) Κατά τη διάρκεια του τα tweets αυξήθηκαν από 20,000 την ημέρα σε την ημέρα. Οι άνθρωποι του Twitter τοποθέτησαν έξυπνα δυο 60 πλάσμα οθόνες στους διαδρόμους του συνεδρίου δείχνοντας τα Tweets. Εκατοντάδες συμμετέχοντες άρχισαν να μιλούν μέσω tweets για τις παρουσιάσεις και να γνωρίζονται μεταξύ τους με αυτό το νέο τρόπο επικοινωνίας Το προσωπικό του Twitter δέχθηκε το βραβείο του φεστιβάλ λέγοντας: "we'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!"

7 Ιστορικά στοιχεία Για να μη ξεχνάμε τους επιχειρηματικούς σκοπούς... Κάποια κείμενα που αναφέρουν τα έσοδα και την αύξηση των χρηστών, ανακοινώθηκαν από το TechCrunch αφού είχαν ανακτηθεί από έναν hacker. Αυτά περιείχαν εσωτερικές προβλέψεις ότι το 2009 η εταιρία θα είχε έσοδα $ στο τρίτο εξάμηνο και $ στο τέταρτο εξάμηνο). Οι προβλέψεις για το τέλος του 2013 ήταν στο $1.54 δις σε έσοδα, $111 εκατομμύρια σε κέρδη και 1 δις χρήστες Παρότι τελικά η εταιρία άρχισε τις πωλήσεις διαφημίσεων στα μέσα του 2010, κατάφερε να δημιουργήσει έσοδα της τάξης των $45 εκατομμυρίων. Άλλα $200 εκατομμύρια επενδύθηκαν από VC το Δεκέμβριο του 2010 και εκτιμώνται έσοδα της τάξης των $100 εκατομμυρίων για το 2011 με αποτίμηση της εταιρίας περίπου στα $3.7 δισεκατομμύρια το Φεβρουάριο του 2011.

8 Τι είναι το Twitter? Μέσα από το Twitter μπορούμε να στέλνουμε σύντομα μηνύματα έως και 140 χαρακτήρων με τις σκέψεις, δραστηριότητες, ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, τα οποία βλέπουν όσοι έχουν επιλέξει να σας ακολουθούν μέσω της υπηρεσίας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Tweeting. Κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να βλέπουμε τα μηνύματα όσων έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε.

9 Τι είναι το Twitter? Βασικό χαρακτηριστικό του η ιδιαίτερη απλότητά του: Όταν επιλέγεις να ακολουθείς έναν άλλο Twitter χρήστη, τότε τα tweets του, δηλαδή τα μηνύματά του εμφανίζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά στην αρχική Twitter σελίδα σου Αν ακολουθείς 20 άτομα, τότε βλέπεις μια μίξη από tweets: από ενημερώσεις για πρωινά γεύματα, προτεινόμενους νέους συνδέσμους, προτάσεις μουσικής, ή συζητήσεις για το μέλλον της εκπαίδευσης

10 Τι είναι το Twitter? Στο Twitter, οι χρήστες ενημερώνουν για τις καθημερινές δραστηριότητες τους με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και τους συνεργάτες τους Μοιράζονται πληροφορίες, νέα και απόψεις με ενδιαφερόμενους παρατηρητές Αναζητούν γνώση και εμπειρίες Συναισθηματικά επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μια παρουσίας στον κυβερνοχώρο, ένα νέο διαφορετικό επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης φίλων και κόσμου

11 Τι είναι το Twitter? Η όλη διαδικασία μοιάζει πολύ με την επικοινωνία μέσω instant messenger ή καλύτερα την αποστολή SMS μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου λόγω του περιορισμού στο μέγεθος των μηνυμάτων Με μία όμως πολύ σημαντική διαφορά: Tα μηνύματα σας δεν πηγαίνουν σε έναν μόνο παραλήπτη αλλά σε πολλούς Κάθε μήνυμα που στέλνετε μέσω του Twitter είναι δυνητικά διαθέσιμο προς όλους τους χρήστες της υπηρεσίας.

12 Τι είναι το Twitter? Ποιες είναι οι επιδράσεις του περιορισμού χαρακτήρων;

13 Τι είναι το Twitter? Η επιτυχία της συμμετοχής στο Twitter, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια υπηρεσία, βασίζεται στο δίκτυο των ανθρώπων που θα δημιουργήσετε. Αρχικά πρέπει να βρεθούν οι «φίλοι» που θέλουμε να ακολουθήσουμε Μόλις το κάνουμε αυτό θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα μηνύματα τους στο λογαριασμό σας. Αυτό δε σημαίνει και το αντίστροφο (όπως σε κοινωνικά δίκτυα σαν το Facebook) Για να βλέπουν και εκείνοι τα δικά σας μηνύματα θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εφόσον το επιθυμούν.

14 Τι είναι το Twitter? Το Twitter είναι μια κοινωνική πλατφόρμα μικρο-ιστολογίων. Κοινωνική γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη του, που μπορεί να έχετε κάτι κοινό. Μικρο-ιστολογίων γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες και χωρίς εικόνες ή άλλα media. Έτσι γίνετε πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι, από το να ετοιμάσεις μια καταχώρηση για ένα ιστολόγιο.

15 Πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Tweeter είναι η δυνατότητα αποστολής δεδομένων στους ενδιαφερόμενους χρήστες από πολλαπλά κανάλια μετάδοσης (αφού αποτελεί υπηρεσία αποστολής μικροκειμένου) Π.χ. Τα μηνύματα του Twitter μπορούν να ληφθούν ως μηνύματα κειμένου σε κινητά τηλέφωνα, μέσω μια εφαρμογής στο Facebook μέσω και RSS ή μέσω ενός Instant Messager..

16

17 Δημιουργία και χρήση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 17

18 Δημιουργία Twitter λογαριασμού

19 Μια απλή ερώτηση στο επίκεντρο της χρήσης: Χρήση

20 Βασικά tips Βασικά tips: Tweet λέμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter. Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter. Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε) Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν)

21 Βασικά tips Βασικά tips: Για να απαντήσουμε σε κάποιον βάζουμε μπροστά από το username του ή πατάμε στο βελάκι δίπλα στο tweet του. Βάζουμε #θέμα όταν θέλουμε να πούμε κάτι για ένα συγκεκριμένο θέμα θα γίνει το μάθημα της Πέμπτης κανονικά; #διδακτική Αυτό μπορεί να γίνει και αυτόματα μέσω της επιλογής Reply όταν θέλουμε να προωθήσουμε κάποιο tweet που μας φαίνεται ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα φανεί χρήσιμο στους άλλους κάνουμε ReTweet βάζοντας ή απλά πατάμε την αντίστοιχη επιλογή στο τέλος του μηνύματος Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας μηνύματα (επιλέξτε favorite)

22 Βασικά tips Βασικά tips: Υπηρεσίες συντόμευσης διαδικτυακών διευθύνσεων (π.χ. αναλαμβάνουν να μικρύνουν τις μεγάλες διευθύσεις σε μικρότερες, γιατί όπως είναι φανερό, οι 140 χαρακτήρες πολλές φορές δεν αρκούν για να γράψει κανείς όσα θέλει. Αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί για το διαμοιρασμό πολυμεσικών αρχείων (http://twitpic.com/, κτλ.) Είναι συνήθως καλό να βάζουμε μερικά updates εμείς αρχικά, και μετά να ακολουθήσουμε άλλους. Έτσι θα μας ακολουθήσουν κι αυτοί ευκολότερα (?). Θα καταλάβουν ότι δεν είμαστε bot και θα ανιχνεύσουν αν έχουμε κοινά ενδιαφέρονται Πολλοί δεν ενδιαφέρονται στο να ακολουθούνται από άλλους. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το twitter έχει αλληλεπίδραση. Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά για απαντήσεις ή προσωπικά μηνύματα.

23 Βασικά tips Βασικά tips: Αν έχουμε πολλά ενδιαφέροντα και οι ροές μου γίνονται πολύ μεγάλες λόγω του μεγάλου αριθμού tweets μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες, να οργανώσουμε δηλαδή τα άτομα που ακολουθούμε σε διαφορετικές κατηγορίες. Αν θέλουμε να στείλουμε ένα ιδιωτικό tweet σε κάποιον φίλο μας: χρησιμοποίησε την επιλογή μηνύματα (Messages)

24 BG = Background (when someone refers to their Twitter background page) BFN = Bye for now BR = Best regards BTW = By the way DM = Direct message EM = FB = Facebook FTF = Face to face FWIW = For what it s worth Aρκτικόλεξο

25 Gr8 = Great IMO = In my opinion IMHO = In my honest opinion or in my humble opinion IRL = In real life J/K = Just kidding LI = LinkedIn LMK = Let me know LMBO = Laughing my butt off LMAO = Laughing my ass off LOL = Laughing out loud Aρκτικόλεξο

26 NP = No problem OMG = Oh my God OMFG = Oh my f - God PLZ = Please ROFL = Rolling on the floor laughing RT = Retweet RTHX = Thanks for the retweet TMB = Tweet me back TMI = Too much information Aρκτικόλεξο

27 TTYS = Talk to you soon TTYL = Talk to you later TY = Thank you WTH = What the heck WTF = What the f YW = You re welcome Αcronyms

28 Αναζητώντας άτομα Μπορείτε να αναζητήσετε : άτομα που γνωρίζετε ήδη: Μέσω της επιλογής «Find and Follow» άτομα που συμμετέχουν σε άλλες online δραστηριότητες και παρέχουν εκεί το λογαριασμό τους άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή που προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη περιοχή άτομα που ακολουθούν οι φίλοι σας

29 Βόλτα σε λογαριασμούς Εκπαίδευση, @vaszak

30 Βόλτα σε λογαριασμούς @financialtimes

31 Βόλτα σε Λίστες edtechfaculty cial-interaction-design yer/design

32 Σχετικές πλατφόρμες Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 32

33 Έτοιμες πλατφόρμες Yammer! Cirip Present.ly Identi.ca Πλατφόρμες ανοικτού κώδικα Status.net Floopo Sharetronix Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

34 Επιπρόσθετα εργαλεία Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 34

35

36 H επιρροή του λογαριασμού σας Στατιστικά για το λογαριασμό σας Προωθήστε το ιστολόγιό σας στο twitter Ιδιωτικά tweets για ομάδες Βελτίωση παραγωγικότητας

37 Εφαρμογές διαχείρισης λογαριασμών twitter: Μελέτη και απομάκρυνση followers Φιλτράρισμα tweets Ανέβασμα και διαμοιρασμός αρχείων Chatting μέσω του λογαριασμού Βελτίωση παραγωγικότητας

38 Αξιοποιώντας το σύνολο των tweets Ανάλυση των tweets Ανάλυση των λογαριασμών Ενεργοί σύνδεσμοι Αναζήτηση Twitter Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

39 Στατιστικά Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 39

40 Στατιστικά για το Twitter Twitter (infographic) If you printed twitter Οι αριθμοί του twitter από το αντίστοιχο ιστολόγιο (14/3/2011) Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

41 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Α) Χρήστες με πολύ μεγάλο αριθμό followers (πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ακολουθούν οι ίδιοι). Αποτελούν εκπομπούς tweets. Πολλοί από αυτούς είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί που στέλνουν με μήνυμα το τραγούδι που παίζουν, μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα (New York Times, BBC) που παρέχουν τίτλους ειδήσεων κτλ. Άτομα με εξειδικευμένη γνώση που μοιράζουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τα επιτεύγματά τους Διασημότητες που περιγράφουν την καθημερινότητά τους

42 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Β) Οι χρήστες που ακολουθούν αριθμό ατόμων παραπλήσιο με τον αριθμό των ατόμων που τους ακολουθεί Υπάρχουν συνήθως αναδρομικές σχέσεις Ομάδες ατόμων, φίλοι, ομάδες εργασίας Κοινότητες κοινών ενδιαφερόντων

43 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Γ) Οι χρήστες που ακολουθούν μεγάλο αριθμό ατόμων αλλά τους ακολουθούν λίγοι Τα άτομα που θέλουν να ενημερώνονται για τους άλλους αλλά δεν είναι διατεθειμένα να εκθέσουν τις προσωπικές τους συμπεριφορές Παθητικοί δέκτες ημερολογίων (κουτσομπολιό) Παθητικές δέκτες γνώσης και εμπειριών (ενημέρωση από άτομα που εκτιμούν επιστημονικά ή επαγγελματικά)

44 Χρήσεις Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 44

45 Χρήσεις Μπορεί να προσφέρει ένα στιγμιότυπο από τη ζωή καθηγητών και φοιτητών: Π.χ. Δημιουργία μιας ιστοσελίδας που περιέχει βασικές πληροφορίες για καθηγητές και μαθητευόμενους αλλά και μια μικρή λίστα από τα τελευταία τους tweets. Πλεονεκτήματα προσέγγισης;

46 Χρήσεις Αποστολή χρήσιμων πληροφοριών: Π.χ. πολλά σχολεία χρησιμοποιούν το Twitter για να στέλνουν νέα, ενημερώσεις, πληροφορίες εκδηλώσεων αλλά και θέσεις εργασίας. Οι διαφορετικές υπηρεσίες ενός πανεπιστημίου (Κέντρο σταδιοδρομίας, κέντρο διαχείρισης δικτύου, κτλ) αποκτούν το δικό τους λογαριασμό Π.χ.

47 Χρήσεις Αναζήτηση πληροφοριών για ερευνητικά άρθρα, ενημέρωση για ερευνητικά αποτελέσματα. Πολλοί ερευνητές ενημερώνουν για νέα άρθρα που δημοσιεύουν ή για την εξέλιξη των ερευνών τους

48 Χρήσεις Ακολουθείς μέντορες ή διάσημα άτομα Π.χ. καθηγητές πανεπιστημίων, διάσημους επιχειρηματίες, διάσημους συμβούλους επιχειρήσεων, προγραμματιστικές ομάδες μεγάλων εταιριών

49 Χρήσεις Ψάχνεις για άτομα με κοινά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο και ανήκεις σε μια κοινότητα πρακτικής Η αναζήτηση στα tweets μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις λογαριασμούς που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα και βρίσκονται σε ένα διαφορετικό σημείο του πλανήτη

50 Χρήσεις Συνδέεσαι με αίθουσες που βρίσκονται σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή Π.χ. Διαμοιρασμός έργων, πληροφοριών για την ανάπτυξη προϊόντων, για μικρά επιτεύγματα μαθητών ή τάξεων κτλ..

51 Χρήσεις Μπορείς να παράσχεις στους μαθητές σου μια λίστα με άτομα που δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικές με το μάθημα Οι καθηγητές επιλέγουν προσεκτικά άτομα που δημοσιεύουν tweets με πλούσιο υλικό που σχετίζεται με το μάθημα και ζητούν από τους μαθητές τους να ακολουθήσουν τη σχετική λίστα.

52 Χρήσεις Στέλνεις διδακτικά πλάνα και αντίστοιχες σημειώσεις. Π.χ. Άλλοι καθηγητές και μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις δημοσιεύσεις αυτές. Παιδιά που έχασαν το μάθημα μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη στο μάθημα

53 Χρήσεις Παρακολουθείς ειδήσεις Το Twitter έχει καταφέρει να γίνει ένας εξαιρετικός πόρος για την μετάδοση των τελευταίων νέων.

54 Χρήσεις Μπορείς να αναζητήσεις προτάσεις βιβλίων, διδακτικά εργαλεία, ή γενικότερα βοήθεια Παραδειγματικό tweet: Can anyone share their successful SMART board lessons for 2nd grade?

55 Χρήσεις Μπορείς να προτείνεις βιβλία, διδακτικά πλάνα, μαθησιακό υλικό Παραδειγματικό tweet: Grade 3 #summerreading: Clementine by Sara Pennypacker, the most lovable troublemaker since Ramona Quimby

56 Χρήσεις Μοιραστείς ένα χρήσιμο σύνδεσμο στο διαδίκτυο, ένα άρθρο σε blog κτλ. Παραδειγματικό tweet: Fantastic edublog giving teachers practical tips for integrating technology into the classroom.

57 Χρήσεις Να παρέχεις ένα tip της ημέρας, βιβλίο της ημέρας, ένα χρήσιμο πρόγραμμα της ημέρας Παραδειγματικό tweet: Summer Reading Tweetfest coming June 1. A daily summer book recommendation for kids. #kidlit

58 Χρήσεις Να στείλεις μηνύματα για κάθε καινούρια δραστηριότητα στο σχολείο σου Παραδειγματικό tweet: A link to ESL Summer School Information can be found on the home page

59 Χρήσεις Να καλέσεις αυτούς που σε ακολουθούν σε ένα γεγονός Παραδειγματικό tweet: Live Chat: Helping Students Find Their Inner Reader. Today at 4EST.

60 Χρήσεις Να στείλεις ένα μήνυμα που βρήκες ενδιαφέρον σε άλλους Sample retweet: Great podcasts for kids on our new podcast page: Sample retweet: Great #summerreading video review of "Museum Mysteries for Kids" similar to Elise Broach's MASTERPIECE

61 Χρήσεις Να γράψεις συνεργατικά ένα κειμενικό προϊόν Πολλοί χρησιμοποιούν το twitter για τη συγγραφή ποιημάτων, αφηγημάτων κτλ που βασίζονται σε μικρά κομμάτια πληροφοριών 140 χαρακτήρων που προέρχονται από πολλαπλούς μαθητές.

62 Χρήσεις Να δημιουργήσεις ένα ιστορικό εντυπώσεων από μια εκδρομή Οι μαθητευόμενοι καλούνται να σχολιάσουν, να φωτογραφίσουν, να συζητήσουν για αυτά που συναντούν. Το σύνολο της συνεισφοράς του επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιστορικού της επίσκεψης.

63 Χρήσεις Να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος Οι μαθητές στέλνουν tweets με τις μικροσημειώσεις τους από τις διαλέξεις. Οι μαθητές στη συνέχεια επεξεργάζονται και επιλέγουν tweets για να δημιουργήσουν τις σημειώσεις του μαθήματος

64 Χρήσεις Να επικοινωνήσεις με επαγγελματίες Οι μαθητές έρχονται σε επαφή και συζητούν με επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο του μαθήματος.

65 Χρήσεις

66 Μικροιστολόγια στις επιχειρήσεις; Η ανεπίσημη επικοινωνία έχει εδώ και πολύ καιρό ανιχνευτεί ως κρίσιμος παράγοντας δημουργικότητας μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς ευννοεί Διαμοιρασμό πληροφοριών για την εργασία Συντονισμό δραστηριοτήτων Αναζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας Μετάδοση επιχειρηματικής κουλτούρας Διατήρηση κοινών προσδοκιών Καλλιέργεια κλίματος σύνδεσης μεταξύ των μελών Πως συνεισφέρει το Twitter και άλλα παρεμφερή εργαλεία;

67 Χρήσεις Και πολλές άλλες χρήσεις Πληροφορίες για κίνηση οχημάτων Υποβοήθηση σε έκτακτες ανάγκες Υποβοήθηση σε ιατρικά περιστατικά Συντονισμός παραγωγών για τον έλεγχο των τιμών Κτλ.

68 Έρευνες Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 68

69 Παραδειγματικές μελέτες Οι Ullrich et al. (2008): περιγράφουν μια από τις πρώτες χρήσεις των μικροιστολογίων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών εξ αποστάσεως στο University of Shanghai Jiao Tong. Το βασικό ερώτημα που είχαν ήταν το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η ενεργητική συμμετοχή μαθητευόμενων σε προφορική επικοινωνία με τη χρήση της ξένης γλώσσας καθώς πολλές φορές είτε ντρέπονταν είτε δεν επαρκούσαν οι γνώσεις τους για να τα καταφέρουν. Για το λόγο αυτό υποστήριξαν τη συνομιλίες μέσω Twitter. Το 94% των μαθητευόμενων δήλωσε ότι το επίπεδο των αγγλικών τους βελτιώθηκε με τη βοήθεια του Twitter. Υπήρξε αλληλο-ενθάρρυνση για συμμετοχή και μισοί από τους φοιτητές ένιωσαν άνετα και επικοινώνησαν στα αγγλικά και με άλλους χρήστες εκτός του τμήματος Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

70 Παραδειγματικές μελέτες Οι Jensen et al. (2010): Δημιούργησαν τo TwHistory (http://twhistory.com/) που είναι μια υπηρεσία μικροιστολογίων που επιτρέπει την αναπαραγωγή ιστορικών συμβάντων με τη χρήση των εργαλείων του Twitter. Τα ιστορικά πρόσωπα αποκτούν το δικό τους προφίλ, επικοινωνούν μεταξύ τους, αναπτύσσουν σχέσεις και οι μαθητές παίζουν είτε το ρόλο του θεατή είτε αναλαμβάνουν να αναπαράγουν το ρόλο των πρωταγωνιστών. Τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων στέλνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα και την ημέρα των πραγματικών γεγονότων για να δώσουν την αίσθηση ότι πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. Η ανάδραση από τους φοιτητές ήταν θετική και οι φοιτητές υποστήριξαν ότι θα επιθυμούσαν την επανάληψη της δραστηριότητας για άλλα ιστορικά γεγονότα. Παρουσιάστηκαν δυσκολίες με ένα τμήμα κακών συνεισφορών. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

71 Παραδειγματικές μελέτες Οι Smith και Rankin (2009): περιγράφουν ένα πείραμα σε ένα μάθημα ιστορίας στο University of Texas, Dallas. Στόχος τους ήταν να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής στους φοιτητές. Δυο από τις τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις πραγματοποιούνταν ως τυπικές διαλέξεις ενώ μια τρίτη συνάντηση είχε δηλωθεί ως «Το πείραμα του Twitter». Υπήρχε ένας Twitter λογαριασμός για την τάξη και ο κάθε φοιτητής είχε το δικό του λογαριασμό. Πριν από κάθε συνάντηση, οι φοιτητές έπρεπε να μελετήσουν συγκεκριμένο υλικό ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους δίνονταν ένα ανοικτού τύπου κουίζ που καλούνταν να σχολιάσουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά hashtags. Οι συνεισφορές των φοιτητών εμφανίζονταν ανά στήλη (hashtag) με τη χρήση του Tweetdeck σε μια κεντρική οθόνη στην αίθουσα. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές και οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες στρατηγικές συζητήσεων. Κατέληξαν ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο μικρών ομάδων ήταν οι πιο παραγωγικές και προκαλούσαν τη δημιουργία των πιο ενδιαφερόντων ιδεών. Ήταν το μόνο πράγμα που άλλαξε τη δυναμική της αίθουσας περισσότερο από οτιδήποτε έχω κάνει στη διδασκαλία μου» The twitter experiment (video) Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

72 Παραδειγματικές μελέτες Ebner (2009) αναφέρει ότι έστησε ένα Twitterwall δίπλα από την τυπική οθόνη προβολής των διαλέξεων. Ο τοίχος επέτρεπε στο κοινό να συζητήσει, να ανταλλάξει συνδέσμους, να μοιραστεί σκέψεις και εικόνες κατά τη διάρκεια της διάλεξης. Το ρεύμα των tweets μπορεί να αποθηκευτεί και να προσφερθεί ως υποστηρικτικό της συγκεκριμένης διάλεξης. Διασπαστικές συζητήσεις συνέβησαν που δυσκόλεψαν την παρακολούθηση Επίσης όμως ότι το επιπλέον υλικό, τα σχόλια, οι ερωτήσεις κτλ από τα tweets ενίσχυσαν τη μελέτη του παρουσιαζόμενου υλικού Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

73 Παραδειγματικές μελέτες Και οι Costa, Beham, Reinhardt, και Sillaots (2008): Χρησιμοποίησαν μικροιστολόγια ως ένα κανάλι για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μαθητευόμενων κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα μικροιστολόγια ευνόησαν τον απρογραμμάτιστο διαμοιρασμό πληροφοριών και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των μαθητευόμενων αλλά κάποιοι βρήκαν αυτή την μορφή επικοινωνίας χαοτική, υπερβολική και διασπαστική Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

74 Παραδειγματικές μελέτες Ο Cole Camplese (2009): Ζήτησε από τους φοιτητές του στο Pennsylvania State University να φέρουν τους φορητούς τους στην αίθουσα διδασκαλίας. Χρησιμοποιώντας το Twitter, ενθαρρύνθηκαν να μοιραστούν ερωτήσεις και σημειώσεις κατά τη διάρκεια των διαλέξεων Παρότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να γίνει αντιληπτή η δραστηριότητα και το νόημά της, πολύ σύντομα οι πιο ντροπαλοί άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανότητα διάσπασης της προσοχής ο Camplese ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ελπίδα μου είναι ότι το δεύτερο επίπεδο συζήτησης θα επιφέρει ρήξη στο παλιό μοντέλο της αίθουσας και θα επιτρέψει νέες μορφές διδασκαλίας στις οποίες οι μαθητευόμενοι θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο και οι πληροφορίες θα προσφέρονται και πέρα τους τοίχους της αίθουσας» Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

75 Παραδειγματικές μελέτες Οι Dunlap και Lowenthal (2009): Χρησιμοποίησαν το Twitter με την ελπίδα ότι θα συνδέσουν τους φοιτητές με ένα ευρύτερο δίκτυο επαγγελματιών. Παρότι με τη χρήση του Twitter, η ανεπίσημη επικοινωνία στα πλαίσια του μαθήματος υποβοηθήθηκε, οι διδάσκοντες επίσης επισήμαναν ότι οι φοιτητές ωφελήθηκαν και από τις αλληλεπιδράσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών που πρόσφεραν πραγματικές προοπτικές στο περιεχόμενο του μαθήματος. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

76 Παραδειγματικές μελέτες Η Michelle Everson (2009): Χρησιμοποίησε το Twitter για να βελτιώσει τις γνώσεις στατιστικής των φοιτητών της σε αντίστοιχο μάθημα. Ζήτησε από τους φοιτητές, ως ευκαιρία για να πάρουν έξτρα βαθμούς, την αποστολή tweet σε θέματα σχετικά με το μάθημα της στατιστικής Οι φοιτητές της το έκαναν βρίσκοντας ποικίλες πηγές πληροφοριών για τη στατιστική (αναφορές νέων, καλές ή κακές χρήσης της στατιστικής, ενδιαφέροντες γράφοι, σύνολα δεδομένων, βίντεο από το YouTube videos, κτλ.) Το επίπεδο εμπλοκής των μαθητευόμενων ήταν εξαιρετικό. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

77 Παραδειγματικές μελέτες Οι Java, Song, Finin, and Tseng (2007) Ανέλυσαν 1.3 εκατομμύρια tweets από 76,000 unique χρήστες στο twitter.com κατά τη διάρκεια δυο μηνών το Οι ερευνητές επίσης μελέτησαν τις σχέσεις φιλίας του κάθε χρήστη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ανέπτυσσαν νέες σχέσεις ψάχνοντας τους φίλους των φίλων τους. Τα περισσότερα tweets ήταν μηνύματα προς ένα γενικό δημόσιο κοινό Ο κάθε χρήστης συμμετείχε σε δυο δίκτυα: ένα μεγάλο με όλους αυτούς που ακολουθεί και τον ακολουθούν και ένα μικρό με το οποίο ανταλλάσει απευθείας μηνύματα Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

78 Παραδειγματικές μελέτες Οι Ebner (et al. 2010) Πραγματοποίησαν μια μελέτη για τη χρήση των μικροϊστολογίων από φοιτητές του University of Applied Sciences of Upper Austria στα πλαίσια ενός μαθήματος. Αναλύθηκαν όλα τα tweets των συμμετεχόντων (11,214) Οι ερευνητές κατέληξαν ότι : Τα μικροϊστολόγια αποτελούν μια εντελώς καινούρια μορφή επικοινωνίας που μπορεί να ενισχύσει την άτυπη μάθηση πέρα από τις αίθουσες Η σημαντική συνεισφορά τους δεν εντοπίστηκε στην μεταφορά της πληροφορίας ή στα μηνύματα κατάστασης αλλά στην ευκαιρία να είσαι μέρος της διαδικασίας ανάγνωσης, σχολιασμού, συζήτησης κτλ. κάποιου άλλου! Τα μικροιστολόγια μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να είναι παρόντες σε μια κοινότητα που «μουρμουρίζει» καθώς δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς περιορισμούς χρόνους και χώρου. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

79 Οφέλη - μειονεκτήματα Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 79

80 Οφέλη-Μειονεκτήματα Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

81 Οφέλη 1. Μαζί είμαστε καλύτεροι 2. Τοπικές δραστηριότητες ή με διεθνή χαρακτήρα 3. Αυτοανάδραση και αυτοκριτική 4. Διάχυση, ανταλλαγή και δημιουργία ιδεών 5. Διαμοιρασμός νέων 6. Επίδειξη προϊόντων 7. Επαγγελματική ανέλιξη

82 Οφέλη 8. Δημιουργία φίλων 7. Επικοινωνία 8. Μετασχηματίζει τη δυναμική της τάξης 9. Συνδέει άτομα τα οποία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν κάτω από άλλες συνθήκες 10. Περιορίζει την επικοινωνία στους 140 χαρακτήρες και έτσι βοηθά τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την προσοχή τους, τη δεξιότητα της συνοπτικής περιγραφής αλλά ακόμη και τη δεξιότητα της σύνθεσης κειμένων

83 Οφέλη 11. Μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία μιας αληθινής εκπαιδευτικής κοινότητας από επαγγελματίες 12. Επιτρέπει τη σύνδεση των δασκάλων με τους μαθητές στον πραγματικό κόσμο 13. Δίνει στους μαθητές την αίσθηση ότι ένα άτομο ενδιαφέρεται γι αυτούς έξω από το χώρο της τάξης (αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλούν στο Twitter παρά μέσα στη σχολική τάξη) 14. Αισθανόμαστε καλύτερα που και οι πιο ήσυχοι-ντροπαλοί μαθητές μπορούν να ακουστούν

84 Μειονεκτήματα 1. Το Twitter όταν ενσωματώνεται σε ένα μάθημα μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο απόσπασης προσοχής για ορισμένους μαθητές (ιδίως για μαθητές με σχετικά προβλήματα) 2. Το τιτίβισμα είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί να αφιερώσουμε έστω και λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας 3. Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη ευγένειας από την πλευρά των μαθητών: οι μαθητές μπορούν να μην ακούν το δάσκαλό τους ομιλητής και ταυτόχρονα να μιλούν και με τους φίλους τους 4. Τα μηνύματα που αποστέλλονται λαμβάνονται υπόψη μόνο από τα άτομα που βρίσκονται στο δίκτυο του καθενός 5. Καταλήγει ορισμένες φορές ως εξάρτηση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

85 Μειονεκτήματα 6. Μερικές φορές δεν διαπιστώνεται η κοινωνική και εκπαιδευτική του αξία 7. Οι μαθητές μπορούν να εισβάλλουν στην προσωπική ζωή των δασκάλων και το αντίστροφο 8. Το Twitter στα σχολεία επιτρέπει τη γρήγορη διάδοση φημών 9. Η συγγραφή με 140 χαρακτήρες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη λανθασμένων δεξιοτήτων γραμματικής 10. Μπορεί να εκτρέπει την προσοχή των μαθητών από τη συγκέντρωσή τους σε ιδέες που ακούγονται μέσα στην τάξη Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

86 Συζήτηση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 86

87 Κριτική

88 Κριτική

89 Exposed, Emily Gould, The New York Times Κριτική

90 Επόμενη διάλεξη Podcasting-vodcasting Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Περιεχόμενα Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Ο Διαδικτυακός Κόσμος... 5 Προτερήματα Διαδικτύου...5 Προκλήσεις του Διαδικτύου...6 Ασφάλεια και Διαδίκτυο...6 Ψηφιακό χάσμα...7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Π.Μ.Σ. Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση : Δικτυοκεντρικά Συστήματα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Περιβάλλοντα Οπτικοποίησης Σχέσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Πώς μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση του λογότυπου Πληροφοριακής Παιδείας: Ένα Εγχειρίδιο Μάρκετινγκ Προσχέδιο Δεκέμβριος 2009

Ενσωμάτωση του λογότυπου Πληροφοριακής Παιδείας: Ένα Εγχειρίδιο Μάρκετινγκ Προσχέδιο Δεκέμβριος 2009 Ενσωμάτωση του λογότυπου Πληροφοριακής Παιδείας: Ένα Εγχειρίδιο Μάρκετινγκ Προσχέδιο Δεκέμβριος 2009 IFLA Information Literacy Section / UNESCO Εκπονήθηκε από τους:* Jesus Lau jlau@uv.mx / www.jesuslau.com

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 2 - Εκπαίδευση ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ PAGE 1

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 2 - Εκπαίδευση ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ PAGE 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ PAGE 1 Περιεχόμενα 1. Εκπαίδευση και θεωρία της εκπαίδευσης εξ' αποστάσεως... 3 Εισαγωγή... 3 Συγκριτικές Μελέτες στα Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης... 6 Πως έχουν χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

14 Συνεργατική Μάθηση µέσω Κινητών Συσκευών

14 Συνεργατική Μάθηση µέσω Κινητών Συσκευών 14 Συνεργατική Μάθηση µέσω Κινητών Συσκευών Χαράλαµπος Καραγιαννίδης και Γιασεµή Βάβουλα Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και Open University, UK Σκοπός Το κεφάλαιο αυτό επιχειρεί µια επισκόπηση της Μάθησης µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων Πακέτο Εργασίας 4: «Προσαρμογή των εκπαιδευτικών εργαλείων στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών»

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» «Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» Αλεξάνδρα Νάκου 1, Δημήτρης Γκούσκος 2, Μεϊμάρης Μιχάλης 3, Άγης Παπαντωνίου 4 1 Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ χρήσης υπολογιστών και διαδικτύου για ενήλικες

ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ χρήσης υπολογιστών και διαδικτύου για ενήλικες ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ χρήσης υπολογιστών και διαδικτύου για ενήλικες Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα We Share Δράση Grundtvig www.weshareproject.eu ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έργου We Share είναι να ασχοληθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα