Μικρο-ιστολόγια. Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση. Μάρτιος 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μικρο-ιστολόγια. Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση. Μάρτιος 2011"

Transcript

1 Μικρο-ιστολόγια Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Μάρτιος 2011 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1 Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

2 Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι τα μικρο-ιστολόγια;

3 Ιστορικά στοιχεία

4 Ιστορικά στοιχεία To Twitter ξεκίνησε από μια ολοήμερη συνεδρία καταιγισμού ιδεών που πραγματοποιήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας Odeo (πλατφόρμα διαμοιρασμού podcasting) σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μια εποχή δημιουργικής ύφεσης. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Jack Dorsey πρότεινε την ιδέα ενός ατόμου που επικοινωνεί με μια μικρή ομάδα χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία μορφής SMS, μια ιδέα σχετική με τα ομαδικά SMS μηνύματα της υπηρεσίας TXTMob

5 Ιστορικά στοιχεία Το πρώτο πρωτότυπο Twitter χρησιμοποιήθηκε ως εσωτερική υπηρεσία στους υπαλλήλους της Odeo, και το τελικό προϊόν παρουσιάστηκε στην αγορά τον Ιούλιο του Τον Οκτώβριο 2006, οι Biz Stone, Evan Williams, Dorsey και άλλα μέλη της Odeo δημιούργησαν την Obvious Corporation και εξαγόρασαν την Odeo από τους επενδυτές και άλλους μετόχους. Τον Απρίλιο του 2007 το Twitter έγινε ξεχωριστή εταιρία.

6 Ιστορικά στοιχεία Το σημείο από το οποίο απογειώθηκε η δημοσιότητα του Twitter ήταν το φεστιβάλ South by Southwest (SXSW) Κατά τη διάρκεια του τα tweets αυξήθηκαν από 20,000 την ημέρα σε την ημέρα. Οι άνθρωποι του Twitter τοποθέτησαν έξυπνα δυο 60 πλάσμα οθόνες στους διαδρόμους του συνεδρίου δείχνοντας τα Tweets. Εκατοντάδες συμμετέχοντες άρχισαν να μιλούν μέσω tweets για τις παρουσιάσεις και να γνωρίζονται μεταξύ τους με αυτό το νέο τρόπο επικοινωνίας Το προσωπικό του Twitter δέχθηκε το βραβείο του φεστιβάλ λέγοντας: "we'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!"

7 Ιστορικά στοιχεία Για να μη ξεχνάμε τους επιχειρηματικούς σκοπούς... Κάποια κείμενα που αναφέρουν τα έσοδα και την αύξηση των χρηστών, ανακοινώθηκαν από το TechCrunch αφού είχαν ανακτηθεί από έναν hacker. Αυτά περιείχαν εσωτερικές προβλέψεις ότι το 2009 η εταιρία θα είχε έσοδα $ στο τρίτο εξάμηνο και $ στο τέταρτο εξάμηνο). Οι προβλέψεις για το τέλος του 2013 ήταν στο $1.54 δις σε έσοδα, $111 εκατομμύρια σε κέρδη και 1 δις χρήστες Παρότι τελικά η εταιρία άρχισε τις πωλήσεις διαφημίσεων στα μέσα του 2010, κατάφερε να δημιουργήσει έσοδα της τάξης των $45 εκατομμυρίων. Άλλα $200 εκατομμύρια επενδύθηκαν από VC το Δεκέμβριο του 2010 και εκτιμώνται έσοδα της τάξης των $100 εκατομμυρίων για το 2011 με αποτίμηση της εταιρίας περίπου στα $3.7 δισεκατομμύρια το Φεβρουάριο του 2011.

8 Τι είναι το Twitter? Μέσα από το Twitter μπορούμε να στέλνουμε σύντομα μηνύματα έως και 140 χαρακτήρων με τις σκέψεις, δραστηριότητες, ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, τα οποία βλέπουν όσοι έχουν επιλέξει να σας ακολουθούν μέσω της υπηρεσίας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Tweeting. Κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να βλέπουμε τα μηνύματα όσων έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε.

9 Τι είναι το Twitter? Βασικό χαρακτηριστικό του η ιδιαίτερη απλότητά του: Όταν επιλέγεις να ακολουθείς έναν άλλο Twitter χρήστη, τότε τα tweets του, δηλαδή τα μηνύματά του εμφανίζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά στην αρχική Twitter σελίδα σου Αν ακολουθείς 20 άτομα, τότε βλέπεις μια μίξη από tweets: από ενημερώσεις για πρωινά γεύματα, προτεινόμενους νέους συνδέσμους, προτάσεις μουσικής, ή συζητήσεις για το μέλλον της εκπαίδευσης

10 Τι είναι το Twitter? Στο Twitter, οι χρήστες ενημερώνουν για τις καθημερινές δραστηριότητες τους με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και τους συνεργάτες τους Μοιράζονται πληροφορίες, νέα και απόψεις με ενδιαφερόμενους παρατηρητές Αναζητούν γνώση και εμπειρίες Συναισθηματικά επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μια παρουσίας στον κυβερνοχώρο, ένα νέο διαφορετικό επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης φίλων και κόσμου

11 Τι είναι το Twitter? Η όλη διαδικασία μοιάζει πολύ με την επικοινωνία μέσω instant messenger ή καλύτερα την αποστολή SMS μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου λόγω του περιορισμού στο μέγεθος των μηνυμάτων Με μία όμως πολύ σημαντική διαφορά: Tα μηνύματα σας δεν πηγαίνουν σε έναν μόνο παραλήπτη αλλά σε πολλούς Κάθε μήνυμα που στέλνετε μέσω του Twitter είναι δυνητικά διαθέσιμο προς όλους τους χρήστες της υπηρεσίας.

12 Τι είναι το Twitter? Ποιες είναι οι επιδράσεις του περιορισμού χαρακτήρων;

13 Τι είναι το Twitter? Η επιτυχία της συμμετοχής στο Twitter, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια υπηρεσία, βασίζεται στο δίκτυο των ανθρώπων που θα δημιουργήσετε. Αρχικά πρέπει να βρεθούν οι «φίλοι» που θέλουμε να ακολουθήσουμε Μόλις το κάνουμε αυτό θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα μηνύματα τους στο λογαριασμό σας. Αυτό δε σημαίνει και το αντίστροφο (όπως σε κοινωνικά δίκτυα σαν το Facebook) Για να βλέπουν και εκείνοι τα δικά σας μηνύματα θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εφόσον το επιθυμούν.

14 Τι είναι το Twitter? Το Twitter είναι μια κοινωνική πλατφόρμα μικρο-ιστολογίων. Κοινωνική γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη του, που μπορεί να έχετε κάτι κοινό. Μικρο-ιστολογίων γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες και χωρίς εικόνες ή άλλα media. Έτσι γίνετε πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι, από το να ετοιμάσεις μια καταχώρηση για ένα ιστολόγιο.

15 Πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Tweeter είναι η δυνατότητα αποστολής δεδομένων στους ενδιαφερόμενους χρήστες από πολλαπλά κανάλια μετάδοσης (αφού αποτελεί υπηρεσία αποστολής μικροκειμένου) Π.χ. Τα μηνύματα του Twitter μπορούν να ληφθούν ως μηνύματα κειμένου σε κινητά τηλέφωνα, μέσω μια εφαρμογής στο Facebook μέσω και RSS ή μέσω ενός Instant Messager..

16

17 Δημιουργία και χρήση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 17

18 Δημιουργία Twitter λογαριασμού

19 Μια απλή ερώτηση στο επίκεντρο της χρήσης: Χρήση

20 Βασικά tips Βασικά tips: Tweet λέμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter. Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter. Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε) Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν)

21 Βασικά tips Βασικά tips: Για να απαντήσουμε σε κάποιον βάζουμε μπροστά από το username του ή πατάμε στο βελάκι δίπλα στο tweet του. Βάζουμε #θέμα όταν θέλουμε να πούμε κάτι για ένα συγκεκριμένο θέμα θα γίνει το μάθημα της Πέμπτης κανονικά; #διδακτική Αυτό μπορεί να γίνει και αυτόματα μέσω της επιλογής Reply όταν θέλουμε να προωθήσουμε κάποιο tweet που μας φαίνεται ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα φανεί χρήσιμο στους άλλους κάνουμε ReTweet βάζοντας ή απλά πατάμε την αντίστοιχη επιλογή στο τέλος του μηνύματος Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας μηνύματα (επιλέξτε favorite)

22 Βασικά tips Βασικά tips: Υπηρεσίες συντόμευσης διαδικτυακών διευθύνσεων (π.χ. αναλαμβάνουν να μικρύνουν τις μεγάλες διευθύσεις σε μικρότερες, γιατί όπως είναι φανερό, οι 140 χαρακτήρες πολλές φορές δεν αρκούν για να γράψει κανείς όσα θέλει. Αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί για το διαμοιρασμό πολυμεσικών αρχείων (http://twitpic.com/, κτλ.) Είναι συνήθως καλό να βάζουμε μερικά updates εμείς αρχικά, και μετά να ακολουθήσουμε άλλους. Έτσι θα μας ακολουθήσουν κι αυτοί ευκολότερα (?). Θα καταλάβουν ότι δεν είμαστε bot και θα ανιχνεύσουν αν έχουμε κοινά ενδιαφέρονται Πολλοί δεν ενδιαφέρονται στο να ακολουθούνται από άλλους. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το twitter έχει αλληλεπίδραση. Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά για απαντήσεις ή προσωπικά μηνύματα.

23 Βασικά tips Βασικά tips: Αν έχουμε πολλά ενδιαφέροντα και οι ροές μου γίνονται πολύ μεγάλες λόγω του μεγάλου αριθμού tweets μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες, να οργανώσουμε δηλαδή τα άτομα που ακολουθούμε σε διαφορετικές κατηγορίες. Αν θέλουμε να στείλουμε ένα ιδιωτικό tweet σε κάποιον φίλο μας: χρησιμοποίησε την επιλογή μηνύματα (Messages)

24 BG = Background (when someone refers to their Twitter background page) BFN = Bye for now BR = Best regards BTW = By the way DM = Direct message EM = FB = Facebook FTF = Face to face FWIW = For what it s worth Aρκτικόλεξο

25 Gr8 = Great IMO = In my opinion IMHO = In my honest opinion or in my humble opinion IRL = In real life J/K = Just kidding LI = LinkedIn LMK = Let me know LMBO = Laughing my butt off LMAO = Laughing my ass off LOL = Laughing out loud Aρκτικόλεξο

26 NP = No problem OMG = Oh my God OMFG = Oh my f - God PLZ = Please ROFL = Rolling on the floor laughing RT = Retweet RTHX = Thanks for the retweet TMB = Tweet me back TMI = Too much information Aρκτικόλεξο

27 TTYS = Talk to you soon TTYL = Talk to you later TY = Thank you WTH = What the heck WTF = What the f YW = You re welcome Αcronyms

28 Αναζητώντας άτομα Μπορείτε να αναζητήσετε : άτομα που γνωρίζετε ήδη: Μέσω της επιλογής «Find and Follow» άτομα που συμμετέχουν σε άλλες online δραστηριότητες και παρέχουν εκεί το λογαριασμό τους άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή που προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη περιοχή άτομα που ακολουθούν οι φίλοι σας

29 Βόλτα σε λογαριασμούς Εκπαίδευση, @vaszak

30 Βόλτα σε λογαριασμούς @financialtimes

31 Βόλτα σε Λίστες edtechfaculty cial-interaction-design yer/design

32 Σχετικές πλατφόρμες Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 32

33 Έτοιμες πλατφόρμες Yammer! Cirip Present.ly Identi.ca Πλατφόρμες ανοικτού κώδικα Status.net Floopo Sharetronix Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

34 Επιπρόσθετα εργαλεία Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 34

35

36 H επιρροή του λογαριασμού σας Στατιστικά για το λογαριασμό σας Προωθήστε το ιστολόγιό σας στο twitter Ιδιωτικά tweets για ομάδες Βελτίωση παραγωγικότητας

37 Εφαρμογές διαχείρισης λογαριασμών twitter: Μελέτη και απομάκρυνση followers Φιλτράρισμα tweets Ανέβασμα και διαμοιρασμός αρχείων Chatting μέσω του λογαριασμού Βελτίωση παραγωγικότητας

38 Αξιοποιώντας το σύνολο των tweets Ανάλυση των tweets Ανάλυση των λογαριασμών Ενεργοί σύνδεσμοι Αναζήτηση Twitter Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

39 Στατιστικά Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 39

40 Στατιστικά για το Twitter Twitter (infographic) If you printed twitter Οι αριθμοί του twitter από το αντίστοιχο ιστολόγιο (14/3/2011) Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

41 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Α) Χρήστες με πολύ μεγάλο αριθμό followers (πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ακολουθούν οι ίδιοι). Αποτελούν εκπομπούς tweets. Πολλοί από αυτούς είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί που στέλνουν με μήνυμα το τραγούδι που παίζουν, μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα (New York Times, BBC) που παρέχουν τίτλους ειδήσεων κτλ. Άτομα με εξειδικευμένη γνώση που μοιράζουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τα επιτεύγματά τους Διασημότητες που περιγράφουν την καθημερινότητά τους

42 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Β) Οι χρήστες που ακολουθούν αριθμό ατόμων παραπλήσιο με τον αριθμό των ατόμων που τους ακολουθεί Υπάρχουν συνήθως αναδρομικές σχέσεις Ομάδες ατόμων, φίλοι, ομάδες εργασίας Κοινότητες κοινών ενδιαφερόντων

43 3 γενικές κατηγορίες χρηστών Γ) Οι χρήστες που ακολουθούν μεγάλο αριθμό ατόμων αλλά τους ακολουθούν λίγοι Τα άτομα που θέλουν να ενημερώνονται για τους άλλους αλλά δεν είναι διατεθειμένα να εκθέσουν τις προσωπικές τους συμπεριφορές Παθητικοί δέκτες ημερολογίων (κουτσομπολιό) Παθητικές δέκτες γνώσης και εμπειριών (ενημέρωση από άτομα που εκτιμούν επιστημονικά ή επαγγελματικά)

44 Χρήσεις Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 44

45 Χρήσεις Μπορεί να προσφέρει ένα στιγμιότυπο από τη ζωή καθηγητών και φοιτητών: Π.χ. Δημιουργία μιας ιστοσελίδας που περιέχει βασικές πληροφορίες για καθηγητές και μαθητευόμενους αλλά και μια μικρή λίστα από τα τελευταία τους tweets. Πλεονεκτήματα προσέγγισης;

46 Χρήσεις Αποστολή χρήσιμων πληροφοριών: Π.χ. πολλά σχολεία χρησιμοποιούν το Twitter για να στέλνουν νέα, ενημερώσεις, πληροφορίες εκδηλώσεων αλλά και θέσεις εργασίας. Οι διαφορετικές υπηρεσίες ενός πανεπιστημίου (Κέντρο σταδιοδρομίας, κέντρο διαχείρισης δικτύου, κτλ) αποκτούν το δικό τους λογαριασμό Π.χ.

47 Χρήσεις Αναζήτηση πληροφοριών για ερευνητικά άρθρα, ενημέρωση για ερευνητικά αποτελέσματα. Πολλοί ερευνητές ενημερώνουν για νέα άρθρα που δημοσιεύουν ή για την εξέλιξη των ερευνών τους

48 Χρήσεις Ακολουθείς μέντορες ή διάσημα άτομα Π.χ. καθηγητές πανεπιστημίων, διάσημους επιχειρηματίες, διάσημους συμβούλους επιχειρήσεων, προγραμματιστικές ομάδες μεγάλων εταιριών

49 Χρήσεις Ψάχνεις για άτομα με κοινά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο και ανήκεις σε μια κοινότητα πρακτικής Η αναζήτηση στα tweets μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις λογαριασμούς που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα και βρίσκονται σε ένα διαφορετικό σημείο του πλανήτη

50 Χρήσεις Συνδέεσαι με αίθουσες που βρίσκονται σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή Π.χ. Διαμοιρασμός έργων, πληροφοριών για την ανάπτυξη προϊόντων, για μικρά επιτεύγματα μαθητών ή τάξεων κτλ..

51 Χρήσεις Μπορείς να παράσχεις στους μαθητές σου μια λίστα με άτομα που δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικές με το μάθημα Οι καθηγητές επιλέγουν προσεκτικά άτομα που δημοσιεύουν tweets με πλούσιο υλικό που σχετίζεται με το μάθημα και ζητούν από τους μαθητές τους να ακολουθήσουν τη σχετική λίστα.

52 Χρήσεις Στέλνεις διδακτικά πλάνα και αντίστοιχες σημειώσεις. Π.χ. Άλλοι καθηγητές και μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις δημοσιεύσεις αυτές. Παιδιά που έχασαν το μάθημα μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη στο μάθημα

53 Χρήσεις Παρακολουθείς ειδήσεις Το Twitter έχει καταφέρει να γίνει ένας εξαιρετικός πόρος για την μετάδοση των τελευταίων νέων.

54 Χρήσεις Μπορείς να αναζητήσεις προτάσεις βιβλίων, διδακτικά εργαλεία, ή γενικότερα βοήθεια Παραδειγματικό tweet: Can anyone share their successful SMART board lessons for 2nd grade?

55 Χρήσεις Μπορείς να προτείνεις βιβλία, διδακτικά πλάνα, μαθησιακό υλικό Παραδειγματικό tweet: Grade 3 #summerreading: Clementine by Sara Pennypacker, the most lovable troublemaker since Ramona Quimby

56 Χρήσεις Μοιραστείς ένα χρήσιμο σύνδεσμο στο διαδίκτυο, ένα άρθρο σε blog κτλ. Παραδειγματικό tweet: Fantastic edublog giving teachers practical tips for integrating technology into the classroom.

57 Χρήσεις Να παρέχεις ένα tip της ημέρας, βιβλίο της ημέρας, ένα χρήσιμο πρόγραμμα της ημέρας Παραδειγματικό tweet: Summer Reading Tweetfest coming June 1. A daily summer book recommendation for kids. #kidlit

58 Χρήσεις Να στείλεις μηνύματα για κάθε καινούρια δραστηριότητα στο σχολείο σου Παραδειγματικό tweet: A link to ESL Summer School Information can be found on the home page

59 Χρήσεις Να καλέσεις αυτούς που σε ακολουθούν σε ένα γεγονός Παραδειγματικό tweet: Live Chat: Helping Students Find Their Inner Reader. Today at 4EST.

60 Χρήσεις Να στείλεις ένα μήνυμα που βρήκες ενδιαφέρον σε άλλους Sample retweet: Great podcasts for kids on our new podcast page: Sample retweet: Great #summerreading video review of "Museum Mysteries for Kids" similar to Elise Broach's MASTERPIECE

61 Χρήσεις Να γράψεις συνεργατικά ένα κειμενικό προϊόν Πολλοί χρησιμοποιούν το twitter για τη συγγραφή ποιημάτων, αφηγημάτων κτλ που βασίζονται σε μικρά κομμάτια πληροφοριών 140 χαρακτήρων που προέρχονται από πολλαπλούς μαθητές.

62 Χρήσεις Να δημιουργήσεις ένα ιστορικό εντυπώσεων από μια εκδρομή Οι μαθητευόμενοι καλούνται να σχολιάσουν, να φωτογραφίσουν, να συζητήσουν για αυτά που συναντούν. Το σύνολο της συνεισφοράς του επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιστορικού της επίσκεψης.

63 Χρήσεις Να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος Οι μαθητές στέλνουν tweets με τις μικροσημειώσεις τους από τις διαλέξεις. Οι μαθητές στη συνέχεια επεξεργάζονται και επιλέγουν tweets για να δημιουργήσουν τις σημειώσεις του μαθήματος

64 Χρήσεις Να επικοινωνήσεις με επαγγελματίες Οι μαθητές έρχονται σε επαφή και συζητούν με επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο του μαθήματος.

65 Χρήσεις

66 Μικροιστολόγια στις επιχειρήσεις; Η ανεπίσημη επικοινωνία έχει εδώ και πολύ καιρό ανιχνευτεί ως κρίσιμος παράγοντας δημουργικότητας μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς ευννοεί Διαμοιρασμό πληροφοριών για την εργασία Συντονισμό δραστηριοτήτων Αναζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας Μετάδοση επιχειρηματικής κουλτούρας Διατήρηση κοινών προσδοκιών Καλλιέργεια κλίματος σύνδεσης μεταξύ των μελών Πως συνεισφέρει το Twitter και άλλα παρεμφερή εργαλεία;

67 Χρήσεις Και πολλές άλλες χρήσεις Πληροφορίες για κίνηση οχημάτων Υποβοήθηση σε έκτακτες ανάγκες Υποβοήθηση σε ιατρικά περιστατικά Συντονισμός παραγωγών για τον έλεγχο των τιμών Κτλ.

68 Έρευνες Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 68

69 Παραδειγματικές μελέτες Οι Ullrich et al. (2008): περιγράφουν μια από τις πρώτες χρήσεις των μικροιστολογίων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών εξ αποστάσεως στο University of Shanghai Jiao Tong. Το βασικό ερώτημα που είχαν ήταν το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η ενεργητική συμμετοχή μαθητευόμενων σε προφορική επικοινωνία με τη χρήση της ξένης γλώσσας καθώς πολλές φορές είτε ντρέπονταν είτε δεν επαρκούσαν οι γνώσεις τους για να τα καταφέρουν. Για το λόγο αυτό υποστήριξαν τη συνομιλίες μέσω Twitter. Το 94% των μαθητευόμενων δήλωσε ότι το επίπεδο των αγγλικών τους βελτιώθηκε με τη βοήθεια του Twitter. Υπήρξε αλληλο-ενθάρρυνση για συμμετοχή και μισοί από τους φοιτητές ένιωσαν άνετα και επικοινώνησαν στα αγγλικά και με άλλους χρήστες εκτός του τμήματος Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

70 Παραδειγματικές μελέτες Οι Jensen et al. (2010): Δημιούργησαν τo TwHistory (http://twhistory.com/) που είναι μια υπηρεσία μικροιστολογίων που επιτρέπει την αναπαραγωγή ιστορικών συμβάντων με τη χρήση των εργαλείων του Twitter. Τα ιστορικά πρόσωπα αποκτούν το δικό τους προφίλ, επικοινωνούν μεταξύ τους, αναπτύσσουν σχέσεις και οι μαθητές παίζουν είτε το ρόλο του θεατή είτε αναλαμβάνουν να αναπαράγουν το ρόλο των πρωταγωνιστών. Τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων στέλνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα και την ημέρα των πραγματικών γεγονότων για να δώσουν την αίσθηση ότι πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. Η ανάδραση από τους φοιτητές ήταν θετική και οι φοιτητές υποστήριξαν ότι θα επιθυμούσαν την επανάληψη της δραστηριότητας για άλλα ιστορικά γεγονότα. Παρουσιάστηκαν δυσκολίες με ένα τμήμα κακών συνεισφορών. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

71 Παραδειγματικές μελέτες Οι Smith και Rankin (2009): περιγράφουν ένα πείραμα σε ένα μάθημα ιστορίας στο University of Texas, Dallas. Στόχος τους ήταν να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής στους φοιτητές. Δυο από τις τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις πραγματοποιούνταν ως τυπικές διαλέξεις ενώ μια τρίτη συνάντηση είχε δηλωθεί ως «Το πείραμα του Twitter». Υπήρχε ένας Twitter λογαριασμός για την τάξη και ο κάθε φοιτητής είχε το δικό του λογαριασμό. Πριν από κάθε συνάντηση, οι φοιτητές έπρεπε να μελετήσουν συγκεκριμένο υλικό ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους δίνονταν ένα ανοικτού τύπου κουίζ που καλούνταν να σχολιάσουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά hashtags. Οι συνεισφορές των φοιτητών εμφανίζονταν ανά στήλη (hashtag) με τη χρήση του Tweetdeck σε μια κεντρική οθόνη στην αίθουσα. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές και οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες στρατηγικές συζητήσεων. Κατέληξαν ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο μικρών ομάδων ήταν οι πιο παραγωγικές και προκαλούσαν τη δημιουργία των πιο ενδιαφερόντων ιδεών. Ήταν το μόνο πράγμα που άλλαξε τη δυναμική της αίθουσας περισσότερο από οτιδήποτε έχω κάνει στη διδασκαλία μου» The twitter experiment (video) Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

72 Παραδειγματικές μελέτες Ebner (2009) αναφέρει ότι έστησε ένα Twitterwall δίπλα από την τυπική οθόνη προβολής των διαλέξεων. Ο τοίχος επέτρεπε στο κοινό να συζητήσει, να ανταλλάξει συνδέσμους, να μοιραστεί σκέψεις και εικόνες κατά τη διάρκεια της διάλεξης. Το ρεύμα των tweets μπορεί να αποθηκευτεί και να προσφερθεί ως υποστηρικτικό της συγκεκριμένης διάλεξης. Διασπαστικές συζητήσεις συνέβησαν που δυσκόλεψαν την παρακολούθηση Επίσης όμως ότι το επιπλέον υλικό, τα σχόλια, οι ερωτήσεις κτλ από τα tweets ενίσχυσαν τη μελέτη του παρουσιαζόμενου υλικού Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

73 Παραδειγματικές μελέτες Και οι Costa, Beham, Reinhardt, και Sillaots (2008): Χρησιμοποίησαν μικροιστολόγια ως ένα κανάλι για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μαθητευόμενων κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα μικροιστολόγια ευνόησαν τον απρογραμμάτιστο διαμοιρασμό πληροφοριών και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των μαθητευόμενων αλλά κάποιοι βρήκαν αυτή την μορφή επικοινωνίας χαοτική, υπερβολική και διασπαστική Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

74 Παραδειγματικές μελέτες Ο Cole Camplese (2009): Ζήτησε από τους φοιτητές του στο Pennsylvania State University να φέρουν τους φορητούς τους στην αίθουσα διδασκαλίας. Χρησιμοποιώντας το Twitter, ενθαρρύνθηκαν να μοιραστούν ερωτήσεις και σημειώσεις κατά τη διάρκεια των διαλέξεων Παρότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να γίνει αντιληπτή η δραστηριότητα και το νόημά της, πολύ σύντομα οι πιο ντροπαλοί άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανότητα διάσπασης της προσοχής ο Camplese ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ελπίδα μου είναι ότι το δεύτερο επίπεδο συζήτησης θα επιφέρει ρήξη στο παλιό μοντέλο της αίθουσας και θα επιτρέψει νέες μορφές διδασκαλίας στις οποίες οι μαθητευόμενοι θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο και οι πληροφορίες θα προσφέρονται και πέρα τους τοίχους της αίθουσας» Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

75 Παραδειγματικές μελέτες Οι Dunlap και Lowenthal (2009): Χρησιμοποίησαν το Twitter με την ελπίδα ότι θα συνδέσουν τους φοιτητές με ένα ευρύτερο δίκτυο επαγγελματιών. Παρότι με τη χρήση του Twitter, η ανεπίσημη επικοινωνία στα πλαίσια του μαθήματος υποβοηθήθηκε, οι διδάσκοντες επίσης επισήμαναν ότι οι φοιτητές ωφελήθηκαν και από τις αλληλεπιδράσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών που πρόσφεραν πραγματικές προοπτικές στο περιεχόμενο του μαθήματος. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

76 Παραδειγματικές μελέτες Η Michelle Everson (2009): Χρησιμοποίησε το Twitter για να βελτιώσει τις γνώσεις στατιστικής των φοιτητών της σε αντίστοιχο μάθημα. Ζήτησε από τους φοιτητές, ως ευκαιρία για να πάρουν έξτρα βαθμούς, την αποστολή tweet σε θέματα σχετικά με το μάθημα της στατιστικής Οι φοιτητές της το έκαναν βρίσκοντας ποικίλες πηγές πληροφοριών για τη στατιστική (αναφορές νέων, καλές ή κακές χρήσης της στατιστικής, ενδιαφέροντες γράφοι, σύνολα δεδομένων, βίντεο από το YouTube videos, κτλ.) Το επίπεδο εμπλοκής των μαθητευόμενων ήταν εξαιρετικό. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

77 Παραδειγματικές μελέτες Οι Java, Song, Finin, and Tseng (2007) Ανέλυσαν 1.3 εκατομμύρια tweets από 76,000 unique χρήστες στο twitter.com κατά τη διάρκεια δυο μηνών το Οι ερευνητές επίσης μελέτησαν τις σχέσεις φιλίας του κάθε χρήστη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ανέπτυσσαν νέες σχέσεις ψάχνοντας τους φίλους των φίλων τους. Τα περισσότερα tweets ήταν μηνύματα προς ένα γενικό δημόσιο κοινό Ο κάθε χρήστης συμμετείχε σε δυο δίκτυα: ένα μεγάλο με όλους αυτούς που ακολουθεί και τον ακολουθούν και ένα μικρό με το οποίο ανταλλάσει απευθείας μηνύματα Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

78 Παραδειγματικές μελέτες Οι Ebner (et al. 2010) Πραγματοποίησαν μια μελέτη για τη χρήση των μικροϊστολογίων από φοιτητές του University of Applied Sciences of Upper Austria στα πλαίσια ενός μαθήματος. Αναλύθηκαν όλα τα tweets των συμμετεχόντων (11,214) Οι ερευνητές κατέληξαν ότι : Τα μικροϊστολόγια αποτελούν μια εντελώς καινούρια μορφή επικοινωνίας που μπορεί να ενισχύσει την άτυπη μάθηση πέρα από τις αίθουσες Η σημαντική συνεισφορά τους δεν εντοπίστηκε στην μεταφορά της πληροφορίας ή στα μηνύματα κατάστασης αλλά στην ευκαιρία να είσαι μέρος της διαδικασίας ανάγνωσης, σχολιασμού, συζήτησης κτλ. κάποιου άλλου! Τα μικροιστολόγια μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να είναι παρόντες σε μια κοινότητα που «μουρμουρίζει» καθώς δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς περιορισμούς χρόνους και χώρου. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

79 Οφέλη - μειονεκτήματα Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 79

80 Οφέλη-Μειονεκτήματα Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

81 Οφέλη 1. Μαζί είμαστε καλύτεροι 2. Τοπικές δραστηριότητες ή με διεθνή χαρακτήρα 3. Αυτοανάδραση και αυτοκριτική 4. Διάχυση, ανταλλαγή και δημιουργία ιδεών 5. Διαμοιρασμός νέων 6. Επίδειξη προϊόντων 7. Επαγγελματική ανέλιξη

82 Οφέλη 8. Δημιουργία φίλων 7. Επικοινωνία 8. Μετασχηματίζει τη δυναμική της τάξης 9. Συνδέει άτομα τα οποία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν κάτω από άλλες συνθήκες 10. Περιορίζει την επικοινωνία στους 140 χαρακτήρες και έτσι βοηθά τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την προσοχή τους, τη δεξιότητα της συνοπτικής περιγραφής αλλά ακόμη και τη δεξιότητα της σύνθεσης κειμένων

83 Οφέλη 11. Μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία μιας αληθινής εκπαιδευτικής κοινότητας από επαγγελματίες 12. Επιτρέπει τη σύνδεση των δασκάλων με τους μαθητές στον πραγματικό κόσμο 13. Δίνει στους μαθητές την αίσθηση ότι ένα άτομο ενδιαφέρεται γι αυτούς έξω από το χώρο της τάξης (αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλούν στο Twitter παρά μέσα στη σχολική τάξη) 14. Αισθανόμαστε καλύτερα που και οι πιο ήσυχοι-ντροπαλοί μαθητές μπορούν να ακουστούν

84 Μειονεκτήματα 1. Το Twitter όταν ενσωματώνεται σε ένα μάθημα μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο απόσπασης προσοχής για ορισμένους μαθητές (ιδίως για μαθητές με σχετικά προβλήματα) 2. Το τιτίβισμα είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί να αφιερώσουμε έστω και λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας 3. Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη ευγένειας από την πλευρά των μαθητών: οι μαθητές μπορούν να μην ακούν το δάσκαλό τους ομιλητής και ταυτόχρονα να μιλούν και με τους φίλους τους 4. Τα μηνύματα που αποστέλλονται λαμβάνονται υπόψη μόνο από τα άτομα που βρίσκονται στο δίκτυο του καθενός 5. Καταλήγει ορισμένες φορές ως εξάρτηση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

85 Μειονεκτήματα 6. Μερικές φορές δεν διαπιστώνεται η κοινωνική και εκπαιδευτική του αξία 7. Οι μαθητές μπορούν να εισβάλλουν στην προσωπική ζωή των δασκάλων και το αντίστροφο 8. Το Twitter στα σχολεία επιτρέπει τη γρήγορη διάδοση φημών 9. Η συγγραφή με 140 χαρακτήρες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη λανθασμένων δεξιοτήτων γραμματικής 10. Μπορεί να εκτρέπει την προσοχή των μαθητών από τη συγκέντρωσή τους σε ιδέες που ακούγονται μέσα στην τάξη Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

86 Συζήτηση Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. 86

87 Κριτική

88 Κριτική

89 Exposed, Emily Gould, The New York Times Κριτική

90 Επόμενη διάλεξη Podcasting-vodcasting Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

Μικρο-ιστολόγια - microblogging

Μικρο-ιστολόγια - microblogging Μικρο-ιστολόγια - microblogging Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δεκέμβριος 2009 Μικρο-ιστολόγια Ιτορικά στοιχεία - Τι είναι; 23/12 1 Τι είναι τα μικρο-ιστολόγια

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός LinkedIn. «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by

Οδηγός LinkedIn. «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by Οδηγός LinkedIn «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by 2 Οδηγός Linkedin, πώς να βοηθήσετε την επιχείρηση σας χρησιμοποιώντας το Ο ποιο κάτω οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18)

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα µπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεχνολογικός αιώνας µιας και τα νέα δεδοµένα µαρτυρούν αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) ΠΑΚΕ Κρήτης

Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) ΠΑΚΕ Κρήτης Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) -παιδαγωγική αξιοποίηση ΠΑΚΕ Κρήτης Γώγουλος Γιώργος Κουτσουρελάκης Χάρης Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Παιδαγωγική αξιοποίηση διαδικτυακού κοινωνικού μέσου... 3 Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA ΤΑΞΗ Α 2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΦΙΟΝΑ ΤΖΟΥΜΑΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΧΑΤΖΗΠΟΥΦΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ O όρος Κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφείς 4. Συγγραφική ομάδα. 1. Κιτσικούδης Κωνσταντίνος 2. Χατζάκης Μιχαήλ 3. ///// 4...

Συγγραφείς 4. Συγγραφική ομάδα. 1. Κιτσικούδης Κωνσταντίνος 2. Χατζάκης Μιχαήλ 3. ///// 4... Κενή σελίδα Κενή σελίδα Συγγραφείς 4 Συγγραφική ομάδα 1. Κιτσικούδης Κωνσταντίνος 2. Χατζάκης Μιχαήλ 3. ///// 4... Κενή σελίδα Περιεχόμενα 6 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 6 Λίστα Πινάκων... 8 Λίστα Εικόνων...

Διαβάστε περισσότερα

Maison La Meloise - Chagny, Γαλλία. Kαλύτερo εστιατόριo στον κόσµο σύµφωνα µε το TripAdvisor

Maison La Meloise - Chagny, Γαλλία. Kαλύτερo εστιατόριo στον κόσµο σύµφωνα µε το TripAdvisor Maison La Meloise - Chagny, Γαλλία Kαλύτερo εστιατόριo στον κόσµο σύµφωνα µε το TripAdvisor Madame Marigoula (µε καταγωγή απ την Πόλη) Θεία του ιδιοκτήτη του Maison La Meloise - Chagny, Γαλλία Master Chef

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ II 4/11/2013 Κοινωνικά Δίκτυα [Social Networks] ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Το έργο αυτό βρίσκεται υπό άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη-Εμπορική 3.0 Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Ο.Π.Α.Π.Σ. Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Βαρσάμης Παναγιώτης, Μπέρμπεης Γιάννης, Πλατής Σωτήρης, Τσαγγαίος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Περιβάλλον Moodle...3 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...3 1.3 Είσοδος σε μάθημα... 3 1.4 Βοήθεια...3

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story 3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story Επίσημο Δελτίο Τύπου του Προγράμματος T Story Storytelling Applied to Training,χρηματοδοτούμενο από ό τη δράση «Κύρια Δραστηριότητα 3 Τεχνολογίες Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία ως κατασκευή και όχι ως μετάδοση ως αποτέλεσμα εμπειρίας και όχι ως μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς μπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το YouTube;...41

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA

Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔιοΙκηση, ΟργΑνωση και ΠληροφορικΗ για Μικρο-MεσαΙες ΕπιχειρΗσεις 14/5/2014 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Εισαγωγή Κοινωνικά δίκτυα, αναπόσπαστο κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Κοινωνικών Δικτύων στις Επιχειρήσεις

Αξιοποίηση των Κοινωνικών Δικτύων στις Επιχειρήσεις Αξιοποίηση των Κοινωνικών Δικτύων στις Επιχειρήσεις Αγγελιδάκη Ιωάννα ΕΒΕΧ Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Πολυτεχνείου Κρήτης Χανιά, 30 Απριλίου 2014 Ποιος είναι ο στόχος της επιχείρησής μου?

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ì ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop computers), φορητούς υπολογιστές (laptops ή notebooks),

Διαβάστε περισσότερα

Web 1.0, Web 2.0, Σύγχρονη Μάθηση από Απόσταση

Web 1.0, Web 2.0, Σύγχρονη Μάθηση από Απόσταση Τεχνολογίες Πρόσβασης στη Μάθηση Web 1.0, Web 2.0, Σύγχρονη Μάθηση από Απόσταση Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 8/11/2012 Μέχρι Στιγμής Αναφερθήκαμε σε Σχεδιασμό μαθησιακής διαδικασίας Μαθησιακά πλάνα Νέες μεθοδολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

14. Α. ΤO FACEBOOK ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. [Video webinar

14. Α. ΤO FACEBOOK ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. [Video webinar 14. Α. ΤO FACEBOOK ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ [Video webinar http://youtu.be/ddth1rt8jvw] Είναι πολύ σημαντική η περιγραφή που κάνουμε στο About. Έτσι μας βρίσκουν. Λινκ στη landing page μας οπωσδήποτε.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» E ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Mahara Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Εισαγωγή στο Mahara Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου http://www.eufolio.eu Εισαγωγή στο Mahara Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Περιεχόμενο Παρουσίασης 1. Εισαγωγή στο Mahara 2. Δημιουργώ το δικό μου Mahara eportfolio 3. Συνεργάζομαι με άλλους στο Mahara 4.

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση, την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα Ηλεκτρονική Διαφήμιση Αντωνιάδου Όλγα Διαφήμιση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο προώθησης και διαφήμισης υπηρεσιών και προϊόντων. Η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχολικό Έτος: 2014-2015 Σχολική Μονάδα: ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: Εργαλεία Web 2.0 για την τάξη ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου 2 3 Εισαγωγή για τον εκπαιδευτή του προσωπικού Εάν διαβάζετε το παρόν έγγραφο, υποθέτουµε ότι θα θέλατε να επιµορφώσετε τα µέλη του προσωπικού ενός σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Μια κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Ο έξυπνος τρόπος για να Συνδεθείτε, να Μοιραστείτε και να Συνεργαστείτε

Μια κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Ο έξυπνος τρόπος για να Συνδεθείτε, να Μοιραστείτε και να Συνεργαστείτε Elgg.com (http://elgg.com/index.php) Μια κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Ο έξυπνος τρόπος για να Συνδεθείτε, να Μοιραστείτε και να Συνεργαστείτε Χαρακτηριστικά (http://elgg.com/features.php) Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) 16+ (ηλικίες κάτω των 25) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Το Ινστιτούτο Επικοινωνίας είναι φορέας μη κερδοσκοπικός. Στους στόχους του περιλαμβάνεται η συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και την ανάδειξη κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας της. Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ)

Τρόποι Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας της. Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) Α.Γ.Σ.Σ.Ε. Ομάδα Τεκμηρίωσης Δημ. Γ. Ανδρεαδάκης Θέμα: Επικοινωνία Δημιουργία και χρησιμοποίηση δικτύου επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και την προβολή θέσεων με σκοπό την εδραίωση της παρουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής

Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής Καινοτόμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική συνεργασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 70 με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα Στελέχη της Εκπαίδευσης Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής Ολοήμερο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία γενικού δασκάλου με ειδικό δάσκαλο. Έλενα Χατζηπέτρου, Ειδική Δασκάλα Κωφών

Συνεργασία γενικού δασκάλου με ειδικό δάσκαλο. Έλενα Χατζηπέτρου, Ειδική Δασκάλα Κωφών Συνεργασία γενικού δασκάλου με ειδικό δάσκαλο Έλενα Χατζηπέτρου, Ειδική Δασκάλα Κωφών Για να συνεργαστούμε πρέπει πρώτα : Να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας Να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, ποιου

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

http://www.etwinning.net/ http://etwinning.sch.gr/ http://www.etwinning.gr/

http://www.etwinning.net/ http://etwinning.sch.gr/ http://www.etwinning.gr/ http://www.etwinning.net/ http://etwinning.sch.gr/ http://www.etwinning.gr/ Το etwinning και η ιστορία του etwinning: δράση του προγράµµατος Διά Βίου Μάθηση (2007-2013) της Ε.Ε., για την ηλεκτρονική αδελφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Μαθησιακά Περιβάλλοντα

Προσωπικά Μαθησιακά Περιβάλλοντα Προσωπικά Μαθησιακά Περιβάλλοντα Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιανουάριος 2010 Personal Learning Environments Τι είναι; 20/1 1 Προσωπικά περιβάλλοντα μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Τακοινωνικάδίκτυαστηνπροώθηση τηςεπιστημονικήςέρευνας.

Τακοινωνικάδίκτυαστηνπροώθηση τηςεπιστημονικήςέρευνας. Τακοινωνικάδίκτυαστηνπροώθηση τηςεπιστημονικήςέρευνας. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας MIS 2012 Ζαχαρίδης Γεώργιος Επιβλέπων καθηγητής: Dr Πρωτόγερος Νικόλαος Σκοπόςτηςέρευνας Σύγκριση δικτύων γενικής χρήσης με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποιες από τις ακόλουθες εργασίες είναι πιο κατάλληλη να γίνεται από τον άνθρωπο αντί από τον Η/Υ; a) Επαναλαμβανόμενες εργασίες b) Εργασίες που απαιτούν ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο Παρουσίαση από τις: Φροσούλα Πατσαλίδου, ερευνήτρια, & Μαίρη Κουτσελίνη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ερευνητική Εργασία Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 1 Ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Τμήμα Α6 Κορωπί, 2012-2013 (Α τετράμηνο) Συντελεστές: ΑΗΔΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΝΑΙ ΟΡΓΚΕΣΤΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Διαδραστικός πίνακας Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Ο διαδραστικός πίνακας έχει εισβάλει στην διδασκαλία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και πολλά εκπαιδευτικά κέντρα το έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία, Μάθηση και Προσεγγίσεις Αποτελεσματικής Διδασκαλίας Λευκωσία 26 Φεβρουαρίου 2014

Επικοινωνία, Μάθηση και Προσεγγίσεις Αποτελεσματικής Διδασκαλίας Λευκωσία 26 Φεβρουαρίου 2014 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Επικοινωνία, Μάθηση και Προσεγγίσεις Αποτελεσματικής Διδασκαλίας Λευκωσία 26 Φεβρουαρίου 2014 1 Συνάντηση με εκπαιδευτικούς εσπερινών Γυμνασίων - Λυκείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

Τσέκαρέ το! Facebook Check

Τσέκαρέ το! Facebook Check Facebook Check Ξέρεις καλά όλους τους «φίλους» σου; Ποιος μπορεί να δει τι κοινοποιείς στο Facebook; Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου! Πώς διαχειρίζεσαι τις λίστες των «φίλων» σου; Πώς μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE)

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Τεχνολογία Πληροφορικής Και Επικοινωνιών 2. Υπηρεσίες Διαδικτύου Για Καταναλωτές 3. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση 4. Τηλεργασία 5. Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Επιμέλεια: Μαρία Λαζαρίδου Σχολική Σύμβουλος 14 ης Περιφέρειας Π.Ε. Θεσσαλονίκης 3 Μαρτίου 2015-13 ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης Ενεργός συμμετοχή Καλλιέργεια των

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ III 18/11/2013 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Το έργο αυτό βρίσκεται υπό άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη-Εμπορική 3.0 Ελλάδα ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση 3 Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum Συνοπτική Έκθεση Συνοπτική Έκθεση Η παρούσα έκθεση αναλύει και αξιολογεί τις τρέχουσες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop computers), φορητούς υπολογιστές (laptops ή notebooks),

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικασία υποβολής. Διαδικασία αξιολόγησης. Κριτήρια αξιολόγησης

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικασία υποβολής. Διαδικασία αξιολόγησης. Κριτήρια αξιολόγησης Ετικέτα Ποιότητας Διαδικασία υποβολής Ο συντονιστής του προγράμματος εκτιμά τη χρονική στιγμή που θεωρεί ότι το έργο έχει φτάσει σε ικανοποιητικό στάδιο υλοποίησης, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Συστήματα Επικοινωνιών και Δίκτυα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Συστήματα Επικοινωνιών και Δίκτυα ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Συστήματα Επικοινωνιών και Δίκτυα ΑΚ. ΕΤΟΣ: -3 Αξιολόγηση της εργασίας MyProject Όνομα Χαρακλιά

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος Τασουρής 21/02/2014. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος Τασουρής 21/02/2014. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ΓΕ09.019: Καλές πρακτικές και ιδέες για την εφαρμογή και αξιοποίηση ηλεκτρονικών φακέλων εργασίας (eportfolios) στη μαθησιακή διαδικασία και αξιολόγηση Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Πύλη etwinning

Η νέα Πύλη etwinning Η νέα Πύλη etwinning Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Αγγελική Καραματσούκη karamaag@gmail.com Πράσινες Ιδέες 22/10/2014 Γνωριμία 2 Αγγελική Καραματσούκη Πτυχίο Νοσηλευτικής, Πτυχίο Πληροφορικής Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Κράτηση Πειραμάτων και ημιουργία Κρατήσεων για τους Φοιτητές... 4

Κράτηση Πειραμάτων και ημιουργία Κρατήσεων για τους Φοιτητές... 4 Library of Labs Lecturer s Guide Οδηγός για Καθηγητές Ηλετρονική Πύλη LiLa - Οδηγός για Καθηγητές Οι καθηγητές αναμένεται ότι θα καθοδηγούν τους μαθητές τους και θα επιλέγουν ποια πειράματα, από τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες 3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Ιστολόγια και κοινότητες Ιστολόγια (blogs) και εκπαιδευτικές κοινότητες Εισαγωγή Ορισμοί Στόχοι και Όροι χρήσης Στατιστικά Στοιχεία Ιστολόγια Ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Your Brand + = SOCIAL MEDIA PRESENTATION

Your Brand + = SOCIAL MEDIA PRESENTATION Your Brand + = Your Brand Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη για την παρουσία κάθε εταιρίας που θέλει να θεωρεί τον εαυτό της σύγχρονο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Όλο και περισσότερες εταιρίες κατευθύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Παναγιωτοπούλου Corporate Relations Manager

Έλλη Παναγιωτοπούλου Corporate Relations Manager «Είµαστε Εδώ»- και στα Social Media! Έλλη Παναγιωτοπούλου Corporate Relations Manager Παγκόσµια brands στα social media Τα social media σε αριθµούς* 1,2 δισ. ενεργοί χρήστες παγκοσµίως 4,6 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες

Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες Αλέξανδρος Καπανιάρης M.A., M.ed., Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1 / citybeez.gr @ citybeez.gr 1 Τι είναι το citybeez.gr Το citybeez.gr είναι μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα προηγμένης επαγγελματικής προβολής, αποστολής στοχευμένων προσφορών σε πραγματικό χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Οικονομικών Επιστημών ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΕ87 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 8 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΏΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1. Έλεγχος εγγράφου...3 2. Εισαγωγή...4

Διαβάστε περισσότερα

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing Social Media W Chapter 2 Social Media Marketing p.1 Τι είναι το Social Media Marketing Πρόκειται για ένα νέο marketing, που απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτή. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες

Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες Ασφαλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και Ηλεκτρονικής Μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες Αλέξανδρος Καπανιάρης M.A., M.ed., Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Εποικοδομητική κριτική Γενική περιγραφή της ενότητας: Όταν εργάζεστε με άλλους, πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΕΚΤ υποστηρίζουμε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με υποδομές και εργαλεία εδώ και 17 χρόνια.

Στο ΕΚΤ υποστηρίζουμε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με υποδομές και εργαλεία εδώ και 17 χρόνια. Στο ΕΚΤ υποστηρίζουμε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με υποδομές και εργαλεία εδώ και 17 χρόνια. Προσφέρουμε σημαντική τεχνογνωσία στην κοινότητα των Σχολικών Βιβλιοθηκών. Διαθέτουμε ανοικτά καταλόγους με το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το σενάριο αυτό επιδιώκει να υπηρετήσει τους παρακάτω γενικούς διδακτικούς σκοπούς. Να αποκτήσει το παιδί γενικές γνώσεις και προσλαμβάνουσες παραστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2720 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Έβδομο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Συνεργατικής Δραστηριότητας Μαθητών Αξιοποιώντας την Τεχνολογία Wiki

Μελέτη Συνεργατικής Δραστηριότητας Μαθητών Αξιοποιώντας την Τεχνολογία Wiki Μελέτη Συνεργατικής Δραστηριότητας Μαθητών Αξιοποιώντας την Τεχνολογία Wiki Δ. Κράββαρης Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, jkravv@gmail.com Περίληψη Η παρούσα έρευνα μελετά τη συνεργατική δραστηριότητα μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Καθηγήτρια Πληροφορικής MSc Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ -BLOG Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο - σημειωματάριο,

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημία Ενέργειας Οδηγός Σπουδών 2013

Ακαδημία Ενέργειας Οδηγός Σπουδών 2013 Ακαδημία Ενέργειας Οδηγός Σπουδών 2013 Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος... 3 Στόχοι Εκπαιδευτικής Διαδικασίας... 3 Θεματικές Ενότητες... 3 Εκπαιδευτικό υλικό & επικοινωνία... 4 Ερωτήσεις αξιολόγησης και εργασίες...

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Εισαγωγή στη Διδακτική - Η Θεωρία Gagne ως Διδακτική Στρατηγική Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα