Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX"

Transcript

1 Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

2 Εργαστηριακές Σημειώσεις

3 Εισαγωγή στο UNIX

4 Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση διεργασιών o o o Δημιουργία και τερματισμός διεργασίας Διαδιεργασιακή επικοινωνία multi-tasking (δρομολόγηση διεργασιών)

5 Τι είναι το UNIX; Υπάρχουν πολλές εκδόσεις (παραλλαγές) του Unix, αλλά οι βιβλιοθήκες που παρέχουν την πρόσβαση στον πυρήνα είναι σχεδόν σταθερές (αν και υπάρχουν μερικές δευτερεύουσες διαφορές μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων του Unix). Το Unix είναι ένα ανοικτό σύστημα, όπου οι εφαρμογές μπορούν να αλληλεπιδρούν και να μεταφέρουν δεδομένα, μέσω μιας ευρείας χρήσης υλικού και λογισμικού διαφορετικών κατασκευαστών.

6 Βασικά μέρη ενός Unix Πυρήνας (kernel) Ο πυρήνας είναι η "καρδιά" του λειτουργικού συστήματος. Στην ουσία είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που φορτώνεται στην μνήμη RAM όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και ελέγχει την διανομή των πόρων του hardware μας (επεξεργαστής, μνήμη, δίσκοι, κάρτες). Ο πυρήνας γνωρίζει ποια hardware resources είναι διαθέσιμα και διαθέτει όλα τα απαραίτητα προγράμματα για να επικοινωνεί με όλες τις συσκευές που ενώνονται με αυτά.

7 Βασικά μέρη ενός Unix Φλοιός (shell) Ο φλοιός είναι ίσως το περισσότερο σημαντικό πρόγραμμα σε ένα Unix σύστημα και αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του χρήστη και του συστήματος, δηλαδή είναι επιφορτισμένος με την διοχέτευση τον εντολών που πληκτρολογεί ο χρήστης στο λειτουργικό σύστημα. Ο φλοιός είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα μεταφραστή (interpreter), το οποίο εκτελεί μια απλή κυκλική διαδικασία: 1. περιμένει την εντολή 2. δέχεται την εντολή, 3. την μεταφράζει 4. την εκτελεί 5. περιμένει για την επόμενη εντολή

8 Επίπεδα σε ένα σύστημα UNIX Το πρόγραμμα του φλοιού εκτελείται από τον πυρήνα για τον κάθε χρήστη που εισέρχεται στο σύστημα Άρα, είναι δυνατό να τρέχουν πολλά προγράμματα φλοιού ταυτόχρονα στο ίδιο σύστημα. Ο φλοιός διαθέτει κάποιες συγκεκριμένες εντολές (cp, rm κτλ), οι οποίες είναι στην ουσία υπορουτίνες ενσωματωμένες στο πρόγραμμα του φλοιού.

9 Επίπεδα σε ένα σύστημα UNIX Ο πυρήνας είναι προσβάσιμος διαμέσου της κατάστασης πυρήνα (kernel mode), και δεσμεύεται από τον διαχειριστή του συστήματος. Αυτό εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένες εντολές να παραβιάσουν το σύστημα ή το υλικό που υποστηρίζει τη συνολική δομή του UNIX. Η κατάσταση χρήστη (user mode) παρέχει πρόσβαση σε υψηλότερα επίπεδα, εκεί όπου βρίσκονται τα προγράμματα και το λογισμικό των εφαρμογών.

10 Αλληλεπίδραση χρήστη με τον φλοιό Ο χρήστης κάνει «log in» Ο φλοιός εμφανίζει την κονσόλα (παράθυρο εντολών) Ο χρήστης πληκτρολογεί μια εντολή Ο φλοιός εκτελεί το κατάλληλο πρόγραμμα Ο χρήστης αλληλεπιδρά με το πρόγραμμα Ο χρήστης κάνει «log off»

11 Βασικά χαρακτηριστικά Το UNIX είναι ένα σύστημα multi-user (πολλών χρηστών) o o o Επιτρέπει την ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολλούς χρήστες καθώς και τη διαμοίραση πόρων σε έναν υπολογιστή εξυπηρετητή Κάθε χρήστης για να έχει πρόσβαση θα πρέπει να δηλώσει: το όνομά του (user name) το συνθηματικό του (password) Υπάρχουν δύο είδη χρηστών: οι απλοί χρήστες (users) ο διαχειριστής του συστήματος (system administrator ή root) υπεύθυνος για τη λειτουργία και την ασφάλεια του συστήματος, για τη διαχείριση των χρηστών και των περιφερειακών συσκευών (τερματικά, εκτυπωτές, δίσκους, κλπ).

12 Βασικά χαρακτηριστικά (2) Το UNIX είναι ένα σύστημα multi-tasking (πολλών διεργασιών) Επιτρέπει την εκτέλεση πολλών καθηκόντων ή διεργασιών «ταυτόχρονα». Ένα καθήκον είναι ένα πρόγραμμα (program), μία διεργασία (process) ή μία εργασία (job). Αυτό γίνεται μέσω του (κατά)μερισμού του χρόνου της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU). Το UNIX είναι ένα σύστημα time sharing (καταμερισμού χρόνου) Οι διεργασίες κατανέμονται στον επεξεργαστή ανάλογα με τις προτεραιότητές τους για ένα μικρό τεμάχιο χρόνου, επιτυγχάνοντας έτσι την ταυτόχρονη εκτέλεσή τους.

13 Βασικά χαρακτηριστικά (3) Είναι επίσης ένα φορητό (portable) Λ.Σ. Η φορητότητα σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα από υπολογιστικά περιβάλλοντα Το UNIX τρέχει σε πλήθος υπολογιστικών συστημάτων, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο Λ.Σ. Επίσης τρέχει στο Internet, συστηματοποιώντας προγράμματα όπως το File Transfer Protocol (FTP), και το Telnet, ένα πρόγραμμα προσομοίωσης τερματικού για το Internet.

14 Υπηρεσίες UNIX Προγράμματα και αρχεία o o Αρχείο κάθε αντικείμενο αναπαρίσταται από το Unix ως αρχείο (τύποι: κανονικά αρχεία, κατάλογοι και ειδικά αρχεία που δείχνουν σε συσκευές). Μέσω ειδικών αρχείων επιτυγχάνεται η επικοινωνία και η δικτύωση Πρόγραμμα όταν ξεκινά, φορτώνεται από το δίσκο στη RAM. Ένα πρόγραμμα που τρέχει καλείται διεργασία o o Οι διεργασίες και τα αρχεία έχουν ιδιοκτήτη και ομάδα όπου ανήκουν και προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση Υποστηρίζεται η ιεραρχική δομή καταλόγων, τα αρχεία έχουν μια θέση εντός της ιεραρχίας των καταλόγων

15 Η ιστορία του UNIX Bell Laboratories τέλη δεκαετίας 1960 και αρχές δεκαετίαςy 1970 o o o Ken Thompson και Dennis Ritchie : ακύρωση του MULTICS project και μεταφορά τμημάτων του Λ.Σ. σε μια μικρότερη PDP-7 μηχανή. Η υποβαθμισμένη αυτή έκδοση ονομάστηκε UNICS και αργότερα UNIX. Το 1970, το UNIX μεταφέρθηκε σε PDP-11 για να υποστηρίξει το γραφείο ευρεσιτεχνιών των Bell Labs. Το 1973, ξαναγράφηκε σε γλώσσα C (Dennis Ritchie) για να διευκολυνθεί η μεταφερσιμότητα σε μελλοντικά συστήματα.

16 Η ιστορία του UNIX Το UNIX στα μέσα της δεκαετίας 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας 1980 o o o Έγινε πολύ δημοφιλές για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Το 1977, το Πανεπιστήμιο Berkeley (California) έδωσε στη δημοσιότητα τις αρχικές εκδόσεις του Berkeley Software Distribution (BSD) UNIX που τελικά κατέστη μια ανεξάρτητη μορφή του Λ.Σ. Το 1983, τα Bell Labs έδωσαν στη δημοσιότητα το System V που έγινε η σύγχρονη προσωποποίηση του αυθεντικού συστήματος UNIX. Το UNIX σήμερα o Τα συστήματα UNIX είναι σήμερα ένας συνδυασμός των εκδόσεων System V και BSD που προσπαθούν να ενσωματώσουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που επιβάλλει η αποδοχή των προτύπων.

17 Δομή εντολών & Bασικές εντολές UNIX

18 Δομή εντολών UNIX Οι εντολές του unix έχουν συχνά την εξής δομή: εντολή <κενό> -παράμετροι <κενό> αρχείο/φάκελος (ένα ή περισσότερα χωρισμένα με κενό) Η εντολή καθορίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί (π.χ. η εντολή rm διαγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία). Οι παράμετροι καθορίζουν συγκεκριμένες ιδιότητες της ενέργειας και ορίζονται με το πλην (-) και έναν ή περισσότερους λατινικούς χαρακτήρες, κάθε ένας εκφράζοντας διαφορετική ιδιότητα (π.χ. με την παράμετρο -i η εντολή rm ζητάει την επιβεβαίωση του χρήστη για να σβήσει το αρχείο). Το αρχείο ή φάκελος προσδιορίζεται από το όνομα του όταν βρίσκεται στον φάκελο εργασίας (working directory) ή από το αντίστοιχο απόλυτο ή σχετικό μονοπάτι (path) όταν βρίσκεται σε διαφορετικό φάκελο.

19 who who [επιλογές] Εμφανίζει πληροφορίες για τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι (logged in) τη χρονική στιγμή εκτέλεσης της εντολής στο σύστημα. who am i Δίνει πληροφορίες για το χρήστη που εκτέλεσε την εντολή Όλες οι επιλογές της εντολές who εμφανίζονται στην οθόνη με την εντολή who -f

20 date & cal date Εμφανίζει την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα, με τη μορφή: Μέρα της εβδομάδας - Μήνας - Μέρα - Ώρα (24ωρη μορφή) - Χρονική Ζώνη - Έτος cal Εμφανίζει το ημερολόγιο για τον τρέχοντα μήνα. cal [μήνας] [έτος] Εμφανίζει το ημερολόγιο για το μήνα ή το έτος που δέχεται σαν παράμετρο.

21 finger finger Εμφανίζει την τελευταία είσοδο ενός χρήστη στο σύστημα

22 history history Εμφανίζει όλες τις εντολές που έχει εκτελέσει ο χρήστης, μαζί με την ώρα και τη σειρά εκτέλεσής τους

23 man man «εντολή» Εμφανίζει το «manual» της αντίστοιχης εντολής. Με άλλα λόγια, περιγράφονται αναλυτικά η λειτουργικότητα και οι παράμετροι της συγκεκριμένης εντολής

24 echo echo Εμφανίζει στην οθόνη οτιδήποτε γράψει ο χρήστης στην ίδια γραμμή

25 Άλλες εντολές write talk quota ps kill -9 Αποστολή μηνύματος σε κάποιον άλλο χρήστη. Σύνταξη: write message (π.χ.: write p Ti kaneis?). Συνομιλία με κάποιον άλλο χρήστη. Σύνταξη: talk Παράδειγμα: talk p (Για αμφίδρομη επικοινωνία, ο άλλος χρήστης πρέπει να γράψει talk p ) Εμφανίζει τα όρια χωρητικότητας του χρήστη στο δίσκο και το σύνολο του ελεύθερου και κατειλημμένου χώρου (π.χ. quota nv). Εμφανίζεται το σύνολο των διεργασιών τις οποίες τρέχει ο χρήστης στο συγκεκριμένο μηχάνημα (όνομα διεργασίας και κωδικός αριθμός (pid). Τερματισμός μια διεργασίας ( π.χ. η εκτέλεση ενός προγράμματός σας που δεν τερματίζει λόγω προγραμματιστικού λάθους). ^C Ίδιο αποτέλεσμα με την «kill -9» Οι δύο παραπάνω εντολές τερματίζουν άμεσα την εκτελούμενη διεργασία. Αν τρέχετε έναν κειμενογράφο και τον τερματίσετε έτσι, χάνονται οι τελευταίες αλλαγές που έχετε κάνει.

26 Δομή & Διαχείριση αρχείων

27 Φάκελοι εργασίας και μονοπάτια Φάκελος εργασίας: ο τρέχοντας φάκελος στον οποίο βρισκόμαστε. Μονοπάτι: μια συγκεκριμένη διαδρομή στην ιεραρχία των φακέλων χωρισμένη με "/" (π.χ. /home1/dep/plir/alekosto) o Απόλυτο είναι το μονοπάτι που αρχίζει από την αρχή του δέντρου (/) o Σχετικό είναι το μονοπάτι που αρχίζει από τον φάκελο εργασίας. Ο χαρακτήρας "." συμβολίζει τον φάκελο εργασίας,ενώ οι χαρακτήρες ".." συμβολίζουν τον αμέσως προηγούμενο φάκελο. Όπου χρησιμοποιείται στο όνομα των αρχείων και ευρετηρίων ο χαρακτήρας "*" σημαίνει οποιαδήποτε ακολουθία χαρακτήρων ενώ όταν χρησιμοποιείται ο χαρακτήρας "?" σημαίνει οποιοσδήποτε ένας χαρακτήρας.

28 pwd pwd Εμφανίζει τη διεύθυνση (μονοπάτι) του τρέχοντος φακέλου εργασίας

29 cd cd [enter] Μετάβαση στο home directory cd informatics Μετάβαση στον υποφάκελο «informatics» cd.. Μετάβαση ένα επίπεδο επάνω cd alekosto/informatics/cs1 Μετάβαση στον υποφάκελο «cs1», ανεξαρτήτως θέσης cd / Μετάβαση στο root directory

30 ls ls Εμφανίζει τη λίστα των αρχείων και φακέλων του τρέχοντος φακέλου εργασίας ls l long format ls -C Περιεχόμενα φακέλου σε στήλες ls -a Εμφανίζονται τα ονόματα των κρυφών φακέλων (????? Που αρχίζουν από τελεία [.]) ls -F προσθέτει στους φακέλους τον χαρακτήρα "/", στα εκτελέσιμα αρχεία τον χαρακτήρα "*" και στα απλά αρχεία κανένα διακριτικό για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. ls -R Περιεχόμενα φακέλου και όλων των υποφακέλων του

31 ls C / ls a

32 ls F / ls R

33 ls -l

34 mkdir mkdir informatics Δημιουργία του φακέλου «informatics» mkdir cs1 cs2 Ταυτόχρονη δημιουργία των φακέλων «cs1» και «cs2» mkdir informatics/cs3 Δημιουργία του φακέλου «cs3», ανεξαρτήτως θέσης

35 rmdir rmdir cs1 Διαγραφή του φακέλου «cs1» rmdir cs1 cs2 Ταυτόχρονη διαγραφή του φακέλου «cs1» rmdir informatics/cs4 Διαγραφή του φακέλου «cs4», ανεξαρτήτως θέσης

36 cp cp r cs1 cs2 Αντιγραφή του φακέλου «cs1» με το όνομα «cs2» (στον τρέχοντα κατάλογο) cp r cs1 cs2/cs3 Αντιγραφή του φακέλου «cs1» με το όνομα «cs3» (στον κατάλογο«cs2»)

37 mv mv cs1 cs2 Μετονομασία του φακέλου «cs1» σε «cs2» mv cs1 cs2/cs1 Μετακίνηση του φακέλου «cs1» μέσα στο φάκελο «cs2» mv cs1 cs2/cs3 Μετακίνηση του φακέλου «cs1» μέσα στο φάκελο «cs2», με το όνομα «cs3»

38 rm rm file1 / rm f file1 Διαγραφή του αρχείου «file1» rm file2 file3 Ταυτόχρονη διαγραφή των αρχείων «file2» και «file3» rm cs1/file4 Διαγραφή του αρχείου «file4», ανεξαρτήτως θέσης

39 rm rm i file1 Διαγραφή του αρχείου «file1», ζητώντας επιβεβαίωση rm r cs1 Διαγραφή του φακέλου «cs1» rm r i cs2 Διαγραφή του φακέλου «cs2», ζητώντας επιβεβαίωση

40 cp cp file1 file2 Αντιγραφή του αρχείου «file1» με το όνομα «file2» (στον τρέχοντα κατάλογο). Εάν πληκτρολογήσουμε την ίδια εντολή, το νέο αρχείο θα αντικαταστήσει το παλιό (χωρίς επιβεβαίωση). cp i file1 file2 Αντιγραφή του αρχείου «file1» με το όνομα «file2» (στον τρέχοντα κατάλογο). Εάν πληκτρολογήσουμε την ίδια εντολή, το νέο αρχείο δε θα αντικαταστήσει αμέσως το παλιό (με επιβεβαίωση) cp i file1 cs1/file2 Αντιγραφή του αρχείου«file1» με το όνομα «file2», (στον κατάλογο«cs1»)

41 mv mv file1 file2 Μετονομασία του αρχείου «file1» σε «file2» mv file1 cs1/file1 Μετακίνηση του αρχείου «file1» μέσα στο φάκελο «cs1» mv file1 cs1/file2 Μετακίνηση του αρχείου «file1» μέσα στο φάκελο «cs1», με το όνομα «file2»

42 alias alias εντολή1 εντολή2 Θέτει την ενέργεια της εντολής1 να είναι αυτή που αντιστοιχεί στην εντολή2 alias rm rm -i Η εντολή «rm» ορίζεται να ζητείται πάντα επιβεβαίωση πριν σβηστεί ένα αρχείο. alias rm rm Επαναφορά της αρχικής λειτουργίας της εντολής «rm». Συμβουλή: Μερικά χρήσιμα alias εντολών (π.χ. ls -> ls -F, rm -> rm -i) μπορούν να γραφούν στο αρχείο.cshrc της περιοχής σας (με το emacs ή το vi), ώστε να εκτελούνται αυτόματα κάθε φορά που κάποιος χρήστης εισέρχεται στο σύστημα.

43 cat / more cat file1 Εμφάνιση των περιεχομένων του αρχείου «file1» more / page file1 Εναλλακτικός τρόπος εμφάνισης των περιεχομένων του αρχείου «file1», ανά σελίδα

44 head head file1 Εμφάνιση των 10 πρώτων γραμμών του αρχείου head -5 file1 Εμφάνιση των 5 πρώτων γραμμών του αρχείου

45 tail tail file1 Εμφάνιση των 10 τελευταίων γραμμών του αρχείου tail -3 file1 Εμφάνιση των 3 τελευταίων γραμμών του αρχείου tail +24 file1 Εμφάνιση τις τελευταίες γραμμές του αρχείου από την 23 η γραμμή

46 cut cut f 2,4 file Αποκοπή των στηλών 2 και 4, ενός αρχείου λίστας (για τη μετάβαση από τη μία στήλη στην άλλη, πληκτρολογούμε το χαρακτήρα ΤΑΒ) cut f 2-4 file Αποκοπή των στηλών 2 έως 4, ενός αρχείου λίστας

47 cut cut c 6,9 file Αποκοπή των χαρακτήρων 6 και 9 (όλων των γραμμών), ενός αρχείου λίστας cut c 6-9 file Αποκοπή των χαρακτήρων 6 έως 9 (όλων των γραμμών), ενός αρχείου λίστας

48 cmp / diff cmp file1 file2 Συγκρίνει τα αρχεία «file1» και «file2». Εμφανίζει σε ποια σημεία (χαρακτήρα / γραμμή) διαφέρουν τα δύο αρχεία diff file1 file2 Συγκρίνει αναλυτικά τα αρχεία «file1» και «file2».

49 Συνοπτικός οδηγός vi

50 vi vi file1 Δημιουργία ενός αρχείου κειμένου με όνομα «file1» i insert mode ESC command mode

51 Εντολές αρχείου :w Αποθήκευση αρχείου :w «file2» Αποθήκευση με άλλο όνομα :wq Αποθήκευση και έξοδος :q Έξοδος :q! Έξοδος χωρίς αποθήκευση :r "filename" Εισαγωγή αρχείου στο κείμενο :set number Πρόσθεση αρίθμησης μπροστά από κάθε γραμμή :set nonumber Αφαίρεση της αρίθμησης :set ruler Εμφάνιση στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης την θέση του cursor :set noruler Απενεργοποίηση του ruler :set ignorecase Αγνόηση κεφαλαίων-μικρών (χρήσιμο στις αναζητήσεις) :set noignorecase Απενεργοποίηση του ignorecase :set showcmd Εμφάνιση των εντολών που χρησιμοποιούνται κάθε φορά

52 Εντολές αρχείου :X,Y left :X,Y center :X,Y right :next :next! :previous! :first :last :args :set tabstop=x [X,Y υποδηλώνουν την γραμμή έναρξης και λήξης αντίστοιχα)] Αριστερή στοίχιση του κειμένου από την γραμμή Χ μέχρι την Υ Στοίχιση στο κέντρο του κειμένου από την γραμμή Χ μέχρι την Υ Δεξιά στοίχιση του κειμένου από την γραμμή Χ μέχρι την Υ Μετάβαση στο επόμενο αρχείο από την λίστα για επεξεργασία (στην περίπτωση που έχουμε ανοίξει περισσότερα από ένα αρχεία) Μετάβαση στο επόμενο αρχείο από την λίστα για επεξεργασία με παράλειψη των αλλαγών που έχουν γίνει στο τρέχον αρχείο Μετάβαση στο προηγούμενο αρχείο από την λίστα για επεξεργασία, με παράλειψη των αλλαγών που έχουν γίνει στο τρέχον αρχείο Μετάβαση στο πρώτο αρχείο από την λίστα για επεξεργασία Μετάβαση στο τελευταίο αρχείο από την λίστα για επεξεργασία Εμφάνιση σε πιο αρχείο από την λίστα βρισκόμαστε Ορισμός αριθμού κενών που αντιστοιχούν στον χαρακτήρα TAB

53 Μεταφορά του cursor h Μεταφορά του cursor μία θέση αριστερά (αριστερό βελάκι) j Μεταφορά του cursor μία θέση κάτω (κάτω βελάκι) k Μεταφορά του cursor μία θέση πάνω (πάνω βελάκι) l Μεταφορά του cursor μία θέση δεξιά (δεξί βελάκι) w Μεταφορά του cursor στην επόμενη λέξη e Μεταφορά του cursor στο τέλος της λέξης b Μεταφορά του cursor στην αρχή της λέξης $ Μεταφορά του cursor στο τέλος της γραμμής :# Μεταφορά του cursor στη γραμμή αριθμός # G Μεταφορά του cursor στο τέλος του κειμένου ^D Μεταφορά του cursor κατά μισή σελίδα προς τα κάτω ^F Μεταφορά του cursor κατά μια σελίδα προς τα κάτω (page down) ^B Μεταφορά του cursor κατά μια σελίδα προς τα κάτω (page up)

54 Επεξεργασία κειμένου x X D dw j dd yy p u ^R Διαγραφή του τρέχοντος χαρακτήρα Διαγραφή του προηγούμενου χαρακτήρα Διαγραφή από το τρέχον σημείο μέχρι το τέλος της γραμμής Διαγραφή της λέξης στην οποία βρίσκεται ο cursor Μεταφορά της κάτω γραμμής στο τέλος της τρέχουσας Διαγραφή της τρέχουσας γραμμής (cut) Αντιγραφή της τρέχουσας γραμμής (copy) Paste Undo Redo. Επανάληψη της προηγούμενης ενέργειας f Ψάχνει για κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα σε μια γραμμή (π.χ. fp θα ψάξει για τον χαρακτήρα p)

55 Επεξεργασία κειμένου R Αντικατάσταση χαρακτήρα Cw Αντικατάσταση λέξης Dw Διαγραφή μιας λέξης d$ Διαγραφή από τον τρέχον χαρακτήρα μέχρι και το τέλος της γραμμής Cc Αντικατάσταση μιας ολόκληρης γραμμής c$ Αντικατάσταση από τον τρέχον χαρακτήρα μέχρι και το τέλος της γραμμής dg Διαγραφή από το τρέχον σημείο μέχρι και το τέλος του αρχείου Dgg Διαγραφή από το τρέχον σημείο μέχρι και την αρχή του αρχείου guw Αντικατάσταση των γραμμάτων μιας λέξης από μικρά σε κεφαλαία Guw Αντικατάσταση των γραμμάτων μιας λέξης από κεφαλαία σε μικρά guc Αντικατάσταση ενός χαρακτήρα από μικρό σε κεφαλαίο Guc Αντικατάσταση ενός χαρακτήρα από κεφαλαίο σε μικρό

56 Αναζήτηση / Αντικατάσταση Αναζήτηση της συγκεκριμένης γραμματοσειράς στο κείμενο /"γραμματοσειρά" Μεταφορά στην επόμενη n Μεταφορά στην προηγούμενη N Αντικατάσταση της γραμματοσειράς1 με τη γραμματοσειρά2 :s/"γραμματοσειρά1"/"γραμματοσειρά2" Αντικατάσταση μίας γραμματοσειράς (γραμματοσειρά1)με μία άλλη (γραμματοσειρά2) σε ολόκληρο το κείμενο :1,$ s/γραμματασειρά1/γραμματοσειρά2/g Π.χ. η εντολή :3,10 w new.java γράφει τις γραμμές 3 ως 10 του κειμένου σε ένα νέο αρχείο "new.java". Η εντολή :x μεταφέρει τον cursor στην γραμμή χ. H εντολή ^G μας δείχνει τον αριθμό της τρέχουσας γραμμής.

57 Ανα- κατευθύνσεις

58 Ανακατευθύνσεις Στο UNIX υπάρχουν τρεις προκαθορισμένες ροές (ή ρεύματα): o εισόδου o εξόδου o διαγνωστικών μηνυμάτων ΡΟΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Εισόδου < Πληκτρολόγιο Εξόδου > Οθόνη Διαγνωστικών μηνυμάτων >& Οθόνη

59 Ροές εξόδου cat file1 > file2 Αν το αρχείο «file2» δεν υπάρχει, δημιουργείται με περιεχόμενα τα περιεχόμενα του «file1» cat file1 > file2 Αν το αρχείο «file2» υπάρχει, τότε αντικαθίστανται τα περιεχόμενά του από τα περιεχόμενα του αρχείου «file1» cat file1 >> file2 Αν το αρχείο «file2» δεν υπάρχει, δημιουργείται με περιεχόμενα τα περιεχόμενα του «file1» cat file1 >> file2 Αν το αρχείο «file2» υπάρχει, τότε τα περιεχόμενα του «file1» προστίθενται στο τέλος του «file2» (Το «file2» δε χάνει τα παλιά του περιεχόμενα)

60 Δημιουργία νέων αρχείων cat > file Απευθείας δημιουργία αρχείου με το όνομα «file», χωρίς τη χρήση του «vi». Για την έξοδο από την επεξεργασία του αρχείου, πληκτρολογούμε «Ctrl + D (δηλ. Ctrl + Shift + d)»

61 Ενοποίηση αρχείων σε νέο cat file1 file2 > file Ενοποίηση των αρχείων «file1» και «file2» σε ένα νέο αρχείο με το όνομα «file»

62 Αντιγραφή (χωρίς cp) cat file1 > file1backup Δημιουργία αντιγράφου του αρχείου «file1» με το όνομα «file1backup», χωρίς τη χρήση της εντολής cp

63 Προσθήκη αρχείου στο τέλος άλλου cat file1backup >> file Προσθήκη του αρχείου «file1backup» στο τέλος του αρχείου «file»

64 Εισαγωγή εντολών σε αρχείο ls l > info Δημιουργία του αρχείου «info» με περιεχόμενο το αποτέλεσμα της εκτέλεσης της εντολής «ls l»

65 Εισαγωγή εντολών σε αρχείο date >> info Προσθήκη της ημερομηνίας (date) στο τέλος του αρχείου «info»

66 Εισαγωγή εντολών σε αρχείο pwd >> info; who am i >> info Προσθήκη πληροφοριών για το τρέχον ευρετήριο εργασίας (pwd) και το χρήστη (who am i) στο τέλος του αρχείου «info»

67 Προσθήκη περιεχομένων αρχείου στο τέλος άλλου cat info >> file Προσθήκη των περιεχομένων του αρχείου «info» στο τέλος του αρχείου «file»

68 Προσθήκη περιεχομένων αρχείου στο τέλος άλλου, σε άλλη διεύθυνση cat info >> cs/file Προσθήκη των περιεχομένων του αρχείου «info» σε νέο αρχείο με το όνομα «file», μέσα στο φάκελο «cs»

69 Ανακατεύθυνση σφαλμάτων cat non_existing_file >& java.err Προσθήκη μηνύματος σφάλματος σε νέο αρχείο με το όνομα «java.err»

70 Ροές εισόδου cat < file Εμφάνιση των περιεχομένων του αρχείου «file» (ισοδυναμεί με την εντολή cat file) cat <<. Διπλή ανακατεύθυνση εισόδου από το πληκτρολόγιο. Το πρόγραμμα παίρνει την είσοδο από το πληκτρολόγιο, μέχρι να συναντήσει το χαρακτήρα «.»

71 Διπλή ανακατεύθυνση cat < file > backup Εμφάνιση των περιεχομένων του αρχείου «file» και στη συνέχεια, δημιουργία αντιγράφου του αρχείου «file» με το όνομα «backup»

72 Φίλτρα & Σωληνώσεις (pipes)

73 wc wc file Μέτρηση του αριθμού των γραμμών, των λέξεων και των χαρακτήρων του αρχείου «file» wc l file Μέτρηση μόνο του αριθμού των γραμμών του αρχείου «file» wc w file Μέτρηση μόνο του αριθμού των λέξεων του αρχείου «file» wc c file Μέτρηση μόνο του αριθμού των χαρακτήρων του αρχείου «file»

74 sort sort file Αύξουσα ταξινόμηση του αρχείου «file» sort r file Φθίνουσα ταξινόμηση του αρχείου «file» Η ταξινόμηση ενός αρχείου δεν αποθηκεύεται σε αυτό. Η εμφάνιση των περιεχομένων του αρχείου δείχνει ότι το αρχείο παραμένει χωρίς ταξινόμηση.

75 sort sort file Αλφαριθμητική ταξινόμηση του αρχείου «file» sort n file Αριθμητική ταξινόμηση του αρχείου «file»

76 sort sort ο file file Το αποτέλεσμα της ταξινόμησης στέλνεται στο αρχείο εξόδου «file» sort ο file_sort file Tο αποτέλεσμα της ταξινόμησης στέλνεται σε νέο αρχείο εξόδου «file_sort»

77 grep grep aaa file Εμφανίζονται οι γραμμές που περιέχουν «aaa», στο αρχείο «file» grep v www file Εμφανίζονται οι γραμμές που δεν περιέχουν «www», στο αρχείο «file» grep c aaa file Εμφανίζεται το πλήθος των γραμμών που περιέχουν «aaa», στο αρχείο «file»

78 grep grep n aaa file Εμφανίζεται το πλήθος και οι γραμμές που περιέχουν «aaa», στο αρχείο «file» grep l aaa * Εμφανίζονται μόνο τα ονόματα των αρχείων που περιέχουν γραμμές που περιέχουν «aaa»

79 find find file Αναζήτηση αρχείου με όνομα «file» (Το * χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ αναζήτησης για πολλούς χαρακτήρες Το? χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ αναζήτησης για ένα χαρακτήρα)

80 Σωληνώσεις : Σωλήνωση προγραμμάτων Η σωλήνωση ενώνει 2 εντολές. Η έξοδος ενός προγράμματος δίνεται απευθείας ως είσοδος σε κάποιο άλλο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η διαδοχική επεξεργασία ενός αρχείου εισόδου από πολλά προγράμματα. Η σωλήνωση παίρνει ως ορίσματα 2 ή περισσότερες εντολές Γενική σύνταξη <εντολή_1> <εντολή_2>

81 Παραδείγματα σωληνώσεων (Ι) Χωρίς σωλήνωση, χρειάζεται να αποθηκευτούν προσωρινά τα στοιχεία των χρηστών σε ένα αρχείο και μετά να ταξινομήσουμε το αρχείο. Αντιθέτως, με τη σωλήνωση μπορεί να γίνει με μία μόνο εντολή

82 Παραδείγματα σωληνώσεων (ΙΙ) who sort Εμφανίζει ταξινομημένα τα ονόματα των χρηστών who wc -l Εμφανίζει τον αριθμό των χρηστών (δηλ. οι γραμμές 1 γραμμή / χρήστη)

83 Παραδείγματα σωληνώσεων (ΙΙΙ) ls l more Εμφανίζει τα περιεχόμενα του τρέχοντος φακέλου, ανά σελίδα

84 Παραδείγματα σωληνώσεων (ΙV) who lp Εκτυπώνει τα στοιχεία των χρηστών who sort lp Εκτυπώνει, ταξινομημένα, τα στοιχεία των χρηστών lp file cat > file_id Εκτυπώνει το αρχείο «file» και αποθηκεύεται το id της εκτύπωσης στο αρχείο «file_id»

85 Παραδείγματα σωληνώσεων (V) Η ανακατεύθυνση συνδέει μία εντολή με ένα «αρχείο». Η σωλήνωση παίρνει δύο εντολές. Π.χ. δημιουργία ενός αρχείου με τα αποτελέσματα εντολής του UNIX, χρησιμοποιώντας «σωλήνωση» (μία μορφή ανακατεύθυνσης):

86 Διαχείριση Δικαιωμάτων

87 Είδη δικαιωμάτων Δικαίωμα Αρχείο Φάκελος r (read) ανάγνωση ls w (write) τροποποίηση mkdir x (execute) εκτέλεση cd

88 Σχετικός / συμβολικός Πρέπει να προσδιορίζονται: Σε ποιους αναφέρεται η αλλαγή δικαιωμάτων Εκχωρούνται ή αφαιρούνται δικαιώματα Κατηγορίες χρηστών Καθορισμός δικαιωμάτων Τύπος πρόσβασης u (user) + (εκχωρεί) r (read) g (group) - (αφαιρεί) w (write) Για ποιο αρχείο ή φάκελο; (τα δικαιώματα των φακέλων καθορίζονται ξεχωριστά από των αρχείων) o (other) a (all: u, g, o) = (δίνει ακριβώς) x (execute)

89 Σχετικός / συμβολικός φάκελος αρχείο όνομα χρήστη όνομα ομάδας μέγεθος (σε bytes) όνομα αρχείου δικαιώματα χρήστη δικαιώματα ομάδας δικαιώματα άλλων ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης

90 Σχετικός / συμβολικός chmod <ομάδα χρηστών> +/- <δικαίωμα> <φάκελος / αρχείο>

91 Σχετικός / συμβολικός

92 Απόλυτος / οκταδικός read Ο αριθμός 4 (στο δεκαδικό) είναι το 100 (στο δυαδικό) write Ο αριθμός 2 (στο δεκαδικό) είναι το 010 (στο δυαδικό) execute Ο αριθμός 1 (στο δεκαδικό) είναι το 001 (στο δυαδικό) nothing Ο αριθμός 0 (στο δεκαδικό) είναι το 000 (στο δυαδικό) rwx READ WRITE EXECUTE NOTHING 0 000

93 Απόλυτος / οκταδικός Τα δικαιώματα ενός αρχείου μπορούν να καθοριστούν από έναν τριψήφιο αριθμό. Το κάθε ψηφίο αντιστοιχεί στο χρήστη, στην ομάδα εργασίας και στους υπολοίπους, αντίστοιχα. Τα δικαιώματα κάθε ομάδας εργασίας καθορίζονται από το άθροισμα των αντίστοιχων αριθμών. rwx READ WRITE EXECUTE NOTHING π.χ. αν το αρχείο είναι μόνο για ανάγνωση (4) και εκτέλεση (1), ο αριθμός που αντιστοιχεί σε αυτά τα δικαιώματα είναι το 5 (4+1)

94 Απόλυτος / οκταδικός

95 Απόλυτος / οκταδικός

96 Απόλυτος / οκταδικός

97 Απόλυτος / οκταδικός

98 Απόλυτος / οκταδικός

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το UNIX; Αρµοδιότητες των Λ.Σ. Εγγραφή στη λίστα του. Εισαγωγή στο UNIX

Τι είναι το UNIX; Αρµοδιότητες των Λ.Σ. Εγγραφή στη λίστα του. Εισαγωγή στο UNIX Εργαστηριακές σηµειώσεις για το µάθηµα: «Εισαγωγή στην Επιστήµη των Υπολογιστών» ιαχείριση Webmail & Εγγραφή στη λίστα του µαθήµατος Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ. Κουρκουµπέτης Επιµέλεια Σηµειώσεων: Α. Κωστόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύστημα Unix

Λειτουργικό σύστημα Unix Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Διδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 3ο Επεξεργαστές κειμένου Μιχαηλίδης Παναγιώτης Επεξεργαστές κειμένου Στα προηγούμενα μαθήματα είδαμε εντολές για τον χειρισμό αρχείων στο σύστημα αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα UNIX Ιστορία του UNIX 1940-50 υπολογιστές για ένα άτοµο και µία εργασία για κάθε χρονική περίοδο επικράτηση batch systems 1960 ερευνητικά συστήµατα διαµοιρασµού χρόνου Dartmouth College:

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX Αρχικός φάκελος χρήστη Home directory

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) cat text file name (Παρουσιάζει στην οθόνη το περιεχόμενο ενός αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής 1.0 Solaris και UNIX Εισαγωγή Το UNIX είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Σύνταξη εντολών Περιεχόµενα Οργάνωση και χειρισµός αρχείων Μπαλαντέρ ικαιώµατα χρήσης αρχείων και οµάδες χρηστών Έλεγχος διεργασιών Σύνταξη εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας Νικόλαος Δ. Τσελίκας ntsel@uop.gr Κυριακή Θ. Σεκλού kseklou@uop.gr Εργαστήριο στον Προγραμματισμό Ι - Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2010-2011 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν βασικές εντολές του λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμημα Πληροφορικης και Τηλεματικης Τσάμη Παναγιώτα ΑΜ: 20833 ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Άσκηση 1 Αθήνα 13-12-2011 Αναφορά Ενότητα 1 A Δημιουργήστε στο φλοιό 3 εντολές (alias) που η

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Διαχείριση αρχείων και καταλόγων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ιαφάνειες παρουσίασης #12

ιαφάνειες παρουσίασης #12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ http://www.corelab.ece.ntua.gr/courses/programming/ ιδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr) ιαφάνειες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές εντολές του Unix-Linux

Βασικές εντολές του Unix-Linux Εισαγωγή-Ο Φλοιός (Shell) Βασικές εντολές του Unix-Linux Μόλις συνδεθούμε στο Unix, εμφανίζεται στην οθόνη μας η προτροπή (prompt), σημάδι ότι το λειτουργικό σύστημα περιμένει τις εντολές μας. Το prompt

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout)

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής µε Εφαρµογές στην Βιοϊατρική Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό (εργαστήριο) Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα UNIX 1. Σύνδεση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Command Line Interface Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα είναι φτιαγμένα ώστε να παρέχουν δύο περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. 1. Εισαγωγή 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. 1. Εισαγωγή 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ xiii ΜΕΡΟΣ I 1. Εισαγωγή 3 1.1 Περί Λειτουργικών Συστημάτων 3 1.1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) 3 1.1.2 To UNIX 4 1.1.3 Η δομή ενός Λειτουργικού Συστήματος 5 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 2

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 2 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 2 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity. Dennis Ritchie Εργαστήριο 1 o : Εισαγωγή στο UNIX Τσαδήμας Ανάργυρος, Μάρα Νικολαϊδου, Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 2ο Βασικές Εντολές Διαχείρισης Αρχείων και Καταλόγων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Αρχεία και κατάλογοι Διαδρομές αρχείων και καταλόγων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Βασίλης Σακκάς 13/11/2013 1 ΒασικέςΈννοιεςΛ/Σ Η επικοινωνία μεταξύ Λ/Σ και των προγραμμάτων του χρήστη γίνεται μέσω του συνόλου των «εκτεταμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Προγραμματισμός με Εφαρμογές στην Επιστήμη του Μηχανικού Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σιέττος Κωνσταντίνος Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να έλθουμε σε επαφή με βασικές εντολές του Unix και την μεταγλώττιση προγραμμάτων C (με χρήση του μεταγλωττιστή gcc). Για να οργανώσουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος 4.1 Λογισμικό συστήματος Λογισμικό εφαρμογών (application software):προγράμματα για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων π.χ. επεξεργασία κειμένου, μισθοδοσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 2ο Εργαστήριο Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών Πίνακας Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Αρχική επιμέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ (1/5) +- / Ριζικός κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 - 2 - Κεφάλαιο 2 ο Δευτερεύουσα μνήμη Οι εύκαμπτοι μαγνητικοί δίσκοι (floppy disks) ή δισκέτες Οι σκληροί μαγνητικοί δίσκοι (hard disks) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 III Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 1. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη γραμμή εντολών...5 Τα πάντα είναι αρχεία...5 Μέγιστο μήκος ονομάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX. Εισαγωγή

Εργαστήριο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX. Εισαγωγή Εισαγωγή Εργαστήριο 2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX Συνεχίζουμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων εξετάζοντας τις δομές των αρχείων και καταλόγων και τη διαχείρισή τους στο

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2018-19 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ MS-DOS WINDOWS Διδάσκων: Γιάννης Χρυσάκης Εργαστηριακό Μάθημα 2012-2013 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Εισαγωγή DOS: Disk Operating System Το

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με Η εντολή ln Το όνομα ενός αρχείου είναι απλώς μια σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. Ενα αρχείο μπορεί να έχει ένα ή και περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 8ο Εργαστήριο Χρήστες και Ομάδες Χρηστών Εντολές su και sudo Δικαιώματα Αρχείων Ειδικά Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Αρχική επιμέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ +- Υπάρχουν ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Με το παρόν λογισμικό γίνεται προσομοίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού υπολογιστή που έχει την ονομασία Άβακας. Η εικόνα του Άβακα εμφανίζεται σε παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. ΑΣΚΗΣΗ 1 Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι πιο συχνές εντολές για τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. Χρησιμοποιώντας την εντολή

Διαβάστε περισσότερα

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα.

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ -UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ UNIX ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. Διδάσκων: Επ. Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Άσκηση 1 Φροντιστήριο: 05/10/2018 Παράδοση: 18/10/2018 Υλοποίηση Linux C Shell ΤΑ : shevtsov(shevtsov@csd.uoc.gr) Ώρες Γραφείου : Δευτέρα 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή Περιεχόµενα Λειτουργίες του Λ.Σ. Unix Λογαριασµοί Username Password Userid και Groupid Home Directory Κέλυφος Σύστηµα Αρχείων Pathname examples Pathname σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ Βασικές Έννοιες Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Αρχική επιμέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ vi editor Είναι ο βασικός επεξεργαστής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I Πιτροπάκης Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: npitrop@unipi.gr Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ (1/5) / Ριζικός κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) less (Το ίδιο με την εντολή «cat», αλλά επιτρέπει την κύλιση στο κείμενο.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του διακόπτη /D για αλλαγή της τρέχουσας μονάδας δίσκου πέραν της αλλαγής τρέχοντος καταλόγου για μια μονάδα δίσκου.

Χρήση του διακόπτη /D για αλλαγή της τρέχουσας μονάδας δίσκου πέραν της αλλαγής τρέχοντος καταλόγου για μια μονάδα δίσκου. CHDIR [επιλογή] [δίσκος:][διαδρομή] CHDIR [..] CD [επιλογή] [δίσκος:][διαδρομή] CD [..] Εμφάνιση ή αλλαγή του τρέχοντος καταλόγου. Πληκτρολογήστε CD [δίσκος:] για να δείτε τον τρέχοντα κατάλογο στον επιλεγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX FTP Σύνδεση ftp με το niovi.aueb.gr Στο μενού «Έναρξη» / «Start» των Windows επιλέγουμε την εντολή «Εκτέλεση» / «Run». ftp niovi.aueb.gr Στο παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια. Επίσης ένας η/υ μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα 7ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκή περίοδος

Λειτουργικά Συστήματα 7ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκή περίοδος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ KΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ http://www.cslab.ece.ntua.gr Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων Εισαγωγή στο UNIX Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων 1 Περίγραµµα Αναζητώντας βοήθεια από το σύστηµα Το κέλυφος (Shell) Αρχεία και Κατάλογοι

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο. Εισαγωγή - Windows

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο. Εισαγωγή - Windows Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Χρήστες και Ομάδες στο Unix. Δικαιώματα στο Unix. Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Χρήστες και Ομάδες στο Unix. Δικαιώματα στο Unix. Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Στα παραδείγματα που ακολουθούν υποθέτουμε την παρακάτω δενδρική δομή Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I Πιτροπάκης Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: npitrop@unipi.gr Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr If at first you don't succeed, call it version

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Διαχείριση αρχείων. Τι είναι ένα αρχείο ; Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Διαχείριση αρχείων. Τι είναι ένα αρχείο ; Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 4ο Σύστημα αρχείων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Εισαγωγή Μονοπάτια διαδρομής Φόρτωση και αποφόρτωση συστημάτων αρχείων Ιεραρχική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά συστήματα Ι. Καθηγητής Κώστας Αναγνωστόπουλος

Εισαγωγή στα Λειτουργικά συστήματα Ι. Καθηγητής Κώστας Αναγνωστόπουλος Εισαγωγή στα Λειτουργικά συστήματα Ι Καθηγητής Κώστας Αναγνωστόπουλος Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα Ένα πρόγραμμα ή συλλογή προγραμμάτων που ελέγχει και διαχειρίζεται το υλικό μιας υπολογιστικής μηχανής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Minix Overview Σύνοψη 5ης ιάλεξης Λειτουργικό Σύστημα Minix Οργάνωση του Λειτουργικού Συστήματος Οργάνωση πηγαίου κώδικα Minix recompilation Σύνοψη Μαθήματος Σύνοψη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

2.Shell, users, groups και privilegies

2.Shell, users, groups και privilegies 2.Shell, users, groups και privilegies 2.0 Εισαγωγή Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα έχουν γραφικό περιβάλλον που τα κάνουν πολύ φιλικά προς το χρήστη. Το ίδιο ισχύει και στις διανομές του Linux,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Operating System (O.S) O.S Types Windows 1981 Macintosh 1984 Linux 1991 Unix 1969 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ UNIX

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα - Εργαστήριο 6. 6ο Εργαστήριο. Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών. Χρήστες και Ομάδες Χρηστών

Λειτουργικά Συστήματα - Εργαστήριο 6. 6ο Εργαστήριο. Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών. Χρήστες και Ομάδες Χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 6ο Εργαστήριο Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών Χρήστες και Ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα