ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο 02/04/2013 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο 02/04/2013 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:"

Transcript

1 Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΔΟΣΗ 15 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Join us to take a stand against domestic violence Δραστηριότητες Συνδέσμου Γνωριμία με τα προγράμματα του ΣΠΑΒΟ, Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Επιτροπές ΣΠΑΒΟ Πως να αναγνωρίσετε ένα παιδόφιλο Άρθρα Δημο -σ ιεύματα στον Τύ πο Join us to take a stand against domestic violence 02/04/2013 Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 02/04/2013 στην αίθουσα «Ειρήνη» στη Λευκωσία, ενημερωτική εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό να ενημερωθούν περαιτέρω οι Δωρητές για τα δεδομένα στην Κύπρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ ) με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της συνεργασίας του ΣΠΑΒΟ με τα Norway Grants, μέσα από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Έργου. Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου, ο πρέσβης της Νορβηγίας εξέφρασε την εκτίμηση του για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος και τόνισε τη ση μασία ανάληψης δράσης ενάντια στην ενδοοικο γενειακή βία. Στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΣΠ ΑΒΟ και αντίστοιχης Οργά-νωσης της Νορβηγία ς παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Νέου Χώρου Φιλοξενίας Θυμάτων βίας στην Οικογένεια. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του Φωτογραφικό Υλικό 12

2 Δραστηριότητες του Συνδέσμου 1 Ιουνίου «FUN BEGINS HERE» Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου μας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Παιδιού. Με την πολύτιμη βοήθεια της MAC Cyprus, της Χαράς Ρωσσίδου και Έμιλης Αντρέου από τα Ζουζουνογλέντια που ανέλαβαν το face painting, της Μαρίας Χοιρίδου που ανέλαβε την περιποίηση νυχιών φτιάξαμε ένα όμορφο σκηνικό για παιδιά και μεγάλους. Σε όσα παιδιά συμμετείχαν στη ζωγραφική δόθηκε τσάντα με δωράκια. Την εκδήλωση στήριξαν το Early Learning Center, το Public και το Mall of Cyprus. ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΠΑΒΟ Η 14η Ιουνίου αφιερώθηκε στους εθελοντές μας. Στον Πολυχώρο Κατώι, που μας παραχωρήθηκε ευγενώς από την 1η Πρόεδρο του ΣΠΑΒΟ κα Μαίρη Πύργου, φιλοξενήσαμε εθελοντές και φίλους του Συνδέσμου μας. Τιμήθηκαν 6 εθελό ντριες μας, οι κυρίες Μυρούλα Χριστοδούλου, Ρέ να Καλογήρου, Μαρία Φωτίου, Έλενα Λαμπριαν ού, Σταύρη Αργυρίδου και Νάντια Κωνστατνίνου, οι οποίες στηρίζουν τη Γραμμή 1440 και συμμετέ χουν στις εκδηλώσεις μας. Δόθηκαν τα πιστοποι ητικά συμμετοχής στα άτομα που συμμετείχαν στον τελευταίο εκπαιδευτικό κύκλο. Τέλος, η σκη νοθέτης Αθηνά Ξενίδου και η συμπαραγωγός Ξέ νια Ιωακείμ, συντελεστές της θεατρικής παράστα σης The Good Body παρευρέθηκαν για να συ νεισφέρουν τα καθαρά έσοδα της παράστασης στο ΣΠΑΒΟ. Διεξήχθη κλήρωση με δώρα και προσφέρθηκε δεξίωση προς τους εθελοντές μας. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΝΕΚ Ο ΣΠΑΒΟ ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη διαχρονική στήριξη τους. Φέτος, μας έχει παραχωρηθεί χορηγία ύψους 1500 για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και εκτύπωση ενημερωτικού υλικού για το Χώρο Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας στην Οικογένεια Τα σχέδια των παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό ζωγραφικής στην εκδήλωση μας (3, 4 και 6 ετών).

3 ΣΕΛΙΔΑ 3 Επίδειξη ασκήσεων Αυτοάμυνας από EWTO Στις 28 Μαρτίου η ομάδα EWTO Κύπρου επισκέφθηκε τα γραφεία μας με σκοπό την προώθηση του Έργου της που αφορά θέματα αυτοάμυνας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε το προσωπικό και μέλη του Δ.Σ, οι εκπαιδευτές Alexander Olich και Σταύρος Σταύρου, παρουσίασαν διάφορες ασκήσεις αυτοάμυνας. Ο Σύνδεσμος μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το EWTO Εκπαίδευση Λειτουργών στην Αγγλία Μαρτίου 2013 Οι λειτουργοί του Συνδέσμου Γιώτα Γρηγορίου και Έλενα Κατεΐφη μετέβηκαν στο Λονδίνο για να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα «Εγώ και Εσύ Μαμά» από τον οργανισμό Women s Aid. To «Εγώ και Εσύ Μαμά» είναι πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για μητέρες θύματα βίας στην οικογένεια, διάρκειας δέκα εβδομάδων με στόχο να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τις μητέρες στην κατανόηση του ρόλου τους ως μητέρες και στην αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών τους. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε ομάδες και στοχεύει στην αναγνώριση των επιπτώσεων της βίας στις γυναίκες ως μητέρες και στα παιδιά τους, καθώς και στην εκμάθηση αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν πως είναι μια υγιής, μη βίαιη σχέση καθώς και προστατευτικές συμπεριφορές και στρατηγικές για να διατηρήσουν ασφαλή τα παιδιά τους. Οι μητέρες θα μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτές με το να ρυθμίζουν κανόνες/όρια, να επικοινωνούν σωστά με τα παιδιά τους, να προσφέρουν στήριξη στα παιδιά τους και να αποτελούν ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί στις γυναίκες που φιλοξενούνται στο Χώρο Φιλοξενίας του Συνδέσμου μας, καθώς και σε άτομα που τηλεφωνούν ή έρχονται σε ραντεβού στα γραφεία μας.

4 ΣΕΛΙΔΑ 4 04 Ιουνίου 2013 Nicosia Quantum Marathon Ο ΣΠΑΒΟ ευχαριστεί το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης που προσέφερε επιταγή ύψους 500 από τα έσοδα του Μαραθωνίου Λευκωσίας Ευχαριστούμε επίσης τους φίλους του Συνδέσμου Χρυσταλλένη Σωκράτους και Αλέξη Παπαδόπουλο από το Σώμα «Ακρίτες», οι οποίοι συμμετείχαν Οργανωμένα στο Μαραθώνιο, αφιερώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. April 2013 American Academy Nicosia Μαθητές του American Academy Λευκωσίας επιδεικνύουν για 2 η συνεχή χρονιά έμπρακτα την αγάπη και τη συμπαράστασή τους, ενισχύοντας τις δράσεις και σκοπούς του Συνδέσμου μας. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες κατάφεραν να μαζέψουν ένα πολύ σημαντικό ποσό με το οποίο αγοράστηκε ένας προβολέας για τις διαλέξεις του Συνδέσμου ενώ εκτυπώθηκαν και 5000 χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το μοναδικό, στην Κύπρο, Χώρο Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Τους ευχαριστούμε για τη συνεχιζόμενη στήριξη τους. 14 Μάη 2013 Σεμινάριο- Θεωρία του ψυχικού τραύματος Στις 14 Μαΐου επισκέφτηκε τα γραφεία μας η Dr. Loretta Brady ( Fulbright Scholar ) που ειδικεύεται στη θεραπεία του ψυχικού τραύματος και πως συσχετίζεται με τη χρήση ουσιών, ενδοοικογενειακή βί α και ψυχοπαθολογία. Η Dr. Loretta μας παρουσίασε τη θεωρία του τραύματος για να μας βοηθήσει ν α γνωρίσουμε πως μπορούμε να δουλεύουμε με βάση της φιλοσοφίας της θεωρίας αυτής όπου και εί ναι αποδεδειγμένο να έχει καλύτερα αποτελέσματα με το συγκεκριμένο πληθυσμό που δουλεύουμε. Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013 To Σάββατο 18 Μαΐου 2013 ο Σύνδεσμος μας έλαβε μέρος στην εκδήλωση Ευρωπαϊκό έτος Πολιτών, 2013» στην περιοχή της Φανερωμένης όπου διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο μαζί με το Δήμο Λευκωσίας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η εκδήλωση περιελάμβανε δημόσια συζήτηση μαθητών με τους Ευρωβουλευτές, παρουσιάσεις από σχολικά συγκροτήματα/χορωδίες/χορευτικές ομάδες και περίπτερα πρεσβειών και εθελοντικών οργανώσεων.

5 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2 Απριλίου 2013

6 ΣΕΛΙΔΑ 6 Γνωριμία με τα Προγράμματα του Συνδέσμου «Κέντρο Άμεσης Βοήθειας» Το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ( ΚΑΒ ) παρέχει τις δωρεάν Υπηρεσίες του είτε μέσω της Γραμμής Βοήθειας 1440 είτε μέσω προσωπικών ραντεβού. Οι υπηρεσίες αφορούν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη σε θύματα βίας ή άτομα που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το θέμα. Η πλειοψηφία όσων απευθύνονται στο ΚΑΒ είναι άτομα που υπόκεινται σε βία. Κύριος στόχος είναι να δώσουμε στα άτομα τη δυνατότητα να επιλέγουν και να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Οι υπηρεσίες διέπονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επιμέρους στόχο αποτελεί η ανάδειξη του κοινωνικού προβλήματος της Οικογενειακής βίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσα από την καταχώρηση των περιστατικών βίας στην οικογένεια που απασχολούν το Σύνδεσμο και την παρουσίαση σε μηνιαία βάση στατιστικών δεδομένων. Η συνεργασία μας με τη Δρ. Μαριλένα Κυριακίδου ( καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield ) μας έχει προσφέρει την ευκαιρία να δώσουμε φωνή στα δεδομένα που διατηρούμε εδώ και μια 20ετία. Τέλος, η συνεχής επιμόρφωση των Λειτουργών και Εθελοντών αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα και στόχο μας. Το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας λειτουργεί για 10 ώρες ημερησίως ( 0 8:00 18:00 ) και στελεχώνεται από 3 ψυχολόγους και 3 κοινωνικούς λειτουργούς. περεταίρω, η γραμμή 1440 προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, καθημερινά από τις 8:00-22:00 και Σαββατοκύριακα 10:00-22:00 ( χωρίς χρέωση ). Η γραμμή 1440 έχει πλαισιωθεί από ένα Παγκύπριο δίκτυο εθελοντριών και εθελοντών. Τα άτομα αυτά είναι οποιασδήποτε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την πρόληψη και αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας. Οι εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί και κύριο καθήκον τους είναι να ακούν προσεκτικά το άτομο που τηλεφωνεί στο 1440 και να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες και επιλογές για αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον καθήκον των εθελοντών μας αποτελεί και η διάδοση της λειτουργίας της γραμμής Γυναίκες, άντρες, νέοι και παιδιά τυγχάνουν υποστήριξης μέσω της γραμμής, ώστε να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους. Οι εθελοντές συμμετέχουν σε συναντήσεις εποπτείας και επιμόρφωσης. Στο ΚΑΒ λειτουργούν επίσης και οι Ευρωπαϊκές γραμμές ( εξαφανίσεις παιδιών ) και ( σ υναισθηματική στήριξη παιδιών και εφήβων ) σε συνεργασία με το Hope for Children. Τέλος, στο ΚΑΒ πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σπουδαστές Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνιολογίας από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Χρονολογία Αριθμός Υποθέσεων ( Ιαν-Μάιος ) 106

7 ΣΕΛΙΔΑ 7 Αγαπητοί εθελοντές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΒΟ λειτουργεί τις πιο κάτω Επιτροπές: Α/Α ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΠΑΒΟ ΜΕΛΗ 1. Επιτροπή για το Κτίσιμο Χώρου Φιλοξενίας Σκοπός της Επιτροπής είναι η ανέγερση του Χώρου Φιλοξενίας. Στο πα ρόν στάδιο γίνονται συναντήσεις για την ολοκλήρωση διαφόρων διαδικα σιών, αλλά μελλοντικά θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με άτομα που έχουν σχέση με υλικά οικοδομής, είδη υγιεινής, πατώματα κλπ για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε δωρεάν και έτσι να μειώσουμε το κόστος κατασκευής. 2. Επιτροπή Συντονισμού Πόλεων και Εθελοντών Σκοπός της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των εθελοντών στις διάφορες πόλεις. Είναι σημαντικό ο ΣΠΑΒΟ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εθελοντών και να στηρίζει τους εθελοντές. Για παράδειγμα, τα μέλη της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχουν σε συναντήσεις ή δραστηριότητες που οργανώνουν οι Ομάδες των Πόλεων. Επίσης, μπορεί να Κική Πογιατζή ( Δ.Σ ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Μάρω Ελληνοπούλου (εθελόντρια) Σταύρος Παπάμιχαηλ (Εθελοντής) Κική Πογιατζή ( Πρόεδρος ) Πατρίτσια Φαίδωνος ( Δ.Σ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Νάσω Παναγή ( Δ.Σ ) Αλίκη Χατζηγεωργίου (Επίτιμη Πρόεδρος) διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να πληροφορεί τους εθελοντές για ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα κλπ. Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν μπορούν να φέρνουν και εισηγήσεις για την προώθηση δράσεων που αφορούν εθελοντές. 3. Επιτροπή Εκδηλώσεων Ο Σύνδεσμος οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που έχουν διαφορετικούς στόχους. Γίνονται εκδηλώσεις για fundraising καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα μας. Οι εθελοντές μπορούν να προτείνουν Κική Πογιατζή ( Προέδρος ) Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Έλση Πραξιτέλους ( Δ.Σ ) εκδηλώσεις ή να βοηθήσουν στην οργάνωση των εκδηλώσεων. 4. Επιτροπή Δημοσιότητας / ΜΜΕ Η Επιτροπή ασχολείται με αρθρογραφία σε διάφορα έντυπα καθώς και Πατρίτσια Φαίδωνος ( Δ.Σ ) Μαρίνα Βασιλείου ( Δ.Σ ) με την προώθηση των δράσεων του ΣΠΑΒΟ. 5. Επιτροπή Fundraising Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Η Επιτροπή ασχολείται με εξεύρεση οικονομικών πόρων για το ΣΠΑΒΟ. Τις Επιτροπές συντονίζουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΒΟ, όμως στελεχώνονται και από εθελοντές. Όσοι από εσάς θα θέλατε να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε επιτροπή, παρακαλούμε όπως το δηλώσετε μέσω . Η συνεισφορά των εθελοντών είναι ζωτικής σημασίας για το ΣΠΑΒΟ. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε τους εθελοντές σε διάφορους τομείς που μπορεί να ενδιαφέρουν και τους ίδιους.

8 ΣΕΛΙΔΑ 8-9 Πώς θα αναγνωρίσετε έναν παιδόφιλο ( Ο ΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, Πηγή: ) Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου; Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου ( παιδόφιλος ) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ: 1. Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά: α ) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του: - Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ ότι για τους ενήλικες; - Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω; - Εργάζεται με παιδιά; - Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά; - Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς; β ) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις: - Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο; - Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ ότι για την ίδια; ( σε μονογονεϊκές οικογένειες ) - Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ ότι με τη σύζυγό του; γ ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις: - Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ ότι με άτομα της ηλικίας του; - Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ ότι με ενήλικες; - Οι φίλοι του ( π ου είναι παιδιά ) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου; 2. Προσέξτε τα παιδιά σας: - Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας; - Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; - Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο; - Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά; - Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση ή εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφο ρές αυτές; - Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα; - Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν; - Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος; - Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα; - Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει; Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά. 3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: - Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες ( ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.α ) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους - Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονι κές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ. - Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του. - Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή ( browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

9 Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό. Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους. Οδηγίες προς τα παιδιά: Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν. - Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο. Πες «όχι» όταν: - Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος. - Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ. - Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς. - Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου. Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»: Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου». Προστασία στο δρόμο: - Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου. - Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά. - Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο. - Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη. - Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος. - Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα. Προστασία στο Διαδίκτυο: - Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου ( στο facebook, myspace, friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου. - Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου. - Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα. - Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου. - Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά. - Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου. - Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

10 ΣΕΛΙΔΑ 10 Άρθρα - Δημοσιεύματα στον Τύπο FACEBOOK: Θα κόβουν τις αναρτήσεις που προωθούν βία Έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή, αναφορικά με το περιεχόμενο πολλών αναρτήσεών του που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, το Facebook δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις αναρτήσεις που είναι «αμφιλεγόμενες, επιβλαβείς και διακατέχονται από μίσος». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις πολιτικές της, όσον αφορά στο περιεχόμενο των διαφημίσεων αλλά και των αναρτήσε ων που «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα της καθώς και ότι θα εκπαι δεύσει το προσωπικό της ώστε να είναι «πιο προσεχτικό». «Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο και θα το κάνουμε», ανακοίνωσε το Facebook, προσθέτοντας ότι θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει τις αλλαγές που προωθεί. Η εν λόγω κίνηση έρχεται έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων ακτιβιστικών οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών, ότι το περιεχόμενο πολλών αναρτήσεων προωθεί τη βία κατά των γυναικών αλλά και του μίσους γενικότερα. Για παράδειγμα, η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του Facebook και στην οποία απεικονίζεται η γνωστή τραγουδίστρια Rihanna με ματωμένο και χτυπημένο πρόσωπο και με το σχόλιο: «Το καλύτερο χτύπημα του Chris Brown». Ακόμη, στις αρχές του Μαΐου, το Facebook αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του να μην αφαιρέσει ένα βίντεο που έδει χνε έναν αποκεφαλισμένο άνθρωπο, επειδή «δεν παραβίαζε την πολιτική του κοινωνικού δικτύου». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως η Everyday Sexism Project, η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναδείξει φαινόμενα σεξισμού. 29/05/2013, politisnews

11 ΣΕΛΙΔΑ 11

12

13 Φωτογραφικό Υλικό

Στη νύμφη του Θερμαϊκού, την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα το 8ο Πανελλήνιο. Πέραν κάθε προσδοκίας!

Στη νύμφη του Θερμαϊκού, την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα το 8ο Πανελλήνιο. Πέραν κάθε προσδοκίας! ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο Ταχ. Γλυφάδας Γραφείο Αριθµός Γλυφάδας Άδειας Αριθµός 018376 Άδειας 018376 ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΕΣ ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΕΣ EK OTΩN EK OTΩN ΠEPIO IKA ΠEPIO IKA EΦHMEPI EΣ EΦHMEPI

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΙΑΣΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ & ΑΤΤΙΚΗΣ

ΘΡΙΑΣΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ & ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ & ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2639 Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 Έτος 20ο email: info@thriassio.gr τηλ: 210 5571855 www.thriassio.gr ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ Δ.Σ ΜΑΝΔΡΑΣ-

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια ΕΚΔΟΣΗ 11 Ενημερωτικό Δελτίο Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Χαιρετισμός του Δ.Σ. Τιμητική Βραδιά για την Αλίκη Χατζηγεωργίου Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά Δράσεις πρόληψης από το Δήμο Στροβόλου Ο Δήμος Στροβόλου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν Επερχόμενες δραστηριότητες Άρθρο: Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΑΡΦΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΕΜ 1087 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ. Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Φεβρουάριος 2012. Οδηγός Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων για Τοπικά Τμήματα

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ. Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Φεβρουάριος 2012. Οδηγός Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων για Τοπικά Τμήματα ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Φεβρουάριος 2012 Οδηγός Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων για Τοπικά Τμήματα Π ίνακας περιεχομένων Πρόλογος - Εισσαγωγή Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELLENIC ACTION FOR RESEARCH AGAINST TOBACCO HEART ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Πρόγραμμα Log In: Εργαστήρια LOG IN για την Έμφυλη Βία στα Νέα Ηλεκτρονικά Μέσα Επικοινωνίας Συντονιστής Προγράμματος: Comune di Modena:

Διαβάστε περισσότερα

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου » DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου Το Dolceta είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσω διαδικτύου και απευθύνεται σε καθηγητές πρωτοβάθμιας/

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014 2014 15 Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας στα πλαίσια των ευκαιριών επιμόρφωσης προσφέρει στα μέλη του σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα που προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος π π ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KHΔEMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 32ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 EDITORIAL Ο Ιούνιος σηματοδοτεί για όλους μας το τέλος μιας χρονιάς. Πάντοτε τέτοια εποχή νιώθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής Εκπονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w Περιπτώσεις από την καθημερινή άσκηση του Τμήματος Ασφάλειας Διαδικτύου (ΤΑΔ) Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β Παιδιατρική Κλινική Παν/μιου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ww w ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΜΑΪΟΣ 2012 Διαβάστε Ακόμα πιο ανθρώπινος Δήμος Συνέντευξη του δημάρχου Ευάγγελου Ευαγγελίδη Εκδηλώσεις στο Δήμο Αποχετευτικό μετ εμποδίων Αρθρό του Δρα Ματθαίου

Διαβάστε περισσότερα

το ανάγνωσμα Γράφει: Χριστίνα Μαραγκού, Γ8

το ανάγνωσμα Γράφει: Χριστίνα Μαραγκού, Γ8 Ap Markos 2012 DD:Layout 1 3/23/12 1:13 PM Page 1 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 6 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ανάγνωσμα ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Αθήνα 2014 Copyright 2014 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα www.sep.org.gr Φωτογραφίες : Φωτογραφικό Αρχείο Σ.Ε.Π. Δημιουργικό : Σ. Πολυζώης Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεις και περιφέρειες: ένα σύμφωνο για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Πόλεις και περιφέρειες: ένα σύμφωνο για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών Πόλεις και περιφέρειες: ένα σύμφωνο για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών Μια συμβολή του συνεδρίου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης "Ένα στα

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός. Εγχειρίδιο καλής πρακτικής

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός. Εγχειρίδιο καλής πρακτικής Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός Εγχειρίδιο καλής πρακτικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να φέρει πιο κοντά παλιούς και εν ενεργεία Προσκόπους, νέους και μεγαλύτερους, από την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

4ο Λύκειο Αθηνών - 2012/13 Τμήμα:Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ" Eξάρτηση από το κινητό και το διαδίκτυο Oμάδα Game over

4ο Λύκειο Αθηνών - 2012/13 Τμήμα:Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ Eξάρτηση από το κινητό και το διαδίκτυο Oμάδα Game over 4ο Λύκειο Αθηνών - 2012/13 Τμήμα:Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ" Eξάρτηση από το κινητό και το διαδίκτυο Oμάδα Game over 1 Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους.

καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους. 11 ΤΕΥΧΟΣ 13, ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2009 150.000 ασθενείς με νόσο Aλτσχάιμερ ζουν ανάμεσά μας... Βοηθήστε μας να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους. ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ολογίας ΚώΔίΚας Δεοντ

ολογίας ΚώΔίΚας Δεοντ Κώδικας Δεοντολογίας Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι η γενική μας Δήλωση για τη Δεοντολογική Επιχειρηματική Συμπεριφορά Σε ποιους απευθύνεται ο Κώδικας; Υπάλληλοι με Ηγετικούς Ρόλους

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια Στέλλα Τριανταφύλλου ΠΕ 20 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 Σε αυτή την εργασία του μαθήματος Project

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Δεκέμβριος 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Δεκέμβριος 2013 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Δεκέμβριος 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 62 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α ρχές του Σεπτεμβρίου (1-5) βρεθήκαμε περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα