ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο 02/04/2013 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο 02/04/2013 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:"

Transcript

1 Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΔΟΣΗ 15 Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Join us to take a stand against domestic violence Δραστηριότητες Συνδέσμου Γνωριμία με τα προγράμματα του ΣΠΑΒΟ, Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Επιτροπές ΣΠΑΒΟ Πως να αναγνωρίσετε ένα παιδόφιλο Άρθρα Δημο -σ ιεύματα στον Τύ πο Join us to take a stand against domestic violence 02/04/2013 Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 02/04/2013 στην αίθουσα «Ειρήνη» στη Λευκωσία, ενημερωτική εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό να ενημερωθούν περαιτέρω οι Δωρητές για τα δεδομένα στην Κύπρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ ) με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της συνεργασίας του ΣΠΑΒΟ με τα Norway Grants, μέσα από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Έργου. Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου, ο πρέσβης της Νορβηγίας εξέφρασε την εκτίμηση του για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος και τόνισε τη ση μασία ανάληψης δράσης ενάντια στην ενδοοικο γενειακή βία. Στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΣΠ ΑΒΟ και αντίστοιχης Οργά-νωσης της Νορβηγία ς παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Νέου Χώρου Φιλοξενίας Θυμάτων βίας στην Οικογένεια. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του Φωτογραφικό Υλικό 12

2 Δραστηριότητες του Συνδέσμου 1 Ιουνίου «FUN BEGINS HERE» Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου μας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Παιδιού. Με την πολύτιμη βοήθεια της MAC Cyprus, της Χαράς Ρωσσίδου και Έμιλης Αντρέου από τα Ζουζουνογλέντια που ανέλαβαν το face painting, της Μαρίας Χοιρίδου που ανέλαβε την περιποίηση νυχιών φτιάξαμε ένα όμορφο σκηνικό για παιδιά και μεγάλους. Σε όσα παιδιά συμμετείχαν στη ζωγραφική δόθηκε τσάντα με δωράκια. Την εκδήλωση στήριξαν το Early Learning Center, το Public και το Mall of Cyprus. ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΠΑΒΟ Η 14η Ιουνίου αφιερώθηκε στους εθελοντές μας. Στον Πολυχώρο Κατώι, που μας παραχωρήθηκε ευγενώς από την 1η Πρόεδρο του ΣΠΑΒΟ κα Μαίρη Πύργου, φιλοξενήσαμε εθελοντές και φίλους του Συνδέσμου μας. Τιμήθηκαν 6 εθελό ντριες μας, οι κυρίες Μυρούλα Χριστοδούλου, Ρέ να Καλογήρου, Μαρία Φωτίου, Έλενα Λαμπριαν ού, Σταύρη Αργυρίδου και Νάντια Κωνστατνίνου, οι οποίες στηρίζουν τη Γραμμή 1440 και συμμετέ χουν στις εκδηλώσεις μας. Δόθηκαν τα πιστοποι ητικά συμμετοχής στα άτομα που συμμετείχαν στον τελευταίο εκπαιδευτικό κύκλο. Τέλος, η σκη νοθέτης Αθηνά Ξενίδου και η συμπαραγωγός Ξέ νια Ιωακείμ, συντελεστές της θεατρικής παράστα σης The Good Body παρευρέθηκαν για να συ νεισφέρουν τα καθαρά έσοδα της παράστασης στο ΣΠΑΒΟ. Διεξήχθη κλήρωση με δώρα και προσφέρθηκε δεξίωση προς τους εθελοντές μας. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΝΕΚ Ο ΣΠΑΒΟ ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη διαχρονική στήριξη τους. Φέτος, μας έχει παραχωρηθεί χορηγία ύψους 1500 για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και εκτύπωση ενημερωτικού υλικού για το Χώρο Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας στην Οικογένεια Τα σχέδια των παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό ζωγραφικής στην εκδήλωση μας (3, 4 και 6 ετών).

3 ΣΕΛΙΔΑ 3 Επίδειξη ασκήσεων Αυτοάμυνας από EWTO Στις 28 Μαρτίου η ομάδα EWTO Κύπρου επισκέφθηκε τα γραφεία μας με σκοπό την προώθηση του Έργου της που αφορά θέματα αυτοάμυνας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε το προσωπικό και μέλη του Δ.Σ, οι εκπαιδευτές Alexander Olich και Σταύρος Σταύρου, παρουσίασαν διάφορες ασκήσεις αυτοάμυνας. Ο Σύνδεσμος μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το EWTO Εκπαίδευση Λειτουργών στην Αγγλία Μαρτίου 2013 Οι λειτουργοί του Συνδέσμου Γιώτα Γρηγορίου και Έλενα Κατεΐφη μετέβηκαν στο Λονδίνο για να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα «Εγώ και Εσύ Μαμά» από τον οργανισμό Women s Aid. To «Εγώ και Εσύ Μαμά» είναι πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για μητέρες θύματα βίας στην οικογένεια, διάρκειας δέκα εβδομάδων με στόχο να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τις μητέρες στην κατανόηση του ρόλου τους ως μητέρες και στην αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών τους. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε ομάδες και στοχεύει στην αναγνώριση των επιπτώσεων της βίας στις γυναίκες ως μητέρες και στα παιδιά τους, καθώς και στην εκμάθηση αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν πως είναι μια υγιής, μη βίαιη σχέση καθώς και προστατευτικές συμπεριφορές και στρατηγικές για να διατηρήσουν ασφαλή τα παιδιά τους. Οι μητέρες θα μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτές με το να ρυθμίζουν κανόνες/όρια, να επικοινωνούν σωστά με τα παιδιά τους, να προσφέρουν στήριξη στα παιδιά τους και να αποτελούν ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί στις γυναίκες που φιλοξενούνται στο Χώρο Φιλοξενίας του Συνδέσμου μας, καθώς και σε άτομα που τηλεφωνούν ή έρχονται σε ραντεβού στα γραφεία μας.

4 ΣΕΛΙΔΑ 4 04 Ιουνίου 2013 Nicosia Quantum Marathon Ο ΣΠΑΒΟ ευχαριστεί το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης που προσέφερε επιταγή ύψους 500 από τα έσοδα του Μαραθωνίου Λευκωσίας Ευχαριστούμε επίσης τους φίλους του Συνδέσμου Χρυσταλλένη Σωκράτους και Αλέξη Παπαδόπουλο από το Σώμα «Ακρίτες», οι οποίοι συμμετείχαν Οργανωμένα στο Μαραθώνιο, αφιερώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. April 2013 American Academy Nicosia Μαθητές του American Academy Λευκωσίας επιδεικνύουν για 2 η συνεχή χρονιά έμπρακτα την αγάπη και τη συμπαράστασή τους, ενισχύοντας τις δράσεις και σκοπούς του Συνδέσμου μας. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες κατάφεραν να μαζέψουν ένα πολύ σημαντικό ποσό με το οποίο αγοράστηκε ένας προβολέας για τις διαλέξεις του Συνδέσμου ενώ εκτυπώθηκαν και 5000 χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το μοναδικό, στην Κύπρο, Χώρο Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Τους ευχαριστούμε για τη συνεχιζόμενη στήριξη τους. 14 Μάη 2013 Σεμινάριο- Θεωρία του ψυχικού τραύματος Στις 14 Μαΐου επισκέφτηκε τα γραφεία μας η Dr. Loretta Brady ( Fulbright Scholar ) που ειδικεύεται στη θεραπεία του ψυχικού τραύματος και πως συσχετίζεται με τη χρήση ουσιών, ενδοοικογενειακή βί α και ψυχοπαθολογία. Η Dr. Loretta μας παρουσίασε τη θεωρία του τραύματος για να μας βοηθήσει ν α γνωρίσουμε πως μπορούμε να δουλεύουμε με βάση της φιλοσοφίας της θεωρίας αυτής όπου και εί ναι αποδεδειγμένο να έχει καλύτερα αποτελέσματα με το συγκεκριμένο πληθυσμό που δουλεύουμε. Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013 To Σάββατο 18 Μαΐου 2013 ο Σύνδεσμος μας έλαβε μέρος στην εκδήλωση Ευρωπαϊκό έτος Πολιτών, 2013» στην περιοχή της Φανερωμένης όπου διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο μαζί με το Δήμο Λευκωσίας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η εκδήλωση περιελάμβανε δημόσια συζήτηση μαθητών με τους Ευρωβουλευτές, παρουσιάσεις από σχολικά συγκροτήματα/χορωδίες/χορευτικές ομάδες και περίπτερα πρεσβειών και εθελοντικών οργανώσεων.

5 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2 Απριλίου 2013

6 ΣΕΛΙΔΑ 6 Γνωριμία με τα Προγράμματα του Συνδέσμου «Κέντρο Άμεσης Βοήθειας» Το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ( ΚΑΒ ) παρέχει τις δωρεάν Υπηρεσίες του είτε μέσω της Γραμμής Βοήθειας 1440 είτε μέσω προσωπικών ραντεβού. Οι υπηρεσίες αφορούν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη σε θύματα βίας ή άτομα που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το θέμα. Η πλειοψηφία όσων απευθύνονται στο ΚΑΒ είναι άτομα που υπόκεινται σε βία. Κύριος στόχος είναι να δώσουμε στα άτομα τη δυνατότητα να επιλέγουν και να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Οι υπηρεσίες διέπονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επιμέρους στόχο αποτελεί η ανάδειξη του κοινωνικού προβλήματος της Οικογενειακής βίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσα από την καταχώρηση των περιστατικών βίας στην οικογένεια που απασχολούν το Σύνδεσμο και την παρουσίαση σε μηνιαία βάση στατιστικών δεδομένων. Η συνεργασία μας με τη Δρ. Μαριλένα Κυριακίδου ( καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield ) μας έχει προσφέρει την ευκαιρία να δώσουμε φωνή στα δεδομένα που διατηρούμε εδώ και μια 20ετία. Τέλος, η συνεχής επιμόρφωση των Λειτουργών και Εθελοντών αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα και στόχο μας. Το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας λειτουργεί για 10 ώρες ημερησίως ( 0 8:00 18:00 ) και στελεχώνεται από 3 ψυχολόγους και 3 κοινωνικούς λειτουργούς. περεταίρω, η γραμμή 1440 προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, καθημερινά από τις 8:00-22:00 και Σαββατοκύριακα 10:00-22:00 ( χωρίς χρέωση ). Η γραμμή 1440 έχει πλαισιωθεί από ένα Παγκύπριο δίκτυο εθελοντριών και εθελοντών. Τα άτομα αυτά είναι οποιασδήποτε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την πρόληψη και αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας. Οι εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί και κύριο καθήκον τους είναι να ακούν προσεκτικά το άτομο που τηλεφωνεί στο 1440 και να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες και επιλογές για αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον καθήκον των εθελοντών μας αποτελεί και η διάδοση της λειτουργίας της γραμμής Γυναίκες, άντρες, νέοι και παιδιά τυγχάνουν υποστήριξης μέσω της γραμμής, ώστε να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους. Οι εθελοντές συμμετέχουν σε συναντήσεις εποπτείας και επιμόρφωσης. Στο ΚΑΒ λειτουργούν επίσης και οι Ευρωπαϊκές γραμμές ( εξαφανίσεις παιδιών ) και ( σ υναισθηματική στήριξη παιδιών και εφήβων ) σε συνεργασία με το Hope for Children. Τέλος, στο ΚΑΒ πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σπουδαστές Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνιολογίας από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Χρονολογία Αριθμός Υποθέσεων ( Ιαν-Μάιος ) 106

7 ΣΕΛΙΔΑ 7 Αγαπητοί εθελοντές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΒΟ λειτουργεί τις πιο κάτω Επιτροπές: Α/Α ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΠΑΒΟ ΜΕΛΗ 1. Επιτροπή για το Κτίσιμο Χώρου Φιλοξενίας Σκοπός της Επιτροπής είναι η ανέγερση του Χώρου Φιλοξενίας. Στο πα ρόν στάδιο γίνονται συναντήσεις για την ολοκλήρωση διαφόρων διαδικα σιών, αλλά μελλοντικά θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με άτομα που έχουν σχέση με υλικά οικοδομής, είδη υγιεινής, πατώματα κλπ για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε δωρεάν και έτσι να μειώσουμε το κόστος κατασκευής. 2. Επιτροπή Συντονισμού Πόλεων και Εθελοντών Σκοπός της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των εθελοντών στις διάφορες πόλεις. Είναι σημαντικό ο ΣΠΑΒΟ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εθελοντών και να στηρίζει τους εθελοντές. Για παράδειγμα, τα μέλη της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχουν σε συναντήσεις ή δραστηριότητες που οργανώνουν οι Ομάδες των Πόλεων. Επίσης, μπορεί να Κική Πογιατζή ( Δ.Σ ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Μάρω Ελληνοπούλου (εθελόντρια) Σταύρος Παπάμιχαηλ (Εθελοντής) Κική Πογιατζή ( Πρόεδρος ) Πατρίτσια Φαίδωνος ( Δ.Σ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Νάσω Παναγή ( Δ.Σ ) Αλίκη Χατζηγεωργίου (Επίτιμη Πρόεδρος) διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να πληροφορεί τους εθελοντές για ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα κλπ. Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν μπορούν να φέρνουν και εισηγήσεις για την προώθηση δράσεων που αφορούν εθελοντές. 3. Επιτροπή Εκδηλώσεων Ο Σύνδεσμος οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που έχουν διαφορετικούς στόχους. Γίνονται εκδηλώσεις για fundraising καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα μας. Οι εθελοντές μπορούν να προτείνουν Κική Πογιατζή ( Προέδρος ) Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Κούλα Παρασκευά ( Δ.Σ) Έλση Πραξιτέλους ( Δ.Σ ) εκδηλώσεις ή να βοηθήσουν στην οργάνωση των εκδηλώσεων. 4. Επιτροπή Δημοσιότητας / ΜΜΕ Η Επιτροπή ασχολείται με αρθρογραφία σε διάφορα έντυπα καθώς και Πατρίτσια Φαίδωνος ( Δ.Σ ) Μαρίνα Βασιλείου ( Δ.Σ ) με την προώθηση των δράσεων του ΣΠΑΒΟ. 5. Επιτροπή Fundraising Σπυρούλλα Γεωργίου ( Δ.Σ ) Η Επιτροπή ασχολείται με εξεύρεση οικονομικών πόρων για το ΣΠΑΒΟ. Τις Επιτροπές συντονίζουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΒΟ, όμως στελεχώνονται και από εθελοντές. Όσοι από εσάς θα θέλατε να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε επιτροπή, παρακαλούμε όπως το δηλώσετε μέσω . Η συνεισφορά των εθελοντών είναι ζωτικής σημασίας για το ΣΠΑΒΟ. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε τους εθελοντές σε διάφορους τομείς που μπορεί να ενδιαφέρουν και τους ίδιους.

8 ΣΕΛΙΔΑ 8-9 Πώς θα αναγνωρίσετε έναν παιδόφιλο ( Ο ΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, Πηγή: ) Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου; Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου ( παιδόφιλος ) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ: 1. Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά: α ) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του: - Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ ότι για τους ενήλικες; - Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω; - Εργάζεται με παιδιά; - Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά; - Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς; β ) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις: - Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο; - Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ ότι για την ίδια; ( σε μονογονεϊκές οικογένειες ) - Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ ότι με τη σύζυγό του; γ ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις: - Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ ότι με άτομα της ηλικίας του; - Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ ότι με ενήλικες; - Οι φίλοι του ( π ου είναι παιδιά ) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου; 2. Προσέξτε τα παιδιά σας: - Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας; - Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; - Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο; - Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά; - Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση ή εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφο ρές αυτές; - Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα; - Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν; - Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος; - Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα; - Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει; Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά. 3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: - Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες ( ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.α ) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους - Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονι κές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ. - Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του. - Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή ( browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

9 Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό. Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους. Οδηγίες προς τα παιδιά: Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν. - Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα. - Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο. Πες «όχι» όταν: - Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος. - Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ. - Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς. - Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου. Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»: Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου». Προστασία στο δρόμο: - Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου. - Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά. - Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο. - Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη. - Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος. - Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα. Προστασία στο Διαδίκτυο: - Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου ( στο facebook, myspace, friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου. - Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου. - Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα. - Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου. - Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά. - Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου. - Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

10 ΣΕΛΙΔΑ 10 Άρθρα - Δημοσιεύματα στον Τύπο FACEBOOK: Θα κόβουν τις αναρτήσεις που προωθούν βία Έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή, αναφορικά με το περιεχόμενο πολλών αναρτήσεών του που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, το Facebook δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις αναρτήσεις που είναι «αμφιλεγόμενες, επιβλαβείς και διακατέχονται από μίσος». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις πολιτικές της, όσον αφορά στο περιεχόμενο των διαφημίσεων αλλά και των αναρτήσε ων που «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα της καθώς και ότι θα εκπαι δεύσει το προσωπικό της ώστε να είναι «πιο προσεχτικό». «Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο και θα το κάνουμε», ανακοίνωσε το Facebook, προσθέτοντας ότι θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει τις αλλαγές που προωθεί. Η εν λόγω κίνηση έρχεται έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων ακτιβιστικών οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών, ότι το περιεχόμενο πολλών αναρτήσεων προωθεί τη βία κατά των γυναικών αλλά και του μίσους γενικότερα. Για παράδειγμα, η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του Facebook και στην οποία απεικονίζεται η γνωστή τραγουδίστρια Rihanna με ματωμένο και χτυπημένο πρόσωπο και με το σχόλιο: «Το καλύτερο χτύπημα του Chris Brown». Ακόμη, στις αρχές του Μαΐου, το Facebook αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του να μην αφαιρέσει ένα βίντεο που έδει χνε έναν αποκεφαλισμένο άνθρωπο, επειδή «δεν παραβίαζε την πολιτική του κοινωνικού δικτύου». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως η Everyday Sexism Project, η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναδείξει φαινόμενα σεξισμού. 29/05/2013, politisnews

11 ΣΕΛΙΔΑ 11

12

13 Φωτογραφικό Υλικό

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Κλήρωση Λαχνού Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σε συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό ραστηριότητες ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Δ Ι Ε Τ Ι Α ΜΑΡΤΙΟΣ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Δ Ι Ε Τ Ι Α ΜΑΡΤΙΟΣ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Δ Ι Ε Τ Ι Α ΜΑΡΤΙΟΣ 2014-2016 Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι του Συνδέσμου μας, σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά και σας ευχαριστώ που βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΔΟΣΗ 6 Ιούλιος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τυχεροί αριθμοί Λαχνού Συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig στην Τουρκία Εθελοντική

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών elouvrou@hotmail.com Η Παναγιώτα Πλησή και η Ελένη Λούβρου έχουν συνεργαστεί για το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, ως εισηγήτριες σε σεμινάριο με θέμα τον αυτισμό, καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή παρουσία του στην καθημερινότητα των παιδιών, έχει αναπτύξει ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Θα ακούσετε δύο (2) φορές την Κατερίνα και τη Δήμητρα να μιλούν για τις παλιές φωτογραφίες της δουλειάς τους. Ακούστε προσεκτικά το διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2013 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Οι δράσεις μας πανελλαδικά 2013: ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ Συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Απλές Συμβουλές για Παιδιά ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 2017 Σελίδα 1 Συμβουλές - Προφυλάξεις για κίνδυνους στο Διαδίκτυο Είναι αρκετές οι προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, διανύει τον έβδομο χρόνο από την ίδρυσή του το 2008. Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς και

Διαβάστε περισσότερα

«Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

«Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Εθνικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ρομά και μη Ρομά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Εθελοντισμό και τις Ηγετικές Ικανότητες Ενημερωτικό υλικό προγράμματος ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Οι «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων»

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου. ότι η επικοινωνία μας. δελτίου είναι απαραίτητη. Θα προσπαθήσουμε να σας ανακοινώνουμε τουλάχιστο μια φορά το

Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου. ότι η επικοινωνία μας. δελτίου είναι απαραίτητη. Θα προσπαθήσουμε να σας ανακοινώνουμε τουλάχιστο μια φορά το Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Χαιρετισμός της προέδρου Πρόγραμμα Grundtvig Πορεία καταδίκης της βίας Γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στη

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου

Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου της «4 ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016, 11.00 12.30 Έντιμοι

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση Νέων Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της Κοινότητας, «μίας Κοινότητας από όλους για όλους»

Συλλογή ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της Κοινότητας, «μίας Κοινότητας από όλους για όλους» Συλλογή ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της Κοινότητας, «μίας Κοινότητας από όλους για όλους» Το σύνολο των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται για να μην «χαθεί» η τρίτη γεννιά. Να δημιουργηθεί τμήμα νεολαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ποιες πληροφορίες είναι προσωπικά δεδομένα και δε θα ήθελες να τα μοιραστείς με άγνωστα άτομα; Το όνομα σου Την ηλικία σου Τη διεύθυνσή σου Το σχολείο σου

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

4 η Συνεδρία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, 14 ης Μαρτίου, Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03.

4 η Συνεδρία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, 14 ης Μαρτίου, Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03. Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03. ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Πρόεδρος Οικονόμου Λορέντζος Π Αντιπρόεδρος Τάκης Τσιήτσιος Π Γραμματέας Μαρίνα Ανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Διαδικτύου και κατανόηση των δυνατοτήτων και κινδύνων που περιλαμβάνει

Χρήση του Διαδικτύου και κατανόηση των δυνατοτήτων και κινδύνων που περιλαμβάνει Χρήση του Διαδικτύου και κατανόηση των δυνατοτήτων και κινδύνων που περιλαμβάνει (Διερεύνηση με ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου) Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr Τι είναι το ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 8 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις). Οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Βάλτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔράσημας. «ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε ΟΛΟΥΣ!»

ΗΔράσημας. «ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε ΟΛΟΥΣ!» ΗΔράσημας Με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Σχολείου μας κυρίας Χρυστάλλας Χόπλαρου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δασκάλων και των μαθητών του σχολείου, όπως αυτή εκφράστηκε σε συνεδρίες του Διδασκαλικού

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Ιούνιος 2014 Αγαπητοί γονείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 16.8.4.1 Αρ. Τηλ.: 22 4231 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για το Κοινωνικό Κεφάλαιο

Έρευνα για το Κοινωνικό Κεφάλαιο Έρευνα για το Κοινωνικό Κεφάλαιο 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ταυτότητα της έρευνας ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/09/2012 έως 21/10/2012 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 4.532 ΑΤΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια!

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 1 Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 2 3 ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 5 1 2 3 4 Οριζόντια 1. Δωρεάν εφαρμογή για απευθείας μηνύματα για smartphones και tablets που αναπτύχθηκε από την Viber Media.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Ημερίδα για το Παρατηρητήριο «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης» Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming)

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Παρουσιάζουν: Πέτρος Καρακίτης, Παναγιώτης Καλοχωρίτης Α2, Πέτρος Μιχαήλ Α3 και Πάμφιλος Κουμίδης Α1 Τι είναι η Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Δράσεων. Ιούνιος 2018 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ

Απολογισμός Δράσεων. Ιούνιος 2018 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Απολογισμός Δράσεων Ιούνιος 2018 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Personal note Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και υποστηρικτές του προγράμματος Live Without Bullying Με την ολοκλήρωση της δεύτερης σχολικής χρονιάς υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος Φεβρουάριος Μάρτιος 2017 Χαρά Ταπανίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο «Δε μ ελέγχεις σε ελέγχω, τώρα ξέρω: Σερφάρω με Ασφάλεια.!» (Γελοιοποίηση στο διαδίκτυο: Δημοσίευση και παραποίηση φωτογραφιών τρίτων) Βασίλης Γεωργολόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έρευνα Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου. Αποτελέσματα από επιδημιολογική έρευνα για το ποσοστό της παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Πληροφορίες για Μαθητές SOCIAL MEDIA Information Sheet for Μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

www.laraguidedogs.gr

www.laraguidedogs.gr www.laraguidedogs.gr Γεια σας! Με λένε «Λάρα» και είμαι βετεράνος σκύλος-οδηγός τυφλών! Εμείς οι σκύλοι-οδηγοί, πάμε παντού κι όλοι μας θαυμάζουν! Η δουλειά μας είναι πολύ σημαντική διότι «δανείζουμε

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109);

Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109); 1109 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109); Ποιός μπορεί να τηλεφωνήσει; Ποιές είναι οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής 1109; Τα τηλεφωνήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα

Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, η Ημερίδα, που πραγματοποίησε ο Όμιλος για την Unesco Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής, στις 24 Απριλίου 2013,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

«Ευκαιρίες χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ» Αγαπητέ Δήμαρχε Παραλιμνίου, αγαπητέ κε Πυρίλλη,

«Ευκαιρίες χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ» Αγαπητέ Δήμαρχε Παραλιμνίου, αγαπητέ κε Πυρίλλη, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- AVRUPA KOMİSYONU- EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ- REPRESENTATION IN CYPRUS «Ευκαιρίες χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ» Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο»

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» «Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» Σχολείο: Γενικό Λύκειο Παραλίας Τάξη: Α 4 Σχ.Έτος:2012 Ομάδα: 4 η Μέλη υποομάδας: 1.Κοντοπούλου Σωτηρία 2.Μπαζάρογλου Γεωργία 3.Μπόμπου Μαρία 4.Φιλιποππούλου Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο για στελέχη-υπαλλήλους φορέα, υπηρεσίας, οργάνωσης, ή ΜΚΟ. Ερωτηµατολόγιο

Ερωτηµατολόγιο για στελέχη-υπαλλήλους φορέα, υπηρεσίας, οργάνωσης, ή ΜΚΟ. Ερωτηµατολόγιο ράση «Εθελοντισµός και ικαιώµατα του Παιδιού» Ερωτηµατολόγιο για στελέχη-υπαλλήλους φορέα, υπηρεσίας, οργάνωσης, ή ΜΚΟ Ερωτηµατολόγιο Προσωπικά στοιχεία Επωνυµία φορέων/μκο:... Όνοµα (αριθµός τόµων που

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Καμηλέρη Ράνια: Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Στέλεχος/Σύμβουλος Γραμμής SOS 15900 Υποέργο 5 με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (SOS)

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Παιχνίδι ρόλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Compasito «Μικρή Πυξίδα» Εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Σχολικό έτος 2015-2016 Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση Ομάδα: Αγωγή Υγείας Σχολικός εκφοβισμός Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4 Iανουάριος 2014 «Καλή Χρονιά!»-

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο πρόγραμμα Ίρις καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο Όλοι έχουν δικαιώματα Είμαστε όλοι μοναδικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα