ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών συμβόλων Ανάλυση των αριθμών 3-7 Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα Φιγούρες κουνελιών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Κάρτες με 6 κόκκινα αυγά σε κυκλική διάταξη και 6 άσπρα αυγά σε γραμμική διάταξη Φύλλο αξιολόγησης, ένα για κάθε παιδί, με 2 καραμέλες, 5 κουλουράκια, 6 γλειφιτζούρια και 3 μήλα 2 καλαθάκια πασχαλινά Πλαστικά χρωματιστά αυγά Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 4 Σενάριο: Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στο ξέφωτο ενός δάσους μια λαγουδοοικογένεια, η μαμά Λαγουδίνα, ο μπαμπάς Λαγός και τα παιδιά τους, ο Λίνος και η Λίνα. Πλησίαζε το Πάσχα και η μαμά Λαγουδίνα είχε πολλές ετοιμασίες. Τα παιδιά, για να μην την ενοχλούν, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Μια μέρα, έπαιζαν το παιχνίδι των ερωτήσεων. Στη Λίνα άρεσε να μετρά, γι αυτό οι ερωτήσεις που έκανε στο Λίνο είχαν όλες αριθμούς. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε το Λίνο να μετρήσει ως το 10 (στόχος 1) και να βρει ποιος αριθμός είναι μετά το 3 και ποιος αριθμός είναι πριν από το 5 (στόχος 1) Εκείνη τη μέρα, η μαμά Λαγουδίνα πήγε στο αγρόκτημα της κυρίας Μαρίας και αγόρασε αυγά. Από αυτά, κάποια τα έβαψε και τα υπόλοιπα τα κράτησε για να φτιάξει κουλουράκια. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα αυγά έβαψε η μαμά Λαγουδίνα και πόσα κράτησε για να κάνει κουλουράκια (στόχος 2)

3 Η κυρία Μαρία φίλεψε τη μαμά Λαγουδίνα καραμέλες, κουλουράκια, γλειφιτζούρια και μήλα. «- Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία για τις λιχουδιές της» είπε ο Λίνος. «- Βέβαια! Τα καλούδια της ήταν πολλά και καλά» παρατήρησε η Λίνα. «Έλα να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα μας έδωσε από το καθένα!» Δίνουμε στα νήπια το φύλλο εργασίας και ζητάμε από αυτά να μετρήσουν τις λιχουδιές και να γράψουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2, 3) Στα παιχνίδια των παιδιών υπήρχαν 4 πλαστικά κίτρινα αυγά και 2 καλαθάκια. Η Λίνα σκέφτηκε να παίξουν με αυτά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Έπρεπε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσαν να βάλουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τα 2 καλαθάκια και τα 4 αυγά και τους ζητάμε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους, μπορούν να τοποθετήσουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια (πόσα αυγά στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο). Πάνω στον πίνακα καταγράφουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 4)

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Ανάλυση του αριθμού 5 σε δύο προσθετέους Υλικό: 6 σκιουράκια Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα. Φιγούρες λαγών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Χάρτινα παπάκια Παπάκια φτιαγμένα από πηλό Κάρτες με τους αριθμούς 2 και 3 Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 5 Σενάριο: Σήμερα η Λαγουδοοικογένεια αποφάσισε να πάει μια βόλτα στην περιοχή των λιμνών. Στο δρόμο συνάντησε τους φίλους της, τα σκιουράκια, που έπαιζαν πάνω στα δένδρα. Θέλετε να μάθουμε πόσοι είναι οι φίλοι τους; Είναι 4 στο ένα δένδρο και 2 στο άλλο. Πόσοι είναι όλοι μαζί; (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στην περιοχή των λιμνών. Η μαμά Λαγουδίνα άρχισε να ζωγραφίζει το τοπίο, ενώ ο μπαμπάς και τα παιδιά άρχισαν το παιχνίδι. Η Λαγουδίνα ζωγράφισε τις 2 λίμνες, αλλά δεν μπόρεσε να ζωγραφίσει τα παπάκια. Αποφάσισε να κολλήσει στον πίνακά της χάρτινα παπάκια και να φτιάξει ένα κολλάζ. Ελάτε να τη βοηθήσουμε. Στη μία λίμνη κολυμπούσαν τόσα παπάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τον αριθμό 2 και ζητάμε να δώσουν τόσα παπάκια στην Λαγουδίνα. Το ίδιο γίνεται και για τον αριθμό 3 (στόχος 2, 3) Εκείνη τη στιγμή 5 αγριόπαπιες πλησίασαν τις 2 λίμνες και θέλησαν να δροσιστούν στα νερά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βουτήξουν στα νερά των 2 λιμνών οι 5 αγριόπαπιες (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) (στόχος 4 )

5 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΑΝΝΟΥΛΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικά προβλήματα 3. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Εικόνα με 14 πάπιες σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 9 νούφαρα σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 9 βατράχια σε τυχαία τοποθέτηση 2 γυάλες και 4 πλαστικά παπάκια Χαρτόνι για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Η Αννούλα κάθε πρωί, για να πάει στο σχολείο, περνάει μέσα από ένα πάρκο. Στο πάρκο υπάρχουν 2 λίμνες γεμάτες πάπιες, νούφαρα και βατραχάκια. Η Αννούλα έχει βγάλει φωτογραφίες και μας τις έφερε! Ελάτε να τις δούμε! Τοποθετούμε στο πάτωμα τη φωτογραφία- εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από 2 παιδιά να τις μετρήσουν (στόχος 1) Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τη φωτογραφία- εικόνα με τα νούφαρα και τη φωτογραφίαεικόνα με τα βατραχάκια (στόχος 1)

6 Σήμερα καθώς πήγαινε στο σχολείο της η Αννούλα παρατήρησε ότι οι πάπιες ήταν λιγότερες. Τις μέτρησε και βρήκε ότι ήταν 7. Εκείνη τη στιγμή 4 πάπιες πέταξαν ψηλά. Πόσες πάπιες έμειναν στις λίμνες; Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Αν από τις 7 πάπιες πετάξουν 4, πόσες θα μείνουν στις 2 λίμνες; (στόχος 2) Οι 4 πάπιες πέταξαν ψηλά στον ουρανό. Όταν κουράστηκαν, ξαναγύρισαν στις 2 λίμνες και άρχισαν να κολυμπούν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να κολυμπήσουν οι 4 πάπιες στις 2 λίμνες του πάρκου (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και τα νήπια καταγράφουν κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 3)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Εικόνα με 14 πουλιά σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 7 πουλιά σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 12 χελιδόνια σε τυχαία τοποθέτηση Πίνακας με 2 δένδρα και 5 πουλιά για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Ατομικό φύλλο εργασίας πάνω στο οποίο υπάρχουν 3 σειρές με 5, 8 και 10 παπαγαλάκια Σενάριο: Η Αννούλα και ο Γιαννάκης, ο φίλος της, πήγαν εκδρομή στο δάσος με το σχολείο τους. Καθώς περπατούσαν, άκουσαν τιτιβίσματα ψηλά στα δένδρα. «- Πω!πω! τι ωραία πουλιά» είπε ο Γιαννάκης. «- Είναι καναρίνια και είναι πολλά» παρατήρησε η Αννούλα. «Άραγε θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε;» «- Αν είμαστε πολύ προσεκτικοί και ήσυχοι, ίσως τα καταφέρουμε» απάντησε ο Γιάννης. «Ας αρχίσουμε!» Δείχνουμε την πρώτη εικόνα στα παιδιά και ζητάμε από 2 νήπια να βοηθήσουν τους 2 φίλους να μετρήσουν τα καναρίνια (στόχος 1) «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, γι αυτό προτείνω να μετράμε όσα πουλιά συναντάμε» είπε ο Γιάννης. Πιο κάτω, πάνω σε άλλα δένδρα, άκουσαν σπουργίτια και χελιδόνια να κελαηδούν. Η Αννούλα και ο Γιάννης άρχισαν το μέτρημα. ελάτε παιδιά να δούμε πόσα ήταν τα πουλιά που συνάντησαν τα παιδιά. Δείχνουμε τις εικόνες με τα σπουργίτια και τα χελιδόνια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν (στόχος 1)

8 Οι 2 φίλοι είδαν πιο κάτω 5 πουλιά που πετούσαν στον ουρανό. Κάθε τόσο τα πουλιά πήγαιναν και ξεκουράζονταν στα κλαδιά 2 δένδρων. Η Αννούλα και ο Γιαννάκης θέλησαν να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και γίνεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων (στόχος 2) Στην παρέα των 5 πουλιών ήρθαν άλλα 3 πουλιά και άρχισαν να πετούν μαζί τους. Πόσα πουλιά πετούν τώρα στον ουρανό; Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν σ αυτό το ερώτημα (στόχος 3) Η δασκάλα τούς είπε ότι στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του σχολείου υπάρχουν παπαγάλοι. Είναι τόσο πολλοί, που είναι μοιρασμένοι σε 3 κλουβιά. Ελάτε να τους γνωρίσουμε! Μοιράζουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας, στα οποία τα νήπια καλούνται να μετρήσουν τα παπαγαλάκια που υπάρχουν σε κάθε κλουβί και να γράψουν το σωστό αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι (στόχος 1,4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Το άλμπουμ των Μαθηματικών Σενάριο: Η Άννα και ο Γιάννης αποφάσισαν να φτιάξουν το «Άλμπουμ των μαθηματικών» που τόσο επιθυμούσαν. Προτείνουμε στα παιδιά να βοηθήσουν τους φίλους μας να φτιάξουν το Άλμπουμ. Στην πρώτη σελίδα, τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν τα αριθμητικά σύμβολα που είναι γραμμένα και να κολλήσουν δίπλα σ αυτά τόσα αυτοκόλλητα όσα αντιστοιχούν στον κάθε αριθμό (στόχος 1, 2) Στη 2 η σελίδα του άλμπουμ υπάρχει μια πυραμίδα η οποία στη βάση της έχει τον αριθμό 5, στην κορυφή τον αριθμό 10 και ενδιάμεσα τον αριθμό 7. Τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά στις πλευρές της πυραμίδας (στόχος 3)

10 Η επόμενη σελίδα απεικονίζει μια αριθμογραμμή με αριθμούς από το 1 έως το 10, η οποία όμως δεν είναι πλήρως συμπληρωμένη. Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν (στόχος 3)

11 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΜΦΙΤΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης. 3. Ανάλυση του αριθμού Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα με το στρουμφοχωριό πάνω στην οποία υπάρχουν 7 σπιτάκια και 6 στρουμφάκια (τυχαία τοποθέτηση) 4 μαργαρίτες 3 καμπανούλες 2 τουλίπες Εικόνα που απεικονίζει λουλούδια στα βάζα. Δίπλα από κάθε βάζο υπάρχει κενό για την γραφή του αριθμού. 2 ανθοδέσμες Πίνακας με το Σπιρτούλη και το Χαχανούλη, για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Σενάριο: Η φίλη μας η Στρουμφίτα μένει σ ένα όμορφο χωριό μέσα στο δάσος μαζί με άλλα Στρουμφάκια. Να, αυτό είναι το χωριό τους! Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα και ζητάμε να μετρήσουν τα σπιτάκια (στόχος 1) Αυτή τη στιγμή στο στρουμφοχωριό βρίσκονται αρκετά στρουμφάκια. Ζητάμε από δυο παιδιά να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1) Η φίλη μας η Στρουμφίτα έχει ένα χόμπι. Αγαπά πολύ τα λουλούδια. Κάθε μέρα κόβει φρέσκα από το δάσος, για να διακοσμήσει το σπίτι της και να χαρίσει και στους φίλους της. Σήμερα βρήκε πολλά λουλούδια, πανέμορφα και δροσερά. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα λουλούδια μάζεψε η Στρουμφίτα! Δείχνουμε τα λουλούδια και ζητάμε από τα παιδιά να τα μετρήσουν (στόχος 1)

12 Η Στρουμφίτα, με τα λουλούδια αγκαλιά, ξεκίνησε για το σπίτι. Στο δρόμο συνάντησε το φίλο της τον Γκρινιάρη. Ο Γκρινιάρης είναι εκνευρισμένος, γιατί δεν μπορεί να βρει το Λιχούδη. Η Στρουμφίτα, για να του φτιάξει τη διάθεση, αποφάσισε να του χαρίσει μία από τις τουλίπες της. Ζητάμε από ένα παιδί να μας απαντήσει στο εξής ερώτημα: Η Στρουμφίτα είχε 2 τουλίπες. Αν χαρίσει στον Γκρινιάρη 1, πόσες θα τις μείνουν; (στόχος 2) Γυρνώντας στο σπίτι η Στρουμφίτα τοποθέτησε τα λουλούδια της σε όμορφα βάζα. Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα λουλούδια έχει το κάθε βάζο! Ζητάμε από ένα παιδί να μετρήσει τα λουλούδια από το πρώτο βάζο και να γράψει τον αριθμό. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα βάζα (στόχος 1,4) Η Στρουμφίτα με τα υπόλοιπα λουλούδια αποφάσισε να φτιάξει 2 ανθοδέσμες, μια για τον Σπιρτούλη και μια για τον Χαχανούλη. Στις ανθοδέσμες θα τοποθετήσει και 4 μαργαρίτες. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τοποθετήσει η Στρουμφίτα τις 4 μαργαρίτες στις 2 ανθοδέσμες (πόσες στην ανθοδέσμη του Σπιρτούλη και πόσες στην ανθοδέσμη του Χαχανούλη) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 3)

13

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΟΣΠΙΤΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων στην αριθμοσειρά Υλικό: Μακέτα με το Στρουμφοχωριό και το καραμελόσπιτο 7 δένδρα σε τυχαία τοποθέτηση Ο τιμοκατάλογος των γλυκών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 10 Σενάριο: Ο Μπαρμπαστρούμφ, το σοφό Στρουμφάκι, είναι ο δάσκαλός τους. Σήμερα αποφάσισε να μάθει στα Στρουμφάκια να μετρούν σωστά από το 1 μέχρι το 10. Αν τα καταφέρουν θα πάνε εκδρομή στο καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουμε όλοι μαζί σωστά μέχρι το 10, για να βοηθήσουμε τα Στρουμφάκια να πάνε εκδρομή (στόχος 1) Χαρούμενα τα Στρουμφάκια ξεκίνησαν. Ο Γκρινιάρης όμως σε όλη τη διαδρομή γκρίνιαζε λέγοντας ότι οι καραμέλες δεν έχουν καμιά δουλειά με τα δέντρα και δεν έπρεπε η τοποθεσία να λέγεται καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα αλλά καραμελόσπιτο με τις πολλές καραμέλες. Ο Μπαρμπαστρουφ του εξήγησε ότι το όνομα το πήρε από τα πολλά δέντρα που υπάρχουν εκεί. Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα με το καραμελόσπιτο και ζητάμε να μας μετρήσουν τα δένδρα που υπάρχουν γύρω του (στόχος 2) Μόλις έφτασαν στο δάσος, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα Στρουμφάκια ήταν να πάνε στο καραμελόσπιτο να αγοράσουν γλυκά. Ο Γκρινιάρης θέλησε να αγοράσει ένα γλυκό στο φίλο του τον Λιχούδη και επειδή τα λεφτά που κρατούσε ήταν λίγα, αποφάσισε να αγοράσει το γλυκό που κόστιζε 3 ευρώ. Δείχνουμε στα παιδιά τον τιμοκατάλογο με τα γλυκά και ζητάμε να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Γκρινιάρης (στόχος 3)

15 Ο Σπιρτούλης πλήρωσε για το γλυκό του 5 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Σπιρτούλης (στόχος 3) Η Στρουμφίτα πλήρωσε στον ζαχαροπλάστη 8 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε η Στρουμφίτα (στόχος 3) Αφού έφαγαν τα γλυκά τους, ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Τα Στρουμφάκια έπαιξαν κρυφτό και κυνηγητό. Μόνο ο Χουζούρης ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο να πάρει έναν υπνάκο. Κοιμήθηκε τόσο βαθιά που είδε και όνειρο. Στο όνειρο έρχονταν διάφορα συννεφάκια φορτωμένα με αριθμούς. Οι σειρές όμως των αριθμών είχαν κενά που έπρεπε να συμπληρωθούν. Ο Χουζούρης προσπαθούσε να βρει τους σωστούς αριθμούς και ο ύπνος του έγινε πολύ ανήσυχος. Ελάτε να συμπληρώσουμε τους αριθμούς που λείπουν για να μπορέσει ο Χουζούρης να συνεχίσει ήσυχος τον ύπνο του (στόχος 4) Είχε αρχίσει να νυχτώνει και επιτέλους ο Χουζούρης ξύπνησε. Ο Μπαρμπαστρούμφ αποφάσισε να γυρίσουν πίσω στο χωριό. Πρώτα όμως έπρεπε να δει αν όλα τα Στρουμφάκια ήταν εκεί. Τα έβαλε λοιπόν στη σειρά για να τα μετρήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Μπαρμπαστρούμφ και να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1)

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΙ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικού συμβόλου 4. Ανάλυση των αριθμών Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Μακέτα του δάσους με ποτάμι, βραχάκια από γκοφρέ χαρτί, βατραχάκια και δένδρα. Φύλλα πράσινα από χαρτόνι Καρτελάκια με τους αριθμούς από το 1 10 Πορτοκάλια από χαρτόνι. Μπίλιες και σακουλάκια Σενάριο: Ένα ηλιόλουστο πρωινό ο Γουίνι και ο φίλος του το γουρουνάκι, αποφάσισαν να εξερευνήσουν το μαγικό δάσος. Καθώς περπατούσαν στο σκοτεινό μονοπάτι το γουρουνάκι εξαφανίστηκε. Τρομαγμένος ο Γουίνι άρχισε να το ψάχνει αλλά μάταια. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε η καλή νεράιδα του δάσους η οποία του έδωσε μια πληροφορία. Το φίλο του τον είχαν απαγάγει τα ζαβολιάρικα ξωτικά. Του είπε να μη στεναχωριέται γιατί θα τον βοηθούσε να το βρει. Η πορεία μέσα στο μαγικό δάσος ήταν δύσκολη. Για να βρουν το φίλο του έπρεπε να περάσουν αρκετές δοκιμασίες. Η πρώτη δοκιμασία ήταν να διασχίσουν το αγριεμένο ποτάμι. Για να το περάσουν έπρεπε να μετρήσουν σωστά τους βράχους του αγριεμένου ποταμού και μετά τα μέλη μιας οικογένειας βατράχων που ζούσαν στην όχθη του. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωές μας και να μετρήσουν τους βράχους και τα βατράχια (στόχος 1) Επιτέλους τα νερά του ποταμού ηρέμησαν και ο Γουίνι με τη νεράιδα πέρασαν απέναντι. Στο δρόμο τους συνάντησαν ένα περίεργο δέντρο που αντί για φρούτα είχε στα φύλλα του αριθμούς. Πλησίασαν και άκουσαν το δέντρο να λέει τα εξής: «Αν θέλεις το φίλο σου να βρεις βάλε στα κλαδιά μου τόσα πορτοκάλια, όσα λένε οι αριθμοί».

17 Αμέσως η καλή νεράιδα κούνησε το μαγικό της ραβδί και πολλά πορτοκάλια παρουσιάστηκαν μπροστά τους. Ο Γουίνι και η καλή νεράιδα στρώθηκαν στη δουλειά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να τοποθετήσουν στα φύλλα τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο κάθε αριθμός (στόχος 2,1) Το δέντρο ευχαρίστησε το Γουίνι και τη νεράιδα και τούς έδειξε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν. Καθώς προχωρούσαν είδαν μπροστά τους ένα φως σαν κάτι να γυάλιζε. Πλησιάσαν και αντίκρισαν μπίλιες μαγικές- χρωματιστές και ένα χαρτί που έγραφε! «Πρέπει να γράψεις στο χαρτί πόσες είναι οι μπλε, οι κίτρινες, οι κόκκινες και οι πράσινες μπίλιες και το γουρουνάκι ευθύς θα εμφανιστεί». Θέλετε να τους βοηθήσουμε να βρουν το γουρουνάκι; Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τις μπίλιες και να γράψουν πόσες είναι οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι πράσινες και οι γαλάζιες μπίλιες (στόχος 1,3) Μόλις έγραψαν και τον τελευταίο αριθμό παρουσιάστηκε μπροστά τους το γουρουνάκι. Ήταν πολύ χαρούμενο γιατί με τα ξωτικά είχε κάνει μια ιπτάμενη εξερεύνηση στο δάσος. Ναι καλά ακούσατε, τα ξωτικά του χάρισαν 2 φτερά και πέταξε μαζί τους. Τόν πήγαν πρώτα- πρώτα στην γειτονιά των πουλιών. 3 πολύχρωμες πεταλούδες χόρευαν σε 2 θάμνους. -Μπορείς Γουίνι να μου πεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να χορέψουν οι 3 πεταλούδες στους 2 θάμνους; Πόσες στον ένα και πόσες στον άλλο; Ρώτησε το γουρουνάκι. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν το Γουίνι να βρει τη λύση σ αυτό το πρόβλημα Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 4)

18 Φεύγοντας από το δάσος συνάντησαν αγριοφραουλιές και βατόμουρα. Ο Γουίνι έκοψε 3 φράουλες και 2 βατόμουρα και τα χάρισε στη νεράιδα για να την ευχαριστήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα φρούτα χάρισε ο Γουίνι στη νεράιδα (στόχος 5) Το γουρουνάκι μάζεψε 4 βατόμουρα και πεινασμένο από τη βόλτα, αποφάσισε να φάει τα 3. Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Το γουρουνάκι είχε 6 βατόμουρα. Αν φάει τα 3, πόσα βατόμουρα θα του μείνουν; (στόχος 5) Επιτέλους έφτασαν στο σπίτι τους. Ήταν πολύ κουρασμένοι και έπεσαν αμέσως για ύπνο.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 2 CD 6 καπελάκια, 6 ποτηράκια,6 πιατάκια 6 προσκλήσεις προσκλήσεις τούρτα με 8 κεράκια. 6 δώρα Σενάριο: Ο Πέτρος έχει τα γενέθλιά του και θα τα γιορτάσει με τους φίλους του. Πήγε λοιπόν με τη μαμά του να αγοράσει τα πράγματα που χρειάζεται. Μπορείτε να μου πείτε πόσα CD αγόρασε ο Πέτρος για τα γενέθλιά του; Πόσα καπελάκια/ ποτηράκια/ πιατάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του ; (στόχος 1) Μπορείτε να μου γράψετε σ αυτό το χαρτί πόσα καπελάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του; (στόχος 2)

20 Αφού λοιπόν ο Πέτρος αγόρασε ότι χρειαζόταν, έγραψε με τη βοήθεια της μαμάς του τις προσκλήσεις. Ο Πέτρος στις προσκλήσεις εκτός από την ημέρα και την ώρα, έγραψε την οδό και τον αριθμό του σπιτιού του. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: Ποιος είναι ο αριθμός του σπιτιού του Πέτρου; (στόχος 3) Πόσες προσκλήσεις έστειλε ο Πέτρος; (στόχος 1) Η μέρα των γενεθλίων έφθασε. Η μητέρα του έφερε την τούρτα με τα κεράκια. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα κεράκια για να δούμε πόσο χρονών είναι ο Πέτρος και να γράψουν τον αριθμό (στόχος 1, 2) Στο πάρτι του Πέτρου όλοι πέρασαν τέλεια. Οι φίλοι του έφεραν δώρα και ο Πέτρος ήταν πολύ χαρούμενος. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα δώρα του Πέτρου (στόχος 1) Ο Πέτρος πήρε 6 δώρα από τους φίλους του και 2 από τη γιαγιά του. Πόσα είναι όλα τα δώρα του Πέτρου; (στόχος 5)

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων. 3. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 1 μηλιά με 3 μήλα 1 λεμονιά με 8 λεμόνια 1 πορτοκαλιά με 5 πορτοκάλια Πίνακας καταγραφής των αποτελεσμάτων 2 καλάθια 3 μήλα. 10 τουλίπες, 9 μαργαρίτες και 7 γαρύφαλλα Σενάριο: Ένα σαββατοκύριακο 2 αδέλφια η Μαίρη και ο Νίκος αποφάσισαν να πάνε εκδρομή στο περιβόλι του παππού τους. Το περιβόλι ήταν γεμάτο δέντρα και λουλούδια. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες από τα δένδρα του παππού και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Πόσα είναι τα μήλα στη μηλιά; (στόχος 1) Πόσα είναι τα λεμόνια ; (στόχος 1) Πόσα είναι τα πορτοκάλια; (στόχος 1) Γράψτε στο χαρτί πόσα είναι τα πορτοκάλια (στόχος 2) Τα 2 παιδιά έκοψαν 3 μήλα για να πάρουν στο σπίτι. Είχαν μαζί τους 2 καλάθια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βάλουν στα 2 καλάθια, τα 3 μήλα ( πόσα στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο) (στόχος 3) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα.

22 Η Μαίρη έκοψε από την πορτοκαλιά 2 πορτοκάλια και ο Νίκος άλλα 2. Πόσα πορτοκάλια έκοψαν και οι 2 μαζί; (στόχος 4) Ο Νίκος και η Μαίρη άρχισαν να παρατηρούν τα ανθισμένα λουλούδια. «- Είναι τόσο ωραία! Ο παππούς εκτός από δέντρα έχει φυτέψει και υπέροχα λουλούδια.» είπε η Μαίρη. «- Και όλα είναι ανθισμένα και πολύχρωμα.» συμπλήρωσε ο Νίκος. Τα παιδιά αποφάσισαν να περιγράψουν τον ανθόκηπο στη μαμά γι αυτό κοίταξαν προσεκτικά τα είδη των λουλουδιών και τα άνθη τους. Ζητάμε από τα νήπια τα εξής: Να βοηθήσουν τη Μαίρη και το Νίκο να μετρήσουν τις τουλίπες, τις μαργαρίτες και τα γαρύφαλλα που υπάρχουν στο περιβόλι του παππού; (στόχος 1) Πόσα πέταλα έχει η κάθε μαργαρίτα; (στόχος 1) Να γράψουν τον αριθμό στο χαρτί (στόχος 2) Τα παιδιά έκοψαν λουλούδια για να προσφέρουν στη μαμά τους. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4 γαρύφαλλα. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα γαρύφαλλα έκοψαν και οι 2 μαζί για να προσφέρουν στη μαμά τους (στόχος 4)

23 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΗΛΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Ένα μεγάλο δένδρο με ένα μήλο πάνω του 2 διαδρομές 1 κόκκινη και 1 κίτρινη 2 ζωάκια Κάρτες με τους αριθμούς 7 και 5 Εικόνα με 8 σκουληκάκια σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 6 σκουληκάκια σε τυχαία τοποθέτηση Σενάριο: Μια μέρα σε ένα δάσος συναντήθηκαν τυχαία 2 ζώα. Τα 2 ζωάκια ήταν πολύ πεινασμένα κι έψαχναν στο δάσος να βρουν τροφή. Ξαφνικά βλέπουν ένα τεράστιο δέντρο το οποίο είχε μόνο ένα μήλο. Άρχισαν να μαλώνουν για το ποιος θα φάει το μήλο. Η σοφή κουκουβάγια όμως τους έδωσε τη λύση. Θα έπαιζαν ένα παιχνίδι οι κανόνες του οποίου ήταν οι εξής: -Θα τους έκανε κάποιες ερωτήσεις. - Με κάθε σωστή απάντηση θα προχωρούσαν ένα βήμα προς το σημείο που βρίσκεται το μήλο. -Όποιος έφτανε πρώτος στο μήλο θα το έτρωγε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες την κίτρινη και την κόκκινη για να αρχίσει ο αγώνας. Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κίτρινης ομάδας: Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 5) (στόχος 3) Γράψτε μου τον αριθμό 5 (στόχος 2) Μέτρησε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά τον αριθμό 3 (στόχος 2,4) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 5; (στόχος 4) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 2,4) Ο Νίκος είχε 4 αυτοκίνητα και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσα αυτοκίνητα έχει τώρα; (στόχος 5) Η Μαρία είχε 4 μήλα. Πεινούσε όμως κι έφαγε τα 2. Πόσα μήλα της έμειναν; (στόχος 5) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κόκκινης ομάδας: Μετρήστε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά το 3 (στόχος 4, 2)

24 Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 7) (στόχος 3) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 4, 2) Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Γράψτε μου τον αριθμό 7 (στόχος 2) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά τον αριθμό 8; (στόχος 4) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Η Μαρία είχε 4 κούκλες. Χάρισε 1 κούκλα στη φίλη της Σοφία. Πόσες κούκλες της έμειναν; (στόχος 5) Ο Νίκος είχε 5 καραμέλες και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσες καραμέλες έχει τώρα; (στόχος 5)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Μαθηματικά Α και Β Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών α τεύχος Προσαρμοσμένη έκδοση για την ενίσχυση της προσβασιμότητας με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Πηγή: e-selides 1. Βρίσκω και γράφω τα γινόμενα: 4Χ8= 3Χ8= 4Χ9= 3Χ9= 2Χ8= 8Χ8= 6Χ8= 8Χ9= 6Χ9= 2Χ9=

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων Η Γειτονιά των Χρωμάτων Αναστασία Στολτίδου -Στην Γκρίζα πολιτεία που λείπει το χρώμα, που τα σπίτια, τα αυτο- κίνητα, τα μαγαζιά, ο ουρανός, ο ήλιος, οι άνθρωποι είναι γκρι, τα παι- διά δεν έχουν καμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο... ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΠΡΩΤΙΑ ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... Η ΕΦΟ Ρ ΕΙΑ Π ΡΟ Ϊ ΤΟ ΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Σχολικό Έτος 2013-2014 Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης, τα παιδιά της Β τάξης του σχολείου μας, ανακατεύοντας φρούτα και φαντασία, δημιούργησαν

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ Η Λιλή και η Μπρίκνεη δυο σταγόνες που ζούσαν σ έναν νερόμυλο στην Έδεσσα ξεκίνησαν μια μέρα για να πάνε στο σχολείο. Καθώς προχωρούσαν, βρήκαν και τρεις φίλους τους: τον Τζο, τον

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Τα δεδομένα Παρατηρήθηκε Απαξιωτική στάση/συμπεριφορά για το σχολείο, τα μαθήματα και το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη Δοκίμιο Αξιολόγησης τ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης τ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ορθογραφία. 2. Άκουσε προσεκτικά και κύκλωσε ανάλογα, για το σωστό και για το λάθος. 1. Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Δέκα μαθητές (εθελοντές) θα μοιραστούν 6 σοκολάτες που βρίσκονται πάνω σε 3 καρέκλες, όπως δείχνει η εικόνα. Κάθε ένας πρέπει να κατευθυνθεί

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Π Α Σ Χ Α Συμπλήρωσε στα αυγουλάκια τα γράμματα που λείπουν: Α,α Γ,γ Δ,δ Η,η Ν,ν Ρ,ρ Υ,υ Χ,χ Βάλε τώρα σε αλφαβητική σειρά λέξεις που έχουν σχέση με το Πάσχα. αυγά παπάς λαμπάδα τσουρέκι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα. ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΤΗ ΖΟΥΛΙΑ 13 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ»

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΤΗ ΖΟΥΛΙΑ 13 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ» 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΤΗ ΖΟΥΛΙΑ 13 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ» Ο κάθε σκύλος έχει ένα όνειρο, άλλος να κοιμηθεί μια ολόκληρη μέρα, άλλος να ζήσει μια ζωή ελεύθερος

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο)

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Ο Καρκάλης ένα γενναίο νερόφιδο φεύγει για μια αποστολή να σώσει τον πολιτισμό του δήμου Νεροφιδέ στη λίμνη του Kουρνά, διότι οι ψαράδες γλύφουν τα δάχτυλα των ποδιών τους

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Το ωραιότερο μου παιχνίδι είναι ένα σκυλάκι. Το απέκτησα όταν ήταν βάφτισή μου και από τότε το έχω σαν φίλο. Είναι φτιαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 21 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

12. Σχέδια για το καλοκαίρι

12. Σχέδια για το καλοκαίρι 12. Σχέδια για το καλοκαίρι Τι φαντάζεται ο Αντόνιο για τις διακοπές του; Τι φαντάζεται ο Αλέξανδρος για τις διακοπές του; Εσύ τι προτιμάς να κάνεις στις διακοπές σου; Είναι Μάρτιος και όλοι κάνουν σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

Εύα Κασιάρου. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νίκος Γιαννόπουλος

Εύα Κασιάρου. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νίκος Γιαννόπουλος Εύα Κασιάρου Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καµαµπού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νίκος Γιαννόπουλος Στον Αϊλάν και σε όλα τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζωγραφίσουν την πατρίδα τους. Στη Μάλακ και σε όλα τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία

Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία Kατερίνα Αμυγδαλοπούλου, Δ Δημοτικού, 2o Τοπάλειο Δημοτικό Βόλου 13ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία Ήταν μια φορά ένας Άνθρωπος που έλεγε ότι ήτανε Μάγος. Όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η. Σκηνικό: Ένα δάσος με δέντρα, θάμνους και λουλούδια, πουλιά και πεταλούδες Πρόσωπα: Πρασινοφυλλίτσα, μαμά

Θεατρικό. Σκηνή 1η. Σκηνικό: Ένα δάσος με δέντρα, θάμνους και λουλούδια, πουλιά και πεταλούδες Πρόσωπα: Πρασινοφυλλίτσα, μαμά Θεατρικό γιαγιά πρασινοφυλλίτσα λύκος κυνηγός κατσίκα μαμά, Ασπρούλης, Καφετούλης, Μαυρούλης, εφτά κατσικάκια, παιδιά Σκηνή 1η Σκηνικό: Ένα δάσος με δέντρα, θάμνους και λουλούδια, πουλιά και πεταλούδες

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρίγκιπας του κάστρου

Ο πρίγκιπας του κάστρου Ο πρίγκιπας του κάστρου Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πρίγκιπας που ήταν πάνω σε ένα άλογο. Ήθελε να πάει σε ένα μαγικό κάστρο που ήταν πολύ επικίνδυνο. Ήθελε να σκοτώσει κάτι κακούς ανθρώπους. Σκέφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Ι Δηµοτικό Σχολείο Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Συνεργαζόµαστε στις οµάδες µας και γράφουµε το δικό µας παραµύθι, χρησιµοποιώντας τις λέξεις: άµαξα, βαρέλι, βιολί, νησί, πειρατής, ήλιος, διαµάντι, πυξίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα