ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών συμβόλων Ανάλυση των αριθμών 3-7 Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα Φιγούρες κουνελιών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Κάρτες με 6 κόκκινα αυγά σε κυκλική διάταξη και 6 άσπρα αυγά σε γραμμική διάταξη Φύλλο αξιολόγησης, ένα για κάθε παιδί, με 2 καραμέλες, 5 κουλουράκια, 6 γλειφιτζούρια και 3 μήλα 2 καλαθάκια πασχαλινά Πλαστικά χρωματιστά αυγά Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 4 Σενάριο: Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στο ξέφωτο ενός δάσους μια λαγουδοοικογένεια, η μαμά Λαγουδίνα, ο μπαμπάς Λαγός και τα παιδιά τους, ο Λίνος και η Λίνα. Πλησίαζε το Πάσχα και η μαμά Λαγουδίνα είχε πολλές ετοιμασίες. Τα παιδιά, για να μην την ενοχλούν, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Μια μέρα, έπαιζαν το παιχνίδι των ερωτήσεων. Στη Λίνα άρεσε να μετρά, γι αυτό οι ερωτήσεις που έκανε στο Λίνο είχαν όλες αριθμούς. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε το Λίνο να μετρήσει ως το 10 (στόχος 1) και να βρει ποιος αριθμός είναι μετά το 3 και ποιος αριθμός είναι πριν από το 5 (στόχος 1) Εκείνη τη μέρα, η μαμά Λαγουδίνα πήγε στο αγρόκτημα της κυρίας Μαρίας και αγόρασε αυγά. Από αυτά, κάποια τα έβαψε και τα υπόλοιπα τα κράτησε για να φτιάξει κουλουράκια. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα αυγά έβαψε η μαμά Λαγουδίνα και πόσα κράτησε για να κάνει κουλουράκια (στόχος 2)

3 Η κυρία Μαρία φίλεψε τη μαμά Λαγουδίνα καραμέλες, κουλουράκια, γλειφιτζούρια και μήλα. «- Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία για τις λιχουδιές της» είπε ο Λίνος. «- Βέβαια! Τα καλούδια της ήταν πολλά και καλά» παρατήρησε η Λίνα. «Έλα να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα μας έδωσε από το καθένα!» Δίνουμε στα νήπια το φύλλο εργασίας και ζητάμε από αυτά να μετρήσουν τις λιχουδιές και να γράψουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2, 3) Στα παιχνίδια των παιδιών υπήρχαν 4 πλαστικά κίτρινα αυγά και 2 καλαθάκια. Η Λίνα σκέφτηκε να παίξουν με αυτά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Έπρεπε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσαν να βάλουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τα 2 καλαθάκια και τα 4 αυγά και τους ζητάμε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους, μπορούν να τοποθετήσουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια (πόσα αυγά στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο). Πάνω στον πίνακα καταγράφουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 4)

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Ανάλυση του αριθμού 5 σε δύο προσθετέους Υλικό: 6 σκιουράκια Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα. Φιγούρες λαγών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Χάρτινα παπάκια Παπάκια φτιαγμένα από πηλό Κάρτες με τους αριθμούς 2 και 3 Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 5 Σενάριο: Σήμερα η Λαγουδοοικογένεια αποφάσισε να πάει μια βόλτα στην περιοχή των λιμνών. Στο δρόμο συνάντησε τους φίλους της, τα σκιουράκια, που έπαιζαν πάνω στα δένδρα. Θέλετε να μάθουμε πόσοι είναι οι φίλοι τους; Είναι 4 στο ένα δένδρο και 2 στο άλλο. Πόσοι είναι όλοι μαζί; (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στην περιοχή των λιμνών. Η μαμά Λαγουδίνα άρχισε να ζωγραφίζει το τοπίο, ενώ ο μπαμπάς και τα παιδιά άρχισαν το παιχνίδι. Η Λαγουδίνα ζωγράφισε τις 2 λίμνες, αλλά δεν μπόρεσε να ζωγραφίσει τα παπάκια. Αποφάσισε να κολλήσει στον πίνακά της χάρτινα παπάκια και να φτιάξει ένα κολλάζ. Ελάτε να τη βοηθήσουμε. Στη μία λίμνη κολυμπούσαν τόσα παπάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τον αριθμό 2 και ζητάμε να δώσουν τόσα παπάκια στην Λαγουδίνα. Το ίδιο γίνεται και για τον αριθμό 3 (στόχος 2, 3) Εκείνη τη στιγμή 5 αγριόπαπιες πλησίασαν τις 2 λίμνες και θέλησαν να δροσιστούν στα νερά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βουτήξουν στα νερά των 2 λιμνών οι 5 αγριόπαπιες (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) (στόχος 4 )

5 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΑΝΝΟΥΛΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικά προβλήματα 3. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Εικόνα με 14 πάπιες σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 9 νούφαρα σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 9 βατράχια σε τυχαία τοποθέτηση 2 γυάλες και 4 πλαστικά παπάκια Χαρτόνι για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Η Αννούλα κάθε πρωί, για να πάει στο σχολείο, περνάει μέσα από ένα πάρκο. Στο πάρκο υπάρχουν 2 λίμνες γεμάτες πάπιες, νούφαρα και βατραχάκια. Η Αννούλα έχει βγάλει φωτογραφίες και μας τις έφερε! Ελάτε να τις δούμε! Τοποθετούμε στο πάτωμα τη φωτογραφία- εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από 2 παιδιά να τις μετρήσουν (στόχος 1) Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τη φωτογραφία- εικόνα με τα νούφαρα και τη φωτογραφίαεικόνα με τα βατραχάκια (στόχος 1)

6 Σήμερα καθώς πήγαινε στο σχολείο της η Αννούλα παρατήρησε ότι οι πάπιες ήταν λιγότερες. Τις μέτρησε και βρήκε ότι ήταν 7. Εκείνη τη στιγμή 4 πάπιες πέταξαν ψηλά. Πόσες πάπιες έμειναν στις λίμνες; Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Αν από τις 7 πάπιες πετάξουν 4, πόσες θα μείνουν στις 2 λίμνες; (στόχος 2) Οι 4 πάπιες πέταξαν ψηλά στον ουρανό. Όταν κουράστηκαν, ξαναγύρισαν στις 2 λίμνες και άρχισαν να κολυμπούν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να κολυμπήσουν οι 4 πάπιες στις 2 λίμνες του πάρκου (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και τα νήπια καταγράφουν κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 3)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Εικόνα με 14 πουλιά σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 7 πουλιά σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 12 χελιδόνια σε τυχαία τοποθέτηση Πίνακας με 2 δένδρα και 5 πουλιά για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Ατομικό φύλλο εργασίας πάνω στο οποίο υπάρχουν 3 σειρές με 5, 8 και 10 παπαγαλάκια Σενάριο: Η Αννούλα και ο Γιαννάκης, ο φίλος της, πήγαν εκδρομή στο δάσος με το σχολείο τους. Καθώς περπατούσαν, άκουσαν τιτιβίσματα ψηλά στα δένδρα. «- Πω!πω! τι ωραία πουλιά» είπε ο Γιαννάκης. «- Είναι καναρίνια και είναι πολλά» παρατήρησε η Αννούλα. «Άραγε θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε;» «- Αν είμαστε πολύ προσεκτικοί και ήσυχοι, ίσως τα καταφέρουμε» απάντησε ο Γιάννης. «Ας αρχίσουμε!» Δείχνουμε την πρώτη εικόνα στα παιδιά και ζητάμε από 2 νήπια να βοηθήσουν τους 2 φίλους να μετρήσουν τα καναρίνια (στόχος 1) «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, γι αυτό προτείνω να μετράμε όσα πουλιά συναντάμε» είπε ο Γιάννης. Πιο κάτω, πάνω σε άλλα δένδρα, άκουσαν σπουργίτια και χελιδόνια να κελαηδούν. Η Αννούλα και ο Γιάννης άρχισαν το μέτρημα. ελάτε παιδιά να δούμε πόσα ήταν τα πουλιά που συνάντησαν τα παιδιά. Δείχνουμε τις εικόνες με τα σπουργίτια και τα χελιδόνια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν (στόχος 1)

8 Οι 2 φίλοι είδαν πιο κάτω 5 πουλιά που πετούσαν στον ουρανό. Κάθε τόσο τα πουλιά πήγαιναν και ξεκουράζονταν στα κλαδιά 2 δένδρων. Η Αννούλα και ο Γιαννάκης θέλησαν να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και γίνεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων (στόχος 2) Στην παρέα των 5 πουλιών ήρθαν άλλα 3 πουλιά και άρχισαν να πετούν μαζί τους. Πόσα πουλιά πετούν τώρα στον ουρανό; Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν σ αυτό το ερώτημα (στόχος 3) Η δασκάλα τούς είπε ότι στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του σχολείου υπάρχουν παπαγάλοι. Είναι τόσο πολλοί, που είναι μοιρασμένοι σε 3 κλουβιά. Ελάτε να τους γνωρίσουμε! Μοιράζουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας, στα οποία τα νήπια καλούνται να μετρήσουν τα παπαγαλάκια που υπάρχουν σε κάθε κλουβί και να γράψουν το σωστό αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι (στόχος 1,4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Το άλμπουμ των Μαθηματικών Σενάριο: Η Άννα και ο Γιάννης αποφάσισαν να φτιάξουν το «Άλμπουμ των μαθηματικών» που τόσο επιθυμούσαν. Προτείνουμε στα παιδιά να βοηθήσουν τους φίλους μας να φτιάξουν το Άλμπουμ. Στην πρώτη σελίδα, τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν τα αριθμητικά σύμβολα που είναι γραμμένα και να κολλήσουν δίπλα σ αυτά τόσα αυτοκόλλητα όσα αντιστοιχούν στον κάθε αριθμό (στόχος 1, 2) Στη 2 η σελίδα του άλμπουμ υπάρχει μια πυραμίδα η οποία στη βάση της έχει τον αριθμό 5, στην κορυφή τον αριθμό 10 και ενδιάμεσα τον αριθμό 7. Τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά στις πλευρές της πυραμίδας (στόχος 3)

10 Η επόμενη σελίδα απεικονίζει μια αριθμογραμμή με αριθμούς από το 1 έως το 10, η οποία όμως δεν είναι πλήρως συμπληρωμένη. Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν (στόχος 3)

11 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΜΦΙΤΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης. 3. Ανάλυση του αριθμού Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα με το στρουμφοχωριό πάνω στην οποία υπάρχουν 7 σπιτάκια και 6 στρουμφάκια (τυχαία τοποθέτηση) 4 μαργαρίτες 3 καμπανούλες 2 τουλίπες Εικόνα που απεικονίζει λουλούδια στα βάζα. Δίπλα από κάθε βάζο υπάρχει κενό για την γραφή του αριθμού. 2 ανθοδέσμες Πίνακας με το Σπιρτούλη και το Χαχανούλη, για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Σενάριο: Η φίλη μας η Στρουμφίτα μένει σ ένα όμορφο χωριό μέσα στο δάσος μαζί με άλλα Στρουμφάκια. Να, αυτό είναι το χωριό τους! Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα και ζητάμε να μετρήσουν τα σπιτάκια (στόχος 1) Αυτή τη στιγμή στο στρουμφοχωριό βρίσκονται αρκετά στρουμφάκια. Ζητάμε από δυο παιδιά να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1) Η φίλη μας η Στρουμφίτα έχει ένα χόμπι. Αγαπά πολύ τα λουλούδια. Κάθε μέρα κόβει φρέσκα από το δάσος, για να διακοσμήσει το σπίτι της και να χαρίσει και στους φίλους της. Σήμερα βρήκε πολλά λουλούδια, πανέμορφα και δροσερά. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα λουλούδια μάζεψε η Στρουμφίτα! Δείχνουμε τα λουλούδια και ζητάμε από τα παιδιά να τα μετρήσουν (στόχος 1)

12 Η Στρουμφίτα, με τα λουλούδια αγκαλιά, ξεκίνησε για το σπίτι. Στο δρόμο συνάντησε το φίλο της τον Γκρινιάρη. Ο Γκρινιάρης είναι εκνευρισμένος, γιατί δεν μπορεί να βρει το Λιχούδη. Η Στρουμφίτα, για να του φτιάξει τη διάθεση, αποφάσισε να του χαρίσει μία από τις τουλίπες της. Ζητάμε από ένα παιδί να μας απαντήσει στο εξής ερώτημα: Η Στρουμφίτα είχε 2 τουλίπες. Αν χαρίσει στον Γκρινιάρη 1, πόσες θα τις μείνουν; (στόχος 2) Γυρνώντας στο σπίτι η Στρουμφίτα τοποθέτησε τα λουλούδια της σε όμορφα βάζα. Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα λουλούδια έχει το κάθε βάζο! Ζητάμε από ένα παιδί να μετρήσει τα λουλούδια από το πρώτο βάζο και να γράψει τον αριθμό. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα βάζα (στόχος 1,4) Η Στρουμφίτα με τα υπόλοιπα λουλούδια αποφάσισε να φτιάξει 2 ανθοδέσμες, μια για τον Σπιρτούλη και μια για τον Χαχανούλη. Στις ανθοδέσμες θα τοποθετήσει και 4 μαργαρίτες. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τοποθετήσει η Στρουμφίτα τις 4 μαργαρίτες στις 2 ανθοδέσμες (πόσες στην ανθοδέσμη του Σπιρτούλη και πόσες στην ανθοδέσμη του Χαχανούλη) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 3)

13

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΟΣΠΙΤΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων στην αριθμοσειρά Υλικό: Μακέτα με το Στρουμφοχωριό και το καραμελόσπιτο 7 δένδρα σε τυχαία τοποθέτηση Ο τιμοκατάλογος των γλυκών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 10 Σενάριο: Ο Μπαρμπαστρούμφ, το σοφό Στρουμφάκι, είναι ο δάσκαλός τους. Σήμερα αποφάσισε να μάθει στα Στρουμφάκια να μετρούν σωστά από το 1 μέχρι το 10. Αν τα καταφέρουν θα πάνε εκδρομή στο καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουμε όλοι μαζί σωστά μέχρι το 10, για να βοηθήσουμε τα Στρουμφάκια να πάνε εκδρομή (στόχος 1) Χαρούμενα τα Στρουμφάκια ξεκίνησαν. Ο Γκρινιάρης όμως σε όλη τη διαδρομή γκρίνιαζε λέγοντας ότι οι καραμέλες δεν έχουν καμιά δουλειά με τα δέντρα και δεν έπρεπε η τοποθεσία να λέγεται καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα αλλά καραμελόσπιτο με τις πολλές καραμέλες. Ο Μπαρμπαστρουφ του εξήγησε ότι το όνομα το πήρε από τα πολλά δέντρα που υπάρχουν εκεί. Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα με το καραμελόσπιτο και ζητάμε να μας μετρήσουν τα δένδρα που υπάρχουν γύρω του (στόχος 2) Μόλις έφτασαν στο δάσος, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα Στρουμφάκια ήταν να πάνε στο καραμελόσπιτο να αγοράσουν γλυκά. Ο Γκρινιάρης θέλησε να αγοράσει ένα γλυκό στο φίλο του τον Λιχούδη και επειδή τα λεφτά που κρατούσε ήταν λίγα, αποφάσισε να αγοράσει το γλυκό που κόστιζε 3 ευρώ. Δείχνουμε στα παιδιά τον τιμοκατάλογο με τα γλυκά και ζητάμε να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Γκρινιάρης (στόχος 3)

15 Ο Σπιρτούλης πλήρωσε για το γλυκό του 5 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Σπιρτούλης (στόχος 3) Η Στρουμφίτα πλήρωσε στον ζαχαροπλάστη 8 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε η Στρουμφίτα (στόχος 3) Αφού έφαγαν τα γλυκά τους, ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Τα Στρουμφάκια έπαιξαν κρυφτό και κυνηγητό. Μόνο ο Χουζούρης ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο να πάρει έναν υπνάκο. Κοιμήθηκε τόσο βαθιά που είδε και όνειρο. Στο όνειρο έρχονταν διάφορα συννεφάκια φορτωμένα με αριθμούς. Οι σειρές όμως των αριθμών είχαν κενά που έπρεπε να συμπληρωθούν. Ο Χουζούρης προσπαθούσε να βρει τους σωστούς αριθμούς και ο ύπνος του έγινε πολύ ανήσυχος. Ελάτε να συμπληρώσουμε τους αριθμούς που λείπουν για να μπορέσει ο Χουζούρης να συνεχίσει ήσυχος τον ύπνο του (στόχος 4) Είχε αρχίσει να νυχτώνει και επιτέλους ο Χουζούρης ξύπνησε. Ο Μπαρμπαστρούμφ αποφάσισε να γυρίσουν πίσω στο χωριό. Πρώτα όμως έπρεπε να δει αν όλα τα Στρουμφάκια ήταν εκεί. Τα έβαλε λοιπόν στη σειρά για να τα μετρήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Μπαρμπαστρούμφ και να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1)

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΙ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικού συμβόλου 4. Ανάλυση των αριθμών Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Μακέτα του δάσους με ποτάμι, βραχάκια από γκοφρέ χαρτί, βατραχάκια και δένδρα. Φύλλα πράσινα από χαρτόνι Καρτελάκια με τους αριθμούς από το 1 10 Πορτοκάλια από χαρτόνι. Μπίλιες και σακουλάκια Σενάριο: Ένα ηλιόλουστο πρωινό ο Γουίνι και ο φίλος του το γουρουνάκι, αποφάσισαν να εξερευνήσουν το μαγικό δάσος. Καθώς περπατούσαν στο σκοτεινό μονοπάτι το γουρουνάκι εξαφανίστηκε. Τρομαγμένος ο Γουίνι άρχισε να το ψάχνει αλλά μάταια. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε η καλή νεράιδα του δάσους η οποία του έδωσε μια πληροφορία. Το φίλο του τον είχαν απαγάγει τα ζαβολιάρικα ξωτικά. Του είπε να μη στεναχωριέται γιατί θα τον βοηθούσε να το βρει. Η πορεία μέσα στο μαγικό δάσος ήταν δύσκολη. Για να βρουν το φίλο του έπρεπε να περάσουν αρκετές δοκιμασίες. Η πρώτη δοκιμασία ήταν να διασχίσουν το αγριεμένο ποτάμι. Για να το περάσουν έπρεπε να μετρήσουν σωστά τους βράχους του αγριεμένου ποταμού και μετά τα μέλη μιας οικογένειας βατράχων που ζούσαν στην όχθη του. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωές μας και να μετρήσουν τους βράχους και τα βατράχια (στόχος 1) Επιτέλους τα νερά του ποταμού ηρέμησαν και ο Γουίνι με τη νεράιδα πέρασαν απέναντι. Στο δρόμο τους συνάντησαν ένα περίεργο δέντρο που αντί για φρούτα είχε στα φύλλα του αριθμούς. Πλησίασαν και άκουσαν το δέντρο να λέει τα εξής: «Αν θέλεις το φίλο σου να βρεις βάλε στα κλαδιά μου τόσα πορτοκάλια, όσα λένε οι αριθμοί».

17 Αμέσως η καλή νεράιδα κούνησε το μαγικό της ραβδί και πολλά πορτοκάλια παρουσιάστηκαν μπροστά τους. Ο Γουίνι και η καλή νεράιδα στρώθηκαν στη δουλειά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να τοποθετήσουν στα φύλλα τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο κάθε αριθμός (στόχος 2,1) Το δέντρο ευχαρίστησε το Γουίνι και τη νεράιδα και τούς έδειξε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν. Καθώς προχωρούσαν είδαν μπροστά τους ένα φως σαν κάτι να γυάλιζε. Πλησιάσαν και αντίκρισαν μπίλιες μαγικές- χρωματιστές και ένα χαρτί που έγραφε! «Πρέπει να γράψεις στο χαρτί πόσες είναι οι μπλε, οι κίτρινες, οι κόκκινες και οι πράσινες μπίλιες και το γουρουνάκι ευθύς θα εμφανιστεί». Θέλετε να τους βοηθήσουμε να βρουν το γουρουνάκι; Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τις μπίλιες και να γράψουν πόσες είναι οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι πράσινες και οι γαλάζιες μπίλιες (στόχος 1,3) Μόλις έγραψαν και τον τελευταίο αριθμό παρουσιάστηκε μπροστά τους το γουρουνάκι. Ήταν πολύ χαρούμενο γιατί με τα ξωτικά είχε κάνει μια ιπτάμενη εξερεύνηση στο δάσος. Ναι καλά ακούσατε, τα ξωτικά του χάρισαν 2 φτερά και πέταξε μαζί τους. Τόν πήγαν πρώτα- πρώτα στην γειτονιά των πουλιών. 3 πολύχρωμες πεταλούδες χόρευαν σε 2 θάμνους. -Μπορείς Γουίνι να μου πεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να χορέψουν οι 3 πεταλούδες στους 2 θάμνους; Πόσες στον ένα και πόσες στον άλλο; Ρώτησε το γουρουνάκι. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν το Γουίνι να βρει τη λύση σ αυτό το πρόβλημα Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 4)

18 Φεύγοντας από το δάσος συνάντησαν αγριοφραουλιές και βατόμουρα. Ο Γουίνι έκοψε 3 φράουλες και 2 βατόμουρα και τα χάρισε στη νεράιδα για να την ευχαριστήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα φρούτα χάρισε ο Γουίνι στη νεράιδα (στόχος 5) Το γουρουνάκι μάζεψε 4 βατόμουρα και πεινασμένο από τη βόλτα, αποφάσισε να φάει τα 3. Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Το γουρουνάκι είχε 6 βατόμουρα. Αν φάει τα 3, πόσα βατόμουρα θα του μείνουν; (στόχος 5) Επιτέλους έφτασαν στο σπίτι τους. Ήταν πολύ κουρασμένοι και έπεσαν αμέσως για ύπνο.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 2 CD 6 καπελάκια, 6 ποτηράκια,6 πιατάκια 6 προσκλήσεις προσκλήσεις τούρτα με 8 κεράκια. 6 δώρα Σενάριο: Ο Πέτρος έχει τα γενέθλιά του και θα τα γιορτάσει με τους φίλους του. Πήγε λοιπόν με τη μαμά του να αγοράσει τα πράγματα που χρειάζεται. Μπορείτε να μου πείτε πόσα CD αγόρασε ο Πέτρος για τα γενέθλιά του; Πόσα καπελάκια/ ποτηράκια/ πιατάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του ; (στόχος 1) Μπορείτε να μου γράψετε σ αυτό το χαρτί πόσα καπελάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του; (στόχος 2)

20 Αφού λοιπόν ο Πέτρος αγόρασε ότι χρειαζόταν, έγραψε με τη βοήθεια της μαμάς του τις προσκλήσεις. Ο Πέτρος στις προσκλήσεις εκτός από την ημέρα και την ώρα, έγραψε την οδό και τον αριθμό του σπιτιού του. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: Ποιος είναι ο αριθμός του σπιτιού του Πέτρου; (στόχος 3) Πόσες προσκλήσεις έστειλε ο Πέτρος; (στόχος 1) Η μέρα των γενεθλίων έφθασε. Η μητέρα του έφερε την τούρτα με τα κεράκια. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα κεράκια για να δούμε πόσο χρονών είναι ο Πέτρος και να γράψουν τον αριθμό (στόχος 1, 2) Στο πάρτι του Πέτρου όλοι πέρασαν τέλεια. Οι φίλοι του έφεραν δώρα και ο Πέτρος ήταν πολύ χαρούμενος. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα δώρα του Πέτρου (στόχος 1) Ο Πέτρος πήρε 6 δώρα από τους φίλους του και 2 από τη γιαγιά του. Πόσα είναι όλα τα δώρα του Πέτρου; (στόχος 5)

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων. 3. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 1 μηλιά με 3 μήλα 1 λεμονιά με 8 λεμόνια 1 πορτοκαλιά με 5 πορτοκάλια Πίνακας καταγραφής των αποτελεσμάτων 2 καλάθια 3 μήλα. 10 τουλίπες, 9 μαργαρίτες και 7 γαρύφαλλα Σενάριο: Ένα σαββατοκύριακο 2 αδέλφια η Μαίρη και ο Νίκος αποφάσισαν να πάνε εκδρομή στο περιβόλι του παππού τους. Το περιβόλι ήταν γεμάτο δέντρα και λουλούδια. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες από τα δένδρα του παππού και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Πόσα είναι τα μήλα στη μηλιά; (στόχος 1) Πόσα είναι τα λεμόνια ; (στόχος 1) Πόσα είναι τα πορτοκάλια; (στόχος 1) Γράψτε στο χαρτί πόσα είναι τα πορτοκάλια (στόχος 2) Τα 2 παιδιά έκοψαν 3 μήλα για να πάρουν στο σπίτι. Είχαν μαζί τους 2 καλάθια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βάλουν στα 2 καλάθια, τα 3 μήλα ( πόσα στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο) (στόχος 3) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα.

22 Η Μαίρη έκοψε από την πορτοκαλιά 2 πορτοκάλια και ο Νίκος άλλα 2. Πόσα πορτοκάλια έκοψαν και οι 2 μαζί; (στόχος 4) Ο Νίκος και η Μαίρη άρχισαν να παρατηρούν τα ανθισμένα λουλούδια. «- Είναι τόσο ωραία! Ο παππούς εκτός από δέντρα έχει φυτέψει και υπέροχα λουλούδια.» είπε η Μαίρη. «- Και όλα είναι ανθισμένα και πολύχρωμα.» συμπλήρωσε ο Νίκος. Τα παιδιά αποφάσισαν να περιγράψουν τον ανθόκηπο στη μαμά γι αυτό κοίταξαν προσεκτικά τα είδη των λουλουδιών και τα άνθη τους. Ζητάμε από τα νήπια τα εξής: Να βοηθήσουν τη Μαίρη και το Νίκο να μετρήσουν τις τουλίπες, τις μαργαρίτες και τα γαρύφαλλα που υπάρχουν στο περιβόλι του παππού; (στόχος 1) Πόσα πέταλα έχει η κάθε μαργαρίτα; (στόχος 1) Να γράψουν τον αριθμό στο χαρτί (στόχος 2) Τα παιδιά έκοψαν λουλούδια για να προσφέρουν στη μαμά τους. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4 γαρύφαλλα. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα γαρύφαλλα έκοψαν και οι 2 μαζί για να προσφέρουν στη μαμά τους (στόχος 4)

23 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΗΛΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Ένα μεγάλο δένδρο με ένα μήλο πάνω του 2 διαδρομές 1 κόκκινη και 1 κίτρινη 2 ζωάκια Κάρτες με τους αριθμούς 7 και 5 Εικόνα με 8 σκουληκάκια σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 6 σκουληκάκια σε τυχαία τοποθέτηση Σενάριο: Μια μέρα σε ένα δάσος συναντήθηκαν τυχαία 2 ζώα. Τα 2 ζωάκια ήταν πολύ πεινασμένα κι έψαχναν στο δάσος να βρουν τροφή. Ξαφνικά βλέπουν ένα τεράστιο δέντρο το οποίο είχε μόνο ένα μήλο. Άρχισαν να μαλώνουν για το ποιος θα φάει το μήλο. Η σοφή κουκουβάγια όμως τους έδωσε τη λύση. Θα έπαιζαν ένα παιχνίδι οι κανόνες του οποίου ήταν οι εξής: -Θα τους έκανε κάποιες ερωτήσεις. - Με κάθε σωστή απάντηση θα προχωρούσαν ένα βήμα προς το σημείο που βρίσκεται το μήλο. -Όποιος έφτανε πρώτος στο μήλο θα το έτρωγε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες την κίτρινη και την κόκκινη για να αρχίσει ο αγώνας. Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κίτρινης ομάδας: Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 5) (στόχος 3) Γράψτε μου τον αριθμό 5 (στόχος 2) Μέτρησε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά τον αριθμό 3 (στόχος 2,4) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 5; (στόχος 4) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 2,4) Ο Νίκος είχε 4 αυτοκίνητα και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσα αυτοκίνητα έχει τώρα; (στόχος 5) Η Μαρία είχε 4 μήλα. Πεινούσε όμως κι έφαγε τα 2. Πόσα μήλα της έμειναν; (στόχος 5) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κόκκινης ομάδας: Μετρήστε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά το 3 (στόχος 4, 2)

24 Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 7) (στόχος 3) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 4, 2) Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Γράψτε μου τον αριθμό 7 (στόχος 2) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά τον αριθμό 8; (στόχος 4) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Η Μαρία είχε 4 κούκλες. Χάρισε 1 κούκλα στη φίλη της Σοφία. Πόσες κούκλες της έμειναν; (στόχος 5) Ο Νίκος είχε 5 καραμέλες και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσες καραμέλες έχει τώρα; (στόχος 5)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 21 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Οι μαθητές έφεραν τα παιδικά τους παιχνίδια κι έφτιαξαν μικρές σύντομες καρτέλες, γράφοντας βασικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, δίπλα από το κάθε παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες και σκηνικά, που ζωντανεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6: Αγορές και ψώνια. 1. Τι αγοράζετε σε κάθε μαγαζί; Ταιριάξτε τις λέξεις

Ενότητα 6: Αγορές και ψώνια. 1. Τι αγοράζετε σε κάθε μαγαζί; Ταιριάξτε τις λέξεις 1. Τι αγοράζετε σε κάθε μαγαζί; Ταιριάξτε τις λέξεις 1. Ένα τετράδιο 2. Μια κόκκινη φούστα 3. Ένα βιβλίο 4. Μια εφημερίδα 5. Ένα εισιτήριο για το αεροπλάνο 6. Ένα κιλό πατάτες 7. Ψωμί 8. Κοτόπουλο 9. Μια

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες 1. Προσκλήσεις για το Νεραϊδοπάρτι Εκτυπωτή και 1 φύλλο χαρτιού μεγέθους A4 για κάθε προσκλητήριο 2. Βραχιολάκια φιλίας Εκτυπωτή και 2 φύλλα χαρτιού μεγέθους A4 για τα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Περί Γνώσεως Φροντιστήριο Μ.Ε. Φυσική Α Γυμνασίου. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Μήκους - Μάζας Χρόνου.

Περί Γνώσεως Φροντιστήριο Μ.Ε. Φυσική Α Γυμνασίου. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Μήκους - Μάζας Χρόνου. 10 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ > ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Μήκους - Μάζας Χρόνου. Επιμέλεια ύλης και απαντήσεων: Γ.Φ.Σ ι ώ ρ η ς Φυσικός.- Email: georgesioris@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Όταν φωνάζουμε κάποιον ή του απευθύνουμε το λόγο, λέμε το όνομα του στην ΚΛΗΤΙΚΗ. Γιώργο, μ' ακούς: Καθίστε, κύριε Παυλίδη! Παιδιά! Ησυχία! Συχνά τον αποκαλούμε όχι με

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ Δασκάλα: Αραμπατζή Αικατερίνη Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Παντελάκη Βαλαβάνη Βενετία Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Ν. Καβάλας ΤΑΞΗ: Ε2 ΜΑΘΗΤΕΣ: 15 2006 1. Πρώτη επαφή

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Τα νήπια ΟΙ ΜΗΛΙΤΣΕΣ Δάϊου Εμμανουέλα Παπαγεωργίου Αριάδνη Μπιτέρνα Ελένη Ιτσκάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο.

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο. NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 2 NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 3 305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 307.

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της Επιπεδίας

Το παραμύθι της Επιπεδίας Το παραμύθι της Επιπεδίας Ιστορία του J.Weeks, βασισμένη σε ιδέες του μυθιστορήματος Flatland: a romance in many dimensions, του E.A.Abbott, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1884, και στο οποίο βασίστηκε το κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. Βήματα για τη Ζωή ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Φύλλα Εργασίας από τη σύνδεση του Πολιτιστικού Προγράμματος "Σεργιάνι στην Παράδοση" και του Προγράμματος Υγείας "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων Οργάνωση καθημερινών ημερίδων 1) Αγώνες ζευγών 1α) Διαθέσιμες κινήσεις: Φιλοσοφία, μηχανισμοί και τα χαρακτηριστικά τους. Οι κινήσεις είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχει ένας διαιτητής στη διάθεσή

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική Ιστορία για Παιδιά

Οικολογική Ιστορία για Παιδιά Οικολογική Ιστορία για Παιδιά Απεργία στον κύκλο του νερού Οικολογική Ιστορία για Παιδιά Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας για τις

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολική χρονιά 2012-13 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» Ο Δαίδαλος βαρέθηκε να είναι στην Κρήτη ο μόνος δρόμος διαφυγής ήταν η θάλασσα τότε σκέφτηκε έναν άλλον τρόπο διαφυγής και του ήρθε μια ιδέα να μαζέψει φτερά πουλιών, να τα κολλήσει με κερί και να βάλει

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Γιώργος και η Ελευθερία πηγαίνουν εκδρομή. Θα ακούσεις την Ελευθερία να λέει ποια ρούχα θα πάρει μαζί της. Σημείωσε με () αυτά που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι.

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι. Σπίτι με λίμνη Ήθελα να χω ένα σπίτι κοντά σε λίμνη Μια πολύ μεγάλη στρογγυλή λίμνη Όχι τόσο για το σιντριβάνι, τα φύκια και τες πρασινάδες (βέβαια να βρίσκονται και αυτά είν ευμορφότατα) Αλλά για να έρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης.

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης. Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιόρτασε την 50ή λαχταριστή επέτειο του βιβλίου Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη

Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της συγγραφέως, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα