ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών συμβόλων Ανάλυση των αριθμών 3-7 Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα Φιγούρες κουνελιών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Κάρτες με 6 κόκκινα αυγά σε κυκλική διάταξη και 6 άσπρα αυγά σε γραμμική διάταξη Φύλλο αξιολόγησης, ένα για κάθε παιδί, με 2 καραμέλες, 5 κουλουράκια, 6 γλειφιτζούρια και 3 μήλα 2 καλαθάκια πασχαλινά Πλαστικά χρωματιστά αυγά Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 4 Σενάριο: Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στο ξέφωτο ενός δάσους μια λαγουδοοικογένεια, η μαμά Λαγουδίνα, ο μπαμπάς Λαγός και τα παιδιά τους, ο Λίνος και η Λίνα. Πλησίαζε το Πάσχα και η μαμά Λαγουδίνα είχε πολλές ετοιμασίες. Τα παιδιά, για να μην την ενοχλούν, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Μια μέρα, έπαιζαν το παιχνίδι των ερωτήσεων. Στη Λίνα άρεσε να μετρά, γι αυτό οι ερωτήσεις που έκανε στο Λίνο είχαν όλες αριθμούς. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε το Λίνο να μετρήσει ως το 10 (στόχος 1) και να βρει ποιος αριθμός είναι μετά το 3 και ποιος αριθμός είναι πριν από το 5 (στόχος 1) Εκείνη τη μέρα, η μαμά Λαγουδίνα πήγε στο αγρόκτημα της κυρίας Μαρίας και αγόρασε αυγά. Από αυτά, κάποια τα έβαψε και τα υπόλοιπα τα κράτησε για να φτιάξει κουλουράκια. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα αυγά έβαψε η μαμά Λαγουδίνα και πόσα κράτησε για να κάνει κουλουράκια (στόχος 2)

3 Η κυρία Μαρία φίλεψε τη μαμά Λαγουδίνα καραμέλες, κουλουράκια, γλειφιτζούρια και μήλα. «- Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία για τις λιχουδιές της» είπε ο Λίνος. «- Βέβαια! Τα καλούδια της ήταν πολλά και καλά» παρατήρησε η Λίνα. «Έλα να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα μας έδωσε από το καθένα!» Δίνουμε στα νήπια το φύλλο εργασίας και ζητάμε από αυτά να μετρήσουν τις λιχουδιές και να γράψουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2, 3) Στα παιχνίδια των παιδιών υπήρχαν 4 πλαστικά κίτρινα αυγά και 2 καλαθάκια. Η Λίνα σκέφτηκε να παίξουν με αυτά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Έπρεπε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσαν να βάλουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τα 2 καλαθάκια και τα 4 αυγά και τους ζητάμε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους, μπορούν να τοποθετήσουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια (πόσα αυγά στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο). Πάνω στον πίνακα καταγράφουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 4)

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Ανάλυση του αριθμού 5 σε δύο προσθετέους Υλικό: 6 σκιουράκια Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα. Φιγούρες λαγών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Χάρτινα παπάκια Παπάκια φτιαγμένα από πηλό Κάρτες με τους αριθμούς 2 και 3 Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 5 Σενάριο: Σήμερα η Λαγουδοοικογένεια αποφάσισε να πάει μια βόλτα στην περιοχή των λιμνών. Στο δρόμο συνάντησε τους φίλους της, τα σκιουράκια, που έπαιζαν πάνω στα δένδρα. Θέλετε να μάθουμε πόσοι είναι οι φίλοι τους; Είναι 4 στο ένα δένδρο και 2 στο άλλο. Πόσοι είναι όλοι μαζί; (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στην περιοχή των λιμνών. Η μαμά Λαγουδίνα άρχισε να ζωγραφίζει το τοπίο, ενώ ο μπαμπάς και τα παιδιά άρχισαν το παιχνίδι. Η Λαγουδίνα ζωγράφισε τις 2 λίμνες, αλλά δεν μπόρεσε να ζωγραφίσει τα παπάκια. Αποφάσισε να κολλήσει στον πίνακά της χάρτινα παπάκια και να φτιάξει ένα κολλάζ. Ελάτε να τη βοηθήσουμε. Στη μία λίμνη κολυμπούσαν τόσα παπάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τον αριθμό 2 και ζητάμε να δώσουν τόσα παπάκια στην Λαγουδίνα. Το ίδιο γίνεται και για τον αριθμό 3 (στόχος 2, 3) Εκείνη τη στιγμή 5 αγριόπαπιες πλησίασαν τις 2 λίμνες και θέλησαν να δροσιστούν στα νερά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βουτήξουν στα νερά των 2 λιμνών οι 5 αγριόπαπιες (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) (στόχος 4 )

5 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΑΝΝΟΥΛΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικά προβλήματα 3. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Εικόνα με 14 πάπιες σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 9 νούφαρα σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 9 βατράχια σε τυχαία τοποθέτηση 2 γυάλες και 4 πλαστικά παπάκια Χαρτόνι για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Η Αννούλα κάθε πρωί, για να πάει στο σχολείο, περνάει μέσα από ένα πάρκο. Στο πάρκο υπάρχουν 2 λίμνες γεμάτες πάπιες, νούφαρα και βατραχάκια. Η Αννούλα έχει βγάλει φωτογραφίες και μας τις έφερε! Ελάτε να τις δούμε! Τοποθετούμε στο πάτωμα τη φωτογραφία- εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από 2 παιδιά να τις μετρήσουν (στόχος 1) Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τη φωτογραφία- εικόνα με τα νούφαρα και τη φωτογραφίαεικόνα με τα βατραχάκια (στόχος 1)

6 Σήμερα καθώς πήγαινε στο σχολείο της η Αννούλα παρατήρησε ότι οι πάπιες ήταν λιγότερες. Τις μέτρησε και βρήκε ότι ήταν 7. Εκείνη τη στιγμή 4 πάπιες πέταξαν ψηλά. Πόσες πάπιες έμειναν στις λίμνες; Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Αν από τις 7 πάπιες πετάξουν 4, πόσες θα μείνουν στις 2 λίμνες; (στόχος 2) Οι 4 πάπιες πέταξαν ψηλά στον ουρανό. Όταν κουράστηκαν, ξαναγύρισαν στις 2 λίμνες και άρχισαν να κολυμπούν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να κολυμπήσουν οι 4 πάπιες στις 2 λίμνες του πάρκου (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και τα νήπια καταγράφουν κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 3)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Εικόνα με 14 πουλιά σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 7 πουλιά σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 12 χελιδόνια σε τυχαία τοποθέτηση Πίνακας με 2 δένδρα και 5 πουλιά για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Ατομικό φύλλο εργασίας πάνω στο οποίο υπάρχουν 3 σειρές με 5, 8 και 10 παπαγαλάκια Σενάριο: Η Αννούλα και ο Γιαννάκης, ο φίλος της, πήγαν εκδρομή στο δάσος με το σχολείο τους. Καθώς περπατούσαν, άκουσαν τιτιβίσματα ψηλά στα δένδρα. «- Πω!πω! τι ωραία πουλιά» είπε ο Γιαννάκης. «- Είναι καναρίνια και είναι πολλά» παρατήρησε η Αννούλα. «Άραγε θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε;» «- Αν είμαστε πολύ προσεκτικοί και ήσυχοι, ίσως τα καταφέρουμε» απάντησε ο Γιάννης. «Ας αρχίσουμε!» Δείχνουμε την πρώτη εικόνα στα παιδιά και ζητάμε από 2 νήπια να βοηθήσουν τους 2 φίλους να μετρήσουν τα καναρίνια (στόχος 1) «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, γι αυτό προτείνω να μετράμε όσα πουλιά συναντάμε» είπε ο Γιάννης. Πιο κάτω, πάνω σε άλλα δένδρα, άκουσαν σπουργίτια και χελιδόνια να κελαηδούν. Η Αννούλα και ο Γιάννης άρχισαν το μέτρημα. ελάτε παιδιά να δούμε πόσα ήταν τα πουλιά που συνάντησαν τα παιδιά. Δείχνουμε τις εικόνες με τα σπουργίτια και τα χελιδόνια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν (στόχος 1)

8 Οι 2 φίλοι είδαν πιο κάτω 5 πουλιά που πετούσαν στον ουρανό. Κάθε τόσο τα πουλιά πήγαιναν και ξεκουράζονταν στα κλαδιά 2 δένδρων. Η Αννούλα και ο Γιαννάκης θέλησαν να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και γίνεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων (στόχος 2) Στην παρέα των 5 πουλιών ήρθαν άλλα 3 πουλιά και άρχισαν να πετούν μαζί τους. Πόσα πουλιά πετούν τώρα στον ουρανό; Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν σ αυτό το ερώτημα (στόχος 3) Η δασκάλα τούς είπε ότι στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του σχολείου υπάρχουν παπαγάλοι. Είναι τόσο πολλοί, που είναι μοιρασμένοι σε 3 κλουβιά. Ελάτε να τους γνωρίσουμε! Μοιράζουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας, στα οποία τα νήπια καλούνται να μετρήσουν τα παπαγαλάκια που υπάρχουν σε κάθε κλουβί και να γράψουν το σωστό αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι (στόχος 1,4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Το άλμπουμ των Μαθηματικών Σενάριο: Η Άννα και ο Γιάννης αποφάσισαν να φτιάξουν το «Άλμπουμ των μαθηματικών» που τόσο επιθυμούσαν. Προτείνουμε στα παιδιά να βοηθήσουν τους φίλους μας να φτιάξουν το Άλμπουμ. Στην πρώτη σελίδα, τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν τα αριθμητικά σύμβολα που είναι γραμμένα και να κολλήσουν δίπλα σ αυτά τόσα αυτοκόλλητα όσα αντιστοιχούν στον κάθε αριθμό (στόχος 1, 2) Στη 2 η σελίδα του άλμπουμ υπάρχει μια πυραμίδα η οποία στη βάση της έχει τον αριθμό 5, στην κορυφή τον αριθμό 10 και ενδιάμεσα τον αριθμό 7. Τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά στις πλευρές της πυραμίδας (στόχος 3)

10 Η επόμενη σελίδα απεικονίζει μια αριθμογραμμή με αριθμούς από το 1 έως το 10, η οποία όμως δεν είναι πλήρως συμπληρωμένη. Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν (στόχος 3)

11 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΜΦΙΤΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης. 3. Ανάλυση του αριθμού Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα με το στρουμφοχωριό πάνω στην οποία υπάρχουν 7 σπιτάκια και 6 στρουμφάκια (τυχαία τοποθέτηση) 4 μαργαρίτες 3 καμπανούλες 2 τουλίπες Εικόνα που απεικονίζει λουλούδια στα βάζα. Δίπλα από κάθε βάζο υπάρχει κενό για την γραφή του αριθμού. 2 ανθοδέσμες Πίνακας με το Σπιρτούλη και το Χαχανούλη, για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Σενάριο: Η φίλη μας η Στρουμφίτα μένει σ ένα όμορφο χωριό μέσα στο δάσος μαζί με άλλα Στρουμφάκια. Να, αυτό είναι το χωριό τους! Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα και ζητάμε να μετρήσουν τα σπιτάκια (στόχος 1) Αυτή τη στιγμή στο στρουμφοχωριό βρίσκονται αρκετά στρουμφάκια. Ζητάμε από δυο παιδιά να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1) Η φίλη μας η Στρουμφίτα έχει ένα χόμπι. Αγαπά πολύ τα λουλούδια. Κάθε μέρα κόβει φρέσκα από το δάσος, για να διακοσμήσει το σπίτι της και να χαρίσει και στους φίλους της. Σήμερα βρήκε πολλά λουλούδια, πανέμορφα και δροσερά. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα λουλούδια μάζεψε η Στρουμφίτα! Δείχνουμε τα λουλούδια και ζητάμε από τα παιδιά να τα μετρήσουν (στόχος 1)

12 Η Στρουμφίτα, με τα λουλούδια αγκαλιά, ξεκίνησε για το σπίτι. Στο δρόμο συνάντησε το φίλο της τον Γκρινιάρη. Ο Γκρινιάρης είναι εκνευρισμένος, γιατί δεν μπορεί να βρει το Λιχούδη. Η Στρουμφίτα, για να του φτιάξει τη διάθεση, αποφάσισε να του χαρίσει μία από τις τουλίπες της. Ζητάμε από ένα παιδί να μας απαντήσει στο εξής ερώτημα: Η Στρουμφίτα είχε 2 τουλίπες. Αν χαρίσει στον Γκρινιάρη 1, πόσες θα τις μείνουν; (στόχος 2) Γυρνώντας στο σπίτι η Στρουμφίτα τοποθέτησε τα λουλούδια της σε όμορφα βάζα. Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα λουλούδια έχει το κάθε βάζο! Ζητάμε από ένα παιδί να μετρήσει τα λουλούδια από το πρώτο βάζο και να γράψει τον αριθμό. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα βάζα (στόχος 1,4) Η Στρουμφίτα με τα υπόλοιπα λουλούδια αποφάσισε να φτιάξει 2 ανθοδέσμες, μια για τον Σπιρτούλη και μια για τον Χαχανούλη. Στις ανθοδέσμες θα τοποθετήσει και 4 μαργαρίτες. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τοποθετήσει η Στρουμφίτα τις 4 μαργαρίτες στις 2 ανθοδέσμες (πόσες στην ανθοδέσμη του Σπιρτούλη και πόσες στην ανθοδέσμη του Χαχανούλη) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 3)

13

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΟΣΠΙΤΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων στην αριθμοσειρά Υλικό: Μακέτα με το Στρουμφοχωριό και το καραμελόσπιτο 7 δένδρα σε τυχαία τοποθέτηση Ο τιμοκατάλογος των γλυκών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 10 Σενάριο: Ο Μπαρμπαστρούμφ, το σοφό Στρουμφάκι, είναι ο δάσκαλός τους. Σήμερα αποφάσισε να μάθει στα Στρουμφάκια να μετρούν σωστά από το 1 μέχρι το 10. Αν τα καταφέρουν θα πάνε εκδρομή στο καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουμε όλοι μαζί σωστά μέχρι το 10, για να βοηθήσουμε τα Στρουμφάκια να πάνε εκδρομή (στόχος 1) Χαρούμενα τα Στρουμφάκια ξεκίνησαν. Ο Γκρινιάρης όμως σε όλη τη διαδρομή γκρίνιαζε λέγοντας ότι οι καραμέλες δεν έχουν καμιά δουλειά με τα δέντρα και δεν έπρεπε η τοποθεσία να λέγεται καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα αλλά καραμελόσπιτο με τις πολλές καραμέλες. Ο Μπαρμπαστρουφ του εξήγησε ότι το όνομα το πήρε από τα πολλά δέντρα που υπάρχουν εκεί. Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα με το καραμελόσπιτο και ζητάμε να μας μετρήσουν τα δένδρα που υπάρχουν γύρω του (στόχος 2) Μόλις έφτασαν στο δάσος, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα Στρουμφάκια ήταν να πάνε στο καραμελόσπιτο να αγοράσουν γλυκά. Ο Γκρινιάρης θέλησε να αγοράσει ένα γλυκό στο φίλο του τον Λιχούδη και επειδή τα λεφτά που κρατούσε ήταν λίγα, αποφάσισε να αγοράσει το γλυκό που κόστιζε 3 ευρώ. Δείχνουμε στα παιδιά τον τιμοκατάλογο με τα γλυκά και ζητάμε να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Γκρινιάρης (στόχος 3)

15 Ο Σπιρτούλης πλήρωσε για το γλυκό του 5 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Σπιρτούλης (στόχος 3) Η Στρουμφίτα πλήρωσε στον ζαχαροπλάστη 8 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε η Στρουμφίτα (στόχος 3) Αφού έφαγαν τα γλυκά τους, ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Τα Στρουμφάκια έπαιξαν κρυφτό και κυνηγητό. Μόνο ο Χουζούρης ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο να πάρει έναν υπνάκο. Κοιμήθηκε τόσο βαθιά που είδε και όνειρο. Στο όνειρο έρχονταν διάφορα συννεφάκια φορτωμένα με αριθμούς. Οι σειρές όμως των αριθμών είχαν κενά που έπρεπε να συμπληρωθούν. Ο Χουζούρης προσπαθούσε να βρει τους σωστούς αριθμούς και ο ύπνος του έγινε πολύ ανήσυχος. Ελάτε να συμπληρώσουμε τους αριθμούς που λείπουν για να μπορέσει ο Χουζούρης να συνεχίσει ήσυχος τον ύπνο του (στόχος 4) Είχε αρχίσει να νυχτώνει και επιτέλους ο Χουζούρης ξύπνησε. Ο Μπαρμπαστρούμφ αποφάσισε να γυρίσουν πίσω στο χωριό. Πρώτα όμως έπρεπε να δει αν όλα τα Στρουμφάκια ήταν εκεί. Τα έβαλε λοιπόν στη σειρά για να τα μετρήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Μπαρμπαστρούμφ και να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1)

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΙ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικού συμβόλου 4. Ανάλυση των αριθμών Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Μακέτα του δάσους με ποτάμι, βραχάκια από γκοφρέ χαρτί, βατραχάκια και δένδρα. Φύλλα πράσινα από χαρτόνι Καρτελάκια με τους αριθμούς από το 1 10 Πορτοκάλια από χαρτόνι. Μπίλιες και σακουλάκια Σενάριο: Ένα ηλιόλουστο πρωινό ο Γουίνι και ο φίλος του το γουρουνάκι, αποφάσισαν να εξερευνήσουν το μαγικό δάσος. Καθώς περπατούσαν στο σκοτεινό μονοπάτι το γουρουνάκι εξαφανίστηκε. Τρομαγμένος ο Γουίνι άρχισε να το ψάχνει αλλά μάταια. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε η καλή νεράιδα του δάσους η οποία του έδωσε μια πληροφορία. Το φίλο του τον είχαν απαγάγει τα ζαβολιάρικα ξωτικά. Του είπε να μη στεναχωριέται γιατί θα τον βοηθούσε να το βρει. Η πορεία μέσα στο μαγικό δάσος ήταν δύσκολη. Για να βρουν το φίλο του έπρεπε να περάσουν αρκετές δοκιμασίες. Η πρώτη δοκιμασία ήταν να διασχίσουν το αγριεμένο ποτάμι. Για να το περάσουν έπρεπε να μετρήσουν σωστά τους βράχους του αγριεμένου ποταμού και μετά τα μέλη μιας οικογένειας βατράχων που ζούσαν στην όχθη του. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωές μας και να μετρήσουν τους βράχους και τα βατράχια (στόχος 1) Επιτέλους τα νερά του ποταμού ηρέμησαν και ο Γουίνι με τη νεράιδα πέρασαν απέναντι. Στο δρόμο τους συνάντησαν ένα περίεργο δέντρο που αντί για φρούτα είχε στα φύλλα του αριθμούς. Πλησίασαν και άκουσαν το δέντρο να λέει τα εξής: «Αν θέλεις το φίλο σου να βρεις βάλε στα κλαδιά μου τόσα πορτοκάλια, όσα λένε οι αριθμοί».

17 Αμέσως η καλή νεράιδα κούνησε το μαγικό της ραβδί και πολλά πορτοκάλια παρουσιάστηκαν μπροστά τους. Ο Γουίνι και η καλή νεράιδα στρώθηκαν στη δουλειά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να τοποθετήσουν στα φύλλα τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο κάθε αριθμός (στόχος 2,1) Το δέντρο ευχαρίστησε το Γουίνι και τη νεράιδα και τούς έδειξε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν. Καθώς προχωρούσαν είδαν μπροστά τους ένα φως σαν κάτι να γυάλιζε. Πλησιάσαν και αντίκρισαν μπίλιες μαγικές- χρωματιστές και ένα χαρτί που έγραφε! «Πρέπει να γράψεις στο χαρτί πόσες είναι οι μπλε, οι κίτρινες, οι κόκκινες και οι πράσινες μπίλιες και το γουρουνάκι ευθύς θα εμφανιστεί». Θέλετε να τους βοηθήσουμε να βρουν το γουρουνάκι; Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τις μπίλιες και να γράψουν πόσες είναι οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι πράσινες και οι γαλάζιες μπίλιες (στόχος 1,3) Μόλις έγραψαν και τον τελευταίο αριθμό παρουσιάστηκε μπροστά τους το γουρουνάκι. Ήταν πολύ χαρούμενο γιατί με τα ξωτικά είχε κάνει μια ιπτάμενη εξερεύνηση στο δάσος. Ναι καλά ακούσατε, τα ξωτικά του χάρισαν 2 φτερά και πέταξε μαζί τους. Τόν πήγαν πρώτα- πρώτα στην γειτονιά των πουλιών. 3 πολύχρωμες πεταλούδες χόρευαν σε 2 θάμνους. -Μπορείς Γουίνι να μου πεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να χορέψουν οι 3 πεταλούδες στους 2 θάμνους; Πόσες στον ένα και πόσες στον άλλο; Ρώτησε το γουρουνάκι. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν το Γουίνι να βρει τη λύση σ αυτό το πρόβλημα Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 4)

18 Φεύγοντας από το δάσος συνάντησαν αγριοφραουλιές και βατόμουρα. Ο Γουίνι έκοψε 3 φράουλες και 2 βατόμουρα και τα χάρισε στη νεράιδα για να την ευχαριστήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα φρούτα χάρισε ο Γουίνι στη νεράιδα (στόχος 5) Το γουρουνάκι μάζεψε 4 βατόμουρα και πεινασμένο από τη βόλτα, αποφάσισε να φάει τα 3. Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Το γουρουνάκι είχε 6 βατόμουρα. Αν φάει τα 3, πόσα βατόμουρα θα του μείνουν; (στόχος 5) Επιτέλους έφτασαν στο σπίτι τους. Ήταν πολύ κουρασμένοι και έπεσαν αμέσως για ύπνο.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 2 CD 6 καπελάκια, 6 ποτηράκια,6 πιατάκια 6 προσκλήσεις προσκλήσεις τούρτα με 8 κεράκια. 6 δώρα Σενάριο: Ο Πέτρος έχει τα γενέθλιά του και θα τα γιορτάσει με τους φίλους του. Πήγε λοιπόν με τη μαμά του να αγοράσει τα πράγματα που χρειάζεται. Μπορείτε να μου πείτε πόσα CD αγόρασε ο Πέτρος για τα γενέθλιά του; Πόσα καπελάκια/ ποτηράκια/ πιατάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του ; (στόχος 1) Μπορείτε να μου γράψετε σ αυτό το χαρτί πόσα καπελάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του; (στόχος 2)

20 Αφού λοιπόν ο Πέτρος αγόρασε ότι χρειαζόταν, έγραψε με τη βοήθεια της μαμάς του τις προσκλήσεις. Ο Πέτρος στις προσκλήσεις εκτός από την ημέρα και την ώρα, έγραψε την οδό και τον αριθμό του σπιτιού του. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: Ποιος είναι ο αριθμός του σπιτιού του Πέτρου; (στόχος 3) Πόσες προσκλήσεις έστειλε ο Πέτρος; (στόχος 1) Η μέρα των γενεθλίων έφθασε. Η μητέρα του έφερε την τούρτα με τα κεράκια. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα κεράκια για να δούμε πόσο χρονών είναι ο Πέτρος και να γράψουν τον αριθμό (στόχος 1, 2) Στο πάρτι του Πέτρου όλοι πέρασαν τέλεια. Οι φίλοι του έφεραν δώρα και ο Πέτρος ήταν πολύ χαρούμενος. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα δώρα του Πέτρου (στόχος 1) Ο Πέτρος πήρε 6 δώρα από τους φίλους του και 2 από τη γιαγιά του. Πόσα είναι όλα τα δώρα του Πέτρου; (στόχος 5)

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων. 3. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 1 μηλιά με 3 μήλα 1 λεμονιά με 8 λεμόνια 1 πορτοκαλιά με 5 πορτοκάλια Πίνακας καταγραφής των αποτελεσμάτων 2 καλάθια 3 μήλα. 10 τουλίπες, 9 μαργαρίτες και 7 γαρύφαλλα Σενάριο: Ένα σαββατοκύριακο 2 αδέλφια η Μαίρη και ο Νίκος αποφάσισαν να πάνε εκδρομή στο περιβόλι του παππού τους. Το περιβόλι ήταν γεμάτο δέντρα και λουλούδια. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες από τα δένδρα του παππού και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Πόσα είναι τα μήλα στη μηλιά; (στόχος 1) Πόσα είναι τα λεμόνια ; (στόχος 1) Πόσα είναι τα πορτοκάλια; (στόχος 1) Γράψτε στο χαρτί πόσα είναι τα πορτοκάλια (στόχος 2) Τα 2 παιδιά έκοψαν 3 μήλα για να πάρουν στο σπίτι. Είχαν μαζί τους 2 καλάθια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βάλουν στα 2 καλάθια, τα 3 μήλα ( πόσα στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο) (στόχος 3) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα.

22 Η Μαίρη έκοψε από την πορτοκαλιά 2 πορτοκάλια και ο Νίκος άλλα 2. Πόσα πορτοκάλια έκοψαν και οι 2 μαζί; (στόχος 4) Ο Νίκος και η Μαίρη άρχισαν να παρατηρούν τα ανθισμένα λουλούδια. «- Είναι τόσο ωραία! Ο παππούς εκτός από δέντρα έχει φυτέψει και υπέροχα λουλούδια.» είπε η Μαίρη. «- Και όλα είναι ανθισμένα και πολύχρωμα.» συμπλήρωσε ο Νίκος. Τα παιδιά αποφάσισαν να περιγράψουν τον ανθόκηπο στη μαμά γι αυτό κοίταξαν προσεκτικά τα είδη των λουλουδιών και τα άνθη τους. Ζητάμε από τα νήπια τα εξής: Να βοηθήσουν τη Μαίρη και το Νίκο να μετρήσουν τις τουλίπες, τις μαργαρίτες και τα γαρύφαλλα που υπάρχουν στο περιβόλι του παππού; (στόχος 1) Πόσα πέταλα έχει η κάθε μαργαρίτα; (στόχος 1) Να γράψουν τον αριθμό στο χαρτί (στόχος 2) Τα παιδιά έκοψαν λουλούδια για να προσφέρουν στη μαμά τους. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4 γαρύφαλλα. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα γαρύφαλλα έκοψαν και οι 2 μαζί για να προσφέρουν στη μαμά τους (στόχος 4)

23 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΗΛΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Ένα μεγάλο δένδρο με ένα μήλο πάνω του 2 διαδρομές 1 κόκκινη και 1 κίτρινη 2 ζωάκια Κάρτες με τους αριθμούς 7 και 5 Εικόνα με 8 σκουληκάκια σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 6 σκουληκάκια σε τυχαία τοποθέτηση Σενάριο: Μια μέρα σε ένα δάσος συναντήθηκαν τυχαία 2 ζώα. Τα 2 ζωάκια ήταν πολύ πεινασμένα κι έψαχναν στο δάσος να βρουν τροφή. Ξαφνικά βλέπουν ένα τεράστιο δέντρο το οποίο είχε μόνο ένα μήλο. Άρχισαν να μαλώνουν για το ποιος θα φάει το μήλο. Η σοφή κουκουβάγια όμως τους έδωσε τη λύση. Θα έπαιζαν ένα παιχνίδι οι κανόνες του οποίου ήταν οι εξής: -Θα τους έκανε κάποιες ερωτήσεις. - Με κάθε σωστή απάντηση θα προχωρούσαν ένα βήμα προς το σημείο που βρίσκεται το μήλο. -Όποιος έφτανε πρώτος στο μήλο θα το έτρωγε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες την κίτρινη και την κόκκινη για να αρχίσει ο αγώνας. Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κίτρινης ομάδας: Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 5) (στόχος 3) Γράψτε μου τον αριθμό 5 (στόχος 2) Μέτρησε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά τον αριθμό 3 (στόχος 2,4) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 5; (στόχος 4) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 2,4) Ο Νίκος είχε 4 αυτοκίνητα και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσα αυτοκίνητα έχει τώρα; (στόχος 5) Η Μαρία είχε 4 μήλα. Πεινούσε όμως κι έφαγε τα 2. Πόσα μήλα της έμειναν; (στόχος 5) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κόκκινης ομάδας: Μετρήστε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά το 3 (στόχος 4, 2)

24 Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 7) (στόχος 3) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 4, 2) Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Γράψτε μου τον αριθμό 7 (στόχος 2) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά τον αριθμό 8; (στόχος 4) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Η Μαρία είχε 4 κούκλες. Χάρισε 1 κούκλα στη φίλη της Σοφία. Πόσες κούκλες της έμειναν; (στόχος 5) Ο Νίκος είχε 5 καραμέλες και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσες καραμέλες έχει τώρα; (στόχος 5)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Οι παρακάτω ιστορίες γράφτηκαν από μικρές ομάδες νηπιαγωγών στις επιμορφωτικές συναντήσεις του πρώτου τριμήνου. Στόχος ήταν η εμπλοκή των νηπιαγωγών με

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Χαιρετισμός Δημάρχου Μήτρακα Ελενας ΣΤ Δημοτικού 2 ο Δημοτικό Σχολείο Το να δίνεις χαρά στα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο

TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο ERGASION 2_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 10:47 π.μ. Page 1 TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο Μπορείς να βάλεις σωστά τις λέξεις που είναι στην παρένθεση στις παρακάτω προτάσεις; Ο παππούς (παππούς)

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα.

Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα. Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα. Zούσε κάποτε, μπορεί να τριγυρίζει κάπου εδώ γύρω και σήμερα, μια σαρανταποδαρούσα με σαράντα πόδια και με το ένα πόδι της

Διαβάστε περισσότερα

Μετά θα φύτευαν μελιτζάνες, τοματίνια και μπρόκολα. Τέλεια μέρα!!

Μετά θα φύτευαν μελιτζάνες, τοματίνια και μπρόκολα. Τέλεια μέρα!! 1. Το κρυφτό Mια Κυριακή, στον κήπο ενός σπιτιού 4 παιδιά έπαιζαν κρυφτό. 99, 100 φτου και βγαίνω! Θα σας βρω αμέσως είμαι σίγουρη! Χα! σε είδα σε είδα! Φτου, σε πρόλαβα. Να πάρει...ποιος έχει μείνει κρυμμένος;

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμφωνία μ ένα δέντρο

Συμφωνία μ ένα δέντρο LOGOTEXNIA 72-109_A_B DHMOTIKOY 23/1/2013 12:35 µµ Page 72 Συμφωνία μ ένα δέντρο Έχω φίλο μου πιστό ένα δέντρο φουντωτό. Συμφωνία του χω κάνει με χαρτί και με μελάνι. Να του δίνω εγώ νερό. Να μου δίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ B ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ B ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ B ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Παραμύθια Tίτλος: Παραμύθια Γνωστικό αντικείμενο: Νεοελληνική λογοτεχνία Συμβατότητα με το νέο ΠΣ: προβλέπεται ομότιτλη διδακτική ενότητα Είδος διδακτικής πρακτικής: project,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή

Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή ΕΝΤΥΠΟ-ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ Οι Μεγάλες Περιπέτειες της Σαρανταποδαρούσας Σάρας (Περιεχόμενο 30 σελ. :προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό ΤΕΥΧΟΣ Β ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Περιεχόμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Ποια άγρια πουλιά γνωρίζεις; 3 Πουλιά παντού! 5 Την ευτυχία πού θα βρεις; 9 Τροφές και φωλιές 11 Μια αυλή φιλική για τα πουλιά 17 Φροντίζω

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή!

Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή! ΧριστουγεννιάτΙΚΟΣ κατάλογοσ Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή! Μεγάλος χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός Αγαπητοί μας φίλοι, Σας ανακοινώνουμε με χαρά

Διαβάστε περισσότερα

Λούβαρη Εβίτα Nηπιαγωγός

Λούβαρη Εβίτα Nηπιαγωγός Άλλη μια χρονιά τελειώνει, κι άλλος ένας κύκλος παιχνιδιού, μάθησης και συνεργασίας ολοκληρώνεται. Μαζί με τα παιδιά γίναμε κι εμείς σοφότεροι. Μάθαμε να αγαπάμε πιο πολύ τη δουλεία μας, να διορθώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Πάλι μαζί! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΗ

Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Πάλι μαζί! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΗ Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Πάλι μαζί! 2 Α Τ ε ύ χ ο ς Γ λ ώ σ σ α ς ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Πρόταση είναι μια ομάδα από λέξεις που μας δίνουν ένα ολοκληρωμένο νόημα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια πρόταση αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Αθήνα Ιούνιος 2008 1 Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες του προγράμματος. Μας έμαθαν

Διαβάστε περισσότερα