1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής."

Transcript

1 Αθήνα, 24/4/2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ I. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ Α' II. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ - /ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ-ΤΜΗΜΑ Γ' III. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ - /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ( 6) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ - /ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ ( 30) ΤΜΗΜΑ Α' - /ΝΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η/Υ ( 32) ΤΜΗΜΑ Β' Ταχ. /νση: Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο: , : FAX: ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΟΛ 1106 ΘΕΜΑ: Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ. για εκκαθάριση, των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων, οικονοµικού έτους Όπως σας είναι γνωστό, κατά την περίοδο παραλαβής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος, δηµιουργείται υψηλός φόρτος εργασίας για το σύνολο των υπηρεσιών και των στελεχών τους. Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που προκαλούνται κατά το χρονικό αυτό διάστηµα, απαιτείται η άµεση προετοιµασία, σωστή οργάνωση, κατάρτιση του προσωπικού και ενηµέρωση όλων, µε στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ταχύτερη ολοκλήρωση εκκαθάρισης των δηλώσεων. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής. Ο προϊστάµενος της.ο.υ ορίζεται ως συντονιστής του έργου της παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος καθώς και της κωδικογράφησης και αποστολής τους στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για εκκαθάριση, µε αναπληρωτή συντονιστή τον/την Προϊστάµενο/η της Υποδιεύθυνσης Φορολογίας.

2 Σε περίπτωση που ο προϊστάµενος της. Ο.Υ κρίνει απαραίτητο, µπορεί να ορίσει ως συντονιστή για το έργο της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος, τον/την Υποδιευθυντή/ντρια Φορολογίας. 2. ηµιουργία και στελέχωση οµάδας. Οι Προϊστάµενοι των ΟΥ να συστήσουν οµάδα για την παραλαβή, την κωδικογράφηση, την καταχώρηση και την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων στη Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να επιτευχθεί η ταχεία εκκαθάριση. Σηµειώνεται ότι ο αριθµός των συµµετεχόντων στην Οµάδα µπορεί να αυξοµειώνεται ανάλογα µε τις ανάγκες της υπηρεσίας και, ανά περίπτωση. Η παραπάνω οµάδα θα στελεχωθεί από έµπειρους και εξειδικευµένους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα εφοδιαστούν έγκαιρα µε το απαραίτητο ενηµερωτικό υλικό (εγκυκλίους, έντυπα, φυλλάδια οδηγιών). 3. Χώρος και χρόνος παραλαβής δηλώσεων Σε κάθε.ο.υ. θα επιλεγούν, ανάλογα και µε την αρχιτεκτονική του οικήµατος αυτής, χώροι παραλαβής δηλώσεων κατά προτίµηση ισόγειοι, ώστε να γίνεται εύκολα η πρόσβαση των φορολογουµένων. Σε.Ο.Υ. µε µεγάλο αριθµό φορολογουµένων πρέπει να δηµιουργηθούν περισσότεροι χώροι παραλαβής, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική κατανοµή του κοινού για καλύτερη εξυπηρέτησή του. Σηµειώνεται ότι η παραλαβή θα αρχίζει ταυτόχρονα µε την έναρξη του χρόνου συναλλαγής και θα συνεχίζεται µέχρι το τέλος του χρόνου συναλλαγής, κάθε µέρα. Οι Προϊστάµενοι των ΟΥ θα µεριµνούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουµένων. Στις ΟΥ που λειτουργούν Σ.Τ.Ε.Π. η παραλαβή των δηλώσεων θα γίνεται και στους χώρους αυτούς που διαθέτουν και καθίσµατα αναµονής. 4. Σήµανση της εισόδου της.ο.υ. Στην είσοδο κάθε.ο.υ. θα αναρτώνται πινακίδες, οι οποίες θα πληροφορούν το κοινό για τα σηµεία εξυπηρέτησής του (γραφεία παραλαβής των δηλώσεων, το Γραφείο Ενηµέρωσης Πολιτών (Γ.Ε.ΠΟ), τα σηµεία προµήθειας εντύπων κλπ.). 5. ηµιουργία Γραφείων Ενηµέρωσης Πολιτών (Γ.Ε.ΠΟ.) - ιαχείριση εντύπων. Σε όλες τις.ο.υ. θα δηµιουργηθούν µε µέριµνα των Προϊσταµένων αυτών Γραφεία Ενηµέρωσης Πολιτών, στα οποία µπορούν ν' απευθύνονται οι πολίτες για τα ερωτήµατα που έχουν σε θέµατα δηλώσεων εισοδήµατος. Η παραλαβή και η διαχείριση των φορολογικών εντύπων και η χορήγηση στους πολίτες θα γίνεται µε συνέπεια προς αποφυγή προστριβών και δυσµενών σχολίων για τη ιοίκηση. 6. Ροή εργασιών Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε, κατά την παραλαβή των δηλώσεων, η παραµονή του πολίτη στη.ο.υ. να είναι η απολύτως απαραίτητη για τον ορθό έλεγχο της δήλωσης. Όταν ο χρόνος αναµονής ξεπερνά εύλογο χρονικό διάστηµα,

3 τότε θα αυξάνεται αµέσως ο αριθµός των υπαλλήλων, που παραλαµβάνουν δηλώσεις, πάντα µε ευθύνη του Προϊσταµένου της.ο.υ.. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την παραλαβή των δηλώσεων, στα συνυποβαλλόµενα δικαιολογητικά και ιδίως στις Υπεύθυνες ηλώσεις, όπου αυτές προβλέπονται ως δικαιολογητικά από το νόµο καθώς και στις βεβαιώσεις αναπηρίας, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί σύµφωνα µε την ΜΟΟ/Α0012/ΠΟΛ.1087/ απόφαση του Υπουργείου Οικονοµικών και Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επισηµαίνεται ότι από και µετά οι βεβαιώσεις εκδίδονται από τα αρµόδια ΚΕΠΑ. Οι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας που είχαν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α'/θµιες Υγειονοµικές Επιτροπές των Νοµαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης µπορούν να χρησιµοποιούνται εφόσον ισχύουν, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόµενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονοµικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Αν έχει σηµειωθεί µεταβολή των προεκτυπωµένων στοιχείων στη /νση κατοικίας ή στην οικογενειακή κατάσταση, οι δηλώσεις θα δίδονται από τους υπαλλήλους παραλαβής, σε τακτά χρονικά διαστήµατα µέσα στην ηµέρα, στο Μητρώο για τη διόρθωση των στοιχείων που µεταβλήθηκαν. Στο σηµείο αυτό τονίζεται ότι οι δηλώσεις που αναφέρουν µεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, πρέπει να συνοδεύονται µε τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τις σχετικές µεταβολές (π.χ. ιαζύγιο, Αντίγραφο Αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανοµής της κοινής περιουσίας). Οι δηλώσεις αυτές επιστρέφονται αυθηµερόν στην οµάδα παραλαβής. Οι σχετικές βεβαιώσεις µεταβολής των ατοµικών στοιχείων θα σταλούν στους πολίτες, ταχυδροµικά, από το Τµήµα Μητρώου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε αναγραφή του τηλεφώνου του φορολογουµένου στη δήλωσή του. Σε όσες περιπτώσεις παρουσιάζονται δυσκολίες κατά την παραλαβή των δηλώσεων, οι φορολογούµενοι θα απευθύνονται στο Γραφείο Ενηµέρωσης Πολιτών της.ο.υ. ή στον υπάλληλο που έχει ορισθεί για χορήγηση διευκρινίσεων και πληροφοριών. 7. Σηµειώνουµε επίσης τα εξής: Η συνεχής παρουσία των προϊσταµένων στα σηµεία παραλαβής δηλώσεων και η ευελιξία στη σύνθεση (αριθµό) των υπαλλήλων, που παραλαµβάνουν δηλώσεις, ανάλογα µε την προσέλευση των πολιτών είναι απαραίτητη. Είναι λογικό η αυξηµένη προσέλευση των πολιτών να συνεπάγεται µεγαλύτερες ανάγκες στην καθαριότητα. Με ευθύνη των προϊσταµένων, θα πρέπει ο χώρος των.ο.υ. να παραµένει καθαρός σε όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Να ληφθεί µέριµνα για τη διασφάλιση της προσβασιµότητας και εξυπηρέτησης των AM Ε Α, για παράδειγµα τοποθέτηση καθισµάτων, ανοικτοί χώροι πρόσβασης για αναπηρικά καροτσάκια κ.λ.π. 8. Καταγραφή παραπόνων πολιτών και υποδείξεων υπαλλήλων Ο υπεύθυνος της οµάδας θα συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά µε τα προβλήµατα, τα παράπονα καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους, τα οποία θα αποστείλει, ως εξής:

4 Για την διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος, στη /νση Οργάνωσης, µέχρι τις 30/6/2012, στα FAX & Για την κωδικογράφηση και αποστολή αυτών στη /νση Φορολογίας Εισοδήµατος, µέχρι τις 30/10/2012, στο FAX Τα δεδοµένα αυτά θα αξιοποιηθούν για την ανασκόπηση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών στους πολίτες και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζοµένων και παρέµβαση όπου απαιτείται. 9. Παροχή διευκρινίσεων Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, µπορείτε να απευθύνεστε στις /νσεις της Κ.Υ., κατά λόγο αρµοδιότητας και συγκεκριµένα: α) Για τη /νση Φορολογίας Εισοδήµατος: , β) Για τη /νση Οργάνωσης ( 6) στα τηλ.: και ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΟΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΒΛΗθΕΙΣΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ Φ.Ε. ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2011 Εφιστάται η προσοχή όλων των υπευθύνων & υπαλλήλων κατά τον έλεγχο των Φορολογικών ηλώσεων, όσον αφορά στα παρακάτω σηµεία: 1. Έχουν συµπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι µισθωµένη ή δωρεάν παραχωρηµένη, ο φορολογούµενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συµπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας. 2. εν µεταφέρονται τα στοιχεία της µισθωµένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης. 3. Έχουν συµπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειµενικές δαπάνες διαβίωσης. 4. Έχουν συµπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν µεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς του πίνακα προσδιορισµού ετήσιας τεκµαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς συµπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωµής του κεφαλαίου. 5. Έχει συµπληρωθεί η ένδειξη έγγαµος και δεν έχει συµπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου. 6. εν έχουν συµπληρωθεί οι µήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών. 7. εν συµφωνούν τα m2 της µισθωµένης κύριας κατοικίας που συµπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης µε τα m2 του πίνακα δαπάνης ενοικίου. 8. Έχει συµπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδηµα από συντάξεις.

5 9. Συµπλήρωση του αριθµού καταχώρησης στη δήλωση µε δυσανάγνωστους χαρακτήρες, µε αποτέλεσµα να µη συµφωνεί η τιµή του αριθµού καταχώρησης από το σύστηµα TAXIS, µε αυτή που πληκτρολογήθηκε. 10. εν έχει συµπληρωθεί η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είναι συµπληρωµένα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. 11. εν υπάρχει σωστή σχέση µεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου µισθωτών υπηρεσιών. 12. Έχουν συµπληρωθεί κωδικοί που αφορούν στη σύζυγο και δεν έχει συµπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου. 13. Έχει καταχωρηθεί ηµεροµηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδ. 331) ή αντίστροφα υπάρχει η ένδειξη αποβιώσαντα (κωδ. 331) χωρίς σχέση κληρονόµου στο Μητρώο. 14. Υπάρχουν συµπληρωµένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο. 15. Η δήλωση υποβάλλεται από γυναίκα υπόχρεη και έχουν συµπληρωθεί οι κωδικοί που αφορούν στη σύζυγο. 16. ηλώσεις εν διαστάσει συζύγων στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων µόνο µε τα σταθερά στοιχεία καθενός. 17. Έχουν συµπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει συµπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς του πίνακα δαπανών. 18. Έχουν συµπληρωθεί µέτρα µήκους σκάφους χωρίς αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης. Εφόσον είναι εφικτό, τα παραπάνω σηµεία θα µπορούσαν να ελέγχονται τη στιγµή της παραλαβής της δήλωσης, ώστε να διορθώνονται αµέσως και να µην υπάρχει ταλαιπωρία για το φορολογούµενο και αργοπορία στην αποστολή των δηλώσεων. Ο έλεγχος και η διόρθωση των συνήθων λαθών, θα γίνεται µόνο όταν δεν υφίσταται µεγάλη αναµονή για την παραλαβή της δήλωσης. Επισηµαίνουµε ότι αναλυτικότερες οδηγίες για την αποφυγή από τους πολίτες των συνηθέστερων λαθών κατά τη συµπλήρωση του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2012 καταχωρούνται και στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονοµικών (ηλεκτρονική δ/νση: θεµατική ενότητα: Φορολογικός Οδηγός/Χρήσιµες Πληροφορίες/Φόρος Εισοδήµατος/Οδηγίες συµπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων). ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1 ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2012 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

6 1. Όταν συµπληρώνεται η ένδειξη «έγγαµος», είναι απαραίτητο να συµπληρώνεται ο ΑΦΜ της συζύγου σε κάθε περίπτωση που συµπληρώνονται κωδικοί - ποσά που αφορούν την σύζυγο στην δήλωση Ε1. 2. Στον πίνακα 2.8 στους κωδικούς σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούµενος ή η σύζυγος του είναι συνταξιούχος και έχουν γεννηθεί µέχρι Στον πίνακα 2.10 στους νέους κωδικούς θα πρέπει να σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούµενος ή η σύζυγος του έχουν γεννηθεί από και µετά. 4. Στον πίνακα 2.11 στους κωδικούς σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν ο φορολογούµενος ή και η σύζυγος του από και µετά έχει υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτ. α' και η' της παραγρ. 8 και των περιπτ. α' και β' της παραγρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, (µη έκδοση στοιχείου, µη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στοιχείων, έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου, λήψη εικονικού στοιχείου, νόθευση φορολογικού στοιχείου, καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς φορολογικό στοιχείο) που αφορούν τη χρήση έως , εφόσον τους έχει κοινοποιηθεί µέχρι τη λήξη υποβολής της δήλωσης. 5. Στον πίνακα 2.12 στους κωδικούς σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούµενος ή και η σύζυγος του εµπίπτει στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, µε τις οποίες δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που µειώνεται ο κύκλος εργασιών προκειµένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους. 6. Στον πίνακα 2.16 στους κωδικούς σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούµενος ή και η σύζυγος του έχει περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.) στο εξωτερικό. 7. Στον πίνακα 4Β.2 στους κωδικούς γράφεται µόνο το καθαρό εισόδηµα από αλιευτική δραστηριότητα, µε βάση το αντικειµενικό σύστηµα το οποίο σηµειώνεται ότι πρέπει να συµπεριλαµβάνεται στους κωδικούς του πίνακα αυτού. 8. Στον πίνακα 4Β.5 στους κωδικούς γράφεται µόνο το καθαρό εισόδηµα από αλιευτική δραστηριότητα µε βάση το αντικειµενικό σύστηµα το οποίο σηµειώνεται ότι πρέπει να συµπεριλαµβάνεται στους κωδικούς του πίνακα αυτού. 9. Στον πίνακα 4Β.9 στους κωδικούς γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατοµικής επιχείρησης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας ισχύος µέχρι 100 KW, στην ηµεδαπή µεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται µε τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς για τη φορολογία τους. 10. Στον πίνακα 4Β.10 στους κωδικούς γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατοµικής αγροτοτουριστικής επιχείρησης δυναµικότητας, µέχρι 10 δωµατίων, στην

7 ηµεδαπή µεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται µε τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς για τη φορολογία τους. 11. Στον πίνακα 4 στους νέους κωδικούς γράφεται το υπόλοιπο της ζηµιάς που προέκυψε από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλµατος στην ηµεδαπή και έχει δικαίωµα να µεταφερθεί για συµψηφισµό από το προηγούµενο οικον. έτος. Στην περίπτωση που έχει περαιώσει στη χρήση αυτή µε τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 και από τα τηρούµενα βιβλία και στοιχεία προέκυψε ζηµιά, τότε η ζηµιά αυτή δεν µεταφέρεται για συµψηφισµό στις επόµενες χρήσεις σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις εν λόγω διατάξεις κι εποµένως στους κωδικούς αυτούς δεν θα συµπεριλαµβάνεται η ζηµιά αυτή. 12. Στον πίνακα 4Ε.6 στους κωδικούς γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα των κατοικιών που εκµισθώνονται, υπεκµισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν, εφόσον καθεµία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.µ. και το εισόδηµά τους αυτό έχει γραφεί αντίστοιχα στους κ.α , και του ίδιου πίνακα. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς ( ) γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα που προκύπτει από την εκµίσθωση ή υπεκµίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου για επαγγελµατική ή εµπορική χρήση, ανεξαρτήτως της επιφάνειάς του (συµπεριλαµβανοµένων των γαιών), εφόσον µε το εισόδηµα αυτό έχουν συµπληρωθεί οι αντίστοιχοι κωδικοί αριθµοί του πίνακα αυτού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς δε γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα των πιο πάνω ακινήτων που αποκτούν εταιρίες, κοινωνίες, κοινοπραξίες κτλ., που φορολογούνται µε το άρθρο 10 του Κ.Φ.Ε. 13. Στον πίνακα 4Ε.7 στους κωδικούς γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα µόνο των οικοδοµών που εκµισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιµοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηµατογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκοµεία και κλινικές, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από και µετά. Το εισόδηµα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκµίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης. 14. Στον πίνακα 4Ε.8 στους κωδικούς γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα µόνο των οικοδοµών που εκµισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιµοποιούνται ως καταστήµατα, γραφεία, αποθήκες, βιοµηχανοστάσια ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από και µετά. Το εισόδηµα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκµίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης. 15. Στον πίνακα 4Ζ.12 στους κωδικούς γράφεται το ακαθάριστο εισόδηµα των κατοικιών που εκµισθώνονται, υπεκµισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν στην αλλοδαπή, εφόσον καθεµία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.µ., καθώς και το ακαθάριστο εισόδηµα από εκµίσθωση ή υπεκµίσθωση στην αλλοδαπή οποιουδήποτε

8 ακινήτου για επαγγελµατική ή εµπορική χρήση, ανεξάρτητα της επιφάνειάς του (συµπεριλαµβανοµένων των γαιών). Το εισόδηµα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα στους κωδικούς αριθµούς Στον πίνακα 5.1 α)στο νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τµήµα του αριθµού παροχής ρεύµατος ο οποίος αφορά µόνο την κύρια κατοικία, π.χ. Αριθµός Παροχής Ρεύµατος Στον κωδικό 205 γράφεται το Ο κωδικός αυτός συµπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους. Επισήµανση: Σε περίπτωση αλλαγής κύριας κατοικίας µέσα στο έτος 2011, στον πίνακα 5.1α της δήλωσης θα συµπληρωθούν τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και θα επισυναφθεί χειρόγραφη κατάσταση µε την ίδια γραµµογράφηση µε τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας. Το ποσό της υπολογισθείσας αντικειµενικής δαπάνης που προκύπτει από την χειρόγραφη κατάσταση, θα συµπληρωθεί στους κωδικούς ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσό της αντικειµενικής δαπάνης που συµπληρώνεται στους κωδικούς , για λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες υπολογίζεται µε τον ίδιο τρόπο όπως για την κύρια κατοικία και µειώνεται από τον φορολογούµενο κατά 50%. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχει προβλεφθεί ο ίδιος τρόπος αντιµετώπισης. 17. Στον πίνακα 5.1 ζ στον κωδικό 769 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και µέσης εκπαίδευσης, µε εξαίρεση τα εσπερινά γυµνάσια και λύκεια καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόµων µε ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. 18. Στον πίνακα 5.1η στον κωδικό 770 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αµοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζοµένων. ΠΡΟΣΟΧΗ: εν εφαρµόζεται η αντικειµενική δαπάνη όταν ο φορολογούµενος απασχολεί έναν µόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί µε αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόµο. 19. Στον πίνακα 6.3 στους κωδικούς τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζηµιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισµού του γεωργικού εισοδήµατος µε την αντικειµενική µέθοδο, δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς γιατί από τη χρήση 2011 και µετά δεν λαµβάνονται υπόψη για τον περιορισµό των τεκµηρίων (σχετ. η ΠΟΛ.1079/ απόφαση του Υπ. Οικονοµικών). Θα αναγράφονται όµως στους κωδικούς προκειµένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στην ΠΟΛ.1167/ απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Οικονοµικών.

9 20. Στον πίνακα 6.4 στους νέους κωδικούς γράφονται τα εισοδήµατα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως ρητά αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και µέχρι το οικ. έτος 2011 δηλώνονται στους κωδικούς Επισηµαίνεται ότι µετά την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 µε την περ. β' της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α' - 27/10/2011), απαλλάσσονται όλα τα εισοδήµατα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, περιλαµβανοµένου και του εξωιδρυµατικού επιδόµατος της περ. ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ. 21. Στον πίνακα 6.5 στους κωδικούς γράφεται το επίδοµα του ΟΑΕ που έχει εισπραχθεί µέσα στο Στον πίνακα 6.14 στους κωδικούς γράφονται τα ποσά επαναπατριζόµενων κεφαλαίων στη χρήση ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά από επαναπατριζόµενα κεφάλαια µπορούν να διατεθούν µόνο για την κάλυψη των τεκµηρίων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε. 23. Στον πίνακα 7.1 στον κωδικό 049 γράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγµατοποίησε στην Ελλάδα µέσα στο 2011, ο φορολογούµενος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τον βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, µε εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων µέσω της "Κάρτας Αποδείξεων" τα οποία προεκτυπώνονται στον κωδικό 341 της δήλωσης. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκοµισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατοµικού εισοδήµατος του φορολογουµένου του δηλούµενου και φορολογούµενου σύµφωνα µε τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήµατος µέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Στις δαπάνες αυτές περιλαµβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες. ηλαδή περιλαµβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. ιευκρινίζεται ότι περιλαµβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριµένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδα χρηµατιστηριακών εταιρειών για την αµοιβή των παρεχόµενων υπηρεσιών µόνο, κ.τ.λ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασµών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών µετά τον επιµερισµό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Επίσης, περιλαµβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συµβολαιογράφο για σύνταξη συµβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εµπίπτει στις αντικειµενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αµοιβή του συµβολαιογράφου αναγράφεται στο συµβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγµατοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούµενο φωτοτυπίες των σελίδων του συµβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

10 ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαµβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισµό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους µεταφορικό µέσο και όσες δαπάνες µε βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαµβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριµένα δεν λαµβάνονται υπόψη: α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηµατοδοτική µίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λ.π. οχηµάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλητική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ. β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταµεία ασφάλισης του φορολογούµενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κτλ. γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον µαθηµάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νοµικών υπηρεσιών κλπ. δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αµοιβή δικηγόρων για δίκες µισθωτικών διαφορών µεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδηµα των ακινήτων. Επίσης, δεν λαµβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συµµετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγµατοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόµος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συµµετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Οι αποδείξεις δαπανών δεν υποβάλλονται µε τη φορολογική δήλωση όπως και για τις ηλεκτρονικές υποβαλλόµενες δηλώσεις δε υποβάλλονται και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσονται από το φορολογούµενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτοί που δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό, χωρίς να προσκοµίσουν αποδείξεις κατά ρητή διάταξη του νόµου είναι οι: α) οι δηµόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δηµόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού, της Μόνιµης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισµού Μικροµεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνοµοσπονδίας Ενώσεων

11 Γεωργικών Συνεταιρισµών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες. β) όσοι διαµένουν σε οίκο ευγηρίας γ) οι φυλακισµένοι και δ) οι κάτοικοι κρατών - µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδηµα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήµατος τους. Οι φορολογούµενοι (ο σύζυγος ή η σύζυγος) που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα πρέπει να έχουν διαγραµµίσει τους κωδικούς αντίστοιχα. Τονίζεται ότι όσοι επικαλούνται µήνες διαµονής θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα προσκοµίσουν ή όχι τις αποδείξεις. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδηµα στην Ελλάδα δεν προσκοµίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδοµένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίµακας. 24. Στον πίνακα 7.6 στους νέους κωδικούς γράφονται τα χρηµατικά ποσά που έχουν καταβληθεί λόγω δωρεάς είτε απευθείας είτε µέσω πιστωτικών ιδρυµάτων στο «Λογαριασµό αλληλεγγύης για την απόσβεση του ηµόσιου Χρέους» µε κωδικό αριθµό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για να αναγνωριστεί η δαπάνη αυτή απαιτείται το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στο οποίο πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι η κατάθεση έγινε για το «Λογαριασµό αλληλεγγύης για την απόσβεση του ηµόσιου Χρέους». Ποσοστό 20% της δαπάνης αυτής θα αφαιρεθεί από το φόρο. 25. Στον πίνακα 7.10 στους νέους κωδικούς σηµειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούµενος φιλοξενείται. 26. Στον πίνακα 7.16 στους νέους κωδικούς γράφεται το διπλάσιο ποσό του µισθώµατος που καταβλήθηκε από ελεύθερο επαγγελµατία ή ατοµική επιχείρηση τριτογενούς τοµέα που είναι εγκατεστηµένη σε κτίριο της περιοχής «Γεράνι» (η οποία ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας) ή της περιοχής «Μεταξουργείο» (το οποίο ορίζεται από τους οδικούς άξονες Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς και Ιερά Οδός) και προβλέπεται στα π.δ. της 2./ ( '704)) και της 23.7/ ( ' 616). Εξαιρούνται και δεν αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς τα µισθώµατα εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκέδασης, αναψυχής, χώρων συναθροίσεων κοινού και καταστηµάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών που λειτουργούν σε κτίρια των περιοχών αυτών. Ποσό ίσο µε το διπλάσιο του µισθώµατος που καταβάλλεται από ελεύθερο επαγγελµατία ή ατοµική επιχείρηση τριτογενούς τοµέα που είναι εγκατεστηµένη στις εν λόγω περιοχές εκπίπτει από το φόρο (παρ. Β2 και, άρθρο 43 και παρ. Β2 και, άρθρο 44 του ν. 4030/2011). Σχετική η ΠΟΛ.1096/ κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και ΥΠΕΚΑ.

12 27. Στον πίνακα 7.17 στους νέους κωδικούς γράφεται το συνολικό ποσό που επενδύθηκε το 2011 στην παραγωγή κινηµατογραφικού έργου µεγάλου µήκους µε προορισµό την προβολή σε κινηµατογραφική αίθουσα (παρ. 9 άρθρο 73 ν. 3842/2010). 28. Στον πίνακα 7.18 στους νέους κωδικούς διαγραµµίζεται το γράµµα «α» αν δεν δραστηριοποιείται ο φορολογούµενος επαγγελµατικά στον οπτικοακουστικό τοµέα ή δεν είναι µέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή µέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τοµέα. Στην περίπτωση αυτή ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) της επένδυσης αυτής θα µειώσει το φόρο. ιαγραµµίζεται το γράµµα «β» αν δραστηριοποιείται ο φορολογούµενος επαγγελµατικά στον οπτικοακουστικό τοµέα ή είναι µέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή µέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τοµέα. Στην περίπτωση αυτή ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της επένδυσης αυτής θα µειώσει το εισόδηµα (ΠΟΛ.1132/ ). ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΩΣΕΩΝ Σύµφωνα µε την παραγρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από κάθε υπόχρεο που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελµα, καθώς και από κάθε άλλο υπόχρεο του οποίου η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτηµένο λογιστή. Σηµειώνεται ότι, εφόσον ο ΚΒΣ δε θεωρεί τον υπόχρεο, επιτηδευµατία, όπως για παράδειγµα ο έκτακτα περιστασιακά απασχολούµενος, ο συγγραφέας δηµόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, εισηγητής επιµορφωτικών σεµιναρίων δηµόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και η αγροτική εκµετάλλευση, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί για τη δραστηριότητα αυτή στο κανονικό καθεστώς του ν. 2859/2000 (ΦΠΑ) κ.τ.λ., τότε δεν υπάρχει υποχρέωση για ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Αντίθετα τα µέλη που συµµετέχουν σε εταιρίες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, καθώς και όσοι αποκτούν εισόδηµα από επιχειρηµατική αµοιβή, υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Επισηµαίνεται ότι, οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2012, των υπόχρεων των περιπτώσεων α', δ', ε', στ', ζ', η', θ', και Γ της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ (εισόδηµα από ακίνητα, γεωργικό εισόδηµα, εισόδηµα από εκµίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες, εισόδηµα από αλλοδαπή κλπ,), όταν το ετήσιο συνολικό ατοµικό εισόδηµά τους, που φορολογείται µε τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις ευρώ, υποβάλλονται υποχρεωτικά, µε τη χρήση ηλεκτρονικής µεθόδου επικοινωνίας µέσω διαδικτύου. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήµατα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήµατα από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελµα και όσοι µετέχουν σε νοµικά πρόσωπα της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ. Οι τελευταίοι µπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος τους, είτε σε έντυπη µορφή στις αρµόδιες.ο.υ., είτε προαιρετικά µε τη χρήση ηλεκτρονικής µεθόδου επικοινωνίας µέσω διαδικτύου. Σχετική η ΠΟΛ.1079/ απόφαση.

13 ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ Παράκληση της Υπηρεσίας είναι να µη γίνεται χρήση των καταληκτικών προθεσµιών, αλλά οι πολίτες να προσέρχονται νωρίτερα για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στις καταληκτικές ηµεροµηνίες παρατηρείται πάντα συνωστισµός και ταλαιπωρία των πολιτών. Γι' αυτό είναι σκόπιµο, οι αρµόδιες φορολογικές αρχές να συστήσουν στους φορείς της περιφέρειάς τους, οι οποίοι εκδίδουν βεβαιώσεις για τις αµοιβές και τους παρακρατηµένους φόρους, καθώς και τις δαπάνες (τόκους στεγαστικών δανείων, διαφορά νοσηλειών κτλ.) των υπόχρεων να τις χορηγήσουν έγκαιρα, ώστε οι ενδιαφερόµενοι να προσέλθουν πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία που εµπίπτει η περίπτωσή τους, ώστε να εκπληρώσουν µε άνεση τη σχετική υποχρέωσή τους. Τέλος, νια διευκόλυνση τόσο των λογιστών όσο και των.ο.υ. ο κάθε λογιστής (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) µπορεί να παραλαµβάνει από την αρµόδια για τη φορολογία του.ο.υ., έντυπα δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος σε αριθµό αντίστοιχο µε τον πιθανό αριθµό των πελατών του. Οα πρέπει να επιδειχθεί σύνεση και οικονοµία στα έντυπα αφού και φέτος µεγάλος αριθµός φορολογουµένων θα υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά. Οι προϊστάµενοι των.ο.υ. θα ζητήσουν από την Υ ΕΑ τον αριθµό εντύπων που εκτιµούν ότι τους χρειάζεται. Ακόµα οι αρµόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονοµικών (ΥΕΕΑ και Υ ΕΑ ) σύµφωνα µε το αριθ /54/0006Γ/ έγγραφο, να χορηγούν στους επαγγελµατικούς φορείς και τις ενώσεις φοροτεχνικών και λογιστών, κατόπιν αιτήσεώς τους και γνωστοποίησης του αριθµού των µελών τους, σχέδια των ζητούµενων εντύπων σε ηλεκτρονική µορφή καθώς επίσης και έναν αριθµό αντιτύπων των εντύπων. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Για την κωδικογράφηση, προετοιµασία και αποστολή των φορολογικών δηλώσεων στη Γ.Γ.Π.Σ. ισχύουν, κατά περίπτωση, όσα αναφέρονται στις ΠΟΛ.1047/ , ΠΟΛ.1014/ και επιπλέον διευκρινίζονται τα παρακάτω: ΚΩ ΙΚΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΩΣΕΩΝ 1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ - ΤΕΤΡΑΓΩΝΙ ΙΩΝ ΤΗΣ ΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1 Όσον αφορά στο πεδίο µε την ένδειξη «ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ» συµπληρώνεται µε τον Α.Φ.Μ. του εκπροσώπου, εφόσον είναι απαραίτητη η αναγραφή στοιχείων εκπροσώπου ή αντικλήτου στο σώµα της δήλωσης (κάτοικοι εξωτερικού, επιµέλεια ανήλικου τέκνου, ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ κ.τ.λ.). Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα, θα συµπληρώσει στο πεδίο τον δικό της Α.Φ.Μ. (δεν θα συµπληρωθεί µε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου). Τα στοιχεία που πρέπει να συµπληρώνονται σε κάθε περίπτωση στα παραλληλόγραµµα τετραγωνίδια, θα αναγράφονται σε όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος (είτε η δήλωση συµπληρώνεται και υποβάλλεται από τον ίδιο το

14 φορολογούµενο είτε από τον εκπρόσωπο του), εκτός από τις δηλώσεις που υποβάλλονται για τις περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονοµιάς. 2. Προκειµένου για εγγάµους κατοίκους εξωτερικού εφόσον διαγραµµίζεται ο κωδικός 319 θα πρέπει να διαγραµµίζεται και ο κωδικός 320, δεδοµένου ότι η κατοικία της οικογένειας είναι µία και εποµένως η κατοικία της συζύγου είναι η ίδια µε αυτή του υποχρέου. 3. Να εξετάζετε αν ο φορολογούµενος, που δηλώνει ότι καταβάλλει ενοίκιο, δικαιούται την έκπτωση αυτή σύµφωνα µε τις διατάξεις, καθώς και αν έχει γράψει όλα τα στοιχεία του εκµισθωτή ώστε να τύχει της µείωσης αυτής. 4. Όταν τα ποσά των ασφαλίστρων είναι υψηλά (πάνω από ) αφού ελεγχθούν, ο αρµόδιος υπάλληλος να βάζει την υπογραφή του στο περιθώριο δίπλα στους κ.α , προκειµένου να µην καθυστερεί η εκκαθάριση και να µην δηµιουργείται πρόβληµα στα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. 5. Σε περίπτωση που συµπληρώνονται από τους φορολογούµενους οι κ.α και του πίνακα 4Ε, θα πρέπει να προσκοµίζονται τα δικαιολογητικά, σύµφωνα µε την ΠΟΛ.1084/ , που καθορίζονται µε την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Πολιτισµού και Τουρισµού. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 10 ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1 Σε περίπτωση που έχει συµπληρωθεί ο ΠΙΝΑΚΑΣ I του εντύπου Ε3 «ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡ Η ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘ. 15 ν.3296/04» και έχουν µεταφερθεί τα αντίστοιχα ποσά στους κωδικούς , , , του εντύπου Β1, µετά από έλεγχο από τους αρµόδιους υπαλλήλους, απαιτείται επιπρόσθετα να συµπληρωθούν οι κωδικοί του ΠΙΝΑΚΑ 10 µε την ένδειξη 1,00 αντίστοιχα για τον υπόχρεο και τη σύζυγο. Η συµπλήρωση των κωδικών θα γίνεται και για τους φορολογουµένους που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους µέσω TAXISNET, µε διαδικασία του προγράµµατος της ηλεκτρονικής υποβολής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύµφωνα µε την ΠΟΛ.1008/ Απόφαση Υπουργού Οικονοµικών, όσοι περαιώνουν µε βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ Α 253), (αυτοέλεγχος), υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μετά την εκτέλεση των πιο πάνω εργασιών, ακολουθεί η ταξινόµηση των δηλώσεων και η συσκευασία αυτών για την αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ. για εκκαθάριση και υπολογισµό του φόρου.

15 Οι.Ο.Υ., στις οποίες λειτουργεί Μητρώο TAXIS, θα ταξινοµούν όλες τις δηλώσεις σε δέµατα χωρίς ένδειξη οµάδας. Στα δέµατα θα αναγράφεται µόνον η ένδειξη «.Ο.Υ. TAXIS 1174 (Κωδικός.Ο.Υ.)» ηλαδή, θα ταξινοµούνται οι προεκτυπωµένες δηλώσεις χωρίς µεταβολές, οι προεκτυπωµένες δηλώσεις µε µεταβολές στα στοιχεία είτε του υπόχρεου είτε της συζύγου, οι δηλώσεις από άλλες.ο.υ, οι χειρόγραφες δηλώσεις και οι δηλώσεις των νέων φορολογουµένων. Όλες οι µεταβολές θα καταχωρούνται µηχανογραφικά από το ΜΗΤΡΩΟ της.ο.υ. πριν την αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ., η οποία θα προβεί σε εκκαθάριση των δηλώσεων µε βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο Μητρώο TAXIS. Η µη καταχώρηση των µεταβολών στο Τµήµα Μητρώου της.ο.υ., και ειδικότερα της αλλαγής διεύθυνσης, θα δηµιουργήσει προβλήµατα στην αποστολή των εκκαθαριστικών από τη Γ.Γ.Π.Σ. Μετά από τη δεµατοποίησή τους, οι δηλώσεις θα τοποθετούνται σε σάκους ή κιβώτια κτλ. Στο σηµείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι, σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΕΜΑΤΑ ή ΟΙ ΣΑΚΟΙ ή ΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΩΝ ΗΛΩΣΕΩΝ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Έξω από τα κιβώτια ή τους σάκους να αναγράφεται η διεύθυνση της Γ.Γ.Π.Σ.: α) για ταχυδροµική αποστολή Τ.Θ ΑΘΗΝΑ, β) για αποστολή µε άλλο τρόπο θεσσαλονίκης & Χανδρή 1 - Τ. Κ Μοσχάτο, και η ένδειξη «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ», ώστε να µη συγχέονται µε κιβώτια εµπορευµάτων. Κάθε αποστολή θα συνοδεύεται µε σχετικό έγγραφο «ΜΕ ΑΠΟ ΕΙΞΗ» που θα είναι µέσα στο σάκο και στο οποίο θα αναφέρεται λεπτοµερώς το περιεχόµενο αυτού. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μετά από τη συσκευασία των δηλώσεων η αποστολή αυτών θα γίνει ως ακολούθως: α) Από τις.ο.υ. της περιοχής Τ..Π. Οι.Ο.Υ. που εδρεύουν στην περιοχή της τέως ιοίκησης Πρωτεύουσας θα στέλνουν τις δηλώσεις στη Γ.Γ.Π.Σ., µε τον επιµελητή της.ο.υ. ή υπάλληλο αυτής και ΟΧΙ ταχυδροµικά. Η πρώτη αποστολή θα γίνει το αργότερο µέχρι η δεύτερη µέχρι και στη συνέχεια θα ενεργούνται αποστολές κάθε τριήµερο. β) Από τις.ο.υ. της περιφέρειας, εκτός Αττικής

16 Η αποστολή των δηλώσεων από τις υπόλοιπες.ο.υ. θα γίνεται µε το ταχύτερο και ασφαλέστερο µεταφορικό µέσο, µέσα στις προθεσµίες που τέθηκαν παραπάνω ( και ) και στη συνέχεια κάθε τρεις µέρες. Οι αποστολές δηλώσεων, που θα γίνονται µε άλλα µεταφορικά µέσα εκτός των ΕΛ.ΤΑ., θα ανακοινώνονται τηλεγραφικά στη Γ.Γ.Π.Σ., για την άµεση και ασφαλή παραλαβή τους. Στο τηλεγράφηµα αυτό θα αναγράφεται και ο αριθµός πρωτοκόλλου του εγγράφου της αποστολής τους. Στην τελευταία αποστολή των δηλώσεων στη Γ.Γ.Π.Σ., κάθε.ο.υ. θα στέλνει και µια κατάσταση, που θα περιέχει αναλυτικά τις επί µέρους αποστολές. Η κατάσταση αυτή θα περιέχει τις ηµεροµηνίες, τους αριθµούς πρωτοκόλλου των διαβιβαστικών, τα µέσα αποστολής, τον αριθµό των δηλώσεων κάθε αποστολής και το τελικό σύνολο αυτών, προκειµένου να γίνει συµφωνία µε τα πρωτόκολλα της Γ.Γ.Π.Σ. και να αναζητηθούν σε περίπτωση µη συµφωνίας. Παράδειγµα :.Ο.Υ.... Έγιναν προς τη Γ.Γ.Π.Σ. οι παρακάτω αποστολές δηλώσεων: 1.Την.../5/12 µε Αρ.Πρ..., µε ΕΛΤΑ ή ΟΛΥΜΠ. κτλ., δηλώσεις 2. Την.../6/12 µε Αρ.Πρ..., µε ΕΛΤΑ ή ΟΛΥΜΠ. κτλ., δηλώσεις 3. Την.../7/12 µε Αρ.Πρ..., µε ΕΛΤΑ ή ΟΛΥΜΠ. κτλ., δηλώσεις δηλώσεις ΣΥΝΟΛΟ δηλώσεις Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

/ Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Ι.

/ Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Ι. 1004197/20.01.2004 Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Ι. για εκκαθάριση, των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2004. 1004197/20.01.2004

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210-3375376, 210-3375377 : 210-3253748 FAX: 210-3375001

Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210-3375376, 210-3375377 : 210-3253748 FAX: 210-3375001 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ:Β4ΩΖΗ ΗΑ8 ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24 / 4 / 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

realestatenews.gr ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής.

realestatenews.gr ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής. Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ. για εκκαθάριση, των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων, οικονοµικού έτους 2010. Όπως σας είναι γνωστό,

Διαβάστε περισσότερα

1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής.

1. Συντονισµός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής. Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΟΕΜΑΤΩΝ I. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ Α' II. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010 ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. πρωτ.: Δ12Α/586/30-3-2010 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνηµµένο: Ένα (1) αντίτυπο του παραπάνω Οδηγού

Συνηµµένο: Ένα (1) αντίτυπο του παραπάνω Οδηγού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Δ Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012 Αρ. Πρωτ: Δ6Δ 1049996

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα φορολογική κλίμακα με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία είναι η ακόλουθη:

Η νέα φορολογική κλίμακα με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία είναι η ακόλουθη: Διευκρινίσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και τα ποσά των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν από τους φορολογούμενους ανάλογα με το εισόδημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.:1022069/352/Α0012 Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ A ΙΙ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /03/2009 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

ΠΟΛ /03/2009 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ. για εκκαθάριση, των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιευκρινίσεις για την υποβολή αποδείξεων του 2010

ιευκρινίσεις για την υποβολή αποδείξεων του 2010 ιευκρινίσεις για την υποβολή αποδείξεων του 2010 Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3842/2010 καθιερώθηκε µια νέα και ενιαία φορολογική κλίµακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα και για όλα τα εισοδήµατα, ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009 ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.:1034780/571/ Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ A ΙΙ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009»

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009» ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009 Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο: , : FAX:

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο: , : FAX: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 Μαρτίου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1025746/493/A0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ A - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα... Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...9 Αφιέρωµα: Κάτοικοι εξωτερικού...10 Η δήλωση των συζύγων...12 Τι αλλάζει...14

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 Αγαπητοί Φορολογούμενοι, Η εταιρεία EPIDOSIS Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, παρακολουθώντας τις ραγδαίες

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ* Νο. ΠΟΛ.: Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008 Αριθ.Πρωτ.: /351/Α0012

- 1 - * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ* Νο. ΠΟΛ.: Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008 Αριθ.Πρωτ.: /351/Α0012 - 1 - * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ* Νο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ Α Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

AΠOΦAΣH O YΠOYPΓOΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ OIKONOMIKΩN

AΠOΦAΣH O YΠOYPΓOΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ OIKONOMIKΩN ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1022 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Ι. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ (.12) ΤΜΗΜΑ Α ΙΙ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ /ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (.30) ΤΜΗΜΑΤΑ Α Β ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ 1038

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ 1038 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.:1022067/351/Α0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ 1038 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων. Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει: την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /09/2009 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

ΠΟΛ /09/2009 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 6, 7, 8 και 11 του ν.3790/2009 (ΦΕΚ Α 143) «Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ: 1025 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

ΠΟΛ: 1025 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1) Φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, για εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα. Συντελεστής

1) Φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, για εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα. Συντελεστής 1) Φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, για εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα. Εισόδημα φυσικών προσώπων από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας είναι το παγκόσμιο εισόδημα τους.

Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας είναι το παγκόσμιο εισόδημα τους. Η εργασία στο εξωτερικό αποτελεί μία επιλογή συχνά συναντώμενη στην ελληνική πραγματικότητα και στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Το ζήτημα της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού, εκ των πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οι κυριότερες αλλαγές φέτος 7. Χωριστές δηλώσεις 7. Αλλαγές για μισθωτούς 7. Αλλαγές για αγρότες 8. Αλλαγές για επιχειρήσεις 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οι κυριότερες αλλαγές φέτος 7. Χωριστές δηλώσεις 7. Αλλαγές για μισθωτούς 7. Αλλαγές για αγρότες 8. Αλλαγές για επιχειρήσεις 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2019 Οι κυριότερες αλλαγές φέτος 7 Χωριστές δηλώσεις 7 Αλλαγές για μισθωτούς 7 Αλλαγές για αγρότες 8 Αλλαγές για επιχειρήσεις 8 Αλλαγές για ακίνητα 9 Αλλαγές στα τεκμήρια 9 Αφιέρωμα: Χωριστές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 458 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 7 -Ποιά φυσικά πρόσωπα φορολογούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2004 µέσω λογιστών - Συµπλήρωση εντύπων Ε5 και Ε3.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2004 µέσω λογιστών - Συµπλήρωση εντύπων Ε5 και Ε3. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1014566-299 ΕΤΟΣ: 2004 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ.ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαδικασία υποβολής δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών.

ΘΕΜΑ: Διαδικασία υποβολής δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών. -- 1219 -- * ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 100 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 27 Νοεμβρίου 1997 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1121150/706/Β0013 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1309 Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (13η) ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουµένους

Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουµένους Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουµένους Τα Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουµένους γράφονται στον πίνακα 9 του Εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α'/ ).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α'/ ). ΠΟΛ.1123/29.5.2013 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2238/1994, οικονομικού έτους 2013 και καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2013

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2013 ΠΟΛ.1064/29.3.2013 Υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 και απόδοση του φόρου, με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου

Διαβάστε περισσότερα

δ) Από τους εκμεταλλευτές επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ,

δ) Από τους εκμεταλλευτές επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ, - 457 - * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ. 12) ΤΜΗΜΑ Α' Β. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Δήλωση εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα Οι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994

Διαβάστε περισσότερα

1160/ (ΦΕΚ 1778/Β/ )

1160/ (ΦΕΚ 1778/Β/ ) Αθήνα, 8 Νοεµβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ I. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ - /ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπλήρωση Πίνακα 6 - Φορολογικη Δηλωση 2013 - Λογιστικο Γραφειο - Παναγιωτης Βουτσινας Last Updated Wednesday, 09 February 2011 01:45

Συμπλήρωση Πίνακα 6 - Φορολογικη Δηλωση 2013 - Λογιστικο Γραφειο - Παναγιωτης Βουτσινας Last Updated Wednesday, 09 February 2011 01:45 Στον πίνακα αυτό θα γράψετε τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία καθώς και τα ποσά που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος και της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Κωδικοί 655-656. Γράψτε το συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 28/12/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4832 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων

ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων Άρθρο 137 Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος... 1 Άρθρο 138 Ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων... 7 ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις των παραγράφων 1, 4 και 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις των παραγράφων 1, 4 και 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΔΟΔΩΝ Ι. ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ(Δ12) ΤΜΗΜΑ Α ΙΙ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (Δ6)

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές,

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές, Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές, 10 SOS 5 Μάρτιος, 2017 Δώδεκα αλλαγές και νέους κωδικούς- έκπληξη που αφορούν τις απαλλαγές, τις εκπτώσεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες,

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικό Δίκαιο. Φορολογία εισοδήματος. Α. Τσουρουφλής

Φορολογικό Δίκαιο. Φορολογία εισοδήματος. Α. Τσουρουφλής Φορολογικό Δίκαιο Φορολογία εισοδήματος Α. Τσουρουφλής 17/4/2018 Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φόρος εισοδήματος Ιστορική αναδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι χρειάζονται αποδείξεις για το αφορολόγητο

Όλοι χρειάζονται αποδείξεις για το αφορολόγητο Όλοι χρειάζονται αποδείξεις για το αφορολόγητο Ακόμη και οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο (τεκμαρτό ή πραγματικό) εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνουν αποδείξεις δαπανών για να κερδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 531 532 533 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 7 -Ποιά φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005

Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005 Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αριθµ. Πρωτ. :1017112/307/Α0012 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ι. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ (.12) ΠΟΛ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2011 που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2011 που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 16.08.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ I. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α II. Γ.Γ.Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2006

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2006 ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: 1017580/318/Α0012 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣ/ΤΟΣ (Δ12) ΠΟΛ.: 1027 ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα 04/11/2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Αριθμός απόφασης: 3545 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ:1138 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β"" ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα

Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα «Φουσκωμένος» θα είναι φέτος ο... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα «Φουσκωμένος»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι. ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ(Δ12) ΤΜΗΜΑΤΑ Α & Β 2.Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ(Δ16)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) Ι ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις του Ν4110/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2015 ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2015 Για άλλη μια χρονιά φθάνει η ώρα να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις για το οικείο φορολογικό έτος, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011 ΠΟΛ ΠΡΟΣ: Ως Π..

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011 ΠΟΛ ΠΡΟΣ: Ως Π.. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜA B -ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Θ. ΚΑΙ Κ.Μ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Θ. ΚΑΙ Κ.Μ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Θ. ΚΑΙ Κ.Μ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 (ΔΗΛ. ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΟ 2017) ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Τα 20 «κλειδιά» για τις δηλώσεις επαγγελματιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Τα 20 «κλειδιά» για τις δηλώσεις επαγγελματιών ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Της Μαρίας Βουργάνα Ενώπιον της εφορίας θα βρεθούν σε λίγες ημέρες περίπου 900.000 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3 Α. ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3 Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα,εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 12 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ Α'66/ ), περί κατοικίας και αλλαγής κατοικίας.

Θέµα: Εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 12 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ Α'66/ ), περί κατοικίας και αλλαγής κατοικίας. Αθήνα, 31 Μαΐου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘEMΑΤΩΝ I. ΓΕΝ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. /νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25-09-2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3984 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΜΗΡΙΑ 2011 Α. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

ΤΕΚΜΗΡΙΑ 2011 Α. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Α. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΑ 2011 Κατοικίες που μένουμε, κύρια και δευτερεύουσα, ιδιόκτητη, νοικιασμένη ή δωρεάν παραχωρημένη. Αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης Σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, όχι

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα 1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

K A T E Π Ε Ι Γ Ο Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 εκεµβρίου 2004

K A T E Π Ε Ι Γ Ο Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 εκεµβρίου 2004 K A T E Π Ε Ι Γ Ο Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 εκεµβρίου 2004 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αριθµ. Πρωτ.:1099366/2480/Α0012 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1131 /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικοί συντελεστές Μισθωτών-Συνταξιούχων:

Φορολογικοί συντελεστές Μισθωτών-Συνταξιούχων: Φορολογικοί συντελεστές Μισθωτών-Συνταξιούχων: 0-20.000,00 22% 20.000,01-30.000,00 29% 30.000,01-40.000,00 37% 40.000,01 και άνω 45% Για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 14-2-2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α3 Αριθμός απόφασης: 1405 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο :

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψέματα τελείωσαν και με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα ραβασάκια Σάββατο, 20 Αύγουστος :09

Τα ψέματα τελείωσαν και με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα ραβασάκια Σάββατο, 20 Αύγουστος :09 Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό έρχονται μέσα στον Αύγουστο - Από 300 και πάνω η πρώτη δόση - Το... φιρμάνι θα λάβουν όσοι έχουν εισόδημα από 12.000 και πάνω - Αν πληρώσετε εφάπαξ και έγκαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18Α) «επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης».

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18Α) «επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ: Α 2. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (e- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α5 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 Καλλιθέα Πληροφορίες : Δ. Γακόπουλος Τηλέφωνο : 2131604561 Fax :

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ.1162/03.08.2018 ΠΟΛ.1162/03.08.2018 (ΦΕΚ Β' 3579/22-08-2018) Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις

Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις Στο 26% ο συντελεστής φορολογίας των Α.Ε. και ΕΠΕ από 20% πέρυσι - Εξόφληση σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 210 9569815 ΦΑΞ : 210

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις 2018: οι αλλαγές για κατοίκους Ελλάδας και εξωτερικού

Φορολογικές δηλώσεις 2018: οι αλλαγές για κατοίκους Ελλάδας και εξωτερικού Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Επιβεβαίωση στοιχείων Φιλοξενία Αγροτικά και εξομοιούμενα εισοδήματα Ενοίκια Ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη Συγκέντρωση αποδείξεων Τεκμήρια Αλλαγές στο Ε3 Επίλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚΕΜ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΙΕΚΕΜ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 4&7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΙΕΚΕΜ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Κατερίνα Πέρρου Δικηγόρος - Φορολογικός Σύµβουλος ΘΕΜΑΤΑ 1. Φορολογία Εισοδήµατος 2. Υποχρεώσεις από τον Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.)

1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.) Αθήνα, 30 Ιουνίου 2010. ΘΕΜΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΩΡΕΩΝ -------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2007

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2007 ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2007 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1010454/183/Α0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ (Δ12) ΠΟΛ: 1014 ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β Ταχ. Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1162/2018 Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου

ΠΟΛ.1162/2018 Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου Πίνακας περιεχομένων ΠΟΛ.1162/2018 Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ΠΟΛ 1162/2018 (ΦΕΚ Β' 3579/22-08-2018)

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8 Προς : Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : ΦΑΞ :

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8 Προς : Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : ΦΑΞ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25-10-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ: 1201 Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. 2. ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1

AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1 AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2010 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου».

ΘΕΜΑ: «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 6ΚΛΗ46ΜΠ3Ζ-ΝΘ2 ΑΡΙΘ. ΦΕΚ:Β 3579/22-8-18 Αθήνα, 3 Αυγούστου 2018 Ι. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ Α & Β Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /08/ Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη τ

ΠΟΛ /08/ Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη τ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που

Διαβάστε περισσότερα

FAQs για το Κοινωνικό Μέρισμα

FAQs για το Κοινωνικό Μέρισμα FAQs για το Κοινωνικό Μέρισμα 1. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το Για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαίτερη προσοχή σε 20 σημεία πρέπει να επιδείξουν φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή σε 20 σημεία πρέπει να επιδείξουν φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Αυτά είναι τα 20 μυστικά για να μειώσετε το φόρο εισοδήματος Ιδιαίτερη προσοχή σε 20 σημεία πρέπει να επιδείξουν φέτος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Φυσικών Προσώπων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Φυσικών Προσώπων ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΡΟΣ Ι ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΑΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Φυσικών Προσώπων ΙΑΛΕΞΗ #5 ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2016-17 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΦΕΦΠ Τι είναι? Εντυπα Ε1, Ε2, Ε3,, Ε9 Πότε? Τέλος Απριλίου Από ποιούς?

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ TMHMA A6 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ πηγη esos.gr Εγκύκλιο προς όλες τα υπουργεία και ΝΠΔΔ απέστειλε το υπ. Οικονομίας σχετικά με την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που καταβλήθηκαν στους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη μηχανογραφική εκκαθάριση των συμπληρωματικών - τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 1994.

Οδηγίες για τη μηχανογραφική εκκαθάριση των συμπληρωματικών - τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 1994. ΠΟΛ.1199/17.8.1994 Οδηγίες για τη μηχανογραφική εκκαθάριση των συμπληρωματικών - τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 1994 Οδηγίες για τη μηχανογραφική εκκαθάριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009 ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1025991/292/Α0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ (Δ12) ΠΟΛ: 1032 ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β Ταχ. Δ/νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογική Δήλωση 2014 - Noμικά Πρόσωπα. Περιεχόμενα

Φορολογική Δήλωση 2014 - Noμικά Πρόσωπα. Περιεχόμενα Φορολογική Δήλωση - Noμικά Πρόσωπα 1. ΕΝΤΥΠΟ Ε2 - Αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων οικ. έτους 2013 9 1.1. Γενικά 9 1.2. Συμπλήρωση 1ης Σελίδας Εντύπου Ε2 11 1.3. Συμπλήρωση 2ης Σελίδας Εντύπου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει 5. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2011 & ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουνίου και 1ης Ιουλίου 2019

Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουνίου και 1ης Ιουλίου 2019 Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουνίου και 1ης Ιουλίου 2019 [03.06.2019] Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα, καλό καλοκαίρι µε υγεία και δύναµη. Μπήκαµε ήδη στον Ιούνιο. Ένας µήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΕΒΗ-Η3Ω ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: ΒΙΕΒΗ-Η3Ω ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 17. 2. 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. 1. Τις διατάξεις : α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α 170), όπως ισχύει.

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. 1. Τις διατάξεις : α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α 170), όπως ισχύει. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα, 02/09/2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2897 A5 TMHMA ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικό Δίκαιο. Φόρος εισοδήματος. Θ. Φορτσάκης Α. Τσουρουφλής Κ. Πέρρου Π. Πανταζόπουλος. ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου

Φορολογικό Δίκαιο. Φόρος εισοδήματος. Θ. Φορτσάκης Α. Τσουρουφλής Κ. Πέρρου Π. Πανταζόπουλος. ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου Φορολογικό Δίκαιο Φόρος εισοδήματος Θ. Φορτσάκης Α. Τσουρουφλής Κ. Πέρρου Π. Πανταζόπουλος ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου 3/12/2014 Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων Φόρος εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ.Πρωτ.: 1013879/236/Α0012 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ: 1020 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ώρα της εφορίας «τρέχει» για περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να...

Η ώρα της εφορίας «τρέχει» για περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να... Η ώρα της εφορίας «τρέχει» για περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Αναλυτικός οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2008

ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2008 ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.:1013687/164/Α0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ (Δ12) ΠΟΛ: 1024 ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β Ταχ. Δ/νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα