ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Τεχνική καλλιέργειας του Hypericum perforatum και παραγωγή Υπερφορίνης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Τεχνική καλλιέργειας του Hypericum perforatum και παραγωγή Υπερφορίνης"

Transcript

1 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τεχνική καλλιέργειας του Hypericum perforatum και παραγωγή Υπερφορίνης ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΑ, Γεωπόνος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών ΑΘΗΝΑ 2007

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε στον πειραματικό αγρό, στον χώρο του εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Δημόκριτο και στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, στο τμήμα χημείας. Η μελέτη περιελάμβανε την διερεύνηση της βλαστικότητας των σπόρων τριών ποικιλιών του Hypericum perforatum και την διερεύνηση του τρόπου πολλαπλασιασμού του. Για την διερεύνηση της βλαστικότητας των σπόρων του Hypericum perforatum χρησιμοποιήθηκαν τρεις ποικιλίες (Hypericum perforatum topaz germany, Hypericum perforatum variety 5 και Hypericum perforatum variety 1) και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές επεμβάσεις (εφαρμογή υγρής ψύξης, επίδραση διαλύματος θειικού οξέος, επίδραση με ζεστό νερό και επίδραση μαγνητικού πεδίου). Για την διερεύνηση του τρόπου πολλαπλασιασμού του Hypericum perforatum χρησιμοποιήθηκαν φυλλοφόρα μοσχεύματα.

3 1. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΏΝ ΦΥΤΩΝ Η συνεισφορά της παραδοσιακής ιατρικής στην υγεία της ανθρωπότητας εξακολουθεί να είναι σημαντική. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή η παραδοσιακή ιατρική εμπλέκεται στη θεραπεία του 75-80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα κύρια συστατικά των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική είναι φυτικής προέλευσης. Παρόλο που στις ανεπτυγμένες χώρες η σύγχρονη ιατρική έχει αντικαταστήσει τα φυτά αυτά με μεγάλο αριθμό συνθετικών προϊόντων, ένα σχετικά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 30% των φαρμακευτικών συνταγών προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από φυτά (Marini-Bettolo, 1980). Η διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως για την επιλογή και έρευνα ενός φάρμακου φυτικής προέλευσης μπορεί να ακολουθήσει δύο βασικές κατευθύνσεις. Πρώτον, τον διαχωρισμό (screening) χημικών ενώσεων από τυχαία σειρά φυτών και δεύτερον την έρευνα ενός επιλεγμένου φυτού για δραστικές ουσίες συγκεκριμένης δράσης. Στην πρώτη περίπτωση η ερευνητική ομάδα είναι απαραίτητο να γνωρίζει το πρότυπο της ουσίας για την οποία ψάχνει. Μέχρι στιγμής η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στην έρευνα αντικαρκινικών ουσιών. Μεταξύ 1960 και 1981 το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ (U.S. National Cancer Institute) ερεύνησε περίπου εκχυλίσματα από είδη φυτών. Το μακροχρόνιο αυτό πρόγραμμα κατέληξε στην παραγωγή τριών μόλις φαρμάκων που πέρασαν με επιτυχία πς κλινικές δοκιμές, ένα από τα οποία ήταν η ταξόλη που απαντάται στα είδη Taxus (Cragg et al., 1994). Αφού επιλεχθούν τα φυτά με κάποιον τρόπο ακολουθεί ο φυτοχημικός και φαρμακολογικός διαχωρισμός και τέλος η απομόνωση συγκεκριμένων ενεργών συστατικών. Κατόπιν καθορίζεται η χημική δομή τους, καθώς και οι πιθανές μέθοδοι μελλοντικής σύνθεσης. Πραγματοποιούνται επίσης τοξικολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν παρενεργειών. Μόνον όταν οι χημικές ενώσεις περάσουν με επιτυχία όλα αυτά τα στάδια, μπορούν πλέον να εισέλθουν στη φάση της κλινικής έρευνας. Εφόσον παραχθεί ένα τελικό προϊόν, η τιμή του περιλαμβάνει ποσοστό του ερευνητικού κόστους.

4 Στον ελλαδικό χώρο, η καλλιέργεια των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών μπορεί να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στην Ελληνική γεωργία διότι μπορεί να συμβάλει στην: αξιοποίηση και την προστασία άγονων και ημιορεινών περιοχών βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των άνωθεν περιοχών αναδιάρθρωση των καλλιεργειών δημιουργία μονάδων μεταποίησης ανάπτυξη της μελισσοκομίας εξοικονόμηση συναλλάγματος 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ HYPERICUM PERFORATUM Το υπέρικο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φαρμακευτικό φυτό. Με την πάροδο των αιώνων έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες. Στο κείμενο «Περί Ύλης Ιατρικής» ο Διοσκουρίδης, ο Αναζαρβέας (1ος αιώνας π.χ.) παραθέτει πολλά συνώνυμα του Υπέρικου, όπως ανδρόσαιμον, κόριον, χαμαίπιτυς, άσκυρον. Πολλοί μελετητές μεταγενέστερα έχουν ασχοληθεί με το Υπέρικο. Ο Γαληνός αναφέρει πως πρόκειται για ένα θαμνώδες φυτό και το ονομάζει ο κόρης ή η κορήν επειδή ο καρπός του φυτού είναι ίδιος με τον κοριό (Ιπποκράτους Γλωσσών Εξήγησης, ). Στο «Λέξεις Βοτάνων», του Ψευδο-Γαληνού αναφέρεται ότι το Υπέρικο ονομάζεται αλλιώς ανδρόσαιμον και άσκυρον. Οι περιγραφές του Διοσκουρίδη επαναλαμβάνονται και στον Οριβάσιο (Ιατρικαί Συναφωγαί, 7.3). Όσον αφορά τις φαρμακευτικές του ιδιότητες υπάρχει μια πλειάδα αναφορών με λεπτομερείς περιγραφές για την παραγωγή φαρμάκων, ακόμα και αντίδοτων. Έτσι στο «Ιπποκρατικό Έργο» αναφέρεται η χρήση του σαν παυσίπονο σε περιπτώσεις ρήξης πνευμονικής αρτηρίας (Περί Νούσων, 2.54) και λυγγώδους πυρετού (Περί

5 Νούσων, 2.64) και στο «Περί Διαίτης» ότι ο χυμός του ψύχει. Οι διουρητικές του ιδιότητες αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Διοσκουρίδη. Το σπέρμα του λαμβάνεται για 40 ημέρες σε περιπτώσεις ισχιαλγίας (Περί Απλών Φαρμάκων, 1.230), ενώ το σπέρμα και τα φύλλα χρησιμοποιούνται εξωτερικώς σαν κατάπλασμα σε εγκαύματα (Περί Ύλης Ιατρικής, 3.154). Η αντιπυρετική του χρήση επαναλαμβάνεται στο «Περί Απλών Φαρμάκων» του ίδιου συγγραφέα (2.20, 2.21, 2.22 ) Στον Γαληνό επαναλαμβάνονται οι ίδιες αναφορές στις ιδιότητες του σαν απλό φάρμακο, δηλαδή διουρητικό και ξηραντικό, εμμηναγωγό, χλωρό κατάπλασμα, έμπλαστρο για εγκαύματα και θεραπεία ισχιαλγίας (Περί Κράσεως και Δυνάμεως των Απλών Φαρμάκων, ). Στα ψευδεπίγραφα του Γαληνού αναφέρεται η εσωτερική χρήση για τη θεραπεία του ίκτερου (Ψευδο-Γαληνός, Περί Ευπορίστων, , ). Μεταγενέστερα, κατά τον 4 αιώνα, ο Οριβάσιος επαναλαμβάνει τις παραπάνω χρήσεις του υπέρικου. Στη λαϊκή θεραπευτική συνεχίζει να διατηρεί τη φήμη του σαν επουλωτικό, ενώ η δημοτική μούσα το ύμνησε σαν Βάλσαμο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το χρησιμοποιούν για την θεραπεία φρενικών παθήσεων και της επιληψίας, καθότι του αποδίδονται μαγικές ιδιότητες και η δυνατότητα εξορκισμού των κακοποιών πνευμάτων. Διάφορα ονόματα συνδέονται με αυτές του τις ιδιότητες: milepertuis, χόρτο του Αγίου Ιωάννη, κυνήγι του διαβόλου, fuga daemonum, herba che scacia i diavoli. Για τις μαγικές χρήσεις το υπέρικο συλλέγεται την παραμονή του Θερινού Ηλιοστασίου ή πριν την ανατολή του ήλιου ανήμερα. Πιθανώς η εμφάνιση των εντυπωσιακών κίτρινων ανθέων των φυτών κατά την περίοδο αυτή, ευθύνεται για την σύνδεση του με τον ήλιο και τις σχετικές μαγικές ιδιότητες αποπομπής των σκοτεινών δαιμονικών επιρροών. Τέλος, οι χρήσεις του Υπέρικου σαν αντικαταθλιπτικό, σε καρδιοπάθειες και προβλήματα του κυκλοφορικού, αποτελούν σχετικά πρόσφατες προσθήκες στις ιδιότητες του, οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος την τελευταία δεκαετία.

6 3. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο πολλαπλασιασμός του Hypericum perforatum γίνετα με σπόρο, μοσχεύματα και ριζώματα. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο είναι ευρέως διαδεδομένος στην Ευρώπη. Ο σπόρος είναι μικρός, λεπτός, κυκλικός και σκούρου χρώματος. Στην κοινή πρακτική παρουσιάζονται δυσκολίες στο φύτρωμα του σπόρου και γι αυτό πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πείραμα με σκοπό την εύρεση της καταλληλότερης μεθόδου για το φύτρωμα των σπόρων του Hypericum perforatum, τόσο από την άποψη μείωσης του χρόνου φυτρώματος όσο και της αύξησης της φυτρωτικής ικανότητας. Για την διερεύνηση της βλαστικότητας των σπόρων του Hypericum perforatum χρησιμοποιήθηκαν τρεις ποικιλίες (Hypericum perforatum topaz germany, Hypericum perforatum variety 5 και Hypericum perforatum variety 1). Έγιναν τέσσερις διαφορετικές επεμβάσεις με τέσσερις επαναλήψεις για κάθε ποικιλία. 1 η επέμβαση: οι σπόροι τοποθετούνται σε τριβλία και στη συνέχεια στο ψυγείο στους 2-3 C για πέντε ημέρες. 2 η επέμβαση: επεξεργασία των σπόρων με διάλυμα θειικού οξέως για 5 sec. 3 η επέμβαση: επεξεργασία με ζεστό νερό θερμοκρασίας 72 C για 5 λεπτά. 4 η επέμβαση: επίδραση εναλλασόμενου μαγνητικού πεδίου σε κυπελλάκια για 15 λεπτά. Όπως φαίνεται από την μελέτη των συνολικών διαγραμμάτων υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών καθώς και μέσα στις ίδιες τις ποικιλίες.

7 Για την ποικιλία Hypericum perforatum topaz Germany ο αποτελεσματικότερος τρόπος σπασίματος του λήθαργου είναι με την μέθοδο του ζεστού νερού, που σημειώνει επιτυχία της τάξης του 21%. Ακολουθεί η μέθοδος με θειικό οξύ (16%) και με επίδραση μαγνητικού πεδίου (10%). Ο μάρτυρας σε αυτή την περίπτωση Ποσοστό Βλαστικότητας Hypericum perforatum topaz Germany Θειικό οξύ 15 Ζεστό νερό Μαγνητικό Πεδίο 10 Ψύξη Μάρτυρας 5 0 Επεμβάσεις έδωσε μικρό ποσοστό (3%), ενώ η εφαρμογή ψύξης ήταν αναποτελεσματική με ποσοστό 0%. Ποσοστό Βλαστικότητας 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Hypericum perforatum variety 1 Θειικό οξύ Ζεστό νερό Μαγνητικό Πεδίο Ψύξη Μάρτυρας Επεμβάσεις Όσον αφορά την ποικιλία Hypericum perforatum variety 1 η μόνη μέθοδος που σημείωσε, έστω και μικρή, επιτυχία ήταν με το θειικό οξύ (4%). Όλες οι επόμενες επεμβάσεις νερό, μαγνητικό πεδίο, ψύξη και μάρτυρας είχαν ποσοστό 0%. Ποσοστό Βλαστικότητας 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Hypericum perforatum variety 5 Θειικό οξύ Ζεστό νερό Μαγνητικό Πεδίο Ψύξη Μάρτυρας Επεμβάσεις Τέλος, για την ποικιλία Hypericum perforatum variety 5 τόσο η επέμβαση με το θειικό οξύ, όσο και με ζεστό νερό κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο (4%). Ακολουθούν η επέμβαση με μαγνητικό πεδίο και ο μάρτυρας με ποσοστό 2%. Η μέθοδος με ψύξη δεν έδωσε αποτελέσματα (0%).

8 Μετά από πειραματισμό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με φυλλοφόρα μοσχεύματα, αφού με τον σπόρο τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Ο χρόνος λήψης των μοσχευμάτων είναι η περίοδος Νοέμβριος- Μάρτιος. Τα μοσχεύματα φυτεύτηκαν σε δίσκους με τύρφη. Έγιναν τέσσερις Μοσχεύματα επαναλήψεις (1, 2, 3, 4) με δύο επεμβάσεις (με εμβάπτιση των μοσχευμάτων σε ορμόνη ριζοβολίας και χωρίς την εμβάπτιση των μοσχευμάτων σε ορμόνη ριζοβολίας). Τα αποτελέσματα παρατείθονται στο διάγραμμα. Αρ. Ριζοβολημένων Μοσχευμάτων Επαναλήψεις Με Ορμόνη Χωρίς Ορμόνη Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα. Χρησιμοποιείται για την δημιουργία λίγων φυτών και έτσι δεν ενδύκνειται για εκτατική καλλιέργεια. Η ρίζα τεμαχίζεται σε μήκη, που ποικίλλουν μεταξύ 5-15 cm και διαμέτρου 0,6-1,2 cm.τοποθετούνται σε αβαθή αυλάκια, σε καλοκαλλιεργημένο έδαφος και καλύπτονται με 5-7,5 cm χώματος. Τα μοσχεύματα ριζών είναι πιο πιθανό να παράγουν τυχαίους βλαστούς παρά τυχαίες ρίζες (Ποντίκης Κ., 1994).

9 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ανάσης, Ε. Σ. Τα Φαρμακευτικά Βότανα της Ελλάδος. Αθήνα, Διοσκουρίδης. Pedanii Dioscurides Anazarbei de Materia Medica Libri Quinque, , 3 vols (Περί Ύλης Ιατρικής, Περί Απλών Φαρμάκων). Berlin: M. Weidmann. Ιπποκρατικό Έργο. Oeuvres Completes d Hippocrate. 1849, vols 2-3, 5-8. Paris: Bailliere, E. Littre. Καββάδας, Δ. Βοτανικόν Φυτολογικό Λεξικό. Οριβάσιος. Corpus Medicorum Graecorum , Leipzig: Teubner, J. Raeder. Ποντίκης Κ.Πολλαπλασιασμός Καρποφόρων Δέντρων και Θάμνων. Εκδόσεις Σταμούλη, 1994 Cragg, G. M.; Boyd, M. R. ; Cardellina, J. H. ; Newman, D. J. ; Snader, K. M. ; McCloud, T. G. Ethnobotany and Drug Discovery: the Experience of the US National Cancer Institute. Ciba Found Symp. 1994, 185, Marini-Bettolo, G. B. Present Aspects of the Use of Plants in Traditional Medicine. J. of Ethnopharmacology, 1980, 2, 5-7.

Η Εθνοφαρμακολογία του υπερικού. Μανώλης Μιτάκης Φαρμακοποιός Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Εισαγωγή

Η Εθνοφαρμακολογία του υπερικού. Μανώλης Μιτάκης Φαρμακοποιός Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Εισαγωγή Η Εθνοφαρμακολογία του υπερικού Μανώλης Μιτάκης Φαρμακοποιός Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας Εισαγωγή Το υπερικό αποτελεί ένα φυτό-πρότυπο για τη μελέτη των νόμων της εθνοφαρμακολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Οργανικής Χημείας στην Ανάπτυξη νέων Φαρμάκων

Ο ρόλος της Οργανικής Χημείας στην Ανάπτυξη νέων Φαρμάκων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ο ρόλος της Οργανικής Χημείας στην Ανάπτυξη νέων Φαρμάκων Πτυχιακή Εργασία Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Μητκίδου Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ARTIS AgriFood Research & Technological Innovation Specialists ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ Δρ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΦΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Σελ. 0 «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να

Διαβάστε περισσότερα

αρωματικών/φαρμακευτικών ειδών

αρωματικών/φαρμακευτικών ειδών 10 11 Νοεμβρίου 2012 The Programme is co-funded by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and Bulgaria Στοιχεία καλλιέργειαςαξιοποίησης ελληνικών αρωματικών/φαρμακευτικών ειδών Δρ. Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Κατεύθυνση : Logistics

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Κατεύθυνση : Logistics Πανεπιστήμιο Πειραιώς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Κατεύθυνση : Logistics Επιβλέπων : Μοσχούρης Σωκράτης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών!

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! Βαριέμαι! Αν έκαναν θεατρικό θα πήγαινα ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ B2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΙΠΚΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΦΑΓΙΟΥ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΡΝΙΘΙΩΝ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας**

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** *Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Οικονομικής & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π.Μ.Σ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΛΑΔΟΣ III: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π.Μ.Σ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΛΑΔΟΣ III: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π.Μ.Σ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΛΑΔΟΣ III: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Χρήση βιοδραστικών αιθερίων ελαίων για την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis raeseri) ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΥΝΑΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis raeseri) ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΥΝΑΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Γ. Χ. ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 02/05/2011 ΗΜΕΡΙ Α ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΙΕΘΝΩΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΗΜΕΡΙ Α ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 02/05/2011 ΗΜΕΡΙ Α ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΙΕΘΝΩΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΙΕΘΝΩΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΑΤΕΙΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (MBA TQM) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΜ: ΜΔΕ ΟΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ FISHFERT ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΑΔΙΟΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΑΔΙΟΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΑΔΙΟΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Δρ. Γιάννης Μανιάτης Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Ινστιτούτο Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΚΑΝΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΜΝΩΝ: ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΚΑΝΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΜΝΩΝ: ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΚΑΝΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΜΝΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Εργασία Φρεζούλη Ερμιόνη

Μεταπτυχιακή Εργασία Φρεζούλη Ερμιόνη + Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο.

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας ΔιΧηΝΕΤ Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Κατεύθυνση: Φυτική Παραγωγή Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ

ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΥΤΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ---------------------------------- Δ/ΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΠΡΟΙΟΝΣΩΝ ΥΤΣΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (ΠΑΠ-ΥΜΚ) ΙΠΠΟΥΑΕ (Hippophae rhamnoides

Διαβάστε περισσότερα

518300-LLP-2011-IT-COMENIUS-CNW

518300-LLP-2011-IT-COMENIUS-CNW Θετικεσ Εμπειριεσ Διδασκαλιασ Τησ Χημειασ Στην Ελλαδα 1 ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΓΛΙΩΤΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΛΤΑ, ΕΥΦΗΜΙΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΤΡΙΜΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Α.Μ.: 12342 ΕΞΑΜΗΝΟ:199 0 ΑΘΗΝΑ 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική»

«Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική» ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική» Διπλωματική εργασία ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Αναπλ. Καθηγητής Φραγκίσκος Μπατζιάς

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Αναπλ. Καθηγητής Φραγκίσκος Μπατζιάς ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Είδη του Hypericum

Τα Είδη του Hypericum Τα Είδη του Hypericum Kolaci Mikaela Γκόγκου Παρασκευή Πέτρου Ανδρονίκη Πέτσιου Βασιλική Προπτυχιακές φοιτήτριες Φαρμακευτικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2007 1 Τα Είδη του

Διαβάστε περισσότερα