Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 13. * Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στις ΗΠΑ την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 13. * Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στις ΗΠΑ την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου."

Transcript

1 Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 13 1 ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που τον είδα μια γκρίζα βαριά ομίχλη κάλυπτε σαν σάβανο τα καλαμποκοχώραφα, νοτερά πλοκάμια τυλίγονταν γύρω από τις ξεραμένες καλαμιές. Ήταν ένα θλιβερό πρωινό αμέσως μετά τη Μέρα της Εργασίας*, κι εγώ περίμενα το σχολικό λεωφορείο χωρίς να ενοχλώ κανένα, στημένη στο τέρμα του χωματόδρομου που συνέδεε την οικογενειακή μας αγροικία με τον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στην πόλη. Σκεφτόμουν πόσες φορές είχα σταθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο περιμένοντας το ίδιο λεωφορείο στο πέρασμα δώδεκα χρόνων, σκοτώνοντας την ώρα μου με την αγαπημένη ασχολία όλων των «μαθημαθλητών»** δηλαδή κάνοντας πολύπλοκους υπολογισμούς μέσα στο κεφάλι μου. Και τότε τον πρόσεξα. Και ξαφνικά, εκείνη η οικεία λωρίδα ασφάλτου μού φάνηκε τρομακτικά έρημη. Στεκόταν κάτω από μια γιγάντια οξιά απέναντί μου στο δρόμο, με τα μπράτσα σταυρωμένα στο στήθος του. Τα χαμηλά, ροζιασμένα κλωνιά του δέντρου έμοιαζαν να συστρέφονται γύρω του, σχεδόν κρύβοντάς τον μέσα στις διχαλωτές απολήξεις, στα φύλλα και στον ίσκιο τους. Παρ όλα αυτά, μπορούσα να δω ότι ήταν ψηλός και φορούσε ένα μακρύ, σκουρόχρωμο παλτό, σχεδόν σαν μανδύα. Ένιωσα ένα σφίξιμο στο στήθος και ξεροκατάπια. Ποιος στέκεται μαύρα χαράματα κάτω από ένα δέντρο στη μέση του πουθενά, ντυμένος με μαύρο παλτό; * Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στις ΗΠΑ την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. (Σ.τ.Μ.) ** Μαθητές που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μαθηματικών. (Σ.τ.Μ.)

2 14 Μπ ε θ Φα ν τ α σ κ ι Πρέπει να κατάλαβε ότι τον πρόσεξα, γιατί κουνήθηκε λίγο, σαν να αμφιταλαντευόταν αν έπρεπε να φύγει. Ή ίσως να περάσει απέναντι και να έρθει προς το μέρος μου. Τόσα πρωινά που στεκόμουν εδώ έξω ολομόναχη δε μου είχε περάσει ποτέ από το νου πόσο εκτεθειμένη, πόσο ευάλωτη ήμουν, αλλά εκείνη τη στιγμή το συνειδητοποίησα σε όλο του το μεγαλείο. Έριξα μια κλεφτή ματιά απέναντι, ενώ η καρδιά μου χτυπούσε σαν τύμπανο στο στήθος μου. Γιατί δεν έρχεται αυτό το ηλίθιο λεωφορείο; Και γιατί ο μπαμπάς μου πρέπει να είναι τόσο πιστός οπαδός της μαζικής μετακίνησης; Έλεος πια! Γιατί να μην έχω κι εγώ το αυτοκίνητό μου, όπως σχεδόν όλοι οι άλλοι τελειόφοιτοι; Αλλά όχι, έπρεπε να «μοιράζομαι τη διαδρομή» για να συμβάλλω στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Όταν με απαγάγει ο απειλητικός τύπος που παραμονεύει κάτω από το δέντρο, φαντάζομαι ότι ο μπαμπάς μου θα απαιτήσει να τυπώσουν τη φωτογραφία μου και την έκκληση για βοήθεια μόνο σε συσκευασίες γάλακτος από ανακυκλωμένο υλικό... Στα πολύτιμα κλάσματα δευτερολέπτου που έχασα θυμώνοντας με τον μπαμπά μου ο άγνωστος όντως κινήθηκε προς το μέρος μου ξεμακραίνοντας από το δέντρο, και θα έπαιρνα όρκο ναι, θα έπαιρνα όρκο! ότι τον άκουσα να λέει «Ανταναζία» τη στιγμή ακριβώς που το σχολικό που ο θεός των τροχοφόρων να δίνει χρόνια στο σασί του! ξεμύτισε από την κορυφή του λόφου, καμιά πενηνταριά μέτρα πιο πίσω στο δρόμο. Το παλιό μου όνομα... Το όνομα που μου έδωσαν όταν γεννήθηκα, στην Ανατολική Ευρώπη, πριν με υιοθετήσουν και με φέρουν στην Αμερική, όπου μου άλλαξαν το όνομα σε Τζέσικα Πάκγουντ... Ή μπορεί και να φαντάστηκα ότι το άκουσα, αφού η λέξη πνίγηκε από το στρίγκλισμα των λάστιχων στην υγρή άσφαλτο, από τους κρότους του κιβωτίου ταχυτήτων και το σφύριγμα της πόρτας όταν την άνοιξε ο γερο-οδηγός, ο κύριος Ντίλι. Έξοχο, έξοχο λεωφορείο με τον αριθμό 23! Στα δώδεκα χρόνια του σχολικού βίου μου δεν πρέπει να είχα ξανανέβει στο σχολικό με τέτοιο ενθουσιασμό.

3 Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 15 Ο κύριος Ντίλι με υποδέχτηκε με το κλασικό μουρμουρητό του, «Μέρα, Τζες», κι έβαλε ταχύτητα, ενώ εγώ παραπατούσα στο διάδρομο ψάχνοντας μια κενή θέση ή ένα φιλικό πρόσωπο ανάμεσα στους ζαβλακωμένους επιβάτες. Μερικές φορές αναθεμάτιζα την τύχη που με έριξε στην αγροτική Πενσιλβάνια. Στις πόλεις, τα παιδιά μάλλον απολάμβαναν ακόμα τον ύπνο τους στα ζεστά τους κρεβατάκια. Εντόπισα μια θέση στη γαλαρία και σωριάστηκα με βαθιά ανακούφιση. Μπα, υπερέβαλλα μάλλον. Ή μπορεί να οργίαζε η φαντασία μου ή να είχα ξεπεράσει το όριο ασφαλείας στα επεισόδια του America s Most Wanted* που μπορεί να δει κανείς χωρίς να πάθει ζημιά. Ή μπορεί τελικά ο ξένος να ήθελε όντως να μου κάνει κακό... Όταν γύρισα στο κάθισμά μου και κρυφοκοίταξα από το πίσω τζάμι του λεωφορείου ένιωσα την καρδιά μου να βουλιάζει σαν βαρίδι στο στήθος μου. Ο τύπος ήταν ακόμα εκεί, καταμεσής του δρόμου τώρα, με τις βαριές μπότες του καρφωμένες, θαρρείς, δεξιά κι αριστερά από τη διπλή διαχωριστική γραμμή, τα μπράτσα σταυρωμένα πάντα στο στήθος του και το βλέμμα στυλωμένο στο σχολικό που ξεμάκραινε. Στυλωμένο πάνω μου. «Ανταναζία...» Τον είχα ακούσει πραγματικά να με φωνάζει με αυτό το λησμονημένο από χρόνια όνομα; Και αν γνώριζε αυτό το παμπάλαιο, θαμμένο στη λήθη όνομα, τι άλλο ήξερε για το παρελθόν μου ο μυστηριώδης ξένος που παραμόνευε στην ομίχλη και στις σκιές; Και το πιο σημαντικό, τι μπορεί να ήθελε από μένα στο παρόν; 2 «ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ πέρασα μέσες άκρες το καλοκαίρι μου στην κατασκήνωση». Η Μελίντα Σου Στάνκοβιτς, η κολλητή μου, αναστέναξε ανοίγοντας τη * «Οι πλέον καταζητούμενοι της Αμερικής»: Πολυβραβευμένη τηλεοπτική εκπομπή που άρχισε να προβάλλεται το 1988, βοηθώντας στην εύρεση χαμένων παιδιών και στη σύλληψη εγκληματιών. (Σ.τ.Μ.)

4 16 Μπ ε θ Φα ν τ α σ κ ι βαριά γυάλινη πόρτα του Γυμνασίου-Λυκείου Γούντροου Γουίλσον. «Πιτσιρίκια που θέλανε τη μαμά τους, εγκαύματα από τον ήλιο, δηλητηριώδης κισσός και μεγάλες αράχνες στα ντους». «Με άλλα λόγια, η δουλειά του ομαδάρχη είναι χάλια», συμπέρανα όλο συμπόνια καθώς μπαίναμε στην οικεία αίθουσα υποδοχής που μύριζε απορρυπαντικό και φρέσκια παρκετίνη. «Αν σε παρηγορεί καθόλου, σκέψου ότι πήρα περίπου τρία κιλά κάνοντας τη σερβιτόρα στο εστιατόριο της πόλης. Πράγμα φυσικό, αφού έτρωγα από μια τάρτα σε κάθε διάλειμμα...» «Είσαι κουκλί, όπως πάντα», είπε η Μίντι παραβλέποντας την γκρίνια μου. «Αν και έχεις ένα θεματάκι με τα μαλλιά σου...» «Έι!» διαμαρτυρήθηκα προσπαθώντας να συμμορφώσω τις έτσι κι αλλιώς ατίθασες μπούκλες μου, που είχαν φουντώσει διπλά από τη φθινοπωρινή υγρασία. «Σε πληροφορώ ότι πέρασα μία ώρα με το πιστολάκι κι αυτό το τζελ ισιώματος που μου κόστισε τα φιλοδωρήματα μιας βδομάδας...» Άφησα τη φράση μου μετέωρη, συνειδητοποιώντας ότι η Μίντι είχε πάψει να με προσέχει. Ακολούθησα το βλέμμα της στο διάδρομο όπου βρίσκονταν τα ντουλάπια των μαθητών. «Και μια και μιλάμε για κουκλιά», μουρμούρισε. Ο Τζέικ Ζιν, που έμενε σε μια φάρμα κοντά στο σπίτι μου, πάλευε με το συνδυασμό του καινούριου ντουλαπιού του. Κοιτώντας συνοφρυωμένος το χαρτάκι με τα νούμερα στο χέρι του στριφογύριζε το καντράν και τράνταζε το χερούλι. Ένα εμφανώς ολοκαίνουριο άσπρο κοντομάνικο μπλουζάκι έκανε το καλοκαιρινό του μαύρισμα να φαίνεται ακόμα πιο έντονο. Τα μανίκια ζορίζονταν στους διογκωμένους δικέφαλους. «Ο Τζέικ είναι θεός», ψιθύρισε η Μίντι καθώς πλησιάζαμε το γείτονά μου. «Θα γράφτηκε σε κανένα γυμναστήριο ή κάτι τέτοιο. Καλά, έκανε ανταύγειες;» «Πέρασε όλο το καλοκαίρι κουβαλώντας δεμάτια άχυρο κάτω απ τον ήλιο, Μιν», της απάντησα ψιθυρίζοντας επίσης. «Δε χρειάζεται γυμναστήριο ούτε κομμωτήριο για να ανοίξουν τα μαλλιά του...» Ο Τζέικ σήκωσε το βλέμμα τη στιγμή που περνούσαμε από μπροστά του και χαμογέλασε πλατιά όταν με είδε. «Γεια, Τζες».

5 Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 17 «Γεια», αποκρίθηκα. Και μετά το κεφάλι μου άδειασε τελείως. Η Μίντι μπήκε στην «κουβέντα» προλαβαίνοντας την αμήχανη σιωπή. «Φαίνεται ότι σου έδωσαν λάθος συνδυασμό», παρατήρησε δείχνοντας με ένα νεύμα το πάντα κλειστό ντουλάπι του Τζέικ. «Δοκίμασες να του ρίξεις καμιά κλοτσιά;» Ο Τζέικ αγνόησε τη συμβουλή. «Δε δούλευες χτες, ε, Τζες;» «Όχι, τελείωσα από το εστιατόριο», είπα. «Καλοκαιρινή δουλειά ήταν». Ο Τζέικ φάνηκε κάπως απογοητευμένος. «Α. Ε, τέλος πάντων, υποθέτω ότι θα σε βλέπω στο σχολείο τότε». «Ναι. Όλο και κάποιο κοινό μάθημα θα έχουμε», είπα, νιώθοντας τα μάγουλά μου να καίνε. «Τα λέμε, λοιπόν», πρόσθεσα και σχεδόν έσυρα μαζί μου τη Μίντι στο διάδρομο. «Αυτό πάλι τι ήταν;» ρώτησε επιτακτικά όταν απομακρυνθήκαμε αρκετά για να μην μπορεί να μας ακούσει. Δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό να ρίξει άλλη μια κλεφτή ματιά στον Τζέικ πάνω από τον ώμο της. Τα μάγουλά μου έκαιγαν κανονικά τώρα. «Ποιο αυτό εννοείς;» «Ο Τζέικ μόνο που δε βούρκωσε όταν είπες ότι δε θα ξαναδουλέψεις στο εστιατόριο. Άσε που έχεις κοκκινίσει σαν παντζάρι...» «Α, τίποτα», τη διαβεβαίωσα. «Πέρασε από κει μερικές φορές στο τέλος της βάρδιάς μου και με πήγε ως το σπίτι. Απλώς μιλούσαμε λίγο... Και δεν έχω κοκκινίσει». «Έτσι, ε;» Η Μίντι χαμογελούσε αυτάρεσκα. «Εσύ κι ο Τζέικ, ε;» «Σου είπα, δεν τρέχει τίποτα», επέμεινα. Η λάμψη στα μάτια της έλεγε ότι δεν τη γελούσα, ήξερε ότι δεν ήμουν απολύτως ειλικρινής. «Χμ, μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά», προέβλεψε. «Τώρα που το ανέφερες...» Ήμουν έτοιμη να μιλήσω στην κολλητή μου για τον τρομακτικό ξένο που είδα περιμένοντας το σχολικό, αλλά τη στιγμή ακριβώς που τον έφερα στο νου μου ένιωσα τις τρίχες στον αυχένα μου να ορθώνονται, σαν να με παρακολουθούσε κάποιος. «Ανταναζία...» Η βαθιά, χαμηλή φωνή αντήχησε στο κεφάλι μου σαν ξεθωριασμένος εφιάλτης.

6 18 Μπ ε θ Φα ν τ α σ κ ι Έτριψα το σβέρκο μου. Μπορούσα να πω αργότερα την ιστορία στη Μίντι. Ή μπορεί απλώς το όλο θέμα να ξεχνιόταν, και να μην ξανασκεφτόμουν ποτέ τον αλλόκοτο ξένο. Αυτό ήταν το πιο πιθανό. Κι όμως, το ενοχλητικό μυρμήγκιασμα στο σβέρκο δεν υποχώρησε. 3 «ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΟΥΜΕ με εξαιρετικά έργα», υποσχέθηκε η κυρία Βίλχελμ ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό καθώς μοίραζε τον κατάλογο των βιβλίων που αποτελούσαν τη διδακτέα ύλη της αγγλικής λογοτεχνίας των τελειοφοίτων: από τον Σαίξπηρ έως τον Στόκερ. «Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε τους κλασικούς που επέλεξα. Ετοιμαστείτε για μια χρονιά επικών αναζητήσεων, συγκλονιστικών ειδυλλίων και άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε τρομερούς πολεμιστές. Κι όλα αυτά χωρίς να φύγετε στιγμή από το Λύκειο Γούντροου Γουίλσον». Προφανώς δε συμμερίζονταν πολλοί την έκσταση που προκαλούσαν στην κυρία Βίλχελμ οι άγριες συγκρούσεις και τα συγκλονιστικά ειδύλλια, αν έκρινε κανείς από τα πνιχτά βογκητά που ακούστηκαν καθώς η λίστα περνούσε από χέρι σε χέρι στην τάξη. Πήρα το δικό μου αντίγραφο από τον παραδοσιακό βασανιστή μου στο σχολείο, τον Φρανκ Ντόρμαντ, ο οποίος σωριάστηκε στη θέση μπροστά μου σαν γιγάντια βλεννώδης ροχάλα. Έριξα μια βιαστική ματιά στα βιβλία που ήταν σημειωμένα. Αχ, όχι! Όχι τον Ιβανόη! Και Μόμπι Ντικ... Για όνομα, ποιος έχει χρόνο για το Μόμπι Ντικ; Υποτίθεται ότι φέτος δικαιούμουν επιτέλους λίγη κοινωνική ζωή! Και σαν να μην έφταναν τα βιβλία «τούβλα», είχαμε και το Δράκουλα από πάνω! Έλεος! Αν υπήρχε ένα πράγμα που σιχαινόμουν, ήταν κάτι τέτοια τρομακτικά παραμύθια χωρίς καμία βάση στην πραγματικότητα ή στην κοινή λογική. Αυτά ήταν τομέας των γονιών μου, και δεν είχα την παραμικρή διάθεση να τον εξερευνήσω. Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στη Μίντι, στην απέναντι μεριά του δια-

7 Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 19 δρόμου, διέκρινα καθαρά τον πανικό και τη δυστυχία στα μάτια της καθώς μου έλεγε ψιθυριστά: «Καλά, ανεμογεννήτριες ξέρω, Ανεμοδαρμένα Ύψη δεν έχω ξανακούσει...» «Άσ τα να πάνε. Θα καλοπεράσουμε φέτος...» υπερθεμάτισα. «Θέλω επίσης να περάσετε από χέρι σε χέρι αυτό το σχεδιάγραμμα των θρανίων», συνέχισε η κυρία Βίλχελμ. Πήγε πάνω κάτω μερικές φορές και τα χαμηλοτάκουνα παπούτσια της έτριξαν στο πάτωμα. «Θα κάθεστε όλη τη χρονιά στη θέση που διαλέξατε σήμερα. Βλέπω κάποια καινούρια πρόσωπα ανάμεσά μας, και θέλω να σας γνωρίσω όλους το συντομότερο. Παρακαλώ, λοιπόν, μην αλλάξετε θέσεις». Αυτή ήταν η χαριστική βολή. Τέλεια. Ήμουν καταδικασμένη να υπομείνω μια ολόκληρη χρονιά τα ηλίθια αλλά πάντα μοχθηρά σχόλια του Φρανκ Ντόρμαντ, τα οποία ήταν σίγουρο ότι θα μου έφτυνε στη μούρη κάθε φορά που θα γύριζε να δώσει ένα πάκο χαρτιά στους υπόλοιπους. Και ακριβώς πίσω μου είχε βολευτεί η κλασική στρίγκλα μαζορέτα Φέιθ Κρος. Για να μην τα πολυλογώ, με είχαν κάνει σάντουιτς τα δύο πιο αντιπαθητικά άτομα του σχολείου. Τουλάχιστον είχα τη Μίντι απέναντι. Και κοίταξα λίγο πίσω και αριστερά ο Τζέικ είχε βρει ένα θρανίο κοντά στο δικό μου. Χαμογέλασε όταν διασταυρώθηκαν οι ματιές μας. Εντάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Όχι και πολύ όμως... Ο Φρανκ μισογύρισε στη θέση του για να μου πετάξει το σχεδιάγραμμα με τις θέσεις. «Για σένα, Φουσκοποντικίνα*», είπε σαρκαστικά, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι που μου είχε κολλήσει από το νηπιαγωγείο. «Γράψε αυτό το όνομα, για ευκολία». Μάλιστα. Ηλίθια και μοχθηρά σχόλια, όπως το είχα προβλέψει. Και είχα μόλις εκατόν ογδόντα μέρες μπροστά μου για να τα υπομένω. «Τουλάχιστον εγώ ξέρω να γράφω το όνομά μου», ανταπέδωσα μέσα από τα δόντια μου. Ζωντόβολο! * Στην πραγματικότητα πρόκειται για παραφθορά του ονόματος της ηρωίδας από Packwood σε packrat, όπως ονομάζεται ένα φουσκομάγουλο τρωκτικό του δάσους που λέγεται και «θησαυριστής» ή «αργυραμοιβός», αφού συλλέγει μανιωδώς κλαράκια και άλλα αντικείμενα για να οχυρώσει τη φωλιά του. (Σ.τ.Μ.)

8 20 Μπ ε θ Φα ν τ α σ κ ι Ο Ντόρμαντ ξαναγύρισε απότομα προς το μέρος μου για να με αγριοκοιτάξει, ενώ έσκυβα να πάρω ένα στιλό από το σακίδιό μου. Όταν πήγα να γράψω το όνομά μου, όμως, δε βγήκε ίχνος μελάνι μάλλον επειδή το στιλό έμεινε αχρησιμοποίητο μέσα στο σακίδιο όλο το καλοκαίρι. Το τίναξα και χτύπησα τη μύτη στο θρανίο. Τζίφος. Έκανα να στραφώ αριστερά, για να ζητήσω από τον Τζέικ να μου δανείσει ένα στιλό, αλλά πριν προλάβω να τον ρωτήσω ένιωσα ένα σκούντημα στον ώμο. Όχι τώρα... σκέφτηκα κάνοντας ότι δεν κατάλαβα, αλλά το ενοχλητικό δάχτυλο με χτύπησε πιο έντονα. «Συγγνώμη, αναζητάς εργαλείο γραφής;» Η βαθιά φωνή με την ασυνήθιστη ευρωπαϊκή προφορά ερχόταν από κάπου κοντά πίσω μου. Αναγκαστικά γύρισα να δω ποιος ήταν. Όχι! Ήταν αυτός, ο τύπος από τη στάση του λεωφορείου! Θα τον ξεχώριζα από χιλιόμετρα με την παράξενη αμφίεσή του το μακρύ παλτό, τις ψηλές μπότες, αλλά και με κείνο το μπόι, ή μάλλον το... επιβλητικό του παράστημα. Ωστόσο μας χώριζε ελάχιστη απόσταση. Τόσο λίγη, ώστε μπορούσα να δω τα μάτια του. Ήταν τόσο σκούρα, που θύμιζαν κάρβουνα, και με κοίταζαν βαθιά με χαλαρό, μάλλον εκνευριστικό ενδιαφέρον. Ξεροκατάπια κι έμεινα σαν στήλη άλατος. Ήταν στην τάξη από την αρχή; Κι αν ναι, πώς είναι δυνατό να μην τον πρόσεξα νωρίτερα; Ίσως επειδή καθόταν κάπως ξέχωρα από τους υπόλοιπους. Ή επειδή ο αέρας γύρω από τη γωνιά του φαινόταν θολός, η λάμπα φθορίου πάνω από το θρανίο του εξασθενημένη. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν θαρρείς και δημιουργούσε το σκοτάδι. Αυτό είναι γελοίο, Τζες... Ένας τύπος είναι, όχι μαύρη τρύπα... «Χρειάζεσαι ένα εργαλείο γραφής, σωστά;» επανέλαβε τεντώνοντας το μπράτσο του στο διάδρομο μακρύ, γυμνασμένο μπράτσο για να μου προσφέρει μια γυαλιστερή χρυσή πένα. Όχι τα πλαστικά στιλό διαρκείας Bic που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά μια πένα από ατόφιο χρυσό. Από τα σκαλίσματα και τη λάμψη της καταλάβαινες ότι ήταν πανάκριβη. Δίστασα, και μια έκφραση δυσφορίας αλλοίωσε τα αρι-

9 Η Σκ ο τ ε ι ν η Πλ ε υ ρ α τη σ Τζ ε σ ι κ α 21 στοκρατικά χαρακτηριστικά του. Κούνησε με νόημα την πένα. «Υποθέτω ότι αναγνωρίζεις ένα στυλογράφο, έτσι δεν είναι; Δεν είναι αρκετά οικείο όργανο γραφής;» Ενοχλημένη τόσο από το σαρκασμό του όσο και από τον τρόπο που με αιφνιδίασε και μάλιστα δύο φορές σε μία μέρα, τον κοίταζα σαν ηλίθια, ώσπου η Φέιθ Κρος άπλωσε το χέρι και μου πάτησε μια τσιμπιά στο μπράτσο. Δυνατή. «Υπόγραψε επιτέλους το παλιόχαρτο, Τζεν. Άντε, να τελειώνουμε!» «Έι!» Έτριψα το σημείο που σίγουρα θα μελάνιαζε κι ευχήθηκα να είχα το σθένος να στείλω τη Φέιθ στον αγύριστο, τόσο για την τσιμπιά όσο κι επειδή τάχα δεν ήξερε το όνομά μου. Όμως, το τελευταίο άτομο που τα τσούγκρισε με τη Φέιθ Κρος κατέληξε στο Σεντ Μόνικα, το καθολικό σχολείο της περιφέρειας. Τόσο αβάσταχτη της έκανε τη ζωή στο Γούντροου Γουίλσον η Φέιθ... «Σήμερα, Τζεν», με τσίγκλησε πάλι η λεγάμενη. «Εντάξει, εντάξει». Άπλωσα απρόθυμα το χέρι μου προς τον ξένο, και τη στιγμή που έπαιρνα το βαρύ «στυλογράφο» από το δικό του, αγγίζοντας αναπόφευκτα τα ακροδάχτυλά του, ένιωσα μια εντελώς πρωτόγνωρη αίσθηση. Ένα αλλόκοτο μείγμα déja-vu προμνησίας, όπως το διάβασα κάπου και προαισθήματος. Κάτι σαν μετωπική σύγκρουση του παρελθόντος με το μέλλον. Και τότε ο τύπος χαμογέλασε, αποκαλύπτοντας την πιο τέλεια, ολόλευκη οδοντοστοιχία που είχα δει ποτέ. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι αντανακλούσε το φως, όπως τα άψογα συντηρημένα όπλα. Την ίδια στιγμή, η λάμπα φθορίου από πάνω του δυνάμωσε τσιτσιρίζοντας και τρεμόπαιξε σαν αστραπή. Εντάξει, αυτό ήταν αλλόκοτο. Ξαναγυρίζοντας μπροστά μου στο θρανίο πρόσεξα ότι το χέρι μου έτρεμε καθώς συμπλήρωνα το όνομά μου στο σχεδιάγραμμα. Ήταν χαζό να φρικάρω έτσι. Ο τύπος ήταν ένας ακόμα μαθητής στο σχολείο μου, προφανώς νεοφερμένος. Δεν αποκλείεται να έμενε κάπου κοντά στη φάρμα μας. Λογικά περίμενε το σχολικό, όπως κι εγώ, και για κάποιο λόγο δεν πρόλαβε να ανέβει. Ούτε η μάλλον μυστηριώδης εμφάνισή του

10 22 Μπ ε θ Φα ν τ α σ κ ι στην τάξη της λογοτεχνίας και μάλιστα λίγα μέτρα απόσταση από μένα ήταν λόγος ανησυχίας. Κοίταξα τη Μίντι για μια δεύτερη γνώμη. Περίμενε ανυπόμονα αυτή την οπτική επαφή με γουρλωμένα μάτια. Τώρα έδειχνε το νεοφερμένο με τον αντίχειρά της και μου είπε κουνώντας άηχα τα χείλη της: «Τι παίδαρος είναι αυτός;» Παίδαρος; «Είσαι τρελή!» ψιθύρισα. Εντάξει, από τεχνική άποψη ο τύπος ήταν καλοφτιαγμένος. Αλλά ταυτόχρονα ήταν ανατριχιαστικός, με το «μανδύα» του και τις χοντρές μπότες και την ικανότητά του να... υλοποιείται, ως διά μαγείας σχεδόν, όπου βρισκόμουν. «Τι θα γίνει με το σχεδιάγραμμα;» γρύλισε η Φέιθ πίσω μου. «Πάρε». Της το πέρασα πάνω από τον ώμο μου και ανταμείφθηκα με ένα βαθύ σκίσιμο στο δάχτυλο όπως μου βούτηξε ανυπόμονα το χαρτί. «Άουτς!» Τίναξα το χέρι μου, το δάχτυλό μου έτσουζε κι αιμορραγούσε. Το έβαλα στο στόμα μου, γεύτηκα την αλμύρα στη γλώσσα μου και γύρισα για να επιστρέψω την πένα. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα... «Ορίστε. Ευχαριστώ». Ο τύπος που εξέπεμπε τη σκοτεινιά που τον περιέβαλλε κάρφωσε το βλέμμα στα δάχτυλά μου, και μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι λέρωνα με αίμα τον πανάκριβο «στυλογράφο» του. «Οπ, συγγνώμη», είπα σκουπίζοντας την πένα στο παντελόνι μου, ελλείψει χαρτομάντιλου. Μπλιαχ! Θα φύγει ο λεκές από το τζιν μου; Τα μάτια του ακολουθούσαν κάθε μου κίνηση, και υπέθεσα ότι τον απωθούσε η θέα του αίματος. Ωστόσο, θα έπαιρνα όρκο ότι είδα κάτι τελείως διαφορετικό από αποτροπιασμό σ αυτά τα μαύρα μάτια... Και τότε έσυρε αργά τη γλώσσα πάνω στα χείλη του. Τι στην οργή ήταν αυτό; Του πέταξα την πένα και γύρισα μπροστά στην καρέκλα μου πριν καν δω αν την έπιασε. Θα μπορούσα να αλλάξω σχολείο, όπως εκείνο το κορίτσι που τα βαλε με τη Φέιθ. Να πάω στο Σεντ Μόνικα. Αυτή είναι η απάντηση. Εξάλλου, πρώτη μέρα της χρονιάς είναι σήμερα... Στο μεταξύ, το σχεδιάγραμμα με τις θέσεις μας ξαναγύρισε στην κυ-

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Σαμποτάζ στα. Χριστούγεννα

Σαμποτάζ στα. Χριστούγεννα Ουλρίκε Ράιλανς Καλά Χριστούγεννα Τα μυστήρια της Σαμποτάζ στα Χριστούγεννα εικονογραφηση Λ ι ζ α Χ e ν σ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ δοκιμάσαμε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα και χαζέψαμε λίγο τα ξύλινα παιχνίδια και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ.

ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ. ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ Από τότε που γνωριστήκαμε πόσος καιρός πάει άραγε; όλο με βλέπετε να σπάω τα μούτρα μου σε διάφορες φάσεις και με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Άννα & Έλσα O ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ. Έρικα Ντέιβιντ

Άννα & Έλσα O ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ. Έρικα Ντέιβιντ Άννα & Έλσα H Αδελφικη Αγαπη Ειναι η Ισχυροτερη Μαγεια O ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ Έρικα Ντέιβιντ Κεφάλαιο 1 Ήταν μια ασυνήθιστα ζεστή μέρα στο βασίλειο της Αρεντέλας. Η πριγκίπισσα Άννα έστρεψε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Down. Πηγή: kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down

Down. Πηγή:  kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Πώς είπα στον 7χρονο γιο μου ότι έχει σύνδρομο Down Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/ellada- kosmos/item/46859- down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Μερικές εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Μπερνάρ Φριό Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Περιεχόμενα 10 Η ερωτευμένη μάγισσα 14 20 22 24 28 Για να δούμε παρακάτω 32 34 36 40 42 46 Ρομπότ 48 50 52 Τηλεφωνητής 56 58 62 64 Ενεστώτας 68 70 74 78 82

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη Kέιτ ΝτιΚαμίλο Ένα Ήταν τρεις, τρία κορίτσια. Στέκονταν πλάι πλάι. Στέκονταν προσοχή. Και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

Μέγκαν ΜακΝτόναλντ εικόνες Πίτερ Ρέινολντς

Μέγκαν ΜακΝτόναλντ εικόνες Πίτερ Ρέινολντς 11 Μέγκαν ΜακΝτόναλντ εικόνες Πίτερ Ρέινολντς Περιεχόµενα Τα νεύρα μου!... 13 Η Ανάποδη Μέρα... 27 Ένα πείραμα που το λέγανε Τζένη.... 48 Γέτι από σπαγγέτι.... 65 Περίεργο, περιεργότερο, περιεργότατο....

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες.

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. Τίποτα δεν αλλάζει! Τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρόλογος που με φέρνει μεταξύ Σκύλου και Χάρυβδης και αφήνει εσάς να προσπαθείτε να μαντέψετε ποιο απ τα δύο θα διαλέξω

Ένας πρόλογος που με φέρνει μεταξύ Σκύλου και Χάρυβδης και αφήνει εσάς να προσπαθείτε να μαντέψετε ποιο απ τα δύο θα διαλέξω Ένας πρόλογος που με φέρνει μεταξύ Σκύλου και Χάρυβδης και αφήνει εσάς να προσπαθείτε να μαντέψετε ποιο απ τα δύο θα διαλέξω Το πιο τρομακτικό πράγμα που θα δουν ποτέ τα μάτια σου είναι αυτό που δεν το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα.

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ4 Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. Μαθήτρια: Δεν γνωρίζουμε. Ποιος συμφωνεί με την Ελπίδα; Χρύσα, συμφωνείς Χρύσα: Ναι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει ταν παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίοντορ πάλευε ν ανοίξει ένα χαρτόκουτο. Και το χαρτόκουτο τον κέρδιζε. Κάποιος είχε επιδείξει μεγάλο ζήλο χρησιμοποιώ ντας την κολλητική ταινία. Κάποιος ήθελε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN:

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN: Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, 1877. ISBN: 978-618-5144-94-4 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ O πιο μικρός Xίλντε Κέλερ-Τιμ εικόνες: Στέφανι Ράιχ άγγελος Ήταν ο πιο μικρός άγγελος απ όλους. Στεκόταν μπροστά μπροστά και τραγουδούσε με όλη του τη δύναμη. Βέβαια, την περισσότερη ώρα το μόνο που έλεγε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός

ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός Για όλα υπάρχει λύση ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός στης φυλακής τα σίδερα κλειστός. Έκλεψα δύο κουλούρια να ταΐσω τα μικρά μου που ήτανε πολύ λιγούρια! Με πήγανε στον δικαστή που με έκρινε ληστή! Είπε έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Χρόνια ήρθαν, χρόνια πάνε, και στη ζούγκλα κάποτε, ζούσε ένα μικρό λιοντάρι, ο Λεωνίδας που όμως είχε μια μεγάλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι θείοι και οι θείες, οι παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Την ώρα ακριβώς που ετοιμαζόμουν να φύγω για το σχολείο, ο ταχυδρόμος έφερε

Την ώρα ακριβώς που ετοιμαζόμουν να φύγω για το σχολείο, ο ταχυδρόμος έφερε Η φωτογραφική μηχανή Την ώρα ακριβώς που ετοιμαζόμουν να φύγω για το σχολείο, ο ταχυδρόμος έφερε ένα πακέτο για μένα, ήταν ένα δώρο της γιαγιάς μου. Α, η γιαγιά μου είναι η πιο καλή γιαγιά του κόσμου!

Διαβάστε περισσότερα

Όμορφος ο Κόσμος που αγαπάμε...

Όμορφος ο Κόσμος που αγαπάμε... Όμορφος ο Κόσμος που αγαπάμε... (α μέρος)...χτες πήγα για ψάρεμα και έβγαλα ένα σπαράκι...στη φωτογραφία είμαι εγώ με το σπαράκι που έβγαλα. Τη φωτό την τράβηξε ένας φίλος μου για να αποθανατίσει το σπαράκι,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Ο θησαυρός της ζούγκλας Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Στον Κόλπο των Βράχων 2. Το Μεγάλο Φίδι 3. Ο Τίγρης της Ζούγκλας 4. Ο Κροκόδειλος του Ποταμού 5.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα