H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 17: Είσοδος/Έξοδος: Επικοινωνία µε το Λειτουργικό Σύστηµα. ηµήτρης Ψούνης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 17: Είσοδος/Έξοδος: Επικοινωνία µε το Λειτουργικό Σύστηµα. ηµήτρης Ψούνης"

Transcript

1 H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 17: Είσοδος/Έξοδος: Επικοινωνία µε το Λειτουργικό Σύστηµα ηµήτρης Ψούνης

2 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Σύστηµα 1. Γενικά 2. Λειτουργικό Σύστηµα 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 1. Ορισµός της main µε ορίσµατα 2. Παράδειγµα µε διαφορετικό πλήθος ορισµάτων 3. Μετατροπή συµβολοσειράς σε άλλο τύπο δεδοµένων 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου / Εξόδου 1. Ανακατεύθυνση εξόδου 2. Ανακατεύθυνση εισόδου B. Ασκήσεις

3 3 Σύστηµα 1. Γενικά Στο µάθηµα αυτό το πρόγραµµα µας θα αλληλεπιδράσει µε το λειτουργικό σύστηµα. Θα δούµε πως το πρόγραµµά µας µπορεί να λάβει ορίσµατα από την γραµµή εντολής (DOS) Επίσης θα δούµε πως µπορούµε να ανακατευθύνουµε την είσοδο και την έξοδο από τις συνήθεις ροές σε αρχεία!

4 4 Σύστηµα 2. Λειτουργικό Σύστηµα Το λειτουργικό σύστηµα είναι το «πρόγραµµα» που τρέχει άλλα προγράµµατα: Το πιο συνηθισµένο είναι τα Windows στις διάφορες εκδόσεις του, της εταιρίας Microsoft Υπάρχουν πολλά ακόµη λειτουργικά συστήµατα όπως είναι το MAC OS, το UNIX, το LINUX στις διάφορες εκδόσεις τους. Ο «µπαµπάς» των Windows είναι το DOS, στο οποίο (τα αρχαία χρόνια) γραφόντουσαν απευθείας εντολές στο λειτουργικό σύστηµα όπως για παράδειγµα: Η εντολή dir που εµφανίζει τα περιεχόµενα του τρέχοντος καταλόγου. Η εντολή cls που διαγράφει τα περιεχόµενα της οθόνης. Η εντολή cd που αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο Και γενικά να γράψουµε το όνοµα ενός προγράµµατος και να το τρέξουµε. Στα Windows δίνεται η δυνατότητα να τρέξουµε εντολές µέσω της κονσόλας (όπως κάποτε ήταν το DOS) και να τρέξουµε τα προγράµµατά µας.

5 5 2. Λειτουργικό Σύστηµα Για παράδειγµα, πηγαίνοντας «Εναρξη=>ΓραµµήΕντολών» (start=>command prompt) µπορούµε να τρέξουµε τις εντολές DOS. Στην παρακάτω οθόνη φαίνονται τα περιεχόµενα του καταλόγου του προηγούµενου µαθήµατος:

6 6 2. Λειτουργικό Σύστηµα Εδώ µπορούµε να εκτελέσουµε ένα από τα προγράµµατα γράφοντας απλά το όνοµα του:

7 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 1. Ορισµός της main µε ορίσµατα Υπάρχει η δυνατότητα να λαµβάνουµε τιµές από την κλήση του προγράµµατος από την γραµµή εντολής ως εξής: 7 Ορίζουµε ορίσµατα γραµµής εντολής τροποποιώντας το πρωτότυπο της main: main(int argc, char *argv[]) {... } Όπου κάνοντας κατάλληλη κλήση του προγράµµατος: το πλήθος των συµβολοσειρών (+1) που ακολουθούν το όνοµα του προγράµµατος αποθηκεύεται την µεταβλητή argc τα ορίσµατα της γραµµής εντολήςέχουν αποθηκευτεί ως συµβολοσειρές στις διαδοχικές θέσεις (argv[1],argv[2], argv[argc-1]) Η συµβολοσειρά argv[0] αποθηκεύει το όνοµα του εκτελέσιµου προγράµµατος µαζί µε το πλήρες όνοµα του καταλόγου του αρχείου.

8 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 1. Ορισµός της main µε ορίσµατα Μεταγλωττίστε το ακόλουθο πρόγραµµα: 8 /* argc_argv.c: programma epideiksis lipsis orismatwn apo ti grammi entolis */ #include <stdio.h> main(int argc, char *argv[]) { } printf("plithos = %d",argc); printf("\norismata = %s kai %s",argv[1],argv[2]); Και εκτελέστε το από το DEV-C++. Θα παρατηρήσετε ότι εχουµε µήνυµα λάθους!

9 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 1. Ορισµός της main µε ορίσµατα Το εκτελούµε από την γραµµή εντολής διοχετεύοντας κατάλληλα ορίσµατα! Παρατηρούµε ότι τα ορίσµατα έχουν διοχετευτεί στο πρόγραµµα (άρα µπορούµε να το αξιοποιήσουµε στα προγράµµατά µας) 9

10 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 2. Παράδειγµα µε διαφορετικό πλήθος ορισµάτων Το ακόλουθο πρόγραµµα επιδεικνύει την αρχικοποίηση των ορισµάτων γραµµής εντολής ανάλογα µε τα ορίσµατα που διοχετεύουµε: /* argc_argv_loop.c Epideikniei tin xrisi orismatwn grammis entolis */ 10 #include <stdio.h> main(int argc, char *argv[]) { int i; } printf("argc=%d",argc); for (i=0; i<argc; i++) printf("\nargv[%d]=%s",i,argv[i]); Πειραµατιστείτε µε το πρόγραµµα βάζοντας διαφορετικό πλήθος ορισµάτων γραµµής εντολής!

11 11 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 3. Μετατροπή συµβολοσειράς σε άλλο τύπο δεδοµένων Επειδή τα ορίσµατα αποθηκεύονται ως συµβολοσειρές, πολύ χρήσιµη θα είναι η συνάρτηση int atoi(char *s) που έχει οριστεί στο stdlib.h Η συνάρτηση παίρνει σαν όρισµα µία συµβολοσειρά (πουκωδικοποιεί έναν ακέραιο) και επιστρέφει τον ακέραιο αριθµό σε τύπο int. To παράδειγµα της επόµενης διαφάνειας αναδεικνύει τη χρήση της atoi.

12 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 3. Μετατροπή συµβολοσειράς σε άλλο τύπο δεδοµένων Το πρόγραµµα αναδεικνύει τη χρήση της atoi: /* atoi.c: epideikniei tin sinartisi atoi */ 12 #include <stdio.h> main(int argc, char *argv[]) { int x,y; if(argc!=3) { printf("prepei na eisagete 2 orismata!"); } else { x=atoi(argv[1]); y=atoi(argv[2]); } } printf("\norismata = %d kai %d",x,y);

13 13 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 3. Μετατροπή συµβολοσειράς σε άλλο τύπο δεδοµένων Αντίστοιχα ορίζονται συναρτήσεις που µετατρέπουν µια συµβολοσειρά σε άλλους τύπους δεδοµένων: Συναρτηση Ενέργεια Βιβλιοθήκη int atoi(char *s) Μετατρέπει την s σε int stdlib.h long atol(char *s) Μετατρέπει την s σε long stdlib.h long long atoll(char *s) Μετατρέπει την s σε long long stdlib.h double atof(char *s) Μετατρέπει την s σε double stdlib.h

14 14 3. Ορίσµατα Γραµµής Εντολής 4. Προχωρηµένες συναρτήσεις µετατροπής συµβολοσειράς Αντίστοιχα ορίζονται συναρτήσεις που µετατρέπουν µια συµβολοσειρά σε άλλους τύπους δεδοµένων: Συνάρτηση Ενέργεια Βιβλιοθήκη double strtod( const char *s, char **p); Μετατρέπει την s σε stdlib.h double long strtol( const char *s, char **p, int base ); Μετατρέπει την s σε long stdlib.h unsigned long strtoul( const char *s, char **p, int base ); Μετατρέπει την s σε long long stdlib.h Οι συναρτήσεις αυτές δέχονται ως όρισµα µία συµβολοσειρά και την µετατρέπουν στον αντίστοιχο τύπο δεδοµένων, αλλά: Μέσω του δείκτη p επιστρέφουν και την υπόλοιπη συµβολοσειρά Π.χ. αν η συµβολοσειρά που βάλει ο χρήστης είναι 0.54fd, τότε η strtodθα επιστρέψει το 0.54 και ο δείκτης p θα είναι ίσος µε τη συµβολοσειρά «fd». To όρισµα base καθορίζει το σύστηµα αρίθµηση στο οποίο είναι γραµµένος ο αριθµός s (π.χ. µπορεί να είναι γραµµένος στο 8-αδικό σύστηµα αρίθµησης) Για δεκαδικό σύστηµα αρίθµησης, το όρισµα µπορεί να είναι 0.

15 15 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 1. Ανακατεύθυνση Εξόδου Η ανακατεύθυνση εξόδου χρησιµοποιείται για να αποθηκεύονται τα αποτελέσµατα της εξόδου ενός προγράµµατος σε αρχείο κειµένου του υπολογιστή. Η ανακατεύθυνση γίνεται µέσω εντολής στο λειτουργικό: program > ονοµα-αρχειου Με τον τρόπο αυτό µπορούµε να «κρατάµε» τα αποτελέσµατα της εκτέλεσης σε ένα αρχείο file stdout stdin

16 16 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 1. Ανακατεύθυνση Εξόδου Για παράδειγµα έστω το ακόλουθο πρόγραµµα: /* redirect_output.c: tha to xrisimopoiisoume gia anakateuthinsi eksodou */ #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <time.h> main() { int i; } srand(time(null)); for (i=0; i<20; i++) printf("%d\n",rand()%1000); Το οποίο είναι ένα τυπικό πρόγραµµα εκτύπωση τυχαίων τριψήφιων αριθµών!

17 17 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 1. Ανακατεύθυνση Εξόδου Και το τρέξουµε από την κονσόλα ως εξής: redirect_output > file.txt Τότε δεν θα παρατηρήσουµε κάποια έξοδο στην οθόνη:

18 18 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 1. Ανακατεύθυνση Εξόδου ιότι η έξοδος θα έχει ανακατευθυνθεί από την stdout στο αρχείο κειµένου file.txt (To οποίο µπορούµε να χειριστούµε πλέον ως ένα ακόµη αρχείο κειµένου!) Έτσι π.χ. αν το ανοίξουµε θα δούµε το αποτέλεσµα των ενεργειών µας:

19 19 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 2. Ανακατεύθυνση Εισόδου Η ανακατεύθυνση εισόδου χρησιµοποιείται για να µην διαβάζονται τα δεδοµένα από την stdin αλλά π.χ. από ένα αρχείο! Η ανακατεύθυνση γίνεται µέσω εντολής στο λειτουργικό: program < ονοµα-αρχειου Με τον τρόπο αυτό µπορούµε να διαβάζουµε τα δεδοµένα από αρχείο. stdout stdin file

20 20 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 2. Ανακατεύθυνση Εισόδου Το ακόλουθο πρόγραµµα θα αρχικοποιούσε από την είσοδο έναν πίνακα 20 ακεραίων: /* redirect_input.c: tha to xrisimopoiisoume gia anakateuthinsi eisodou */ #include <stdio.h> #define N 20 main() { int i; int array[n]; } for (i=0; i<n; i++) { printf("dwse ton epomeno arithmo: "); scanf("%d", &array[i]); } printf("\nperiexomena Pinaka: "); for (i=0; i<n; i++) printf("%d ",array[i]);

21 21 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 2. Ανακατεύθυνση Εισόδου Και το τρέξουµε από την κονσόλα ως εξής: redirect_input < file.txt Τότε θα παρατηρήσουµε την εξής έξοδο:

22 22 4. Ανακατεύθυνση Εισόδου-Εξόδου 2. Ανακατεύθυνση Εισόδου Συνεπώς ο πίνακας µας αρχικοποιείται µε τις τιµές που υπάρχουν στο αρχείο!: Παρατηρήσεις: 1. Η ανακατεύθυνση εισόδου εξόδου είναι µέρος του λειτουργικού συστήµατος (Windows, UNIX) κ.λπ. και όχι µέρος της C 1. Για το λόγο αυτό δεν θα επεκταθούµε περαιτέρω στη µελέτη αυτή. 2. Για περισσότερα απαιτείται µελέτη των λειτουργικών συστηµάτων. 2. Επίσης αν και φαίνεται πολύ ελκυστική διότι πλέον δεν θα χρειάζεται η πληκτρολόγηση της εισόδου, Θα προτιµήσουµε την χρησιµοποίηση έτοιµων συναρτήσεων που µας παρέχει η C για τον χειρισµό αρχείων (όπως π.χ. η fprintfκαι η fscanf) τις οποίες και θα µελετήσουµε σε επόµενο µάθηµα

23 23 Β. Ασκήσεις Εφαρµογή 1: ιαχείριση Συµβολοσειρών Γράψτε ένα πρόγραµµα το οποίο: 1. Θα διαβάζει από τα ορίσµατα γραµµής εντολής ακεραίους αριθµούς 2. Θα δεσµεύει δυναµικά έναν πίνακα τόσων θέσεων όσα και τα ορίσµατα που δέχθηκε 3. Θα ταξινοµεί τον πίνακα µε χρήση της insertion-sort 4. Θα τυπώνει τον ταξινοµηµένο πίνακα. Υποδείξεις: 1. Το µέγεθος του πίνακα θα είναι ίσο µε argc-1 2. Χρησιµοποιήστε την υλοποίηση της insertion-sort που κατασκευάσαµε στο µάθηµα «Αλγόριθµοι σε C Μάθηµα 3: Ταξινόµηση Πίνακα» 3. Μην ξεχάσετε να απελευθερώσετε τη µνήµη που δεσµεύσατε δυναµικά.

24 24 Β. Ασκήσεις Εφαρµογή 2: Κατασκευή ενός medium Προσληφθήκαµε ως προγραµµατιστές στην εταιρία προβλέψεων «Μπάµπα Βάνγκα» ώστε να γράψουµε ένα πρόγραµµα το οποίο θα διαβάζει µέσω ορισµάτων γραµµής εντολής: Το όνοµα, το επώνυµο, την ηλικία και το ύψος ενός ατόµου (µε αυτήν τη σειρά) και: 1. Θα υπολογίζει τον λεξάριθµοτου ονόµατος (άθροισµα των αντίστοιχων αριθµών (Α=1, B=2, C=3 κ.λπ.)) 2. Θα υπολογίζει τον λεξάριθµο του επωνύµου (οµοίως µε το όνοµα) 3. Θα πολλαπλασιάζει την ηλικία επί Θα πολλαπλασιάζει το ύψος επί Θα αθροίζει τα επιµέρους αποτελέσµατα Έπειτα το πρόγραµµα-μπάµπα θα προβλέπει µε βάση το αποτέλεσµα: Αν είναι µεταξύ 1 και 300: Θα τυπώνει «Η Μπάµπα λέει: Σεισµός και Καταποντισµός» Αν είναι µεταξύ 301 και 600: Θα τυπώνει «Η Μπάµπαλέει: Λιµός και Πόλεµος» Αν είναι µεταξύ 601 και 1000: Θα τυπώνει «Η Μπάµπαλέει: Αρρώστια και Κασίδα» Αν είναι πάνω από 1000: Θα τυπώνει «Η Μπάµπαλέει: ώσε άλλα 100 ευρώ», τυχαία θα επιλέγει έναν αριθµό από το 1 έως το 1000 και θα τυπώνει το ανάλογο µήνυµα.

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 7: Πίνακες. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 7: Πίνακες. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 7: Πίνακες ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. Πίνακες 1. Μονοδιάστατοι Πίνακες 1. ήλωση Πίνακα 2. Παράδειγµα Χρήσης Πίνακα 3. Αρχικοποίηση πίνακα κατά τη δήλωση 4. Στατική έσµευση

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 16: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Eξόδου. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 16: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Eξόδου. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 16: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Eξόδου ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος A. Συναρτήσεις ροής εξόδου stdout 1. Γενικά 2. Η συνάρτηση putchar() 3. Οι συναρτήσεις putc() και fputc()

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 15: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Εισόδου. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 15: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Εισόδου. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 15: Είσοδος/Έξοδος: Συναρτήσεις Εισόδου ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. Ροές 1. Γενικά 2. Η ροή προκαθορισµένης εισόδου stdin 3. Η ροή προκαθορισµένης εξόδου stdout 4. Η ροή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 12-1 Ανασκόπηση οµής Προγράµµατος µε Συναρτήσεις #include 1 void PrintMessage (); Πρότυπο ( ήλωση) Συνάρτησης (

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. Θεωρία 1. Κύκλος Ανάπτυξης Προγράµµατος 1. Συγγραφή και Μεταγλώττιση ενός προγράµµατος 2. Εκτέλεση του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Προχωρημένα Θέματα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ανακατεύθυνση Εισόδου/Εξόδου Συνήθως η τυπική είσοδος ενός προγράμματος (stdin) προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Αρχεία Κειµένου Γενικά Συναρτήσεις Επεξεργασίας Αρχείων Κειµένου ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1 Αρχεία Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ C. Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ C. Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ C Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Περιεχόµενα Εισαγωγή Πρόγραµµα Φάσεις Υλοποίησης µε χρήση του εργαλείου DEV C + + οµή Προγράµµατος Η συνάρτηση main Μεταβλητές Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (1/3) +- Στη C χρησιμοποιούμε συχνα τις συναρτήσεις (functions),

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες. 1 Πίνακες. 30 Μαρτίου 2014

Πίνακες. 1 Πίνακες. 30 Μαρτίου 2014 Πίνακες 0 Μαρτίου 014 1 Πίνακες Είδαμε ότι δηλώνοντας μία μεταβλητή κάποιου συγκεκριμένου τύπου δεσμεύουμε μνήμη κατάλληλη για να αποθηκευτεί μία οντότητα του συγκεκριμένου τύπου. Στην περίπτωση που θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

είκτες και Πίνακες (2)

είκτες και Πίνακες (2) είκτες και Πίνακες (2) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής θέµατα: Πολυδιάστατοι πίνακες Πέρασµα παραµέτρων σε προγράµµατα C ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1-1 Πίνακες εικτών Πίνακας δεικτών είναι

Διαβάστε περισσότερα

int array[10]; double arr[5]; char pin[20]; Προγραµµατισµός Ι

int array[10]; double arr[5]; char pin[20]; Προγραµµατισµός Ι Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό «C» Πίνακες Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Δ. Τσελίκας Νικόλαος Προγραµµατισµός Δ. Τσελίκας Ι Πίνακες στη C Ένας πίνακας στη C είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12)

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12) Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II (Διάλεξη 12) 12-1 Ανασκόπηση Δομής Προγράμματος με Συναρτήσεις 1 void PrintMessage (); Πρότυπο (Δήλωση) Συνάρτησης (Δηλώνουν τι επιπλέον συναρτήσεις θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ ( 2012-13 ) 19η διάλεξη Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Τι θα ακούσετε σήμερα Βασικές διαφορές της C από τη C++. Απλά παραδείγματα προγραμμάτων C.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5: ΠΙΝΑΚΕΣ. Σχήµα 1: H έννοια των πινάκων

ΑΣΚΗΣΗ 5: ΠΙΝΑΚΕΣ. Σχήµα 1: H έννοια των πινάκων Σκοπός της Άσκησης ΑΣΚΗΣΗ 5: ΠΙΝΑΚΕΣ Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση µε τη χρήση πινάκων σαν διατάξεις αποθήκευσης δεδοµένων της Γλώσσας Προγραµµατισµού C. H συγκεκριµένη άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Α' Περιόδου Θέµα 1. (α') 2 - ii 3 - iii 4 - iv

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Α' Περιόδου Θέµα 1. (α') 2 - ii 3 - iii 4 - iv ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Α' Περιόδου 2011 Θέµα 1 (α') 1 - i 2 - ii 3 - iii 4 - iv 5 - v 6 - vi 7 - vii 8 - viii 9 - ix 10 - x Το αποτέλεσµα είναι η αντιστοιχία των

Διαβάστε περισσότερα

Χpήσιµες Βιβλιοθήκες της γλώσσας C

Χpήσιµες Βιβλιοθήκες της γλώσσας C Χpήσιµες Βιβλιοθήκες της γλώσσας C Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Συναρτήσεις Επεξεργασίας Συµβολοσειρών (strings) που Παρέχονται από τη Βιβλιοθήκη Συναρτήσεις Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 4: Δείκτες και Πίνακες Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής θέματα: Πίνακες Δεικτών, Παραδείγματα, Πολυδιάστατοι πίνακες Πέρασμα παραμέτρων σε προγράμματα C Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο (File) τη συστηµατική συγκέντρωση δεδοµένων. Τα περισσότερα προγράµµατα στη γλώσσα C, τα οποία διαπραγµατεύονται είσοδο, αποθήκευση και επεξεργασία δεδοµένων χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμό για ΗΜΥ

Προγραμματισμό για ΗΜΥ ΕΠΛ 34: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για ΗΜΥ Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 12 Πίνακες εικτών (Pointers Arrays) Θέματα ιάλεξης Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης Στο εργαστήριο αυτό, θα εξοικειωθούμε με τους τύπους δεδομένων που μας παρέχει η γλώσσα C, θα χρησιμοποιήσουμε τις δομές επανάληψης (for, while, do...while),

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 9 Συναρτήσεις Μέρος II Θέματα ιάλεξης Μη- ομημένος

Διαβάστε περισσότερα

Π. Σταθοπούλου ή Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7

Π. Σταθοπούλου ή Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Π. Σταθοπούλου pstath@ece.upatras.gr ή pstath@upatras.gr Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Φροντιστήριο : ευτέρα 11πµ-12πµ ΗΛ4 Προηγούµενη ιάλεξη Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Πρατικάκης (CSD) Αρχεία CS100, 2015-2016 1 / 24 Η βιβλιοθήκη Εισόδου/Εξόδου Στο stdioh

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος

Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος Εργαστήριο 2 ο Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος Εισαγωγή Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εισαγωγή μας στους τύπους δεδομένων της C και η εξοικείωση μας με συναρτήσεις του ρεπερτορίου της ANSI C σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

lab13grades 449 PASS 451 PASS PASS FAIL 1900 FAIL Page 1

lab13grades 449 PASS 451 PASS PASS FAIL 1900 FAIL Page 1 ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ 449 PASS 451 PASS 476-1733 PASS 1779-1899 FAIL 1900 FAIL Page 1 1901 PASS 1904 PASS 1908 PASS 1909 PASS 1910 - Page 2 1911 PASS 1914 Οριακό PASS 1915 PASS 1926 PASS Page 3 1927 PASS 1928 Οριακό

Διαβάστε περισσότερα

Απλά Προγράμματα. Βήματα: 1. Καθορισμός παράστασης δεδομένων στη μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων

Απλά Προγράμματα. Βήματα: 1. Καθορισμός παράστασης δεδομένων στη μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων Απλά Προγράμματα Βήματα: 1. Καθορισμός παράστασης δεδομένων στη μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων Δομές Δεδομένων + Αλγόριθμοι = Προγράμματα Οι Βασικοί κανόνες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 4: Τελεστές και η οµή Ελέγχου (if$else) ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 4: Τελεστές και η οµή Ελέγχου (if$else) ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 4: Τελεστές και η οµή Ελέγχου (if$else) ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. Τελεστές 1. Παραστάσεις στην C 1. Απλές Παραστάσεις 2. Σύνθετες Παραστάσεις 2. Ο τελεστής καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Μανόλης Κουμπαράκης 1 Το Πρόβλημα της Ταξινόμησης Το πρόβλημα της ταξινόμησης (sorting) μιας ακολουθίας στοιχείων με κλειδιά ενός γνωστού τύπου (π.χ., τους ακέραιους ή τις

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ static; printf("%c\n", putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf("*");

Α Β Γ static; printf(%c\n, putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf(*); ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2016 (1/2/2016) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών Ένα Ακόμα Παράδειγμα #include int main(int argc, char* argv[]) { } putchar('h'); putchar('e'); putchar('l');

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 12: υναµική έσµευση Μνήµης. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 12: υναµική έσµευση Μνήµης. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 12: υναµική έσµευση Μνήµης ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος 1. Στατική έσµευση Μνήµης 1. Η συνάρτηση malloc 2. Η συνάρτηση free 3. έσµευση Μεταβλητής 4. έσµευση Μονοδιάστατου Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Εισαγωγή στην C Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Τµήµα Α Με την εντολή include συµπεριλαµβάνω στο πρόγραµµα τα πρότυπα των συναρτήσεων εισόδου/εξόδου της C.Το αρχείο κεφαλίδας stdio.h είναι ένας κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

C Programming EPL032 Maria Stavrinou Ioannou Εισαγωγή στη Γλώσσα C

C Programming EPL032 Maria Stavrinou Ioannou Εισαγωγή στη Γλώσσα C Εισαγωγή στη Γλώσσα C Η C είναι µια δοµηµένη (structured ) γλώσσα ηλαδή ένα C πρόγραµµα αποτελείται από υποπρογράµµατα τα οποία ονοµάζονται συναρτήσεις ( functions ), όπου η κάθε συνάρτηση εκτελεί µια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 2ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ Η γλώσσα C κάνει αυστηρή διάκριση μεταξύ πεζών

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή. Πίνακες χαρακτήρων: τα "Αλφαριθμητικά"

Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή. Πίνακες χαρακτήρων: τα Αλφαριθμητικά Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή Πίνακες χαρακτήρων: τα "Αλφαριθμητικά" Πίνακες(Arrays): έννοιες και ορισμοί Ορισμός: Πίνακας (array) = σύνολο μεταβλητών του ιδίου τύπου (int, float, char,...) με ένα κοινό

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 8: είκτες. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 8: είκτες. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 8: είκτες ηµήτρης Ψούνης . Παρατηρήσεις 1. ιοχέτευση πίνακα ως όρισµα σε συνάρτηση 2. Η Σταθερά NULL Ασκήσεις 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. είκτες 1. Η µνήµη του υπολογιστή 2. Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Βήματα: μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων. Δομές Δεδομένων + Αλγόριθμοι = Προγράμματα

Βήματα: μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων. Δομές Δεδομένων + Αλγόριθμοι = Προγράμματα Απλά Προγράμματα Βήματα: 1. Καθορισμός παράστασης δεδομένων στη μνήμη 2. Αλγόριθμος βήματα που περιγράφουν την επεξεργασία των δεδομένων Δομές Δεδομένων + Αλγόριθμοι = Προγράμματα Οι Βασικοί κανόνες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Αναδροµή Σηµείωση: Απαγορεύονται static και global µεταβλητές. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/09, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/09, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-20010 Προθεσµία: 15/11/09, 23:59 Στόχοι Χρήση συναρτήσεων Χρήση µονοδιάστατων πινάκων Διαχείριση συµβολοσειρών Φορµαρισµένη έξοδος δεδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Β' Περιόδου Θέµα 1. (α')

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Β' Περιόδου Θέµα 1. (α') ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Β' Περιόδου 2011 Θέµα 1 (α') Η άποψη που εκφράζεται στην εν λόγω πρόταση είναι λανθασµένη. Η πιθανή βελτίωση της ταχύτητας εκτέλεσης των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Αναδροµή Σηµείωση: Απαγορεύονται static και global µεταβλητές. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η: Αλγόριθμοι και Προγράμματα

Διάλεξη 2η: Αλγόριθμοι και Προγράμματα Διάλεξη 2η: Αλγόριθμοι και Προγράμματα Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Βασίζεται σε διαφάνειες του Κ Παναγιωτάκη Πρατικάκης (CSD) Αλγόριθμοι και Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

scanf() scanf() stdin scanf() printf() int float double %lf float

scanf() scanf() stdin scanf() printf() int float double %lf float Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό «C» Είσοδος Δεδοµένων Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Δ. Τσελίκας Νικόλαος Προγραµµατισµός Δ. Τσελίκας Ι Η συνάρτηση scanf() Η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Συναρτήσεις (1/2) Στη C χρησιμοποιούμε συχνά τις συναρτήσεις (functions), οι οποίες είναι ρουτίνες που επαναλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Είσοδος/Έξοδος Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2009-2010 Είσοδος/Έξοδος Μέχρι τώρα όποτε θέλαμε να διαβάσουμε χρησιμοποιούσαμε πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες ( ιάλεξη 18) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες ( ιάλεξη 18) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 8.7 Πολυδιάστατοι Πίνακες ( ιάλεξη 18) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Πολυδιάστατοι πίνακες Μέχρι τώρα µιλούσαµε για Μονοδιάστατους Πίνακες. ή π.χ. int age[5]= {31,28,31,30,31; για Παράλληλους πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 8.7. Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 8.7 Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 17-1 Εισαγωγή Στις προηγούµενες διαλέξεις µάθαµε πώς να δηλώνουµε, αρχικοποιούµε και να επεξεργαζόµαστε πίνακες. Σήµερα θα µελετήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΜ-101 Εισαγωγή στους Η/Υ Εξεταστική Ιανουαρίου 2011 Θέματα Β

ΤΕΜ-101 Εισαγωγή στους Η/Υ Εξεταστική Ιανουαρίου 2011 Θέματα Β ΤΕΜ-101 Εισαγωγή στους Η/Υ Εξεταστική Ιανουαρίου 2011 Θέματα Β 1. (10 μον.) Απαντήστε σωστό ή λάθος στις παρακάτω ερωτήσεις (αʹ) _2togo είναι έγκυρο όνομα μεταβλητής (βʹ) Αν p είναι δείκτης στο πρώτο στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Χαρακτήρες Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Χαρακτήρες - Εισαγωγή Έως τώρα έχουμε κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήσει τους αριθμητικούς τύπους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Σκοπός του μαθήματος Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να μάθετε να κάνετε εισαγωγή δεδομένων σε πίνακες και περαιτέρω επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω θέματα: Συναρτήσεις (κεφάλαιο Functions)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 6/11/11, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 6/11/11, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προθεσµία: 6/11/11, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης Οδηγίες αποστολής άσκησης Παράρτηµα Α: Ανακατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120)

Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120) Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2 Από την επόµενη εβδοµάδα αλλάζουν οι ώρες των εργαστηρίων. Οι νέες ώρες θα ανακοινωθούν σήµερα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ: ΙΟΥΝΙΟΥ 5 Ι ΑΣΚΩΝ: Ε. ΚΟΦΙ ΗΣ Όλα τα ερωτήµατα είναι ισοδύναµα. Καλή επιτυχία! ΘΕΜΑ ο a) Βρείτε την αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικ Εξ ε οικ ίωση ε με το το πρόγ ραμμα πρόγ DEV C++ Επικοι Επικ νωνία οι Χρήσ Χρήστη τη Υπολ Υπο ογισ λ τή

Εξοικ Εξ ε οικ ίωση ε με το το πρόγ ραμμα πρόγ DEV C++ Επικοι Επικ νωνία οι Χρήσ Χρήστη τη Υπολ Υπο ογισ λ τή Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη Υπολογιστή Επικοινωνία με τον υπολογιστή Συναρτήσεις Εισόδου Οι συναρτήσεις εισόδου χρησιμοποιούνται για εισαγωγή γή δεδομένων στο πρόγραμμα. Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας πριν ξεκινήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 7 η Πίνακες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19)

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Κεφάλαιο 8.7 Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Πολυδιάστατοι πίνακες Μέχρι τώρα μιλούσαμε για Μονοδιάστατους Πίνακες. ή π.χ. int age[5]= {31,28,31,30,31; για Παράλληλους πίνακες, π.χ. int id[5] = {1029,1132,1031,9991,1513;

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών Βασικοί τύποι της C 2 Όνομα Τύπος / Κωδικοποίηση Μέγεθος (bytes) char Χαρακτήρας 1 int Ακέραιος 2 ή 4 (*) float Πραγματικός

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Συναρτήσεις Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Συναρτήσεις - Εισαγωγή Μία συνάρτηση είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα κώδικα, που εκτελεί μία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 8: Πίνακες, Αλφαριθμητικά Πίνακες Ο πίνακας είναι μια ειδική δομή για την αποθήκευση μιας σειράς από δεδομένα του ίδιου τύπου. Η δήλωση ενός πίνακα γίνεται όπως για μια

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Β' μέρος: switch και :? )

3. ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Β' μέρος: switch και :? ) 3. ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Β' μέρος: switch και :? ) 3.1 Η εντολή switch case Στην περίπτωση που θέλουμε να εξετάσουμε πολλές διαφορετικές τιμές, θα αναγκαζόμασταν να φτιάξουμε ένα κώδικα που θα περιέχει πολλά

Διαβάστε περισσότερα

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 2 ο Τύποι Δεδοµένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδοµένων Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Μνήµη και Μεταβλητές Σχέση Μνήµης Υπολογιστή και Μεταβλητών Η µνήµη (RAM) ενός

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για πρόοδο στο εργαστήριο

Σημειώσεις για πρόοδο στο εργαστήριο Σημειώσεις για πρόοδο στο εργαστήριο 5 Απριλίου 2012 1. Γράψτε πρόγραμμα το οποίο τυπώνει τους αριθμούς από 1 έως 10 σε μία γραμμή τον καθένα. 3 int i; 4 for (i = 0; i < 10; ++i) 5 printf("%d\n", i); 6

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβληµα : Πώς θα λύναµε αυτό το πρόβληµα αν είχαµε µόνο χαρτί και µολύβι, και κάποιος µας έλεγε τους αριθµούς προφορικά?

Πρόβληµα : Πώς θα λύναµε αυτό το πρόβληµα αν είχαµε µόνο χαρτί και µολύβι, και κάποιος µας έλεγε τους αριθµούς προφορικά? Πρόβληµα : Γράψτε ένα πρόγραµµα το οποίο - διαβάζει από το πληκτρολόγιο µια σειρά από ακεραίους έως ο χρήστης να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν άλλοι - υπολογίζει τη µεγαλύτερη τιµή - εκτυπώνει αυτή την τιµή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 2: Μεταβλητές και Σταθερές Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι δείκτες στη C Η έννοια του δείκτη Την έννοια του δείκτη τη συναντήσαμε σε προηγούμενα μαθήματα. Η συνάρτηση scanf(), καταχωρίζει τιμές σε μεταβλητές χρησιμοποιώντας τον τελεστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΘΕΜΑ 1: 2.5 μονάδες Τι εκτυπώνουν τα παρακάτω κομμάτια κώδικα θεωρώντας ότι πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος Αριθµητική χαρακτήρων Δοµές ελέγχου Δοµές επανάληψης Πίνακες Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός

Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός 16 η διάλεξη Π. Σταθοπούλου pstath@ece.upatras.gr ή pstath@upatras.gr Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Φροντιστήριο : ευτέρα 11πµ-12πµ ΗΛ4 Προηγούµενη ιάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ C

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ C Σκοπός της Άσκησης ΑΣΚΗΣΗ 2: ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ C Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας Προγραµµατισµού C: τη δοµή των προγραµµάτων της,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος Αριθµητική χαρακτήρων Δοµές ελέγχου Δοµές επανάληψης Πίνακες Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 9: Συναρτήσεις Ορισμός συναρτήσεων () { /* δήλωση μεταβλητών */ /* εντολές ελέγχου/επεξεργασίας */ o Μια συνάρτηση ορίζεται δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή

Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή Δημιουργία Νέου αρχείου Από το μενού προγραμμάτων ανοίγετε το DEV C++ Επιλέγετε File-> New-> Source File (συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl+N)

Διαβάστε περισσότερα

Π. Σταθοπούλου ή Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7

Π. Σταθοπούλου ή Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Π. Σταθοπούλου pstath@ece.upatras.gr ή pstath@upatras.gr Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Φροντιστήριο : ευτέρα 11πµ-12πµ ΗΛ4 Προηγούµενη ιάλεξη Προτάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Έκτη (6 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω δίνεται o σκελετός προγράμματος σε γλώσσα C. Σχολιάστε κάθε γραμμή του κώδικα.

Παρακάτω δίνεται o σκελετός προγράμματος σε γλώσσα C. Σχολιάστε κάθε γραμμή του κώδικα. Ερωτήσεις προόδου C Παρακάτω δίνεται o σκελετός προγράμματος σε γλώσσα C. Σχολιάστε κάθε γραμμή του κώδικα. #include // δίνει οδηγία στον compiler να // συμπεριλάβει την βιβλιοθήκη stdio int

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1, : Συναρτήσεις I. ( ιάλεξη 11) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 3.1, : Συναρτήσεις I. ( ιάλεξη 11) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 3.1,3.3-3.4: Συναρτήσεις I ( ιάλεξη 11) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 11-1 Μη- οµηµένος Προγραµµατισµός Το πρόγραµµα στα αριστερά δεν είναι Αρθρωτό (δεν έχει σωστή δοµή). Όλη η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Προγραμματισμού

Βασικές Αρχές Προγραμματισμού Βασικές Αρχές Προγραμματισμού Κεφάλαιο 2 ΗγλώσσαC Ιστορική Αναδρομή ΗανάπτυξητηςC ξεκίνησε το 1972 στα εργαστήρια Bell από τον Dennis Ritchie με σκοπό την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος για τον

Διαβάστε περισσότερα

"ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ" (ΕΜ102), ΕΡΓΑΣΙΑ 1η

ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ (ΕΜ102), ΕΡΓΑΣΙΑ 1η "ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ" (ΕΜ102), ΕΡΓΑΣΙΑ 1η Σε αυτήν την εργασία καλείστε να κατασκευάσετε τον πηγαίο κώδικα γλώσσας C για το εκτελέσιµο αρχείο µε ό- νοµα ATM, που όταν εκτελείται σε κονσόλα προσοµοιώνει

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

lab14grades ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ

lab14grades ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ 00497 lab14grades - Σωστός έλεγχος του argc για όλες τις περιπτώσεις. - Θα έπρεπε να καλέσεις τη συνάρτηση strlen_r και στην περίπτωση του κενού string, strlen_r("\0"). - Σωστή χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 6: Πίνακες Κώστας Κουκουλέτσος, Καθηγητής Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Δομές Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 5 Απριλίου 01 1 Πίνακες Είδαμε ότι δηλώνοντας μία μεταβλητή κάποιου συγκεκριμένου τύπου δεσμεύουμε μνήμη κατάλληλη για να αποθηκευτεί μία οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 10/11/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 10/11/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 10/11/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Εκφώνηση άσκησης 2 Οδηγίες αποστολής άσκησης Παράρτηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #2 2 Γενικά Στο Εργαστήριο αυτό θα αναλύσουμε τη χρήση της βασικής εντολής ελέγχου ροής

Διαβάστε περισσότερα