ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΕΜ: 2459

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΕΜ: 2459"

Transcript

1 ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΕΜ: 2459 ΚΑΒΑΛΑ 2009

2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΑΣ- ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ a. Φωτεινή ροη Φ (Lumen) Αυτή είναι η ακτινοβολημένη ισχύς, η οποία εκπέμπεται από μια πηγή φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις και αξιολογείται σύμφωνα με τη διεθνώς καθοριζόμενη ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού. Οι τιμές της φωτεινής ροής των πηγών φωτός δίδονται κάθε φορά σε λίστες των εταιριών κατασκευών λαμπτήρων. Παράδειγμα: Λαμπτήρας πυρακτώσεως 60 W Φ = 730 lm Λαμπτήρας φθορισμού 58 W Φ = 5400 lm b. Φωτιστική απόδοση (Lumen/ Watt) Αυτή αποτελεί τεχνικοοικονομικό κριτήριο επιλογής μιας φωτεινής πηγής. Δίνει τα lumen φωτεινής ισχύος που εκπέμπει ένας λαμπτήρας ανά μονάδα ηλεκτρικής ισχύος Watt. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος lm/w, τόσο οικονομολογικότερη είναι η πηγή φωτός. Παράδειγμα: Λαμπτήρας πυρακτώσεως 730 lm/ 60 W = 12 lm Λαμπτήρας φθορισμού 5400 lm/ 58 W = 93 lm c. Ένταση φωτός I (Candela) Αυτή είναι η φωτεινή ροή που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Η ένταση φωτός χαρακτηρίζει την ικανότητα της ακτινοβολίας φωτός φωτιστικών σωμάτων και ανακλαστών. Συνδέοντας κανείς τα τελικά σημεία των δεικτών της έντασης

3 φωτός ενός φωτιστικού ενός φωτιστικού σώματος στις διάφορες κατευθύνσεις ακτινοβολίας, παίρνει το διάγραμμα κατανομής της έντασης φωτός (LKV),n το πολικό διάγραμμα του λαμπτήρα όπως λέγεται. Όλοι οι οίκοι κατασκευαστών φωτιστικών σωμάτων εκδίδουν λίστες των προϊόντων τους, συνοδεύοντάς τα με τα αντίστοιχα πολικά διαγράμματα. Παράδειγμα: d. Φωτισμός Ε (Lux) Αυτός δίνει την ποσότητα που προσπίπτει στη μονάδα μιας επιφάνειας. Ο απαιτούμενος φωτισμός για τεχνητό φωτισμό σε Lux (lx) καθορίζεται μέσα από φυλλάδια DIN. Παράδειγμα: 2 Ε σε Lux = Lumen/ m Οικοδομή 20 lx Γ ραφεία 500 lx Στάδιο 1000 lx (ανταποκρίνεται στην έγχρωμη τηλεόραση)

4 2 e. Λαμπρότητα L (Candela/ m ) Αυτή αποτελεί το μέτρο της φωτεινότητας μιας πηγής φωτός ή μιας φωτιζόμενης επιφάνειας και δίδεται σε (Cd/m ). Για τον καθορισμό της φωτεινότητας πηγών φωτός πρέπει η ένταση φωτός I σε Candela της πηγής στη διεύθυνση του βλέμματος του παρατηρητή να κατανεμηθεί στην επιφάνεια σε m του οπτικού πεδίου. Η λαμπρότητα φωτισμένων επιφανειών ορίζεται από το φωτισμό Ε σε Lux της φωτισμένης επιφάνειας, πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή ανάκλασης ρ της φωτιζόμενης επιφάνειας και το γινόμενο διαιρούμενο δια π. H δυνατότητα αυτή υπολογισμού της λαμπρότητας προϋποθέτει μια επιφάνεια, η οποία αντανακλά το προσπίπτον σε αυτήν φως προς όλες τις κατευθύνσεις ομοιόμορφα (Diffuse Reflection). Ένα τραπέζι βαμμένο άσπρο έχει έναν υψηλό συντελεστή ανάκλασης (ρ=0,8). Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό του φωτός που προσπίπτει σε αυτό ανακλάται. Ένα τραπέζι σε χρώμα καφέ έχει ένα μικρό συντελεστή ανάκλασης (ρ=0,3). Για τον ίδιο, λοιπόν, φωτισμό Ε είναι η λαμπρότητα L ενός άσπρου τραπεζιού πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός τραπεζιού καφέ χρώματος. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι η λαμπρότητα L περιγράφει πολύ καλύτερα την φωτεινότητα ενός χώρου από ότι ο φωτισμός Ε. Παράδειγμα: f. Φωτιστική και χρωματική απόδοση Η οικονομικότητα ενός λαμπτήρα εξαρτάται από τη σχέση της φωτεινής ροής που εκπέμπει προς την ηλεκτρική ισχύ που απορροφά. Ο λόγος αυτός Lumen/ Watt είναι η φωτιστική απόδοση. Η χρωματική απόδοση λαμπτήρων, σύμφωνα με τα DIN 5035 Teil 1, χωρίζεται σε έξι βαθμίδες.

5 Στη βαθμίδα 1Α κατατάσσονται λαμπτήρες με ιδιαίτερα καλό δείκτη χρωματικής απόδοσης, ο οποίος συμβολίζεται με το γράμμα R. Στη βαθμίδα αυτή ανήκουν π.χ. οι λαμπτήρες φθορισμού de Luxe με χρώμα φωτός λευκό, ζεστό λευκό και με φως ημέρας. Στη βαθμίδα 1Β ανήκουν οι λαμπτήρες φθορισμού τριπλής ζώνης. Αυτοί έχουν επίσης καλά αποτελέσματα στην απόδοση λευκού φωτός, ζεστού λευκού φωτός και φωτός ημέρας. Καλή χρωματική απόδοση έχει επίσης ο λαμπτήρας φθορισμού με χρώμα λευκού φωτός 25, ενώ μέτρια χρωματική απόδοση έχουν οι κοινοί λαμπτήρες φθορισμού με χρώμα λευκό (2Β) και ζεστό λευκό (3). Λαμπτήρες φθορισμού στη βαθμίδα 4 δεν υπάρχουν. Οι λαμπτήρες φθορισμού de Luxe χρησιμοποιούνται εκεί όπου υπάρχει απαίτηση αναγνώρισης λεπτών χρωματιστικών αποχρώσεων, όπως π.χ. στον τομέα καταστημάτων νεωτερισμών, δερμάτινων ειδών, στα μουσεία και στις παντός τύπου εκθέσεις. Η φωτιστική τους απόδοση βρίσκεται στα 65 lm/ W. Οι λαμπτήρες τριπλής ζώνης είναι οι οικονομολογικότεροι, διότι έχουν μεγάλη φωτιστική απόδοση. Οι κοινές λάμπες φθορισμού χρησιμοποιούνται εκεί όπου δεν είναι απαραίτητη η ακριβής αναγνώριση χρωμάτων (αποθήκες, γενικοί βιομηχανικοί χώροι και δρόμοι). Βαθμίδα! 4! 3 2Β! 2Α \ 1Β 1 Ι Α 1 R $ 0 ι Φωτιστική 90- τριπλής απόδοση 80- ζώνης ζεστό ουδέτ. 70- λευκό λευκό σε lm/w de Luxe Χρωματική απόδοση 1.1 ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΡΟΗΣ Οι κυριότερες πηγές φωτεινής ροής είναι:

6 i. Απλοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και λαμπτήρες πυρακτώσεως με γέμισμα αλογόνων. Κύριος τομέας εφαρμογής τους οι χώροι διαβίωσης, ειδικά χώροι εμπορικής συναλλαγής και βιτρίνες. ii. Συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού με ενσωματωμένο επαγωγικό ή ηλεκτρονικό τσοκ, εκκινητή και κάλυκα ζεύξης. Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν απέναντι στους απλού λαμπτήρες πυράκτωσης το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης φωτιστικής απόδοσης και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. iii. Οι λαμπτήρες φθορισμού αποτελούν σήμερα με το πλήθος των διαφορετικών τους διαστάσεων, μορφών, χρωμάτων και χρωματικών αποδόσεων τη σημαντικότερη πηγή φωτός. iv. Λαμπτήρες ηλεκτρικής εκκένωσης υψηλής πιέσεως. Αυτοί έχουν εφαρμογή κυρίως για φωτισμό εξωτερικών χώρων. Οι λαμπτήρες ατμών νατρίου υψηλής πιέσεως χαρακτηρίζονται από ένα ζεστό λευκό χρώμα φωτός και μεγάλη φωτιστική απόδοση. v. Λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής πιέσεως με το μονοχρωματικό τους φως χρησιμοποιούνται για το φωτισμό δρόμων, τούνελ, λιμενικών εγκαταστάσεων και για την προστασία κτιρίων και επιφανειών. 1.2 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Η αξιολόγηση του τεχνητού φωτισμού ενός εσωτερικού χώρου έχει σήμερα, εκτός από τα φυσιολογικά- οπτικά κριτήρια, κυρίως και κριτήρια με ψυχολογικές παραμέτρους. Πρέπει δηλαδή να αναπτυχθούν στην τεχνική σχεδιασμού της εγκατάστασης, η οποία πρέπει να ικανοποιεί οπωσδήποτε και αισθητικές απαιτήσεις. Για την κατανομή της λαμπρότητας σε έναν εσωτερικό χώρο εκτός των καθαρά οπτικών παραμέτρων πρέπει να ληφθούν υπόψη το είδος φωτός, η χρωματική του απόδοση και το χρώμα του στον χώρο, ως ψυχολογικοί παράμετροι. Ένας σχεδιασμού φωτός εσωτερικών χώρων θα ήταν ατελής εάν στηριζόταν μόνο στις απαιτήσεις μιας υψηλής οπτικής ικανότητας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η υγιεινή πλευρά του φωτός, δηλαδή η αναλογία ποσότητας και ποιότητάς του να είναι τέτοια ώστε να μην θίγεται ο παράγων υγεία. Να σημειωθεί εδώ ότι κάτω από το όριο υγείας σύμφωνα με τον ορισμό της διεθνούς οργάνωσης υγείας δεν είναι μόνο αυτή καθ αυτή η απαλλαγή από ασθένεια, αλλά η απόλυτη ευχάριστη αίσθηση του σώματος και του πνεύματος. Η πνευματική ευχάριστη αίσθηση αποτελεί το ψυχολογικό κριτήριο αξιολόγησης. Στο σχήμα 1.1 φαίνονται με βάση το παραπάνω σκεπτικό τα τρία κριτήρια αξιολόγησης του φωτός:

7 1) Το φυσιολογικό- οπτικό κριτήριο. Αυτό έχει σα βάση τις λειτουργίες του ματιού, των οποίων οι οριακές τιμές προσδιορίζονται πειραματικά. Τη σημασία των λειτουργιών αυτών, την κατάταξη και την ονομασία τους στην τεχνολογία φωτισμού επεξεργάστηκε το 1926 ο L. Schneider Οι οριακές τιμές για τον ορισμό συγκεκριμένων πρακτικών επιπέδων φωτισμού δεν είναι απαραίτητες, εξαιτίας της απαίτησης της ασφαλούς διάκρισης και της μη κούρασης σε διαρκή απασχόληση. Οι οριακές αυτές τιμές πρέπει να αυξηθούν με τη χρήση ενός συντελεστή πράξης για τον καθορισμό του επιπέδου φωτός. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συσκευές μέτρησης για την αξιολόγηση της ικανότητας διάκρισης των μορφών οπτικών αντικειμένων και σύγκρισής τους με απλά πρότυπα αντικείμενα του εργαστηρίου. 2) Το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης αφορά τις φυσιολογικές συνθήκες, οι οποίες απαιτούνται για διαρκή απόδοση στην πράξη. Σε αυτό το είδος της αξιολόγησης οι ερευνητές από πειράματα στην εργασία στην πράξη σε διαφορετικά επίπεδα φωτισμού σχετίζοντας το αποτέλεσμα με τον φωτισμό. Από πειράματα αυτά μπόρεσαν να δοθούν στοιχεία επιπέδων φωτισμού οικονομολογικά τεκμηριωμένων, για διαρκή απόδοση εργασίας χωρίς φαινόμενα κούρασης στο βιομηχανικό χώρο. 3) Το τρίτο κριτήριο αξιολόγησης που είναι ο ψυχολογικός παράγων έχει ήδη αναφερθεί. Συμπερασματικά λοιπόν, σε μια εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού ενός εσωτερικού χώρου απαιτούνται: α) Συγκεκριμένη τιμή έντασης φωτισμού Ε β) Ομοιομορφία φωτισμού γ) Περιορισμός της θάμβωσης δ) Διεύθυνση φωτός και σκίαση ε) Χρώμα φωτός, θερμοκρασία χρώματος και χρωματική απόδοση.

8 Σχ. 1.1: Διάγραμμα κριτηρίων αξιολόγησης φωτισμού εσωτερικών χώρων Κ ρεχηρεο αξ εολογη Φυσ εολογεκο Φυσεολογεκό Φυχολογεκό σης οπχεκο. ργασεας απόδοσης) Βάση Βασεκες λεεχου Αποτέλεσμα Ευδιαθεσία για σχεδεασμού ργεες ορεακες εργασεας σε αποδοση. χυμες σχο πει- πρακχεκα ραμα εργ/ρίου. πε εραμα Παραγων πραζη Δ εαρκής Φωχεενοχηχα (πεεραμα}. απόδοση χωρίς χώρες θαμβωση, φαενομενα ευχαρεσχη κούρασης αχμοσφαερα. Οργανο μεχρησης γεα χην δεακρεση Φωχεαμος είδος καε επ ίπεδο. Δεαμορφωση χοει χώρου, παραγωγεκά μέσα κ.χ.λ. Αποχελεσμα Ποεοχηχα καε ποσόχηχα χης εργασίας: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Όλες οι δραστηριότητες εργασίας δεν είναι απαραίτητα άμεσα εξαρτώμενες από μεγάλη ικανότητα όρασης. Βέβαια και εδώ για ψυχολογικούς λόγους ισχυρότερος οδηγεί μεγαλύτερη απόδοση. Ο ψυχολογικός παράγων στο φωτισμό ενός χώρου παίζει και γενικά ένα σημαντικό ρόλο, όπως π.χ. σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους ως συμπλήρωμα έλλειψης φωτός ημέρας στο βάθος του χώρου και για την αποφυγή δημιουργίας σκιών σε αντίθεση προς τα παράθυρα. Ο D.Fischer έχει κάνει πολλές πειραματικές έρευνες σε υποκειμενικά προτιμητέα επίπεδα φωτός και τα αποτελέσματα τα συνέταξε σε ένα διάγραμμα (σχήμα 1.2). Το διάγραμμα δείχνει μια καμπύλη μέσης τιμής με ένα μέγιστο στα 200 lux και μια 50%- τιμή ανάμεσα στα 1000 lux και 4000 lux.

9 Σχ. 1.2: Υποκειμενικά προτιμητέος φωτισμός σύμφωνα με τον D.Fischer

10 ΠΙΝΑΚΑΣ 1.1: Περιοχές προτεινόμενων τιμών φωτισμού σύμφωνα με τον C.I.E. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ LUX ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Γενικός φωτισμός για χώρους προσωρινής χρήσης ή για πολύ εύκολες οπτικά εργασίες Ανοιχτές επιφάνειες με σκοτεινό φόντο Απλή ικανότητα προσανατολισμού μετά από βραχύχρονη παραμονή Χώροι που δε χρησιμοποιούνται συνεχώς, όπως επιφάνειες αποθηκών, είσοδοι, κτλ. Β. Γενικός φωτισμός σε χώρους εργασίας Εργασίες με μικρό οπτικό βαθμό δυσκολίας, π.χ. χοντρές δουλειές μηχανών Εργασίες με μέσο οπτικό βαθμό δυσκολίας Συνηθισμένες οπτικά εργασίες, π.χ. μεσαίες δουλειές μηχανών, απασχόληση σε γραφείο κτλ Εργασίες με υψηλό οπτικά βαθμό δυσκολίας, π.χ. λεπτές δουλειές συναρμολόγησης Εργασίες με ειδικές απαιτήσεις, π.χ. χαράξεις μετάλλων, έλεγχος υφασμάτων, κτλ. Γ. Πρόσθετος φωτισμός για οπτικά πολύ δύσκολες εργασίες Πολύ λεπτές οπτικά εργασίες μεγάλης σχετικά οπτικής διάρκειας, π.χ. ηλεκτρονικά, οπτική δουλειά ρολογιών Ασυνήθιστα δύσκολες οπτικά εργασίες, π.χ. συναρμολόγηση μικροηλεκτρονικής Πολύ ειδικές οπτικά εργασίες, π.χ. και περισσότερο χειρουργική εγχείριση.

11 Υψηλότερες τιμές φωτισμού είναι και οικονομολογικά ενδιαφέρουσες. Μια παραγωγικότητα ανεβασμένη κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες ξεπερνά το κόστος ενός διπλασιασμού της τιμής του φωτισμού. Συχνά επικρατεί σκεπτικισμός ότι έχουν παρουσιαστεί βλάβες στην υγεία και διαμαρτυρίες εργαζομένων για ακατάλληλο φωτισμό σε χώρους εργασίας. Οι πιο συνηθισμένες πηγές κακού φωτισμού είναι η θάμβωση, το υπέρμετρο κοντράστ της λαμπρότητας και πολύ χαμηλές τιμές φωτισμού. Όπως αναφέρει ο H. Schober, αποκλείονται βλάβες υγείας εξαιτίας κακού φωτισμού, ενώ τα ασθενικά φαινόμενα, όπως τσούξιμο ματιών, πονοκέφαλοι κτλ, εξαφανίζονται όταν προσεχθεί η ποιότητα φωτισμού ενός χώρου εργασίας. Αυτή η ποιότητα αφορά την αποφυγή της θάμβωσης, την αποφυγή μεγάλης θερμικής ακτινοβολίας στο ύψος του κεφαλιού, τη σωστή διεύθυνση της πρόσπτωσης του φωτός, την αποφυγή σκιών, το χρώμα φωτός και την χρωματική απόδοση. Βραχύχρονες διακυμάνσεις της τιμής του φωτισμού με τη συχνότητα του δικτύου παίζουν εκεί ένα σημαντικό ρόλο όπου η εργασία έχει να κάνει αναγνώριση φοράς περιστρεφόμενων τμημάτων μηχανών. Στο εναλλασσόμενο ρεύμα οι λαμπτήρες φθορισμού επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια ακτινοβολίας φωτός του χρησιμοποιούμενου αερίου μετά τη μηδενική τιμή της τάσης, αυτό έχει ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση της κυμάτωσης της φωτεινής ροής. Η κυμάτωση αυτή είναι μάλιστα στην DUO συνδεσμολογία μικρότερη από ότι στην απλή λάμπα πυράκτωσης των 40 W. Σχ. 1.3: DUO- συνδεσμολογία λαμπτήρων φωτισμού. Παρόλα αυτά παρατηρεί κανείς εδώ ένα στροβοσκοπικό φαινόμενο. Ακόμα περισσότερο αυτό ισχύει για λαμπτήρες υψηλής πίεσης χωρίς φωτεινό αέριο. Θεραπεία του φαινομένου επιτυγχάνεται με τη σύνδεση γειτονικών λαμπτήρων σε διαφορετική φάση του τριφασικού συστήματος, στους λαμπτήρες φθορισμού με την DUOσυνδεσμολογία. Κατά τα άλλα για την αποφυγή του τρεμουλιάσματος του φωτός σε χώρους εργασίας, η τροφοδοσία των κυκλωμάτων φωτισμού γίνεται από δίκτυο το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από τις απότομες και συχνές μεταβολές του φορτίου του. Για το γενικό

12 φωτισμό χρησιμοποιείται κυρίως το άσπρο χρώμα φωτός. Αυτό χωρίζεται σε τρεις ομάδες: 1. Ζεστό άσπρο (ww) με μια θερμοκρασία χρώματος μέχρι 3300ο Κ. 2. Ουδέτερο άσπρο (nw) με μια θερμοκρασία χρώματος από 3300ο Κ μέχρι 5300ο Κ. 3. Άσπρο ημέρας (tw) με μια θερμοκρασία χρώματος πάνω από 5300ο Κ Η θερμοκρασία χρώματος μιας πηγής φωτός είναι η θερμοκρασία εκείνη ενός «μαύρου σώματος» το οποίο εκπέμπει στον ίδιο χρωματισμό που εκπέμπει και η πηγή φωτός. «Μαύρο σώμα» είναι εκείνο το σώμα η επιφάνεια του οποίου έχει για όλες τις ακτινοβολίες και όλα τα μήκη κύματος τον ίδιο αλλά και τον μέγιστο βαθμό απορρόφησης αλ = σταθερό = 1. Το «μαύρο σώμα» έχει επίσης για όλα τα μήκη κύματος τον ίδιο μέγιστο δυνατό βαθμό εκπομπής. Η χρωματικά απόδοση μιας φωτεινής πηγής είναι η εντύπωση της ακτινοβολίας της πάνω σε ένα χρωματιστό αντικείμενο το οποίο φωτίζεται από αυτήν, σε σύγκριση με την χρωματική εντύπωση που δίνει το ίδιο το αντικείμενο κάτω από την ακτινοβολία μιας φωτεινής πηγής αναφοράς (πρότυπης). Το φως χρώματος ζεστού άσπρου μπορεί να συγκριθεί με το χρώμα του λαμπτήρα πυρακτώσεως. Αυτό χρησιμοποιείται εκεί όπου είναι επιθυμητή μια ζεστή χρωματική απόδοση με όχι υψηλό επίπεδο φωτισμού, όπως είναι οι χώροι κατοικίας. Το φως χρώματος ουδέτερου άσπρου συνδυάζεται άνετα με το φως ημέρας και χρησιμοποιείται κυρίως για φωτισμό κάθε είδους χώρων. Το φως άσπρου χρώματος ημέρας χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε πολύ υψηλές τιμές φωτισμού εκεί όπου είναι επιθυμητή η επίτευξη συνθηκών φωτός ημέρας. Γενικά δεν υπάρχει κανένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να συνδυαστεί το επίπεδο φωτισμού με ένα θεωρούμενο ευχάριστο χρώμα φωτός, σε κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις, οπότε το επίπεδο φωτισμού θα είναι χαμηλό ή σε μπλε- άσπρες αποχρώσεις οπότε το επίπεδο φωτός θα είναι υψηλό. Σύμφωνα λοιπόν, με τις προσωπικές προτιμήσεις μπορούν και ζεστά χρώματα να χαρακτηριστούν σαν ικανοποιητικά σε χώρους εργασίας με υψηλό επίπεδο φωτισμού. Για τις τεχνολογίες φωτισμού στην πράξη έχουν καθιερωθεί διεθνώς βαθμίδες γενικά για την χρωματική απόδοση με το σύμβολο Ra, οι οποίες πρέπει για συγκεκριμένους σκοπούς κάθε φορά να ισχύουν. Με μέγιστη τιμή του συμβόλου της χρωματικής απόδοσης Ra = 100 καθιερώθηκαν οι βαθμίδες του πίνακα 1.2 όπου από την C.I.E. προτείνεται μια νέα βαθμονόμηση σε σχέση με τα DIN 5035 τμήμα 1/οκτ.1979.

13 ΠΙΝΑΚΑΣ 1.2: Βαθμίδες χρωματικής απόδοσης σύμφωνα με C.I.E. και DIN. Χρωματική απόδοση C.I.E. Βαθμίδα Ra Χρωματική απόδοση Βαθμίδα Ra Προτεινόμενο εφαρμογής παράδειγμα 1Α >90 1 >85 Διαχωρισμός χρωμάτων. 1Β 90>Ra> >Ra>40 Κατοικία, ξενοδοχείο, γραφείο, σχολείο. 2 80>Ra>60 Βιομηχανική εργασία. 3 60>Ra> >Ra> >Ra>20 4 <40 Βιομηχανική εργασία με μικρές απαιτήσεις στην χρωματική απόδοση. Η βαθμίδα 1Α εφαρμόζεται εκεί όπου απαιτείται φυσική απόδοση χρωμάτων. Αυτό ισχύει κυρίως στην διαπίστωση χρωμάτων υφασμάτων στην έγχρωμη φωτογραφία και έγχρωμη τηλεόραση. Οι βαθμίδες 1Β και 2 εφαρμόζονται κατά κανόνα στον γενικό φωτισμό. Η βαθμίδα 3 εφαρμόζεται σε χοντρές εργασίες στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η πιστότητα των χρωμάτων. Η βαθμίδα 4 είναι επιτρεπτή μόνος σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. σε ελασματουργεία και χυτήρια με φωτισμό από λαμπτήρες ατμών νατρίου υψηλής πίεσης με επίπεδο φωτισμού 200 lux εξαιτίας της μεγάλης τους οικονομολογικότητας. Μονοχρωματικό φως χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σφαλμάτων σε εργασίες ελέγχου. Το χρώμα του φωτός μιας πηγής και οι ιδιότητες της χρωματικής του απόδοσης στο χώρο ορίζουν και το χρωματικό περιβάλλον της εξωτερικής του επιφάνειας, που αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα του χρωματικού κλίματος και σε τελευταία ανάλυση της υποκειμενικής αξιολόγησης φωτισμού του χώρου. Μια σημαντική συνιστώσα της ποιότητας φωτισμού αποτελεί η οικονομολογικότητάς του. Κάτω από τον όρο οικονομολογικότητα δεν εννοείται εδώ μόνο η χρησιμοποίηση οικονομολογικών λαμπτήρων με μεγάλη φωτιστική απόδοση και μεγάλο βαθμό απόδοσης του φωτιστικού. Με τον όρο αυτό εννοείται και η γρήγορη και οικονομολογική τοποθέτηση και συντήρηση της εγκατάστασης φωτισμού. Οι όροι συχνά δε λαμβάνονται υπόψη στην πράξη, έχουν όμως μια σημαντική συμμετοχή στο συνολικό κόστος μιας εγκατάστασης φωτισμού. Η παλαίωση των λαμπτήρων οδηγεί στη μείωση της φωτεινής ροής. Παίρνοντας ως μέγεθος αναφοράς μια ελάχιστη τιμή του φωτισμού η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί, η

14 διάρκεια ζωής μιας λάμπας είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η φωτεινή ροή της μειώνεται στο 0,8 της αρχικής του τιμής. Με την έννοια αυτή εννοείται ότι η διάρκεια ζωής μιας κλασικής λάμπας φθορισμού είναι 7500 ώρες και αυτή μιας λάμπας ατμών υδραργύρου υψηλής πιέσεως είναι 6000 ώρες. Η διάρκεια ζωής, όμως, μιας λάμπας φθορισμού μέχρις ότου να αχρηστευθεί (50% μείωση) μπορεί να είναι και διπλάσια. Ο επηρεασμός από την επικάθηση πάνω στις λάμπες, σκόνης και βρωμιάς μαζί με την παλαίωση μειώνουν την τιμή του φωτισμού. Η μείωση αυτή κατά το σχεδιασμό μιας εγκατάστασης φωτισμού παίρνεται υπόψη με έναν συντελεστή V. Αυτός είναι ο λόγος της φωτεινής ροής Φί της λάμπας ύστερα από χρόνο t προς την αρχική φωτεινή ροή Φ0. Με την ίδια σημασία μπορεί να ληφθεί σα συντελεστής μείωσης και ο λόγος των αντίστοιχων τιμών φωτισμού σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου π.χ. σε μια θέση εργασίας. Σύμφωνα με τα DIN 5035 στο σχεδιασμό εγκαταστάσεων φωτισμού παίρνει κανείς υπόψη τη μείωση αυτή, με έναν συντελεστή V=0,8, ο οποίος για να καλυφθεί θα πρέπει στο σχεδιασμό να παρθεί μια τιμή φωτισμού κατά 1,25 φορές μεγαλύτερη από την τιμή που έχει προβλεφθεί. Η συντήρηση μιας εγκατάστασης πρέπει να γίνει όταν η μέση τιμή φωτισμού στις θέσεις εργασίας πέσει στο 0,8 της ονομαστικής του τιμής, δηλαδή στο 0,64 της τιμής όταν η εγκατάσταση είναι νέα. Στο σχ. 1.4 φαίνονται διαγράμματα μεταβολής της σχετικής τιμής του φωτισμού για φωτιστικά διαφορετικής κατανομής της έντασης του φωτός και με διαφορετική πυκνότητα επικάθησης σκόνης σαν συνάρτηση του συνολικού χρόνου λειτουργίας. Ακολουθεί διάγραμμα μεταβολής της σχετικής τιμής του φωτισμού (Σχ. 1.4) για φωτιστικά διαφορετικής κατανομής της έντασης του φωτός και με διαφορετική πυκνότητα επικάθησης σκόνης σαν συνάρτηση του συνολικού χρόνου λειτουργίας. Σχ. 1.4: Διαγράμματα μεταβολής της σχετικής τιμής της μεταβολής της έντασης φωτισμού Ε ως συνάρτηση του χρόνου λειτουργίας t.

15 ΠΙΝΑΚΑΣ 1.3: Αξιολόγηση του σχήματος 1.4 Τρόπος κατανομής της Επικάθηση σκόνης έντασης του φωτός Λίγη Πολλή Απευθείας 1 2 Κύρια απευθείας 2 4 Ομοιόμορφη 2 4 Κύρια έμμεση 2 4 Έμμεση 3 5 Σύμφωνα με τα διαγράμματα 1.4 μπορεί κανείς να προσεγγίσει τους χρόνους μετά την παρέλευση των οποίων η εγκατάσταση θα συντηρηθεί. Εάν βέβαια θελήσει κανείς να είναι ακριβής θα πρέπει να υπολογίσει τους τμηματικούς συντελεστές μείωσης των χρησιμοποιούμενων λαμπτήρων καθώς και την επικάθηση σκόνης σε αυτούς. Κατά τον προσδιορισμό του χρόνου συντήρησης πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του εάν πρόκειται μόνο για αλλαγή λαμπτήρων που τέθηκαν εκτός ή για αλλαγή ολόκληρων μονάδων από λαμπτήρες. Στους λαμπτήρες με ηλεκτρονικές συσκευές ζεύξης (τσοκ), λάμπες με βλάβη τίθενται αυτόματα εκτός. 1.3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ DIN 5035 ΤΜΗΜΑ 2 Α. Το είδος του φωτισμού στους χώρους αυτούς μπορεί να είναι: 1. Γενικός φωτισμός 2. Γενικός φωτισμός προσανατολισμός προς τη θέση εργασίας 3. Φωτισμός θέσης εργασίας Β. Το επίπεδο του φωτισμού: Αυτό καθορίζεται από το μέτρο του φωτισμού σε lux και είναι: 1. Η τιμή σχεδιασμού (125% της ονομαστικής τιμής) 2. Η ονομαστική τιμή φωτισμού του χώρου Εη (τοπική και χρονική μέση τιμή σε lux. Αποτελεί το 100%) 3. Η ελάχιστη μέση τιμή (φτάνει το 80% της ονομαστικής τιμής)

16 4. Η ελάχιστη τιμή φωτισμού στη θέση εργασίας (είναι το 60% της ονομαστικής τιμής) Γ. Ο φωτισμός Ε σε lux δεν αποτελεί κριτήριο μιας αρμονικής και ισορροπημένης κατανομής των λαμπροτήτων στις επιφάνειες του χώρου. Η αρμονική κατανομή λοιπόν της φωτεινότητας εξαρτάται: 1. Από το είδος του φωτισμού 2. Από τους βαθμούς ανάκλασης στο χώρο 3. Από το χρώμα εκτεταμένων επιφανειών Όρος απαράβατος: ο λόγος της λαμπρότητας του οπτικού πεδίου εργασίας Lπ προς τη λαμπρότητα του περίγυρου Luδεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από Ln:Lu = 3:1. Δ. Η θάμβωσης. Στους βιομηχανικούς χώρους εμφανίζεται μόνο η ψυχολογική η οποία παρουσιάζεται όταν ύστερα από μεγάλη διάρκεια παραμονής στο χώρο εργασίας δημιουργείται μια δυσφορία με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης. Στα DIN 5035 αυτή ονομάζεται απευθείας θάμβωση και μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα σχεδιασμό φωτισμού με τη μέθοδο των οριακών χαρακτηριστικών καμπυλών της λαμπρότητας. Η απευθείας θάμβωση θεωρείται περιορισμένη όταν η μέση τιμή της λαμπρότητας των φωτιστικών σωμάτων για την κρίσιμη περιοχή ανάμεσα στις γωνίες πρόσπτωσης 45ο μέχρι 85ο δεν ξεπερνά τις τιμές που δίνουν οι οριακές χαρακτηριστικές καμπύλες της λαμπρότητας. Η απευθείας θάμβωση εξαρτάται: 1. Το είδος των φωτιστικών 2. Διάταξη των φωτιστικών 3. Την τιμή του φωτισμού Ε. Θάμβωση αντανάκλασης (μείωση του κοντράστ) Η αναγνώριση ενός αντικειμένου προϋποθέτει την ύπαρξη διαφοράς λαμπρότητας (κοντράστ) η αντανάκλαση φωτός οδηγεί σε μείωση του κοντράστ. Ο βαθμός μείωσης του κοντράστ παίρνεται υπόψη με ένα συντελεστή. Σημαντικό μέτρο για την αποφυγή της θάμβωσης αντανάκλασης (μείωσης κοντράστ) είναι η διάταξη των φωτιστικών και της θέσης εργασίας. Το φως πρέπει να πέφτει από τα πλάγια ή από πίσω και πλάγια στη θέση εργασίας. Ένα περαιτέρω μέτρο αποφυγής της είναι η χρήση θαμπών επιφανειών.

17 Η κλάση ποιότητας φωτισμού ορίζει και το βαθμό απαίτησης της αντιμετώπισης της απευθείας θάμβωσης. Οι κλάσεις ποιότητας φωτισμού είναι: ΣΤ. Βιομηχανικοί χώροι με μέγιστη απαίτηση περιορισμού της θάμβωσης γενικά 1. Βιομηχανικοί χώροι με υψηλή απαίτηση περιορισμού της απευθείας θάμβωσης 2. Βιομηχανικοί χώροι με μέση απαίτηση περιορισμού της απευθείας θάμβωσης 3. Βιομηχανικοί χώροι με μέτρια απαίτηση περιορισμού της απευθείας θάμβωσης Ζ. Κατεύθυνση φωτός και σκίαση. Η σκίαση είναι πολλές φορές επιθυμητή για την αναγνώριση αντικειμένων. Στη βιομηχανία είναι επιθυμητό το κατευθυνόμενο φως με καθαρή και έντονη σκίαση ανάλογα πάντα βέβαια με το είδος εργασίας. Η. Χρώμα και χρωματική απόδοση. Οι χρωματικές ιδιότητες πηγών φωτός χαρακτηρίζονται από δύο κριτήρια: 1. Από τον χρωματικό τόνο 2. Από τη χρωματική απόδοση Από το φως λαμπτήρων με τον ίδιο χρωματικό τόνο μπορεί να έχει μια τελείως διαφορετική φασματική σύνθεση άρα και μια τελείως διαφορετική χρωματική απόδοση. Οι χρωματικοί τόνοι πηγών φωτός είναι: 1. Λευκό φως ημέρας (tw) 2. Ουδέτερο λευκό (nw) 3. Ζεστό λευκό (ww) Η χρωματική απόδοση Ra χωρίζεται σε βαθμίδες με μέγιστη τιμή το 100 και είναι: 1Α Ra > 90 1Β Ra = Α Ra = Β Ra = Ra = Ra =

18 ΠΙΝΑΚΑΣ 1.4: Απαιτήσεις κανονισμών εγκαταστάσεων φωτισμού στη βιομηχανία Χώρος- Εργασία Ονομαστική τιμή του φωτισμού σε lux Βαθμίδα χρωματικής απόδοσης Ra Κλάση ποιότητα και περιορισμός θάμβωσης Τόνος χρώματος Χώροι στροβίλου και λεβήτων Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Χώροι χυτηρίων Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Χώροι συναρμολόγησης (montage) Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Λευκό ημέρας Χώροι βαφής και τριψίματος μετάλλων Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Συνεργεία αυτοκινήτων Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Λευκοσιδηρουργεία Εφαρμοστήρια Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Ηλεκτρικό Ηλεκτρονικό εργαστήριο Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Σχεδιαστήριο Έλεγχος χρωμάτων Ζεστό λευκό Ουδέτερο λευκό Λευκό ημέρας Χρησιμοποιούμενα φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες 1. Μονώροφα κτίρια επίπεδης κατασκευής. Βιομηχανικά φωτιστικά σώματα για λαμπτήρες αερίων 2. Κτίρια κεκλιμένης διακοπτόμενης σκεπής (Shed). Βιομηχανικά φωτιστικά σώματα για λαμπτήρες αερίων

19 3. Βιομηχανικοί χώροι μεγάλου ύψους. Βιομηχανικά φωτιστικά σώματα ανακλαστήρα για λάμπες εκκένωσης υψηλής πίεσης

20

21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2. ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (υπολογισμός έντασης φωτισμού Ε σε μια στοιχειώδη επιφάνεια) 2.1 Ο φωτομετρικός νόμος απόστασης Σύμφωνα με το φωτομετρικό νόμο απόστασης η ένταση φωτισμού Ε σε στοιχειώδη επιφάνεια da (βλέπε σχ. 2.1) ισούται: 17 1 E = cos ε 2 ο 0 r όπου: Ι: Η ένταση φωτός στη διεύθυνση της στοιχειώδους επιφάνειας r: Η απόσταση ανάμεσα στην πηγή φωτός και τη στοιχειώδη επιφάνεια ε2: Η γωνία πρόσπτωσης του φωτός είναι η γωνία ανάμεσα στην ευθεία σύνδεσης της πηγής φωτός με τη στοιχειώδη επιφάνεια και την κάθετο n στη στοιχειώδη επιφάνεια ωο: Η μονάδα της στερεάς γωνίας (ω0 = Ι sr) Σχ. 2.1: Φωτομετρικός νόμος απόστασης

22 Ο φωτομετρικός νόμος απόστασης είναι προσεγγιστικός. Ισχύει όταν η πηγή φωτός είναι πολύ μικρή (σημειακή) ή η απόσταση r είναι πολλή μεγάλη. Στην πράξη εφαρμόζεται όταν η φωτομετρική οριακή απόσταση έχει ξεπεραστεί. Η φωτομετρική οριακή απόσταση εξαρτάται από: Τις διαστάσεις της πηγής φωτός Την κατανομή της έντασης φωτός Το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα υπολογισμού Ο φωτομετρικός νόμος απόστασης ισχύει όταν η απόσταση της πηγής φωτός από τη στοιχειώδη επιφάνεια είναι από 3 έως 5 φορές μεγαλύτερη από τη μέγιστη διάσταση της πηγής φωτός. Όταν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια του υπολογισμού τότε η οριακή αυτή απόσταση γίνεται 10-πλάσια. Όταν ο φωτομετρικός νόμος της απόστασης δεν μπορεί να ισχύει τότε διαιρεί την πηγή φωτός σε n τμηματικές πηγές ίσες μεταξύ τους οι οποίες εκπέμπουν το 1/n της έντασης φωτός όπως η ολική πηγή. Η απόσταση r και η γωνία πρόσπτωσης πρέπει φυσικά να υπολογιστεί για τμηματική πηγή φωτός χωριστά. Γενικά η ένταση φωτός Ι της πηγής η οποία θα ληφθεί υπόψη στο φωτομετρικό νόμο απόστασης πρέπει να προσδιοριστεί με παρεμβολή. Στο σχήμα 2.2 δίνει το πρώτο βήμα προσδιορισμού της έντασης φωτός Ι (φ,γ) στα C- επίπεδα. Σχ. 2.2: Προσδιορισμός των γωνιών φ και γ (παίρνετε ότι το επίπεδο C0 είναι κάθετο στον κατά μήκος άξονα του φωτιστικού).

23 Οι συντεταγμένες του σημείου P είναι x και y. Το δε φωτιστικό βρίσκεται σε ύψος h από τη φωτισμένη επιφάνεια. Η προβολή του κέντρου του φωτιστικού πάνω στη φωτιζόμενη επιφάνεια έχει τις συντεταγμένες xl και yl. Εκτός αυτού η θετική φορά του χ- άξονα δείχνει τη διεύθυνση του C0- επιπέδου. Οπότε ισχύουν οι σχέσεις: γ = tan i V (x - xl )2 + (y - yl)2 h Η γωνία φ είναι: Για x > xl και y > yl => φ = tan i y - yl X - XL Για x < xl => φ = tan 1 x - x L Για x > xl και y < yl => φ = tan i y - yl X - X L Όταν υπολογιστούν οι σωστές τιμές της γ και της φ τότε υπολογίζεται από τον πίνακα Ι (φ,γ) με τετραγωνική παρεμβολή η τιμή της έντασης του φωτός με τη βοήθεια των γωνιών φ!, φ2, φ3 και γ!, γ2, γ3, του πίνακα οι οποίες είναι γειτονικές γωνίες των φ και γ. σχέσεις: Υπολογίζει κανείς πρώτα τις εντάσεις Ι (φι,γ), Ι (φ2,γ), Ι (φ3,γ) από τις I (φι, γ ) = k i I (φι, γ ι) + k 2 I (φι, γ 2) + k 3 I (φ, γ 3) I (φι, γ ) = k i I (φ 2, γ ι ) + k 2 I (φ 2, γ2 ) + Κ I (φ 2, γ 3 ) I (φ3, γ ) = Κ I (φ3, γ l) + Κ2 I (φ3, γ 2 )+Κ I (φ3, γ3)

24 Όπου: k _ (r-r2) (r -r3) i ( r i -n) ( r i -r ) k 2 (r-ri) (r -r 3) (r2- ri) (r2- r3) k = i - k - k και παίρνει τελικά: ι (φ r ) = ki i (Φι,r )+k2 1 (^ 2,r )+k3 1 (φ, r ) Όπου Ki', κ2', κ3' υπολογίζονται όπως τα Ki, κ2,κ3 με αντικατάσταση των γωνιών γ με τις γωνίες φ. 2.2 Άλλες μέθοδοι υπολογισμού έντασης φωτισμού σε μεμονωμένα σημεία Ρ Εδώ θα επισημανθεί ο μαθηματικός προσδιορισμός της έντασης φωτισμού η οποία προκαλείται από ορθογώνιες πηγές φωτός παράλληλες ή κάθετες στη φωτισμένη επιφάνεια. Οι ορθογώνιες πηγές φωτός οφείλουν: Να έχουν μια ομοιόμορφη κατανομή λαμπρότητας σε όλη την επιφάνειά τους η οποία είναι ανεξάρτητη της γωνίας ακτινοβολίας της (Lambert- ακτινοβολία) Εκτός αυτού θεωρείται εδώ ότι μια γωνία της ορθογώνιας πηγής φωτός βρίσκεται πάνω από το φωτισμένο σημείο (Σχ. 2.3.α) ή μπροστά στο φωτισμένο σημείο (Σχ. 2.3.β).

25 Σχ. 2.3: Σχηματική παράσταση της γεωμετρίας ορθογώνιων φωτεινών πηγών όπου: a: πλευρά του ορθογωνίου (κάθετη πλευρά στο φωτισμένο επίπεδο) b: πλευρά του ορθογωνίου (παράλληλη πλευρά στο φωτισμένο επίπεδο) h: απόσταση του φωτισμένου σημείου Η ένταση φωτισμού Ε στο σημείο Ρ για ορθογώνιο παράλληλο στο φωτισμένο επίπεδο είναι: E = L f(a, b,h) όπου: b,h) = ω0 a b b 1a 2 + h tan V a 2 +h2 b2 + h2 tan a ylb2 + h2 επίπεδο είναι: Η ένταση φωτισμού Ε στο σημείο Ρ για ορθογώνιο κάθετο στο φωτισμένο E = L f2 (a, b, h) όπου: f 2 ( a, b, h) = 1 ω 0 b h, b tan _ tan h a2 + h2 a2 + h2 _ Όταν το φωτισμένο σημείο δεν βρίσκεται κάτω ή μπροστά από την ορθογώνια πηγή φωτός τότε αυτή χωρίζεται σε τμηματικές ορθογώνιες πηγές των οποίων η ένταση φωτισμού σε ένα σημείο αθροίζεται.

26 Στα σχήματα 2.4 φαίνονται περιπτώσεις όπου το σημείο Ρ δεν βρίσκεται πάνω ή μπροστά από την ορθογώνια πηγή φωτός. Σχ. 2.4.α: Το σημείο Ρ βρίσκεται κάπου κάτω από την ορθογώνια πηγή Σχ. 2.4.β: Το σημείο Ρ δε βρίσκεται απευθείας κάτω από την ορθογώνια πηγή Σχ. 2.4.γ: Το σημείο Ρ βρίσκεται κάπου μπροστά στην ορθογώνια πηγή

27 Σχ. 2.4.δ: Το σημείο Ρ δε βρίσκεται κάπου μπροστά στην ορθογώνια πηγή Στην περίπτωση 2.4.α χωρίζεται η πηγή σε τέσσερα τμηματικά ορθογώνια ABCD, BEFC, CFGH, CHJD για τα οποία θα υπολογιστούν οι τμηματικές εντάσεις φωτισμού Ε, και θα προστεθούν. E Σ E i E ABCD + E BEFC + E CFGH + E CHJD Στην περίπτωση 2.4.β είναι: 77 = 17 _ J7 J7, Ζ7 E = e abcd e abge e afhd ^ e afje m Στην περίπτωση 2.4.γ είναι: E E a b c d + E b e f g Στην περίπτωση 2.4.δ ισχύει ό,τι και στην 2.4.β: J7 J7 J7 J7 I Γ E = e abcd e abge e afhd ^ e afje Στη γενική περίπτωση ισχύει: di(φ, ει) = Σ(φ, ει) cos ει dal

28 Σχ.2.5: Τμηματική ένταση φωτός μια στοιχειώδους επιφάνειας φωτεινής πηγής da-i η οποία προσδιορίζεται από τη λαμπρότητα 1(φ,ε,) στη διεύθυνση φ,ε Στην πράξη η L εξαρτάται τόσο από τη φ όσο και από την ε Η συνάρτηση αυτή όμως είναι σπάνια γνωστή. Έτσι θεωρείται σχεδόν πάντα ότι η L είναι σταθερή και ανεξάρτητη από την φ και ε Αυτό επαληθεύεται κυρίως τότε όταν η λαμπρότητα δημιουργείται από ανάκλαση φωτός πάνω στη στοιχειώδη επιφάνεια da (Σχ. 2.5).

29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3. ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 3.1 Ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού μια ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού ενός εσωτερικού χώρου είναι ο προσδιορισμός του αριθμού των λαμπτήρων και των φωτιστικών σωμάτων αντίστοιχα, για την επίτευξη της απαιτούμενης μέσης τιμής φωτισμού. Σε αντίθεση με το φωτισμό εξωτερικών χώρων, όπου έχει να κάνει κανείς συνεχώς με μικρές σχετικά επιφάνειες φωτεινών πηγών σε σχέση με την απόσταση της επιφάνειας που φωτίζεται, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο φωτομετρικός νόμος απόστασης ως βάση του υπολογισμού, στον φωτισμό εσωτερικών χώρων πρέπει να πάρει κανείς υπόψη την πολύπλευρη ανάκλαση της φωτεινής ροής ανάμεσα στις επιφάνειες οι οποίες οριοθετούν την επιφάνεια που πρέπει να φωτιστεί. Η τιμή του φωτισμού στο επίπεδο σε ύψος 85 εκατοστών από το πάτωμα που θεωρείται και ως ενεργό επίπεδο, προκύπτει από το άθροισμα των πολλαπλά ανακλώμενων φωτεινών ροών ανά μονάδα επιφάνειας. Ένας ακριβής υπολογισμός είναι τόσο πολύπλοκος και κοπιαστικός που στην πράξη χωρίς τη βοήθεια προγραμμάτων επεξεργασίας πληροφοριών είναι αδύνατος. Έχει λοιπόν μια προσεγγιστική μέθοδο, η οποία μπορεί να πετύχει ικανοποιητική ακρίβεια της τιμής του φωτισμού. Στην πράξη η μέθοδος αυτή οδηγεί γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι ο αριθμός των φωτιστικών σωμάτων που πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν εσωτερικό χώρο για την επίτευξη ικανοποιητικού φωτισμού. Η μέθοδος ονομάζεται μέθοδος του βαθμού απόδοσης του Ε.Α. Anderson Coefficients of utilation (1920). Σαν βαθμό απόδοσης φωτισμού np ορίζεται ο λόγος της ωφέλιμης φωτεινής ροής ΦΝ προς το άθροισμα των φωτεινών ροών ΣΦ που εκπέμπουν οι λαμπτήρες στα φωτιστικά σώματα. Με Em τη μέση τιμή φωτισμού και ΑΝ την επιφάνεια στο ύψος 85 εκατοστών που πρέπει να φωτιστεί είναι: Φν Ε m Αν e ςφ ςφ

30 Παίρνοντας κανείς υπόψη τον, στα προηγούμενα αναφερόμενο, συντελεστή μείωσης V, βρίσκει την εγκατεστημένη φωτεινή ροή: E A Σ Φ = _m N όπου το V παίρνεται με 0,8. ηβ ν Μπορεί κανείς το βαθμό απόδοσης να τον αναγάγει στη φωτεινή ροή των φωτιστικών σωμάτων Φ _, οπότε τότε μιλάει κανείς για το βαθμό απόδοσης χώρου nr. Η φωτεινή ροή των φωτιστικών σωμάτων Φ _ προκύπτει από το γινόμενο της φωτεινής ροής κάθε λάμπας του φωτιστικού σώματος η οποία ορίζεται από πίνακες του κάθε κατασκευαστή επί το βαθμό απόδοσης λειτουργίας του φωτιστικού σώματος nbl. Έτσι ο βαθμός απόδοσης φωτισμού γίνεται: η = Ν ΦΝ Φ = η ηγ 3 Φ ΣΦ * Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα περιγραφής των ιδιοτήτων ανάκλασης ενός χώρου, ανεξάρτητα από το βαθμό απόδοσης των φωτιστικών σωμάτων. Επειδή με δεδομένη την κατανομή της έντασης του φωτός του φωτιστικού σώματος η ωφέλιμη φωτεινή ροή είναι μόνο συνάρτηση του χώρου, ανάγει κανείς τις επόμενες σκέψεις στο βαθμό απόδοσης χώρου nr. Ο βαθμός απόδοσης nrεξαρτάται από το μέγεθος του χώρου. Περιγράφεται δε από το συντελεστή χώρου Κ, τους συντελεστές ανάκλασης ρ ι, ρ2, ρ3 της οροφής, των τοίχων και του πατώματος αντίστοιχα, το πολικό διάγραμμα των φωτιστικών σωμάτων και η διάταξή τους στο χώρο και τέλος από την εγκατάσταση των φωτιστικών πάνω ή μέσα ή κρεμαστά στην οροφή. Ο συντελεστής χώρου δίδεται από τη σχέση: k a b h (a + b) με α το μήκος, b το πλάτος του χώρου και h σαν απόσταση ανάμεσα στο ενεργό επίπεδο 0,85cm πάνω από το πάτωμα και τα φωτιστικά σώματα. Στα κρεμαστά φωτιστικά σώματα το h είναι μέχρι το επίπεδο των φωτιστικών ενώ στα φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται στην οροφή το h μετριέται μέχρι την οροφή. Ο βαθμός απόδοσης του χώρου στις πρακτικές εφαρμογές της παραπάνω μεθόδου παίρνεται από πίνακες ως συνάρτηση των προηγούμενα αναφερόμενων παραμέτρων σύμφωνα με την LiTG- Fachausschuss. Όταν έχει οριστεί το φωτιστικό σώμα, τότε μπορεί κανείς να δημιουργήσει πίνακες του βαθμού απόδοσης φωτιστικού με τη βοήθεια του βαθμού απόδοσης λειτουργίας των φωτιστικών όπως αυτοί των Η.- J. Hentschel και A. Emig για το πρόγραμμα της Siemens

31 «φωτιστικά σώματα εσωτερικού χώρου». Ο πίνακας 3.1 δείχνει βαθμούς απόδοσης φωτισμού για σημαντικά φωτιστικά σώματα εσωτερικού χώρου. Με εξαίρεση το τμήμα 9 του πίνακα 3.1, οι βαθμοί απόδοσης φωτισμού αφορούν λάμπες φθορισμού έτσι ώστε, με αλλαγή λαμπτήρων ανά φωτιστικό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο επηρεασμός της θερμοκρασίας με ένα συντελεστή f, με τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιαστεί ο βαθμός απόδοσης. Οι κατανομές της έντασης του φωτός των φωτιστικών σωμάτων δίνονται στο σχήμα 3.2 και η κατάταξή τους στο σχήμα 3.3. στον πίνακα 3.1 η κατανομή της έντασης του φωτός (πολικό διάγραμμα) του κάθε φωτιστικού είναι αριθμημένη στην τελευταία στήλη. Ο πίνακας 3.1 έχει την στήλη με συντελεστές ανάκλασης 0/0/0, αυτό σημαίνει τον βαθμό απόδοσης φωτιστικού Πβ χωρίς τη συμμετοχή της ανάκλασης του φωτός. Αυτό αντιστοιχεί στο τμήμα της απευθείας προσπίπτουσας στην ενεργό επιφάνεια φωτεινής ροής Φϋ, από το σύνολο των φωτεινών ροών των λαμπτήρων. Το έμμεσο τμήμα της φωτεινής ροής Φ,Πϋγια το συνδυασμό συντελεστών ανάκλασης ρ-ι/ρ2/ρ3 δίδεται από τη σχέση:,nd (Λ / p j A ) = Κ (Λ / Ρ2 / A ) - ηβ (0/0/0)] ΣΦ όπου ρ ι = οροφή, ρ2 = πλευρικοί τοίχοι, ρ3 = πάτωμα. Η παραπάνω σχέση επιτρέπει τον υπολογισμό του έμμεσου τμήματος της συνολικής ωφέλιμης φωτεινής ροής: Φ Ν = Φ d + Φ,ηά

32 ΠΙΝΑΚΑΣ Pi P P Αριθμός πολικού διαγράμ ματος k 0,60 0,38 0,36 0,32 0,32 0,37 0,36 0,31 0,26 0,80 0,48 0,46 0,42 0,41 0,46 0,46 0,41 0,34 1,00 0,59 0,55 0,51 0,50 0,56 0,55 0,50 0,43 1,25 0,64 0,60 0,56 0,54 0,60 0,60 0,54 0,47 1,50 0,69 0,64 0,61 0,58 0,65 0,64 0,59 0,51 2,00 0,79 0,72 0,70 0,67 0,73 0,73 0,68 0,60 2,50 0,82 0,74 0,73 0,69 0,75 0,75 0,71 0,62 3,00 0,85 0,76 0,77 0,72 0,78 0,77 0,73 0,65 4,00 0,86 0,76 0,73 0,73 0,78 0,78 0,75 0,66 5,00 0,87 0,75 0,82 0,74 0,79 0,79 0,76 0,67 0,60 0,34 0,33 0,29 0,28 0,33 0,33 0,28 0,23 0,80 0,44 0,42 0,38 0,37 0,42 0,41 0,37 0,31 1,00 0,53 0,50 0,46 0,45 0,51 0,50 0,45 0,38 1,25 0,58 0,54 0,51 0,49 0,55 0,54 0,49 0,42 1,50 0,63 0,58 0,55 0,53 0,59 0,58 0,53 0,46 2,00 0,72 0,66 0,64 0,61 0,67 0,67 0,62 0,55 2,50 0,75 0,68 0,67 0,64 0,69 0,69 0,65 0,57 3,00 0,78 0,70 0,71 0,66 0,72 0,71 0,68 0,60 4,00 0,79 0,70 0,73 0,67 0,72 0,72 0,69 0,60 5,00 0,80 0,69 0,76 0,68 0,73 0,72 0,70 0,61 0,60 0,37 0,36 0,31 0,30 0,36 0,35 0,30 0,24 0,80 0,47 0,44 0,40 0,39 0,45 0,44 0,39 0,32 1,00 0,56 0,53 0,48 0,47 0,53 0,53 0,47 0,40 1,25 0,61 0,57 0,53 0,51 0,57 0,57 0,51 0,44 1,50 0,65 0,60 0,57 0,55 0,61 0,61 0,56 0,48 2,00 0,75 0,68 0,66 0,63 0,69 0,69 0,64 0,56 2,50 0,77 0,70 0,69 0,66 0,71 0,71 0,67 0,59 3,00 0,80 0,71 0,72 0,68 0,73 0,73 0,69 0,61 4,00 0,81 0,71 0,75 0,68 0,74 0,73 0,70 0,62 5,00 0,81 0,70 0,77 0,69 0,74 0,73 0,71 0,

33 ΠΙΝΑΚΑΣ Pi P P Αριθμός πολικού διαγράμ ματος k 0,60 0,34 0,32 0,28 0,27 0,32 0,32 0,27 0,2 2 0,80 0,43 0,40 0,36 0,35 0,41 0,40 0,35 0,30 1,0 0 0,52 0,49 0,45 0,43 0,49 0,49 0,44 0,37 1,25 0,56 0,52 0,49 0,47 0,53 0,52 0,48 0,41 1,50 0,60 0,56 0,53 0,51 0,57 0,56 0,52 0,45 2,0 0 0,69 0,63 0,61 0,59 0,64 0,64 0,59 0,53 2,50 0,71 0,64 0,64 0,61 0,6 6 0,65 0,62 0,55 3,00 0,73 0,6 6 0,6 6 0,63 0,67 0,67 0,64 0,57 4,00 0,73 0,65 0,6 8 0,36 0,67 0,67 0,64 0,57 5,00 0,74 0,64 0,70 0,36 0,67 0,67 0,65 0,57 0,60 0,33 0,32 0,29 0,28 0,32 0,32 0,28 0,25 0,80 0,41 0,39 0,36 0,35 0,39 0,39 0,35 0,31 1,0 0 0,49 0,46 0,43 0,42 0,46 0,46 0,42 0,38 1,25 0,52 0,49 0,46 0,45 0,49 0,49 0,45 0,41 1,50 0,55 0,51 0,49 0,48 0,52 0,51 0,48 0,43 2,0 0 0,61 0,65 0,55 0,53 0,57 0,57 0,54 0,49 2,50 0,63 0,57 0,57 0,54 0,58 0,58 0,55 0,50 3,00 0,64 0,58 0,58 0,55 0,59 0,59 0,56 0,51 4,00 0,64 0,57 0,59 0,55 0,59 0,58 0,56 0,50 5,00 0,64 0,56 0,61 0,55 0,58 0,58 0,56 0,50 0,60 0,29 0,28 0,23 0,23 0,28 0,28 0,23 0,17 0,80 0,38 0,36 0,31 0,29 0,36 0,35 0,29 0,2 2 1,0 0 0,47 0,43 0,38 0,36 0,44 0,43 0,36 0,27 1,25 0,52 0,47 0,42 0,39 0,48 0,47 0,40 0,29 1,50 0,57 0,50 0,46 0,42 0,52 0,51 0,43 0,31 2,0 0 0,6 6 0,57 0,54 0,49 0,60 0,59 0,50 0,36 2,50 0,70 0,59 0,59 0,51 0,63 0,62 0,53 0,37 3,00 0,74 0,61 0,63 0,53 0,6 6 0,65 0,56 0,38 4,00 0,75 0,60 0,67 0,54 0,6 6 0,65 0,58 0,38 5,00 0,76 0,58 0,70 0,54 0,67 0,6 6 0,60 0,

34 ΠΙΝΑΚΑΣ Pi P P Αριθμός πολικού διαγράμ ματος k 0,60 0,26 0,25 0,2 0 0,19 0,25 0,25 0,19 0, 1 2 0,80 0,36 0,33 0,27 0,26 0,34 0,33 0,26 0,17 1,0 0 0,45 0,41 0,35 0,33 0,42 0,41 0,33 0,2 2 1,25 0,51 0,46 0,40 0,37 0,47 0,46 0,37 0,25 1,50 0,57 0,51 0,45 0,41 0,52 0,51 0,42 0,28 2,0 0 0,69 0,60 0,56 0,50 0,62 0,61 0,51 0,35 2,50 0,73 0,62 0,61 0,52 0,6 6 0,64 0,55 0,36 3,00 0,77 0,64 0,6 6 0,55 0,69 0,6 8 0,59 0,38 4,00 0,80 0,63 0,71 0,57 0,70 0,69 0,62 0,39 5,00 0,82 0,63 0,76 0,58 0,72 0,71 0,65 0,40 0,60 0,31 0,29 0,24 0,23 0,29 0,29 0,23 0,16 0,80 0,42 0,39 0,33 0,31 0,39 0,39 0,31 0,2 2 1,0 0 0,53 0,49 0,42 0,39 0,49 0,48 0,39 0,28 1,25 0,59 0,53 0,47 0,43 0,54 0,53 0,44 0,31 1,50 0,64 0,57 0,52 0,47 0,59 0,58 0,48 0,34 2,0 0 0,76 0,6 6 0,62 0,56 0,69 0,6 8 0,57 0,40 2,50 0,80 0,6 8 0,67 0,58 0,72 0,70 0,61 0,42 3,00 0,83 0,69 0,71 0,60 0,74 0,73 0,64 0,43 4,00 0,85 0,6 8 0,76 0,62 0,75 0,74 0,67 0,43 5,00 0,87 0,67 0,81 0,63 0,77 0,75 0,70 0,44 0,60 0,56 0,53 0,51 0,49 0,54 0,54 0,50 0,46 0,80 0,69 0,64 0,62 0,60 0,6 6 0,6 6 0,61 0,56 1,0 0 0,81 0,76 0,73 0,70 0,77 0,77 0,72 0,6 6 1,25 0,85 0,79 0,77 0,74 0,81 0,81 0,76 0,69 1,50 0,89 0,82 0,81 0,77 0,84 0,84 0,79 0,73 2,0 0 0,97 0,89 0,89 0,84 0,91 0,91 0,8 6 0,79 2,50 0,98 0,89 0,91 0,85 0,92 0,92 0,8 8 0,80 3,00 0,98 0,90 0,93 0,8 6 0,93 0,93 0,89 0,81 4,00 0,99 0,89 0,95 0,87 0,93 0,93 0,90 0,81 5,00 0,99 0,8 8 0,97 0,87 0,93 0,93 0,91 0,

35 ΠΙΝΑΚΑΣ 3.2 Αριθμός πολικού διαγράμματος (π.3.2) Τύπος του πολικού διαγράμματος σύμφωνα με τα DIN 5040 Χαμηλής ακτινοβολίας με δέσμη. Χαμηλής ακτινοβολίας. Χαμηλής- πλατιάς ακτινοβολίας. Χαμηλής- πλατιάς ακτινοβολίας. Χαμηλής- πλατιάς ακτινοβολίας. Ελεύθερης ακτινοβολίας. Ελεύθερης ακτινοβολίας. Συμβολισμός nlb Α 50 0,78 < < Ο h- ο" h- ο" Α 50 0,64 Α 50 0,53 Β 50 0,73 C 43 0,89 8 Πλάγιας ακτινοβολίας B 43 0,89 9 Χαμηλής ακτινοβολίας Α 60 0,85 Φωτιστικών σωμάτων (φωτιστικά σώματα για λάμπες φθορισμού) Φωτιστικό με ανακλαστή καθρέφτη (2 λάμπες φθορισμού). Λευκό φωτιστικό με ράστερ μεγάλου διαμετρήματος. Φωτιστικό οροφής εντοιχισμένο με πρισματικό δίσκο. Φωτιστικό οροφής εντοιχισμένο αλλά και εξωτερικά τοποθετημένο με ράστερ καθρέφτη. Φωτιστικό τοποθετημένο εξωτερικά στην οροφή με ράστερ τύπου «ΒΑΡ». Αιωρούμενο φωτιστικό με ράστερ καθρέφτη τύπου «ΒΑΡ» Αιωρούμενο φωτιστικό με ράστερ καθρέφτη τύπου «Batwing». Φωτιστικό με ασύμμετρη ακτινοβολία αιωρούμενο και ράστερ καθρέφτη. Φωτιστικό καθρέφτη περιστροφικά συμμετρικό για μεγάλες αίθουσες και για ένα λαμπτήρα υψηλής πιέσεως HQI-E 400 W.

36 Σχ. 3.2: Τυπικά πολικά διαγράμματα λαμπτήρων φθορισμού για φωτισμό εσωτερικών χώρων και ενός λαμπτήρα υψηλής πίεσης (περιστροφικά συμμετρικού).

37 3.2 Παραδείγματα υπολογισμού ΠΙΝΑΚΑΣ 3.3: Ενδεικτικές τιμές έντασης φωτισμού Ε σε χώρους εργασίας Φωτισμός Ε (Lux) Χώρος 50 Lx Δρόμοι κυκλοφορίας πεζών. Αποθήκες ομοειδών προϊόντων μεγάλων τεμαχίων 100 Lx Δρόμοι κυκλοφορίας ατόμων και οχημάτων, σκάλες, αποθήκες με υλικά που πρέπει να επιλεχθούν, χώροι υποδοχή, χώροι κοινόχρηστοι, τουαλέτες, χώροι εγκαταστάσεων π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικοί πίνακες κλπ. 200 Lx Χώροι συγκέντρωσης ατόμων, καντίνες, χώροι για χοντρές δουλειές όπως: σιδηρουργεία, κορδέλες κλπ. 300 Lx Χώροι γραφείου για θέσεις εργασίας κοντά σε παράθυρα με στόχο το φως ημέρας. Χώροι για μαθήματα, χώροι παρουσίασης και ομιλιών, χώροι για εργασίες μεσαίων απαιτήσεων σε φως όπως: εφαρμοστήρια, κρεοπωλεία, καθαριστήρια κλπ. 500 Lx Χώροι γραφείου, ειδικοί χώροι διδασκαλίας, χώροι χειρονακτικής εργασίας, εργαστήρια, ξυλουργεία, επισκευαστήρια για μικροσυσκευές. 750 Lx Γ ραφεία μεγάλων χώρων, θέσεις εργασίας για δουλειές με μεγάλες απαιτήσεις σε φως όπως: τεχνικό σχέδιο, έλεγχος σφαλμάτων κλπ Lx Χώροι για εργασίες ειδικών απαιτήσεων σε φωτισμό, χρυσοχοεία,, χώροι ελέγχου χρωμάτων κλπ.

38 3.2.1 Υπολογισμός της έντασης φωτισμού Ε Ο μέσος οριζόντιος φωτισμός Εμεσυπολογίζεται απλά σύμφωνα με τη μέθοδο του βαθμού απόδοσης: E μ ε σ n Φ ηβ Ρ Α όπου: n= αριθμός των λαμπτήρων Φ= φωτεινή ροή ηβ= βαθμός απόδοσης φωτισμού ηβ =ηιβ ηκ Ρ= συντελεστής σχεδιασμού, σε κανονικές συνθήκες Ρ=1,25 Α= επιφάνεια για φωτισμό σε m2, γενικά επιφάνεια δαπέδου του χώρου. ΠΙΝΑΚΑΣ 3.4: Φωτεινή ροή Φ λαμπτήρων Α) Λάμπες πυράκτωσης γενικής χρήσης Ισχύς σε W Φωτεινή ροή σε Lm Β) Λάμπες φθορισμού (διάμετρος σωλήνα 26mm) Ισχύς σε W Χρώμα φωτός Φωτεινή ροή σε Lm ουδετ. ζεστό ουδετ. ζεστό ουδετ. ζεστό ουδετ. άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο ζεστό άσπρο Γ) Λάμπες φθορισμού (διάμετρος σωλήνα 38 mm) Ισχύς σε W ουδετ. ζεστό ουδετ. ζεστό ουδετ. ζεστό Χρώμα φωτός άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο άσπρο Φωτεινή ροή σε Lm

39 ΠΙΝΑΚΑΣ 3.5: Βαθμός απόδοσηc φωτιστικών σωμάτων η ^ (μέση τιμή) Είδος φωτιστικού Φωτιστικό κιβωτίου ---με θολό τζάμι ηι_β 0,5 0,45 Φωτιστικό τύπου μπανιέρας --- μέσα στην οροφή (με θολό τζάμι) ---πάνω στην οροφή (με θολό τζάμι) 0,5 (0,45) 0,65 (0,6) Φωτιστικό με ανακλαστήρα με σταυρωτές ραβδώσεις με περσίδες --- ανοιχτό 0,6 8 0,73 0,8 Κρεμαστό φωτιστικό 0,85 Φωτιστικά για λάμπες πυράκτωσης και λάμπες εκκένωσης υψηλής πιέσεως με ανακλαστήρα με πλατιά ακτινοβολία κλειστό με πλατιά ακτινοβολία ανοιχτό --- με βαθιά ακτινοβολία κλειστό με βαθιά ακτινοβολία ανοιχτό 0,6 0,65 0,65 0,7 Φωτιστικά με μία λάμπα έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης από φωτιστικά με περισσότερες λάμπες. ΠΙΝΑΚΑΣ 3.6: Βαθμός απόδοσης χώρου ng (μέση τιμή) Συντελεστής χώρου Κ Είδος φωτισμού απευθείας κυρίως απευθείας ομοιόμορφα κυρίως έμμεσα φωτεινό σκοτεινό φωτεινό σκοτεινό φωτεινό σκοτεινό φωτεινό σκοτεινό 0,6 0,52 0,42 0,43 0,32 0,28 0,19 0,2 1 0, 1 1 0,8 0,63 0,5 0,55 0,4 0,36 0,24 0,28 0,16 1 0,71 0,58 0,63 0,48 0,44 0,3 0,35 0,2 1,25 0,8 0,65 0,71 0,56 0,52 0,35 0,42 0,24 1,5 0,8 6 0,7 0,8 0,62 0,58 0,4 0,48 0,28 2 0,94 0,76 0,8 6 0,69 0,67 0,46 0,57 0,34 2,5 1 0,82 0,92 0,74 0,74 0,51 0,65 0,39 3 1,05 0,85 0,98 0,78 0,8 0,55 0,7 0,43 4 1,1 0,9 1,05 0,83 0,87 0,6 0,78 0,48 5 1,14 0,92 1,08 0,8 6 0,92 0,63 0,84 0,52

40 Ο βαθμός απόδοσης χώρου εξαρτάται από το είδος φωτισμού (απευθείας- έμμεσα), το βαθμό ανάκλασης (φωτεινό, σκοτεινό), τις οριακές επιφάνειες (οροφή, τοίχοι, δάπεδο) και το συντελεστή χώρου Κ όπου: τ. a b K = h (a + b) α= πλάτος χώρου b= μήκος χώρου h= ύψος των φωτιστικών από την, προς φωτισμό, επιφάνεια «φωτεινός» με ρ= (0,8 οροφή, 0,5 τοίχοι, 0,3 δάπεδο) «σκοτεινός» με ρ= (0,5 οροφή, 0,3 τοίχοι, 0,1 δάπεδο) ΠΙΝΑΚΑΣ 3.7: Βαθμοί ανάκλασης ρ διαφόρων υλικών και χρωμάτων (μέσες τιμές) Είδος υλικού ρ Χρώμα ρ Αλουμίνιο θολό 0,58 Εναλλασσόμενο 0,6 Αλουμίνιο γυαλιστερό 0,7 Σκούρο μπλε 0,1 Μπετόν, ανοιχτό 0,4 Σκούρο καφέ 0,15 Μπετόν, σκούρο 0,2 Σκούρο γκρι 0,15 Χρώμιο γυαλιστερό 0,65 Σκούρο πράσινο 0,15 Ξύλο ανοιχτό 0,4 Σκούρο κόκκινο 0,15 Ξύλο σκούρο 0,17 Κίτρινο 0,6 Μάρμαρο άσπρο 0,65 Ανοιχτό μπλε 0,5 Ορείχαλκος θολός 0,5 Ανοιχτό πράσινο 0,55 Ορείχαλκος γυαλιστερός 0,6 Ανοιχτό κόκκινο 0,4 Σοβάς ανοιχτός 0,4 Πορτοκαλί 0,35 Σοβάς σκούρος 0,25 Ροζ 0,5 Πέτρα αμμώδης 0,25 Γρι πέτρας 0,45 Ατσάλι γυαλιστερό 0,6 Μαύρο 0,06 Τούβλο ανοιχτό 0,35 Άσπρο 0,8 Τούβλο σκούρο 0,2 ΠΙΝΑΚΑΣ 3.8: Συντελεστής σχεδιασμού σύμφωνα με το DIN 5035 τμήμα 1. Βαθμός λερώματος των φωτιστικών ρ Κανονικός 1,25 Αυξημένος 1,43 Ισχυρός 1,67

41 3.3 Αριθμητικά παραδείγματα Ένας χώρος γραφείου με διαστάσεις 6 m επί 5m, οφείλει να φωτιστεί με τέσσερα φωτιστικά τύπου μπανιέρας που το καθένα θα φέρει δύο λάμπες φθορισμού των 58W ουδέτερου χρώματος. Τα φωτιστικά θα μονταριστούν στην οροφή. Το ύψος του χώρου είναι 2,65m. Η οροφή του χώρου είναι βαμμένη άσπρη και οι τοίχοι έχουν χρώμα ουδέτερο εναλλασσόμενο. Το δάπεδο αποτελείται από ανοιχτόχρωμο ξύλο. Να διερευνηθεί εάν εξασφαλίζεται η μέση τιμή του απαιτούμενου φωτισμού των 500Lx. Λύση: n = 4 2 = 8 ^ Αριθμός λαμπτήρων Φ= 5400 Lm (από τον πίνακα 2) VP=VlP'Vr ηιβ = 0.65 (από πίνακα 3 για φωτιστικό τύπου μπανιέρας πάνω στην οροφή) ηκ από τον πίνακα 4 για Κ που είναι ίσο με: K a b h (a + b) 6 5 = 1,5 με h= 2,65-0,85= 1,8 1.8 ( 6 + 5) Είδος φωτισμού απευθείας Χώρος «φωτεινός» διότι από τον πίνακα 5 είναι για άσπρη οροφή ρ=0,8, για εναλλασσόμενους τοίχους ρ=0,6 και για ανοιχτό ξύλινο πάτωμα π=0,4 οπότε: 1r = 0,8 Vp =Vlp'Vr = 0, ,8 = 0,5 2 Ρ από πίνακα 6 -> Ρ = 1,25 Α= 5*6= 30m2 E μ ε σ = 599 Lux

42 Είδος φωτισμού απευθείας Διάδρομος ανοιχτόχρωμα (φωτεινός) η = (για Κ= 0,6) = 0,43 η = (για Κ= 0,8) = 0,55 η = (για Κ= 0,7) = 0,49 (μέση τιμή) ηβ= 0,6*0,49 = 0, z = = Ομοιομορφία φωτισμού Για να θεωρηθεί ότι ένας χώρος φωτίζεται ομοιόμορφα πρέπει να ισχύει: E min 1 Εμεσ. 15 Αποστάσεις φωτιστικών κατά μήκος και εγκάρσια για την ομοιομορφία με τη σχέση E min 1 Εμσ 15 ΠΙΝΑΚΑΣ 3.9: Είδος φωτιστικού Ύψος χώρου Εγκάρσια Κατά μήκος Φωτιστικά για λάμπες φθορισμού Τύπου κιβωτίου Τύπου μπανιέρας Με ανακλαστήρα 2,5m 2,7m 1,2 m 3m 3,6m 1,5m 2,5m 3,5m 1,2 m 3m 4,5m 1,5m 2,5m 2,8 m 1,2 m 3m 3,7m 1,5m

43 Όταν δίδεται η ονομαστική τιμή Εη του φωτισμού μπορεί κανείς να υπολογίσει τον απαιτούμενο αριθμό των φωτιστικών σωμάτων που απαιτούνται: ζ = ε ± α α Φ ηβ Εη= ονομαστική τιμή φωτισμού (πίνακας 1) Ρ = συντελεστής σχεδιασμού κανονικά 1,25 (πίνακας 6) 2 Α = φωτισμένη επιφάνεια σε m α = αριθμός των λαμπτήρων ανά φωτιστικό σώμα Φ = φωτεινή ροή μιας λάμπας σε Lumen (πίνακας 2) ηβ = βαθμός απόδοσης φωτισμού ηβ = η β η Παράδειγμα 1: Ένας ανοιχτόχρωμος διάδρομος με τις διαστάσεις 20m μήκος και 1,8m πλάτος οφείλει να φωτιστεί με φωτιστικά σώματα πλατιάς ακτινοβολίας κλειστού τύπου με ανακλαστήρα. Το κάθε φωτιστικό σώμα θα φέρει 2 x 75 W λάμπες πυράκτωσης. Το ύψος τοποθέτησης των φωτιστικών είναι 2,5m. Πόσα φωτιστικά είναι απαραίτητα για την επίτευξη μιας ονομαστικής τιμής φωτισμού Εη= 50 Lux. Λύση: z = E d L A α φ ηβ Εη = 50 Lux P = 1,25 Α = 20*1,8 = 36mm2 α = 2 Φ = 960 Lm (πίνακας 2) ηβ=ηΐβ ηκ

44 ηιβ = 0,6 (πίνακας 3) ηκ = (από πίνακα 4) K a b h (a + b) ( ) 0,7 h = 2,5-0,2= 2,3m Παράδειγμα 2: Στο πρώτο παράδειγμα οφείλει να είναι η κατά μήκος απόσταση των φωτιστικών 1,3m και η εγκάρσια 2m. Επιτυγχάνεται έτσι η απαιτούμενη ομοιομορφία; Φωτιστικά τύπου μπανιέρας με ύψος 2,75m. Οι μέγιστες κατά μήκος αποστάσεις για 2,5m και 3m είναι σύμφωνα με τον πίνακα 7, 1,2 και 1,5m αντίστοιχα. Έτσι για ύψος 2,75m η μέγιστη κατά μήκος απόσταση γίνεται 1,35m (μέση τιμή). Οι μέγιστες εγκάρσιες αποστάσεις για 2,5 και 3m είναι σύμφωνα με τον πίνακα 7, 3,5 και 4,5m αντίστοιχα. Για ύψος 2,75m γίνεται η μέγιστη εγκάρσια απόσταση 4m. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επιθυμητή απόσταση των φωτιστικών μικρότερη από την επιτρεπόμενη και επομένως ο όρος της ομοιομορφίας πληρείται. 3.4 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΜΒΩΣΗΣ Απευθείας θάμβωση από την πηγή φωτός Μέτρα περιορισμού αποτελούν τα κατάλληλα φωτιστικά σώματα και η σωστή διάταξή τους. Το είδος του χώρου καθώς και το είδος τα απασχόλησης των ατόμων σε αυτόν ορίζουν σύμφωνα με το DIN 5035 τις κλάσεις ποιότητας του περιορισμού της θάμβωσης. Αυτές είναι: Κλάση Α: Εγκαταστάσεις φωτισμού για πολύ υψηλές απαιτήσεις στη γενική θάμβωση. Κλάση ποιότητας 1:Πολύ υψηλές απαιτήσεις για την απευθείας θάμβωση σε χώρους με λεπτές οπτικές εργασίες ΕΠ^500 Lux (γραφεία, χώροι συνεδρίων, αίθουσες διδασκαλίας, χώροι πώλησης, κλπ.). Κλάση ποιότητας 2:Όχι πολύ μεγάλες απαιτήσεις για την απευθείας θάμβωση σε οπτικές εργασίες ΕΠ=300 Lux (συνεργεία αυτοκινήτων, γενικοί βιομηχανικοί χώροι, μαγειρεία, κλιμακοστάσια, κλπ.).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Φωτομετρία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Φωτομετρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Φωτομετρία Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 3: Μελέτες Φωτισμού Εσωτερικών Χώρων Mέθοδος Favie-Οικονομόπουλος Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Γενικά Μια καλή μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες φωτισμού του χώρου.

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKA ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓENIKA ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓENIKA ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι προβολείς χρησιµοποιούνται συνήθως για την εξωτερική φωταγωγήση οικοδοµηµάτων, µνηµείων, αγαλµάτων, σηµάτων κλπ. Ο φωτισµός ενός κτιρίου µπορεί να είναι: ι.) ιακοσµητικός

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Φωτοτεχνίας

Εργαστήριο Φωτοτεχνίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εργαστήριο Φωτοτεχνίας Ενότητα: Χαρακτηριστικά Μεγέθη Λαμπτήρων & Βασικά Φωτομετρικά Μεγέθη Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η παραγωγή λευκού φωτός με τη χρήση λαμπτήρα πυράκτωσης. Η χρήση πηγών φωτός διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες

Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες Συµβατική χρήση χρωµάτων σε θεµατικούς χάρτες και «ασυµβατότητες» Γεωλογικοί χάρτες: Χάρτες γήινου ανάγλυφου: Χάρτες χρήσεων γης: Χάρτες πυκνότητας πληθυσµού: Χάρτες βροχόπτωσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 6: Θάμβωση Εσωτερικών Χώρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 6: Θάμβωση Εσωτερικών Χώρων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 6: Θάμβωση Εσωτερικών Χώρων Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο φωτισμού Phong

Μοντέλο φωτισμού Phong ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Στο προηγούμενο κεφάλαιο παρουσιάσθηκαν οι αλγόριθμοι απαλοιφής των πίσω επιφανειών και ακμών. Απαλοίφοντας λοιπόν τις πίσω επιφάνειες και ακμές ενός τρισδιάστατου αντικειμένου, μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

υλικών οδικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

υλικών οδικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ Προμήθεια και εγκατάσταση υλικών οδικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Οι τεχνικές προδιαγραφές αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Μελέτη φωτισμού συγκροτήματος γραφείων με τεχνολογία LED Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωαννίδης Γεώργιος Σπουδαστής: Ζάρδας Δημήτριος Μάιος2014

Διαβάστε περισσότερα

φωτιστικά _ Εφαρμογές εξωτερικού χώρου μόνο σε κατάλληλα φωτιστικά

φωτιστικά _ Εφαρμογές εξωτερικού χώρου μόνο σε κατάλληλα φωτιστικά HQI-TS 150 W/NDL POWERSTAR HQI-TS EXCELLENCE Λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων τεχνολογία χαλαζία για κλειστού τύπου φωτιστικά Περιοχές εφαρμογής _ Εσωτερικοί χώροι καταστημάτων, βιτρίνες _ Εμπορικά κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας. ΣΟΛΩΜΟΥ 29 - ΑΘΗΝΑ

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας. ΣΟΛΩΜΟΥ 29 - ΑΘΗΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.pmoias.weebly.com ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός φωτισμού βιτρίνας με τσάντες Louis Vuitton

Σχεδιασμός φωτισμού βιτρίνας με τσάντες Louis Vuitton ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΜ ΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΦΠ51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Συντονιστής: Δημήτριος Ζευγώλης Σύμβουλος Καθηγήτρια: Έλενα Ανάγνου 5 η

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Κ ΑΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. www.kapos.eu. Ενεργειακός/Μηχανολόγος Μηχανικός BS, MS/PE Σύμβουλος Φωτισμού

Μ. Κ ΑΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. www.kapos.eu. Ενεργειακός/Μηχανολόγος Μηχανικός BS, MS/PE Σύμβουλος Φωτισμού ΚΩΣΤΑΣ Μ. Κ ΑΠΟΣ Ενεργειακός/Μηχανολόγος Μηχανικός BS, MS/PE Σύμβουλος Φωτισμού Βασ. Ηρακλείου 21, 546 24, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-262 762, Fax. 2310-262 722 E-mail: kapos@tee.gr www.kapos.eu ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Επιλογή κατάλληλης αίθουσας στο σχολείο Η αίθουσα που θα επιλεγεί πρέπει να καταλαμβάνει 40-70 τ.μ. Να είναι εύκολα προσπελάσιμη και κοντά στις υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Απορρόφηση φωτός: Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών

Απορρόφηση φωτός: Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών O11 Απορρόφηση φωτός: Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών 1. Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί α) στη μελέτη του φαινομένου της εξασθένησης φωτός καθώς διέρχεται μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού) Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού) στο μάθημα ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ («ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ») Σταύρος Καμινάρης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας Βήμα 1 ο -Υπολογισμός διάστασης οθόνης, γωνίας και απόστασης θέασης. Κάντε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 4: Φωτισμός Εσωτερικών Χώρων σύμφωνα Με το Πρότυπο EN 12464-1 Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Σκοπός: Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η κατανόηση και επίγνωση των κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Το πλέον χαρακτηριστικό : οι μονάδες που χρησιμοποιούνται στον φωτισμό είναι ψυχοφυσικές μονάδες δηλ. λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση.

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. 6.1 ΑΣΚΗΣΗ 6 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΗ Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. ΘΕΩΡΙΑ Για την εξέταση των φασμάτων και τη μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική και κύματα Δημήτρης Παπάζογλου dpapa@materials.uoc.gr Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστήμιο Κρήτης Φωτομετρία - Ραδιομετρία

Οπτική και κύματα Δημήτρης Παπάζογλου dpapa@materials.uoc.gr Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστήμιο Κρήτης Φωτομετρία - Ραδιομετρία Οπτική και κύματα Δημήτρης Παπάζογλου dpapa@matials.uoc.g Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστήμιο Κρήτης Φωτομετρία - Ραδιομετρία Φωτομετρία - Ραδιομετρία Ραδιομετρία: αναφέρεται σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2015: Έτος φωτός. Οι ακτινοφυσικοί παίζουν σε όλο το φάσμα Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, Αμφιθέατρο Αρεταίειου Νοσοκομείου

Ημερίδα 2015: Έτος φωτός. Οι ακτινοφυσικοί παίζουν σε όλο το φάσμα Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, Αμφιθέατρο Αρεταίειου Νοσοκομείου Ημερίδα 2015: Έτος φωτός. Οι ακτινοφυσικοί παίζουν σε όλο το φάσμα Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, Αμφιθέατρο Αρεταίειου Νοσοκομείου Το φως στην ασφάλεια, υγιεινή και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας Φραγκίσκος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Όραση - Φωτισμός

Κεφάλαιο 7. Όραση - Φωτισμός Κεφάλαιο 7 Όραση - Φωτισμός Το Φως: Φυσική Περιγραφή Φως αποκαλούμε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ενεργοποιούν τη λειτουργία της όρασης. Η συχνότητα, το μήκος κύματος και η ενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος Γ Λυκείου 7 Μαρτίου 2015 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. H γραφική αναπαράσταση ενός κύματος φωτός δίνεται στο Σχήμα 1(α) που ακολουθεί: ΣΧΗΜΑ 1

ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. H γραφική αναπαράσταση ενός κύματος φωτός δίνεται στο Σχήμα 1(α) που ακολουθεί: ΣΧΗΜΑ 1 ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Το φως είναι ένα σύνθετο κύμα. Με εξαίρεση την ακτινοβολία LASER, τα κύματα φωτός δεν είναι επίπεδα κύματα. Κάθε κύμα φωτός είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα στο οποίο τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων Οδηγίες χρήσης Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων 0397.. Περιεχόμενα Οδηγίες χρήσης ρυθμιστή θερμοκρασίας χώρου 24/5 (2) A~ με επαφή δύο κατευθύνσεων 2 Εγκατάσταση του ρυθμιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει ΤΟ ΦΩΣ Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει Μπορεί να κολακέψει ένα αντικείμενο, τονίζοντας κάποια θετικά χαρακτηριστικά ή να υποβαθμίσει τα λιγότερο ελκυστικά Η τηλεόραση

Διαβάστε περισσότερα

Είδος και τεχνικά χαρακτηριστικά λαμπτήρων:

Είδος και τεχνικά χαρακτηριστικά λαμπτήρων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 9: Μέθοδος της Λαμπρότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία. Ενότητα 9: Μέθοδος της Λαμπρότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 9: Μέθοδος της Λαμπρότητας Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η χρήση λυχνιών διαφορετικών αερίων για παραγωγή διαφορετικών γραμμικών φασμάτων εκπομπής. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον φωτισμό και συστήματα διαχείρισης Μιχάλης Φιλίππου - Διπλ. Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 12 Οπτικοί κυματοδηγοί

HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 12 Οπτικοί κυματοδηγοί 4 Hsiu. Ha Ανάκλαση και μετάδοση του φωτός σε μια διηλεκτρική επαφή HMY 333 Φωτονική Διάλεξη Οπτικοί κυματοδηγοί i i i r i si c si v c hp://www.e.readig.ac.u/clouds/awell/ c 3 Γωνία πρόσπτωσης < κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Φωτοτεχνίας

Εργαστήριο Φωτοτεχνίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εργαστήριο Φωτοτεχνίας Ενότητα: Μελέτη Χαρακτηριστικών των Λαμπτήρων Νατρίου (Na) Χαμηλής Πιέσεως Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ : ΕΝ 12464-1 ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η τιμή σχεδιασμού της έντασης φωτισμού (lux)

Διαβάστε περισσότερα

www.osram.com 60 ΑΛΟΓΟΝΟΥ ΤΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

www.osram.com 60 ΑΛΟΓΟΝΟΥ ΤΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ .osram.com 60 ΑΛΟΓΟΝΟΥ ΤΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ Η σειρά λαμπτήρων φθορισμού Οι σωληνωτοί λαμπτήρες φθορισμού παράγουν 70% του τεχνητού φωτός σε όλο τον κόσμο. Προσφέροντας διάρκεια ζωής έως 75.000 ώρες, η σειρά σωληνωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ανάκλαση Κάτοπτρα Διάθλαση Ολική ανάκλαση Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου Μετατόπιση ακτίνας Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ - Ανάκλαση Επιστροφή σε «γεωμετρική οπτική» Ανάκλαση φωτός ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου)

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) Στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ Αποδείξαμε πειραματικά, με τη βοήθεια του φαινομένου της περίθλασης, ότι τα ηλεκτρόνια έχουν εκτός από τη σωματιδιακή και κυματική φύση. Υπολογίσαμε τις σταθερές πλέγματος του γραφίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού Περιεχόμενα ΣΤΟΧΟΙ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4 Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Γ

Διαβάστε περισσότερα

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης 3 Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης Μέθοδος Σε σώμα διαφανές ημικυλινδρικού σχήματος είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ο νόμος του Sell και να εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό).

Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό). O12 Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό). 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή υπολογίζονται πειραματικά δυο από τα πιο σημαντικά οπτικά σφάλματα (η αποκλίσεις) που παρουσιάζονται όταν φωτεινές ακτίνες διέλθουν

Διαβάστε περισσότερα

PARATHOM MR W/827 GU4

PARATHOM MR W/827 GU4 PARATHOM MR11 20 30 3.7 W/827 GU4 PARATHOM MR11 12 V Χαμηλής τάσης λαμπτήρες ανακλαστήρα LED MR11 με λυχνιολαβή αντικατάστασης ακίδων Περιοχές εφαρμογής _ Ως χωνευτό φωτιστικό οροφής για σήμανση διαδρόμων,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ Φυσικά φαινόμενα και τεχνολογία Το λευκό φως Το ουράνιο τόξο Το πολικό σέλας Το χρώμα του ουρανού Το ηλιοβασίλεμα Οι επιγραφές ΝΕΟΝ Το χρώμα στους υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Φωτισμός οδοποιίας, πάρκων, πλατειών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ LED Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Light Emitting Diodes LED Αρχή λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Ν. ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΣ Τηλ.:2310-798-812 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ν. ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ ΑΤΕΒΕ - 1 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του L.E.D Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Παρατήρηση συνεχών γραμμικών φασμάτων εκπομπής με το Φασματοσκόπιο

Παρατήρηση συνεχών γραμμικών φασμάτων εκπομπής με το Φασματοσκόπιο 1 Εργαστηριακή Διδασκαλία των Φυσικών εργασιών στα Γενικά Λύκεια Περίοδος 006 007 Φυσική Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου Ενδεικτική προσέγγιση της εργαστηριακή δραστηριότητας : Παρατήρηση συνεχών γραμμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ Θερμική ενέργεια Q και Ισχύς Ρ Όταν μια αντίσταση R διαρρέεται από ρεύμα Ι για χρόνο t, τότε παράγεται θερμική ενέργεια Q. Για το συνεχές ρεύμα η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά?

Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά? Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά? (Μη-μαγνητικά, μη-αγώγιμα, διαφανή στερεά ή υγρά με πυκνή, σχετικά κανονική διάταξη δομικών λίθων). Γραμμικά πολωμένο κύμα προσπίπτει σε ηλεκτρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Διδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνα Χρωματικά μοντέλα: Munsell, HSB/HSV, CIE-LAB Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνες Η βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Α. Τσαγκρασούλης Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Προσαρμογή σε λαμπρότητα 10-6 10-4 10-2 1 10 2 10 4 10 6 10 8 Λαμπρότητα Cd/m 2 7.1 6.6 5.5 4.0 2.4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ «Λέµε ότι ο φωτισµός είναι καλός όταν τα µάτια µας µπορούν να διακρίνουν καθαρά και ευχάριστα τα αντικείµενα γύρω µας» Καθ. Teichmüller 1925 Κων/νος νος Στ. Ψωµόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ

Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ Συµβατική χρήση χρωµάτων στους τοπογραφικούς χάρτες 1/31 Μαύρο: Γκρι: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο: Μπλε: Σκούρο µπλε: Ανοιχτό µπλε: βασικές τοπογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

6.10 Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα

6.10 Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα Πρόταση Μελέτης Λύσε απο τον Α τόµο των Γ. Μαθιουδάκη & Γ.Παναγιωτακόπουλου τις ακόλουθες ασκήσεις : 11.1-11.36, 11.46-11.50, 11.52-11.59, 11.61, 11.63, 11.64, 1.66-11.69, 11.71, 11.72, 11.75-11.79, 11.81

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών: Φωτισμός

Γραφικά Υπολογιστών: Φωτισμός 1 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Γραφικά Υπολογιστών: Φωτισμός (llumination) Πασχάλης Ράπτης http://aetos.it.teithe.gr/~praptis praptis@it.teithe.gr 2 Περιεχόμενα Μοντέλα φωτισμού στα γραφικά υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Α

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Α ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Α ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Σελ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 5 1.1. Γενικά... 15 1.2. Θερµοδυναµικές έννοιες... 17 1.2.1. Ενέργεια... 17 1.2.2. Θερµοδυναµικά αξιώµατα...

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Σκοπός Μέθοδος 14 Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Η άσκηση αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της αρχή λειτουργίας του οπτικού φασματοσκόπιου και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ

ΦΑΣΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ 1 ΕΚΦΕ Ν.ΚΙΛΚΙΣ 1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ : Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ [ Ε.Λ. ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ] ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΤΟΣ ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Φωτισμού LED

Συστήματα Φωτισμού LED Συστήματα Φωτισμού LE Συστήματα Φωτισμού LE! MASTER LE MASTER LEbulb GLOW 80% 25.000 40W MASTER LEbulb 80% 45.000 25W MASTER LEspot GU0 85% 40.000 50W MASTER LEspot Perfect Fit GU0 85% 5.000 5W NR MR MASTER

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη)

LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη) LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη) Σπανού Ελένη ΓΤΠ 61 ΕΑΠ 2012-2013 Τεχνητός Φωτισμός και Αρχιτεκτονική Το φως σήμερα, ως υλικό και ως μέσο ανάδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος Ο1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος 1. Εισαγωγή Όταν δέσµη λευκού φωτός προσπέσει σε ένα πρίσµα τότε κάθε µήκος κύµατος διαθλάται σύµφωνα µε τον αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel Μέτρηση Γωνίας Bewse Νόμοι του Fesnel [] ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πείραμα, δέσμη φωτός από διοδικό lase ανακλάται στην επίπεδη επιφάνεια ενός ακρυλικού ημι-κυκλικού φακού, πολώνεται γραμμικά και ανιχνεύεται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακλαστικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων

Η ανακλαστικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων Η ανακλαστικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων Γ Έκδοση Ιανουάριος 2009 Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση των βασικών σημείων από τη Μελέτη για την Αντανακλαστικότητα Φωτοβολταϊκών Πλαισίων Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 10 ΑΠΟ ΟΣΗ ΛΥΧΝΙΑΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ

ΑΣΚΗΣΗ 10 ΑΠΟ ΟΣΗ ΛΥΧΝΙΑΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ ΑΣΚΗΣΗ 10 ΑΠΟ ΟΣΗ ΛΥΧΝΑΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ Καµπύλη κατανοµής της φωτεινής ροής σε συνάρτηση µε το µήκος κύµατος. Η καµπύλη Γ αφορά το βολφράµιο σύγχρονου λαµπτήρα πυρακτώσεως (Από τις Εργαστηριακές Ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις 1. Σκοπός Σκοπός της εισαγωγικής άσκησης είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη χρήση του πολύμετρου για τη μέτρηση βασικών μεγεθών ηλεκτρικού κυκλώματος, όπως μέτρηση της έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοφωτομετρία. Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών.

Φασματοφωτομετρία. Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών. Φασματοφωτομετρία Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών. Το λευκό φως που φτάνει από τον ήλιο περιέχει φωτόνια που πάλλονται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Φ Υ Λ Λ Ο Σ Υ Μ Μ Ο Ρ Φ Ω Σ Η Σ Νο 1 α/α Περιγραφή Προδιαγραφής Απαίτηση Απάντηση Παραπομπή ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ LED, ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ Κατασκευαστής φωτιστικού/ μοντέλο : 1. Φωτιστικό τεχνολογίας led με σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 1) Να μελετήσουν οι μαθητές το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. 2) Να πιστοποιηθεί η σχέση μεταξύ της έντασης του ρεύματος Ι και της απόστασης, μεταξύ φωτεινής πηγής και φωτοκυττάρου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής 1. To βάθος µιας πισίνας φαίνεται από παρατηρητή εκτός της πισίνας µικρότερο από το πραγµατικό, λόγω του φαινοµένου της: α. ανάκλασης β. διάθλασης γ. διάχυσης

Διαβάστε περισσότερα

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ )

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) 5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) Μεταβλητοί αντιστάτες Η τιμή της αντίστασης των μεταβλητών αντιστατών σε αντίθεση με αυτή των σταθερών, δε διατηρείται σταθερή αλλά μεταβάλλεται, είτε μηχανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Σεμινάριο : Δευτέρα 29 10-2008 ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός Οργάνωσή Σχολικός Σύμβουλος Στ. Σπανομήτσιος ΗθέρμανσητηςΓηςαπότονήλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΠ 51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Φοιτήτριες: Μυλωνά Βαρβάρα Σωτυροπούλου Μαρία Τσιρίκα Βασιλική

ΣΦΠ 51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Φοιτήτριες: Μυλωνά Βαρβάρα Σωτυροπούλου Μαρία Τσιρίκα Βασιλική ΣΦΠ 51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Φοιτήτριες: Μυλωνά Βαρβάρα Σωτυροπούλου Μαρία Τσιρίκα Βασιλική Ο σχεδιασμός φωτισμού ενός χώρου, είναι μια διαδικασία εύρεσης φωτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου

Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου Μυρτώ Θεοφιλίδη Χημικός Μηχανικός, MSc Τμήμας Ανάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ)

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΝΤΙΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (MSC) Καθηγητής Εφαρμογών ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2013 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα